donderdag 21 maart 2019

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept voor kust Curaçao speedboat met 17 personen

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Alle 17 personen, 15 mannen en 2 vrouwen - vermoedelijk Venezolanen -, zijn aangehouden


Het Rescue and Coordination Center (RCC) van de Kustwacht detecteerde woensdagavond een contact op de radar dat op weg was naar de ingang van het Spaanse Water. Het RCC heeft de Kustwacht helikopter naar de locatie gedirigeerd om het contact te identificeren. Bij aankomst zag de bemanning van de helikopter een speedboat met 17 personen aan boord, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied donderdag 21 maart 2019.


Bij het zien van de Kustwacht helikopter sprongen alle inzittenden van het vaartuig overboord en zwommen naar de kust.

Het RCC heeft meteen andere ketenpartners ingelicht en naar de locatie gestuurd ter versterking. Door een goede samenwerking tussen de Kustwacht, de Douane en het Korps Politie Curaçao zijn alle 17 personen, 15 mannen en 2 vrouwen, aangehouden.

De Kustwacht laat weten, dat het de intensivering van haar patrouilles voortzet om aanlandingen zoveel mogelijk te voorkomen. Defensie verleent hiertoe steun aan de Kustwacht. Ook patrouilles met het stationsschip Zr.Ms. Zeeland zullen onverminderd doorgaan in en buiten de territoriale wateren van Aruba, Bonaire en Curaçao.

'De Kustwacht is dag en nacht bereikbaar op het nummer 913. Als u iets verdachts ziet, bel ons.'

Douane in haven van Philadelphia (VS) onderschept 538 kilo cocaïne voor Nederland

Cocaïne aan boord te Guatemala geladen containerschip MSC Desiree

(Bron foto: US Costums en Border Protection)


De douane in de Verenigde Staten heeft dinsdag 19 maart 2019 in de haven van Philadelphia 538 kilo cocaïne onderschept. De cocaïne werd door politiehonden aangetroffen op een schip, dat op weg was naar Nederland, en had een straatwaarde van 33 miljoen euro.De 538 kilo drugs waren verdeeld over 450 blokken, verstopt in dertien tassen, op containerschip MSC Desiree.Volgens Joseph Martella, woordvoerder van de douane, is het schip volgeladen in Guatemala. Vanaf daar zou het schip varen langs de Bahama’s, Philadelphia en met Nederland als eindbestemming.

Het is de grootste drugsvangst in de haven van Philadelphia sinds 1998.


(Suriname Mirror//The Maritime Executive/Philly Voice/wtop.com/Twitter/AD)

Naaste medewerker zelfverklaarde interim-president Guaido gearresteerd door inlichtingendienst Sebin

(Bron foto: Twitter)
Roberto Marrero opgepakt na vondst door Sebin van twee geweren en granaat in zijn woning....


Agenten van de Venezolaanse inlichtingendienst Sebin (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) hebben donderdagochtend 21 maart 2019 Roberto Marrero gearresteerd, de naaste medewerker van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido. 

'We weten niet waar hij zich bevindt. Hij moet zo snel mogelijk vrijgelaten worden', zegt Guaido op Twitter:


Sergio Vergara, de fractieleider van de oppositiepartij Voluntad Popular, zegt dat medewerkers van de geheime dienst afgelopen nacht rond twee uur zowel zijn eigen huis als de woning van Marrero hebben doorzocht.


De 'kabinetschef' van Guaido werd opgepakt, omdat de inlichtingendienst twee geweren en een granaat hadden aangetroffen in zijn woning. Vergara beweert, dat de agenten die wapens daar zelf gelegd hadden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de arrestatie al streng veroordeeld. 'We vragen om zijn onmiddellijke vrijlating. We zullen iedereen die hierbij betrokken is verantwoordelijk stellen', schrijft hij op Twitter:


In Venezuela vindt al enkele weken een bitse machtsstrijd plaats tussen de oppositie en president Nicolas Maduro. Oppositieleider Juan Guaido had zichzelf op 23 januari uitgeroepen tot interim-president. Hij krijgt de steun van een vijftigtal landen, waaronder ook de Verenigde Staten.(Suriname Mirror/La Tercera/Belga/Twitter/Venezuela al Dia)

Costa Ricaanse priester verdacht van seksueel misbruik minderjarige tracht naar Panama te vluchten

Jorge Arturo Morales Salazar gearresteerd bij grenspost van Paso Canoas


Een Costa Ricaanse katholieke priester beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige is donderdag 21 maart 2019 gearresteerd toen hij probeerde het land over land te verlaten naar Panama, aldus het Parket. De priester werd gearresteerd bij de grenspost van Paso Canoas, de belangrijkste grensovergang met Panama, volgens een verklaring van het kantoor van de openbare aanklager. 

