maandag 1 juli 2019

Delen Mexicaanse stad Guadalajara onder 1,5 meter dik tapijt van..... hagel

'Dan vragen we ons af of klimaatverandering echt is, dit is nooit eerder vertoond'

(Bron foto: AFP)

Zes buitenwijken van de Mexicaanse stad Guadalajara werden na een zware hagelbui onder een dikke ijslaag bedolven. Het ijs was tot 1,5 m dik op plaatsen, auto's waren voor de helft bedolven. 

Civiele bescherming machines werden ingezet om straten in de stad van vijf miljoen inwoners, gelegen ten noorden van de hoofdstad, Mexico-Stad, van de laag hagel te ontdoen.Plaatselijke functionarissen meldden ook overstromingen en omgevallen bomen, maar niemand denkt dat gewond is geraakt.

De storm sloeg zeer snel toe, tussen ongeveer 01:50 en 02:10 lokale tijd, toen de luchttemperatuur plotseling daalde van 22C naar 14C. De stad had zich opgewarmd bij temperaturen van meer dan 30C.
Het is eerder getroffen door hagelbuien, maar zelden zo zwaar. De autoriteiten zeggen dat 200 huizen zijn beschadigd en tientallen voertuigen zijn weggevaagd in de stad en de omliggende wijken. Gouverneur Enrique Alfaro beschreef het als ongelooflijk, volgens het persbureau AFP. 'Dan vragen we ons af of klimaatverandering echt is, dit zijn nooit eerder vertoonde natuurverschijnselen', zei hij.


(Suriname Mirror/BBC.Twitter/YouTube/Noticieros Televisa/Tribuna)

'Voorzichtig herstel' populatie lederschildpadden in Brazili├ź

(Bron foto: Projeto TAMAR)
Wetenschappers bestudeerden nestplaatsen in de staat Esp├şrito Santo in oosten Brazili├ź 


De lederschildpadden in Brazili├ź maken na 30 jaar inspanningen voor natuurbehoud een 'voorzichtig herstel', blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers hebben nestplaatsen in de staat Esp├şrito Santo in het oosten van Brazili├ź bestudeerd - de enige plek in de zuidwestelijke Atlantische Oceaan waar lederschildpadden regelmatig nestelen. 

Gegevens over deze kleine populatie van 1988-2017 toonden aan, dat het gemiddelde aantal nesten steeg van 25,6 in de eerste vijf jaar van de periode tot 89,8 in de laatste vijf jaar. De onderzoekers, van de universiteit van Exeter en het Braziliaanse programma voor de instandhouding van zeeschildpadden TAMAR-ICMBio, zijn van mening dat lokale inspanningen voor natuurbehoud aan deze toename hebben bijgedragen.

Maar, volgens hen is het behoud van deze populatie nog steeds een punt van zorg vanwege de klimaatverandering, vervuiling, ontwikkeling van de kust en 'bijvangst' (toevallige vangst door mensen die vissen). 'De aantallen vari├źren van jaar tot jaar, maar over het algemeen zien we een toename van het aantal lederschildpadnesten in Esp├şrito Santo', zegt dr. Liliana Poggio Colman van het Centre for Ecology and Conservation op de Penryn Campus van Exeter in Cornwall.


'Dit voorzichtig herstel is waarschijnlijk, ten minste gedeeltelijk, te danken aan lokale inspanningen voor natuurbehoud die Projeto TAMAR in de jaren tachtig begon. Ons onderzoek toonde een significante afname van de schildpadden op deze stranden aan, wat suggereert dat nieuwe vrouwtjes zich bij de populatie hebben gevoegd.'

Dr. Poggio Colman, die een beurs had van het programma Science Without Borders, gefinancierd door de Braziliaanse overheid, voegde hieraan toe: 'We worden aangemoedigd door wat we hebben gevonden, maar dit is een kleine populatie - minder dan 20 nestelende vrouwtjes per jaar, zodat hun instandhouding een zorg blijft.'

Gedurende de hele onderzoeksperiode waren de nesten geconcentreerd in het zuidelijke deel van het 160 kilometer lange studiegebied, waarbij de bescherming van de kernnestgebieden de sleutel was voor de effectief behoud van deze populatie.

Professor Brendan Godley, die een van de PhD-supervisors van dr. Poggio Colman was, voegde eraan toe: 'Het was een groot genoegen om dit samenwerkingswerk in Brazili├ź te helpen faciliteren. Bij toeval was het team in het veld toen in 2015 een groot deel van het afval uitmijnbouw het gebied trof. Het gemiddelde broedsucces bleef echter redelijk stabiel op ongeveer 66%.'

