woensdag 29 november 2017

Sinds 23 mei 2015 vermiste Hi-Jet helikopter gevonden

Helikopter ontdekt in omgeving weg naar Atjoni door medewerkers Chinees houtkapbedrijf

Starnieuws publiceert, smakeloos en respectloos naar nabestaanden, foto van een aangetroffen schedel (die foto is 30 november door Starnieuws verwijderd) en overige botresten


De sinds 23 mei 2015 vermiste helikopter van Hi-Jet Helicopter Services, die bestuurd werd door piloot Donavan van Embricqs en zijn collega Ryatno Kertodikromo, is gevonden. In de omgeving van de weg naar Atjoni is in het bos een neergestorte helikopter ontdekt. Dit melden de Ware Tijd en Starnieuws onder andere, nadat de Apintie nieuwsdienst met het nieuws was gekomen.

Infanteristen van het Nationaal Leger zijn woensdag 29 november 2017, naar het gebied gestuurd waar het toestel is gezien. De helikopter zou zijn ontdekt door medewerkers van een Chinees houtkapbedrijf.

De personen die het toestel ontdekt hebben, hebben ook twee geraamtes gevonden, aldus Starnieuws. De vinders hebben foto's ter plaatse gemaakt en doorgegeven aan de politie van Atjoni.

Starnieuws heeft - smakeloos, ongepast - een foto van een aangetroffen schedel gepubliceerd.... Uit respect voor de nabestaanden gaat de Suriname Mirror nièt over tot het publiceren van dergelijke foto's. Hier zijn die foto en het Starnieuws-bericht wèl geplaatst (zie onderaan) om te tonen dat Starnieuws weinig met kwalitatieve journalistiek te maken heeft (
(donderdag 30 november blijkt de foto van een schedel door Starnieuws te zijn verwijderd!).

De Hi-Jet helikopter verdween op 23 mei 2015 op weg terug naar Paramaribo, na in Sipaliwini stembussen- en stembiljetten te hebben afgeleverd in verband met de verkiezingen die twee dagen daarna werden gehouden.

Zoekacties van de autoriteiten hadden tot nu toe niets opgeleverd.
Hi-Jet had zelfs een bedrag van 35.000 Amerikaanse dollar uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden tot het terugvinden van de twee medewerkers en de helikopter.

Familie en vrienden hadden ook benefietactiviteiten georganiseerd om fondsen te verzamelen om zoekacties te helpen bekostigen.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/44479

Extra maatregelen zijn getroffen om de criminaliteit de kop in te drukken...

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Politieoptreden moet het veiligheidsgevoel terugbrengen in de samenleving

Mededelingen minister en korpsleiding lijken herhalingen van zetten slechts in, sussende, geruststellende woorden...


Minister Ferdinand Welzijn (nog steeds waarnemend op Justitie & Politie) en de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) hebben op een persconferentie vanmiddag, woensdag 29 november 2017, maar weer eens aangegeven, dat er extra maatregelen zijn getroffen om de criminaliteit de kop in te drukken. In Groot-Paramaribo zal de politie extra 'hot spots' inzetten om snel te kunnen handelen bij een criminele activiteit. Tevens zal de politie zichtbaar aanwezig zijn. Dit meldt Starnieuws.

Er is een verruwing merkbaar van de criminaliteit, waarbij inbraken in woningen zijn toegenomen. Welzijn benadrukt, dat de concentratie van de politie in Paramaribo is, maar ook de regio's zijn nauw betrokken bij de verhoogde paraatheid. Criminelen die uitweidden naar andere regio's zullen merken dat de pakkans daar nog groter is. De verschillende brandhaarden zijn in kaart gebracht om zo trefzeker mogelijk te kunnen reageren.

Het nieuwe rooster met meer manschappen en langere uren is dinsdagavond ingegaan.

Waarnemend korpschef Antonio Chin en waarnemend politiecommandant van Paramaribo Prem Jethoe benadrukten, dat landelijk de criminaliteit niet is gestegen. Wel is het zo, dat er sprake is van verruwing in Paramaribo, waarbij ook levens zijn te betreuren. Onderkend wordt dat de gemeenschap in angst is.

Het politieapparaat met ondersteuning van het Nationaal Leger en Penitentiaire Ambtenaren zal merkbaar aanwezig zijn.

Letitia Forster, belast met de drugsbestrijding, en Roberto Prade van de afdeling Kapitale Delicten benadrukten dat resultaten niet zullen uitblijven. Er zal volgens hen effectief en efficiënt worden opgetreden. Verschillende gespecialiseerde eenheden zijn betrokken bij deze operatie. Zonder de strategie prijs te geven, deelden de minister en verschillende leden van de politietop mee, dat er duidelijk resultaat geboekt zal worden.

Er is doorgaans al een verhoogde paraatheid van de politie in december, maar nu worden enkele aanpassingen aangebracht. Het belangrijkste doel is om door het politieoptreden het veiligheidsgevoel terug te brengen in de samenleving. De politie is daarvoor getraind en is daartoe in staat, benadrukte Welzijn. De regering heeft middelen vrijgemaakt voor deze operatie.

Colombiaans rechts politica: 'Het Bananen-bloedbad in 1928 is een communistische mythe'

'Het bloedbad in Cienaga is opgeblazen door wijlen schrijver Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia'

(Bron foto: Twitter)


Een van de meest radicale leden van Colombia's harde rechtse oppositie zei dinsdag 28 november 2017, dat het Bananen-bloedbad in 1928, waarbij honderden werknemers van de United Fruit Company werden afgeslacht, een communistische mythe is. 

Parlementslid Maria Fernanda Cabal, wiens echtgenoot wordt beschuldigd van betrokkenheid bij doodseskaders, vertelde bij een radiostation dat het bloedbad in de gemeente Cienaga was opgeblazen door wijlen schrijver Gabriel Garcia, een communist. De Nobelprijswinnaar nam het bloedbad op in zijn epische roman 'One Hundred Years of Solitude', die bijna veertig jaar na de moordpartij door het Colombiaanse leger werd gepubliceerd.


