vrijdag 20 oktober 2017

Tien mensen zorginstelling te Ibague, Colombia, aangehouden voor martelen kinderen met geestelijke beperking

Kinderen werden vastgebonden en gedrogeerd in een door de overheid gecontracteerde privé-kliniek

(Bron foto: Fabio Arenas/El Tiempo)

Tien mensen zijn in de Colombiaanse stad Ibague, Tolima, gearresteerd nadat de autoriteiten erachter waren gekomen, dat kinderen met cognitieve beperkingen werden vastgebonden en gedrogeerd in een door de overheid gecontracteerde privé-kliniek, aldus autoriteiten donderdag 19 oktober 2017.

(Bron foto: Politie Ibague)
De tien werkten in een geestelijk gezondheidscentrum dat door het Colombiaanse Instituut voor Kinderwelzijn (ICBF, Instituto Colombiano de Bienestar Familiar) in de centrale stad Ibague, Tolima, werd gecontracteerd.

Volgens het Openbaar Ministerie worden de verdachten vervolgd voor marteling. De verzorgers legden bovendien 'militaire leer' op aan de kinderen, als straf. De autoriteiten hebben niet gezegd hoeveel kinderen het slachtoffer zijn van de criminele praktijken.

De directeur en de medewerkers van het zorgcentrum zijn gearresteerd en zullen in de gevangenis moeten wachten tot hun zaak ter zitting komt.

De lokale krant El Nuevo Dia meldde , dat de autoriteiten waren getipt door een voormalig medewerker.


De verdachten worden beschuldigd  van marteling, samenzwering om een ​​misdaad te plegen en de vernietiging van bewijs in een strafonderzoek. De instelling is voor de duur van het onderzoek gesloten.

De kinderen, die naar verluidt lijden aan een zenuwstoornis, zijn naar andere medische voorzieningen gebracht voor evaluatie.



(Suriname Mirror/El Tiempo/Noticias RCN/Tele SUR/Twitter/LA.FM/YouTube)

Congres Peru keurt wetsvoorstel goed om teelt van marihuana voor medisch gebruik te legaliseren

'Duizenden patiënten en hun familieleden hebben hoop en een betere levenskwaliteit'


Het conservatieve Congres van Peru heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd om teelt van medische marihuana te legaliseren - met 68 stemmen voor en 5 tegen - voor het maken van cannabisolie, invoeren en commercialiseren. President Pedro Pablo Kuczynski had de maatregel voorgesteld nadat de politie binnen was gevallen bij een groep moeders die cannabisolie hebben gemaakt in een laboratorium om hun epileptische kinderen te behandelen. 

Regels voor het produceren en commercialiseren van cannabisolie zullen binnen 60 dagen worden geschreven, zegt parlementslid Alberto Belaunde. 'Duizenden patiënten en hun familieleden hebben hoop en een betere levenskwaliteit', zei Belaunde.

De buren van Peru, Chili en Colombia, hebben al marihuanagebruik voor medische doeleinden bij wet geregeld. Uruguay heeft de teelt en verkoop van marihuana voor elk gebruik gelegaliseerd.

(Suriname Mirror/merryjane.com/Twitter/Reuters)

Brownnsweg wil nu eindelijk eens schoon drinkwater uit een kraan

Regering beloofde 2 jaar geleden dat Brownsweg binnen zes maanden drinkwater zou hebben...


Bewoners van Brownsweg snakken naar goed drinkwater. Er zijn ook andere zaken die belangrijk zijn, maar water is op dit moment toch wel het allerbelangrijkste, zegt kapitein Henk Finisie van Brownsweg, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 20 oktober 2017. 'Un no abi watra. A watra san un’ gebruik, a watra no bun. En un no abi a watra op tijd.'

Hij geeft aan, dat het soms wel een week kan duren voordat bepaalde wijken water krijgen.

Twee jaar geleden was beloofd, dat Brownsweg binnen zes maanden over goed drinkwater zou kunnen beschikken. Dat voornemen is nog niet gerealiseerd. Inmiddels is aan Grassalco gevraagd om hierin een helpende hand te bieden, maar Finisie weet niet wat het besluit is van de staatsonderneming.

