zaterdag 11 januari 2020

Fake Facebookpagina van minister Yldiz Pollack-Beighle

Via vals profiel worden Facebookgebruikers 'leningen' aangeboden



'Het is gebleken dat kwaadwilligen een valse Facebookpagina hebben aangemaakt op naam van de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Yldiz Pollack-Beighle. Met dit vals profiel wordt er contact gemaakt met willekeurige mensen via Facebook Messenger, waarbij er leningen worden aangeboden.'

Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 11 januari 2020.

De bewindsvrouwe betreurt het ten zeerste, dat mensen zover gaan om eerlijke burgers op een listige wijze beet te nemen. Middels chatberichten wordt personen voorgehouden, dat Suriname een overeenkomst heeft gesloten met een bank in Frankrijk om burgers financieel te helpen bij het opzetten van hun eigen project of om hun eigen huis te kopen tegen een rente van 1.9%.

De minister laat weten, dat zij geen persoonlijke Facebookpagina heeft en drukt burgers op het hart niet in te gaan bij het krijgen van dergelijke berichten.

Dat men moedwillig ertoe overgaat Facebook te gebruiken om bedrog te plegen, is afkeurenswaardig, aldus het NII.

Op Facebook zijn overigens meerdere fake pagina's te vinden van Yldiz Pollack-Beighle.... Of daartegen actie is of wordt ondernomen is niet bekend.

NDP-Assembleelid Bouva roept op tot nadenken over spinoff-effect olievondst

'De olievondst is niet iets van een bepaalde politieke partij of afkomst'


De Apache-Total olievondst voor de kust van Suriname zou een behoorlijk spinoff-effect teweeg kunnen brengen, waarover goed moet worden nagedacht. NDP-Assembleelid en vicevoorzitter van de Assemblee Melvin Bouva zegt dat Surinamers zich gaan moeten afvragen welke bijdrage zij in deze ontwikkeling willen leveren, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NIO) zaterdag 11 januari 2020. 

Ook moet volgens Bouva beseft worden, dat Suriname en Guyana, waar meerdere olievondsten voor de kust zijn gedaan, op een bepaalde manier ten voordele van hun samenlevingen gaan moeten optrekken. Voor wat Suriname betreft zegt de volksvertegenwoordiger, dat beide landen moeten nagaan wat we met deze kans kunnen doen. 'We kunnen het verspillen, maar kunnen ook er het beste van maken.' 

Bouva roept de samenleving op om ondersteuning te blijven geven aan wat goed is voor Suriname en aan de koers en richting die momenteel zijn uitgezet. Het belangrijkste is ook zelf na te denken wat men kan betekenen in het op handen zijnde spinoff-effect.

Bouva: 'Mensen gaan gehuisvest moeten worden. In de horecasector en de dienstverlening zal er een spinoff zijn. Ga nadenken wat je kan gaan betekenen.' De vicevoorzitter van het parlement zegt dat de zaak niet 'zo zwart' bekeken moet worden. Surinamers moeten beseffen, dat ook Guyana olie heeft gevonden en dat de twee buurlanden ten voordele van hun samenleving gaan moeten optrekken. Bouva denk zelfs dat beide landen niet het aantal mensen hebben, dat nodig zal zijn voor de ontwikkeling in de komende 10-15 jaar.

Volgens de volksvertegenwoordiger is de olievondst niet iets van een bepaalde politieke partij of afkomst. Hij zegt dat wat de uitkomst van de aanstaande verkiezingen ook moge zijn, het besef er moet zijn dat Surinamers ook na de verkiezingen verder moeten en hard zullen werken aan de verdere groei en ontwikkeling van het land.

Argentijnse studente redt en neemt twee 'kittens' in huis - Katjes blijken echter jaguarundi te zijn

'Hij wachtte altijd op me als ik thuiskwam van school'


Voor de Argentijnse studente Florencia Lobo was een visreis naar de noordwestelijke provincie Tucuman veel meer dan een ontspannende dag in de natuur. Nadat ze twee kittens naast een dood dier had gevonden, bracht ze de diertjes mee naar huis en voedde ze op als haar eigen huisdieren.

Eén van hen, Tito genaamd, overleefde, maar toen ze hem naar de dierenarts bracht voor een licht gewond pootje, was de diagnose niet wat ze verwachtte. 'De dierenarts wist niet eens wat het was', vertelde ze de regionale krant El Tucumano. 'Hij vermoedde dat het geen normale kat was.'

Uiteindelijk nam de verbijsterde dierenarts contact op met het personeel van Reserva Experimental Horco Molle, die het kleine kitten positief kon identificeren als een soort poema, bekend als jaguarundi.



