dinsdag 17 september 2019

Het Staatsbedrijf Alliance wordt in ere hersteld

(Bron foto's: NII)
LVV-minister zegt nieuw citrus- en kokosplantmateriaal toe

Werknemers Alliance zien, na jaren verval, met toezeggingen minister Parmessar eindelijk licht in de tunnel


Het Staatsbedrijf Alliance wordt in ere hersteld. De 31 werknemers in dienst van dit bedrijf zijn bijzonder blij met het bezoek van de minister van Landbouw. Veeteelt en Visserij (LVV), Rabindre Parmessar, afgelopen zondag. Zijn delegatie bestond uit enkele directieleden en technici van LVV, de Chinese ambassadeur in Suriname, Z.E. Liu Quan, de Commercial Counselor Chen Zongwei, Umar Taus, Swami Girdhari en Manodj Nanda van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) en de Interimmanager van de National Plan Protection Organisation (NPPO) Imana Power. Faisal Kurban, manager bij het staatsbedrijf, heeft de huidige situatie van het staatsbedrijf, de productie en het personeel, voorgelegd aan de minister, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, dinsdag 17 september 2019.

Voor het jaar 1953 was plantage Alliance een suikerrietonderneming, waarna de overheid deze heeft overgekocht en negen andere plantages heeft toevoegd om zo het areaal te vergroten. Dit areaal werd vervolgens beplant met citrus, waarvan het grootste deel van de oogst bestemd was voor de export en de productie van sappen. Er is niet gewerkt aan verjonging van de aanplant, waardoor de productie drastisch is afgenomen en mede hierdoor ook de inkomsten van het bedrijf.

Naar aanleiding van de uiteenzetting van de manager heeft de LVV-minister besloten zijn medewerking te verlenen aan het opvoeren van de productie. Er zal gezorgd worden voor nieuw citrus- en kokosplantmateriaal.

Alliance beschikt over een goed producerende kokosvariëteit, waar plantmateriaal van zal worden aangemaakt. In de maand december zal zij dit plantmateriaal inplanten op een areaal van tien hectare. Kurban ziet de geoogste kokosnoten graag verwerkt tot een eindproduct, zoals gebotteld kokoswater en kokosolie. Met de verwerking kan Alliance meer inkomsten genereren. Hiertoe is door de bewindsman van LVV de benodigde knowhow toegezegd.

De werknemers van de onderneming zien, na jaren verval, met de toezeggingen van minister Parmessar eindelijk licht in de tunnel. Aangezien de periode van inplant tot oogst van kokos wat tijd in beslag neemt, is gekozen voor crash crops, die geplant zullen worden in de blokken tussen de kokosbomen. Gedacht wordt aan oker, bestemd voor de exportmarkt.

De VEAPS zal okerzaden ter beschikking stellen aan het staatsbedrijf, met de bedoeling over enkele maanden vijfduizend kilo aan oker af te kunnen nemen. Deze inkomstenverhogende maatregelen moeten uiteindelijk leiden tot verzelfstandiging van het staatsbedrijf Alliance.

Het ministerie van LVV, afdeling Regio Midden is dinsdag gestart met de aanmaak van 1.500 pompelmoesplantjes, ten behoeve van plantage Alliance. De coördinator Rudi Martodikromo, die afgelopen weekend mee is gereisd met de delegatie van de minister, geeft aan de afdeling Voorlichting mee, dat de opdracht van de minister duidelijk en uitvoerbaar is en dat de target gehaald kan worden, mits zij op tijd starten.

De werkafspraak, welke minister Parmessar heeft gemaakt met de werknemers van Alliance, houdt in dat zij binnen korte tijd beschiken over plantmateriaal, om vervolgens aan de slag te gaan. Parmessar geeft aan, dat hij niet is gekomen om te beloven, maar daadwerkelijk veranderingen te weeg wil brengen op de plantage en het Staatsbedrijf wil optrekken uit haar huidige situatie. De minister heeft voor de komende drie maanden werkafspraken, welke hij voor eind 2019 gerealiseerd wil zien.

Parmessar gaat verder elke mogelijkheid bekijken om de rechtspositie van de personeelsleden in orde te maken. Het kan volgens de bewindsman niet zo zijn, dat mensen al decennialang wachten op een stuk zekerheid. Binnen het ambtelijke zal getracht worden om dit vóór december opgelost te hebben. 

Parmessar beloofde in de toekomst personeel vanuit het ministerie te zullen sturen naar het staatsbedrijf, die verschillende landbouwtrainingen zullen verzorgen ter verhoging van de agrarische productie. Vanuit het ministerie zal er ook gewerkt worden aan goed verblijf en accommodaties voor het personeel.

Door het personeel werd flink gebruik gemaakt van de gelegenheid om vragen te stellen aan de bewindsman. De rode draad daarbij was hun rechtspositie en het waterbeheer binnen de plantage. Minister Parmessar nam de aandachtspunten welke zijn aangedragen mee als huiswerk, en beloofde voor december terug te zijn met de nodige oplossingen

Maisha Neus blijft voorzitster van STREI!

Neus moet afstand nemen van presidents- en Assemblee- kandidatuur


Maisha Neus blijft voorzitster van STREI! Het hoofdbestuur van de partij heeft als sancties gesteld, dat zij geen alcoholische dranken mag consumeren en zal onderhevig zijn aan controle. Zij is ook verplicht afstand te nemen van de presidentskandidatuur en van de kandidatuur voor De Nationale Assemblee. 

De maatregelen van het hoofdbestuur van de partij volgen na de verkeersovertreding van Neus, waarbij zij onder invloed van alcohol had deelgenomen aan het verkeer.

Neus zal zich moeten bewijzen om eventueel in aanmerking te komen voor de kandidatuur voor het presidentschap en voor De Nationale Assemblee. Voorts zal Neus zich beschikbaar stellen voor een maatschappelijk doel dat betrekking heeft op de verkeersveiligheid.

In onderstaande dinsdag 17 september 2019 uitgebrachte verklaring zegt de politieke partij, dat zij een integriteitscode heeft. Het hoofdbestuur wil met de maatregelen aantonen, dat de erkenning van deze integriteitscode werkelijk gevolgen heeft bij de handelingen van individuen in functie en leden van STREI! Als deze in strijd zijn met de code.

