zondag 7 juli 2019

Politie treedt op tegen wangedrag buschauffeurs

33 Buschauffeurs beboet voor gevaarlijk rijgedrag en 10 lijnbusvergunningen ingetrokken


Agenten van de afdeling Algemene Surveillance Dienst van het Korps Politie Suriname hebben in samenwerking met ambtenaren van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) vrijdagochtend opgetreden tegen buschauffeurs in het gebied waarbinnen onder andere de Nieuw Weergevondenweg, Coesewijnestraat en Ephraimzegen vallen. Dit meldt het Korps zondag 7 juli 2019.

Daarbij zijn 33 buschauffeurs beboet voor rijden op zodanige wijze waardoor het verkeer in gevaar werd gebracht of nodeloos belemmerd. Er zijn ook 10 lijnbusvergunningen ingetrokken, omdat een vergunningsvoorwaarde niet was nageleefd.

Het is, gebleken dat lijnbussen bestuurd werden door chauffeurs die de bevoegde leeftijd daarvoor nog niet hadden bereikt. Om een lijnbus te mogen besturen moet men tenminste 23 jaar oud zijn.

Braziliaanse president Bolsonaro heeft geen probleem met kinderarbeid

(Bron foto: AFP)
'Ik werk al sinds ik negen jaar ben en vandaag ben ik wie ik ben, er is niks mis met kinderarbeid'

'Maar, als een kind crack rookt, is er niemand die daar iets van zegt’


De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een lans gebroken voor kinderarbeid. Daarbij verwees hij naar zijn eigen leven. 'Ik werk al sinds ik negen jaar ben en vandaag ben ik wie ik ben. Er is niks mis met kinderarbeid’, zei hij.  

(Bron: YouTube)
'Kijk, ik werkte op negenjarige leeftijd op een boerderij en dat heeft me helemaal niet benadeeld. Als een kind van die leeftijd ergens werkt, zullen er verschillende mensen dat bestempelen als kinderarbeid of dwangarbeid. Maar, als een kind crack rookt, is er niemand die daar iets van zegt’, aldus de op 1 januari van dit jaar aangetreden president. 

'Werk leert mannen en vrouwen de waarde daarvan te zien, leeftijd doet er niet toe. Er is niks slechts aan werken, ook niet als je nog jong bent', verklaarde hij donderdag op zijn wekelijkse live-uitzending op social media.

'Ik werkte als negenjarige op een maïsplantage en tijdens mijn studie plukte ik bananen. En vandaag ben ik wie ik ben. Dat is geen demagogie, dat is de waarheid’', voegde hij er een dag later aan toe.Zijn uitspraken lokten veel verontwaardiging uit op social media. 'Dit is het beste voorbeeld om een kind aan te zetten om niet te werken, om te voorkomen dat hij een volwassene wordt zoals hij: vol haat en incompetent. De plaats van een kind is op school', reageerde Kamerlid Marcelo Freixo van de linkse partij PSOL op Twitter.


Wie jonger is dan 16 jaar mag niet werken volgens de Braziliaanse wet, met uitzondering van praktische leerprogramma’s. Jongeren die dergelijke programma’s volgen mogen vanaf 14 jaar werken. Maar, volgens het nationale statistiekbureau IBGE werken bijna 2,5 miljoen minderjarigen tussen de vijf en zeventien jaar in Brazilië.


(Suriname Mirror/O'Globo/AD/France24/Twitter/El Comercio)

Wageningen kiest voor VHP en haar partijvoorzitter Santokhi - Paar honderd inwoners kiezen voor VHP

'Wij zullen het Staatsolie ethanol project dat in vergevorderd stadium was wederom oppakken'

(Bron foto's: VHP)
'De luchthaven van Nickerie zal eveneens van de grond komen'

 
Voorafgegaan door de 'Meet the People'-campagne gistermiddag te Wageningen, heeft de VHP een bijeenkomst gehouden in het plaatsje Garuda te Wageningen. Wageningers hebben 'op niet mis te verstane wijze middels een historisch voor de VHP bomvolle zaal', aangegeven dat zij verandering willen en daardoor de Oranje beweging ondersteunen, zo schrijft de partij vandaag, zondag 7 juli 2019, in een persbericht. 

