dinsdag 31 mei 2016

Nog steeds scalians actief op Marowijnerivier

Frans-Guyanese organisatie Hurleurs de Guyane bericht weer over goudpontons op rivier

Surinaamse overheid neemt afwachtende houding aan en treedt niet op

31-05-2016  De Surinaamse Krant


Op de Marowijnerivier ter hoogte van het dorp Maripasoula, gelegen in Frans-Guyana, zijn nog steeds scalians actief. Dit laat het Franse burgercollectief Hurleurs de Guyane, dat strijd tegen illegale goudwinning in Frans- Guyana, vandaag, dinsdag 31 mei 2016, weten (zie hieronder). De Surinaamse Krant berichtte dinsdag 16 februari 2015 ook al over de aanwezigheid van zo'n twintig goudpontons op de 'Maroni'.

De redactie van De Surinaamse Krant heeft destijds, in februari, tevergeefs getracht een reactie te verkrijgen van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij is uiteraard naar aanleiding van de heden ontvangen informatie uit Frans-Guyana wederom voor een reactie benaderd.

Maar, het heeft er alle schijn van dat de scalians geen prioriteit zijn voor de bewindsman, dat in tegenstelling tot de Franse autoriteiten. En, dat weten de scalianeigenaren, immers zodra zij ook maar een gendarme zien, dan vertrekken ze snel naar de Surinaamse zijde van de rivier, wetende dat Suriname toch een gedoogbeleid voert en niet zo snel in actie komt.


Hurleurs de Guyane dringt aan op overleg tussen Frankrijk en Suriname over de aanpak van de goudpontons op de Marowijnerivier. Voorzover bekend heeft een dergelijk specifiek overleg nog niet plaatsgevonden...

(Red. De Surinaamse Krant)