Hij merkt op dat behalve dat er niet onvoldoende water is, de motor die in het dorp is geplaatst slechts een kleine 7 pk bedraagt. Dit vermogen is te klein om het gehele dorp van voldoende water te voorzien. Finisie hoopt dat er een grotere motor ter beschikking komt voor Brownsweg om de lokale gemeenschap continu van goed drinkwater te kunnen voorzien. De kapitein van Brownsweg zegt te blijven geloven dat het dorp eens over goed drinkwater zal kunnen beschikken. Mocht Grassalco willen helpen, dan zou hij daar dankbaar voor zijn. Zou er echter een andere instantie voor duurzaam water willen zorgen, dan grijpt hij dat aanbod ook met beide handen aan.

Volgens de kapitein kijken de bewoners van Brownsweg ook al jaren uit naar een vestiging van een bank, maar die kan er nog maar steeds niet komen. Een bankfiliaal zou het de mensen veel makkelijker maken om hun financiële zaken af te handelen; nu moeten ze helemaal naar Paramaribo afreizen om hun bankzaken te doen. Finisie meent dat een bank niet alleen in het belang is van de bewoners van Brownsweg, maar voor de gehele gemeenschap in de omliggende dorpen, zoals van km 106 of Afobaka.

Voordat de Binnenlandse Oorlog uitbrak, telde Brownsweg zo'n 6.000 mensen. Als gevolg van de oorlog was er een gebrek aan water, stroom en onderwijs, waardoor veel mensen naar de stad trokken. Brownsweg telt vandaag de dag ruim 4.000 inwoners. Brownsweg is een dorp in het district Brokopondo en is vernoemd naar de weg die naar de Brownsberg en het gelijknamige natuurpark leidt.

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias: 'Suriname moet zich voorbereiden op grote olievondst'

Elias acht de kans groot, dat Suriname binnen twee jaar een grote olievondst doet voor de kust'


Als Staatsolie en Suriname het maximale willen halen uit een grote olievondst dan zal het bedrijf aandelen internationaal moeten verkopen. 'Bij een grote olievondst voor de kust zal het jammer zijn als het land niet mee-investeert om de voorraden in productie te brengen, teneinde maximaal voordeel eruit te halen', zegt Staatsoliedirecteur Rudolf Elias vandaag, vrijdag 20 oktober 2017. 

'Maar, om te participeren moet je liever risicokapitaal aantrekken van mensen die dat begrijpen, door aandelen van Staatsolie internationaal te verhandelen.' 

Elias, die liever aandelen verhandelt dan geld leent, vindt het belangrijk dat Suriname zich zich hierop nu al voorbereidt. Hij acht de kans groot, dat het land binnen twee jaar een grote olievondst zal doen voor de kust.

De Britse oliegigant Tullow Oil is momenteel bezig met een proefboring op een locatie, bekend als Blok 47, in het hart van Surinames diepzeegebied en in het verlengde van Staatsolies belangrijkste olievelden aan land te Saramacca. Tullow is heel enthousiast over haar kansen om in de komende weken olie te vinden.

Elias stelt, dat Suriname nu een brede maatschappelijke discussie moet beginnen over wat gedaan zou moeten worden bij een succesvolle boring. Een besluit om 'internationaal te gaan' moet ook de zegen van De Nationale Assemblee hebben. Ook als het gaat om het beheren van het zogenoemde 'zwarte goud' moet er haast worden gemaakt om zaken beter te organiseren met wetgeving, trainingen en instituten.

Tijdens een nationaal aardolieseminar, dat woensdag is gehouden, hebben experts uit diverse opkomende olieproducerende landen benadrukt, dat gebrek aan transparantie en toezicht, en belangenverstrengeling de belangrijkste problemen zijn waar een land rekening mee moet houden. Zelfs met de beste wetgeving en beheersstructuren blijft het volgens experts uit landen als Ghana, Maleisië, de Verenigde Staten en Colombia een uitdaging.

