zaterdag 26 mei 2018

Jongste SLM vlootaanwinst, de moderne Boeing 737-700, gereed voor vluchten

Meeste vluchten gaan weer volgens het normale vluchtrooster worden uitgevoerd


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft zaterdag 26 mei 2018 in een persbericht gemeld, dat haar jongste vlootaanwinst, de moderne Boeing 737-700, gereed is voor gebruik. De SLM zou zaterdag van CASAS, de Burger Luchtvaart en Veiligheidsautoriteit in Suriname, de benodigde documentatie ontvangen. 

Het vliegtuig kwam midden april aan in Suriname, maar moest aan de grond blijven.

'Met deze nieuwe aanwinst in onze vloot kunnen wij meer comfort, luxe en on time performance op de regionale markt leveren. De nieuwe Boeing 737-700 is een zeer modern vliegtuig met features waar onze klanten naar hebben gevraagd. Het is tevens zuiniger en meer op de toekomst gericht', aldus het bedrijf.

De SLM stelt verder, dat door het inzetten van het toestel de meeste vluchten de aankomende week weer volgens het normale vluchtrooster zullen worden uitgevoerd.

(Suriname Mirror/Waterkant.net)

Amerikaan Joshua Holt door Venezuela na twee jaar vrijgelaten

Holt, mormoonse zendeling, in 2016 in Venezuela aangehouden voor overtreden wapenwetgeving

Amerikaan was in Venezuela voor zijn bruiloft


Venezuela heeft een Amerikaan vrijgelaten die sinds 2016 gevangen zat in het Zuid-Amerikaanse land. President Donald Trump liet vandaag, zaterdag 26 mei 2018, via Twitter weten dat de vrijgelaten Joshua Holt vangavond (plaatselijke tijd) in Washington wordt verwacht.Holt is een mormoonse zendeling uit Utah. Hij was in 2016 in Venezuela voor zijn bruiloft en werd toen aangehouden wegens het overtreden van de wapenwetgeving.


Orrin Hatch, een senator uit Utah, liet weten dat twee jaar lang hard is gewerkt om Holt vrij te krijgen.

Het bericht over de vrijlating van Holt komt een dag na een ontmoeting tussen de Venezolaanse president Nicolas Maduro en senator Bob Corker, de voorzitter van de Amerikaanse senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen. Corker en Maduro spraken elkaar in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.(Suriname Mirror/CNBC/De Telegraaf/East Bay Times/Twitter)

RBTP-leden lijken een stel onfatsoenlijke en ongedisciplineerde machtswellustelingen...

Vrouw wordt om onduidelijke redenen als een zware crimineel aangehouden en onheus behandeld


Politie-inspecteur Sergio Gentle lijkt zich te willen doen gelden


Het Regio Bijstands Team Paramaribo (RBTP) van het Korps Politie Suriname heeft zich deze week weer van een heel slechte kant laten zien. Dat deed zij door een vrouw, volgens haar, zonder duidelijke reden te arresteren en vast te zetten. De vrouw in kwestie is nog steeds in shock en boos.

Ze heeft haar uitgebreid verhaal en ongenoegen op Facebook geuit in een bericht. Het bericht heeft geleid tot een stroom aan boze reacties richting de dienst die wordt geleid door Sergio Gentle.

Hij werd eerder in Surinaamse media omschreven als een arrogante, niet voor zijn taak berekende politie-inspecteur. Vorige week ging het ook mis toen een fotograaf om onduidelijke reden hardhandig werd gearresteerd en foto’s van hem werden gewist. Ook in die zaak werd Gentle - die ook nog eens bestuurslid is van de politiebond - genoemd.

De aanpak van de politie is opmerkelijk, omdat de zware criminaliteit in Suriname vrij hoog is. Dat is ook de focus van het RBTP.

'Burgers verwachten niet dat de politie zich met dit soort flutzaken zou moeten bezighouden', is een van de reacties die valt te lezen onder het bericht.

De beelden laten overduidelijk het overdreven door machogedrag gedreven machtsvertoon zien van een politieafdeling met leden die meer weghebben van een stel onfatsoenlijke en ongedisciplineerde machtswellustelingen... dan agenten die weten hoe het hoort en moet. Maar, deze figuren en hun uitstraling en uitrusting zouden eens door de korpsleiding tegen het licht moeten worden gehouden.

(Suriname Mirror/Waterkant.net)

Kalloe (VHP) wil opheldering over status van verwaarloosd slachthuis te Voorland Waldeck

'Ik vind dat perceel gebruikt moet worden voor duurzame investeringen agrarische sector'

NDP zou het terrein  voor eigen doeleinden willen gaan gebruiken


Geruchten doen de ronde, dat het flink verwaarloosde slachthuis te Voorland Waldeck in het district Nickerie, voor eigen doeleinden aangewend zal worden door de Nationale Democratische Partij (NDP). Dit meldt volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) zaterdag 26 mei 2018 in het Dagblad Suriname. 

'Ik vind dat dit perceel gebruikt moet worden voor duurzame investeringen ten behoeve van de agrarische sector. Als je uitbreiding van de veeteelt wenst, dien je sowieso een goede plek te hebben met de nodige faciliteiten, zoals de aanwezigheid van een dierenarts en laboratorium.'

Dit slachthuis is overigens al jaren verwaarloosd en wordt daardoor niet meer gebruikt. Ter vervanging hiervan is er al geruime tijd een nieuw slachthuis te Zeedijk, maar dit gebouw beschikt niet over de nodige voorzieningen.

'Nu horen we dat er metingen zijn verricht door onbekende mensen op het perceel van het oud slachthuis. Als dit zo is, willen we weten wat de status ervan is. Wat is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) van plan met het oude slachthuis, dat reeds in een deplorabele staat verkeert?'

Naar zeggen van Kalloe waren er in het begrotingsjaar van 2017 financiële middelen beschikbaar gesteld om het verwaarloosd slachthuis te renoveren. 'Maar, tot de dag van vandaag is dit niet gebeurd.'

Het is inmiddels al ruim een jaar geleden dat de ontwerpwet betreffende ‘Inspectie van vlees en overige producten van dierlijke oorsprong’ is goedgekeurd. De voedselveiligheid zou hiermee aanzienlijk verbeterd moeten worden.

De volksvertegenwoordiger vraagt zich af wat de essentie van deze wet is, als er niet eens gezorgd kan worden voor gedegen slachtinrichtingen. 'Men stelt hogere standaarden vast voor de veiligheid van de samenleving, maar hoe staat het met de basis benodigdheden om dit doel te realiseren? Bij vlees en vleesproducten moeten er voldoende slachtinrichtingen gecreëerd worden, maar deze mogelijkheden ontbreken in vrijwel alle districten.'

Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO!) geproclameerd

Bestuur gevormd door met name advocaten

'PRO! is een noodzakelijk alternatief, omdat Suriname beter verdiend'


De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO!) is gisteravond in de Ballroom van hotel Torarica geproclameerd. Het hoofdbestuur wordt voorgezeten door advocaat Gerold Sewcharan, terwijl de politiek activist Curtis Hofwijks een van de drie politieke leiders is van de partij, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 26 mei 2018.

'PRO! is een noodzakelijk alternatief, omdat Suriname beter verdiend', is een van de slogans van partij. In het bestuur, dat nu uit negen personen bestaat, is plaats vrijgehouden voor nog twee bestuursleden uit de gemeenschap, alleen moeten die van het vrouwelijke geslacht zijn.

Volgens Sewcharan komt PRO! nadat zo'n twee jaar geleden activisten Curtis Hofwijks, Bryan Boerleider en Jennifer Wong Swie San hem benaderd hadden met vragen die te maken hadden met recht. 'We zijn bij de gesprekken tot het inzicht gekomen dat we onze idealen alleen kunnen verwezenlijken via een politieke organisatie', zegt Sewcharan.

Het volledige bestuur van PRO! wordt gevormd door Sewcharan (voorzitter), Joan Nibte (vicevoorzitster), Benito Pick (eerste penningmeester), Jennifer Wong Swie San (eerste secretaris), Antoon Karg (tweede secretaris), Curtis Hofwijks (tweede penningmeester) terwijl Stefano Biervliet, Brayn Boerleider en Kai Du de overige leden zijn.

Hofwijks, Nibte en Boerleider zijn als politieke leiders meteen ook het gezicht van de PRO! en staan volgens Sewcharan in direct contact met het publiek. Met de kenmerken van rechtvaardigheid, gelijkheid, trouw, eerlijkheid en goed bestuur, wil PRO! zich inzetten voor een rechtvaardige ontwikkeling van Suriname. Volgens Nibte is dat best mogelijk in een samenleving waarin de politiek nog lang niet is uitgespeeld.

Green Force Curaçao slaat alarm over kap en verwijdering van mangroves

'We hebben niets aan mooie lege woorden van ministers die beloven mangroves te beschermen'


Milieu- en recyclingorganisatie Green Force heeft weer aan de bel getrokken, dit keer wegens illegale landwinning bij het Spaanse Water. Daar zijn bij Brakkeput Abou, vlakbij Adelisia Resort en Sail Adventures, mangroves weggebulldozerd en is de aarde in het water geschoven, zo stelt Green Force, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 mei 2018.

'De kap en verwijdering van mangroves moet gestopt worden.'

Green Force heeft vaker een dringend beroep gedaan op de regering de mangroves wettelijk te beschermen, hetgeen op dit moment nog niet het geval is. Ook is getracht door meer bewustwording over het belang van mangroves, de kap hiervan te verminderen.

'Maar, helaas zijn we vele ministers verder en de houtkap gaat gewoon door. We hebben niets aan mooie lege woorden van ministers die beloven de mangroves te beschermen en ministeriële beschikkingen in werking te stellen als dat niets doet tegen de overtreders. Wat we nodig hebben is beschermingswetten, dat bulldozers in beslag worden genomen, kaveleigenaren beboet worden en de natuur door de overtreders wordt hersteld.'

De organisatie doet weer een beroep op de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, dit keer op Suzy Camelia-Römer (PIN), om de mangroves van Curaçao te beschermen en op te treden tegen milieuonvriendelijke praktijken die het voortbestaan van de mangrove in gevaar brengen.

'Niet-duurzame ontwikkeling van ons kustgebied heeft ervoor gezorgd dat we 60 tot 80 procent van onze mangroves hebben verloren. Er is een nieuw verkavelingsplan in Jan Sofat naast een rijk mangrovegebied. Ggaan we ook nu wachten totdat de mangroves daar worden gekapt zoals al vaker is gebeurd in dat gebied? De oproep aan de regering is om alle bestaande mangroves via geotagging in kaart te brengen en op die manier met satellietbeelden bewijs te verzamelen tegen overtreders.'

Veneto Holiday Beach Resort, Curaçao, krijgt tijd om betalingsregeling met Aqualectra te treffen

'Het is triest om te zien hoe de eigenaar met zijn hotel omgaat, er moet hoognodig geïnvesteerd worden'


Veneto Holiday Beach Resort heeft tot woensdag de tijd gekregen om een betalingsregeling met Aqualectra te treffen. Sinds gistermiddag drie uur beschikt het hotel weer over stroom, waardoor de geplande festiviteiten in het kader van Curadise Dance Experience 2018 doorgang kunnen vinden.

Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling noemt de situatie ‘pijnlijk’, zo schrijft vandaag, zaterdag 26 mei 2018, het Antilliaans Dagblad. 'Het raakt de hotelgasten en het personeel', zegt Martina.

Aqualectra nam donderdag de beslissing om de stroom af te sluiten nadat de eigenaar van het hotel gemaakte afspraken keer op keer niet nakwam. 'De betalingsregeling werd niet nageleefd. De eigenaar betaalde een maand wel, dan weer maanden niet, waardoor de schuld maar bleef oplopen. Omwille van het personeel en de hotelgasten is Aqualectra coulance blijven betrachten, maar daarvan is geen sprake meer. Het is de hoogste tijd dat de eigenaar zijn betalingsverplichting nakomt.'

'Er is dringend vernieuwing en verbetering nodig bij Holiday Beach', aldus Martina. 'Het is triest om te zien hoe de eigenaar met zijn hotel omgaat. Er moet hoognodig geïnvesteerd worden.'

De verwaarlozing van het hotel is voor de minister onbegrijpelijk.  

'Het toerisme op Curaçao zit in de lift. Vorig jaar is er twee procent meer toeristen naar ons land gekomen. Als de grens met Venezuela niet zou zijn gesloten, dan hadden we een groei van 7 procent kunnen constateren. Er is dus voldoende reden voor hotels om de zaken op orde te hebben, om gasten te kunnen ontvangen, lijkt me.'

Indien blijkt dat de eigenaar niet over voldoende financiële middelen beschikt, dient deze zijn conclusies te trekken en het hotel te verkopen, zegt Martina. 'Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden voor Curaçao, ik zie verkoop niet als iets negatiefs. Erger is te blijven steken in de huidige, voor alle betrokkenen onzekere situatie.' De minister zegt te hopen, dat er snel betere tijden aanbreken voor Veneto Holiday Beach Hotel.

