zondag 29 juli 2018

Mapuche spiritueel leider Celestino Cordova, Chili, mag eindelijk Rewe-vernieuwingsceremonie bijwonen

Celestino Cordova krijgt tijdelijk toestemming gevangenis te verlaten, onder zware bewaking

Cordova krijgt slechts 15 uur om de ceremonie uit te voeren voordat hij terug naar het ziekenhuis wordt geëscorteerd


De Mapuche spiritueel leider Celestino Cordova heeft eindelijk zijn Rewe-vernieuwingsceremonie kunnen bijwonen, nadat de Chileense gendarmerie hem tijdelijke toestemming had gegeven om de gevangenis te verlaten, waar hij wordt vastgehouden voor een moordaanslag, die hij ontkent.

Cordova, een Mapuche Machi, is nu teruggekeerd naar het Interculturele ziekenhuis van Nueva Imperial, een uur van Temuco, waar hij wordt behandeld na een langdurige hongerstaking om zijn recht te eisen om zijn Rewe te bezoeken, een spirituele noodzaak voor elke Machi en hun gemeenschap.

De Machi werd zwaar bewaakt door 100 gendarmerieofficieren die de eerste veiligheidsperimeter vormden en 150 politieagenten. Leden van de Chileense veiligheidsdienst en een helikopter waren ook aanwezig.Cordova verliet het ziekenhuis om 05.25 uur lokale tijd om naar Lleupeco Tres Cerros, in de gemeente Padre Las Casas, de thuisbasis van zijn Rewe, te gaan waar hij arriveerde om zes uur, volgens Mauricio Ojeda, gouverneur van de provincie Cautin. De ceremonie, meestal bijgewoond door honderden van leden van de gemeenschap, was schaars, omdat de autoriteiten slechts 30 mensen had toegestaan om aanwezig te zijn. Cordova kreeg slechts 15 uur de tijd om de ceremonie uit te voeren voordat hij terug naar het ziekenhuis werd geëscorteerd.

Gabriel Calfucoy, een woordvoerder van Cordova, zei dat de Machi niet geboeid was en dat hij de ceremonie naar verwachting kon uitvoeren. De Rewe is een soort totem die normaal is gemaakt van een oude eik.Volgens Galvarino Reiman, een andere woordvoerder van Cordova, zijn de vorm en afmetingen van de Rewe afhankelijk van de gemeenschap. Samen vertegenwoordigen ze het Mapuche-wereldbeeld en verbinden ze hun specifieke ruimtes op aarde met de rest van de Wallmapu, het omliggende Mapuche-territorium. Het vertegenwoordigt de plaats waar de Machi zich verhoudt met zijn mentorgeesten die hem kracht geven.

'Via de Rewe communiceert de Machi met de natuur en de eigenaren van het territorium', vertelde Claudio Millacura, een wetenschapper aan de antropologische afdeling van de Universiteit van Chili, aan La Tercera. 'Ze markeren de plek waar de Machi contact maakt met zijn voorouders.Deze energieën komen uit het universum en de natuur.'


Millacura zegt, dat het de verantwoordelijkheid van de Machi is om het evenwicht in de gemeenschap te bewaren en daarom moet hij contact hebben met die energieën. Daarom is het zo belangrijk voor hem om zijn Rewe bij te wonen. 'Omdat hij ver is moet hij terug naar dat territorium komen om die energieën te pauzeren en te zeggen: Ik zal ver zijn, maar ik zal in een ander gebied zijn', legt Millacura uit. 'De Machi heeft gezegd, dat omdat hij niet vrij is, hij zijn verantwoordelijkheid zal vervullen in de plaats waar hij nu is ... hij moet terug komen en het pauzeren, zo niet, dan zal het open blijven en zal energie verloren gaan.'

De Machi Victor Camilla, een Mapuche-gezondheidsspecialist die in het Imperial ziekenhuis werkt, heeft in oktober 2017 om een medische behandeling in vier stadia voor Cordova gevraagd, maar de regering heeft zich niet aan deze voorschriften gehouden.
Drie van de fasen werden uitgevoerd in hetzelfde ziekenhuis, maar de laatste, de vernieuwing van zijn energie in de Rewe van zijn gemeenschap, is geblokkeerd door de overheid. 

