Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
Ontploffing zou zijn veroorzaakt door kortsluiting die leidde tot activering aantal granaten en munitie
Cali-brandweerlieden zeiden zaterdag 3 november 2018, dat ze niet wisten dat er explosieven lagen in het kantoorgebouw van de openbaar aanklager in het centrum van de stad.
De verklaring werd een dag na de ontploffing op de tweede verdieping van het Openbaar Ministerie afgelegd, wat zorgde voor de nodige schrik bij voetgangers en automobilisten die rond het middaguur door dit gebied liepen en reden.
De ontploffing zou zijn veroorzaakt door een kortsluiting die leidde tot de activering van een aantal granaten en munitie die zich in het kantoor bevonden.
Daarom hebben de lokale autoriteiten verzocht om een herziening van het gebouw en een verklaring en onderzoek door het Openbaar Ministerie.
#DNBC aclara que al momento no ha entregado información que establezca las causas de la explosión en Fiscalía de Cali. Al momento se encuentra personal técnico de antiexplosivos realizando inspección y verificación al interior de la edificación. @mindefensahttps://t.co/VPHCLGP5jC
Luitenant Alberto Hernández, een lid van de Cali Brandweer, zei zaterdagochtend dat 'dankzij de snelle reactie van de brandweer het vuur snel kon stoppen en voorkomen dat het zich naar de bovenverdiepingen verspreidde'.
De luitenant voegde eraan toe, dat 'we 40 brandeenheden, vier bluswagens, een ladderwagen, een tankwagen, drie ambulances, vier commandovoertuigen en een mobiel brandonderzoek voertuig' werkten.
Wat bekend was op vrijdag was, dat de tweede verdieping van het Openbaar Ministerie de explosievengroep van de CTI exploiteert en dat is de reden waarom er granaten en andere explosieven en munitie lagen waren, omdat ze daar als bewijsstukken in strafzaken worden geanalyseerd, maar dan moeten ze naar opslaglocaties gebracht worden en niet in dat gebouw van het Openbaar Ministerie blijven.
LGBT-voetbalfans creëerden in 2017 hun eigen competitie als reactie op homofobie
In Brazilië was voetbal vooral een heteroseksuele sport. Maar, een nieuwe competitie probeert dat te veranderen door LGBT-spelers en fans een veilige plek te bieden en tegelijk homofobie aan te pakken.
Voetbal is verreweg de populairste sport van Brazilië, met de meeste Wereldbeker-titels in de geschiedenis, maar het wordt van oudsher in heel Latijns-Amerika geassocieerd met een cultuur van machismo, een spel voor heteromannen, vol met homofobe sagen.
Om een dergelijke omgeving tegen te gaan, creëerden LGBT-voetbalfans hun eigen competitie als reactie.
LiGay is gestart in 2017 en heeft momenteel 16 landelijke teams.
Vrijdag (2 november) en zaterdag (3 november) in Sao Paulo kwamen ze samen voor een toernooi dat het seizoen eindigde.
LGBT-fans van het spel hebben de kwestie van homofobie in de sport bij de FIFA aan de orde gesteld en terwijl het bestuursorgaan van voetbal duidelijke regels heeft tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid, zeggen activisten dat juist de toekenning van de recente Wereldbekers aan zowel Rusland als Qatar tegenstrijdige signalen afgeeft.
Hoefdraad tekent met VAE-collega overeenkomsten ter verbreding en diversificatie economie en verwijderen barrières op belastinggebied
Suriname en de Verenigde Arabische Emiraten, VAE, hebben vandaag, zondag 4 november 2018, een zogenoemde investeringbevorderings- en beschermingsovereenkomst (IBO) getekend. In een tweede overeenkomst is vastgelegd dat er geen dubbele belasting hoeft te worden betaald. Met het aangaan van de overeenkomsten geven de landen uiting aan de wens hun economische betrekkingen verder te ontwikkelen, zo bericht Starnieuws op gezag van het Nationaal Informatie Instituut, NII, dat verzuimt te melden waar de ondertekening plaatsvond.
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en zijn ambtgenoot Obaid Humaid Al Tayer, hebben hun handtekeningen geplaatst onder de documenten.
Deze overeenkomsten passen in het streven van Suriname naar verbreding en diversificatie van de economie mede door het aantrekken van buitenlandse investeringen en het bevorderen van handelsbetrekkingen met partnerlanden. Het vastleggen van bindende normen over de behandeling van dergelijke investeringen is een belangrijk instrument ter verbetering van het investeringsklimaat.
Door de aangeboden rechtsbescherming en het vrije kapitaalverkeer is een IBO-overeenkomst een uitstekend middel om investeringen tussen partnerlanden aan te moedigen. Onnodige belastingkosten zijn vaak een belangrijke obstakel voor de groei van grensoverschrijdende handel en investeringen.
