dinsdag 3 april 2018

Nurmohamed (VHP): ‘Chinese gemeenschap in Suriname moet kiezen voor veiligheid in 2020’

'Laat u zich niet pakken en misleiden door politieke regering, die sierpaarden plaatst in DNA'


'De overvallen op de Chinese gemeenschap in Suriname gaan rustig door. Er is geen wijziging in het veiligheidsbeleid van de regering Bouterse-Adhin te zien', stelt Riad Nurmohamed, Assembleelid van de VHP-fractie, dinsdag 3 april 2018 in het Dagblad Suriname. 

De belofte van president Desi Bouterse 'slapen zonder diefijzer' is na acht jaren, naar zijn oordeel, niet waargemaakt. 

'Roofovervallen starten weer. Het reshuffelen van de minister van Justitie en Politie is weer misleiden van het volk, bij gebrek aan kennis en kunde om te zorgen voor veiligheid van burgers in Suriname. Wanneer criminelen in je organisatie voorkomen, wanneer criminelen zijn veroordeeld in je organisatie, wanneer criminelen van je organisatie in het buitenland in de gevangenis zitten en in de gevangenis in Suriname, wanneer veroordeelde criminelen benoemd zijn in functies, hoe ga je criminaliteit bestrijden in het land?', vraagt de politicus zich af, doelend op de NDP.

Nurmohamed zegt, dat Chinese ondernemers ook veel hebben moeten investeren in hun winkels, zoals camera’s en een stalen hekwerk om roofovervallen te verminderen. Hun eigen veiligheid is ook in gevaar. Hij roept daarom de Chinese gemeenschap in Suriname op een politieke regering in 2020 te ondersteunen, die heeft bewezen te zorgen voor veiligheid.

'Laat u zich niet pakken en misleiden door een politieke regering, die sierpaarden plaatst in De Nationale Assemblee (DNA) of regering, maar het beleid niet mogen uitvoeren', benadrukt hij.

De Chinese gemeenschap in de wereld heeft state of the art kennis. Hij roept deze ondernemers op om de importwereld in Suriname om te zetten in een investeringswereld van onderzoek, technologie en duurzame ontwikkeling voor Suriname. Dit kan echter niet geschieden als er weer gekozen wordt voor een regering die het volk niet kan of wil beschermen tegen kwade daden en daders.

VHP nestelt zich te Brownsweg en in het gebied der Paramaccaners

Installatie VHP-structuren te Brownsweg 
VHP delegatie te Langa Tabiki

De VHP te Brownsweg (Bron foto's: VHP)
 De stem van de VHP begint steeds luider te klinken in de zogenaamde niet traditionele districten


Onlangs installeerde Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings- Partij, structuren te Brownsweg, in het kader van het streven om de partij landelijk te profileren. De roep vanuit alle windstreken om deelgenoot te worden van de beweging 'Red Suriname', die zo langzamerhand vanuit de VHP ontstaat en die alle positieve krachten om Suriname te redden uit de huidige malaise wil bundelen, wordt steeds luider. Deze roep overstijgt alle culturele, etnische, politieke, economische, sociaal maatschappelijke achtergronden en is eenduidig, aldus de VHP dinsdag 3 april 2018 in een persbericht. 

'De VHP kan niet anders dan gehoor geven aan deze roep en reist onvermoeibaar stad en land af om met de mensen in contact te treden teneinde te komen tot het structureren van deze beweging. Zo ook was het de beurt aan groepen om zich na gedegen voorbereiding, te bundelen en alvast een VHP coördinator met zijn stootgroep aan te wijzen voor alle 8 leefgemeenschappen te Brownsweg.'

Jozef Tooy zal ernaar toe werken, dat binnen niet al te lange tijd de kernen kunnen worden geïnstalleerd. Daartoe heeft hij op een speciaal met een delegatie van het hoofd bestuur van de partij onder leiding van voorzitter Santokhi belegde krutu mandaat gekregen om als resort coördinator op te treden teneinde met zijn ondersteuningsgroep structuren neer te zetten.

'De VHP karavaan dendert onverstoorbaar voort en zal eenieder die Suriname voorop stelt aan boord nemen. U hoeft zich slechts aan te melden en u krijgt gehoor. Zoek en gij zult vinden, klop en de deur zal voor u worden open gedaan.'

Op zaterdag 30 maart toog een 20 man tellende VHP-delegatie onder leiding van Santokhi op uitdrukkelijk verzoek en na een gedegen voorbereiding naar het gebied der Paramaccaners, te Langa Tabiki, alwaar zij zeer enthousiast werd ontvangen.

Bij aankomst werd de delegatie begeleid naar de residentie van de Granman alwaar zij ontvangen werd door een vertegenwoordiger van de waarnemend granman, de oudste dienende hoofdkapitein Albert Kambiel. Na het inslapen van de granman der Paramaccaners dient de opvolger nog te worden aangewezen door het 'Orakel', volgens de gebruikelijke zeden en gewoonten. Deze zal voortkomen uit de kinderen van de oudste zus van de overleden granman.

De waarnemend granman ontving de delegatie met de nodige eerbetoon en werd er met hem een krutu gehouden waarbij hij aan de VHP toestemming gaf om in het Paramaccaans gebied haar politieke werkzaamheden te mogen ontplooien tot groot genoegen van de bevolking. Hierna werd er een krutu belegd met dorpsbewoners van Langatabiki, Apatou, Lokaloka, Nason, Skintabiki die allemaal speciaal naar Langatabiki waren afgereisd om de boodschap van de VHP aan te horen.

Ala sma wanie tekie a VHP koni foe meki deng egi moni, was datgene waar men vooral nieuwsgierig naar was. Men is wars van pakketten en men wil net als in de andere gebieden waar de VHP haar vleugels heeft uitgeslagen duurzame ontwikkeling om zelfvoorzienend te zijn. In antwoord hierop gaf Santokhi aan, dat de VHP nu nog in de oppositie, aantoont degelijke en duurzame oplossingen aan te dragen voor het leven van alle dag.

De VHP is in het bezit van het 300 pagina's tellend ontwikkelingsplan voor het gebied der Paramaccaners en het gedetailleerd ontwikkelingsplan van alle negen dorpsgemeenschappen in het gebied afzonderlijk vanaf Nason, Lokaloka, Langatabiki, Skintabiki. Noem maar op en geeft bij monde van Santokhi de garantie dat na verwerven van regeermacht deze specifieke ontwikkelingsplannen integraal zullen worden uitgevoerd, waardoor duurzame ontwikkeling naar het gebied zal worden gebracht. Dit werd onder luid applaus van de 100 koppige menigte ontvangen. Daarna is de voorzitter overgegaan tot de installatie van de kern voor Langatabiki.

De stem van de VHP begint steeds luider te klinken in de zogenaamde niet traditionele districten die de VHP, na afspraken met partners aan hen had overgelaten. De roep om als VHP zelfstandig de verkiezingen in te gaan wordt vanuit die gebieden ook steeds nadrukkelijker. De delegatie mag terugzien op een geslaagd bezoek aan de Paramaccaanse gemeenschap.

VHP

Veel interesse voor Caribbean Cybercrime Conference 11 april op Curaçao

Onderwerp tijdens conferentie is cybercrime en digitale opsporing


Het Parket Procureur-generaal (PPG), de Recherche Samenwerkings Team (RST) en DataExpert organiseren op 11 april 2018 de Caribbean Cybercrime Conference. Een vervolg op een reeds eerder georganiseerde cyberconferentie in 2016 op Aruba, aldus het Openbaar  Ministerie (OM) Curaçao dinsdag 3 april 2018.

Het onderwerp tijdens de conferentie zal zijn 'Cybercrime en Digital Forensiscs' (cybercrime en digitale opsporing).

Een van de sprekers zal Deon Olton van Caribbean Cybersecurity Center (CCSC) zijn. Minister-president Eugene Rhuggenaath zal de conferentie afsluiten met een korte toespraak.

De doelgroep voor de cyberconferentie is het bedrijfsleven, opsporingsdiensten, overheid, rechters, Officieren van Justitie en functionarissen in het justitiële keten in de wijde regio.

Tot op dit moment hebben zich 130 personen ingeschreven voor deelnamen van de conferentie in het Renaissance Hotel te Otrobanda.

(Klik op afbeeldingen voor leesbaar exemplaar)

OM Curaçao: Alcoholcontrole Goede Vrijdag geslaagd

(Bron foto: OM Curaçao)
In totaal kregen vijf bestuurders tijdens de verkeerscontrole een rijverbod


Op Goede Vrijdag, 30 maart 2018, heeft een verkeerscontrole plaatsgevonden op de Weg naar Westpunt ter hoogte van iglesia Bida Nobo bij de t-kruising naar Krakeel. Diverse autobestuurders zijn getest op het gebruik van alcohol achter het stuur. In totaal hebben 34 personen geblazen in de zogenaamde blaaspijp. Het bleek een eerste geslaagde alcoholcontrole in samenwerking met onder andere de politie, Koninklijke Marechaussee (KMar) en het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao, aldus het OM vandaag, dinsdag 3 april 2018.

Een persoon bleek een te hoge promillage alcohol in zijn bloed te hebben en werd door de politie aangehouden voor een onderzoek op het politiebureau. Hij kon later huiswaarts keren.

In totaal kregen vijf bestuurders tijdens de verkeerscontrole een rijverbod. Drie auto’s werden met een sleepwagen afgevoerd. Twee bestuurders lieten een andere passagier de auto verder besturen.

Door het OM Curaçao werden in totaal 282 bestuurders gecontroleerd op achterstallige en openstaande boetes. Van hen bleken 45 openstaande boetes te hebben. Van hen hebben 30 direct de boete betaald. In totaal 15 bestuurders hebben een regeling getroffen waarvoor zij een eerste aanbetaling hebben gedaan.

In totaal is door het Openbaar Ministerie op Goede Vrijdag 3.800 gulden aan openstaande boetes geint.

Man (27) die auto van OM Curaçao-woordvoerder in brand stak in hoger beroep

(Bron foto: Curaçao Nieuws)
Hij is veroordeeld tot 10 maanden celstraf


De 27-jarige man die de auto van de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM), Norman Serphos, in brand stak vorig jaar, gaat in hoger beroep. Dit meldt Curaçao Nieuws dinsdag 3 april 2018. Hij beweert onschuldig te zijn.

De man werd vorig jaar gearresteerd op nog geen 25 meter afstand van het plaats delict. Zijn kleren en auto roken sterk naar benzinelucht.

Hij kreeg eerder 10 maanden celstraf.

'Zelfs de politie kan illegale bussen niet aanpakken'

'We krijgen al meer dan tien jaar te maken met dit probleem, maar tot vandaag is het niet opgelost'

'Men koopt een bus en komt op de PL-route rijden alsof men een vergunning heeft'


De illegale bussen op de particuliere trajecten zijn een bron van ergernis voor elke vergunninghouder. Niet alleen de particuliere bushouders zijn de situatie zat, maar ook de woordvoerders van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). Alhoewel velen ervan uitgaan, dat de knelpunten binnen deze sector niemand van de belangen behartigende organisatie deert, weerspreekt Rawien Bajnath deze zienswijze. Hij is de woordvoerder van de PL-bushouders. De woordvoerders zijn overigens aanspreekpunten van de PLO bij wie de bushouders hun ongenoegen kunnen uiten. 

Bajnath zegt vandaag, dinsdag 3 april 2018, in het Dagblad Suriname, dat hij vrijwel alle wegen heeft bewandeld om de kwestie van de illegale bussen tot het verleden te laten behoren. 'We krijgen al meer dan tien jaren te maken met dit probleem, maar tot de dag van vandaag is het niet opgelost.'

Bajnath beklemtoont, dat hij slechts de issues aan het licht kan brengen. De oplossing hiertoe ligt echter compleet in handen van de autoriteiten. Zo hebben de bushouders van de route PL (Paramaribo-Lelydorp) enorme last van de PO (Paramaribo-Onverwacht) pendelbussen, die vooral na zess uur 's avonds uur op de PL-eindhalte te Lelydorp parkeren.

Ook zijn er tal van andere illegale bussen die zich voordoen als een PL-bus. 'Men koopt een bus en komt op de PL-route rijden alsof men een vergunning heeft.' Hierdoor kunnen de PL-bussen niet optimaal rijden. 'Onze sector kampt al jarenlang met tal van problemen en met de komst van de illegale bussen worden onze problemen alleen maar groter. Ik ben bovendien niet degene die de illegale bussen kan tegenhouden, dat is de taak van de politie.'

Bajnath geeft te kennen, dat dit issue reeds bij de PLO-voorzitter is aangekaart, die in de komende week de directeur van Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) naar een oplossing zal vragen. Hij beweert tevens, dat de periodieke controle van de autoriteiten over de naleving van de vergunningsvoorwaarden een middel is om de vergunninghouders te controleren. 'De controleurs van de overheid kunnen niet optreden tegen de illegale bussen. Daarom verkeren we nu in een grote chaos.'

Volgens Bajnath is hij persoonlijk naar de onderdirecteur van het directoraat Transport op het ministerie geweest om verlichting te zoeken voor de illegale bussenproblematiek. Echter mocht dit niet baten. Ook de interventie van de politie en districtscommissaris van Paramaribo Zuid-Oost Wanica heeft nog geen zoden aan de dijk gelegd.

Bajnath accentueert dat wanneer een buschauffeur een bekeuring krijgt, dezelfde chauffeur binnen enkele minuten paraat is om de werkzaamheden te hervatten, zonder dat de politie ingrijpt. 'Ook al geef je de politie het kentekennummer van de illegale bussen door, toch treden ze niet op. Als je de politie vraagt wat er aan de hand is, zeggen ze dat de buschauffeur aangeeft dat hij bezig is met een bustocht. Hoe kan je bezig zijn met een bustocht terwijl je bijna bij elke bushalte stopt om passagiers in en uit te laten stappen?'

Dayanand Dwarka: 'Vaderlandsliefde ontbreekt binnen Surinaamse politiek'

'Gros van de mensen is in de politiek gestapt om zichzelf te dienen'


'Vaderlandsliefde is essentieel wanneer iemand besluit om de politiek in te stappen. Dat het gros van de mensen in de politiek is gestapt om zichzelf te dienen is in feite de reden waarom het land keer op keer met dezelfde problemen opgehoopt zit. Alleen mensen die gedreven worden door vaderlandsliefde, kunnen op een onbaatzuchtige wijze hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dit land.' Woorden van vakbondsleider en politicus Dayanand Dwarka dinsdag 3 april 2018 in het Dagblad Suriname.

De VHP’er reageert op het besluit van president Desi Bouterse om buiten zijn partij om mensen te zoeken voor de invulling van ministersposten. Nadat de NPS’ers Marie Levens en Ronald Assen bedankten, bleek uiteindelijk dat de VHP’er Lekhram Soerdjan wel instemde voor de post op Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Dwarka voert aan, dat het op zich een bijzondere eer is wanneer de president Surinamers vraagt om in landsbelang het land te dienen. Hij hoopt alleen dat Soerdjan inderdaad in landsbelang en niet voor eigen belang deze post heeft aanvaard.

Dwarka, geen onbekende binnen de agrarische sector, zou één van de personen zijn die gepolst werd voor de ministerspost op LVV. De vakbondsleider zegt deze geluiden te hebben gehoord en door vrienden hierover te zijn geadviseerd, maar formeel niet door de president te zijn benaderd.

'Ik ben al jaren lid van de VHP en heb een track-record, waardoor niemand mij kan verwijten van enig opportuun optreden. Meer dan alles heb ik wel liefde voor mijn vaderland. Moraal en ethiek moeten hoog worden gehouden in de Surinaamse politiek', aldus Dwarka.

Ronnie Brunswijk valt cameraman Garuda en voorzitter Meerzorg Sportbond aan

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Brunswijk boos omdat drie bonden bij brief SVB vragen geruchten te onderzoeken over geen competitie te Moengo


Ronnie Brunswijk heeft zich afgelopen zaterdag weer laten gaan op het voetbalveld, aldus vandaag, dinsdag 3 april 2018, het Dagblad Suriname. Hij was aanwezig in het Meerzorgstadion waar het 13e Lidbondentoernooi van de SVB voortgezet werd. Hij viel daarbij eerst de voorzitter van de Meerzorg Sportbond, Michel Nathoe, verbaal aan. 'Sot k… san je doe', begon Brunswijk tegen Nathoe. Daarna rende hij ook richting de cameraman van Garuda met bedreigende woorden. Dit voorval vond plaats voor de spelers van The Brothers en Jong Rica en ook de 5-man koppige wedstrijdleiding van de SVB, vlak bij de kleedkamers. 