'Wij nemen als persoon verantwoordelijkheid voor onze daden, en zullen elkaar daarop ook aanspreken', schrijft ondervoorzitter Gulshan Alibux. 'We zullen ons ondanks de sancties onbaatzuchtig blijven inzetten voor Suriname.'

Schuttevaer: Exportbedrijf dumpt 23.000 kilo vis op vuilstortplaats
Ruud Gullit als Amsterdamse handelszoon - Tentoonstelling in Amsterdams stadhuis laat zien dat gekleurde Nederlander geen nieuwkomer is

Ruud Gullit, Sylvana Simons, Typhoon en Jörgen Raymann kruipen in huid van gekleurde Hollanders in 17e en 18e eeuwHollandse meesters uit de 17e en 18e eeuw schilderden aan de lopende band witte Amsterdammers. Het lijkt wel alsof héél Amsterdam slechts bevolkt werd door witte lieden. Maar, het tegendeel is waar. Bekende Nederlanders als Ruud Gullit, Sylvana Simons, Typhoon en Jörgen Raymann kropen in de huid van gekleurde Hollanders die toen leefden, en werden geportretteerd. Ruud, Sylvana, Typhoon en Jörgen werden geportretteerd in de stijl van Hollandse schildermeesters als Rembrandt, Boll en Flinck. 

Zo werd Gullit door Humberto Tan gefotografeerd als de zoon van Anthony Rühle en Jaba Botri. 

In het Amsterdamse stadhuis zijn nu tijdelijk (tot en met februari 2020) gratis 3 van deze foto’s te zien. Het zijn portretten met een boodschap. En die boodschap geeft een nieuw perspectief op de Hollandse schilderkunst en de Hollandse geschiedenis. Want wat wil het geval: oude Hollandse meesters schilderden witte Amsterdammers aan de lopende band. Niet zo gek ook, want het meeste schilderwerk werd gewoon gemaakt in opdracht van rijke regenten.

Hele mooie schilderijen, maar ja, het lijkt er zo wel op dat Amsterdam slechts bevolkt werd door witte lui. En het tegendeel is waar. Amsterdam stond bekend als stad waar godsdienstvrijheid hoog in het vaandel stond. Amsterdam was altijd al een stad waar gretig handel in goederen werd gedreven met wie dan ook, waar vandaan dan ook. En helaas bloeide daarnaast ook de trieste handel in mensen. In Amsterdam kwamen vele culturen en kleuren samen. Dat wist iedereen, ook Rembrandt. Rembrandt woonde van 1639 tot 1658 in de Jodenbreestraat. Dat was een straat in een wijk die volop werd bewoond door mensen met kleur.

Op de Nieuwmarkt woonde toen een grote groep Braziliaanse Amsterdammers, en de de witte Anthony Rühle (klinkt ook niet echt Amsterdams) en zijn vrouw Jaba Botri uit het hedendaagse Ghana waren aan het begin van de 18e eeuw een prominente Amsterdamse handelsfamilie.

Kortom: véél kleur in het Amsterdam van toen. Nu heeft zo’n beetje half Amsterdam een niet Nederlandse achtergrond. Het zijn Amsterdammers die zich niet gespiegeld zien in de beelden en verhalen van de 17e en 18e eeuw. Hollandse Meesters Her-Zien geeft de vergeten inwoners van Holland een gezicht.

Typhoon werd door Humberto Tan gefotografeerd als Elieser. Dit is een uitsnede van een groter, staand beeld.
De tentoonstelling laat zien dat de gekleurde Nederlander geen nieuwkomer is, maar al heel lang een onderdeel van de Nederlandse identiteit.

Vanaf maandagmiddag 16 september ziet u tijdelijk gratis 3 foto’s in het stadhuis. De portretten hangen in de vernieuwde entree van het stadhuis. Adres: Amstel 1.

De foto’s zijn een onderdeel van de grotere tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-Zien’. Deze tentoonstelling is vanaf eind september als onderdeel van de Black Achievement Month in de Hermitage. De portretten staan zij aan zij met de portretten van de regenten van de oude Hollandse meesters. Een unicum en een nieuw perspectief op de Hollandse schilderkunst en de Hollandse geschiedenis.

(Suriname Mirror/Amsterdam.nl)

Zes verdachten opgepakt te Guanacaste, Costa Rica, voor beroven toeristen

Verdachten gearresteerd nadat de bus waarin ze op de vlucht waren pech kreeg


Drie mannen en drie vrouwen zijn maandag 16 september 2019 gearresteerd, verdacht van het beroven van toeristen op Playa Penca, Guanacaste, gepakt toen de bus die ze instapten om te ontvluchten na hun laatste roof, pech kreeg en  bezittingen van hun slachtoffers werden gevonden. 

Volgens politierapporten richtten de verdachten zich op nietsvermoedende toeristen, die hen als niets anders dan andere vakantiegangers beschouwden, gebruik makend van de situatie om hen te beroven en om in te breken in voertuigen.

De verdachten reisden met een bus naar Liberia, maar die ging kapot. De snelle actie van de politie leidde tot hun gevangenneming.

'De politie-eenheid 1519 observeerde drie vrouwen en een man die langs de kant van de weg liepen, in strandkleding, en grepen in toen een burger ze aanwees en zei, dat ze bankpassen van slachtoffers bij zich hadden, en zodra de hele scène was gecontroleerd, konden de slachtoffers de daders aanwijzen', aldus de verklaring van het Ministerio de Seguridad Pública.


(Suriname Mirror/QCosta Rica)

40 Gezinnen dakloos na inferno in San Jose, Costa Rica

'Ik kon alleen sommige dingen en mijn hond meenemen, alles ging heel snel'

(Bron foto's: QCosta Rica)
El Pochote, in Barrio Cuba, in het ziekenhuisdistrict van San José, zwaar getroffen


Een enorme brand maandagmiddag 16 september 2019 heeft ongeveer 40 gezinnen dakloos gemaakt en met niets anders dan de kleding op hun rug, in de geïmproviseerde gemeenschap bekend als El Pochote, in Barrio Cuba, in het ziekenhuisdistrict van San José. De brand, die rond vier uur begon, verbrandde alles in een vierkant gebied geschat op 1.500 tot 1.800 vierkante meter, woningen voornamelijk van hout en zink, met een paar betonnen of metalen constructies, alleen via een smal steegje bereikbaar, thuis voor ongeveer 300 mensen. Twaalf brandweereenheden (ongeveer 120 brandweerlieden), twee tankwagens met een capaciteit van 26.000 gallons elk om water te leveren, wegens gebrek aan nabijgelegen brandkranen, ambulances, en de Aparatos de Respiración Autocontenida (Arac) - onafhankelijke ademhalingsapparatuur.

