dinsdag 2 september 2014

Surinaamse parlementsleden maken er een potje van

Vergadering Assemblee afgeblazen vanwege tekort aan politici in vergaderzaal

Zowel oppositie- als coalitieleden nemen loopje met democratie en met president Bouterse

02-09-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De Surinaamse parlementsleden maakten er vlak voordat zij, woensdag 3 september, met reces gaan, nog even een potje van. Vooral leden van de oppositie blijken de afgelopen dagen een loopje te nemen met de democratie en met president Desi Bouterse. Met een kinderlijk gedrag laten leden van De Nationale Assemblee, het parlement, verstek gaan bij openbare vergaderingen, enkel en alleen om een democratisch politiek proces te boycotten, om politieke opponenten op onvolwassen  en welhaast kinderlijke wijze dwars te zitten, om president Bouterse en zijn beleid te frustreren, maar vooral om duidelijk te maken dat zij niet hun kiezers, het volk, vertegenwoordigen, maar slechts de eigen portemonnee. De democratie is geweld aangedaan, door op democratische wijze gekozen Assembleeleden, die buiten hun zelf, kennelijk niemand serieus nemen. Voor die Assembleeleden lijkt politiek een spel.

Was het vorige week de behandeling van drie nieuwe belangrijke sociale wetten in het parlement waar leden van de oppositie afwezig bleven ofwel weigerden quorum te verlenen – maar die hun poging in mist zagen opgaan, omdat een fractiegenoot mede zorgde voor quorum – , vandaag was het de komst van president Bouterse in het parlement, die een tweede uitleg zou komen geven over de stand van zaken rond de 'energiecrisis' – dat de oppositie deed besluiten om weer verstek te laten gaan. Slechts zeventien politici tekenden vanmiddag de presentielijst, terwijl voor het laten doorgaan van een openbare vergadering zesentwintig Assembleeleden aanwezig moeten zijn.

Weer werd de presentielijst niet getekend door leden van het Nieuw Front, de BEP en de Pertjajah Luhur. Ook Patrick Kensenhuis (NPS), die eerder publiekelijk had verklaard de presentielijst te zullen tekenen en dat vorige week wel deed tot groot ongenoegen van zijn fractiegenoten en er zelfs van werd beschuldigd zich te hebben laten omkopen door de coalitiepartij NDP, heeft dit niet gedaan. President Bouterse kon thuis blijven, dankzij de afwezigheid in het parlement van de grootste criticasters van het energiebeleid van de regering Bouterse-Ameerali.

Schoffering
De afwezigheid van vooral de Assembleeleden van de oppositie vandaag was feitelijk een onderhuidse schoffering van president Bouterse en het regeringsbeleid. Maar, uiteraard ook van de eigen achterban, de kiezers, het volk. Reacties waren in de loop van de middag, vooral via allerlei (media-)kanalen, dan ook niet van de lucht. Natuurlijk trachtte de oppositie het wegblijven te verdedigen met allerlei kromme verklaringen die feitelijk geen hout sneden, maar vooral het eigen handelen nog onbegrijpelijker en nog meer a-politiek maakten.

'Benedenmaats en ronduit kinderachtig'
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en dus deel uitmakend van de coalitie, zei dat hij het gedrag van de oppositie ‘benedenmaats' vond en 'ronduit kinderachtig’. Hij zei, terecht, ook, dat het juist de oppositie was die had aangedrongen op de komst van de president in het parlement. Hoe waar is dat!

Kleutergedrag
Waarnemend parlementsvoorzitter Ruth Wijdenbosch (lid van de NPS, oppositie) zei, dat de coalitie niet uit zeventien leden bestaat, waarmee ze duidelijk wilde maken, dat er toch ook de nodige coalitieleden niet waren komen opdagen. Volgens haar kan de schuld dan ook niet alleen in de schoenen van de oppositie worden geschoven. De oppositieleden waren wel in het Assembleegebouw aanwezig, maar besloten de vergadering te boycotten. Politiek is een spel, waarin als kleuters met de vingers naar elkaar wordt gewezen om een schuldige aan te wijzen.

Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie en NDP-Assembleelid (coalitie), was boos over het niet doorgaan van de openbare vergadering. Hij heeft nog geprobeerd overeenstemming te bereiken met de fractieleider van het Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh (VHP), maar zonder resultaat. Maar, hij was wel zo eerlijk om ook met zijn vinger te wijzen in de richting van eigen fractieleden die zonder grondige reden afwezig waren, want ook daar was hij niet blij mee.
Panka vond, dat de vergadering, waarin Bouterse belangrijke mededelingen zou doen, door de oppositie werd geboycot. Volgens Panka was het een dieptepunt dat zaken zo gelopen zijn.


Geen touw aan vast te knopen
Nieuw Front-fractieleider, Radjkoemar Randjietsing (VHP), liet echter weten, dat de afwezigheid van een deel van de coalitie erop duidde, dat president Bouterse geen draagvlak meer heeft en er goed aan zou doen om op te stappen. Volgens de VHP'er zou het Nieuw Front wel aanwezig zijn geweest wanneer de coalitie voor quorum had gezorgd. Dat was niet het geval, en daarom hebben leden van de Nieuw Front-fractie bewust niet de presentielijst getekend. Verder beweerde Randjietsingh ook nog, dat zijn fractie niet van plan was om naar 'onware informatie van de president te luisteren'. Hij zocht naar valide argumenten voor het niet aanwezig zijn vanmiddag in de Assemblee, maar in plaats daarvan kwam hij met een zeer warrige uitleg waar geen touw aan vast te knopen is.

Het DOE-Assembleelid Carl Breeveld, toch wel het braafste jongetje uit de klas, reageerde ook op de afwezigheid van diverse van zijn collega's vandaag. En hij was boos, heel boos. 'Dit is geld, energie en ik weet niet wat nog meer, vergooien. Dit is niet goed, dit is niet mooi. Ik neem het alle parlementariƫrs die hier hadden moeten zijn kwalijk dat dit gebeurd is.'

De presentielijst werd vanmiddag wel getekend door:
Ruth Wijdenbosch (NPS), Henk Ramnandanlal en Anton Paal (PALU), Carl Breeveld (DOE) Charles Pahlad (NDP), Diana Pokie en Waldie Ajaiso (BEP), Premdew Lachman (Nieuw Suriname), Lesley Artist (NDP), Remie Tarnadi (NDP), Marinus Bee (ABOP), de NDP'ers Theo Vishnudatt, Joan Dogojo, Ricardo Panka en Ramses Kajoeramari, Oesman Wangsabesari (KTPI) en Ronnie Brunswijk (ABOP). 
Enkele leden van de Mega Combinatie waren door ziekte afwezig en vier Assembleeleden verblijven in het buitenland.

Reces: Eigen functioneren tegen het licht
De heren en dames politici van de oppositie en coalitie zijn nu met reces. Hopelijk wordt dat reces ook gebruikt om hun eigen functioneren eens tegen het licht te houden en het belang van quorum en van het volk vertegenwoordigen onder ogen te zien, want daarom zijn zij gekozen, voor en door de burgers, de kiezers.