Toen Brunswijk het stadion binnenkwam had de wedstrijdleiding de partij tussen The Brothers en Jong Rica, na een kwartier wachten, afgefloten. Brunswijk ging eerst richting de leidinggevenden van Jong Rica en spuugde zijn gal daar uit. 'Ik heb jullie gezegd dat jullie niet gaan kunnen spelen zonder een legitimatiebewijs', zei hij.

Volgens de leiding van Jong Rica hadden ze van de SVB-competitiemanager begrepen, dat ze zonder een legitimatiebewijs mochten spelen. Hierna vroeg Brunswijk wie de voorzitter was van de Meerzorg Sportbond. Nauwelijks nadat Nathoe zich voorstelde, werd hij verbaal aangevallen door Brunswijk. 'Sot k… san je doe. Mi ne lob a k…o sang. If joe wang sab if oen draai compa, dan na mi joe moes aksi. Waarom gaan jullie naar de SVB?'

Hij bleek boos te zijn over het feit, dat de Meerzorg Sportbond, Sportbond Commewijne en Albina Sportbond schriftelijk aan de SVB hadden gevraagd om de geruchten dat er geen competitie is afgedraaid te Moengo te onderzoeken. 'We hebben geluiden gehoord op het veld en we hebben de SVB gevraagd om de zaak te onderzoeken. Nu de SVB de zaak onderzocht heeft, zijn we klaar om te spelen', zei Nathoe. Terwijl Brunswijk en Nathoe in conclaaf waren, kwam de cameraman van Garuda, die boven op de perstribune stond, naar beneden om te kijken wat er gebeurde. Brunswijk zag tussen de treden van de trap een cameralens en werd heel erg woest. 'Ey ey, if ie meki k..o sang; meki mi foto, dan jo sjie sang ow psa', zei hij tegen de cameraman en rende naar hem via de arbiterskamer.

Nadat een ieder Brunswijk tot rust maande, kwam hij terug naar buiten. Hij dacht dat de cameraman stiekem foto’s van hem wilde schieten. 'Als hij wil filmen, moet hij voor mij staan en dat doen. Ik ga dan ook precies zo praten dat hij alles opneemt', zei Brunswijk.

Volgens de cameraman hoorde hij mensen luid praten en uitschelden en kwam toen met zijn apparatuur naar beneden. Hij filmde niet eens toen Brunswijk hem aanviel. Nadien gedroeg Brunswijk zich wel netjes en deed de administratieve voorbereidingen voor de ploeg van Real Moengotapoe, die daarna zou spelen tegen Bintang Lair.

Hij zei wel dat hij een zure appel te schillen heeft met de mensen van Sportbond Commewijne, die de brief naar de SVB voor onderzoek ook ondertekend hadden. 'Met de Albina Sportbond praat ik niet.'

Bedreigde jaguar in Suriname vogelvrij mede door inactieve houding Openbaar Ministerie

Overheid een milieuorganisaties maken geen vuist tegen toenemende jacht op jaguar

* Openbaar Ministerie treedt niet op tegen personen die jaguars doden en vormt uitzondering in Latijns-Amerika


De bedreigde jaguar (Panthera onca, door Surinamers 'tigri' genoemd) is vogelvrij in Suriname. Ongestraft kan op het internationaal beschermde dier – waarvan niemand ook maar bij benadering weet hoe groot de populatie is, mede omdat daar nooit op gestructureerde wijze onderzoek naar is verricht – worden gejaagd. Justitie en politie treden niet op, terwijl de jacht toeneemt. Er is immers in Suriname en elders een groeiende vraag naar delen van de jaguar. Met name onder de vele lokale Chinezen (die onder andere actief zijn in het binnenland in goudwinning- en houtkap) vanuit China. De jaguar is dè goede vervanger van de tijger, die de afgelopen jaren steeds beter wordt beschermd. Werden delen van de tijger in China gebruikt voor met name medicinale doeleinden en voor het produceren van tijgerwijn, nu lijkt de jaguar de plaats van de tijger te verdringen.

Meer en meer worden in Latijns-Amerikaanse landen jaguars gedood en lichaamsdelen, vooral tanden, koppen en huiden, onderschept en in beslag genomen, met name in Bolivia. Ook in Suriname, waar, op dinsdag 23 januari drie vertrekkende Chinezen op de Johan Adolf Pengelluchthaven werden aangehouden met in hun bezit een aantal jaguartanden. Maar, in Suriname wordt de jaguar ook gedood voor zijn vlees en huid en door boeren uit wraak voor het doden van vee door jaguars, maar dat laatste gebeurt zelden.

Ondanks diverse publicaties in media en op social media over de dood van jaguars in Suriname en de toenemende jacht, beweerde procureur-generaal Roy Baidjnath Panday maandag 2 april 2018, op de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws, dat hij geen kennis heeft van 'wildlife crime' en handel in jaguar en -lichaamsdelen. Gevallen van onderschepping van bedreigde zangvogelsoorten en zeeschildpadeieren kent hij wel. 'Andere wildsoorten die onder bescherming staan en waar criminele handelingen in zijn geweest, daarover heb ik geen informatie voorhanden.'

De politie komt ook nauwelijks in actie tegen personen die een jaguar hebben gedood, lichaamsdelen ervan in bezit hebben of zelfs een jaguar thuis houden als huisdier, en komt de politie wel in actie dan wordt niet een proces-verbaal opgemaakt of kan door een verdachte volstaan worden met het betalen van een boete, waarvan de hoogte zelden bekend wordt gemaakt. Het Openbaar Ministerie gaat overigens ook nooit op eigen initiatief over tot een strafrechtelijk onderzoek en vervolging na bijvoorbeeld een publicatie of bericht op social media.

** Medio juli 2012 publiceerde een Surinamer een serie foto’s op zijn Facebookpagina van een door hem doodgeschoten jaguar. De man had het dier doodgeschoten voor zijn huid, tanden en vlees. Hij heeft de jaguar zelf gevild, en plaatste daar ook foto's van. Bij een van de foto’s schreef hij ook nog eens ‘heerlijk vlees hoor’ en ‘ik heb twee kilo in de vries wil je proeven? ga zaterdag koken op me buitenplaats wie lust tigrie vlees?’ Na publicatie ervan in april 2013 door de website jaguar-in-suriname werden de foto's meteen door de man van Facebook verwijderd. Nimmer is door Justitie en politie actie tegen de man ondernomen, terwijl zijn naam bekend was.

** Een 55-jarige man werd in juni 2013 aangehouden, omdat hij minstens drie jaguars had gedood. De zaak werd echter 'buiten proces' afgehandeld en de jager werd na het betalen van een boete vrijgelaten. De politie vermeldde in het door haar verzonden persbericht niet de hoogte van de boete

** De politie nam donderdag 16 april 2015 een grote hoeveelheid jaguarvlees in beslag, dankzij een tip. Het vlees werd in zakken aangetroffen in een voertuig. Een 45-jarige man werd aangehouden, die verklaarde dat hij het jaguarvlees voor eigen consumptie bij iemand had gekocht voor 900 Surinaamse dollar (vandaag de dag zo'n 97 euro). Hij werd in verzekering gesteld, na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie, en vervolgens bleef het stil.

** In april 2015 werd door agenten in Paramaribo een ondervoede jaguar aangetroffen. Het dier bevond zich in een kooi waarin het dier nauwelijks bewegingsruimte had. De jaguar zag er heel verwaarloosd uit, zo berichtte de afdeling Public Relations van het Korps Suriname donderdag 30 april 2015. Maar, of enige actie is ondernomen tegen de eigenaar werd niet vermeld. De jaguar werd ondergebracht in de Paramaribo Zoo.

