woensdag 11 december 2019

Restanten van radar verdwenen Chileense Hercules C130 gevonden

(Bron foto: Twitter)
Brokstukken in afgelegen stuk ijszee tussen Zuid-Amerika en de Zuidpool


De Chileense luchtmacht stelt woensdag 11 december 2019 in een verklaring, dat de restanten van de dinsdag van de radar verdwenen Hercules C130 mogelijk zijn gevonden. Er waren 38 mensen aan boord van het militaire toestel.


Het toestel verdween maandag tussen de zuidelijke stad Punta Arenas en een Chileense basis op Antarctica. Er zijn nu brokstukken gevonden op zo’n 30 kilometer ten zuiden van de plek waar het laatst contact werd gemaakt met het vliegtuig, meldt persbureau Reuters. De brokstukken lagen in een afgelegen stuk ijszee tussen Zuid-Amerika en de Zuidpool.


Er wordt onderzocht of de gevonden onderdelen ook daadwerkelijk van de Hercules C130 waren.


'We zullen doorgaan met het zoeken en hopen op betere resultaten', zegt Eduardo Mosqueira van de luchtmacht.

Er wordt onder meer met sonarschepen van de Chileense marine gezocht. Ook Argentijnse en Braziliaanse schepen assisteren bij de zoektocht.

De oorzaak van de crash is nog altijd onduidelijk. De Chileense autoriteiten vrezen het ergste voor de 38 inzittenden.

De Hercules C130 vertrok maandag om 16.55 uur Chileense tijd. Ruim een uur later kon er geen contact meer worden gemaakt met het toestel. 'Aan boord van het toestel zitten 38 mensen. Het gaat om 21 passagiers en zeventien crewleden', aldus de Chileense luchtmacht eerder in een verklaring. Het vliegtuig was onderweg naar Antarctica voor onderhoud aan de basis daar.

(Suriname Mirror/Diario de Cuyo/De Telegraaf/Twitter/El Comercio/YouTube)

Ride Suriname, een Uber-achtige dienst in Suriname...

(Bron foto: Ride Suriname)
Ride Suriname verbindt via mobiele app klanten met officiële taxichauffeurs en privéchauffeurs


Waterkant.net meldt woensdag 11 december 2019, dat Suriname sinds kort een eigen Uber-achtige dienst heeft die bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer. Het bedrijf Ride Suriname verbindt via zijn mobiele app klanten met officiële taxichauffeurs, maar ook met privéchauffeurs.

Ride heeft de ambitie om het Surinaamse taxiwezen naar een hoger niveau te tillen.

Zowel op het prijzenfront als dienstverlening denkt Ride Technologies een nieuwe standaard in Suriname te hebben neergezet. Ride Technologies rolt het Uber-concept uit in Suriname met de lancering van telefoonapplicaties.

Klanten kunnen een taxi vinden en boeken via één van deze apps. Telefoneren is dus niet langer nodig. De introductie van Ride vond in november plaats.

LVV: Nieuwe EU-Fytosanitaire regels gaan 14 december in

(Bron foto's: LVV)
Ministerie roept gemeenschap op fytosanitaire exportregels stipt na te leven


Op 14 december 2019 treden de nieuwe EU-wetgeving (EU 2016/2031) in werking. Dit ter voorkoming van de invoering en verspreiding van ziekten en plagen in de Europese Unie (EU). Landen, die planten en plantaardige producten bijvoorbeeld bloemen, verse groenten en fruit, naar de EU exporteren, moeten maatregelen ondernemen om ervoor te zorgen dat alle zendingen in overeenstemming met deze regels zijn. Dit bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, woensdag 11 december 2019.

De Officiële Controle Regels, OCR, heeft betrekking op acties die de bevoegde autoriteiten van de EU-lidstaten moeten uitvoeren op ingevoerde producten. Daarnaast geldt ook dat voor alle levende planten (inbegrip levende delen van planten zoals groenten en fruit) een fytosanitair certificaat vereist zal worden, behalve voor ananas, kokos, bacoven, dadel en durians.

Met de nieuwe regelgeving komen een heleboel planten en plantaardig producten op een hoog risico lijst te staan waarvan de importverboden is. In geval van risicovolle planten is vereist een volledige risicobeoordeling door de European Food Safety Authority, EFSA, om te bepalen of zij kunnen worden ingevoerd en onder welke voorwaarden. Sopropo is al genoemd als hoog risico en kan niet worden geëxporteerd naar Europa na 14 december, tenzij een risicobeoordeling voor het land van uitvoer door de EFSA is voltooid en dit een vrijstelling voor export heeft opgeleverd voor het land.


Naast de bovenstaande nieuwe fytosanitaire regels brengt de EU-verordening inzake officiële controles ((EU) 2017/625) bij aankomst in Europa strengere documenten en fysieke controles met zich mee; de bevoegde autoriteiten van de EU-lidstaten moeten nu minimaal 1% van alle zendingen met een fytosanitair certificaat inspecteren. Dit percentage kan oplopen tot 100% in geval van een hoog risico op onderschepping.

Deze nieuwe regels leggen nog meer druk op het uitvoeren van inspecties, maar om ook de hand strak te houden aan de gestelde eisen. Dit vanwege het feit dat als er groenten en fruit afkomstig uit ons land wordt aangehouden, vanwege het feit dat ze niet voldoen aan de gestelde eisen, dit zeer nadelige gevolgen kan hebben voor ons land.

Het ministerie doet weer een beroep op de gemeenschap, en in het bijzonder aan reizigers, pakkettendiensten, vrachtvervoerders en exporteurs van groente en fruit, bloemen en planten, de fytosanitaire exportregels stipt na te willen leven. Er zal zonder aanzien des persoon hard worden opgetreden tegen overtreders. Leeft u de regels na, biedt uw groenten en fruit, planten, plantendelen en andere plantaardige producten aan ter inspectie en voorkom daarmee ongerief voor u zelf.

