dinsdag 19 februari 2019

Venezuela sluit de zeegrens met de Antillen

Schepen en vliegtuigen uit Aruba, Curaçao en Bonaire worden tegengehouden


Venezuela heeft de zeegrens gesloten met de Antillen. Het land heeft geen officiële reden gegeven, maar de oppositie in het land heeft aangekondigd zaterdag humanitaire hulpgoederen via Curaçao het land binnen te zullen brengen.



Een regionale marinecommandant, Miguel Morales Miranda, meldde dinsdag 19 februari 2019, dat schepen en vliegtuigen uit Aruba, Curaçao en Bonaire zullen worden tegengehouden.


Het regime van president Nicolás Maduro moet niets hebben van hulp uit westerse landen. De regering heeft bij Cúcuta de brug tussen Colombia en Venezuela met containers geblokkeerd om te voorkomen dat vrachtwagens met hulpgoederen het land binnenkomen.


Volgens Maduro is er geen humanitaire crisis in zijn land. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt, dat Nederland geen formele bevestiging heeft gekregen van de Venezolaanse actie. Het departement probeert te achterhalen wat er aan de hand is.
(Suriname Mirror/NTN24/NOS/AD/Twitter/Facebook)

Bewoner Kibritikistraat te Latour schiet vluchtende verdachte dood

Doodgeschoten verdachte dief was de bij de politie bekende 'Kemme'

Niet duidelijk is of de schutter wordt vervolgd.....


Een inbreker, bekend als 'Kemme,' is dinsdagochtend 19 februari 201, door een bewoner aan de Kibritikistraat te Latour doodgeschoten. De politie van het ressort Latour kreeg de melding van het Command Center, dat een man een inbreker had neergeschoten voor zijn woning. 

Agenten van Latour troffen het levenloze lichaam van 'Kemme' ter plaatse aan. De ingeschakelde arts stelde officieel de dood vast. De schutter werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau, waar hij verklaarde, dat hij wakker was geworden door het geluid van wat leek op het stuk slaan van een autoruit. Hij vermoedde dat het om een ruit van zijn auto kon gaan, die hij op het erf voor zijn woning geparkeerd had.

Vervolgens ging de bewoner op onderzoek uit, met zijn jachtgeweer in de hand. Hij zag dat de motorkap van zijn auto omhoog stond en dat een man bij zijn auto bezig was. Toen die man door had dat hij betrapt was vluchtte hij weg.

Tijdens zijn vlucht schoot de autobezitter hem neer. De bewoner is na verhoor heengezonden. Hij is in het bezit van een vuurwapenvergunning.

De politie vermeldt niet of de schutter vervolgd wordt. Hij heeft immers gericht geschoten op een vluchtende waarschijnlijk ongewapende dief...

'Kemme' was een bekende van de politie. In leven is hij vaak aangehouden voor strafbare feiten als inbraken.

Vakbondsleider Murwin Leeflang is zeer bezorgd over gevolgen vertrek Gersie

'Men moet begrijpen dat dit soort situaties onevenwicht kan brengen in het leven'


Vakbondsleider Murwin Leeflang is zeer bezorgd over het terugtreden van de governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie. Tijdens een onderhoud met president Desi Bouterse en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, besloot Gersie zijn functie ter beschikking te stellen. 

'Er zijn geruchten, maar er kan nog geen concreet antwoord gegeven worden wat de werkelijke reden is van de ontheffing van de functie als governor. Deze situatie brengt bezorgdheid voor de burger van het land. Als burger of werker hebben zij ook recht om te weten wat het instituut van de overheid aan het doen is en wat de reden is die daartoe geleid heeft. We hopen niet dat we een situatie krijgen, waarbij wij de prijzen niet meer kunnen bijhouden en dat wij als werkers van het land ermee geconfronteerd worden dat er nog meer op ons afkomt', zegt Leeflang dinsdag 19 februari 2019 in het Dagblad Suriname.

'Als burger is er al een behoorlijke druk en als er nog meer druk komt, dan kunnen sommige van de burgers hun hoofd niet boven water houden.'

Leeflang hoopt dat de regering bewust is van haar verantwoordelijkheid en dat de regering beseft hoe belangrijk deze informatie is, zodat de samenleving ook geïnformeerd wordt wat de werkelijke reden is dat de governor zijn functie ter beschikking heeft gesteld.

'Men moet begrijpen dat dit soort situaties onevenwicht kan brengen in het leven. Als werker van het land moeten we dit niet hebben. Er wordt naar uitgekeken dat de regering de samenleving informeert en ook laat weten wat het na-traject zal zijn.'

Dit zijn de belangrijke zaken waarover Leeflang zich zorgen maakt. Als die zaken niet worden aangeven, denkt hij 'dat wij als burgers geen helderheid van zaken zullen hebben om een oordeel daarover te kunnen vellen’.

Advocaat Kanhai wil contra-expertise in geruchtmakende Colombiaanse cocaïne duikboot-strafzaak

'De duikboot niet was vervaardigd om te varen, daarom is die gezonken'


Advocaat Irvin Kanhai vindt dat er contra-expertise nodig is in de geruchtmakende Colombiaanse cocaïne duikboot-strafzaak. In deze zaak staan Jimenez P., Gonzales C., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B., Cristian P., Margarita B. en Mirabal G., terecht. 

Kanhai beweerde maandag tijdens de rechtszitting tegen de Kantonrechter, dat de duikboot niet was vervaardigd om te varen. Dat is de reden waarom de duikboot volgens de ongeloofwaardige advocaat is gezonken. Dit bericht Starnieuws dinsdag 19 februari 2019.

De Officier van Justitiezal de stand van zaken natrekken en op de eerstvolgende rechtszitting meedelen.

Een getuige werd gehoord. De man verklaarde, dat een vrouw grote inkopen had gedaan bij het bedrijf waar hij werkzaam is. De getuige kon echter niet aangeven om welke van de verdachten het ging. Er werden toen materialen ter waarde van Srd 282.000,- ingekocht. Volgens de getuige was hem verteld, dat de materialen zouden worden gebruikt om een ponton te bouwen.

Uit het onderzoek bleek dat Albida B. de inkopen had gedaan.

Vervolgens deed Kanhai het verzoek om de voorlopige hechtenis van zijn cliënten Albida B. en Magarita B. op te schorten. De rechter was echter niet te vermurwen en wees het verzoek af. Ze zei, dat de ernstige bezwaren tegen de verdachten nog overeind staan. Ook het verzoek van collega Edward Redjopawiro om zijn cliënt Mirabal G. voorlopig in vrijheid te stellen werd afgewezen.

Advocaat Raoul Lobo voerde aan dat de duikboot een belangrijk bewijsmiddel is en dat de Staat er voor moest zorgen deze goed te bewaren.

Op 4 maart zullen drie getuigen worden gehoord in deze strafzaak.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Wilgo Valies, oud-voorzitter BvL en ALS, maakt zijn partij politieke keuze deze maand bekend

'Ik heb mijn werk gedaan, ik wil nu actief participeren binnen de politiek'

(Bron foto: NPS)

Wilgo Valies, voormalig voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), maakt zijn partij politieke keuze deze maand bekend, zo meldt de Ware Tijd dinsdag 19 februari 2019. 

Valies zat tijdens een bijeenkomst van de NPS vrijdagvond over het ontslag van Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname, op de voorste rij (zie foto).

Hij was op de bijeenkomst op uitnodiging van de NPS. Valies zegt, dat hij zich via de politiek wil concentreren op de ontwikkeling van het land. Hij is van oordeel dat elke individu een bijdrage kan leveren aan de politiek. Politiek en vakbeweging gaan voor Valies niet samen vandaar dat hij zijn periode als vakbondsman achter zich heeft gelaten. Wat dit betreft noemt de gewezen vakbondsman zichzelf principieel.

