donderdag 22 maart 2018

Elke 50 minuten wordt in Rio de Janeiro, Brazilië, een vrachtwagen overvallen

(Bron foto: Shutterstock.com/joc.com)
Technologie moet overvallen op trucks gaan voorkomen 

'De chauffeurs worden met satellietnavigatie gevolgd en moeten binnen veilige routes blijven'


Criminaliteit blijft in Brazilië een bijzonder groot probleem. Ook de lokale bedrijven ondervinden de nadelen van het geweld van criminele bendes. De politie probeert het probleem op te lossen door kordaat en krachtig tussen te komen, maar ondernemingen proberen het slimmer aan te pakken. Zij zetten volop in op technologie om de veiligheid te verhogen en werken daarvoor samen met technologische startups.

'Statistieken tonen aan dat in de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro vorig jaar elke vijftig minuten een vrachtwagen door gewapende bendes werd beroofd', stelt de Britse zakenkrant Financial Times. 'Die bedreigingen hebben echter de basis gelegd voor de start van een groep nieuwe bedrijven, die innoverende technologieën gebruiken om de problemen aan te pakken.'

Een daarvan is de startup Cargox. Zij gebruiken big data om de risico's zoveel mogelijk te gaan beperken. Door die technologie kunnen locaties die een groter risico op overvallen vormen worden geïdentificeerd. Bij een overval kan de software bovendien in realtime het bedrijf op de hoogte brengen van de crisis.

Federico Vega, topman van Cargox, merkt op dat in Brazilië 0,1 procent van alle cargo die met vrachtwagens wordt vervoerd, het slachtoffer wordt van diefstal. 'Geen enkele economische activiteit is tegen de georganiseerde misdaad beschermd', zeggen experts. 'Vrachtwagens worden overvallen, maar de bendes houden zich ook bezig met de illegale kap van tropisch hardhout of spitsen zich toe op online criminaliteit, zoals kredietkaartfraude.' 

De politie probeert te reageren met hardhandige ingrepen, maar dat kan zware gevolgen hebben. Vorig jaar werden zo in Rio de Janeiro 134 politiemensen gedood. Daarom kiezen bedrijven steeds vaker voor technologie om de nodige bescherming te bieden. 'We hebben hier met een onomkeerbare trend te maken', meent risicoconsulent Control Risks. 'Technologie is ook kostenbesparend. Andere bronnen, zoals bewakers, kunnen worden ingezet waar de grootste nood is.'

Cargox zegt op twee jaar meer dan vijfduizend vrachtwagens te hebben aangesloten op hun systeem. De onderneming bekijkt aan de hand van beschikbare gegevens welke routes, tijdsperiodes, buurten en cargotypes de grootste risico’s opleveren. Aan de hand van die gegevens wordt aan de chauffeurs een handleiding bezorgd die hen de grootste veiligheid moet garanderen. 'Onder meer zullen de chauffeurs leren dat ze best wegblijven bij tankstations die bekend staan voor prostitutie, aangezien die locaties ook vaak met criminaliteit worden geconfronteerd', zegt Vega. 'Daarnaast is het duidelijk dat leveringen tijdens de nacht een extra risico vormen.'

'De chauffeurs worden met satellietnavigatie gevolgd en moeten binnen veilige routes blijven. Als ze van die trajecten afwijken, wordt het hoofdkantoor gealarmeerd. Cruciaal in veiligheid is dat optimale lessen worden getrokken uit eerdere fouten die werden begaan. Ideaal daarbij is dat men kan leren van fouten die anderen hebben gemaakt.'

(Suriname Mirror/Financial Times/Newsmonkey/joc.com)

Miss Venezuela-schoonheidswedstrijd opgeschort vanwege beschuldigingen van seksuele gunsten en corruptie

Deelneemsters beschuldigen elkaar van ontvangen van geld van zakenlieden en ambtenaren in ruil voor seksuele gunsten

Mariana Jimenez, een van de Miss Venezuela's. (Bron foto: AP/Fernando Llano)


De Miss Venezuela-schoonheidswedstrijd wordt opgeschort nadat beschuldigingen van seksuele gunsten en financiële corruptie online naar voren waren gekomen. Oud-Miss Venezuela-deelneemsters hebben andere deelnemers beschuldigd van het ontvangen van geld van zakenlieden en overheidsfunctionarissen in ruil voor seksuele gunsten.

Casting voor Miss Venezuela en Mister Venezuela is nu opgeschort. De wedstrijd heeft een interne evaluatie van de claims aangekondigd.


De controverse begon nadat een anti-corruptiezaak tegen de staatsoliemaatschappij werd gelanceerd en een aantal mensen eind vorig jaar werd gearresteerd. Miss Venezuela-deelneemsters kwamen vervolgens naar voren en beweerden dat sommige vrouwen die aan de wedstrijd hadden deelgenomen, profiteerden van corruptie bij de overheid.In reactie op de aantijgingen op social media en in de regionale pers, zei de Miss Venezuela-organisatie dat ze audities zou opschorten terwijl een onderzoek moet vaststellen of iemand die met de wedstrijd te maken had 'betrokken was bij activiteiten die in strijd waren met de waarden en ethiek van het evenement'.

Een centrum dat kandidaten voorbereidt op de wedstrijd in de hoofdstad Caracas is ook gesloten.

Venezuela, dat worstelt met 's werelds hoogste niveaus van hyperinflatie en een bevolking van slechts 32 miljoen heeft, is een van de meest succesvolle landen dat deelneemt aan internationale schoonheidswedstrijden. Het land heeft zeven Miss Universe en zes Miss World-winnaars.A post shared by Org Miss Venezuela (@missvenezuela) on


(Suriname Mirrorr/BBC News/El Pais/YouTube/Instagram/Twitter) 

Mysterieuze mini-mummie Ata in Chili geen 'alien', maar klein meisje

Ontdekking in de Chileense Atacama-woestijn baarde in 2003 wereldwijd opzien


Ata was een foetus en leed aan een zeldzame ziekte die botten snel doet verouderen


De herkomst van de raadselachtige mini-mummie uit Chili, die door velen als een buitenaards wezentje werd gezien, is bekend. Het piepkleine, slechts 15 centimeter lange gemummificeerde skelet met de vreemd uitgerekte schedel en de grote oogkassen, is menselijk, vrouwelijk om precies te zijn. Dat staat vast na vijf jaar intensief dna-onderzoek en vergelijking met het genoom van chimpansee en resusaap.De ontdekking in een verlaten, gortdroog en heet oord in de Chileense Atacama-woestijn baarde in 2003 wereldwijd opzien. Er werd zelfs een documentaire gewijd aan het alientje, dat Ata werd gedoopt naar de vindplaats. De film is nu definitief sciencefiction.


In werkelijkheid had het kleine meisje, die vermoedelijk een jaar of veertig geleden veel te vroeg werd geboren, een reeks genetische afwijkingen, die onder meer leidden tot misvorming van de schedel.