** Te Boxel, aan de Surinamerivier, werd zaterdag 12 november 2016 op zijn verjaardagsfeestje een tweejarig jongetje door een jaguar gegrepen en gebeten. Toen een groep omstanders het beest achterna zat liet het dier de peuter los. De jaguar was over een omheining bij de buren gesprongen. Het jongetje raakte ernstig gewond. De eigenaar van het dier, een ondernemer, werd niet vervolgd en betaalde ook geen boete...

Het zijn slechts een paar voorbeelden waaruit de inactieve houding van het Openbaar Ministerie blijkt. Het is die houding die mede bijdraagt aan het feit, dat de jaguar in Suriname nog steeds vogelvrij is. In overige landen in Midden- en Zuid-Amerika is Justitie actiever en soms worden zelfs door overheden beloningen uitgeloofd voor informatie die leidt tot identificatie en aanhouding van personen die jaguars hebben doodgeschoten.

Suriname profileert zich graag op internationale podia als het groenste land ter wereld, maar spant zich onvoldoende in om haar unieke biodiversiteit effectief te beschermen, waaronder bedreigde diersoorten, zoals de majestueuze jaguar.

(Door: Suriname Mirror)

Bedreigde jaguar in Suriname vogelvrij mede door inactieve houding Openbaar Ministerie

Overheid een milieuorganisaties maken geen vuist tegen toenemende jacht op jaguar

* Openbaar Ministerie treedt niet op tegen personen die jaguars doden en vormt uitzondering in Latijns-Amerika


De bedreigde jaguar (Panthera onca, door Surinamers 'tigri' genoemd) is vogelvrij in Suriname. Ongestraft kan op het internationaal beschermde dier – waarvan niemand ook maar bij benadering weet hoe groot de populatie is, mede omdat daar nooit op gestructureerde wijze onderzoek naar is verricht – worden gejaagd. Justitie en politie treden niet op, terwijl de jacht toeneemt. Er is immers in Suriname en elders een groeiende vraag naar delen van de jaguar. Met name onder de vele lokale Chinezen (die onder andere actief zijn in het binnenland in goudwinning- en houtkap) vanuit China. De jaguar is dè goede vervanger van de tijger, die de afgelopen jaren steeds beter wordt beschermd. Werden delen van de tijger in China gebruikt voor met name medicinale doeleinden en voor het produceren van tijgerwijn, nu lijkt de jaguar de plaats van de tijger te verdringen.

Meer en meer worden in Latijns-Amerikaanse landen jaguars gedood en lichaamsdelen, vooral tanden, koppen en huiden, onderschept en in beslag genomen, met name in Bolivia. Ook in Suriname, waar, op dinsdag 23 januari drie vertrekkende Chinezen op de Johan Adolf Pengelluchthaven werden aangehouden met in hun bezit een aantal jaguartanden. Maar, in Suriname wordt de jaguar ook gedood voor zijn vlees en huid en door boeren uit wraak voor het doden van vee door jaguars, maar dat laatste gebeurt zelden.

Ondanks diverse publicaties in media en op social media over de dood van jaguars in Suriname en de toenemende jacht, beweerde procureur-generaal Roy Baidjnath Panday maandag 2 april 2018, op de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws, dat hij geen kennis heeft van 'wildlife crime' en handel in jaguar en -lichaamsdelen. Gevallen van onderschepping van bedreigde zangvogelsoorten en zeeschildpadeieren kent hij wel. 'Andere wildsoorten die onder bescherming staan en waar criminele handelingen in zijn geweest, daarover heb ik geen informatie voorhanden.'

De politie komt ook nauwelijks in actie tegen personen die een jaguar hebben gedood, lichaamsdelen ervan in bezit hebben of zelfs een jaguar thuis houden als huisdier, en komt de politie wel in actie dan wordt niet een proces-verbaal opgemaakt of kan door een verdachte volstaan worden met het betalen van een boete, waarvan de hoogte zelden bekend wordt gemaakt. Het Openbaar Ministerie gaat overigens ook nooit op eigen initiatief over tot een strafrechtelijk onderzoek en vervolging na bijvoorbeeld een publicatie of bericht op social media.

** Medio juli 2012 publiceerde een Surinamer een serie foto’s op zijn Facebookpagina van een door hem doodgeschoten jaguar. De man had het dier doodgeschoten voor zijn huid, tanden en vlees. Hij heeft de jaguar zelf gevild, en plaatste daar ook foto's van. Bij een van de foto’s schreef hij ook nog eens ‘heerlijk vlees hoor’ en ‘ik heb twee kilo in de vries wil je proeven? ga zaterdag koken op me buitenplaats wie lust tigrie vlees?’ Na publicatie ervan in april 2013 door de website jaguar-in-suriname werden de foto's meteen door de man van Facebook verwijderd. Nimmer is door Justitie en politie actie tegen de man ondernomen, terwijl zijn naam bekend was.

** Een 55-jarige man werd in juni 2013 aangehouden, omdat hij minstens drie jaguars had gedood. De zaak werd echter 'buiten proces' afgehandeld en de jager werd na het betalen van een boete vrijgelaten. De politie vermeldde in het door haar verzonden persbericht niet de hoogte van de boete

** De politie nam donderdag 16 april 2015 een grote hoeveelheid jaguarvlees in beslag, dankzij een tip. Het vlees werd in zakken aangetroffen in een voertuig. Een 45-jarige man werd aangehouden, die verklaarde dat hij het jaguarvlees voor eigen consumptie bij iemand had gekocht voor 900 Surinaamse dollar (vandaag de dag zo'n 97 euro). Hij werd in verzekering gesteld, na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie, en vervolgens bleef het stil.

** In april 2015 werd door agenten in Paramaribo een ondervoede jaguar aangetroffen. Het dier bevond zich in een kooi waarin het dier nauwelijks bewegingsruimte had. De jaguar zag er heel verwaarloosd uit, zo berichtte de afdeling Public Relations van het Korps Suriname donderdag 30 april 2015. Maar, of enige actie is ondernomen tegen de eigenaar werd niet vermeld. De jaguar werd ondergebracht in de Paramaribo Zoo.

** Te Boxel, aan de Surinamerivier, werd zaterdag 12 november 2016 op zijn verjaardagsfeestje een tweejarig jongetje door een jaguar gegrepen en gebeten. Toen een groep omstanders het beest achterna zat liet het dier de peuter los. De jaguar was over een omheining bij de buren gesprongen. Het jongetje raakte ernstig gewond. De eigenaar van het dier, een ondernemer, werd niet vervolgd en betaalde ook geen boete...

Het zijn slechts een paar voorbeelden waaruit de inactieve houding van het Openbaar Ministerie blijkt. Het is die houding die mede bijdraagt aan het feit, dat de jaguar in Suriname nog steeds vogelvrij is. In overige landen in Midden- en Zuid-Amerika is Justitie actiever en soms worden zelfs door overheden beloningen uitgeloofd voor informatie die leidt tot identificatie en aanhouding van personen die jaguars hebben doodgeschoten.

Suriname profileert zich graag op internationale podia als het groenste land ter wereld, maar spant zich onvoldoende in om haar unieke biodiversiteit effectief te beschermen, waaronder bedreigde diersoorten, zoals de majestueuze jaguar.

(Door: Suriname Mirror)

Bestuur bond bij EBS houdt enquête onder management en leidinggevenden

'Er zijn veel klachten over de managementstijl die door de directie wordt toegepast'


Het bestuur van de OWOS, bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), houdt een, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 3 april 2018, opvallende enquête (zie onderaan) onder het management en de leidinggevenden. Er zijn volgens het bestuur veel klachten over de managementstijl die door de directie wordt toegepast. 

'Het bestuur ziet een trend waarbij medewerkers zich niet meer durven uitspreken', schrijft de bond aan leidinggevenden.

'De anonieme enquête die gehouden wordt biedt de medewerkers een unieke kans om hun diepste gevoelens over hoe zaken binnen de organisatie lopen, aan de bond kenbaar te maken. Anoniem, omdat wij u de ruimte willen bieden om onbevreesd zaken aan te geven', stelt het bestuur.

