vrijdag 3 augustus 2018

Aantal direct geslaagde MULO-leerlingen vertoont met 51% lichte stijging

Bijna 15% (868 leerlingen) heeft herexamen



Het aantal leerlingen dat direct is geslaagd voor het MULO-eindexamen vertoont met 51% een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Bijna 15% (868 leerlingen) heeft herexamen. In totaal hebben 5828 scholieren deelgenomen aan het eindexamen, en zijn 2972 direct geslaagd. Voor de herexamen-kandidaten is het wachten tot 22 augustus om te weten of ze hun herkansing succesvol hebben benut, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut vrijdag 3 augustus 2018.

Het vorig schooljaar 2016/2017 was het aantal geslaagden 57% na herexamen. Bijna 14% van de kandidaten had toen herexamen. Er waren 48,8% goed voor 2623 leerlingen direct geslaagd.

Dit schooljaar hebben bijna 500 leerlingen meer deelgenomen aan het MULO-eindexamen in vergelijking met vorig jaar. De kans zit er in - aldus Starnieuws, dat na het herexamen het aantal geslaagden boven de 60% komt. Twee jaar geleden was er een slagingspercentage van 62,4% bereikt.

De hoogste score voor het MULO-examen in de afgelopen tien jaar is genoteerd in 2015, toen na het herexamen in totaal 64,3% van de kandidaten slaagde.

Voor het toelatingsexamen waar 11.773 leerlingen aan hebben deelgenomen, zijn 2.379 (20,2%) geslaagd voor VWO, 1.114 (9,5%) voor het HAVO en 558 (22,7%) uit de 2.461 voor het Natin geslaagd.

Bij het toelatingsexamen zijn minder kinderen geslaagd voor het HAVO en het Natin in vergelijking met vorig jaar. Uit de 2.401 deelnemers voor het toelating voor Natin, slaagden vorig jaar 937 oftewel 39%. De resultaten voor het HAVO waren vorig jaar ook ietsje beter met 10,4% (1.204 deelnemers).

Chili beperkt toerisme naar Paaseiland

'Het is een magisch eiland, maar ook gevoelig en daarom moeten we ervoor zorgen'


Toeristen die naar Paaseiland willen reizen, mogen nu maximaal 30 dagen blijven, nadat de lokale autoriteiten woensdag 1 augustus 2018 een maatregel hebben geïmplementeerd om de bevolkingsgroei te reguleren die de ecologische duurzaamheid van het afgelegen Chileense territorium bedreigt. 

Ondanks de geïsoleerde ligging op zo'n 3.500 kilometer van de kust van het vasteland van Chili is het eiland een populaire toeristische bestemming, niet in de laatste plaats vanwege de opmerkelijke verzameling van ongeveer 900 lange menselijke figuren met opvallende kenmerken en een lengte tot 10 meter.


De unieke monumentale standbeelden van Moai op het vulkanische eiland zijn gebeeldhouwd door de Rapa Nui-bevolking, vermoedelijk aangekomen op de afgelegen landmassa in de zuidoostelijke Stille Oceaan rond de 12e eeuw. In 1722 werd de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen de eerste Europeaan die het Pacifische eiland bezocht.
 
Het zijn echter diezelfde toeristen, naast migranten op het vasteland, die een bedreiging zijn geworden voor het welzijn van het eiland. Chili, dat het gebied in 1888 annexeerde, heeft nu besloten te handelen.

'Het is een magisch eiland, we willen het allemaal bezoeken, maar het is ook een gevoelig eiland en daarom moeten we ervoor zorgen', zei de president van Chili, Sebastian Pinera, die op het 24-uursnieuwskanaal van het land sprak.



Vanaf woensdag zijn er nieuwe regels van kracht die de tijd verminderen dat toeristen - Chilenen die geen deel uitmaken van de Rapa Nui-bevolking en buitenlanders - op het eiland kunnen verblijven, van 90 tot 30 dagen. Degenen die Paaseiland willen bezoeken, moeten nu een speciaal formulier invullen, een hotelreservering maken of een uitnodigingsbrief van een eilandbewoner overleggen, samen met het tonen van rondreistickets.

Degenen die op het eiland willen wonen, moeten een ouder, partner of kind van de Rapa Nui-bevolking zijn. Anderen die mogen blijven, zijn ambtenaren, werknemers van organisaties die diensten verlenen aan de overheid en zij die een onafhankelijke economische activiteit ontwikkelen naast hun familie.

Bij de laatste telling in 2017 woonden er 7.750 mensen op het Paaseiland, bijna het dubbele van de bevolking van een paar decennia geleden, voordat het eiland werd getroffen door een toename van het toerisme en de vastgoedontwikkeling die daarmee gepaard ging.



Burgemeester Pedro Edmunds zei tegen persbureau AFP, dat toeristen 'de lokale eigenaardigheden beschadigen, de duizendjarige cultuur aan het veranderen is en niet ten goede', terwijl ze zeiden dat 'douane van het continent' het eiland infiltreerde. Ook cijfers over criminaliteit en huiselijk geweld nemen toe.

Het zijn niet alleen onaangename mensen van het vasteland die problemen veroorzaken, maar de toename van het toerisme is ook schadelijk voor het milieu. Alle basisdiensten staan ​​onder druk, niet in de laatste plaats afvalbeheer, vertelde Ana Maria Gutierrez, de milieuadviseur van de lokale overheid, aan AFP. Tien jaar geleden genereerde het eiland 1,4 ton afval per jaar per inwoner, maar dat cijfer is vandaag bijna verdubbeld tot 2,5 ton, met een bevolking die maar heel weinig recyclet. 'Milieuvriendelijk is het eiland erg kwetsbaar', zei Gutierrez. De regels bepalen ook een nog te bepalen maximale capaciteit.


Maar, Edmunds is niet gelukkig, omdat hij vindt dat de regels niet ver genoeg gaan om de cultuur, het erfgoed en de singulariteit van het eiland te beschermen. 'Ik ben het niet eens met deze regels. Het is niet genoeg, omdat het niet alle aspiraties van het eiland weerspiegelt', zei hij, en gaf toe dat hij als  vele andere Rapa Nui een totaal verbod op de komst van nieuwe inwoners verkiest. Hij zei echter dat de wetgeving op zijn minst een 'goed begin' was.