Negatief resultaat Hof Curaçao van 1,5 miljoen gulden over 2017

Hof kamp met personele onderbezettingHet Hof heeft over 2017 een negatief resultaat behaald van 1,5 miljoen gulden, zo staat in het jaarverslag 2017, aldus vandaag, zaterdag 26 mei 2018, het Antilliaans Dagblad

'Dit resultaat wordt voornamelijk veroorzaakt door 
de hogere kosten voor de bouw en implementatie van het project zaaksregistratiesysteem (Gear), waarmee op alle vestigingen uniform wordt geregistreerd; 
hogere reis- en verblijfskosten in verband met de perikelen rond Insel Air en orkaan Irma; 
de organisatie van het congres CAJO (Caribbean Association of Judicial Officers);
het moeten treffen van een voorziening voor een rechter (op Aruba) die langdurig arbeidsongeschikt is; 
kosten voor het project Team Bestrijding Ondermijning; 
kosten in verband met opschonen van archieven op zowel Aruba als Curaçao en 
kosten in verband met het treffen van een voorziening voor niet opgenomen vakantiedagen in verband met de continuïteit van de rechtspraak', zo wordt nader uitgelegd.

Ten aanzien van het personeel staat in het verslag, dat vorig jaar meer tijdelijk personeel is ingehuurd voor vacante functies waarvoor nog geen vaste invulling was gevonden. Daarnaast is er ook meer geïnvesteerd in training en opleiding.

De totale formatie voor het Hof is vastgesteld op 192 fte (fulltime functies). Per einde 2017 bedraagt de bezetting van het Hof 185,1 fte, waarvan 110,6 op Curaçao. Er is dus sprake van onderbezetting.

Feffik, Curaçao, krijgt ‘enkele weken’ de tijd om consequenties sluiting in kaart te brengen

'Sluiting van Feffik betekent niet het einde van de opleidingen'


De Raad van Commissarissen van Feffik (Fundashon pa Edukashon i Formashon di Fishi i Kapasitashon) heeft ‘enkele weken’ de tijd gekregen om de consequenties van de door de overheid gelaste sluiting van het opleidingsinstituut in kaart te brengen. Dat zegt Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 mei 2018.

De Raad van Ministers kwam gistermiddag om vijf uur bijeen voor een inderhaast belegde vergadering over Feffik.

De Raad van Commissarissen van het opleidingsinstituut in Brievengat wist de leden van het kabinet ervan te overtuigen, dat het tijd en gelegenheid moet krijgen om te inventariseren wat de gevolgen zijn voor het personeel, de studenten, de inventaris en gedane investeringen, en hoe dit gecommuniceerd dient te worden met de vakbonden.

Van de 45 personeelsleden zijn er 24 aangesloten bij lerarenvakbond Sitek en acht bij Abvo, de vakbond voor overheidspersoneel.

Alcalá-Wallé en minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn hebben maandagmiddag overleg met beide vakbonden. Sluiting van Feffik betekent niet het einde van de opleidingen, zegt Alcalá-Wallé.

Twee lijken aangetroffen in het dorp Bewojo

Lichamen mogelijk van mannen die bij overval op supermarkt zijn gekapt door winkelier


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, zaterdag 26 mei 2018, dat de politie gisteren een melding kreeg over twee lijken in het dorp Bewojo, district Brokopondo. 

Onlangs, donderdag 10 mei, hebben twee mannen geprobeerd een supermarkt in dat dorp te overvallen. De winkelier betrapte de overvallers, ondernam actie en viel ze aan met een houwer. Een van de mannen, die een jachtgeweer bij zich had, schoot op het slachtoffer. Hij raakte gewond aan een bovenbeen ter hoogte van zijn heup. De twee overvallers namen vervolgens de benen

Volgens de winkelier zag hij behalve de twee verdachten ook anderen die zich uit de voeten maakten. Het vermoeden bestaat, dat de aangetroffen lijken in het bos, de lichamen zijn van deze twee mannen die gekapt zijn door de winkelier.

Minister Dikan neemt alle districtsbegrotingen over het dienstjaar 2019 in ontvangst

Het grootste deel van te besteden gelden moet uit de kas van de districten zelf komen...


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft gisteren alle districtsbegrotingen over het dienstjaar 2019 ontvangen uit handen van de verschillende districtscommissarissen. Daarmee is  invulling gegeven aan Artikel 54 van de Wet op Regionale Organen, waarin onder meer is vastgesteld dat iedere districtsleiding uiterlijk eind mei verplicht is een begroting in te dienen. Dit  meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 26 mei 2018.

De raming wordt opgemaakt aan de hand van diverse plannen die de districtscommissarissen willen uitvoeren in het komende jaar. Die plannen zijn gemaakt nadat districtsbewoners tijdens hoorzittingen hebben aangegeven, wat zij in hun omgeving gerealiseerd willen zien. De belangrijkste zaken worden opgenomen in de districtsplannen.

In maart dit jaar zijn deze voorstellen al gepresenteerd aan de minister, maar met de ingediende begrotingen is er nu een duidelijk beeld hoeveel de definitieve kosten van de plannen bedragen.

Dikan zal de begrotingen nu verder bespreken met zijn collega van het ministerie van Financiën om de financiering van de plannen uit te stippelen. Het grootste deel moet wel door de districten zelf opgehoest worden. 'De financiering van de begroting is de grootste uitdaging', benadrukt Dikan.

De minister wijst erop dat de districten zelfstandig acties moeten ondernemen, omdat de overheid door de financiële crisis, niet veel kan bijdragen aan de districtskas.

Politiebond eist in Kort Geding van Accountantskantoor Karamat Srd 27.500 en 15% incassokosten

Voormalig bondsbestuur had accountant voorschot betaald voor samenstellen jaarrekeningen

- Accountant Karamat: 'Dit bestuur heeft met kracht, geweld en zeer provocerend de stukken opgehaald bij secretaresse'
- Karamat dient een tegenvordering in, in de vorm van een claim


De Surinaamse Politiebond (SPB), onder leiding van Raoul Hellings, eist in een Kort Geding van Accountantskantoor Karamat Srd 27.500 en 15 procent incassokosten. De zaak heeft donderdag voor de eerste keer gediend, aldus vandaag, zaterdag 26 mei 2018, de Ware Tijd. 

Het vorige bestuur had het kantoor in 2016 de opdracht gegeven om vijf jaarrekeningen samen te stellen, waarvoor het bedrag als voorschot was betaald. Toen dit bestuur aantrad heeft het volgens Haroen Karamat, directeur-eigenaar van het accountantskantoor, met kracht en geweld en zeer provocerend de stukken opgehaald bij de secretaresse. Hellings spreekt dit tegen en zegt dat de stukken met wederzijds goedvinden zijn teruggegeven. 'Karamat wilde niet meer presteren, dan houdt het op.'

De bondsvoorzitter beweert verder, dat de vorige leiding van de bond niet bevoegd was de opdracht voor de jaarrekeningen te geven, omdat haar zittingsperiode al was verstreken. Op een algemene ledenvergadering van de SPB bleek dat een deel van de documenten die door de toenmalige voorzitter moesten worden overgedragen bij de accountant was. 'Wij hebben gevraagd naar een exemplaar om de overdracht van het bestuur te formaliseren. Er werden allerlei redenen opgeworpen waarom de bond de stukken niet zou kunnen krijgen.'