Het eerste alarm was om 16.05 uur, de Bomberos (brandweer) meldde de brand onder controle te hebben om 17:53 uur, bijna twee uur later, om een ​​idee te geven van de enorme omvang van de hel. Gelukkig raakte niemand ernstig gewond.

Héctor Chaves, directeur van de Bomberos, zei dat verschillende bewoners hulp nodig hadden bij ademhalingsproblemen als gevolg van de zware rook en drie brandweerlieden kregen medische hulp, twee na het inademen van giftige gassen en een ander liep letsel op toen een deel van een muur / dak op hem viel.


De smalle steeg en het oneffen terrein bemoeilijkten de snelle toegang tot het vuur. María del Milagro Pérez, een inwoonster, zei dat ze rond 16.00 uur een grote explosie hoorde, waarschijnlijk van een kortsluiting in het verwarde web van bovengrondse stroomkabels en transformatoren. 'Ik kon alleen sommige dingen en mijn hond meenemen. Alles ging heel snel. Ik woon hier acht jaar. Er waren drie mensen in mijn huis en we konden vertrekken.'


Problemen met werkende brandkranen en stromend water brachten de brandweerlieden ertoe een tandemslang van bijna een kilometer te verlengen. Terwijl het vuur brandde, kon een dichte zwarte wolk enkele kilometers verderop worden waargenomen, volgens chauffeurs en mensen die in nabijgelegen plaatsen wonen, zoals de Hatillos. Bovendien sloot de politie alle toegang tot het gebied af, in het bijzonder om incidenten te voorkomen, om te voorkomen dat bewoners hun brandende huizen opnieuw wilden binnengaan, een woning die grotendeels was gescheiden door een geïmproviseerde muur van hout of zink, waardoor het vuur zich gemakkelijk kon verspreiden.

Stel je voor dat je een oppervlakte hebt van bijvoorbeeld 20 meter - een vijfde van een blok, 100 meter, met honderden woningen. De Bomberos gebruikten speciale apparatuur om te bevestigen dat, volgens Luis Salas, operationeel directeur van de redding, niemand gevangen zat in het puin, iedereen in staat was om eruit te komen.

Bomberos Chief Hector Chaves benadrukte dat het een voordeel was dat de brand overdag plaatsvond, dat vergemakkelijkte de evacuatie. Had het vuur 's avonds plaatsgevonden ...

Voor het grootste deel zijn 'tugurios'- geïmproviseerde gemeenschappen of sloppenwijken ad-hoc gebouwd, groeiend rond een paar originele structuren, toe te voegen als meer en meer mensen zich vestigen in de gemeenschap, gebouwd met wat er ook beschikbaar is, illegale elektrische verbindingen, sommige zelfs legaal omdat nutsbedrijven op verzoek verbindingen maken. Waterleidingen verbinden de huizen. Bouwvergunningen, wat zijn dat? Een vuurcode? Geen vuur hier ... totdat ...

Brandinspecteurs konden vaststellen waar het vuur van maandagavond begon, aan het einde van de steeg, diep in de geïmproviseerde gemeenschap, het verst van de hoofdweg. Ze hebben de oorzaak nog niet vastgesteld.


Zo'n 300 mensen (200 volwassenen en 100 kinderen), bijna de hele gemeenschap, zocht gisteravond onderdak in het recreatiecentrum van Barrio Cuba, anderen hadden het geluk een gezin te hebben om hen in te nemen. Hulp is op gang gekomen.


Waterflessen, schuimmatrassen, lakens, handdoeken, niet-bederfelijke levensmiddelen. Luiers voor de kinderen, melk en ontbijtgranen zijn hard nodig.

(Suriname Mirror/QCosta Rica/Twitter)

Surinaamse vrouw met 5 kilo cocaïne aangehouden op luchthaven Bahama's

Vrouw komt met Copa Airlines-vlucht uit Panama naar Bahama's


Een Surinaamse vrouw is afgelopen weekend met 11 pakketjes cocaïne aangehouden op de luchthaven van de Bahama's, zo bericht The Bahamas Weekly maandag 16 september 2019.

De vrouw kwam zondag met een Copa Airlines-vlucht vanuit Panama aan op de luchthaven van de Bahama's, waar ze de toegang tot het land door de Immigratiedienst werd geweigerd.

Ze werd van de luchthaven naar een detentiecentrum vervoerd en werd met haar bagage aan een onderzoek onderworpen. Daar werden de pakketjes met cocaïne ontdekt, met een totaal gewicht van 5 kilo en een straatwaarde van minimaal 70.000 Amerikaanse dollar.

De vrouw werd gearresteerd en zal in de loop van de komende week voor de rechtbank van de Bahama's moeten verschijnen.

Menselijke resten gevonden nabij het oud-Suralco ziekenhuis van Moengo

Arbeiders stuiten op botten in een duiker


Starnieuws bericht, dat vanmorgen, dinsdag 17 september 2019, menselijke resten zijn gevonden nabij het oude Suralco ziekenhuis van Moengo. De ontdekking werd gedaan door twee werkers die bezig waren het terrein nabij het ziekenhuis, niet ver van het aangrenzende oud-lijkenhuis, schoon te maken. 

De werkers hebben in een duiker de ontdekking gedaan. De politie is erbij gehaald en is bezig met het onderzoek. Er is ook forensische assistentie gevraagd vanuit Paramaribo.

Van het oud-lijkenhuis is bekend dat het tijdens de Binnenlandse Oorlog, kort na de Moiwana-slachting in 1986, met lijken die in verre staat van ontbinding waren, is afgebrand.

Rond het oud-ziekenhuis i in de afgelopen dagen veel gezegd. De regering, met name het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is van plan om een gedeelte van het ziekenhuis te gebruiken voor een middelbare school. De voornemens stuitten op protest van de Moengonezen. Zij vinden dat de regering beter een nieuwe school kan bouwen.

Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU): 'Een groot deel van Coroni beschikt niet over zoetwater'

'Verwaarloosde, gebrekkige infrastructuur moet structureel worden aangepakt'


Door achterstallig onderhoud van de infrastructuur moet het bewoonde gebied van het kokosdistrict Coronie het zonder zoet water doen. Het gevolg is dat de Coroniaan in de droge seizoenen niet kan planten. Dit zegt PALU-parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte vandaag, dinsdag 17 september 2019, in de Ware Tijd.

'We zijn nu in de grote droge tijd en het kan niet zo zijn dat een groot deel van Coronie, met een zwamp in het zuiden van 250.000 hectare, niet over zoet water beschikt.'

Volgens het DNA-lid uit dit district gaat om een jaren oud probleem. Gonsalves Jardin de Ponte wijst naar de verwaarloosde en gebrekkige infrastructuur die structureel moet worden aangepakt. 'We hebben het probleem vele malen voorgehouden aan opeenvolgende regeringen, maar er wordt geen gehoor aan gegeven.'

Hij maakt zich zorgen, dat de overheid het water uit de zwamp via bestaande en goed onderhouden waterwegen rechtstreeks naar zee laat stromen. Toen Coronie werd getypeerd als district met een potentieel hoge landbouwproductie, werd het water uit de zwamp volgens het DNA-lid wel omgeleid naar alle plantages om omliggende arealen te bevloeien.

'Vandaar dat de productie ook vrij hoog was, want een gebied zonder zoet water kan ook niet tot productie gebracht worden en dat is nu het geval in Coronie. Alleen in de grote en kleine regentijd kan de Coroniaan het wagen om iets te planten. Dan hebben we wel tijdelijk een grote hoeveelheid regenwater beschikbaar.'

Hij merkt op, dat bepaalde mensen nu zijn overgegaan tot beplanting van de dammen, waar het water wel beschikbaar is. De politicus ziet graag dat het model dat in Nickerie wordt toegepast, waar het zoet water rondom het district circuleert, wordt toegepast in zijn district.

Gonsalves Jardin de Ponte: 'Zelfs in het centrum van Nickerie is zoet water, vandaar dat men daar ook kan planten. Als men niet bereid is rijst te telen, moet men wel een ander systeem inbouwen om over voldoende zoet water te kunnen beschikken in het bewoond gebied. Ook in de droge seizoenen.'

Bewoners Pikin Slee praten met minister Misiekaba over diverse issues

(Bron foto: NII)
Minister hoort ook individuele problemen bewoners aan en opgelost


Bewoners van het dorp Pikin Slee hebben een onderhoud gehad met minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Tijdens die bijeenkomst, die onlangs in dit dorp werd gehouden en waar voornamelijk vrouwen aanwezig waren, is met de bewindsman van gedachten gewisseld over de voorzieningen van SoZaVo in het gebied, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, dinsdag 17 september 2019.

De betaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB) is vlot gegaan. De uitbetaling van financiële bijstand had wat problemen. Die zijn besproken en opgelost. 'Het werk dat ik doe is overheidswerk. Zolang er een probleem is moet het gerapporteerd worden dan pakken we het aan. Ik ben daarom blij met deze meeting', zei minister Misiekaba.

Hij benadrukte, dat het ministerie iedereen die hulpbehoevend is wil helpen. Echter, het is de bedoeling dat nadat iemand geholpen is en weer normaal kan werken of functioneren, uit het systeem van SoZaVo gehaald zal worden. Dit geldt voor zij die door omstandigheden tijdelijk beperkt zijn. Door de jaren heen hebben mensen volgens de minister onterecht gebruik gemaakt van de voorzieningen.

'Ik wil jullie vragen om het ministerie ook te helpen om de sociale steun te bieden aan de mensen die het daadwerkelijk nodig hebben.'

Een andere kwestie die speelt in het Boven-Suriname gebied, is de doktersverklaring die iemand moet krijgen om aan sociale voorziening te komen. De verklaring is volgens de medewerkers van SoZaVo vaak niet duidelijk, waardoor er geen besluit genomen kan worden om de mensen in aanmerking te doen komen. De doktersverklaring wordt uitgeschreven door de artsen van de Medische Zending. De minister heeft contact opgenomen met de directeur van de Medische zending, Herman Jintie, die heeft toegezegd naar de zaak te zullen kijken.

De minister heeft ook individuele problemen van bewoners aangehoord en opgelost.

‘Familie van drugshandelaar die oppositieleider Venezuela hielp om naar Colombia te gaan, afgeslacht'

Socioloog Cañizarez onthult foto's van drugshandelaar poserend met Guaido

(Bron foto's: Twitter)

Vier familieleden van de drugshandelaar die de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido Colombia heeft helpen binnenkomen, zijn afgeslacht, aldus een lokale onderzoeker maandag 16 september 2019. Het bloedbad vond plaats dagen nadat socioloog Wilfredo Cañizarez foto's onthulde van drugshandelaren poserend met Guaido voordeden en de lokale pers bewijs begon te publiceren waaruit bleek dat de oppositie van Venezuela, de Colombiaanse regering en de Amerikaanse autoriteiten samenspanden. 


De onderzoeker, die de georganiseerde misdaad in het grensgebied al meer dan 40 jaar onderzoekt, zei maandag dat 'narcoparamilitairen van Los Rastrojos' probeerden 'Nandito' te vermoorden, de broer van 'El Menor', die ook poseerde met Guaido op 22 februari, de dag dat de Venezolaanse oppositieleider Colombia binnenkwam. 'Hij kon vluchten. Als vergelding hebben ze vier van zijn familieleden vermoord, waaronder zijn ouders', zei Cañizares op Twitter.


Vorige week onthulde de socioloog beelden van Guaido waarin de beweringen van de lokale bevolking werden bevestigd, dat de oppositie van Venezuela hulp van de Rastrojos ontving om naar Colombia te reizen en een mislukte operatie leidde om de door de Amerikaanse regering over de grens verzonden hulp af te dwingen.


De ambassade van de Verenigde Staten in Bogota, het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken zwijgen, omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de door de VS gesponsorde operatie om 'humanitaire hulp' op 23 februari Venezuela binnen te dringen gecoördineerde steun ontving van drugshandelaren.