'De autoriteiten houden zich zonder enig probleem aan de westerse artsen, maar dit gaat over een medisch recept van een specialist in Mapuche-gezondheid die niet is erkend', zei Marcos Rabanal, een advocaat bij het Instituto Nacional de Derechos Humanos (INDH) in Temuco. 'Deze specialist in Mapuche-gezondheid is geen uitvinding van de INDH, maar wordt erkend door het Chileense ministerie van Volksgezondheid.'

De Chileense gendarmerie heeft Cordova toestemming gegeven om zijn Rewe vrijdag bij te wonen na maanden van afgekeurde verzoeken en twee hongerstakingen die zijn gezondheid ernstig hebben geschaad. Cordova is een van de weinige mensen die veroordeeld zijn voor de moord op het Luchsinger Mackay-stel, die in 2013 stierven door een brandstichting in hun huis. Cordova en zijn aanhangers beweren dat hij onschuldig is en dat de rechtszaak is opgetuigd. Hij zit momenteel een gevangenisstraf van 18 jaar uit.

(Suriname Mirror/TeleSUR/elciudadano.cl/YouTube/Twitter)

Vakbond in Chili dreigt met staking in 's werelds grootste kopermijn

Arbeiders eisen salarisverhoging van vijf procent en bonus voor beëindigen van onderhandelingen

(Bron foto: BHP)

De arbeidersvakbond - Sindicato N°1 de Trabajadores - van Minera Escondida, de Chileense kopermijn die de grootste ter wereld is, dreigt met een staking na het afwijzen van het nieuwste voorstel van het moederbedrijf BHP. De staking zou de productie in de mijn beïnvloeden, waar 5 procent van het koper in de wereld wordt geproduceerd.


'De staking is aanstaande, we zijn niet tot een akkoord met het bedrijf gekomen', vertelde Carlos Allendes, een woordvoerder van de vakbond, zaterdag 28 juli 2018 tegen persbureau AFP.

Na bijna zes weken onderhandelen met het Anglo-Australische bedrijf BHP, begonnen de bijna 2.500 leden van de grootste vakbond van de mijn zaterdag te stemmen over het al dan niet goedkeuren van het nieuwste voorstel van het bedrijf. Vakbondsleiders hebben aanbevolen om het te weigeren. Als de werknemers het aanbod afwijzen, begint de bemiddeling. Als een overeenkomst nog steeds niet wordt bereikt, kan de vakbond opnieuw toeslaan, zoals vorig jaar gebeurde, waardoor het bedrijf 44 dagen lang werd verlamd.

'We hebben ons als bedrijf volledig ingespannen en we zijn ervan overtuigd dat onze werknemers erover zullen nadenken', zei Patricio Vilaplana, vicepresident voor bedrijfszaken van Escondida, nadat het bedrijf zijn nieuwste voorstel had gedaan.

De vakbond pleit voor een salarisverhoging van vijf procent en een beëindigingsbonus voor conflicten van vier procent van de dividenden die vorig jaar door aandeelhouders zijn ontvangen, of ongeveer 34.000 dollar per werknemer. Het bedrijf heeft zijn aanvankelijke aanbod van 13,5 miljoen Chileense pesos verhoogd naar 15 miljoen (23.000 dollar) per werknemer als een bonus voor het beëindigen van de onderhandelingen.

De mijn ligt in de Atacama-woestijn op een hoogte van ongeveer 3.100 meter.

(Suriname Mirror/PTI/adnradio.cl/MoneyControl.com/biobiochile.cl/YouTube)

Balletdanseressen vermaken het drukke verkeer van Mexico-Stad

'We hadden nooit gedacht dat dit zo'n impact zou hebben'

(Bron foto: The Associated Press)

Een theatergezelschap tracht met een 58 seconden durende show - de duur van een verkeerslicht in Mexico-Stad - de wachtende automobilisten op drukke kruispunten op te fleuren in deze uitgestrekte megalopolis, berucht om zijn dichtgeslibte wegen.


De straatvoorstellingen worden uitgevoerd met muziek variërend van balletklassiekers, zoals het Zwanen Meer en de notenkraker op Michael Jackson's Rock With Me. Het geluidssysteem is een boombox, aangesloten op een iPod.

Vechtend tegen het geluid van autoclaxons en rammelende motoren in de noordwestelijke buurt van Mexico-Stad, danst de groep op het ritme van zeven verschillende liederen, elk aangevuld met een eigen routine en helder kostuum.