'Een onafhankelijke opstelling van de vakbond moet gegarandeerd zijn. Je moet een duidelijke keuze maken tussen de politiek en de vakbond. Helaas hebben wij in de samenleving nog organisaties die er geen problemen mee hebben.' Valies stelt, dat als je merkt dat het niet goed gaat in het land, je niet aan de zijkant moet blijven staan maar je stem moet laten horen. Hij stapt de politiek niet in om een bepaalde functie in te vullen, maar om zijn visie te delen.

'Ik kan richting helpen geven waar de partij naar toe wil. Elke burger kan zorgen voor een stukje meerwaarde.' Vanaf het moment dat Valies afzwaaide bij de BvL en ALS heeft hij aangegeven niet stil te willen zitten. 'Ik heb mijn werk gedaan. Ik wil actief participeren binnen de politiek.' Hij wil zijn ideeën delen als hij zich kan vinden in de doelstellingen van een partij.

Valies heeft na dertig jaren vakbondswerk vorig jaar een punt hierachter gezet. Hij heeft de BvL bijkans twintig jaren geleid. De voorzittershamer heeft hij overgedragen aan de secretaris van de BvL, Reshma Mangre.

Regering lijkt niet happig om in Assemblee verantwoording af te leggen over vertrek Gersie - 'DNA is te schande gezet, regering heeft lak aan Assemblee'

Jogi (VHP): 'Terwijl de regering oproept tot rust, werkt ze zelf mee aan het creëren van onrust'

- Minister Hoefdraad zou zo'n Srd 700 miljoen willen lenen bij de CBvS....
- 'De president moest naar DNA komen, maar hij heeft getoond, dat hij allergisch is voor het college'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën én vicepresident Ashwin Adhin hebben vandaag, dinsdag 19 februari 2019, hun gezicht niet laten zien in De Nationale Assemblee (DNA). Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft eerst de ingekomen stukken behandeld om de bewindslieden de tijd te geven om naar de volksvertegenwoordiging te komen. Toen uiteindelijk na een schorsing bleek, dat het niet duidelijk was of en hoe laat Hoefdraad naar het college zou komen, is de vergadering verdaagd naar donderdag, zo bericht Starnieuws. 

Geerlings-Simons had eerder gezegd, dat de Assemblee niet verder zou vergaderen zolang de regering geen informatie verschaft over het ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) zegt, dat dit een absoluut dieptepunt is. De regering heeft volgens hem met het gedrag te kennen gegeven totaal geen respect te hebben voor het hoogste gezag in het land. De politicus benadrukt, dat de regering verplicht is verantwoording af te leggen. Terwijl de regering oproept tot rust, werkt ze zelf mee aan het creëren van onrust.

Jogi voert aan, dat de koers al een opwaartse beweging vertoont, maar door deze houding van de regering zal de situatie nog erger worden. Hij stelt, dat er grote bezorgdheden zijn rond de financiële ontwikkelingen in het land. Hij heeft vernomen, dat Hoefdraad eind december een brief heeft geschreven naar Gersie waarin hij heeft aangegeven dat hij de intentieverklaring om niet aan monetaire financiering te doen wil intrekken. Hij zou zo'n Srd 700 miljoen willen lenen bij de CBvS.

'Ik zou informatie hierover vragen, maar nu is de vergadering niet doorgegaan. Dit gedrag van de regering kan niet zonder consequenties blijven. DNA is te schande gezet. De regering heeft lak aan de volksvertegenwoordiging. Dit is duidelijk gebleken vandaag', stelt Jogi.

De politicus merkt op, dat eerder door de regering is meegedeeld dat het een prerogatief van president Desi Bouterse is om de governor te ontslaan en dat er geen informatie wordt gegeven. Jogi vindt dat in feite de president naar DNA moet komen, maar hij heeft getoond, dat hij allergisch is voor het college. 'In elke geval is het een complete desavouering van het parlement', aldus Jogi.

Twee Colombiaanse politieagenten doodgeschoten bij een grensbrug met Venezuela

Jeison Bejarano (26) en Oscar Gonzalez (28) gedood bij migratiepost op de José Antonio Páez-brug

(Bron foto: Diario del Cauca)

Gewapende gangsters hebben maandag 18 februari 2019 twee Colombiaanse politieagenten gedood bij een grensbrug die het land met Venezuela verbindt, aldus autoriteiten. 

De politie zei, dat de twee gewapende mannen langs de rivier liepen die Colombia en Venezuela scheidt en een douane- en migratiepost naderden op de internationale brug (puente internacional) José Antonio Páez.



De verdachten vuurden vervolgens op de twee officieren van dienst, zei de politie. Ambtenaren zeiden, dat de 26-jarige Jeison Bejarano en de 28-jarige Oscar Gonzalez werden gedood.

De gouverneur van de staat Arauca, Ricardo Alvarado, zei dat de autoriteiten nog niet hadden vastgesteld wie verantwoordelijk was. De grensstaat Arauca is een broeinest geweest voor criminele activiteiten en Colombiaanse rebellengroepen, zoals het Nationale Bevrijdingsleger, ELN.



(Suriname Mirror/El Comercio/Twitter/El Tiempo/Diario del Cauca)

Utrechter (49) op straat in Medellín, Colombia, doodgeschoten

Volgens de politie in Medellín gaat om een liquidatie in het drugsmilieu


De 49-jarige Marco Stulen is maandagmiddag 18 februari 2019 op straat in de stad Medellín in Colombia doodgeschoten. De Telegraaf schrijft, dat het volgens de politie in Medellín gaat om een liquidatie in het drugsmilieu.

In eerste instantie werd door de autoriteiten in Colombia bekendgemaakt dat het om de Nederlandse Derk Lodewijk ging, maar uit inmiddels bevestigde paspoortgegevens blijkt het om Marco Stulen te gaan. De man komt uit de Utrechtse wijk Ondiep en zat onlangs nog in Nederland in de gevangenis.

Volgens het vliegticket dat de Colombiaanse politie aantrof was Stulen van plan deze week nog terug te keren naar Nederland.

De Utrechter werd op de klassieke Colombiaanse wijze op straat vanaf een motorfiets neergeschoten. Hij werd van dichtbij geliquideerd met twee kogels. Zijn vrouw liep naast hem, maar zij bleef ongedeerd. Blijkbaar worden huurmoorden in het drugsmilieu in Medellín vaker op deze wijze uitgevoerd. Ze volgen dan eerst het slachtoffer, beschieten het doelwit en verdwijnen vervolgens in de drukke wijken.

De Telegraaf heeft met meerdere bekenden van Stulen gesproken en uit deze gesprekken blijkt dat Stulen inderdaad in de drugswereld zat, maar geen kopstuk was.

De aanslag vond plaats in de wijk Pedrera van het stadsdeel Copacabana, geeft gemeenteambtenaar Luz Torres aan. De politie onderzoekt de zaak en probeert het motief voor de dodelijke aanslag te achterhalen. De man is volgens de lokale krant El Colombiano in de regio de achtste geweldsdode van het jaar.

Vijf van hen werden, zegt Torres, in een nabijgelegen rivier gegooid. Vorige maand kwam een andere Nederlander, de 53-jarige Edward Roest, in het zuidelijker gelegen Cali om het leven door messteken. Hij werd ‘s ochtends op straat gevonden. Of zijn dood met drugs te maken had, is niet duidelijk.