 ### 

Het artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Endangered Species Research, heeft als titel: 'Dertig jaar lederschildpad Dermochelys coriacea nestelt in Esp├şrito Santo, Brazili├ź, 1988-2017: reproductieve biologie en instandhouding.'


(Suriname Mirror/eurekalert.org/YouTube)

'Ons slavernijheden'; Alphons Levens

Ons slavernijheden


Plaatst gewoon het woordje moderne ervoor
voor wat zogenaamd is afgeschaft;
dat bijvoeglijk naamwoord moderne
voor wat zij denken dat is afgeschaft.

De massa werkt niet meer fu soso
zij ontvangt met de ene hand een loontje;
dan komen de belastingen en hoge prijzen
en nemen met de andere hand dat loontje.

Alphons Levens,
1 juli 2019.

Twee jaguarwelpjes geboren in natuurreservaat Itaipu in Brazili├ź

Sinds 2007 wordt in Itaipu gewerkt aan een fokprogramma voor jaguarsIn natuurreservaat Itaipu in Brazili├ź zijn twee kleine jaguarwelpjes geboren. Het jongetje en het meisje maken het goed. Binnenkort mag het publiek hun namen kiezen. In het natuurreservaat zijn ze heel opgetogen met de geboorte van de twee kleintjes. 

Sinds 2007 werken ze aan een fokprogramma voor jaguars, omdat de diersoort het steeds moeilijker krijgt om te overleven.

Het natuurreservaat Itaipu werd 35 jaar geleden gecre├źerd om diersoorten die in het overstromingsgebied leven te redden van een grote waterkrachtcentrale.


(Suriname Mirror/KameraOne/YouTube)

Politieke partij FARC, Colombia, waarschuwt 'Jesus Santrich' na geruchten over vlucht naar Venezuela

Voormalige rebellenleider wordt uit FARC gezet na mogelijke vlucht naar Venezuela


De politieke partij van de voormalige FARC-rebellen in Colombia (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) heeft de voormalige rebellenleider 'Jesus Santrich' gewaarschuwd, dat hij het risico zou lopen om uit de partij te worden gezet na zijn eventuele vlucht naar Venezuela. Santrich verdween tussen zaterdagavond en zondagochtend 30 juni 2019 van een FARC-reïntegratie locatie in het noorden van het land en liet zijn lijfwachten weten dat hij de nacht met een van zijn kinderen zou doorbrengen.

Nadat de voormalige guerrilla-ideoloog nog steeds niet zondagavond verscheen en de leiding van de FARC kennelijk niet in contact met hem was, stuurde de politieke partij een verklaring uit waarin Santrich gewaarschuwd werd, dat 'als een lid besluit om van het [vredesproces] af te gaan of activiteiten die buiten de wet vallen, moet hij de gevolgen aanvaarden'.


De radicale voormalig priester Bernardo Hoyos vertelde aan het openbare televisienetwerk Canal 1 dat Santrich naar Venezuela was gevlucht, nadat hij geruchten had gehoord over een naderende moordaanslag tijdens een bezoek dat hij voor zondag gepland had aan Barranquilla.


Het vermeende plan van Santrich om naar het buurland te vluchten, waar hij ook staatsburger is, werd bevestigd door het commerci├źle netwerk Caracol, dat meldde dat 'topoverheidsbronnen en inlichtingendiensten waarschuwen, dat Santrich zou hebben geprobeerd de grens met Venezuela te overschrijden. Om deze reden is een maximale waarschuwing uitgegeven om te voorkomen dat hij dit doel behaalt.'

De re├»ntegratieplaats waar de FARC-leider verdween, bevindt zich in een dorp op slechts 20 mijl van de Venezolaanse grens. Santrichs laatste activiteit op Twitter was zondagochtend, toen hij een conventie van de Geneefse Conventie retweette met de uitspraak: 'perfidie is een vorm van misleiding waarbij ├ę├ęn partij pretendeert te goeder trouw te handelen, met de bedoeling die belofte te breken zodra de vijand weerloos is.'


Unidad Nacional de Protecci├│n (UNP), die de leiding heeft over de bescherming van Santrich, zei eerder zondag, dat de voormalige rebellenleider vermist werd en riep hem op zich te melden bij de UNP of zijn team van lijfwachten dat grotendeels bestaat uit FARC-leden.

Als onderdeel van het vredesproces is Santrich vrij om te gaan waar hij wil, zolang hij het land niet verlaat of niet verschijnt op een van de hoorzittingen van het oorlogsmisdaden tribunaal die oorlogsmisdaden onderzoekt die gepleegd zijn door de FARC en het leger tijdens het gewapende conflict tussen 1964 en 2016.

