woensdag 13 maart 2019

President van de Inter-American Development Bank, IDB, bezoekt minister van Financiën Gillmore Hoefdraad

Luis Alberto Moreno: 'Wij zijn hele goede partners in zowel goede als slechte tijden'

(Bron foto: NII)
 
Luis Alberto Moreno, de president van de Inter-American Development Bank (IDB), heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Tijdens dit bezoek is een aantal belangrijke zaken doorgenomen, waaronder de uitdagingen van de huidige macro economische situatie van Suriname. De IDB is in de moeilijkste tijden een belangrijke partner voor Suriname geweest, aldus woensdag 13 maart 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Minister Hoefdraad zegt, dat het noodzakelijk was om de topman van deze instelling een beeld te geven van de huidige ontwikkelingen. Los van de gesprekken die de bewindslieden hebben gevoerd, is ook een tweetal documenten ondertekend.


Het eerste document, een ‘Contingent Loan for Natural Disasters Emergencies’, kan gezien worden als een soort verzekering die alleen gebruikt zal worden in geval een noodsituatie vanwege een natuurramp ontstaat. 'Zo af en toe worden wij als land getroffen door zware regenbuien en overstromingen, ook in het binnenland. Deze lening is puur om te voorkomen dat, op het moment dat er een dergelijke ramp zich voordoet, er naar gelden gezocht moet worden om de mensen hulp te bieden', aldus de minister. Door deze lening is Suriname verzekert van snelle financiële hulp tot maximaal 30 miljoen Amerikaanse dollar bij natuurrampen.

Het tweede document, ‘Support to Agricultural Competitiveness in Suriname’ betreft een schenking van de Europese Unie (EU) via de IDB van 2.7 miljoen Amerikaanse dollar voornamelijk voor de afbouw van het landbouw laboratorium. Dit laboratorium zal volgens de bewindsman een enorme stap vooruit zijn en een belangrijke aanvulling zijn op de ontwikkelingen die reeds in deze sector plaatsvinden.

Naast het gesprek met minister Hoefdraad werd ook een bezoek gebracht aan het energieproject dat via de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) met ondersteuning van de IDB wordt uitgevoerd. Ook werd de nieuwe Fernandes Bakkerij, die via financiering van IDB Invest is opgezet, bezocht.

De president van de Bank gaf aan dat dit bezoek heel belangrijk was en dat de relatie tussen de IDB en Suriname fantastisch verloopt. 'Wij zijn hele goede partners in zowel goede als slechte tijden', zei president Moreno.

Bee (ABOP): 'Hoe weten de politie van Suriname en Frankrijk waar de grenslijn loopt?'

'Overheid moet bewoners in grensgebied betrekken bij vaststellen definitieve grenslijn'


Bij ABOP-parlementariër Marinus Bee rijzen er vragen over hoe politie-eenheden van Frankrijk en Suriname te werk zullen gaan, nu er nog geen definitieve grens is bepaald. In de overeenkomst voor politiesamenwerking tussen beide landen staat, dat gezamenlijke patrouilles van de agenten kunnen plaatsvinden binnen een strook van twee kilometer landinwaarts op elkaars grondgebied. 

'De autoriteiten van Frankrijk en Suriname zijn nu bezig om te komen tot een definitieve grensbepaling en als de politie van beide landen aan de slag wil op basis van de overeenkomst, hoe zal die weten waar de grenslijn loopt?', vraagt Bee zich af, aldus de Ware Tijd woensdag 13 maart 2019. Hij heeft die vraag onlangs in het parlement gesteld aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. 'Ze zei dat ze de zaak zou meenemen.'

De politiesamenwerkingsovereenkomst is in oktober 2017 goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA) en de ABOP-fractie heeft zich indertijd van stemming onthouden.

De wijze waarop Franse politieagenten optreden is Bee een doorn in het oog. De Fransen gaan over tot het in brand steken van onder meer boten, machines en kampen, terwijl de Surinaamse politie alleen spullen in beslag neemt. In de overeenkomst staat echter, dat agenten van de staat op wiens grondgebied wordt gepatrouilleerd al hun wettelijke bevoegdheden mogen uitoefenen. De politie van de andere staat mag in dat geval slechts als waarnemer deelnemen aan de gezamenlijke patrouilles.

Suriname houdt vast aan zijn standpunt om de gezamenlijke militaire patrouilles met de Fransen in het oostelijk grensgebied op te schorten. Totdat er een definitieve grens is bepaald worden de gezamenlijke acties niet hervat. 'Dit moest allang gebeuren', zegt Bee. Voor hem is het intussen duidelijk, dat de gezamenlijke militaire patrouilles worden uitgevoerd op grond van de Conventie van 1915 en niet op basis van de politie samenwerkingsovereenkomst van 2017.

Na het eerste incident in september 2018 heeft de ABOP middels een schrijven aan de bel getrokken bij president Desi Bouterse. 'Hij heeft ons teruggeschreven dat hij uitleg hierover zou geven in DNA, maar dat is niet gebeurd', zegt Bee. Hij ziet graag dat de overheid de bewoners in het grensgebied betrekt bij het vaststellen van de definitieve grenslijn.

Districtscommissaris Margaretha Malontie van Paramacca pleit voor opheldering van de kwestie. 'Mensen wonen en planten al jaren op de eilanden in de Marowijne- en Lawarivier, zonder protest van de Fransen. Dus de mensen willen nu weten waar ze aan toe zijn. Ze leven in onzekerheid.' Malontie zwaaide eerder de scepter in Tapanahoni, het ressort waar drie keer goederen door de Fransen zijn vernietigd. Zij vindt opschorting van de gezamenlijke militaire patrouilles door Suriname op zijn plaats.