Californische wetenschappers hebben dat in het vakblad Genome Research beschreven. Van veel van de aangetoonde gendefecten was bekend dat ze een rol speelden bij dwerggroei, verkromming van de ruggengraat (scoliose) en deformatie van spieren en botten. Andere geconstateerde mutaties waren wel in verband gebracht met het ontstaan van bepaalde ziektebeelden maar nog niet met dit soort ontwikkelingsstoornissen.

Bij het eerste onderzoek viel meteen op, dat Ata tien in plaats van twaalf paar ribben had en dat sommige skeletdelen van een zes- of zevenjarig kind leken. Zou het kunnen dat zij ondanks alle misvormingen zo lang heeft geleefd? Nee, zeggen de specialisten dankzij het uit een rib gehaald erfelijk materiaal. Ata was een foetus en leed aan een zeldzame ziekte die botten snel doet verouderen.

(Suriname Mirror/New Scientist/De Telegraaf/The New York Times/Twitter/YouTube)

Nog geen gemeente in zicht voor landelijke intocht van Sinterklaas

NTR stuurt brandbrief aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters


Gemeenten staan niet te springen om de landelijke intocht van Sinterklaas te organiseren. De NTR heeft een brandbrief gestuurd aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters met het verzoek burgemeester te benaderen de organisatie op zich te nemen, meldt RTL Nieuws vandaag, donderdag 22 maart 2018, aldus De Telegraaf.

'Natuurlijk willen wij niet dat er op deze manier een einde zou komen aan deze 66-jarige nationale televisie traditie.' De NTR zendt het kinderfeest elk jaar uit en doet samen met de jaarlijks wisselende gemeente de organisatie.

In de brief, die in handen is van RTL Nieuws, is te lezen dat er tot vorig jaar altijd een of meer gemeenten waren die bij de NTR een verzoek indienden voor de intocht. Dit jaar was dat niet het geval.

Ajé Boschhuizen schreef op 7 maart namens de NTR aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB): 'Tot op heden heeft er zich nog geen enkele gemeente gemeld. Naar de oorzaken daarvan kunnen wij slechts raden. We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is - gezien de lange voorbereidingstijd van zo’n grootschalig project - nogal riskant met het oog op de planning.'

De laatste jaren ging het regelmatig mis bij de intocht van Sint. Vorig jaar blokkeerden tegenstanders van Zwarte Piet de snelweg A7 bij Joure. In 2016 werd een grote anti-Zwarte Piet groep aangehouden vanwege het negeren van een demonstratieverbod.

 De NTR trekt aan de bel want als een gemeente zich niet snel meldt, kan de organisatie wellicht niet doorgaan. 'Wellicht zijn er onder uw collega’s wel degelijk burgemeesters die met ons dit prachtige feest op zaterdag 17 november 2018 zouden willen vieren. We hopen daarom dat u deze vraag namens ons bij hen zou willen neerleggen. Zoals gezegd, begint de tijd te dringen.'

Tijdens een vergadering van Nederlands Genootschap van Burgemeesters vorige week is de brief voorgelezen, aldus RTL Nieuws. Bij die vergadering waren zestig burgemeester aanwezig. Ook alle andere burgemeesters zullen de brief nog krijgen. NGB-voorzitter Liesbeth Spies vertelt aan RTL Nieuws, dat vier gemeenten zich hebben gemeld voor de contactgegevens van de NTR. Het is niet duidelijk of gemeenten zich al daadwerkelijk hebben aangemeld.

Gajadien (VHP): 'Men moet gestolen AKB-middelen terugstorten'

Meer dan vijf personen, waaronder de onderdirecteur van SoZaVo, aangehouden

'Ik hoop dat alles goed onderzocht wordt en zaken niet blauw blauw gelaten worden'


'Als mensen zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare handelingen, moeten zeker achter slot en grendel worden geplaatst. Het moet echter niet alleen hierbij blijven, want de gestolen middelen moeten ook weer teruggehaald worden voor de samenleving',  zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vandaag, donderdag 22 maart 2018, in het Dagblad Suriname, in reactie op het strafrechtelijk onderzoek naar de miljoenen die verdwenen zijn uit de staatskas op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), geld dat bestemd was voor de Algemene Kinderbijslag (AKB).

Meer dan vijf personen, waaronder ook onderdirecteur G.C., zijn aangehouden door de politie. Ondertussen heeft de rechter-commissaris de inverzekeringstelling van C., die belast was met administratieve uitbetaling van sociale voorzieningen, met 30 dagen verlengd.

Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting onthulde in oktober vorig jaar, dat er onregelmatigheden waren ontdekt met AKB-gelden. In samenspraak met de regering werd de procureur-generaal ingeschakeld voor een justitieel onderzoek. Volgens haar gaat het om een bedrag van ruim Srd 6 miljoen, maar het onderzoek zal dat uitwijzen.

In deze zaak worden de verdachten beschuldigd van gekwalificeerde verduistering en wederrechtelijke toe-eigening van staatsmiddelen en knevelarij. Indien schuldig bevonden, riskeren zij een celstraf van maximaal 6 jaren. AKB wordt niet op de bank gestort en wordt één keer in het jaar uitbetaald. Het gaat om Srd 50 per kind per maand of Srd 600 per kind per jaar. De mensen moeten op basis van bekendmakingen het geld gaan ontvangen in het ressort.

Gajadien voert aan, dat het te vaak gebeurt dat Surinamers in belangrijke posities landgenoten voor miljoenen benadelen en slechts met korte celstraffen van enkele maanden gemakkelijk ervan afkomen. Dit is één van de zaken waarvoor hij onlangs ook gepleit heeft, kort voor de aanname van de Anti-Corruptiewet. Hij pleit weer voor verdere aanscherping van de regels.

De onregelmatigheden zijn in de periode 2014 en 2015 ontdekt. Toen zwaaide Alice Amafo, die nu ook door de politie wordt verhoord, de scepter op SoZaVo. Gajadien is het eens dat geen enkele uitzondering gemaakt moet worden in het onderzoek. 'Daarvoor bestaan onze instituten. Ik hoop alleen dat alles goed onderzocht wordt en zaken niet blauw blauw gelaten worden. Anders blijft een stigma op de persoon haar naam, terwijl niemand uiteindelijk weet of de verdachten wel of niet schuldig zijn bevonden', aldus de politicus.

Amafo benadrukte eerder, dat zij tijdens haar periode op SoZaVo naar eer en geweten heeft gewerkt.

Hackers kraken e-mailaccounts van Surinaamse politici

'NPS-voorzitter Gregory Rusland' bedelt per e-mail om geld


Hackers zijn erin geslaagd e-mailaccounts van Surinaamse politici te kraken. Het is onder meer voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname, NPS, overkomen. Hij heeft per e-mail een redactielid van de Times of Suriname om geld gevraagd, ‘dringend’. Ook familieleden wiens gegevens voorkomen in het e-mailbestand van Rusland, zijn benaderd. 

De politicus is verbijsterd. 'Ik ben er druk mee bezig. Ik vind het erg', zegt Rusland vandaag, donderdag 22 maart 2018, in de Times of Suriname.