'Het beleid van ons land is dan ook gericht om met het afsluiten van belastingverdragen barrières op belastinggebied voor grensoverschrijdende handel en investeringen te verwijderen', legt Hoefdraad uit.
Deze verdragen moeten er ook voor zorg dragen, dat belastingverplichtingen wel op de juiste wijze worden nagekomen.
De regering is voornemens om met nog meer daarvoor in aanmerking komen landen IBO-overeenkomsten en belastingverdragen af te sluiten. Uiteindelijk moeten deze overeenkomsten het gewenste (macro) economisch effect in de praktijk hebben. Alle inzet zal daartoe in samenwerking met het bedrijfsleven worden gepleegd.
Beide overeenkomsten dienen nog aan De Nationale Assemblee worden aangeboden ter ratificatie.
Suriname heeft tot nu toe slechts twee soortgelijke verdragen. Een teruggaand naar 1975 met Nederland en een tweede getekend in 2003 met Indonesië. Beiden zijn niet instrumenteel geweest in het aantrekken van investeerders.
Nagegaan zal worden hoe de verdragen met Nederland en Indonesië voortaan effectief kunnen worden ingezet voor het aantrekken van investeringen.
Verder zal de regering een agressievere politiek voeren rond IBO's en belastingovereenkomsten om die met meerdere landen te tekenen. Op schema ligt nu de belastingovereenkomst in Caricom-verband en mogelijke verdragen met de buurlanden, deelt Hoefdraad mee.
Slachtoffer (61) met steen op hoofd geslagen ligt in coma in ziekenhuis
De scooterbestuurder die door de politie werd gezocht voor zware mishandeling, is gisteravond aangehouden en overgedragen aan de Militaire Politie, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 4 november 2018.
De man was vorige week zondag betrokken bij een vechtpartij op de Martin Luther King- en de Pandiet Paltan Tewarieweg waarbij hij de bestuurder (61) van een pick-up, Mitrasing N., die met een houwer gewapend was, met een straattegel op zijn hoofd bewerkte.
De handelingen van de scooterbestuurder, die een militair blijk te zijn, werden met een dashcam van een voertuig vastgelegd en gedeeld op Facebook. De scooterbestuurder - en de maker van de beelden en veel passerend verkeer (!) - liet N. in hulpeloze toestand achter.
De gealarmeerde politie schakelde een ambulance in die N. naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo afvoerde waar hij in kritieke toestand op de intensieve care is opgenomen. De man is in coma is geraakt.
Shakira slaat eerste paal twee scholen die gebouwd worden door haar stichting
De Colombiaanse zangeres Shakira heeft de regering van haar land opgeroepen meer te investeren in onderwijs.
De 41-jarige zangeres is ervan overtuigd, dat beter onderwijs de beste manier is om de problemen in Colombia aan te pakken.
Shakira deed de oproep vrijdag 2 november 2018, toen ze in haar geboorteland de eerste paal sloeg van twee scholen die gebouwd worden door haar stichting.
'Wanneer sommige kinderen minder toegang hebben tot een opleiding dan anderen, kunnen we niet spreken van een eerlijke situatie. Zolang dat niet rechtgezet wordt, kan er geen sprake zijn van vrede', aldus Shakira.
Om vooral armere kinderen dezelfde toegang tot een opleiding te bieden, moet de regering volgens de zangeres meer doen om onderwijs toegankelijker te maken. Tevens moeten de bestaande onderwijsinstellingen betere faciliteiten krijgen.
15,000 niños en el barrio de El Bosque en Barranquilla y solamente dos escuelas. Tenemos que hacer más. Millones de niños en Colombia siguen aún sin acceso a educación de calidad. Shak pic.twitter.com/pFhfTpEx0p
De stichting Pies Descalzos werd in 1997 door Shakira opgericht, toen ze pas twintig jaar was. Sindsdien zet ze zich in voor gelijke kansen voor kinderen, wat onder meer resulteerde in de bouw van vier scholen in verschillende Colombiaanse steden.
Shakira sluit haar meest recente tour af in haar geboorteland. Zaterdag gaf ze een concert in de Colombiaanse hoofdstad Bogota.
'De voortdurende cocateelt in zowel Peru als Bolivia vormt een bedreiging voor ons als natie'
Het Witte Huis Office of National Drug Control Policy (ONDCP) heeft zaterdag 3 november 2018 de jaarlijkse schattingen vrijgegeven van de cocateelt en cocaïneproductie in Peru en Bolivia. De productie van cocaïne in de Andesregio als geheel blijft een belangrijke uitdaging.
