woensdag 31 juli 2019

Minister Getrouw: 'Formeel geen melding van een tweede dode te Rosebel'

Minister vraagt gemeenschap om justitie te helpen erachter te komen wie wellicht 2e dode is.....šŸ˜•


Minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw zegt woensdag 31 juli 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat er formeel geen melding is van een tweede dode te Rosebel. 'Ik heb het voor de derde keer nagetrokken bij het Korps Politie Suriname en men draagt er geen kennis van. Volgens de rapportage is er tot nu toe sprake van Ć©Ć©n dode en Ć©Ć©n gewonde.'

Het slachtoffer dat gewond raakte is na behandeling bij de Spoedeisende Hulp (SEH) heengezonden. Het gerucht, dat er sprake zou zijn van een tweede dode, heeft de minister ook gehoord. De bewindsman heeft ook de voorzitter van de ABOP gesproken en gevraagd om dan tenminste de identiteit van de tweede persoon, indien die er zou zijn, prijs te geven, omdat het onderzoek moet voortgaan.

Het is voor minister Getrouw van eminent belang om ook gesprekken te voeren met de nabestaanden van het mogelijk tweede slachtoffer. De minister doet een dringend beroep op de gemeenschap om  justitie te helpen om erachter te komen om wie het wellicht zou kunnen gaan..... Een op zijn zachtst gezegd opmerkelijk verzoek van Getrouw.

Dit bericht Suriname Herald vandaag:

'Er is nog een dode te betreuren bij het schietincident op de plant van het moederbedrijf van Rosebel Gold Mines, de Canadese goudmultinational Iamgold, in Nieuw-Koffiekamp. Dit bevestigt basja Calesta Prior van Nieuw-Koffiekamp tegenover Suriname Herald. Zij geeft aan dat er twee gewonden en een dode ter plekke waren.
 
De eerste gewonde was voor verdere verpleging opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij gaf maandagmiddag de geest. Ik kan niets schuilhouden. Het gaat om mensenlevens en zij konden ook mijn kinderen zijn, zegt de basja. De familie heeft haar gebeld om dit slechte nieuws door te geven. Zij vindt dat de juiste informatie doorgegeven moet worden. 

Volgens een politiebericht zou het gaan om een dode en een gewonde. Prior zegt echter dat deze informatie niet klopt. De tweede gewonde die door de politiekogel is geraakt, is nu ook overleden.
Ook andere goudzoekers in het gebied geven in gesprek met Suriname Herald te kennen dat er nog een dode te betreuren is.'

* *
Ook verschenen er berichten in de media dat er brand gesticht was door enkele porknokkers. De brand was op dezelfde locatie waar de nabestaanden van het slachtoffer, die bekend is bij de politie, een ‘Dede Oso’ hadden. Krachtens informatie zijn andere mensen naar de plek getogen om vervolgens brand te stichten. Bij aankomst van de brandweer en de politie werd de brandweer weerhouden om de brand te blussen. Volgens de minister kan het in twijfel worden genomen, dat het de nabestaanden zelf zijn die de brand gesticht hebben.

Met onder andere de zussen van het slachtoffer en de kapitein zijn op het kabinet goede gesprekken gevoerd met een delegatie bestaande uit de ministers Getrouw van Justitie en Politie, Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen. Ook de raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux maakten deel uit van deze delegatie.

(Suriname Mirror/NII/Suriname Herald)

Top-bodybuilder Setropawiro ziet voedingssupplementen op Ć©Ć©n lijn met gezonde leefstijl...

(Bron foto: NII)
Setropawiro ziet brood met beleg in komst grote internationale sportscholen en bedrijven in voedingssupplementen


De Surinaamse top-bodybuilder Wendel Setropawiro staat op het punt om van de bodybuildingsport zijn beroep te maken. Hij geniet in de internationale competitieve bodybuilding grote bekendheid en erkenning als uitzonderlijke bodybuilder. Met deze erkenning wenst hij nu grote internationale sportscholen en bedrijven die zich richten op voedingssupplementen, aan te trekken om zich te vestigen in ons land, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 31 juli 2019.

Tijdens een beleefdheidsbezoek aan het ministerie van Arbeid heeft hij zijn voornemens geuit en bij die gelegenheid heeft minister Soewarto Moestadja hem inzicht verschaft in mogelijkheden die het ministerie hem kan bieden als beginnende sportondernemer.

Setropawiro is ervan overtuigd,dat sportscholen en voedingssupplementen goed in de markt liggen in ons land, omdat de Surinaamse bevolking steeds meer voor een gezonde leefstijl kiest. Daarbij spelen bewegen en voeding een belangrijke rol.

Zakelijke partnerschappen die hij wenst aan te gaan met gerenommeerde buitenlandse bedrijven gericht op krachttraining, moeten volgens hem mede resulteren in werkgelegenheid. Afgezien hiervan is hij ervan overtuigd dat deze ontwikkeling zeker ook een prikkel zal geven aan talentvolle jongeren om sport op een hoger niveau te beoefen.

Setropawiro heeft op eigen kracht nationaal en internationale vele successen behaald. Hij is sedert 2011 enkele keren uitgeroepen tot Bodybuilding kampioen van Suriname. Voorts heeft hij als bodybuilder in verschillende landen in de regio en in Europa zijn stempel gedrukt op de bodybuildinggemeenschap. Nu staat hij in de startblokken om als sportondernemer en als bodybuildtrainer zijn brood te verdienen.

De bodybuilder heeft een beroep gedaan op Moestadja om topsport ook in te calculeren in het arbeidsmarktbeleid. Hij pleit ervoor, dat het beleid ook gericht moet zijn op ondersteuning van individuele topsporters, iets dat volgens hem nog onvoldoende het geval is.

CJP: 'Costa Ricaanse autoriteiten moeten ontploffing explosief buiten kantoren televisiestation Teletica te San JosƩ volledig onderzoeken'

'Vinden en bestraffen daders enige effectieve manier om verdere aanvallen op de pers te voorkomen' 

'Deze keer, voor het eerst in de geschiedenis van de nieuwsshow en het kanaal, werd een bedreiging een tastbare actie'


Costa Ricaanse autoriteiten moeten de ontploffing van een explosief buiten de kantoren van televisiestation Teletica te San JosĆ© volledig onderzoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen, zegt het Committee to Protect Journalists dinsdag 30 juli 2019. Een groep niet-geĆÆdentificeerde aanvallers blies op 27 juli rond 11.30 uur een geĆÆmproviseerd explosief op buiten het hoofdkantoor van televisiestation Teletica in San JosĆ©, de hoofdstad, volgens het station.

Beveiligde camerabeelden die door het station zijn vrijgegeven, tonen drie niet-geĆÆdentificeerde personen die de straat oversteken en het explosief op de grond plaatsen, voor het gebouw. Twee minuten na het plaatsen van het explosief, verlaten de mannen het tafereel en het apparaat explodeert, waardoor een glazen wand in het kantoor van Teletica sneuvelt, volgens de beelden. Niemand raakte gewond bij de aanval.


Een onderzoeksteam van de nationale politie of Organismo de InvestigaciĆ³n Judicial (OIJ) kwam ongeveer een uur na de aanslag naar het pand en kondigde aan dat het aan de zaak werkte, volgens het dagblad La NaciĆ³n.'Costa Ricaanse autoriteiten moeten een grondig onderzoek uitvoeren naar deze alarmerende aanval en ervoor zorgen dat het personeel van Teletica voldoende beschermende maatregelen heeft om hun werk veilig te kunnen doen', zei CPJ Zuid- en Midden-Amerika programmacoƶrdinator Natalie Southwick in New York. 'Het vinden en bestraffen van de daders is de enige effectieve manier om verdere aanvallen op de pers te voorkomen.'

Volgens Ignacio Santos, directeur van 'Telenoticias', het dagelijkse nieuwsprogramma van Teletica, heeft het station een geschiedenis van bedreigingen ontvangen, voornamelijk gericht op eerdere onderzoeksartikelen door hem en zijn team. De OIJ heeft het afgelopen jaar ongeveer 15 bedreigingen voor het programma en individuele journalisten onderzocht, vertelde Santos aan CPJ. 'Deze keer, voor het eerst in de geschiedenis van de nieuwsshow en het kanaal, werd een bedreiging een tastbare actie', zei Santos.

