vrijdag 22 februari 2019

Bewoners Donderskamp en Corneliskondre aan Wayamborivier zien uit naar beloofde boot

'Als we naar Boskamp willen gaan, moeten we liften met boten die hout transporteren'


Bewoners van Donderskamp en Corneliskondre aan de Wayamborivier kijken uit naar de boot die aan hen is beloofd om een reguliere dienst te onderhouden. Volgens Jules April, kapitein van Corneliskondre, beschikken de dorpen al geruime tijd niet meer over een geschikt vaartuig. 'Als we naar Boskamp willen gaan, moeten we liften met boten die hout transporteren', aldus April vrijdag 22 februari 2019 in de Ware Tijd. 

Het charteren van een boot naar Boskamp kost volgens hem Srd 7.000. De kapitein legt uit dat de dorpen niet verbonden zijn met een weg die naar Paramaribo voert. 'We zijn daardoor helemaal afhankelijk van transport over het water.'

Vroeger maakten de mensen gebruik van de dienstboot van de Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS), maar dit vaartuig doet de dorpen al een aantal jaren niet meer aan. De overheid heeft daarna een boot geschonken aan de dorpen, maar door slecht onderhoud is die buiten gebruik geraakt.

Overheidsfunctionarissen waren begin februari in de dorpen en beloofden de plaatselijke gemeenschappen dat die spoedig een boot zouden krijgen.

Districtscommissaris Ludwig Mettendaf van Boven-Coppename heeft intussen een houten boot aangeschaft waarmee twintig mensen vervoerd kunnen worden. Er is ook een beschut gedeelte op het vaartuig. Volgens de districtscommissaris moet een buitenboordmotor gekocht worden. Hij is bezig donaties hiervoor te zoeken. Hij streeft ernaar om de boot eind februari in de vaart te zetten. Het districtscommissariaat zal ook voor vier dorpelingen de cursus van de Maritieme Autoriteit Suriname betalen om de boot te leren besturen.

Mettendaf heeft verder zwemvesten aangeschaft. In de boot die op 28 december omsloeg op de Coppenamerivier hadden slechts twee opvarenden een zwemvest aan. Bij het tragische bootongeluk verdronken twaalf personen. De twintig overlevenden keerden begin februari terug naar huis. Ze waren sinds het ongeluk ondergebracht in de Memre Boekoe Kazerne in Paramaribo, onder meer voor psychische begeleiding.

Burgerdoden na clash met leger bij grens tussen Venezuela en Brazilië

’Militairen begonnen te schieten’ 

Lokale bevolking en Pemon inheemsen proberen te voorkomen dat regeringstroepen de grens sluiten


Bij schermutselingen bij de grens tussen Venezuela en Brazilië zijn vrijdag 22 februari 2019 twee doden gevallen. De lokale bevolking probeerde te voorkomen dat regeringstroepen de grens sloten. 

Het incident vond plaats bij Gran Sabana. De militairen werden tegengehouden door de inheemse Pemon-bevolking en begonnen daarna te schieten, waardoor twee mensen om het leven kwamen. Vijftien anderen raakten gewond.


'De militairen begonnen te schieten. Ze gebruikten geen traangas of hagel', verklaarde een lid van de oppositie in het parlement. 'Maar, ze moesten zich terugtrekken, omdat de inheemse gemeenschap fel protesteerde en de controle over het gebied behield.'

De twee doden zouden een man en zijn echtgenote zijn.


President Nicolás Maduro deed onder andere de grens met Brazilië op slot om te voorkomen dat hulpgoederen Venezuela worden binnengebracht.

Ondertussen is oppositieleider Juan Guaído met tientallen parlementsleden onderweg naar de grens met Colombia om hulpgoederen in ontvangst te nemen. Dat moet zaterdag gebeuren, zo heeft hij aangekondigd.(Suriname Mirror/Cronica.uno/El Universal/Twitter/De Telegraaf/CNN/YouTube)

Al zo'n 3,4 miljoen Venezolanen zijn het land ontvlucht

2,7 Miljoen Venezolanen gevlucht naar buurlanden zoals Colombia en Peru, de rest naar landen buiten Latijns-Amerika


Zowat 3,4 miljoen Venezolanen zijn sinds het begin van de politieke en economische crisis het land ontvlucht en het ziet er niet naar uit dat die trend snel zal keren. Dat zeggen de Verenigde Naties vrijdag 22 februari 2019. 

Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (Agencia de las Naciones Unidas para los Refugiados) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM, Organización Internacional para las Migraciones) laten in een gezamenlijke persbericht (zie onderaan) weten, dat 2,7 miljoen Venezolanen een toevluchtsoord hebben gevonden in buurlanden zoals Colombia en Peru. De rest is gevlucht naar landen buiten Latijns-Amerika.


Over heel 2018 verlieten dagelijks gemiddeld 5.000 mensen het land.

Op basis van die cijfers verwacht de VN dat tegen het einde van dit jaar 5,3 miljoen mensen het land zullen hebben verlaten. Colombia huisvest 1,1 miljoen vluchtelingen, gevolgd door Peru met 506.000 mensen, Chili met 288.000, Ecuador met 221.000, Argentinië met 130.000 en Brazilië met 96.000.

https://www.acnur.org/noticias/press/2019/2/5c700eb94/los-flujos-de-venezolanos-continuan-constantes-alcanzando-ahora-la-cifra.html


Los flujos de venezolanos continúan constantes, alcanzando ahora la cifra de 3,4 millones

Comunicado de prensa conjunto ACNUR - OIM
22 de febrero de 2019
 
Una madre venezolana carga a su hijo mientras cruza el Puente Internacional Simón Bolívar, enero 2019   © ACNUR/Siegfried Modola


ACNUR, la Agencia de las Naciones Unidas para los Refugiados y la OIM, la Organización Internacional para las Migraciones, anunciaron hoy que la cifra de refugiados y migrantes de Venezuela en todo el mundo asciende en este momento a 3.4 millones.

De acuerdo con datos de las autoridades nacionales de migración y de otras fuentes, los países en Latinoamérica y el Caribe han acogido a unos 2.7 millones de venezolanos, mientras que otras regiones albergan a los restantes.

En 2018, un promedio de 5.000 personas por día se fue de Venezuela buscando protección o una vida mejor.

Colombia acoge al mayor número de refugiados y migrantes de Venezuela, más de 1.100.000, seguida por Perú con 506.000, Chile con 288.000, Ecuador con 221.000, Argentina con 130.000 y Brasil con 96.000. México y los países de Centroamérica y el Caribe también han acogido un número significativo de refugiados y migrantes de Venezuela.

“Los países de la región han mostrado una gran solidaridad con los refugiados y migrantes de Venezuela y han implementado soluciones ingeniosas para poder ayudarlos. Pero las cifras mencionadas ponen de relieve la presión que sufren las comunidades de acogida y la permanente necesidad de recibir apoyo por parte de la comunidad internacional, en un momento en el que la atención mundial está puesta sobre los acontecimientos políticos que se están dando en el interior de Venezuela”, dijo Eduardo Stein, Representante Especial Conjunto del ACNUR y la OIM para los refugiados y migrantes de Venezuela.