Voor verder informatie is men terecht bij de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen aan de Letitia vriesdelaan 10 (CAHFSA-gebouw) en via het telefoonnummer 479112 toestel 1218.

Arbeider (40) gedood door laadbak van een pick-up

Deon Mijland raakt tijdens lossen zand bekneld tussen laadbak en delen pick-up


De 40-jarige Deon Mijland is vandaag, woensdag 11 december 2019, tijdens werkzaamheden in de Hayariweg om het leven gekomen, zo meldt het Korps Politie Suriname. 

Mijland was bezig met het dumpen van zand vanuit de laadbak van een pick-up. Tijdens het dumpen trad er een storing op bij het dumpmechanisme van de laadbak. Tijdens het opheffen van die storing kwam de laadbak weer in beweging en daarbij raakte de heer Mijland bekneld tussen de laadbak en andere delen van de pick-up.

Daarbij liep Mijland ernstige verwondingen op aan zijn hoofd en hals met het gevolg dat hij ter plaatse de geest gaf.

De politie van het bureau Munder is belast met het onderzoek in deze zaak.

In hoeverre de Arbeidsinspectie betrokken wordt bij het onderzoek, vermeldt de politie niet.

Jairzinho 'Bigi Boi' Rozenstruik stijgt in UFC-zwaargewicht-ranking naar plaats 5

Door winst op Overeem schiet Rozenstruik negen plaatsen omhoog


Dankzij zijn overwinning van afgelopen weekend heeft Jairzinho Rozenstruik een flinke sprong gemaakt op de ranglijst in de zwaargewicht divisie van de UFC (Ultimate Fighting Championship). De Surinaamse MMA-vechter (Mixed Martial Arts) staat bij de nieuwe ranking die in de nacht van dinsdag op woensdag 11 december 2019 door de mixed martial arts-organisatie werd uitgebracht in de top vijf, aldus de Ware Tijd.

https://www.ufc.com/rankings
Nadat hij in november de Wit-Rus Andrei Arlovski versloeg drong hij de top 15 binnen. Tot vorige maand stond Rozenstruik veertiende, maar nadat hij zaterdagnacht de Nederlander Alistair Overeem knock-out sloeg, staat hij maar liefst negen plekken hoger, op de vijfde plaats. Die deelt hij met de Amerikaan Derrick Lewis.

Overeem zakt twee plaatsen naar de achtste plek.

'Bigi Boi' heeft op de ranglijst Junior Dos Santos voor zich. De Braziliaan staat vierde achter de Amerikaan Curtis Blaydes die derde is en de nummer twee, de Fransman Francis Ngannou terwijl de Amerikaan Daniel Cormier lijstaanvoerder is. De zwaargewicht titel is in handen van Stipe Miocic.

Na de overwinning op Overeem herhaalde Rozenstruik zijn wens om bij zijn eerstvolgende gevecht tegen Ngannou uit te komen. Het heeft er veel van dat de UFC groen licht zal geven voor dat gevecht omdat Ngannou al zes maanden op een tegenstander wacht. De Fransman van Kameroense komaf vocht voor het laatst in juni.

SZF-directeur Kromodihardjo: 'Het SZF bevindt zich thans in een transitie- en transformatieproces'

(Bron foto: NII)
Kromodihardjo spreekt bij viering 30 jaar SZF Nickerie

SZF lanceert interactieve website


Ricky Kromodihardjo, directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), heeft zaterdag bij de viering van 30-jaar SZF Nickerie gesproken over het transformatieproces dat zijn organisatie ondergaat. Hij zei, dat zijn instelling zich thans in een transitie- en transformatieproces bevindt, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 11 december 2019.

'Met de transitiefase hebt u reeds deels mogen kennismaken. De overname van de basiszorgverzekering is daar een belangrijk onderdeel van geweest. Tegelijkertijd – sinds 2016 dus – zijn wij tevens gestart met het transformatieproces. In deze fase gaan we op zoek naar ander gedrag van onze zorgverleners, een geautomatiseerde werkwijze en een nieuw evenwicht tussen alle spelers binnen de zorgmarkt, met name de zorgverlener, de zorgvrager en het SZF als zorginkoper. Wat wordt hiermee bedoeld?' 

Het SZF werkt aan een digitaliseringsprogramma, waarbinnen de zorgprocessen worden geautomatiseerd, zodat de zorgverlener en de zorgvrager naar elkaar toe groeien met als uiteindelijk doel gezondheidsbevordering en gezondheidswinst voor onze cliënten.

'Met de digitalisering van onze zorgprocessen zullen de zorgprofessionals meteen kunnen zien welk effect hun activiteiten hebben op de gezondheid van de zorgvragers. De zorg in Suriname is namelijk momenteel zo complex georganiseerd, dat er zowel voor het SZF, de dienstverleners als de cliënten onvoldoende overzicht en inzicht is. Digitalisering maakt het voor ons mogelijk om fundamentele veranderingen in de bedrijfsvoering door te voeren. Het effect van dit ambitieuze e-health programma van het SZF zal zich richten op het verbeteren van de zorgprocessen, daarbij gebruikmakend van de mogelijkheden van digitalisering en technologie. Daarbij verliezen wij niet uit het oog dat een groot deel van zorg nog steeds mensenwerk is, waarbij de interactie tussen zorgverlener en zorgvrager weliswaar verandert maar wel centraal blijft staan. De interactie zal zich daarbij vooral richten op preventie en gezondheidsbevordering.' 

'Ik zei het al eerder, als SZF gaan wij stimuleren dat steeds meer preventieve activiteiten worden uitgevoerd door de zorgverleners en dat de zorgvragers steeds beter en makkelijker hun weg weten te vinden naar preventieve en welzijnsactiviteiten.' 