Het idee van de uitvoeringen werd geïnspireerd door fotograaf Oscar Rodriguez, die portretten van de dansers in de straten maakte. Nu maken de uitvoeringen deel uit van een initiatief dat 'de theatraliteit van de openbare ruimte' wordt genoemd. Het theatergezelschap wordt Ardentia genoemd.

Sinds de voorstellingen twee weken geleden begonnen, hebben de danseressen de aandacht getrokken van een reeks van fotografen, videografen en zelfs een drone-operator, die allemaal op zoek zijn naar een verhaal dat blijft groeien.

'We hadden nooit gedacht dat dit zo'n impact zou hebben', zei een van de danseressen, Manuela Ospina Castro. 'Niet alleen accepteren mensen het, maar ze hebben het ook nodig. Ze hebben dit soort activiteiten nodig om dichter bij kunst te komen.'

(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube)

Acht bussen in brand gestoken met molotovcocktails in noordoostelijke deelstaat Ceara, Brazilië

Motief voor brandstichtingen nog niet duidelijk


De politie in Brazilië zegt, dat acht openbare bussen zijn gebombardeerd met molotovcocktails in de noordoostelijke deelstaat Ceara. De bussen werden in de nacht van vrijdag op zaterdag, 28 juli 2018, uitgebrand aangetroffen in verschillende buurten van hoofdstad Fortaleza. 

De federale politie zei, dat ook schoten zijn afgevuurd op openbare gebouwen. Er zijn geen gewonden of doden gemeld.

De openbare veiligheidsdienst van Ceara zei, dat drie verdachten zijn geïdentificeerd, maar het was onduidelijk of ze in hechtenis zijn genomen. De afdeling gaf geen mogelijk motief.Afgelopen maart werden ten minste tien bussen in brand gestoken in wat volgens de politie destijds vergelding was voor een poging om telefoons in gevangenissen te blokkeren.(Suriname Mirror/G1 Globo/AP/R7 Noticias/YouTube)

Alex Yakaumo informeert bevolking over permacultuur en duurzame landbouw

(Bron foto's: Facebook Permacultuur in Commewijne)
'Bij het beoefenen van permacultuur wordt de aarde niet blootgesteld aan schadelijke chemicaliën'


De afgelopen drie jaar heeft Alex Yakaumo kennis van permacultuur gebruikt om mensen voor te lichten over de natuurlijke omgeving in Suriname. Hoewel chemicaliën veel worden gebruikt in de Surinaamse landbouwsector, zijn er kansen om duurzame landbouw in stand te houden in het land, volgens een rapport van 2012 van het International Institute for Sustainability.Er is echter een aantal beperkingen om te overwinnen, en een daarvan is een gebrek aan training. Yakumo helpt om dat te veranderen.

Nadat hij zijn Permaculture Design Certificate (PDC) van het Caribbean Permaculture Research Institute van Barbados had ontvangen, besloot hij zijn tijd te wijden aan het geven van lezingen over zelf onderhoudende landbouwecosystemen en gastworkshops in Commewijne, waar hij woont.

Gelegen aan de rechteroever van de Surinamerivier is zijn gemeenschap sindsdien meer betrokken geraakt bij andere gelijkgestemde organisaties in het binnenland, evenals met tribale dorpen. Yakaumo zegt, dat hij nooit mensen onder druk zet om meer te weten te komen over de levensstijl van permacultuur; in plaats daarvan wacht hij totdat ze klaar zijn om zijn principes te ontvangen - en van daaruit begint het onderwijs.

'Het is iets dat van de mensen moet komen, omdat het voor de mensen is', zegt hij. 'Dus, ik ben niet echt het probleem aan het forceren, ik bied gewoon deze mogelijkheid aan en als mensen er klaar voor zijn, kunnen ze meedoen.'

Een van de grootste beloningen die mensen kunnen verdienen bij het beoefenen van permacultuur is zelfverzekerdheid zichzelf of de aarde niet blootstellen aan schadelijke chemicaliën.

Op Yakaumo's Facebook-pagina Permacultuur in Commewijne kunnen mensen updates krijgen en contact opnemen als ze een lezing of workshop willen bijwonen.

Hij sprak met Global Voices over zijn werk. Klik op de link hiernaast om het gehele interview te kunnen lezen.