Los países de América Latina han concedido aproximadamente 1.300.000 permisos de residencia y otras fórmulas para regularizar el estatus a ciudadanos venezolanos. También han reforzado sus sistemas de asilo, con el fin de poder procesar un número sin precedentes de solicitudes. Desde 2014, los ciudadanos venezolanos han presentado más de 390.000 solicitudes de asilo, de las que 232.000 se cursaron en 2018.

Con cifras cada vez mayores, las necesidades de los refugiados y migrantes de Venezuela y de las comunidades de acogida siguen aumentando. Los gobiernos de la región han fortalecido su respuesta nacional y están cooperando – a través del Proceso de Quito – a fin de mejorar la asistencia y la protección de los nacionales de Venezuela y facilitar su inclusión legal, social y económica. La próxima reunión regional del mencionado proceso tendrá lugar en Quito durante la primera semana de abril.

Para complementar dichos esfuerzos, en diciembre de 2018 se lanzó el Plan Regional de Respuesta para Refugiados y Migrantes (RMRP por sus siglas en inglés)  de Venezuela, con el objetivo de brindar ayuda humanitaria a 2.200.000 venezolanos y a 500.000 personas de comunidades de acogida en 16 países.

(Suriname Mirror/Belga/VN-ACNUR/Twitter)

Krachtige aardbeving treft grensgebied Ecuador en Peru - Geen nieuws over eventuele slachtoffers

Epicentrum beving bevindt zich ongeveer 110 kilometer ten oosten-zuidoosten van Palora, EcuadorEen krachtige aardbeving met een magnitude van 7,5 trof vanochtend, vrijdag 22 februari 2019 (lokale tijd), het grensgebied van Ecuador en Peru.

Het epicentrum van de beving bevond zich volgens de 'United States Geological Survey' ongeveer 110 kilometer ten oosten-zuidoosten van Palora, Ecuador, op een diepte van 130 kilometer. De aardbeving die plaatsvond om 10:17 uur was oorspronkelijk gerapporteerd als een magnitude 7,7, maar werd later aangepast naar 7,5.


Ongeveer 25 minuten later vond een aardbeving met een kracht van 5,5 plaats in het westen van Ecuador, in de buurt van Guayaquil.


De president van Ecuador, Lenin Moreno, twitterde dat 'voorlopige rapporten over de aardbevingen in de buurt van Macas (de provinciale hoofdstad Morona Santiago) berichten geen grote schade.' Hij voegde eraan toe, 'dat de bevingen 'overal in het land voelbaar waren'.


Of er ook mensen slachtoffer zijn geworden van het natuurgeweld is onbekend.(Suriname Mirror/weather.com/Twitter)

Colombiaanse budgetmaatschappij Wingo gaat twee keer per week vliegen tussen Willemstad en Bogota

Boeing 737-700 van Wingo voert vanaf 11 april haar vluchten uit


De Colombiaanse budgetmaatschappij Wingo vliegt vanaf 11 april twee keer per week tussen Willemstad en Bogota. Op de route wordt een Boeing 737-700 ingezet met plaats voor 142 passagiers, zo bericht luchtvaartnieuws.nl vandaag, vrijdag 22 februari 2019.


Tussen beide hoofdsteden wordt al één tot twee keer per dag gevlogen door het eveneens Colombiaanse Avianca, maar Wingo probeert zich te onderscheiden met lagere prijzen. Retourtickets zijn te koop vanaf omgerekend 130 euro.

Copa-dochter Wingo is een dochter van het Panamese Copa Airlines en heeft haar thuisbasis in Bogota. De maatschappij beschikt over een vloot van vier Boeing 737-700’s, die voornamelijk gebruikt worden voor vluchten binnen Colombia en naar buurlanden.

Nederlands ministerie van BuZa scherpt reisadvies voor Colombia aan

Aanscherping 'heeft alles te maken met een hulpoperatie aan Venezuela'Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft vandaag, vrijdag 22 februari 2019, het reisadvies voor Colombia aangescherpt. Dat heeft alles te maken met een hulpoperatie aan Venezuela. Morgen wordt vanuit Colombia noodhulp het geplaagde buurland binnengebracht. 

'Dit kan leiden tot meer spanningen in de grensgebieden', meldt het ministerie.

Het wordt vooral afgeraden naar Cucuta en andere grenssteden af te reizen.

Colombia is sowieso niet het veiligste land om rond te reizen. De veiligheidssituatie in Colombia kan snel veranderen en verschilt sterk per regio. In sommige gebieden komen gewapende conflicten voor. De guerrillabeweging ELN, dissidenten van de FARC en gewapende bendes zijn daar actief. Er gelden dan ook verschillende adviezen voor de regio’s in het land.

Daarnaast, aldus het reisadvies, kunnen demonstraties voorkomen. 'Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.'

Zoon Braziliaanse president Bolsonaro, Flavio Bolsonaro, een senator, verdacht van witwaspraktijken

(Bron foto: Reuters)
Jair Bolsonaro heeft beloofd corruptie aan te pakken - Nu is zoon verdachte van corruptie

'Flavio Bolsonaro is het slachtoffer van een politieke vervolging'


In Brazilië is een federaal onderzoek ingesteld naar de zoon van president Jair Bolsonaro. Flavio Bolsonaro, een senator, wordt verdacht van witwaspraktijken, zo deelt het kabinet van de openbare aanklager vandaag mee. 

President Jair Bolsonaro werd vorig jaar verkozen na een campagne waarin hij beloofde de naleving van de wet en de orde in het land te herstellen en de corruptie aan te pakken. Tegen zijn zoon Flavio lopen echter meerdere beschuldigingen van corruptie.

De recente aanklacht heeft te maken met twee luxe appartementen in Rio de Janeiro. Een woordvoerder van Flavio Bolsonaro zegt dat de man onschuldig is. Bolsonaro is 'het slachtoffer van een politieke vervolging en hij verwerpt deze poging om hem wangedrag en onbestaande misdrijven toe te schrijven', klinkt het.


Flavio weigerde om zich door de openbare aanklagers van Rio de Janeiro te laten ondervragen over de recente aantijgingen, maar aan de federale aanklagers zal hij niet kunnen ontkomen.

Eerder deze maand verwierp het Braziliaanse Hooggerechtshof nog een verzoek van Flavio Bolsonaro om een einde de maken aan een onderzoek naar verdachte cash betalingen op een rekening van zijn voormalige chauffeur Fabricio Queiroz. Flavio, zijn vader en Queiroz beweren alle drie dat ze nergens schuldig aan zijn.

 Het schandaal kwam aan het licht nadat de Raad voor Financiële Activiteiten (COAF, Conselho de Controle de Atividades) ontdekte dat er in 2017 in slechts één maand tijd 48 verdachte stortingen, goed voor in totaal 100.000 Braziliaanse real (23.400 euro), werden gemaakt op Flavio’s bankrekening. Daarnaast vond het COAF ook verdachte financiële transacties ter waarde van 7 miljoen real (1,6 miljoen euro) naar bankrekeningen van Queiroz.