Toen Florencia en haar broer de kittens vonden, gingen ze er gewoon vanuit dat ze op de een of andere manier van hun moeder gescheiden waren geraakt. Hoewel ze de baby's onmiddellijk als katachtig herkenden, konden ze de overleden moeder niet als zodanig identificeren, misschien omdat wanneer ze volgroeid zijn, puma jaguarundis (Herpailurus yagouaroundi) een opvallende gelijkenis vertonen met otters, vandaar hun gemeenschappelijke naam 'otter katten'.

Toen zij zag dat de kittens, een reu en een teef, honger hadden en wanhopig aandacht nodig hadden, nam Florencia ze mee naar huis. Ze noemde het meisje Dani en de jongen Tito. Ondanks alle liefde en aandacht van Florencia, was Dani te zwak om te overleven en stierf een week later. Tito bloeide echter in zijn nieuwe huis. 'Hij wachtte altijd op me als ik thuiskwam van school', vertelde ze El Tucumano.


Nadat Florencia hem meer dan twee maanden had grootgebracht, raakten zij en het poemakatje extreem gehecht. 'Hij volgde me overal [...] toen ik floot als een vogeltje dat hij altijd kwam', legde ze uit. 'Hij houdt van spelen, bijten en  behoorlijk snel rennen. Hij ging graag op de tafel en sprong daar vandaan, hij dacht dat het normaal was.' 

Florencia heeft nooit iets vreemds opgemerkt aan de jonge jaguarundi, behalve dat hij nog wilder was dan het gemiddelde kitten. Het lijkt waarschijnlijk dat tijdens een van de acrobatische sprongen rond het huis van Florencia, Tito erin slaagde een pootje te verwonden, wat haar reis naar de dierenarts veroorzaakte - waar ze hoorde dat Tito zeker geen huiskat was. Uiteindelijk bracht Florencia de gewonde kat naar de Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad, waar ze sociaal werk studeerde, waar een van haar medestudenten suggereerde om Fundacion Argentina de Rescate Animal (FARA) te bellen. Ze zou Tito vaarwel moeten zeggen.


Voor Florencia was het echt moeilijk om afscheid te nemen van de jonge puma jaguarundi die zo'n belangrijk onderdeel van haar leven was geworden. 'Als je [een dier] grootbrengt en ervan houdt, heb je het gevoel dat het van jou is en het doet je pijn dat ze het wegnemen. Diep van binnen weet ik dat het goed is dat ze hem nemen en hem laten terugkeren naar de natuur. Het lijkt me erg dat mensen dergelijke dieren in bezit nemen of verkopen, wat er ook met hen gebeurt.'

Pedro Rodriguez Salazar, de president van FARA, bedankte Florencia voor de bereidheid om het juiste te doen en Tito terug te geven aan de natuur. 'Dit is een jagend dier en een beetje agressief, [na] van vanaf een jonge leeftijd bij mensen te hebben geleefd, in het reservaat zullen ze zijn omgeving moeten aanpassen aan zoals het voorheen was', zei hij.


Hij merkte op dat Tito 'goedgehumeurd' was en er speels uitzag, vertelde hij aan El Tucuman, veel mensen in het land die wilde dieren tegenkomen, proberen ze helaas als huisdieren te houden.

Als Tito 2 jaar oud is, is hij volwassen en klaar om terug te keren naar zijn natuurlijke habitat aan de rivier. Puma jaguarundis lijken niet alleen op otters; ze hebben ook een bovennatuurlijk vermogen om te zwemmen en vissen te vangen - een van de belangrijkste voedselbronnen in hun dieet.

Florencia kon het niet helpen, maar vergoot wat tranen toen ze afscheid nam van haar geliefde Tito. 'Ik voel dat hij verdrietig zal zijn zonder mij. Ik maak me zorgen dat hij zal worden vrijgelaten en dat hij niet weet hoe hij zijn gebruikelijke dingen moet doen, omdat hij al gedomesticeerd is.' Ze hoopt echter dat hij zijn wilde instincten kan herstellen met behulp van het dierenreservaat.

(Suriname Mirror/The Epoc Times/Facebook/Twitter)

Jongen (16) steekt oudere broer neer in woning aan Ormosiastraat, Flora

Verdachte boos op broer, omdat die weigerde dat hij met zijn auto wegreed


De 16-jarige S.K. is maandagavond 6 januari aangehouden door de politie van het bureau Flora. Hij wordt onder andere verdacht van zware mishandeling. Agenten waren naar een adres in de Ormosiastraat gegaan na de melding van een steekpartij, zo bericht het Korps Politie Suriname pas zaterdag 11 januari 2020.