De journalist zei dat het apparaat - gemaakt van een brandblusser gevuld met explosieven en een elektronisch apparaat voor vertraagde detonatie - 'uniek' was.


Hoewel de OIJ geen officiƫle onderzoekslijnen heeft aangekondigd, hebben de onderzoekers 'verschillende verbanden gevonden die de aanval kunnen verbinden met een die plaatsvond op 26 juni in de Wetgevende Vergadering, toen drie mannen een explosief tot ontploffing brachten in een raam van het kantoor van afgevaardigde Zoila Volio', zei OIJ-directeur Walter Espinoza in een persconferentie die gisteren op het officiƫle YouTube-account werd gepubliceerd:


In antwoord op een verzoek om commentaar verwees de OIJ CPJ naar de persconferentie van Espinoza.


Teletica, opgericht in 1958 als het eerste televisiebedrijf van Costa Rica, is een van de belangrijkste nationale tv-zenders van het land. De omroep exploiteert kabelbedrijf CableTica en twee nationale tv-kanalen, Teletica Canal 7 en Teletica Canal 33.

DeCosta Ricaanse president Carlos Alvarado veroordeelde de handeling op zijn Twitter-account. 'Ik veroordeel fel wat er is gebeurd op Teletica. Een paar kunnen een land niet intimideren om verder te gaan en de vrijheid van meningsuiting tot zwijgen te brengen', schreef Alvarado.


Santos zei, dat hij de aanval als een 'geĆÆsoleerde gebeurtenis' beschouwde en de cohesie en steun vierde die hij in veel sectoren van de Costa Ricaanse samenleving heeft gevoeld. 'Dit vertegenwoordigt niet de bevolking van Costa Rica; er is een enorme steun van de pers in het algemeen. Ze zijn erin geslaagd de Costa Ricaanse pers nu meer dan ooit te verenigen', aldus Santos.

De Colegio de Periodistas de Costa Rica (COLPER) veroordeelde de aanval. 'COLPER zal doorgaan met het verdedigen van een onafhankelijke pers die zijn werk zonder enige druk uitvoert. We roepen alle politieke actoren op om deze laffe daad te veroordelen', zei de groep in een verklaring gepubliceerd op haar officiƫle Facebook-pagina.


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter/YouTube/Facebook)

Costa Rica en Panama arresteren 46 mensenhandelaars

(Bron foto's: Reuters)
Aziatische, Afrikaanse, Cubaanse en HaĆÆtiaanse migranten vanuit Zuid-Amerika naar VS


Costa Rica en Panama hebben 46 mensen gearresteerd die ervan worden beschuldigd de smokkel van migranten te exploiteren die Aziatische, Afrikaanse, Cubaanse en HaĆÆtiaanse migranten vanuit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten vervoerd.

Autoriteiten zeggen, dat de bende opereerde aan de zuidelijke en noordelijke grenzen van Costa Rica. Het vervoert migranten over land met het openbaar vervoer door Costa Rica en vervolgens per boot naar Honduras, langs Nicaragua.


De immigratie-autoriteiten van Costa Rica hebben dinsdag 36 arrestaties aangekondigd. Ze zeiden, dat leiders aan de grenzen van Costa Rica vrouwen waren, waaronder een die bekend staat als 'Mama Africa'.

Ze zeiden dat de migranten Zuid-Amerika binnenkwamen via luchthavens in Braziliƫ, Colombia, Ecuador of Peru en tussen de $ 7.000 en $ 20.000 betaalden om naar de Verenigde Staten te worden gesmokkeld.

De Amerikaanse regering heeft de Midden-Amerikaanse landen onder druk gezet om de immigratie door hun landen aan te pakken.


(Suriname Mirror/Telemetro/The Associated Press/The New York Times/YouTube)

Minister Hoefdraad: 'Afwijken van openbare inschrijving Agro Industrie Park Project niet tegen wet'

De ruim 520 miljoen Srd voor het project is geleend bij Credit Suisse


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiƫn steltm dat het een besluit is van de regering om af te wijken van een openbare inschrijving voor het Agro Industrie Park Project. Dit project zal worden uitgevoerd door het Israƫlische bedrijf LR Group. Het gaat om zo'n slordige half miljard Srd. Vaak genoeg wordt bij voordelige financieringsvoorstellen afgeweken van het houden van openbare aanbestedingen, zei Hoefdraad gisteren in De Nationale Assemblee in reactie op vragen van de Assembleeleden Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP, en Mahinder Jogi (VHP). Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 31 juli 2019.

De ruim 520 miljoen Srd voor het project, rond 67 miljoen euro, is geleend bij Credit Suisse. Op de middelenbegroting voor 2019 van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij staat Srd 266.264 miljoen. Dit bedrag zal ongeveer besteed worden in deze periode. Vandaar dat het bedrag is opgebracht op de begroting.

Voor het inhoudelijke aspect van dit project verwees Hoefdraad naar zijn collega Rabin Parmessar van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Tijdens de vergadering hekelde Asiskumar  Gajadien, VHP, dat afgeweken wordt van openbare inschrijving. Hoefdraad merkte opm dat het niet buiten de wet is om af te wijken van openbare aanbesteding. Als dat het geval is, dan mag Gajadien van de bewindsman de regering aanklagen.

Het bedrag van 226.264 miljoen is via een resolutie van president Desi Bouterse verdubbeld. In de resolutie staat dat de Raad van Ministers in belang van de Staat Suriname heeft geoordeeld om af te wijken van de regel tot het houden van een openbare aanbesteding in verband met de uitvoering van het Agro Industrie Park Project. De LR Group heeft ook de studentenflats gebouwd en wordt nu belast met het Agro Industrie Park Project.

Verhitte menigte steekt autobanden in brand langs Meursweg nabij Martin Luther Kingweg te Paranam - Brandweer blust onder bescherming politie

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
In omgeving zou dedeoso voor doodgeschoten porknokker Furgill Aloeboetoe gehouden worden


De brandweer van post Onverdacht trof gisteravond brandende banden aan langs de Meursweg nabij de Martin Luther Kingweg te Paranam. In de directe omgeving waren  ook kaarsjes aangestoken en op de grond gezet, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 31 juli 2019.

Het vuur zou zijn aangestoken door een verhitte menigte in de directe omgeving. Hierdoor was de brandweer niet in staat om het vuur gelijk te blussen. Uren later ging de brandweer met assistentie van het Regio Bijstandsteam van het Korps Politie Suriname terug naar de plek.

Onder toezicht van de politie werden de bluswerkzaamheden verricht. Volgens de politie, die een en ander bevestigt, was er een dedeoso in de omgeving voor de zondag op het terrein van de Rosebel-goudmijn doodgeschoten porknokker Furgill Aloeboetoe (25).

Wetenschappers in Peru vinden 18 miljoen jaar oude overblijfselen van een van kleinste apen ooit

(Bron foto: Duke University)
Nieuwe soort kleine aap ter grootte van een hamster

'Primatenfossielen zijn even zeldzaam als de tanden van kippen'


Een fossiele tand gevonden in de Amazone jungle van Peru is geĆÆdentificeerd als behorend tot een nieuwe soort kleine aap ter grootte van een hamster. De vondst helpt een gat van 15 miljoen jaar in het fossielenbestand voor 'Nieuwe Wereld-'apen te overbruggen. 

3D-scan door Duke SMIF (Shared Materials Instrumentation Facility)

Een gefossiliseerde tand die in de Amazone-jungle van Peru is ontdekt, is geĆÆdentificeerd als onderdeel van een nieuwe soort aap die ongeveer hetzelfde woog als een hamster. Het dier is Parvimico materdei genoemd, of 'kleine aap uit de rivier de Moeder van God'.

'Het exemplaar is belangrijk, omdat het een kloof van 15 miljoen jaar in het fossielenbestand voor apen uit de Nieuwe Wereld overbrugt', aldus een verklaring op de website van de Duke University in Durham, North Carolina (VS).

Het fossiel werd gevonden aan een blootgestelde rivieroever langs de RĆ­o Alto Madre de Dios in het zuidoosten van Peru.