Dit laatste wil de organisatie onder meer doen met de lancering van een splinternieuwe, interactieve website, die tevens onderdeel is van het e-healthprogramma.

'Stelt u het zich eens voor dat u vanuit het comfort van uw thuisomgeving is staat bent online te communiceren met uw arts of met het SZF. Het digitale tijdperk heeft reeds enige tijd zijn intrede gedaan, ook in Suriname. Het SZF zal dus gebruik maken van de haast ongelimiteerde mogelijkheden die digitalisering biedt om het onze cliënten nog makkelijker te maken.' 

De digitalisering zal voor het SZF ook een aantal problemen oplossen. Onder andere zal worden bewerkstelligd dat meerdere zorgverleners die betrokken zijn bij 1 cliënt efficiënt met elkaar samenwerken. Daarnaast wil de regering af van de methode dat de zorg vanuit verschillende bronnen wordt gefinancierd. Met de introductie van een single payer systeem, waarin een voorname rol is weggelegd voor het SZF, zullen de uitgaven voor de regering gereguleerd worden, waardoor de regering in staat is besparingen door te voeren.

AKMOS-voorzitter Binda: ‘Uitbetalen twk zal koers verder doen stijgen’

'Het gaat om ongedekte gelden die uitbetaald zullen worden'


De afgelopen weken vertonen de wisselkoersen wederom een stijgende trend. Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), zullen de koersen voorlopig niet dalen. 'Deze maand zullen de ambtenaren weer twk (terugwerkende kracht )ontvangen, wat zal maken dat de koers voor nu zal blijven stijgen', zegt hij dinsdag 10 december 2019 in De West. 

De president had tijdens een persconferentie in november, voor de derde keer dit jaar, beloofd de koers flink omlaag te krijgen, maar tot op heden zijn de koersen niet gedaald. Volgens Binda zijn er geen deviezen om de koers in toom te houden. 'Men denkt vaak, dat het bedrijfsleven de grote boosdoener is wanneer de koers omhooggaat, echter is dat niet waar', zegt hij.

De voorzitter geeft aan, dat het hele land op jacht is naar valuta. 'Integendeel is het nadelig voor ondernemers, omdat bij het stijgen van de koers, ook de prijzen in de winkel omhoog gaan.' Binda zegt dat dit tot gevolg heeft dat de winstmarge verder wordt verkleind, omdat ondernemers de prijzen niet te veel kunnen opschroeven. 'Als ze dat doen, blijven ze met de producten zitten. Het is nu duidelijk te merken dat men minder koopt. Normaal rond deze periode beginnen de winkels druk te worden, kijk maar hoe leeg ze nu zijn', geeft de voorzitter aan.

Het uitbetalen van de twk-gelden aan de ambtenaren, zorgt volgens Binda voor een stijging van de koers. 'Het gaat om ongedekte gelden die uitbetaald zullen worden. Dit zal zorgen dat voor een inflatie, omdat er te veel geld in omloop is, waardoor de koers verder zal stijgen', aldus Binda, die aanhaalt dat ons geld bijna geen waarde meer heeft. 'Het wordt door de rest van de wereld gezien als een stuk papier.'

Burgemeester van Ciudad Valles, Mexico, bestelt 15 Tesla Cybertrucks voor politie

'Met de Cybertrucks wordt 24 miljoen peso per jaar bespaard'De burgemeester van een Mexicaanse stad ziet duidelijk toekomst in de Cybertruck van Tesla. Hij kondigde aan dat hij er vijftien besteld heeft. Ze zullen gebruikt worden door de politie en andere stadsdiensten. Volgens hem zullen ze een gigantische besparing opleveren.

Adrián Esper Cárdenas, de burgemeester van de stad Ciudad Valles, kondigde de aankoop aan tijdens een persconferentie.


In totaal spendeert de stad met zo’n 120.000 inwoners 21 miljoen Mexicaanse pesos aan de voertuigen, omgerekend bijna 1 miljoen euro.

'Een aankoop van het gezond verstand', verkondigde de burgemeester. 

'Want alleen al omdat er geen brandstof nodig is, kan je met de Cybertrucks 24 miljoen peso per jaar besparen.' 

Tijdens de persconferentie toonde Cárdenas enkele beelden van hoe de Tesla’s eruit zullen zien, eens ze zijn afgewerkt met logo’s van de politie en gemeente.(Suriname Mirror/Sinembargo/Ayuntamiento Ciudad Valles/Twitter/Animal Politico)

Oud-minister Openbare Veiligheid van Mexico gearresteerd in Dallas, Texas (VS)

Genaro Garcia Luna (51) zou omgekocht zijn door drugsbende ‘El Chapo’


De Amerikaanse autoriteiten hebben de voormalige Mexicaanse minister van Openbare Veiligheid opgepakt. 

De 51-jarige Genaro Garcia Luna zou de criminele organisatie van drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán hebben geholpen en daar miljoenen dollars aan steekpenningen voor hebben ontvangen.


Aanklagers in New York melden, dat Garcia Luna is opgepakt in Dallas (Texas).

Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel en het afleggen van valse verklaringen.


De voormalige topfunctionaris had een hoofdrol in de strijd tegen drugscriminaliteit, maar zou volgens aanklagers dus zelf op de loonlijst van criminelen hebben gestaan. Een voormalig bendelid verklaarde tijdens het proces van El Chapo, die nu een levenslange gevangenisstraf uitzit in de VS, dat hij in een restaurant koffers met miljoenen dollars aan smeergeld overhandigde aan Garcia Luna.

De oud-minister deed die beschuldigingen destijds af als leugens en laster.