Santrich werd vorige maand vrijgelaten, meer dan een jaar nadat hij gevangen werd gezet in een tot nu toe bewezen drugssmokkel naar de Verenigde Staten dat het vredesproces ondermijnde. Na zijn vrijlating werd de voormalige rebellenleider be├źdigd als lid van het Congres waar hij al in augustus vorig jaar plaats zou hebben genomen. Onmiddellijk nadat hij was be├źdigd, bevestigde Santrich zijn betrokkenheid bij het tribunaal voor oorlogsmisdaden en zwoer hij dat hij zou samenwerken met het Hooggerechtshof dat onderzoek doet naar de drugshandel die hij en de FARC consequent een 'set-up' hebben genoemd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Venezuela beschuldigd van foltering van en moord op Marine-officier

(Bron: Twitter)
Lima Groep veroordeelt moord op Acosta en willekeurige arrestaties en foltering door regime-Maduro


Verschillende landen hebben de Venezolaanse regering van president Nicolas Maduro ervan beschuldigd een Marine-officier te hebben gefolterd en vermoord. Commandant Rafael Acosta werd op 21 juni aangehouden door gewapende mannen en verscheen een week later voor de rechter. Hij vertoonde toen duidelijke tekenen van foltering, stelt de Lima Groep van Latijns-Amerikaanse landen zondag 30 juni 2019 in een statement. Zaterdag is de man omgekomen in een ziekenhuis.


De landen veroordeelden de moord op Acosta, net zoals de willekeurige arrestaties en foltering door het regime van Maduro.
De Lima Groep bestaat uit veertien landen – waaronder Brazili├ź, Argentini├ź en Canada – die oppositieleider Juan Quaido erkennen als interim-president van Venezuela. Ook de administratie van Quaido is lid van de groep.


Volgens de Venezolaanse minister van Informatie, Jorge Rodriguez, heeft Maduro de openbare aanklager opgeroepen om een onderzoek te voeren naar de 'betreurenswaardige' dood. Dat liet hij in een mededeling weten, die gepubliceerd is op Twitter. Acosta werd onder meer veroordeeld voor terrorisme.(Suriname Mirror/BBC News/venezuelanalysis.com/Belga/Twitter/El-Nacional/La Vanguardia)

500 Kilo cocaïne onderschept in haven Rotterdam

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
Drugs verstopt in 15 sporttassen tussen een partij ‘lime oil’ uit Mexico


Het Openbaar Ministerie heeft vandaag, maandag 1 juli 2019, bekendgemaakt dat afgelopen vrijdag de Douane ruim 500 kilo coca├»ne heeft aangetroffen in de haven van Rotterdam. De drugs zaten verstopt in 15 sporttassen tussen een partij ‘lime oil’ uit Mexico. 

Het schip waar de container mee naar Rotterdam was gekomen, had onderweg ook nog een haven in Midden-Amerika aangedaan.

Het HARC-team (Hit And Run Container-team), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Twee leegstaande panden in Zwartenhovenbrugstraat, naast Kasimex Office Center, door brand verwoesr

(Bron foto: Ren├ę Gompers/Starnieuws)
'Er is heel hard gewerkt waardoor Kasimex gespaard is gebleven'


Twee panden in aan de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo, naast Kasimex Office Center, zijn vanochtend, maandag 1 juli 2019, door brand verwoest. Het vuur begon bij pand nummer 127, dat al jaren gesloten is, aldus Starnieuws. De vlammen sloegen al gauw over naar het gebouw ernaast. De brandweer heeft er alles aan gedaan, zegt piket officier Ettir├ę Meursing om te voorkomen dat het vuur kon overslaan naar Kasimex Office Center. 


'Er is heel hard gewerkt waardoor het gebouw gespaard is gebleven', zegt de brandweercommandant. Meursing deelt mee, dat toen de brandweer ter plekke kwam, de twee gebouwen in lichterlaaie stonden. Op dat moment was het niet bekend dat ze leegstonden. Later toen de eigenaar kwam heeft hij de brandweer verteld, dat er geen spullen in de gebouwen waren. De panden 127 en 129 konden niet gered worden.

De brandweer was met zes blusvoertuigen en de tankwagen aanwezig. Meursing merkt op, dat een brand in de binnenstad zich heel gauw kan uitbreiden. Daarom is er geen enkel risico genomen. Naast de brandweerwagens van de hoofdkazerne aan de Gemenelandsweg, waren twee blusvoertuigen van Knuffelsgracht ook ingezet bij het blussen. De dompelpomp zou indien nodig ingezet worden om water te pompen vanuit de Surinamerivier.