Onderzoekers doorzochten ongeveer 2.000 pond sediment dat honderden fossielen van verschillende kleine diersoorten bevatte voordat ze de enige aaptand vonden.

'Primatenfossielen zijn even zeldzaam als de tanden van kippen', zei hoofdauteur Richard Kay, een professor in evolutionaire antropologie aan Duke, in een verklaring. Kay zei dat de bovenste kies 'het dubbele van de kop van een speld was' en 'door een vensterscherm kon vallen.' 'Het is veruit de kleinste fossiele aap die ooit wereldwijd is gevonden.'


Op basis van de grootte en de vorm van de tand, wordt aangenomen dat het dier fruit en insecten at en minder dan een half pond woog. Kay zei, dat er Ć©Ć©n soort aap leeft die iets kleiner is, de pygmee-marmoset.

Het fossiel zal permanent worden opgeslagen in het Paleontology Institute of University of Piura. Een artikel met de bevindingen werd op 23 juli gepubliceerd in het Journal of Human Evolution.

(Suriname Mirror/The Weather Network/Duke Today/Twitter)

Douane onderschept 96 kilo cocaĆÆne in Rotterdamse haven

(Bron foto: Douane)
CocaĆÆne verstopt bij koelmotor koelcontainer uit Peru en geladen met avocado’s...


Het Arrondissementsparket Rotterdam bericht vandaag, woensdag 31 juli 2019, dat de Douane  tijdens een controle in de Rotterdamse haven vandaag een partij van 96 kilo cocaĆÆne heeft gevonden. 

De verdovende middelen zaten verstopt bij de koelmotor van een koelcontainer. De koelcontainer was afkomstig uit Peru en geladen met avocado’s.

De vruchten waren bestemd voor een fruitbedrijf in Barenrecht. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

Het HARC-team (Hit and run container-team), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak in onderzoek.

Oud-hoofd beveiliging Hooggerechtshof van Colombia veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf

Jose David Garcia bespioneerde Hof op bevel regering van voormalig president Alvaro Uribe


Het voormalige hoofd van de beveiliging van het Hooggerechtshof van Colombia is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het bespioneren van de rechtbank op bevel van de regering van voormalig president Alvaro Uribe. 

Jose David Garcia gaf toe, dat hij hielp met het plaatsen van opnameapparaten in de rechtbank in 2007 waardoor het nu ter ziele gegane inlichtingenbureau DAS (Departamento Administrativo de Seguridad) de rechtbank kon bespioneren. De spionage maakte deel uit van een uitgebreid complot van de Uribe-regering (2002-2010) om het Hooggerechtshof in diskrediet te brengen, dat de banden onderzocht tussen de bondgenoten van Uribe in het Congres, de neef van de president en de gedemobiliseerde paramilitaire groep AUC (Autodefensas Unidas de Colombia).

De samenzwering werd echter ontdekt in 2008 en leidde tot de opsluiting van de stafchef van Uribe en meerdere inlichtingenfunctionarissen.


Ondanks de inspanningen om de processen te frustreren, werden voormalig senator Mario Uribe en meer dan 60 andere Congresleden veroordeeld tot gevangenisstraf wegens samenspanning met de paramilitaire organisatie om verkozen te worden in de verkiezingen van 2002 en 2006. De DAS werd in 2011 ontmanteld vanwege het schandaal en de nauwe banden tussen de door Uribe aangestelde bestuurders en de AUC.

Uribe speelde een sleutelrol bij de vorming van veel van de paramilitaire groepen die de AUC zouden vormen toen hij gouverneur van de provincie Antioquia was tussen 1995 en 1997. De Verenigde Staten hebben de AUC aangewezen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op 100.000 burgers, als een buitenlandse terroristische organisatie in 2001. Na de verkiezing van Uribe in 2002 en de verkiezing van de paramilitaire pionnen voor het Congres, stemde de AUC in met demobilisatie, wat gedeeltelijk gebeurde tussen 2003 en 2006.

Na hun demobilisatie begonnen Officieren van Justitie bewijs te vinden van de banden van de paramilitairen met Colombia's politieke politiek elite, de veiligheidstroepen en de particuliere sector, die de zogenaamde 'parapolitiek' en 'para-economische' schandalen veroorzaken. Omdat Congresleden alleen door het Hooggerechtshof kunnen worden onderzocht, heeft het Hooggerechtshof magistraat Ivan Velasquez aangesteld om te onderzoeken, waardoor grote spanningen ontstonden tussen het Hof en de regering die bondgenoot na bondgenoot achter tralies zag verdwijnen.

Als reactie hierop zijn de Uribe-regering en de DAS meerdere samenzweringen aangegaan met verschillende voormalige AUC-leden in een poging de onderzoeken te verstoren, maar grotendeels mislukt. Meerdere voormalige AUC-commandanten hebben gevraagd toestemming te blijven geven voor de JurisdicciĆ³n Especial para la Paz (JEP), het tribunaal voor oorlogsmisdaden dat vorig jaar in werking is getreden als onderdeel van een vredesproces met de FARC.

Volgens verschillende voormalige paramilitaire leiders, hebben hun uitlevering en andere pogingen om hen het zwijgen op te leggen, verhinderd dat de gedemobiliseerde AUC-bazen al hun banden met de veiligheidstroepen, het Openbaar Ministerie, de particuliere sector en politici hebben onthuld. De beschermheer van Uribe, president Ivan Duque, en de nieuw gevormde partij Centro DemocrĆ”tico – Mano firme, corazĆ³n grande van Uribe proberen dit te voorkomen, maar het valt nog te bezien.

(Suriname Mirror/RCN Radio/Colombia Reports/El Espectador/El Tiempo/Twitter)

Zes Chavista-militanten gedood in de staat Barinas (Venezuela) in recent plattelandsgeweld

(Bron foto's: CRBZ)
Het geweld van landeigenaren blijft het Venezolaanse platteland teisteren


Zes activisten van de Corriente Revolucionaria Bolivar y Zamora (CRBZ) zijn zaterdag 27 juli 2019 vermoord in de staat Barinas. De slachtoffers, waaronder een zwangere vrouw, maakten deel uit van de zogenaamde CRBZ in Barinas, Tachira en andere staten die regelmatig worden geplaagd door geweld van landeigenaren tegen campesinos.


Over de aanvallers is nog geen informatie bekend. De CRBZ beweert in een verklaring, dat zij 'militaire training' hebben gehad. 'We willen het land en de wereld aanklagen tegen de moord op zes kameraden, vermoedelijk door huurlingen betaald door rechtse landeigenaren in de regio', verklaarde de groep, alvorens toe te voegen, dat de zes aanwezig blijven 'in elke strijd en in elke dag van strijd'.


Het incident vond naar verluidt plaats zaterdagochtend toen de Chavista-militanten een motor repareerden in het Ticoporo-reservaat in de staat Barinas. De moorden veroorzaakten onmiddellijke verontwaardiging en solidariteitsuitingen van zowel Venezolaanse als internationale activisten, waaronder deelnemers aan het Sao Paulo Forum in Caracas die gerechtigheid eisten.

'Namens de Patria Grande-beweging [in Argentiniƫ] wil ik mijn solidariteit betuigen en deze actie afwijzen van landeigenaren die campesinos willen onderwerpen', zei Silvana Broggi tijdens de bijeenkomst momenteel in Caracas.


De volksbewegingen van Chavista uiten eveneens hun solidariteit en schreeuwen om gerechtigheid in een Twitter-storm, waarbij de hashtag #NoMƔsChavistasAsesinados maandag de toptrend in Venezuela werd.

Van zijn kant zei president Diosdado Cabello van de Nationale Constituerende Vergadering, dat paramilitair geweld op het platteland niet iets nieuws was en eiste een onderzoek naar de moorden. 'We veroordelen dit geweld sterk en eisen een grondig onderzoek om de daders te vinden', zei de Chavista-leider zondag en zwoer dat de misdaden niet ongestraft zouden blijven.

Het kantoor van de procureur-generaal moet nog een openbare verklaring afgeven, hoewel de onderzoekspolitie van het Cuerpo de Investigaciones CientĆ­ficas, Penales y CriminalĆ­sticas (CICPC) ter plaatse is verschenen om bewijsmateriaal te verzamelen.


