woensdag 4 oktober 2017

'De bushouders moeten zich gereed maken voor een lamlegging'


Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders is uitblijven subsidie beu

'De PLO-voorzitter streeft alleen zijn eigen belangen na'


Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, is het zat om de regering iedere keer erop te attenderen om tijdig de brandstofcompensatie aan de ongeveer 1.300 bushouders uit te betalen. Hij merkt in verband hiermee ook op dat de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) slechts één keer de noodklok hoeft te luiden en de betaling komt vanzelf op gang. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 4 oktober 2017.

'Wij die afhankelijk zijn van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) moeten maanden wachten op onze kruimelsubsidie. Waarom kan de PLO-voorzitter zich niet op minstens dezelfde wijze inzetten voor de bushouders, zoals het bestuur van de OBS dat doet? Het is hiermee dus overduidelijk dat de PLO-voorzitter alleen zijn eigen belangen nastreeft', aldus Sahadew-Lall.

Daarom wil het Actiecomité het heft in eigen handen nemen. Indien de uitbetaling de komende zeven dagen uitblijft, zullen zij overgaan tot het voeren van acties. 'De bushouders moeten zich gereed maken voor een lamlegging.'

Sahadew-Lall stelt, dat het particulier vervoer een stiefmoederlijke bejegening krijgt van de autoriteiten, waarbij noch de PLO noch het Actiecomité serieus wordt genomen. Critici beweren ook wel, dat het Actiecomité geen officiële belangen behartigende instantie is en daardoor niet bevoegd is om namens de bushouders te praten. 'Wat heeft de PLO tot nu toe gerealiseerd als erkende belangen behartigende organisatie?'

Sahadew-Lall vraagt zich daarbij af, of hij een rechtspersoonlijkheid nodig heeft om zijn stem te laten horen in een democratisch land. 'Wij gaan geen enkele zaak meer tolereren. Jaar in, jaar uit worden we onderdrukt. Het is daarom hoog tijd dat de problemen van de bushouders nu opgelost worden door samen te gaan bundelen.'

Sahadew-Lall beweert, dat er momenteel 500 bushouders zijn die hun ondersteuning bieden aan het Actiecomité.

Man (28) uit Ede aangehouden voor neersteken transgender uit Venezuela in Arnhem

Verdachte kwam in beeld na uitvoerig onderzoek en het horen van getuigen


Een 28-jarige man uit Ede is vanmorgen, woensdag 4 oktober 2017, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het neersteken van de 32-jarige Venezolaanse transvrouw Bianca. Dat meldt de politie.

De Edenaar werd in Veenendaal aangehouden. Wat het aandeel van de 28-jarige precies is geweest, is onduidelijk. De verdachte kwam in beeld na uitvoerig onderzoek en het horen van getuigen.

Na de aanhouding heeft de politie drie woningen in Ede, Veenendaal en Arnhem doorzocht. Op deze plekken is gezocht naar goederen die in verband gebracht kunnen worden met de zaak, schrijft de politie in een persbericht.

Het slachtoffer, dat werkzaam was als prostituee, werd afgelopen vrijdag dood gevonden in een woning aan de Van Oldenbarneveldstraat.

Ze is vrijwel zeker gedood door de eerste klant die ze in Arnhem had, bleek uit onderzoek van De Gelderlander. Het huis waar ze gevonden werd, had ze gehuurd om mannen te ontvangen.

Wat er precies is gebeurd in de woning, is nog altijd onduidelijk. Volgens een vrouw die haar heeft zien liggen, zaten de bloedvegen op de muren.

De zaak heeft volgens de politie bij omwonenden 'gevoelens van onrust' veroorzaakt. De wijkagent is met een 'flink aantal' omwonenden in gesprek geweest en zal daarvoor beschikbaar blijven. Omdat de politie nog steeds bezig is met het onderzoek, wordt mensen die het slachtoffer kenden gevraagd zich te melden. 'Het beter leren kennen van het slachtoffer is een belangrijk aspect', aldus de politie.