Uit het politieonderzoek is naar voren gekomen, dat K. drugsgebruiker is. Hij wilde maandagavond met de auto van zijn oudere broer wegrijden, maar zijn broer wist dat te voorkomen. S.K. werd boos en bedreigde zijn broer dat hij hem zou dood steken.

Op een bepaald moment bewapende K. zich met een scherp voorwerp en viel zijn oudere broer daarmee aan die op een bed lag. K. bracht zijn broer twee steekverwondingen toe, in zijn bovenlichaam en in een bovenbeen. De broer wist te voorkomen dat hij nog meer steekverwondingen opliep door een kussen te gebruiken om de aanvallen van zijn broer af te weren.

Het slachtoffer werd per eigen gelegenheid overgebracht naar een ziekenhuis om medische hulp te krijgen. Na behandeling mocht hij weer naar huis.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is S.K. door de politie in verzekering gesteld en opgesloten in het Jeugdcellenhuis. De afdeling Jeugdzaken is belast met het verder onderzoek van deze zaak.

Spectaculaire beelden van vulkaanuitbarsting in Mexico

Uitbarsting van de Popocatépetl-vulkaan vastgelegd op beeld


Meer dan 100 webcams zijn in heel Mexico geplaatst om 'de schoonheid van Mexico te delen en te promoten'. Een van die webcams maakte spectaculaire beelden van de uitbarsting van de Popocatépetl-vulkaan, Don Goyo, 70 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad.



De time-lapse-video van de uitbarsting van donderdag van de vulkaan die door de lokale bevolking bekend staat als 'Smoking Mountain' toont een verbazingwekkende golf van lava en een kolom met as die bijna twee mijl hoog werd gestuurd, volgens de lokale krant El Universal.

(Suriname Mirror/Municipios Puebla/Twitter/El Sol de Puebla/El Manana)

Boze menigte in Mexicaanse stad Cacahoatán steekt man in brand - Slachtoffer verbrand levend

In de buurt van huis slachtoffer was 6-jarig meisje dood gevonden


Een boze menigte in de Mexicaanse staat Chiapas heeft een man in brand gestoken, nadat het lichaam van het 6-jarig meisje Jarid Cinco Díaz in de buurt van zijn huis was gevonden, zeiden openbaar aanklagers vrijdag 10 januari 2020. 

Officieren van Justitie zeiden, dat de man donderdag werd gedood door inwoners van de stad Cacahoatán, gelegen nabij de zuidelijke grens van Mexico met Guatemala. Ze zeiden dat de politie het lichaam van het meisje in hetzelfde gebied had gevonden.


Lokale media meldden, dat de man levend is verbrand.

Het kantoor van de Officier van Justitie zei in een verklaring, dat mob-rechtvaardigheid niet zou worden getolereerd, maar succesvolle vervolgingen in dergelijke gevallen zijn zeldzaam.



(Suriname Mirror/24-horas/The Associated Press/La Razon/Noticias Enlamira/Twitter)

Verbod op plastic zakken wordt van kracht in Mexico-Stad

Stad streeft naar daling plastic voor eenmalig gebruik


Met slechts 4 procent van het ooit gerecyclede afval introduceert de grootste stad van Mexico een nieuw verbod op plastic. De hoofdstad van Mexico heeft het gebruik van plastic zakken verboden. 

Het is de laatste stad die plastic voor eenmalig gebruik probeert te verminderen.

Mexico-Stad produceert jaarlijks naar schatting 4,7 miljoen ton afval. Minder dan 4 procent daarvan wordt gerecycled.

Manuel Rapalo van Al Jazeera bericht uit Mexico-Stad.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Brazilië stelt pijpleiding open zodat Boliviaans bedrijf gas kan verkopen

(Bron foto: Petronoticias)
Boliviaanse olie- en gasmaatschappij YPFB mag via Gasbol-pijpleiding gas verkopen in Brazilië buiten Petrobas om


De Braziliaanse overheid heeft de Boliviaanse olie- en gasmaatschappij YPFB toestemming gegeven om de Gasbol-pijpleiding te gebruiken om gas te verkopen aan andere bedrijven in Brazilië dan staatsoliemaatschappij Petrobras. 

Het Braziliaanse ministerie van Energie gaf groen licht aan een verzoek van een lokale dochteronderneming van YPFB om gas te verkopen via de Gasbol-pijpleiding die beide landen verbindt, die in principe alleen door Petrobras werd gebruikt tot eind 2019, toen een contract afliep.


