zaterdag 4 mei 2019

Lima Groep: 'Regering Venezolaanse president Maduro beschermt terroristische groeperingen in Colombia'

Groep verstrekt geen details over de groepen in Colombia die Maduro zou beschermen


Het regionale blok van de Lima Groep beschuldigde vrijdag 3 mei 2019 de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro van het beschermen van 'terroristische groeperingen' in Colombia, daarmee de druk opvoerend, dagen nadat een poging tot militaire opstand er niet in slaagde om Maduro van de macht te ontdoen.

Het blok, een dozijn landen in de Amerika's die regelmatig bijeenkomen om Venezuela te bespreken, heeft geen details gegeven over de groepen in Colombia die Maduro zou beschermen. Maar, het zei in zijn gezamenlijke verklaring, dat het iedere poging om de Colombiaanse president Ivan Duque te vermoorden of de regionale veiligheid te ondermijnen, verworpt.


Duque zei 27 april op Twitter, dat explosieven die tot ontploffing waren gebracht op een militaire basis vanuit Venezuela kwamen en beweerde dat Maduro Colombiaanse ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional) beschermde.


Maduro's regering reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar, aldus persbureau Reuters.

Maduro beschuldigt de rechtse Duque, de Lima Groep en de Verenigde Staten vaak van plannen om zijn socialistische regering omver te werpen. De Lima Groep, waaronder Canada, Brazilië, Argentinië en Chili, herhaalde vrijdag dat het zich verzet tegen militair ingrijpen om Maduro van de macht te ontdoen en moedigde Venezolanen aan hun inspanningen voort te zetten om te blijven vechten voor democratie.

'Dit proces moet vreedzaam worden uitgevoerd en de constitutionele orde in Venezuela respecteren', vertelde de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken Nestor Popolizio aan journalisten na een ontmoeting met zijn tegenhangers in een Lima Group-bijeenkomst in Peru.

De Lima Groep steunt de oproep van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido om Maduro af te zetten.

De groep zei dat zij wil dat Maduro's bondgenoot Cuba zich bij de pogingen aansluit om de politieke crisis in Venezuela te beëindigen, en riep op tot een spoedbijeenkomst met de door de EU gesteunde internationale contactgroep, die meer de nadruk heeft gelegd op dialoog om een ​​oplossing te vinden.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

DA'91 wil 'diepgaand onderzoek' naar mogelijke malversaties bij SPSB

'Goed bestuur vereist, dat SPSB-directeur per onmiddellijk op non-actief gesteld wordt'


DA'91 vindt dat er een 'diepgaand en breed onderzoek' moet worden verricht naar mogelijke malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Dit stelt de politieke organisatie zaterdag 4 mei 2019 in een verklaring naar aanleiding van aanwijzingen dat zich ernstige corruptieve praktijken zouden voordoen bij de bank. 

'Goed bestuur vereist, dat de directeur van de SPSB per onmiddellijk op non-actief gesteld wordt. Dit is noodzakelijk zodat er objectief onderzoek zonder enige wijze van hinder gepleegd kan worden. Dit wordt onderstreept door het feit, dat de directeur zijn eerste reactie al eentje is van intimidatie en bedreiging richting de mogelijke klokkenluiders. De vermeende corruptieve praktijken zijn in de openbaarheid gebracht door klokkenluiders. 

Behalve dat de gemeenschap het recht heeft om te weten wat er met middelen van de Staat gebeurd, doen deze geluiden vanuit deze financiële instelling andermaal het steeds toenemend ernstig wantrouwen in de financiële instellingen van ons land nationaal en internationaal toenemen.