Milaidy Navas
Op het Venezolaanse platteland is recentelijk een toename van gerichte moorden op campesino's in de context van escalerende geschillen over landrechten.

Geweld van landeigenaren was een van de problemen tijdens de bewonderenswaardige Campesino-mars in juli 2018, waarbij tientallen campesinos meer dan 400 kilometer te voet marcheerden om een ​​ontmoeting met president Maduro te eisen om het plattelandsbeleid van de staat te veranderen. Een spraakmakende televisieuitzending vond plaats en Maduro beval de oprichting van commissies om landgeschillen op te lossen en een einde te maken aan straffeloosheid voor plattelandsgeweld. Campesino's hebben echter herhaaldelijk geklaagd, dat er weinig tot geen vooruitgang is geboekt, met sindsdien verschillende nieuwe campesino-moorden.

De aanhoudende tegenslagen hebben campesino-activisten ertoe gebracht terug te keren naar Caracas en een wake in het Land Institute op te zetten om antwoorden van autoriteiten te eisen.

Volgens campesino-groepen zijn sinds de inhuldiging van de revolutionaire Landhervormingswet van Venezuela in 2001 meer dan 300 kleine boeren vermoord door huurmoordenaars in dienst van grote landeigenaren. Hoewel de moordenaars in sommige gevallen zijn veroordeeld voor hun misdaden, gaat de straffeloosheid door met betrekking tot de rol van landelites die de moorden financieren.

(Suriname Mirror/venezuelanalysis.com/Twitter)

Aantal aandeelhouders Hakrinbank eist per direct einde zeggenschap Staat in besluitvorming Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Aandeelhouders achten op diverse gronden besluitvorming bij de Hakrinbank nietig


Een aantal aandeelhouders van de Hakrinbank eist dat met onmiddellijke ingang ervoor gezorgd wordt, dat de Staat Suriname geen zeggenschap meer uitoefent in de besluitvorming in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de bank en daarbuiten. Ook moeten directie en Raad van Commissarissen (RvC) bij de bank ervoor zorgen dat nog niet uitgevoerde besluiten, waarin de Staat onrechtmatig zeggenschap heeft gehad, worden aangehouden totdat daarover op rechtsgeldige wijze opnieuw is beslist. Gevreesd wordt dat door besluiten die momenteel genomen worden, de Hakrinbank en haar aandeelhouders schade zouden kunnen lijden. 

Dat staat in een sommatie die de verontruste aandeelhouders maandag per deurwaardersexploot naar de directie en RVC hebben gestuurd, aldus de Ware Tijd woensdag 31 juli 2019. Indien aan de sommatie geen gehoor wordt gegeven zullen gerechtelijke stappen tegen de leiding van de bank en/of individuele personen worden genomen.

In de sommatie worden diverse verwijten gemaakt. Zo wordt gesteld, dat een niet eerder aangekondigde riskante deelneming van Hakrinbank 'in het aandelenkapitaal van de structureel verlieslatende De Surinaamse Bank' werd geĆÆnitieerd. Deze deelneming heeft volgens de aandeelhouders ertoe geleid, dat de BIS-ratio van Hakrinbank sterk is gedaald, waardoor er over het boekjaar 2018 geen dividend kan worden uitgekeerd aan aandeelhouders en de bank genoodzaakt is om 'onder riskante marktomstandigheden een emissie te plaatsen om haar vermogenspositie weer op te krikken'.

 Met de aankondiging dat in overleg met de Staat is besloten de Hakrinbank te fuseren met de 'structureel verlieslatende' DSB dreigt de Hakrinbank hetzelfde lot beschoren te zijn als DSB, wordt gevreesd. De kans is volgens de aandeelhouders groot, dat ze bij die situatie 'ernstig verlies' zullen lijden. Daarom wordt geĆ«ist, dat de invloed van de Staat in de bank onmiddellijk wordt teruggebracht.

De aandeelhouders stellen, dat de Staat (51 procent) en Staatsolie (6.26 procent) tegen de wet Toezicht Kredietwezen (2011) hun aandelenportefeuille niet hebben afgebouwd. Beide aandeelhouders hebben pas in 2016, ver buiten de wettelijke toegestane periode, een aanvraag ingediend om hun huidig aandelenpakket te behouden. De aanvraag had uiterlijk 23 februari 2012 moeten zijn gedaan.

Voorts hadden de Staat en Staatsolie uiterlijk 23 november 2014 hun aandelenpakket moeten afbouwen omdat ze hun aanvraag niet binnen de wettelijk vastgestelde periode hadden gedaan. Toch werden hun aanvragen in 2016 door de Centrale Bank van Suriname gehonoreerd onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat binnen twee jaar het aandelenportefeuille diende te worden afgebouwd. De overtollige aandelen zijn tot heden niet afgestoten. De Staat zou volgens die bepaling maximaal 20 procent aandelen in bezit mogen hebben.

De verontruste aandeelhouders zijn van mening, dat op grond van voornoemde feiten de besluitvorming bij de Hakrinbank nietig is, omdat de Staat op grond van de wet niet bevoegd is om als aandeelhouder enige zeggenschap uit te oefenen in de bank. Ze concluderen, dat directie en RvC hun rechtsplicht jegens aandeelhouders verzaken en 'bewust' het risico scheppen dat de reputatie van Hakrinbank als 'solide, onafhankelijke en betrouwbare bank in onze samenleving ernstig in gedrang komt'. Hierdoor dreigt de winstgevendheid van de bank schade op te lopen waardoor regelmatige uitkering van dividend niet langer is verzekerd.

Ook bemoeit de minister van Financiƫn zich buiten de AVA met de invulling van het directieteam van de bank 'door druk uit oefenen op de Raad van Commissarissen om het dienstverband met de voormalige algemeen directeur te beƫindigen'. Deze kwestie zou volgens hun in strijd zijn met afspraken die eerder in de AVA waren gemaakt.

Nederlandse ambassade in Suriname weigert visa voor Surinaamse artiesten ‘Beleki Beketje Europa Tour’

Waarom de visa zijn geweigerd door Nederland is niet bekend...


De Nederlandse ambassade in Paramaribo heeft de visa voor de Surinaamse artiesten die volgende maand deel zouden nemen aan de zogenoemde ‘Beleki Beketje Europa Tour’ geweigerd. Het Nederlandse optreden van de artiesten is hierdoor gecanceld. Het gaat om de artiesten van Ghetto Crew, Effe Anders en de Love Messengers, zegt manager Damaru vandaag, woensdag 31 juli 2019, op Waterkant.Net

'We hebben de visa aanvragen van de heren zelfs twee keer ingediend. Dit nadat er de eerste keer een weigering was en we daarna alle vereiste stukken hebben aangeboden. Beide keren is dit tot onze grote verbazing geweigerd door de ambassade', aldus Damaru.

Veel Surinamers in Nederland keken uit naar het optreden van onder meer de Ghetto Crew die dit jaar een hit scoorde met het populaire nummer Beleki Beketje. Het openingsoptreden zou aanstaande zaterdag plaatsvinden in RhƓne Amsterdam.

'We hebben onze uiterste best gedaan', aldus Damaru. 'Ook hebben we veel kosten gemaakt en dat maakt het extra zuur.'

Waarom de visa zijn geweigerd door Nederland wordt niet vermeld... 'Het is voor ons ook onduidelijk. We hebben een advocaat in de hand genomen en een Kort Geding aangespannen en kijken wat uit de bus komt', vertelt Damaru in de Ware Tijd.


AZP ontvangt moderne neurochirurgische apparatuur van Maleisische oliemaatschappij Petronas

Nieuwe apparatuur is bestemd voor Neurologie ICU en de kinderafdeling


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft gisteren moderne neurochirurgische apparatuur ter waarde van 200.000 Amerikaanse dollar gekregen van de Maleisische oliemaatschappij Petronas. De apparatuur is voor Neurologie ICU en de kinderafdeling. De nieuwe apparatuur komt in de plaats van de verouderde apparaten, die het nog wel doen, maar wel op hun retour zijn. Met het nieuwe materiaal zullen operaties soepeler verlopen, zegt neurochirurg Harvey Kort vandaag, woensdag 31 juli 2019, in de Ware Tijd. 