Brazilië wil de pijpleiding van 3.150 kilometer lengte openstellen voor meer bedrijven nu de Petrobras-deal is afgelopen. De overheid streeft naar meer concurrentie als een manier om de prijzen te verlagen.

De Braziliaanse eenheid van YPFB zal Boliviaans gas leveren aan de staat Mato Grosso do Sul in Brazilië.

(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter/opetroleo.com.br)

Update- ABOP en NPS ergeren zich aan politiek aangestuurde fake-reacties en -berichten op social media - NDP gaat onverminderd door met rotzooi plaatsen op haar vele Facebookpagina's...

ABOP: 'Dit zijn geen mensen die hun vaderland liefhebben'

NPS-voorzitter Rusland: 'Een vaste groep met fake accounts geeft die negatieve reacties'


De ABOP constateert, dat de discussies op social media steeds feller worden. 'Vooral het aantal racistische reacties verbaast ons. Dit zijn geen mensen die hun vaderland liefhebben', schrijft de partij in een persbericht, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 7 januari 2020. 

Het persbericht van de ABOP is gebaseerd op een mini-onderzoek, zegt hoofdbestuurslid Marinus Bee. 'Er zijn heel veel fake accounts op social media die mensen in de samenleving opjutten tegen elkaar. Wij hebben gezegd dat wij een beroep willen doen op andere politieke partijen voordat het te laat is. Wij roepen op tot het voeren van een verkiezingscampagne in eenheid, zonder haat.'

De partij van Ronnie Brunswijk roept op om de verkiezingen in te gaan als volwassenen. 'Als broeders en zusters, die een andere politieke visie hebben, maar altijd bereid zijn om te praten. Jammer genoeg constateert ABOP een toename van haatvolle retoriek in de samenleving. Wij betreuren dit enorm.' 

 Volgens de partij wordt de samenleving geconfronteerd met talloze fakereacties - voornamelijk op nieuwsberichten - die bedoeld zijn om de publieke opinie te beïnvloeden. 'Terwijl wij allemaal hetzelfde volkslied zingen en onder dezelfde vlag onze eed afleggen, worden Surinamers rioolratten genoemd en voor vijanden en landverraders uitgemaakt, indien zij een andere mening of zienswijze hebben.' De partij vraagt iedereen om zich te gedragen als geciviliseerde burgers en de verkiezingen in te gaan als volwassenen.

Ook aan de NPS gaan de aanvallen op social media niet voorbij. Voorzitter Gregory Rusland: 'Het moment waarop er iets over de partij geplaatst wordt, is er een vaste groep met fake accounts die negatieve reacties geeft. Misschien volgt deze groep social media intensief.' Volgens Rusland zijn deze personen ingehuurd door 'sommige' politieke partijen.

'Dit alles komt eenmaal mee met social media. We proberen zaken positief te benaderen. Negatieve reacties verwijderen wij meestal.'

Update zaterdag 11 januari: 
De NDP gaat onverminderd door met het plaatsen van rotzooi op haar vele Facebookpagina's, ook over 'vijant' 😂 Brunswijk:

DNA-voorzitster Geerlings-Simons: 'Kritiek oppositie dat ze door mij gekortwiekt worden is hun modus operandi'

'Op het vlak van quorum ben ik niet tevreden'


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verbaast zich niet over de kritiek van de oppositie dat ze worden gekortwiekt qua spreekruimte door de leiding van het parlement. 'Dat is hun modus operandi.' Ook de tactieken van de coalitie zijn haar niet vreemd. 

'Ik werk al 25 jaar in het parlement. Ik heb aan beide kanten gezeten en onderzoek mijn werk steeds weer en hoe ik balans daarin moet brengen', zegt ze in de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 11 januari 2020.

'Met het opgooien van de vergaderingen kan de burgerij ook zien wie meer gelegenheid krijgt voor een punt van orde. Natuurlijk hebben mensen hun meningen. Wanneer mijn coalitie teveel kritiek op mij heeft zeggen ze het aan mij en niet aan u. Als ik me als voorzitter te veel ga focussen op wat de oppositie en coalitie zeggen, zal ik mijn werk niet goed doen. Ik heb een reglement van orde en daaraan probeer ik mij te houden.'

Geerlings-Simons geeft aan, dat in het verleden de spreektijd niet werd gecontroleerd. Zij heeft daar verandering in gebracht. 'Mensen willen meer ruimte hebben om iets te zeggen. Dat wil niet zeggen, dat de voorzitter het moet toestaan. Kritiek houdt je sterk en je evalueert of het terecht is.'
Volgens haar hebben de leden gefunctioneerd op basis van de mogelijkheden die er bestaan binnen het parlement. Ook de ondersteuning om te komen tot initiatiefwetten.