Te oordelen naar het Engels dat gehanteerd is en de manier waarop wordt gecommuniceerd, gaat het om Afrikanen. Vooral van Nigerianen is bekend dat ze e-mailaccounts te hacken. Doorgaans wordt om geld gevraagd voor de ‘noodlijdende’ accounthouder.

Volgens de krant kreeg een redactielid onlangs een privébericht van minister Ferdinand Welzijn van Handel & Industrie. Het bericht was verstuurd vanaf de Facebook-account van Welzijn. De verzender begon een conversatie, maar onderbrak die abrupt toen om zijn telefoonnummer werd gevraagd.

Van minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken is onlangs een valse Facebook-pagina aangemaakt. Via de pagina werden burgers leningen aangeboden.

Voldoende water, en schoon, voor standhouders onder Centrale Markt van Paramaribo

'Plaatsing 6 nieuwe watertanks op dak enorme verbetering voor waterverbruik onder markt'


De standhouders onder de Centrale Markt van Paramaribo mogen nu rekenen op watervoorziening. Afgelopen dinsdag heeft de marktleiding 6 nieuwe watertanks laten plaatsten. Het gaat om 3 tanks met elke een capaciteit van 800 liter en 3 tanks van elk 1000 liter. De watertanks zijn op het dak van de markt geplaatst, om zodoende ook voldoende waterdruk te kunnen genereren. 

John Lecton, marktmeester, zegt vandaag, donderdag 22 maart 2018, in het Dagblad Suriname dat deze faciliteit een enorme verbetering wordt voor het waterverbruik onder de markt. Veelal werd water onder de markt gehamsterd en ook nog onhygiënisch opgeslagen.

Lecton rekent erop dat het verzekeren van watertoevoer het voorgaande tot het verleden zal doen toebehoren.

Er is gewerkt aan het waterleidingnetwerk onder de markt, wat het idee van water hamsteren zal moeten aanvechten. De SWM heeft gezorgd voor de eerste volle tanks. Die zijn nu ook aangesloten op het waterleidingnetwerk en zullen daarvan afhankelijk blijven. Lecton benadrukt dat er geen regenwater zal worden opgevangen.

De financiering van dit project kwam uit de inkomsten van de markt zelf, die via de districtscommissaris worden vrijgegeven.

Etnel (NPS): 'De regering kan niet eens één universiteit managen'

'Regering heeft duidelijk laten merken dat zij niet weet om te gaan met belangrijke rol AdeKUS'

'Er is meer geld verkwist binnen de AdeKUS, dan dat er geïnvesteerd is in het verbeteren van het onderwijs'


De toestanden op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) worden met de dag grimmiger, aldus vandaag, donderdag 22 maart 2018, het Dagblad Suriname. In eerste instantie begon het met de beraadslaging van de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit van Suriname (VWPU) op 15 en 16 maart 2018. De beraadslaging werd daarbij gelijkgesteld aan een staking. En vanaf 19 maart 2018 heeft het overig personeel van de universiteit, dat overigens verenigd is in de Werknemersfederatie Universiteit (WFU), het werk neergelegd. 

'Het is heel erg wat er nu op onze enige universiteit gebeurt. De universiteit vervult een belangrijke rol in het klaarstomen van Surinamers om adequate wetenschap te beoefenen, zodat zij uiteindelijk een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de opbouw en vorming van het land', zegt  volksvertegenwoordigster, Patricia Etnel (NPS).

Het parlementslid betreurt het ten zeerste dat de autoriteiten de omstandigheden niet hebben kunnen voorkomen. 'De regering heeft duidelijk laten merken dat zij niet weet om te gaan met die belangrijke rol van AdeKUS.'

Etnel merkt op, dat de huidige regering vanaf 2010 zich niet heeft ingespannen om de universiteit op een hoger niveau te brengen. Zij voert aan, dat tijdens de regeerperiode van Venetiaan het onderwijs tal van positieve veranderingen heeft ondergaan, zoals onder andere de komst van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), evaluatie van de universiteitsprocessen en promotiemogelijkheden van het personeel. 'De continuïteit hiervan heeft de huidige regering absoluut niet kunnen garanderen! Er is meer geld verkwist binnen de AdeKUS dan dat er geïnvesteerd is in het verbeteren van het onderwijs.'

De parlementariër vindt het dus niet bizar, dat het personeel het uiterste middel heeft aangegrepen. Wat opmerkelijk is, is dat minister Robert Peneux niet actief is binnen het onderwijsveld. Desalniettemin doen de stakingen zich voor. Voornamelijk in 2017 werd Peneux verweten de bron van alle onderwijsstakingen te zijn. Nu blijkt dat het onderwijs zonder deze minister niet veel is verbeterd.

'De staking is slechts een manier om de ontevredenheid aan te geven. De devaluatie heeft ervoor gezorgd dat men de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. En de situatie in het land verslechtert met de dag.' Hiermee geeft Etnel aan dat niet alleen Peneux, maar de totale regering ervoor heeft gezorgd dat de samenleving de dag van vandaag enorm gedemotiveerd is.

'Vanuit de regering komen er geen duidelijke incentives naar de mensen toe. Daarom is het van belang dat er spoedig een fulltime minister wordt aangewezen op het Onderwijsministerie; als er goede communicatielijnen zijn, kunnen problemen in een vroeg stadium aangepakt worden.'

Vrouw op erf aangevallen door vijf herdershonden van buurman

Slachtoffer houdt ernstige wonden over aan hondenbeten

Vrouw ondergaat van tien uur ‘s avonds tot een uur in de ochtend plastisch chirurgische ingreep


Een vrouw blijkt maandagmiddag tegen half zes op haar erf in de tuin, aan de Vandana Gokoelstraat te Helena Christina, te zijn aangevallen door vijf  herdershonden; twee Hollandse herders en drie kruising herders. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 22 maart 2018.

De vrouw, die inmiddels ontslagen is uit het ziekenhuis, heeft ernstige wonden overgehouden van de hondenbeet. Haar wond was zodanig van aard, dat zij diezelfde dag van tien uur ‘s avonds tot een uur in de ochtend een plastisch chirurgische ingreep moest ondergaan.

Nadat haar wond genezen is, moet zij nog een aantal plastisch chirurgische grepen ondergaan.

Haar echtgenoot vindt het heel erg, dat zijn vrouw gewoon van de een op de andere dag in deze misère is beland. Zij moet dagelijks medicijnen innemen en daarnaast is er de verzorging van haar wond.

Die honden zijn van de buurman. Zijn poort stond open waardoor de vijf honden naar buiten konden rennen. De vrouw stond nietsvermoedend in haar tuin op het erf toen zij aangevallen werd. Haar zoon schoot haar meteen te hulp. Hij probeerde de honden te verjagen met een tuinslang. Maar, de honden bleven maar aanvallen totdat een persoon een grote steen wierp op de honden. Toen pas lieten zij de vrouw los. De politie en een ambulance werden gealarmeerd.