Rapa Nui is een Polynesisch volk dat nauw verwant is met die op Tahiti, terwijl de meerderheid van de Chilenen Europese voorouders heeft, met een minderheid van inheemse volkeren.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube)

Chili eerste land in Latijns-Amerika dat commercieel gebruik plastic zakken verbiedt

Grote bedrijven hebben zes maanden om gebruik van plastic zakken geleidelijk af te schaffen


Chili wordt het eerste land in Latijns-Amerika dat commercieel gebruik van plastic zakken gaat verbieden. President Sebastian Pinera zegt dat het land een 'grote stap' neemt naar schoner worden door het uitfaseren van plastic zakken. 

Chili is toegetreden tot een groeiend aantal landen om het commerciële gebruik van plastic zakken te verbieden. Het werd het eerste land in Latijns-Amerika dat vrijdag 3 augustus 2018 de nieuwe wet uitvaardigde. 'Ik wil met u de vreugde delen dat we vanaf vandaag de wet uitvoeren', zei president Sebastian Pinera tijdens een openbare ceremonie in Santiago.


Later reikte hij stoffen tassen uit aan voorbijgangers.

Het komt nadat Mumbai, de grootste Indiase stad, plastic zakken voor eenmalig gebruik ingaande juni heeft verboden. Bewoners in de Indiase stad die betrapt zijn op het gebruik van plastic zakken, bekers of flessen, kunnen een straf krijgen van maximaal 25.000 roepie en drie maanden gevangenisstraf.

In Chili hebben grote bedrijven zes maanden de tijd om het gebruik van plastic zakken geleidelijk af te schaffen. Kleinere bedrijven krijgen twee jaar om zich aan de nieuwe regels aan te passen. Dit betekent dat elke andere plastic zak die een primaire verpakking vormt 'noodzakelijk voor hygiëne of om voedselverspilling te voorkomen' is verboden. Degenen die de nieuwe wet overtreden zullen  een boete van 370 peso kriigen in een land waar 96 peso het minimumloon is.

'We nemen zonder twijfel een gigantische stap richting een schoner Chili', voegde Pinera eraan toe. Ondernemingen zullen in de tussentijd maximaal twee plastic zakken per transactie uitdelen.

Taiwan, Zimbabwe, Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn enkele van de andere landen die plastic zakken verbieden.

(Suriname Mirror/Sy News/Twitter)

Na 30 jaar weer een schaduwkandidaat van politieke partij in Assemblee

Vertrek Finisie (NDP) uit Assemblee maakt weg vrij voor schaduwkandidaat


De Ware Tijd bericht vrijdag 3 augustus 2018, dat zich 'een tamelijk unieke situatie' voordoet in politiek Suriname. Na dertig jaar wordt weer een schaduwkandidaat van een politieke partij toegelaten tot het parlement. Het gaat om een schaduwkandidaat van de NDP in het kiesdistrict Brokopondo, die de opengevallen zetel van Frederik Finisie zal invullen.

Finisie verruilt het Assembleelidmaatschap voor de functie van districtscommissaris. Zijn afscheidsrede heeft hij dinsdag in het parlement gehouden.

De NDP had Finisie, Sergio Akiemboto en Wendell Asadang gekandideerd in Brokopondo bij de verkiezingen in 2015. De partij behaalde twee van de drie zetels; Finisie en Akiemboto werden gekozen. Akiemboto wilde liever directeur van Grassalco blijven dan zitting nemen in het parlement. In zijn plaats werd Asadang toegelaten.

Nu alle kandidaten van de NDP in het district zijn uitgespeeld, komen de schaduwkandidaten in beeld. De eerste die op de lijst staat is Suzanna Maabo, gevolgd door Gracella Jozefzoon, Gina Maisi sluit de lijst af.

In 1987 deed een dergelijke situatie zich voor het laatst voor, vertelt de gewezen voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Lothar Boksteen. De NPS had dat jaar zestien zetels behaald in Paramaribo. Vele kandidaten aanvaardden toen het ministerschap, waarna uit de lijst van de schaduwkandidaten moest worden geput.

Populariteit van Colombiaanse reggaeton-artieste Karol G groeit met sprongen

Carolina Giraldo Navarro begon in 2006 met het gebruik van haar artiestennaam Karol G



De populariteit van Karol G groeit met sprongen door successen zoals 'Mi cama' en 'Ahora me llama'. Alles wat de zangeres op Instagram publiceerde, wordt een trend en deze keer was dit geen uitzondering.

Carolina Giraldo Navarro (geboren op 14 februari 1991), beter bekend onder haar artiestennaam Karol G, is een Colombiaanse singer-songwriter en reggaeton-artieste.

Tijdens haar jeugd nam ze deel aan de talentenjacht The X Factor. Ze zette haar studie voort in Calasanz in Medellín en studeerde muziek aan de universiteit van Antioquia voordat ze naar New York verhuisde om een muzikale carrière na te streven. In 2006 begon ze met het gebruik van de artiestennaam Karol G.

De zangeres geniet deze dagen van een vakantie in Spanje en heeft verschillende foto's van haar verblijf in dat land gedeeld, waar zij geniet van de zee en de paradijselijke landschappen. Als we de nieuwste publicaties van Karol G bekijken, draagt ​​ze een sexy top en een strakke short.

A post shared by KAROL G (@karolg) on


A post shared by KAROL G (@karolg) on


'Het mooie van dit alles is vrije dagen hebben, je werkt zo veel, en deze plaatsen te kennen', zei de zanger in een van haar Instagram-berichten.

A post shared by KAROL G (@karolg) on


A post shared by KAROL G (@karolg) on




Karol G heeft het beste kunnen halen uit haar talent en sociale netwerken, wiens aantallen haar hebben geholpen om zichzelf te positioneren bij de meest gevierde artiesten.

A post shared by KAROL G (@karolg) on






(Suriname Mirror/La Republica, Peru/Instagram/YouTube/Wikipedia)

'Madame' gearresteerd nadat 250 kinderprostituees zijn verkracht en gebrandmerkt in Colombia

(Bron foto's: CEN)
Liliana del Carmen Campos Puello, bekend als 'Madame', leidde kinderprostitutie netwerk


Meer dan 250 kinderprostituees zouden naar verluidt zijn verkracht en gebrandmerkt met tatoeages nadat ze zijn verhandeld naar een toeristenstad in Colombia. De politie in de noordelijke stad Cartagena heeft 18 mensen gearresteerd, waaronder buitenlanders, hoteleigenaren, politieagenten, een marine-kapitein en een Colombiaanse vrouw die bekend staat als 'Madame'. Suriname Mirror berichtte hier al over op 31 juli 2018.