'De voortdurende cocateelt in zowel Peru als Bolivia vormt een bedreiging voor ons als natie en verergert onze binnenlandse drughulpverlening', zei ONDCP plaatsvervangend directeur Jim Carroll. 'Het is belangrijk dat onze regeringen samenwerken om actie te ondernemen tegen de teelt en productie en om levens te redden van mensen die zijn getroffen door drugshandel. Peru blijft een geweldige partner en we hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om dit probleem aan te pakken. In Bolivia zouden we graag echte inspanningen zien tegen teelt en productie.'
Peru
De productie van zuivere potentiële cocaïne in Peru steeg in 25 jaar naar het hoogste niveau, met 20 procent tot 491 ton, terwijl de cocateelt in 2017 met 13 procent steeg. Deze groei is te danken aan de toegenomen productie in de Vallei van de Apurímac, Ene en Mantaro Rivers (algemeen bekend als de VRAEM, Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro), waar de Peruaanse overheid voor grote veiligheidsuitdagingen staat.
Bolivia
De bijgewerkte onderzoeken wijzen op een bescheiden afname van de cocateelt en potentiële cocaïneproductieaantallen. De teelt blijft echter de limiet overschrijden die door de Boliviaanse overheid is vastgesteld voor religieus en cultureel gebruik met naar schatting 9.000 hectare. De cocaaanplant blijft een belangrijke uitdaging; de teelt in het grootste teeltgebied van Yungas heeft het afgelopen decennium gemiddeld 20.000 hectare gekost.
Het geschatte aantal Venezolanen in Peru bedraagt ongeveer 550.000
Meer dan 6.700 Venezolaanse migranten zijn woensdag 31 oktober de grens met Peru gepasseerd, een nieuw record voor de dagelijkse aankomsten. Volgens een bericht van Bloomberg van vrijdag 2 november 2018 brengt de nieuwe instroom van Venezolaanse vluchtelingen het geschatte aantal Venezolanen in Peru op ongeveer 550.000.
Het Andes-land is de op een na grootste ontvanger van Venezolanen, na alleen Colombia. President Martín Vizcarra zei onlangs, dat het een strijd is geweest om zoveel immigranten te huisvesten. Daarom is er nieuwe wetgeving die donderdag van kracht is geworden om de eerder soepele werkvisumregelingen van Peru aan te passen. Alleen degenen die vóór donderdag in het land zijn opgenomen, kunnen een eenjarig werkvisum aanvragen dat een ziektekostenverzekering biedt.
De stormloop van migranten van woensdag kwam via de Cebaf Tumbes-grens met Ecuador om de tijdelijke verblijfsvergunning (PTP) te ontvangen die de Peruaanse regering heeft gegeven aan meer dan 125.000 Venezolanen die naar Peru zijn gekomen. 'Het is een record geweest', vertelde immigratiemanager Roxana del Águila Tuesta aan het staatspersagentschap Andina.
'We begrepen dat dit onbekend terrein was vanwege de vervaldatum van 31 oktober voor Venezolanen om Peru binnen te komen en de PTP aan te vragen.'
De Venezolanen die na donderdag het land binnenkomen, moeten nu toeristenvisa aanvragen die hen geen toestemming geven voor werk.
Zoals Bloomberg opmerkt in zijn artikel, is het aantal inschrijvingen van woensdag gelijk aan het totale aantal mensen dat vanuit Honduras naar de Verenigde Staten vertrekt in de zogenaamde karavaan die president Donald Trump wanhopig probeert tegen te houden. Het nabijgelegen Colombia heeft naar schatting gemiddeld 5.000 Venezolanen per dag ingenomen.
'De sancties brengen schade toe aan privé-bedrijven in het land'
De Venezolaanse president Nicolas Maduro veroordeelde vrijdag 2 november 2018 nieuwe Amerikaanse sancties tegen de natie als 'crimineel' en 'absurd'. De nieuwe sancties beperken de gouduitvoer uit Venezuela. Het beperkt ook de Amerikaanse financiële instellingen van het verstrekken van middelen aan het Zuid-Amerikaanse land.
Maduro zei tegen overheidsfunctionarissen, dat de sancties privé-bedrijven in het land schade toebrengen. 'Als er iets is dat wordt beschadigd en het slachtoffer wordt van deze gekke en strafrechtelijke sancties van de Amerikaanse regering tegen Venezuela, dan zijn het de eigenaren van de privésector', zei Maduro.
Diosdado Cabello, de president van de Asamblea Nacional Constituyente (ANC), sprak ook zijn veroordeling uit. 'De arrogante houding van de imperialist die gelooft dat zijn sancties de bevolking van Venezuela zullen onderwerpen, verbaast ons niet', zei Cabello.