Voor het provocerende gedrag heeft Karamat een klacht ingediend bij de procureur-generaal, waarop hij nog steeds geen antwoord heeft gehad.

Hij vindt het onredelijk dat het voorschot terug wordt geëist. 'Ik ben belemmerd om mijn werk verder af te ronden.' Het kantoor zal een tegenvordering indienen in de vorm van een claim.'

Organisaties bedrijfsleven keuren optreden Kamer van Koophandel en Fabrieken af

'KKF kan niet optreden namens het bedrijfsleven'


Een brief die de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) - 'zijnde de koepelorganisatie van het bedrijfsleven' - heeft geschreven aan minister Stephan Tsang van Handel en Industrie is tegen het zere been van bedrijfslevenorganisaties. De KKF richtte maandag een protestbrief aan Tsang inzake het besluit om Suralco te ontmantelen en vraagt om nieuwe onderhandelingen met Suralco, 'gebaseerd op terms mede door het bedrijfsleven geïnstigeerd'. 

Maar, donderdag trok het Overlegorgaan van Organisaties van het bedrijfsleven, bestaande uit de Algemene Aannemersvereniging (AAV), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Fabrikanten in Suriname (ASFA), de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) en de touroperatorsvereniging Tours, het tapijt weg onder de voeten van de KKF, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 26 mei 2018.

Tsang wordt erop gewezen, dat de KKF - in feite zijn werkarm -, een publiekrechtelijk orgaan is en zich nimmer kan opwerpen als rechtmatige vertegenwoordiger van het bedrijfsleven. Daarenboven wordt gesteld, dat het platform 'zich helemaal niet kan vinden in de visie van de KKF betreffende de kwestie van Suralco, aangezien wij geen standpunt hierover hebben ingenomen, omdat wij op dit moment onvoldoende over deze kwestie zijn geïnformeerd'.

Het overlegorgaan schrijft in reactie aan Tsang, dat geen enkele organisatie mandaat heeft gegeven aan de KKF om zich op welke manier dan ook te vertegenwoordigen. Ook is er geen overleg geweest over deze kwestie.

Saramaccaanse groepen willen 7 juni tijdens een krutu definitief hun granman aanwijzen

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Jaren voortslepend conflict om te komen tot granman heeft de stam schade berokkend'


Alle relevante groepen binnen de Saramaccaanse gemeenschap zetten zich in om te komen tot de vreedzame aanwijzing van een Saamaka granman. Op 7 juni wordt in de Congreshal te Paramaribo een krutu gehouden waarbij de uit die bijeenkomst voortgekomen kandidaat granman uitgeroepen zal worden tot het enige en definitieve grootopperhoofd der Saramaccaners. Dit zei Salomon Emmanuels, cultureel antropoloog, donderdag 24 mei 2018, tijdens een persconferentie in het perscentrum van het Kabinet van de President.


Aan de krutu zullen individuele hoofdkapiteins, kapiteins en hoofdbasja’s - die formeel een beschikking hebben - deelnemen. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de daartoe aangewezen woordvoerders de gelegenheid om hun keuze voor een granman kandidaat ondersteunen of afwijzen.

Tijdens de persconferentie las Emmanuels een gezamenlijke verklaring voor getekend door vertegenwoordigers van de twaalf-lo en de Matjaw-lo. Deze geeft het traject aan dat bewandeld wordt voor de vreedzame oplossing.

Emmanuels gaf aan, dat het jarenlange conflict om te komen tot een Grootopperhoofd de stam intussen schade heeft berokkend. Er is sprake van pijn, verdeeldheid en stilstand binnen deze gemeenschap.

De krutu is de manier voor het bereiken van een consensus en het nemen van besluiten op elk niveau van de Saamaka gemeenschap. Tijdens de persconferentie is benadrukt dat het gaat om het oplossen van dit vraagstuk op een vreedzame wijze en is elke vorm van geweld en andere ontoelaatbare handelingen die de goede naam en eer van de Saamaka gemeenschap en zijn instituten schaden, afgekeurd.

Directrice Nationale Veiligheid Veira: 'Iedereen kan op een normale manier het weekend doorbrengen'

(Bron foto: NII)
'Elke poging om mensen op te hypen en onrust te zaaien wordt serieus genomen'


Hoewel de regering gisteren, vrijdag 25 mei 2018, de veiligheid gegarandeerd had op scholen, hadden veel ouders besloten hun kinderen toch thuis te houden. Directies van enkele scholen namen het besluit om de deuren uit voorzorg dicht te houden. De Anton de Kom Universiteit van Suriname had aangegeven dat er normaal colleges zouden zijn, maar veel studenten bleven thuis. Verschillende faculteiten, waaronder de Medische Faculteit, had alle colleges en tentamens afgelast. 

Luitenant-kolonel Danielle Veira, directrice Nationale Veiligheid, laat via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat de locaties die genoemd waren in de bedreiging, veilig zijn. Ook stelt zij dat iedereen op een normale manier het weekend kan doorbrengen.

De regering heeft extra maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen, deelde vicepresident Ashwin Adhin namens de regering mee.Veira zegt, dat de veiligheidsdiensten nog steeds zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn in gebieden die genoemd zijn in de bedreiging. Ook op andere strategische plekken is er sprake van verhoogde beveiliging.

In een vergadering met verschillende functionarissen van politie, inlichtingenorganisaties, veiligheidsdiensten, het leger en penitentiaire ambtenaren, is de situatie geëvalueerd en is er een plan uitgezet. Veira verzekert de gemeenschap dat zij normaal haar weekend kan doorbrengen.

Samen met de organisatoren van de verschillende events die gepland zijn dit weekend, is de veiligheid besproken en zijn afspraken gemaakt.

'Elke poging om mensen op te hypen en onrust te zaaien in de samenleving wordt serieus genomen', zegt Veira. De veiligheidsdiensten hebben vanaf het moment dat de melding van een mogelijke aanslag binnenkwam, heel hard gewerkt. 'Met de weinige middelen die we hebben zijn we te allen tijde bereid en paraat om ons land veilig te houden', benadrukt Veira.

Er wordt op verschillende niveaus gewerkt om de dader(s) te achterhalen.

Alcoa is begonnen met sloop van deel Surinaamse aluminiumoxide-raffinaderij

Energieconsulent Viren Ajodhia: 'Het is nu duidelijk dat de president en het kabinet de controle over het proces hebben verloren'


Alcoa is begonnen met het slopen van een deel van zijn Surinaamse aluminiumoxide-raffinaderij, wat een slag toebrengt aan 'activisten' die hadden gehoopt om de raffinaderij te doen herleven, ooit de drijvende kracht van de economie van de worstelende Zuid-Amerikaanse natie, aldus de Pittsburgh Post-Gazette vrijdag 25 mei 2018 (Starnieuws besteedt overigens pas 30 mei aan het Amerikaanse artikel...),

Ondertussen slepen onderhandelingen zich voort over wanneer het bedrijf de Afobaka waterkrachtcentrale afstoot die de activiteiten van de Pittsburgh-aluminiumfabrikant van stroom voorziet, zelfs als Alcoa elektriciteit die de dam produceert, aan het land heeft levert, tegen volgens critici hoge prijzen.