(Suriname Mirror/WNL.TV/AD/El Colombiano/minuto30.com)

Venezolaanse president Maduro accepteert wel 300 ton aan hulpgoederen van Rusland

Hulp van Rusland zou onder meer bestaan uit 'zeer dure medicijnen'


De Venezolaanse president Maduro zegt dat zijn land 300 ton aan hulpgoederen krijgt van Rusland. Eerder weigerde hij Amerikaanse hulpgoederen het land binnen te laten en ontkende hij dat er een humanitaire crisis in zijn land is. 

Maduro zegt, dat de hulp van Rusland bestaat uit onder meer 'zeer dure medicijnen' en dat Venezuela Moskou daarvoor betaalt.


Maduro is in een politieke machtsstrijd verwikkeld met zelfverklaard interim-president Guaidó. Die laatste wordt erkend door onder meer de VS en een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Rusland, China en nog een aantal andere landen steunen Maduro.

De president zei in een tv-toespraak dat de Russische hulpgoederen morgen arriveren op de luchthaven van Caracas. Volgens de president komen er elke dag hulpgoederen Venezuela binnen en betaalt het land daarvoor.


(Suriname Mirror/NOS/Nu.nl/YouTube/Twitter)

Amerikaanse president Trump roept legerleiding Venezuela op te stoppen met steun aan president Maduro

(Bron foto: Reuters)
'Als ze Maduro blijven steunen, riskeren ze hun levens én hun toekomst'

'We streven naar een vreedzame transitie van de macht, maar alle opties liggen open'


De legerleiding in Venezuela moet stoppen met haar steun aan president Nicolás Maduro. Dat heeft de Amerikaanse president Trump maandag 18 februari 2019 gezegd. Als ze Maduro blijven steunen, riskeren ze hun levens én hun toekomst.

Trump deed zijn uitspraken tijdens een speech in de Florida International University in Miami, Florida, voor een publiek met voornamelijk Venezolaanse en Cubaanse immigranten.

Hij riep Venezuela ook op om hulpgoederen het land in te laten.

In Zuid-Florida wonen meer dan 100.000 Venezolanen of Amerikanen met een Venezolaanse achtergrond. Het is de grootste groep Venezolanen in de Verenigde Staten en daarom is het dan ook geen toeval dat Trump hier sprak.Als de Venezolaanse legerleiding Maduro blijft steunen dan 'zullen ze geen veilige haven vinden en geen ontsnappingsroute. Dan zullen ze alles verliezen', waarschuwde Trump.



De Verenigde Staten had eerder steun uitgesproken voor de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die ook door veel Europese landen is erkend als interim-president van Venezuela. 'We streven naar een vreedzame transitie van de macht, maar alle opties liggen open', zei Trump.


Maduro sloeg in een toespraak op de Venezolaanse staatstelevisie terug. Hij beschuldigde Trump van spreken 'in een soort nazi-stijl'. Hij zei ook dat Trump niet moest denken dat hij orders kan geven aan het leger in Venezuela.de president. Maduro raakt politiek ingesloten door oppositieleider Guaidó, maar hij kan nog wel op steun rekenen van het leger.


(Suriname Mirror/AD/RTL Nieuws/YouTube/Twitter)

Buitenlandse adviseur van minister Hoefdraad zou 20.000 Amerikaanse dollar per maand incasseren

Econoom Jim Bousaid: 'We kunnen toch niet toestaan dat dit soort mannen beslissen wat wij in dit land doen?'


'De Surinaamse minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft een buitenlandse adviseur aangetrokken die de staat Suriname op maandbasis 20.000 Amerikaanse dollar kost en die de minister niet eens goed weet te adviseren.' Dat beweert econoom Jim Bousaid, ex-directeur van de Hakrinbank en oud-voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, aldus Waterkant.net vandaag, dinsdag 19 februari 2019.

'We kunnen toch niet toestaan dat dit soort mannen komen beslissen wat wij in dit land doen? We hebben Surinamers nodig die competent zijn en den man lai. Die hun hart op de juiste plaats hebben en die gratis willen werken. Die 20.000 Amerikaanse dollar die de buitenlander verdient, kunnen wij beschikbaar stellen voor arme mensen in het land die slachtoffers zijn geworden van het slechte beleid', aldus Bousaid.

Zijn opmerking ging al snel een eigen leven leiden op social media. Via Whatsapp werd afgelopen dagen ← dit bericht verspreid waarin een buitenlandse adviseur bij naam wordt genoemd.

Volgens LinkedIn is de genoemde man al 8 jaar ‘Chief Economic Advisor’ bij het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname.

Maar, het is niet duidelijk of deze man ook de persoon is die Bousaid aanhaalde en/of bedoeld.

Hof van Justitie is tijdrovende 'niet zuivere' Kort Gedingen beu

'Niet zuivere zaken in civiele sector, de zaken die niet spoedeisend zijn, gaan gewoon naar de handelsrol'

Advocaat Sewcharan: 'Vooraf uitsluiten van zaken niet de juiste oplossing om vraagstuk rond het grote aantal Kort Gedingen op te lossen'


Het Hof van Justitie (HvJ) streeft naar een zodanige inrichting van haar werkzaamheden, dat voortaan alleen zuivere zaken op tafel van de Kort Gedingrechter belanden. Alle andere civiele procedures die daar niet voor in aanmerking komen dienen in een bodemgeschil behandeld te worden. Daarover zijn reeds gesprekken gevoerd met het bestuur van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA), zegt Iwan Rasoelbaks, waarnemend president bij het Hof van Justitie, vandaag, dinsdag 19 februari 2019, in de Ware Tijd.

'In de civiele sector gaan we de zuivere Kort Gedingen behandelen en de niet zuivere, de zaken die niet spoedeisend zijn, gaan gewoon naar de handelsrol. Maar het opzetten van dat systeem kost overleg, tijd en inzichten', stelt Rasoelbaks.

Het Hof heeft de zaken in drie categorieën onderverdeeld: zeer spoedeisend, spoedeisend en niet spoedeisend.

De komende periode zal opnieuw met het SOvA-bestuur worden gesproken over deze kwestie, maar in feite is de nieuwe aanpak al per 1 januari dit jaar ingegaan. 'Het bestuur is er. Tot het moment dat er geen ander bestuur is, praten we met dit bestuur. Op het moment dat er een ander bestuur is gaan we ook met hun overleg voeren om te komen tot een gezamenlijke manier van organiseren van Kort Gedingen.'

Rasoelbaks zegt, dat overleg met advocaten, deurwaarders en griffiers belangrijk is, maar uiteindelijk ligt de definitieve besluitvorming bij het Hof. Met alle groepen is overleg gevoerd, maar er zullen nog meer gesprekken volgen. 'Er is geen man overboord. Het is een kwestie van overleggen en uiteindelijk kom je tot het besluit hoe de organisatie van de Kort Geding eruit zal zien.'

Het Hof wil een nieuwe procedure introduceren, omdat volgens de huidige werkwijze veel zaken die geen spoedeisend karakter hebben bij de Kort Gedingrechter belanden. Hierdoor raakt het werk in de civiele sector achter en dreigt volgens ingewijden verstopt te raken.

Advocaat Gerold Sewcharan heeft echter problemen met de nieuwe werkwijze die het Hof wil introduceren. In een publicatie stelt hij, dat het initiatief van het Hof 'zeer positief' is, maar volgens hem moet er ook rekening worden gehouden met de gevolgen van de beoogde aanpak. Het vooraf uitsluiten van bepaalde zaken vindt hij niet de juiste oplossing om het vraagstuk rond het grote aantal Kort Gedingen op te lossen.

Sewcharan benadrukt, dat volgens de wet elke rechtzoekende zich in alle gevallen tot de rechter in Kort Geding moet kunnen wenden, indien het belang van de bij het geschil betrokken partijen dringend om een rechterlijke beslissing vraagt. Als zodanig vervult het Kort Geding in de maatschappij een fundamentele rol.