Garcia Luna had tussen 2001 en 2012 meerdere topposities en zou die hebben gebruikt om het Sinaloakartel de hand boven het hoofd te houden. Hij ging als minister onder meer over de federale politie. Hij verhuisde in 2012 naar Florida en kan in de VS een levenslange gevangenisstraf krijgen

(Suriname Mirror/La Vanguardia/Animal Politico/De Telegraaf/Twitter)

Arrestaties in Ecuador, Uruguay, Peru en Costa Rica en Spanje bij oprollen ‘extreem gewelddadig’ pedonetwerk

Arrestaties na een twee jaar durend onderzoek op drie continenten


Zeventien mensen, vooral tienerjongens, zijn in Spanje gearresteerd voor het delen van beelden van ‘extreem gewelddadige’ kinderporno op WhatsApp. Dat heeft de Spaanse politie vandaag, woensdag 11 december 2019, bekendgemaakt na een twee jaar durend onderzoek op drie continenten.


De politie onderzoekt nog de betrokkenheid van negen mensen.

Naast de zeventien in Spanje zijn in Europa ook een Italiaan, een Fransman en een Brit opgepakt.

In Latijns-Amerika zijn tien mensen gearresteerd: vier in Ecuador, twee in Uruguay, twee in Peru en twee in Costa Rica. In India, Pakistan en Syrië hield de politie ook drie verdachten aan. 
Ze werden gearresteerd voor het opslaan en delen van pornografische bestanden, die in sommige gevallen ‘zeer ernstig’ waren, aldus een politiewoordvoerder. Hij gaf aan dat ‘sommige betrokken zijn bij het virtueel misbruiken en verkrachten van zeer jonge kinderen, met inbegrip van baby’s van slechts een paar maanden tot kinderen van elf of twaalf jaar oud’.


(Suriname Mirror/AD/Biobiochile/RPP/Twitter/YouTube)

'Suriname staat geen enkele onwettige poging toe om democratisch gekozen regering en president uit machtscentrum te verwijderen'

Grote woorden van minister Beighle-Pollack op ACP-top in Kenia


Suriname treft voorbereidingen voor de verkiezingen van mei 2020 en zal geen enkele onwettige poging toestaan om zijn democratisch gekozen regering en president uit het machtscentrum te verwijderen. Die waarschuwing uitte minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Beighle-Pollack tijdens de gisteren beëindigde tweedaagse negende staatshoofdenconferentie van Afrikaanse, Pacifische en Caribische landen (ACP) in Kenia, Nairobi, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 december 2019

Ze vertegenwoordigde president Desi Bouterse. Beighle-Pollack voerde in haar toespraak aan, dat Suriname een jong soeverein land is, dat in zijn ontwikkelingsproces te maken heeft gehad met grote uitdagingen en zijn standpunt omtrent multilateralisme. 'Die uitdagingen strekken zich uit op financieel, economisch en milieugebied, maar ook op politiek gebied', zei ze.

De bewindsvrouwe voegde toe, dat de door Paramaribo gekozen weg 'is om onze mensen op de eerste plaats te zetten', en dat sociale huisvesting, onderwijs en vrije basisgezondheidszorg tot de nationale topprioriteiten behoort. Ze zei dat de prioriteit van het land is om los te komen van 'de pogingen van koloniale en extraterritoriale dominantie en patronage, een aanpak die grote tegenstand ondervindt'.

Beighle-Pollack zei 'dat Suriname zal blijven pleiten voor het handhaven van het internationale recht en de democratie en elke vorm van interventie en inmenging in de interne aangelegenheden van onze soevereine staat en van elk ander soeverein land sterk verwerpt'. 

Ze stelde verder, dat dit namelijk in strijd is met de beginselen van het Verenigde Naties-handvest en de belangrijkste doelstellingen van de ACP.

Ambassadeur Georges Rebelo Pinto Chikoti van Angola, de door de Zuid-Afrikaanse regio voorgedragen kandidaat, is tijdens de topontmoeting verkozen tot de nieuwe secretaris-generaal van de ACP. Hij volgt in maart Patrick Gomes op.Voorafgaand aan deze topontmoeting vonden ministeriële vergaderingen plaats over onder andere ontwikkelingsfinanciering, landbouw en handel, de status van de nieuwe ACP/EU-overeenkomst en de Georgetown-overeenkomst.

TrackDrip keert eerste royalty's uit aan artiesten

'De artiest kan 's morgens opstaan en in real time zijn data en overzicht zien'


Kater Karma, King Koyeba, GTS, The Juniors en Damaru zijn de eerste artiesten die gisteren hun royalty's hebben ontvangen van TrackDrip, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 11 december 2019. Vijf maanden geleden is Trackdrip gelanceerd als platform om streamingdiensten aan te bieden voor artiesten. Deze artiesten kunnen geld verdienen door het opladen van hun product op het platform en op basis van het aantal keren dat hun muziek of video gestreamd wordt. 

'Er is nooit een streaming platform geweest in Suriname dat royalty's heeft uitgekeerd', zegt Giovanni Ravenberg directeur van TrackDrip. De TrackDrip directeur zegt dat het portal af is. Dit wil zeggen dat er veel meer transparantie is voor de artiesten. 'De artiest kan 's morgens opstaan en in real time zijn data en overzicht zien. Hij kan zien hoeveel geld hij heeft op de app', zegt Ravenberg.

Ook is het volgens hem makkelijk voor artiesten om hun producten op te laden op het platform via een mobiel, tablet of computer. Ravenberg geeft aan, dat technici de afgelopen maanden hard hebben gewerkt aan het complete geautomatiseerde systeem. Er zijn 280 kunstenaars aangesloten op het platform verdeeld over verschillende categorieën.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme zegt heel trots te zijn op TrackDrip, gegeven de uitkering van de royalty's aan de artiesten. Hij geeft aan dat de handelingen helemaal passen binnen het beleid van het ministerie. 'Het beleid is er op gericht ondernemerschap of creatieve industrieën te ondersteunen, en Surinaamse producten te promoten', licht de minister toe. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het commercialiseren van intellectuele eigendommen met name de muziekrechten.