Zeker 10 mensen omgekomen en 15 gewonden bij schietpartij in school te Suzano, dichtbij Sao Paulo, Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Twee schutters hebben zichzelf van het leven beroofd


Bij een schietpartij in een school in Suzano, een plaats dichtbij de Braziliaanse metropool Sao Paulo, zijn vanochtend, woensdag 13 maart 2019, minstens tien mensen omgekomen. De daders schoten zeker zeven scholieren en een medewerker van de school dood. Daarna beroofden ze zichzelf van het leven. Er vielen ook vijftien gewonden. 

Een getuige meldde, dat hij een persoon had gezien die buiten de school aan het schieten was en daarna de school binnenging waar net de lessen waren begonnen. Volgens een andere getuige gebeurde de schietpartij tijdens de pauze.

'Ik was tijdens de pauze in de klas, ik dacht dat het geluid afkomstig was van bommen. Toen ik me realiseerde dat het geweerschoten waren, bleef ik daar. Ik vluchtte pas toen de politie arriveerde', verklaarde lerares Sandra Perez aan een lokale krant. 

'Acht mensen stierven ter plaatse, inclusief de twee aanvallers die zelfmoord pleegden', zei een woordvoerder van de militaire politie. 'Twee gewonden waren bij aankomst in het ziekenhuis overleden. Er zijn ook vijftien gewonden gevallen.'Het motief voor de moordende raid is voorlopig onduidelijk. Volgens de krant O Globo telt de openbare school Raul Brasil in de grote omgeving van São Paulo zo’n duizend leerlingen en een honderdtal leerkrachten en ander personeel.

In het schoolgebouw ontdekte de politie een boog en pijl en flessen die als brandbommen konden dienen, schrijft de nieuwssite G1. Bovendien troffen de agenten een koffer met kabels aan. De ontmijningsdienst werd opgetrommeld.


Kort voordat de daders het vuur in de school openden, werd de politie verwittigd dat er in de buurt schoten waren gehoord. 'We weten nog niet of dit verband houdt met de schietpartij op school', zei een woordvoerder van de paramilitaire politie.

'Ik heb net het trieste nieuws vernomen, dat kinderen in de staatsschool Professor Raul Brasi in Suzano werden vermoord. Ik schrap al mijn afspraken en begeef me onmiddellijk naar Suzano', twitterde de gouverneur van São Paulo, João Doria. 'Ik heb onmiddellijk de opdracht gegeven alle slachtoffers en hun families te ondersteunen. Erg triest.'

Schietpartijen op scholen zijn zeldzaam in Brazilië, ook al is het land een van ’s werelds meest gewelddadige, met bijna 64.000 moorden in 2017. De laatste grote schietpartij in een school vond plaats in 2011 in Rio de Janeiro, toen twaalf kinderen werden doodgeschoten door een voormalige leerling.

Brazilië heeft een strenge wapenwetgeving, maar het is niet moeilijk om illegaal een wapen te kopen. De president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft onlangs aangekondigd dat de controle op wapenbezit zou worden versoepeld.


(Surriiname Mirror/Belga/BBC/OGlobo/Correio Braziliense/YouTube/Twitter)

'Vadertje' regering spreekt 'haar kroost' - het volk - toe over nep-profielen ministers op social media

De belerende, waarschuwende toon van het NII zet geen zoden aan de dijk


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) vindt het vandaag, woensdag 13 maart 2019, weer eens nodig om gebruikers van social media op belerende toon te waarschuwen voor nep-profielen van bewindslieden. Daarbij gebruikt het NII woorden als 'onverlaten', 'kwaadwilligen', 'kwaadaardig gedrag'

Maar, de regeringsspreekbuis durft het niet aan om gebruikers van social media, met name Facebook, die een minister met een fake profiel als 'vriend' accepteren, te omschrijven als 'naief' of 'dom', want dàt zijn ze! Die gebruikers hebben een eigen verantwoordelijkheid.

Even op Facebook zoeken en er zijn meerdere profielen van een minister te vinden. Dat moet toch tot denken aanzetten?! De belerende, waarschuwende toon van het NII zet geen zoden aan de dijk, er wordt niet naar geluisterd. In plaats daarvan zouden de autoriteiten er beter aan doen door bevoegde instanties (het Openbaar Ministerie, de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) intensief te laten onderzoeken wie een nep-profiel heeft aangemaakt en vervolgens actie te ondernemen.

Naïeve en domme gebruikers van sociale media zullen blijven misleid worden door nep-profielen van ministers en zich weinig tot niets aantrekken van waarschuwende clichés van een NII.

Het is niet voor het eerst dat het NII bericht over nep Facebookprofielen:

https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/03/onbekenden-maken-nep-facebook-pagina-vn.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/hackers-hebben-het-voorzien-op.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/facebook-heeft-nep-profiel-van-minister.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2019/01/nationaal-informatie-instituut.html

Feitelijk zijn de belerende berichten van het NII absurd. Facebookgebruikers moeten gewoon opletten en vooral niet dom naief zijn, maar nadenken alvorens een vriendenverzoek te accepteren....

Hieronder het volledige integrale bericht van het Nationaal Informatie Instituut van vandaag:

'Het is ernstig betreurenswaardig dat onverlaten blijven pogen om burgers om de tuin te leiden. Kwaadwilligen lijken het tot een gewoonte gemaakt te hebben om misbruik te maken van namen van toppers binnen de overheid. Er is recent weer een neppe facebookprofiel, waarbij de naam van vicepresident Michael Ashwin Adhin wordt misbruikt, opgedoken. 

Onverlaten wekken met het neppe facebookprofiel valselijk de indruk dat de vicepresident leningen verstrekt. 