De echtgenoot benadrukt, dat indien personen gevaarlijke honden willen fokken, zij ervoor moeten waken en zorg dragen dat deze beesten geen levensbedreiging vormen voor derden. De eigenaren van de honden moeten ervoor zorgen, dat de poort altijd gesloten blijft, zodat de honden geen gevaar zijn voor anderen. 'Zij heeft een trauma overgehouden van het incident. Alleen bij het zien van een kleine hond wordt zij nu geteisterd door angst', aldus de echtgenoot.

Sekswerk(st)ers kiezen eigen vertegenwoordigers in Suriname Coalition for Seksworkers (Sucos)

'De mensen kennen ons niet, maar discrimineren en stigmatiseren ons'


'Het is het oudste beroep, maar we hebben nog steeds te maken met discriminatie en veroordeling. De mensen kennen ons niet, maar discrimineren en stigmatiseren ons. We worden buiten alles gehouden als groep, maar we hebben rechten als ieder ander.' Dat is het streven van Denise Carr die presidentskandidate is van de Suriname Coalition for Seksworkers (Sucos). 

Ze wil zich inzetten voor acceptatie van de sekswerkers in de samenleving. Surinaamse sekswerkers hebben dinsdag en woensdag voor het eerst hun eigen vertegenwoordigers gekozen. Die zullen het bestuur vormen van de Sucos, aldus Tania Kambel-Codrington, voorzitster van de organisatie New Beginnings/Chances for life die opkomt voor de rechten van sekswerkers in Suriname.

'De Sucos is weer verbonden aan de Caribean Coalition for Seksworkers en die organisatie is onderdeel van de internationale organisatie Global Network of seksworkers projects. Daarbij wordt op internationaal niveau gekeken naar de belangen van sekswerkers wereldwijd.'

Kambel-Codrington is dochter van wijlen Juanita Altenberg, een vrouw die jarenlang leiding heeft gegeven aan de Stichting Maxi Linder. Deze organisatie kwam ook op voor de rechten van sekswerkers. Het bestuur van de Sucos zal bestaan uit een president, een vicepresident en community representatives van de subgroepen mannen die seks hebben met mannen (M2M), transgenders en de Latino's die veelal afkomstig zijn uit de Dominicaanse Republiek en Venezuela.

'De ideale situatie is dat de groep zelf haar vertegenwoordigers kiest om de zaken waarmee ze zit zelfin de maatschappij te bepleiten', beargumenteert Kambel-Codrington.

Robin Gregeous die community engagement officer is bij New Beginnings/Chances for life, legt uit dat op de stembiljetten de foto's van de kandidaten te zien zijn. 'Ze hebben elk ook een stempel en we hebben stembussen. We hebben het goed georganiseerd zodat de resultaten rechtsgeldig zijn.' De organisatie mikt op honderd stemmen. De uitslag wordt vandaag bekend.

Kustwacht Caribisch gebied schiet op Curaçao Nederlandse toeriste (32) te hulp

Knie uit de kom door val tijdens wandeling op de Seru Grasia, in het Christoffelpark

 
De Kustwacht Caribisch gebied schoot gisteren een Nederlandse toeriste (32) te hulp die tijdens het wandelen op de Seru Grasia, in het Christoffelpark, was gevallen. Haar knie was uit de kom geschoten en ze was niet in staat om verder te lopen, zo bericht de Kustwacht vandaag, donderdag 22 maart 2018.

Omdat het terrein moeilijk begaanbaar was, werd de Kustwachthelikopter, de AW 139, ingezet. Ter plaatse troffen de Kustwachtmedewerkers medewerkers van de brandweer aan die de vrouw probeerden te helpen.

Uiteindelijk is ze met hulp van de bemanning van de helikopter aan boord geholpen en naar het steunpunt te Hato getransporteerd, waar een ambulance klaarstond.

Twee drijvende dokken voor Damen Shiprepair Curaçao klaar voor reis naar Curaçao

Transportschip Xin Guang Hua vervoert grote drijvende doken

(Bron foto: DSCu)
 
De twee drijvende dokken die bestemd zijn voor Damen Shiprepair Curaçao (DSCu) zijn bij Damen Verolme Rotterdam in Nederland gereedgemaakt en nu klaar voor transport naar Curaçao. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 maart 2018.

De dokken met de afmetingen 230 x 45m (dok C) en 108 x 23m (dok D) zullen eind deze week op het transportschip Xin Guang Hua aan de overtocht naar Curaçao beginnen.

Naar verwachting komen de dokken medio april aan in het Schottegat en zijn ze in juli operationeel.

Venex op Curaçao wil humane aanpak problemen Venezolanen op eiland

Belangenvereniging van Venezolanen legt voorstellen aan regering voor


Venex, de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao, heeft tijdens een bespreking met premier Eugene Rhuggenaath (PAR) suggesties gedaan voor een humane aanpak van de problemen van legaal en illegaal verblijvende Venezolanen op het eiland, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 maart 2018. 


'Venezuela bevindt zich op dit moment in een humanitaire crisis, het is de grootste crisis in de geschiedenis van Latijns- Amerika. De crisis wordt door de politieke en de economische situatie in het land veroorzaakt. Als belangenorganisatie hebben wij met het oog hierop mogelijke alternatieven met de regering besproken. Het kabinet beslist daarna wat zij met onze voorstellen doet', aldus Mari Ann Goiry, bestuurslid van Venex.

Goiry wilde niet in detail treden over het uitgewerkte voorstel omdat de vereniging geen valse verwachtingen bij de doelgroep wil wekken.

'Voor ons is het belangrijk, dat de regering op grond van de humanitaire crisis in Venezuela nadenkt over wie er wel en niet worden toegelaten en onder welke voorwaarden. Het zou kunnen betekenen dat Venezolanen die illegaal hiernaartoe komen tijdelijk kunnen blijven in afwachting van een structurele oplossing.'

Kapiteins van Apoera, Washabo en Section verbieden vergaderingen over goudwinning in Kabalebo

'Deze issue zorgt voor tweedracht binnen gemeenschap, omdat veel mensen tegen goudwinning zijn'

 
'We gaan politie op de mensen afsturen die vergaderingen houden om aan goudwinning te doen in het Kabalebogebied', zegt kapitein Carlo Lewis van Apoera. Ook zijn collega's Sergio Srisria van Washabo en Ferdinand Simonds van Section verbieden soortgelijke bijeenkomsten in hun dorpen. 

'Deze issue zorgt voor tweedracht binnen de gemeenschap, omdat veel mensen tegen de goudwinning in het gebied zijn. Als ze zien dat we de vergaderingen toelaten, kunnen ze denken dat we het met de plannen eens zijn', zegt Lewis, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 22 maart 2018.

De kapitein stelt dat de groep moet overwegen wat duurzamer is voor het gebied en geen zucht hebben naar goud om veel geld te verdienen ten koste van de natuur. 'Ze kunnen bijvoorbeeld binnen twee jaar rijk worden, maar daarna zitten we met kreken die vervuild zijn met kwik, waardoor we het water niet kunnen drinken en ook de vissen niet meer kunnen eten.' Hij heeft gehoord dat de mensen die goud willen zoeken, een coöperatie hebben opgericht.