Tijdens deze vergadering is gewezen Assembleelid Djamunapersad Roopram toegetreden tot de VHP. VHP voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft 5 kernen geïnstalleerd met in totaal 450 nieuwe VHP’ers die zich hebben aangesloten onder aanvoering van mevrouw M. Crawford en de heer L. Madsaleh. De trekkers en de bewoners van Wageningen hebben Santokhi beloofd dat ze met ongeveer 2.500 stemmen gaan zorgen voor een zetel voor de VHP waardoor de VHP alle 5 zetels in Nickerie gaat behalen.

In verband met 70 jaar VHP zijn oorkondes uitgereikt aan zes VHP’ers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de partij. Door tussenkomst van Harriet Ramdien werr ook een rolstoel overhandigd aan de heer Algoe.

Santokhi legde zijn de toekomstplannen voor aan Nickerie, maar in het bijzonder aan de Waginingers.

'Het wederopbouw plan voor Nickerie is reeds af. In grote lijnen komt het erop neer, dat de agrarische sector een grote boost zal krijgen, omdat middels de agrarische sector ons land snel en relatief goedkoop uit de economische malaise kan worden gehaald. Er komt modernisering van de agrarische sector, met name de rijstsector. 

Naast de rijstsector zullen ook andere gewassen aangepakt worden, er komt diversificatie waaronder zoete patat en markoesa. Onze buitenlandse markten zijn hiervoor reeds aangeboord. Zie maar onze pilots voor markoesa in de verschillende districten. Onze Agrarische Raad start binnenkort met de verwerking van markoesa tot pulp, omdat de vele boeren die nu al in de pilot meedraaien en binnenkort met de eerste oogst zullen beginnen. De ervaringen die wij nu opdoen zullen wij inzetten om vele honderden hectare van de juiste kwaliteit te kunnen telen. Binnen zes maanden nadat de plant in de grond is geplaatst kunnen wij oogsten, verwerken en exporteren. Hebben wij daarvoor veel geld nodig? Nee? Kunnen wij daardoor snel veel geld verdienen? Honderd procent ja.'

De VHP -voorzitter pleit al jaren voor agrarisch onderwijs op bachelor en master niveau.

'Het ethanol project van Staatsolie is al een paar jaren stopgezet. Reden van mislukking is dat partijloyalisten van de regeringspartij zich hebben verrijkt. Wij zullen het ethanol project dat in vergevorderd stadium was wederom oppakken. Daardoor worden er direct heel veel banen gecreëerd. Een grote groep jonge Nickerianen waaronder veel Wageningers zullen direct emplooi vinden. Wageningen zal wederom opleven. Wageningers die hier al een woning hebben of over bouwgrond beschikken zullen terugkomen. Hierdoor zullen alle basisvoorzieningen die het dorp en haar bewoners nodig hebben net als voorheen super toegankelijk zijn '

'De glorie dagen van Wageningen zullen terug komen. Ik geef u de garantie dat er volop suiker en ethanol zal worden geproduceerd. De luchthaven van Nickerie zal eveneens van de grond komen, om producten makkelijk vanuit Nickerie, te kunnen exporteren naar de regio. Nu al zijn wij bezig met een haalbaarheidsstudie voor de aanschaf van minimaal drie kleine vrachtvliegtuigen om onze eigen producten naar de regio te brengen. Te Nieuw Nickerie is er veel geïnvesteerd in de haven. Om efficiënter vrachtschepen te kunnen accommoderen moeten wij een gedeelte van de Nickerierivier uitbaggeren. Het plan en de financiering daarvan is ready. Men wacht op een regering met wie men op een oprechte eerlijke en betrouwbare manier zaken kan doen. Het moderne slachthuis te Nickerie ligt te verpauperen.'