De enquête is opgebouwd uit een vijftal vragen en biedt de ruimte aan de medewerkers om aan te geven wat ze graag anders wensen te zien. Het bestuur verzekert degenen die meedoen aan de enquête, dat zeer discreet met de feedback zal worden omgegaan. Vanuit algemene standpunten zullen zaken aan de directie en de Raad van Commissarissen kenbaar worden gemaakt.


Dagblad Suriname: Benoeming VHP'er Soerdjan tot LVV-minister geniet veel tegenstand NDP

'Diverse NDP-kopstukken zien liever Edmund Rozenblad, oud-onderdirecteur Veeteelt, op deze post'


Het Dagblad Suriname schrijft vandaag, dinsdag 3 april 2018, dat 'de eerste lijn binnen de NDP' niet tevreden is met de mogelijke benoeming van VHP-lid Lekhram Soerdjan tot minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). President Desi Bouterse presenteert zijn nieuw ministersteam morgen.

Soeresh Algoe is vorige week al bedankt voor zijn diensten op LVV. Niet lang daarna is de oud-VHP-parlementariër Lekhram Soerdjan benaderd voor deze positie. Hij hapte heel snel toe naar deze functie.

Zondagavond is er tot laat in de avond vergaderd door de leiding van de NDP. De benoeming van Soerdjan tot minister was een topissue. Bronnen melden, aldus het dagblad, dat er heel veel tegenstand is tegen deze voordracht. 'Een aantal NDP-kopstukken liep zelfs weg van de vergadering. Ze hebben zelfs een topondernemer, die de NDP ondersteunt, uitgescholden. Deze groep ziet liever Edmund Rozenblad op deze post', meldt de bron.

Rozenblad was al onderdirecteur Veeteelt, maar werd door Algoe ontheven.

De vergadering werd geschorst en zou gisterochtend voortgezet worden. In elk geval is Soerdjan, ondanks dat hij het aanbod geaccepteerd heeft, nog niet zeker van het ministerschap op LVV.

Soerdjan is aan de Universiteit van Wageningen (Nederland) afgestudeerd als master in agricultuursystemen (2002) en aan de Universiteit van Liverpool (Engeland) heeft hij zijn masterstudie in projectmanagement in mijnbouw (2015) gedaan. Hij was sinds 1998 verbonden aan het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) als wetenschapper voor onderzoeken. In 2009 werd hij benoemd tot directeur van ADRON.

In 2010 kwam hij tijdens de verkiezingen binnen als VHP-parlementariër uit Nickerie. Toen in 2011 bleek, dat hij weggehaald zou worden bij ADRON door de nieuwe regeerders, hield hij de eer aan zichzelf. Gaandeweg de rit werd hij inactief als VHP’er. Na de verkiezingen van 2015 verdween hij van het toneel bij de VH, hoewel hij lid is gebleven.

Epsy Campbell Barr eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident Costa Rica

Campbell Barr ook eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident in Latijns-Amerikaanse geschiedenis


Costa Rica heeft net zijn eerste zwarte vrouwelijke vicepresident gekozen. Epsy Campbell Barr is de eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis. 

De Costa Ricaanse econoom, politicus en auteur is de eerste zwarte persoon en de eerste vrouw die ooit vicepresident is geworden in haar land, en de eerste zwarte vrouw die dit in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis doet.

Campbell Barr, die een van de grondleggers is van de regerende partij Partido Acción Ciudadana (PAC), krijgt als tweede de leiding over de verkozen president. Carlos Alvarado Quesada won de verkiezingen in een aardverschuivingsoverwinning maandag 2 april 2018. Ze ging  eerder al voor de functie in 2006 en diende in de legislatuur van 2002-2006, meldt TeleSUR.


Campbell Barr tegen CRHoy: 'Het is een verantwoordelijkheid niet alleen om mensen van Afrikaanse afkomst te vertegenwoordigen, maar om alle vrouwen en mannen in het land te vertegenwoordigen, een land dat ons allemaal dezelfde kansen biedt.'Campbell Barr is geboren in San Jose en is een derde generatie Costa Ricaanse van Jamaicaanse afkomst. Ze is vernoemd ter ere van haar grootmoeder van vaders kant die uit Jamaica naar Costa Rica emigreerde.

Campbell Barr treedt in de voetsporen van Costa Rica's voormalige hooggeplaatste politieke functionarissen, waaronder Thelma Curling, de eerste Afro-Costa Ricaanse politica, Victoria Garron, de eerste vicevoorzitter en Laura Chinchilla, de eerste vrouwelijke president van het land.

De gekozen vicevoorzitster heeft het een punt gemaakt om de rol van vrouwen in het bevorderen van groei in Costa Rica te benadrukken.


Vooruitlopend op haar overwinning, gaf Campbell Barr een toespraak waarin ze haar medeburgers aanspoorde om gelijkheid en inclusie te ondersteunen. 'Ik wil u uitnodigen om op 1 april te stemmen voor een inclusief, transparant Costa Rica, een Costa Rica voor alle mensen, het is voor ons, het is voor Costa Rica.'


(Suriname Mirror/OkayAfrica/TeleSUR/YouTube/Twitter)

Colombiaanse regering en ELN-rebellen hervatten overleg in Quito, Ecuador

President Santos gebrand op vrede voordat een nieuwe president aantreedt in augustus


De Colombiaanse regering en de marxistisch geïnspireerde ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional) zijn maandag 2 april 2018 verder gegaan met besprekingen om te proberen overeenstemming te bereiken over een onbepaald staakt-het-vuren voordat een nieuwe president aantreedt in augustus.

De hoofdonderhandelaar van de regering, voormalig vicepresident Gustavo Bell, zei optimistisch te zijn dat de strijdende partijen vooruitgang zouden kunnen boeken in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito.

'We kunnen in de komende maanden vooruitgang boeken op de agenda. Het klimaat waarmee deze vijfde cyclus begon, is vrij hartelijk en we waren het eens over een methodologie om het staakt-het-vuren en het eerste punt van de agenda aan te pakken', zei Gustavo Bell in een interview met de krant El Tiempo.


President Juan Manuel Santos heeft de onderhandelingen op 29 januari een halt toegeroepen na een golf van aanvallen door de rebellen langs de kust, maar de internationale druk was hoog.

De kans is groot dat Ivan Duque, de 'marionet' van de hard-rechtse voormalig president Alvaro Uribe, wordt gekozen. Duque heeft er bij de marxistische guerrillastrijders op aangedrongen de vijandelijkheden te hervatten.

Santos gaf Bell opdracht om terug te keren naar Quito om de vijfde gespreksronde op 12 maart te hervatten in de hoop een wapenstilstand te krijgen nadat een vorige deal niet was verlengd na het verstrijken van de termijn op 9 januari.

'Sinds het einde van het bilaterale staakt-het-vuren zijn er ook veel doden aan beide kanten, te veel gewonden, te veel slachtoffers', zei Santos na zijn beslissing om de gesprekken te hernieuwen. Volgens Bell moet het ELN 'zich ertoe verbinden geen civiele infrastructuur aan te vallen, geen landmijnen aan te leggen, minderjarigen te werven, geen mensen vast te houden en niet af te persen.' 

De ELN eist, dat de regering actie onderneemt om de voortdurende moorden op sociale leiders en leiders van de gemeenschap te stoppen en dat er een serieuze interventie wordt ondernomen om de invloed van paramilitaire groepen te stoppen.

De gesprekken, die officieel begonnen in maart vorig jaar, zijn geplaagd door wederzijds wantrouwen. De regering heeft het guerrillageweld aan de kaak gesteld en de rebellen hebben het falen van de regering om de sociale leiders te beschermen hardhandig dichtgeslagen, van wie velen een vredesproces voeren met de FARC, die vorig jaar 14.000 guerrilla's demobiliseerde.