Ze stoort zich eraan, dat er op bepaalde momenten geen quorum was. 'Ik moet vaak een uur wachten. Dus op dit vlak ben ik niet tevreden. Het komt wel, maar het is nog niet wat het wezen moet. In de regio ontbreekt het initiatiefrecht voor parlementariërs. Veel leden van andere parlementen hebben tegen mij gezegd, dat wij vele mogelijkheden hebben in tegenstelling tot hun waarbij zij geen initiatiefwetten kunnen indienen', legt Geerlings-Simons uit.

Zij zegt dat er zestien initiatiefwetten zijn ingediend. In de periode voor 2010 waren initiatiefvoorstellen volgens haar een hoge uitzondering. 'In Suriname hebben we een achterstand in sociaal economische wetgeving. Die hebben wij een beetje ingelopen. Ik vind dat we het beter kunnen. We kunnen niet van het ene uiterste naar het andere.' 

Over het functioneren van het parlement zal de samenleving een oordeel moet vellen. Wel probeert de parlementsvoorzitster zoveel mogelijk procedures vast te leggen. 'Het parlement heeft ten opzichte van parlementen in de regio een behoorlijke basis om te functioneren zowel technisch, professioneel en wetenschappelijk.'

Voor in- en uitvoer 10.000-50.000 Amerikaanse dollar toestemming nodig van Deviezencommissie

Melding via zogenoemd 098 H-formulier kan vanaf 15 januari niet meer

'Oppotten door samenleving en speculatie enkele oorzaken van hoge wisselkoers voor de Amerikaanse dollar'


Wie voortaan tussen de 10.000 en 50.000 Amerikaanse dollar of het equivalent daarvan in andere vreemde valuta wil uit- of invoeren zal voortaan toestemming moeten hebben van de Deviezencommissie. Een simpele aanmelding met het zogenoemde-098 H-formulier kan vanaf 15 januari aanstaande niet meer. 

Het afgelopen jaar liep het wat de in- en uitvoer van deviezen betreft de spuigaten uit, zegt Jenny Johns-Christopher, voorzitster van de Deviezencommissie, in de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 januari 2020.

'Het fysieke deviezenverkeer wordt aan banden gelegd', stelt ze. De regulering van de valuta in- en uitvoer is een van de maatregelen die getroffen wordt in het kader van de nationale risicoanalyse (NRA) van de financiële sector. Het is ook een maatregel om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

'We denken vaak dat we blij zouden moeten zijn, omdat vreemde valuta het land binnenkomen. Belangrijk is dat het legaal moet zijn', aldus de voorzitster. Een duidelijke toename van de uitvoer van deviezen was het afgelopen jaar volgens haar niet te merken. Wat het laatste half jaar van 2018 wel opviel was het fenomeen waarbij geldkoeriers enorme bedragen in euro's weg brachten en met het equivalent in Amerikaanse dollars terugkeerden.

'Er was geen maximum waar mensen zich aan moesten houden. Je hoefde dit alleen aan te melden met een H-formulier op de luchthaven.' Gemiddeld namen koeriers per keer tussen de 300.000 en 400.000 euro mee. In een bepaald geval had een persoon zelfs meer dan 1 miljoen euro weggebracht, zegt Johns-Christopher. Ze merkt op, dat gelet op deze vorm van deviezenverkeer het onvoorstelbaar is dat de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar nog zo hoog is.

De voorzitster stelt, dat ofschoon via koeriers Amerikaanse dollars het land binnenkwamen en de Centrale Bank van Suriname nu grote hoeveelheden van de Amerikaanse munt binnen brengt er geen schaarste zou mogen zijn. 'Toch is de wisselkoers nog hoog. Als econoom zeg ik daarom dat de wisselkoersproblematiek geen economisch vraagstuk is.' 

Volgens haar zijn oppotten door de samenleving en speculatie enkele oorzaken van de hoge wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. Johns-Christopher verwacht daarom ook niet dat de nieuwe reguleringsmaatregelen invloed zullen hebben op de wisselkoersen. Wel zal er sprake zijn van meer transparantie in het deviezenverkeer en wordt een van de kwetsbaarheden en dreigingen in de financiële sector geminimaliseerd.

Bouterse staat op kaderbijeenkomst in Ocer over-enthousiast stil bij olievondst

'Met deze olievondst zal het de laatste keer zijn dat men zal zeggen dat Suriname een land van de gemiste kansen is'


NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft gisteravond tijdens een kaderbijeenkomst in partijcentrum Ocer diverse mededelingen gedaan over acties die dit jaar ondernomen zullen worden. Hij merkte op dat 2020 een interessant jaar wordt, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 11 januari 2020. 