'De plaatsvervangend procureur voor Gender Zaken bevestigt de arrestatie van een priester met de achternaam Morales Salazar in Paso Canoas, toen hij probeerde om het land te verlaten', aldus het Openbaar Ministerie in een korte verklaring. De verklaring voegde eraan toe, dat 'Salazar wordt gezocht als verdachte van het plegen van een vermeend zedenmisdrijf, hij zal worden overgeheveld naar San Jose, waar de voorlopige verklaring zal worden genomen, en het verzoek om conservatoire maatregelen later beoordeeld wordt.'


De zaak van de priester Jorge Arturo Morales Salazar kwam onlangs aan het licht in Semanario Universidad met de getuigenis van Fabian Arguedas, 27, een student, die ze ite hebben geleden onder misbruik door de priester gedurende twee jaar tijdens zijn adolescentie. Zijn ouders dienden een klacht in bij de hiërarchie van de katholieke kerk, volgens het verhaal.

Vorige week vrijdag ging Arguedas naar het Parket om ​​strafklacht in te dienen tegen Salazar. Volgens de Costa Ricaanse wet vervalt de beschuldiging van seksueel misbruik van minderjarigen 10 jaar nadat het slachtoffer 18 jaar is geworden. Arguedas zal die leeftijd in december volgend jaar bereiken.(Suriname Mirror/The Tico Times/La Patilla/Twitter/crhoy.com/Teletica)

Nederlanders na internationaal, financieel, onderzoek vast voor smokkel 3.300 kilo cocaïne

(Bron foto's: Politie)
Verdachten betrokken bij meerdere fruit-importbedrijven en meerdere zendingen met bananen


In een gecoördineerde internationale politieactie, onder leiding van een Officier van Justitie van het Landelijk Parket, zijn de afgelopen weken drie mannen van een Nederlandse familie aangehouden in verband met de smokkel van bijna 3.300 kilo cocaïne. Die werd in januari 2017 onderschept bij een transportbedrijf in Hazeldonk, zo bericht de politie vandaag, donderdag 21 maart 2019.

Een uitgebreid onderzoek van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, onder andere naar financiële stromen, bedrijven en katvangers, leidde naar de verdachten, een vader en twee zonen, in België en Spanje. De mannen zitten inmiddels in Nederland vast.

De cocaïne zat verstopt in een container met bananen. De container was van Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen naar Nederland gekomen. De cocaïne met een waarde van ruim 80 miljoen euro, werd meteen vernietigd.

Destijds werden de eigenaren van het transportbedrijf en de chauffeur aangehouden, maar het vermoeden bestond dat anderen achter de smokkel zaten. De afgelopen twee jaar is daarnaar door het politieteam onderzoek gedaan. Dit onderzoek, Imperial genaamd, leidde naar een vader en twee zonen die in Spanje en België woonden. In februari werden zoekingen gedaan in hun woonhuizen, en bij bedrijven in Nederland, Spanje en België. Er is beslag gelegd op onroerend goed ter waarde van ruim een miljoen, vier luxe auto’s, contant geld en bankrekeningen.

Een man van 51 werd in Spanje aangehouden, zijn broer van 44 in Duitsland. Afgelopen weken zijn zij overgeleverd aan Nederland en vastgezet. Hun 74-jarige vader meldde zichzelf bij de politie.

De cocaïne werd op 12 januari 2017 door Douane en politie ontdekt in een loods in Hazeldonk. De opsporingsdiensten kwamen de drugs op het spoor na een tip van de Belgische Douane. De bananen waren via de haven van Antwerpen aangevoerd. Nader onderzoek leidde naar een bedrijf dat achter het transport zou zitten. Dat had eerder bananen ingevoerd die met verlies waren doorverkocht. 'Een op het eerste gezicht nogal oneconomische handelwijze', aldus de bij het onderzoek betrokken Officier van Justitie.

De verdachten bleken betrokken bij meerdere fruit-importbedrijven en meerdere zendingen met bananen. Maar, het onderzoek leidde ook naar transporten van houtpellets met mogelijk pakketten cocaïne. Op een in beslag genomen telefoon werden daarvan foto’s gevonden. Dat zou dan gegaan zijn om vermoedelijk vier zendingen van rond de 500 kilo per keer.

In het onderzoek is ook opnieuw de waarde gebleken van de ontsleuteling van PGP-berichten op eerder in beslag genomen servers in Canada en Costa Rica. Bij het financiële onderzoek is samengewerkt met de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst).

Uiteindelijk zijn begin dit jaar doorzoekingen geweest in woonhuizen en verschillende bedrijven die gerelateerd kunnen worden aan de verdachten in Nederland, België en Spanje. Van alle bedrijven zijn administratieve bescheiden in beslag genomen. Banktegoeden zijn bevroren. De verdachten hebben vermoedelijk geïnvesteerd in vastgoed, voornamelijk in Spanje. Ook daarnaar wordt nog nader onderzoek gedaan.

