vrijdag 24 maart 2017

Den Blauwvinger: De vraag of Suriname een drugsstaat (narco state) is, is geen vraag, maar een feit

COLUMN: Autoriteiten zogenaamd 'geschokt' na weer een Amerikaans rapport

Feiten bevestigen echter, dat Suriname een 'narco-state' genoemd mag worden

24-03-2017 Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Deze week was het weer eens zover. Suriname werd door een Amerikaanse organisatie beschuldigd een 'gecriminaliseerde staat' te zijn. De organisatie Secure Free Society (SFS) in Washington publiceerde een paar pagina's tellend artikel (zie hieronder) waarin onder andere is te lezen, dat illegale transacties geformaliseerd worden, dat transnationale georganiseerde criminaliteit een veilig onderdak wordt geboden en dat drugscriminaliteit en witwaspraktijken via de goudhandel oogluikend worden toegestaan.

En, zoals te verwachten, de Surinaamse autoriteiten en een goudraffinaderij – waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Dubai – reageerden als aangeschoten wild, schoten meteen in de verdediging en wild om zich heen. Immers, om als gecriminaliseerde en narco staat te worden neergezet is natuurlijk niet echt positief voor het land, heeft gevolgen voor haar betrekkingen. Maar, waarom zo in de kramp schieten voor de realiteit, voor de waarheid?


Amerikaans rapport valt slecht bij autoriteiten
De inmiddels, sinds dinsdag 21 maart ontslagen minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos was er als de kippen bij met een voorspelbare reactie. 'Het zijn heel zware beschuldigingen. Ik kan wel met klem zeggen, dat Suriname geen drugsland is. Ik geef toe dat er wel veel drugs het land binnenkomen, maar daarom treffen wij maatregelen. Wij hebben de DEA (Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst) gevraagd om naar Suriname te komen en ons te assisteren.' Verder liet ze weten, dat ze met haar collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken zou nagaan hoe te reageren op de inhoud van het gewraakte artikel en wat voor een organisatie SFS is.
Maar, met een beetje 'Googelen' kom je een heel eind hoor...

Witwassen via de goudhandel? Waarom niet in Suriname....
De directie van het Kaloti Suriname Mint House (KSMH) in het district Para reageerde geschokt op de recente publicatie van SFS, waarin de goudraffinaderij wordt weggezet als een dekmantel voor grootschalige witwaspraktijken, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 21 maart 2017.

In de publicatie wordt gesteld, dat Suriname een 'criminele staat' is waar drugscriminaliteit en witwassen, die op grote schaal plaatsvinden, door president Desi Bouterse worden gefaciliteerd. Zo zouden er onder het toeziend oog van het staatshoofd grote hoeveelheden cocaïne worden doorgevoerd en illegale geldstromen via de goudhandel witgewassen.
'Klinkklare leugens en verzinsels', was de reactie van Ryan Tjon Poen Gie, directeur bij KSMH. 'Het is een grote schok. Ik betreur het ten zeerste, omdat je als onderneming zo transparant en eerlijk mogelijk werkt. We voldoen aan wet- en regelgeving, onze rapportages zijn prima en wanneer deze dingen worden geschreven, raak je wel even in een shock.'

De zogenoemde analyse bevat volgens Tjon Poen Gie een reeks 'onwaarheden'. Zaken worden geschreven 'zonder te verifiëren', aldus de directeur. Een van de samenstellers van het bericht zegt medio vorig jaar een week lang in Suriname te zijn geweest en daarbij ook in de goudraffinaderij. Gesteld wordt, dat de raffinaderij fysiek niet bestaat en dat er ter plekke geen activiteiten plaatsvinden. Tjon Poen Gie: 'Ik vind het erg dat ze ons zo proberen kapot te maken. Niemand van SFS is ooit naar het bedrijf geweest voor informatie.' Kaloti in Suriname overweegt juridische stappen tegen de organisatie.