De Braziliaanse krant O Globo onthulde eerder deze maand, dat ze inzage had gekregen in een politiedossier over een onderzoek naar vastgoeddeals die Flavio had afgesloten tussen 2014 en 2017 die resulteerden in een 'buitengewone toename' van zijn nettowaarde. Dat valt ongeveer samen met de periode waarin de 7 miljoen real op de bankrekening van Queiroz belandden.


(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Reuters/politica.estadao.com.br/Metropoles/Twitter)

Dierenhandelaar tracht jaguar welpjes te verkopen in Verenigde Arabische Emiraten via Instagram

Verkoper identificeert zich als Oliver uit Slowakije in Centraal-Europa

Bloeiende illegale handel in wilde dieren is verschoven naar social media...


Een korte videoclip die deze week is geüpload via de app voor het delen van foto's vanaf een account met meer dan 16.000 volgers, toont een paar jaguar-welpen met hun moeder in een ruimte met een traliewerk er omheen. Het bijbehorende bijschrift luidt: 'Jag welpjes beschikbaar voor serieuze  verzoeken, geen huisdieren - alleen dierentuinen! DM voor informatie.'

De op twee na grootste wilde katachtige ter wereld, jaguars, worden vermeld als 'Near Threatened' ('Bijna Bedreigd') in de zogenoemde de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN, International Union for Conservation of Nature) en handel in dit dier is ten strengste verboden.

Ze werden echter gemakkelijk aangeboden aan een verslaggever van Gulf News toen hij zich op Instagram als koper presenteerde. 'Een paar kost Dh 100.000, plus verzendkosten en luchthavenkosten', zei de verkoper die zichzelf identificeerde als Oliver uit Slowakije in Centraal-Europa.

Daaropvolgende gesprekken werden gehouden op WhatsApp waarbij de man ook aanbood getemde en met de hand grootgebrachte nevel- en zwarte luipaarden, poema's, witte leeuwen, meerkat, genet en witte wolf, naast een groot aantal andere wilde dieren, waaronder bedreigde soorten.


Voor de goede orde verzekerde hij dat de dieren worden verkocht met certificaten van oorsprong en gezondheid. Oliver beweerde, dat de dieren op zijn boerderij waren grootgebracht en binnen 6-8 weken overal in de VAE konden worden afgeleverd. 'We moeten ze officieel exporteren en ik zal papierwerk nodig hebben om dat te bewijzen. Ze zullen legaal worden geëxporteerd naar Oman voordat ze naar de VAE worden gebracht', zei Oliver.

Rond deze tijd vorig jaar kocht een tiener in Abu Dhabi een baby-baviaan via Instagram voor Dh 3.500. Het dier werd later gered en meegenomen naar Al Ain Zoo, zoals Gulf News berichtte.

Illegale handel in dieren is een wereldwijde industrie van $ 10 miljard. In 2014 vond het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) 120 online advertenties in de VAE voor internationaal beschermde levende dieren. Na de onthullingen werden alle online platforms die bedreigde levende dieren verkopen gesloten. Maar, nu blijkt dat de bloeiende illegale marktplaats voor wilde dieren is verschoven naar social media.

Gealarmeerd door de ontwikkeling sloten vorig jaar 21 technologiebedrijven, waaronder Google, Facebook en Instagram zich aan bij het Wereld Natuur Fonds (WWF), het IFAW (International Fund for Animal Welfare) en de TRAFFIC-groep voor het volgen van dierenhandel om de Global Coalition te vormen voor het beëindigen van de handel in wilde dieren en planten online. Het idee is om beleid te ontwikkelen en uit te voeren, dat de handel in wilde dieren en planten via onlineplatforms met 80 procent tegen 2020 zou kunnen verminderen.

In een aanverwante actie heeft Instagram, van Facebook, een waarschuwing toegevoegd aan hashtags die verband houden met schadelijk gedrag voor dieren of het milieu. Maar, duidelijk lijkt de truc niet te werken, omdat hun handel blijft floreren.

De VAE heeft de Conventie over de internationale handel in bedreigde diersoorten (CITES) ondertekend, die zich ertoe verbindt de illegale handel in wilde dieren en planten te beëindigen. De online handel van dieren die zijn opgenomen in CITES via sociale netwerkplatforms en websites is illegaal en een overtreding van federale wet nr. 11 van 2002 die de internationale handel in bedreigde soorten wilde flora en fauna regelt.

Degenen die betrapt zijn op het overtreden van de wet kunnen een aantal straffen krijgen, variërend van aanzienlijke boetes en confiscatie tot gevangenisstraffen.

Hiba Al Shehi, waarnemend directrice van de afdeling Biodiversiteit bij het ministerie van Klimaatverandering en Milieu (MOCCAE), zei: 'De VAE hanteert een nul tolerantie beleid voor illegale handel in wilde dieren en is bezig met criminele syndicaten. Federale wet nr. 11 van 2002 betreffende de regulering van en het toezicht op de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten, geeft duidelijk de sancties weer voor schending van de bepalingen ervan, waaronder gevangenisstraf tot zes maanden en boetes tot Dh 50.000, naast tot confiscatie van de illegaal verhandelde of gehouden dieren.'

Ze voegde eraan toe: 'Online kanalen bieden illegale smokkelaars van wilde dieren een ongereguleerde, anonieme en vrijwel onbeperkte outreach. MOCCAE erkent dit en werkt samen met de regelgevende instantie voor telecommunicatie om berichten en advertenties te volgen die wilde soorten en producten van wilde dieren te koop aanbieden. En omdat er een netwerk voor nodig is om een ​​netwerk te verslaan, heeft de regering van de VAE samengewerkt met andere regeringen en inter-gouvernementele organisaties, zoals het Internationaal Consortium ter bestrijding van Natuurcriminaliteit (ICCWC), de conventie over internationale handel in bedreigde diersoorten omvat Fauna and Flora (CITES) Secretariaat, INTERPOL, het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit, de Wereldbank en de Wereld Douaneorganisatie, onder meer om cybercriminelen in wild te identificeren en bestrijden.'

Om mensen te motiveren om mee te doen aan de strijd tegen illegale handel in wilde dieren en hen inzicht te geven in de omvang van de schade die deze handel toebrengt aan bedreigde soorten en de mondiale biodiversiteit, heeft de VAE aanzienlijk meer inspanningen geleverd om het publiek bewust te maken van het belang van ervoor zorgen dat wilde dieren in het wild blijven.

(Suriname Mirror/Gulf News/YouTube)

Suriname duldt geen promotie van orale seks...

Commissariaat Paramaribo Noord-Oost en politie sluiten zaak die orale seks festijn promoot

'Als in het openbaar zaken tegen de goede zeden en waarden worden gepromoot dan moeten wij ingrijpen'


Het commissariaat Paramaribo Noord-Oost heeft samen met de politie een zaak aan de Masonstraat in Paramaribo Noord, die een festijn van orale seks promootte, tijdelijk gesloten. Dit gebeurde na een gesprek met de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw. Naar verluidt is het feestje begin februari doorgegaan. Dit was reden voor de autoriteiten om in te grijpen. 

'Als in het openbaar zaken tegen de goede zeden en waarden worden gepromoot dan moeten wij ingrijpen', zegt districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost vandaag, vrijdag 22 februari 2019, in de Ware Tijd.