Aantal misdrijven met doden op Curaçao daalt, maar aantal dodelijke slachtoffers daarentegen stijgt

Bij het aantal overvallen op jaarbasis is een dalende trend te zien


Het aantal misdrijven waarbij doden zijn gevallen is dit jaar in vergelijking met 2016 gedaald, maar het aantal dodelijke slachtoffers is daarentegen gestegen. Dat heeft de verantwoordelijke minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie tijdens een persconferentie (zie onderaan) bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 oktober 2017. 

De drie voorgaande jaren zijn er 21 dodelijke slachtoffers per jaar gevallen bij misdrijven. Afgaand op de cijfers is de prognose dat het jaar 2017 sluit met een totaal van 28 mensen die bij een misdrijf zijn omgekomen.

Dit jaar zijn er bij twee misdrijven veel mensen gedood, 4 dodelijke slachtoffers bij de schietpartij te Berg Altena en 5 doden bij het misdrijf aan de Jamaicaweg. Bij het aantal overvallen op jaarbasis is er een dalende trend te zien. In 2014 lag dat aantal nog op 685.

Leden vakbond Sitkom werkzaam bij UTS niet naar het werk, maar naar Statenvergadering

Bonden praten in commissievergadering Staten over explosieve situatie op arbeidsmarkt


De leden van de vakbond Sitkom verschijnen vanmorgen, vrijdag 20 oktober 2017, niet op het werk bij de telecomaanbieder/overheids-nv UTS, maar gaan naar de Statenvergadering van de centrale commissie die is aangevraagd door deze bond en PWFC, Apri, SEU, STO, BTG, STSK, STrAF en Hiwa. Dat hebben de leden gistermiddag tijdens een algemene vergadering besloten, aldus woordvoerder Errol Cova van Sitkom vandaag in het Antilliaans Dagblad.

De bonden hebben een tijd geleden de vergadering aangevraagd om te praten over de explosieve situatie op de arbeidsmarkt. Het huidige conflict tussen Sitkom en UTS over de ontslagronde bij de overheids-nv komt ook aan bod.

De bond heeft advocaat Roque Koeijers in de arm genomen om een Kort Geding aan te spannen tegen de manier waarop UTS de aangekondigde ontslagronde heeft aangepakt. Het proces is naar het oordeel van de bond niet conform de huidige cao gelopen, aldus Sitkom.

Regering Curaçao onderzoekt de clandestiene handel via social media

'Voor verkoop van goederen en dieren is een vestigingsvergunning nodig'


 
De minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (MAN), onderzoekt de clandestiene handel via social media. 'Voor verkoop van goederen en dieren is een vestigingsvergunning nodig, ook als die verkoop via internet geschiedt', aldus de minister, die de valse concurrentie voor het bedrijfsleven, in de vorm van clandestiene handel via social media, wil aanpakken, zo bericht vandaag, vrijdag 20 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad

De 56.737 leden van de groep VraagenaanbodCuraçao op Facebook zien niet alleen posts van mensen die hun kasten hebben opgeruimd en gebruikte spullen aanbieden, of hun auto willen verkopen, maar kunnen online shoppen bij aanbieders van nieuwe kleding, tassen en accessoires, sterke drank, snacks, maaltijden en bij broodfokkers van honden, vogels en andere dieren.

Onvrede onder artsen aangesloten bij de Vereniging van Medici in Suriname - Actie niet uitgesloten

Premies van SZF over september zijn laat gestort door het ministerie van Financiën



De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdagavond een spoed algemene ledenvergadering gehouden, waarin onder andere over de stand van zaken rond het Staatsziekenfonds (SZF) een heet hangijzer was. Ook de consequenties voor de VMS aan de orde kwam. 

Starnieuws schrijft vandaag, vrijdag 20 oktober 2017, te hebben vernomen, dat het bestuur hierover een brief zal sturen naar het SZF. Indien er geen structurele oplossing komt, zijn acties - zoals betalen per consult - niet uitgesloten.