De minderjarige meisjes, voornamelijk uit Colombia en Venezuela, zijn tussen de 14 en 17 jaar oud en zouden allemaal verkracht, getatoeëerd en gedwongen zijn om seks te hebben met de lokale bevolking en toeristen.

Liliana del Carmen Campos Puello, bekend als de 'Madame', wordt verondersteld de leider van het netwerk te zijn, samen met verschillende Israëliërs.


Campos Puello zou verantwoordelijk zijn geweest voor het rekruteren van meisjes uit arme buurten tot seksfeesten onder het mom dat ze opdrachten vormden. Ze zou hen helpen met paspoorten en hen geld sturen voor onkosten, maar toen de meisjes arriveerden, werden ze ontdaan van hun documenten en bezittingen en gedwongen tot prostitutie.


Volgens berichten zijn in een jaar tijd minstens 250 minderjarigen naar Cartagena gelokt, in wat de grootste seksuele uitbuitingszaak van de stad wordt genoemd. De meisjes zouden in catalogi zijn tentoongesteld en waren gedwongen om feesten bij te wonen op luxe jachten en hotels.


Het kantoor van de procureur-generaal zei: 'De madame heeft een strafblad voor heroïnehandel en illegale toegang tot de Verenigde Staten. Bovendien was ze verantwoordelijk voor het runnen van een prostitutieservice in het strandgebied, en het gebruik van internationale contacten om evenementen te organiseren waarbij de meisjes gedwongen werden te presteren.' 


De Colombiaanse president-elect Ivan Duque beloofde de inspanningen op te voeren om de handel in vrouwen te bestrijden in Cartagena na de arrestaties. 'We zullen niet toestaan ​​dat Cartagena een bestemming voor seksueel toerisme wordt', tweette Duque maandag, met de belofte 'mensenhandel en de uitbuiting van vrouwen in onze steden en toeristische bestemmingen aan te vallen'.



(Suriname Mirror/Metro UK/Ecuavisa/Twitter)

Vooraanstaande Braziliaanse pro-abortus activiste Debora Diniz met dood bedreigd

Hooggerechtshof in Brasilia houdt openbare hoorzitting over decriminalisering van abortus 


Human Rights Watch: 'Braziliaanse autoriteiten moeten de bedreigingen snel en grondig onderzoeken'


Een vooraanstaande Braziliaanse pro-abortus activiste, Debora Diniz, wordt geconfronteerd met doodsbedreigingen voor de aanvang van een Hooggerechtshof hoorzitting over toegang tot abortus, aldus Human Rights Watch vandaag, vrijdag 3 augustus 2018.

'Braziliaanse autoriteiten moeten de bedreigingen snel en grondig onderzoeken en ervoor zorgen dat er voldoende maatregelen worden genomen om de veiligheid van Diniz te waarborgen.'

De autoriteiten moeten ook snel stappen ondernemen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen voor iedereen die aan de hoorzitting deelneemt.

Op 3 en 6 augustus 2018 houdt het Braziliaanse Hooggerechtshof in Brasilia, de hoofdstad, een openbare hoorzitting over een zaak waarin de criminalisering van abortus tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap wordt betwist.



Volgens het Wetboek van Strafrecht is abortus gecriminaliseerd en verboden in Brazilië, behalve wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of het leven van de vrouw in gevaar brengt, of wanneer de foetus anencefalie heeft, een fatale hersenstoornis.

De zaak voor de rechtbank zou de toegang van vrouwen tot veilige en legale abortus dramatisch kunnen vergroten. In de afgelopen weken heeft Diniz, een professor in recht en medestichter van Anis - Instituto de Bioética, Direitos Humanos e Gênero, een niet-gouvernementele organisatie in Brasilia, doodsbedreigingen ontvangen in verband met haar werk over toegang tot abortus. Ze verliet haar huis en krijgt sinds juli politiebescherming.

'Het is zeer verontrustend dat Debora Diniz met doodsbedreigingen wordt geconfronteerd en werd gedwongen om politiebescherming te vragen, omdat ze de rechten van vrouwen verdedigt om fundamentele beslissingen te nemen over hun lichaam en leven', zegt José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch.

'De Braziliaanse autoriteiten moeten onmiddellijk stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat alle deelnemers aan de hoorzitting van het Hooggerechtshof veilig hun vrijheid van meningsuiting kunnen uitoefenen.'

Diniz, die verschijnt in een video over Human Rights Watch die op 31 juli is vrijgegeven, heeft gezegd dat ze nog steeds aan de hoorzitting deelneemt.


Tientallen deskundigen van over de hele wereld, waaronder Human Rights Watch, zullen voor de rechtbank getuigen. Human Rights Watch zal er bij de rechtbank op aandringen om rekening te houden met de verplichtingen van Brazilië krachtens het internationale recht. 'Niemand zou voor hun persoonlijke veiligheid of veiligheid moeten vrezen vanwege hun mensenrechtenactivisme', zei Vivanco. 'Mensen moeten niet bang zijn voor hun leven om te getuigen voor de hoogste rechtbank van Brazilië.'

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/LatFem/Reuters/The New York Times/YouTube)

Braziliaanse douane pakt man op met 246 iPhones in z'n koffers

Man, uit VS, aangehouden op luchthaven van Cumbica bij Braziliaanse stad São Paulo


Op de luchthaven van Cumbica bij de Braziliaanse stad São Paulo heeft de douane een man aangehouden die met 246 iPhones het land in wilde. Volgens de Braziliaanse krant O Globo reisde de man het land binnen vanuit de Verenigde Staten.

Hij probeerde de douane te omzeilen door met drie met iPhones volgestouwde koffers de rij 'niets aan te geven' te kiezen, maar dat mislukte.

Alle telefoons waren van het model iPhone X. Het goedkoopste model, met een geheugencapaciteit van 64 gigabyte, kost in de VS 999 dollar (zo'n 780 euro). In Brazilië liggen de prijzen ongeveer op het dubbele. De 246 toestellen vertegenwoordigen een waarde die 491 keer zo hoog is als de toegestane hoeveelheid goederen of geld die iemand Brazilië binnen mag brengen (ongeveer 390 euro).

De man is aangehouden wegens het ontduiken van invoerbelasting en overgedragen aan de Federale Politie. De telefoons zijn in beslag genomen.