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het onderzoek wordt voortgezet. Deze en volgende week beslist de raadkamer van de rechtbank in Zwolle of de mannen langer vast blijven zitten.

Zweedse IKEA wil in 2019 winkels openen in de grootste steden van Mexico

IKEA heeft ook plannen zich te vestigen in Chili in 2020, gevolgd door Colombia en Peru


IKEA scant de grootste steden van Mexico voor zijn eerste winkellocaties in het land, terwijl het zich in Latijns-Amerika uitbreidt om de groeiende concurrentie in zijn kernsector in de VS aan te gaan en Europese markten. De Zweedse keten, die bekend staat om zijn moderne en goedkope ontwerpen van vooral meubels in bouwpakketten, kijkt naar Mexico-Stad, Guadalajara en Monterrey, zei de lokale franchisenemer van het bedrijf. 'We kijken naar de grootste steden in Mexico, en die drie zijn het meest belangrijk', zei Antonia Banuelos-Leon, country marketing manager voor IKEA Mexico, in een interview maandag 18 maart 2018. 'We kijken ook naar het land als geheel.'

Het bedrijf zal zijn plannen waarschijnlijk binnen een maand bekendmaken, zei Banuelos-Leon. Ze weigerde commentaar te geven op winkelaantallen of de tijdlijn.Winkels in Europa en de Verenigde Staten drijven de meerderheid van de verkopen voor Inter IKEA Group en zijn franchisenemers, maar rivaliserende detailhandelaren, vooral online, wedijveren steeds meer om shoppers. IKEA heeft 427 winkels verspreid over 52 markten en groeit.

Eind vorig jaar kondigde IKEA plannen aan om Latijns-Amerika binnen te komen, te beginnen met Chili in 2020, gevolgd door Colombia en Peru.

Banuelos-Leon zei, dat IKEA Mexico, die deel uitmaakt van IKEA franchisenemer IKANO Group, in april 2018 een kantoor geopend in Mexico Stad en heeft vacatures in de hoofdstad en Guadalajara geadverteerd in de afgelopen maanden.

(Suriname Mirror/El Universal/Reuters/The Mazatlan Post/Instagram)

Mexico sluit gevangenis op Islas Marias zo'n 100 kilometer uit de kust

Ruim 500 gevangenen zijn overgebracht naar andere gevangenissen of vrijgelaten

President Lopez Obrador sluit beruchte eilandgevangenis als symbolische daad van sociale rechtvaardigheid ter herdenking van zijn eerste 100 dagen in functie


Mexico heeft zich gesloten voor de gevangenis op een eiland in de Stille Oceaan zo'n 100 kilometer uit de kust. Meer dan 500 gevangenen die daar zaten opgesloten werden overgebracht naar andere gevangenissen of vrijgelaten. CGTN's Franc Contreras maakte de reis naar het eiland om te ontdekken wat er van deze beruchte gevangenis terecht is gekomen. 

De federale gevangenis van de Islas Marias werd gebouwd in 1905. Weinig buitenstaanders hebben het tot nu toe gezien. CGTN bezocht onlangs het geïsoleerde gevangeniseiland op 110 kilometer afstand van de Pacifische kust van Mexico.

Decennia lang stuurden autoritaire regeringen politieke dissidenten naar de Islas Marias. De bekendste gevangene was schrijver Jose Revueltas, die daar een roman schreef, 'Walls of Water'.


In een presidentieel decreet heeft Mexico deze maand 584 gevangenen overgebracht naar gevangenissen op het vaste land. De overheid verleende vrijheid aan tientallen andere gevangenen.

President Andres Manuel Lopez Obrador zei dat hij de beruchte eilandgevangenis heeft gesloten als een symbolische daad van sociale rechtvaardigheid ter herdenking van zijn eerste 100 dagen in functie.

In de loop der jaren heeft het afgelegen Mexicaanse eiland onderdak geboden aan tienduizenden gedetineerden en ambtenaren die werken in het strafsysteem van Mexico.


Psycholoog Santiago Jorge Contreras werkte daar sinds eind jaren tachtig met gevangenen. Hij vertelt het verhaal van één gevangene, die probeerde naar vrijheid te zwemmen. 'Hij had zich aan plastic drijvende apparaten vastgemaakt en was naar een nabijgelegen eiland gezwommen. Maar, hij werd hevig ziek na het eten van rauwe leguaan. Bewakers ontdekten later zijn skeletresten', zei Contreras.

De meeste Mexicanen wisten van deze afgelegen criminele kolonie, omdat het in films verscheen, waaronder een met acteur Pedro Infante.