Alcoa zei dat het toestemming kreeg van de overheidscommissie die die gesprekken leidde om een ​​deel van zijn Suralco-raffinaderij te slopen, ongeveer 24 mijl ten zuidoosten van Paramaribo. In een verklaring per e-mail zei Alcoa, dat het werk noodzakelijk is, onder vermelding van 'potentiële veiligheidsrisico's die voortvloeien uit de verslechterende raffinaderij materieel.' Het bedrijf zei dat een contract is toegekend voor het werk.

Rudi Dilip Sardjoe, de Surinaamse zakenmagnaat die de presidentiële commissie leidt, zei eerder deze maand, dat de raffinaderij, die bauxiet omzet in alumina, zal worden gesloopt. Alcoa sloot zijn smelter in Suriname - waar het aluminiumoxide werd omgezet in aluminium - in 1999. De heer Sardjoe maakte de opmerkingen tijdens een bijeenkomst die werd gesponsord door de Kamer van Koophandel van het land. Hij heeft niet gereageerd op een lijst met vragen per e-mail.

'Lijkt me op een gedane deal ... hoewel velen daar niet blij mee waren', zei voormalig Suralco-manager Amrish 'Danny' Lachman in een e-mail. Alcoa was de motor van de Surinaamse economie  sinds het voor het eerst naar het land kwam in 1916, een verhaal verteld in 'The Land Alcoa Dammed', een 2017 Post-Gazette-serie.


Een eeuw later laat het vertrek van de aluminiumproducent het land achter met de moeilijke taak om de economie opnieuw op te bouwen. De heer Lachman behoort tot een groep specialisten op het gebied van economische ontwikkeling die hoopte de raffinaderij te kunnen aanpassen, zodat hij bauxietreserves van lagere kwaliteit in westelijk Suriname kon verwerken.

Alcoa zei dat een van de redenen waarom de raffinaderij in 2015 stilstond was vanwege de energiekosten, die tot de hoogste in de wereld behoorden. Aluminium-industrieanalisten zeggen dat de dalende aluminiumproductie in Noord- en Zuid-Amerika, de natuurlijke markten van de raffinaderij, een andere reden is waarom het draaiende houden van de raffinaderij niet haalbaar is. Tijdens de bijeenkomrt  van de Kamer van Koophandel drong Sardjoe erop aan, dat de dam tegen het einde van volgend jaar aan de regering wordt overgedragen.

De uitwisseling werd voorgesteld door Alcoa in 2015 en werd aanvaard door de commissie van de heer Sardjoe. Maar, het voorstel werd verworpen door de Nationale Assemblee van Suriname, waarin sommige leden aandringen dat Alcoa de dam onmiddellijk moet overdragen, omdat het bedrijf niet langer voldoet aan de voorwaarden van een overeenkomst uit 1958 die de dam heeft gecreëerd. Onder de 75-jarige overeenkomst was Suriname overeengekomen om 618 vierkante mijl langs de Surinamerivier te laten overstromen om de dam te bouwen. Alcoa ging akkoord om de smelterij en raffinaderij te bouwen die elektriciteit zouden onttrekken aan de dam en hoogbetaalde banen zouden opleveren.

Nu geen van beide fabrieken in bedrijf is, zeggen critici dat Alcoa de dam onmiddellijk moet overdragen. Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van De Nationale Assemblee, schatte vorig jaar dat Suriname in 2010 of 2011 meer betaalde aan Alcoa voor de elektriciteit van de dam dan de regering ontving van Alcoa aan belasting en andere inkomsten. Alcoa beweert, dat het niet wettelijk verplicht is om de dam over te dragen voor 2033, wanneer de overeenkomst van 1958 afloopt.

De dam kan echter tegen het einde van volgend jaar worden overgedragen, als de onderhandelingen met de commissie van de heer Sardjoe succesvol zijn, aldus het bedrijf.

Alcoa stelt, dat de sloop en sanering van zijn Surinaamse fabrieken vorig jaar begonnen is en tegen het einde van 2021 voltooid zal zijn. Het bedrijf zei, dat de waterkrachtcentrale zal blijven werken en de overheid van stroom zal voorzien.

Sommigen zijn gefrustreerd over het gebrek aan vooruitgang in de gesprekken over de dam en het feit dat De Nationale Assemblee in het ongewisse is gehouden over wat er gaande is. 'Ik denk dat het nu duidelijk is dat de president (Desiré 'Desi' Bouterse) en het kabinet de controle over het proces hebben verloren. De presidentiële commissie handelt zelfstandig, zonder enige verantwoording', aldus energieconsulent van Paramaribo, Viren Ajodhia, in een e-mail.

(Suriname Mirror/Pittsburgh Post-Gazette/YouTube)

In Colombia is vroegere huurmoordenaar van drugsbaron Pablo Escobar gearresteerd

Jhon Jairo Velásquez bedreigt aanhangers linkse presidentskandidaat Gustavo Petro


Twee dagen voor de presidentsverkiezingen in Colombia is de vroegere huurmoordenaar van drugsbaron Pablo Escobar vrijdag 25 mei 2018 gearresteerd. Jhon Jairo Velásquez alias 'Popeye  had enkele dagen geleden de aanhangers van de linkse presidentskandidaat Gustavo Petro bedreigd. 

'Verdomde Petristen. Ik haat jullie. Als jullie mij niet laten uitspreken, zal mijn geweer wel spreken', schreef Velásquez op Twitter.Een linkse senator gaf 'Popeye' aan bij het parket. Reden voor zijn arrestatie van vrijdag in Medellín zou volgens mediaberichten echter een onderzoek zijn wegens de vorming van een criminele bende en afpersing.

'Popeye' was de veiligheidschef van Escobars Medellín-kartel. Naar eigen zeggen heeft hij meer dan 250 mensen gedood. Wegens zijn misdaden zat hij meer dan 20 jaar in de cel. Vandaag noemt hij zich een politieke activist die steevast linkse politici op de korrel neemt.


(Suriname Mirror/Associated Press/Belga/Colombia Reports/Twitter)

Vijfde Mexicaanse journalist(e) gedood in 2018

(Bron foto: Twitter)
Alicia Diaz Gonzalez dood aangetroffen, zwaar mishandeld, in haar huis in Monterrey


Journaliste Alicia Diaz Gonzalez is donderdag 24 mei 2018 dood gevonden in haar huis in Monterrey, in het noorden van Mexico, blijkbaar zwaar mishandeld. Diaz Gonzalez 'lag op de vloer, met haar gezicht naar beneden, in een plas bloed, en ze heeft veel klappen gekregen', vertelde een bron van het openbare parket van Nuevo Leon aan persbureau AFP op voorwaarde van anonimiteit.De moord vond plaats tussen acht en tien uur lokale tijd op donderdagochtend in Colonia Paseo Residencial in Monterrey. 'Ze werd rond tien uur gevonden in haar huis naast haar kinderen, die op de tweede verdieping van het gebouw, toen het incident plaatsvond, aan het rusten waren', zei de openbare aanklager van Nuevo Leon op Twitter.