(Suriname Mirror/O Globo/AD)

Onderzoek naar mensenhandel op Sint Maarten

Drie Filipijnse vrouwen zouden slachtoffer van mensenhandel zijn geworden



De Unit Mensenhandel en Mensensmokkel van de politie op Sint Maarten doet onder leiding van de Officier van Justitie momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke mensenhandel, waar drie Filipijnse vrouwen het slachtoffer van zijn geworden, zo meldt het Openbaar Ministerie op het eiland vanmiddag, vrijdag 3 augustus 2018.

Zij werkten bij twee verschillende werkgevers in het huishouden en de vraag die onderzocht wordt, is of er sprake is van uitbuiting.

Toen deze zaak twee weken geleden werd gemeld, gaven de vrouwen aan vooral terug naar de Filipijnen te willen gaan. De politie heeft in opdracht van en overleg met de Officier van Justitie daarin bemiddeld tussen de werkgevers en de Filipijnse vrouwen.

De vrouwen, die aanvankelijk instemden met wat de werkgevers aangeboden hadden, hebben later zich teruggetrokken en hebben geen gebruik gemaakt van de geboden mogelijkheid om terug te reizen.

Het Openbare Ministerie en politie staan voor de bescherming van de rechten van de mens. Het strafrechtelijk onderzoek is nog niet afgerond, waardoor op dit moment niet meer vrijgegeven kan worden.

Ledenraad CLO niet akkoord met bod 15% salarisverhoging van regering

'Ambtenaren willen eenzelfde bezoldiging volgens gelijkheidsbeginsel, conform de leerkrachten'


De Ledenraad van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) gaat niet akkoord met de 15% salarisverhoging die de regering wil geven aan de ambtenaren. De CLO had de incorporatie van Srd 500 koopkracht gevraagd op het loon. Daarop moest een verhoging komen in de eerste fase van 25%. De regering geeft 10% minder. 

De leden staan achter de eis van het bestuur van de ambtenarenbond, aldus Starnieuws.

Op de vergadering werd vandaag, vrijdag 3 augustus 2018, een motie ingediend, waarin het voorstel van de regering is verworpen. De Ledenraad vindt, dat de CLO ook uit FISO (Functie Informatiesyssteem Overheid) moet stappen en moet komen met een een passende loonreeks.

Aangegeven werd, dat de leden achter het bestuur staan, maar dat de regering een betere waardering moet geven aan de ambtenaren.

'Wat de ambtenaren willen, is eenzelfde bezoldiging volgens het gelijkheidsbeginsel, conform de leerkrachten', staat in de motie die aangenomen is.

Het CLO-bestuur moet terug naar de onderhandelingstafel. Er is een ultimatum gesteld van één week. Volgende week vrijdag komt de Ledenraad van de CLO weer bijeen. Verwacht wordt dat er dan een positief resultaat is bereikt.

9-Jarig meisje beschuldigt oom (45) van seksueel misbruik

Oma van meisje betrapt de oom met het meisje in een slaapkamer


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 3 augustus 2018, dat een 9-jarig meisje haar oom van 45 jaar beschuldigt van seksueel misbruik. Volgens het meisje logeerde zij bij haar oma aan de Hoogestraat in Paramaribo toen de oom op een middag kwam en haar in een slaapkamer heeft misbruikt.

De grootmoeder van het meisje heeft de man op heterdaad betrapt.

Na de betrapping werd de politie ingeschakeld, die op haar beurt de verdachte oom heeft overgebracht naar het politiebureau. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld.

Het verdere onderzoek is overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname.

Model Kim Feenstra maakt zich hard voor zwerfdieren op Curaçao en Bonaire

(Bron foto: Twitter)
Feenstra is ambassadrice van Stichting Dierenhulp en steunt sterilisatie-actie van 2.000 dieren


Kim Feenstra maakt zich naast haar werk als model en fotograaf hard voor dieren die op straat leven. Als ambassadrice van Stichting Dierenhulp gaat ze 2000 dieren op de Nederlandse eilanden Curaçao en Bonaire steriliseren. 

'Dieren die op straat leven, of ze nou wel of geen eigenaar hebben, fokken helaas maar door. De problemen die daardoor ontstaan zorgen weer voor nog meer ellende. Terwijl een simpele ingreep zorgt voor minder dieren en bovendien veel gezondere dieren', zegt Feenstra, die op haar vele reizen veel dierenellende heeft gezien.


'De vrijwilligers hebben het hart op de juiste plek en jarenlange ervaring op dit vlak. Bovendien is het een diervriendelijke aanpak die direct bij de bron al veel leed voorkomt.'

 Stichting Dierenhulp steriliseert al jaren op grote schaal dieren op Curaçao en Bonaire.

(Suriname Mirror/RTL Boulevard/Twitter)

Raad van Advies: 'Warenwet niet het meest geschikte middel om plastic aan banden te leggen'

'De tijd is rijp om milieukaderwetgeving vast te stellen en te implementeren’


De Warenwet is niet het meest geschikte middel om het eenmalig gebruik van plastic draagtassen, bekers en rietjes en bekers en bakken van polystyreen (foam) aan banden te leggen. De Landsverordening openbare orde leent zich daarvoor beter. Dat concludeert de Raad van Advies (RvA) na bestudering van de initiatief-ontwerpwet voor aanpassing van de Warenlandsverordening die is ingediend door de MAN-fractieleden Giselle Mc William, Elsa Rozendal, Eugene Cleopa en Wimbert Hato, aldus vandaag, vrijdag 3 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

De warenwetgeving heeft primair tot doel om de volksgezondheid te beschermen voor wat betreft voedselveiligheid, terwijl met het verbod ‘tot het verstrekken van plastic draagtassen en ander plastic en polystyreen materiaal’ de bescherming van het milieu voorop staat.

De RvA ziet het initiatief-ontwerp als een goed uitgangspunt om te komen tot ‘een groter samenhangend geheel van noodzakelijke milieuwetgeving die tot heden is uitgebleven’ en ‘acht de tijd rijp om milieukaderwetgeving vast te stellen en te implementeren’.

In afwachting van een dergelijke kaderwet geeft de RvA in overweging om het wetsontwerp te regelen in de Landsverordening openbare orde, omdat daarin al regels zijn opgenomen met betrekking tot de bescherming van het milieu.

Bedrijven op Curaçao recyclen via Green Force hun ICT-batterijen

Green Force zorgt er voor dat batterijen op meest milieuvriendelijke wijze worden gerecycled


Dynaf, Indel en MCB recyclen via Green Force hun ICT-batterijen. Green Force zorgt er op haar beurt goed voor dat de batterijen op de meest milieuvriendelijke wijze worden gerecycled. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vrijdag 3 augustus 2018, op grond van onderstaand bericht van Green Force.