Ravenberg zegt dat zijn platform rekening heeft gehouden met de eisen om de diensten in de regio en Latijns-Amerika aan te bieden. 'We gaan het voor veel artiesten makkelijk maken geld te ontvangen voor hun streams.' Hij doet uit de doeken dat Cuba en Curaçao staan te springen om de launch van TrackDrip. Er is een samenwerking aangegaan met Fuga, de grootste muziekleverancier in de wereld.

Priscilla Moehamad, commercieel manager, zegt dat in Suriname de TrackDrip app al 100.000 keer is gedownload. Karter Karma heeft momenteel met zijn 80.000 streams de koppositie op het platform. Dat heeft hem US$ 366 opgeleverd voor de afgelopen drie maanden

Buurtcomité Bindastraat gaat werken aan structurele oplossing wateroverlast

Kabinet van de President springt in voor nodige, financiële, ondersteuning


Bewoners van de Bindastraat en omliggende wegen hebben het initiatief genomen om met een buurtcomité te werken aan een structurele oplossing voor de wateroverlast die al jaren inbreuk maakt op hun woongenot. Sinds 2009 hebben talloze brieven aan en klachten bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en het districtsbestuur niet tot een oplossing geleid, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 december 2019.

Bij vrijwel elke grote regenbui loopt het gebied onder water, is het onbegaanbaar en stroomt het water ook de woningen binnen. Volgens Prem Binda duurt het meer dan 48 uur voordat het water is weggetrokken. De schade aan woningen en inboedel wordt aanzienlijk genoemd.

Op initiatief van Binda en enkele buurtbewoners is vrijdag een buurtbijeenkomst gehouden, waar ook twee vertegenwoordigers van het ministerie en adviseur Kenneth Slooten op het Kabinet van de President aanwezig waren. Dit drietal concludeert, dat het geen probleem is waarvoor de overheid aansprakelijk kan worden gesteld. Behalve dat door de jaren heen trenzen en andere afvoerkanalen zijn dichtgeslibd, is ook gebouwd op belangrijke afvoerwegen, waarvan sommige zonder toestemming van het ministerie zijn gedempt.

Het belangrijkste probleem is volgens Slooten, dat bij het verkavelen van het gebied niet is gezorgd voor goede afwatering. Volgens hem zijn meerdere woonwijken nu de dupe van een toenmalig beleid waarbij aan verkavelaars vergunningen werden verstrekt, zonder de garantie dat bij het verkavelen wordt gezorgd voor goede afwatering en andere vereisten die er bij horen.

Op de vergadering bleek dat door verdere bouwactiviteiten, waarbij ook al geen adequate ontwateringsvoorzieningen werden getroffen, het probleem steeds erger is geworden.


 Op voorstel van Slooten zal onderzoek worden gedaan naar de omvang van het probleem. Het Kabinet van de president zal bijdragen in de kosten. Als alternatief om snel de wateroverlast te beperken, hebben de deskundigen van het ministerie voorgesteld enkele directe maatregelen te nemen. Gedacht kan worden aan het ophalen van kreken en het opwerpen van beschoeiingen. Zij zullen dit met hun superieuren bespreken. Buurtbewoners noemen de voorgestelde aanpak veelbelovend.

De in Nederland wonende Iwan Leeuwin heeft de bijeenkomst georganiseerd. Volgens hem is, om het initiatief een kans van slagen te geven, belangrijk, dat bij het aanpakken van het probleem de juiste instanties worden benaderd en vooral dat geen partijpolitiek met de nood van de buurtbewoners bedreven wordt.

Besturen bijzondere scholen Curaçao: 'Onjuiste verdeelsleutel bij onderhoud scholen in voordeel openbare scholen'

(Bron foto: YouTube)
'Sommige bijzondere schoolbesturen hebben afgelopen jaren niets ontvangen en sommige een deel'


'Het is geen geheim dat sprake is van groot achterstallig onderhoud op vele scholen'


De besturen van bijzondere scholen op Curaçao menen, dat bij het onderhoud aan scholen er sprake is van een onjuiste verdeelsleutel, waarbij de openbare scholen worden voorgetrokken. Dit blijkt uit een brief gericht aan minister Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs en aan minister-president Eugene Rhuggenaath (beiden PAR), zo schrijft vandaag, woensdag 11 december 2019, het Antilliaans Dagblad

'Wij hebben geconstateerd dat de gehanteerde verdeelsleutel niet correct is. Sommige van de bijzondere schoolbesturen hebben de afgelopen jaren niets ontvangen en sommige hebben een deel ontvangen dat ver onder de gehanteerde sleutel ligt.' 

Verder zijn deze schoolbesturen niet bekend met de gehanteerde prioritering, zijn ze in dezen niet gekend en evenmin betrokken. 'Een groot deel van onze scholen is nimmer meegenomen bij het maken van een opmaak ten behoeve van de prioritering', aldus de brief.

De bijzondere schoolbesturen krijgen ‘graag alsnog inzicht’ in de gehanteerde verdeling van de middelen vanaf het jaar 2015; het gaat dan om de via Reda Sosial (Sociaal Vangnet) beschikbaar gestelde gelden voor het onderhoud van scholen per schoolbestuur.

Zij willen ook dat Stichting Onderhoud Scholen (SOS) betrokken wordt bij de uitvoering van de onderhoudsprojecten. Het onderhoud aan scholen is al jaren gedelegeerd aan SOS. Deze stichting ontvangt om en nabij twee miljoen gulden per jaar voor het (groot) onderhoud. Dat ten behoeve van circa tachtig scholen op Curaçao.