Het is tegen de vergunningsvoorwaarden dat er personen met een filmpje, waarin een orale seksvertoning te zien is, worden opgeroepen om daarvan een feest te maken, aldus Nerkust. De vergunning was verstrekt voor de organisatie van openbare vermakelijkheden en de verkoop van etenswaren en drank.

'Wat de uitbater gedaan heeft, is niet correct. Werknemers kunnen zich niet op een dergelijke manier in het openbaar presenteren. Dit is onzedelijk gedrag.'

Hoewel de bekende plekken waar seks wordt verkocht niet beschikken over een vergunning, zegt de districtscommissaris ,dat een ieder weet dat die clubs bestaan. Deze clubs gaan echter niet over tot promotie van hun diensten. Volgens Nerkust is er een wezenlijk verschil met wat er gebeurde aan de Masonstraat.

Er lopen volgens de districtscommissaris verdere procedures tegen de eigenaar. Hij zegt verder, dat er al voor de seksescapade met de uitbater was gesproken. Voordat hij de vergunning eventueel zal vrijgeven, wil hij een hartig gesprek voeren met de eigenaar. 'Je kan mensen niet uitnodigen om zich te vermaken en ze vervolgens aanzetten tot onzedelijk gedrag.'

Het 17e mini kunstgrasveld is in Mariënburg in gebruik genomen

Minister van Sport- en Jeugdzaken Lalinie Gopal neemt kunstgrasveld in gebruik

(Bron foto's: Burger Informatiecentrum Commewijne)

Onder grote publieke belangstelling van buurtbewoners en jongeren van Mariënburg is woensdag daar het 17e mini kunstgrasveld in gebruik genomen door de minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal. De totstandkoming is geschied door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, met als projectuitvoerder de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Vertegenwoordiger van de KNVB, Johan van Geijn, gaf aan dat zijn organisatie het op prijs stelt om deel te mogen zijn van het aanleggen en rehabiliteren van de kunstgrasvelden. Hiermee zegt hij dat er wordt gezorgd voor een veilige plek waar jongeren hun sporttalenten kunnen ontwikkelen. In het kader daarvan heeft de KNVB ook 12 world coaches opgeleid die ervoor zullen zorgen dat de jongeren middels het voetballen levensvaardigheden worden bijgebracht.

Districtscommissaris Ajaikoemar Kali typeerde de dag als een belangrijke, omdat weer mogelijkheden worden gecreëerd voor jongeren om te kunnen sporten. Hij gaf aan, dat er met de oplevering van het kunstgrasveld voor meer ontspanning is gezorgd.

De districtscommissaris heeft een beroep gedaan op de gemeenschap om goed en zuinig om te gaan met het veld. Dezelfde mening is buurtbewoner Revelino Ammattarmidi toegedaan. Hij is momenteel bezig met het oprichten van een stichting om te kunnen zorgen voor onderhoud van het veld, tevens talentontwikkeling onder de jongeren.

NDP-Assembleelid Rajiv Ramsahai zei, dat de regering c.q. het ministerie van Sport- en Jeugdzaken veel heeft geïnvesteerd in de sport. Hierdoor wordt volgens hem ervoor gezorgd dat er minder uitgegeven zal worden voor de gezondheidssector en daarnaast ook verbeterde prestaties wordt gestimuleerd.

Minister Gopal gaf aan dat Commewijne intussen voorzien is van 2 kunstgrasvelden, namelijk in Zoelen en in Mariënburg en dat mede dankzij die investering talenten zijn ontdekt die intussen deelnemen aan de competities van de Commewijne Sportbond. Als reden om te werken aan gezonde burgers gaf de sportminister de analyses en cijfers van de verschillende nationale en internationale rapporten aan, die het toenemen van niet overdraagbare ziektes onder jongeren weergeven. Het zorgwekkende volgens haar is de omschrijving waaruit blijkt dat het te wijten is aan een slechte leefgewoonte, met name weinig bewegen of sporten en slechte voeding. Het ministerie heeft daarom het verruimen van sportfaciliteiten en speeltuinen en deze dichterbij het volk te brengen tot een prioriteit gemaakt.

De bewindsvrouwe heeft de gemeenschap opgeroepen zorgvuldig om te gaan met het veld en ook regelmatig te onderhouden.

De eerste 14 mini kunstgrasvelden zijn in 2014 en 2015 aangelegd. Het afgelopen jaar is het traject van rehabilitatie van deze velden gestart en tegelijkertijd zijn in december 2 nieuwe opgeleverd en in gebruik genomen te Paranam en Pontbuiten. De sportvelden die nog opgeleverd moeten worden zijn in Atjoni, Lelydorp, Apoera, Wageningen en het SOSIS Sportcomplex.

'Hoefdraad zoekt naar zondebokken voor zijn eigen falen en probeert zo ontslag van Gersie te rechtvaardigen'

'Beschuldigende vinger wijzen richting Gersie en Hakrinbank zonder vooraf gedegen onderzoek te laten plegen is onbehoorlijk en laf'


In mijn artikel ‘Bouterse en Hoefdraad verantwoordelijk voor de crisis’ had ik reeds gezegd, dat Bouterse en Hoefdraad verantwoordelijk zijn voor de financieel-economische crisis waarin het land thans verkeert. Daarvoor hebben we in de afgelopen jaren een veelheid aan verklaringen gekregen. Het verkeerde monetair beleid van ex-governor Hoefdraad tijdens de periode 2010- 2015 heeft geleid tot deze crisis. Nu hij als minister van Financiën aanzit, wordt het met de dag erger, we kunnen ons niet meer inbeelden hoe groot de financiële chaos is. Met de vele buitenlandse leningen wordt onze schuldenberg steeds hoger. 

Dat Bouterse en Hoefdraad het beleid van de regering bepalen weet bijna eenieder, dat is geen nieuws meer. Ashwin Adhin en de rest van het kabinet zijn slechts pionnen op het schaakbord. Ze moeten de opdrachten van zowel de president als van Hoefdraad blindelings opvolgen. Dat hebben wij gezien bij minister Moestadja, toen hij de boodschap van Hoefdraad moest overbrengen in de Assemblee. 

Op Starnieuws d.d. 21 februari: 'Er zijn onregelmatigheden aan het licht gekomen die zich hebben afgespeeld gedurende het bewind van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de periode 1 februari 2016 tot en met 15 februari 2019.' Hoefdraad heeft laten doorschemeren dat hij een audit-onderzoek heeft moeten gelasten van de internationale reserves in beheer bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het is nu zelfs voor de leek duidelijk wat Hoefdraad beoogt met dit onderzoek. Hij zoekt naar zondebokken voor zijn eigen falen en probeert zo het ontslag van Gersie te rechtvaardigen. Wie een hond wil slaan vindt altijd wel een stok.

Omdat er nu vanuit verschillende hoeken veel kritiek geleverd wordt op het ontslag van Gersie, probeert Hoefdraad zichzelf te verdedigen. Met het bericht van Hoefdraad, is de verwarring binnen de financiële sector compleet. In deze kwestie is er geen touw meer aan vast te knopen. 