Op de foto's zijn pick-ups vol batterijen te zien die onlangs door Dynaf zijn afgeleverd.

Vordering OM Curaçao ontneming ruim 2 miljoen gulden van oud-premier Schotte en partner 'zonder enige basis'

'OM heeft geen enkel inhoudelijk argument naar voren gebracht'


De vordering van het Openbaar Ministerie voor de ontneming van ruim 2 miljoen gulden van oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en zijn partner Cicely van der Dijs, is zonder enige basis. Dat heeft de verdediging van het tweetal gisteren in de rechtbank tijdens dag twee van de behandeling van het vorderingsverzoek naar voren gebracht, zo schrijft vandaag, vrijdag 3 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens het verdedigingsteam van Schotte en Van der Dijs ‘geen enkel inhoudelijk argument naar voren gebracht en heeft dus niet aan haar bewijslast voldaan’.

'Het feit dat de rechter drie dagen heeft uitgetrokken voor de behandeling van de ontnemingsvordering, heeft al aangetoond dat een vonnis in de strafzaak Babel niet automatisch betekent dat iemand zich persoonlijk verrijkt heeft en dus automatisch geld kan worden ontnomen', aldus de verdediging, die verder stelt dat dit een ‘misvatting’ is van het OM. 'En die is vandaag rechtgezet in de rechtszaal.'

De verdediging van Schotte en Van der Dijs heeft het gerecht verzocht pas uitspraak te doen in de ontnemingszaak wanneer de Hoge Raad in cassatie heeft geoordeeld. Wanneer dat gaat gebeuren, is vooralsnog onbekend. De verdediging meent, dat wachten tot een onherroepelijk vonnis op zijn plaats is; de veroordeling van de oud-premier en zijn partner staan immers nog niet vast.

De rechter liet gisteren weten onder andere wegens de complexiteit van deze zaak meer tijd nodig te hebben en daarom pas op 30 augustus uitspraak te zullen doen. 'Ook dit laat al zien dat de stelling van het OM, dat direct geld kan worden ontnomen na een veroordeling niet juist is', zo meent de verdediging.

MAN-fractie wil meer duidelijkheid over het fenomeen ‘red tape’ en gevolgen voor Curaçaose economie

Fractie wil vergadering van Centrale Commissie met vier ministers


De fractie van coalitiepartij MAN wil dat de Staten bij elkaar komt om meer duidelijkheid te krijgen over het fenomeen ‘red tape’ en de gevolgen daarvan voor de Curaçaose economie. 

De partij vraagt Statenvoorzitter William Millerson (PAR) een vergadering van de Centrale Commissie uit te roepen en daarvoor vier ministers uit te nodigen: premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in diens hoedanigheid als minister van Algemene Zaken, minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Natuur en Milieu en minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 3 augustus 2018.

Volgens de MAN-fractie klinkt er sinds Curaçao in 2010 een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd, kritiek vanuit de commerciële wereld en de samenleving dat het jaren duurt voordat vergunningen worden toegekend en dat het proces veel te veel tijd in beslag neemt.

'Jaar in jaar uit zegt de overheid het probleem uit de weg te helpen, maar tot de dag van vandaag, zien wij geen verandering', aldus de fractie in een persbericht.

De partij vindt het belangrijk dat, gezien de huidige slechte economische situatie waarin het eiland verkeert, een discussie wordt gevoerd over wat red tape precies is en ‘welke oplossing we samen kunnen bereiken.

Suriname werkt aan wet om geven van blikvoeding aan baby's aan banden te leggen....

Voordelen van borstvoeding aan baby centraal tijdens Borstvoeding Week


Minder dan drie procent van Surinaamse moeders geeft hun baby's de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zei woensdag 1 augustus 2018 bij de lancering van de Borstvoeding Week in het Mungra Medical Center (MMC) in Nieuw-Nickerie, dat het ministerie bezig is met het ontwikkelen van een wet om het geven van blikvoeding (formula) aan banden te leggen.  Dit bericht het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Tijdens de Borstvoeding Week, die door de afdeling Family and Community Health van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) in samenwerking met de Stichting ter Bevordering van Borstvoeding (Stibosu) wordt gecoördineerd, wordt extra nadruk gelegd op het informeren en aanmoedigen van moeders over de voordelen van borstvoeding voor het jonge kind.

Er wordt verder ook aandacht geschonken aan het verankeren van borstvoeding in beleidsvorming aangaande voeding, voedselveiligheid en het terugdringen van armoede.

Tijdens de week staan ook sterke partnerschappen tussen de lokale autoriteiten, de gezondheidsinstellingen en internationale organisaties centraal.

Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de Pan American Health Organization (PAHO) in Suriname, benadrukte ook het belang van het geven van borstvoeding. 'Breastfeeding is a universal solution to give everybody the same equal start in life', aldus Gebre.

CLO verwacht van Financiën een loonreeks op basis onderhandelingen die gevoerd zijn

CLO wil de Srd 500 koopkrachtversterking toevoegen aan het loon


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) zal vandaag, vrijdag 3 augustus 2018, aan de Ledenraad de stand van zaken doorgeven over de onderhandelingen rond de salarisverhoging. Dat bericht Starnieuws. Bestuurslid Michael Miskin hoopt, dat op de vergadering toch nog een loonreeks kan worden gepresenteerd. Het ministerie van Financiën was gisteren nog bezig met de doorberekening. 

De CLO heeft gevraagd om de Srd 500 koopkrachtversterking toe te voegen aan het loon. Dit is nodig om de lagere inkomensgroepen op te trekken. De incorporatie komt volgens Miskin neer op een verhoging van 70% voor de laagste inkomensgroepen en 10% voor de topsalarissen. Op dit bedrag wil de CLO in de eerste fase een loonsverhoging van 25%.

De CLO gaat voor een loonsverhoging van totaal 111%. Van het ministerie van Financiën verwacht de CLO een loonreeks op basis van de onderhandelingen die gevoerd zijn. Verder moet een schema worden overeengekomen over de betaling met terugwerkende kracht tot januari 2017. Ineens toekennen van het gehele bedrag, werkt inflatie in de hand.

Miskin merkt op, dat de regering een trend heeft gezet door de lonen van de leerkrachten te verhogen. Dit brengt met zich mee dat alle groepen zich gaan roeren. De regering heeft onlangs het personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname een verhoging van 92% toegekend. De Surinaamse Politie Bond is aan het onderhandelen over de herwaardering.