Diosdado Cabello tras sanciones de EEUU: Los únicos afectados son el pueblo venezolano https://t.co/SZ9tHGMZnF "
Cabello heeft echter de verzekering gegeven, dat de Venezolaanse regering bereid is om met de Amerikaanse regering te praten, omdat gesprekken 'de fundamentele instrumenten zijn om beleid te maken'.
De export van goud is een belangrijke bron van geld die het Zuid-Amerikaanse land nodig heeft om medicijnen en voedsel te kopen, zei Cabello, die de Amerikaanse actie 'een genocide tegen Venezuela' noemde.
Trump liet Amerikaanse parlementsleden weten, dat hij een uitvoerend bevel heeft ondertekend om Amerikaanse burgers en entiteiten te ontheffen van betrokkenheid bij de handel in goud uit Venezuela, volgens een brief die donderdag door het Witte Huis is vrijgegeven.
COLUMN: Ministeries onderschatten macht van media door ze te negeren
Media zouden Nationaal Informatie Instituut een periode moeten boycotten, negeren en na mei 2020 vervangen
Paramaribo, 4 november 2018 –'Steeds meer overheidsfunctionarissen proberen de vrije pers dood te zwijgen. Het verkrijgen van informatie via overheidsinstanties verloopt met de dag moeizamer of komt helemaal niet opgang. Deze tendens zien wij steeds weer terugkomen wanneer er naar een ministerie gebeld wordt op zoek naar informatie. Soms willen ministers ook bepalen in welke vorm je het bericht moet gieten en wat de kop van het bericht moet zijn.' Woorden van journaliste Naomi Hoever zaterdag 3 november 2018 in een artikel met als kop 'Toegang tot overheidsinformatie met de dag moeilijker' in de Ware Tijd.
Een ongehoorde, onfatsoenlijke attitude en een desavouering van de burger
Vervolgens wordt in een jammerende klaagzang uitvoerig uiteengezet, dat directrice Natasja Bennanon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de Ware Tijd al wekenlang weigert te woord te staan. Maar, dit is slechts een voorbeeld. Praktijk is, dat ministers en vele anderen binnen regeringskringen media, en zeker de schrijvende pers, willens en wetens negeren, ook Suriname Mirror. Een ongehoorde, onfatsoenlijke attitude en een desavouering van de burger, die recht heeft op informatie, op transparantie.
Bij ministeries kan ook niet meer met droge ogen beweerd worden, dat zij beschikken over een afdeling 'Voorlichting'. Nee, er is sprake van amateuristisch eenrichtingsverkeer. Ministeries brengen persberichten uit, verwachten klaarblijkelijk, dat die klakkeloos door media worden overgenomen en weigeren vervolgens vragen van die media te beantwoorden. Maar, daarnaast zijn ministers en anderen sowieso niet happig om journalisten te woord te staan, los van persberichten.
Regie in handen van media gnoom
Daarenboven is de totale regie van dit drama sinds mei 2017 in handen van de buikspreekpop van president Bouterse, media gnoom Clifton Limburg en zijn bureautje, het vermeend Nationaal Informatie Instituut, NII. Een bureau waar figuren werken die werkelijk niet in staat zijn om ook maar één persbericht zonder taal-, grammatica- en journalistieke fouten te schrijven. Het is dan ook geen instituut, maar meer een bureautje puberale opstelschrijvers op LBO-niveau. Geen enkel bericht van een ministerie wordt op correcte wijze door het NII gepubliceerd. Het wemelt van de fouten. Een instituut en overheid onwaardig.
'Het NII zal als centraal orgaan van de overheid belast met het richting geven, coördineren en communiceren van de overheidsinformatie, naast de televisie- en radioproducties, ook social media producties maken over relevante onderwerpen', zo liet Limburg in mei 2017 weten. Maar, dit overheids-censuur-orgaan en haar leider weigeren zèlf te reageren op e-mails..., in ieder geval van kritische media....
Persberichten door de mediastrot duwen
De regering tracht simpelweg via het NII (met name via de website De Boodschap, waarvan de naam overigens meer doet denken aan een of ander Bijbelgenootschap dan aan een voorlichtingsdienst van een overheid) persberichten door de mediastrot te duwen.
Helaas wordt dat nog steeds te gemakkelijk, te passief geaccepteerd door het journaille, ook door de Ware Tijd. Mogelijk heeft het NII ook de hand in het optreden van ministers naar media. Mogelijk zijn ministers gebonden, gehouden aan strikte communicatieregels, opgelegd door het onafscheidelijke duo Bouterse-Limburg.
Het zou aan te bevelen zijn, wanneer de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) eens een hartig woordje gaat spreken met Clifton Limburg, de man die het voor het zeggen schijnt te hebben als het gaat om informatieverstrekking vanuit de regering/ministeries, met als doel het openbreken van de overheidsinformatievoorziening vanuit ministeries. Het wordt immers tijd, dat onder andere ministers eens vragen van journalisten gaan beantwoorden, telefonisch of via e-mail, bereikbaar, zoals in de meeste landen op het continent wèl het geval is! Trouwens, de media stellen hun vragen namens de bevolking, dat lijken de ministers en Limburg te vergeten!
