maandag 21 oktober 2019

Verdachte van seksueel misbruik minderjarigen in Moengo aangehouden

Man hield zich schuil op de goudvelden in de omgeving van Langa Tabiki


De politie heeft afgelopen week G.J. aangehouden die ervan verdacht wordt ontuchtige handelingen te hebben gepleegd met een aantal minderjarigen in het district Moengo. Dat heeft het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 21 oktober 2019, bekend gemaakt. 

De politie van de afdeling Jeugdzaken heeft deze verdachte meermalen opgespoord, maar hij wist zich geruime tijd uit handen van de politie te houden. Onderzoek wees uit dat hij zich schuil hield op de goudvelden in de omgeving van Langa Tabiki.

Het Arrestatie Team (A.T.) van de politie werd vervolgens ingeschakeld voor de opsporing en aanhouding van J. Uiteindelijk werd hij zaterdag 12 oktober door het A.T. aangehouden.

 Na zijn aanhouding is de man overgedragen aan de politie van Jeugdzaken die hem, na afstemming met het Openbaar Ministerie, in verzekering heeft gesteld.

NPS verzet zich tegen Abdoel's (NDP) wijziging Wet op de Staatsschuld

'Zittende regeerders en coalitie trachten strafbare feiten door functionarissen teniet te doen door aanname van wetten'


De Nationale Partij Suriname (NPS) roept eenieder op om te protesteren tegen de wijziging van de Wet op de Staatsschuld die vrijdag  ingediend is door NDP-fractieleider Amzad Abdoel. De partij zal zich op geëigende wijze tegen deze voorgenomen initiatiefwet verzetten. 

'Wij moeten de integriteit van ons geld in bescherming nemen tegen enkelingen die misbruik maken van deze zaak', zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland, aldus Starnieuws vandaag, maandag 21 oktober 2019. De partij is tegen de poging van de zittende regeerders en de coalitie voor het tenietdoen van strafbare feiten door functionarissen middels de aanname van wetten.

Zij stelt dit aan de hand van een wetsvoorstel dat door Abdoel is ingediend om het schuldplafond van de overheid af te schaffen en de strafbepaling te schrappen. 'De NPS wijst erop, dat de Wet op de Staatsschuld in 2002 tot stand is gekomen om bescherming te geven aan de Surinaamse munt. Dit bleek noodzakelijk na het financieel wanbeleid van de regering-Wijdenbosch in de periode 1996 tot 2000.'

Het belangrijkste uitgangspunt van de wet is om het geldstelsel van Suriname te reorganiseren en onze munteenheid op te waarderen. Het kan volgens de NPS nimmer worden goedgekeurd de zittende regering en de coalitie er steeds werk van maken om wetten die bedoeld zijn om goed beleid te maken, ongedaan te maken. Deze vorm van vrijwaring van personen doet ernstige inbreuk aan de integriteit van het geld en ons rechtssysteem. Geld moet integer en betrouwbaar zijn.

Er wordt op gewezen dat de primaire taak van de overheid is om ervoor te zorgen dat vanuit de begroting van de overheid en eventueel de uitvoering van die begroting, er geen druk ontstaat op de prijzen en de wisselkoers.

Indien de wet wordt goedgekeurd, wordt minder geloofwaardigheid gegeven aan de economie aangezien het Surinaamse geld minder waard zal zijn. Dit is volgens de NPS niet juist en niet goed voor het imago als land. 'De regering heeft de verplichting om handelaren, winkeliers, kooplieden en alle burgers in bescherming te nemen.'

In Jamaicaanse cocaïne-zaak nog twee beladers op J.A. Pengelluchthaven en lid Militaire Politie aangehouden

Surinamer 19 september op Jamaica opgepakt met 12,5 kilo cocaïne in bagage

Politie vraagt zich af hoe het mogelijk is dat iemand met 12,5 kilo cocaïne vanaf de luchthaven kon vertrokken


Er zijn vorig week nog enkele personen in Suriname aangehouden in verband met de zaak waarin een 29-jarige man uit Suriname op Jamaica met 12,5 kilogram cocaïne werd aangehouden. Eerder werden twee beladers die werkzaam zijn bij de Johan Adolf Pengelluchthaven in belang van het onderzoek ingesloten. 

De Ware Tijd meldt vandaag, maandag 21 oktober 2019, dat het nu gaat om twee andere beladers en een lid van de Militaire Politie. De mogelijkheid dat er meer aanhoudingen verricht worden is niet uitgesloten.

Nadat de 29-jarige monteur in Jamaica was aangehouden startte de politie een onderzoek in Suriname. De politie vraagt zich af hoe het mogelijk was, dat de man met 12,5 kilo cocaïne vanuit de luchthaven is vertrokken naar het buitenland.

De bedoeling was, dat de man via Trinidad en Tobago naar Jamaica zou afreizen, met als eindbestemming de Bahama's. Het onderzoek in de zaak is nog in volle gang.