DA’91 constateert wederom, dat ook deze politieke benoeming van de NDP-regering ons land niet alleen in een kwaad daglicht plaatst, maar ook voor miljoenen benadeeld. Niet alleen deze mogelijk frauduleuze handelingen doen ons de wenkbrauwen ernstig fronsen, doch ook de rol die deze bank reeds enige tijd wordt toebedeeld door de huidige regering in het beheer van staatsmiddelen (in strijd met de Grondwet) evenals de partijpolitieke acties die deze bank onderneemt en ondersteunt. Het is onbegrijpelijk, dat basis protocollen voor het aangaan van leningen, Grondwet en wettelijke voorschriften evenals alle vormen van bestuurlijke moraal en ethiek, worden vertrapt, hetgeen de grondslag is van het corruptief handelen en erger nog, misschien zelfs witwaspraktijken.

De vrij gekomen informatie toont aan, dat zowel de aanvragers (klanten van de bank) als de aanbieders elkaars belangen dienen met deze handelingen, ze profiteren van elkaar. 

DA’91 vindt dat het diepgaand onderzoek zo breed mogelijk moet worden uitgevoerd en zich ook moet richten op eventuele belasting ontwijkende en ontduikende activiteiten. Indien het onderzoek uitwijst dat er sprake is van illegale financiële dienstverlening dat dient de Staat het financiële voordeel van de schuldigen per onmiddellijk terug te vorderen en gepaste strafmaatregelen van toepassing te doen zijn op de verantwoordelijken. Bovenal is het van belang dat er dusdanige regels van transparantie geïmplementeerd worden dat herhaling van dergelijke handelingen voor de toekomst uitgesloten is!'

Ex-Nieuw Front Assembleelid Sattia Gopal sluit zich aan bij VHP

(Bron foto: VHP)
'Gopal wil het kwaad dat nu ons land teistert bestrijden'


De VHP heeft zaterdag 4 mei 2019 bekendgemaakt, dat onlangs heeft een groep in Saramacca onder leiding van Sattia Gopal zich aangemeld bij de VHP om de 'Orange movement' te ondersteunen. Gopal is Assembleelid geweest van het Nieuw-Front en komt uit de gelederen van de SPA, waarin hij als mede grondlegger van deze partij jarenlang actief is geweest. 

'Hij zegt met zijn aanhang de VHP te willen ondersteunen om de positieve krachten in dit land te bundelen om het kwaad dat nu ons land teistert te bestrijden. En aangezien de Oranje beweging zich inzet om deze strijd in winst om te zetten voor het goede, het dharma tegen het a-dharma, kan hij met zijn gevolg niet aan de kantlijn blijven staan, omdat ook gij het goede nastreeft', aldus de VHP.

'Hij roept iedere rechtgeaarde Surinamer op om zich bij de Oranje beweging aan te sluiten teneinde Suriname te redden.'

Veel vraagtekens rond piloot bij Afobakaweg gecrashte Cessna uit Brazilië

In Brazilië, Para, werd een zoek- en reddingsoperatie gestart toen na opstijgen Cessna verdween

Directeur Luchthavenbeheer: 'Alle belanghebbende autoriteiten moeten samen onderzoek instellen naar crash Cessna'


Alle belanghebbende autoriteiten moeten samen een onderzoek instellen om erachter te komen hoe het eenmotorige Cessna-vliegtuigje dinsdag gecrasht is nabij een racebaan aan de Afobakaweg. Dit zegt Vijay Chotkan, directeur Luchthavenbeheer, vandaag, zaterdag 4 mei 2019, in de Ware Tijd. Volgens de leidinggevende bij de Johan Adolf Pengelluchthaven zijn er ook onbeantwoorde vragen binnen de organisatie over de wijze waarop het vliegtuigje onopgemerkt in het Surinaamse luchtruim terechtkwam. 

Het uitgebrande vliegtuigje lag op het terrein van de Stichting ter Bevordering van de Motorsport in Suriname (Motosur) en is neergestort. Daarvoor bevond het zich in de internationale aanvlieg- en vertrekroute van de luchthaven. Volgens Chotkan is dit een gevaarlijke kwestie die rampzalige gevolgen met zich kon meebrengen. 'Dit mag zich absoluut niet meer herhalen. De luchtvaart mag niet in gevaar gebracht worden. Dit is niet een probleem voor één autoriteit. Alle belanghebbenden moeten bijeen komen om hierover te praten. Het kon anders of fataal zijn afgelopen, maar dat kloppen wij natuurlijk af', zegt Ckotkan.

Hij stelt dat ministeries en stakeholders een belangrijke rol kunnen spelen bij het onderzoek naar wat zich precies heeft afgespeeld.

Het Cessna-toestel komt mogelijk uit Santarem, een stadje in de Braziliaanse deelstaat Para. Deze staat ligt ten noorden van Brazilië, tegen Suriname aan. Uit berichtgeving in Brazilië zou de 28-jarige piloot Marcos Vinicius Silva samen met nog drie anderen aan boord zijn opgestegen om over een grote boerderij te vliegen. Echter, de vlucht vond zondag plaats, twee dagen voordat het toestel in Suriname 'crashte'. Sedert het toestel was opgestegen werd niets meer ervan vernomen en werd in Brazilië ernaar gezocht door middel van een zoek- en reddingsoperatie. Blijkens berichtgeving van een lokale krant zou de piloot geen vluchtplan hebben ingediend. Tot gisteren ontbrak elk spoor in Brazilië.
http://www.diarioonline.com.br/noticias/para/noticia-593056-corpo-de-paraense-esta-desaparecido-apos-queda-de-aviao.html?v=736

Opmerkelijk is dat op het lijk dat bij het vliegtuig is gevonden identificatiepapieren uit Paraguay van ene Ruy Fernandes Freitas de Carvalho (47) werden aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de man na de crash uit het vliegtuig is gehaald en dat het ging om een drugsdropping. Doorgaans worden deze vluchten door twee personen uitgevoerd. Echter ontbreekt het spoor van andere inzittenden en ook werden geen drugs gevonden in het uitgebrande toestel. Uit sporen rondom het vliegtuigje blijkt dat kort na de crash mensen in de buurt zijn geweest en vermoedelijk niet alleen de man maar ook de drugs uit het toestel hebben gehaald.

Op de vraag of het radarsysteem van de landingsplaats in Suriname het vliegtuig niet had waargenomen, kon Chotkan geen antwoord verschaffen. Hij zegt dat Luchthavenbeheer nog geen rapportage over het geval had ontvangen.

Het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, verklaart dat het toestel niet gesignaleerd is door de radar van de haven. 'Volgens de regels moet je melden voordat je het luchtruim betreedt. Een radar biedt echter geen honderd procent zekerheid dat je alle vliegtuigen maar 99,9 procent. Dus het is mogelijk dat je het niet ziet door een of ander reden', aldus de luchtvaartdeskundige. Voor het feit dat het vliegtuig niet is gezien op de radar, heeft evenmin hij een verklaring. 'Wij kunnen alles volgen vanuit elke locatie. De piloot die het vliegtuig bestuurde zou weet van zaken hebben. Die man heeft een kans genomen en dat is dus verkeerd afgelopen. En als piloot ben je aeronautisch geschoold. Je kan dus trucjes bestuderen om het radarsysteem te omzeilen.'

Baarn zegt dat soortgelijke gevallen niet vreemd zijn. In Guyana zou vorige week ook een vliegtuig zijn gevonden door de autoriteiten. Het was ook niet door het radarsysteem van de Guyanese luchthaven in de omgeving opgevangen. Deze situaties zijn volgens hem bijzonder gevaarlijk. Geruchten dat het systeem niet werkt, spreekt hij tegen. 'Wij zijn bezig om een paar componenten van de radar te vervangen. Zij is niet kapot. Alle reguliere vluchten kunnen wij normaal volgen.' 

Het vliegtuigje dat op het terrein van Motosur is gevonden werd volgens de politie vermoedelijk voor drugstransport gebruikt.

Braziliaanse president Bolsonaro zegt een bezoek aan de Verenigde Staten af

(Bron foto: Dinamica Global)
Bolsonaro zwicht onder druk activisten en burgemeester van New York, Bill de Blasio

- President zou tijdens galadiner Braziliaans-Amerikaanse Kamer van Koophandel geëerd worden voor persoon van het jaar
- De Blasio: 'Bolsonaro is een gevaarlijke man'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een bezoek aan de Verenigde Staten afgezegd. In New York zou hij later deze maand geëerd worden tijdens een galadiner van de Braziliaans-Amerikaanse Kamer van Koophandel voor persoon van het jaar. Dat stuitte op verzet van activisten, waarna grote sponsors zich terugtrokken.

In een verklaring bedankte de Zuid-Amerikaanse leider de Kamer van Koophandel, dat hij tot persoon van het jaar is verkozen. Maar, daarin liet hij tevens weten vanwege het verzet door de burgemeester van New York, Bill de Blasio, en de druk van verschillende belangengroepen niet op het gala aanwezig te zullen zijn.

De Blasio noemde de president op Twitter onlangs een gevaar. 'Zijn openlijke racisme, homofobie en destructieve besluiten zullen een verwoestende impact hebben op de toekomst van onze planeet', schreef hij


Grote bedrijven als Bain & Co., Delta Air Lines en de Financial Times wilden het evenement niet meer sponsoren, nadat de holebigemeenschap zich verzette vanwege de homofobe uitspraken van Bolsonaro.

(Suriname Mirror/The New York Times/Twitter/ANP)

Suriname krijgt een ..... Academie voor Acupunctuur - Opleiding op HBO-niveau, duur 12 á 14 maanden

(Bron foto: webmd.com)
Acupunctuur Academie wordt opgezet door Volksgezondheid en acupuncturist Ruben Kanhai


Het ministerie van Volksgezondheid is van plan om samen met psycholoog en acupuncturist Ruben Kanhai een Academie voor Acupunctuur op te zetten in Suriname, zo bericht het ministerie van Volksgezondheid vandaag, zaterdag 4 mei 2019, via het Nationaal Informatie Instituut. 

Acupunctuur is een aanvullende geneeswijze op de bestaande geneeswijzen en kan volgens Kanhai ruim 365 ziektes genezen.

Het ministerie wil samen met Kanhai ervoor zorgen dat er gekwalificeerde krachten op de markt zijn om acupunctuur te praktiseren. Kanhai wil met toestemming van minister van Volksgezondheid Antoine Elias een nieuw genezingsmodel tegen diabetes uitvoeren. Dit genezingsmodel heeft hij op Sri Lanka geleerd. Het houdt in een combinatie met acupunctuur en de ozontherapie, die ervoor zorgt dat de wondjes genezen en er geen amputatie hoeft plaats te vinden.

De academie wordt een opleiding op HBO-niveau met een opleidingsduur van 12 á 14 maanden. Het basislesmateriaal voor de academie is geschreven door Kanhai, die zelf in Nederland de HBO-opleiding tot acupuncturist met goed gevolg heeft afgerond en ruim 25 jaar ervaring heeft in die branche.

Centrale Bank van Aruba weigert mee te werken aan vertaling in Nederlands van Engels CBA-verslag over ontwikkelingen betalingsbalans

(Bron foto: Pinterest)
Informatie is welhaast in Engelse taal onmogelijk te volgen door de gemiddelde lezer....


De Centrale Bank van Aruba (CBA) weigert elke vorm van medewerking bij de vertaling in het Nederlands van een recent in het Engels gepubliceerd CBA-verslag, van slechts een paar pagina's (zie onderaan), over de ontwikkelingen op de Arubaanse betalingsbalans. Het is niet de eerste keer, zo geeft de Centrale Bank in Oranjestad zelf ook toe. 

'Zoals reeds in het verleden aan u enkele keren is medegedeeld, doen wij de vertaling in het Nederlands van dergelijke releases niet meer', aldus een woordvoerder vandaag, zaterdag 4 mei 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Het betreft het verslag ‘Balance of Payments Developments during the second half of 2018’, zoals eind vorige maand uitgebracht. Dit verslag bevat, zoals zo vaak bij financieel-economische rapportages, veel (Engelse) technische termen en begrippen, die voor de meeste lokale media en zeker het grote publiek niet altijd toegankelijk zijn. De CBA publiceert dit verslag over de ontwikkelingen van de Arubaanse betalingsbalans in de tweede helft van vorig jaar echter uitsluitend in het Engels, maar niet in het Papiaments en/of het Nederlands. Ook geen samenvatting.

Het gaat om interessante en maatschappelijk gezien belangrijke informatie, die echter moeilijk - zo niet onmogelijk - te volgen is door de gemiddelde lezer. Zelfs personen die meer dan gewone belangstelling hebben voor economische berichtgeving zullen er (veel) moeite mee hebben. Zo luidt de eerste zin:

'The current account deficit of the balance of payments contracted by Afl. 11.2 million to Afl.103.7 million in the second half of 2018, compared to the second half of 2017. The contraction in the current account deficit resulted from an increase in the services account surplus and a decline in goods account deficit, which were greatly offset by expansions in both the primary and secondary income accounts deficits.'


Regering Curaçao wil gebruik van het OV van huidige 10 procent naar 20 procent verhogen

'ABC Busbedrijf en de kleine busjes moeten beter gaan functioneren en samenwerken'


De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR), doet er alles aan om het openbaar vervoer (OV) te verbeteren. Doel is om het gebruik van het OV van 10 procent (zoals het nu is) naar 20 procent te verhogen. Daarom organiseerde zij op 29 april een ‘kick-off meeting’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 4 mei 2019.

'Op dit moment maakt tien procent van de bevolking gebruik van het OV, het gaat om tussen de 14.000 en 16.000 personen. Mobiliteit is erg belangrijk voor het sociaal functioneren en het functioneren van de economie. Iedereen wil mobiel kunnen zijn. Uit onderzoek is echter gebleken dat er problemen zijn in het verkeer en de veiligheid in het verkeer', aldus de minister.

'Het doel is om een goed OV op te zetten waarbij ABC Busbedrijf en de kleine busjes beter moeten gaan functioneren en samenwerken en in alle wijken bereikbaar moeten zijn. Daarbij is het belangrijk dat het OV niet alleen betaalbaar is, maar ook betrouwbaar, comfortabel en bereikbaar.'

Er wordt op dit moment samengewerkt tussen de regering, ABC Busbedrijf, en de vervoersbonden STU (Sindikato Transporte Uni) en STO (de vereniging van chauffeurs van kleine bussen), het Curaçaose toeristenbureau (CTB) en de Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA).

Nieuw bestuur VEAPS maakt zich sterk voor opheffen EU-verbod per december voor invoer sopropo

Vereniging gaat acties uitzetten om alle exporteurs van agrarische producten te registreren


Het nieuwe bestuur van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) gaat zich sterk maken voor het opheffen van het verbod dat per december 2019 is ingesteld door de Europese Unie voor de invoer van sopropo. Dit schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 4 mei 2019.

Umar Taus werd overigens bij enkele kandidaatstelling herkozen als voorzitter. Nieuw in het bestuur zijn Swami Girdhari (secretaris), Ram Soeknandan (penningmeester) en Adjay Mataw (commissaris). Het bestuurslid Riwaash Nanda (commissaris) is herkozen. Het bestuur zal ondersteund worden door de technische deskundigen Quincy Djoemai, Varsha Boejharat, Jenna Wijngaarde en Aisa Vreden. Het bestuur zit drie jaar aan.  

De export van sopropo is ongeveer 35% van de exporthoeveelheid. Samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zullen acties uitgevoerd moeten worden in de zogenoemde 'pre- en post harvest handling'. Verder dienen medewerkers van LVV dusdanig uitgerust te zijn, dat ze inspecties en rapportage kunnen doen met betrekking tot 'high risk plants'.

Momenteel exporteren de leden van de VEAPS wekelijks ongeveer 50 ton agrarische producten per luchtvracht naar voornamelijk Nederland.
Voor de verdere vergroting van de agrarische productie en de export van agrarische producten zijn de zorgpunten:

de bestrijding van ziekten en plagen, 
beperkte beschikbare vruchtbare landbouwgrond, 
geringe vrachtcapaciteit, 
hoge vrachtkosten, 
zeer beperkte 'connectivity', 
beperkte toegang tot financieringsmogelijkheden, 
tekort aan arbeid, 
bescherming tegen weersomstandigheden en 
hoge productiekosten. 

In het kader van voedselveiligheid dient een traject uitgezet te worden waarbij boeren volgens de GAP principes dienen te produceren. VEAPS zal zich sterk maken om deze punten steeds te agenderen op de juiste plekken.

De komende periode zal de vereniging acties uitzetten om alle exporteurs van agrarische producten te registreren, zodat er een gezamenlijke zuil kan worden gevormd om de belangen van de exporteurs te behartigen. Het samentrekken van de diverse belangengroepen binnen de agrarische sector is essentieel. Vanuit deze gedachte is VEAPS ook lid van de Federatie van Surinaamse Agrariers (FSA), als belangenbehartiger van de totale agrarische sector. Om de export te verruimen dienen de verschillende 'value chain' actoren betrokken te worden. De beperkingen dienen gemeenschappelijk te worden aangepakt om het agrarisch potentieel optimaal te benutten.

Het bestuur zegt het jammer te vinden, dat het goede initiatief van de ronde tafel conferentie, die door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme was georganiseerd in 2017, geen vervolg heeft gehad, terwijl er daarover afspraken waren gemaakt. Een optimale verstandhouding met de relevante ministeries, met name het ministerie van LVV en overige stakeholders. is zeer gewenst. VEAPS heeft op meerdere momenten gesproken met diverse (overheids)functionarissen over het uitvoeren van een aantal maatregelen.

'Helaas moeten we opmerken dat we geen verbetering hebben gemerkt de afgelopen jaren. We hopen dat er hierin verandering komt.'

Lucille Hardenberg na een maand VHP alweer terug in armen NDP - Geloofwaardigheid Hardenberg in het geding

Hardenberg koos met haar 'volle (korte termijn) verstand' voor VHP......

(Bron: Waterkant.net)
VHP roept op 'waakzaam te blijven dat er geen devaluatie van burgers plaatsvindt, middels omkoperij met staatsgelden'


Lucille Hardenberg, die ruim een maand geleden de NDP verliet en toetrad tot de VHP, is weer terug bij de NDP. Eind maart gaf de vrouw nog aan, dat ze met haar 'volle verstand' en vooral voor haar zielenrust ervoor gekozen had uit ontevredenheid weg te gaan bij de NDP.

Maar, gistermiddag werd bekend dat ze terug is bij de NDP, zo is vandaag, zaterdag 4 mei 2019, te lezen op Waterkant.net. Hardenberg kwam gistermiddag samen met NDP-voorzitter Desi Bouterse partijcentrum Ocer in Paramaribo binnenrijden. Daar werd zij hartelijk verwelkomd door de enthousiaste aanwezigen, schreef de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gisteravond.

Lucille Hardenberg was voor haar vertrek coördinatrice van de NDP voor Coronie. Ze komt uit een echt ‘NDP nest’. Haar vader Lucien Hardenberg, alias Alva, is 32 jaar beheerder geweest van Ocer. Daardoor is zijn dochter een echte ‘Boutist’ geworden. Volgens Starnieuws is Hardenberg terug naar de NDP ‘gelet de binding die deze beweging heeft met het volk en de doelen die de president tevens voorzitter van de NDP heeft gesteld om Suriname verder te ontwikkelen’.


De VHP reageert vandaag met onderstaand persbericht:

'De VHP wenst de samenleving te informeren over berichten met betrekking tot toetreding van enkele VHP’ers bij andere partijen. 

Het is een jaar voor de verkiezingen, is dus het komen en gaan van leden in dit verkiezingsjaar verwachtbaar en begrijpelijk. De VHP is een zeer democratische partij, waar vrijheid om te kiezen en zich te uiten heel hoog geacht wordt. De VHP respecteert de keuze van mensen. Er zijn enkelen die vertrekken, wat niet opweegt tegen de honderden die zich aansluiten bij de VHP om Suriname te helpen uit de crisis te geraken. 

De leden die zich aansluiten bij de Oranje Partij zijn van harte welkom. Degenen die de partij verlaten, dat wordt betreurd. 

De partij heeft er begrip voor dat in een uitzichtloze situatie van het land, personen c.q. jongeren eerder gelokt kunnen worden met materiële zaken. 

Desondanks roept de VHP op, om waakzaam te blijven dat er geen devaluatie van burgers plaatsvindt, middels omkoperij met staatsgelden. De Orange Movement is een beweging die Surinamers bundelt om eensgezind het land Suriname te redden, het onrecht te bestrijden en goed bestuur af te dwingen. En gaat over tot de orde van de dag. 

VHP'

Lidbonden COL willen dat regering eindelijk aandacht schenkt aan financiële positie gepensioneerden

Verschillende lidbonden trekken maandagochtend 6 mei naar het regeringsgebouw


De Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) vraagt al maandenlang aandacht voor gepensioneerden die zich ingezet hebben voor de overheid. In een brief aan president Desi Bouterse vraagt de COL om in te grijpen, waardoor de gepensioneerden eindelijk de waardering krijgen die ze verdienen. Aangekondigd wordt, dat de verschillende lidbonden maandagochtend hun opwachting zullen maken bij het regeringsgebouw, aldus bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 4 mei 2019.

De COL kom op voor de Bond Personeel Stichting Planbureau Suriname, CEBUMA (Centraal Bureau Mechanische Administratie) Werknemers Organisatie, TAPU (Technisch- en Administratief personeel Universiteit)/BPMWI (Bond Personeel Medisch Wetenschappelijk Instituut)/CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname) Werknemers Organisatie (verenigd in de Werknemers Federatie Universiteit, WFU).

Aangevoerd wordt, dat de gepensioneerden uit deze diensten zich gedurende hun actieve arbeidsperiode voor de Staat voorbeeldig ingezet hebben bij hun taakopvatting en werkproductie. Zij hebben er steeds op toegezien dat hun werknemers premie aandeel op tijd werd gestort bij het Ambtenaren Pensioenfonds; terwijl grote vraagtekens rijzen over de storting van het werkgevers aandeel.

Ook is het zeer evident te weten hoe de miljoenen schuld van de Staat in dit fonds, betaald zal worden. Bij een voortschrijdend en productief gericht beleid vanuit dit fonds wordt het in staat gesteld om uit te groeien tot een solvabele entiteit, die pensioenvoorzieningen voor de daarvoor in aanmerking komende, zelfstandig kan monitoren. In plaats daarvan blijft het Ambtenaren Pensioenfonds bij voortduring afhankelijk van de centrale overheid. Een van de uitwassen daarvan is dat eens trotse landsdienaren, voor wie premie gestort is, nu tot de bedelstaf worden veroordeeld en achtergesteld ten opzichte van ambtenaren. Nota bene waren zij voorop in de strijd met de BBGO (Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst) bij het Kabinet van de Vicepresident en enkele maanden daarna bij de aanbieding van de petitie bij de President.

Overigens zijn de voorzieningen voor deze groep ook niet zo denderend aangepast, nog afgezien dat de effecten van deze aanpassingen inmiddels weer achterhaald zijn, zegt de COL in de brief aan de president.

Intussen blijven de bedoelde gedupeerde landsdienaren nog steeds verstoken van de aanzet tot materiële verbetering. De financiële druk op hen en hun gezinnen neemt dus des te meer toe. In de afgelopen maanden hebben lidorganisaties van de COL, protestacties moeten uitvoeren.