Sewcharan: 'De gang naar de Kort Gedingrechter moet daarom ten zeerste gewaarborgd blijven en wel in alle typen zaken. Het criterium is en behoort te zijn het spoedeisende karakter van de gevraagde rechterlijke beslissing en niet het type zaak.'

Raad van Vakcentrales in Suriname, RaVakSur: 'Wegsturen Gersie geen wijs besluit'

'Regering en met name de president moet uiterst voorzichtig moet zijn met de positie van de governor' 


'Nadat de geruchtenmachine uit kringen van de regering heel wat onduidelijkheid in de samenleving heeft veroorzaakt is uiteindelijk het doek toch plotseling gevallen voor de governor van de Centrale Bank, de heer Glenn Gersie. 

RaVakSur heeft de heer Gersie ervaren als een bekwame econoom met grote kennis van het Surinaamse centrale bankwezen. Een governor van een Centrale Bank is een cruciale persoonlijkheid in het financieel-economisch verkeer van elk land, omdat zo'n persoon, ondersteund door een deskundige staf en personeel onder meer de verantwoordelijkheid draagt voor de stabiliteit in de waarde van de munt van het land, voor de geldomloop, voor het toezicht op de financiële sector, voor het bevorderen en vergemakkelijken van het betalingsverkeer met het buitenland, maar ook voor het bevorderen van een evenwichtige sociaaleconomische ontwikkeling. 

Dit betekent, dat de regering en met name de president van Suriname uiterst voorzichtig moet zijn met de positie en rol van de Centrale Bank in de samenleving, maar ook met de positie van de hoogste baas van dat instituut. En zeker gezien het feit, dat los van de gedaalde inflatie en de uiterst beperkte economische groei, talrijke tekenen van de recessie in onze economie nog aanwezig zijn. Grote delen van de werkers en burgers hebben namelijk ondanks recente aanpassingen van hun salaris nog steeds het koopkrachtniveau van voor 2014 nog niet bereikt, terwijl een groot deel van de lokale ondernemers de effecten van de economische crisis nog aan de lijve ondervinden. 

Het nog ongefundeerde ontslag van de governor van de Centrale Bank zal helaas zeker op de korte termijn consequenties hebben voor de wisselkoers. 

Dan blijft nog de vraag openstaan of Gersie aan de kant is gezet, omdat hij een sta in de weg was voor de regering om het grote gat in de begroting van 2019 deels door monetair te gaan financieren.

RaVaksSur is volstrekt tegen het monetair financieren van het begrotingstekort. Ervaringen uit het verre en recente verleden hebben ons immers geleerd dat monetaire financiering van het begrotingstekort uiterst negatieve gevolgen heeft voor de sociaaleconomische en financiële ontwikkelingen en vooral slopend is voor de lonen en salarissen van de werkers, de gepensioneerden en personen met vaste maandelijkse inkomens. 

Nu de governor van de Centrale Bank is opgestapt, wenst de vakbeweging uitdrukkelijk te stellen dat de regering de ontstane onzekerheid in het economisch gebeuren zo snel mogelijk moet wegwerken door op korte termijn een persoon in de functie van governor van de Centrale Bank aan te stellen. Deze persoon moet integer en deskundig zijn, maar moet vooral kunnen instaan voor de onafhankelijkheid van de Centrale Bank als monetaire autoriteit. Deze persoon zal bovendien goed moeten kunnen samenwerken met de andere monetaire autoriteit, te weten het ministerie van Financiën.'

DNA eist opheldering van regering over ontslag Gersie als governor van Centrale Bank

Minister Moestadja: 'Mijn collega Hoefdraad is de bron geweest van mijn mededeling over Gersie'

- Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'Er worden geen ontwerpwetten behandeld, totdat de regering geantwoord heeft'
- Vergadering verdaagd, omdat minister Hoefdraad niet kwam opdagen


De Nationale Assemblee (DNA) heeft van de regering vandaag, dinsdag 19 februari 2019, tijdens de openbare vergadering geëist, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën of vicepresident Ashwin Adhin antwoord geeft op het terugtreden van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

Aangezien Hoefdraad nog niet aanwezig was, werd besloten ingekomen stukken te behandelen en daarna de vergadering te schorsen. Er zullen geen ontwerpwetten behandeld worden, totdat de regering geantwoord heeft, deelde Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons mee.

Minister Soewarto Moestadja, regeringscoördinator van de regering in DNA, zei dat zijn collega Hoefdraad de bron is geweest van de mededeling die hij op 8 februari gedaan had in DNA. Moestadja merkte op, dat hij altijd op een volwaardige manier het college heeft geïnformeerd. Dat pad heeft hij nooit verlaten.

Moestadja had toen gezegd, in reactie op vragen van Assembleeleden, dat de regering niet van plan was Gersie te ontslaan. Het gaat om 'gossip', zei hij. Op 12 februari is Gersie aan de kant gezet in een onderhoud dat president Desi Bouterse in bijzijn van Hoefdraad met hem had.


Marinus Bee (waarnemend fractievoorzitter ABOP) merkte, op dat de regering één en ondeelbaar is. Hij betreurt het, dat minister Moestadja met zijn antwoord over Gersie in een bepaalde positie is terechtgekomen.

Hij haalde aan, dat er een prettige samenwerking is opgebouwd met Moestadja, maar als het om zaken over de regering gaat, zal hij niet meer luisteren naar de coördinator van de regering. Hij ondersteunde Geerlings-Simons, dat er niet verder vergaderd wordt totdat de regering heeft geantwoord. De ondersteuning kreeg zij ook van Mahinder Jogi (VHP).

Rond kwart over twee werd de vergadering door Geerlings-Simons verdaagd naar donderdag, omdat minister Hoefdraad niet kwam opdagen vanwege andere verplichtingen

Assembleelid Etnel (NPS) mist op vrouwen gericht beleid

'Vrouwen en kinderen voelen de armoede het meest'

'Niet onderschat moet worden, dat de vrouwen de basis vormen van elke politieke partij'


'Beleid gericht op vrouwen hebben we niet’, zegt Assembleelid Patricia Etnel van de Nationale Partij Suriname (NPS) dinsdag 19 februari 2019 in het  Dagblad Suriname. In haar hoedanigheid van parlementariër heeft ze diverse malen haar stem laten horen in het parlement. Op 8 maart wordt de Internationale Dag van de Vrouw herdacht. Het is volgens Etnel betreurenswaardig, dat zij een duidelijk concreet uitgewerkt beleid om de rol van de Surinaamse vrouw te versterken moet missen. 

De politica houdt voor, dat beslist niet uit het oog verloren moet worden, dat vrouwen en kinderen de meest zwakke schakels zijn die gebukt moeten gaan onder de heersende armoede in een land. ‘Zij voelen de armoede het meest.’

Voor de Surinaamse vrouw wordt het anno 2019 steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.

Etnel zou het bijzonder appreciëren indien de vrouwen meer begeleiding en bescherming genieten om zich ten volle te kunnen ontplooien binnen de maatschappij. Een van de aspecten dat hierbij hoort, is discriminatie qua geslacht. Het komt anno 2019 nog steeds voor, dat bepaalde functies niet worden toebedeeld aan vrouwen, simpel omdat ze vrouw zijn. De politica is van oordeel, dat in dergelijke gevallen de vrouw juist de mogelijkheden moeten krijgen om zichzelf te bewijzen.

‘De vrouw heeft ook recht op leven.’ Tot deze stelling komt Etnel wanneer zij de drama’s waar vrouwen het slachtoffer zijn geworden van mishandeling en moord door partners of ex-partners de revue laat passeren. Zij wijst erop, dat vrouwenrechten ook mensenrechten zijn. Ook de vrouw heeft recht op een menswaardig bestaan, ook zij heeft recht op leven, ongeacht zij een liefdesrelatie beëindigt of niet.