NII tijdelijk boycotten en na mei 2020 opheffen en vervangen
Blijven ministeries gesloten forten voor met name de schrijvende pers, dan wordt het wellicht eens tijd dat media niet gaan reageren op hun persberichten en dergelijke en de kleuterklas van Limburg, het zogenaamd instituut, tijdelijk, als waarschuwend signaal, gaan boycotten, een bureau dat slechts abominabele, en gekleurde, subjectieve persberichten de wereld in slingert.
Daarenboven zou het NII na de verkiezingen van mei 2020 moeten worden opgeheven, plaats moeten maken voor een echt, professioneel Surinaams Overheids Voorlichtingsbureau en de ministeries weer grip moeten krijgen op hun eigen afdeling Voorlichting....
COLUMN: Ministeries onderschatten macht van media door ze te negeren
Media zouden Nationaal Informatie Instituut een periode moeten boycotten, negeren en na mei 2020 vervangen
Paramaribo, 4 november 2018 –'Steeds meer overheidsfunctionarissen proberen de vrije pers dood te zwijgen. Het verkrijgen van informatie via overheidsinstanties verloopt met de dag moeizamer of komt helemaal niet opgang. Deze tendens zien wij steeds weer terugkomen wanneer er naar een ministerie gebeld wordt op zoek naar informatie. Soms willen ministers ook bepalen in welke vorm je het bericht moet gieten en wat de kop van het bericht moet zijn.' Woorden van journaliste Naomi Hoever zaterdag 3 november 2018 in een artikel met als kop 'Toegang tot overheidsinformatie met de dag moeilijker' in de Ware Tijd.
Een ongehoorde, onfatsoenlijke attitude en een desavouering van de burger
Vervolgens wordt in een jammerende klaagzang uitvoerig uiteengezet, dat directrice Natasja Bennanon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de Ware Tijd al wekenlang weigert te woord te staan. Maar, dit is slechts een voorbeeld. Praktijk is, dat ministers en vele anderen binnen regeringskringen media, en zeker de schrijvende pers, willens en wetens negeren, ook Suriname Mirror. Een ongehoorde, onfatsoenlijke attitude en een desavouering van de burger, die recht heeft op informatie, op transparantie.
Bij ministeries kan ook niet meer met droge ogen beweerd worden, dat zij beschikken over een afdeling 'Voorlichting'. Nee, er is sprake van amateuristisch eenrichtingsverkeer. Ministeries brengen persberichten uit, verwachten klaarblijkelijk, dat die klakkeloos door media worden overgenomen en weigeren vervolgens vragen van die media te beantwoorden. Maar, daarnaast zijn ministers en anderen sowieso niet happig om journalisten te woord te staan, los van persberichten.
Regie in handen van media gnoom
Daarenboven is de totale regie van dit drama sinds mei 2017 in handen van de buikspreekpop van president Bouterse, media gnoom Clifton Limburg en zijn bureautje, het vermeend Nationaal Informatie Instituut, NII. Een bureau waar figuren werken die werkelijk niet in staat zijn om ook maar één persbericht zonder taal-, grammatica- en journalistieke fouten te schrijven. Het is dan ook geen instituut, maar meer een bureautje puberale opstelschrijvers op LBO-niveau. Geen enkel bericht van een ministerie wordt op correcte wijze door het NII gepubliceerd. Het wemelt van de fouten. Een instituut en overheid onwaardig.
'Het NII zal als centraal orgaan van de overheid belast met het richting geven, coördineren en communiceren van de overheidsinformatie, naast de televisie- en radioproducties, ook social media producties maken over relevante onderwerpen', zo liet Limburg in mei 2017 weten. Maar, dit overheids-censuur-orgaan en haar leider weigeren zèlf te reageren op e-mails..., in ieder geval van kritische media....
Persberichten door de mediastrot duwen
De regering tracht simpelweg via het NII (met name via de website De Boodschap, waarvan de naam overigens meer doet denken aan een of ander Bijbelgenootschap dan aan een voorlichtingsdienst van een overheid) persberichten door de mediastrot te duwen.
Helaas wordt dat nog steeds te gemakkelijk, te passief geaccepteerd door het journaille, ook door de Ware Tijd. Mogelijk heeft het NII ook de hand in het optreden van ministers naar media. Mogelijk zijn ministers gebonden, gehouden aan strikte communicatieregels, opgelegd door het onafscheidelijke duo Bouterse-Limburg.