De samenleving wordt opgeroepen om alert te zijn met het misbruik van Facebook. Steeds meer personen worden getuige en soms zelfs slachtoffer van kwaadaardig gedrag op Facebook. Hierbij hebben kwaadwilligen het moedwillig gemunt op veelal regeringsleden. Er worden neppe Facebook profielen geopend van de regeerders, waarmee personen worden benaderd om zogenaamd zaken te doen. Laat u niet misleiden door kwaadwilligen! Regeringsleden zullen u nooit via social media benaderen om zaken te doen. 

Het aanbieden van leningen tegen een lage rente, uitwisselen van persoonlijke informatie onder valse voorwendselen en andere negatieve zaken zijn kenmerkend voor de trend die reeds geruime tijd is ingezet op sociaal media. Daarbij worden landgenoten door middel van dit medium benaderd door fake account beheerders van verschillende hoogwaardigheidsbekleders. 

Het Nationaal Informatie Instituut (NII) drukt u op het hart om niet in te gaan op vriendenverzoeken die zogenaamd afkomstig zijn van regeringsleiders. Het is in de afgelopen periode gebleken dat Facebook-gebruikers veelal worden misleid onder het mom van het sluiten van een lening. In sommige gevallen wordt men benaderd om geld over te maken om in aanmerking te komen voor verschillende zaken. Mensen worden ook gevraagd om hun rekeningnummers door te spelen voor het ontvangen van grote bedragen vanuit het buitenland. 

Kwaadwilligen worden op het hart gedrukt om hun ontoelaatbare kwaadaardige handelingen achterwege te laten. Het zal u geen enkel voordeel opleveren om namen van personen, die zich eraan hebben gecommitteerd om de gemeenschap te dienen, neer te halen. 

Momenteel is politie bezig met het onderzoek van enkele zaken, waarbij namen van overheidstoppers misbruikt zijn geworden. Op de juiste pagina van de vicepresident is een blauwe vink waar te nemen. Het NII attendeert u erop om extra alert te zijn bij het accepteren van vriendenverzoeken op Facebook.'

Kolonel Robert Kartodikromo nieuwe bevelhebber Nationaal Leger

(Bron foto: NII)
Leger krijgt ook nieuwe commandant bij de Landmacht, Marine en Luchtmacht

 
Het Nationaal Leger heeft vanaf 22 maart een nieuwe bevelhebber. Kolonel Robert Kartodikromo wordt die dag geïnaugureerd, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, woensdag 13 maart 2019. 

De opperbevelhebber der strijdkrachten, president Desi Bouterse, zal conform de procedure de nieuwe bevelhebber installeren.

Verder worden luitenant-kolonel Cherryl Chan Jon Chu benoemd in de functie van chef Generale Staf, majoor Tonny Haps in de functie van Commandant Landmacht, luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen in de functie van Commandant Marine, terwijl luitenant-kolonel Marven van Huisduinen in de functie van Commandant Luchtmacht wordt geïnstalleerd.

Luitenant-kolonel Floyd Mettendaf wordt geïnstalleerd in de functie van Commandant Korps Militaire Politie.

KLM en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ruziën over kosten opvang 11.000 Peruaanse schildpadden

(Bron foto: milanverhaeg.nl)
Schildpadden in zomer 2017 niet op de juiste manier vervoerd van Peru naar Hongkong

Dieren bij tussenstop op Schiphol gevonden en opgevangen in diverse centra


Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een conflict met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de opvang van bijna 11.000 Peruaanse terekayschildpadden (Podocnemis unifilis). Dat meldt het FD, aldus het NRC vandaag, woensdag 13 maart 2019.

De schildpadden zouden in de zomer van 2017 niet op de juiste manier zijn vervoerd van Peru naar Hongkong. Daardoor hebben ze onnodig geleden, stelt de NVWA. Er waren te veel schildpadden in te kleine bakjes opgestapeld, zonder goede ventilatie.

Nadat de dieren tijdens een tussenstop op Schiphol waren gevonden, zijn ze opgevangen in diverse centra. Een paar maanden daarna konden ze terug naar Peru.

De KLM moet nu die opvang betalen, vindt de NVWA. De zaak komt morgen voor de rechter.

(Suriname Mirror/NRC/FD)

Wie stak vrachtwagens met hulpgoederen voor Venezuela in brand?

Brand niet in opdracht van Maduro, maar door een molotovcocktail van zijn tegenstanders

(Bron foto: Reuters - Marco Bello)

Op een brug op de grens met Colombia warden op 23 februari vrachtwagens met hulpgoederen voor Venezuela in brand gestoken. Volgens de Amerikaanse regering gebeurde dat in opdracht van president Maduro, maar nieuwe beelden laten een ander verhaal zien. Die beelden suggereren dat de vrachtwagens in brand zijn gevlogen door een molotovcocktail, die werd gegooid vanuit een menigte van Maduro-tegenstanders. 

Drie vrachtwagens met hulpgoederen probeerden in februari de oversteek te maken naar Venezuela, maar op een brug op de grens met Colombia werden ze door de Venezolaanse politie tegengehouden. Daarbij kwam het tot een confrontatie met tegenstanders van de regering, waarbij molotovcocktails werden gegooid naar de politie.

Daar zijn verschillende beelden van gemaakt, die onder meer gepubliceerd werden door Bloomberg en Russia Today.


Wie stak de vrachtwagens in brand? De New York Times concludeert nu op basis van nieuwe beelden, dat de brand zeer waarschijnlijk veroorzaakt is doordat één van die brandbommen op een vrachtwagen terechtkwam. Daardoor ontstond een brand, die zich snel verspreidde over de andere vrachtwagens.


Omdat het op een brug gebeurde kon de brandweer niet op tijd ter plaatse komen, waardoor men niet kon voorkomen dat de vrachtwagens volledig uitbrandden.

Het incident werd streng veroordeeld en was voor de Verenigde Staten aanleiding om nieuwe sancties aan Venezuela op te leggen. Deze beelden zetten vraagtekens bij de beschuldigingen aan het adres van Maduro.