'De beschikbare middelen zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat', stelt de brief terecht. Dit is slechts 25.000 gulden per school per jaar. 'Het is geen geheim dat sprake is van groot achterstallig onderhoud op vele scholen.'

Meteorologische Dienst Curaçao waarschuwt voor ruwe zee aan noordkust eiland

Meteo vaardigt een voorzorgs- mededeling, code geel, uit


De Meteorologische Dienst (Meteo) heeft een voorzorgsmededeling (code geel) uitgevaardigd voor ruwe zee aan de noordkust van Curaçao. Naar verwachting zullen deze condities in ieder geval tot vandaag, woensdag 11 december 2019, aldus het  Antilliaans Dagblad.

Meteo legt uit, dat deining en/of sterke wind voor ruwe zee aan de kust kunnen zorgen en dat brandingsgolven schade aan kleine vaartuigen kunnen veroorzaken. 'Door het onder water lopen van kustgebieden kunnen strandfaciliteiten schade oplopen', zo waarschuwt Meteo ook.

Zeelieden met kleine vaartuigen wordt verzocht om voorzichtig te zijn wanneer zij onder deze omstandigheden gaan varen.

Aangezien het onderlopen van kustgebieden mogelijk is, wordt eigenaars van kustfaciliteiten aangeraden om deze, waar mogelijk, te beschermen. Tot slot wordt zwemmers aangeraden voorzichtig te zijn en zich niet ver van de kust te begeven.

Girobank Curaçao sluit plotseling voorlopig tijdelijk deuren om orde op zaken te stellen

Sluiting leidt tot paniek en een heuse 'bankrun'


Girobank, sinds eind 2013 onder de werking van de noodregeling en daarmee onder beheer van de Centrale Bank CBCS, is gisteren dichtgegaan. Voorlopig tijdelijk, om orde op zaken te stellen en de rust te doen terugkeren. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 11 december 2019.

De CBCS deelde gisteravond mee, dat iedere klant van Girobank tot een maximumbedrag van 10.000 gulden over zijn tegoeden zal kunnen beschikken. Daarmee zou volgens de CBCS meer dan 90 procent van de rekeninghouders over hun volledige tegoed kunnen beschikken. 'Dit is conform de internationale depositogarantiestandaarden', aldus de Centrale Bank in een persbericht.


Het was gisteravond iets voor acht uur de eerste mededeling aan het publiek, waar de schrik er goed in zat. Er was gisteren sprake van paniek en een bankrun, bevestigt een ingewijde tegenover het Antilliaans Dagblad. Het is voor het eerst dat dit gebeurt op Curaçao. Loketten van de verschillende filialen gingen dicht, waarbij rekeninghouders hun geld niet konden opnemen, en ook het internetbankingsysteem werd uit de lucht gehaald. Betaalkaarten in winkels en bij geldautomaten deden het niet meer. Dit had grote consternatie tot gevolg en vooral onzekerheid, omdat er gedurende de dag op geen enkele manier werd gecommuniceerd door Giro en/of door CBCS.

Om het publiek en de klanten van Girobank te informeren zal de CBCS vanochtend om tien uur een persconferentie houden ‘voor verdere toelichting’. De Centrale Bank heeft gisteren ‘vanwege de ontstane onrust’ met betrekking tot Giro de operaties van deze bank ‘bevroren’, zo wordt gemeld in een officiële verklaring.

Kustwacht Caribisch Gebied waarschuwt voor risico's overtocht naar de ABC-eilanden

Boten meestal in zeer slechte staat, de Caribische Zee is heel ruw en onvoorspelbaar


Recent zijn verschillende boten met Venezolaanse opvarenden nabij Aruba en Curaçao door de Kustwacht staande gehouden. De overtocht naar de ABC-eilanden wordt door grote groepen ondernomen met alle risico’s van dien, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied  dinsdag 10 december 2019. 

De boten zijn meestal in zeer slechte staat, de Caribische zee is heel ruw en onvoorspelbaar en men vervoert doorgaans teveel mensen aan boord van deze kleine boten.

De kapitein en zijn bemanning nemen geen of niet genoeg veiligheidsmiddelen mee aan boord, waardoor de opvarenden een groot veiligheidsrisico lopen. Al deze factoren maken deze overtocht een zeer gevaarlijke onderneming.

'De Kustwacht verzoekt u om verdachte of gevaarlijke praktijken op zee te melden via het telefoonnummer 913. De Kustwacht is dag en nacht op dit nummer bereikbaar. Ook vaartuigen op zee kunnen 24 uur per dag via VHF kanaal 16 met het Rescue and Coordination Center van de Kustwacht contact opnemen bij het waarnemen van verdachte en/of gevaarlijke situaties.'

Zorgvervoerbedrijf van Wan Okasi wil subsidie om goed te kunnen functioneren

'Met slechts betalende 30 abonnees kunnen de kosten niet worden gedekt'


Het zorgvervoerbedrijf van Wan Okasi dat in maart is begonnen met zijn diensten, draait nog niet op het gewenste niveau. Om optimaal te kunnen functioneren heeft de stichting subsidie nodig, zegt voorzitter Aniel Koendjbiharie vandaag, woensdag 11 december 2019, in de Ware Tijd. 

'In de praktijk stuit je op andere zaken. Ik heb zeker één tot twee jaren nodig om het bedrijf helemaal in balans te brengen.' 

Het zorgvervoerbedrijf is met hulp van donateurs opgericht en heeft als doelgroep personen met een beperking en senioren. Er zijn nu naar schatting dertig abonnees die vast gebruikmaken van de diensten tegen een maandelijks bedrag van Srd 100. Dit is echter bij lange na niet voldoende om de kosten te kunnen dekken, zegt Koendjbiharie.