De politica stelt, dat niet onderschat moet worden dat de vrouwen de basis vormen van elke politieke partij. De Surinaamse vrouw moet strijd voeren om de plaats te krijgen die zij verdient. ‘Je krijgt het niet op een dienblad aangeboden, je moet strijd voeren’, aldus Etnel die aangeeft dat zij trots is op de Surinaamse vrouwen die blijven strijden voor een beter bestaan. ‘Wij moeten niet opgeven, we moeten door blijven gaan. Wij moeten een voorbeeld zijn voor onze jonge meisjes.’

Etnel organiseert op 9 maart een workshop in Stibula voor de vrouwen van Latour en omgeving. Dit vindt plaats in het kader van de Internationale Dag van de Vrouw. Op deze dag worden de vrouwen bewust gemaakt over gezonde voeding en het leiden van een gezond leven. Etnel verduidelijkt dat alle aspecten van een gezonde levensstijl behandeld zullen worden. Het zal niet alleen blijven tot gezonde voeding maar ook de wijze waarop het haar gedaan moet worden om er verzorgd uit te zien, de kleding om er representatief gekleed uit te zien, het aanbrengen van make up en de verzorging van de nagels.

Jogi (VHP): ‘Een fatsoenlijke minister zou de eer aan zichzelf houden’

'Je hebt een code als minister om de waarheid te spreken'


VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat de ministers Soewarto Moestadja (Arbeid) en Gillmore Hoefdraad (Financiën) de eer aan zichzelf moeten houden. 'Beide ministers hebben het parlement voorgelogen over de positie van de governor van de Centrale Bank en dit kan niet ongestraft doorgaan. Een fatsoenlijke minister zou de eer aan zichzelf houden', zegt Jogi vandaag, dinsdag 19 februari 2019, in het Dagblad Suriname. 

Moestadja wordt ervan beschuldigd de zaak te hebben willen verbloemen en verdoezelen. Eerder noemde hij mediaberichten over een op handen zijnd ontslag van Glenn Gersie, de governor van de Centrale Bank van Suriname, ‘gossip’ (roddel) en kondigde een onderzoek hiernaar aan.

Naderhand bleek dat Moestadja slechts het antwoord in De Nationale Assemblee heeft gegeven, dat door zijn collega van Financiën aan hem was meegedeeld. Ook Hoefdraad blijkt vaag te zijn over of hij wel of niet wist dat de positie van Gersie wankel was.

De VHP’er voert aan, dat in Nederland eerder de minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, ook opgestapt was nadat hij had gelogen over een bijeenkomst met de Russische president, Vladimir Poetin. 'Je hebt een code als minister om de waarheid te spreken. Als je dat niet kan doen, moet je je mond gewoon dichthouden. Maar, wie is nu fatsoenlijk in deze regering? Wat gaat er met die koers gebeuren? Deze zaak is nog niet klaar. Wij zullen tot het uiterste gaan om de regering aan de tand te voelen', aldus de VHP’er.

'De vergadering blijft tot nu toe uit en ik betreur dat zeer'

Breeveld (DOE) wacht op agendering aangevraagde spoedvergadering Assemblee inzake Gersie


'De vergadering blijft tot nu toe uit en ik betreur dat zeer', zegt Assembleelid Carl Breeveld (DOE) vandaag, dinsdag 19 februari 2019, op Starnieuws. Assembleeleden van diverse oppositionele fracties hebben vorige week woensdag een spoedvergadering aangevraagd over het terugtreden van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname. 

'De regering heeft verantwoordingsplicht naar het parlement, en daar kan zij niet aan voorbijgaan. We blijven van oordeel dat de aangevraagde vergadering moet komen. De samenleving wacht', stelt Breeveld.

'De regering stelt zich niet accountable op. Het mechanisme van checks and balances dat in elke democratie normaal behoort te zijn, wordt hier genegeerd', aldus de volksvertegenwoordiger.

De regering maakte op 12 februari bekend, dat Gersie wordt vervangen. Er is geen reden gegeven voor het ontslag. De regering heeft aangegeven niet in details te zullen treden.

Het verzoek voor de spoedvergadering is gedaan door Breeveld, Asiskumar Gajadien (waarnemend fractieleider VHP), Marinus Bee (waarnemend fractieleider ABOP), Gregory Rusland (fractieleider NPS) en Paul Somohardjo (fractieleider PL).

De vergadering is nog steeds niet uitgeschreven.

Venex Curaçao coördineert een inzamelingsactie voor Venezuela

Venezolanos en el Exterior (Venex) op Curaçao roept op om mee te doen met inzamelingsactie



Venex Curaçao gaat een inzamelingsactie coördineren voor Venezuela. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen. Zo moet er nog aansluiting worden gezocht bij de overheden of een organisatie als het Rode Kruis en is het vervoer naar Venezuela nog niet geregeld. Deze week worden wel inzameldozen uitgedeeld, aldus vandaag, dinsdag 19 februari 2019, het Antilliaans Dagblad.

De organisatie Venezolanos en el Exterior (Venex) op Curaçao meldt: 'Wij zijn ervan overtuigd dat zowel de historische, commerciële en culturele banden die Curaçao en Venezuela hebben, als ook de affectieve en familiale banden tussen onze inwoners, maken dat we een gemeenschappelijk doel hebben. Respect voor de mensenrechten is daar een onderdeel van. (…) We verdedigen democratische waarden, sociale rechtvaardigheid en vrijheden, zowel in Venezuela als op Curaçao. Op dit moment werken we natuurlijk hard aan de humanitaire crisis.'

De organisatie heeft geen politieke gezindheid, maar een aantal leden woont niet voor niets in het buitenland. Telefonisch liet een van de organisatoren, Carlos Rivas, weten: 'We kunnen niets doen zonder de Curaçaose overheid en de overheid in Venezuela. Wij hebben een schema en een plan, maar wat we uiteindelijk kunnen doen, hangt af van de contacten tussen overheden.'

Ze staan open voor samenwerken met het Rode Kruis - concreet is dat echter nog niet. Rivas doet een oproep aan de gemeenschap om mee te doen met de inzamelingsactie.

'Curaçao hoeft niet te vrezen dat het door Venezuela zal worden aangevallen'

(Bron foto: Twitter)
Yvan Gil, Venezolaanse staatssecretaris van BuZa: 'Venezuela zal nooit een buurland aanvallen'


Curaçao hoeft niet te vrezen dat het door Venezuela zal worden aangevallen, omdat het land nu als hub zal fungeren voor humanitaire hulp aan het noodlijdende Zuid-Amerikaanse land. Dat stelt de Venezolaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (BuZa), Yvan Gil, die op bezoek is in Nederland voor een gesprek met het ministerie van Buitenlandse Zaken, tegenover de NOS, aldus vandaag, dinsdag 19 februari 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Nooit. Als er een militaire aanval vanuit de Verenigde Staten komt, dan zullen we ons verdedigen. Maar, Venezuela zal nooit een buurland aanvallen.'


Deze uitspraak zal een geruststelling zijn voor verschillende groepen binnen de Curaçaose bevolking - waaronder vakbonden en Statenleden - die zich kritisch hebben uitgelaten over de hulpverlening vanuit Curaçao aan Venezuela, uit angst dat Curaçao dan het doelwit zou worden van de regering van Nicolás Maduro.

.https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/19084-venezuela-zal-curacao-niet-aanvallen
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, maakte vorige week bekend dat er humanitaire hulp wordt verleend aan Venezuela en dat Curaçao hierbij als hub zal dienen. Hiermee wordt gehoor gegeven aan het verzoek van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó - die zichzelf onlangs als interim-president heeft verklaard - en de Verenigde Staten.