Binnen CLO zetten ook verschillende groepen druk op het bestuur om tot overeenstemming te komen met de regering.

Scholieren en studenten tegen verhogen inschrijfgeld dienen petitie in bij Assemblee

De groep eist, dat de maatregel voor schooljaar 2019/2020 wordt teruggedraaid

 
Scholieren en studenten die het niet eens zijn met het verhogen van het inschrijfgeld, hebben gisteren een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. De groep, onder leiding van Edgar Sampie en Livio Aminta, eist dat de maatregel voor het schooljaar 2019/2020 wordt teruggedraaid. Het bedrag moet betaalbaar zijn. 

'We zijn realistisch dus we weten dat het voor dit jaar bijna niet meer zal lukken, omdat sommige mensen het geld al hebben gestort. Maar, voor het jaar daarop willen we wel dat het wordt teruggedraaid', zegt Sampie in de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 3 augustus 2018.

Voor dit jaar willen de initiatiefnemers dat de regering mensen helpt die het bedrag niet kunnen opbrengen. Vooral leerlingen en ouders van Sipaliwini en Brokopondo hebben deze ondersteuning nodig.

Sampie stelt, dat de petitie landelijk door iets meer dan duizend scholieren en ouders is ondertekend. Het grootste deel van de ondertekenaars is schoolgaand of studerend.

De actievoerders noemen de plotselinge verhoging van het inschrijfgeld wanbeleid. Zij kunnen zich niet voorstellen, dat minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dit besluit door de keel probeert te drukken van de ouders.De protesterende jongeren maken zich vooral zorgen om de minder draagkrachtigen.

'Continu vervangen van de leiding is niet gezond voor een instelling'

'De bond kan enigszins last ondervinden wanneer leiding ’s Lands Hospitaal vervangen wordt'


'Het continu vervangen van de leiding is niet gezond voor een instelling', aldus bondsvoorzitter Imro Edam vandaag, vrijdag 3 augustus 2018, in de Ware Tijd, naar aanleiding van de wisseling van de wacht bij ’s Lands Hospitaal. De bond kan enigszins last ondervinden wanneer de ziekenhuisleiding vervangen wordt. 

De bond heeft enkele weken geleden overeenstemming kunnen bereiken over een deel van de collectieve arbeidersovereenkomst. 'Er is al getekend voor dat deel. Het betreft de acute zaken die in het wensenpakket waren opgenomen. Het gaat om onder ander de aanpassing van de middag- en wachttoelages en kledinggeld', zegt hij.

De zaken die onderaan de prioriteitenlijst staan zijn onder andere regelingen bij overlijden van een personeelslid. De bondsvoorzitter zit nu in het buitenland. Het was de bedoeling dat de onderhandelingen na zijn terugkeer vervolgd zouden worden. Nu de directeur weg is zal Edam het proces voortzetten met de waarnemend directeur. Hij verwacht dat de onderhandelingen vlot zullen verlopen, omdat de waarnemer eerder ook bij de gesprekken aanzat.

'We gaan niet wachten totdat er een andere directeur komt, want dat zal tijdrovend zijn', onderstreept Edam.

PL: 'NDP ontplooit met staatsmiddelen activiteiten te stafdorp Mariënburg op 9 augustus'

'Activiteiten rond 128 jaar Javaanse Immigratie worden georganiseerd door de NDP'

'De flyer is duidelijk, het is pure volksbelazerij, denken ze echt dat het volk niet kan lezen?'


Assembleelid tevens hoofdbestuurslid Ingrid Karta-Bink van de Pertjajah Luhur (PL) is furieus, dat de NDP met staatsmiddelen activiteiten zal ontplooien op de locatie van stafdorp te Mariënburg op 9 augustus, in verband met 128 jaar Javaanse Immigratie. 

Op een persconferentie van de partij gisteren heeft de volksvertegenwoordigster benadrukt, dat districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne zowel mondeling als per brief aan haar heeft meegedeeld, dat het districtscommissariaat en het Kabinet van de President activiteiten zullen ontplooien op de desbetreffende locatie. Een flyer laat echter duidelijk zien, dat de activiteiten georganiseerd worden door de NDP.

Intussen heeft Kali op Starnieuws ontkend dat het om een NDP-aangelegenheid gaat. Volgens hem gaat het om een activiteit van het commissariaat, de Nationale Jubileumcommissie en het Kabinet van de President.

'De flyer is duidelijk. Het is pure volksbelazerij. Denken ze echt dat het volk niet kan lezen?', zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo in reactie op de verklaring van de districtscommissaris van Commewijne.


Volgens Karta-Bink is 'Day of the Wong Jawa' het hart en het fundament van de partij. De partij viert sinds jaar en dag haar herdenkingsactiviteiten in het kader van deze dag op Mariënburg, omdat de eerste Javaanse immigranten daar voet aan wal hebben gezet.

'Weet u wat mij geraakt heeft toen hij belde om te zeggen, dat onze aanvraag niet is gehonoreerd en dat de organisatie in handen ligt van het commissariaat en het Kabinet? De flyer is helemaal in het paars. De naam van de partij, de NDP, staat er op. Dan vraag je je af, een autoriteit die onafhankelijk moet zijn in het district, organiseert 'Day of Wong Jawa' op Mariënburg, helemaal paars gekleurd, met NDP logo. Is dát geen corruptie? Corruptie op hoog niveau, zeg ik.'

Zij merkt op, dat wanneer de PL 'Day of the Wong Jawa' viert, de activiteiten uit eigen middelen worden bekostigd. Karta-Bink bracht het vlaggenproject in herinnering, toen vlaggen gekocht moesten worden en de partij zogenaamd geld had geleend aan een ministerie. 'Waar gaan we naar toe? Kan toch niet dat staatsmiddelen misbruikt worden, terwijl we weten dat de politie geen of versleten banden heeft en niet kan uitrukken, omdat ze geen benzine heeft? De brandweer kan niet uitrukken, omdat ze geen benzine heeft. Radiologische behandelingen moeten we nu betalen. Moeders zijn bezig bij DNA een petitie in te dienen, omdat ze verhoogde schoolgelden niet kunnen betalen. Waar gaan we naartoe?'