Hoewel Hoefdraad, de naam van ex-directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank, niet heeft genoemd, zal hij zeer zeker ook meegesleurd worden in deze financiële chaos van onze moederbank. Kennelijk wil Hoefdraad 'wraak' nemen op Bousaid, omdat hij onlangs ongezouten kritiek heeft geleverd op het beleid van de minister van Financiën. 

Bij Hoefdraad wekt bevreemding, dat de CBvS cash euro’s van de Hakrinbank heeft omgezet naar girale tegoeden op rekeningen van de bank in het buitenland (ongeveer 8 miljoen). Hij vraagt zich af waarom slechts de Hakrinbank van deze faciliteit kon genieten? Hij heeft aangekondigd dat er nagegaan zal worden of de CBvS correct toezicht heeft toegepast op de herkomst van de Hakrinbank cash tegoeden. Dit is een ernstige aantijging aan het adres van Gersie, de Hakrinbank en Bousaid. De heer Jim Bousaid was toen nog directeur van de Hakrinbank. Het is duidelijk dat men schade wil berokkenen aan de persoonlijke integriteit van de ex-directeur van de Hakrinbank en ex-governor Gersie. Ik kan alleen maar vaststellen dat dit een laffe daad is van Hoefdraad. 

De beschuldigende vinger wijzen richting Gersie en de Hankrinbank zonder vooraf een gedegen onderzoek te laten plegen is onbehoorlijk en laf. 

Intussen heeft de ex-governor van CBvS met klem ontkend, dat onder zijn leiding malversaties zijn gepleegd. Hij heeft keurig aangegeven hoe de vork in de steel zit en dat Hoefdraad ook dezelfde werkwijze heeft gehanteerd toen hij governor was. 

Ik verwacht wel dat deze onsmakelijke kwestie een politiek staartje zal krijgen. Ik zag donderdagmiddag in het parlement een geïrriteerde minister van Financiën, hij begon zijn betoog rustig, maar gaandeweg haalde hij diep adem voor een langgerekte tirade. Hij slingerde verwensingen naar het hoofd van enkele economen (lees Jim Bousaid en Winston Ramautarsing) zonder die bij namen te noemen. Dat is een minister van Financiën niet waardig. Hoefdraad heeft niet kunnen overtuigen waarom de ex-governor Gersie is ontslagen. Hij was vaag over de grondslag van het ontslag. Volgens zijn eigen zeggen heeft president Bouterse slechts 5 tot 7 minuten met Gersie gesproken. 

Het is nu wel duidelijk geworden dat Hoefdraad, de mastermind is achter het ontslag van de governor. Minister Hoefdraad moet zijn eigen falen niet schuiven in de schoenen van anderen, maar dat hij de verantwoordelijkheid neemt en toegeeft dat hij als voormalig governor van de CBvS en thans als minister van Financiën volkomen gefaald heeft. 

Idris Naipal

Santokhi (VHP): ‘Intentieverklaring monetaire financiering eenzijdig in brief opgezegd’

'Dat is het scenario die jullie allemaal in elkaar hebben neergezet'

'Alles wijst erop, dat regering het geld bij CBvS wil gebruiken om haar verkiezingscampagne te financieren'


Volgens VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zijn er andere argumenten en overwegingen waarom Glenn Gersie weg moest bij de Centrale Bank van Suriname. De politicus stelde gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) over informatie te beschikken, dat Financiën-minister Gillmore Hoefdraad de intentieverklaring uit 2016, waarin afgesproken was niet meer monetair te financieren, eenzijdig in een brief heeft opgezegd. Toen Gersie dit weigerde, werd de druk op hem uitgevoerd en zijn twee leden in de Raad van Commissarissen vervangen om zodoende het ontslag van de governor mogelijk te maken. Dit bericht vandaag, vrijdag 22 februari 2019, het Dagblad Suriname.

'Dat is het scenario die jullie allemaal in elkaar hebben neergezet.' Naast de briefwisselingen zijn er volgens Santokhi ook overlegmomenten geweest.

'In één van de brieven geeft de minister de opdracht aan de governor om onmiddellijk over bankoverschotten te beschikken boven het wettelijke toegestaan maximum. Die briefwisseling is bijzonder belangrijk, want de minister zwijgt erover en wij krijgen het niet', benadrukte de VHP-leider. Hij vermoedt dat dit de reden is waarom de bewindsman de correspondentie tussen hem en Gersie niet wenst te overleggen aan het parlement.

Alles wijst volgens Santokhi erop, dat de regering het geld bij de CBvS wil gebruiken om haar verkiezingscampagne te financieren. 'Het was deze minister die na 2015 zei dat hij monetair moest financieren om de verkiezing te winnen. Wat is na de verkiezing gebeurd? De koers is gelijk omhoog geschoten. Dit is weer wat deze minister weer gaat doen. Na de verkiezing zal de koers weer boven de Srd 10 komen voor een Amerikaanse dollar. Dan gaat de coalitie weer komen met ‘er komt geen devaluatie’', aldus Santokhi.

Hij vindt de reden van ontslag van Gersie niet realistisch wanneer dat wordt vergeleken met het rooskleurig beeld van de economie dat door Hoefdraad is geschetst. 'In feite zegt de minister van Financiën, dat de inflatie redelijk onder controle is, er sprake is van een stabiele monetaire reserve van 585 miljoen Amerikaanse dollar en de koers redelijk onder controle is. Hij zegt dus, dat er sprake is van monetaire en financiële stabiliteit. Als dat zijn constatering is, waarom moet die governor dan weg? In feite zegt de minister dat de governor met zo'n beleid de hoogste onderscheiding zou moeten krijgen', zei de VHP-fractieleider.

Het verbaast Santokhi, dat Hoefdraad nu aangeeft dat Gersie niet slagvaardig genoeg heeft opgetreden toen in januari vorig jaar instructies waren gegeven om onmiddellijk naar Nederland en de Bank of China te gaan om met de autoriteiten te praten over de in beslag genomen geldzendingen. 'Het is deze minister geweest die door de president is aangewezen als gemachtigde van de Staat Suriname om daarin een oplossing te brengen. Als de minister dit niet kan oplossen, dan moet hij geen schuld geven aan de governor', stelde Santokhi tot slot.

Activiste/politica Maisha Neus genaturaliseerd tot Surinaamse

(Bron foto: Facebook)
'Jullie meisje is officieel Surinaamse'


'Hey y’all, jullie meisje is officieel Surinaamse! Whoop Whoop! Na een jaar heb ik mijn naturalisatie eindelijk gehad, dus ben formeel en officieel een Surinaamse vrouw!', schrijft Maisha Neus op haar Facebook-pagina. 

Ze zegt vandaag, vrijdag 22 februari 2019, in het Dagblad Suriname superblij te zijn met de naturalisatie. Na een procedure van een jaar kon ze eindelijk de beschikking in ontvangst nemen van haar felbegeerde Surinaamse nationaliteit.

'Ik heb me altijd Surinaamse gevoeld vanaf ik klein was. Ook heb ik geen moeite om mijn Nederlandse nationaliteit op te zeggen. Tijdens mijn studie in Nederland kwam ik al ieder jaar naar Suriname. Bovendien ben ik in Suriname, tijdens mijn tienerjaren, naar school geweest. Volgende week meld ik me aan bij de Nederlandse ambassade om aan te geven dat ik nu over de Surinaamse nationaliteit beschik.'