De dood van de 52-jarige journaliste werd bevestigd door de krant El Financiero, waar ze sinds januari werkte. Redacteur Mauricio Mejia pleit voor een 'dringende ... officiële reactie' op social media.Vertaling: 'Haar naam was Alicia Diaz Gonzalez, zij werd doodgeslagen in haar huis in Monterrey. Tot wanneer? Genoeg straffeloosheid, we willen dat de staat onze veiligheid waarborgt. (schreef journaliste Sanjuana Marinez)

Diaz Gonzalez werd gevonden door haar zoon, Eduardo Andres, 20, die zei dat hij niets hoorde, en  de volgende ochtend zijn dode moeder op de vloer zag.

De autoriteiten zeiden dat alle onderzoekslijnen open zijn. De Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens riep de autoriteiten van Nuevo Leon ook op om het leven, de veiligheid en de persoonlijke integriteit van de familie Gonzalez te garanderen.


Ongestrafte misdrijven 
Eerder deze maand werd radiojournalist Juan Carlos Huerta doodgeschoten toen hij zijn huis verliet in een buitenwijk van Villahermosa in het zuidoosten van Mexico. 'Ze gingen hem executeren', zei Tabasco-gouverneur Arturo Nunez Jimenez op een persconferentie in die tijd, ter verduidelijking van de eerste speculatie dat het schieten mogelijk een overval betrof. Zijn moord vond plaats een jaar nadat journalist Javier Valdez, die internationale erkenning kreeg voor zijn berichtgeving over drugshandel, werd doodgeschoten in zijn geboortestad Culiacan, Sinaloa, waar krachtige kartels opereren. Hij werd op 15 mei 2017 uit zijn auto getrokken en 12 keer beschoten.

Ten minste vijf journalisten, waaronder Diaz Gonzalez, zijn tot nu toe in Mexico vermoord in 2018. Ten minste twee werden gedood als een direct gevolg van hun werk, volgens het Committee to Protect Journalists (CPJ).

Tijdens het presidentschap van president Enrique Pena Nieto, dat in 2012 begon, werden minstens 42 journalisten vermoord en zijn er ongeveer 2/000 aanvallen op verslaggevers geweest, volgens de organisatie Artikel 19. Mexico wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste landen ter wereld om een journalist te zijn met meer dan 100 journalisten die zijn vermoord sinds 2000. De meeste van die misdaden blijven ongestraft.


(Suriname Mirror/Sinembargo/Al Jazeera/Twitter/YouTube)

Peru vraagt VS formeel ​​om voormalig president Alejandro Toledo uit te leveren

(Bron foto: Twitter)
Toledo zou 20 miljoen dollar aan steekpenningen van bouwbedrijf Odebrecht hebben aangenomen


Peru vraagt de VS formeel ​​om voormalig president Alejandro Toledo uit te leveren om berecht te worden voor een grootschalig corruptieplot. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag 25 mei 2018, dat het uitleveringspapieren heeft afgeleverd bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Aanklagers beschuldigen de ex-president van het aannemen van steekpenningen ter waarde van 20 miljoen dollar van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht in ruil voor goedkeuring voor de aanleg van een verbindingsweg tussen Brazilië en Peru.


De Peruaanse autoriteiten zeggen dat Toledo is gespot in de Amerikaanse steden New York en San Francisco.

Toledo diende van 2001 tot 2006 als president. Hij is een van de vier vroegere presidenten van Peru waarvan vermoed wordt dat hij banden heeft met Odebrecht. Ambtenaren van de Braziliaanse bouwfirma hebben toegegeven, dat ze 800 miljoen dollar aan steekpenningen hebben betaald aan politici in heel Latijns-Amerika. Volgens de autoriteiten ging 29 miljoen dollar naar Peruaanse functionarissen.


(Suriname Mirror/Associated Press/Twitter/La Republica)

Indonesië en Peru intensiveren de economische samenwerking

(Bron foto: ministerie van Buitenlandse Zaken Peru)
Ministers van Buitenlandse Zaken Indonesië en Peru spreken elkaar in Lima, Peru


Indonesië en Peru zijn tijdens een bijeenkomst tussen hun ministers van Buitenlandse Zaken in Lima, Peru, woensdag 23 mei 2018 overeengekomen om de economische samenwerking te intensiveren. De samenwerking zal beginnen met een overeenkomst inzake de handel in goederen (TIGA, Trade in Goods Agreement) om de betrokkenheid van de handel te intensiveren. 


'Indonesië heeft voorgesteld dat de oprichting van een alomvattende economische partnerschapsovereenkomst (CEPA, Comprehensive Economic Partnership Agreement) stapsgewijs moet worden uitgevoerd, te beginnen met de TIGA', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.


Peru is de op drie na grootste handelspartner van Indonesië in Zuid-Amerika. Gegevens van het ministerie van Handel vertoonden een stijging van ongeveer 5 procent tussen 2016 en 2017, met een totale handel van bijna 230 miljoen dollar vorig jaar

Volgens de verklaring, zei minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi tijdens de ontmoeting met haar Peruaanse tegenhanger, Néstor Popolizio, dat Peru een belangrijke markt is voor Indonesië, maar de economische samenwerking moet nog steeds zijn potentieel bereiken.


Retno benadrukte ook het belang van toenemende zakelijke interactie tussen de twee landen en diversificatie van producten in de bilaterale handel. Tijdens de bijeenkomst nodigde Retno Peruaanse bedrijven uit om deel te nemen aan Trade Expo Indonesia (TEI) in oktober.

Indonesië zal later dit jaar deelnemen aan Expoalimentaria en Mistura Food Festival in Peru.

De ministers bespraken ook inspanningen om de samenwerking op andere gebieden, waaronder landbouw en visserij, te vergroten. De economische diplomatie van Indonesië wil de bilaterale handel met de niet-traditionele markten van het land stimuleren, vooral in Afrika en Zuid-Amerika. In december maakte een CEPA met Chili het het eerste Zuid-Amerikaanse land dat een vrijhandelsovereenkomst met Indonesië sloot.(Suriname Mirror/Jakarta Globbe/AntaraNews)

Meer dan honderd nieuwe soorten flora en fauna ontdekt in Madidi National Park in Bolivia

Resultaten van Identidad Madidi-expeditie overtreffen alle verwachtingen van wetenschappers


84 Nieuwe planten, 5 vlinders, 19 vissen, 8 amfibieën, 4 reptielen en 4 zoogdieren ontdekt


De diverse ecologische lagen van het Madidi National Park in Bolivia herbergen een buitengewone bron van flora en fauna die beetje bij beetje aan het licht komen, dankzij een intense expeditie die zelfs meer dan honderd soorten vond die als nieuw voor de wetenschap worden beschouwd. De resultaten van de Identidad Madidi-expeditie overtreffen alle verwachtingen van wetenschappers die verantwoordelijk waren voor het verkennen van vijftien locaties van het park, van 2015 tot 2017, om het grootste aantal soorten te identificeren en te registreren. 