Hoofd Luchtvaartdienst Faizel Baarn ontheven uit zijn functie - Ontheffing in verband met vermist vliegtuigje

Een Piper PA 31-325 Navaro
Piper PA 31-325 Navaro vervoerde vermoedelijk een lading cocaïne

Veel vraagtekens rond verdwenen toestel en inzittenden


Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, is vrijdag met onmiddellijke ingang ontheven uit zijn functie. Het besluit werd zaterdag bekrachtigd tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 21 oktober 2019.

De buitenfunctiestelling houdt direct verband met de verdwijning van een tweemotorig Piper PA 31-325 Navaro op 12 oktober. Het vliegtuigje verbrak kort na het opstijgen van vliegveld Zorg en Hoop radiocontact met luchtverkeersleiders en is sindsdien spoorloos verdwenen. Het toestel vervoerde vermoedelijk een lading cocaïne, zo schrijft de Ware Tijd van verschillende bronnen te hebben vernomen.

De autoriteiten hebben officieel nog geen kwalificatie gegeven aan het onderzoek dat sinds vorig weekeinde gaande is. Al drie minuten nadat het vliegtuig was opgestegen, werd het radiocontact met luchtverkeersleiders verbroken. Als eindbestemming was Curaçao opgegeven. Vermoedelijk waren er twee personen aan boord. Contact tussen Suriname en buitenlandse luchtverkeersdiensten bracht aan het licht, dat het vliegtuig niet in Curaçao is aangekomen. Formeel wordt dit vliegtuig daarom als vermist aangemerkt.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie bevestigt alleen, dat er onderzoek is ingesteld, maar inhoudelijk wenst hij voorlopig niet in te gaan op deze kwestie. 'CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) heeft afgelopen week daadwerkelijk de vermissing gemeld en nu is de vliegtuigonderzoekscommissie aan het werk. Het Openbaar Ministerie en CASAS zijn bezig met het onderzoek en het lijkt mij prematuur dat het ministerie nu uitkomt', zegt de bewindsman.

Ook het directoraat Nationale Veiligheid is zeer geïnteresseerd in deze kwestie. Ofschoon niets wordt uitgesloten, hebben de autoriteiten geen enkele aanwijzing dat het vliegtuig is verongelukt. Het voorlopig onderzoek stuitte op enkele onregelmatigheden. Zo zou het hoofd van de Luchtvaartdienst niet onmiddellijk volgens de geldende procedures hebben gerapporteerd en alarm geslagen, nadat het contact met het vliegtuig was verbroken. Een betrokkene bij de CASAS zou naar verluidt de bal aan het rollen hebben gebracht.

Over deze kwestie was zaterdag een bijeenkomst op het ministerie van OWT&C, waarbij naast vertegenwoordigers van de veiligheids- en justitiële diensten onder meer luchtvaartfunctionarissen aanwezig waren. Danielle Veira, directrice Nationale Veiligheid, zegt dat het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing na de rapportage van de vermissing onmiddellijk werd ingezet om te beginnen met search and rescue-werkzaamheden. 'We nemen alle scenario's in overweging, maar hebben nog geen label gegeven', zegt Veira over de status van het onderzoek.

Behalve Baarn zijn ook verschillende medewerkers op non-actief gesteld. Verder zou de regeringsleiding OWT&C-minister Chotkan hebben geïnstrueerd om Baarn te ontheffen als president-commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij. Het is onduidelijk of dat is gebeurd.

Aziatische olifant die tientallen jaren in Zuid-Amerikaanse circussen optrad begint nieuw leven in reservaat in Brazilië

Ramba vanuit een Chileense dierentuin vervoerd naar Chapada dos GuimaraesEen Aziatische olifant die tientallen jaren in Zuid-Amerikaanse circussen optrad, is een nieuw leven begonnen in een reservaat in Brazilië, na duizenden kilometers per vliegtuig en vrachtwagen te hebben gereisd vanuit een Chileense dierentuin.

Ramba's langverwachte aankomst in het olifantenreservaat van 1.133 hectare in de centrale westelijke staat Mato Grosso, werd eind vrijdag 18 oktober 2019 live uitgezonden op Facebook en duizenden keren bekeken.


De olifant, naar schatting meer dan 52 jaar oud, werkte in circussen in Argentinië en Chili voordat ze in 2012 werd gered door activisten. Ze werd vervolgens vastgehouden in een dierentuin langs de weg in Rancagua, in centraal Chili, terwijl haar redders zochten naar een nieuw huis.


Haar beproeving liet haar achter met abcessen en nier- en leverproblemen.

Ramba werd woensdag naar het internationale vliegveld van Viracopos in de buurt van Sao Paulo gevlogen - een dag voordat zwaar bewapende gewapende mannen de vrachtterminal overvielen in een gedurfde overval. Ze werd vervolgens met een dieplader naar het heiligdom in Chapada dos Guimaraes vervoerd, dat in 2016 werd geopend met behulp van het in de VS gevestigde Global Sanctuary for Elephants (GSE) - de eerste in zijn soort in Latijns-Amerika.Ramba sluit zich aan bij twee andere vrouwelijke Aziatische olifanten, Rana en Maia, ook voormalige circusartiesten.