Tijdlijn 
2 februari - Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton kondigt aan dat 'de VS gehoor geeft aan de oproep van president Guaido en humanitaire hulp voor de bevolking van Venezuela mobiliseert en transporteert'.
5 februari - Colombia's minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo reist naar Washington voor een ontmoeting met minister van Defensie Mike Pompeo, nationale veiligheidssecretaris Kirstjen Nielsen, Bolton en OAS-secretaris-generaal Luis Almagro.
8 februari - Amerikaanse militaire vliegtuigen leveren 'humanitaire hulp' aan Cucuta. Amerikaanse ambassadeur Kevin Whitaker reist naar de grens om samen met de Venezolaanse oppositievertegenwoordiger Lester Toledo deel te nemen aan een gezamenlijke persconferentie met meer dan 150 journalisten.
18 februari - De Amerikaanse president Donald Trump houdt een media-evenement in Miami om zijn steun voor Guaido te herhalen.
20 februari - Amerikaanse ambassadeur Kevin Whitaker ontmoet de vertegenwoordiger van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido in Bogota. Op dezelfde dag wordt de reis gecoördineerd met Guaido's persoonlijke assistent, Roberto Marrero, volgens Cucuta-raadslid Juan Felipe Corzo, die de oppositiekandidaat ontving.
21 februari - De Amerikaanse vice-president Mike Pence kondigt verrassend aan dat hij op 25 juni Colombia zal bezoeken. Guaido kondigt aan dat de 'humanitaire hulp'-operatie zal plaatsvinden op 23 februari.
22 februari - Bendeleiders van Los Rastrojos rijden Guaido naar de grens waar lijfwachten en de helikopter van president Ivan Duque op hem wachten.
23 februari - Guaido leidt de mislukte operatie om Bolton's 'humanitaire hulp' over de grens af te dwingen. Volgens de Colombiaanse autoriteiten zijn bij de operatie meer dan 280 mensen gewond geraakt. Als reactie verbreekt Maduro alle diplomatieke banden met Colombia en de VS.
25 februari - Amerikaanse vice-president Mike Pence ontmoet Guaido en Duque in Bogota.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Colombia ontkende vrijdag 13 september 2019 dat het betrokken was bij de operatie om Guaido deel te laten nemen aan de door de VS gesponsorde operatie om de grens te doorbreken, maar dit wordt bevestigd door bewijs. Lokale media hebben dit weekend bewijsmateriaal gepubliceerd dat erop wijst, dat de lijfwachten van president Ivan Duque de Venezolaanse oppositieleider hebben ontvangen en dat de presidentiële helikopter wachtte op de aankomst van Guaido in Agua Clara, een belangrijke drugshandelroute.


Voordien had Cañizarez al aan de kaak gesteld dat leden van Los Rastrojos locals in het gebied opdracht gaven om op 22 februari in hun huizen te blijven, de dag dat zijn leden Guaido afleverden aan de lijfwachten van Duque.

De dag nadat hij Colombia was binnengekomen, probeerde Guaido vrachtwagens beladen met 'humanitaire hulp' te dwingen de grens over te rijden. Deze operatie is mislukt en volgens de Colombiaanse autoriteiten zijn meer dan 280 mensen gewond geraakt.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Human Rights Watch: 'Criminele netwerken achter ontbossing Amazone, Justitie negeert moorden'

'De criminelen in de Amazone worden vaak ongemoeid gelaten'

(Bron foto: Human Rights Watch)

Criminele en moorddadige netwerken zijn de drijvende krachten achter de ontbossing van de Amazone. Dat schrijft Human Rights Watch in het rapport Rainforest Mafias

Het rapport beschrijft 28 moorden waarbij er bewijs bestaat dat ze werden gepleegd door bendes die zich bezighouden met ontbossing. De slachtoffers waren leden van inheemse stammen, andere bosbewoners, kleine boeren en milieupolitieagenten.

Terwijl de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de politie elders aanmoedigt om hard op te treden, worden de criminelen in de Amazone vaak ongemoeid gelaten.

In het rapport staat:

'In zijn eerste jaar als president heeft Jair Bolsonaro maar weinig belangstelling getoond voor de beveiliging van de mensen die de Amazone proberen te beschermen en het aanpakken van de criminele groepen die verantwoordelijk zijn voor de ontbossing. In plaats daarvan schroeft hij de handhaving van milieuwetgeving terug en uit hij forse kritiek op organisaties en individuen die het regenwoud beschermen. Daarmee brengt hij zowel de Amazone als de mensen die daar leven, in gevaar.'

Slechts twee van de door Human Rights Watch onderzochte moorden werden voor de rechter gebracht.

'Zolang je zoveel geweld, wetteloosheid en straffeloosheid toestaat, is het onmogelijk voor Brazilië om de ontbossing een halt toe te roepen', verklaart Cesar Muñoz Acebes, auteur van het rapport, tegenover de Britse krant The Guardian.

(Suriname Mirror/Joop.nl/Human Rights Watch)

Oppositie Venezuela beschouwt onderhandelingen met regering-Maduro als 'dood en begraven'

(Bron foto: Twitter)
'Dictatoriale regime Maduro heeft onderhandelings- proces in de steek gelaten op basis van drogredenen'

Breuk in oppositie....


De Venezolaanse oppositie beschouwt de onderhandelingen om een weg te zoeken uit de regeringscrisis in het Zuid-Amerikaanse land als dood en begraven. Dat heeft de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido gisteren gezegd, vijf weken nadat de regering van president Nicolas Maduro zich had teruggetrokken uit de gesprekken.

'Het dictatoriale regime van Nicolas Maduro heeft het onderhandelingsproces in de steek gelaten op basis van drogredenen', zegt Guaido in een verklaring. 'Na meer dan veertig dagen waarin ze geweigerd hebben om de onderhandelingen voort te zetten', is het vredesproces dood en begraven, luidt het.


De Venezolaanse regering en oppositie startten in juli vredesonderhandelingen op. Die werden gehouden op het Caribische eiland Barbados met Noorse bemiddeling. In mei had al een eerste gespreksronde plaatsgevonden in Oslo. Begin augustus trok Maduro zijn delegatie echter terug nadat de Verenigde Staten bijkomende sancties tegen Venezuela oplegden.

Maduro werd vorig jaar verkozen voor een tweede termijn als president tijdens een omstreden stembusslag die door bijna de volledige oppositie werd geboycot. Onder zijn presidentschap kende Venezuela een ongeziene economische en politieke crisis.

Guaido, de voorzitter van het door de oppositie gedomineerde maar gemuilkorfde parlement, wierp zichzelf in januari op als interim-president. Hij werd door tientallen landen, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, erkend, maar in eigen land heeft Maduro de teugels nog strak in handen.