Venezuela verkeert in een diepe economische crisis en kampt met grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Het plan om humanitaire hulp te verlenen wordt door Gil afgedaan als ‘propaganda’.

'Hulpverlening aan Venezuela vanaf Curaçao moet, echter zonder confrontatie met het buurland uit te lokken

Premier Rhuggenaath: 'Curaçao bepaalt hoe invulling wordt gegeven aan onze humanitaire hub'

'Het is te betreuren, dat het onderwerp van humanitaire hulp aan Venezuela onlangs in een sfeer van confrontatie is besproken'


De regering van Curaçao en de vakbonden zitten op dezelfde lijn: hulpverlening aan Venezuela moet plaatsvinden, echter zonder een confrontatie met het buurland uit te lokken. Dat blijkt uit de brief die premier Eugene Rhuggenaath gisteren naar de bonden, verenigd in Solidaridat Sindikal (zie onderaan), heeft gestuurd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 19 februari 2019.

Om de bonden gerust te stellen, benadrukt de minister-president ook: 'Curaçao bepaalt hoe invulling wordt gegeven aan onze humanitaire hub.' 

In zijn schrijven geeft Rhuggenaath aan, dat de zorgen van de vakbonden gebaseerd zijn op de perceptie dat de humanitaire hulp als politiek instrument zal worden gebruikt en dat militaire eenheden zullen worden ingezet om Venezuela te betreden en op gewelddadige en agressieve wijze de humanitaire hulp op zal leggen. De bonden vrezen voor een militaire confrontatie.

Ook de regering heeft in dit kader kennisgenomen van uitspraken van zowel de Amerikaanse regering als de interim-president van Venezuela, Juan Guaidó. 'Op basis hiervan delen we de zorgen van de vakbonden', aldus de premier.

'Het is te betreuren dat het onderwerp van humanitaire hulp aan Venezuela onlangs in een sfeer van confrontatie is besproken. Dit is niet hoe humanitaire hulp is ontstaan en dit is ook niet het doel. Over de hele wereld heerst het gemeenschappelijk idee dat humanitaire hulp onpartijdig, neutraal, onafhankelijk en gericht op levensbehoud moet zijn.' 



Vinder gecrashte Hi-Jet helikopter moet te lang wachten op toegezegde beloning

Gilliano Bronne hoopt niet dat het bedrijf hem voor de gek houdt

'Er is weer gezegd dat het bedrijf wacht op resultaat onderzoek van het Openbaar Ministerie'


Gilliano Bronne, die de neergestorte helikopter van Hi-Jet Helicopter Services vond, baalt ervan dat hij de uitgeloofde beloning nog steeds niet heeft gekregen. De helikopter verdween op 23 mei 2015 van de radar op weg van Kwamalasamutu naar Paramaribo. Zoekacties van onder meer het bedrijf leverden destijds niets op en de onderneming loofde een beloning van 35.000 Amerikaanse dollar uit voor de persoon die het toestel zou vinden.

Bronne stuitte in november 2017 in het Matawaigebied op het uitgebrande toestel en de stoffelijke resten van piloot Donovan van Embricqs en boordtechnicus Ryatno Kertodikromo tijdens het kappen van een tracé in het bos.

'Ik ben niet lang terug bij Hi-Jet geweest en moest al voor de derde of vierde keer hetzelfde verhaal aanhoren. Er is weer aan me gezegd dat het bedrijf wacht op het resultaat van het onderzoek van het Openbaar Ministerie', aldus Bronne in de Ware Tijd van maandag 18 februari 2019.

Hij hoopt niet dat het bedrijf hem voor de gek houdt. 'Na de begrafenis van de twee mannen zou het geld worden uitgekeerd, had het bedrijf ons voorgehouden. Maar, we hebben nog steeds niets gekregen.'

President-commissaris Omar Terborg van Hi-Jet Helicopter Services was niet bereikbaar voor commentaar, aldus de Ware Tijd.

De stoffelijke resten van de twee slachtoffers zijn kort na een herdenkingsdienst in augustus 2018 begraven.

Bronne herinnert zich, dat hij tijdens het kappen van een tracé iets zag dat op een kamp leek van goudzoekers, maar toen hij dichterbij kwam, merkte hij op dat het om iets heel anders ging. 'Uit angst heb ik een collega geroepen die niet ver van me was. We hebben toen geconstateerd dat het ging om een gecrashte helikopter en troffen ook de botten aan.'

Zijn collega vertelde hem toen het verhaal van de verdwenen helikopter. Bronne zelf wist naar eigen zeggen niets daarvan. 'We zijn toen naar ons kamp gegaan en hebben contact met de politie gemaakt', zegt hij. Volgens hem waren er in totaal zes mannen op verschillende plekken in het bos en was de kok zoals gewoonlijk in het kamp achtergebleven. Of ook de anderen een beloning zullen krijgen weet Bronne niet.

Zelf weet hij nog niet wat hij met het geld zal doen. Wat hem een tevreden gevoel geeft is, dat zijn vondst ertoe heeft geleid dat de nabestaanden van de piloot en technicus hen een waardige begrafenis hebben kunnen geven. 'De familieleden zijn niet meer in het ongewisse en kunnen dat hoofdstuk in hun leven afsluiten', aldus Bronne.

20 Jaar gevangenisstraf voor moordenaar van 20-jarige universiteitsstudente Clarissa Boldewijn

Veroordeelde mishandelt studente en begraaft haar levend langs Afobakaweg

Man vaker veroordeeld voor geweldsdelicten en was al eens tot acht jaar celstraf veroordeeld


J. L. is gisteren tot 20 jaar celstraf veroordeeld voor de moord op de 20-jarige universiteitsstudente Clarissa Boldewijn. De Kantonrechter achtte doodslag wettig en overtuigend bewezen. Ze vonniste de verdachte conform de eis van het Openbaar Ministerie, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 19 februari 2019.

De rechter voerde aan dat L. het slachtoffer levend in het zand had begraven en haar opzettelijk en doelbewust van haar leven heeft beroofd op 23 januari 2017. Met zijn daad heeft de man de nabestaanden van het slachtoffer veel leed aangedaan. Bovendien was hij nauwelijks vier maanden op vrije voeten.

De rechter merkte op, dat L. vaker is veroordeeld voor geweldsdelicten. Eerder was hij al eens tot acht jaar celstraf veroordeeld.

Hij had op een eerdere rechtszitting beweerd, dat hij Boldewijn niet wilde doden. Er ontstond een twist om 450 gram drugs die het slachtoffer zou verkopen voor de verdachte. Volgens de verdachte had de vrouw hem opgelicht en op die bewuste dag had zij hem zelf weer benaderd. L. zei dat Boldewijn hem had voorgehouden, dat haar vader hem per 100 gram drugs 2.000 euro kon laten verdienen. Daarna hoorde hij niets meer van haar. Hij had al door, dat vader en dochter hem hadden opgelicht.

Op die bewuste dag zou Boldewijn hem zelf hebben gebeld. Ze wilde het weer goed maken met hem. Maar, toen liep het volgens L. uit de hand.

Advocaat Murwin Dubois vond dat doodslag niet bewezen is, maar dat sprake kon zijn van zware mishandeling de dood ten gevolge hebbende. Hij voerde aan, dat de verdachte geen enkele intentie had om het slachtoffer te vermoorden.