Voor het hele verhaal verwijzen we naar het artikel dat afgelopen weekend verscheen op de website van de New York Times. Hierboven ziet u het verslag met de beelden van het incident.

(Suriname Mirror/Geotrendlines)

In Venezuela gearresteerde journalist Luis Carlos Diaz vrijgelaten

(Bron foto: Twitter)
Luis Carlos Diaz werd door regering-Maduro beschuldigd van betrokkenheid bij stroomuitval


In Venezuela is de gearresteerde journalist Luis Carlos Diaz vrijgelaten. Dat heeft de oppositie via Twitter gemeld. Luis Carlos Diaz werd door de regering van president Nicolas Maduro beschuldigd van betrokkenheid bij de stroomuitval in het land. 

Eerder hadden het Committee to Protect Journalists (CPJ) en de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido nog hun bezorgdheid geuit over de arrestatie en om de vrijlating van de journalist gevraagd.Diaz, die een Venezolaans en Spaans paspoort heeft en werkt voor de Union Radio News in Caracas, werd sinds maandag door de inlichtingendienst vastgehouden.

In een televisieprogramma vorige week had Maduro’s rechterhand Diosdado Cabello videobeelden laten zien van Diaz en hem beschuldigd van 'sabotage', bewerend dat hij een rol speelde in de stroomuitval.


Behalve de diepe politieke en economische crisis kampt Venezuela nu al dagen met een gigantische stroomstoring. Duizenden mensen kwamen op straat om hun ongenoegen te uiten. De regering van president Nicolas Maduro houdt de VS en de oppositie verantwoordelijk voor de stroomuitval en zegt dat het om een cyberaanval gaat.

Volgens de oppositie is de black-out de schuld van de regering, die nalatig zou zijn geweest en niet voor het nodige onderhoud van de infrastructuur gezorgd zou hebben.(Suriname Mirror/El Pais/Twitter/BBC/YouTube)

Wanhopige inwoners Venezuela's hoofdstad Caracas halen water uit een rioolbuis

Huizen zitten zonder water door de dagen durende nationale stroomuitval


Toen de vijf dagen durende stroomuitval van Venezuela leidde tot huizen zonder water, zag Lilibeth Tejedor zichzelf maandag 11 maart 2019 naar water zoeken in de laatste plaats die ze zich had voorgesteld: een rioolbuis die in een rivier uitmondt en onderdeel is van de riolering door de hoofdstad Caracas.

Tejedor (28) sloot zich aan bij tientallen mensen die naar de rivier de Guaire liepen, die langs de bodem van een scherp ravijn slingert langs de hoofdweg van Caracas, om een ​​plastic container van 15 liter te vullen.


In tegenstelling tot de stinkende vloeistof die door de Guaire rivier stroomt, was het water dat uit de pijp kwam tenminste helder. Degenen die bijeenkwamen om het te verzamelen zeiden, dat het water was vrijgegeven door de lokale autoriteiten uit reservoirs. Ze voegden er echter aan toe, dat het door onhygiënische buizen werd gevoerd en alleen zou worden gebruikt om toiletten door te spoelen.

'Ik heb dit nog nooit eerder gezien. Het is vreselijk, vreselijk', zei Tejedor, die zich klaar maakte om de container met een kleine handkar naar haar huis in de buurt van San Agustin te brengen. Tejedor, die bij een computertechnologie winkel werkt, heeft een twee jaar oud dochtertje en zorgt voor twee nichten. 'De meest getroffenen zijn kinderen, want hoe vertel je een kind dat er geen water is?', zei ze.

Het gebrek aan water is een van de meest ondraaglijke bijwerkingen geworden van de nationale stroomuitval die de regering van president Nicolas Maduro heeft toegeschreven aan door de VS gesteunde sabotage, maar zijn critici noemen het eenn product van corruptie en incompetentie.

De black-out heeft de situatie verergerd van een land dat al te maken heeft met een hyperinflatoire economische ineenstorting die een massale migratie heeft aangespoord en voor de meeste mensen eenmaal basismaterialen zoals maïsmeel en toiletpapier heeft veranderd in onbetaalbare luxe.

Na vijf dagen zonder elektriciteit om water te pompen, klagen Venezolanen uit volksbuurten over steeds zeldzamere douches, ongewassen vaat en stinkende toiletten.

(Suriname Mirror/MercoPress/Reuters)

Staking NVB bus- en boothouders effectief: Regering is meteen overgegaan tot achterstallige betalingen

De actie van bus- en boothouders is beëindigd


De actie van bus- en boothouders die hun diensten verlenen namens het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) is alweer opgeheven. Zij hebben hun betalingen ontvangen over december en januari, zoals zij hadden geëist. 'We hebben per direct de actie beëindigd en sommige bussen zullen straks rijden. De bedoeling is dat iedereen woensdag weer aan de slag gaat', zei Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), gistermiddag, aldus vandaag, woensdag 13 maart 2019, de Ware Tijd. 

Op meer dan honderdvijftig landelijke trajecten van de NVB is weer vervoer beschikbaar. Tijdens de actie moesten reizigers het doen met particulier transport. De OBS blijft echter wel op scherp.

'We nemen aan dat we eind maart worden uitbetaald voor februari. We geven de overheid nu de ruimte om dat in orde te maken, want we willen het geld niet afdwingen', zegt de ondervoorzitter, doelend op het eventueel weer voeren van actie. De OBS wil hiermee voorkomen dat er weer een grote betalingsachterstand ontstaat.