Door deze stap is er voor de Strei!-voorzitster nu ook geen obstakel meer om zich verkiesbaar te stellen voor de aankomende verkiezingen van 2020. Volgens de oprichtster van Strei! reageren veel mensen positief op haar beslissing.

Dak-en thuislozen centrum Paramaribo verontwaardigd over sluiten opvangcentrum Wichersstraat

'Waar moet ik nu heen, dit was mijn enige garantie dat ik regelmatig te eten kreeg'

'Ik ben dakloos, maar ik ben zeker niet gek, ik hoor niet thuis in het PCS'


Dak- en thuislozen in het centrum van Paramaribo weten zich geen raad, nu de opvang aan de Wichersstraat waar ze jaren terecht konden voor een broodje of warme maaltijd, de deuren deze week heeft gesloten. 'Ik was er vanmorgen en de poort was dicht', zegt een dakloze vandaag, vrijdag 22 februari 2019, in de Ware Tijd. 

'Er hangt een briefje dat er tot 1 maart nog af en toe eten wordt verstrekt, maar daarna niet meer. Waar moet ik nu heen? Dit was mijn enige garantie dat ik regelmatig te eten kreeg.' 

Er is nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van de opvangcentra aan de Wichersstraat en te Latour. Een deel van de regelmatige bezoekers van de opvang aan de Wichersstraat zou deze week worden overgebracht naar het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Maar, voor andere daklozen is dat geen oplossing.

'Ik ben dakloos en heb een paar andere problemen maar, ik ben zeker niet gek. Ik hoor niet thuis in het PCS, ik wil gewoon een dak boven mijn hoofd en voeding hebben', aldus de dakloze. 'Er zijn tientallen gevallen zoals mijn persoon. We zijn niet gestoord en vormen zeker geen gevaar voor de samenleving. Maar, men dwingt ons om te gaan stelen om toch nog wat te kunnen eten.'

De Stichting Bureau Dak- en Thuislozen werd eerder dit jaar overgenomen door het PCS. De directeur van de stichting, Reza Doekhie, werd aan de kant geschoven. De reden voor de veranderingen was volgens het ministerie van Volksgezondheid het slechte management.

De huurovereenkomsten voor de twee opvangcentra werden opgezegd. Het personeel dat werkzaam was in de Wichersstraat zei eerder deze week dat ze in het ongewisse verkeren over hun eigen toekomst en niet weten of ze straks nog wel een baan hebben. Aan die onzekerheid is nog altijd geen einde gekomen. Ook is momenteel nog volstrekt onduidelijk hoe de zwervers die niet naar het PCS zullen worden overgebracht in het vervolg zullen worden geholpen.

Bee (ABOP): ‘Voorzitter, ziet u dat we grappen maken in het land’

Oppositie eist inzage in correspondentie tussen Hoefdraad en Gersie

Bee:‘Is er werkelijk een brief of is de minister bezig ons te misleiden?’


'Voorzitter, ziet u dat we grappen maken in het land’, zei Assembleelid Marinus Bee (ABOP), gisteren in het parlement, toen hem voor de zoveelste maal het woord werd ontnomen door parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Bee bleef ervoor pleiten dat  correspondentiebrieven tussen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en de ontslagen governor van de Centrale Bank van Suriname aan het parlement afgestaan worden, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 22 februari 2019.

Toen de Financiën-minister aangaf op dat moment niet over de brieven te beschikken, zette dit niet alleen bij Bee kwaad bloed. ‘De minister is onvoorbereid gekomen’, aldus Bee die het zich niet kon voorstellen, dat de minister deed overkomen alsof het een onmogelijke job is, terwijl de brieven binnen een uur te traceren zijn.

Ook zijn collega’s van de VHP, Mahinder Jogi en Chandrikapersad Santokhi, en NPS-Assembleelid Gregory Rusland, Ingrid Karta Bink van de Pertjajah Luhur en Edward Belfort van de ABOP, wensten inzage.

Ondanks herhaalde verzoeken persisteerde de minister zijn argument, dat hij eerst in overleg zal treden met de ontslagen governor. ‘Is er werkelijk een brief of is de minister bezig ons te misleiden’, sprak Bee gisteren in het parlement.

Bee haalde aan, dat het overheidshandelen alsook het ontslag van een governor transparant moet zijn. Ook wilde hij graag weten wat de rol is geweest van de Raad van Commissarissen. Bee schroomde er niet voor aan te halen, dat hij bewondering heeft voor bepaalde Assembleeleden die in staat zijn foutieve handelingen goed te praten. Het waren, uiteraard, de NDP-Assembleeleden André Misiekaba en Melvin Bouva die in de bres sprongen voor de Financiën-bewindsman.

Doekhie (NDP): ‘Hoefdraad heeft bankroet land overgenomen’

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'Gregory Rusland heeft een geheime bespreking gehad met Glenn Gersie'


NDP-parlementariër Rachied Doekhie beweert, dat Gregory Rusland, voorzitter en fractieleider van de Nationale Partij Suriname (NPS), een geheime bespreking heeft gehad met Glenn Gersie, de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname. 

'Waarom zegt u dat niet aan de gemeenschap? Staat u op en zegt u dat het niet waar is', zei Doekhie gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 22 februari 2019.

De NPS’er vroeg hierop een zogenoemd een persoonlijk feit aan en stelde, dat hij nooit geheime meetings heeft. 'Al mijn meetings zijn openbaar. Iedereen mag het weten, wanneer ik op onderzoek uitga, hoor ik alle partijen. Zo krijg ik informatie over wat er precies gebeurt. Wat er vandaag gebeurt, is niet goed voor Suriname', benadrukte Rusland.

Doekhie vindt, dat Hoefdraad juist de persoon is die een bankroet land heeft overgenomen van de vorige minister van Financiën. Volgens Doekhie moest toen het Openbaar Ministerie worden ingeschakeld, omdat het leningenplafond was wel overschreden. De voorganger van Hoefdraad was Andy Rusland, broer van Gregory Rusland.

Assemblee behandelt ontwerpwet vrijstelling visumplicht inwoners Suriname en Russische Federatie

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Santokhi (VHP): 'U moet komen uitleggen waarom u dat doet en waarom u niet met andere landen'


Om het reizen tussen Rusland en Suriname te vergemakkelijken voor de inwoners van beide staten, is gisteren de ontwerpwet over de vrijstelling van de visumplicht in behandeling genomen in De Nationale Assemblee (DNA). Verschillende DNA-leden willen van de regering weten waarom deze overeenkomst is aangegaan en wat de voordelen van het openstellen van de grens zijn, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 22 februari 2019.