Delegatie Inter American Development Bank bezoekt dorp Kapasikele in het district Brokopondo

Grote belangstelling IDB voor de ontwikkeling van Kokori cassave ontbijtpap



Het dorp Kapasikele in het district Brokopondo heeft dinsdag 3 oktober 2017 bezoek gehad van functionarissen van de Inter American Development Bank (IDB). De delegatie heeft een rondleiding gehad van de activiteiten van de ‘Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’. Deze vrouwen-agrocoöperatie produceert de bekende ‘Kokori’, een ontbijtpap waarbij cassave als basis grondstof wordt gebruikt, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Yvonne Ramnarain, onderdirecteur van Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking, van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij was eveneens aanwezig tijdens dit bezoek.

Momenteel is een delegatie van de IDB onder leiding van executive vicepresident Julie Katzman op werkbezoek in Suriname. Vanwege de grote belangstelling van de IDB voor de ontwikkeling van de Kokori cassave ontbijtpap is er een oriëntatiebezoek gebracht aan het dorp Kapasikele.



De voorzitster van de coöperatie, Tania Lieuw A Soe, heeft een uitgebreide presentatie gehouden over onder andere de organisatie, de toegevoegde waarde aan rauwe cassave en de waardeketen van hun product. De ambitieuze toekomstplannen zijn eveneens uit de doeken gedaan. Hierna kreeg de delegatie een rondleiding van de cassavevelden, en de rookfaciliteit. Vervolgens heeft de delegatie verschillende demonstraties gehad rond het verwerkingsproces van onder andere ‘cassavebrood’ en de Kokori cassave ontbijtpap. Het geheel werd afgesloten met een proeverij.

‘Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’ produceert sinds medio 2014 de gerookte cassave-ontbijtpap, genaamd ‘Kokori', en is verkrijgbaar in diverse lokale supermarkten in pakjes van 250 gram. Intussen is hun assortiment uitgebreid met andere smaken, banaan en naturel. De coöperatie produceert nu ook cassave pannenkoekenmix en cassavemeel.

Maandelijks ligt de productie van de coöperatie tussen de 5.000 en 6.000 pakken. Ze heeft plannen om de productie te verhogen en op kort termijn te exporteren. Om dit te kunnen realiseren, zijn middelen nodig waaronder plantmateriaal en apparatuur. Lieuw A Soe geeft aan, dat in een toekomstig project grote delen van hun exportplannen reeds zijn gedekt. Dit project zal worden uitgevoerd in samenwerking met de IDB en wordt gefinancierd door Japan. Lieuw A Soe geeft aan dat een officiële launch van dit project binnenkort zal plaatsvinden.-

Suriname telt eind juni 2017 40.403 ambtenaren - Eind juni 2016 41.058

Daling ambtenarenbestand door opschoning en uitstroom


Grootste daling bij ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur met 262 ambtenaren


Het ambtenarenbestand is volgens voorlopige cijfers van het ministerie van Financiën per juni 2017 gesteld op 40.403. Eind 2016 was het ambtenarenbestand gedaald met 93 ten opzichte van juni 2016; in percentages uitgedrukt komt dit neer op 0,2%.

De daling kan toegeschreven worden aan de verdere opschoning van het ambtenarenbestand en de uitstroom van ambtenaren vanwege onder andere het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd of vervroegd pensioen (leeftijd van 55 hebben bereikt met 35 of meer dienstjaren).