De Madidi herbergt meer dan 8.000 soorten, heeft een oppervlakte van 1,8 miljoen hectare, dat wil zeggen minder dan 0,0037% van het oppervlak van de planeet. Het huisvest 3% van de planten, bijna 4% van de gewervelde dieren en 9% van de vogels in de wereld, volgens gegevens van de Society for the Conservation of Wildlife (WCS).


Een van de belangrijkste bevindingen zijn ten minste 124 soorten die als nieuw voor de wetenschap gelden, waaronder 84 planten, vijf vlinders, 19 vissen, acht amfibieën, vier reptielen en vier zoogdieren.

'Het is echt een grote verrassing, het aantal soorten dat we hebben geregistreerd is ongelooflijk, we vonden tien keer meer dan we dachten dat we konden vinden, we dachten dat er tien nieuwe mogelijkheden voor de wetenschap zouden zijn', zei de Engelsman Robert Wallace, conservator van het WCS Madidi Great Landscape Conservation-programma.

Het complexe veldwerk van de Boliviaanse onderzoekers ging door obstakels om bepaalde plaatsen te bereiken, in sommige gevallen te voet, in boten over rivieren of met de hulp van muilezels. Maar, het werk eindigt hier niet, aangezien wetenschappers nu de taak hebben om de beschrijving van elk van de soorten die mogelijk nieuw is voor de wetenschap te ontwikkelen en vervolgens dat rapport naar de internationale wetenschappelijke gemeenschap te sturen die het voorstel grondig doorneemt en aanvaardt of ontkent.

(Suriname Mirror/El Telegrafo/Science Daily/YouTube)

Argentijnse gids die ontvoerde Israëlische toeristen hielp te ontkomen aan FARC-dissidenten vermoord

(Bron foto: Twitter)
Het lichaam van Bernice Blanco is woensdag 23 mei gevonden in Corinto


De Argentijnse Berenice Blanco overtuigde FARC-rebellen ervan om een paar ontvoerde Israëlische  backpackers op cannabisreis te laten gaan, maar werd vervolgens zelf gevangen genomen voor losgeld. De vrouw, die Israëlische toeristen leidde tijdens een rondleiding door marihuana-producerende gebieden in het zuidwesten van Colombia, werd ontvoerd en vermoord door vermeende FARC-dissidenten, zeiden de Colombiaanse autoriteiten donderdag 24 mei 2018.

Berenice Blanco en de Israëlische toeristen werden afgelopen zaterdag gekidnapt tijdens een zogenaamde Cannabis Tour.Ze reisden in het gebied van Cauca toen ze werden ontvoerd door gewapende mannen die zich identificeerden als dissidenten van het Zesde Front van de FARC', aldus openbare aanklagers in een verklaring.

De groep liet de Israëliërs drie dagen later vrij, maar behield Blanco en eiste een losgeld van 100.000 dollar van haar familie in Argentinië, aldus de openbare aanklagers.
Haar lichaam werd woensdag teruggevonden in de gemeente Corinto, zeiden ze.

Omer Yefet en Gal-El Yaakov, beiden 22 jaar, hadden eerder hun beproeving aan de Israëlische pers verteld en uitten hun zorgen over het lot van de gids. Beiden waren in Colombia als onderdeel van een post-militaire backpacktocht. Ze zeiden dat de gids, die ze 'Monica' noemden, de ontvoerders had overtuigd dat ze geen geld hadden. De chef van het kartel wilde, volgens Yefet, 500 miljoen pesos ( 17 miljoen dollar), waarvan hij beweerde dat deze hem verschuldigd was door het reisgezelschap dat Blanco in dienst had.

'Monica zei, dat het niet eens de moeite waard was om hem de 300 pesos (85 dollar) aan te bieden die we hadden,' zei Yefet. 'Monica deed er alles aan om te zorgen dat we in orde waren en verdedigde ons overal. Ik weet helaas niet wat er met haar is gebeurd. Ik probeerde het te checken bij de reisorganisatie',zei Yefet. 'Het is geen situatie waarin je om iets kunt vragen, nadat je zeven uur bent vastgehouden. We zijn net vertrokken en Monica zei kalm glimlachend tegen me: 'Ik ken mensen die me hieruit kunnen krijgen, alles is in orde.' De twee toeristen waren ongedeerd. 'Ze hebben zich niet op ons gericht of iets van ons meegenomen.'Blanco werkte voor Cannabis Tour, een bedrijf dat bezoeken brengt aan gebieden met narco-teelt in het Cauca-gebied, dat wordt bezocht door dissidenten van FARC en leden van de drugssmokkeloperatie van de Clan del Golfo, aldus de autoriteiten.


Cannabis wordt sinds 2015 voor medische doeleinden onder staatsvergunning in Colombia verbouwd, maar de marihuanagebieden in de regio Cauca worden van oudsher gebruikt om militante groepen te financieren.

Onder een vredesakkoord uit 2016 ontwapende de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zijn 7.000 strijders en is nu een politieke partij geworden. De regering zegt echter, dat ongeveer 1200 vechters het vredesproces hebben verworpen en nog steeds actief zijn in drugshandel en illegale mijnbouw.

Yefet, die een volledige beschrijving van zijn beproeving in een Facebook-bericht schreef, en benadrukte dat hij zelf geen marihuana rookt, blijft reizen in Zuid-Amerika en is van plan over ongeveer twee maanden terug te keren naar Israël. 'Misschien verlaat ik Colombia een beetje eerder dan gepland', zei hij. 'Er zijn andere gevaarlijke plaatsen waar mensen reizen. Ik zal zeker voorzichtiger zijn. Het kan op elke plaats gebeuren. Je hebt veel geluk nodig.'

(Suriname Mirror/Times of Israel/Twitter/minutouno.com/VOA Noticias/YouTube)

China's grootste producent van elektrische voertuigen bouwt monorailsysteem in Salvador, Brazilië

Bouw van 20 kilometer monorail start dit jaar

(Bron foto: BYD)


Een van China's grootste fabrikanten van elektrische auto's zoekt steeds meer afzet buiten China. BYD, China's grootste producent van elektrische voertuigen, tekende afgelopen week een deal van 2,5 miljard Braziliaanse real (689 miljoen dollar) om een monorailsysteem te bouwen in de oostelijke stad Salvador van Brazilië, zei de firma donderdag 24 mei 2018. 

