donderdag 20 augustus 2015

'IAmGold en Newmont nog in Suriname vanwege verwijderen illegale goudzoekers in Merian- en Nieuw Koffiekampgebied'...en andere sprookjes

Voorzitter Commissie Ordening Goudsector gelooft in eigen sprookjes: 'Commissie heeft 75% van gestelde doelen behaald'

Wanneer geeft de commissie inhoudelijk en financieel openheid van zaken?

20-08-2015  Door: Paul Kraaijer


Het meermaals verwijderen van illegale goudzoekers uit concessiegebieden van Surgold/Newmont en Rosebel/IAmGold heeft er volgens de voorzitter van het Managementteam van de presidentiële  Commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig, voor gezorgd, dat de goudmijnmultinationals IAmGold uit Canada en het Amerikaanse Newmont nog in Suriname zijn. 

Volgens Dompig, vandaag, donderdag 20 augustus 2015, in de Ware Tijd, zijn de doelen die de commissie zich bij haar aantreden bijna vijf jaar geleden had gesteld voor 75 procent gehaald.

Hij zegt ook, dat niet alle porknokkers belasting willen betalen of zich houden aan wet en recht. De commissie, door Dompig getypeerd als een 'taskforce', zou volgens hem verheven moeten worden tot een mineralenautoriteit samen met de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst. Dompig zegt dat er nog gewerkt moet worden aan structuren, het belastingsysteem en de wijze van het verstrekken van vergunningen.

De voorzitter ziet graag dat de komende tijd hard gewerkt wordt met allen die een rol spelen in de sector. 'Wij moeten bereid zijn om mensen die in het binnenland wonen sneller te helpen. Het verkrijgen van een mijnbouwrecht is ambtelijk een lijdensweg.'

Verder ziet hij graag dat de posten van de commissie in het binnenland in stand worden gehouden en dat er wordt gewerkt aan mijnwetgeving. Als bijzondere verdienste van de commissie noemt hij de ontruiming van de 'moeilijke gebieden' Meriam en Nieuw Koffiekamp. Als dat niet was gebeurd waren multinationals als Rosebel/IAmGold en Surgold/Newmont vertrokken, beweert Dompig.

Hetgeen Dompig beweert is uiteraard zeer ongeloofwaardig en slechts bedoeld om zijn eigen commissie te complimenteren. Natuurlijk zijn IAmGold en Newmont niet vertrokken uit Suriname, omdat op 'initiatief' van de commissie een paar keren een paar goudzoekers uit hun concessiegebied zijn verwijderd. Daarvoor is IAmGold al te lang in Suriname actief en Newmont nog maar zo kort.

Toch is, zo schrijft de Ware Tijd, niet iedereen tevreden met de komst van de commissie, zoals districtscommissarissen die spreken van 'het dienen van eigen belang'. Dompig ontkent dit en zegt dat aangetoond moet worden welk belang gediend is. Er is volgens hem voldoende invulling gegeven aan de regeringsopdracht in 2010 om overheidsgezag terug te brengen in het binnenland.

Alles wat Dompig in de Ware Tijd zegt, kan met een korreltje zout worden genomen. 75% Van de doelen behaald? Zoals? Er is na december 2010, toen de commissie werd ingesteld, nauwelijks sprake van enige ordening in het binnenland onder goudzoekers.

Nog steeds is het een grote anarchistische bende. Goudzoekers doen wat ze willen en lijken gedoogd te worden, zo ook hun verfoeilijke kwikgebruik. De overheid ondersteunt hen nauwelijks, financieel, om kwik in de ban te doen en om over te stappen op alom verkrijgbare milieuvriendelijke winningsmethoden. Goudpontons ofwel scalians zijn nog steeds actief op rivieren en op het stuwmeer en vernietigen de aanwezige biodiversiteit op en onder het water. Ze worden gedoogd - terwijl mijnen in open wateren bij wet verboden is -, omdat nu en dan eigenaren voor gigantische bedragen door de Belastingdienst worden aangeslagen. Ze spekken dus feitelijk de staatskas, terwijl op hetzelfde moment het Surinaamse milieu - datzelfde groene milieu waarmee de Surinaamse overheid altijd zo loopt te pronken op allerlei buitenlandse politieke- en non-gouvernementele podia.....

Verder is onduidelijk hoeveel goudzoekers inmiddels zijn geregistreerd. De commissie is een zwijgzame communicatieve commissie die bijvoorbeeld via een website nauwelijks tot geen informatie deelt met de bevolking. Nog nimmer is waar dan ook een (financieel) Jaarverslag gepubliceerd, terwijl er jaarlijks miljoenen Surinaamse dollars gemoeid zijn met de commissie. Ondertussen rijden leden van de commissie rond in fraai bestickerde four-wheel-drive pick-ups door stad en binnenland.

Kortom, wanneer leggen Dompig en zijn commissie eindelijk inhoudelijk (financiële) verantwoording af? Wanneer komt er openheid van zaken....in plaats van mooie woorden die de werkelijkheid verbloemen?