dinsdag 8 juli 2014

De geur van bloemen en de mystiek van het dierenrijk

De unieke flora en fauna van Suriname

Surinaamse biodiversiteit is diamantje in de wereld

08-07-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Wie de nationale luchthaven Johan Adolf Pengel vanuit de lucht nadert ziet al snel na het passeren van de kuststrook het ondoordringbare groen van het tropisch regenwoud. Het unieke Surinaamse binnenland begint dan ook al een paar kilometer ten zuiden van het vliegveld. Een binnenland met een in de wereld bijzondere biodiversiteit.

Maar, niet alleen het binnenland. Ook Paramaribo en andere plaatsen in het land kennen een dynamische natuur vol kleurrijke en bloemrijke verrassingen.
Struikbloemen zoals de bougainville, kotomisi, hanga-lampu, krere-krere, jasmijnen, officiers-kwasten en hibiscus bloeien het hele jaar door. Evenals de fajalobi de mooie rode nationale bloem van Suriname. Daarnaast kent het land diverse vruchten. Wat te denken van een overheerlijke manja ofwel mango die u zelf zo van een boom kunt plukken en van de verschillende bananensoorten. Of zuurzak, een grote groene vrucht met stekelige punten met wit vruchtvlees aan de binnenzijde dat zeker eens het proeven waard is.

Het binnenland wordt grotendeels gevormd door tropisch regenwoud en in het uiterste zuiden het Amazonewoud. Dat regenwoud herbergt vele fascinerende en bijzondere diersoorten. Met een beetje geluk is het dat u zelf in de gelegenheid bent om een of meerdere van die dieren te zien in de omgeving van een van de vele toeristische bestemmingen in het binnenland. Oog in oog komen te staan met een tapir (lokaal bofru genoemd) is een unieke ervaring. Het is het grootste zoogdier van Suriname dat vooral opvalt door zijn opmerkelijk snuit dat lijkt op een klein slurfje.

De kans een zeldzame en in zijn voortbestaan bedreigde jaguar tegen te komen is klein. Maar, ze zijn er. Denk er aan, dat men in Suriname over een ‘tigri’ spreekt en niet over een jaguar. Verder bestaat de mogelijkheid om in contact te komen met de leuke en aaibare doodskopaapjes ofwel monkimonki’s en om andere van de acht apensoorten die het land telt tegen te komen of in ieder geval te horen, zoals de rode brulaap (baboen). We slaan hier voor het gemak maar even over de vele insecten-, kikker-, padden- en slangensoorten die overal in het land rond vliegen, springen en kronkelen. Toch één slang even vermelden: de anaconda ofwel aboma. Een indrukwekkende slang die enkele meters lang kan worden en waarover vele verhalen de ronde doen als het gaat om wat het beest als prooi zoal kan verorberen. Zelfs in woonwijken van Paramaribo kan de anaconda opduiken in een trens (greppel). Velen huiveren bij het zien van een aboma, maar het is een unieke ervaring die u zeker nooit zult vergeten. Nu en dan haalt Suriname wereldwijd de nieuwspagina’s wanneer een wetenschappelijke expeditie van de internationale natuurbeschermingsorganisatie Conservation International weer eens tientallen nieuwe diersoorten ontdekt in dat welhaast ondoordringbare regenwoud van Suriname. Een regenwoud vol nog niet ontdekte geheimen.

Natuurlijk kunnen ook de vele kleurrijke vogelsoorten niet worden vergeten. U zult versteld staan van de pracht en rijkdom aan vogels in Suriname. Eén van de bekendste vogels, die u ongetwijfeld al snel na aankomst in het land zult zien en vooral horen, is de grietjebie die haar naam dankt aan haar zang. Ook de kleine kolibri laat zich overal zien en hangt stil in de lucht boven welriekende bloemen om met zijn lange snaveltje iets lekkers uit de bloemen op te zuigen.
Een unieke en meer en meer zeldzame verschijning in het kustgebied is de rode ibis. U kunt hem zeker zien in of bij het zogenoemde Bigipan-gebied in het district Nickerie. Het binnenland is een oase aan vogelsoorten. Zo vliegen daar diverse bont gekleurde papegaaiensoorten, maar ook de mooie toekan.

Tot slot is een bezoek aan het strand van het Galibi Natuurreservaat en Braamspunt een aanrader. In de periode februari tot en met augustus komen daar grote zeeschildpadsoorten hun eieren leggen. Galibi staat wereldwijd bekend als een van de weinige legstranden van de zeldzame en beschermde lederschildpad (aitkanti) en de groene (soep-) zeeschildpad (krapé). Als bezoeker krijgt u de unieke gelegenheid om deze reusachtige dieren van zeer dichtbij te bewonderen. Diverse malen zijn internationale wetenschappers op de stranden te vinden om allerlei onderzoeken en tellingen te verrichten. Een aantal schildpadden werd voorzien van een zender om de lange reizen te kunnen monitoren. Een aitkanti met een zender werd in 2006, na een reis van 11.500 kilometer, gespot voor de kust van het Britse Wales, om later op te duiken voor de Portugese kust. Helaas is het contact met dit dier door de volgers op een moment verloren.

Bent u niet in de gelegenheid om bijvoorbeeld een trip naar het binnenland te ondernemen, bezoek dan in Paramaribo de Paramaribo Zoo aan de Letitia Vriesdelaan. Een bijzondere dierentuin, waar u onder andere diverse vogel- en apensoorten (zoals de slinger- ofwel Kwatta aap), een reuzenotter, de kleine katachtige ocelot en ook een (staartloze) jaguar kunt zien en zelfs een paar struisvogels. Ook vindt u er informatie over de zeeschildpadden van Galibi.

Laat u informeren over de unieke flora en fauna van Suriname en trips naar bijzondere gebieden in het binnenland bij onder andere het Wereldnatuur Fonds Guianas (Henck Arronstraat 63, Paramaribo tel. 422 357 info@wwf.sr) met een van de reisbureaus in Paramaribo.