'Ik ben trots op de brandweermannen die hard hebben gewerkt en een goede job hebben gedaan. Hierdoor kon het vuur niet overslaan Kasimex', legt Meursing uit. Dat pand werd ook gelijk nat gehouden. Daardoor is de schade beperkt gebleven. Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet duidelijk. De politie is bezig met het onderzoek.

Directeur en manager verzendbedrijf in Paramaribo aangehouden verdacht van drugssmokkel

Mannen verdacht van misbruik identiteitsbewijzen van niets vermoedende postverzenders


Rechercheurs van de Narcotica Brigade hebben de 43-jarige S.R. en de 36-jarige N.G. van een verzendbedrijf in Paramaribo aangehouden en in verzekering gesteld. De mannen worden verdacht van  onder andere overtreding van de Wet Verdovende Middelen. G. is directeur van het bedrijf en R. is de manager, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 1 juli 2019. 

Onlangs werd S.J. door de Narcotica Brigade aangehouden, nadat in een postpakket op haar naam een hoeveelheid cocaïne was aangetroffen. De vrouw ontkende dat zij ooit drugs vanuit Suriname naar het buitenland had gepost. Zij heeft enkele jaren geleden voor het laatst een doos ter verzending aangeboden bij een verzendbedrijf in Paramaribo, waarbij zij onder andere een kopie van haar identiteitsbewijs moest afstaan aan een medewerker van dat bedrijf.

In het belang van het onderzoek werd de vrouw na overleg met het Openbaar Ministerie door de Narcotica Brigade in verzekering gesteld. De Narcotica Brigade stelde een onderzoek in bij het verzendbedrijf en stuitte daarbij op een aantal kopie├źn van verzendformulieren en identiteitsbewijzen van postverzenders. Een kopie van J.’s verzendformulier en identiteitskaart werd ook aangetroffen.

Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat de manager van het bedrijf en de directeur vermoedelijk er een gewoonte van maakten om postpakketten met drugs naar het buitenland te verzenden op naam van personen die via hun bedrijf pakketten naar het buitenland lieten verzenden. J. is daarvan slachtoffer geworden.

S.R. en N.G. werden respectievelijk op maandag 24 juni en woensdag 26 juni aangehouden. Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn de twee in verband met het onderzoek in verzekering gesteld. J. is inmiddels in vrijheid gesteld

Straten nieuwe A'damse wijk Centrumeiland krijgen namen strijders tegen kolonialisme en slavernij in Indonesi├ź, Antillen en Suriname

(Bron foto: Suriname Mirror)
'In onze groeiende stad moeten nieuwe verhalen hun centrale plek kunnen vinden, ook als ze pijnlijk zijn'
  
'De stad waar koopmannen verdienden aan de handel in mensen en investeerden in plantages'


De 27 straten van de nieuwe Amsterdamse wijk Centrumeiland gaan vernoemd worden naar zij die hun hele leven hebben gevochten tegen het kolonialisme en slavernij in Indonesi├ź, op de Antillen en in Suriname. Dat heeft burgemeester Femke Halsema vandaag, maandag 1 juli 2019, bekendgemaakt in haar speech tijdens de Keti Koti-herdenking in het Oosterpark, zo bericht de lokale zender AT5

Maria Ulfah, feministe uit Indonesi├ź; de Surinaamse activisten Otto en Hermina Huiswoud en de Cura├žaose schrijver Frank Martinus Arion. Halsema noemde hen als voorbeelden wiens namen terug zullen komen in de nieuwe wijk. De wijk wordt in 2026 opgeleverd.

De burgemeester zei tijdens de herdenking vandaag, dat met Keti Koti verschrikkingen van de slavernij worden herdacht, maar dat het ook gaat om helden die het verzet hebben geleid in Suriname, op de eilanden en in Nederland. Die helden moeten volgens haar worden ge├źerd. 'Wij willen dat Amsterdam ieders stad wordt', sprak Halsema. 'De komende jaren willen we een sprong maken. De stad groeit. En in onze groeiende stad moeten nieuwe verhalen hun centrale plek kunnen vinden. Ook als ze pijnlijk zijn.' Om daar te komen heeft Amsterdam volgens Halsema nog een lange weg te gaan:

'Door de betekenis van slavernij in de lokale economie te onderzoeken, door een slavernijmuseum in Amsterdam in het leven te roepen. En door verantwoordelijkheid te nemen.'