'Kunnen wij niet een doorvoerland worden ter voorziening van de vleesbehoefte in de regio? Nickerianen, oen denki a tori, jullie ontwikkeling ligt binnen handbereik. Het enige dat u hoeft te doen is om ervoor te zorgen, dat de VHP voldoende regeermandaat krijgt door op 25 november 2020 op de juiste manier te stemmen. Ik dank u voor uw overweldigende opkomst en ik roep u op om de hoop niet te verliezen. We hebben nog 11 maanden om Suriname te redden, laten we samen strijden om dat doel te bereiken. Red Suriname samen vooruit.'

Suriname en Bolivia willen visa tussen de twee landen afschaffen

(Bron foto: Eju!)
Boliviaanse president Evo Morales komt woensdag 10 juli voor kort bezoek naar Suriname


Suriname en Bolivia zijn van plan woensdag twee overeenkomsten te tekenen. Een over de afschaffing van visa tussen de twee landen en een om een institutioneel mechanisme voor politiek overleg te creëren. De Boliviaanse president Evo Morales komt woensdag voor een kort bezoek naar Suriname, aldus Starnieuws zondag 7 juli 2019.

Op de agenda staat ook de verbreding van de bilaterale en multilaterale banden, zegt de Boliviaans minister van Buitenlandse Zaken, Diego Pary. 'We zijn nu aanwezig als een land en met onze eigen stem in alle multilaterale en bilaterale ruimten; in die context is de internationale agenda in juli erg dynamisch', aldus Pary gisteren op nieuwswebsite eju! in Bolivia.


Morales woonde op 1 juli de inauguratie bij van de nieuwe Panamese president, Laurentino Cortizo.


Bolivia is van plan de bilaterale relaties met de Caribische landen te verstevigen.

Morales reist via Suriname door naar Rusland voor een topontmoeting met de Russische president Vladimir Putin. Volgens Pary gaat het bij die ontmoeting om strategische projecten op de bilaterale agenda tussen de twee landen te herzien. 'We zijn een land dat sinds 2006 onder leiding van president Morales een andere diplomatie heeft geprojecteerd, een diplomatie van dialoog, een diplomatie van respect en een fundamentele diplomatie die het Boliviaanse volk waardig is,. In deze context is onze relatie open met alle landen in de wereld en we blijven onze bilaterale dialoog met alle landen van de wereld versterken.'

Morales was in 2013 in Suriname toen hij een Unasur staatshoofden-top bijwoonde waar Paramaribo als gastheer optrad.

President Bouterse geeft 15 juli startsein voor National Risk Assessment (NRA)

'NRA moet succesvol zijn om te voorkomen dat Suriname 'geblacklist' wordt door CFATF'


Er moeten bergen werk verzet worden in 11.5 maanden om de National Risk Assessment (NRA) succesvol uit te kunnen voeren. President Desi Bouterse zal 15 juli het startsein hiertoe geven. Jennifer van Dijk-Silos, coördinatrice van het projectmanagementteam, zegt vandaag, zondag 7 juli 2019, op Starnieuws dat het belangrijk is dat de regering op het hoogste niveau zich committeert aan de NRA en dat de overheid hieraan volle medewerking verleent. 

Zij benadrukt, dat de NRA succesvol moet zijn om te voorkomen dat Suriname geblacklist wordt door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Zes weken geleden is het projectmanagementteam ingesteld. Er zijn nog onvoldoende faciliteiten, maar het werk is begonnen. Van Dijk-Silos maakt gebruik van haar werkruimte in haar advocatenkantoor en van het Onafhankelijk Kiesbureau, waar zij voorzitter van is. Zij is blij met de medewerking van de governor van de Centrale Bank van Suriname, die de coördinator is van de NRA. Ook van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is er alle steun.

De support van de Surinaamse Bankiersvereniging is eveneens bijzonder belangrijk. De private sector, banken en verzekeraars, hebben ook alle medewerking toegezegd voor de NRA en focal points aangewezen. De cambio's hebben nog niet gereageerd. Bij de publieke sector zijn nog niet alle mensen aangewezen.

