donderdag 6 februari 2020

Zelf runnen Isla kost regering Curaçao.gedurende half jaar zeker bijna 115 miljoen gulden

CRU betaalt personeel uit reservemiddelen RdK 


De beslissing van de regering-Rhuggenaath om de raffinaderij en olieterminal tijdelijk zelf te runnen zal de overheid in het ergste geval bijna 115 miljoen gulden kosten. De kosten voor personeel en materiaal bedragen 15 miljoen per maand, laat Marcelino de Lannoy, interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) vandaag, donderdag 6 februari 2020, weten in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. Dat is nog exclusief brandstof. 

Met brandstofuitgaven is naar schatting nog eens 4 miljoen gulden gemoeid. Samen komt dit neer op 19 miljoen gulden elke maand. Een half jaar, de maximale periode dat deze operatie mag duren, kost dan zo’n 115 miljoen.

Volgens De Lannoy zijn nu 897 mensen ‘voor bepaalde tijd’ in dienst bij CRU. Het contract dat zij tekenden loopt tot de overname door Klesch Group, maar uiterlijk tot 30 juni 2020. Daarnaast biedt CRU werk aan 253 werklieden van aannemers en ‘een nietgedefinieerd aantal dienstverleners’.

De Lannoy: 'Dit wordt betaald uit de middelen van RdK.'

Overheidsvennootschap RdK heeft in de afgelopen jaren een spaarpotje opgebouwd uit inkomsten. Dat geld is, zoals in de statuten vastgelegd, ‘bestemd voor het veiligstellen van de industrie en de exploitatie van de raffinaderij’, aldus De Lannoy.

Curaçao Refinery Utilities (CRU), dochteronderneming van RdK, nam op 1 januari de exploitatie van de raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai op zich tot de overname door Klesch. Dat werd eind december besloten.

Heerenveen-keeper Warner Hahn toegevoegd aan selectie Surinaams elftal

(Bron foto: Omrop Fryslan)
'Hij is een fantastische keeper, dus een grote aanwinst voor het team'


Bondscoach Dean Gorré heeft Heerenveen-keeper Warner Hahn toegevoegd aan de selectie van het Surinaamse elftal. Daarmee komt de groep Nederlandse voetballers die voor Suriname uitkomen op negen. 

Eerder hadden Ryan Donk, Tjaronn Chery, Mitchell Donald, Miquel Nelom, Kelvin Leerdam, Florian Jozefzoon, Diego Biseswar en Nigel Hasselbaink al bevestigd dat ze voor Suriname willen uitkomen.

Gorré is blij met de toezegging van Hahn. 'Hij is een fantastische keeper, dus een grote aanwinst voor het team. Hij vindt het een eer om voor Suriname uit te komen.'

De oud-voetballer is deze week weer begonnen met de training van het Surinaamse elftal. De bedoeling is dat het team eind maart een officiële oefenwedstrijd speelt. Naar een tegenstander wordt nog gezocht.

De goedkeuring voor deelname van de 'Nederlandse' spelers is nog niet officieel rond, zegt de bondscoach. 'Ik hoop dat de FIFA dit snel in orde maakt', aldus Gorré, die zich eind november met het Surinaamse elftal kwalificeerde voor de Gold Cup.

Door de introductie van een zogenoemd sportpaspoort door de Surinaamse regering werd het eind vorig jaar mogelijk Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst te selecteren voor het Surinaamse elftal.

(Suriname Mirror/FOX Sports/ANP)

Ex-governor Centrale Bank Robert van Trikt aangehouden en in verzekering gesteld

'Aan de raadslieden is een contactbeperking opgelegd'


Ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Robert van Trikt is vandaag, donderdag 6 februari 2020, door de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname aangehouden en in verzekering gesteld. Zijn advocaten, Irvin Kanhai en John Kraag, mochten hem niet spreken. 

'Aan de raadslieden is een contactbeperking opgelegd', zegt Kanhai op Starnieuws.