Bondsman Hooghart: 'De directrice Cultuur weet zich niet te gedragen, ik ga geen gesprek met haar aan'

'Ik voer gesprekken en er komt deze week een eind hieraan, het kan zo niet langer door gaan'


Ronald Hooghart, voorzitter van de bond bij het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is druk bezig met onderhandelingen om een eind te brengen aan het geschil tussen de directie van Cultuur en enkele ontevreden werknemers, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 februari 2019. De groep die al enkele weken in beraad is, heeft de strijdbijl nog niet begraven en wil nog steeds af van directrice Elviera Sandie en onderdirectrice Hariëtte Bholasing. 

'Ik ben bezig gesprekken te voeren en er komt deze week een eind hieraan. Het kan zo niet langer door blijven gaan.'

Hooghart vertelt, dat hij geen gesprek met de leiding van het directoraat Cultuur wil voeren. 'De directeur weet zich niet te gedragen, ik ga geen gesprek met haar aan.'

De vakbondsman onderhandelt met minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur Lillian Ferrier.

Eerder verzekerde Ferrier, dat zij ook spoedig een eind wilde maken aan de ongunstige situatie die heerst op het directoraat. De bewindsvrouwe gaf aan, dat de spanningen al te lang duren. Ferrier zei ook niet een snelle beslissing te willen nemen om één van de groepen te benadelen.

Ze vroeg de gemeenschap om wat tijd en zei dat ze de media op de hoogte van haar beslissing en de ontwikkelingen wil houden, omdat ze van mening is dat de bevolking recht heeft om te weten wat er zich afspeelt binnen het directoraat.

Politie vindt bij inval in woning Albina 2.080 gram cocaïne en Euro 30.000

Een 44-jarige man en zijn echtgenote (38) aangehouden


Het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) van het Korps Politie Suriname heeft op zondag 17 februari 2019 een inval gepleegd in een woning in het ressort Albina. Bij een ingesteld onderzoek in de woning werden 2.080 gram cocaïne en Euro 30.000 aangetroffen en in beslag genomen, zo meldt het korps.

De 44-jarige M.A. en zijn 38-jarige vrouw J.A. zijn daarbij aangehouden. Beiden hebben verklaard dat de drugs en het geld hun pleegzoon toebehoort en dat die momenteel in Frans Guyana moet zijn.

De man en vrouw en de in beslag genomen drug en geld zijn door het RBTP overgedragen aan de collega’s van de afdeling Narcotica Brigade. Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn beide hangende het onderzoek in verzekering gesteld ter zake overtreding van de Wet Verdovende Middelen.

Twee Schipholmedewerkers aangehouden verdacht van drugssmokkel

De twee werkten vermoedelijk met meerdere collega’s samen op beveiligde deel luchthaven



Twee Schipholmedewerkers zijn vanochtend, dinsdag 19 februari 2019, aangehouden als verdachten van drugssmokkel. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee vandaag.

De twee Amsterdammers, van 33 en 44 jaar, werkten vermoedelijk met meerdere collega’s samen aan de illegale praktijken op het beveiligde gedeelte van de luchthaven. De aanhoudingen maken deel uit van een in augustus 2017 opgestart strafrechtelijk onderzoek naar zware criminaliteit.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland werd er onderzoek gedaan naar een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezig hield met de grootschalige invoer van verdovende middelen via Schiphol.

Tijdens het onderzoek kwamen er meerdere medewerkers van de luchthaven werkzaam in de bagagekelder, de catering en schoonmaak als verdachten in beeld. Voor hun werk hadden zij een Schipholpas waarmee zij het beveiligde gebied van het vliegveld konden betreden.

De smokkelorganisatie kon met gemak koffers met heroïne en cocaïne aan boord van vliegtuigen plaatsen die vertrokken vanuit Afrika en Zuid-Amerika. Bij aankomst haalden bagagemedewerkers de koffers zo snel mogelijk uit het bagagesysteem om ze door te geven aan het catering- of schoonmaakpersoneel. Vervolgens ging de bagage naar een vrouw in Almere, die contact had met de criminele organisatie in Afrika.

In de afgelopen periode arresteerde de Marechaussee al twaalf personen waarvan er negen op Schiphol werkten. Er werd ruim honderd kilo aan heroïne en cocaïne aangetroffen. Bij doorzoekingen van woningen vond men nog eens honderdduizend euro aan contant geld en werden er goederen in beslag genomen. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Verdachte rijstondernemer Oedit wil zijn verhaal doen in mega cocaïne Cessna-zaak

Hoofdverdachte in zaak nog steeds vast in Nederland wachtend op zijn uitlevering

Getuigen leggen belastende verklaringen af tegen twee mede-verdachten


Ramchender (Raj) Oedit wil zijn verhaal doen in de mega drugszaak waarin hij als verdachte is aangemerkt. Zijn advocaat Irvin Kanhai heeft gisteren bij de behandeling van de zaak, de Kantonrechter verteld, dat zijn cliënt gehoord wil worden. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 19 februari 2019.

In maart vorig jaar werd 488 kilo cocaïne onderschept in een Cess na sportvliegtuigje. Het toestel was geland op het terrein van ondernemer Oedit bij km 71,5 in het district Saramacca.

De Officier van Justitie vroeg de rechter om enkele onderzoeken te laten verrichten door de politie. Ze heeft graag, dat de politie enkele mensen hoort en kan daarom niet aangeven hoe lang dit onderzoek zal duren.

Door het belgedrag van Oedit zijn enkele personen in beeld gebracht. Kanhai stemde in met het onderzoek dat de Officier van Justitie door de politie wil laten verrichten. De zaak van Oedit wordt separaat behandeld.

De medeverdachten worden wel simultaan gehoord in deze mega drugszaak.

Ondernemer Oedit is aangehouden in Nederland. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday bevestigde zijn aanhouding zondag 28 oktober 2018. Baidjnath Panday zei, dat tijdig om uitlevering van Oedit is gevraagd op basis van een rechtshulpverzoek. De verdachte, die ook eigenaar is van Ramasha Radio en -TV, was ondergedoken. Hij zag kans om via de J.A. Pengelluchthaven het land te verlaten. De man beweerde, dat hij niet was gevlucht, maar om gezondheidsredenen naar Nederland was gegaan.
Oedit is niet zo onschuldig als hij doet voorkomen

Hij is al een paar keer in Nederlands in verband gebracht met drugszaken. In dit artikel van 4 april 2000 noemt Dagblad Trouw al de naam van Oedit. De krant schreef toen:

'(...) Commissaris Chan Santokhi, hoofd van de justitiële dienst van de politie, loopt de politieke partijen af om ze te waarschuwen voor dubieuze geldschieters. Hij verwijst ze naar de praktijken van het Cali-kartel dat in Colombia de verkiezing van de vorige president, Ernesto Samper, financierde. ,,Let op wie u iets aanbiedt. Het zijn geen duistere figuren met lapjes voor hun oog en tatoeages. Ze sturen mensen die u goed kent'', roept Santokhi. Hij doelt onder anderen op de Surinaamse zakenman Parmessar, alias 'de kleine Escobar', nog geen 35 jaar oud en al goed voor een vermogen van honderd miljoen dollar. Hij werd een paar jaar geleden in de VS aangehouden toen hij samen met Radj Oedit, alias 'Escobar' een vliegtuig wilde kopen en betalen met contant geld. (...)'