Overigens, er lijkt een breuk te ontstaan in de oppositie. Een aantal oppositieleden heeft een akkoord gesloten met de regering-Maduro over onderhandelingen zonder deelname van oppositieleider Guaidó, schrijft persbureau AP.
Het zou de eerste keer zijn dat een deel van de oppositie op eigen houtje gaat onderhandelen.

Vier leiders van kleinere oppositiepartijen tekenden live op de staatstelevisie een overeenkomst om het gesprek aan te gaan met de regering. Volgens AP vormen ze minder dan een tiende van het parlement en heeft Guaidó veel meer invloed.

(Suriname Mirror/DPA/Al Jazeera/Twitter/NOS)

Oppositie Bonaire wil opheldering over inhuren door Bestuurscollege van twee journalisten voor communicatiebeleid

Partido Demokrat spreekt over ‘omkoping van de pers’

Is journalistieke onafhankelijkheid René Zwart en Harald Jinkels in het geding?


Oppositiepartij DP (Partido Demokrat) op Bonaire wil urgent een buitengewone Eilandsraadsvergadering over het door het Bestuurscollege (BC) inhuren van de journalisten René Zwart in Nederland en Harald Linkels voor het communicatiebeleid. De DP-fractie spreekt over ‘omkoping van de pers’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 september 2019.

Zwart is voormalig correspondent voor het Antilliaans Dagblad; de samenwerkingsrelatie werd twee jaar geleden door de directie van ABCourant nv, uitgever van het Antilliaans Dagblad, opgezegd.

Uit de gisteren op Bonaire gelekte stukken blijkt, dat Zwart voor gemiddeld 40 uur per maand wordt ingehuurd tegen een tarief van 80 euro per uur (‘voor Caribische opdrachtgevers’) en Linkels & Partners voor gemiddeld 32 uur per maand voor 75 dollar per uur. Zwart en ADCaribbean verzorgen eveneens publicaties voor werkbezoeken aan en diverse actualiteiten in Europees Nederland. Met Zwart is er al langer een relatie in verband met het uitgeven van het Bon Bini Bonaire Magazine, een uitgave van het Kabinet van de Gezaghebber. Beide personen hebben naast hun werk voor het BC ook hun werk als journalist.

Linkels, in het verleden eveneens freelance correspondent voor het Antilliaans Dagblad en de Amigoe, werkt momenteel voor Bonaire.nu en BES Reporter. Ook is hij verantwoordelijk voor het media- en pr-beleid van EZ Air en is hij als bestuursvoorzitter van het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) verantwoordelijk voor de persberichten en hetwoordvoerderschap. Vanuit Linkels & Partners nv is hij tevens organisatiepsycholoog.

Zwart is de drijvende kracht achter Koninkrijksrelaties.nu, dat nauw samenwerkt met Bonaire.nu, Curaçao.nu en Aruba.nu. Hij kent Bonaire en de bestuurscultuur goed; sinds 1995 heeft hij naar eigen zeggen voortdurend projecten uitgevoerd, eerst voor het Eilandgebied Bonaire en sinds 2010 voor het Openbaar Lichaam Bonaire.

Zwart werkt vanuit ADCaribbean - een vennootschap die geheel losstaat van ABCourant en het Antilliaans Dagblad - voor het Bonairiaanse Bestuurscollege, maar ook voor het Land Curaçao (kabinet-Rhuggenaath), namelijk de uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister in Den Haag, en voorheen eveneens voor de regering van Aruba (kabinet Mike- Eman). Zwarts offerte voor Bonaire betreft ‘het verrichten van redactionele werkzaamheden ten behoeve van het Bestuurscollege’; het verwoorden van visie, beleid en besluiten van het BC, zoals het samenstellen van persberichten en het redigeren van documenten.

Linkels op zijn beurt ondersteunt de afdeling Communicatie bij het mediabeleid, onder andere bij het mede opstellen van persberichten. De reden voor het inzetten en betalen van journalisten/correspondenten: het BC van Bonaire heeft ‘per direct behoefte’ aan (tijdelijke) externe ondersteuning om uitvoering te geven aan haar communicatiebeleid inzake bestuurlijke aangelegenheden.

Met Isla overnamekandidaat Klesch Group niet gesproken over ontslagen

Bonden moeten nog in gesprek met vertegenwoordigers Klesch Group


Tijdens de gesprekken die tot nu toe met de Klesch Group van de Amerikaan Gary Klesch zijn gevoerd voor de mogelijke overname van de Isla-raffinaderij na 2019, zijn onderwerpen als ontslagen en tax holiday niet besproken. Dat stelt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), vandaag, dinsdag 17 september 2019, in het Antilliaans Dagblad

De Lannoy reageert hiermee op berichtgeving van gisteren, dat de Klesch Group zou hebben aangegeven dat bij een overname ongeveer 200 werknemers hun baan zouden verliezen en als vereiste werd aangegeven dat de groep tax holiday zou genieten, waarbij geen belasting betaald zou hoeven worden. 'Die onderwerpen zijn nog helemaal niet aan de orde gekomen', zo stelt de RdK-directeur nu, verwijzend naar mogelijke ontslagen bij de raffinaderij en de tax holiday.

Gherrel Remilia, de voorzitter van vakbond Apri, laat desgevraagd eveneens weten hier niet van op de hoogte te zijn, maar geeft tegelijkertijd aan dat de bonden nog om de tafel moeten zitten met vertegenwoordigers van de Klesch Group. Naar verwachting vindt die ontmoeting volgens Remilia spoedig plaats.

Voor vandaag hebben de bonden, Apri en PWFC, in de middaguren een bijeenkomst belegd met hun leden om hen bij te praten over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de zoektocht naar een strategische partner voor de overname van de raffinaderij na 2019, wanneer het contract met de Venezolaanse PdVSA eindigt.

'Luchtvaart speelt zeer cruciale rol in economie Curaçao'

Premier Rhuggenaath spreekt Capa Latin America Aviation & LCC Summit toe


Toerisme is uitgegroeid tot de belangrijkste economische pijler van Curaçao en hierin speelt de luchtvaart een zeer cruciale rol. Dat waren de woorden van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren ter ere van de Capa Latin America Aviation &LCC Summit in het Santa Barbara Resort, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 september 2019.Rhuggenaath sprak verschillende partners binnen de luchtvaartindustrie toe tijdens de derde jaarlijkse summit, waarbij Curaçao dit keer de gastheer is. De premier vertelde over de verschillende ontwikkelingen op het eiland op het gebied van toerisme en luchtvaart en liet weten dat Curaçao naast het maritiem gebied veel waarde kan toevoegen aan de luchtvaart en luchtvaartactiviteiten.De minister-president sprak in dit kader onder andere over Curaçao Airport Partners (CAP) die, met een mandaat van de regering, verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, werking en het beheer van de luchthavenfaciliteiten.