Commissievoorzitter André Misiekaba (NDP) vindt dat mensen out of the box moeten denken en hier een kans in moeten zien. 'Het kan alleen voordelen met zich meebrengen wanneer je met zo'n strategische partner in zee gaat', zei Misiekaba. Hij onderkent dat bij het benaderen van de Russische federatie dit niet gedaan moet worden met een bril van het Westen. 'Socialisme en communisme worden snel door het Westen weggezet als kwaadaardig, maar ik zeg 'relativeer'. Kijk naar alle systemen en probeer het goede eruit te halen. Volg niet klakkeloos en gooi niet alles klakkeloos weg', aldus de commissievoorzitter.De personen die zich zorgen maken over het openstellen van de grens met Rusland verwees hij naar artikel 8 van de ontwerpwet en citeerde: 'Om reden van nationale veiligheid, bescherming van de openbare orde en openbare gezondheid kan elk der partijen de toepassing van deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk schorsen. De andere partij zal via zijn diplomatieke kanalen zal niet later dat 72 uren in kennis worden gesteld van dit besluit.' Dit artikel dekt volgens Misiekaba Suriname in.

Dit wordt beaamd door minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle. 'Het is een kans, een opportunity, een mogelijkheid om deze grote mogendheden als strategische partners te hebben. En ik vraag om ondersteuning te geven aan deze overeenkomst en daarmee deze wet', sprak Misiekaba. Hij is de mening toegedaan dat op het gebied van onderwijs, ICT en toerisme heel wat te halen valt uit de relatie met Rusland.

Chandrikapersad Santokhi (VHP) wilde weten van de regering waarom gekozen is om met Rusland deze overeenkomst aan te gaan. 'Het is zo ver van huis met een land en volk zo verschillend in cultuur, traditie en taal, zonder enige historische binding. Zou het niet raadzaam zijn om juist daarom gefaseerd te komen? Zelfs bij landen waar zoveel overeenstemming mee is, bent u niet zover gegaan. U moet het komen uitleggen waarom u dat doet en waarom u dat niet heeft gedaan met de andere landen. Wat zijn de concrete voordelen?', wilde het commissielid weten.

Kijk en luister vanaf 1:24:00


Santokhi haalde aan, dat de wet de mogelijkheid biedt om verblijf aan te vragen in het land, mochten de 90 kalenderdagen waarvoor de overeenkomst geldt, zijn verlopen. 'Alle andere vreemdelingen moeten als ze hier komen werken een speciaal visum hebben. Het zou prachtig zijn als de mensen na 90 dagen teruggaan naar hun land en ze vragen net als alle andere een speciaal visum aan voor werk, een werkvergunning. Wat is de overweging dat het voor deze groep niet is opgenomen?'

Minister Pollack-Beighle zit hierop geen antwoord te geven aangezien dit nergens in de wet is aangegeven. 'We bevinden ons op de Guyana schild en aan Rusland hebben wij een grote gigantische partner en dit alleen zou voor ons een beweging moeten zijn om onze relatie verder aan te sterken en ons niet te beperken tot diplomatieke en dienstpaspoorten in de benadering.'

Zij stelde, dat Suriname het enige land is in Zuid-Amerika dat geen bilaterale overeenkomst heeft met Rusland over de vrijstelling van visa. Het doel van deze overeenkomst is volgens de bewindsvrouwe om na de ratificatie de reisprocedures te vergemakkelijken. 'De afschaffing van de visumplicht met Rusland is sterk toe te juichen, aangezien dit niet alleen sociaaleconomische voordelen met zich zal meebrengen, maar zeker voor onderwijs, handel en sport directe mogelijkheden met zich meebrengt als we kijken naar wat het voor de burgers betekent.'

De behandeling van de ontwerpwet wordt vanmiddag voortgezet.

Recente acties op Curaçao hadden negatief effect op cruisetoerisme

Cruisemaatschappij bezorgd vanwege beelden van brandende autobanden


De acties van de laatste week hebben een negatief effect gehad op het cruisetoerisme. Dat stelt Curaçao Ports Authority (CPA), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 februari 2019. Eerder al was CPA benaderd door het hoofdkantoor van een cruisemaatschappij die haar bezorgdheid uitsprak over de beelden van brandende autobanden. 

Deze week zijn toeristen die door het centrum van de stad liepen, meteen teruggekeerd naar het schip toen zij kennisnamen van de protestmanifestaties, zo bericht CPA.


'Curaçao is de laatste twee jaren achtereen als de meest favoriete bestemming in het zuidelijke deel van het Caribisch gebied uit de bus gekomen. Wij zijn als land er ook in geslaagd om verleden jaar een recordaantal toeristen te verwelkomen en alles wijst erop dat we dat aantal dit jaar zullen overschrijden. CPA geeft dit communiqué uit om iedereen ervan bewust te maken dat de desbetreffende handelingen een impact hebben op de beeldvorming over ons eiland en dat de acties van de achterliggende week het beeld van Curaçao in de cruisesector negatief hebben beïnvloed.'

CPA reageert onder andere op een YouTube-filmpje gemaakt door een toerist die midden tussen de protesterende menigte staat. Onder het filmpje staat (vertaald): 'Wow. Protest tegen de Verenigde Staten (VS) uitgebroken op Curaçao. Cruisepassagiers waren in paniek vandaag. Toen we in de haven waren brak er een groot protest uit van de bevolking bij het Curaçaose parlement. Een Engelssprekende man legt uit dat het protest te maken heeft met de hulp die de VS aanbiedt aan Venezuela via Curaçao. Deze hulp zou Curaçao in conflict kunnen brengen met Venezuela.'

Minister van Economische Ontwikkeling Martina, Curaçao, dient zijn ontslag in

Martina verdachte in een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie 


Steven Martina heeft gistermiddag hij zijn ontslag ingediend bij de gouverneur. De voormalige minister van Economische Ontwikkeling geldt sinds afgelopen dinsdag als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Hij wordt ervan verdacht de wet Integriteit (kandidaat-ministers) te hebben geschonden. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 februari 2019.

Het OM heeft, nadat in 2017 Carlos Monk van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (KdNT) aangifte tegen Martina had gedaan, een feitenonderzoek verricht naar een mogelijk verband tussen de aandelen van Martina bij zijn voormalige werkgever Guardian Group en de wet voor de verhoging van het maximumtarief voor de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA).Volgens KdNT zou Martina - die overigens geen deel heeft uitgemaakt van de beraadslaging bij deze wet - persoonlijk profijt trekken door de verhoging van het maximumtarief, omdat dan automatisch zijn aandelen ook in waarde zouden stijgen. Na afronding van het feitenonderzoek is gebleken dat er voldoende reden was om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. 'Dat betekent niet per se dat er een strafbaar feit is begaan', aldus Officier van Justitie Guillano Schoop. 'Dat moet het strafrechtelijk onderzoek uitwijzen. Daaruit moet blijken of de verdachte wordt vervolgd of niet.'

Voor hij zijn ontslag indiende bij de gouverneur stond Martina de pers te woord om de gemeenschap te informeren over de laatste ontwikkelingen. Hij werd hierbij gesteund door de voltallige Raad van Ministers. 'Om minister te worden moet je volgens de Integriteitswet alle zakelijke belangen op een afstand zetten. Dit gold ook voor het aandelenpakket dat ik als ceo van Guardian Group had. Ik heb deze aandelen op afstand gezet en daarvan het bewijs ingediend bij de formateur. Daarmee had ik voldaan aan de eisen om minister te worden.'Eerste hulpgoederen voor Venezuela op Curaçao aangekomen

Venezolaanse interim-president Juan Guaidó bedankt Curaçao


'We danken de regering van Curaçao die een verzamelcentrum voor humanitaire hulp voor ons land heeft geopend. Er zijn honderdduizenden Venezolanen die met grote hoop de solidariteit van de regio en de gehele wereld erkennen.' Dat waren de woorden van de Venezolaanse interim-president Juan Guaidó gisteren toen de eerste vracht hulpgoederen voor de bevolking van Venezuela aan boord van een commercieel vliegtuig vanuit Miami richting Curaçao vertrok, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 februari 2019.

