zaterdag 10 januari 2015

Uitgekleed worden in centrum Paramaribo door de ogen van ongure types....

Je moet als 'bakra' ogen voor, achter en onder hebben

'Harvey 3' word je op iedere straathoek in centrum Paramaribo opgedrongen....

10-01-2015 OPINIE Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het centrum van Paramaribo is niet meer wat het geweest is. Verschrikkelijk ongezellig en overal van die vervelende, irriterende en intimiderende hangjongeren en ander onguur uitziend volk dat rond hangt. Terwijl de regering en sinds kort de nieuwe districtscommissaris, Jerry Miranda, zich inspannen om Paramaribo leefbaar te maken – zo zijn straten vernieuwd, nieuwe parkeerplaatsen zijn aangelegd – zorgen allerlei figuren in het centrum voor een onveilig beeld en gevoel.

Tja, natuurlijk, ik ontkom er niet aan, ik ben een bakra ofwel een witman, een Nederlander, en alleen al daarom kennelijk een doelwit van vele ogen, loerende blikken, loensende ogen. Je voelt je niet veilig, niet op je gemak en je moet je handen op al je zakken houden, uit voorzorg.

Vooral in de omgeving van de Centrale Markt wemelt het van bepaalde types die je voor van alles en nog wat aanklampen, denkende dat je een toerist ben. Maar, de types weten kennelijk niet dat er ook gewoon bakra's zijn die ingezetene zijn van Suriname en hier wonen en werken en bijdragen 'aan de opbouw van switi Sranan'. Het bekrompen denken van die types druipt van ze af. Iedere blanke man is hun ogen een toerist en Nederlander. Heb ik ooit zo gedacht, geredeneerd, over donkere personen in Nederland: het zijn allemaal toeristen en Surinamers.... Alleen de gedachte al is lachwekkend, maar zo denken bepaalde types in het centrum van Paramaribo dus wel over mij: hij is een toerist en Nederlander.

Ik voel me niet meer prettig in het centrum. Lopend door dat centrum moet je niet alleen kijken waar je loopt, om gaten en andere oneffenheden in trottoirs voor winkels te ontlopen, maar ook moet je letten op wie er achter of naast je loopt.

En laat ik het maar niet hebben over de dvd 'Harvey 3'..... , een voorstelling van theatergroep A Sa Go, een direct gevolg van de populaire song 'Harvey' van zanger Scrappy. Doodziek werd ik ervan vanmiddag. De ene na de andere knaap probeert je een illegale 'Harvey 3'-dvd te verkopen. 'Sorry hoor, maar ik heb Harvey 5 al', was mijn reactie, terwijl ik een lichte vorm van woordelijke agressie voelde opkomen.

Na twee uurtjes was ik weer weg uit het centrum...... een verloederd centrum door vooral hangjongeren, ongure blikken en allerlei duistere verkopers langs de straten die proberen hun rommel en nepproducten vooral aan 'toeristen' te slijten..... Venters ook, die zittend op ranzige ratjes of plastic stoeltjes, fruit en groente proberen te verkopen, tot ergernis van de standhouders in de Centrale Markt. Maar, Miranda heeft al aangekondigd het probleem van de illegale straatventers aan te gaan pakken, alsook de aanwezigheid van zwervers in zijn werkgebied. Graag ook nog even al die irritante hangjongeren het centrum uit schoppen..... Let wel, ik heb het over die irritante hangjongeren. Er zijn genoeg hangjongeren waarvan je geen last hebt, die niet naar het centrum gaan om vooral 'toeristen' lastig te vallen.

In het centrum? Je moet ogen voor, achter en onder hebben..... pffffff.... Ik ben thuis en kan weer lachen.....en de handen uit mijn zakken halen.