(Suriname Mirror/Global Voices/Issuu Suriname Mirror)

VHP-leider Santokhi: 'Confidentialiteit moet ondergeschikt zijn aan landsbelang'

'We eisen van de regering om zich nationaal op te stellen, het volksbelang te dienen'


VHP-leider Chandrikapersad Santokhi vindt dat president Desi Bouterse antwoord moet geven op vragen die gesteld zijn over de onderhandelingen met Alcoa. Bouterse heeft aan De Nationale Assemblee meegedeeld, dat een confidentialiteits- overeenkomst is gesloten tussen de Staat Suriname en Alcoa. Vertrouwelijke informatie en documentatie kunnen nog niet worden prijsgegeven. 

'Confidentialiteit moet ondergeschikt zijn aan landsbelang en mag niet in strijd zijn nationale wetten. In een rechtsstaat behoort alles conform wet en recht te geschieden. En de handelingen van de regering en de Alcoa zijn in strijd met de Brokopondo overeenkomst, die nog steeds een geldende wet is. De confidentialiteit mag niet in strijd de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, hetgeen inhoudt dat de regering en de Alcoa onder ander transparant, en zorgvuldig moeten zijn', zegt Santokhi vandaag, zondag 29 juli 2018, op Starnieuws.

Hij stelt, dat de regering in nationaal belang moet handelen. En tot nog toe overheerst het gevoel in de samenleving ,dat de regering zich niet nationaal opstelt en dat het groepsbelang boven het nationaal belang prevaleert.

'Kortom we eisen van de regering om zich nationaal op te stellen, het volksbelang te dienen en zich te houden aan de regels van wet, recht en behoorlijk bestuur. We eisen van Suralco zich te houden aan de wetten van het land, aan rules of corporate governance en internationale regels die gelden over opruimen van afvalstoffen, die schadelijk zijn voor het milieu. Maar ook dat zij na 100 jaren verrijkt te hebben ten koste van het Surinaamse volk, zich verantwoordelijk op te stellen naar Suriname en het volk', aldus de VHP-voorzitter.

De VHP is voorstander van behoud van de bauxietsector en zal alles doen om na 2020 deze sector te ontwikkelen voor aluminium industrie en voor 'resourced based industry  op basis van joint investeringen.

'Er zijn nu al investeerders met een project dossier hoe de red mud aan te wenden voor productie van materialen voor de infrastructuur en de bouwsector, maar de regering negeert deze investeerders', zegt Santokhi.

Ter informatie: Betrouwbaarheid Jeugdparlement in geding bij verkiezing jeugdambassadeurs

'Giften zouden zijn beloofd aan jeugdparlementariërs in ruil voor hun stem op NDP-kandidaten'


De verdeeldheid in het Nationaal Jeugdparlement zal bepalend zijn voor de uitkomst van de aanstaande verkiezingen voor jeugdambassadeurs. De Ware Tijd schrijft vandaag, zondag 29 juli 2018, te hebben  vernomen, dat dat er twee groepen zijn, waarvan er een gelieerd is aan de NDP. Van de elf kandidaat-jeugdambassadeurs, is meer dan de helft verbonden aan deze partij. 

Er zouden zelfs giften zijn beloofd aan jeugdparlementariërs, in ruil voor hun stem op deze kandidaten, aldus 'goed ingevoerde bronnen.'

De leiding van het Jeugdparlement is nu bezig met een onderzoek naar de 'helderheid en transparantie' rondom de verkiezingen. De leiding wil duidelijkheid hebben over de selectie van een kandidaat-ambassadeur, die niet aan de sollicitatiegesprekken heeft deelgenomen. Deze kandidaat heeft een dag na de sollicitatiegesprekken per brief aan de coördinatiecommissie laten weten, dat hij vanwege tentamens niet kon deelnemen. De betreffende kandidaat zou naar verluidt ook gelieerd zijn aan de NDP.

Volgens de Ware Tijd was al bij de sollicitatiegesprekken duidelijk dat er met twee maten werd gemeten. Bij de finale selectie zijn er zoveel mogelijk kandidaten gekozen die gelieerd zijn aan sympathisanten van deze partij in het jeugdcollege.

De kennismaking met en de verkiezingen van de kandidaat-ambassadeurs die voor gisteren gepland stonden, zijn naar een andere dag verschoven.

'DOE eist grondwettelijke aanpak, behoorlijke communicatie en meer respect naar het volk'

'Regering heeft regie in kwestie Alcoa al dan niet bewust uit handen gegeven'


'Grondwettelijk begaat de regering een ernstige fout door niet behoorlijk te communiceren met het volk. De Nationale Assemblee (DNA) heeft kamerbreed de intentieverklaring (MoU) tussen de regering en de Alcoa afgewezen.