'Onder hun auspiciën heeft Curaçao International Airport onlangs een groot uitbreidingsproject voltooid dat de passagiersbewegingscapaciteit verhoogt van 1,8 miljoen naar 2,5 miljoen. Onze gerenoveerde luchthaven biedt passagiers nu een warm welkom en een verbeterde klantervaring bij aankomst en vertrek die naar onze mening net zo goed is als, en misschien zelfs beter dan, elke andere luchthaven in onze regio, en luchthavens overal', aldus Rhuggenaath.

Opgepakte illegaal op Curaçao kost gemeenschap veel geld

Kosten verblijf van opgepakte illegaal geschat op 250 gulden per dag


De kosten verbonden aan het verblijf van een door de autoriteiten opgepakte illegaal worden geschat op 250 gulden per dag. Ook het naar hun land van herkomst terugbrengen van illegalen kost de gemeenschap veel geld: de uitzettingskosten worden gecalculeerd op 9.000 gulden voor 25 illegalen per chartervlucht naar Venezuela. 

Dit staat te lezen in de afgelopen week gepresenteerde toelichting op de landsbegroting 2020, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 september 2019.

Heel actuele cijfers geeft de ontwerpbegroting niet, maar om een inzicht te geven, meldt de toelichting dat tot en met augustus 2018 er 683 illegalen zijn uitgezet. Gezien de verwachting dat de problemen in buurland Venezuela eerder kunnen escaleren dan afnemen vanwege toenemende nationale en internationale druk, is het ministerie van Justitie van mening dat de migratie van de illegalen ook groter zal worden.

'Dit zal een overbelasting met zich meebrengen bij de kustwacht, de Toelatingsorganisatie, het Korps Politie Curaçao (KPC) en de gevangenis SDKK (de vreemdelingenbarakken)', zo melden de Algemene Beschouwingen behorende bij de ontwerpbegroting 2020 van het kabinet-Rhuggenaath zoals aangeboden aan de Staten.

De precaire politieke, sociale en economische situatie in het grote Zuid-Amerikaanse buurland heeft gezorgd voor illegale migratie richting Curaçao.

Traditioneel Gezag Santigron en omliggende dorpen leggen onderlinge grenzen vast in verklaring

Vastleggen grenzen goed initiatief in aanloop naar wettelijke erkenning  grondenrechten


Het Traditioneel Gezag van Santigron en de omliggende dorpen hebben zondag in de vergaderzaal van Santigron hun onderlinge grenzen vastgelegd in een gezamenlijke verklaring. Kapiteins en basja’s van Santigron, Haarlem, Pikin Poika, Pikin Mainsi, Matta en Maho, hebben de verklaring ondertekend aan het eind van een overleg van enkele uren, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 16 september 2019. 

Daarmee is duidelijkheid gekomen in grenzen die tot dan slechts werden verondersteld door de leden van verschillende gemeenschappen. Met de ondertekening voegen zij zich bij een reeks van stammen en dorpen die zulks al hebben gedaan. Het Management Team (MT) belast met de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname', heeft de krutu gefaciliteerd.

De MT-voorzitter blikt tevreden terug op het verloop van de gesprekken, die tot nu toe succesvol verlopen. Hij zegt dat het veelal gaat om grenzen die eeuwen of decennialang door de plaatselijke gemeenschappen worden gehanteerd en gerespecteerd.

In aanloop naar de wettelijke erkenning van de grondenrechten is het een welkome ontwikkeling dat de stammen en dorpen hun grondgebieden vastleggen. Met de vastlegging daarvan in de gezamenlijke verklaringen komt er duidelijkheid en kunnen problemen in de toekomst worden voorkomen.

In de verklaringen is ook vastgelegd, dat de demarcatie het goed nabuurschap niet verstoord en dat ze ongehinderd gebruik mogen blijven maken van elkaars grondgebieden. In gevallen van economische en of commerciële activiteiten is het wel goed om eerst overleg te plegen en eventueel speciale afspraken te maken. Ook in geval van andere activiteiten, die afwijken van de gebruikelijke alledaagse handelingen van de plaatselijke samenlevingen, moet eerst overleg plaatsvinden.

Het MT heeft eerder als facilitator opgetreden bij de besprekingen voor bepaling van de onderlinge grenzen tussen de Ndyuka’s vs Trio en Wayana inheemsen anderzijds; Ndyuka vs Saamaka; Pamaka vs Kawina.

Soedeshchand Jairam: 'Padieprijs in Suriname ligt ver beneden de gangbare prijs in de regio'

'De regering moet een productievriendelijk beleid voeren'


Landbouwdeskundige Soedeshchand Jairam zegt vandaag, dinsdag 17 september 2019, op Starnieuws, dat de padieprijs die in Suriname wordt gehanteerd, ver beneden de gangbare prijs in de regio ligt. Hij maakt een vergelijking met Guyana waar de rijstsector beter georganiseerd is. 

Momenteel bedraagt de opkoopprijs Srd 95 voor een baal natte padie wat neerkomt om ongeveer 12,5 Amerikaanse dollar. Volgens de landbouwdeskundige is deze prijs minimaal 5 Amerikaanse dollar lager dan de opkoopprijs in 2015.

'De padieboeren in andere landen ontvangen nog steeds meer dan 17 Amerikaanse dollar. Dit is bijvoorbeeld nu het geval in buurland Guyana.'

Hij legt uit dat de productiekosten, door onder andere het gebrekkig beleid, juist veel hoger zijn. 'Dit werkt juist averechts en pakt heel nadelig voor de rijstboeren uit.' Hij vindt het jammer dat de regering geen gebruik maakt van de voordelen die het land worden aangeboden voor de rijstsector. Volgens hem zou de export naar Venezuela op de juiste wijze benut moeten worden.

De regering kan een productievriendelijk beleid voeren, waardoor de padieprijs hoger dan 20 Amerikaanse dollar per baal zou bedragen. 'Dit zou niet te veel van de overheid vergen.'