Het ELN en de FARC namen in 1964 de wapens op om de staat omver te werpen. De FARC stemde vorig jaar in met vrede en is sindsdien betrokken bij een vredesproces. Dit proces is echter ontsierd door geweld en het falen van de overheid om aan zijn verplichtingen te voldoen. Overeenstemming met het veel kleinere ELN zou de laatste van de traditionele illegale gewapende actoren verwijderen uit een gewapend conflict met drugs van meer dan een halve eeuw.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Pas 4 weken na ontstaan olielek Lizama 158 in Colombia heeft Ecopetrol einde gemaakt aan milieuramp

Meer dan 2.400 dieren zijn gedood en 24 kilometer rivier vervuild

(Bron foto: Twitter)


Colombia's door de staat gerunde oliemaatschappij Ecopetrol zei zaterdag 31 maart 2018, dat het in staat is geweest een einde te maken aan een enorme olieramp waarbij meer dan 2.400 dieren in het midden van het land zijn gedood. De ramp in het olieveld Lizama 158 is vier weken na de eerste berichten over het massale lekken van olie uit de verlaten mijn bedwongen.

Het parket van de procureur-generaal heeft een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar de vermeende verwaarlozing die tot de milieuramp heeft geleid. Ook zei het ministerie van Milieu van het land, dat het sancties kan opleggen, nadat het bedrijf ten onrechte beweerde het lek te hebben gecontroleerd een dag nadat het zich had voorgedaan op 2 maart. De door Colombia geleide oliemaatschappij zou met aanklachten kunnen worden geconfronteerd vanwege de milieuramp.Het lek veroorzaakte de verplaatsing van 21 families die in de buurt van het olieveld woonden. De ruwe olie die ontsnapte uit het veld vervuilde 24 kilometer rivier en doodde alle vissen die in de waterbronnen woonden. Negen lokale bewoners werden ziek door de ongeveer 500 vaten ruwe olie die het lokale ecosysteem binnendrongen.

De flora en fauna op de velden rond Lizama 158 zijn volgens het wekelijkse blad Semana, dat de regio heeft bezocht, een 'dal des doods' geworden. Milieuagentschap ANLA (Autoridad Nacional de Licencias Ambientales) zei, dat het niet wist hoe lang de regio zou moeten herstellen. 'Terwijl de vegetatie sterft, moet het gebied door een proces van revalidatie gaan.'
'De oevers moeten weer worden hersteld en de habitat van de dieren in het gebied moet worden verbeterd', vertelde ANLA-ambtenaar Claudia Gonzalez aan de lokale krant La Vanguardia. De krant schrijft, dat de autoriteiten verwachten dat ze binnen een half jaar boetes hebben vastgesteld voor het oliebedrijf. Hoe hoog deze boete gaan zijn is onzeker, omdat dit afhangt van de omvang van het bedrijf en de geschatte schade van wat een voormalig minister van Milieu de grootste milieuramp in de geschiedenis van het nationale oliebedrijf noemde.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Studie Panthera: In de Amerika's zijn nog maar 173.000 jaguars en het aantal daalt....

'Een van de grootste zorgen is Bolivia, waar illegale jacht exponentieel is gegroeid en waar de jaguar wordt gedood om delen op de zwarte markt te verkopen'Gedurende de laatste 100 jaar is het leefgebied en verspreidingsgebied van de jaguar (Panthera onca) in Zuid-Amerika teruggebracht tot minder dan de helft. Een studie onthult, dat er momenteel 173.000 jaguars zijn op het gehele Amerikaanse continent, een aantal dat daalt als bedreigingen toenemen, zo bericht het persagentschap Anadolu vandaag, dinsdag 3 april 2018.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Panthera-organisatie in samenwerking met het Venezolaanse Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek, het ministerie van Wetenschap en Hoger Onderwijs van Polen en verschillende deskundigen.

Volgens deze studie, de enige waarin de populatie van deze katachtige wordt geschat in de Amerika's, is gedurende de laatste 100 jaar de habitat van de jaguar in Zuid-Amerika teruggebracht tot minder dan 50%. Dat wil zeggen, vandaag heeft deze soort meer dan de helft van zijn habitat verloren.

Esteban Payán, regionaal directeur van Panthera voor Noord- en Zuid-Amerika, verzekert dat het erop lijkt dat het aantal van 173.000 'een vrij groot aantal is, maar het is zeker minder dan de helft van de jaguars die van oudsher aanwezig zijn geweest'.

Volgens de studie zou de populatieafname en habitatverlies van de grote kat te maken hebben met drie belangrijke factoren: ontbossing voor landbouwdoeleinden en illegale mijnbouw, conflicten met boeren in de regio en de niet-duurzame jacht op hun prooi, zoals herten of gordeldieren.

'Het probleem is dat de trend neerwaarts is vanwege de concurrentie met mensen', zegt Payán, eraan toevoegend dat 'de grootste bedreiging die de jaguars op dit moment hebben de uitbreiding van de landbouwgrens is.' Het grootste risico voor de jaguar is Brazilië, vanwege de ontbossing ten zuiden van het Amazonegebied. 'Ze slopen de Amazone  om sojabonen en de oostelijke Colombiaanse vlaktes voor rijst', aldus Payán.

In Colombia zijn het verlies van bossen door illegale mijnbouw en het gebrek aan planning in territoriale ontwikkeling ook alarmerend.

Een van de grootste zorgen is echter in Bolivia, waar de illegale jacht exponentieel is gegroeid en waar de jaguar wordt gedood om zijn onderdelen op de zwarte markt te verkopen. 'Een van de bedreigingen is de vraag van de kant van de Chinezen om hun tanden te gebruiken als medicijn, afrodisiacum, amulet en zelfs versieringen zoals kettingen', stelt Panthera. Payán beschreef deze situatie als 'een horrorverhaal'.

De nieuwe studie - met hiërarchische modellen, dichtheidsgraden verkregen door beelden van camera-traps, aanwezigheids- en afwezigheidsgegevens en voorspellende variabelen afgeleid van satellietbeelden - slaagde erin een echte foto te maken van het aantal jaguars op het continent.

In Brazilië zijn er in totaal 86.834 individuen (de helft van de wereldpopulatie). Ze wordt gevolgd door Peru, met 22.210; Colombia, met ongeveer 16.598; Bolivia, met 12.845; en Venezuela, met 11.542. De Midden-Amerikaanse landen met de grootste populatie jaguars zijn Mexico (4.343) en Nicaragua (1.476). Er zijn geen gegevens over deze kat in de Verenigde Staten, El Salvador, Uruguay en Chili. 

De meeste jaguars zijn geconcentreerd in het Amazone-bekken, waar weinig mensen zijn (minder dan één persoon per km2). 'Onder deze omstandigheden heeft jagen meestal geen belangrijk effect', legt het rapport uit. De studie gaf ook aan, dat jaguars de hoogste populatie kan bereiken in de meest productieve en vochtige gebieden, en de laagste aantallen in droge gebieden of op hogere hoogten.

Het onderzoek leverde hoge potentiële dichtheden voor het grootste deel van het Amazonebekken (twee tot drie jaguars per 100 vierkante kilometer), en vooral voor de gebieden aan de voet van de Andes in Peru (meer dan drie jaguars per 100 vierkante kilometer).

Payán verduidelijkt, dat hoewel de totale schatting van de jaguarpopulatie groter is dan verwacht door veel onderzoekers, 'dit niet betekent dat er meer individuen zijn, maar dat we hun verdeling op de kaart begrijpen.'

'De kans op de aanwezigheid van de jaguar neemt toe met bosbedekking, gemiddelde temperatuur en jaarlijkse neerslag, en neemt af met de toenemende aanwezigheid van de menselijke voetafdruk en menselijke dichtheid.'

(Suriname Mirror/Semana Sostenibilidad)

'De berichten werden steeds verontrustender en ik zag aanbiedingen op social media voorbijkomen'

(Bron foto's:: Starnieuws)
Starnieuws: Jaguar op het Menu (deel 9)

- ' De overheid moet ook haar deel doen en met meer voorlichting, controle en hogere straffen komen, een boete opleggen of alleen voorlichting geven helpt niet'


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, dinsdag 3 april 2018,
de Suriname Chinese United Association (SCUA): 'Stop koop, handel en gebruik jaguar(delen)'


'Wij kunnen alleen maar voorlichting geven', zegt Thomson Cheung, voorzitter van de Suriname Chinese United Association (SCUA). Samen met NDP-parlementariër Stephen Tsang trok de SCUA zelf aan de bel om Chinezen te wijzen op de illegale praktijken rond jaguars en jaguardelen. Na het persbericht van de Chinese ambassade zagen wij een rust op de markt. 'Maar, een week of twee geleden begon de verkoop weer', zegt Cheung.