Sinds maandag is een onderzoek gaande naar strafbare handelingen die gepleegd zouden zijn door de ex-governor. Daarnaast speelt de 'verdamping' van US$ 100 miljoen van de US$ 426 miljoen aan kasreservemiddelen die de banken hadden bij de Centrale Bank van Suriname. De leiding van de CBvS heeft een strafklacht tegen Van Trikt ingediend.

De gewezen bankier is vandaag verhoord. Ook directieleden van de bank en de regeringscommissaris van de CBvS zijn al uitvoering gehoord.

In De Nationale Assemblee heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën deze week uitgelegd, dat een strafklacht is ingediend, omdat er sprake zou zijn van oneigenlijke contracten die Van Trikt heeft getekend met onder andere het Belgische bedrijf Clairfield. Wurgcontracten, noemde hij het. Hij had het ook over de aankoop van peperdure auto's die zouden zijn overgefactureerd. Hoefdraad stelde dat gelden van de CBvS incorrect zijn aangewend.

Werkzaamheden pompgemaal Wageningen verlopen gestaag

(Bron foto's: NII)
Pomp 3 moet uiterlijk eind april 2020 in werking zijn


De afgelopen maanden is er bij de werkzaamheden aan het pompgemaal te Wageningen stagnatie opgetreden, omdat het gereedschap voor het vreeswerk uit het buitenland moest worden ingevoerd. Bij het uitvrezen mag geen gebruik worden gemaakt van 'Jackhammers' (pneumatische boormachine). Deze en nog enkele technische redenen hebben geresulteerd in een langere werkperiode dan gepland, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 6 februari 2020.

Hiervan heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gisteren melding gemaakt. Evenwel verlopen de werkzaamheden nu gestaag. De aannemer is van start gegaan met het uitvrezen van de uitstroomzijde van pompkamer 3, waardoor over enkele weken kan worden gestart met de installatie van de eerste nieuwe pomp.

Volgens directievoerder Cite Engineering en Consultants Bureau, is het streven erop gericht pomp 3 uiterlijk eind april 2020 in werking te hebben. Er wordt ook gewerkt aan de reparatie van pomp 2, welke volgens de planning binnen 3 weken voltooid moet zijn. Pomp 1 van het Wageningen pompgemaal is volledig in werking en met bijstand van de mobiele pomp probeert het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij met alle binnen haar beschikbare mogelijkheden, irrigatiewater naar de boeren te brengen.

Het beleid van het ministerie van LVV is erop gericht de gehele agrarische sector duurzaam te ontwikkelen, de rijstsector is daar een wezenlijk onderdeel van. Er is reeds bewerkstelligd dat rijst kan worden geëxporteerd naar Venezuela, en er zijn gesprekken gaande voor de export naar Cuba.

Ook is de sector verzekerd van ureum tegen een voordelige prijs. 'Minister Rabin Parmessar zal op de ingeslagen weg voortgaan en het overleg met de rijstsector intensiveren.'

Ministerie van Volksgezondheid: 'Steeds valse meldingen over nieuw Coronavirus'

'Gemeenschap onnodig geconfronteerd en opgeschrikt met angsten en onrust'


'Op woensdag 5 februari kreeg het ministerie van Volksgezondheid de melding binnen, dat vermoedelijk een groep reizigers recentelijk uit China naar Suriname is afgereisd via een onbekende route. De groep verbleef naar zeggen enkele dagen op twee locaties in Paramaribo-Noord. Het ministerie heeft meteen volgens het plan van aanpak gehandeld en heeft het quick-response team met ondersteuning van het Korps Politie Suriname erop afgestuurd voor onderzoek.

Echter, het bleek voor de zoveelste keer wederom om loosalarm te gaan. 

Het quick-response team heeft deze gebouwen grondig geïnspecteerd en er zijn gesprekken gevoerd met de eigenaren, het personeel, de wachters en mensen in de directe omgeving. Het quick-response team heeft geconstateerd, dat beide gebouwen verlaten waren. Bovendien was er absoluut geen indicatie, dat op de locaties personen verbleven of in de afgelopen tijd hadden vertoefd. 