In haar speech ging Halsema in op de rol van Amsterdam in het slavernijverleden. 'De stad waar koopmannen verdienden aan de handel in mensen en investeerden in plantages. De stad die mede-eigenaar was van de Soci├źteit Suriname, het bedrijf dat de kolonie bestuurde tot het einde van de achttiende eeuw. Of zoals een onderzoeker al in de achttiende eeuw concludeerde: in Amsterdam was er niemand die g├ę├ęn brood verdiende aan de slavernij.'

Hoeveel Amsterdam aan de slavenhandel heeft verdiend, werd vorige week duidelijk. In 1770 was 5,2 procent van de Nederlandse economie op slaven gebaseerd. Dat is vergelijkbaar met het aandeel van de Rotterdamse haven in de economie van nu. Amsterdam was het centrum van die handel, concludeerde een onderzoeksinstituut.

'W─│ kunnen verslaafden alleen motiveren om uit Punda te vertrekken'

'W─│ kunnen en mogen een verslaafde niet tegen z─│n wil in een rehabilitatiecentrum zetten'

Meer overlast veroorzakende drugsverslaafden gesignaleerd in Punda en omgeving


'W─│ kunnen verslaafden alleen motiveren om uit Punda te vertrekken', antwoordt Sonaly Diaz van Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) vandaag, maandag 1 juli 2019, in het Antilliaans Dagblad op de vraag of FMA het toenemende aantal drugsverslaafden in de stad kan dwingen opgenomen te worden omdat ze overlast veroorzaken en het geen goed signaal geeft aan het toerisme. 

Er worden de laatste t─│d weer meer drugsverslaafden gesignaleerd in Punda en omgeving. FMA werkt al jaren met deze chronische verslaafden in de binnenstad. 22 Jaar geleden z─│n ze begonnen met de verslaafden op te zoeken in de straten van Punda en Otrobanda om ze onder andere eten te geven en ze te motiveren open te staan voor begeleiding.

'Niet alle cli├źnten willen vr─│willig meewerken. W─│ kunnen en mogen een verslaafde niet tegen z─│n wil in een rehabilitatiecentrum zetten of b─│ Dios Yudami achterlaten', aldus Diaz.

In verband met de aanpak van overlast in Punda hebben heeft de stichting een samenwerking opgebouwd met de Cura├žao Tourist Board (CTB), w─│kagenten en de beheerder van Plasa. Het z─│n netwerken om FMA te ondersteunen qua signalering van de cli├źnten die een vorm van overlast geven in de binnenstad. Medewerkers van de FMA gaan vanaf half zeven ’s ochtends op pad om cli├źnten te motiveren samen met hun naar de walk-in te gaan. 'Maar, als een cli├źnt daar geen trek in heeft kunnen we ze niet dwingen', vertelt Diaz.

De walk-in Dios Yudami in Scharloo, biedt al jaren dagverbl─│f aan chronisch verslaafden die in de binnenstad rondzwerven. De verslaafde kan hier zeven dagen per week terecht voor gratis maalt─│den, douchegelegenheid, schone kleren en een kapbeurt. Hierdoor raakt h─│ gewend aan meer hygi├źne en regelmaat en is er minder overlast op straat. Het aantal cli├źnten worden dagel─│ks b─│gehouden, het gaat om een aantal van tussen de 20 en 50 cli├źnten per dag. Sommige van deze cli├źnten maken ook gebruik van de nachtopvang.

Hans Kedzierski nieuwe directeur Cura├žao Medical Center (CMC): 'Pati├źnt gaat alt─│d voor'


(Bron foto: Twitter)
'T─│d is r─│p om aantal stappen te zetten die nodig z─│n voor een uitstekend zorgsysteem op Cura├žao'


H─│ is gekomen met een missie en werkt met passie, maar zeker niet vanuit een ivoren toren. Want het Cura├žao Medical Center (CMC) op een niveau kr─│gen zodat het attractief is voor de hele regio, dat kan alleen samen 'met mensen uit alle lagen van de organisatie en daarbuiten’. Dat zei de gloednieuwe CMC-directeur Hans Kedzierski vr─│dagmiddag t─│dens een presentatie aan de pers, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 1 juli 2019.

Kedzierski stelde zich, na het ondertekenen van de aktes voor een additionele lening van 200 miljoen gulden voor Hospital Nobo Otrobanda (HNO), voor aan de genodigden. H─│ is nu een maand op het eiland en maakt kennis met de organisatie en het eiland. Uit het beleid van de regering maakt h─│ op ‘dat de t─│d r─│p is om een aantal stappen te zetten die nodig z─│n voor een uitstekend zorgsysteem op Cura├žao’.

Kedzierski neemt z─│n taak niet lichtvaardig. 'Wat ik doe moet later worden overgenomen en voortgezet door degenen die ik heb opgeleid.'