Ons Parlement is hét grondwettelijk instituut dat geraadpleegd moet worden in verband met wijziging van de Brokopondo Overeenkomst, waarop de samenwerking met de Alcoa/Suralco gebaseerd is. Ondanks afwijzing van de MoU door DNA werd deze vreemd genoeg toch uitgevoerd zonder DNA te kennen.

Wanneer nu Suralco via een advertentie met een verklaring komt over ontmanteling van de raffinaderij, dan is het duidelijk dat de regering de regie al dan niet bewust uit handen gegeven heeft. Dit past niet in een grondwettelijke aanpak.

De president en regering hebben onder ede beloofd de grondwet met al haar regels te zullen naleven. De Nationale Assemblee is er om de regering te controleren. De president c.q. de regering verzaakt de verantwoordingsplicht in deze.

DOE eist een grondwettelijke aanpak, behoorlijke communicatie en meer respect naar het volk.'

Laagste loon politieambtenaar ligt onder het minimumloon

Surinaamse Politie Bond: 'Er schort heel wat aan beloning leden gewapende macht'

 
Het laagste loon van een politieambtenaar ligt onder het minimumloon. Er zouden agenten zijn die zelfs minder verdienen dan een bewaker. Het laagste brutosalaris van een politieman is Srd 1.323, netto ongeveer Srd 1000. De Surinaamse Politie Bond (SPB) vindt dat er heel wat schort aan de beloning van de leden van de gewapende macht. 

Op basis van de Wet Minimum Uurloon ontvangt een bewaker 140% van het minimum uurloon van Srd 6,40, zoals bepaald voor 2017. Dat komt op Srd 8,60, aldus het bestuur van de SPB. De politie start met een minimum uurloon van Srd 8,30, zegt secretaris Milando Atompai vandaag, zondag 29 juli 2018, op Starnieuws.

In gesprek met vicepresident Ashwin Adhin heeft het bestuur van de SPB uitgelegd, dat het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) is opgelegd aan de politie. De algemene ledenvergadering heeft afgelopen week besloten om uit FISO te stappen. Dit was al aangegeven in het wensenpakket van de politie.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de regering begrip heeft voor het standpunt van de politie. Samen met de SPB zal gewerkt worden aan een nieuwe bezoldigingsreeks voor de politie.

De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft voorgesteld aan de regering om de Srd 500 aan koopkrachtversterking te incorporeren in het loon. Daarop wordt voorgesteld om 25% loonsverhoging te geven als eerste stap. Op basis hiervan zullen de laagste salarissen bij de overheid opgetrokken worden.

Het SPB-bestuur, onder leiding van Raoul Hellings, heeft aan de regeringsdelegatie onder leiding van de vicepresident uitgelegd dat het voorstel van de CLO niet werkbaar is voor de politie. Gevraagd is om herwaardering van de politie en een nieuwe functiebeschrijving. Dit is alleen mogelijk wanneer de politieorganisatie uit het FISO stapt en een eigen loonreeks wordt ontwikkeld.

Volgens het SPB-bestuur is het mogelijk om binnen twee tot maximaal drie weken deze kwestie wettelijk in orde te krijgen. Uiterlijk 16 augustus zal verslag worden gedaan aan de ledenvergadering over de vorderingen die zijn geboekt.

Meisje gechanteerd door social media 'chat-vriend' na het sturen van foto's

Man (25) verdacht van verkrachten van 'chat-vriendin'


De politie heeft een man (25) gearresteerd die verdacht wordt van verkrachting van een 'chat-vriendin'. Het meisje was zodanig onder druk gezet door de man, dat zij seksuele handelingen met hem gepleegd heeft. Dat meldt het Korps Politie Suriname zaterdag 28 juli 2018.

Uit het voorlopig politieonderzoek is naar voren gekomen, dat de man via social media een vrienden verzoek naar de tiener had gestuurd waarop zij gereageerd had. Zij werden 'chat-vrienden  en op een bepaald moment kreeg de man het meisje zover, dat zij foto’s van haar naar hem stuurde die van dien aard waren, dat hij haar daarmee kon chanteren.