Het pensioenbestand is eind 2016 en juni 2017 respectievelijk met 602 en 653 verhoogd. Bij de onderstanden is een daling geconstateerd eind 2016 en juni 2017. In het onderstandenbestand zijn onder andere meegenomen de gewezen ministers en/of presidenten, weduwe/weduwnaar van de gewezen landsdienaar en de wezen

Bij de indeling naar ministeries, blijkt dat de grootste daling bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur heeft plaatsgevonden met 262 ambtenaren. Bij Defensie en Binnenlandse Zaken is er een instroom van ambtenaren met, respectievelijk 115 om 55.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

65 Kilo cocaïne gevonden bij een bedrijf in Nijkerk

Cocaïne verstopt tussen levensmiddelen


De politie heeft bij een bedrijf in Nijkerk (Gelderland) 65 kilo cocaïne gevonden, die verstopt was tussen levensmiddelen. De eigenaar van het bedrijf waar de cocaïne lag, wordt niet verdacht van betrokkenheid, aldus vandaag, woensdag 4 oktober 2017, De Telegraaf.

De vondst volgde op een tip, zegt de woordvoerster. 'Het blijft uniek. Het is niet zo dat we dagelijks dit soort partijen aantreffen.'

De recherche doet verder onderzoek. Er is nog niemand opgepakt.

Tussen wat voor levensmiddelen de drugs zaten verstopt wil de politie momenteel niet kwijt. 'Dat specificeren we niet vanwege het onderzoek', zegt een woordvoerder.

Volgens een overzicht van verslavingsinstelling Jellinek kost cocaïne tussen de 40 en 70 euro per gram. Afgaande op die bedragen zou deze partij dus een straatwaarde van zeker 2,6 miljoen euro hebben.

Medewerker Schiphol verdachte in cocaïnenetwerk

Acht verdachten aangehouden en verschillende doorzoekingen woningen
(Bron foto: politie.nl)

- Onder verdachten echtgenote (36) een moeder (62) van 36-jarige hoofdverdachte
- Haagse hoofdverdachte ging op vakantie naar Suriname, reisde naar Colombia en Spanje


In een onderzoek naar drugshandel zijn vandaag, woensdag 4 oktober 2017, acht verdachten aangehouden en verschillende doorzoekingen in woningen gedaan, in Den Haag, ’s-Gravenzande, Leiden, Amsterdam en Haarlem. De hoofdverdachte, een 36-jarige Hagenaar, werd 28 juni al in zijn woonplaats aangehouden. Dit bericht de politie.

Vandaag volgden aanhoudingen van in totaal acht medeverdachten in een onderzoek naar cocaïnehandel. De verdenking is dat de Hagenaar met deze verdachten, vaak met een ‘carrière’ op het gebied van drugs, over en weer cruciale informatie deelde waardoor zij hun criminele handel konden drijven.

Enkele medeverdachten wisten vermoedelijk via hun uitgebreide netwerk wanneer bepaalde transporten in havens of op Schiphol zouden binnenkomen. Zo werkte een van hen zelfs op Schiphol en had een ander daar een familielid werken. Op die manier hadden ze gedetailleerde kennis over de verschillende controles en hoe ze deze konden omzeilen. Anderen kennen weer vermoedelijke kopers van partijen drugs. Een vaste groep vormden ze niet met elkaar.

De Hagenaar was een van de weinige vaste waarden in het hele gezelschap, samen met zijn 36-jarige vrouw en zijn 62-jarige moeder die nu ook aangehouden zijn. De overige aangehouden verdachten zijn een 37-jarige en een 44-jarige man uit Den Haag, een 55-jarige man uit Haarlem, een 44-jarige man uit Amsterdam, een 43-jarige man uit ’s-Gravenzande en een 46-jarige man uit Leiden. Deze laatste is overigens op Schiphol aangehouden toen hij naar het buitenland wilde vliegen.

Als een soort makelaar lijkt de hoofdverdachte de juiste personen te hebben gezocht, vaak mensen met een strafblad op het gebied van verdovende middelen, om de invoer grote partijen cocaïne te voltrekken. In juni werd hij al aangehouden toen in zijn woning over de aankoop van duizend kilo cocaïne werd onderhandeld. Die duizend kilo invoeren lukte uiteindelijk niet omdat de deal niet rondkwam. Hij zit nog vast daarvoor.