Het is nogal wat, het huidige systeem is verouderd en moet op de schop. Een ge├»ntegreerde gezondheidszorg is wereldw─│d de nieuwe norm. Dat betekent niet alleen samenwerking binnen de muren van het ziekenhuis maar ook met organisaties daarbuiten. 'Geld bl─│ft belangr─│k. Maar, de focus moet niet alleen maar liggen op volume en omzet, maar veel meer op meetbare kwaliteit.' H─│ noemt als voorbeeld de behandeling van de ziekte diabetes. 'De vraag is dan hoeveel pati├źnten zodanig z─│n behandeld dat is voorkomen dat z─│ ernstiger complicaties kr─│gen.'

De pati├źnt staat centraal. 'Die gaat alt─│d voor. Die hobbelt nu nog van het ene loket naar het andere. De komende jaren proberen we die eilandjes beetje b─│ beetje te doorbreken. Daarb─│ speelt de informatievoorziening een heel belangr─│ke rol. Als je informatie, met toestemming van de pati├źnt, kunt delen dan sluiten de dingen beter en sneller op elkaar aan.' 

Kedzierski vertrok in 2012 naar Qatar om daar toe te treden tot het management van de Hamad Medical Corporation. Hij werd daar eerste CEO van het nieuwe Al Wakrah Ziekenhuis in Al Wakrah, 15 kilometer ten zuiden van Doha, de hoofdstad van Qatar. Daarvoor was hij onder meer voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ Friesland en CEO van het Aga Khan University Hospital in Karachi, Pakistan.

Oud minister-president van Cura├žao Gerrit Schotte in hongerstaking

Hongerstaking uit protest tegen maatregelen afgekondigd door gevangenisdirectie

Schotte zit gevangenisstraf uit van drie jaar voor onder meer aannemen steekpenningen en valsheid in geschrifte.


Oud minister-president van Cura├žao Gerrit Schotte is in hongerstaking gegaan. Volgens de Cura├žaose ochtendkrant Extra van vandaag, maandag 1 juli 2019, doet Schotte dat uit protest tegen de maatregelen die zijn afgekondigd door de directie van het Sentro di Detenshon i Korekshon K├▓rsou (SDKK). Gevangenen mogen vanaf 1 juli nog maximaal drie uur per dag luchten. Dat was voorheen veel langer. 

De maatregel is afgekondigd vanwege het vele geweld in de gevangenis. Ook is er een aanhoudend probleem met het aanleveren van drugs in de gevangenis, onder meer via drones.

Schotte - tussen 2010 en 2012 minister-president van Cura├žao - zit sinds eind vorig jaar een gevangenisstraf uit van drie jaar voor onder meer het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrifte. Schotte heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. Alles wat hij deed, vond hij zelf, was het ophalen van geld en donaties voor zijn partij, MFK. Volgens Schotte verlangde niemand enige tegenprestatie. Het Gerechtshof van Cura├žao dacht daar echter anders over.

Abdoel (NDP): 'Minister Ferrier moet terugbrengen aantal vaste studenten Geneeskunde en Fysiotherapie nader toelichten'

Minister Ferrier heeft aantal studenten Geneeskunde van 60 naar 20 teruggebracht


'Wij hadden na zeer heftige discussies in het parlement kunnen realiseren, dat de numerus fixus in 2014 verhoogd werd. Derhalve dient het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het terugbrengen van het aantal vaste studenten voor de opleidingen Geneeskunde en Fysiotherapie nader toe te lichten', zegt NDP-fractieleider Amzad Abdoel vandaag, maandag 1 juli 2019, op Starnieuws.

Minister Lilian Ferrier heeft het aantal studenten voor Geneeskunde van 60 naar 20 teruggebracht. Er is momenteel veel onbegrip in de samenleving over dit besluit, mede vanwege het gebrek aan informatie, meent Abdoel. Het volk, maar vooral de studenten met een S-pakket die de wens koesteren om in de medische sector een carri├Ęre op te bouwen, zijn enorm teleurgesteld. Met het terugbrengen van de numerus fixus, zien zij vooral hun kansen sterk afnemen.

Suriname heeft een tekort aan artsen. 

'Wij hebben maar ├ę├ęn medische faculteit. Het is enorm belangrijk om in deze faculteit te investeren. Misschien moet de opleiding ook grondig worden ge├źvalueerd en eventueel bijgesteld. Dit moet verder bij wet worden geregeld. Het zou daarom zeker op prijs gesteld worden als dit besluit door het ministerie nader wordt toegelicht. Ook is belangrijk om de studenten die bewust voor een S-pakket hebben gekozen en anderen, die in die richting een carri├Ęre willen opbouwen, alternatieven aan te bieden. Hierop dient het ministerie vooral in te gaan zodat deze studenten de moed niet opgeven', aldus Abdoel.