Ook het blad Vrij Nederland heeft het 7 mei 2014 over Oedit in een uitgebreid artikel over Bouterse. Vrij Nederland schreef:

'(...) Zo was zijn oorspronkelijke Bouterse-verkla­ring volgens Van Loon tot stand gekomen. In dat explosieve document uit 1999 beweerde de kroongetuige dat hij midden jaren negentig in contact was gekomen met mensen van het zogeheten Suri-kartel. Hij was samen met zijn Belgische handlanger Marcel Geladi via Frans-Guyana naar Suriname gereisd om daar in Paramaribo zaken te doen met Radj Oedit, een gekend kopstuk uit de Surinaamse drugsscene. Op een gegeven moment kwamen ze in een kantoortje waar ‘een man die kalend was met een klein ringbaardje’ de visa in hun paspoorten regelde. Daarna zou Oedit hebben gevraagd: ‘Weten jullie wel bij wie jullie nu zijn geweest?’ Dat was dus Desi Bouterse, dezelfde persoon die Van Loon op een later moment ‘in een hawaïshirt’ bij een volgende bespreking zag binnenlopen. Het bleek de grote baas op de achtergrond, met wie de criminele Belgen uiteindelijk aan tafel zouden belanden om te onderhandelen over honderden kilo’s coke. (...)'

De Ware Tijd bericht vandaag, dat Harti L. en Dionathan M. gisteren nogal verbaasd keken, toen drie getuigen meerdere belastende verklaringen tegen ze aflegden. Dit tweetal zat samen in het vliegtuig dat op 13 maart vorig jaar met 388 kilo drugs aan boord landde op het terrein van Oedit in Saramacca.

De mannen hebben bij de rechter-commissaris verklaard dat ze niet in Suriname wilden landen, maar dat is door de getuigen, allen politieambtenaren, tegengesproken, omdat het vermoeden bestaat dat ditzelfde vliegtuig de dag ervoor al drugs had geleverd op hetzelfde adres.

Volgens de commandant van het team dat de verdachten heeft aangehouden, is het vliegtuig geruime tijd gevolgd door twee helikopters met een gemengde eenheid. 'Ze verdwenen op gegeven moment onder de vegetatie. En van bovenuit konden wij ze niet meer zien. Na enkele minuten kwamen ze weer tevoorschijn', verklaarde hij. De politieman kon echter niet verklaren of het vliegtuig in die tussentijd ergens was geland.

Toen de verdachten door hadden dat ze op de hielen werden gezeten, probeerden ze te vluchten naar Guyana. De politie belette die poging door intimidatieschoten te lossen op het vliegtuig nadat de bemanning weigerde gehoor te geven aan de instructies. De verdachten zijn daarna regelrecht gevlogen naar het terrein op Saramacca.

Volgens de getuige, die belast was met het technische onderzoek, zijn belangrijke zaken die waren opgeslagen in het geheugen van de gps uitgewist. Hierdoor kon de politie sommige informatie niet natrekken. Zo kon zij bijvoorbeeld niet achterhalen waar het vliegtuigje precies is geweest, voordat het in Suriname kwam.

De politie heeft wel een aantal gps-punten geconstateerd, waaruit is af te leiden dat de verdachten naar Brazilië zouden vliegen. Het terrein van Oedit was ook één van de bestemmingen van het vliegtuig, omdat dit areaal ook is opgenomen in hun gps.

Toen duidelijk werd, dat de politie een tip gekregen had, werd een tractor geplaatst op de airstrip als teken dat er iets niet in orde was. Oedit zou de voorman, ene Kalicharan, opdracht hebben gegeven om de tractor dwars op de airstrip te parkeren. 'Het was een soort wenk om de mannen te laten weten dat ze niet moesten landen', verklaarde de getuige.

De derde getuige die de twee verdachten heeft verhoord, verklaarde dat het niet de eerste keer was dat de twee mannen drugs brachten op dat adres. 'Dat heeft de piloot zelf verklaard. Hij heeft me gezegd dat de dag ervoor hij al op de locatie was', aldus de getuige. Een fles Diamond Blue water en een verpakking van een Fernandes bol, waren volgens hem stille getuigen.

Daarnaast zou Oedit alle werknemers die op dat moment aanwezig waren op het areaal hebben opgedragen zich naar een andere locatie te verplaatsen. 'Er was geen reden daarvoor', verklaarde de getuige verder. De verdachten hebben deze zaken eerder bekend bij de politie. Maar, bij de rechter- commissaris hebben zij dat ontkend.

Op 4 maart zal deze zaak verder worden behandeld.

BvL woedend over uitblijven reactie minister Ferrier

'Wij gaan niet stilzitten en zullen de acties verscherpen na overleg met de leden'

'De minister zegt het kind centraal te stellen, maar het blijft alleen maar bij mooie woorden'


De Bond van Leraren (BvL) is woedend, dat minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur niks van zich heeft laten horen. Leerkrachten van het Natuur-Technisch Instituut (Natin) werken sinds vrijdag tot tien uur en gaan dan in staking ofwel beraad. 'Wij hebben geen uitnodiging gekregen van de minister om te praten over de problemen', zegt Reshma Mangre, voorzitster van de BvL, vandaag, dinsdag 19 februari 2019, op Starnieuws. 

'Wij gaan niet stilzitten en zullen de acties verscherpen na overleg met de leden', zegt de vakbondsleidster.

De problemen op de middelbare school zijn reeds maanden aan de gang. Een aantal leerlingen heeft vanaf het eerste kwartaal tot en met heden geen les gevolgd. Het gaat om de vakken ICT, microbiologie, elektro, werktuigbouwkunde, Engels en wiskunde. Leerlingen én docenten zijn volgens Mangre gedemotiveerd.

'De minister zegt het kind centraal te stellen, maar het blijft alleen maar bij mooie woorden', zegt de BvL-voorzitster.

De bond heeft ook een brief geschreven aan president Desi Bouterse om te wijzen op de ernst van de situatie. In het schrijven is aangehaald, dat de minister geen dialoog wil. Over de onderwijsproblemen zou zij weigeren te praten. De BvL vindt het erg, dat ook de president tot nu toe niet heeft gereageerd. De situatie zal niet hierbij gelaten worden, want er moet een oplossing komen, volgens de BvL.

De communicatie met waarnemend directeur Bryan Sloote loopt niet, daarom is de aandacht gevraagd van de minister en de president. Problemen binnen de 16 richtingen van de opleiding kunnen volgens de BvL niet structureel opgelost worden. Afspraken die gemaakt zijn over competentiegericht onderwijs worden niet nagekomen. Sinds 14 januari is in een brief tevergeefs aan Ferrier gevraagd om ontvangen te worden.

Het beraad geldt voor de dependances van Lelydorp, Mottonshoop, Leysweg en de Mr. Jagernath Lachmonstraat.

KKF doet 'dringend beroep' op beleidsmakers om 'cruciale monetaire stabiliteit' te garanderen

'Wij verwachten geen grotere monetaire financiering in welke vorm dan ook'


De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) doet een dringend beroep op de beleidsmakers er alles aan te doen om de cruciale monetaire stabiliteit te garanderen. 'Wij verwachten onbetwistbare rustgevende signalen naar de samenleving en het bedrijfsleven in het bijzonder dat er geen grotere monetaire financiering in welke vorm dan ook zal plaatsvinden', aldus de KKF in een persbericht maandag 18 februari 2019.

De KKF zegt, dat ongeacht de redenen van het besluit tot terugtreden van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname ook is, monetaire stabiliteit een van de belangrijkste voorwaarden voor economische alsmede sociale groei is.

'De Kamer heeft verder kennisgenomen van de explosieve groei van de kosten van de overheid en het toenemend begrotingstekort, en en ander mede als gevolg van de groei van de loonsom van meer dan 500 miljoen Surinaamse dollar, de toename van subsidies en projectramingen waarbij leningen als inkomsten zijn gerekend.'

'De KKF als overkoepelende bedrijfslevenorganisatie doet een beroep op de bedrijven zich te onthouden van speculatieve handelingen welke de valuta wisselkoers mede kunnen stuwen. Wij nemen daarmede als bedrijfsleven onze verantwoordelijkheid in de verwachting dat de uitvoerende macht haar verantwoordelijkheid neemt.'