Ronny Simon, die het initiatief ondersteunt, wil voorlopig niets zeggen over de plannen van de groep. Hij zei eerder, dat ongeveer 150 inwoners van Apoera en omgeving, voornamelijk jongeren, serieuze plannen hebben voor goudwinning in het Kabalebogebied. Zo willen ze ook profiteren van de rijkdom daar. 'Er zijn bedrijven die aan houtkap doen in ons bos en weer een ander bedrijf wint steenslag en er wordt ook zand afgegraven', zegt hij.

Simon stelt ook dat er nauwelijks werkgelegenheid is in het gebied. Braziliaanse goudzoekers hadden in 2012 een kamp opgeslagen nabij de Avanaverovallen, maar hiertegen waren de dorpelingen fel gekant. De commissie Ordening Goudsector Suriname is er toen naartoe geweest, maar tot optreden kwam het niet, omdat de goudzoekers al waren vertrokken. Ze waren waarschijnlijk getipt dat de commissie onderweg was.

Psychologe Lilian Ferrier waarschijnlijk nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

Bouterse blijkt moeite te hebben om echte onderwijsdeskundige te vinden....


Psychologe Lilian Ferrier is gepolst om minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te worden. Dat melden onder andere de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, donderdag 22 maart 2018. 

Ferrier bevestigt, dat zij is benaderd om van Peneux over te nemen. 'Ik ben inderdaad gepolst en ben langsgeweest bij de president voor een gesprek.'
Ze wil echter ontkennen noch bevestigen of ze positief heeft gereageerd op het verzoek van het staatshoofd en vraagt om een formeel bericht vanuit het kabinet af te wachten

Toen Marie Levens werd benaderd, werd het duidelijk dat president Desi Bouterse de ontslagaanvraag van minister Robert Peneux zou accepteren. Peneux stelde zijn portefeuille op 13 december 2017 ter beschikking van de president.

Ferrier is voorzitster van de presidentiële commissie Kinder- en Adolescentenbeleid. Zij heeft gepleit voor een integrale aanpak tussen acht ministeries die hiermee te maken hebben. Zij houdt zich ook intensief bezig met geweld tegen kinderen en vroege stimulatie van kinderen. Ferrier is bekend om haar inzet voor verbeteren van de leefomstandigheden van het kind.

Peneux werd op 12 augustus 2015 minister in het kabinet Bouterse II. Hij heeft in deze periode diverse aanvaringen gehad met de Bond van Leraren in het proces naar herwaardering van de leerkrachten. Peneux stelde om principiële redenen zijn portefeuille ter beschikking van de president.

PL-voorzitter Somohardjo roept partijleden op protestdemonstratie Next Generation Movement te ondersteunen

Na maanden van actie-rust weer protest tegen regering Bouterse-Adhin


- Overige oppositiepartijen zijn terughoudend, zij laten achterban vrij om deel te nemen aan de demonstratie
- Mike Nerkust, districtscommissaris Paramaribo Noord-Oost: 'Protesteren zonder vergunning een regelrechte aanslag op de regels van het land'


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur, heeft leden en sympathisanten van zijn partij opgeroepen om de protestdemonstratie van Next Generation Movement vandaag, donderdag 22 maart 2018, te ondersteunen. Dit meldt Starnieuws.

Andere politieke organisaties hebben aangegeven dat zij hun achterban vrijlaten om deel te nemen aan de demonstratie die vanmiddag bij het regeringsgebouw wordt gehouden.

Pertjajah Luhur stelt dat elk individu dat opstaat tegen het verkwistend beleid van de regering, een goede stap is naar herstel van Suriname.

De betoging is een initiatief van Xaviera Jessurun van Next Generation Movement.De protestactie wordt door diverse organisaties ondersteund. De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben in een verklaring gesteld dat de actie officieel niet wordt ondersteund.

'De leden mogen als burger zelf bepalen of ze willen participeren aan deze protestmanifestatie. Als organisatie BvL/ALS ondersteunen we deze protestmanifestatie niet', zeggen de besturen van de BvL/ALS in een verklaring.

Diverse andere politieke organisaties, de Unie van Surinaamse Vrouwen en ook C-47 hebben hun ondersteuning aan Next Generation Movement toegezegd. Prominenten van deze organisaties zullen lijfelijk aanwezig zijn bij de demonstratie.

'We zullen zien wat er zal gebeuren. Dingen worden uitgelokt. Als mensen vinden dat zij een rechtsstaat voorstaan moeten zij de rechten hoog houden', zegt Mike Nerkust, districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost.

Hij noemt het protesteren zonder vergunning 'een regelrechte aanslag op de regels van het land.'

Procureur-generaal gelast opsporing verdachte ondernemer/rijstboer Radj Oedit

Oedit is eigenaar twee percelen in Saramacca waar cocaïne Cessna en -duikboot zijn onderschept

Verdacht van onder andere deelname criminele organisatie en overtreding wet Verdovende Middelen


In opdracht van de procureur-generaal wordt de verdachte Ramchander Oedit alias Radj opgespoord in verband met het onderzoek naar de drugsvangst in Saramacca. De 54-jarige ondernemer en rijstproducent staat bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken ingeschreven aan het Granizoenspad 11. Hij wordt verdacht van onder andere deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de wet Verdovende middelen, aldus vandaag, donderdag 22 maart 2018, de Ware Tijd.

Oedit is eigenaar van de twee percelen in het district Saramacca waar eerder deze maand een semi-duikboot en enkele dagen daarna een Cessna-vliegtuigje met een lading cocaïne door een gemengde eenheid van de politie, leger en andere veiligheidsdiensten werd aangetroffen en in beslag genomen.

De verdachte, ook directeur-eigenaar van Ramasha raadio- en televisie, ontkende meteen iets van de twee zaken af te weten. Hij vond dat hij onterecht als verdachte wordt aangemerkt. Maar, het is niet de eerste keer dat Oedit in drugszaken genoemd wordt. Al in de jaren '90 dook zijn naam op in dossiers van de Nederlandse Justitie die destijds in het CoPa-onderzoek, een drugslijn tussen Colombia en Suriname blootlegde.

Oedit zou kort na de vondst van het vliegtuigje met ruim 488 kilo coke vermoedelijk naar het buitenland zijn uitgeweken en ondergedoken.

Bij de onderschepping van de Cessna en cocaïne werden twee Brazilianen, de bemanning van het toestel, en vijf Surinamers aangehouden en in verzekering zijn gesteld. Bij de inbeslag namevan de duikboot waren zeven buitenlanders gearresteerd, onder wie Colombianen en Cubanen.

Oedit had in de media verklaard, dat de vijf Surinamers zijn arbeiders zijn en dat ze niet betrokken zijn bij de zaak en onterecht als verdachten zijn gearresteerd. Hij beklaagde zich erover, dat omdat zijn rijstveld nog als plaats-delict geldt, het nog niet is vrijgegeven door Justitie waardoor hij als padiproducent verliezen lijdt.