De stichting wil de kosten daarentegen zoveel mogelijk betaalbaar houden voor haar cliënten. Hij benadrukt dat het bedrijf sociaal is en niet commercieel.

'Maar ,je bent onderhevig aan sommige zaken zoals de regels van het ministerie van Arbeid. Als we op zon- en feestdagen rijden, moet ik die chauffeur dubbel betalen.' Omdat het voor de stichting op den duur een beetje zwaar werd, voelde zij zich genoodzaakt om voorlopig te stoppen met het bieden van zorgvervoer aan senioren, die op de zondag een beroep deden op de dienst om naar de kerk vervoerd te worden.

Een andere obstakel om optimaal te kunnen functioneren, is het beperkt aantal voertuigen (5) dat het bedrijf nu heeft, waardoor niet iedereen geholpen kan worden. Koendjbiharie: 'We moeten zelf personen afzeggen. Niet dat we dat willen, maar het is onmacht.'

Een andere moeilijkheid waar de stichting een oplossing voor probeert te vinden, is de dagelijkse file. Behalve dat er meer brandstof wordt verbruikt, komen de dienstverleners in tijdnood wat ertoe kan leiden dat cliënten laat worden opgehaald. De stichting had deze kinderziektes wel voorzien. Alleen is er vertraging opgetreden wat de aanvraag van subsidie betreft. Immers, om optimaal te kunnen functioneren is er meer geld nodig.

Zelf denkt hij dat de stichting misschien ietwat te enthousiast is geweest bij de lancering hiervan, door niet eerst te wachten totdat de subsidieaanvraag was goedgekeurd. 'Ik denk dat we daar die fout hebben gemaakt.'

De organisatie grijpt dit moment aan om te leren en waar nodig te verbeteren. Koendjbiharie verwacht dat de zaken rondom de aanvraag van subsidie in het eerste kwartaal van 2020 al rond moeten zijn. Hoewel de stichting vanwege beperkt vervoer niet al te veel abonnees kan aannemen, mogen personen zich nog registreren. De data zijn volgens Koendjbiharie belangrijk om het ministerie aan te tonen wat de behoefte is.

Naast de vaste cliënten levert het zorgvervoerbedrijf ook taxiritten aan personen die een dagje ergens naartoe moeten. Het bedrijf krijgt financiële ondersteuning van het Staatsziekenfonds.

TUI fly vliegt zomer 2020 twee keer per week tussen Schiphol en Paramaribo

Aantal wekelijkse vluchten was winterseizoen al verhoogd van één naar twee


TUI fly vliegt komende zomer twee keer per week tussen Schiphol en Paramaribo. De frequentie werd dit winterseizoen al verhoogd van één naar twee wekelijkse vluchten. 'Dat blijft zo in het zomerseizoen', zegt Luc Lentjes, Director Product & Yield bij TUI Benelux, in Luchtvaartnieuws Magazine, aldus Luchtvaartnieuws.nl vandaag, woensdag 11 december 2019

In 2017 ging TUI fly van start met een wekelijkse vlucht naar Suriname. Daarbij werd samengewerkt met de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM).

Nadat de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij de codeshare verbrak verhoogde TUI fly het aantal vluchten naar twee per week.

Overigens beticht een actiegroep van bezorgde Surinaamse burgers TUI fly (en KLM) nog steeds van oneerlijke concurrentie en wil dat de vliegvergunning wordt ingetrokken. Volgens hen prijzen beide luchtvaartmaatschappijen‘hun’ SLM uit de markt, waardoor de bezettingsgraad op de SLM-vluchten dramatisch is. Dat heeft echter volgens kenners meer te maken met de hoge mate van vluchtuitval waarmee de luchtvaartmaatschappij kampt.

69-Jarige vrouw door haar buurman verkracht in Paramaribo

Man verkracht het slachtoffer in de slaapkamer van haar woning


Een 69-jarige vrouw is eerder deze week door haar buurman verkracht in Paramaribo. De man verkrachtte het slachtoffer in de slaapkamer van haar woning. 

Een woordvoerder van het Korps Politie Suriname zegt vandaag, woensdag 11 december 2019, op Waterkant.net,  dat de vrouw alleen thuis was en op een gegeven moment besloot te gaan baden. De badkamer is achter de woning. Het slachtoffer kleedde zich in de woning uit en liep naakt naar de badkamer. Toen de vrouw bij de badkamer aankwam zag zij plotseling haar buurman daar staan met een baddoek gewikkeld.

Zij kon zich niet voorstellen, dat de man haar bij de badkamer loerde en greep meteen een bezem waarmee zij hem enkele keren sloeg. De buurman overmeesterde de vrouw en sleepte haar naar de slaapkamer in de woning. Hij duwde haar op bed en verkrachtte haar.

De vrouw probeerde zich af te schudden van haar buurman, maar het lukte haar niet. Zij probeerde hulp te roepen, maar de buurman drukte haar mond dicht.

Na de daad verliet de verdachte de woning. De vrouw schakelde de politie in en deed aangifte van de verkrachting. De politie heeft de buurman aangehouden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

Minder dan een procent van ingediende projecten 2019 gerealiseerd in Nickerie'

Ondervoorzitter districtsraad pleit voor structuur bij uitvoeren projecten


'Minder dan een procent van de in ingediende projecten voor 2019 is gerealiseerd in Nickerie. Laten we hopen dat in het traject naar de verkiezingen toe de projecten alsnog uitgevoerd worden', zei Azeez Khodabaks, ondervoorzitter van de districtsraad tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 december 2019.

Hij pleit voor structuur bij het uitvoeren van projecten waardoor effectief de problemen van het district worden opgelost. 'We moeten planmatig werken en daarbij de gemeenschap nauw betrekken bij de uitvoering. De meeste ingediende projecten vallen onder infrastructuur en die moet optimaal zijn als je een hogere productie wil. Laten we afwachten wat 2020 ons zal brengen vooral als we kijken naar de productiegebieden.'