(Suriname Mirror/CGTN/YouTube)

De angst van Ecuadoraanse inheemsen voor wetlands als gletsjer Chimborazo vulkaan verdwijnt

'Wat een prachtige berg was het, nu zijn er alleen maar velden, vee, Chimborazo is gevild en daarom is er geen water'Toen de bronnen opdroogden, verhieven de plaatselijke inheemse leiders hun ogen naar de hemel. Ze wisten wat ze zouden vinden. Boven, de gletsjer die de Chimborazo vulkaan afsloot. Maar iets even dramatisch gebeurde verder langs de hellingen van de hoogste berg van Ecuador. En de gevolgen voor de inheemse bevolking die daar woont zijn verreikend. De paramo - het alpiene wetland-ecosysteem, waarvan de sponsachtige bodem water vasthoudt dat van de gletsjer stroomt - was overgenomen door gewassen en vee.

Lokale gemeenschapsleider Gustavo Paca erkent dat het een vergissing was die zijn leven zou verkorten en zijn mensen zou verwonden, die zichzelf lang gezien hebben als beschermers van de natuur. Paca, 49, beschermd tegen de bijtende kou door een enorme rode wollen poncho en een zwarte hoed, legde het uit als de 'onwetendheid' van zijn volk.


Nu zijn zij het zelf die het ecosysteem aan de voet van de 6.310 meter hoge vulkaan ernstig hebben beschadigd. Jarenlang dacht niemand die in de schaduw van de berg Chimborazo leefde dat de gletsjer die de paramo levert, ooit minder zou kunnen worden.

Wetenschappers denken dat het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, het smeltproces heeft versneld. Maar, de afnemende gletsjer zou het ecosysteem zo veel hebben aangetast als de wetlands niet waren veranderd aan de voet van de berg. Maar, de lokale bevolking begon de paramo te verbouwen en introduceerde vee dat de grond vernietigde. In andere delen van de paramo plantten ze weiland om de dieren te voeren.

'Omdat het in het lagere gedeelte van het land groeide, zeiden we tegen onszelf: laten we naar boven gaan, omdat er land is', zei Paca. 'We hebben veel geproduceerd, maar vandaag kunnen we zien dat de waterstroom is afgenomen.' Bij warm weer voeden de gletsjers smeltwater de paramo wetlands hieronder. Maar, met de terugtrekking van de gletsjer, is er minder water voor de wetlands.

De lokale bevolking voelt de verandering. 'Ze zijn afhankelijk van glaciaal water voor hun gewassen, hun dieren, het hunne', zegt Bolivar Caceres, een expert van het Ecuadoraanse Instituto Nacional de Meteorología e Hidrología (INAMHI).

In de afgelopen 58 jaar is Chimborazo's imposante sneeuwlaag tot zijn hoogtepunt teruggevallen, terwijl de hellingen een lappendeken van gewassen zijn geworden.

Maria Chaza, 70, herinnert zich de sneeuw en de paramo met zijn vegetatie van grassen en aromatische struiken, nu vrijgemaakt voor landbouwgrond. 'Wat een prachtige berg was het, nu zijn er alleen maar velden, vee, Chimborazo is gevild en daarom is er geen water', zei ze. 'Daardoor lijden we.' Hun putten drogen op, mannen van lokale inheemse gemeenschappen moeten nu water zoeken, met schoffels in de hand, klaar om in de leemachtige grond te graven naar nieuwe waterbronnen. Het is werk dat steeds meer inspanning vereist.

Ter extra informatie: 


Wetenschappers begonnen voor het eerst de zich terug trekkende Chimborazo-gletsjer waar te nemen in 1962. Ze maten de gletsjer op 27 vierkante kilometer. In 2016 was het gekrompen tot slechts 7,6 vierkante kilometer. 'Het had 72 procent van zijn dekking verloren', zegt Caceres.

Het is de dichtstbijzijnde buur, de 5.020 meter hoge Carihuairazo-vulkaan. die verkeert in een nog kritischer toestand en verliest sinds 2003 96 procent van zijn gletsjer. Vandaag is hij niet groter dan een voetbalstadion. Vijf andere Ecuadoraanse pieken zijn getroffen. 'De waterlopen drogen op', aldus Francisco Hidalgo, hoofd van de lokale overheid in San Andres.

Terwijl de inheemse gemeenschappen elf bronnen hadden op ongeveer 5 kilometer van hun dorp, moeten ze nu tot drie keer die afstand reizen om water te putten uit natuurlijke bronnen, meer dan 4.000 meter boven zeeniveau. Sommige gemeenschappen hebben de paramo kunnen regenereren door inheemse vegetatie te planten en vee te vervangen door lama's en vicuna's, inheemse Andes-soorten, vriendelijker voor de grond. Velen moeten nu betalen voor een bron die ze eerder vanuit de natuur hebben gebruikt.