Video's van Ramba's roadtrip in Brazilië zijn online geplaatst. Eén toont haar kauwend op watermeloenen in een metalen krat op de achterkant van een vrachtwagen. Ramba werd vergezeld door GSE-chef Scott Blais en een dierenarts, vrijwilligers en Braziliaanse Federale Politie.


'Ramba heeft een rustige plek nodig, een plek waar ze zich veilig voelt en niet te zien is, waar ze wordt omringd door anderen van haar soort die haar echt begrijpen en haar kunnen helpen haar hart volledig te openen', zei Blais in een verklaring. 'Ze heeft een toevluchtsoord nodig.'

(Suriname Mirror/Los Tiempos/AFP/Twitter/La Prensa/YouTube)

Drie doden bij vliegtuigcrash in Caicara, Brazilië

Tweede keer dit jaar dat een vliegtuig neerstort in Caicara


Bij een vliegtuigongeluk in Brazilië zijn vandaag, maandag 21 oktober 2019, drie doden gevallen, nadat het vliegtuig was gecrasht op een woonstraat en vloog in brand in Caicara net na het opstijgen vanaf de Carlos Prates luchthaven, ten noordwesten van Belo Horizonte, bericht onder andere Estado de Minas Gerais

Paramedici snelden naar de locatie, samen met teams van de Militaire Politie en de Gemeentelijke Garde.

Volgens de brandweer zouden drie mensen gewond zijn geraakt doordat door de ingesloten raakten. Het is nog niet duidelijk of de slachtoffers voetgangers, chauffeurs of bewoners waren.

Huizen werden ook gedeeltelijk verbrand als gevolg van de brand. Noticias meldt, dat 'het precies op deze plek was dat een ander vliegtuig neerstortte in april van dit jaar'.


Een getuige, Marina Marques, twitterde van dichtbij de scène: 'Een ander vliegtuig is neergestort in Rua Minerva - Caicara. Hij raakte een auto en blijkbaar voetgangers. Heel triest. '


Een andere omstander wees erop dat het de 'tweede keer was dat een vliegtuig neerstortte in Caicara'.
(Suriname Mirror/Estado de Minas Gerais/The Sun/Twitter/YouTube)

Ministerie vanOWT&C voert een pilot uit op de busroute Paramaribo-Hanna’s Lust

(Bron foto: NII)
Ministerie trekt vergunningen in van chauffeurs waarvan zeker is dat ze niet rijden


Het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) voert momenteel een pilot uit op de route Paramaribo-Hanna’s Lust. De pilot houdt in dat de chauffeurs die dit traject onderhouden op basis van een A- en B-systeem vanuit de Indira Gandhiweg eerst de Vierkinderenweg inslaan en dan via de Magentakanaalweg het Hanna’sLustproject aandoen om via de Indira Gandhiweg hun weg naar de stad te vervolgen. De eerstvolgende bus volgt dan de omgekeerde route Hanna’s Lust-Magentakanaalweg-Vierkinderen-Indira Gandhiweg-centrum. 

Het ministerie besloot ongeveer twee weken geleden, dat de Hanna’s Lust bussen ook de Vierkinderenweg moeten aandoen, nadat bewoners van deze weg via een handtekeningenlijst een verzoek voor een busverbinding hadden gedaan. Echter bleek, dat de bussen al vol waren nóg voor ze bij de Vierkinderenweg aankwamen, waardoor besloten werd het genoemd systeem als pilot te starten.

Joyce Blokland-Wijnstein, directrice Transport van het ministerie, zegt vandaag, maandag 21 oktober 2019, via regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut (NII), dat het ministerie kijkt hoe dit uitpakt. Het probleem waartegen men echter aanloopt is, dat niet alle chauffeurs, die een vergunning voor de route hebben, rijden. Volgens de directeur zijn 24 bussen geregistreerd met busvergunningen voor Hanna’s Lust. 'De eerste dag reden er 17, dan nam het af, gisteren had je maar acht personen die rijden', aldus Blokland dinsdag 14 oktober in gesprek met het NII.

Ze laat weten dat er een correctie is gepleegd in de vergunningsvoorwaarden. Conform deze mag de beschikking van een chauffeur die niet rijdt worden ingetrokken, maar momenteel is hieraan een termijn van 30 dagen verbonden. Blokland: 'Wij kijken er naar, we hebben de vergunningsvoorwaarden gecorrigeerd maar nog niet gepubliceerd. Op dit moment weten we al wie rijdt en wie laat rijdt, want sommige chauffeurs komen pas om acht uur of negen uur aandansen.'