Van Dijk-Silos benadrukt dat het rapport in juli 2020 af moet zijn. Suriname moet het in 11.5 maanden doen, terwijl de meeste landen er 2.5 jaar over hebben kunnen doen. 'Nadat ik ontslagen was als minister van Justitie en Politie is de zaak blijven liggen. Dit terwijl een goede basis was gelegd waardoor Suriname in oktober 2016 niet is geblacklist', merkt Van Dijk-Silos op. Zij heeft de functie aanvaard toen minister Hoefdraad haar vroeg, 'want ik wil niet dat Suriname op de zwarte lijst wordt geplaatst. Daarvoor hou ik teveel van mijn land'.

Intussen zijn een werkstructuur en een werkplan opgesteld. De trainingen zijn reeds gepland en worden gelijk na het startsein gehouden. Er zal zoveel mogelijk gewerkt worden met focal points, sub focal points en werkgroepen. Het onderzoek wordt niet alleen gedaan bij overheidsinstituten, banken, cambio's, verzekeraars, maar ook onder andere notariaten, advocaten, makelaars, goudopkopers, juweliers worden onderworpen aan het onderzoek. Als vlot meegewerkt wordt, zal een goed rapport kunnen worden uitgebracht op basis waarvan Suriname beoordeeld zal worden door CFATF.

In 2021 zal Suriname geëvalueerd worden door landen. Hiervoor dient het rapport als basis. 'Als het rapport goed is, is het halve werk al gedaan.'  

Ter informatie: 


'Het kan nooit zo zijn dat je een airline binnenhaalt om je eigen airlines in gedrang te laten komen'.

(Bron foto: J.A. Pengelluchthaven)
Minister Chotkan: 'Copa is niet naar Suriname gekomen om wie dan ook in problemen te brengen'


'Copa is niet naar Suriname gekomen om wie dan ook in problemen te brengen', zei minister Vijay Chotkan van Openbare Werken,Transport en Communicatie gisteren na de landing van de eerste Copa Airlines vlucht uit Panama op de J.A. Pengelluchthaven, aldus Starnieuws vandaag, zondag 7 juli 2019. 'Er zijn uiteraard uitdagingen maar ook kansen die met beide handen aangegrepen moeten worden door SLM en FlyAllways.'  


Copa Airlines gaat op de woensdag en zaterdag vluchten uitvoeren tussen Panama en Paramaribo. Chotkan gaf aan, dat de Surinaamse luchtvaartmaatschappijen FlyAllways en SLM zich geen zorgen hoeven te maken. 'SLM is onze trots, FlyAllways ook, het zijn Surinaamse bedrijven, ze doen goede business. Het kan dus nooit zo zijn, dat je een airline binnenhaalt om je eigen airlines in gedrang te laten komen. Wij zorgen er niet alleen voor dat dat niet gebeurt, maar dat ze ook kunnen putten uit de mogelijkheden.'

Chotkan stelde, dat de SLM een goede deal gesloten heeft met Copa. De SLM zorgt voor de afhandeling èn de catering op de vluchten. Copa Airlines staat open voor nog meer samenwerkingen, aldus de minister.

'Het plan van de overheid om Suriname te verbinden met de wereld is niet zonder uitdagingen, geeft de minister aan. Op dit moment zijn onze eigen carriers niet zover om dat te kunnen doen. Daarom geven we anderen de gelegenheid. Maar, het is natuurlijk ook gelegen aan de SLM en FlyAllways om te kijken naar mogelijkheden.'

Volgens Chotkan gaat de SLM zijn vloot moderniseren en gaat overstappen van Airbus op Boeing. 'Ook met FlyAllways is men bezig.' FlyAlways merkt een groei op de vluchten vanuit Cuba. 'Het ligt sowieso in het beleid van de regering om hen aandacht en de noodzakelijke steun te geven.'