Na zijn aanhouding is toen onder andere een kilo cocaïne in beslag genomen, MDMA, enkele tientallen pillen, duizenden euro’s aan cash geld, een dure Audi en luxe artikelen zoals een mega curved televisie en merkkleding van Philipp Plein. Ook stonden er zaken als een geldtelmachine en een sealapparaat met sealbags. Het merendeel van zijn zaken deed hij ook vanuit zijn woning in Loosduinen waar hij de medeverdachten ook regelmatig naartoe liet komen.

‘De hoofdverdachte liet het breed hangen', vertelt onderzoeksleider Mariska. ‘Naast de luxe spullen die in beslag zijn genomen ging hij op vakantie naar Suriname, reisde naar Colombia en Spanje en zij aten regelmatig in restaurants of lieten zij eten thuis bezorgen.’ 

Informatie van Europol zette het onderzoek in gang. Daarnaast was er ook veel samenwerking met ketenpartners in Nederland zoals de Landelijke Eenheid, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), het Internationaal Rechtshulp Centrum van de politie-eenheid Den Haag, de Koninklijke Marechaussee en het Hit And Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van de Rotterdamse Zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie.

Zo heeft de FIOD een in beslag genomen motor in onderzoek die via een zogenoemde ‘melding ongebruikelijke transactie’ in beeld was gekomen. Bedrijven waarbij cash boven de 25.000 euro betaald wordt, zijn verplicht dit bij de FIOD te melden.


Bij de doorzoekingen vandaag heeft de politie onder andere een Volkswagen Tiguan en een Audi SQ5 in beslag genomen. Ook zijn er enkele tienduizenden euro’s aan geld gevonden en veel luxe spullen zoals merkkleding, -schoenen en -tassen. Er worden verschillende personen onderzocht voor witwassen van criminele inkomsten.

Leden BvL en ALS houden 5 oktober 's middags een stille mars

Bondsvoorzitter Valies: 'Bewust is gekozen voor een protest na schooltijd'

 
Leerkrachten houden morgenmiddag vanaf half zes een stille mars. Morgen is het 'World Teachersday' met als thema 'lesgeven in vrijheid'. De voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) zei vandaag, woensdag 4 oktober 2017  tijdens een persconferentie, dat leerkrachten zich geïntimideerd voelen en vinden dat zij niet vrij hun vakbondsrechten kunnen uitoefenen, zo bericht Starnieuws.

De activiteiten van de twee bonden wordt ondersteund door diverse vakorganisaties. Valies zei ook, dat bewust gekozen is voor een protest na schooltijd. De BvL en ALS willen het onderwijsproces niet verstoren.

De leerkrachten en gemeenschap worden opgeroepen om zich te melden bij het centrum van het BvL/ALS aan de Frederik Derbystraat. Met de protestmars wordt een duidelijk signaal gegeven aan de regering.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47, benadrukt dat er tuchtmaatregelen getroffen worden tegen leerkrachten. Leerkrachten zijn zelfs ontslagen. Conventies worden volgens de vakbondsleider vertrapt door de regering. De situatie is zorgwekkend, benadrukt hij.

De vakbonden zijn niet gelukkig met de reactie van de regering op een brief die geschreven is over zaken die niet door de beugel kunnen. Berenstein zei verder, dat de waarnemend president Ashwin Adhin niet inhoudelijk gereageerd heeft op de brief.

Kees Rade (63) tijdelijk zaakgelastigde Nederland in Suriname

Rade moet proberen verbetering te brengen in de relatie tussen Nederland en Suriname


Nederland heeft sinds enkele dagen een zaakgelastigde in Suriname. Het is de 63-jarige Kees Rade (zie foto - Bron: Twitter) die volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de functie van tijdelijk zaakgelastigde vervult. Toen in juli dit jaar de toenmalige Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman vervangen moest worden, bleek dat de regering daar voorlopig geen behoefte aan heeft. Het besluit kwam als een verrassing omdat Suriname eerder akkoord was met de benoeming en zelfs toestemming verleend had voor de nieuwe ambassadeur in de persoon van Anne van Leeuwen. 