Hij dreigde de foto’s van haar via social media te zullen verspreiden als zij geen seksuele handelingen met hem pleegde. Niet lang daarna wist het slachtoffer de moed op te brengen om de politie in kennis te stellen van hetgeen haar overkomen was.

De man is opgespoord en op grond van feiten en omstandigheden en op grond van zijn eigen verklaring hangende het onderzoek in verzekering gesteld. Hij wordt verdacht van verkrachting.

Jongen (17) schiet per ongeluk met omgebouwde windbuks zijn 11-jarig neefje dood

17-Jarige pakt windbuks van zijn vader, niet wetende dat die geladen is, en richt op Manish

Een vinger komt per ongeluk aan de trekker, waardoor het wapen afgaat


De Ware Tijd bericht vrijdagavond 27 juli 2018, dat de 17-jarige S.B. die dag aan de Malangweg te Lelydorp zijn neefje Manish Sanchit (11) met een windbuks per ongeluk heeft doodgeschoten. Manish werd in zijn borst geraakt en overleed aan de verwondingen. 

Volgens de politie waren de twee jongens in een kamer bij de ouderlijke woning aan de Malangweg. B. nam de windbuks van zijn vader, niet wetende dat die geladen was, en richtte het op Manish. Zijn vinger kwam per ongeluk aan de trekker, waardoor het wapen af.

De dader en zijn vader werden voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Na afstemming met een lid van het Openbare Ministerie zijn ze heen gezonden.

De politie meldt, dat de kogel niet uit een gewone windbuks kwam, maar uit een tot rifle omgebouwde buks. Dit soort wapens kunnen 6mm rifle patronen afschieten die veel meer schade aanrichten dan gewone bukskogeltjes.

Veel windbuksen gebruiken 4,5mm of 5,5mm loden kogeltjes. Deze kogels zijn uiteraard ook gevaarlijk, maar zelden dodelijk. Om meer kracht te genereren worden buksen omgebouwd of getuned tot zogenaamde rifles. De schietkracht neemt toe en er kunnen zwaardere kogelsm waaronder de 6mm rifle patronen, mee afgeschoten worden.

Gioconda Belli: ‘Nicaragua beleeft een crisis met extreem veel geweld’

‘President Ortega schrijft nu de donkerste bladzijden uit geschiedenis Sandinistische Partij’

(Bron foto's: Giaconda Belli)

- 'Al meer dan 11 jaar zijn president Daniel Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo een totalitair regime aan het opbouwen'
- 'Ze schamen zich er zelfs niet voor om studenten recht in het hoofd dood te schieten'


'De Nicaraguaanse overheid heeft de dialoogtafel (la Mesa de Diálogo) alleen gebruikt voor haar eigen propaganda. Volgens haar gebruikt de oppositie geweld en wordt de regering met wapens aangevallen. Dit is cynisme van het hoogste niveau, dat alle verbeelding ver te boven gaat, inclusief die van mij als schrijfster', aldus de Nicaraguaanse schrijfster en dichteres Gioconda Belli (December 9, 1948, Managua, Nicaragua).

In Latijns-Amerika wordt ze gelauwerd om haar literair werk over de Sandinistische Revolutie en haar idealen om als vrouw mee voor de revolutie in Nicaragua te strijden.

U streed mee voor de Sandinistische Revolutie en werkte samen met president Daniel Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo. De situatie nu in Nicaragua moet u hartzeer bezorgen?

Gioconda Belli: 'We leven nu in een crisis met extreem veel geweld. Er zijn al meer dan 350 doden gevallen bij de straatprotesten en dat in minder dan 4 maanden tijd. Dit representeert totaal niet de idealen van de Sandinistische Revolutie. President Ortega schrijft nu de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de Sandinistische Partij. Een vreedzame betoging is brutaal onderdrukt geworden door de regering van Ortega.'


'Studenten zijn vermoord door politieagenten, soldaten en paramilitairen. De pijn en het verdriet van de moeders en familieleden van deze jongeren heeft een enorme woede bij de hele bevolking teweeggebracht. We leven nu in betogingsmodus, maar al meer dan 11 jaar lang zijn president Daniel Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo een totalitair regime aan het opbouwen. De bevolking heeft er genoeg van en wil niet langer onder een dictatuur zoals die van Anastasio Somoza leven. De laatste maanden hebben Daniel Ortega en Rosario Murillo hun gezond verstand en alle schaamte verloren.'