Het gros van de bus- en boothouders aangesloten bij OBS was in januari ontevreden over de wijze waarop de regering met hun financiële belangen omgaat. De vervoerders blijven erbij dat ze nog een additionele verhoging van 15 procent dienen te krijgen. De OBS is namelijk medio 2017 met toenmalig minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie een verhoging van 40 procent overeengekomen. De Raad van Ministers is in februari 2018 akkoord gegaan met slechts 25 procent. Op een later tijdstip zouden de leden volgens de OBS de overige 15 procent krijgen.

Surinaamse zaakgelastigde in Nederland Ebu Jones vertrekt binnenkort

(Bron foto:Twitter)
Jones zou geplaatst gaan worden op de ambassade in Guyana


Ebu Jones, de Surinaamse zaakgelastigde in Nederland (oud-kickbokser en journalist), zal binnenkort het roer in Den Haag overdragen. Het Diaspora Focal Point heeft vrijdag een afscheidsreceptie voor Jones gepland in de ambassade in Den Haag. Voorzitter Vijay Gangadin bevestigt dit vandaag, woensdag 13 maart 2019, op Starnieuws. Vernomen wordt dat Jones geplaatst zal worden op de ambassade in Guyana. 

Hij wordt mogelijk opgevolgd door Oquemele Denz. Jones wil in eerste instantie niets kwijt. Hij verwijst diplomatiek naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij houdt evenals de directrice van Buitenlandse Zaken, Miriam Mac Intosh, zijn lippen stijf op elkaar. Mac Intosh zegt, dat ze niet op de hoogte is hiervan en dat deze kwestie nog intern wordt besproken.

Gangadin die tevens voorzitter is van de Surinaamse-Nederlandse Kamer van Koophandel, zegt dat de samenwerking met Jones zeker goed te noemen is. Volgens hem is de zaakgelastigde altijd oprecht geweest, zonder een dubbele agenda. Als zaken niet goed zijn, dan stond Jones altijd open voor dialoog om dit samen aan te pakken, merkte Gangadin op. 'Jones is een persoon die midden in de samenleving staat tezamen met de diaspora gemeenschap. Hij heeft altijd ideeën over hoe de diaspora een bijdrage kan leveren aan het beleid van Suriname. Hij vindt ook oprecht, dat de Surinaamse ambassade het huis is van de Surinamers in Nederland en nodigt iedereen uit om een bijdrage te leveren.'

Jones had reeds plannen voor dit jaar. Zo wilde hij de stedenband Nederland en Suriname (de districten) verstevigen. Hij dacht aan vijf districten die in Suriname zouden worden geselecteerd, waarna deze gekoppeld zouden worden aan steden in Nederland die ook dat hoofdproduct telen of produceren. Bijvoorbeeld het rijstdistrict Nickerie en de stad Wageningen in Nederland.

Verder had Jones in gedachten om de verschillende groeperingen in Nederland die een bijdrage leveren aan de Surinaamse ontwikkeling te bundelen en onder te brengen in een vereniging van de diaspora.

Costa Rica trekt na 17 jaar aanklacht in tegen Sea Shepherd's Paul Watson

'Ik wil de mensen van Costa Rica bedanken voor hun solidariteit en vooral de steun van minister van Milieu, Carlos Manuel Rodríguez Echandi' Het 'Criminal Appeals Court' van het 'Second Judicial Circuit' van San José in Costa Rica heeft in het voordeel van kapitein Paul Watson, oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society, alle aanklachten tegen hem verworpen en een 17-jarig juridisch geschil en 13-jarig internationaal aanhoudingsbevel.

Het juridische geschil begon op 20 april 2002, toen het schip Ocean Warrior, onder het commando van Watson, op weg was naar Costa Rica. Sea Shepherd was uitgenodigd om een ​​samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen ter bescherming van het wereldberoemde maritieme heiligdom, Cocos Island.


Het jaar daarvoor voorzag Sea Shepherd rangers van het Cocos Island National Park van apparatuur en een schip om een ​​onder Ecuadoraanse vlag varend schip, de San Jose, aan te houden en te confisqueren voor illegaal vissen in het beschermde gebied van het eiland.

In 2002 ontmoette de Ocean Warrior het Costa Ricaanse schip Varadero 1, waarvan de bemanning, zo beweerden zij, illegaal haaien vingen om de vinnen af te snijden, in de territoriale wateren van Guatemala. Nadat de Varadero 1 verschillende verzoeken negeerde om de voortzetting van deze praktijk te staken, kreeg Watson toestemming van de Guatemalteekse marine om het schip naar de dichtstbijzijnde haven te begeleiden voor arrestatie. Het incident werd gefilmd en opgenomen in de film Sharkwater van de overleden Canadese regisseur Rob Stewart.Na het incident heeft de bemanning van de Varadero 1 verschillende klachten tegen Watson ingediend. De zaak resulteerde in de arrestatie van Watson in Duitsland in mei 2012. De arrestatie vond plaats onder een Costa Ricaanse uitleveringsverzoek aan Duitsland. Na de arrestatie van Watson heeft Japan ook een uitleveringsverzoek ingediend.

Duitsland besloot Watson uit te leveren aan Japan, maar hij ontsnapte uit Duitsland, naar Antarctica om zich een laatste jaar tegen de Japanse walvisjagers te verzetten. Een maand na de ontsnapping vroeg Duitsland aan Interpol om een ​​Red List-kennisgeving op Watson te plaatsen voor zowel Costa Rica als Japan.

Watson: 'Dankzij de vastberadenheid en aandrang van ons juridische verdedigingsteam is deze kwestie nu verleden tijd. Ik wil de mensen van Costa Rica bedanken voor hun solidariteit, de gelijkmoedigheid van hun huidige regering en vooral het begrip en de steun van de minister van Milieu, Carlos Manuel Rodríguez Echandi. Nu is het tijd om vooruit te kijken en de inspanningen voor natuurbehoud die onze organisatie en duizenden mensen elke dag over de hele wereld ondernemen om het milieu te verdedigen, te hervatten.'

