zondag 24 december 2017

Venezolaanse president Maduro heeft 36 tegenstanders vrijgelaten uit de gevangenis

Tachtig leden van oppositie uit de cel gehaald voor uitvoeren van  een alternatieve straf


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zondag 24 december 2017 36 tegenstanders van zijn regime vrijgelaten uit de gevangenis zodat ze de feestdagen met hun geliefden kunnen doorbrengen. Het is volgens een lokale mensenrechtenorganisatie onderdeel van een uitgebreider Kerstmis-pardon. 

Een dag eerder had Maduro aangekondigd tachtig leden van de oppositie uit de cel te halen en hun een alternatieve straf te geven zoals maatschappelijke dienstverlening.



Critici in binnen- en buitenland hekelen het socialistische bewind in Caracas voortdurend wegens het arresteren en opsluiten van 270 activisten.

Dertien van de vrijgelaten Venezolanen traden voor het oog van de tv-camera's aan voor een ontmoeting met regeringsfunctionaris Delcy Rodriguez. Zij sprak hen streng toe wegens geweldpleging en subversieve acties maar wenste hun ook een gelukkig kerstfeest.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/YouTube/Twitter)

Minister Benschop van Defensie betreurt negatieve berichtgeving

(Bron foto: NII)
Website Global Fire Power stelt dat het Surinaams leger op een na zwakste leger ter wereld is

Benschop weerspreekt niet gepresenteerde cijfers van Global Fire Power



De website Global Fire Power (G.F.P) heeft het Surinaams leger als op een na zwakste leger ter wereld aangemerkt, onder 133 onderzochte landen (zie onderaan). Maar, deze bevinding berust volgens de minister van Defensie, Ronny Benschop, niet op waarheid.

Er kan bij nader onderzoek, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zondag 24 september 2017, geen enkele persoon en of personen verantwoordelijk worden gevonden voor deze verklaring, zegt de bewindsman.

Verder geeft hij aan, dat er gerust geconcludeerd kan worden, dat de Global Fire Power website, een 'cover website' is om negatief nieuws te verspreiden. Waarop de bewindsman dat baseert laat hij in het midden. Ook weerspreekt hij de informatie op die website niet...

Als Defensieminister betreurt hij het feit, dat Suriname op deze manier weer eens negatief belicht wordt.

Op plek 133 staat Bhutan en de nummer 131 is Sierra Leone. Nederland is 38e en Brazilië bezet de 17e plaats.

Oud-president van Peru Alberto Fujimori (79) met spoed opgenomen in een ziekenhuis

(Bron foto:: Twitter)
Fujimori met 'abnormaal lage bloeddruk en hartritmestoornissen' van gevangenis naar ziekenhuis

 
Alberto Fujimori (79), voormalig president van Peru, is met spoed overgebracht van de gevangenis naar een ziekenhuis en verkeert volgens zijn lijfarts in levensgevaar. Hij moest daar worden opgenomen vanwege een 'abnormaal lage bloeddruk en hartritmestoornissen', zo vertelde Fujimori's arts Alejandro Aguinaga aan een Peruaanse radiozender.

Fujimori zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor corruptie en schending van de mensenrechten tijdens zijn presidentschap van 1990 tot 2000.




Fujimori is een uiterst controversieel figuur in Peru die ook vanuit de gevangenis nog voor verdeeldheid zorgt. Hij is geliefd bij zijn aanhangers vanwege zijn economisch beleid en gehaat bij zijn tegenstanders die hem een corrupte dictator noemen.


Meteen na de ziekenhuisopname adviseerden aanhangers van Fujimori de huidige president Pedro Pablo Kuczynski om Fujimori definitief vrij te laten. Kuczynski heeft eerder gezegd het onwenselijk te vinden om de oud-president te laten sterven in gevangenschap.

Tegenstanders hebben aangekondigd alle samenwerking met de centrum-rechtse regering van de partij van de president te beëindigen als Fujimori vrijkomt. De voormalig president kampt al jaren met een broze gezondheid. Zo werd in 2011 tongkanker bij hem geconstateerd.

(Suriname Mirror/RPP.pe/Reuters/De Telegraaf/Twitter/YoouTube)

Amazone Partij Suriname kijkt uit naar spoedige afkondiging wet 'Erkenning Collectieve Grondenrechten'

'De wet bevat nog wel enkele zorgpunten'


'De Amazone Partij Suriname (APS) heeft met genoegen vernomen, dat de 'Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden' vrijdag met algemene stemmen door De Nationale Assemblee is aangenomen. Deze wet moet garanderen dat inheemsen en andere in stamverband levende Surinamers binnen een straal van vijf kilometer van hun dorp in alle rust kunnen wonen en leven. Mensen kunnen niet meer van de ene op de andere dag worden geconfronteerd met machines die hun intrede doen in het dorp, zoals op de dag van de aanname van deze wet toen bewoners van Maho wederom moesten ondervinden dat een deel van hun weg is weggegraven. 

Hopelijk wordt deze wet nog vóór het eind van het jaar afgekondigd, zodat niet hetzelfde gebeurt als vier jaren geleden toen de bewoners van Ida Cabendadorp aan de Saramaccarivier een dag voor kerst op zeer ruwe wijze werden geconfronteerd met zwaar materieel in hun woongebied. 

De wet bevat nog wel enkele zorgpunten. Er is gekozen voor het beschermen van een woon- en leefgebied binnen een cirkel met een straal van vijf kilometer vanuit een centraal punt in het dorp. We begrijpen allemaal dat geen enkele dorp een dergelijke oppervlakte kent. Er zullen ongetwijfeld kwesties komen waarbij delen van het dorp juist wel of juist niet in dit indicatieve beschermd gebied valt en het is nog onduidelijk hoe men er dan mee om zal gaan. Waarom hebben de initiatiefnemers niet gewerkt met de reeds bestaande in kaart gebrachte gebieden en waarom zijn die niet in de figuratieve kaart opgenomen? 

De overgangsbepalingen zijn niet bepaald in het voordeel van inheemsen en andere in stamverband levende Surinamers en APS kijkt dan ook met argusogen naar de stappen die ten aanzien van Maho worden ondernomen.

APS volgt ook zeer nauwlettend de volgende stap van de regering over de uiteindelijke erkenning van de grondenrechten.

Zoals bekend is de staat Suriname veroordeeld door het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten tot de wettelijke erkenning en bescherming van collectieve rechten van van inheemse en tribale volken op hun traditioneel grondgebied. De uitspraak is gedaan in november 2015 en publiek gemaakt in januari 2016. Vanaf dat moment heeft de staat drie jaar de tijd gekregen om collectieve grondtitels voor de traditionele grondgebieden wettelijk te erkennen. Verder bestaat het vonnis uit een twaalftal actie maatregelen die de overheid moet nemen, echter zijn we nu twee jaar verder en we merken dat betreffende dit vonnis deze regering nog geen stap verder heeft gemaakt. 

De APS staat met haar idealen voor een duurzame sociaal-economische ontwikkeling van ons land waaraan bescherming van het milieu en een groene economie ten grondslag liggen.

De APS staat tevens nadrukkelijk achter het wettelijk erkennen van de woon- en leefgewoonten van de traditionele gemeenschappen binnen onze samenleving en zij kijkt uit naar een spoedige afkondiging van de wet 'Erkenning Collectieve Grondenrechten'. Dat zou een goede start van 2018 kunnen zijn.'

Venezuela zet Braziliaanse ambassadeur en Canadese zaakgelastigde het land uit

Ambassadeur Pereira beschuldigd van schenden van de rechtsstaat

Canadese zaakgelastigde Kowalik zou zich mengen in binnenlandse aangelegenheden van Venezuela


Venezuela heeft de Braziliaanse ambassadeur, Ruy Pereira, in Caracas. en de Canadese zaakgelastigde Craib Kowalik het land uitgezet. De uitzetting werd aangekondigd door het hoofd van Venezuela's krachtige Constituerende Vergadering, Delcy Rodriguez


Mevrouw Rodriguez beschuldigde Canada ervan zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela en Brazilië van het schenden van de rechtsstaat. Canada heeft enkele maanden geleden sancties opgelegd aan hoge Venezolaanse functionarissen. Het besluit om ambassadeur Pereira uit te zetten, kan zijn veroorzaakt door de recente klacht van Brazilië, dat president Nicolás Maduro 'de oppositie voortdurend lastig viel'.


De diplomatieke betrekkingen van Venezuela met Brazilië zijn verslechterd sinds de centrumrechtse president van Brazilië, Michel Temer, vorig jaar aantrad.

Hij verving de linkse presidente Dilma Rousseff, die door het Congres werd ontslagen wegens het knoeien met de begroting om een ​​groeiend tekort te verbergen.
Haar afzetting wekte linkse leiders over de hele wereld, waaronder Maduro, die het beschreef als een 'rechtse staatsgreep'. 'De diplomatieke betrekkingen met Brazilië zullen pas worden hersteld als de regering de constitutionele orde herstelt die zij effectief heeft verbroken', zei Rodriguez op een persconferentie. De relatie met Canada was ook maandenlang moeilijk.

Ottawa heeft eerder dit jaar sancties opgelegd aan Venezolaanse functionarissen wegens vermeende mensenrechtenschendingen en corruptie. Minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zei in november, dat de sancties illegaal waren en beschuldigde de Canadese regering van 'schandelijke en totale onderwerping aan de regering van Donald Trump'.


Rodriguez heeft nu gezegd, dat het besluit om de heer Kowalik persona non grata te verklaren werd ingegeven door 'zijn voortdurende, indringende, grof, vulgaire inmenging in de interne aangelegenheden van Venezuela'.

(Suriname Mirror/BBC News/Twitter/YouTube) 

Braziliaanse politieagenten op jacht naar criminelen aangevallen door zwerm bijen

(Bron foto: Raquel Ribeiro/TV Rio Sul)
Zeven agenten belanden in ziekenhuis, een op de intensive care

Een van de slachtoffers was 300 keer gestoken


Braziliaanse agenten die op zoek waren naar criminelen, werden zelf doelwit toen een zwerm bijen ze aanviel en zeven officieren in het ziekenhuis belandden. De agenten waren vrijdag op zoek in een stuk bos bij een boerderij in Resende, ten noordwesten van Rio de Janeiro, toen 'ze een doos vonden', zei de politie zaterdag 23 december 2017 in een verklaring.


'Bij het openen ervan kwamen ze een zwerm bijen tegen en werden ze aangevallen.'

Zeven officieren hadden ziekenhuisopname nodig, twee daarvan mochten snel naar huis, aldus de verklaring. Van de vijf die nog in het ziekenhuis waren, was er een in de intensive care. Globo Nieuws,-televisie meldde dat een van de slachtoffers 300 keer was gestoken.


(Suriname Mirror/AFP/SFnoticias/Globo/Twitter)