Momenteel slagen ze erin om slechts 17 van de 105 akkerbouwgemeenschappen van hun gemeenschap te bevloeien. Maar langzaam zijn lokale gemeenschappen begonnen met het implementeren van een breder plan om hun watervoorraden te behouden. Dat is door honderden hectares maagdelijk land te kopen om hun waterwingebied te vergroten.

(Suriname Mirror/AFP/YouTube)

'Inheemse protesten in zuidwesten Colombia gesteund door illegale gewapende groeperingen'

President Duque: 'Ik heb bewijs dat inheemse protesten zijn geïnfiltreerd door gewapende groepen'


President Ivan Duque zei dinsdag 19 maart 2019, dat inheemse protesten in het zuidwesten van Colombia steun ontvangen van illegale gewapende groeperingen, nadat vermeende guerilla's de oproerpolitie hadden aangevallen. 

De inheemse groepen in de provincie Cauca protesteren al meer dan een week en sloten de belangrijkste verbindingsweg tussen Colombia naar Ecuador om de president te dwingen te praten over verwaarlozing van de staat en geweld gepleegd door illegale gewapende groepen in hun reservaten.

In een op televisie uitgezonden toespraak zei Duque, dat hij bewijs heeft dat de inheemse protesten werden 'geïnfiltreerd door gewapende groepen' en zwoer dat het geweld 'niet ongestraft blijft.'


Veiligheidstroepen vertelden media, dat dissident guerrilla's van de gedemobiliseerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) politieagenten hebben overvallen, waarbij één ambtenaar werd gedood en zes anderen gewond raakten. Maar, de lokale gemeenschap zei, dat na de moord op de ambtenaar, de politie het vuur op burgers opende en zes mensen verwondde.

 'We rouwen om de dood van patrouille-agent Boris Alexander Benitez onder omstandigheden die onderwerp van onderzoek zijn. Wij delen de pijn van de familie van de overleden agent, net zoals we sympathiseren met de kreet van wanhoop voor de vele slachtoffers en maatschappelijke leiders die zijn gedood als gevolg van de escalatie van het geweld dat Colombianen hebben meegemaakt in de afgelopen maanden. Wat is de status van een overheidsbeleid? Wat is de status van de overheid? Wat zijn de kosten van de reactivering van paramilitarisme en de dissidente groepen van de FARC.'

CRIC (Consejo Regional Indígena del Cauca)
De vermeende guerrilla-aanval op vermeende gewelddadige politie-aanvallen op demonstranten volgde op dagen van brute repressie van de protesten die 10 dagen geleden begonnen. Volgens de protestorganisatoren waren meerdere deelnemers aan de protesten al gewond geraakt in de protesten.

Inheemse leiders, die categorisch elke gewapende actie op hun grondgebied verwerpen, beweerden bovendien dat ze sinds het begin van de protesten doodsbedreigingen hebben ontvangen.

De lokale bevolking maakte zich begin deze maand op om de besprekingen met Duque te eisen over het chronisch falen van zijn regering om beleid van vrede te implementeren in de onrustige Cauca regio's en het zoeken naar oplossingen voor de lopende geschillen over land en grootgrondbezitters tussen inheemse volken.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Zo'n 400.000 docenten demonstreren in diverse Colombiaanse steden

Leerkrachten eisen dat regering beloften nakomt en meer geld vrijmaakt voor openbaar onderwijs


De lessen werden opgeschort in Colombia en zo'n 400.000 docenten demonstreerden woensdag 20 maart 2019 in grote steden en riepen de regering op om beloften na te komen en meer geld voor openbaar onderwijs beschikbaar te stellen. 

Volgens lerarenvakbond FECODE (Federación Colombiana de Trabajadores de la Educación) slaagt het nationale ontwikkelingsplan van president Ivan Duque, dat beleid voor de komende vier jaar wil uitstippelen, nieten komt niet tegemoet aan de behoeften van het openbare onderwijssysteem van het land.

De leerkrachten willen dat de regering een constitutionele hervorming doorvoert die meer middelen voor schoolvoedsel, transport, hogere lerarensalarissen, materialen en adequate infrastructuur garandeert. Het schoolsysteem van het land heeft jarenlang te kampen met tekorten op deze gebieden als gevolg van chronische onderdekking.Toen de leerkrachten in 2017het werk neerlegden, stemde de regering van president Juan Manuel Santos ermee in om aan de eisen tegemoet te komen, maar hij heeft alleen de loonstijging geïmplementeerd. Slechts 90 contracten van de 520 voor schoolonderhoud van oud-president Manuel Santos werden uitgevoerd.