Het is de grootste buitenlandse monorail-investering van het bedrijf, volgens een woordvoerder van het bedrijf. De bouw start dit jaar op de route van 20 kilometer (12 mijl) en de verwachting is dat de werkzaamheden in 2021 beginnen.Het is het duidelijkste teken van de wereldwijde ambities van autofabrikanten om openbaar vervoer wereldwijd aan overheden te bieden, nu de snelgroeiende markt voor elektrische auto's in China steeds concurrerender wordt.

Het bedrijf heeft een hele reeks monorail-deals getekend met landen als de Filipijnen, Egypte, Cambodja en Marokko. Het is ook in gesprek over meer dan acht monorail deals in Noord- en Zuid-Amerika, inclusief de VS, volgens de woordvoerder.

Het bedrijf verkoopt ook bussen aan landen als de VS, Japan, Zuid-Korea en Portugal. Het verkoopt ook elektrische vrachtwagens aan Brazilië en elektrische taxi's aan Thailand.

(Suriname Mirror/Quartz/Asia Times/YouTube)

Een tweede van de drie zwaargewonde overlevenden vliegramp op Cuba overleden

(Bron foto: Prensa Latina)
Een vrouw vecht nog steeds voor haar leven


Na de vliegtuigcrash op Cuba is vrijdag 25 mei 2018 een tweede van de drie zwaargewonde overlevenden overleden. Het laatste overleden slachtoffer is de 40-jarige Emiley Sanchez de la O, uit de Cubaanse stad Holguin, de eindbestemming van het ramptoestel.

Eerder deze week stierf ook de 23-jarige studente Gretel Landrove die de crash aanvankelijk had overleefd.

Op de José Martí luchthaven in de Cubaanse hoofdstad Havana stortte op vrijdag 18 mei kort na het opstijgen een Boeing 737 neer. Drie van de 113 inzittenden overleefden de crash, en werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Twee van de drie zwaargewonde overlevenden zijn nu dus ook overleden. Een vrouw vecht nog steeds voor haar leven.

Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich 101 Cubanen, zeven Mexicanen, twee Argentijnen en twee op Cuba wonende Afrikanen (Westelijke Sahara). De plaats waar het toestel neerstortte wordt nog steeds onderzocht. Deskundigen uit Cuba, Mexico en de Verenigde Staten hebben beide zwarte dozen teruggevonden en analyseren nu de gegevens.

Het gecrashte vliegtuig was een 39 jaar oude Boeing 737 die werd gebruikt door de Cubaanse luchtvaartmaatschappij Cubana. Het toestel is eigendom van het Mexicaanse bedrijf Aerolineas Damojh.
De Mexicaanse luchtvaartautoriteit heeft de vergunning van dat bedrijf ingetrokken. De maatregel geldt voor de duur van het onderzoek dat de luchtvaartautoriteit heeft ingesteld.

(Suriname Mirror/Reuters/RTL Nieuws/Belga/Prensa Latina)

'Venezolaanse regering moet stoppen met onderzoek naar website toonaangevende onafhankelijke krant'

El Nacional zou onrust hebben gezaaid met verslaggeving over de nationale verkiezingen


- 'Laatste poging van regering om kritische berichtgeving tegen te gaan en onafhankelijke media het zwijgen op te leggen'
- Anti-Haatwetgeving door regering ingezet in strijd tegen niet welgevallige media....


De Venezolaanse regering moet stoppen met haar onderzoek naar de website van een toonaangevende onafhankelijke krant en haar toestaan ​​om vrijuit te publiceren, aldus het Committee to Protect Journalists (CPJ) vrijdag 25 mei 2018. 


De Venezolaanse Nationale Telecommunicatie Regulator (Conatel, Cuenta Oficial de la Comisión Nacional de Telecomunicaciones) opende op 22 mei een onderzoek naar de inhoud gepubliceerd op de website van El Nacional, het grootste onafhankelijke dagblad van het land, en beschuldigde het ervan onrust te zaaien met zijn verslaggeving van nationale verkiezingen die plaatsvonden op 20 mei, volgens nieuwsberichten en krantenpersoneel.

Conatel gaf de krant de opdracht om te stoppen met het publiceren van informatie op haar website die 'de rust van de burgers zou kunnen verstoren ... door onjuiste of ongefundeerde informatie te presenteren', aldus onderstaand persbericht gepubliceerd op de Conatel-website:


Conatel gaf de krant 10 dagen om zich te verweren, aldus mediaberichten. 'Dit onderzoek is de laatste poging van de Venezolaanse regering om kritische berichtgeving tegen te gaan en onafhankelijke media het zwijgen op te leggen', zegt Natalie Southwick, onderzoeksmedewerkster van Centraal en Zuid-Amerika bij CPJ.

'Venezolaanse autoriteiten zouden onmiddellijk het onderzoek naar El Nacional moeten stopzetten en stoppen met het gebruik van repressieve wetten om nieuwssites lastig te vallen en te censureren.'

In haar verklaring beschuldigt Conatel de krant van het overtreden van de Wet inzake Sociale Verantwoordelijkheid op Radio en Televisie en de Anti-Haatwet voor Tolerantie en Vreedzame Co-existentie, een repressief stuk wetgeving dat vorig jaar werd aangenomen, te midden van de angst dat het zou worden gebruikt om de media de mond te snoeren.


El Nacional redacteur Miguel Henrique Otero vertelde CPJ telefonisch, dat de krant niet precies was geïnformeerd over welke inhoud de wet schond, of wat de mogelijke sancties zouden kunnen zijn. 'De regering gebruikt Conatel als een instrument om de Anti-Haatwetgeving af te dwingen, en het doel is om ons de mond te snoeren', zei Otero.

Conatel beantwoordde de oproepen van CPJ niet voor commentaar.

President Nicolás Maduro werd op 20 mei herkozen in een verkiezingsproces dat algemeen als onwettig werd beschouwd in de internationale gemeenschap. De regering van Maduro heeft volgens CPJ-onderzoek talloze hulpmiddelen om de media te controleren en te intimideren. Deze omvatten een restrictieve perswet van 2004, staatsreclame-boycots, bedreigingen om uitzendlicenties te annuleren, een monopolie op de invoer en distributie van schaars krantenpapier en, nu, de Anti-Haatwetgeving.

El Nacional, een van de weinige overgebleven onafhankelijke dagbladen, heeft een hoge prijs betaald voor zijn voortdurende kritische rapportage. De krant heeft te maken gehad met een tekort aan krantenpapier, boetes van de overheid, herhaalde onderzoeken en rechtszaken, waaronder een aanklacht van laster en een reisverbod voor Otero, die de krant vanuit ballingschap blijft leiden.

(Suriname Mirror/CPJ/Twitter)