Na het onderzoek heeft het quick-response team geconcludeerd, dat de melding niet op waarheid berustte. 

Volksgezondheid benadrukt, dat tot op heden er geen officiële meldingen van besmetting met het nieuwe virus zijn in ons land. Het ministerie stelt dat elke melding serieus afgehandeld wordt en doet het verzoek aan de gemeenschap om alleen serieuze meldingen door te geven. Dit, omdat een melding met alle zorg en efficiëntie afgehandeld wordt. De nodige middelen en het personeel worden in werking gezet bij zo'n onderzoek dat ook tijdrovend is. Daarnaast wordt de gemeenschap onnodig geconfronteerd en opgeschrikt met angsten en onrust. 

Het ministerie roept de bevolking op om te allen tijde alert te blijven en de nodige preventiemaatregelen te treffen zoals het wassen van handen met water en zeep, het ontsmetten van de handen met hand sanitizer die meer dan 60% alcohol bevat, bij het hoesten en/of niezen gebruik te maken van wegwerptissue of dit te doen in de elleboogplooi en nauw contact te vermijden met mensen die griepachtige symptomen vertonen. 

Heeft u griepverschijnselen en heeft u een reisgeschiedenis uit de risicogebieden van minder dan 14 dagen? Bel 178! 

De directeur van Volksgezondheid 
Drs. Cleopatra Jessurun'

Bromfietser (66) dodelijk geschept door auto te Leiding 8

Slachtoffer reed uit inrit straat op en werd aangereden door een auto


Donderdagochtend heeft zich Bij een aanrijding vanochtend, donderdag 6 februari 2020,  tussen een bromfiets en een voertuig te Leiding 8, is bromfietser Radjinderpersad Narain (66) om het leven gekomen door de opgelopen verwondingen, aldus Waterkant.net.

De bromfietser reed uit een inrit de straat op toen die in botsing kwam met een auto die over Leiding 8 reed komende vanuit de Commissaris Weythingweg gaande richting Noordpolderdam.

Kort na de aanrijding overleed de bromfietser ter plaatse.

De zaak is overgedragen aan Verkeersunit Regio Midden van het Korps Politie Suriname voor verder onderzoek.

Klaaskreek beschikt nu ook over een vuilverbrandingsoven

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
Kapitein Walden van Klaaskreek vreest diefstal zonnepanelen die oven van energie voorzien


De derde vuilverbrandingsoven van Brokopondo is gisteren te Klaaskreek in gebruik genomen. De twee andere staan in Brokopondo Centrum en Brownsweg. Kapitein Michel Walden van Klaaskreek vreest echter voor diefstal van de zonnepanelen die de oven van energie voorzien. Hij riep de districtscommissaris en verantwoordelijke ministers op de handen ineen te slaan om iets te bedenken waardoor men de garantie heeft dat er niets met de oven gebeurt. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 6 februari 2020.

Walden verzocht zijn dorpelingen om het pad van milieuvervuiling te verlaten. 'We moeten leren het vuil te scheiden.'

Alle omliggende dorpen zullen gebruik maken van de oven. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zei bij de ingebruikname, dat er geen pasklaar antwoord was voor de vuilwerking en dat daarom de oplossing is gezocht in verbrandingsovens voor huisvuil. Het project van verbrandingsovens wordt landelijk uitgevoerd. Over het opruimen van vuil en bevorderen van de hygiëne zei hij: 'De regering hoopt een antwoord te hebben gevonden voor dit vraagstuk.'

Hij vroeg de bewoners om de oven te gebruiken alsof ze mede-eigenaar zijn. 'Let u er goed op en gebruik het volgens de afspraken.' Dikan riep de dorpelingen op het huisvuil te plaatsen op de dag dat het wordt opgehaald.