Andere doelstellingen van het protest  zijn de tijdige naleving van de gezondheidscontracten van leerkrachten. FECODE zegt, dat de tussenpersoon voor gezondheidszorg 225 miljoen dollar verschuldigd is aan artsen en ziekenhuizen. 'Vandaag vragen we de uiterste politieke wil van de nationale regering om binnen het tijdsbestek van de onderhandelingen oplossingen te vinden. Vertragingen verergeren de kritieke problemen in de publieke educatie van het land.'Verhogingen van de lonen voor leerkrachten worden besproken, samen met de toename van het aantal werknemers in de publieke sector, door FECODE en andere organisaties. De verhogingen voor 2019 zijn nog steeds in discussie.

Het doel van de leerkracht is om 'de onderhandelingen met de mars te ondersteunen om een ​​waardige loonsverhoging te verzekeren'.

Ze maken zich ook zorgen over de recente bezwaren van de rechtbank voor oorlogsmisdaden en over het algemene falen van Duke om een ​​vredesakkoord met de nu gedemobiliseerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) uit te voeren. De bezorgdheid van leraren houdt verband met veiligheidsproblemen, omdat ze vaak worden bedreigd door een gewapende groep die minderjarigen wil rekruteren.

Lerarenstakingen zijn gebruikelijk geworden in Colombia. De meest recente  is de vierde in een jaar.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Colombiano/Prensa Latina/El Periodico/Twitter)

Breeveld (DOE): 'Door procureur-generaal ontvangen stukken van regering voor corruptie-onderzoek niet volledig'

'Schande dat regering die bij monde van president een kruistocht zou voeren tegen corruptie, nalaat om volledige stukken in te dienen'


De stukken die procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft gekregen van de regering in verband met onderzoek naar corruptie, blijken niet volledig te zijn. Dit blijkt uit het antwoord dat de pg heeft gegeven aan Assembleelid Carl Breeveld (DOE) op zijn brief. Breeveld zegt vandaag, donderdag 21 maart 2019, op Starnieuws dat uit het antwoord van het hoofd van het Openbaar Ministerie blijkt, dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Hij veroordeelt het gedrag van de regering. 

President Desi Bouterse heeft in De Nationale Assemblee (DNA) verklaard, dat alle stukken van mogelijke corruptieschandalen bij de pg zijn ingediend. De misleiding zit hem hierin, dat uit het antwoord duidelijk blijkt dat de stukken niet volledig zijn. De respectieve instanties en ministers zijn aangeschreven om ontbrekende stukken alsnog in te dienen. 'Schande dat een regering die bij monde van de president een kruistocht zou voeren tegen corruptie, nalaat om volledige stukken in te dienen. Dit is misleiding van het volk, of 'doen alsof', want uit niets blijkt dat de intentie aanwezig is deze kwesties aan te pakken.'

Breeveld vindt dat de minister van Financiën zich moet schamen, want in het parlement is vaak aan hem gevraagd naar informatie over de financiële schandalen bij de Naschoolse Opvang, Carifesta en aankoop ambassade Parijs, zonder enig tastbaar resultaat.

'Minister Van Dijk-Silos zei, toen ze hiermee in DNA werd geconfronteerd, dat zij bereid was de stukken voor onderzoek naar het Openbaar Ministerie te sturen, maar dat de minister van Financiën, de heer Hoefdraad deze niet overdraagt. Ik maakte toen nog de opmerking, 'waar blijft de uitvoering dat de regering één en ondeelbaar is?' En nu wordt door het antwoord van de pg, dat het Surinaamse volk in de maling wordt genomen door m.i, bewust onvolledige stukken in te dienen. Het lijkt wel zoals het bij sommige loketten gebeurd: 'uw stukken zijn niet volledig, wilt u dit of dat nog halen?' Vervolgens kom je terug en moet er opnieuw iets anders worden gehaald. En zo gaat kostbare tijd en energie verloren.' 

'Denigrerend is dat de pg, nu noodgedwongen door onbehoorlijk bestuur en slecht beheer van de regering, precies hetzelfde moet doen. Waar blijft de integriteit> Waar blijft de attitude die past bij de ferme taal van de president in 2010 om een kruistocht te voeren en verkwanseling van Staatsmiddelen tegen te gaan? Het is de regering echt niet menens wanneer de daadwerkelijke uitvoering van de Anti-Corruptiewet uitblijft, de anti-corruptie commissie niet wordt samengesteld en benoemd, de Staatsbesluiten die horen bij de Anti-Corruptiewet uitblijven en nu het Openbaar Ministerie achter bestuurders moet aanzitten vanwege wanprestatie.'

'Ik protesteer krachtig tegen dit onverantwoord gedrag. Wat een voorbeeld! Dit gedrag wijst elke rechtgeaarde Surinamer af! De regering en de volgende instanties doen er goed aan met de meeste spoed de ontbrekende stukken bij het Openbaar Ministerie in te dienen.' 

