zaterdag 21 juli 2012

CV's, workshops, diploma's en veel gebakken lucht

Je wordt doodgegooid met workshops en 'master classes'

21-07-2012   COLUMN   Door: Paul Kraaijer


Suriname lijkt bedolven te worden onder workshops, 'master classes', informatie bijeenkomsten en diploma's. Hier kom je met het ontvangen van je schooldiploma zelfs op de landelijke televisie, in het Surinaamse journaal of in het Surinaamse EenVandaag. Het grote uitgestrekte Suriname is eigenlijk net zo klein als een Nederlandse provinciestad, maar zelfs daar worden diploma-uitreikingen niet door de regionale omroep in beeld gebracht.

Maar, hoe zinvol en waardevol zijn al die workshops en 'master classes' die hier bijna dagelijks worden gegeven.... Je wordt er haast mee 'doodgegooid'.

En wat is de waarde van al die ontvangen mooi vorm gegeven 'diploma's' en 'certificaten' die worden uitgereikt tijdens vermeende officiele bijeenkomsten, waar 'journalisten' als bijen op een pot honing op af stormen....en waar afgestudeerden in hun meest nette kleding rondhuppelen als blije veulens in de weide met op de hoofden de bekende zwarte, rode, gele of groene 'academische baret' - die je in Nederland in een feestartikelen winkel zou kunnen kopen - om alles nog interessanter te doen lijken. Handjes worden geschud, hier en daar een voorzichtige bosie en er moet vooral veel gelachen worden in de lens van een foto- of videocamera.


Natuurlijk, studeer je af aan de Anton de Kom Universiteit dat hoort dat zo, maar hier hoort dat ook als je op andere hogere scholen, zoals een lerarenopleiding, afgestudeerd bent en je diploma ontvangt. Het oogt allemaal wat overdreven, maar de blijdschap van de afgestudeerden is echt en oprecht. Alhoewel, wanneer je op televisie ziet hoe bijzonder hysterisch sommige studenten en scholieren voor de camera van bijvoorbeeld Apintie's 'In de Branding' reageren als ze te horen hebben gekregen dat ze geslaagd zijn, dan kan ook de grootste kritikaster er niet omheen dat het behaalde diploma van enorm groot belang moet zijn voor de geslaagde.

Suriname is verzot op diploma's, certificaten, zogenoemde 'titels' en ellenlange cv's, waarvan je duizelig wordt door alle 'dure' benamingen, titels, workshops en dan ook nog veelal in het Engels....tja, ai baja, tres chique toch, dr., drs., prof., mr. ..... En ja, 'bachelor, klinkt ook niet slecht, toch.

Overigens liet het Assembleelid Ronny Asabina - van de partij met de welhaast Middeleeuws klinkende naam 'partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek', BEP - op 28 mei 2011 in De Ware Tijd optekenen dat 'Surinaamse wetenschappers' 'titel- en cv-geil' zijn...... Hij heeft een punt.

Het oogt en lijkt dus allemaal heel interessant en velen zullen maar wat blij zijn dat zij een zoveelste certificaat of diploma of zelfs een simpele workshop aan hun cv kunnen toevoegen, maar hoe waardevol is zo'n cv......... Is het niet heel veel gebakken lucht en ietwat overdreven?