'Ze sturen paramilitairen samen met de politie de straten op om alle opstanden in straten en wijken te onderdrukken. De politie transporteert in hun 4x4 wagens gewoonweg de paramilitairen die er niet voor terugdeinzen om AK 42-wapens te gebruiken. Ze verbergen hun gezichten, maar de bevolking kan hen goed genoeg herkennen. Ze schamen zich er zelfs niet voor om studenten recht in het hoofd dood te schieten. De regering van president Ortega gebruikt scherpschutters om onschuldige burgers te doden en vraagt nadien aan de artsen om andere doodsoorzaken te verzinnen. Het gaat zelfs zo ver dat de familieleden meteen de lijken mee naar huis nemen zodanig dat ze niet in ziekenhuizen of mortuaria belanden. Er heerst totale chaos in heel Nicaragua.'


'De betogers hebben geen wapens. Sommigen gebruiken een soort van tube waar ze munitie in steken, maar de impact van deze wapens is nihil in vergelijking met de wapens die de regering inzet. De betogers vechten een compleet oneerlijke strijd. Deze situatie is niet te vergelijken met de gewapende strijd van de Sandinisten van vroeger. Er strijden nu geen gewapende guerrillaleden, maar gewone burgers en toch worden ze met geweld onderdrukt. Vaders die de dood van hun kinderen willen wreken en ergens nog een oud wapen hebben liggen en hiermee de straat op lopen, worden boudweg doodgeschoten door scherpschutters nog voor ze hun pistool hebben kunnen laden.'

Heeft de internationale gemeenschap een verantwoordelijkheid op te nemen om de Nicaraguanen te ondersteunen?

Gioconda Belli: 'De internationale gemeenschap moet van Daniel Ortega en Rosario Murillo eisen om het geweld tegen de eigen bevolking onmiddellijk te stoppen. Ze sturen nu bandieten om studenten, moeders, vaders en kinderen te vermoorden. Drie weken geleden is er nog een kind vermoord dat in de kathedraal van Leon aan het werken was. Hij bevond zich op de verkeerde plaats op het verkeerde moment en dat kostte zijn leven. We hebben zelf geen kracht meer om hiertegen in te gaan. We hebben de hulp van de internationale organisaties zoals de EU en de OAS nodig, want nu voelen we ons aan ons lot overgelaten.''Nicaraguanen beseffen dat er op dit moment verschillende oorlogen in de wereld plaatsvinden zoals in Afrika en het Midden-Oosten waar het lot van de bevolking minstens even erg is als in Nicaragua, maar toch hopen we dat de internationale gemeenschap ons kan bevrijden van de dictator die Ortega is geworden. In het verleden heeft de internationale gemeenschap en bij uitstek Europa de Sandinisten enorm geholpen bij de revolutie. We weten dat het zeer bizar en vreemd in de oren moet klinken dat we nu vragen om ons te bevrijden van enkelingen die vroeger tot de Sandinistische Revolutie behoorden. Helaas moeten we vaststellen, dat Daniel Ortega en Rosario Murillo geleidelijk aan tot dictators zijn getransformeerd.'

'Het is een proces dat al langer aan de gang is, we beseffen dit maar al te goed. Ze zijn monsters geworden doordat ze zich hebben vastgeklampt aan de macht. Toen Daniel Ortega in 1990 de verkiezingen verloor, had hij eigenlijk nooit meer mogen teruggekomen. Helaas was hij geobsedeerd door de macht en heeft hij hemel en aarde bewogen om in 2006 weer president te worden.'

Als u Daniel Ortega met de vroegere dictator Anastasio Somoza moet vergelijken, onder wie lijdt de Nicaraguaanse bevolking het meest?

Gioconda Belli: 'Op dit moment moet ik helaas zeggen onder Daniel Ortega. Somoza nam het op tegen een gewapende guerrilla. Wij waren oorlog aan het voeren met de regering en in een oorlog is het normaal dat het leger de wapens gebruikt. De situatie is nu helemaal anders: studenten en burgers protesteren op straat en worden gewelddadig onderdrukt. Paramilitairen doden ongewapende burgers. Vele betogers worden zonder enig proces opgepakt. Er zijn al meer dan duizend gewonden gevallen en meer dan 500 mensen zijn verdwenen. Gisteren zijn ze nog een kerk binnengedrongen waar 11 jongeren zich hadden teruggetrokken om te schuilen. Sommigen onder hen waren gewond, maar ze hebben hen allemaal meegenomen.'