SZF-directeur Rick Kromodihardjo zegt in een reactie, dat er wat onvrede is bij de medici. De premies van het SZF over september zijn laat gestort door het ministerie van Financiën. Kort voor de vergadering werd aan de VMS meegedeeld dat de overmaking intussen is gedaan.

'Er zijn geen andere achterstallige tegoeden. Wij betalen elke maand. De afgelopen maand was de betaling inderdaad laat geweest. Dit betreuren wij, maar het gaat om een overmachtssituatie', zegt Kromodihardjo. Hij heeft begrepen dat er een brief naar SZF zal gaan vanuit de VMS en wacht die af.

De specialisten krijgen niet op tijd betaald van de ziekenhuizen, die in grote geldproblemen zitten. Nu is pas over januari betaald. Toen de betaling van het SZF over september ook op zich liet wachten, werd er aan de bel getrokken. Inmiddels blijkt het geld dus te zijn overgemaakt.

Atjoni wacht al jaren op 24x7 stroomvoorziening

Continu stroom staat garant voor opleving en groei economische activiteiten


Bewoners van Atjoni en omstreken wachten op het moment dat zij net als in de kustvlakte continu over stroom kunnen beschikken. 'Als dat wordt gerealiseerd, dan zal het een heel groot spin-off effect hebben voor het gebied. Want er zijn heel wat bedrijfsactiviteiten en andersoortige ontwikkelingen in planning om het gebied tot grotere hoogten te brengen', zegt bestuursopzichter Edwig Doornkamp van Atjoni, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 20 oktober 2017. 

Het dorp maakt deel uit van het Boven-Surinamegebied in het district Sipaliwini. De 62 dorpen langs de rivier meegerekend, zouden er in totaal ruim 22.000 mensen gebruik kunnen maken van elektriciteitsvoorzieningen die te Atjoni zullen komen. Doornkamp erkent dat het een zeer groot verzorgingsgebied is. Hij hoopt dat het dorp dit jaar nog gebruik zal kunnen maken van de energievoorzieningen van de EBS. 'Dan gaan we heel veel grote activiteiten in dit gebied waarnemen', zegt de bestuursopzichter.

Een van de meest recente positieve ontwikkelingen te Atjoni was de opening van een bankfiliaal van Godo. Het grootste voordeel hiervan is, dat de lokale bevolking niet helemaal naar de stad hoeft te gaan voor haar financiële afwikkelingen. Doornkamp zegt, dat het filiaal van Godo voorziet in een heel grote behoefte. De bewoners maken goed gebruik van de dienst. Zo gebeurt de betaling van de schoolgelden ter plaatse en men hoeft niet meer naar de stad ervoor. 'In het verleden moesten de mensen een bus pakken naar de stad. Het was een enorme rompslomp, heel wat uitgaven voor de bevolking. Maar, nu kunnen bankzaken en andere financiële transacties gewoon hier afgehandeld worden', merkt Doornkamp op.

Na Godo noemt hij als tweede grootste positieve ontwikkeling het medisch laboratorium MyLab, dat afgelopen zaterdag een prikpunt te Atjoni opende.

Atjoni is gelegen aan op de linkeroever van de Boven-Suriname, net ten zuidwesten van het Brokopondostuwmeer, en telt ongeveer 500 inwoners. Het is het laatste dorp dat vanuit de hoofdstad Paramaribo nog over de weg te bereiken is en neemt daarmee een bijzondere plaats in als het gaat om het verkeer naar het binnenland.

Atjoni staat bekend als de plek, waar de korjalen uit het binnenland aanmeren. Op die plek worden ook personen en goederen in- en uitgeladen, die van en naar het binnenland komen. De vroegere 'Poederweg' die langs het stuwmeer naar Atjoni leidde, heeft inmiddels plaats gemaakt voor een geasfalteerde weg, waarmee het binnenland ook veel beter bereikbaar is geworden.

Ook Grassalco niet meer van de partij op SuriMEP 2017...