De parlementariër vraagt zich af of deze staatsmiddelen niet beter aangewend konden worden voor de mofinawans. 'Maar nee, hij wil deze groep misleiden. Pas op, gebruik uw verstand. Gebruik uw verstand wanneer mensen u willen misbruiken en misleiden. Wanneer wij van Pertjajah Luhur verandering en verbetering willen brengen in een situatie, dan menen we het. We gaan geen verdeel- en heerspolitiek bedrijven, zoals de NDP. Maar, niemand gaat ons klein krijgen, want wij gaan onze 'Day of the Wong Jawa' en 'Bigi Sma Day' vieren in ons enige Openlucht Museum te Nieuw-Amsterdam. Dat dreigt nu ook al te sluiten, dus laten wij het museum die boost geven om te kunnen blijven bestaan.'

Gajadien (VHP) ziet rij- en voertuigenbelasting als een dubbele heffing

'Regering kan bij wet van de Wegenautoriteit een inhouding plegen voor infrastructuur'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) kan zich niet vinden in de wederinvoering van rij- en voertuigenbelasting. Hij ziet dit als een dubbele heffing, omdat de regering bij wet van de Wegenautoriteit reeds een inhouding kan plegen voor infrastructuur. Bij staatsbesluit van 2006 is dit bedrag gesteld op 6 cent per liter brandstof. 

Gajadien hekelt het feit - aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 3 augustus 2018 - dat de regering niet kan aangeven of deze heffing genoeg is of niet en waarom/ De cijfers zijn niet gepresenteerd tijdens de openbare commissievergadering in de Assemblee van woensdag.

De politicus merkt op, dat met de introductie van de governmenttake, rij- en voertuigenbelasting afgeschaft was. Deze regering heeft de governmenttake juist verhoogd in 2010 en wenst nu ook de rij- en voertuigenbelasting door te voeren.

'Heffing op brandstof is rechtvaardiger dan die op basis van gewicht van een voertuig, omdat via brandstof het gekoppeld wordt aan het verbruik en mate van gebruik van de wegen', aldus Gajadien. Volgens hem is er geen rek meer in de samenleving om deze heffing additioneel te gaan betalen.

De regering wil de rij- en voertuigenbelasting die in 2000 is afgeschaft per januari 2019 weer invoeren.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën moet nog vragen beantwoorden van de commissie die de wet voorbereid voor openbare behandeling. De regering hoopt ruim Srd 100 miljoen te incasseren met deze belasting.

Vanuit NDP-hoek wordt gejammerd over tv-programma ‘Sranan Tide naa Dey’ van Edward Belfort

Belfort zou etnische sentimenten aanroeren en aanzetten tot etnische haat

(Bron screenshot: Apintie TV)
Programma wordt uitgezonden door Apintie-televisie en Asosye TV


Ingrijpen van regeringswege in het programma ‘Sranan Tide naa Dey’, dat wordt uitgezonden op Apintie-televisie en Asosye TV, moet niet uitgesloten worden, aldus althans de Ware Tijd donderdag 2 augustus 2018. Presentator Edward Belfort, ABOP-parlementslid, zou buiten de vergunningsvoorwaarden handelen van de zenders. 

In niet mis te verstane bewoordingen werd afgelopen week in het radioprogramma ‘Bakana Tori’ van staatszender SRS opgeroepen, dat de autoriteiten moeten ingrijpen, omdat Belfort etnische sentimenten zou aanroeren en zou aanzetten tot etnische haat. In verschillende uitzendingen noemt de politicus president Bouterse een marronhater en wordt gesteld dat hij niet van inheemsen en marrons, en noch minder van Hindoestanen houdt.

In de aflevering van het programma op 30 juli noemde Belfort het besluit van de NDP om Ashwin Adhin in Wanica kandidaat te stellen bij de komende verkiezing, een manier om de Hindoestanen in dat gebied te belazeren. 'Bouterse is een toxische en desastreuze leider.'

Volgens Belfort zijn de inheemsen en marrons de meest achtergestelde groepen die steevast door Bouterse voor de gek worden gehouden. Hij roept zijn marronbroeders André Misiekaba (NDP) en Ronny Asabina (BEP-voorzitter) op zich te bundelen, omdat naar zijn mening het tweetal wordt misbruikt door Bouterse. Ook werpt hij op, dat Joan Dogojo is bedankt als minister, omdat ze marron is. 'Misiekaba Bouta na lobi yu. Bouta na lobi dyuka. Busi konde baala meki un bondru.'

Directeur Charles Vervuurt van Apintie Radio en Televisie wil voorlopig niet reageren en wacht een mogelijke brief af.

Directeur Romario Pinas van Asosye TV valt niet over de inhoud van het programma. Volgens hem wordt er daarbuiten lovend over het programma, dat op band wordt aangeleverd, gesproken. Hij stelt dat de inhoud wel wordt gescreend. Pinas stelt dat er van alles op verschillende radiostations wordt geroepen door anderen.

Uitbaggeren Surinamerivier heeft wèèr aandacht van ministerie van OWT en C

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
'Ministerie bekijkt momenteel serieus naar mogelijkheden om Surinamerivier uit te baggeren'

Uitbagger-verhaal wordt om de zoveel tijd sinds 2004 uit een lade getrokken en verdwijnt vervolgens weer

 
Volgens het Dagblad Suriname van donderdag 2 augustus 2018 is het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) momenteel op het hoogste niveau bezig om aandacht te schenken aan het uitbaggeren van de Surinamerivier. Deze week zijn er technische gegevens verwerkt in een werkdossier en is met stakeholders overleg gevoerd. Dit meldt Neville Pengel, woordvoerder van het ministerie.

Het ministerie bekijkt momenteel volgens Pengel serieus naar mogelijkheden om de Surinamerivier uit te baggeren. Er is een begroting opgemaakt. Het getal daarvan kon echter - vreemd genoeg - nog niet worden achterhaald. 'Wij bekijken even de verschillende opties om een design build en een finance project uit te voeren', stelt Pengel. Er is vooralsnog geen tijdlimiet verbonden aan dit idee.

Het uitbaggeren van de Surinamerivier gaat al enkele jaren beleidsagenda’s op en af. In 2014 leek alles gereed te zijn om van start van te gaan met een baggerproject, totdat de regering plotseling de operatie voor onbepaalde tijd on hold zette. Het project was toen geraamd op ruim 20 miljoen Amerikaanse dollar. De vaargeul zou vanaf de monding van de Surinamerivier tot aan Domburg worden uitgediept.

Onlangs maakte de minister van Handel, Industrie en Toerisme, Stephen Tsang, een bedrag bekend van 145 miljoen Amerikaanse dollar, in tegenstelling tot een voorstel van het bedrijfsleven van 30 miljoen.