Ook dienen volgens Abdoel transparant en openhartig alle knelpunten van deze opleidingen besproken te worden. Niet alleen met het volk, maar vooral de studenten die op dit moment de grootste belanghebbenden zijn. Zij hebben zich enorm ingezet en een bewuste keuze gemaakt. Het belang, de inzet en de investering van deze studenten dient ook beschermd te worden, voert Abdoel aan.

'Waaraan ligt het dat de opleiding niet optimaal kan draaien? Wat zullen de korte termijn maatregelen zijn om de opleiding weer optimaal te laten functioneren? Is deze maatregel voor dit jaar alleen of zal het ook voor de komen jaren gelden? Welke andere alternatieven zijn er voor de studenten? Er zijn nog tal van vragen waar velen een antwoord op willen. Maar, volgaarne horen wij eerst van het ministerie waarom dit besluit is genomen', stelt Abdoel.

ABOP krijgt in verkiezingsstrijd steun van de Matawai-gemeenschap in Sipaliwini - 'Wat deze regering niet voor ons kon doen, zal de ABOP wel in staat zijn te doen"

Gracia Emanuels, ex-districtscommissaris (NDP), ge├»ntroduceerd als nieuw ABOP-lid  

(Bron foto: ABOP)
Partij installeert nieuwe kernen te Nieuw Jacobkondre


Uit verschillende hoeken in het Boven Saramacca gebied is afgelopen weekend duidelijk gemaakt aan de partijleiding van de ABOP, dat de partij mag rekenen op de ondersteuning van de marronsstam, Matuari├źrs of te wel Matawai in Sipaliwini. Partijvoorzitter Ronnie Brunswijk is hoopvol gestemd over de 'ABOP Matawai Tour' waar de kerninstallatie in NieuwJacobkondre zaterdag druk werd bezocht, aldus Starnieuws vandaag, maandag 1 juli 2019.

Gracia Emanuels (ex-districtscommissaris) van de NDP werd ge├»ntroduceerd als nieuw lid van de partij. Ze mag van de partij samen met een andere 'stonfutu' van de NDP, Jerry’ Thompson’ Broow, en trekker Orpheo Lavanti, het politieke werk voor de ABOP in dit gebied doen. Emanuels werd met open armen ontvangen samen met een grote groep stamgenoten die de NDP vaarwel heeft gezegd. Volgens haar is ze nu pas thuis en voelt zij zich warm verwelkomd. Ze wist niet dat de partij zowel dynamisch als ontwikkelingsgericht was en dat vooral de voorzitter het hart op de juiste plaats heeft.'Het is tijd dat we nu ├ę├ęn vuist maken', gaf ze aan. 'Wat deze regering niet voor ons kon doen, zal de ABOP wel in staat zijn te doen', verzekerde ze haar gehoor.

Volgens Brunswijk en gevolg hebben de mensen de boodschap begrepen. 'De ABOP staat voor ontwikkeling en bevrijding in alle facetten en heeft oor en oog voor het binnenland. Willen ze waarachtige ontwikkeling dan rest hen geen keus', meent hij.

De mensen van dit gebied hebben hun noden kenbaar gemaakt aan de partij. Vooral de jongeren geven aan dat ontplooiingskansen hen worden ontnomen. Ook de goudkoorts die heerst in dit gebied, moet volgens hen goed aan banden worden gelegd.

De ABOP had 27 juni een dorpsvergadering belegd waar twee kernen van Pusugrunu en Boslanti zijn geïnstalleerd. Zaterdag ging de ABOP-karavaan naar Nieuw Jacobkondre waar de dorpen Bilawatra, Baling en Misalibie ook zijn meegenomen. In dit gebied zal Thompson als ressortvoorzitter fungeren. Enkele kernen zijn hier geïnstalleerd.

Thomspon zegt, dat de huidige regering, waar Matawai haar vertrouwen in had gesteld, er een potje van heeft gemaakt. 'De situatie in het land wordt steeds erger en uitzichtloos. Hieraan moet er een halt worden toegeroepen. Wij staan als ├ę├ęn man achter de ABOP en als het aan de Matawai ligt, mag ABOP rekenen op de tweede zetel in Sipaliwini.'

NH-minister Akiemboto: 'Optimaliseren en moderniseren GMD geniet prioriteit'

'Geologisch Mijnbouwkundige Dienst wordt getransformeerd tot een mijnbouwinstituut'


'Het optimaliseren en moderniseren van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD) geniet prioriteit. De dienst zal daarom getransformeerd worden tot een mijnbouwinstituut', aldus minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen tijdens een werkbezoek aan de GMD, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 1 juli 2019, op gezag van een persbericht van het ministerie.