Zijn collega van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Sergio Akiemboto, wees op de noodzaak goed om te gaan met het milieu, omdat anders de gevolgen niet te overzien zullen zijn. 'De investering die we zullen moeten doen voor de gezondheid zal groter zijn als we het milieu vervuilen.' Akiemboto wees ook op de wereldwijde aandacht voor milieuvraagstukken. 'Het heeft alles te maken met onszelf. Het moment waarop je niet goed met vuil omgaat, maak je ruimte voor insecten en dat heeft gevolgen voor de gezondheid. Als u niet zorgvuldig omgaat met uw huisvuil, heeft het gevolgen voor het milieu.'

De nieuwe ovens hebben bijkomende voordelen, vindt de NH-minister. Hij zegt, dat er werkgelegenheid gecreëerd kan worden met de vuilverbrandingsoven. Ook kunnen de bewoners de oven commercieel inzetten voor particulieren die hun vuil willen laten verwerken. Lees meer: Brokoponde heeft derde vuilverbrandingsoven - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/02/06/brokopondo-neemt-derde-vuilverbrandingsoven-in-gebruik/#ixzz6DB4Tz7cd

Cambiohouders verontrust over enorme stijging wisselkoers van US-dollar en euro

Vereniging van Cambiohouders: 'Laten we gezamenlijk de valuta-gekte stoppen'


De Vereniging van Cambiohouders is verontrust over de enorme stijging van de wisselkoers van de Amerikaanse dollar en de euro. Op straat wordt de euro opgekocht rond de Srd 10 en voor US$ 1 wordt rond de Srd 9,80 neergeteld. Voor grote bedragen wordt de US$ verhandeld op Srd 10. De euro wordt opgekocht voor Srd 9,80 en de US$ voor 8,50. 

Voorzitter Remy Bhailal zegt vandaag, donderdag 6 februari 2020, op Starnieuws dat de Amerikaanse dollar schaars is en nauwelijks wordt verkocht. De prijs wordt kunstmatig opgestuwd. Hij hoopt dat de autoriteiten zo snel mogelijk met maatregelen komen om de koers te beteugelen. 'Laten we gezamenlijk de valuta-gekte stoppen', zegt de vereniging.

De abnormale koersexplosie is 30 januari begonnen, nadat het nieuws bekend was geworden, dat een deel van de kasreserve welke door de banken onder beheer van de Centrale Bank van Suriname was geplaatst medio 2019, is gebruikt. De wisselkoersen hebben gelijk gereageerd op het nieuws over de niet legitieme ingreep welke de CBvS had gepleegd op de valutategoeden van de banken.

De wisselkoers voor de Amerikaanse dollar, die al geruime tijd onder druk staat wegens de constante schaarste aan contante dollars, is door de toegenomen onrust, onzekerheid en paniek welke is ontstaan door de aanslag op een deel van de kasreserve, verder verergerd. De dagelijkse stijgingen welke nu worden genoteerd op de parallelmarkt van soms 10 tot 15 punten per dag, lijken echter ook deels door speculatie te worden aangedreven, waarbij sommigen uit zijn om misbruik te maken van de ontstane onzekere en paniekerige situatie.

'Wij willen een dringend beroep doen op allen, zowel de aanbieders als vragers van vreemde valuta om nièt mee te gaan met de ontstane valutagekte daar de burgers, de kleine ondernemers noch de bedrijven, gediend zijn met deze absurde wisselkoersen. Een eenmaal losgeslagen wisselkoers is nu eenmaal zeer moeilijk terug te brengen naar aanvaardbare proporties en zullen wij als natie de harde prijs hiervoor moeten betalen indien het leven van alledag ontwricht en onbetaalbaar wordt. De gevolgen van een ontwrichte samenleving zoals toename van de heersende onveiligheid, verdere verruwing van de criminaliteit, armoede, sociale en maatschappelijke onrust, zullen nog lange tijd nagalmen en dat moeten wij niet willen', stellen de cambiohouders.