Bijna wekelijks internationale nieuwsberichten over cocaïnezaken met Surinamers
Maar, gezegd dient te worden, dat Suriname de afgelopen jaren een naam heeft opgebouwd als 'cocaïne-staat' en dat hooggeplaatsten daarbij, in ieder geval, in het verleden betrokken zijn geweest. De laatste maanden zijn wereldwijd, en in Suriname, grote cocaïne-transporten vanuit Suriname onderschept. Daarenboven worden wekelijks drugssmokkelaars betrapt op de J.A. Pengelluchthaven (en ook nog steeds op Schiphol) met cocaïne verstopt in bagage of in de vorm van (ingeslikte) cocaïne bolletjes.

Wat doen de autoriteiten om de instroom van coke in het land te bestrijden?
Dit zijn niet te ontkennen feiten, ook niet door welke minister dan ook. Indien er geen einde komt aan de smokkel van cocaïne vanuit Suriname en de toestroom van cocaïne naar Suriname - door lekkende grenzen - en het land wordt geleid door een president met een veroordeling voor cocaïnehandel achter zijn naam, zal het land niet van het stempel van 'cocaïne-staat' bevrijd worden. Onduidelijk is wat Suriname doet om de instroom van cocaïne te bestrijden? De cocaïne in het land moet toch ergens vandaan komen, maar nooit hoor je een minister zeggen dat er onderzoek wordt gedaan naar de bron van de in Suriname aanwezige cocaïne. Daarnaast is bekend dat er op het Latijns-Amerikaanse continent wordt witgewassen via de goudhandel en waarom zou Suriname een uitzondering zijn, een land waar corruptie vanaf druipt.

Dat gesproken kan worden van een gecriminaliseerde en narco staat wordt simpelweg alleen deze week weer bevestigd door gewoon een paar internationale nieuwsberichten. En dat is bijna iedere week het geval.

Een Nederlander van Surinaamse afkomst is maandag 20 maart in de Franse stad Lille door een rechter veroordeeld tot 18 maanden cel en een boete van euro 59.000 voor de smokkel van cocaïne. De man, woonachtig in Antwerpen, België, had al veroordelingen voor cocaïnesmokkel achter zijn naam staan in Suriname en Nederland.

In een grote internationale witwaszaak is maandag 20 maart een zesde verdachte aangehouden. Het gaat om een 41-jarige man uit het Drentse Nieuw-Schoonebeek. De man was in Suriname en kwam maandag terug naar Nederland. Hij werd op Schiphol aangehouden. In deze omvangrijke zaak hebben de politie en de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) dinsdag 14 maart 2017 op grote schaal invallen gedaan. Tientallen ambtenaren vielen dertig woningen en bedrijfspanden binnen in de provincie Drenthe, elders in Nederland en ook in België, Duitsland en Sint Maarten. Onder de arrestanten bevindt zich een 49-jarige man uit Nieuw-Schoonebeek die op Sint Maarten werd aangehouden. Hij is actief in de schroothandel, onder meer in Suriname.

Twee Surinamers zijn in het weekend van 18 en 19 maart op de Bahamas aangehouden in een grote drugszaak, zo berichtte de Bahamas Tribune woensdag 22 maart. De autoriteiten hebben drie mannen gearresteerd, waaronder twee Surinamers, nadat drugs ter waarde van meer dan 420.000 dollar – marihuana en cocaïne – in beslag genomen was in twee afzonderlijke zaken.

Suriname is een groen land met een dikke witte rand....
Dit zijn 'gewoon' slechts twee drugs gerelateerde zaken en een grootse witwaszaak die deze week her en der het nieuws haalden en waarbij Surinamers en/of Suriname waren betrokken. En het zijn die Surinamers en anderen die cocaïne vanuit Suriname de wereld over smokkelen waardoor het land te boek staat als een narco staat. Wie dat niet ziet, niet wil zien of glashard durft te ontkennen is blind, doof of heeft zelf zo zijn of haar drugsconnecties, immers, alles is in dit van corruptie doorspekte gecriminaliseerde landje is mogelijk.

Een landje dat verzuimt om zichzelf serieus en met gedegen beleid te promoten als groenste land ter wereld met een unieke biodiversiteit om daarmee toeristen aan te trekken. Neen, dat groene landje is verworden tot een wit landje, een paradijs voor drugstoeristen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
24 maart 2017
Amsterdam-Paramaribo