Overheids dienstwoningen Nickerie nog steeds in deplorabele toestand

Van de 40 dienstwoningen verkeren meer dan 20 in een onbewoonbare staat

Kalloe (VHP): 'Hoe verwacht men dan dat ambtenaren naar Nickerie zullen komen om werkzaamheden te verrichten?'


De dienstwoningen in het district Nickerie verkeren al geruime tijd in een deplorabele toestand. In totaal zijn er 40 dienstwoningen, waarvan meer dan 20 in een onbewoonbare staat verkeren. Voor het lokale Assembleelid Jitendra Kalloe (VHP) is het onvoorstelbaar dat de regering dit al die jaren toestaat. 

Deze dienstwoningen zijn namelijk bestemd voor onder andere douane, politiefunctionarissen en onderwijsgevenden. Hij vraagt zich af hoe de woningnood met deze attitude verholpen zal worden.

'Bij hevige neerslag of rukwinden wordt er schade aangericht waar niemand iets aan doet. Hierdoor zijn de dienstwoningen niet meer bewoonbaar. Hoe verwacht men dan dat ambtenaren naar Nickerie zullen komen om werkzaamheden te verrichten?', aldus Kalloe woensdag 21 maart 2018 in het  Dagblad Suriname.

Het parlementslid merkt op dat president Desi Bouterse in zijn nieuwjaarstoespraak heeft aangekondigd, dat er een snellere woningbouw geboden zal worden om de grote en langdurige huisvestingsnood terug te dringen.

'Niet eens de dienstwoningen kunnen gerenoveerd worden, laat staan het nemen van bouwinitiatieven voor behoeftigen. We zijn al in maart 2018 en nog steeds is er geen spoor van de kredietfaciliteit van Srd 50.000 met een rente van 1%', aldus de volksvertegenwoordiger.

Het probleem van jaguars en leefgebied in westelijk Paraguay

Jaguars worden in toenemende mate beïnvloed door menselijke activiteiten

(Bron foto: Wildlife Conservation Society Paraguay)

Het is dringend nodig om jaguar-mens conflicten in de regio te verminderen


Het probleem van jaguars en ruimte in westelijk Paraguay. Onderzoekers gebruiken GPS-technologie en nieuwe analytische hulpmiddelen om de eerste rigoureuze schattingen te maken van ruimtelijke behoeften en bewegingen van jaguars in de Gran Chaco- en Pantanal-ecosystemen van Paraguay

De Gruyter 

De jaguar is de grootste katachtige in Noord- en Zuid-Amerika en werd van oudsher gevonden in het zuidwesten van de VS tot centraal Argentinië. Tegenwoordig zijn jaguars een bedreigde diersoort in hun natuurlijke habitat en zijn ze bijna volledig uit de Verenigde Staten geëlimineerd.

De soort is verdwenen uit 50% van het oorspronkelijke leefgebied en buiten de Amazone is de jaguar aanwezig in slechts 20% van zijn oorspronkelijke habitat. Deze drastische verandering is het gevolg van menselijke factoren: habitatverlies leidt tot verminderde beschikbaarheid van prooien en jacht als wraak voor het doden van runderen.


Een belangrijk onderdeel van het behoud van jaguars is het begrijpen van de ruimtelijke behoeften van de soort.

Hoewel er meerdere onderzoeken naar het gebruik van jaguar leefgebied zijn geweest, is er tot nu toe in Paraguay geen dergelijk onderzoek geweest.

Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Mammalia, laat zien hoe onderzoekers GPS-technologie en nieuwe analytische technieken gebruikten om de eerste rigoureuze schattingen te maken van de ruimtelijke behoeften en bewegingen van jaguar in de Gran Chaco- en Pantanal ecosystemen van Paraguay. West-Paraguay wordt gedomineerd door het ecosysteem van Gran Chaco, het op één na grootste bosecosysteem in Zuid-Amerika (onderverdeeld in de semi-aride Droge Chaco en de nattere, seizoensgebonden overstroomde vochtige Chaco), maar bevat ook 5% van het Pantanal-ecosysteem.


De onderzoekers ontdekten, dat jaguars in de Droge Chaco de grootste habitats hadden die ooit werden geregistreerd voor jaguars, toe te schrijven aan de relatief lage productiviteit van het ecosysteem. Ongeacht het type ecosysteem waren de dagelijkse bewegingen van jaguar groot, gemiddeld meer dan 15 kilometer per dag.

Sinds 2000 heeft het westen van Paraguay een aantal van de hoogste ontbossingspercentages in de wereld, met gemiddeld ongeveer 800 hectare per dag aan natuurlijke habitats dat bestemd wordt voor de productie van vee; waardoor Paraguay de zesde grootste producent van rundvlees ter wereld is.

Deze aanhoudende verandering in landgebruik, en de grote ruimtelijke behoeften van  de jaguar, betekent dat jaguars in toenemende mate worden beïnvloed door menselijke activiteiten en onderworpen worden aan vergeldingsmoord voor het azen op vee. Dit blijkt duidelijk uit de studie, omdat meer dan 50% van de jaguars die in de studie werden gevolgd, door mensen waren gedood.

Het is dringend nodig om jaguar-mens conflicten in de regio te verminderen. Minder dan 5% van West-Paraguay is beschermd; in het licht van de aanhoudende ontbossing moet bij de inspanningen voor natuurbehoud rekening worden gehouden met de hoeveelheid ruimte die jaguars in de regio nodig hebben.

Bijgevolg is de instandhouding op lange termijn van de jaguar in het westen van Paraguay afhankelijk van privéterrein en afnemend conflict met de zich voortdurend uitbreidende veeteeltsector.


(Suriname Mirrror/EurekaAlert/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Presidenten van Ecuador en Colombia veroordelen aanval op Ecuadoraanse grenspatrouille

(Bron foto: El Païs)
Drie militairen gedood door explosief bij Mataje, in de provincie Esmeraldas


De presidenten van Ecuador en Colombia hebben dinsdag 20 maart 2018 een aanval op een grenspatrouille veroordeeld, die drie leden van het leger van Ecuador heeft gedood.

'De president van de Republiek Ecuador, Lenin Moreno Garces, en van de Republiek Colombia, Juan Manuel Santos, veroordelen ten stelligste de laatste daden in de grensintegratiezone die tot dusverre resulteerden in de dood van drie leden van de Ecuadoraanse strijdkrachten', aldus een woensdag 21 maart verzonden communiqué. 'We verbinden ons ertoe de onmiddellijke samenwerking tussen de veiligheids- en defensie-agentschappen tussen beide landen te verdiepen.'


De soldaten werden gedood nadat een explosief ontplofte toen de groep de grens met Colombia volgde. De soldaten hielden toezicht op het gebied van Mataje in de Ecuadoraanse provincie Esmeraldas, ongeveer drie kilometer van de grens met Colombia.Het incident volgde op het bombardement op een militaire basis in de regio afgelopen vrijdag, waarbij twee militairen gewond raakten en het marine hoofdkwartier van Borbon beschadigd.