Volgens Cabal is het bloedbad, dat plaatsvond in december 1928 bij Santa Marta, 'weer een  historische mythe om het communistische verhaal te ondersteunen'. 'Marquez creëert de mythe van de 3.000 mensen die zijn omgekomen', vertelde de fel anti-communistische congresvrouw aan W Radio. 'Het is niet waar.'Hoewel het waarheidsgehalte van het bloedbad nooit is betwist, is het aantal doden van het bloedbad al lang onderwerp van discussie geweest. Volgens de toenmalige Amerikaanse ambassadeur, Jefferson Caffery, kwamen meer dan 1.000 stakende werknemers van het Amerikaanse bedrijf om het leven na Amerikaanse dreigementen om Colombia binnen te vallen en de staking te breken.


Jorge Eliecer Gaitan, politicus van de liberale partij, die het bloedbad jaren voor zijn moord in 1948 onderzocht, concludeerde dat er minstens 300 personen waren gedood. Een militair onderzoeker zei echter, dat Gaitan het aantal vermoorde arbeiders had overdreven om de staking te breken bij wat later Chiquita Brands zou worden.

Linkse activisten in Latijns-Amerika hebben de United Fruit Company lang gezien als een illustratie van de theorie van Vladimir Lenin over het kapitalistisch imperialisme.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Vimeo/YouTube/Twitter)

Maisha Neus: 'President dient respect te hebben voor mening deel samenleving'

'Het had Bouterse een keer gesierd als hij ooit deze mensen te woord had gestaan'

'Je zag gewoon paar grassprietjes en nog zandhopen, precies als voorheen, waar hadden wij het dus 7 maanden lang over?'


Activiste Maisha Neus heeft afgelopen zaterdag deelgenomen aan de protestloop, die georganiseerd werd door een groep  activisten. In het Dagblad Suriname van vandaag, woensdag 29 november 2017, stelt zij het fijn te vinden om het Onafhankelijkheidsplein zonder barrières te moeten doorbreken, te betreden. Maar, zij vond de aanblik teleurstellend. 'Zeven maanden lang stonden er hekken daar. En dat ook nog met alle kosten erbij berekend. Als je kijkt naar de grasmat, had ik iets verwacht a la de sportvelden van Barcelona of Real Madrid, glanzend groen. Je zag gewoon een paar grassprietjes en nog zandhopen. Dit is precies als voorheen. Waar hadden wij het dus 7 maanden lang over?', vraagt Neus zich af. 

Ze was op het plein ter ondersteuning van het Burgercollectief, We Zijn Moe en Seti Sranan. Er wasn door de organisaties via social media een oproep gedaan. Het effect was een groep van ruim 150 mensen die kwam opdagen.

Het Dagblad Suriname vroeg Neus wat haar nog motiveert om te blijven deelnemen aan dit soort  activiteiten, als er vanuit de samenleving fysiek niet wordt gereageerd op oproepen. Ondersteuning en klagen door burgers blijven veelal tot de grenzen van social media, terwijl de klagende stemmen haast nooit op straat te zien zijn. Neus reageert hierop met één woord: ‘patriottisme’. 'Dat is mijn enige motivatie, vaderlandsliefde. Dat doe je niet voor jezelf of voor je medemens. Dat doe je voor je land. Ik houd ontzettend veel van mijn land.'

Zij laat zich vanwege dit gevoel niet intimideren door uitspraken die gedaan worden door president Desi Bouterse. Het staatshoofd reageerde op dezelfde dag nog met afgunst naar de mensen die deelnamen aan deze protestloop. 'I abi sma di e tak dat unu e vermors moni. Dan den kari sma fu go protesteer. No wan sma go. Mek den 200 of 150 sma san ben de tap a Plein, mek’ den go dok. Mek’ den go rust. Eeuwig mi yere den moe, mek’ den tan moe', zei Bouterse.

Neus vindt het een kwalijke zaak voor een president die in een democratisch land zich op zo'n manier uitlaat.

'Het had hem een keer gesierd als hij ooit deze mensen te woord had gestaan. Wij leven nog altijd in een democratisch land en vrijheid van meningsuiting is daar onderdeel van. Als een deel van de samenleving het oneens is met het beleid dat gevoerd wordt door de regering, dient de president daar respect voor te hebben. Hij kan ze niet zeggen ‘mek deng go dok’, alsof onze mening niets waard is', meent Neus. Voor dialoog stelt Neus altijd open te staan, mits dat in het openbaar geschiedt.

Vakbondsman Valies: 'EBGS beschikt niet over vergunning van Ontslagcommissie'

De ontslagen onderwijsgevenden zijn juridisch niet ontslagen...

'Dus in oktober 2017 hebben de leerkrachten ontslag gekregen en pas in november is de aanvraag ingediend'


Uit de rechtszaak die momenteel gaande is inzake het ontslag van onderwijsgevenden die verbonden zijn aan de Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS), is gebleken dat de EBGS niet de juridische regels in acht heeft genomen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 29 november 2017.

Om een medewerker te kunnen ontslaan, geldt namelijk een procedure die de werkgever moet doorlopen. Zo dient er een vergunning aangevraagd te worden bij de Ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid. Nadat zo'n vergunning verstrekt is, mag de werkgever overgaan tot dienstbeëindiging.

'Afgelopen week waren de leerkrachten opgeroepen door de Ontslagcommissie. Uit dat gesprek is gebleken dat de leerkrachten formeel nog niet ontslagen zijn. er moet daartoe eerst een vergunning verleend worden aan de werkgever, wat niet is gebeurd', aldus vakbondsleider Wilgo Valies.

Hij beweert tevens, dat de voorzitter van de Ontslagcommissie expliciet heeft bevestigd dat de onderwijsgevenden juridisch niet ontslagen zijn. Volgens de vakbondsleider heeft de EBGS pas op 15 november 2017 een vergunningsaanvraag ingediend op het ministerie.

'Dus in oktober 2017 hebben de leerkrachten ontslag gekregen en pas in november is de aanvraag ingediend. Er is schade berokkend aan deze leerkrachten over de maanden oktober en november en daarvoor moeten ze betaald worden door de  EBGS.'

Uiterlijk 15 december 2017 zal deze kwestie beslecht worden. Tot nog toe hebben vier ontslagen leraren zich gemeld bij de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), alhoewel het aantal veel groter is.