Op dit moment is het ministerie bezig de vergunningen in te trekken van de mensen waarvan zeker is dat ze niet rijden. Blokland benadrukt dat OWT&C zomaar vergunningen kan uitgeven. Als blijkt dat betrokken chauffeurs niet rijden, zal de toestemming na een maand worden ingetrokken, waardoor deze nieuwe vergunningen beschikbaar komen voor andere buurten.

Indien vergunningen worden ingetrokken zonder dat de regels in acht worden genomen, kan het ministerie volgens de directeur naar de rechter worden gesleept. Daar het om een pilot gaat zullen de pijnpunten volgens de directeur gaandeweg deze fase duidelijk zijn. Na een maand zal er dan een evaluatie plaatsvinden en een officieel besluit komen.

Omwonenden ziek van de ‘dump Parkietenbos’, Aruba’s grootste vuilstort

Overheid onderzoekt niet de gezondheid van de dumpomwonenden


Otmar Oduber, Milieuminister: 'Inderdaad worden veel mensen ziek door de vervuiling'


'Kijk hoe ik er toen nog uitzag. Laatst groette iemand mij niet omdat ze mij niet meer herkende.' Maria (door CaribischNetwerk gefingeerde naam) laat een foto van zichzelf zien. Het verschil is inderdaad groot, ze is veel magerder nu, met ingevallen wangen, doffe ogen en ze lijkt weinig meer op de verzorgde vrouw van een tijdje terug. 

Op de foto zie je ook haar zoontje op de achterbank, met draden en witte plakkers op zijn borst: door chronische ontstekingen van zijn luchtwegen heeft hij nu hartproblemen. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 21 oktober 2019, op gezag van Caribisch Netwerk van 17 oktober.


Maria en haar gezin wonen op een paar honderd meter van de ‘dump Parkietenbos’, Aruba’s grootste vuilstort. Ze worden elk jaar zieker, net als veel andere bewoners. Het gaat om chronische allergieën, huidproblemen, astma en andere longziekten, hartproblemen, kanker.

'Vandaag is de dump dicht, maar de geur, ik kan bijna niet ademen, heb de hele dag hoofdpijn. Het wordt erger want er is een nieuwe, rottende geur bijgekomen. Van Ser’i Teishi (nieuwe ondergrondse vuilstort om Parkietenbos te ontlasten). En dan willen ze binnenkort ook medisch afval in een verbrandingsoven hier gaan verbranden? Waarom zetten ze die oven weer hier en niet voor de minister zijn deur?'

De afgelopen maanden was er flinke oproer over een nieuw afvalwetsvoorstel waarmee de Milieuminister zegt de dump te kunnen sluiten en saneren.


Werknemers van afvalbedrijven blokkeerden straten, er is een mediaoorlog tussen voor- en tegenstanders en zelfs een politieke crisis in de regeringscoalitie. Maar waar blijft het protest van de dumpomwonenden, die elke dag, al tientallen jaren, steeds zieker van de vuilstort worden? Waarom zijn ze amper in beeld? Waarom gaat überhaupt de oproer niet meer over het ‘gezondheidsschandaal’ Parkietenbos in plaats van wie de afval mag verwerken en eraan verdienen?

'Veel mensen die hier wonen zijn passief, ja. Ze weten vaak niet wat waar is, welke informatie ze moeten geloven. De dump, dat is altijd politiek geweest. We zijn ook bang voor politieke vervolging, want dat is gebeurd en gebeurt nog steeds. Daarom blijven velen anoniem, ik ook', zegt Maria, die op de achtergrond protesteert met brieven en handtekeningenacties.

Maar. los van de politiek, tot de dag van vandaag heeft de overheid geen onderzoek naar de gezondheid van de dumpomwonenden gedaan. Niemand weet dus exact hoe groot en erg het probleem is.

Otmar Oduber, de Milieuminister die over de dump Parkietenbos gaat, erkent opvallend genoeg dat er inderdaad veel mensen ziek worden door de vervuiling. Hij vertelt over zijn recente huisbezoeken bij ‘zieke bewoners en misvormde kinderen, kinderen die astma hebben’. En zegt ook: 'Veel bewoners hebben de mogelijkheid naar de dokter te gaan, maar ze zijn zo gewend aan de rook en de stank dat ze het vaak niet weten dat ze iets hebben. Ze moeten zich eigenlijk laten testen op ziekten.'


Zeventig jaar na het ontstaan van de dump - die nu bijna 22 meter hoog is en zich zo’n achttien meter onder de grond bevindt - zijn de gezondheidsproblemen in de omliggende wijken meegegroeid. De ziekten worden ernstiger, chronischer en steeds lastiger om te negeren. Waarom loopt het zo uit de hand terwijl experts al meer dan veertig jaar voor de gevolgen waarschuwen als de dump zou blijven groeien? ,

'Gebrek aan lef bij het nemen van beslissingen door de regeringen van de afgelopen dertig jaar', verwijt Oduber. 'Parkietenbos was eerst vooral een afvalprobleem en nu een gezondheidsprobleem, waar we nodig onderzoek naar moeten laten doen.'