Lokale media zeggen, dat er ook een directe strijd was tussen het Ecuadoraans leger en 'resterende gewapende groepen die opereren vanuit Colombia'. Ecuadoraanse ambtenaren kondigden aan, dat ze de komende dagen meer militairen en ongeveer 140 nationale politieleden langs grenscontroleposten en snelwegen zouden plaatsen.(Suriname Mirror/TeleSUR/Excelsior.com.mx/InfoBae.com/Twitter)

Regering van Nicaragua veroordeelt uitluiting door Peru van Venezuela van Top of the Americas

Nicaraguaanse president Ortega dringt in brief bij Peru aan op heroverweging van beslissing


De regering van Nicaragua heeft een brief gepubliceerd (zie onderaan) waarin het besluit van Peru wordt veroordeeld om Venezuela uit te sluiten van de VIII Top of the Americas, gepland voor april, in Lima, Peru. 

In de brief, die openbaar werd gemaakt nadat de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, Cayetana Aljovín, de ontvangst dinsdag 20 maart 2018 bevestigde, dringt de Nicaraguaanse president Daniel Ortega bij Peru aan op heroverweging van de beslissing en bekritiseerde fel de anti-vredes houding.

Verwijzend naar een proclamatie, ondertekend door leden van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Caricom) in 2014 door alle regionale overheden, laat Ortega . zijn Peruaanse tegenhanger, Pedro Pablo Kuczynski (PPK), weten dat het verbannen van Nicolas Maduro  'in strijd met de doelstellingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties en de proclamatie van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als een zone van vrede' is.

Leden die de proclamatie hebben ondertekend, proberen 'geschillen op vreedzame wijze op te lossen met als doel de dreiging of het gebruik van geweld voorgoed uit de weg te ruimen en hebben zich ertoe verbonden hun directe of indirecte tussenkomst in de interne aangelegenheden van een andere staat te aanvaarden en de principes van nationale soevereiniteit, gelijke rechten en zelfbeschikking van volkeren in acht nemen', aldus Ortega.

'Handelingen als deze gaan in tegen de juridische en politieke grondslagen van de topconferenties van het Amerikaanse continent, die streven naar gelijkheid en respect tussen de lidstaten, die natuurlijk worden ingekaderd in de pluraliteit van bestaande ideologieën in de regio. Anders handelen zou een slecht precedent dat ertoe zou leiden, dat we de integratieprocessen reguleren onder willekeurig, onverdraagzaam en eenzijdig gedrag', voegde Ortega eraan toe

In februari kondigde Peru de beslissing aan, om de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet voor de top uit te nodigen, na een bijeenkomst van de Lima Group, een ad-hoc-alliantie van 14 landen, die in augustus 2017 werd opgericht om Venezuela te 'volgen' totdat het land 'terugkeert naar democratie'.

De Verenigde Staten hebben de stap toegejuicht, terwijl Venezuela en anderen hebben beweerd dat de Groep niet de macht heeft om te beslissen welke lidstaten wel of niet aanwezig kunnen zijn bij de vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Bolivia, Cuba, Ecuador, Uruguay, Antigua en Barbuda, en Nicaragua hebben solidariteit met Venezuela getoond.

Volgens de Peruaanse regering werd het besluit om de uitnodiging van Venezuela voor de top te annuleren genomen met inachtneming van 'wat is vastgesteld in de verklaring van Quebec, goedgekeurd tijdens de III-top van de Amerikaan in 2001', waarin wordt gesteld dat elke wijziging van de democratische orde de deelname van een lid uitsluit.(Suriname Mirror/TeleSUR)

In opspraak geraakt bedrijf Cambridge Analytica hielp een politieke campagne in Colombia

Een verkiezingskandidaat werd geholpen met 'Reputatiemanagement' door gegevensverzamelingEen bedrijf dat wordt beschuldigd van het illegaal gebruik van gegevens van Facebook in politieke campagnes, hielp een politieke campagne in Colombia 'tijdens een verkiezingsperiode die werd gedomineerd door beschuldigingen van corruptie'

Volgens de website van het in opspraak geraakte bedrijf Cambridge Analytica (CA) - dat ook een vestiging heeft in São Paulo, Brazilië - hielp het een verkiezingskandidaat in Colombia met 'Reputatiemanagement' door middel van gegevensverzameling.

Tijdens een verkiezingsperiode, gedomineerd door beschuldigingen van corruptie, probeerden alle kandidaten zichzelf als eerlijk en betrouwbaar af te schilderen.

De pagina toont een foto van Bogota Mayor Enrique Peñalosa, maar dhet gemeentehuis van Bogota liet de krant El Tiempo weten, dat Peñalosa het bedrijf, dat een groot schandaal in de VS en het Verenigd Koninkrijk heeft veroorzaakte, niet inhuurde. De krant kon geen bewijs vinden van betalingen aan het bedrijf of zijn Colombiaanse tak in de financiële verslagen van de campagne van de burgemeester van 2015.

Het dochterbedrijf van het bedrijf, Farrow Colombia, had een app genaamd pig.gi die gratis mobiele telefoonkosten aanbood in ruil voor reclame en peilingen. Het is onzeker of deze app werd gebruikt voor het illegaal vergaren van Facebook-gegevens zoals het bedrijf naar verluidt in de Verenigde Staten deed.

De nationale autoriteiten van Colombia hebben dit jaar een speciale eenheid opgericht om de inmenging van de kiezers eerder dit jaar in te dammen, nadat de campagneleider van conservatieve politici had toegegeven desinformatie te gebruiken in een campagne tegen het vredesproces in 2016. De conservatieve kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 2014 was beschaamd, nadat hij was gefilmd met een veroordeelde politieke hacker die gerubriceerde informatie had gezocht voor verkiezingsdoeleinden. De hacker, die nu in de gevangenis zit, gaf toe te werken voor eerdere politieke campagnes in Colombia en andere delen van Latijns-Amerika.Cambridge Analytica verzamelde naar verluidt gebruikersinformatie van 50 miljoen Facebook-gebruikers via apps en wordt ervan beschuldigd deze gegevens te gebruiken voor gerichte politieke campagnes.(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Sham Binda: 'Maisha Neus is aan het dagdromen, zulke jongeren zijn nog groen'

'Suriname heeft geen kuikens nodig die even op straat hebben gelopen'
 
'Velen raken verward als ze veel in de publiciteit komen, men proeft macht en denkt dat ze politiek geaccepteerd worden'


De nieuwe politieke partijen onderscheiden zich nauwelijks van de oude politieke partijen. Dit constateert Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS). Alhoewel de nieuwe politieke partijen, waaronder ‘Strei!’, Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) en Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), allen de ombuiging van het huidig regeringsbeleid nastreven, ziet Binda totaal geen nieuwigheid in hun politiekvoering. Dat deze partijen als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten, is volgens de AKMOS-voorzitter eveneens niet verwonderlijk. 

'In de verslechterde economische situatie van Suriname is het verwachtbaar dat veel mensen een verandering wensen. Maar, wanneer je als protestleider een keer op een podium hebt gestaan met duizenden mensen voor je, betekent het niet dat je als politieke leider populair zult zijn onder het volk', aldus Binda woensdag 21 maart 2018 in het Dagblad Suriname.