Overheid Nederland slaat slag tegen illegale handel dieren

Meerdere pakketten met schubben van zeer bedreigde Afrikaans schubdier, Pangolin, onderschept

(Bron foto: Douane)
Op Schiphol een passagier aangetroffen met 14.000 dode zeepaardjes in koffer op weg naar China


Dode en levende beschermde dieren en planten en producten daarvan (zoals schedels, medicijnen, vlees) zijn door verschillende overheidsdiensten in koffers van passagiers, in cargo, in postpakketten en op beurzen aangetroffen. Dit betreffen allemaal dieren en planten die beschermd zijn door het CITES-verdrag, aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag, woensdag 29 november 2017.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Douane, het Openbaar Ministerie en de Politie hebben in de periode 1 september tot 5 november 2017 gezamenlijk opgetreden tegen de illegale handel in beschermde planten en dieren. De actie richtte zich op controles èn voorlichting. De activiteiten vonden plaats in de haven van Rotterdam, op de luchthaven Schiphol, in Caribisch Nederland, bij particulieren thuis, in winkels en op beurzen.

Illegaal transport van planten en dieren wordt internationaal aangepakt. Ruim 180 landen hebben afspraken gemaakt over het verhandelen, vervoeren, verzamelen of houden van beschermde planten en dieren. Deze afspraken zijn vastgelegd in het CITES-verdrag. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora dat als doel heeft het voorkomen dat een soort uitsterft of sterk in aantal daalt. De Europese Unie heeft daarom het Action Plan against Wildlife Trafficking 2016-2020 uitgebracht waar ook Nederland zich aan committeert.

Het gezamenlijk optreden (Operatie Pangolin) komt bovenop de reguliere acties die het hele jaar door blijven plaats vinden. Ook de komende jaren zullen er gerichte acties plaatsvinden.

In totaal hebben de controles 59 zaken opgeleverd waarbij producten in beslag zijn genomen. In de post werden meerdere pakketten met schubben van het zeer bedreigde Afrikaanse schubdier (Pangolin) aangetroffen die onderweg waren van Afrika via Nederland naar Azië (totaal 77 kilo).
Op Schiphol werd een passagier aangetroffen met 14.000 dode zeepaardjes in zijn koffer onderweg naar China. Deze passagier is inmiddels veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Ook zijn er meerdere orchideeën, een aantal producten van beschermde houtsoorten en 40 kilo poeder van slangenhout in beslag genomen.
Ook vonden de inspecteurs medicijnen met ingrediënten van beren, een ijsberenvel, een aantal levende vogels en 120 arapaimavissen.
Daarnaast werden er opgezette dieren aangetroffen onder andere uilen en een cobra. Verder kwamen de inspecteurs schedels van apen en krokodillen, zeven dierenvellen of delen daarvan van onder andere een luipaard, tien zendingen levende koralen, een schild van een groene zeeschildpad, drie poten van een Afrikaanse olifant en zes vlinders tegen. Alles werd illegaal ingevoerd of doorgevoerd en is in beslag genomen.

De Douane op Bonaire heeft in de actieperiode 267 kilo vlees van kroonslakken in beslag genomen. Deze waren onderweg vanuit Venezuela naar Bonaire. Daarnaast zijn meerdere stuks koraal en schelpen in beslag genomen uit de bagage van toeristen op de luchthaven.

Op een vogelbeurs in Zwolle zijn bij verschillende vogelhandelaren vogels aangetroffen waarvan de papieren niet in orde waren of de pootringen niet klopten. De vogels, waaronder een wijnborstamazone en een aantal hoppen zijn in beslag genomen. De twee verdachten hebben een boete betaald van 5000 euro.

Alle levende dieren die in beslag worden genomen, worden ondergebracht door RVO.

Om te achterhalen of CITES bekend is onder de inwoners van Nederland is een representatieve peiling uitgevoerd. De grote meerderheid van de ondervraagde (94%) geeft aan te weten dat het niet is toegestaan internationaal beschermde planten en dieren te verhandelen, te vervoeren, te verzamelen of te houden. Zo’n 63% weet welke regels er zijn en 1% noemt CITES spontaan. Van de 70-plussers kent 30% het verdrag CITES van naam en onder de 15 t/m 25 jarigen is dit 16%.

Jogi (VHP) over project Naschoolse Opvang: 'Er werd veel meer voeding geleverd dan er kinderen op scholen zaten'

'Voor 120 leerlingen op de Slootenschool zijn 450 porties geleverd'

'Op Blauwgrond zijn 430 porties geleverd voor 85 leerlingen'...

 
Er is flink gerommeld met publieke middelen bij de uitvoering van het project Naschoolse Opvang. Een rapport, opgesteld door deskundigen, bevestigt dat er miljoenen Surinaamse dollars zijn uitgegeven zonder verantwoording.

In het parlement gooide Mahinder Jogi (VHP) gisteren de knuppel in het hoenderhok, aldus Waterkant.net vandaag, woensdag 29 november 2017. Er werd veel meer voeding geleverd dan er kinderen op de scholen zaten. De Naschoolse Opvang draaide immers vooral om het verstrekken van voeding. Van begeleiding van kinderen is weinig terecht gekomen.

Het is dan ook rond de voeding of de betaling ervan dat de corruptie welig tierde. 'Voor honderdentwintig leerlingen op de Slootenschool zijn vierhonderdenvijftig porties geleverd. Op Blauwgrond zijn vierhonderdendertig porties geleverd voor vijfentachtig leerlingen', zei Jogi.

Op een andere school van honderdenzestig leerlingen werden vierhonderd porties geleverd. En dat allemaal op dagbasis.

Volgens Jogi zijn bestelbonnen ter waarde van drie miljoen Surinaamse dollar (ongeveer driehonderdduizend euro) uitgegeven. In het rapport kan niet worden aangegeven waar en wat is besteld. Ook is niet duidelijk wie heeft ontvangen en wanneer. Er is wel betaald.

Breeveld (DOE): 'Er moet op een fatsoenlijke manier omgegaan worden met Medische Zending'

Regering brengt 6 van de 56 poliklinieken onder bij Mungra Medisch Centrum (MMC) Nickerie

'Ik vind dit ronduit slordig en ongepast, dat zo wordt omgegaan met een dienstverlener'


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) zei gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling, dat op een fatsoenlijke manier omgegaan dient te worden met de Medische Zending Primary Health Care (MZ) die reeds 275 jaar actief betrokken is bij de gezondheidszorg van Surinamers in het binnenland. Een uniek zorgsysteem met een basisdienstenpakket 24/7, dat internationaal erkend is met gezondheidsassistenten en artsen. 