'Er is meer hulp onderweg! Vanuit Miami is net een vliegtuig richting Curaçao vertrokken met meer dan 50 ton aan hulpgoederen van onze Venezolaanse broers en zussen in Miami. De hoop dat hiermee levens worden gered, is de drijfveer achter deze enorme beweging. #AvalanchaHumanitaria' 

De hulpgoederen zijn gistermiddag op luchthaven Hato aangekomen. Daar worden ze opgeslagen totdat transport naar Venezuela mogelijk wordt, zo laat de regering in een persverklaring weten.

Het gaat hier om producten die verzameld zijn door de Venezolaanse gemeenschap van South Florida, Miami. Die gemeenschap heeft een commercieel contract getekend met twee lokale bedrijven die zorg dragen voor de lokale opslag en transport. Om welke bedrijven het gaat, is vooralsnog onduidelijk. De producten worden opgeslagen in commerciële opslagplaatsen, net als alle andere hulpgoederen die in de komende periode verwacht worden op Curaçao.

De Curaçaose regering benadrukt dat geen enkele zending met hulpgoederen vanaf Curaçao op een geforceerde wijze naar Venezuela gaat. 'De verzendingen vanuit Curaçao vinden pas plaats, wanneer de overheden in Venezuela daarmee instemmen. Tot dan blijven de hulpgoederen opgeslagen op Curaçao.'Minister Hoefdraad zet toch deur open voor monetaire financiering

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'Het aangaan van deze vorm van financiering is wettelijk geoorloofd en soms ook nodig'


De intentieverklaring die in 2016 getekend is tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de ontslagen governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, heeft geen waarde meer. Hoefdraad zei gisteren in De Nationale Assemblee, dat de situatie in 2019 een heel andere is dan in 2016. Er kan een beroep worden gedaan op artikel 21 van de Bankwet voor tijdelijke voorschotten. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 22 februari 2019.

De regering kon door de intentieverklaring, die als eis was gesteld door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), geen beroep doen op middelen bij de CBvS om voorschotten op te nemen. Volgens artikel 21 van de Bankwet kunnen kortstondige leningen worden afgesloten tot 10% van de lopende rekening. Dit komt neer op ongeveer Srd 670 miljoen.

Hoefdraad hield de Assemblee voor, dat de Bankwet voorziet in de mogelijkheid voor opname van tijdelijke voorschotten bij de CBvS door de Staat. De wet dateert vanaf 1948, de koloniale tijd. 'Anno 2019 staat dit artikel nog steeds in de Bankwet. Wij hadden in 2016 het IMF-advies volgens deze voorziening on hold gezet. Terecht op dat moment, omdat het samenging met strakke fiscale operaties', stelde de bewindsman.

Er moest toen flink gesnoeid worden in de overheidsuitgaven, gelet op de zeer sterk gedaalde inkomsten. 'Vanwege de verbeterde economie nu en de huidige situatie van herwonnen financiële stabiliteit in ons systeem kan er thans anders tegen de mogelijke monetaire factoren aangekeken worden. De Staat zou toepassen van het wetsartikel 21 wederom kunnen inroepen bij fluctuaties in de cashflow, zoals het tijdelijk achterblijven van de ontvangsten op te plegen uitgaven en dit weer terugdraaien in de hogere inkomstenseizoenen. Het doel is de tijdigheid, nivellering en stabilisatie van de betalingen te bewerkstelligen', legde Hoefdraad uit.

In een aansterkende economie zijn de monetaire risico's lager, omdat de inkomstengroei volgens de bewindsman ook reëel is. 'Het aangaan van deze vorm van financiering is wettelijk geoorloofd en soms ook nodig', meent Hoefdraad. De economische groei is volgens hem terrein aan het winnen, de inflatie is zeer gedaald en de wisselkoers is stabiel.


Misiekaba (NDP): 'Oppositieleden verschuilen zich achter deskundigen, wetenschappers en analytici die partijpolitiek bedrijven'

Bousaid typeert uitspraken van Misiekaba als 'de kleinzieligheid van de onkunde'


Hans Breeveld: 'Misiekaba is een zielige man aan het worden, straks gaat hij de clown uithangen op het politieke podium'


NDP-fractieleider André Misiekaba merkt een tendens, dat politici van de oppositie zich verschuilen achter deskundigen, wetenschappers en analytici, die volgens hem doorgaan als objectief, maar partijpolitiek bedrijven. In niet mis te verstane woorden heeft hij zich op Facebook uitgelaten over Hardeo Ramadhin, Anthony Caram, Jim Bousaid, Winston Ramautarsing en Hans Breeveld, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 22 februari 2019.

Misiekaba zegt dat de vijf genoemden in naam van hun partij de regering zwart maken. 'Dit kan niet en iemand moet er wat over zeggen.' Ramadhin heeft volgens hem de VHP bestreden en is toen uit de partij gestapt. 'Daarna heeft hij zijn eigen partij opgericht om vervolgens naar de VHP terug te gaan. Nu komt hij in naam van politiek analyticus artikelen schrijven met halve waarheden en soms openlijke leugens. Hij heeft zich als analyticus geprofileerd terwijl hij openlijk bezig was met partijpolitiek.'

Ditzelfde gedrag merkt hij bij de andere deskundigen. 'We weten uit welk politiek huis de economen komen die thans het hoogste woord hebben in het land. Anderen zitten in adviesraden van oppositionele partijen. Ze komen zogenaamd neutraal, deskundig en objectief doen, terwijl ze bezig zijn de regering te bestrijden en zwart te maken met hun partijpolitieke visie.'

Ramadhin: 'Misiekaba moet het werk van zijn baas doen. Ik laat hem in zijn waarde, want hij is niet mijn goal.' Ramadhin zegt dat hij de cijfers voor zijn analyses uit officiële kanalen haalt waaronder documenten en enquêtes. Hij geeft aan, dat de politicus moet gaan hosselen om het verschil aan stemmen van 2015 ten opzichte van 2010 terug te winnen. Misiekaba viel van 6.724 stemmen in 2010 terug naar 3.187 vijf jaar later.

Bousaid typeert de uitspraken van de politicus als 'de kleinzieligheid van de onkunde'. 'Wij zijn niet partijgebonden. Bovendien hebben wij zowel het actief als het passief kiesrecht. Laten ze inhoudelijk reageren op wat we zeggen en niet op de man spelen.'

Breeveld zegt, dat Misiekaba verworden is tot 'genadebrood'. 'Misiekaba is een zielige man aan het worden. Straks gaat hij de clown uithangen op het politieke podium. Hij is bezig een politicus van de oude orde te worden.'