Lees hier het gehele interview.

(Suriname Mirror/MO.be/Twitter/YouTube)

Duizenden ezels afgeslacht voor hun vlees door hongerige Venezolanen in de staat Falcón

(Bron foto: Johnny Gómez)
Ineenstorting economie verandert drastisch de eetgewoonten in het olieproducerende land

'Wat gisteren een zeer risicovolle weg was vanwege het aantal burros, is niet meer gevaarlijk'


Een paar jaar geleden waren er zoveel ezels, ofwel burros, in de Venezolaanse staat Falcón, dat ze een probleem vormden - overal kuddes, verkeersongevallen en geblokkeerde startbanen van luchthavens. Maar, in de afgelopen drie jaar zijn de kuddes dramatisch geslonken, omdat duizenden burros zijn afgeslacht voor hun vlees door Venezolanen die lijden aan een bijna-hongersnood. 

'Er zijn hier geen burros meer', zegt Odalys Martinez, een inwoner van het schiereiland Paraguana in het noorden van Falcón.

De ineenstorting van de Venezolaanse economie verandert drastisch de eetgewoonten in het olieproducerende land, waar grote delen van de bevolking gedwongen worden door vuilnis te struinen en huisdieren te slachten om hun honger te stillen.

De verdwijning van de burro's in Falcón heeft alarm geslagen bij de autoriteiten in de staat, waar het welvarend was nadat de ezel tot een beschermde soort was verklaard en alleen door ingezetenen werd gebruikt om vracht te vervoeren of landbouwgrond te ploegen.

'Van 2015 tot vandaag, 2018, zijn de burro's verdwenen', aldus Eliézer Sirit, oppositie parlementslid.

Zijn plaatsvervanger, Luis Stefaneli, zegt dat de burro geen deel uitmaakte van het traditionele Venezolaanse dieet, zoals in China, Spanje en delen van Latijns-Amerika. De clandestiene slachting van de dieren is ook een gezondheids- en milieuprobleem geworden, voegde Stefaneli daaraan toe. Er zijn geen sanitaire controles en de burro is verdwenen uit zijn natuurlijke omgeving.

De burro-populatie  was slechts een paar jaar geleden zo groot in Paraguana, dat het serieuze veiligheidsproblemen veroorzaakte. De luchthaven in de hoofdstad van Falcon, Coro, heeft een voertuig toegewezen om de dieren vanaf de landingsbaan te ruimen voor alle landingen en opstijgingen, om een tragedie te voorkomen. En langs de landengte die Coro met Paraguana verbond, 17 mijlen lang en bijna vier mijlen breed, verrasten kuddes burros, die op de weg sliepen of rustten, vaak bestuurders.


De 54-mijls snelweg tussen Coro en Punto Fijo heeft nog steeds verkeersborden met afbeeldingen van burros die waarschuwen voor 'Gevaar, Dieren op de weg.'

In 2001 stelde een parlementslid voor om langs de weg muren te bouwen om de dieren weg te houden. 'Wat gisteren een zeer risicovolle weg was vanwege het aantal burros, is niet meer gevaarlijk', aldus Sirit. 'Er zijn geen burros. We hebben ze allemaal opgegeten. Totale uitsterving.'

Jaren geleden aten inwoners van Paraguana geiten, vis en rundvlees. En wanneer die schaars waren aten ze konijnen, granen en zelfs leguanen. Burro-vlees was niet geliefd, omdat het hard is en ruikt, zelfs van ver weg, volgens bewoners die het hebben gegeten. Maar, het is voor veel mensen een noodzaak geworden. Een tekort aan geitenvlees in Falcón werd vooral aangewakkerd door diefstallen in een landelijk gebied getroffen door droogte, gebrek aan investeringen en elektriciteitsvoorzieningen, zegt Sirit.

Hij voegt eraan toe, dat het idee van het eten van burrovlees is ingevoerd door Cubaans medisch personeel dat in Venezuela is aangekomen onder de bilaterale samenwerkingsovereenkomst, bekend als Barrio Adentro. 'Toen de Cubanen naar Venezuela kwamen, als onderdeel van de medische en sportdelegatie, vroegen ze de mensen van Falcón om burrovlees', zegt hij. 'Onze mensen aten het niet. De burro was maar een roedeldier.'

(Suriname  Mirror/The Miami Herald)