Hij zei er moeite mee te hebben, dat de regering recentelijk het besluit heeft genomen 6 van de 56 poliklinieken onder te brengen bij het Mungra Medisch Centrum (MMC) Nickerie. Overeenkomsten die er bestonden tussen de regering en de MZ werden op deze wijze aan de kant gezet, zonder degelijk overleg en overdracht. Op 7 november kreeg MZ een brief van de president en ministerie van Financiën dat vanaf 1 november de poliklinieken zijn overgedragen aan MMC.

'Voorzitter, ik vind dit ronduit slordig en ongepast, dat zo wordt omgegaan met een dienstverlener die 275 jaar reeds bezig geweest is zich in te zetten voor Surinamers in het achterland. Geen wonder dat er verwarring ontstond bij MZ bestuur, directie, personeel en de plaatselijke bevolking', voerde Breeveld aan, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 29 november 2017.

De MZ heeft in de afgelopen jaren medische, logistieke en communicatie systemen opgebouwd voor zorg in afgelegen gebieden. Dertig jaar geleden werd de polikliniek van Brokopondo Centrum juist overgedragen door de overheid aan de MZ evenals Powakka, Redi Doti, Pikin Saron en Bigi Poika.  

'Kan de regering ons de bedoeling van deze stap duidelijk maken en aangeven waarom niet in gemeen overleg tot dit besluit is gekomen? Worden nu de financiën die oorspronkelijk aan de MZ werden beschikbaar gesteld overgeheveld naar het MMC? Om welk bedrag gaat het? Zijn ziekenhuizen niet bij uitstek de verzorgers van de tweede en derde lijnszorg en niet eerste lijnszorg op afstand? Hoe kan het dat het MMC een brief d.d. 11 november schrijft naar personeel van MZ, zonder overleg met die dienst, dat per 1 november een minimaal salaris zal worden betaald en dat zij per 1 januari 2018 een definitief arbeidscontract zullen krijgen. Gaat de regering zo om met partners? Vier jaar geleden is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen MZ en MMC om Apoera en Washabo te coveren, en toch wordt er nu bij de overname op deze wijze gehandeld. Voorzitter, dit verdient geen schoonheidsprijs. Dit is ronduit slecht bestuur, in plaats van openbaarheid van bestuur', stelde Breeveld.

Hij kreeg ondersteuning van Assembleelid Roché Hopkinson (NDP) en Marinus Bee (ABOP). Bee merkte op dat op een andere wijze met MZ omgegaan moet worden. Indien nodig moeten zaken geëvalueerd worden door met elkaar om de tafel te zitten.

Rachied Doekhie (NDP) stelde dat de medische missie van MMC heel goed werk gedaan heeft. Eindelijk waren er artsen en specialisten in de dorpen en er is continu zorg aanwezig.

Celsius Waterberg (fractieleider BEP) zei eerder in zijn betoog, dat de MZ op de operatietafel moet worden geplaatst. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren volgens hem 'anders gaan we niet alleen de verkiezing in het binnenland verliezen, maar meer nog kostbare mensenlevens'.

Pagara-estafette gewoon traditioneel op oudejaarsdag, zondag 31 december

'We kunnen geen owru yari vieren op zaterdag terwijl wij volgende dag nog in het oude jaar zijn'

Traditionele owru yari-festiviteiten van 't Vat verplaatst naar het Onafhankelijkheidsplein
 

Anders dan velen hadden gedacht vindt de pagara-estafette traditioneel op oudejaarsdag plaats, ook al valt die dit jaar op zondag. Jean-Luc van Charante, voorzitter van Surifesta, zegt dat het merendeel van de bedrijven in de binnenstad heeft beslist dat het evenement in de binnenstad op oudejaarsdag zelf wordt gehouden, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 29 november 2017.

'We kunnen geen owru yari vieren op de zaterdag terwijl wij de volgende dag nog in het oude jaar zijn.'

Hij zegt dat in het verleden de estafette wel is vervroegd als owru yari op een zondag viel. Sinds een aantal grote bedrijven ook op de zondag open is, is de situatie anders. Ook bedrijven als Dresscode, hotel Krasnapolsky en Galaxy staan achter het besluit.

Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest met de grootste sponsor De Surinaamse Brouwerij, veiligheidsdiensten en het commissariaat Paramaribo-Noordoost.

Een andere belangrijke ontwikkeling rond de viering van de jaarwisseling is dat de traditionele owru yari-festiviteiten die al zo'n dertig jaar bij 't Vat worden gehouden, naar het Onafhankelijkheidsplein verplaatst worden. Als het plein is opengesteld vindt de verschuiving al dit jaar plaats. De reden voor deze verschuiving is dat de middelen vanuit sponsoren beperkt zijn.

Hoewel 't Vat verschillende activiteiten ontplooit en op 31 december terug wilde geven aan de gemeenschap, zegt manager Robbin Roemer dat het niet rendabel meer is. Volgens hem trekt de omgeving op die dag niet alleen toeristen aan, maar ook anderen, van wie een groot deel niets nuttigt. Ook kan 't Vat de organisatie niet meer trekken. Die wordt overgedragen aan Surifesta die sponsoren zal zoeken. Hij verzekert dat een traditie niet zal worden stukgeslagen. Vandaar dat er is gekozen voor een nieuw evenement op het plein.

Buschauffeurs op Curaçao kondigen protestacties aan

Chauffeurs ageren tegen uitblijven verhoging minimumloon, tegen verhoging WA


Buschauffeurs deelden gisteren flyers uit waarop protestacties aangekondigd worden. Voorzitter van de STO, de vereniging van chauffeurs van kleine bussen, Giovanni Decaster, zegt woensdag 29 november 2017, in een reactie in het Antilliaans Dagblad, dat de chauffeurs hun stem willen laten horen tegen het uitblijven van de verhoging van het minimumloon, tegen de verhoging van de WA-premie en tegen de ontslagen die dreigen te vallen bij onder meer UTS.