NH-minister Dodson zou achter terugtrekking grote 'Surinaamse' bedrijven uit conferentie zitten...



Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco prijkt niet langer als deelnemer op de website van SuriMEP 2017, de internationale mijnbouwconferentie die 1, 2 en 3 november in Suriname wordt gehouden. Het bedrijf was topsponsor van de Suriname Internationale Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie en -tentoonstelling (SuriMEP). Dit meldt De Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 oktober 2017.

Met de terugtrekking van Grassalco vertrekt het laatste mijnbouwbedrijf uit de conferentie die juist bedoeld is om de minerale mogelijkheden van Suriname te belichten.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en organisator AME Trade blijken niet op één lijn te liggen over de voortgang van de conferentie. Dodson verklaarde eerder, dat aangezien belangrijke wetgeving nog op orde moet komen hij het nut van de conferentie niet inziet. Hij is evenals AME Trade-vertegenwoordiger Cyriel Eersteling van mening, dat er tussen de eerste conferentie in 2014 en nu niets opmerkelijks is veranderd. Daarom vindt hij de conferentie prematuur.

Terwijl AME Trade zich in zwijgen hulde op vragen van de Ware Tijd, verklaarde Dodson dat hij de organisatoren op verschillende tijdstippen heeft meegedeeld, dat Suriname niet zo ver is om mee te doen. Eerder hadden andere mijnbouwbedrijven als Staatsolie, IAmGold en Newmont zich teruggetrokken.

De krant verneemt, dat Grassalco zich al enige tijd geleden heeft afgemeld, maar nog steeds op de website bleek te staan.

Hoewel Dodson ontkent dat hij de bedrijven heeft aangezet zich terug te trekken, blijft informatie de Ware Tijd bereiken, dat hij er wel de hand in heeft.

In begroting regering zijn opgevoerde BTW-inkomsten niet zeker

Invoering BTW per 1 januari 2018 niet haalbaar, wordt later in het jaar geïntroduceerd...


De begroting die de regering op 29 september aan De Nationale Assemblee heeft overhandigd zal zonder meer aangepast moeten worden. De inkomsten van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), die op 1 januari ingevoerd zou worden, zijn begroot op ruim Srd 394 miljoen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangegeven, dat de invoering per 1 januari 2018 niet haalbaar is. De BTW wordt later in het jaar geïntroduceerd. 

Hoefdraad zegt vandaag, vrijdag 20 oktober 2017, op Starnieuws dat begrotingen tijdens de behandeling altijd aangepast worden. Hij kan nog niet aangeven wat het effect van de verschuiving zal zijn. Dit moet nog worden berekend, want het totaal aan inkomsten van de BTW is niet door 12 maanden gedeeld.

Met de invoering van de BTW komt er volgens Financiën een vereenvoudiging en betere controle van het indirecte belastingsysteem. Daarnaast zal de heffing over de toegevoegde waarde verspreid over de verschillende schakels van het productie- en distributieproces plaatsvinden, in plaats van een eenmalige heffing. Doordat er meerdere momenten zijn waarop de belasting wordt geïnd, leidt dit tot een verbetering van het proces van de inning, meent het ministerie.

'Wat aan inkomsten wordt gederfd in één schakel wordt uiteindelijk in een volgende schakel geïnd. Het systeem zal een verbetering van de indirecte belastingadministratie opleveren en is veel transparanter.'

Hoefdraad heeft in een gesprek met het Nationaal Informatie Instituut aangegeven, dat er een uitgebreide voorlichtingscampagne komt om de gemeenschap uit te leggen wat BTW inhoudt. Zaken worden momenteel goed voorbereid, zegt de bewindsman. De invoering van BTW zal samengaan met de aanpassing van een aantal andere wetten. Hij verzekert wel dat deze belastingvorm het komende jaar een feit is.