De SCUA is de overkoepelende organisatie van verenigingen van lokale Chinezen en de nieuwe stroom migranten uit China. Na de publicatie van het politiebericht over de aanhouding van drie personen met jaguartanden, is de Chinese ambassade in Paramaribo gevraagd om met een waarschuwingsbericht te komen. 'De ambassade is de hoogste vertegenwoordiging van China en straalt meer gezag uit naar vooral de nieuwe Chinezen', motiveert Tsang hun actie in een apart vraaggesprek.

'De berichten werden steeds verontrustender en ik zag de aanbiedingen op social media, zoals Facebook en webchat voorbijkomen', zegt Tsang. Hij kreeg ook klachten binnen van burgers en dierenbeschermingsorganisaties.

De lobby bij de Chinese verenigingen en de Chinese ambassade voor dierenbescherming is niet van nu, benadrukt Tsang. 'Het begon toen de Chinese verenigingen besloten om het negatief beeld van de Chinees in Suriname met betrekking tot onder andere het eten van honden, tegen te gaan.' Een ander voorlichtingsmoment was tijdens de behandeling van de Wet Dierenwelzijn. De SCUA sprak met de verschillende besturen binnen de organisatie, vertelt Cheung over hun interne actie. 'Wij zeggen de Chinezen dat ze moeten stoppen. Het is verboden om beschermde diersoorten en hun lichaamsdelen te kopen, verhandelen en gebruiken. Maar, de overheid moet ook haar deel doen en met meer voorlichting, controle en hogere straffen komen. Een boete opleggen of alleen voorlichting geven helpt niet.'

De SCUA-voorzitter denkt zelf aan het intrekken van vergunningen en contracten. Hij hoopt dat Tsang in het parlement hierover wetsvoorstellen kan doen.

Zowel Tsang als Cheung vermoeden dat het vooral de jongeren onder de nieuwe Chinese migranten zijn, die zich schuldig maken aan de illegale koop en handel in de jaguar. De jongeren zijn de wederverkopers. 'Ze willen snel geld maken. De meesten werken in het bos en krijgen de aanbiedingen van de binnenlandbewoners', zegt Cheung. Hij denkt niet dat de Chinezen zelf de jaguar bejagen. 'De meeste kennen het bos niet, hebben geen wapenvergunning en geen ervaring hoe dit grote roofdier te schieten. Ze betalen liever ervoor.'

De Surinaamse jagers weten dat er geld valt te verdienen en spelen al te graag in op de nieuwe markt. 'Wij zeggen de Chinezen om niet te kopen, want zolang zij bereid zijn te betalen, zullen de jagers de beschermde diersoorten schieten', geeft de SCUA-voorzitter aan.

Surinames grootste roofkat, met een maximale grootte van 1,85 meter en een gewicht van ongeveer 150 kilo, wordt in een kruiwagen of ijsbox te koop aangeboden: ‘omu yu wan bai’. In het binnenland gebeurt dat openlijk. In de stad bieden de sluwe jagers de koopwaar in een codetaal aan. Het vlees wordt graag gegeten, soms in een krachtige jok tjoy soep. De botten worden op alcohol gezet; hoe langer getrokken des te sterker en duurder. Anderen geloven in de vermeende kracht van de medicijn of slikken de pil als potentie-verhogend middel. Eenmaal gekocht worden de jaguardelen verwerkt tot een pulp (smeersel) en/of een poedertje in een pil. Jaguarvet wordt verwerkt tot (massage) olie en tanden – vooral hoektanden – zijn los of verwerkt tot sieraad te krijgen. En de klauwen zijn geliefd om de vlijmscherpe nagels.

'Dus voor jouw lust, pijn en genot moet een dier gedood worden', stelt Cheung. 'Nee, a no kan, er zijn genoeg andere legale wildvleessoorten en medicijnen te krijgen. Jouw pijn blijft maar de jaguar is er niet meer.' Het gebruik van tijgerdelen en later die van andere katachtigen, is eeuwenlang een traditie geweest binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Ook in Suriname is dit gebruik bekend geweest onder de eerste generatie Surinamers. Toen volgde de internationale bescherming met verbod en de strenge wetten. Tsang lacht, 'het zit vaak tussen de oren. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het werkt.'

Sommige geloven dat het dragen van de tand hen bescherming en kracht geeft. Andere vinden het gewoon stoer, zegt Tsang. Een prestigekwestie, net als het hebben van een nieuwe auto of telefoon. Mensen handelen ook uit onwetendheid en laten zich oplichten, want ze weten niet eens zeker dat het een echte tand is, de pil niet gewoon calpol is of dat het flesje geen neppe alcohol bevat. 'Je moet echt zwakzinnig zijn dat je erin trapt.'

'Wij wonen hier en dienen ons ook aan de Surinaamse wet en regelgeving te houden', benadrukt de SCUA-voorzitter. Willen personen toch smokkelen dan zullen zij in China hele zware straffen krijgen. Hij begrijpt het niet zo goed waarom Justitie de drie Chinezen met jaguartanden die in januari werden aangehouden op de luchthaven, heeft laten gaan. Ze hebben alleen een boete betaald, klinkt hij nog verontwaardigd. 'Het strafsysteem werkt niet demotiverend op overtreders.'

Tsang herhaalt meerdere keren het belang van constante goede voorlichting in alle talen en via verschillende media. 'De controle moet blijvend zijn en niet voor een periode opvoeren en dan stoppen.'

Toeristen komen naar Suriname en denken dat het soms een bananenrepubliek is. Ze nemen de exclusieve wildlife producten graag als souvenir mee - vaak uit onwetendheid. 'Voorlichting geven is een verantwoordelijkheid van ons allen', benadrukt hij.

De SCUA-voorzitter zegt dat zijn organisatie openstaat voor de overheid en andere NGO’s om samen op te trekken in de strijd tegen bedreiging van de beschermde diersoorten. 'Ook als het gaat om de consumptie van honden', voegt hij eraan toe.

Ter informatie:
 Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname...

Brunswijk (ABOP): 'Het lijkt erop alsof de NDP geen kader heeft'

'Vreemd dat president gaat shoppen binnen NPS en de VHP om aan ministerskandidaten te komen'

'Stap van Bouterse heeft duidelijk te maken met de strategie naar de verkiezing toe'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP en Assembleelid, begrijpt niet waarom president Desi Bouterse ministers bij andere partijen zoekt. 'Het lijkt erop alsof de NDP geen kader heeft', zegt de politicus vandaag, dinsdag 3 april 2018, op Starnieuws. 

Hij vindt het vreemd dat de president gaat shoppen binnen de NPS en de VHP om aan ministerskandidaten te komen. Met de reshuffeling, die morgen uitgevoerd wordt, is de president duidelijk al op verkiezingstoer. De keuze van bepaalde ministers wijst daar duidelijk op, meent Brunswijk.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zou eerst vervangen worden door René Lieveld. Uiteindelijk blijkt dat Lekhram Soerdjan, die hoofdbestuurslid was van de VHP en ex-Assembleelid, is benaderd om de post van Algoe in te nemen. Brunswijk denkt dat deze stap van Bouterse duidelijk te maken heeft met de strategie naar de verkiezing toe. Door Soerdjan aan te trekken als minister, wordt de VHP - die volgens Brunswijk sterk is in Nickerie - aangevallen.

Ook is duidelijk door de NDP-voorzitter rekening gehouden met de politieke realiteit om Algoe niet door Lieveld, maar door Soerdjan te laten opvolgen.

Bouterse is volgens Brunswijk al op de verkiezingstoer. Ook in Coronie is hij vaak in eigen persoon aanwezig. De NDP aast naar de zetel van de PALU in het kokosdistrict. De president heeft straks twee Nickerianen in de regering, Antoine Elias en Soerdjan. Brunswijk verwacht niet dat de reshuffeling gaat maken dat de regering beter zal functioneren zonder middelen en een duidelijk plan.

Drie hartpatiënten krijgen nieuwe hartklep gekregen via niet eerder op Curaçao uitgevoerde ingreep

(Bron foto: Sehos)
TAVI-methode maakt medische uitzendingen van patiënten op leeftijd naar Colombia of Nederland mogelijk overbodig


Drie hartpatiënten hebben dit weekend een nieuwe hartklep gekregen middels een niet eerder op Curaçao uitgevoerde ingreep. De twee mannen, 80 en 84 jaar oud, en een vrouw van 86, hebben de levensreddende operatie goed doorstaan. Dit meldt vandaag, dinsdag 3 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

Medisch directeur Franke Scheper van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is bijzonder trots op het team van dertien cardiologen en hun assistenten uit Curaçao, Nederland, Venezuela en Costa Rica dat de transkatheteraortaklepimplantatie, of in het kort TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation), heeft voorbereid en uitgevoerd.

De TAVI-methode is een unicum voor Curaçao en gaat medische uitzendingen van patiënten op leeftijd naar Colombia of Nederland mogelijk overbodig maken.

Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou laat extra bewakers rondes lopen

Aanleiding voor extra controlerondes is nieuwe poging tot uitbraak van Venezolanen


Het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDDK) laat extra bewakers uit de gevangenis rondes lopen op het terrein van de vreemdelingenbarakken nabij Koraal Specht. Aanleiding is een nieuwe poging tot uitbraak van Venezolanen afgelopen weekeinde, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 3 april 2018. 

De gevangenis is verantwoordelijk voor detentie van ongedocumenteerde vreemdelingen op het terrein van de gevangenis, een taak die met de dag zwaarder wordt, zo vertelt SDKK-directeur Urny Floran.

'De mannen in de barak doen er alles aan om te ontkomen. Tegenover bewakers hebben zij verklaard dat zij beslist niet terug willen naar Venezuela. Zaterdag hebben zij opnieuw ruiten ingeslagen en toiletten vernield.'

Vorige week dinsdag maakte de regering van Curaçao melding van een ravage in de vreemdelingenbarak. Gedetineerde Venezolanen hadden geprobeerd uit te breken en toen dat niet lukte, richtten ze een ravage aan in de toiletten en staken ze matrassen in brand. De groep zou versneld worden uitgezet, zo maakte de regering bekend.

Oppositieleden willen strafrechtelijk onderzoek naar Wegenautoriteit in 'NDP-vlaggen-kwestie'

'Het is ook publiek geheim dat leidinggevende personen in Wegenautoriteit handelingen plegen om de samenleving te benadelen ten eigen bate'


De Assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP), Patricia Etnel (NPS) en Dew Sharman (VHP) hebben de procureur-generaal gevraagd een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de Wegenautoriteit. Het staatsbedrijf heeft in februari Srd 54.416 overgemaakt naar de Nationale Democratische Partij (NDP), om vlaggen aan te schaffen voor festiviteiten op Onafhankelijkheidsdag te Brownsweg. Het geld is overgemaakt op een rekening van de NDP, zonder dat er een tegenprestatie is geleverd. 

Er is volgens de Assembleeleden achteraf een kwitantie opgemaakt als onderbouwing van de zogenaamde lening. Dit is in strijd met de comptabele regels.

Gajadien bevestigt vandaag, dinsdag 3 april 2018, op Starnieuws, dat vorige week een brief is geschreven aan procureurr-generaal Roy Baidjnath Panday om een diepgaand onderzoek in te stellen. Deze kwestie is ook aangekaart in De Nationale Assemblee, waarbij eveneens is aangedrongen op een onderzoek.

Gajadien zegt, dat de zaak niet in de doofpot moet belanden, vandaar dat de aandacht van het Openbaar Ministerie is gevraagd. De Staat Suriname is volgens de Assembleelieden door deze verwerpelijke handelingen sterk benadeeld. Het gaat volgens hen om valsheid in geschrifte,  oplichting en verduistering.

'Het is ook publiek geheim dat leidinggevende personen bij de Wegenautoriteit Suriname, allerlei handelingen plegen om de samenleving te benadelen ten eigen bate. Hierover is er een geluidsopname van een telefoongesprek, waaruit duidelijk blijkt, dat met een aannemer er prijsafspraken werden gemaakt ten eigen bate. Uit deze feiten en omstandigheden blijkt dat er een redelijk vermoeden bestaat dat er strafbare handelingen gepleegd zijn, die een diepgaand onderzoek rechtvaardigen', menen de Assembleeleden.

Jogi (VHP): 'Bouterse moet serieus kijken naar resultaat antecedentenonderzoek nieuwe ministers'

'Goede nota moet genomen worden van het milieu- en antecedentenonderzoek'

'Vervangen van ministers heeft ook te maken heeft met niet goed beoordelen van personen die  benoemd worden'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat president Desi Bouterse serieus moet kijken naar het resultaat van het antecedentenonderzoek - dat zoals gebruikelijk verricht wordt - voordat nieuwe ministers worden beëdigd. 'Ook al wordt een persoon voorgedragen, moet goede nota genomen worden van het milieu- en antecedentenonderzoek. Personen die in de praktijk blijken problemen te hebben met hun functioneren, kunnen geen voorbeeldfunctie als die van een minister te bekleden', zegt Jogi vandaag, dinsdag 3 april 2018, op Starnieuws. 

De politicus vindt dat het vervangen van ministers ook te maken heeft met niet goed beoordelen van personen die in dit hoog ambt benoemd worden. Op Justitie en Politie wordt nu de derde minister van de regering Bouterse-II benoemd. Ruim negen maanden had de president de tijd om voor vervanging te zorgen. Jogi verwacht dat de president er rekening mee zal houden dat gezaghebbende instituten, zoals de rechterlijke macht, deel uitmaken van Justitie en Politie.

'Het is aan de president om te handelen op basis van zaken die vastgesteld worden bij een milieu- en antecedentenonderzoek. Dit op basis van de feiten die gepresenteerd worden. Eerder is het voorgekomen, dat na het onderzoek een persoon die voorgedragen was voor het ministerschap, niet meer benoemd is in deze functie', merkt Jogi op.

Alle personen die voorgedragen zijn en aangegeven hebben dat ze deze aanvaarden, moeten goed beoordeeld worden. 'Als dat niet gebeurt, zullen er weer brokken gemaakt worden. De president heeft een eed afgelegd om te handelen in 's landsbelang. Dit moet ook blijken bij de benoeming van ministers.'

Hij kijkt uit naar de beslissingen van het Staatshoofd. De beëdiging van de nieuwe ministers vindt morgen plaats.

Aardbeving in Bolivia te voelen in Braziliaanse steden Brasilia en Sao Paulo

Geen gewonden en schade door beving met kracht van 6,6


Een aardbeving met een kracht van minstens 6,6 heeft maandagochtend 2 april 2018 Bolivia getroffen, maar er zou geen schade zijn en er zijn geen gewonden, maar mensen in kantoorgebouwen zo ver weg als Brasilia en Sao Paulo in het naburige Brazilië voelden de beving, zeiden ambtenaren. 

In Bolivia bewogen hoge gebouwen, maar er waren ongeveer twee uur na de eerste schok geen schade of gewonden gemeld, volgens het San Calixto Seismologisch Observatorium in Zuid-Amerika. Het observatorium plaatste de aardbeving op 6.6, maar de U.S. Geological Survey (USGS) zei dat het 6.8 was.

De beving, met het episch centrum op 557 kilometer diepte, trof een gebied ongeveer 300 kilometer ten zuidoosten van Sucre, een Boliviaanse stad in de zuidelijke hooglanden van het land, zei de USGS.

In Brazilië was de aardbeving merkbaar hoog in de omgeving van Sao Paulo en Brasilia, wat zorgde voor enige paniek, in een land waar aardbevingen zeldzaam zijn. Televisiebeelden lieten zien dat werknemers kantoorgebouwen verlieten op Avenida Paulista, een centrale boulevard in Sao Paulo, ongeveer 12.000 kilometer van het episch centrum van de beving.


In Brasilia liet de lokale omroep GloboNews tientallen mensen zien die geëvacueerd werden in het commerciële district aan de zuidkant van de stad, sommige in de regen met paraplu's. De USGS plaatste de aardbeving in eerste instantie op magnitude 6,9 ​​en een diepte van ongeveer 554 kilometer, maar herzag later die lezing.


(Suriname Mirror/Reuters/El Universo/El Deber/YouTube/Twitter)