'Aanstaande vrijdag moet de Raad van Ministers een besluit nemen over deze drie punten, anders gaan wij over tot actie. Met alle vakbonden uit het actiecomité. De acties zijn al gepland, maar we willen nog niet aangeven wat de inhoud is. De hele bevolking zal er in ieder geval onder lijden', zegt Decaster.

Verbazing bij vrijgesproken oud-CBCS-directeur Tromp over hoger beroep OM Curaçao

'Gezien de inhoud van het zeer uitvoerig en goed gemotiveerde vonnis is dit besluit verrassend'


Via de media heeft de voormalige president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp, gisteren te horen gekregen, dat het Openbaar Ministerie (OM) zich niet neerlegt bij de integrale vrijspraak van het Gerecht van 17 november. 'Gezien de inhoud van het zeer uitvoerig en goed gemotiveerde vonnis is dit besluit verrassend', zo laat Tromp middels zijn advocaten Mirto Murray en Niels van der Laan weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 29 november 2017.

'Het is te betreuren dat de uitspraak van de rechter het Openbaar Ministerie niet tot enig hernieuwd inzicht heeft gebracht omtrent zijn eigen handelswijze.' Een handelswijze die volgens Tromp in de ‘afgelopen anderhalf jaar onherstelbare schade’ aan zijn reputatie heeft toegebracht.

Murray en Van der Laan vervolgen in de verklaring: 'Tromp heeft in het verleden reeds meermalen opgemerkt dat hij de uitkomst van deze procedure vol vertrouwen tegemoet ziet. Gezien de uitspraak van het Gerecht is dit vertrouwen ook volstrekt gerechtvaardigd.'

Guangdong Zhenrong Energy (GZE) vindt in Baota Petrochemical Group partner voor modernisering Isla, Curaçao

Premier Rhuggenaath: 'MDPT nu officieel door GZE op de hoogte gesteld van deelname Baota'


Guangdong Zhenrong Energy (GZE) en Baota Petrochemical Group Ltd overleggen volgende week maandag met het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) over de modernisering van de Isla-raffinaderij. Dat bevestigt woordvoerder Chau Lu van GZE vandaag, woensdag 28 november 2017, in het Antilliaans Dagblad

Baota Petrochemical werd door GZE in haar brief van 3 november aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR) geïntroduceerd als partner om tegemoet te komen aan de urgente vereisten van het Multidisciplinair Projectteam voor de due diligence. Baota is ook gepresenteerd als dé partner die officieel garant kan staan voor de financiële en technische ‘know how’ om het moderniseringstraject van de raffinaderij succesvol uit te voeren.

In de brief kondigde GZE aan binnen een paar dagen uitsluitsel te kunnen geven over de deelname van Baota. Rhuggenaath verklaarde desgevraagd, dat het MDPT nu officieel door GZE op de hoogte is gesteld van de deelname van Baota als partner.

Het MDPT heeft op 16 november in een brief aan GZE een ultimatum gesteld. Het bedrijf zou binnen twee weken uitsluitsel moeten geven over de due diligence en ook moeten bewijzen dat financiële middelen en de technische kennis aanwezig zijn om het moderniseringsproject van de Isla te realiseren.

LVV demonstreert Maleisische technologie voor meer efficiente, kostenbesparende, rijstsector in Nickerie

'Productiekosten worden aanzienlijk lager en rendement is ongeveer tussen de 5–6 ton per hectare'


Door het Maleisische samenwerkingsproject met Mardi Holding en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gisteren met twee machines gedemonstreerd hoe efficiënt en goedkoper kan worden geproduceerd in de landbouwsector, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 november 2017. Met een ‘transplanter’ zijn minder arbeiders nodig om een hectare in te zaaien. 

De coördinator van LVV-regio West, Guido van der Kooye, zegt dat het ongeveer twee uren duurt om een hectare te beplanten en is er tussen de 60 en de 70 kilo zaaizaad nodig voor 1 hectare.

'Zonder de machines heeft de boer 200–300 kilo zaaizaad nodig, zie daar de besparing van zaaizaad en de besparing op arbeidsloon. De productiekosten worden aanzienlijk lager en jouw rendement is ongeveer tussen de 5–6 ton per hectare.'

Na de demonstratie voor beplanting is er ook gedemonstreerd hoe men droog moet bewerken, met een speciale machine, ‘de Rotavator’, die gebruikt wordt in Maleisië. Na droog ploegen van het areaal, wordt de Rotavator ingezet om de grote blokken klei in kleinere stukken te hakken, zodat de bodem stabieler wordt voor het beplanten met de plantmachine. Na de droge bewerking werd een demo gegeven voor natte bewerking.

Van der Kooye zegt dat de boer na het doorlopen van het proces, minder productiekosten heeft, een betere opbrengst en meer inkomsten. 'Dit betekent voor de overheid ook minder uitgaven, want op den duur zal er minder water gepompt moeten worden, wat dus betekent dat er minder brandstof verbruikt wordt.'

Frankrijk zoekt intensievere samenwerking met Suriname, Guyana en Brazilië in strijd tegen drugs

'Naar schatting zitten er 8 tot 10 drugsmokkelaars op elke vlucht vanuit Cayenne'

'Criminelen kennen geen landsgrenzen, dus wij moeten hierop inspelen, we hebben een samenwerking, maar we moeten die versterken'


Frankrijk past zijn strategie en tactiek aan in de drugsstrijd en grensoverschrijdende criminaliteit. Parijs en de Franse overzeese gebieden Frans-Guyana, Guadeloupe en Martinique gaan intensiever samenwerken met Suriname, Guyana en Brazilië. Vorige week was hierover een eerste bespreking in Cayenne. Het doel was om de samenwerking tussen de Franse diensten en de drie buurlanden te versterken. 

'We weten dat dit drugsdoorvoerlanden zijn', zegt ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk vandaag, woensdag 29 november 2017, op Starnieuws. Partijen hebben elkaar gesproken tijdens een tweedaags seminar over de internationale samenwerking in grensoverschrijdende criminaliteit. Het seminar was een initiatief van het Franse Justitieministerie, zegt Joly die ook aanwezig was.