Bhailal zegt, dat een dringend beroep gedaan wordt op de regering en ook de monetaire autoriteiten om de toenemende onrust te doen kalmeren. Er moet zo snel mogelijk een verklaring komen 'van wat de juiste stand van zaken is, waar wij als natie precies aan toe zijn en hoe uit deze acute vertrouwenscrisis te geraken. Wij vertrouwen erop dat de banken als de hoeders van de aan hen toevertrouwde gelden van het volk, de vinger aan de pols zullen blijven houden om herhaling van soortgelijke ongewenste excessen, geheel uit te sluiten'.

'Aan burgers en bedrijven wordt gevraagd nièt mee te jagen op vreemde valuta. Elke aankoop van valuta op de parallelmarkt is zuurstof toevoegen om de koersgekte verder op te stuwen. Koop alleen uw valuta via erkende instellingen en alleen als zulks strikt noodzakelijk is. Wij hebben een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid als Surinamers, ga niet voor een tijdelijk voordeel of zoete winst… de prijs welke wij als natie zullen moeten betalen voor het opjagen van de koers, zal voor lange tijd bitter en zuur nasmaken', meent de Vereniging van Cambiohouders.

Intussen gaan de prijzen van goederen verder de lucht in. De prijzen van bouwmaterialen en goederen in supermarkten zijn in een week tijd behoorlijk omhoog gegaan. Mensen die huishuur moeten betalen in vreemde valuta zitten met hun handen in het haar. 'Deze maand moet ik Srd 3.000 hebben om huishuur te kunnen betalen. Vorige maand had ik Srd 2.400 neergeteld', zegt een man die verschillende banken en cambio's is afgelopen op zoek naar Amerikaanse dollars.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft in De Nationale Assemblee dinsdagavond meegedeeld, dat er een plan van aanpak komt om de situatie aan te pakken. Hij verzekerde dat door de maatregelen die getroffen worden de kleine man het niet zal merken. Wat er gaat gebeuren is niet duidelijk.

Advocaat 'van 't kwaad' Kanhai vindt het niet conflicterend om oud-governor Van Trikt bij te staan

Kanhai is ook de advocaat van Desi Bouterse


Advocaat Irvin Kanhai vindt niet, dat het conflicteert om gewezen governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) juridisch bij te staan. Hij is ook raadsman van president Desi Bouterse die het ontslag van Van Trikt geaccepteerd heeft. 

'Ik ben een professional en kan zaken van elkaar scheiden', zegt Kanhai vandaag, donderdag 6 februari 2020, op Starnieuws. Hij staat samen met John Kraag Van Trikt bij.

Er is door de leiding van de CBvS een strafklacht tegen Van Trikt ingediend. Het onderzoek is intussen begonnen. Van Trikt wordt vandaag verhoord.

Kanhai vindt de zaak van zijn cliënt niet zo complex. 'Nergens ter wereld is het zo, dat een governor van de Centrale Bank zonder opdrachten betalingen verricht van de regering die gegeven worden door de andere monetaire autoriteit, de minister van Financiën. Het is zaak om de opdrachten die gegeven zijn en de correspondentie die gevoerd is te bekijken.'

Op de vraag of er betaald moet worden als er geen middelen zijn, zegt Kanhai dat gekeken zal worden naar welke suggesties zijn gedaan om de betalingen te verrichten. De directieleden van de bank en de regeringscommissaris zijn uitvoerig gehoord sinds dinsdag. 'Het is gebruikelijk dat eerst om de persoon heen wordt gewerkt', legt Kanhai uit. Er wordt gezocht naar mogelijke bewijzen.

De advocaten van Van Trikt hebben hem in dit stadium afgeraden om publiekelijke uitspraken te doen. Afhankelijk van zaken wordt overwogen om een persconferentie te houden.

In De Nationale Assemblee heeft minister Gillmore Hoefdraad uitgelegd dat een strafklacht is ingediend, omdat er sprake zou zijn van oneigenlijke contracten die Van Trikt heeft getekend met onder andere het Belgische bedrijf Clairfield. Hij sprak over wurgcontracten. Peperdure voertuigen die gekocht zijn, zouden zijn over gefactureerd. Gelden van de CBvS zouden niet correct zijn aangewend.