Lees ook (23 december 2016) :
Bewoners geloven niet in sluiting dump Parkietenbos

Gedeputeerde Kroon, Bonaire: 'OLB en WWF gaan strijd aan tegen zwerfvuil Kralendijk'

Publicatie WWF steun in rug van beleid Bestuurscollege 


De strijd tegen het gebruik van wegwerpplastic is een van de speerpunten in het natuur- en milieubeleid van het Bestuurscollege waarmee het uitvoering geeft aan de motie die de Eilandsraad unaniem heeft aangenomen om single use plastics in de ban te doen, aldus zondag 20 oktober 2019 het Openbaar Lichaam Bonaire, OLN. 

'Het is goed dat het Wereldnatuurfonds door middel van Clean Coast Bonaire ons als gehele samenleving confronteert met de noodzaak ons gedrag te veranderen. Het Bestuurscollege ziet de publicatie van WWF-NL over de grote hoeveelheden afval die op de kust van Bonaire worden gevonden als een steun voor zijn beleid om te komen tot een verbod op voor wegwerp plastic. We hebben daarover goed contact met elkaar en bekijken hoe we de samenwerking verder kunnen intensiveren, want wij hebben hetzelfde doel: een schoon Bonaire', aldus gedeputeerde James Kroon.

'Op Te Amo Beach zijn veel voorwerpen gevonden die lijken te zijn achtergelaten door strandgangers, maar een groot gedeelte van het aangetroffen plastic, met name aan de oostkust, komt overduidelijk niet van Bonaire zelf', aldus Carolyn Caporusso van Clean Coast Bonaire, een initiatief van WWF-NL.

Veel drijfvuil dat op de kust van Bonaire wordt aangetroffen is van elders afkomstig, soms duizenden kilometers verder. 'Door de wind en stromingen zijn wij een vuilnisbak voor afval vanuit de Cariben', aldus Kroon. Aangespoeld afval van buiten Bonaire kampt, net als andere eilanden in het Caribisch gebied, met aangespoeld plastic uit de regio en nog verder weg gelegen bestemmingen, waarop ook Bonaire zelf weinig invloed kan uitoefenen. Het opruimen van dit ‘maritieme zwerf plastic’ vergt een enorme inspanning van zowel lokale overheidsdiensten als burger initiatieven.

Daarom is het WWF-NL op Bonaire gestart met het in kaart brengen van het probleem middels een gestandaardiseerd monitoring programma, gebaseerd op de OSPAR-methode.Deze methode heeft in Europa de basis gelegd voor een verbod op bepaalde wegwerpartikelen. Het monitoringprogramma is gedeeltelijk aangepast aan de omstandigheden op Bonaire en het doel is de kennis van Clean Coast Bonaire te delen met de eilanden in het Caribisch gebied. Op deze wijze wordt eenduidige en vergelijkbare informatie verzameld, op basis waarvan op regionale schaal samen met andere landen maatregelen kunnen worden genomen om de hoeveelheid plastic in zee te verminderen.

'Het openbaar lichaam steunt dit initiatief van harte', aldus Kroon. Maar, zo benadrukt de gedeputeerde, ook lokaal is actie nodig. In juli van dit jaar tekenden staatssecretaris Stientje van Veldhoven en Kroon een intentieverklaring om een verbod op single use plastic in te voeren. WWF-NL wil met het openbaar lichaam Bonaire een samenwerking om deze ban te realiseren onder de noemer 'beyond plastics'.

Momenteel wordt er overlegd met de private sector en lokale overheidsinstanties op het eiland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over oplossingen en alternatieven voor plastics. De input vanuit de private sector is belangrijk om te komen tot breed gedragen en haalbare plannen voor de uitfasering van wegwerpplastic.

Kroon wijst erop, dat zijn collega-gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe woensdag in Brussel namens het openbaar lichaam Bonaire een zogeheten 'Declaration on Oceans' heeft ondertekend met maatregelen om beter om te gaan met zeeën en oceanen. 'Voorafgaand aan de ondertekening heeft gezaghebber Edison Rijna een presentatie gegeven over Blue Destination-concept. Zuinig zijn op milieu en natuur zijn daarin speerpunten. Daarom moeten wij met zijn allen, burgers, ondernemers en toeristen, de strijd aanbinden met zwerfvuil.'

Het terugdringen van vervuiling door plastics in zee is voor het OLB prioriteit, net als voor WWF-NL dat hulp heeft aangeboden de problematiek gezamenlijk aan te pakken. En bekeken wordt hoe de contacten en samenwerking verder is te intensiveren.

Zowel het OLB als WWF-NL erkennen echter, dat voor het oplossen van het plasticprobleem, zowel op Bonaire zelf als in de bredere regio, ondersteuning nodig is van de Nederlandse Rijksoverheid. Met staatssecretaris Van Veldhoven zal dan ook actief verder worden gesproken over de te nemen stappen om het regionale probleem van 'marine litter' aan te pakken, bijvoorbeeld door een regionaal marine litter monitoring programma op te zetten in het Caribisch gebied in lijn met de doelstellingen van UNEP en de Cartagena-conventie. Daarnaast vindt het BC het van groot belang met de staatssecretaris afspraken te maken over een meerjaren natuurbeleidsplan voor Bonaire.

Keuken gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou gesloten

Inspectie ministerie van GMN constateert 'ongunstige hygiënische toestanden'

'Geheim inspectierapport van GMN maakt melding van kakkerlakken, muskieten en schimmel'


De keuken van de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) is afgelopen vrijdag door de Inspectie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur gesloten. Reden hiervoor zijn aangetroffen ongunstige hygiënische toestanden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 21 oktober 2019.

Raadsvrouwe Lizaima da Costa Gomez, die vaker opkomt voor de gevangenen van het SDKK, geeft aan dat in het ‘geheim inspectierapport van GMN’ over de keuken van SDKK melding wordt gemaakt van kakkerlakken, muskieten en schimmel. Volgens de advocate is de controle bij de gevangenis het directe gevolg van een controle twee dagen eerder bij de supermarkt Best Buy, waar veel vervallen producten, vuile vriezers en beschimmelde etenswaren zijn aangetroffen.

De gevangenis doet volgens Da Costa Gomez ook inkopen bij Best Buy.

'Het is al geruime tijd bekend dat beschadigde producten en producten waarvan de vervaldatum bijna verloopt, goedkoper wordt ingekocht door SDKK. Gebleken is dat er in de betreffende supermarkt vieze vriezers en beschimmelde etenswaren waren.'

De advocate wijst erop, dat dit niet de eerste keer is dat er onhygiënische omstandigheden zijn aangetroffen bij de gevangenis. Op 18 december 2018 heeft zij namens enkele gedetineerden een kort geding ingediend tegen het Land Curaçao om urgent iets te doen aan de ‘deplorabele situatie’ in de gevangenis.

Eén van ‘s werelds grootste vrachtschepen vaart Sint Annabaai, Curaçao, binnen

De Wugang Atlantic is 330 meter lang en 57 meter breedDe Wugang Atlantic, één van ‘s werelds grootste vrachtschepen, voer zaterdagochtend vroeg de Sint Annabaai binnen op weg naar Damen Shiprepair Curaçao (DSCu), waar het aan de kade werd afgemeerd voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, zo bericht vandaag, maandag 21 oktober 2019, het Antilliaans Dagblad.


De passage van de indrukwekkende VLOC (Very Large Ore Carrier) staat met een afmeting van 330 meter lang en 57 meter breed nu geregistreerd als het vijfde grootste schip dat de haven van Curaçao binnenvoer.

CBCS, Curaçao: Rechtszaak tegen Hushang Ansary gaat door 'in belang polishouders'

Ontmoeting Traa met Ennia-baas was op verzoek minister Geerlings van Sint Maarten 


De aansprakelijkheidsprocedure zal worden doorgezet, laat de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in een zaterdagavond uitgestuurde persverklaring officieel weten. 'In het belang van de polishouders.' Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 21 oktober 2019.


Het gaat om de rechtszaak die Ennia, de verzekeringsmaatschappij die in verband met de noodregeling onder bestuur en verantwoordelijkheid valt van de CBCS, heeft aangespannen tegen eigenaar Parman International, aandeelhouder Hushang Ansary en zijn dochter Nina Ansary en de ex-directeuren Abdallah Andraous, Ralph Palm en Gijsbert van Doorn.

Met het persbericht wordt de rechtsprocedure formeel bevestigd. De reden echter dat de Centrale Bank een communiqué uitstuurde, heeft te maken met een ander bericht dat al in de media was, namelijk dat op dezelfde dag dat de rechtszaak aanhangig werd gemaakt er in Miami een bijeenkomst was van Bob Traa, interim-president van CBCS, met Ansary. Dat zorgde voor verwarring en onzekerheid onder polishouders, Ennia-personeel en het algemene publiek.

Reden voor het dagblad om een serie vragen te stellen aan CBCS, die afgelopen weekeinde werden beantwoord.


Abdoel (NDP) wil dat strafbepalingen uit Wet op de Staatsschuld geschrapt worden

Abdoel dient wetswijziging in dat na paar dagen al wordt behandeld...

'De wet wordt misbruikt om slechts een politiek proces te starten tegen de regering'


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) heeft vrijdagmiddag een initiatiefvoorstel ingediend om de Wet op de Staatsschuld te wijzigen. Het voorstel wordt morgen al door De Nationale Assemblee in behandeling genomen tijdens een huishoudelijke vergadering. Er zal dan een commissie worden gekozen die de wet moet voorbereiden voor openbare behandeling. 