'Gedurende al die jaren heb ik er altijd naar gestreefd om samen met Costa Ricaanse mensen het prachtige natuurlijke heiligdom van Isla del Coco en andere bedreigde gebieden te beschermen die verbonden zijn met de Marine Corridor van de Eastern Tropical Pacific zoals de Golfo. Dulce en het schiereiland Osa. Ik hoop dat we nu kunnen realiseren.'

(Suriname Mirror/The Maritime Executive/Vimeo/Twitter)

Meer dan 500 arrestaties in razzia van Interpol tegen wapenhandel in acht Latijns-Amerikaanse landen

857 Wapens, 40.000 kogels, 20 granaten en politie- of militaire uniformen in beslag genomen


Een Interpol actie tegen wapensmokkel in acht Latijns-Amerikaanse landen is afgerond met 560 arrestaties, waaronder de aanhouding van een persoon verdacht van het leveren van wapens aan Colombia's Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), aldus Interpol maandag 11 maart 2019.De operatie omvatte politie, douane, immigratie en militaire agenten uit Belize, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico en Panama. Gecoördineerd door Interpol vond de operatie, genaamd 'Trigger V', plaats van 22 tot 28 februari en leidde tot de inbeslagname van 857 wapens, 40.000 kogels, 20 granaten en politie- of militaire uniformen.


Op een controlecentrum voor voertuigen in Costa Rica werden twee AK47-geweren ontdekt, waarvan er één door een land uit het Midden-Oosten in de Interpol-database was geregistreerd - wat volgens het agentschap 'het transcontinentale karakter van de wapenhandel aantoont'.

In Panama leidde een anonieme tip de politie naar een afgelegen pakhuis dat vol munitie, vuurwapens en explosieve materialen zat.

Interpol, het politiële samenwerkingsagentschap gevestigd in Lyon, Frankrijk, benadrukte de arrestatie van een man die bekend staat als 'Zeus de aap', die ervan verdacht wordt in de voorhoede te zijn van een wapenhandel die wapens aan Colombia's Nationale Bevrijdingsleger, een guerrillagroep, levert. De man werd gearresteerd toen hij illegaal probeerde te reizen van Guatemala naar Honduras. Hij werd overgedragen aan de Colombiaanse autoriteiten.


Een Hondurese die het onderwerp was van een internationaal aanhoudingsbevel werd ook vastgehouden.

Interpol voegde toe, dat van de 47 mensen die in El Salvador worden vastgehouden, er 18 verbonden zijn met bendes zoals Barrio 18 en MS-13.

De algemeen secretaris van Interpol, Jürgen Stock, verklaarde dat de operatie 'een belangrijke stap was voor de ontmanteling van illegale netwerken en de bescherming van burgers'.


(Suriname Mirror/AFP /The Tico Times/Interpol/Twitter/YouTube)

'Om algemeen belang te kunnen dienen kunnen 3-procentregeling noch indexering worden uitbetaald' - Curaçao

Minister van Bestuur, Planning & Dienstverlening Armin Konket
'Het is meer dan logisch dat regering geen extra kosten gaat maken waartoe zij niet verplicht is'


De regering respecteert de wensen van de vakbonden, maar om het algemeen belang te kunnen dienen kunnen de 3-procentregeling noch de indexering worden uitbetaald. Dat wordt door de regering en het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) bekendgemaakt. Dit besluit is gevallen nadat er verslag is uitgebracht door de Commissie Begrotingsdoorlichting 2019-2022, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 13 maart 2019.

Er moet een gat van 126 miljoen gulden gedicht worden en dat is een hele uitdaging. De commissie heeft aangegeven, dat er bijna geen ruimte meer is om te bezuinigen, waardoor de oplossing gezocht moet worden in inkomstenverhogende maatregelen. 'Het is meer dan logisch dat de regering geen extra kosten gaat maken waartoe zij niet verplicht is', aldus de regering.

De 3-procentregeling is in 2005 ingevoerd voor ambtenaren die al aan het plafond van hun salaris zitten. Om toch een salarisverhoging te krijgen vanwege goed functioneren is deze regeling ingevoerd. Indertijd is deze regeling ingevoerd onder voorwaarde dat de begroting het moet kunnen toelaten. Deze voorwaarde geldt ook voor de indexering van ambtenarensalarissen. 'Het is door de regering uitgezocht dat er geen wettelijke verplichting is voor het uitbetalen van de indexering', zo wordt eraan toegevoegd. Ook uit jurisprudentie blijkt dat uitbetalen niet verplicht is.

'Wat de wet wel verplicht is het uitbetalen van de loontrede en daar zal de regering eind maart aan voldoen.' De ‘Ombuigingslijst’ in het rapport van de commissie doorlichting meldt, dat invoering van de nullijn voor ambtenaren en trendvolgers dit jaar nog 10 miljoen oplevert en in 2020 zo’n 32 miljoen, oplopend tot bijna 50 miljoen in 2021 en zelfs 67 miljoen in 2022.

'Niet aannemelijk dat Nordic aanspraak kan maken op aandelenkapitaal van Rectour, exploitant bordeel-nachtclub Campo Alegre' - Curaçao

'Het is een van die ondernemingen in de wereld die worden gezien als vehikel voor witwassen'


Als kemphanen vechten ze om de zeggenschap over bordeel en nachtclub Campo Alegre: het in Nederland gevestigde Nordic Venture Capital bv en Rectour Corporation nv, de exploitant van Campo. De rechter moest eraan te pas komen en deed gisteren uitspraak. De rechter oordeelt dat ‘niet aannemelijk’ is geworden dat Nordic aanspraak kan maken op het aandelenkapitaal van Rectour, zo blijkt uit het vonnis, aldus vandaag, woensdag 13 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.