'Als we praten over neurochirurgie moet niet gedacht worden aan een operatie in de rug of de hals maar aan de hersenen', zegt hij. Alle operaties van de hersenen beginnen met het openen van de schedel. Kort: 'De tot nu toe gebruikte boor om de schedel te openen is nog goed, maar we hadden wel door dat die zijn langste tijd heeft gehad. Vandaar dat we opzoek zijn gegaan naar een nieuwe voordat de oude zou uitvallen en spoed operaties in het geding zouden komen. Als we de schedel niet opensnijden kunnen wij de operatie niet uitvoeren. De manier waarop de schedel wordt opengemaakt is het moeilijkste deel van de ingreep en daarbij mag het niet mis gaan.'

Kort zegt verder, dat bij een operatie soms bijwerkingen kunnen optreden. 'De wijze waarop de schedel wordt geopend is heel belangrijk voor het slagen van de operatie. Wij kunnen neurologische operaties nu beter uitvoeren.'

Petronas is vanaf 2015 actief in Suriname. Medisch directeur Lindy Liauw Kie Fa sprak mede namens de algemeen-directrice van het ziekenhuis, Claudia Redan, een dankwoord uit. Dit is de zevende donatie van Petronas aan het ziekenhuis.

Jaarlijks CuraƧao International Dive Festival eind september

'Duiken op CuraƧao trekt veel toeristen, maar het moet wel op een duurzame manier gebeuren'Duiken is een populaire activiteit waarmee CuraƧao veel toeristen trekt. Het moet wel op een duurzame manier gebeuren. Daarop is het jaarlijkse CuraƧao InternationalDive Festival gericht, dat eind september wordt georganiseerd. Educatie en natuurbehoud zijn centrale begrippen om de onderwaternatuur te kunnen delen met elkaar, aldus de organisatie, zo bericht het Antilliaans Dagblad woensdag 31 juli 2019.

Coral Restoration Foundation CuraƧao (CRF) houdt zich al sinds 2015 bezig met het behoud van de onderwaternatuur door onder andere 6.000 nieuwe koralen te planten aan de zuidkust. Daarvoor zijn op verschillende plaatsen kweekgebieden opgezet. CRF hoopt zo het aantal uit te zetten jonge koralen te verdrievoudigen.


CRF wil vooral in de ondiepe kustwateren rond CuraƧao koralen planten om klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te vergroten. Dat is gunstig voor de visserij en duikindustrie. 'We herstellen het koraal in ondiep water en dragen tegelijk bij aan de educatie van onze jeugd over het belang van bescherming van het ecosysteem', zegt Pol Bosch van CRF CuraƧao. Plastic in de oceanen is een van de grootste bedreigingen voor het onderwaterleven.

Op CuraƧao is het volgens CRF nog niet te laat om de teloorgang van koralen tegen te houden. Hiervoor is in samenwerking met de hotel- en toerismeorganisatie Chata een adoptieplan in het leven geroepen door de duikindustrie. Groepen kunnen een ‘huisrif’ adopteren waar ze maandelijks het afval opruimen, inclusief de stranden. Er zijn er al veertien geadopteerd.

Ook Sea Turtle Conservation CuraƧao (STCC) werkt aan behoud van de onderwaternatuur. Het aantal schildpadden neemt drastisch af en daarom worden nesten op CuraƧao en Klein CuraƧao gekoesterd. Samen met natuurorganisaties wordt het publiek bewust gemaakt van het belang van het voortbestaan van zeeschildpadden.

Dit alles speelt mee bij de organisatie van het CuraƧao International Dive Festival van 29 september tot 5 oktober. De opbrengst is bestemd voor de genoemde organisaties. De registratie voor het festival is voor vroege aanmelders extra voordelig en de eerste tweehonderd deelnemers krijgen een ‘duurzaam cadeaupakket’, meldt de organisatie.

'Venezolaanse crisis heeft in 2018 een stempel gedrukt op de economie van CuraƧao'

'Crisis Venezuela heeft ook doorgewerkt in oliesector landen Caribisch deel Koninkrijk'

'Economische ontwikkeling in 2019 zal mede afhangen van wat met raffinaderij gebeurt'


In 2018 heeft de Venezolaanse crisis een stempel gedrukt op de economie van CuraƧao. In het Jaarverslag van het College financieel toezicht (Cft) van 2018 (zie onderaan) geeft het college de verschillende manieren weer waarop de crisis in het Zuid-Amerikaanse buurland impact heeft gehad op de omringende landen, waaronder CuraƧao, zo schrijft vandaag, woensdag 31 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Eerst kreeg CuraƧao te maken met de sluiting van de grens tussen Venezuela en CuraƧao, zo brengt het Cft in herinnering. 'Hierdoor liep het Venezolaanse toerisme verder terug en konden de fruitbarkjes geen vers fruit en groenten aanvoeren vanuit Venezuela. Ook de activiteit in de free zone liep verder terug als gevolg van de sluiting van de grenzen met Venezuela. In april gingen de grenzen weer open.'

De Venezolaanse crisis heeft ook doorgewerkt in de oliesector van de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. 'Op Bonaire was er bij de olieterminal Bopec, geƫxploiteerd door het Venezolaanse bedrijf PdVSA, bijna geen activiteit in 2018. De olieterminal in Sint Eustatius is van eigenaar gewisseld vanwege van het wegvallen van de klandizie van de PdVSA. Bij de raffinaderijen op Aruba en CuraƧao, beide direct of indirect door de PdVSA geƫxploiteerd, hebben beslagleggingen en door Amerika opgelegde sancties geleid tot uitstel van investeringen en stillegging van operationele werkzaamheden', aldus het College.

Sinds mei 2018 ligt de productie van de Isla-raffinaderij zo goed als stil. 'De economische impact hiervan heeft zich in 2018 doen gelden via het noodgedwongen verder terugbrengen van het onderhoud aan de installaties van de raffinaderij en het teruglopen van het tankerverkeer.'

De economische ontwikkeling in 2019 zal mede afhangen van wat er met de raffinaderij gebeurt, aldus het Cft.


'Waarom is gekozen voor Otrobanda, midden in stadscentrum, en niet voor Jan Noorduynweg?' - CuraƧao

Minister Suzy Camelia-Rƶmer dringt opnieuw aan op een parlementaire enquĆŖte

'Het was niet Suzy die de HNO-structuur heeft bedacht en goedgekeurd'


Opeenvolgende regeringen werden er sinds 2012 op gewezen, dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis aanzienlijk duurder zou uitpakken door de verandering van locatie. Waarom is gekozen voor Otrobanda, midden in het stadscentrum, en niet voor de Jan Noorduynweg, zoals in 2009 nog de bedoeling was? Dat is een van de vragen die minister Suzy Camelia- Rƶmer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft over de hele gang van zaken rond Hospital Nobo Otrobanda (HNO), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 31 juli 2019.

Zij dringt daarom opnieuw aan op een parlementaire enquĆŖte, zodat bestuurders onder ede verantwoording moeten afleggen over de keuzes die zijn gemaakt.

In een twee uur durende persconferentie heeft de GMN-minister maandagmiddag in detail uiteengezet welke beslissingen de afgelopen tien jaar werden genomen die hebben geleid tot de keuze van de locatie en de organisatiestructuur van HNO waarin het eigendom van het gebouw en de exploitatie van het ziekenhuis zijn ondergebracht bij twee naamloze vennootschappen: HNO Vastgoed en Beheer en HNO Transitie en Exploitatie.

Daarmee wil Camelia-Rƶmer dat er een einde komt aan de insinuaties uit de hoek van de oppositie dat door haar toedoen de begroting met 200 miljoen gulden is overschreden.

'Ik heb geen geld gestolen van de bevolking. Dat vind ik een weerzinwekkende beschuldiging', zegt Camelia- Rƶmer. 'Juist de partijen die mij nu aanvallen maakten destijds deel uit van regeringen die hun goedkeuring gaven. Het was niet Suzy die de HNO-structuur heeft bedacht en goedgekeurd.' Camelia-Rƶmer was geen minister of in ieder geval niet van GMN toen de keuzes werden gemaakt waarmee het huidige HNO vorm kreeg.

Hond omgeving Ornamibo gered uit wurggreep anaconda...

Hond gered nadat de aboma is gekapt door omstander(s)Waterkant.net meldt vandaag, woensdag 31 juli 2019, een bizar verhaal van een dierenarts in Suriname: een hond die dichtbij het water aan het spelen of zwemmen was werd gegrepen door een anaconda ('aboma') van wel 4,8 meter lang. 

Dierenarts Ricky Resopawiro schrijft op Facebooo, dat hij niet wist wat hij meemaakte toen hij daar aankwam in de omgeving van Ornamibo.

Op een van de foto’s, die hij op zijn Facebook-pagina geplaatst heeft, is te zien dat de hond gewurgd is door de enorme slang. Vermoedelijk is de slang daarna gekapt, getuige de wonden, waardoor de hond vrij kon komen, zoals te zien is op e foto's.

De hond heeft het voorval overleeft en is blijkbaar aan het bijkomen van de schrik.....


Met het Oog op Morgen: Wat wil Rusland met Suriname?

Welke belangen spelen er?


De Russische minister Sergej Lavrov was in Suriname dit weekend. Hij maakte afspraken over samenwerking op juridisch en militair gebied. Welke belangen spelen er? 
Rosemarijn Hoefte, hoogleraar Surinaamse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt erover.

Pertjajah Luhur hoopt op een objectief onderzoek naar Rosebel-incident

'De partij roept in deze fase op tot rust en is grote voorstander van dialoog'


'De Pertjajah Luhur (PL) is diep geschokt over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in het concessiegebied van Rosebel Gold Mines te Brokopondo, waarbij een dode en enkele gewonden zijn te betreuren. De partij roept in deze fase op tot rust en is grote voorstander van dialoog. Zij hoopt op een objectief onderzoek naar het gebeuren en rekent op een spoedige en structurele oplossing in deze kwestie, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle betrokken actoren. 

De PL leeft volkomen mee met de nabestaanden van onze op tragische wijze omgekomen landgenoot en wenst hen veel kracht en sterkte toe in deze donkere dagen. Een mensenleven is het hoogste goed en daar moet te allen tijde omzichtig mee worden omgegaan. Normen en waarden, maar ook respect voor elkaar zijn daarbij belangrijke vereisten. 

Met de belangen van onze in stamverband levende broeders en zusters in het binnenland moet – net zoals geldt voor elke andere Surinamer - terdege rekening worden gehouden. 

De PL stelt dat er ook genoegzaam aandacht moet worden geschonken aan factoren zoals de arbeidsrust en de veiligheid van zowel onze binnenlandbewoners als medewerkers van multinational Rosebel Gold Mines. Net als eenieder in Suriname hebben zij recht op een goede baan en een inkomen, waarmee zij zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden. 

Tegelijkertijd wijst de partij op het grote belang voor Suriname als natie met betrekking tot een goed investeringsklimaat en economische stabiliteit. De perikelen zoals die nu plaatsvinden in het concessiegebied van de goudmultinational zullen mogelijk van grote invloed zijn op het al dan niet voortzetten van bestaande dan wel nieuwe operations vanuit buitenlandse investeerders. Het investeringsklimaat moet van dien aard zijn, dat internationale partners onbevreesd durven te investeren in ons land. 

Echter wijst de partij er met nadruk op, dat ook onze landgenoten onbevreesd hun werk moeten kunnen doen en dat alle burgers van Suriname profijt moeten kunnen hebben van dergelijke ontwikkelingen, ongeacht waar die zich bevinden: in de kustvlakte, het binnenland, ver gelegen districten of hartje stad. 

Aan alle betrokken actoren wenst de partij heel veel wijsheid toe, teneinde te komen tot een vreedzame, structurele en voor eenieder acceptabele oplossing van deze kwestie.'

Mathoera (VHP) niet tevreden met antwoorden regering inzake Rosebel-onlusten

'Mijn bezorgdheid is alleen maar toegenomen met de antwoorden van de regering'


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) zegt dat haar bezorgdheid alleen maar toegenomen is met de antwoorden die de regering gisteren heeft gegeven over de situatie rond het dodelijke incident op de concessie van Rosebel Gold Mines/IAmGold. 

Mathoera zegt vandaag, woensdag 31 juli 2019, op Starnieuws dat minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie na twee dagen in 's lands vergaderzaal meedeelt niet op de hoogte te zijn van een 'task force' die heeft opgetreden tegen illegale goudzoekers. Dit terwijl de politie meedeelt dat de 'task force' bestond uit politie, militairen, Ordening Goudsector en beveiligers.

'De minister leest over een task force maar weet er niks van. Op z'n minst had de minister moeten verklaren in De Nationale Assemblee hoe de task force is samengesteld en door welke autoriteit. Wat zijn de bevoegdheden? Aan wie wordt er gerapporteerd? Wat is de juridische grondslag van het optreden. Het gaat om antwoorden waar de samenleving recht op heeft.' 

Getrouw zei voorts dat er een onderzoek gaande is onder regie van het Openbaar Ministerie en dat de veiligheid is gegarandeerd.

'Ik hoop het van harte dat de veiligheid is gegarandeerd, maar heb er weinig geloof in. Ik krijg steeds meer het gevoel, dat de controle en aansturing zoek zijn. Iedereen doet maar, en het gevolg gigantische schade voor land en volk. Dit is zeer zeer ernstig.' 

Mathoera merkt op dat de ministers van Regionale Ontwikkeling en Natuurlijke Hulpbronnen ook wisten van de spanningen rond de goudzoekers. 'Waarom is er niet opgetreden? Wat is er gedaan met de informatie? Kon dit niet worden voorkomen?'

Het Assembleelid vindt het teleurstellend dat na twee dagen de regering niet meer kan zeggen dan dat het onderzoek gaande is, het lijk afgestaan is aan de familie, dat de politie ter plekke is en de veiligheid gegarandeerd is. 'Hoe gaat de regering de veiligheid garanderen? Welke impact hebben de vernielingen op het opstarten van de bedrijfsactiviteiten?' Vragen waarop volgens Mathoera zo snel mogelijk duidelijke antwoorden moeten worden gegeven.

'Indien regering zich aan afspraken en toezeggingen had gehouden zou geen dode zijn gevallen in Rosebel'

'Met haar acties tegen porknokkers drijft ze de groep tot wanhoop waardoor gewelds- uitbarstingen kunnen plaatsvinden'


'Indien de regering zich aan afspraken en toezeggingen had gehouden en een transparant beleid voerde over de kleinschalige goudmijnbouw zou er zondag geen dode zijn gevallen in de goudconcessie van Rosebel Gold Mines. Met haar acties tegen porknokkers drijft ze de groep tot wanhoop waardoor er geweldsuitbarstingen kunnen plaatsvinden', aldus Wesley Rozenhout, voorzitter van de Federatie van kleinschalige gouddelvers in Suriname, vandaag, woensdag 31 juli 2019, in de Ware Tijd.

'Het was te verwachten dat er ooit een dergelijke uitbarsting met tragisch gevolg zou gebeuren.'

Bij ongeregeldheden zondag is een porknokker doodgeschoten door de politie. Rozenhout merkt op dat de autoriteiten met hun maatregelen en acties tegen illegale gouddelvers de balans in de sector ernstig verstoren.

Hij deelt mee, dat enkele weken geleden de autoriteiten ordehandhavers hebben ingezet op een goudconcessie in het Sarakreekgebied om illegale gouddelvers te verdrijven. Daarbij werden de bezittingen van de porknokkers vernietigd en in brand gestoken en hun kampen met kettingzagen neergehaald. 'Het was duidelijk dat de mannen erop uit waren mensen dood te schieten, maar de porknokkers hebben zich gelukkig niet laten verleiden. Het wapenvertoon was overdreven. Men heeft gedaan precies zoals de Fransen te werk gaan, waarbij alles in brand werd gestoken', aldus Rozenhout. Hij voegt eraan toe dat de goudzoekers niet eens de gelegenheid hadden goud dat al geproduceerd was mee te nemen.

'De regering houdt er geen rekening mee dat de mannen gezinnen te verzorgen hebben en dat ze straks schoolspullen moeten kopen om hun kinderen weer naar school te sturen.'

