donderdag 12 april 2018

Duitse wapenproducent Sig Sauer verdacht van illegale levering 36.000 pistolen aan politie Colombia

Wapens zijn geleverd via een Amerikaanse dochteronderneming


Het Parket in Kiel, Noord-Duitsland, bevestigt vandaag, donderdag 12 april 2018, dat vijf managers van wapenproducent Sig Sauer zijn aangeklaagd wegens het zonder toestemming afleveren van wapens aan Colombia. De zaak heeft betrekking op meer dan 36.000 pistolen, vervaardigd door het bedrijf in de Baltische kustplaats Eckernförde, die in handen kwam van de Colombiaanse politie via een dochteronderneming in de Verenigde Staten, aldus een woordvoerder van de openbare aanklager. 

Als de verdachten veroordeeld worden, krijgen ze tot vijf jaar gevangenisstraf. De aanklacht eist ook dat het bedrijf een boete van € 12 miljoen betaalt.

Sig Sauer zegt in een verklaring, dat het op de hoogtwas van de beschuldigingen 'wegens het overtreden van de Foreign Trade Act', maar voegde eraan toe, dat het er nog steeds van overtuigd was dat 'de uitvoer naar de Verenigde Staten altijd aan de wet heeft voldaan'.

De aanklager in Kiel onderzocht Sig Sauer in 2014 toen de beschuldigingen voor het eerst aan het licht kwamen. Volgens de autoriteiten leverde de wapenfabrikant tussen 2009 en 2012 rond 70.000 SP2022-pistolen aan zijn Amerikaanse zusterbedrijf Sig Sauer Inc. De wapens waren vermoedelijk bestemd voor de Amerikaanse markt. Maar, meer dan de helft van hen zou in handen zijn gevallen van de Colombiaanse politie als onderdeel van een initiatief van de voormalige president Barack Obama om de strijd van het land tegen drugsgerelateerde criminaliteit te ondersteunen.

De Duitse wapenuitvoer moet worden goedgekeurd door het Federaal Bureau voor Economie en Exportcontrole. De autoriteiten zeiden, dat Duitsland in die tijd nooit een dergelijke overdracht naar Colombia zou hebben toegestaan vanwege de toenmalige burgeroorlog - iets waarvan de aanklager in Kiel beweert dat Sig Sauers management zich hiervan bewust was geweest.

Sig Sauer, de oudste wapenfabrikant van Duitsland, fabriceert geweren en pistolen voor de jacht, het leger en de politie.

(Suriname Mirror/Deutsche Welle/NDR/Kieler Nachrichten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten