zaterdag 2 november 2019

Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik verslaat in New York de Wit-Rus Andrei Arlovski

Rozenstruik (31) verslaat na 29 seconden 'The Pitbull' Arlovski

(Bron foto: Esther Lin, MMA Fighting)
'Het was mijn grootste gevecht en zeker de grootste overwinning van mijn carrière'


Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik, 31, heeft zijn ongeslagen record opnieuw op het spel gezet. Maar, weer met succes. Hij heeft zaterdagavond 2 november 2019 in New York (VS) het veel besproken gevecht tegen de Wit-Rus Andrei Arlovski na 29 seconden gewonnen. 



De Surinamer was een van de 24 MMA-vechters (Mixed Martial Arts) tijdens de UFC 244 (Ultimate Fighting Championship. de grootste mixed-martial-artsorganisatie ter wereld) in Madison Square Garden, New York City.



In de vierde wedstrijd van de avond nam Rozenstruik deel aan de zwaargewicht divisie tegen MMA-veteraan Andrei 'The Pitbull' Arlovski, 40, uit Minsk, Wit-Rusland.




Rozenstruik, geboren op 17 maart 1988 in Paramaribo, was de eerste Surinaamse MMA-vechter die ooit deelnam aan de UFC. In zijn promotiedebuut verving hij collega en ongeslagen Dmitriy 'Wicked Machine' Sosnovskiy, 30, uit Moskou, Rusland, als de tegenstander van Junior 'Baby' Albini, 28, uitParanagua, Parana, Brazilië tijdens 'UFC op ESPN + 2' op 2 februari 2019 in het Centro de Formacao Olimpica do Nordeste in Fortaleza, Ceara, Brazilië. Rozenstruik had in de eerste ronde slechts 54 seconden nodig om zijn eerste UFC-overwinning te behalen. Hij versloeg Albini met stoten en trappen.

Op 22 juni 2019 behaalde Rozenstruik zijn tweede UFC-overwinning tijdens 'UFC op ESPN + 12'. Hij sloeg Allen Crowder in slechts 9 seconden in de eerste ronde naar de grond in de Bon Secours Wellness Arena in Greenville, South Carolina , VS.

Winnen bij 'UFC op ESPN + 12' verbeterde het professionele MMA-record van Rozenstruik naar 8 overwinningen en 0 verlies.



'UFC 244' markeert zijn derde gevecht in de UFC. Rozenstruik is de 30e tegenstander van Arlovski in de UFC. De Wit-Russische concurrent neemt sinds 2000 deel aan de promotie. Arlovski heeft een professioneel MMA-record van 28 overwinningen, 18 verliezen, 0 gelijkspel en 2 geen wedstrijden. Hij werd de interim UFC zwaargewicht kampioen op 5 februari 2005 en werd gepromoveerd tot de onbetwiste kampioen op 12 augustus 2005.

Op 15 april 2006 verloor Arlovski de UFC Heavyweight Championship-titel aan Tim 'The Maine-iac' Sylvia, 45, uit Maine, VS. De twee streden vier keer in de UFC.

'Het was mijn grootste gevecht en zeker de grootste overwinning van mijn carrière', zei hij na het gevecht.

'Het betekent veel voor me. Natuurlijk, als je van Arlovski wint, die een legende is, is het enorm. Ik heb laten zien, dat ik op dat niveau ben en ik hoop op een dag alle dingen te bereiken die hij heeft gedaan in zijn carrière. Vechten hier in Madison Square Garden is mijn droom, ik ben eindelijk hier, het voelt alsof ik in een film zit. Ik zag al deze dingen toen ik een kind was en nu ben ik hier, ik ben het aan het doen het en ik deed het. Nu heb ik de overwinning en ik voel me zelfs nog beter. Nu naar de volgende. Ik wil zeker nog een voor dit jaar, als die voor mij open is, ga ik meteen naar binnen.'


(Suriname Mirror/Conan Daily/Instagram/mmafighting/Twitter/Facebook/ YouTube)

Inheemse natuurbeschermer doodgeschoten door illegale houthakkers in Brazilië

Paulo Paulino Guajajara was aan het jagen in een reservaat in Maranhao toen hij werd aangevallen

'Het is tijd om deze institutionele genocide te stoppen'


Houthakkers die bezig waren met illegale houtkap in de Amazone, hebben vrijdag een inheemse natuurbeschermer doodgeschoten in Brazilië. 

Paulo Paulino Guajajara was met een collega uit zijn stam aan het jagen in een reservaat in de Amazonestaat Maranhao, toen hij werd aangevallen. Dat hebben leiders van zijn Guajajara-stam zaterdag 2 november 2019 bekendgemaakt, meldt onder andere persbureau Reuters.


Sinds de aanstelling van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, wordt de Amazone verder economisch geëxploiteerd. Inheemse bewoners zeggen, dat het regenwoud steeds bedreigd wordt door illegale houtkap, en sojateelt, waarvoor stukken bos worden afgebrand. Dat gaat gepaard met geweld tegen natuurbeschermers zoals Paulino Guajajara die het regenwoud proberen te behouden.

'De Bolsonaro-regering heeft inheems bloed aan zijn hand', reageerde de koepelgroepering voor inheemse volkeren APIB (Articulação dos Povos Indígenas do Brasil). 'Het toegenomen geweld in gebied van inheemse stammen, is een direct gevolg van zijn haatdragende toespraken en maatregelen tegen ons volk.'

De Braziliaanse politie zegt, dat ze onderzoek doet naar de dood van Paulino Guajajara, die in de twintig was.


Volgens APIB ligt zijn lichaam nog steeds op de plek in het regenwoud waar hij gedood werd.

In een interview afgelopen september met persbureau Reuters zei Paulino Guajajara nog dat zijn werk gevaarlijker werd. 'Ik ben soms bang, maar we moeten ons hoofd hoog houden en handelen. We zijn hier aan het strijden', zei de de natuurbeschermer.



Volgens APIB-leider Sonia Guajajara valt onder Bolsonaro de bescherming van inheemse stammen steeds verder weg, waardoor dit soort aanvallen sneller plaatsvinden. 'Het is tijd om deze institutionele genocide te stoppen', schrijft zij op Twitter bij een foto van de doodgeschoten activist.


Momenteel is Sonia Guajajara in Nederland om aandacht te vragen voor het geweld tegen inheemse groepen en de ontbossing voor sojaproductie.


(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Reuters/Survival International/Twitter/ G1.Globo/YouTube)

Lid CTU dodelijk geraakt door kogels afgevuurd door Braziliaanse roversbende te Benzdorp

Overvallers zouden vanuit Jaw Pasi bij grens met Frans-Guyana naar Suriname zijn gekomen


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht zaterdagmiddag 2 november 2019, dat een lid van de Counter Terrorism Unit (CTU) vrijda dodelijk is geraakt door kogels afgevuurd door een Braziliaanse roversbende te Benzdorp. De overvallers zouden vanuit Jaw Pasi in de omgeving van de grens met Frans-Guyana naar Suriname zijn gekomen, en een verrassingsaanval hebben geopend. 

Danielle Veira, directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), bevestigt een en ander. Ze zegt dat er geschoten is bij een kamp waar een militair bezig was met het verzamelen van informatie voor de dienst. Deze militair, lid van de CTU, werd dodelijk geraakt toen de Braziliaanse rovers al schietend het kamp aanvielen.

De DNV-directrice spreekt van een verrassingsaanval. Ze kan berichten dat drie goudzoekers - een Surinamer en twee Brazilianen - zouden zijn omgekomen, niet bevestigen. Ook dat een vrouw tot de slachtoffers zou behoren, staat volgens haar nog niet vast.

'We wachten op de lijst van gewonden. Wat we wel weten is, dat er een stoffelijk overschot binnenkomt van een van onze mensen', aldus Veira, die aangeeft verder slechts van gewonden op de hoogte te zijn.

Een team bestaande uit leden van het DNV, politie en leger bevindt zich momenteel in het gebied en de opsporingswerkzaamheden zijn in volle gang.

Vanwege de vele berovingen in de afgelopen periode bevonden het slachtoffer en andere functionarissen zich in het gebied voor het vergaren van informatie. Volgens de DNV-functionaris wordt nu gewacht op de manschappen die naar het gebied zijn getrokken. Zodra de officiële informatie binnen is, zal het DNV die delen met de samenleving.

Twee van moord verdachte Guyanezen gearresteerd in Suriname


Duo verdacht van overval op vissersboot in Guyana

De vier opvarenden overboord gegooid - Twee lijken aangespoeld


Twee Guyanezen, die van moord worden verdacht in hun land, zijn deze week aangehouden in Suriname. De mannen worden al een poosje gezocht door de Guyanese politie, zo meldt vandaag, zaterdag 2 november 2019, de Ware Tijd.

Het duo wordt ervan verdacht begin oktober een vissersboot in Guyana te hebben overvallen. Daarbij zijn waarschijnlijk alle vier bemanningsleden overboord gegooid. Intussen zijn twee lijken geborgen door de Guyanese politie nadat ze aanspoelden. Van de andere twee bemanningsleden ontbreekt vooralsnog elk spoor.

De boot waarmee de vissers waren, werd onbemand, maar met bloedsporen, teruggevonden. De buitenboordmotor en vangst zijn buitgemaakt door de zeepiraten.

De Guyanese politie had sterk het vermoeden dat de verdachten naar Suriname waren uitgeweken. Deze week werd het duo bij een visbedrijf in Paramaribo aangehouden en in verzekering gesteld.

Het onderzoek is nog niet afgerond.

Open deur intrappen bij slecht bezochte 51e Dies Natalis AdeKUS: 'Universiteit heeft structureel geldtekort'

Weinig te vieren op 51e verjaardag van Anton de Kom Universiteit van Suriname

Sprekers schetsen verre van rooskleurig beeld van universiteit


Op de 51e Dies Natalis (geboortedag) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) werd gisteren lang stilgestaan bij verbetering van de kwaliteit van het academisch onderwijs. Er werd in de Centrumkerk en Ons Huis ook aangegeven, dat de universiteit nog steeds geldproblemen heeft, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 2 november 2019.

Minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei, dat de universiteit meer betrokken moet zijn bij de samenleving. Ook de studenten en docenten moeten meer betrokken zijn, benadrukte ze.

Gerda Visser-Wijnveen, manager Kwaliteitszorg op AdeKUS, heeft de Diesrede 'Kwalitatief goed academisch onderwijs, ontwikkelingen op de AdeKUS,' uitgesproken. Ze heeft onder andere aangegeven, dat er projecten worden uitgevoerd om het academisch onderwijs te verbeteren. Daar doen zowel docenten als studenten aan mee. Het onderwijsproces zal worden aangepast, studie en onderzoek moeten anders worden benaderd, studenten moeten meer competenties worden aangeleerd. Uiteindelijk moet de studiedruk afnemen, zal er meer en beter onderzoek gedaan worden en moet het aantal afgestudeerden en promovendi toenemen. Kwaliteitsverbetering is een constant proces, aldus Visser-Wijnveen.

'In al deze ontwikkelingen beogen we kritisch naar onszelf te blijven kijken door een op verbetering gericht kwaliteitszorgsysteem. Kortom de permanente zoektocht naar kwalitatief goed academisch onderwijs gaat door.'

Eric Jagdew, voorzitter van het universiteitsbestuur, heeft verslag gedaan van het afgelopen schooljaar. Er is een aantal successen geweest, maar het grootste probleem waarmee de AdeKUS nog steeds zit is geld, benadrukte hij. 'Ik kan u aangeven dat wanneer het gaat om geld, de financiële situatie, de universiteit niet gezond is. Dit zorgt voor problemen bij de bedrijfsvoering. In hoofdlijnen komt het erop neer, dat er een structureel tekort is aan geld voor operationele zaken.'

De inkomsten van de AdeKUS bestaan voor 10 procent uit inschrijfgelden en fondsen voor projecten, en 90 procent uit subsidie. Maar van de overheid ontvangt de AdeKUS, minstens vanaf 2014 tot 2019 zoals Jagdew aantoonde, nog niet de helft van de nodige subsidies. Alleen in 2018 is ruim 86 procent van de ingediende begroting ontvangen.

Jagdew gaf ook aan, dat er maatregelen getroffen zijn om de financiële status te verbeteren. Die werpen al vruchten af.

Minister Ferrier was ontevreden overde opkomst. Ze had meer studenten, docenten en ander personeel verwacht om de geboortedag van de universiteit te gedenken. Ze haalt hieruit, dat men niet genoeg betrokken is bij de instelling. Ferrier heeft ook gezegd dat aan studenten meer competenties dan 'alleen hoge cijfers halen' aangeleerd moeten worden. Zij moeten klaargestoomd worden voor de grote wereld en dat vereist volgens de bewindsvrouwe een hardere aanpak.

Zij wil ook dat de universiteit meer betrokken raakt bij de samenleving, dat de studierichtingen op de vraag vanuit de maatschappij zijn afgestemd. Ze deelde mee, dat het ministerie al enige tijd een beleid voert om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Maisha Neus (Strei!) neemt 'zijlijn politicus' Basier via Facebook op de korrel

'U bent u nog geen officiële politieke partij'

Waar blijven Shaif Basier en zijn 'politieke partij' Suriname 2 The Next Level, Lijst Basier...?


'Beste meneer,

U heeft een partij opgericht met heel veel show en sensatie. Flyers laten plakken in de stad, partybus gehuurd, lezingen gehouden bij Torarica en nog meer...

Uw doel was twee zetels verkrijgen en presidentskandidaat worden, terwijl daar veel meer zetels voor nodig zijn... dus, hoe?

U zocht SRD 50.000 per maart 2019, anders zou u uit de politiek stappen. Is deze deadline gehaald? Ik betwijfel het...

U heeft zich in 2018 geproclameerd, maar tot op heden is er geen rechtszekerheid... dus bent u nog geen officiële politieke partij en kon u daarom ook niet meedoen aan de rechtszaak tegen de gewijzigde kiesregeling. Is dat geen kiezersbedrog?

We moeten naar u luisteren en met u samenwerken terwijl u vanaf uw intrede in de Surinaamse politiek niet eerlijk bent?! A no e wroko, papa. Surinamers zijn veel dingen, maar ze zijn niet van gisteren...

Ps: er gaat een voicenote rond waarin u de VHP uitscheldt voor corruptelingen en landverraders noemt, maar ook aangeeft dat u ze gaat ondersteunen en voor ze gaat lobbyen??!!

WHEEEEEWWW, ik ben moe van de Surinaamse politiek en al het bedrog...🤦🏽‍♀️

- Maisha Neus'

Mogelijk vijf doden bij overval door zwaar bewapende Brazilianen op goudzoekerskamp Serafin

Bende maakt gebruik van machinegeweren - Onder slachtoffers zou militair zijn


Bij een roofoverval op een goudzoekerskamp zijn gisteren doden gevallen. Volgens Waterkant.net vandaag, zaterdag 2 november 2019, gaat het om een overval door een zwaar bewapende groep Brazilianen op het goudveld Serafin nabij de Lawarivier. 

Onder de slachtoffers zou zich een militair bevinden.

Margaretha Malontie, deken van districtscommissarissen, geeft tegenover de nieuwssite Suriname Herald te kennen, dat het gaat om een zwaar bewapende roversbende die het gebied momenteel heel onveilig maakt.

Malontie zegt dat er een militaire post in het gebied is, maar ze weet niet of de militairen opgewassen zijn tegen de bende, omdat het gaat om een bende die gebruikmaakt van machinegeweren.

Verschillende bronnen spreken van minstens vijf slachtoffers, aldus de Ware Tijd, De meeste doden zouden Braziliaanse goudzoekers zijn.
Ook zijn er zwaargewonden te betreuren.

Het drama voltrok zich nabij het dorp Akontu.

De vermoedelijk acht Braziliaanse overvallers hebben ernstige vernielingen aangericht en zouden enige tijd vrouwen en kinderen hebben gegijzeld. Onder andere graafmachines werden in brand gestoken. Volgens de bewoners van het gebied zijn overvallen de laatste maanden schering en inslag.

Bij overname Isla, Curaçao, door Klesch Group volgt nulmeting vervuiling bij de bron

Het gaat om meting van grondvervuiling en de uitstoot in de lucht


Als de Amerikaanse Klesch Group de Isla-raffinaderij overneemt, zal er een nulmeting gedaan worden van de vervuiling bij de bron. Dat stelt Marcolino ‘Chonky’ de Lannoy, directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), vandaag, zaterdag 2 november 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Het gaat om een meting van de grondvervuiling, de invloed die deze grondvervuiling heeft op de watervervuiling en de uitstoot in de lucht. 'De meting zal met de meest moderne technologie uitgevoerd worden', aldus De Lannoy.

'We willen een vergelijking maken met 1985, hoewel dit erg moeilijk is, want toen waren er minder goede meetmethodes. Na de nulmeting zullen er periodiek metingen gedaan worden om zo zicht te krijgen op de milieubelasting van de raffinaderij. Het gaat dus om bodemvervuiling, maar ook lucht- en geluidemissies. Dit is belangrijk want we willen dat de raffinaderij gaat voldoen aan de moderne milieunormen.'

De Lannoy legt uit, dat er weliswaar onderzoek wordt gedaan naar de uitstoot in de lucht, met meetstations bij Beth Chaim, Julianadorp en Kas Chikitu, maar dat dit geen meting bij de bron is. 'Wat we nu willen meten is de uitstoot bij de bron en dan nagaan waar deze naartoe gaat en terecht komt bij de bewoners. Neem bijvoorbeeld Curaçao Refinery Utilities (CRU). CRU is ook een grote vervuiler, maar door de hoge pijp komt dat minder terecht bij de meetstations.'

De Lannoy zegt, dat er een verschil is in emissie en imissie. Emissie is de uitstoot bij de bron en immissie gaat over de schadelijke stoffen die uiteindelijk op leefhoogte terecht komen, te weten anderhalve meter hoog vanaf de grond gemeten.

Negende editie Curaçao North Sea Jazz Festival groot succes - Festival 2019 overtreft alle eerdere edities

Toeristische sector en de economie profiteren van festival


Ook met de negende editie scoorde het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF), eind augustus, weer beter dan het voorgaande jaar en alle eerdere edities. Vooral de toeristische sector en de economie profiteren van het event, dat wordt georganiseerd en betaald door Fundashon Bon Intenshon. Zo heeft The Dick Pope Sr. Institute for Tourism Studies van het Rosen College of Hospitality Management aan de University of Central Florida in Orlando gecalculeerd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 2 november 2019.

De cijfers zijn indrukwekkend: de totale directe uitgaven van het CNSJF voor 2019 worden geschat op iets meer dan 11 miljoen dollar, terwijl de economische bijdrage van het festival aan de economie van het eiland ruim 17 miljoen dollar bedraagt.

'Dit vertegenwoordigt twee dagen van de bbp-output (bruto binnenlands product) van Curaçao', aldus hoofdonderzoekers Manuel Rivera en Robertico ‘Tico’ Croes. Laatstgenoemde was voorheen minister van Toerisme van Aruba, maar tegenwoordig al langere tijd professor in Florida. Beiden gaven gistermiddag een presentatie van hun bevindingen.


Ook nu weer bijna optimale scores onder de gasten uit het buitenland. Met 5.008 internationale bezoekers trok het festival voor het eerst in zijn geschiedenis méér internationale dan lokale bezoekers. Het merendeel van deze internationale gasten kwam uit de regio, wat ook een nieuwe trend is.

Internationale bezoekers besteedden 2.522 dollar per reis per persoon en 413 dollar per dag per persoon. De uitgaven per persoon waren 20,3 procent hoger vergeleken met die van de 2018-editie, toen de uitgaven per dag per persoon 343 dollar bedroegen; en 33 procent meer dan die van 2015 (toen 311 dollar werd gemeten).

Berenstein, voorzitter C-47, betreurt het dat petitie niet in Assemblee is behandeld

'Manier waarop wet doorgedrukt is, zegt veel over democratisch gehalte coalitie'


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vraagt zich af welke ontwikkeling de regering in een half jaar kan brengen, terwijl president Desi Bouterse al meer dan negen jaar de leiding van het land heeft. 

'Het doordrukken van de wet is alleen maar bedoeld om de minister van Financiën uit de gevangenis te houden en om showprojecten uit te voeren om de verkiezing te beïnvloeden', zegt de vakbondsleider vandaag, zaterdag 2 november 2019, op Starnieuws, nadat de wijziging van de Wet op de Staatsschuld gisteren met een minimale meerderheid van 26 stemmen is aangenomen door de coalitie.

Het aanbieden van een petitie aan De Nationale Assemblee, waarin de Assemblee wordt gevraagd de wetswijziging niet aan te nemen, is een initiatief van de vakbeweging. Twintig organisaties hebben de petitie ondertekend. Berenstein vindt het jammer, dat de petitie niet is behandeld in de vergadering.

Waarnemend Assemblee-voorzitter Melvin Bouva (NDP) had beloofd, dat de petitie besproken zou worden. Bouva heeft deze ter beschikking gesteld van de Assembleeleden en aan hen overgelaten om die mee te nemen in hun spreekbeurt. Berenstein wijst er op, dat de organisaties gerekend hadden op een inhoudelijke behandeling van de petitie. Gezien de beperkte spreektijd konden de oppositionele fracties de inhoud niet uitvoerig aan de orde stellen.

Berenstein merkt op, dat de hele manier waarop de wet doorgedrukt is, veel zegt van het democratisch gehalte van de coalitie. De Staatsraad die gehoord wordt bij zwaarwichtige zaken, is niet gekend. Er is ook geen advies gevraagd van de Sociaal Economische Raad. De mening van brede lagen van de samenleving is gewoon terzijde gelegd.

In NDP-partijcentrum Ocer heeft president Desi Bouterse aangegeven dat het een wet van de NDP is. 'De samenleving is gewoon ernstig geschoffeerd', vindt de vakbondsleider.

De komende week zullen de organisaties die de petitie hebben ingediend bijeenkomen voor een evaluatie. Berenstein zegt, dat goed in de gaten gehouden zal worden welke leningen de regering zal aangaan en welke projecten ermee gefinancierd worden. 'Wij zullen trachten om de schade voor de samenleving zo beperkt mogelijk te houden, nu de wet is aangenomen.'

Lichaam vermiste man (28) gevonden in Surinamerivier

Man laat brief achter waarin hij schrijft, dat hij zelfmoord zou plegen


Het lichaam van een 28-jarige man, die door zijn moeder als vermist was opgegeven, is donderdag langs de Surinamerivier gevonden, in het water ter hoogte van de NV Energie Bedrijven Suriname aan de Saramaccastraat. 

De man was dinsdag rond negen uur 's avonds uit huis gegaan met onbekende bestemming. Hij liet daarbij een brief achter waarin hij schreef, dat hij zelfmoord zou plegen.

Het vermoeden bestaat dat hij in de Surinamerivier is gesprongen, meldt de Times of Suriname, aldus Waterkant.net vandaag, zaterdag 2 november 2019.

 Het motief voor zijn daad is niet bekend.

Ex-ondervoorzitster Melcherts van bond Sint Vincentius Ziekenhuis uit bond gezet

'Zij zorgt voor onrust onder leden door onjuiste informatie te verstrekken'


Ex-ondervoorzitster Harriëte Melcherts van de bond bij het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is niet meer gewenst bij de werknemersorganisatie. De bond meldt in een bekendmaking, dat ze niet langer verbonden is aan het bestuur. Zij is hierdoor niet meer bevoegd om namens het bestuur handelingen te plegen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 november 2019.

'Zij zorgt voor onrust onder de leden door onjuiste informatie aan de mensen te verstrekken', zegt waarnemend bondsvoorzitter Clyde Gil.

Bondssecretaris Ferdie Kasan wijst erop, dat Melcherts aan de personeelsleden heeft meegedeeld dat de bond slechts 10 procent loonsverhoging heeft geëist van de directie van het ziekenhuis. 'Dat klopt helemaal niet, omdat wij 20 procent salarisverhoging hebben gevraagd. We kunnen hierdoor de leden tegen ons krijgen', zegt Kasan.

Daarnaast was volgens haar Melcherts als ondervoorzitster belast met een voedselpakkettenproject voor alle personeelsleden en dat zou gefinancierd worden door de overheid. Echter, blijkt naar zeggen van Kasan, dat ze het project heeft voortgezet ondanks dat ze een paar maanden geledeen schriftelijk heeft bedankt als ondervoorzitster van de bond. 'Zij heeft onlangs de pakketten gehad, maar ze geeft een pakket aan wie ze wil. Ik krijg geen pakket van haar, want ze ziet me als een opponent', zegt Kasan.

Onlangs werd Melcherts als bondslid geroyeerd. Dat is volgens hem in een brief kenbaar gemaakt aan de oud-ondervoorzitster. 'Dat is het uiterste dat wij als bond kunnen doen. Als ze toch doorgaat om namens de bond te handelen is dat voor haar rekening', stelt de waarnemend voorzitter.

Melcherts beweert, dat zij geen weet draagt van de brief waarin ze op de hoogte wordt gebracht van haar royement. 'Ik heb hem gezegd dat ik niets heb ontvangen en dat hij zijn huiswerk beter moet maken.' Zij ontkent dat ze onjuiste informatie heeft verstrekt aan leden. Ook weerspreekt ze dat ze willekeur toepast bij het verstrekken van de voedselpakketten. 'Ze vertellen alleen maar onwaarheden.' 

Minister Hoefdraad: 'De Staat zal Alcoa zo'n 100 miljoen Amerikaanse dollar betalen voordat stuwdam is overgenomen'

'Het gaat om levering van stroom, niet om betaling voor de dam'


De Staat Suriname moet Alcoa/Suralco ongeveer 100 miljoen Amerikaanse dollar betalen voordat de Afobakadam eind december kan worden overgenomen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën antwoordde gisteren in De Nationale Assemblee - bij de behandeling van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld in de Assemblee - op vragen van VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi, dat het gaat om levering van stroom. Het gaat niet om betaling voor de dam, benadrukte de bewindsman, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 2 november 2019.

Er is zo'n twintig jaar geleden een contract getekend tussen Alcoa en de Staat over de betaling van elektriciteit. 'Wij zullen aan onze verplichting moeten voldoen', stelde Hoefdraad. Santokhi vroeg hoeveel de schuld aan Alcoa was en waar de regering het geld zal halen om deze te betalen.

Hoefdraad legde uit, dat in de onderhandelingen met Alcoa ook hier en daar wat kwijting van schulden is overeengekomen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel aan de Amerikaanse multinational betaald zal worden. Het komt neer op ongeveer 100 miljoen. Hoe eerder de dam overgenomen is, hoe sneller Suriname afkomt van de betaling van stroomlevering door Alcoa/Suralco, voerde de bewindsman aan.

Volgens planning zal eind dit jaar de dam overgenomen worden. Dan moet ook de achterstallige rekening worden afgelost.

De Nationale Assemblee heeft goedkeuring gegeven aan de regering om de Brokopondo Overeenkomst vroegtijdig te beëindigen.

Hoefdraad ontkende overigens, dat er een nieuwe lening is genomen bij Oppenheimer.

Vonnis in geruchtmakende zeeroof-zaak wordt 22 november gewezen

Tegen 10 verdachten is 35 jaar cel geëist, tegen 1 verdachte 5 jaar


De strafzaak rond de geruchtmakende zeeroof in april 2018, waarbij negen vissers om het leven zijn gebracht, die donderdag voor uitspraak op de rol stond, is uitgesteld door de Kantonrechter naar 22 november. De behandelend rechter verblijft in het buitenland, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 november 2019.

De zaak is voor wat de verdediging betreft al afgehandeld, zegt advocate Maureen Nibte.

In augustus kregen de verdachten de gelegenheid om zich persoonlijk tot de magistraat te wenden. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 35 jaar met aftrek tegen Chris P., Doodnath M., Rameshwaru R., Madre K., David W., Ramdeo P., Premnath P., Sureshdien N., Feroz B., Anthony T. en Ganesh B. Tegen Terry D. is er vijf jaar onvoorwaardelijk cel gevorderd.

De advocaten zijn het niet eens met het Openbaar Ministerie. Volgens Raoul Lobo was er geen sprake van een samenzwering tussen de verdachten om de slachtoffers op brute wijze te vermoorden, zoals het OM heeft geconcludeerd.

Enkele van de mannen zijn volgens de verdediging onschuldig en worden toch over dezelfde kam geschoren. Het feit dat er tegen deze mannen hoge straffen wordt geëist is daarom volgens de advocaten zeer onterecht.

De Officier van Justitie is echter ook na het pleidooi niet van mening veranderd. Zij herhaalde dat er overtuigend bewijs is geleverd in het onderzoek, waarbij duidelijk is bewezen dat de verdachten een plan hadden om een aantal vissers op brute wijze af te slachten. Ze blijft er daarom bij, dat de geëiste straffen passend zijn.

Agent en inbreker gedood in vuurgevecht te Ephraimzegen, Paramaribo

Doodgeschoten agent is Romario Misiedjan, agent 2e klasse, te Latour

Misiedjan per ongeluk doodgeschoten door een collega...


Waterkant.net bericht vanochtend, zaterdag 2 november 2019, dat bij een vuurgevecht vannacht rond drie uur twee personen om het leven zijn gekomen, een politieman en een inbreker. Dit gebeurde te Ephraimzegen aan de Bakkieweg 23. 

Het is nog onduidelijk wat er zich precies heeft voorgevallen. Waterkant schrijft te hebben vernomen, dat de agent Romario Misiedjan is, agent van politie 2e klasse te werk gesteld te Latour.

Manschappen van het Korps Politie Suriname zijn momenteel ter plekke voor onderzoek.

Misiedjan was in september bevorderd tot agent 2e klasse. Hij laat een vrouw en een zoon achter.
De politie heeft nog geen officiële informatie verschaft omtrent de schietpartij.

Volgens de Ware Tijd is Misiedjan per ongeluk doodgeschoten door een collega, toen ze een inbreker wilden arresteren. Ook de verdachte is door politievuur om het leven gekomen.

Ter plekke aangekomen ging de andere politieman de woning binnen om de inbreker te arresteren. Hij werd echter aangevallen door de verdachte die gewapend was met een mes.
De agent die aan de bovenarm werd gewond, ging vervolgens uit de woning en loste kort daarna enkele schoten in de richting van de verdachte. Naar verluidt raakte collega Misiedjan gewond door een ricochet, een afgeketste kogel.

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt op Starnieuws, dat de politieman geraakt is door de kogel die afgevuurd werd op de inbreker. Dwars door het lichaam van de verdachte is de kogel terechtgekomen in het hoofd van de politieman.

Toen de ambulance arriveerde om de gewonden af te voeren werd geconstateerd, dat zowel de verdachte als de politieman geen tekenen van leven meer vertoonden.

Braziliaanse politie arresteert een van de belangrijkste mensensmokkelaars ter wereld

Arrestatie Saifullah Al-Mamun in samenwerking met VS Immigratie- en Douanedienst


De Braziliaanse politie heeft Saifullah Al-Mamun (32) gearresteerd. De autoriteiten beschouwen hem als een van de belangrijkste mensensmokkelaars ter wereld. De operatie werd uitgevoerd in samenwerking met de Amerikaanse immigratie- en douanedienst.




Al-Mamun maakt deel uit van een groep die ervan wordt verdacht op grote schaal mensen de Verenigde Staten binnen te smokkelen.


De politie pakte mensen op in São Paulo en drie andere steden in het land. Ook werden 42 bankrekeningen bevroren die de bende gebruikte om hun activiteiten te financieren.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zou Al-Mamun mensen uit Zuid-Oost-Azië hebben ondergebracht in São Paulo en hun reis naar de VS via een netwerk van smokkelaars in Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala en Mexico hebben geregeld.

Via Brazilië werden op deze manier mensen uit Afghanistan, Bangladesh, India, Nepal en Pakistan naar de VS gesmokkeld. De vluchtelingen betaalden rond de 12.500 euro per trip.

(Suriname Mirror/Veja/Twitter/Diario de Pernambuco/Twitter/De Telegraaf/Scribd Suriname Mirror)

Buurtbewoners Plutostraat verontwaardigd over containers voor dak- en thuislozen

(Bron foto: De West)
Geen dak- en thuisloze echter te zien

'De zwervers bevinden zich in de stad, ik weet niet waarom ze speciaal hier in een container opgevangen moesten worden'


In de Plutostraat in Paramaribo-Noord is een aantal containers op de berm geplaatst. Volgens een van de bewoners staan de containers er al meer dan een jaar en moeten ze dienen als opvang voor dak- en thuislozen of als plek waar de dak- en thuislozen overdag heen kunnen voor een resocialisatieproces. Tot nog toe maken de dak- en thuislozen er geen gebruik van, zo bericht De West donderdag 31oktober 2019.

'De zwervers bevinden zich in de stad, ik weet niet waarom ze speciaal hier en nog erbij in een container, opgevangen moesten worden. Nu staat dat ding er verlaten bij en raakt steeds overwoekerd door onkruid', zegt de bewoner.

De bewoner zegt ook, dat een woonbuurt niet de juiste plek is om dergelijke containers te plaatsen. 'Als je drugsverslaafden wilt helpen, breng ze naar een afgelegen plek', zegt hij. De buurtbewoner vraagt zich af waarvoor het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) dient. 'Ik neem aan dat je een hulppost plaatst in een omgeving waar veel van deze mensen zijn, echter hebben wij ze hier in de buurt niet', stelt de buurtbewoner.

Het erge van dit alles is volgens hem het feit, dat de containers nooit zijn gebruikt en steeds overwoekerd raken door onkruid. 'Die dingen staan daar in wind en weer en steeds moeten wij als buren ervoor zorgen dat er geen gras omheen groeit. Het ding ligt langs een kreek, heeft men rekening gehouden met slangen?' 

De bewoner geeft verder aan, dat door rukwinden de kap steeds op het wegdek of in de kreek belandt. 'Als je dat ding niet gaat gebruiken, haal het weg of als je nog geen gedegen plan hebt, plaats het niet', aldus de buurtbewoner.

De redactie van De West heeft contact opgenomen met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), maar zowel het ministerie als het PCS, beweren niets over de containers te weten.

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft haar eigen LVV-Journaal

Journaal te zien op Facebook-pagina ministerie en op Gov.TV


De afdeling Voorlichting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft nu haar eigen LVV-Journaal. Sinds vrijdag 1 november 2019 is het journaal te zien op de Facebook-pagina van het ministerie en op Gov.TV, met een mogelijke herhaling. In het journaal worden de activiteiten van het ministerie belicht en gepresenteerd, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.


'De uitvoering en de transparantie van het gevoerd beleid van dit ministerie zal door middel van het LVV-Journaal te zien zijn. Het is van belang dat deze informatie wordt gedeeld met de samenleving zodat zij op de hoogte blijft van alle belangrijke ontwikkelingen die dit ministerie meemaakt.'

De inhoud en samenstelling van het journaal zal door middel van de geproduceerde persberichten kort en krachtig worden weergegeven. Het ministerie is van oordeel dat op een positieve manier gebruikt gemaakt moet worden van social media, daar dit een krachtig netwerk is waar mensen dagelijks mee bezig zijn.

Het ministerie van LVV wil op deze manier, naast de traditionele mediakanalen, een groter publiek te bereiken om zo informatie te delen met de Surinaamse samenleving.

Minister Rabin Parmessar is zeer ingenomen met de vorderingen van de afdeling Voorlichting, die sinds zijn aantreden ervoor gezorgd heeft dat het ministerie veel meer bekendheid geniet in de samenleving en zij hierdoor up-to-date geïnformeerd is.

Assemblee neemt wijziging van Wet op de Staatsschuld aan: coalitie stemt voor (26), oppositie tegen (11)

Santokhi (VHP): 'Wetten moeten niet gemaakt worden om een regering te beschermen'


De wijziging van Wet op de Staatsschuld is, zoals verwacht, vrijdagavond 1 november 2019, met 26 stemmen vóór en 11 tegen aangenomen. Een groot deel van de oppositie was afwezig. Alle aanwezige NDP-fractieleden, ondersteund door Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen van de HVB, Rudolf Zeeman van de BEP en Celsius Waterberg gaven hun goedkeuring. De aanwezige leden van de oppositiepartijen ABOP, VHP, PALU en NPS stemden tegen. Initiatiefnemer Amzad Abdoel (NDP) benadrukte, dat het niet gaat om ongelimiteerd lenen door de regering. Op de 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) die er al was, is 35% van het BBP  toegevoegd. Dat is wat de minister van Financiën maximaal kan lenen, zo schrijft Starnieuws.

Oesman Wangasabesari (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat alleen bij calamiteiten de regering meer mag lenen. Boven de 35% moet de regering weer bij De Nationale Assemblee aankloppen.


De oppositie heeft aangevoerd dat met de wetswijziging straffeloosheid is ingevoerd. Krishna Mathoera (VHP) stelde, dat de wet er alleen maar is ter bescherming van de minister van Financiën. Het strafbaar stellen van de minister bij overtredingen is uit de wet gehaald. De wet is volgens haar niet in het belang van het volk.

Patricia Etnel (NPS) riep het volk op om op 25 mei 2020 een uitspraak te doen over het beleid van de regering. Zij belooft, dat de regering na de verkiezingen de mensen die het land en volk vernietigd hebben, zal vervolgen en opsluiten, waar ze zich ook op de wereld bevinden.

Bij de indiening van de Staatsbegroting bij De Nationale Assemblee moet volgens de wetswijziging ook een schuldsaneringsplan ingediend worden, benadrukten Abdoel en Wangsabesari. Hierin moeten de uitgangspunten volgens welke de totale Staatsschuld onder het obligoplafond zal worden gehouden ook worden vervat. Bij de schuldsanering moet het verloop van de Staatsschuld onder normale, gunstige, alsmede tegenvallende economische omstandigheden worden aangegeven. In het schuldsaneringsplan worden eveneens het tijdspad en de mate van het aangaan en delgen van schuldverplichtingen opgenomen die moeten leiden tot schuldvermindering, totdat het niveau van de Staatsschuld is teruggebracht onder het obligoplafond.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi heeft bij de stemmotivatie aangegeven, dat het om een gelegenheidswet gaat. 'Wetten moeten niet gemaakt worden om een regering te beschermen.' De wet is volgens hem in strijd met de Grondwet.

Diana Pokie (ABOP) voerde aan, dat hals over kop een gelegenheidswet is gemaakt. Voor wandaden van de regering wordt het volk opgeofferd. 'Er wordt eindeloos en straffeloos geleend zonder productie daartegenover.' 

Marlon Budike (NPS) zei, dat in 2002 maatregelen getroffen zijn om het land te beschermen tegen ongebreidelde leningen. 'Het volk van Suriname moet worden behoed voor economische neergang.' 

Abdoel liet weten, dat geen enkele wet gelegenheidswet is. 'Het gaat om een dynamisch proces. De wet is nodig om ontwikkeling te brengen voor het volk.'