Rozenhout beklaagt zich erover, dat sinds het Gestructureerd Goudoverleg er niet meer is, de communicatie met de overheid is verwaterd en zaken bergafwaarts zijn gegaan. Zo zou vanuit het Kabinet van de President een verdeel- en heersbeleid worden gevoerd door met individuele organisaties zoals Makamboa in overleg te treden in plaats van met de overkoepelende federatie. De toezegging van president Desi Bouterse tijdens de goudconferentie in 2011 te Snesikondre waarbij was aangekondigd dat de regering geen acties zoals 'Clean Sweep' zou uitvoeren tegen gouddelvers, blijkt een loze belofte te zijn, meent de voorzitter. 'Tijdens 'Clean Sweep' van minister Santokhi zijn er geen doden gevallen. Nu zijn er al twee, Ć©Ć©n te Maripaston en nu weer Ć©Ć©n in Rosebel.'

Rozenhout geeft aan, dat elke keer wanneer de regering afspraken maakt met gouddelvers en hen een plek toewijst in de praktijk het blijkt dat personen die aan haar gelieerd zijn en ambtenaren 'hun machines daar plaatsen en er zelfs komen werken, waardoor er minder locaties zijn voor de daadwerkelijke porknokkers'.

De voorzitter zegt na het incident vorige maand te Sarakreek via een contactpersoon om audiƫntie te hebben gevraagd bij de president om over de situatie te praten, maar niets te hebben gehoord. De federatie wilde voorstellen, dat de illegale porknokkers tot oktober op de concessie werkten terwijl in samenspraak met de regering naar een andere locatie voor hen werd gezocht.

De regering wordt opgeroepen de problemen in de kleinschalige goudmijnbouw die worden veroorzaakt door aan haar gelieerde personen op te lossen. Ook zou de schutter die het fatale schot heeft gelost ook moeten worden gearresteerd wegens moord, vindt de federatievoorzitter. Hij voegt eraan toe, dat indien de overheid zich niet aan afspraken houdt, de problemen met porknokkers zich zullen blijven voordoen.

'De goudfabriek van Rosebel Gold Mines/IAmGold draait op een laag pitje'

Minister Akiemboto: 'Er is nog voor drie tot vijf dagen erts om te verwerken in de fabriek'


'De goudfabriek van Rosebel Gold Mines/IAmGold draait op een laag pitje. De werkzaamheden in de mijn zijn stopgezet. De meeste werknemers zijn ook van de plant in afwachting van de situatie. Er is nog voor drie tot vijf dagen erts om te verwerken in de fabriek', zei minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen gistermiddag in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 31 juli 2019.

Een regeringsdelegatie heeft zich in het gebied georiƫnteerd en ook de condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de overleden goudzoeker, afkomstig uit Brownsweg.

Akiemboto zei, dat het Suriname in geen geval goed doet dat er een leven valt te betreuren en dat bedrijfseigendommen van Rosebel zijn vernietigd. 'We hebben allemaal verloren en de ene ervaart het pijnlijk, meer dan de andere. Maar, als land is er geen enkel voordeel en wij zullen met z'n alles aan moeten doen om herhaling hiervan te voorkomen.'

Kijk, luister vanaf 1:21:50


Het gaat om een voortslepende kwestie dat zich jaren voordoet. Er is volgens de minister nooit een afdoend antwoord gekomen op dit vraagstuk. De bewindsman zei, dat het protocol met afspraken, dat in 2017 door inzet van president Desi Bouterse, is getekend met een groep jongeren verenigd in Makamboa en IAmGold nog steeds recht overeind staat en werkt. Makamboa is niet betrokken bij het incident. 'De persoon die hier is komen te ontvallen, was geen lid van Makamboa, maar een jongere uit het district Brokopondo', deelde Akiemboto mee.

Vanwege de veiligheid is het personeel van Rosebel dat niet dringend nodig is naar huis gestuurd. Er wordt gewacht op de normalisatie van activiteiten. Indien IAmGold aangeeft dat de werknemers vanuit Paramaribo getransporteerd moeten worden naar het gebied om te werken, moet de overheid ervoor zorg dragen dat de veiligheid gegarandeerd is en de productie op gang kan komen.

Akiemboto wees erop, dat verlies van het bedrijf ook betekent derven van inkomsten voor Suriname.

Slechte communicatie bij autoriteiten tijdens onlusten - Minister Getrouw niet op hoogte van 'task force'

Minister Getrouw: 'De situatie rond Rosebel Gold Mines veilig is'


Nog steeds zeer weinig officieel bekend over toedracht en omstandigheden rond geweld op terrein Rosebel


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft gistermiddag in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat de situatie rond Rosebel Gold Mines veilig is. Het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie is nog niet helemaal afgerond naar wat er zich precies heeft afgespeeld zondag in de mijn. Dit meldt vandaag, woensdag 31 juli 2019, Starnieuws.

De bewindsman zei niet op de hoogte te zijn van een 'task force' (Korps Politie Suriname, Nationaal Leger, leden van de Commissie Ordening Goudsector en bewakers van Rosebel/IAmGold) dat heeft opgetreden, hoewel de politie daar melding van heeft gemaakt in dit persbericht.
De bewindsman treedt in overleg met de korpsleiding hierover.

Kijk en luister vanaf 1:11:40


Het korps heeft afspraken met Rosebel/IAmGold dat de politie kan worden ingeschakeld als gouddelvers zich buiten de afgesproken gebieden bevinden. 'Dat is in dit geval ook gebeurd. Uiteraard heeft het Korps Politie Suriname zoals altijd de opdracht om te de-escaleren en geen onnodig ingrijpen te doen. Uit de eerste rapportages wordt echter vernomen dat de politie ter plekke niet met Ć©Ć©n, maar diverse groepen gouddelvers werd geconfronteerd. Het is nog onduidelijk of de groepen tegenover elkaar de confrontatie zochten of het expliciet met de politie was.'

Het onderzoek moet uitwijzen volgens Getrouw om na te gaan of er sprake is van rechtmatigheid van het politieoptreden. Er wordt onderzocht of het handelen al dan niet proportioneel was. 'Ik wens wel aan te geven dat de veiligheid in dit gebied gegarandeerd is, ondanks de emoties waarmee wij nu geconfronteerd worden.'

De politie is nog in het gebied.

Intussen heeft de obductie op het lichaam van de doodgeschoten Furgill Aloeboetoe plaatsgevonden. Het lijk is intussen afgestaan aan de nabestaanden.

Alle fracties in De Nationale Assemblee hebben gevraagd om een grondig onderzoek naar wat zich heeft plaatsgevonden. Diana Pokie (ABOP) sprak van een lugubere moord op een jonge onschuldige Surinamer. Zij eist dat de moordenaar wordt berecht en er een compensatie moet komen naar de familie.

Coalitie ĆØn oppositie in Assemblee stemmen vĆ²Ć²r de ‘Comptabiliteitswet 2019’

'Wet moet meer inzicht, regels en procedures geven voor het beheer van staatsfinanciƫn'


Coalitie ĆØn oppositie hebben gistermiddag in De Nationale Assemblee (DNA) vĆ²Ć²r de ‘Comptabiliteitswet 2019’ gestemd. De leden waren het er allemaal over eens dat de nieuwe wet voor verbetering zal zorgen in de wijze waarop het beheer en toezicht op de staatsfinanciĆ«n plaatsvinden. De wet werd aangenomen met 35 algemene stemmen. 

'Met deze nieuwe regels wordt beoogd een wijze van financiƫle verslaggeving voor de gehele publiek sector te bewerkstelligen volgens internationale standaarden', sprak minister van Financiƫn Gillmore Hoefdraad, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 31 juli 2019. Hij voegde daaraan toe dat ordening en transparantie zullen leiden tot efficiƫntie en fraudebestendigheid. Volgens de wet zijn de verschillende ministers verantwoordelijk voor de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de begroting van hun ministeries. 'De uitvoering is gericht op het financieel beheer. Dit beheer moet voldoen aan de eisen van rechtmatigheid, ordelijkheid en controleerbaarheid.'

VĆ²Ć²r de stemming heerste onduidelijkheid over de inwerkingtreding van de wet en de werkelijke uitvoering die pas in 2022 te merken zal zijn, die is vastgesteld op 1 januari 2020. Het gaat om een vrij technische wet.