Peru laat duizenden in gevangenschap gekweekte Taricaya-schildpadden vrij in Amazone

Regering hoopt de bedreigde schildpaddensoort van uitsterving te redden



Duizenden Taricaya-schildpadden zijn dinsdag losgelaten in de Peruaanse Amazone. Op die manier hoopt de regering de bedreigde schildpaddensoort van uitsterving te redden. De dieren werden vrijgelaten in het kader van een programma van de Peruaanse regering en maken deel uit van een groep dit jaar 700.000 gekweekte schildpadjes. 

Zij ziet de populatie van de Taricaya-schildpadden al een tijdje afnemen door de ontwikkeling van de regio. Daarom had de regering de eitjes van de bedreigde diersoort een tijdje terug verzameld op de stranden.


Ze werden nauwlettend in het oog gehouden tot de schildpadden uit de eieren kwamen, en werden  massaal vrijgelaten in het water van de Amazone in Peru. Maar liefst 5.000 babyschildpadden werden losgelaten. De regering van Peru hoopt zo de populatie van de Taricaya-schildpadden een boost te geven.


In november 2016 werden 17.000 exemplaren losgelaten in het Pacaya Samiria Nationaal Natuurreservaat:


De laatste partij geelgevlekte Amazone rivierschildpadden werd dinsdag vrijgelaten in het natuurreservaat, aldus Alfredo Neyra, hoofd van dat reservaat





https://gestion.pe/tendencias/liberan-5000-crias-tortugas-amazonia-peru-incubadas-su-repoblacion-2202729

Liberan 5,000 crías de tortugas en la Amazonía de Perú incubadas para su repoblación




Los huevos de las tortugas fueron recolectados en playas naturales de ríos de la región Loreto, en el norte del país, en el marco de programa de manejo para no ver amenazada la especie por la caza indiscriminada, dijo el Servicio Nacional de Áreas Protegidas (Sernanp) en un comunicado.



La presencia de la tortuga, de caparazón pardo u oliváceo, piel gris y las escamas negras, ha disminuido en la Amazonía peruana porque sus pobladores comen los huevos y la carne de esta especie.

La presencia de la tortuga, de caparazón pardo u oliváceo, piel gris y las escamas negras, ha disminuido en la Amazonía peruana porque sus pobladores comen los huevos y la carne de esta especie.
 
Reuters .- Al menos 5,000 crías de taricayas, una clase de tortuga acuática que vive en la Amazonía, fueron liberadas en una de las mayores reservas naturales de Perú tras ser incubadas artificialmente para impulsar su repoblación, dijo el miércoles el Gobierno.

Los huevos de las tortugas fueron recolectados en playas naturales de ríos de la región Loreto, en el norte del país, en el marco de programa de manejo para no ver amenazada la especie por la caza indiscriminada, dijo el Servicio Nacional de Áreas Protegidas (Sernanp) en un comunicado.

La liberación se produjo el martes en la Reserva Nacional Pacaya Samiria, una extensa área ubicada en la confluencia de los ríos Marañón y Ucayali en el Amazonas, como parte además de una propuesta de turismo vivencial que impulsa el Sernanp.

La presencia de la tortuga, de caparazón pardo u oliváceo, piel gris y las escamas negras, ha disminuido en la Amazonía peruana porque sus pobladores comen los huevos y la carne de esta especie.

En los últimos cuatro años hasta el 2016, se han incubado y liberado 2.1 millones crías de taricayas con la participación de funcionarios y pobladores la zona, dijo a Reuters el jefe de la Reserva Natural Pacaya Samiria, Alfredo Neyra.

“Y para este año se estima liberar aproximadamente 700,000 taricayas”, afirmó Neyra en una comunicación vía Whatsapp.

“En primera instancia se trabajó para recuperar la especie por la gran presión que había hacia los huevos, ahora se trabaja para seguir repoblando, pero también son comercializados las crías con planes de manejo sostenible”, afirmó Neyra.