De Afobakadam is intussen in handen van het Surinaamse volk. Er is een grote hoeveelheid olie gevonden vóór de kust. Bouterse deelde mee dat daarnaast ook een enorme voorraad gas is gevonden in de bodem. 'Het is onvoorstelbaar de hoeveelheid gas die gevonden is', zei Bouterse. Hij deelde ook mee, dat over enkele weken begonnen wordt met het baggeren van de Surinamerivier.

De Nederlandse rechtbank heeft beslist dat de 19.5 miljoen euro die in april 2018 werd geconfisqueerd, teruggegeven moet worden aan Suriname. 'Maar, u kent de mentaliteit van kruideniers, dus proberen ze door te gaan', zei de president doelende op de cassatie die het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft ingesteld tegen het vonnis.

Gezien de significante olievondst, 'kan je bijna zeggen yu kan hori a sigaret-moni'. Bouterse stond er stil bij, dat in tegenstelling tot buurland Guyana, Suriname al veertig jaar bezig is met de oliesector. Er zijn meer dan zeshonderd top geschoolde werknemers bij Staatsolie. 'Wij beginnen niet aan het begin van de oliesector.' Hij merkte op dat vaak gezegd wordt dat Suriname een land is van gemiste kansen. 'Met deze olievondst zal het de laatste keer zijn dat men zal zeggen dat Suriname een land van de gemiste kansen is. Wanneer de handen ineen worden geslagen, als gekeken wordt naar de toekomst, naar de missie, dan mag dit niet misgaan', benadrukte Bouterse. Het is geen NDP of fractie aangelegenheid, maar een nationale zaak, stelde hij.

De partijvoorzitter noemde verschillende sectoren op die ontwikkeld zullen worden met de mogelijkheden die er zijn door de olievondst. 'Alle deskundigen moeten bijeengebracht worden nu de olie- en gasvondst er is. Er moet nagedacht worden over hoe deze zaak aangepakt en georganiseerd moet worden. Hoe kan Suriname maximaal profiteren van de vondst.'

Lichaam brugspringer Andy Biswane (23) uit Surinamerivier opgevist

Biswane had kort voor zijn sprong zijn ex-vriendin steekwonden toegebracht


De Ware Tijd meldt vandaag, zaterdag 11 januari 2020, dat het lichaam van Andy Biswane (23) gisterochtend uit de Surinamerivier is opgevist door de Maritieme Politie. 

Hij had woensdagmiddag zijn 23-jarige ex-vriendin op haar woonadres te Kasabaholo steekwonden toegebracht. Vervolgens verliet Biswane de woning en pakte een taxi richting Commewijne. Op het midden van de Wijdenboschbrug stapte hij uit de taxi en sprong in de rivier.

De ex-vriendin werd in kritieke toestand naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gebracht. Over haar gezondheidstoestand is nog niets duidelijk.

De politie van Uitvlugt heeft de zaak in onderzoek.

Stichting Mulokot uit Kawemhakand doet onderzoek naar oorzaken zelfmoordgevallen onder inheemse Wayana’s

Illegale goudwinning en houtkap hebben impact op de inheemsen

'De kerk heeft de culturele identiteit van de inheemsen deels weggenomen'


De stichting Mulokot uit Kawemhakan, aan de Lawarivier, is niet lang geleden begonnen met een onderzoek naar oorzaken van zelfmoordgevallen onder de inheemse Wayana’s. Nog afgelopen dinsdag heeft een man zelfmoord gepleegd. Hij was dan wel afkomstig uit een Frans dorp, maar dat maakt volgens stichtingvoorzitster Jupta Itoewaki niets uit, omdat het haar inziens gaat om Wayanagebied. 

'We hebben al een aantal gesprekken gehad met mensen die meestal aangeven dat ze geen toekomst voor zichzelf zien', begint Itoewaki haar betoog over de voorlopige resultaten van het onderzoek, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 januari 2020.

Ze wijst erop, dat onder meer illegale goudwinning en houtkap impact hebben op het gebied van de inheemsen. Hierdoor kunnen ze niet meer ongestoord jagen. Daarnaast zijn de rivieren vervuild met kwik en dat maakt hen huiverig om vis te eten.

'We kunnen dus niet meer leven van wat het bos ons geeft en daardoor hebben we eigenlijk nu geld nodig om voedingsmiddelen zoals kip en rijst te kopen. Maar, dat geld hebben we niet, want er is geen werkgelegenheid in het zuiden van het land', stelt de voorzitster. Alleen het traditioneel gezag krijgt wat geld en iemand die soms meedoet aan een project.