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP): 'Omdat we elk jaar bezig zijn met drie begrotingen is het belangrijk dat wij het begrotingscyclus goed begrijpen. De lopende begroting, het afsluiten van de vorige begroting en de voorbereidingen van de volgende begroting. Wanneer we nu aangeven dat deze wet in januari 2020 in werking treedt, dan geven we daarmee aan dat van de begroting die nu is uitgevoerd, de verantwoording moet plaatsvinden volgens de oude Comptabiliteitswet. We zullen ervoor zorgen dat wij tenminste verbetering brengen in de wijze waarop verantwoording plaatsvindt en de wijze waarop verslaggeving plaatsvindt.'

'De opstelling van de begroting gaat in fases en dan heb je pas in 2022 de volledige opstelling en verantwoording zoals die nu hier zijn. Dat verbiedt de regering niet om de zaken die genoemd zijn alvast mee te nemen, omdat de huidige comptabiliteitswet dat niet verbiedt', zei Jennifer Geerlings-Simons (NDP), Ć©Ć©n van de initiatiefnemers. Zij verwacht dat de regering steeds meer zal werken in de richting van de nieuwe Comptabiliteitswet.

Ook is besloten om naast de wet een comptabiliteitsbesluit te hebben, waarin zaken die van structurele aard zijn in de wet worden geregeld.

Asiskumar Gajadien (VHP) pleitte voor bestuurlijke sancties in de wet. Hij vindt niet dat deze geregeld moeten worden in een Staatsbesluit. 'Het gaat erom, dat wij voor de toekomstige regeringen transparante regels maken, maar regelgeving is niet alles. Vandaar mijn pleidooi voor het opnemen van bestuursrechtelijke sancties, zodat consequenties verbonden worden aan het handelen van functionarissen/bestuursorganen die zich niet houden aan de regels. We moeten denken aan de toekomst.'

Waarnemend DNA-voorzitter, Melvin Bouva (NDP), sprak zich uiteraard lovend uit over de aanname van de nieuwe Comptabiliteitswet. 'Met meer dan twee derde meerderheid geven wij de nadrukkelijke, uitdrukkelijke en duidelijke goedkeuring aan een wet die ons meer inzicht, regels en procedures geeft voor het beheer op staatsfinanciƫn. Gedurfd en historisch gezien de inspanning die na jaren wordt gepleegd voor deze wetten. Nu is er eindelijk moderne wetgeving die aansluit op internationale standaarden.'

dinsdag 30 juli 2019

VHP eist grondig onderzoek naar oorzaak Rosebel-incident

'De incidenten zijn schokkend, beangstigend en zeer zorgelijk voor de gehele samenleving'


'De VHP eist dat er meteen een grondig en diepgaand onderzoek wordt gedaan naar het gewelddadige incident bij IAmGold/Rosebel. De VHP betreurt het, dat er weer een dode is gevallen, personen gewond zijn geraakt en veel menselijk leed is aangericht. De VHP betuigt haar medeleven met de nabestaanden. slachtoffers en benadeelden. 

De incidenten zijn schokkend, beangstigend en zeer zorgelijk voor de gehele samenleving. De VHP heeft inmiddels dinsdagmiddag 30 juli 2019 vragen gesteld in de Nationale Assemblee. 
Wat is de oorzaak en aanleiding van dit incident? 
Wie was belast met de veiligheid van de activiteiten en welke bevoegdheden hadden zij? 

De VHP wijst er op dat zij voortdurend heeft aangedrongen op een goede ordening van de goudsector. Wat heeft dat opgeleverd en hoe had deze escalatie voorkomen kunnen worden? 

De VHP dringt opnieuw aan op een structurele oplossing en transparantie bij het concessiebeleid. Er zijn aanwijzingen dat personen die in aanmerking komen, zijn gepasseerd en concessies aan bevriende personen zijn gegeven, die nu in onderhandeling zijn met multinationals. 

De VHP roept de regering op om de dialoog op te pakken en faciliteiten te creĆ«ren voor particuliere goudzoekers. Dit op basis van goede afspraken en voorwaarden in samenspraak met alle multinationals. Dat zal bestaanszekerheid geven aan de bewoners van het gebied, die ook aanspraak maken op een stukje eerlijke broodwinning in de goudsector. 

VHP'

Woedende Pokie (ABOP) spreekt in Assemblee van 'een lugubere moord en laaghartige slachting' op Rosebel

'Een marronjongeman, die geen crimineel was, maar slechts wilde werken om zijn gezin en andere familieleden te onderhouden, werd door de politie om het leven gebracht'In De Nationale Assemblee (DNA) liepen de emoties dinsdagmiddag 30 juli 2019 hoog op bij het bespreken van de situatie te Rosebel, Brokopondo. ABOP-Assembleeelid uit Brokopondo Diana Pokie, sprak over 'een lugubere moord en laaghartige slachting'. 'Een marronjongeman die geen crimineel was, maar slechts wilde werken om zijn gezin en andere familieleden te onderhouden, werd door de politie om het leven gebracht.'

Pokie eiste, zo schrijft de Ware Tiid, dat er een diepgaand onderzoek komt en dat de politieman die het fatale schot heeft gelost strafrechtelijk wordt vervolgd. Voorts eiste ze, dat de regering de kinderen en familieleden van de doodgeschoten man op zich neemt en de mensen financieel compenseert. Pokie eiste ook dat multinational IAmGold de verzorging van de kinderen van het slachtoffer op zich neemt tot hun achttiende jaar.

Ze wilde verder weten wat is gebeurd met de structurele oplossingen die president Desi Bouterse aan de goudsector had beloofd.

Kijk en luister naar Pokie vanaf 19:38


Na de opmerkingen van Pokie werden 'gemelijke' opmerkingen gemaakt door leden van de NDP-fractie, aldus de Ware Tijd.. Dat schoot het ABOP-lid in het verkeerde keelgat waarna ze in een tirade richting de NDP-fractie en de regering ontstak. Buiten de microfoon slingerde Pokie beschuldigingen naar de regering, dat aan haar gelieerde personen plekken worden aangewezen om goud te zoeken terwijl anderen niet aan hun trekken kunnen komen. Ze verwees - terecht - naar het uitgeven van talrijke scaliansvergunningen in het binnenland.

De vergadering dreigde uit de hand te lopen, terwijl Pokie met stemverheffing sprak, waarna Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons de vergadering schorste om de gemoederen te doen bedaren.

Behalve Pokie condoleerden ook de overige parlementariƫrs uit Brokopondo de nabestaanden in hun eigen taal, het Saramaccaans. NDP-fractieleden Melvin Bouva, Aida Nading en Wendel Asadang riepen op dat er geen politiek bedreven moet worden met deze zaak.

Bouva zei dat het probleem dat in 1994 is gecreƫerd door een concessie uit te geven met daar middenin een dorp, alleen via overleg kan worden opgelost. Andere Assembleeleden, onder wie Chandrikapersad Santokhi (VHP), Carl Breeveld (DOE), Amzad Abdoel (NDP), Ingrid Karta-Bink en Marinus Bee (ABOP) wilden van de regering weten welke maatregelen worden getroffen om de spanning in het gebied te doen afnemen en soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. 'Schieten op weerloze burgers kan nooit de opdracht zijn aan de politie', merkte Bee op.

Voorzitster Geerlings-Simons deelde het parlement mee, dat een regeringsdelegatie besprekingen voert met de familie van het slachtoffer en na de bespreking naar het college zou komen om mededelingen te doen.

Gisteren verliep het bezoek van een regeringsdelegatie aan Nieuw-Koffiekamp niet rustig. Op een gegeven moment werd de bijeenkomst met dorpelingen en gouddelvers afgebroken, omdat de gemoederen zeer verhit waren. Eerder die dag werd districtscommissaris Frederik Finisie de huid vol gescholden door een menigte, die hem middels liederlijke taal te kennen gaf dat hij niet welkom was. 'Gwe jongu, suma na yu. DC hari kmoto...Mek den man gwe man. Mek den man hari kmoto dya nanga...', wordt naar Finisie geslingerd in een video die op social media circuleert.