'Het gaat om Telesur, die onvolledige documentatie indiende, evenals eerder genoemde stukken van de Naschoolse Opvang, Carifesta, aankoop ambassadepand in Parijs en de Scheepvaart Maatschappij Suriname. Het gerechtelijke onderzoek in de strafzaak contra werknemers en een leverancier van de EBS, is nog niet afgerond. Het onderzoek bij Stichting Bosbeheer is in het stadium waarin personen als verdachten of getuigen verhoord zullen worden. Het onderzoek naar malversaties bij de Belastingdienst heeft erin geresulteerd dat belastingplichtigen met de belastingdienst overeenkwamen om alsnog de belastingschulden te voldoen. Bij CLAD-rapporten die wel ontvangen zijn is slechts sprake van een beoordeling van toepassing van comptabele regels. Helaas ontbreken de forensische onderzoeksgegevens', stelt Breeveld vast.

'Dood schip' H.A. Sklenar Annabaai binnengesleept en afgemeerd aan kade Damen Shiprepair

Knap staaltje teamwork van loodsen en sleepbootbemanning


Dinsdagmiddag is na een knap staaltje teamwork van loodsen en sleepbootbemanning de 243 meter lange H.A. Sklenar de Annabaai binnengesleept en afgemeerd aan de kade van Damen Shiprepair, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 21 maart 2019.

Een bijzondere operatie, zegt Sau Bridgewater-Chong, woordvoerster van Curaçao Ports Authority (CPA) een dag later. Niet alleen vanwege de omvang van het vrachtschip, maar vooral omdat de bulkcarrier als een ‘dood schip’ zelf niet kan varen, daar zowel de motor als het roer achter het heeft laten afweten.

Bridgewater-Chong vergelijkt het met het stuurwiel en de wielophanging van een auto. 'Het voorroer is als het stuur, maar het roer achter is om het schip te kunnen manoeuvreren.'De bulkcarrier wordt door de Amerikaanse sleepboot Ocean Sun vanuit Corpus Christie naar Curaçao gesleept. Daar nemen dinsdagmiddag tussen 15.00 en 15.30 uur drie boten van de Curaçaose sleepdienst KTK Tugs het over.

Vanwege de uitzonderlijke opdracht gaan twee senior-loodsen aan boord. Twee junior-loodsen gaan mee om de operatie mee te maken. En waar het dan om gaat, is teamwork. 'De senior-loodsen assisteren de kapitein, maar sturen tegelijkertijd de crew van de sleepboten aan', legt Bridgewater-Chong uit. 'Zoals altijd blijft ook de kapitein van de H.A. Sklemar verantwoordelijk voor zijn schip, maar de loodsen, die de omstandigheden in de haven op hun duimpje kennen, voeren het commando.'

Rond 17.00 uur is de klus geklaard. De gigantische bulkcarrier ligt aangemeerd aan het A-dok van Damen Shiprepair. Daar zal het schip worden gerepareerd, zodat het weer bestuurbaar is.

De ‘self discharging bulk carrier’ H.A. Sklenar is 243 meter lang en 32 meter breed en vaart onder de vlag van de Bahama’s. Het schip werd in 1981 gebouwd.

Stichting Belanghebbenden Pietermaai: 'Overheid moet toerisme echt op nummer één zetten en daar ook naar handelen

Van een no-goarea is Pietermaai getransformeerd naar een populaire toeristische bestemming


De overheid moet nu alle neuzen één kant op laten wijzen en het toerisme echt op nummer één zetten en daar ook naar handelen. Aldus Stichting Belanghebbenden Pietermaai in een ‘position paper’ gericht aan de regering. 'Stel jezelf de vraag ‘Is het goed voor het toerisme?’ Ja, dan doen. Niet? Dan niet doen.'

Voorzitter David Dreijer vandaag, donderdag 21 maart 2019, in het Antilliaans Dagblad: 'Als belangenbehartiger van de ondernemers uit de wijk Pietermaai brengen wij de overheid op de hoogte van de algemene mening die leeft bij de ondernemers over de voorgestelde belastingmaatregelen om het begrotingstekort van Curaçao te dichten.'


De afgelopen jaren hebben de ondernemers van Pietermaai gezorgd voor een nieuwe bloeiende wijk binnen het Unesco Werelderfgoed, vervolgt Dreijer zijn bericht aan het kabinet. Uit het recent uitgevoerde economisch onderzoek ‘The rise of the Pietermaai-District and the road towards a sustainable economic development of the historic city center on the island of Curaçao’ is gebleken dat Pietermaai een groot economisch succes is.

Van een no-goarea is Pietermaai getransformeerd naar een populaire toeristische bestemming. Deze door de ondernemers gefinancierde revitalisering heeft de overheid 40 miljoen gulden aan belastingen en sociale premies opgeleverd. Daarnaast levert het de overheid jaarlijks 7,4 miljoen aan belasting- en socialepremie-inkomsten op. Aldus Stichting Belanghebbenden Pietermaai.