Zij wijst verder erop, dat kinderen meestal scholing genieten tot de lagere school. Een MULO-school bezoeken in Paramaribo wordt een dure zaak voor de ouders. Er raken meisjes van twaalf jaar zwanger en hun toekomst wordt uitzichtloos. 'De jongeren voelen zich vaak nutteloos en dat gecombineerd met kasirigebruik tijdens de feestdagen zorgt ervoor dat de ratio wegvalt', zegt Itoewaki.


Daarnaast heeft volgens haar de kerk zowel positieve als negatieve invloed op de mensen. 'De positieve kant is dat de kerk ook probeert het zelfmoordprobleem aan te pakken, maar de negatieve zijde is dat de kerk de culturele identiteit van de inheemsen deels heeft weggenomen. Ik zie weinig inheemsen in het zuiden die hun identiteit nog goed kennen en begrijpen', zegt de voorzitster.

Volgens haar komen de voorlopige resultaten overeen met onderzoeken naar oorzaken van zelfmoord bij inheemsen in onder meer Canada. Itoewaki zegt dat verdere scholing ervoor kan zorgen, dat de mensen meer toekomstperspectieven krijgen. Daarnaast moet er werkgelegenheid voor de mensen gecreëerd worden. 'We maken ze bewust van hun rechten en de voordelen van het behoud van hun taal. Reizen naar andere landen om te leren van andere inheemsen zal ook invloed hebben op onze mensen.' 

De stichting is volgens de voorzitster bezig om op allerlei manieren werkgelegenheid te creëren, zodat de mensen weten dat ze belangrijk zijn. Bij elke workshop of krutu wordt gebruikgemaakt van lokale krachten zoals bootsmannen. Daarnaast wil de stichting toeristische oorden opzetten en worden er Engelse en Nederlandse lessen verzorgd aan de mensen. 'Er zijn Wayana's die nu als tolk fungeren en ook officiële documenten kunnen vertalen', aldus Itoewaki.

Al in april vorige jaar wees ze de Ware Tijd, hoewel zonder (officiële) cijfers, op de alarmerende situatie. 'Als ik het een codering mag geven, dan is het'code rood. Je hoort het misschien niet in de stad, maar het gebeurt veel', zei ze. Itoewaki wees toen erop dat er tussen december 2018 en de eerste week van januari 2019 vier gevallen van zelfmoord in het gebied waren opgetekend. 'Voor een gemeenschap van ruim tweeduizend personen, met de Franse dorpen erbij, is dit heel veel.'

Politie blijft drugs verbranden in autobanden, ondanks risico's voor volksgezondheid

Bij verbranding banden komen stoffen vrij als kankerverwekkend benzeen 😱


'Je blijft beter zo ver mogelijk weg van brandende autobanden, de lucht is erg verontreinigd'


De Surinaamse politie heeft deze week een grote partij in beslag genomen drugs vernietigd. Hieronder bevond zich ook de partij cocaïne, 855 kilo, die eind vorige maand op de haven van Paramaribo werd onderschept. 

De drugs zijn in autobanden geplaatst die daarna in de open lucht in brand worden gestoken. Banden zijn altijd ruim voorhanden, branden relatief gemakkelijk, wakkeren het vuur goed aan en verontreinigen de drugs dusdanig dat zij onbruikbaar worden. Het is echter verre van milieuvriendelijk.

'Een autoband opbranden is een zeer slecht idee', zegt professor-toxicoloog Jan Tytgat van de Katholieke Universiteit Leuven, België, al eind 2014 in Belgische media. 'Bij de verbranding komen dan stoffen vrij zoals benzeen, benzapyreen en butadieen die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu', zei de professor.

'Benzeen bijvoorbeeld is zo toxisch, dat het zelfs aan de universiteit in practica niet meer gebruikt wordt. Voor wie er beroepsmatig toch mee in aanraking moeten komen, gelden er zeer strenge voorwaarden.'

Volgens Tytgat is benzeen een kankerverwekkende stof die leukemie veroorzaakt. 'Je blijft beter zo ver mogelijk weg van brandende autobanden, de lucht is erg verontreinigd. Het blijft overigens niet bij die giftige gassen. Bij verbranding komen ook fijne stofdeeltjes vrij waaraan andere schadelijke stoffen kunnen kleven. Die kunnen zich dan diep in de longen nestelen.' 

Je vraagt je af waarom drugs niet vernietigd kunnen worden in een verbrandingsoven....