Hij merkte op, dat Surinames toetreding tot EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) vereist dat een transparant beleid gevoerd moet worden binnen de mijnbouwsector. Het beleid van de GMD zal ook daarop toegespitst worden. De GMD heeft in de afgelopen jaren een belangrijke rol vervuld in het verzamelen, beheren en publiceren van data.

Akiemboto heeft zich onder meer tot doel gesteld om het imago van de GMD en het personeel te tillen naar een hoger niveau.

Tot de beleidsmaatregelen behoren het herpositioneren van de GMD op de juiste plaats binnen de organisatiestructuur van het ministerie en het ondersteunen van de dienst door externe deskundigen die bekend en betrokken zijn bij de sector. Er zal ook een commissie worden ingesteld om serieuze klachten vanuit de samenleving te behandelen.

Tijdens het werkbezoek werd het personeel in de gelegenheid gesteld de problemen waarmee ze geconfronteerd worden onder de aandacht van de bewindsman te brengen. Aangekaart werden onder meer problemen die voortvloeien uit het Fiso. (Functie Informatiesysteem Overheid). De groeimogelijkheden bij de dienst zijn beperkt met als gevolg dat personeelsleden die bevorderingen moeten die niet krijgen waardoor deskundig kader wegtrekt.

SPA gaat zelfstandig de 2020-verkiezingen in en gaat voor zes zetels in Assemblee - 'Samenwerking met andere partijen is niet uitgesloten'

'De SPA is een alternatief voor een beter Suriname, voor een beter bestuur'

Partijvoorzitter Guno Castelen op partijcongres voor derde keer gekozen als voorzitter


De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) gaat zelfstandig de 2020-verkiezingen in en gaat voor zes zetels in de Assemblee, aldus partijvoorzitter Guno Castelen die zaterdag op het partijcongres voor de derde keer werd gekozen tot voorzitter, zo bericht Starnieuws zondag 30 juni 2019. 'We are gonna campaign smart', sprak Castelen. 

De SPA gaat in alle districten meedoen. De arbeider heeft het zwaar te verduren onder de regering met Desi Bouterse als president, aldus Castelen. De partij wil onder andere de corruptie en degenen die zich daar schuldig aan hebben gemaakt aanpakken. De nieuwe vormen van belasting krijgen ook de aandacht, deelde hij mee. SPA is een alternatief voor een beter Suriname, voor een beter bestuur, stelt Castelen. 'Daarom gaan we in alle 10 districten meedoen. 51 Zetel deh, unu n’e suku 28, unu n’e suku 51. Maar, unu n’e suku nul toe. Want ef w’e du mee, w’e go fu mek’ zetel.' 

Voor de SPA staat de arbeider centraal, benadrukte Castelen. 'Maar, het huidige bestuur en ook sommige bedrijven remmen de vooruitgang van de werkers. Het gebeurt ook vaak dat de arbeiders het gelag moeten betalen bij fouten die de leiders maken. Daarom moeten we strijden, want 1863 psa keba. Fos 1863 katibo ben de, srafu ben de. Nu zijn we vrij, vrij van lichaam vrij van geest. Vrij om je te ontplooien. Daarom is SPA uw alternatief.'

De SPA heeft uitgerekend waar zij de meeste kansen maakt, gaf Castelen aan. In Paramaribo wil de partij minimaal twee zetels halen. In Para, waar alle drie bij de NDP zijn, wil de partij ├ę├ęn afsnoepen. Ook Brokopondo, Sipaliwini, en Saramacca moeten een zetel opleveren. 'Het is een uitdaging om in de verre gebieden van het binnenland te komen. Het is duur om daar te komen, maar we zullen er heen moeten gaan, we are gonna campaing smart. Te yu no habi moni yu mu habi koni. In de andere districten gaat men wel even hard blijven.'

Castelen gaf ook het startsein voor de campagnevoering. 'We gaan zelfstandig de verkiezingen in, maar samenwerking met andere partijen, afhankelijk van de wetten die zullen gelden wanneer de verkiezingen er zijn, is niet uitgesloten.' 
Op welke manieren dat gebeuren zal wordt nog bestudeerd. Lijstverbindingen zijn een optie. Andere partijen hebben ook de optie om zich bij de SPA aan te sluiten. Binnenkort is er een vergadering met DA’ 91, waarmee de partij een samenwerkingsovereenkomst heeft, om de volgende stappen te bespreken.