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft geprobeerd van zijn Surinaamse collega Yildiz Pollack-Beighle opheldering te krijgen. Die poging waagde hij in de wandelgangen van de recente Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat bleek vergeefse moeite.

Zaakgelastigde Kees Rade heeft volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, de opdracht te proberen verbetering te brengen in de relatie tussen de twee landen. Voormalig ambassadeur Noorman is ook eerst ruim een jaar zaakgelastigde geweest.

Rade was onder andere van 1997 – 2001 plaatsvervangend Chef de Poste in Nairobi, van 2001 - 2004 tijdelijk zaakgelastigde in Managua, Nicaragua, en in 2004 - 2005 ambassadeur in Managua, en van 2009 - 2013 Ambassadeur in Brasilía, Brazili.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Brand leegstaand pand van drie verdiepingen in Watermolenstraat, centrum Paramaribo

De oorzaak van de brand is nog niet niet bekend


In de Watermolenstraat, nabij de Krabbensteeg, is vanmorgen, woensdag 4 oktober 2017, brand uitgebroken in een leegstaand pand van drie verdiepingen (zie foto - Bron: Anthony Janki/de Ware Tijd). De brandweer is met groot materieel uitgerukt en heeft het vuur inmiddels onder controle, aldus de Ware Tijd. De bovenverdiepingen van de panden nummer 18 en nummer 16 zijn afgebrand, aldus de politie.

Voorkomen kon worden dat naastgelegen panden ook door het vuur werden vernietigd. Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

De oorzaak van de brand is nog niet niet bekend. De brandweer is momenteel bezig met nablussen. De politie heeft verschillende wegen in de omgeving afgezet, met als gevolg dat het verkeer in het centrum behoorlijk is vastgelopen.

Adhin vindt dat BvL en ALS naar Onderhandelingsorgaan Overheid en besturen Bijzonder Onderwijs moeten

BvL en ALS willen praten over 'het vertrappen van vakbondsrechten'
 

Waarnemend president Ashwin Adhin raadt de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) aan om zich te wenden tot het Onderhandelingsorgaan Overheid (OO) en tot besturen van het Bijzonder Onderwijs. Waar nodig kunnen de bonden ook naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. Dit schrijft Adhin aan de vakbonden (zie onderaan), die een brief hadden gericht aan de president over het vertrappen van vakbondsrechten, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 4 oktober 2017. 

De voorzitters van C-47, BvL, ALS, Federatie van Agrariërs en Landarbeiders, de Bond Personeel van het Ministerie van Onderwijs en de Progressieve Werknemers Organisatie hadden de president op 22 september in een brief gevraagd om een onderhoud. Dit gesprek moest plaatsvinden voor eind van de vorige maand.

De waarnemend president schrijft, dat hij het schrijven op 26 september heeft ontvangen. De drukte rond de Jaarrede, voorbereiding van het nieuwe schooljaar en de op handen zijnde algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee maakten dat er geen ruimte was voor een gesprek op korte termijn.

Adhin wijst de bonden er ook op, dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur slechts over een deel van de leerkrachten gaat. Naast het openbaar onderwijs, zijn de besturen van het Bijzonder Onderwijs verantwoordelijk voor onderwijsgevenden die bij hen in dienst worden genomen. Met de onderwijsbonden wordt vanaf februari 2014 overleg gevoerd.

Adhin merkt op, dat als er nog zaken zijn die niet naar tevredenheid zijn behandeld om deze kenbaar te maken aan het Overleg Orgaan of het Bijzonder Onderwijs. De vakbonden beleggen vandaag in het gebouw van C-47 een persconferentie over de tuchtmaatregelen tegen onderwijsgevenden en het vertrappen van vakbondsconventies.