John Loth, directeur van Rectour en dus uitbater van Campo Alegre, zegt niets te maken te hebben met het Nederlandse bedrijf. 'Helemaal niets. Ik ken het niet eens. Het is een van die vele ondernemingen in de hele wereld die worden gezien als een vehikel voor witwassen van geld.' Verder wil Loth over de rechtszaak niets kwijt. 'Er spelen bij ons allerlei dingen, ook belastingzaken. We hebben daarom voorlopig een mediastilte afgekondigd.'

Maar, hoe dan ook deed de rechter gisteren uitspraak in een Kort Geding dat door Nordic was aangespannen, niet alleen tegen Rectour, maar ook tegen beide directeuren Loth en Terrence Tecla.

Volgens Nordic staan 100 van de 500 aandelen van Rectour onterecht op naam van tweede directeur Terrence Tecla. Het bedrijf eist via haar advocaten dat Tecla de aandelen, die hij destijds overnam van Franklin c.s., overdraagt en dat zowel hem als directeur Loth, wordt verboden zich als bestuurder en aandeelhouder van Rectour te gedragen.

Nordic wil dat beide directeuren op bevel van de rechter worden ontslagen, uit hun functie worden ontheven of worden geschorst en dat zij niet langer op het bedrijfsterrein en in het kantoor mogen komen. Nordic draagt zelf een kandidaat aan die de leiding van Campo Alegre zou moeten overnemen.

Solidaridat Sindikal, Curaçao, roept alle vakbonden op één vuist te vormen om werknemers te beschermen.

'Drastische bezuinigingsmaatregelen regering een klap in gezicht van arbeidersklasse'

Solidaridat Sindikal stelt ‘aandachtig en met grote bezorgdheid’ de laatste ontwikkelingen op Curaçao te hebben gevolgd


Solidaridat Sindikal, de centrale van verschillende vakbonden op Curaçao, doet een dringend beroep op alle vakbonden om samen één vuist te vormen om de werknemer op Curaçao te beschermen. De vakbondscentrale noemt de ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen van de regering ‘een klap in het gezicht van de arbeidersklasse van Curaçao’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 13 maart 2019.

De vakbonden zijn niet te spreken over de bezuinigingsmaatregelen die minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën maandag in de Staten heeft aangekondigd. 'Zeker niet nadat eerst volmondig werd ontkend dat er nieuwe maatregelen zouden worden getroffen. En zelfs nu wordt door de regering beweerd dat de maatregelen de arbeidersklasse niet zullen treffen.'

Volgens de vakbonden moet het vakbondsprincipe - namelijk om de werknemer te beschermen - in dit kader worden verdedigd. De centrale doet daarom een beroep op andere vakbonden op het eiland hen in deze strijd te steunen. 'Het vakbondswezen op Curaçao kan niet zomaar toekijken dat werknemers op Curaçao zonder meer de laan worden uitgestuurd.'

Solidaridat Sindikal stelt ‘aandachtig en met grote bezorgdheid’ de laatste ontwikkelingen op Curaçao te hebben gevolgd. Zij stelt al geruime tijd te hebben gewaarschuwd, dat de situatie zal verergeren en is van mening dat er geen beleid is dat zal leiden tot positieve ontwikkeling en groei op Curaçao.

'We hebben bij meer dan één gelegenheid met de minister van Arbeid gesproken en hem erop gewezen dat in moeilijke tijden juist een inclusief beleid moet worden gevoerd', aldus de bonden, die menen dat er geen behoorlijke deelname is van de vakbonden bij de besluitvorming. 'En het zijn nota bene de werknemers die de dupe worden van deze beslissingen.'

Twee oude generatoren voor opstarten pompgemaal te Wakay zijn uitgevallen

Irrigatiewatervoorziening voor rijstarealen linkeroever Nickerierivier komt in het gedrang

'Boeren worden genoodzaakt met behulp van een tractor het water uit leidingen over te pompen naar hun arealen'


De generatoren die nodig zijn voor het opstarten van het pompgemaal te Wakay zijn uitgevallen. Hierdoor komt de irrigatiewatervoorziening voor de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier in het gedrang. De ongeveer vierduizend hectare ingezaaide padie heeft nog zeker twee weken bevloeiing nodig. De irrigatieleidingen hebben onvoldoende water en het is niet mogelijk de arealen door middel van de zwaartekracht te bevloeien. 

August Lila, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OWMCP), bevestigt vandaag, woensdag 13 maart 2019, in de Ware Tijd, dat de generatoren zijn uitgevallen.

'Het gaat om twee oude generatoren die klem gedraaid zijn. Ze zijn tegen het einde van de pompperiode in februari defect geraakt', meldt Lila. Het opstarten van het Wakay-gemaal om de pompperiode te verlengen, is volgens Lila niet mogelijk.

De generatoren voeden een compressor die gebruikt wordt bij het opbouwen van druk om de pompen op te starten. Lila vraagt rijstboeren die buiten de officiële zaaiperiode hebben ingezaaid, om zichzelf te behelpen met mobiele pompen die worden aangedreven met de tractormotor. De OWMCP-voorman heeft het probleem voorgehouden aan de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).

'Indien de pompen te Wakay niet ingezet kunnen worden, dan zijn de boeren inderdaad genoodzaakt met behulp van een tractor het water uit de leidingen over te pompen naar hun arealen', zegt SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw. Hij spreekt van een overmachtsituatie. Hij heeft de boeren opgeroepen er alles aan te doen dat hun gewassen niet verloren gaan. Het OWMCP heeft al een aanvraag ingediend bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) voor vervanging van de defecte generatoren. Nieuwe aanschaffen ligt in de orde van 23.000 Amerikaanse dollar. 'En daarmee moet de overheid inkomen.'