Jairam wijst erop, dat de overheid inmiddels via SML ook verwerkingsfaciliteiten heeft. 'Op basis van een jaarlijkse padieproductie ontvangt de primaire productie miljoenen dollars minder, waardoor de situatie van de landbouwers slechter wordt.'

Surinaamse delegatie onder indruk van landbouwtechnologie in Israël

(Bron foto's: NII)
Adhin in Israël in kader op te zetten Agrarisch Industriepark in Wanica en Saramacca

'Door Israël gebruikte kennis kan een zowel katalyserende als versterkende werking hebben voor landbouwsector in Suriname'


De Surinaamse delegatie die momenteel in Israël verblijft, is onder de indruk van de technologie die in dat land wordt toegepast in de landbouw en de veeteelt om op grotere schaal gewassen en producten te leveren. De delegatie onder leiding van vicepresident Michael Adhin, is op uitnodiging van de LR Group Limited in Israël, in het kader van het in Suriname op te zetten Agrarisch Industriepark in de districten Wanica en Saramacca. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 16 september 2019.

Vicepresident Adhin is onder de indruk van hoe het allemaal geschiedt in Israël en tevens enthousiast over het toepassen van de technologie in Suriname. Hij brengt in herinnering, dat er in het parlement 66 miljoen euro is goedgekeurd voor de komende twee jaar, om een agrarisch industriepark in Suriname op te zetten. Op deze wijze zullen op grote schaal, zoals Suriname dat nog nooit eerder heeft gezien, melk, kip, eieren en tuinbouwgewassen moeten worden geproduceerd.

Zoals aan de Surinaamse delegatie gedemonstreerd, zullen deze producten via outgrowers worden aangeleverd, verwerkt en verpakt. Tegelijkertijd zal volume worden gecreëerd en de export dus toenemen. De vicepresident benadrukt dat Israël de meest hoogwaardige technologie gebruikt en niet alleen exporteur is van ICT, maar ook van agrarische know how. De bewindsman zegt, dat Suriname van oudsher landbouwers heeft, maar dat de door Israël gebruikte kennis een zowel katalyserende als versterkende werking zou kunnen hebben voor de landbouwsector in Suriname.

Door middel van verslag, video- en beeldmateriaal zullen landbouwers in Suriname na terugkeer van de delegatie een indruk krijgen van hoe groot het kan. De delegatie heeft een indruk gekregen van hoe op een grootschalige en procesmatige manier met de nieuwste technologie, de veeteelt en melkproductie ter hand wordt genomen en het laatste kan worden geoptimaliseerd tot wel 25 liter melk per koe.

De delegatie kreeg ook een demonstratie van het water drippingsystem. Met dit systeem is aangetoond wat de minimale hoeveelheid voeding is die plantjes, onder meer rijst, nodig hebben om maximale groei te bereiken.

De nieuwe generatie kan ook gestimuleerd worden door de technologie die wordt gebruikt en zij kunnen nog meer halen uit de gronden die ze ter beschikking hebben. Adhin brengt dit ook in lijn met het besluit van de regering om grond beschikbaar te stellen aan studenten die pas zijn afgestudeerd. Hij benadrukt dat met het in Israël toegepaste systeem in Suriname, 1.500 banen kunnen worden gecreëerd, terwijl het aan honderden boeren contracten kan opleveren om als outgrowers te participeren.

Volgens de bewindsman zal er, wanneer de totale technologie geabsorbeerd is en het systeem is uitgegroeid, sprake zijn van iets honderd procent Surinaams. Adhin zegt dat er uiteindelijk sprake moet zijn van diversifiëring van onze economie. Het agrarisch industriepark wordt het grootste agrarische project in Suriname.

'Wij hebben topmensen genomen om het ons te laten zien', zegt hij over de relatie met LR Group Limited. Behalve dat landbouwers hier door middel van foto- en filmmateriaal een indruk zullen krijgen van hoe het systeem werkt, zal volgens de vicepresident ook een selectie worden gemaakt van een paar landbouwers, om naar Israël te gaan om te zien hoe alles in zijn werk gaat. Deze landbouwers zullen in Suriname als trekkers van het project dienen

Personeel SBB voor zoveelste keer in actie

Bond blijft strijden voor aanpassing lonen naar huidige koers Amerikaanse dollar

'Daar waar anderen weigerden de koers te bespreken, heeft Soerdjan dit wel gedaan en wil erover praten'


De bond bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft gistermorgen voor de zoveelste keer het werk neergelegd om af te dwingen dat het personeel beter wordt gewaardeerd. Al gedurende lange tijd tracht de bond de lonen die in Amerikaanse dollars vastgelegd zijn, uit te keren tegen een betere koers dan die sinds 2015 is bevroren op Srd 3,35 voor de dollar. 

'Sinds 2017 zijn we in gesprek over de cao', zegt bondsvoorzitter Lloyd Read vandaag, dinsdag 17 september 2019, in de Ware Tijd. 'Over andere zaken zijn wij het al lang eens, maar het financieel gedeelte blijft een heikel punt.'

De bond heeft voorstellen ingediend, maar kreeg gisteren een tegenvoorstel dat als totaal onvoldoend van tafel werd geveegd. Wat het tegenvoorstel is wil Read niet zeggen. Hij zegt dat anders dan de staking zou doen vermoeden, er een goede relatie is met minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. 'Daar waar anderen weigerden de koers te bespreken, heeft hij dit wel gedaan en wil erover praten.'

Drie weken geleden diende de bond voorstellen in, maar is erg ontevreden over het tegenbod dat de minister deed via waarnemend SBB-directeur Rene Somopawiro. 'Elke werknemer werkt om vooruit te gaan en dat is nu niet het geval bij de SBB', aldus de bondsvoorzitter.

Door de actie zijn in feite alle activiteiten van de SBB stil komen te liggen en is ook geen export mogelijk. Read benadrukt, dat de werknemers van het controle orgaan te maken krijgen met situaties waar veel geld mee gemoeid gaat. 'Als dan de beloning wegblijft, begrijp je dat je daarmee de deur voor ongeoorloofde praktijken opengooit. Wij als bond staan daar niet achter en keuren het af. Maar, het is wel een levensgroot probleem.'  

Medio februari en juli was het werk ook al neergelegd om deze kwestie.