Abdoel wil dat de strafbepalingen uit de Wet op de Staatsschuld geschrapt worden. Er zijn volgens hem voldoende waarborgen geschapen in de onlangs goedgekeurde Comptabiliteitswet en de overige financiële wetten.Nadat de VHP-fractie een lijvige nota naar de procureur-generaal heeft gestuurd om onderzoek te doen naar overschrijding van het obligoplafond door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, kondigde Abdoel een wetswijziging aan. 'Het gebruiken van de wet op Staatsschuld om de minister van Financiën constant aan te klagen bij de procureur-generaal geeft aan hoe de wet misbruikt wordt om slechts een politiek proces te starten tegen de regering. In de afgelopen periode zijn er zeker drie klachten bij de procureur-generaal ingediend alleen om de minister te vervolgen en op te sluiten'. zegt Abdoel vandaag, maandag 21 oktober 2019, op Starnieuws.

De ware intentie achter de indiening van de klachten is volgens de politicus niet de toetsing van de wet, maar sabotage van de aantrekking van externe financiering voor ontwikkelingsprojecten die de regering wil uitvoeren.

'Om dit oneigenlijke gebruik van de wet te voorkomen, is er alvast in de ontwerpwet voorgesteld om de strafbepalingen te schrappen. Ook omdat de afgelopen periode voldoende wetten zijn aangenomen die het misbruik van staatsmiddelen tegengaan en het aanwenden van staatsmiddelen transparant maken, is dit voorstel gedaan', legt de NDP-fractieleider uit.

De strafbepalingen in de wet maken, dat er niet over het fundamentele issue van externe financiering van overheidsinvesteringen wordt gesproken, meent Abdoel. Er worden volgens hem juist mogelijkheden binnen de wet gezocht om politiek mee te bedrijven.

'Dit geeft ook aan dat de huidige wet mijns inziens fundamenteel gewijzigd dient te worden. De standaarden van financiering van ontwikkelingsprojecten en de grondslag daarvan, zijn de afgelopen decennia veranderd. Het zou niet correct zijn om een ontwikkelingsproces van een land dat in ontwikkeling is daarop te baseren zonder de wet van tijd tot tijd te evalueren en bij te stellen. Het concept biedt in elk geval de ruimte om nu fundamenteel cruciale zaken binnen de wet te bespreken en waar nodig bij te stellen.'

SoZaVo-minister Misiekaba: 'Overheid kan meer aandacht aan senioren besteden'

BBGO-voorzitster Wouden: 'Senioren moeten meer gewaardeerd worden'

(Bron foto: NII)

De Bond voor Belangen Behartiging Gepensioneerden in Overheidsdienst (BBGO) heeft in verband met haar 35-jarig bestaan een seminar gehouden met als thema ‘De plaats van de ouderen in de Surinaamse samenleving’ Tijdens dit seminar hebben senioren van gedachten gewisseld over hoe hun positie verbeterd kan worden, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) zondag 20 oktober 2019.

Er zal een pressiegroep in het leven worden geroepen om de bevindingen van het seminar te doen komen aan de overheid en verschillende maatschappelijke en politieke organisaties.

BBGO-voorzitster Renate Wouden gaf tijdens haar toespraak aan, dat senioren meer gewaardeerd moeten worden. Zo moet deze waardering vanuit de overheid komen, maar de gemeenschap moet ook veel meer aandacht geven aan de senioren, gaf zij aan.

De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), André Misiekaba, die de opening verrichte, kan zich helemaal vinden in de oproep van de bond. 'Vanuit de overheid is er al heel wat gedaan voor deze groep, maar het is nog lang niet voldoende', zei de bewindsman.

Hij riep ook de gemeenschap op om meer waardering te geven aan de senioren. 'Het is niet alleen de taak van de overheid om de positie van onze ouderen te verbeteren en ze de nodige rust en ondersteuning te bieden, maar van de totale gemeenschap. Als we kunnen onthouden dat we allen met de wil van de Almachtige een dag ook tot deze groep zullen behoren, ben ik er heilig van overtuigd dat het goed komt met deze groep', aldus Misiekaba.

De bewindsman heeft zijn waardering uitgesproken voor het werk van de bond. 'Het stemt ontzettend goed wanneer we merken dat ook belangengroepen bepaalde initiatieven ondernemen, die een wezenlijke bijdrage leveren aan de verbetering van de positie van de ouderen onder ons. Bij deze breng ik ook mijn dank uit aan alle anderen die zich inzetten voor deze speciale groep.'

Minister Akiemboto: 'Onafhankelijk consultant voert Afobakadam uit'

'Het is haalbaar om eind december de Afobakadam over te nemen'

'Geen sprake van dat Suralco zal worden gesubsidieerd'


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen hoopt dat half november de overeenkomst met Alcoa over de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst gefinaliseerd kan worden, waarna de documenten kunnen worden getekend. Het is volgens hem haalbaar om eind december de Afobakadam over te nemen. Er vindt door een onafhankelijke consultant een inspectie van de dam plaats. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 21 oktober 2019.