Er is informatie uitgewisseld over de trends, drugssmokkelaars en -routes, profielen en welke middelen, strategie en tactiek toe te passen als antwoord hierop. 'Criminelen kennen geen landsgrenzen, dus wij moeten hierop inspelen. We hebben een samenwerking maar we moeten die versterken.'

Onder de aanwezige waren Franse rechters en procureurs-generaal uit Parijs (rechtbanken Créteil en Bobigny), Martinique, Guadeloupe, Frans-Guyana, procureurs-generaal van Suriname, Guyana en Brazilië. Ook vertegenwoordigers van de Franse douane, politie, gendarmerie uit de regio en Franse ambassades woonden het seminar bij. Zij waren te vinden voor het opzetten van een task force met vertegenwoordigers uit de betrokken landen. 'En dat er bilaterale samenwerkingen volgen tussen politie en justitiële autoriteiten.' 

Behalve de toenemende vangsten van duizenden kilo’s cocaïne via Franse zeehavens, kampt Frankrijk op elke vlucht Cayenne–Parijs met het probleem van drugssmokkelaars. 'Voor ons was het een Franse vlucht en de drugssmokkel werd als een Frans probleem gezien.'

De Fransen zagen in, dat het probleem veel groter was en dat ze samen moeten werken. Zo plaatste Parijs recentelijk een bodyscan op de Félix Eboué luchthaven in Cayenne. Er worden ook meer drugshonden in de drugsstrijd gehaald. 'Naar schatting zitten er 8 tot 10 drugsmokkelaars op elke vlucht vanuit Cayenne', zegt Joly.

Behalve de bolletjesslikkers en personen die op een andere manier drugs smokkelen tijdens een vlucht, worden criminelen steeds slimmer om via zee(havens) te smokkelen. Zij gebruiken onder andere zeevracht, containers en vissersboten

Het seminar kan gezien worden als een follow-up activiteit, na het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Frans-Guyana vorige maand, zegt Joly. Macron beloofde een hardere aanpak tegen illegale en criminelen.

De Waterkant wordt binnen vijf jaar heringericht

Burgers mogen bepalen hoe gedeelte tussen Marinetrap en Centrale Markt eruit zal gaan zien


'Living Lab'-evenement aan Waterkant zondag 3 december


De Waterkant zal binnen vijf jaar heringericht worden. De samenleving mag zondag tijdens het Living Lab evenement, helpen bepalen hoe het gedeelte tussen de Marinetrap en de Centrale Markt eruit zal gaan zien. Voor de activiteiten zal het autoverkeer tussen tien en vijf uur afgesloten zijn, vanaf fort Zeelandia tot aan de Platte Brug. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 29 november 2017.


De herinrichting van de Waterkant is onderdeel van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program. Het programma is bedoeld om het historische centrum van Paramaribo, waaronder de Waterkant, sociaaleconomisch te rehabiliteren. Er zijn 20 miljoen Amerikaanse dollars geleend bij de IDB voor dit project dat uitgevoerd wordt door het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschapp en Cultuur en stichting Gebouwd Erfgoed Suriname.

Voor het nieuwe ontwerp van de Waterkant zijn al voorstudies en consultaties met directe belanghebbenden geweest. Nu krijgt het grotere publiek de gelegenheid om zijn ideeën te delen met de organisatie. De organisatie heeft gisteren een oefening gehouden. Vanaf de Platte Brug is gevaren langs de Waterkant, van fort Zeelandia naar de Centrale Markt

Een boottocht, compleet met story teller aan boord, is een van de activiteiten ozondag. Bezoekers zullen gratis in boten vervoerd worden en de kans krijgen om ook hun eigen verhalen over en herinneringen aan de Waterkant te vertellen. Op Meerzorg zal aangemeerd worden om vanuit een uitkijktoren naar de Waterkant te kijken. Ook daar mogen de mensen hun ideeën kwijt over wat ze graag zien gebeuren of niet zien gebeuren met de Waterkant, delen Malva Tooy van Cultuur en architect Indira Sitalsing mee. Er zal een open podium zijn, mensen mogen hun muziekinstrumenten, gedichten en zang meenemen. Fietsen is wel toegestaan op het afgesloten gedeelte van de weg.

Aan de Waterkant zelf zullen ruim vierhonderd ballonnen beschikbaar zijn. De ballonnen, elk voorzien van een kaartje, zullen door de bezoekers op bepaalde plekken worden neergezet. Op het kaartje zullen de mensen opschrijven wat ze wensen voor de plek waar ze de ballon hebben geplaatst.

'Het kan zijn dat ze iets daar willen hebben of juist verwijderd willen hebben', legt Sitalsing uit. Al de ideeën worden meegenomen in het nieuwe ontwerp van de Waterkant. Tooy drukt de samenleving op het hart om gebruik te maken van de gelegenheid om de eigen inzichten te komen delen. 'Surinamers kom langs op 3 december, kom actief participeren aan het Living Lab event. Laat je stem horen.'

Pokie (ABOP): 'President, ik wil u enkele ideetjes geven voor.ontwikkeling van Brokopondo'

'VOJ-school in aanbouw in Brownsweg is net een pension, jonge kinderen houden zich daar op, zwervers, drugsverslaafden'


Assembleelid Diana Pokie (ABOP) zei gisteren in de Assemblee het mooi te vinden, dat in haar geboortedorp Brownsweg de 42e Onafhankelijkheidsdag is gevierd. President Desi Bouterse heeft Brokopondo bedankt voor de bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname. Er is veel gebeurd in een korte tijd in het dorp. Er is dag en nacht gewerkt om een succesvolle dag te hebben op 25 november. 

Rond de 400 miljoen Amerikaanse dollar per jaar wordt formeel en informeel uit het district aan goud gewonnen, volgens de berekening van Pokie, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 29 november 2017. Toch heeft het district te kampen met zoveel problemen.

Zij gaf ideeën aan de president hoe het district tot ontwikkeling te brengen. Het moet niet gaan om een 'wan dey prodo'. Naast goud levert de Afobakastuwdam 1 miljard KWh per jaar. Dit komt neer op 50 miljoen Amerikaanse dollar per jaar. Het district levert gemiddeld 110.000 kubieke meter rondhout met een waarde van 11 miljoen Amerikaanse dollar per jaar. Verder komen grind, zand en lateriet uit het district. Brokopondo levert een belangrijke bijdrage, maar dat is niet te merken aan de ontwikkeling.