(Suriname Mirror/AOL News/AD/YouTube/FOX13 News/VTM Nieuws)

Leraar in Ecuadoraanse hoofdstad Quito verdacht van seksueel misbruik van 84 minderjarige kinderen

'Arrestatie in kader breder onderzoek naar vermeende seksuele misdrijven op het gebied van onderwijs'

President Lenin Moreno: 'We kunnen straffeloosheid niet toestaan ​​bij deze misdrijven'


Een leraar in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito is gearresteerd, verdacht van seksueel misbruik van verschillende kinderen tussen 12 en 14 jaar. De arrestatie maakt deel uit van een breder onderzoek naar 'vermeende seksuele misdrijven op het gebied van onderwijs', aldus een Officier van Justitie woensdag 18 oktober 2017.

De gearresteerde leraar werd aanvankelijk beschuldigd van het mishandelen van 10 kinderen, maar uit onderzoek werd duidelijk, dat het gaat om 84 slachtoffers, aldus aanklager Mariana Huilcapi donderdag 19 oktober tegenover het AFP-nieuwsagentschap. Huilcapi voegde eraan toe, dat in juli 2016 een onderzoek was gestart, nadat drie leraren waren aangehouden en ondervraagd over het vermoedelijke seksuele misbruik van scholieren in een school in de zuidoostelijke havenstad Guayaquil.

Een vierde leraar, die ook wordt beschuldigd, is nog steeds op de vlucht. Staatsautoriteiten hebben naar verluidt een beloning aangekondigd van $ 10.000 voor het lokaliseren van de verdwenen leraar, meldt het persbureau.

Onderzoekers in de havenstad hebben vijf scholieren, tussen de zeven en acht jaar van de Guayaquil-school, geïnterviewd, die vertelden, dat ze tijdens de pauzes seksueel misbruikt werden in de schoolbadkamers. De aanklager zei in een verklaring, dat de beschuldigde leraren 'bedrog, bedreigingen en intimidatie' gebruikten om de kinderen naar de badkamers te lokken om de gruwelijke daden uit te voeren. De autoriteiten hebben nog geen details over de beschuldigden tot nu toe onthuld.

De Guayaquil schoolincidenten betroffen tientallen kinderen, melden lokale media.

De mediaberichten melden ook, dat het incident tot een stevige reactie heeft geleid van de president van Ecuador, Lenin Moreno. 'We kunnen straffeloosheid niet toestaan ​​bij deze misdrijven', schreef de president op Twitter terwijl hij commentaar gaf op de gevallen van seksueel misbruik.


De president heeft ook aangekondigd, dat hij een nationaal referendum zal houden om de publieke opinie te vragen over de verwijdering van een statuut van beperkingen op seksueel misbruik van kinderen uit de Grondwet. Over de datum van het referendum is nog niet beslist, aldus AFP.






(Suriname Mirror/IB Times/AFP/RTW24/Twitter/YouTube)

Rechter in Chili veroordeelt 35 oud-agenten Pinochet's geheime politie voor ontvoering, detentie en verdwijning van zwangere Reinalda Pereira in 1976

Oud-leden geheime politie veroordeeld tot celstraffen van 10,7 en 4 jaar




Een rechter in Chili heeft woensdag 18 oktober 2017 35 voormalige agenten van generaal Augusto Pinochet's gevreesde geheime politie veroordeeld voor de ontvoering, detentie en gedwongen verdwijning van een zwangere vrouw in 1976. Reinalda Pereira was toen vijf maanden zwanger. De 29-jarige was een medisch technicus en lid van de communistische partij die samenwerkte met dissidenten die zich tegen de dictatuur van Pinochet in 1976-1990 verzetten.



Rechter Miguel Vazquez veroordeelde Pedro Espinoza, Juan Hernan Morales en Ricardo Victor Lawrence tot 10 jaar gevangenisstraf. Andere mannelijke en vrouwelijke agenten werden veroordeeld tot zeven jaar voor betrokkenheid bij de misdaad, terwijl anderen tot vier jaar veroordeeld werden voor medeplichtigheid.

De rechter heeft vastgesteld, dat Pereira 15 december 1976 ontvoerd werd en naar een geheime militaire kazerne werd gebracht waar ze werd geslagen, gemarteld en verdween.



(Suriname Mirror/Associated Press/Twitter)