Tot twee maal heeft de vicepresident harde toezeggingen gedaan over de uitvoering van de aanpassing. De actuele garantie is 15 mei 2019. Omdat de uitbetaling onzeker is, gaan de bonden naar het regeringsgebouw. 'Mochten zij echter niet de rechtvaardige en aanvaardbare reactie vernemen, dan zullen zij daarna doortrekken naar u, in de verwachting van u wel de garantie over de tijdige uitbetaling te ontvangen. Op u doen wij het beroep de gedupeerde gepensioneerden hiertoe te ontvangen', zegt de COL.

Moeder PL-Assembleelid Waidoe haalt uit naar Pertjajah Luhur en Somohardjo

'Ik kan haar openheid en eerlijkheid waarderen, ondanks persoonlijke politieke consequenties'

Moeder Waidoe: 'Sorry voor PL, maar meneer Somohardjo waardeert mijn zoon niet als een zoon'


Volgens de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 4 mei 2019, bereidt het Assembleelid William Waidoe (Pertjajah Luhur, PL) zich voor op ‘politieke consequenties’ vanuit de partij naar aanleiding van opmerkingen die zijn moeder woensdag heeft gemaakt in het tv-programma ‘In de Branding’ van Apintie. 

De moeder van de parlementariër zei, dat ze 'niet trots' is op de PL, onder meer vanwege de wijze waarop partijvoorzitter Paul Somohardjo zich naar haar toe opstelt en omgaat met haar zoon. Ze spreekt verder haar voorkeur uit voor de NDP en geeft deze partij garantie voor zetelwinst in Nickerie, mits haar zoon wordt gekandideerd.

'Sorry voor PL, maar meneer Somohardjo waardeert mijn zoon niet als een zoon. Hij accepteert mij niet en hij weet niet eens wie de moeder en de vader van William zijn. Tot de dag van vandaag heeft hij nooit kennis met mij gemaakt.'

Wat de moeder ook schijnt te storen, is de onzekerheid over de positie van haar zoon op de kandidatenlijst van de partij in het rijstdistrict. Somohardjo maakte eerder bekend dat hij tien kandidaten op het oog heeft: vijf die op de Assemblee kandidatenlijst voor zullen komen en vijf 'reservespelers'. De partijvoorzitter zei expliciet dat Waidoe ook voorkomt in de groep, maar heeft niet gezegd op welke positie.

'Ik kan mijn moeder haar openheid en eerlijkheid alleen maar waarderen, ondanks ik de persoonlijke politieke consequenties zal moeten dragen. Ik kan niet komen aan wat zij ervaart over de relatie met mijn voorzitter', stelt Waidoe. Hij laat in het midden of hij zich kan vinden in de opmerkingen. De parlementariër heeft er net als zijn moeder ook moeite mee dat zijn positie op de kandidatenlijst vaag is. Hij vindt het opmerkelijk, dat Nasier Eskak wel expliciet genoemd is als één van de kandidaten in Wanica, terwijl hij slechts als 'èèn van de tien' wordt genoemd in Nickerie.

Waidoe zegt, dat zijn moeder wel vaker de opmerking heeft gemaakt, dat de PL hem niet waardeert zoals dat zou moeten. Zelf denkt hij dat haar recente felle opmerkingen te maken hebben met de wijze waarop de partij hem heeft 'behandeld' bij de vergadering die tijdens het paasweekend is gehouden in Nickerie. 'Ze hebben mij als vierde persoon en wel voor een districtsraadslid laten praten. Mijn vader verbaasde zich daarover en zei dit is een politieke onthoofding, jij als de kroon, het juweel van de partij.'

Waidoe zegt dat hij, ondanks alles, 'vanwege de liefde' die hij heeft voor de PL bereid is om te blijven 'vechten' voor het land onder de vlag van deze partij. PL-voorzitter Somohardjo zegt, dat hij uitlatingen over de moeder van een partijlid niet via de media zal bespreken. 'Het is niet mijn stijl.'