Zo staan sinds vorig jaar twintig leslokalen in aanbouw te Brokopondo Centrum. Een VOJ-school is in aanbouw in Brownsweg. 'Het is net een pension geworden. Jonge kinderen houden zich daar op, zwervers, drugsverslaafden.'

Pokie merkte op dat de president de bijdrage van Brokopondo heeft erkend. 'President u heeft gezegd in het district dat u een verrassing heeft voor Brokopondo. Ik wil u enkele ideetjes geven. President, wij hebben als prioriteit behoefte aan de aanpak van drop-outs in het district, hangjongeren is een serieus probleem. Wij hebben behoefte een aan tweede VOJ-school in het district.'

Er is geen nieuwbouw opgenomen in de begroting voor 2018. VOJ-Brownsweg komt niet voor in de begroting. Het Assembleelid zei, dat bij de Srefidensi-viering alles mogelijk bleek te zijn. Dus als de regering de school wil bouwen, zal dat ook mogelijk zijn. Er is ook behoefte aan een VOS-school want de kinderen moeten vier uur in de ochtend opstaan.

De aanpak van de criminaliteit is nodig. Het district heeft een mijnbouwschool nodig, waardoor niet alleen mensen van andere districten behoren tot topkader van IAmGold. Ook de districtskinderen moeten dat niveau bereiken, stelde Pokie. De jongeren moeten bewust worden dat er meer te doen valt dan alleen maar werken in de goudvelden.

Pokie kaartte diverse zaken aan die dringend aandacht verdienen. Zij kreeg van coalitie én oppositie alle ondersteuning voor haar betoog voor aanpak van de zaken, waarbij water en elektriciteit ook behoren tot de prioriteiten. Ook ordening van de goudsector, waarbij goud wordt geïnd zonder wettelijke regels in acht te nemen, stelde het Assembleelid aan de kaak.

Er hangt een schimmige corruptiegevoelige mist boven afgifte visvergunningen

LVV-minister Algoe: 'Het gaat om een bende'

'Zelfs een Assembleelid heeft getracht te voorkomen dat ik zaak rond visvergunningen onderzoek'


In De Nationale Assemblee is gisteren tijdens de 2018 begrotingsbehandeling, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 29 november 2017, behoorlijke commotie ontstaan rond de uitgifte van visserijvergunningen. Tijdens het betoog van Assembleelid William Waidoe (Pertjajah Luhur) kwam deze kwestie weer aan de orde. 

NDP-fractieleider André Misiekaba zei dat er een waas van geheimzinnigheid is. Hij wil  duidelijkheid.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zei, dat het om een bende gaat. Hij is bezig met orde op zaken te stellen. Er spelen enorme belangen in de sector, waarbij veel zaken nog onduidelijk zijn. Hij zei dat op korte termijn visvergunningen ingetrokken zullen worden.

De Nationale Assemblee wil een lijst van de minister hebben van alle visvergunningen die zijn uitgegeven. Er blijken ook visvergunningen aan Guyanezen te zijn uitgegeven. Het Guyanese Visserscollectief heeft de minister in een brief aangegeven, dat het om 84 vergunningen gaat, waarbij ook een naam is genoemd van degene die de vergunningen heeft verstrekt. Algoe zei, dat zelfs een Assembleelid heeft getracht te voorkomen dat hij de zaak rond visvergunningen onderzoekt. Hij wilde de naam niet noemen. Ook in de schorsing, waarin de coalitie overleg met de minister had, heeft hij de naam niet genoemd. Misiekaba zei, dat ook al zou het om een coalitielid gaan, niemand beschermd wordt.

Uit het betoog van de minister en Assembleeleden is duidelijk naar voren gekomen, dat er een zeer ongezonde situatie heerst rond de visvergunningen. Algoe legde uit dat eigenaren van boten nummers meteen kopiëren, waardoor meerdere boten met dezelfde nummers bezig zijn vis te vangen in Surinaamse wateren. Het gaat om een oppervlak dat groter is dan het vaste land van Suriname.

LVV is afhankelijk van Justitie en Politie en de Kustwacht om illegale visserij aan te kunnen pakken. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons stelde, dat de zaak tot de bodem moet worden uitgezocht. Zij verwacht alle gegevens van de minister rond verstrekte vergunningen.

Algoe deelde mee dat hij dit jaar geen enkele vergunning heeft getekend, nadat hij ontdekte dat op naam van één persoon 17 vergunningen waren voorbereid en evenveel op naam van een stichting die door dezelfde persoon wordt beheerd. Ook is de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. LVV is ook met Defensie bezig deze zaak in kaart te brengen.

Waidoe merkte op, dat niet op de CLAD gewacht moet worden. Hij riep deskundigen en anderen van LVV die op de hoogte zijn van zaken deze door te geven aan Assembleeleden.

Rajiv Ramsahai (NDP) voerde aan. dat iemand die de visserijsector compleet vernield heeft, opgenomen is in de presidentiële commissie. Hij vroeg zich af hoe deze persoon de sector tot ontwikkeling kan brengen. Hierop antwoordde Algoe dat hij geen voordrachten heeft gedaan voor deze commissie. Partijgenoten Rachied Doekhie en Keshopersad Gangaram Panday merkten op dat veel vis uit Suriname via Guyana wordt geëxporteerd. Doekhie gaf aan dat de districtscommissaris van Nickerie frauduleuze handelingen heeft ontdekt en deze zijn doorgegeven aan de minister. Algoe zei dat tegen iedereen die de wettelijke regelingen overtreedt opgetreden zal worden, ongeacht om wie het gaat. Hierin wordt hij ondersteund door het gehele parlement.

Grote ijsberg afgebroken van Glaciar Grey (Grijze Gletsjer) in zuiden Chili

Afgebroken ijsberg de eerste sinds het begin van de jaren '90Een grote ijsberg is afgebroken van de Glaciar Grey (Grijze Gletsjer) in het zuiden van Chili, zeiden de autoriteiten dinsdag 28 november 2017 en voegden eraan toe, dat de oorzaak van de breuk onduidelijk is. 