Het zou aan te bevelen zijn, wanneer de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) eens een hartig woordje gaat spreken met Clifton Limburg, de man die het voor het zeggen schijnt te hebben als het gaat om informatieverstrekking vanuit de regering/ministeries, met als doel het openbreken van de overheidsinformatievoorziening vanuit ministeries. Het wordt immers tijd, dat onder andere ministers eens vragen van journalisten gaan beantwoorden, telefonisch of via e-mail, bereikbaar, zoals in de meeste landen op het continent wèl het geval is! Trouwens, de media stellen hun vragen namens de bevolking, dat lijken de ministers en Limburg te vergeten!
NII tijdelijk boycotten en na mei 2020 opheffen en vervangen
Blijven ministeries gesloten forten voor met name de schrijvende pers, dan wordt het wellicht eens tijd dat media niet gaan reageren op hun persberichten en dergelijke en de kleuterklas van Limburg, het zogenaamd instituut, tijdelijk, als waarschuwend signaal, gaan boycotten, een bureau dat slechts abominabele, en gekleurde, subjectieve persberichten de wereld in slingert.
Daarenboven zou het NII na de verkiezingen van mei 2020 moeten worden opgeheven, plaats moeten maken voor een echt, professioneel Surinaams Overheids Voorlichtingsbureau en de ministeries weer grip moeten krijgen op hun eigen afdeling Voorlichting....
Bewoners pleiten voor een wet die goudwinning verbiedt in Kabalebo
De Geologische Mijnbouw Dienst (GMD) heeft de gemeenschappen van Washabo, Section en Apoera (ressort Kabalebo) meegedeeld, dat er geen goudactiviteiten in het gebied mogen plaatsvinden. Het maakt niet uit of het om Surinamers of buitenlanders gaat.
Kabalebo is na Para en Wanica het grootste bronwater ressort in Suriname. Tevens stroomt het water van Kabalebo naar Nickerie. Indien het water in Kabalebo met kwik wordt vervuild zal dit gevolgen hebben voor de rijstsector in Nickerie. Het gevolg hiervan kan een nationale ramp worden voor Suriname.
Op verzoek van districtscommissaris Theresia Cirino heeft de delegatie onder leiding van Derick Veira (jurist, ondersteuning diensthoofd), Henk Slooten (coördinator Mijn-inspectie) en Diana Vyent (hoofdbeleidsmedewerkster Mijnbouw), informatie verschaft aan de bestuursdienst, politie, Nationaal Leger, dorpsbesturen, Ressortraadsleden en de gemeenschap. Het beleid van de regering en GMD is dat er geen goud mag worden gewonnen in het gebied.
Het doel van de informatiesessies was ook het bewust maken van de gemeenschap over de gevolgen van goudactiviteiten.De lokale bevolking is erop attent gemaakt wat de negatieve gevolgen van goudwinning op milieu en het maatschappelijk zullen zijn. Vervuiling van het drinkwater en rivierwater, vernietiging van flora, fauna en besmetting van visstanden met kwik, aantasting van de gezondheid en de landbouw. Sociaal-maatschappelijke gevolgen kunnen zijn criminaliteit en drugsgebruik, toestroom van vreemdelingen en ook Surinamers zullen van heinde en verre naar het gebied trekken. Prostitutie, drop-outs, ondermijnen van het traditioneel gezag en de overheid.
Er werden ook situaties aangegeven die in andere delen van het land hebben plaatsgevonden zoals het ondermijnen van een school en gezondheidscentrum, grote kraters worden gegraven, weggraven en wegdragen van een weg, graven rondom een bestuurswoning en een kerk.
De mensen werd geadviseerd samen met de verantwoordelijke autoriteiten erop toe te zien dat er geen goud activiteiten in het gebied plaatsvinden.
De gemeenschappen zijn volgen de districtscommissaris zeer ingenomen met deze informatie. Zij zijn op diverse momenten ook benaderd door personen die gedreven worden door de 'goudkoorts'. Met deze informatie kunnen zij de 'mogelijke indringers' het hoofd bieden.
De mensen zien graag dat er een wet wordt gemaakt waarbij het verboden is in Kabalebo naar goud te zoeken. Ze willen het gebied graag ongerept en schoon houden voor het land en hun nageslacht, maar vragen aan de GMD en de verantwoordelijke autoriteiten om technische ondersteuning. De 'Wet bescherming woongebieden' is een steun vinden zij. Maar, de goudactiviteiten vinden plaats buiten deze wettelijke straal van 5 kilometer. Eventueel kan een deel van Kabalebo worden opgenomen in het Centraal Suriname Natuurreservaat vinden zij.
Besloten is om de handen ineen te slaan in het goudvrij houden van dit gebied. De gemeenschappen hebben unaniem te kennen gegeven achter het regeringsstandpunt te staan van 'geen goud in West-Suriname'.