De ondervoorzitter weet dat de toegangswegen naar productiegebieden niet in optimale staat verkeren. Hij heeft er ook op gewezen, dat door tekort aan geld de waterschappen niet optimaal kunnen functioneren.

Ook Chaitram Adhin, rijstproducent in de Groot Henarpolder, constateert dat in de afgelopen vier jaren heel weinig projecten zijn uitgevoerd. 'Wij zitten in een agrarisch district en kampen met achterstallig onderhoud bij de infrastructuur.' Hij verwijst naar de verschillende landbouwgebieden waar de wegen structureel moeten worden aangepakt.

Adhin is er niet over te spreken dat de hoofdweg naar zijn productiegebied van bijkans drieduizend hectare de afgelopen jaren niet goed is onderhouden. 'Wij hebben vaker aan de bel getrokken, maar steeds is gezegd dat er onvoldoende geld is.'

Bekende Surinaamse zanger Onkel Seedo (61) plotseling overleden in Schotland

Seedo was soulzanger en was ook bekend als 'Soulman Mr. Onkel'


De bekende Surinaamse zanger Onkel Seedo (61) is gisteren plotseling overleden in Schotland. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt, aldus onder andere Waterkant.net vandaag, woensdag 11 december 2019. Hij was soulzanger en was ook bekend als 'Soulman Mr. Onkel'.

Zijn dood komt precies 10 dagen na het overlijden van Ernie ‘Boogie’ Seedo.

Zijn boekingsbureau in Schotland heeft zijn dood bevestigd en zegt daarover:

'It is with a very heavy heart and much sadness that we have learned tonight of the sudden death of Mr Onkel (Onkel Seedo). Our thoughts are with his partner Liz and all of their family. Onkel worked with us since his arrival in Scotland in 2009 and was a hugely popular and well booked Act and was a true showman. We are sure that you will all be as shocked as we are and pay tribute to Mr Onkel, a born entertainer. An incredibly sad day for Onkel’s family & friends and for the wider entertainment family that Onkel was firmly a part of.'


Abdiel (NDP): 'Oppositie moet niet doen alsof fractieleidersoverleg iets geweldigs is'

'Waarover oppositie overleg wil is breed door partijen al verwoord in media' 

'Assemblee draagt geen verantwoordelijkheid voor vonnissen toegewezen door de Krijgsraad'


De oppositie moet volgens NDP-fractieleider Amzad Abdoel niet doen alsof een fractieleidersoverleg iets geweldigs is. 'Het is een overleg dat regulier plaatsvindt, veelal bij behandeling van wetten en over werkzaamheden van het parlement. Dit overleg heeft geen meerwaarde als standpunten van fracties over wetten/issue's van te voren bekend zijn.' 

De oppositiepartijen hebben overleg met Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons aangevraagd over de veroordeling van Desi Bouterse, die ook president is van het land. 'Het onderhavige onderwerp waarover de oppositie overleg wil, is breed door de partijen al verwoord in de media. Ik vraag me af wat voor nieuwigheid zij nog toe te voegen hebben. De wijze waarop dat overleg is aangevraagd, wekt de illusie alsof er iets heel belangrijks zal plaatsvinden. Niets is minder waar', stelt Abdoel vandaag, woensdag 11 december 2019, op Starnieuws.

Hij wijst er op, dat ook de fractie van de NDP haar standpunt diverse malen heeft bekendgemaakt. 'Van dat standpunt zullen wij geen millimeter afwijken. Wij onderkennen, dat het parlement het hoogste orgaan van de Staat is en de soevereine wil van het volk verkondigt. Uitgaande van haar grondwettelijke positie en haar grondwettelijke bevoegdheid heeft zij in 2012 de Amnestiewet gewijzigd. Zij heeft een pad gekozen van vrede en waarheidsvinding', voert de NDP-fractieleider aan.

De Nationale Assemblee (DNA) draagt geen verantwoordelijkheid voor uitspraken gedaan of vonnissen toegewezen door de Krijgsraad, stelt Abdoel. Die verantwoordelijkheid moet de Krijgsraad zelf dragen. 'Wij, van de NDP-fractie hebben vanaf 2012 ons standpunt nationaal en internationaal kenbaar gemaakt. De Amnestiewet staat rechtovereind en is nog altijd rechtsgeldig. Wij hebben de uitvoerende macht constant opgeroepen om ervoor te zorgen dat de wet, die voor dit land geldt, te handhaven.'

De fractie van de NDP draagt geen verantwoordelijkheid dat de Krijgsraad zich in allerlei bochten heeft moeten wringen, en constitutioneel incorrecte handelingen heeft gepleegd om tot een oordeel te komen, vindt Abdoel.

'De Krijgsraad heeft nimmer de bevoegdheid bij wet of regel gehad om op de stoel van het Constitutioneel Hof te gaan zitten. Zij heeft zich die bevoegdheid, die grondwettelijk alleen toegekend is aan het Constitutioneel Hof, onrechtmatig toegeëigend. Daarvoor is zij zelf aansprakelijk. De fractie draagt deze aansprakelijkheid niet. Als de krijgsraad nu een vonnis toewijst welke geen rechtskracht draagt, niet uitvoerbaar is en ook niet uitgevoerd kan worden, vanwege de Amnestiewet, dan is daarvoor alleen de Krijgsraad verantwoordelijk. De rol van de Krijgsraad is uitgespeeld. Het is opvallend belachelijk dat ruim een week na het vonnis de oppositie een spoedoverleg wil. Misschien zijn de opdrachten laat binnengekomen. De bespreking van de positie van DNA in deze case is irrelevant, omdat de zaak nog gaande is. De positie van de president is totaal niet aan de orde', meent Abdoel.