De CONAF-bosbouwservice in Chili (Corporación Nacional Forestal) heeft op social media foto's geplaatst van het enorme blok blauw-wit ijs, dat 350 meter lang en 380 meter breed was, terwijl het vrij dreef in de wateren van een gletsjerlagune in de buurt van het zuidelijkste punt van het Zuid-Amerikaanse continent.


Parkbeambten van het Torres del Paine National Park in Chili, de thuisbasis van de gletsjer, zeiden dat dergelijke scheuren zeldzaam zijn en sinds het begin van de jaren negentig niet meer zijn voorgekomen.

Torres del Paine is een van de populairste toeristische attracties van Chili, beroemd om zijn uitzicht op de bergen en wordt jaarlijks bezocht door meer dan 115.000 toeristen, aldus CONAF.(Suriname Mirror/biobiochile.cl/Reuters/Twitter)

Braziliaanse staat Roraima vaak slachtoffer stroomuitval door situatie in Venezuela

Boa Vista  (Bron foto: Pinterest)
Roraima, enige Braziliaanse staat nog niet aangesloten op nationaal elektriciteitsnet, krijgt stroom uit Venezuela

'De economische situatie in Venezuela is precair en heeft invloed op onderhoud van  elektriciteitsleidingen'


De Braziliaanse regering kijkt naar alle opties, waaronder grote batterijen, om de staat Noord-Roraima te helpen met stroomtoevoer na een reeks stroomuitvallen in de afgelopen maanden, grotendeels vanwege de afhankelijkheid van Venezuela. Roraima is de enige Braziliaanse staat die niet is aangesloten op het nationale elektriciteitsnet. De hoofdstad Boa Vista en de meeste andere steden in de staat krijgen stroom geleverd door Venezuela via een lijn die in 2001 werd geopend, aldus persbureau Reuters dinsdag 28 november 2017. 

Documenten, geproduceerd door een Braziliaanse regeringscommissie die de energiesector controleert, tonen aan dat de staat 17 grootschalige stroomuitvallen sinds augustus heeft gehad. Slechts één van di uitvallen was niet gerelateerd aan aan Venezuela.

De situatie onderstreept hoe de economische ineenstorting van Venezuela zijn buren treft. Roraima heeft al te maken met een vloedgolf van Venezolaanse migranten op zoek naar voedsel en werk.

'De economische situatie in Venezuela is precair en heeft invloed op het onderhoud van de elektriciteitsleidingen', aldus Fábio Lopes Alves, secretaris Elektriciteit van het Braziliaanse Ministerie van Energie. 'Het is buitengewoon zorgwekkend, we onderzoeken hoe we hen kunnen helpen', zei hij.

De ministeries van Energie en Informatie in Venezuela hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Een bron bij het door de staat gecontroleerde Venezolaanse energiebedrijf Corpoelec erkent, dat gebrek aan onderhoud schade toebrengt aan Venezuela's vermogenstransportsysteem

'De dammen zitten vol met water, het regenseizoen heeft de dammen gevuld, maar het gebrek aan onderhoud betekent dat we nog steeds stroomuitval hebben', zei de bron, met het verzoek niet bij naam genoemd te worden, omdat hij niet bevoegd was om over de kwestie te praten.

De Braziliaanse overheid evalueert snel licenties voor bedrijven om lokale energieopwekkingprojecten van verschillende typen op te zetten, inclusief zowel hernieuwbare als niet-hernieuwbare energie. De regering onderzoekt ook de mogelijkheid om grootschalige batterijen te kopen.

Op de vraag waarom Roraima nog steeds niet verbonden is met het nationale elektriciteitsnet, zei Alves, dat een project voor een nieuwe lijn, die in 2011 werd toegekend aan een consortium van Centrais Elétricas Brasileiras SA en Alupar Investimento SA, nooit is gerealiseerd vanwege problemen bij het verkrijgen van milieuvergunningen.

Roraima is de thuisbasis van enkele van de grootste inheemse gebieden in Brazilië, zoals het reservaat Raposa Serra do Sol van 1,74 miljoen hectare, een gebied vergelijkbaar met Koeweit. De voorgestelde lijn zou een van de inheemse gebieden doorsnijden. De regering is van plan begin volgend jaar een nieuwe licentie te verlenen voor de bouw van een hoogspanningslijn om Roraima met het elektriciteitsnet te verbinden, zei Alves.

(Suriname Mirror/Reuters)

Op Schiphol is grote partij cocaïne in lading bloemen onderschept

Lading afkomstig uit Zuid-Amerika en bestond uit 54 pakketten


Op luchthaven Schiphol is een grote partij cocaïne onderschept. De lading was afkomstig uit Zuid-Amerika en bestond uit 54 pakketten, aldus de Koninklijke Marechaussee dinsdag 28 november 2017. 

De drugs zaten verstopt in een lading bloemen.

Rechercheurs van het Cargo-Harc (Hit and Run) team deden de vondst in samenwerking met de Douane. De drugs zijn in beslag genomen. Er is een onderzoek gestart.

Bij veiling FloraHolland in Rijnsburg werd donderdag 7 september 2017 ruim 25 kilo coke gevonden, verstopt in meerdere dozen met bloemen. Het was niet bekend waar de drugs vandaan kwamen,

Vermist 3-jarig jongetje op Aruba is dood gevonden

Lichaam driejarige Roshandrick Frans was ergens op het eiland begraven

 
Het driejarig jongetje dat op Aruba werd vermist is dinsdag 28 november 2017 dood gevonden op het eiland. Het lichaam van de driejarige Roshandrick Frans, roepnaam Eugene, was ergens op het eiland begraven, aldus Arubaanse media die verwijzen naar het Openbaar Ministerie.

Sinds enkele dagen werd uitgebreid gezocht naar het jongetje. Zijn moeder, stiefvader en oma zitten vast op verdenking van ernstige mishandeling van het vijfjarige broertje Roshandroh, die vrijdag in het ziekenhuis overleed.

Dinsdagochtend vertelde minister van Justitie van Aruba Andin Bikker nog tijdens een persconferentie, dat de ouders nauwelijks informatie gaven over de verblijfplaats van de driejarige. Buren van de ouders lieten eerder weten, dat ze het jongetje al twee maanden niet hadden gezien.