'Wij zullen zeer verbaasd zijn indien de voorgestelde belastingmaatregelen ook daadwerkelijk een-op-een worden doorgevoerd. Dat zou averechts werken voor de verdere ontwikkeling van het toerisme in het algemeen.'

Regering Curaçao denkt na over mogelijkheden voor uitbetaling lumpsum aan de ambtenaren

(Bron foto: Facebook)
Ambtenaren hervatten werk donderdag 21 maart weer 


De vakbonden die ambtenaren vertegenwoordigen, hebben gisteren een onderhoud gehad met de Raad van Ministers in Fòrti. Hierbij heeft de regering aangegeven na te zullen denken over de mogelijkheden voor de uitbetaling van de lumpsum aan de ambtenaren. Dat zegt Adrie Williams, de voorzitter van Abvo, vandaag, donderdag 21 maart 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Hoewel er door de regering geen toezegging is gedaan, spreekt de vakbondsman van een opening. De vakbonden Abvo, NAPB, SAP, Sitek en STrAF hadden hun leden opgeroepen voor een bijeenkomst gisterochtend om 8.00 uur bij het vakbondscentrum in Brievengat.

De bonden hebben hun leden geïnformeerd over de ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan sinds de rechter in februari vonniste dat de ambtenaren - die toen bijna een week hadden gestaakt - het werk moesten hervatten en dat de regering tijdens een CGOA (Centraal Georganiseerd Overleg Ambtenaren) in overleg moest treden met de bonden over de uitbetaling van de indexering en de 3 procent lumpsum.

'Sindsdien zijn er gesprekken geweest met de minister, maar is er van uitbetaling geen sprake geweest', zo stelt Williams.

Verschillende publieke diensten waren gisteren onbemand en sommige zelfs gesloten door de bijeenkomst onder werktijd. Vandaag zijn deze diensten weer voor publiek geopend.

Na hun leden te hebben geïnformeerd, hadden de vakbondsleiders gistermiddag een lang onderhoud met de voltallige Raad van Ministers (RvM). 'Daar hebben we onder andere met de minister van Financiën gesproken, die ons heeft uitgelegd dat de regering zich op dit moment niet kan binden aan extra uitgaven die ook in de komende jaren blijven oplopen. Als de indexering wordt uitbetaald, is dit ook van invloed op onder andere de kosten voor AOV.'

Inspecteurs ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur leggen het werk neer - 'Zeven maanden geleden gemaakte afspraken worden niet nagekomen'

Inspecteurs eisen aanpassing van het aantal co-uren en vervoerstoelage


De Bond van Inspecteurs bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C) gaat morgen in actie. De actie houdt in dat tot tien uur wordt gewerkt, waarna de leden in beraad ofwel in staking gaan. Directeuren van VOJ- (Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau) en GLO-scholen (Gewoon Lager Onderwijs) worden niet ontvangen en repetitiewerken worden niet in ontvangst genomen voor accordering. Ook worden er geen schoolbezoeken afgelegd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 21 maart 2019.

De inspecteurs eisen aanpassing van het aantal co-uren en de vervoerstoelage. Afhankelijk van de duur van de actie kunnen de eindexamens op voj- en glo-scholen gevaar lopen. Het gevaar bestaat dat de acties dan kunnen resulteren in een verlate einduitslag, voorspelt bondsvoorzitter Steve Rudge.

De vakorganisatie heeft minister van OW&C Lilian Ferrier en directrice Natasia Bennanon in een brief geïnformeerd over de actie. De bond maakt zich boos, dat zaken die zeven maanden geleden zijn afgesproken met de departementsleiding niet zijn uitgevoerd.

Tijdens een ledenvergadering is dinsdag unaniem het besluit genomen het werk neer te leggen. 'Het nakomen van de afspraken is uitgebleven', zegt Rudge. Hij zegt dat het goed is dat de scholen weten dat de inspecteurs in actie zijn, zodat ze de schoolcijfers niet hoeven te brengen naar de afdeling.

In augustus had de bond al gedreigd met acties. Toen de bewindsvrouwe een beroep op de inspecteurs deed de acties aan te houden, deden zij dat uit egards voor de minister. 'We dachten dat wij een gentlemans agreement hadden. Zeven maanden verder is er niets concreets voor de inspecteurs gedaan.'

De bond is ook niet te spreken over het feit dat een kwart van de inspecteurs een toelage ontvangt voor het inzetten van hun privéauto. 'In plaats dat wij vervoerstoelage ontvangen, moeten wij juist rij-en voertuigenbelasting betalen. Wij hebben een overleg met de minister gehad dat niets voorstelde. Het is de presidentiële commissie die beslist.'

De bond is dit keer vastberaden en zal niet op het woord van de minister afgaan. 'Wij willen zaken eerst zwart op wit hebben.'