'Ministerie heeft mij in de steek gelaten, ik ben in de fout gegaan, omdat ik scheermes heb gebruikt'
'Als je geen politieke dekking hebt, heeft zelfs een hond het beter dan jij, men heeft de zaak opgeblazen'
De directrice van MULO Henar in Nickerie is door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in gebreke gesteld en ontheven uit haar functie in afwachting van tuchtmaatregelen. Haar is gezegd, dat ze op dit moment geen functie heeft en het schoolterrein niet mag betreden. In een brief die ze vrijdag op het ministerie heeft opgehaald, wordt haar verweten een leerlinge zwaar te hebben mishandeld.
'Het ministerie heeft mij in de steek gelaten. Ik ben in de fout gegaan, omdat ik een scheermes heb gebruikt', zegt het 52-jarige schoolhoofd, dat dinsdag de wenkbrauwen van een twaalfjarige leerlinge heeft afgeschoren, zaterdag 3 november 2018 in de Ware Tijd.
'Als je geen politieke dekking hebt, heeft zelfs een hond het beter dan jij. Men heeft de zaak opgeblazen. Ik ben niet klein te krijgen en hoop dat het recht zal zegevieren.'
Het schoolhoofd zegt de maatregel genomen te hebben toen bleek dat het meisje tegen de schoolregels verticale streepjes in de wenkbrauwen had geschoren. Dat zag zij toen het kind vorige week op kantoor het klassenschrift ophaalde. Ze heeft het meisje aangesproken en haar gezegd dat de volgende dag de wenkbrauwen met oogpotlood moesten zijn bijgewerkt.
Dat heeft het kind niet gedaan, ook niet toen het hoofd haar in de week erop nog twee keer aansprak.
Deze week verscheen de natuurkunde-leerkracht boos met het kind op kantoor, met het verhaal dat het kind had gezegd, dat zij met toestemming van het schoolhoofd de streepjes in de wenkbrauwen had aangebracht. 'Ik zei toen, je bent koppig. Als je niet luistert zal ik je helpen om het andere deel van de wenkbrauwen eraf te halen', zegt de schoolleidster, die naar eigen zeggen al dertig jaar bekend staat als een goede leerkracht. 'Ik word de grond ingeboord en de vloer wordt met mij aangeveegd. Ik ben niet in de gelegenheid gesteld door het ministerie iets te zeggen. Ik kreeg van mijn meerdere te horen dat zij slechts opdrachten uitvoert.'
Ze vindt het erg dat zij zich niet mag verweren. 'Als ik voor deze kleine dingen moet hangen, heeft men mij onrecht aangedaan. Men heeft niet onderzocht hoe kinderen over mij denken. De manier waarop het naar voren is gebracht, is het alsof ik dat kind hardhandig heb aangepakt.'
Het doet haar pijn, dat zij door de politie op school is opgehaald, alhoewel ze correct is behandeld door hen. 'In mijn laatste onderwijsjaren overkomt mij dit.'
Regering en staatsbedrijf PetroPerú moeten alvorens exploiteren olieveld inheemsen consulteren
De belangen van de industrie hebben tientallen jaren in het
Amazonegebied de inheemse rechten vertrapt. Gaat een recente
overwinning voor voorafgaand overleg leiden tot een ander gedrag van het oliebedrijf ?
Op 15 september 2018 scoorden inheemse federaties uit het Amazonegebied
van Loreto, in het noorden van Peru, een kleine overwinning in de strijd
voor gemeenschapsrechten.
Vertegenwoordigers van vier federaties
ondertekenden een overeenkomst met de Peruaanse regering en de
staatsonderneming PetroPerú, die eerdere raadpleging erkent als onderdeel
van het nieuwe contractproces voor petroleum Block 192. Volgens de
nieuwe overeenkomst zal Block 192 een proces van gemeenschapsraadpleging
ondergaan voordat PetroPerú concessies worden toegekend een nieuw contract
voor het exploiteren van het olieveld.
'De overheid heeft een snel tijdschema om burgers te raadplegen en een
nieuwe strategische partner te vinden, maar we zijn optimistisch dat de
Peruaanse regering haar besluit om voorafgaand overleg te verdedigen,
zal eren', zegt Frank Boeren, de landendirecteur van Oxfam in Peru.
'Te lang hebben krachtige belangen in de sector de rechten van de
gemeenschap in de Amazone vertrapt. Deze recente beslissing is een
kleine, maar noodzakelijke overwinning op een moeizame en opwindende reis
voor deze federaties, die Oxfam sinds 2012 trots begeleidt.'
Onder de formele resolutie met premier César Villanueva, het ministerie
van Energie en Mijnbouw, en PetroPerú, zal de regering het
gemeenschapsoverleg voor blok 192 afronden tussen december 2018 en maart
2019.