Verkiezings vlaggen-terreur steekt de kop weer op

NPS: 'Personen in NDP-kleding molesteren NPS-vlaggen in buurten'

Limburg (NDP): 'NDP heeft geen enkele behoefte om die weinige vlaggen van de uitstervende partij te verwijderen'


De NPS maakt zich zorgen over het feit  dat de vlaggen die de partij in verschillende buurten in Paramaribo plaatst, door personen in NDP-kleding worden ‘gemolesteerd’. In Tammenga is dat de afgelopen week gebeurd. Hetzelfde heeft zich dinsdag voorgedaan in Paramaribo-Noord, waar een NPS-vlag van iemands erf is verwijderd die niet thuis was. 

'De mensen die de vlag hebben verwijderd wonen niet op het adres', zegt Hesdy Pigot, secretaris van de NPS, vandaag, donderdag 6 februari 2020, in de Ware Tijd.

Hij roept de verantwoordelijken van de NDP op om niet aan de vlaggen van de NPS te komen. In een filmpje dat Pigot de Ware Tijd opstuurde is te zien hoe personen in NDP-tenue een vlag vast timmeren naast een NPS-vlag aan de Drietabikistraat. Vervolgens wordt de groene vlag verwijderd onder luid gejuich van de overige personen gekleed in het paars, de partijkleur van de NDP.


'Laten de verantwoordelijken van de NDP hun mensen oproepen en toespreken om dat gedrag na te laten.' Pigot zegt dat de NPS vaker bij woningen aankomt waar in één gezin mensen zijn met een verschillende politieke kleur, maar als er al een NDP-vlag is, wordt de NPS-vlag er naast geplaatst. 'Laten we vreedzaam de verkiezingen ingaan zonder molest. We hebben het gebeuren ook al gerapporteerd aan het Onafhankelijk Kiesbureau.' 

De Ware Tijd heeft van NDP'er Cliff Limburg de volgende ongenuanceerde te verwachten onvolwassen reactie gekregen: 'Laat men zich niet uitsloven om ons te laten passen in hun scenario's. De NDP heeft geen enkele behoefte om die weinige vlaggen van de uitstervende partij te verwijderen. Onze voorzitter roept ons elke keer op om niet groot te zijn in aantal maar voornamelijk in handelen.'

President Bouterse belegt 7 februari persconferentie over financieel-economische situatie

Bouterse laat voor het eerst sinds CBvS-schandaal van zich horen


President Desi Bouterse belegt morgen een persconferentie over de ontstane financieel-economische situatie waarin het land verkeert. De directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII), Clifton Limburg, bevestigt dat de president morgen met de pers praat over de financieel-economische perikelen van de overheid, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 6 februari 2020. 

Sinds bekend werd dat US$ 100 miljoen van de kasreservemiddelen, die de banken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hadden gezet, ontbreekt is er veel heisa ontstaan in de samenleving.

Op een bijeenkomst te Altona in Dijkveld gaf vicepresident Ashwin Adhin toe dat er rekeningen zijn betaald met het geld, waaronder voor basisgoederen. Hij zei ook, dat de kasreservemiddelen er waren om gebruikt te worden. 'Voor zoveel dingen kan je dat geld gebruiken. Maar, het geld gaat gebruikt worden en weer aangevuld worden', stelde Adhin.

De bankiersvereniging heeft daarop gezegd, dat de middelen opzettelijk zijn misbruikt. De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie, merkte op, dat de kasreserveregeling een internationaal gebruik is, maar dat 'men bewust de regeling heeft misbruikt'. 

Hij benadrukte op een persconferentie, dat van de US$ 426 miljoen die de Centrale Bank beheert, ruim US$ 100 miljoen is verdwenen. Hij kondigde aan dat juridische stappen om de verantwoordelijken te vervolgen, niet zijn uitgesloten. De bankiers leggen al hun energie nu in het beschermen van de restant kasreservemiddelen en hoe het 'verdwenen' geld terug te halen.