Inmiddels blijkt volgens recente metingen van de Maritieme Autoriteit Suriname, dat de Surinamerivier in vergelijking met de vorige meting, minder diep is. Dit heeft een gevolg voor het watertransport en vervolgens op de gehele Surinaamse economie. Het uitbaggeren van de rivier zou volgens critici het land kunnen redden van een economische ramp.

Al sinds 2004 wordt gesproken over het uitbaggeren van de Surinamerivier. Vele malen zijn toezeggingen gedaan over het moment waarop met de werkzaamheden zou worden begonnen. Suriname Mirror besteedde 27 juni uitgebreid aandacht aan het stoffig geworden uitbagger-sprookje van de regering.

Verschillende cijfers in Nicaragua over aantal doden tijdens betogingen tegen regering-Ortega

Parlementaire Waarheidscommissie: 'Sinds half april 265 mensen gedood in protesten'

(Bron foto: Canal Abierto)
- IACHR spreekt van 317 doden waaronder 21 politieagenten en 23 minderjarige slachtoffers
- Volgens regering zijn er 195 dodelijke slachtoffers gevallen
- Cenidh, Centro Nicaragüense de Derechos Humanos: 302 doden
- ANPDH (Asociación Nicaragüense Pro Derechos Humanos): 448 dodelijke slachtoffers


In Nicaragua zijn volgens de Waarheidscommissie tijdens betogingen tegen de regering van president Daniel Ortega sinds half april 265 mensen om het leven gekomen. Dat zijn er duidelijk meer dan de begin deze week door de regering genoemde 195 dodelijke slachtoffers. Mensenrechtenorganisaties hebben echter veel meer doden geteld.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights) zei donderdag 2 augustus 2018, dat het dodental bij gewelddadige protesten in Nicaragua tegen de regering van president Daniel Ortega 317 bedraagt, waaronder 21 politieagenten en 23 minderjarige slachtoffers.
De cijfers werden bevestigd door personeel in Nicaragua, aldus de IACHR - een autonome tak van de in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten - in een verklaring.

De protesten tegen de vroegere revolutionaire leider Ortega waren midden april losgebarsten na de aankondiging van een hervorming van de sociale zekerheid. Hoewel Ortega de hervorming annuleerde, blijven de demonstranten eisen dat Ortega en zijn vrouw, vicepresidente Rosario Murillo, opstappen.

Murillo garandeerde woensdag lokale tijd, dat de regering streeft naar 'gerechtigheid en schadeloosstelling' voor de getroffen families. De betogingen omschreef ze als 'een poging tot een staatsgreep en terroristisch'. 'Deze terroristen, aanstichters, medeplichtigen, daders en criminelen” mogen niet ongestraft blijven', verklaarde ze in de Nicaraguaanse pers.

De meeste dodelijke slachtoffers zijn volgens de Waarheidscommissie mannen (241). Dertien doden zijn minderjarig. De meeste slachtoffers zijn afkomstig uit de provincie Managua (114), waar een derde van de 6 miljoen inwoners leeft.

De parlementaire Waarheidscommissie voor het onderzoek van de dodelijke gevallen wordt door regeringsaanhangers gedomineerd.

Volgens het Centrum voor Mensenrechten (Cenidh, Centro Nicaragüense de Derechos Humanos) kwamen bij confrontaties tussen demonstranten en politie tot dusver 302 mensen om het leven. De mensenrechtenorganisatie ANPDH (Asociación Nicaragüense Pro Derechos Humanos) heeft het zelfs over 448 dodelijke slachtoffers. Bovendien spreken de menenrechtenorganisaties van meer dan 2.000 gewonden en honderden gearresteerde en vermiste mensen.

(Suriname Mirror/MetroTime/AFP)

'Brazilië hoeft zich niet schuldig te voelen over verleden als 's werelds grootste slavenimporteur'

Jair Bolsonaro, extreemrechtse presidentskandidaat: 'Brazilië is geen schuld verschuldigd aan zijn zwarte burgers'

'Over welke historische schuld heb je het, ik heb niemand iemand in de slavernij gestuurd'


Jair Bolsonaro, een extreemrechtse presidentskandidaat in Brazilië, heeft gezegd dat het land zich niet schuldig hoeft te voelen over zijn verleden als 's werelds grootste slavenimporteur. De voormalige legerkapitein zei maandag 30 juli 2018, dat Brazilië 'geen schuld' verschuldigd is aan zijn zwarte burgers tijdens een interview op de Braziliaanse talkshow Roda Viva.

'Over welke historische schuld heb je het? Ik heb niemand iemand in de slavernij gestuurd', zei hij, voordat hij erop bleef aandringen, dat Portugese handelaren niet verantwoordelijk waren voor de transatlantische slavenindustrie in Brazilië, maar dat zwarte mensen 'zelf de slaven' hebben gestuurd.

Brazilië schafte de slavernij af in 1888. Het importeerde meer slaven dan welk ander land ook.



Tijdens het interview zei het 63-jarige congreslid ook dat hij, indien verkozen, zou proberen het beleid terug te brengen dat werd ingevoerd door voormalig presidente Dilma Rousseff, die wijdverspreide quota introduceerde voor zwarte burgers in banen in het hoger onderwijs en in de publieke sector, ontworpen om ongelijkheid aan te pakken in Brazilië.

Bolsonaro's opmerkingen lokten debat en kritiek uit op social media, met de hashtag #RodaViva trending op Twitter in Brazilië.

Presidentskandidate Marina Silva, momenteel derde in opiniepeilingen, zei op Twitter dat Bolsonaro 'niemand's stem' verdiende.

Een beeld van de presentator van Roda Viva, luisterend naar Bolsonaro met haar hoofd in haar handen, ging ook viraal.


De supporters van Bolsonaro prezen het interview, met een Twitter-gebruiker die schreef: 'Ik wil Jair Bolsonaro als de volgende president van Brazilië' en een andere zegt dat het interview 'het beste' was.

Bolsonaro staat momenteel tweede in de meeste opiniepeilingen na de gevangengenomen voormalige president Luiz Ignacio Lula da Silva, die mogelijk niet in aanmerking komt om te worden gekozen  nadat hij is veroordeeld als onderdeel van een corruptieonderzoek in het land.

Bolsonaro, 'Trump van de Tropen', wordt gezien als een alternatief voor de politieke elite en heeft toegezegd om hard te zijn op corruptie en criminaliteit.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Twitter/YouTube)