Block 192 strekt zich uit over de rivierbekkens Tigre, Corrientes,
Pastaza en Marañón in de afgelegen provincie Loreto in Peru en is het grootste olieveld in Peru,
goed voor 17 procent van de productie van het land. De regering is van
plan de olieproductie in het blok nog eens 30 jaar voort te zetten, wat
bijdraagt aan de bijna 50 jaar durende olieactiviteit in de regio. Het
olieveld wordt momenteel geëxploiteerd door Frontera Energy uit Canada,
wiens contract met PetroPerú in september 2019 afloopt.
Het in Amerika gevestigde Occidental Petroleum ontdekte olie in de regio
in 1972 en een opeenvolging van bedrijven, waaronder het
Nederlands-Argentijnse conglomeraat Pluspetrol, verliet Block 192
(voorheen Block 1-AB), zwaar vervuild.
Terwijl het Peruaanse Organismo de Evaluación y Fiscalización Ambiental, OEFA, een boete oplegde aan Pluspetrol wegens overtredingen, blijft
de Peruaanse regering in een langdurig juridisch gevecht met de
oliegigant. Een meerderheid van de boetes staat uit en Pluspetrol
ontkent elke vergrijp, ondanks het feit dat zij in 2015 tot overeenstemming kwam met een lokale
gemeenschap.
Al meer dan 40 jaar zijn de inheemse Kichwa, Quechua, Achuar en Urarina
volken die in de buurt van het olieveld leven blootgesteld aan zouten, zware metalen en koolwaterstoffen. Volgens een toxicologisch onderzoek uit 2018
van het Instituto Nacional de Salud del Perú heeft meer dan de helft van de inheemse bewoners in
de vier bekkens in de regio bloedloodniveaus die de internationaal
aanbevolen limieten overschrijden. Een derde heeft arseen- en
kwikniveaus boven de niveaus die worden aanbevolen door het Peruaanse
ministerie van Volksgezondheid. Blootstelling aan lood, arseen en kwik
behoort tot de meest voorkomende vormen van industriële vergiftiging
door zware metalen en zijn gekoppeld aan vermoeidheid, depressie,
ontwikkelingsachterstand en levensbedreigende complicaties.
Dit najaar lanceerden Oxfam en lokale organisaties een campagne 'Heavy Metal not heavy metals',
in samenwerking met nationale en internationale heavy metal-bands, om
de gezondheidscrisis onder de aandacht te brengen.
In 2016 riep de Verenigde Naties op tot 'onmiddellijke
herstelmaatregelen' om olieverontreiniging en andere vervuiling in de
vier bekkens aan te pakken. Terwijl de Peruaanse regering ongeveer $ 15
miljoen vastlegde om het saneringsproces in 2015 te starten, schatten
niet-gouvernementele organisaties, dat de feitelijke kosten voor het
opruimen van blok 192, samen met buurblok 8, 1 miljard dollar benaderen.
Om het nog uitdagender te maken, is het fonds van $ 15 miljoen bijna
uitgeput.
Naast gezondheids- en milieugevaren is de regio arm en onderontwikkeld.
Lokale bewoners hebben beperkte toegang tot onderwijs, werkgelegenheid en
kwaliteitszorg. Protesten in reactie op de sociaal-ecologische situatie
komen vaak voor en vertragen de olieproductie.
'Een oprechte toewijding aan de geest van vrije, voorafgaande en
geïnformeerde toestemming - luisteren en reageren op de behoeften van de
gemeenschap - zal een aanvang zijn om de tragische erfenis van blok 192 aan te
pakken', zei Boeren.
Een recent besluit om regionale gezondheidsbrigades te financieren, na
de publicatie van de nieuwste toxicologische studie, zal helpen bij het
complimenteren van de beslissing van de regering voorafgaand aan de
consultatie.
Gratis, voorafgaande en geïnformeerde toestemming is gegarandeerd in de
Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren
en, in mindere mate, in Peru's voorafgaande raadplegingswet,
aangenomen in 2011. Op grond van deze wet moet de Peruaanse regering
input vragen van ingenieuze mensen, voordat ze doorgaan met een
ontwikkelingsproject dat van invloed kan zijn op hen. Ondanks deze
garanties hebben de nationale overheid en geïnteresseerde
oliemaatschappijen zich echter pas recent toegewijd om te onderhandelen
met inheemse gemeenschappen die naast Block 192 wonen.
'We
blijven geïnspireerd door de vastberadenheid en doorzettingsvermogen van
inheemse leiders die niet onder druk van de overheid en de industrie zijn gezwicht', zei Boeren. 'Oxfam zal hen blijven ondersteunen bij
hun inspanningen om de vele fouten op dit olieveld recht te zetten.'