Bond van Milieu-inspecteurs bij BOG accepteert ontheffing uit functie van lid niet

Milieu-inspecteur heeft watermonsters te Brokopondo genomen op verzoek van een stichting


De bond van Milieu-inspecteurs bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) accepteert het niet, dat een lid is ontheven uit zijn functie. Het gaat om de milieu-inspecteur die begin maart monsters had genomen van het water te Brokopondo. Het ministerie van Volksgezondheid heeft na protesten van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) opdracht gegeven aan het BOG om de monsters te vernietigen. 

Uit de eerste resultaten bleek, dat het drinkwater 'verdacht' was. Piet Bakker, voorzitter van de bond, zegt vandaag, woensdag 13 maart 2019, op Starnieuws dat minister Antoine Elias tot vanochtend de tijd heeft om te reageren en de bond te ontvangen. De minister laat weten, dat hij de bond zal ontvangen.

Tijdens een spoed algemene ledenvergadering is aangegeven, dat de milieu-inspecteurs die naar Brokopondo waren volgens de richtlijnen van het BOG hebben gewerkt. Op verzoek van een stichting is voorlichting gegeven en zijn monsters genomen bij verschillende plekken, waaronder ook bij SWM. De milieu-inspecteur heeft te horen gekregen van medewerkers van de SWM en directeur Marlon Oosterling, dat niet volgens de procedures te werk is gegaan. De monsters moesten worden vernietigd. Dit is echter niet gebeurd. De monsters zijn afgegeven aan het Centraal Laboratorium. Het resultaat na 24 uur was dat het 'water verdacht is'. Dit moest verder onderzocht worden. Het is niet duidelijk voor de bond of de monsters uiteindelijk toch vernietigd zijn.

Bakker stelt dat de zaak een politiek tintje heeft gekregen, nadat de NPS melding maakte dat het drinkwater niet veilig is. Daar kunnen de milieu-inspecteurs niets aan doen, want de informatie is niet door hen naar buiten gebracht. De Milieu-inspectie mag overal zonder aan te kondigen monsters nemen, benadrukt Bakker. Het gaat om het waarborgen van de volksgezondheid.

'Een restauranthouder wordt ook niet van te voren op de hoogte gesteld dat het BOG een onderzoek komt doen. Het gaat om een momentopname, zonder dat er voorkennis is', legt Bakker uit. Volgens hem zijn er geen fouten gemaakt in dit geval. De milieu-inspecteurs waren met z'n vieren naar Brokopondo met een dienstopdracht.

De bond wil duidelijkheid over of milieu-inspecteurs hun werk naar eer en geweten en volgens de procedures mogen doen, zonder dat ze worden teruggefloten.

Assembleelid Dew Sharman (VHP) heeft deze kwestie vorige week aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee (DNA). Hij vroeg de minister om de protocollen te tonen, omdat zaken werden verbloemd. De milieu-inspecteurs waren op verzoek van een stichting in Brokopondo. De SWM heeft hen staande gehouden en eiste vernietiging van de monsters. Volksgezondheid heeft toen de opdracht gegeven om de monsters te vernietigen. Sharman voerde aan, dat uit de eerste resultaten bleek dat het drinkwater niet geschikt is voor consumptie.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei dat er werkafspraken zijn gemaakt. De SWM is een gecertificeerd bedrijf. Dodson voerde aan, dat de regels vertrapt zijn door de milieu-inspecteurs. Hij stelde dat er politiek wordt bedreven met dit geval. De fractieleiders Gregory Rusland (NPS) en Chandrikapersad Santokhi (VHP) benadrukten beiden dat het hier gaat om water dat verontreinigd is. In plaats dat de regering de burgers beschermd, wordt er een rookgordijn eromheen opgetrokken. De plaatselijke bevolking heeft om hulp gevraagd. Zij benadrukten dat onderzocht moet worden wat er werkelijk aan de hand is en zaken niet moeten worden verbloemd.

Vijay Kirpalani: 'Er is niks mis met de ontheffing om invoerrechtenvrij goederen te importeren'

'Alle ondernemers kunnen beroep doen op de wettelijke bepaling en hiervan gebruik maken'


Op social media is een document opgedoken waaruit blijkt, dat de firma Kirpalani's NV sinds medio 2014 invoerrechtenvrij goederen mag importeren. Het bedrijf heeft ook een gedeeltelijke vrijstelling van statistiekrecht voor goederen bestemd voor toeristen. Het gaat om huishoudelijke artikelen, elektronica, consumptiegoederen en overige verbruiksgoederen. De kritiek is, dat er sprake zou zijn van oneigenlijke concurrentie, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 13 maart 2019.

Nu Vijay Kirpalani regeringscommissaris wordt van de Centrale Bank van Suriname, wordt de vraag gesteld of deze functie voorkennis en andere voordelen voor het bedrijf zal opleveren.

Kirpalani zegt in een reactie Starnieuws, dat het bedrijf samen met Fly Allways een project gestart is enkele jaren geleden om toerisme uit Cuba te ontwikkelen. Het gaat om een enorme investering van de vliegmaatschappij, terwijl Kirpalani 150.000 Amerikaanse dollar besteed heeft in 2014 om software te ontwikkelen om 'duty free shopping' mogelijk te maken in Suriname.

Er is samen met Financiën een controlesysteem ontwikkeld voor de douane. Zulke systemen zijn gangbaar in de wereld. 'Het Cuba Toerisme project is intussen opgestart, waarbij de resultaten voor het hotelwezen, restaurants en duty free shopping te merken is', stelt de ondernemer.

Hij benadrukt dat alle ondernemers een beroep kunnen doen op de wettelijke bepaling en hiervan gebruik kunnen maken als ze voldoen aan de criteria. Er is niks mis met de ontheffing waar het bedrijf gebruik van maakt, benadrukt Kirpalani.