(Suriname Mirror, zaterdag 11 januari 2020)

Aanwezigheid Bouterse bij Krijgsraad 22 januari wordt NDP-show

'Het gaat een georganiseerde zaak zijn om onze voorzitter, onze president, te begeleiden'



De NDP gaat flink mobiliseren naar 22 januari toe. Die dag moet partijleider tevens president, Desi Bouterse, voor de Krijgsraad verschijnen als ex-legerleider. Hij is veroordeeld voor medeplegen van moord op 15 mannen op 8 december 1982. 

Bouterse heeft gisteravond in partijcentrum Ocer gezegd, dat hij een uitnodiging heeft ontvangen en dat hij zal gaan, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 11 januari 2020. Hij is gedagvaard door de Krijgsraad die het verzet tegen het vonnis in behandeling neemt.

NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams zei, dat de komende week alle politieke coördinatoren in vergadering bijeen zullen komen. Deze vergadering zal gaan over de mobilisatie naar 22 januari toe.


'Het gaat een georganiseerde zaak zijn om onze voorzitter, onze president te begeleiden naar waar hij naar toe moet gaan', deelde Abrahams mee. 'Hij gaat niet alleen.'

Abrahams zei, dat alleen in Paramaribo tijdens de verkiezingen van 2015 meer dan 56.000 stemmen zijn uitgebracht op de NDP. Hiervan zijn meer dan 35.000 stemmen uitgebracht op de NDP-voorzitter. Op de NDP werden 130.000 stemmen uitgebracht.

Abrahams stelde dat niemand komt aan de enige nationale partij, de grootste partij in het land. Er gaat georganiseerd gewerkt worden naar 25 mei. 'Op 22 januari zal de NDP haar kracht laten zien op straat. If un wani dat NDP e teki strati, wi o tek a stratie. Te we teki strati dan wi teki strati ja. Want wij weten waarom wij dat moeten doen. Gelooft u mij. En ze gaan het merken op 22.' De achterban zal de instructies krijgen van de politieke coördinatoren.

Bouterse verschijnt 22 januari voor de Krijgsraad

Indien Bouterse niet verschijnt wordt het uitgesproken vonnis bekrachtigd


Oud-legerleider Desi Bouterse zal op 22 januari voor de Krijgsraad verschijnen wanneer het verzet dat hij tegen zijn veroordeling heeft aangetekend in behandeling wordt genomen. Dat heeft de vroegere legerchef gisteravond in een bomvol NDP-partijcentrum Ocer gezegd tijdens een kadermeeting van de NDP, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 januari 2020.

Sinds de aanvang van de strafzaak meer dan twaalf jaar geleden is Bouterse niet in de rechtszaal verschenen. Advocaat Irvin Kanhai had in de media gezegd zijn cliënt Bouterse te zullen adviseren niet naar de behandeling van de verzetszaak te gaan.

Een bij verstek veroordeelde in persoon moet voor de rechter verschijnen wil die een kans op een eventuele hoger beroep behouden. Indien de veroordeelde niet verschijnt wordt het uitgesproken vonnis bekrachtigd en is beroep niet meer mogelijk.

Op 29 november vorig jaar werd Bouterse tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op vijftien weerloze mannen op 8 december 1982. De latere slachtoffers, onder wie militairen, journalisten, vakbondsleiders, ondernemers, advocaten en docenten van de universiteit werden in het holst van de nacht uit hun bed gelicht en naar het Fort Zeelandia overgebracht. Daar werden ze standrechtelijk geëxecuteerd.

De Krijgsraad oordeelde, dat het bewijs tegen Bouterse en zes andere verdachten wettig en overtuigend was bewezen door het Openbaar Ministerie. Geconstateerd werd dat Bouterse aanwezig was in het fort, het toenmalig hoofdkwartier van de legerleiding, toen de mannen werden geliquideerd. Uit het forensisch onderzoek dat werd verricht op de stoffelijke resten van de slachtoffers kwam naar voren dat ze door één of meerdere schoten uit vuurwapens om het leven waren gebracht. Bouterse heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de 'decembermoorden'. Wel eiste hij de politieke verantwoordelijkheid op.

De Krijgsraad stelde dat Bouterse na de moorden nimmer een strafrechtelijk onderzoek heeft laten instellen. Ook heeft hij nooit berouw getoond. De moorden werden, aldus de rechtbank, gepleegd om critici van het toenmalig militair bewind de mond te snoeren en om de politieke macht te behouden.

Ook werd Bouterse verweten zijn macht niet te hebben aangewend om de vijftien slachtoffers te sparen zoals hij in het geval van vakbondsleider Fred Derby wel had gedaan. Derby is de enige persoon die was opgepakt die het bloedbad heeft overleefd.