Wat erg merkwaardig is, is dat Gerold Sewcharan, de advocaat van vakbondsleider Wilgo Valies en van de politieke partij Pertjajah Luhur, ook de politiek heeft omarmd. Sewcharan is overigens de leider van PRO. Binda heeft altijd gesteld, dat jongeren zonder levenservaring niet in staat zijn om een land te besturen.Maar, Sewcharan valt niet onder de categorie jeugdigen van Suriname, desondanks vindt Binda dat het slagen van zijn partij weinig kans heeft.

'Velen raken verward als ze veel in de publiciteit komen; men proeft macht en denkt dat ze politiek geaccepteerd zullen worden. Maar, het werkt niet zo. Je moet als politieke organisatie een duidelijke ideologie nastreven. Ik heb niets aan een politieke partij met een mooie naam of mensen met een bepaald beroep erin, want dat geeft geen enkele garantie dat zaken in het land gaan veranderen.'

Als leider van een partij is het bovendien belangrijk, dat het bestuur naar buiten treedt om te laten zien welke toegevoegde waarde zij kunnen leveren aan de wederopbouw van Suriname. Echter blijkt dat bestuursleden van nieuwe partijen niet transparant genoeg zijn. 'Hoe vaak zien we nieuwe bestuursleden publieke discussies aangegaan in de pers of bij praatprogramma’s?' 

Dat ‘Strei!’, onder leiding van Maisha Neus, zich distantieert van de oude politiek om het volk beter te kunnen dienen, beschouwt Binda als een volstrekte irrationele opstelling. 'Maisha Neus is aan het dagdromen. Zulke jongeren zijn nog groen. Hoe verwacht je dan van hen dat zij zich gaan bemoeien met de grote issues in het land?'

Er wordt vaak op gehamerd, dat jongeren ook binnen de politieke wereld hun positie moeten opeisen, maar Binda is daarover niet optimistisch ingesteld. 'De leeftijd speelt in feite geen rol, maar wel je levenservaring en visie. Toen de militairen een coup pleegden, waren het de jongeren tussen 28 jaar en 35 jaar die overnamen. En wat hebben ze van het land gemaakt? Een puinhoop! We moeten geleid worden door mensen met een harde ideologie en niet door een paar kuikens die even op straat hebben gelopen', aldus Binda.

'Laat de honden blaffen, Oranje karavaan trekt verder'

Reactie VHP op ingezonden stuk van Rossellie Cotino (NDP)

'Kennelijk voelt Cotino de hete adem in haar nek met de opmars van de VHP'


Het geblaf van Rossellie Cotino zal de VHP niet weerhouden om zaken die niet richtig zijn aan de kaak te stellen. Zoals decennialang, zal de VHP ook nu ondersteuning blijven geven het binnenland te ontwikkelen. Als de VHP deze zaak niet aan het licht had gebracht, was Rossellie Cotino zeker muisstil. In haar artikel probeert ze te benoemen hoeveel projecten de NDP, onder leiding van Bouterse, heeft gerealiseerd. Maar, het zou ook goed zijn als ze zou benoemen hoeveel van de beloofde projecten niet zijn gerealiseerd. Had ze de beloofde projecten benoemd dan zou ze tenminste eerlijk en geloofwaardig overkomen bij de samenleving. 

Heel opmerkelijk is dat de NDP de VHP overal achtervolgt. Zodra de VHP ergens is geweest is ze binnen de kortste keren ook op die plaatsen. De VHP vindt dat beslist niet erg, zolang de eerder beloofde projecten worden uitgevoerd, want het komt de gemeenschap ten goede. Laten we hopen dat ook de school te Malobi nu eindelijk wordt afgebouwd.

VHP-leider Chan Santokhi gaf de partij in 2011 een nieuw gezicht, de betekenis van Santokhi is dat hij de partij een vernieuwde ideologische ziel gaf, en dat is het transformatieproces. De VHP wil Suriname tot ontwikkeling brengen, dus ook voor het verre binnenland. Kennelijk voelt Cotino de hete adem in haar nek met de opmars van de VHP. In plaats van dat Rossellie Cotino de regering aanspreekt, de verwaarloosde zaken aan te pakken, scheldt ze op de VHP. Dit is typisch NDP, helaas zijn we niet anders gewend van het paars gedrocht. De binnenlandbewoners moeten zelf nagaan wat Rossellie Cotino voor het binnenland heeft gedaan. 

De VHP brengt kennis en kunde om het binnenland te ontwikkelen, terwijl de regering Bouterse/Adhin middels kraaltjes, spiegeltjes en pakketjes, de zieltjes van de binnenlandbewoners probeert te winnen. Advies aan de binnenlandbewoners: Al komen de paarse Grieken met cadeautjes, geld en pakketjes, vertrouw ze niet. 

De zoveelste reshuffling van ministers en directeuren zegt dan ook vooral iets over de breedte en de diepte van de crisis in de NDP en de regering Bouterse/Adhin, maar ook over de splijtende kracht van Bouterse. Door ministers te zoeken in de groene partij (NPS) probeerde hij de partij verder te splijten, echter heeft hij bakzeil gehaald. Niet de ministers, departementsdirecteuren en de adviseurs, maar veeleer president Bouterse moet als verantwoordelijke man worden aangerekend, dat hij de crisis zo ver heeft laten komen. Bouterse is simpelweg een onbegaanbare weg om het land tot ontwikkeling te brengen. Hij mist echt leiderschap, toch kunnen velen dat niet inzien.

Tijdens alle Frontregeringen, waar de VHP ook deel van heeft uitgemaakt, was er altijd stabiliteit, de koers was altijd stabiel, je kon goede plannen maken om je doelen te bereiken. Onder leiding van wijlen bankpresident André Telting en wijlen minister van financiën Humphrey Hildenberg, was de koers 2.80. Suriname kende toen geen grote schulden, en nu onder leiding van minister Gillmore Hoefdraad is er een schuldenberg opgebouwd. De Amerikaanse dollar koers is boven de 7.50 en de Euro boven de 9 Srd. 

AOV, salarissen, ondernemers, bushouders, boothouders,  et cetera, worden niet op tijd betaald. Daarover praat onze volksvertegenwoordigster Rossellie Cotino niet, ze houdt haar kaken stevig op elkaar. Ze durft niet te pleiten voor deze groep mensen. 

Tijdens een overstroming in het binnenland was Bouterse in het binnenland. Zogenaamd was hij bezorgd. Bouterse weet als geen ander wanneer je een gevoelige snaar moet raken, hoe je zieltjes van de arme binnenlandbewoners moet winnen. Dat was zijn missie. 

Ach, ik begrijp waarom Rossellie Cotino, Bouterse de hemel in prijst, het is een open sollicitatie voor een tweede termijn als parlementslid. Laat Rossellie Cotino maar praten, de Oranje karavaan trekt verder. 

VHP mediacommissie
Idris Naipal