Alcoa/Suralco moet de dam overdragen in een goede staat.

Akiemboto heeft gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC meegedeeld, dat de regering na de overname ervoor kiest dat de verzekering doorgaat.Alcoa zou de dam in 2033 overdragen. De bewindsman merkte op, dat gekozen kon worden om bijvoorbeeld de multinational nog verantwoordelijk te houden of de verzekering over te nemen. Hij benadrukte, dat als de dam wordt overgenomen, het land ook in staat moet zijn om deze te onderhouden. De ruim veertig hoog gekwalificeerde technici die werkzaam zijn bij de Afobakadam worden ook overgenomen. Dat is een van de voorwaarden. Zij zijn hoog gekwalificeerd en kunnen volgens Akiemboto overal ter wereld een baan vinden. Om hun salarissen die ze nu verdienen, te garanderen zullen zij onder Staatsolie vallen.

Het ligt in de bedoeling dat een nieuwe dochteronderneming door Staatsolie wordt opgericht, waar de Afobakadam onder zal vallen. Suriname is volgens de minister in staat om de dam in eigen beheer te exploiteren. Er zijn genoeg deskundigen in huis en waar dat niet het geval zou zijn, worden die ingehuurd. Suriname heeft nog een schuld van US$ 80 miljoen bij Alcoa voor energieleveringen. Nagegaan zal worden hoe dit bedrag kan worden verrekend. De schuld vóór 2014 is kwijtgescholden.

Sinds de onderhandelingen met Alcoa is afgesproken dat per barrel olie US$ 45 wordt betaald aan Alcoa. Daarvoor gold een fluctuerende wereldmarktprijs. Nadat de dam is overgedragen aan Suriname, zal Suralco voor energielevering dezelfde prijs betalen als wat nu door het land wordt betaald. Minister Akiemboto zei ook, dat er geen sprake van is dat Suralco zal worden gesubsidieerd.

Oplichter aangehouden die defecte pompen van airco's vervangt door defecte pompen

'Airco monteur' belazert zijn via social media verkregen klanten


Het Korps Politie Suriname meldt zondag 20 oktober 2019, dat de 23-jarige S.J. dinsdag 15 oktober door de politie van het bureau Geyersvlijt is aangehouden, verdacht van oplichting. 

De man bood via social media aan de gemeenschap zijn diensten aan voor het repareren van airco’s. Een aantal mensen reageerde hierop, waarna Shiva een afspraak maakte om het probleem te verhelpen. Hij keek dan de airco’s na en verving de pomp van de airco’s met een andere.

Na het afgesproken bedrag voor de dienstverlening in ontvangst te hebben genomen, vertrok hij. Drie klanten constateerden naderhand, dat de pomp die door deze zogenaamde reparateur was vervangen een defecte pomp was en deden aangiften bij de politie.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de ‘airco monteur’ ingesloten. De politie vermoedt dat Shiva meerdere slachtoffers heeft gemaakt. Deze benadeelden worden opgeroepen zich te melden op het politiebureau te Geyersvlijt voor het doen van aangifte.

Brunswijk (ABOP) maakt geen punt van ontmoeting met Bouterse in Moengo

'Mensen maken er een sensatie van, de president is niet mijn vijand'

'Omdat ik de president ben gaan groeten, wil dat niet zeggen dat ik met de NDP ga samenwerken'


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk vindt dat mensen een sensatie maken van zijn ontmoeting gistermiddag met president Desi Bouterse in Moengo. 'De president heeft mij gebeld en gezegd dat hij in Moengo is. Hij vroeg waar ik was. Ik was thuis en ik zei dat ik hem even kom groeten', reageert Brunswijk op Starnieuws vandaag, maandag 21 oktober 2019.

'Omdat ik de president ben gaan groeten, wil dat niet zeggen dat ik met de NDP ga samenwerken', stelt de politicus, die in Moengo woont.

Brunswijk merkt op, dat hij al eerder heeft gezegd dat hij niet met de NDP gaat samenwerken. 'Maar, de president is niet mijn vijand. Hij is president van het land. Ik ga hem zeker groeten als hij mij belt en zegt dat hij in Moengo is', zegt de ABOP-voorzitter. Hij begrijpt niet waarom mensen een drama van zulke zaken maken.

'Het was ook al een djugu djugu toen ik na de Jaarrede naar het paleis ben gegaan op 30 september. De president had iedereen in De Nationale Assemblee uitgenodigd om naar het paleis te komen. Ik ga ook thuis bij de president, daar is niks mis mee', stelt Brunswijk.

De ontmoeting met de president in Moengo vond plaats in bijzijn van iedereen, onder het huis van de districtscommissaris. 'Wij hebben totaal niet over partijpolitieke zaken gesproken. De president heeft mij meegedeeld dat dit jaar het defilé en de parade in Marowijne worden gehouden. Ik had op 25 november zelfs een vergadering gepland. Ik zal deze nu verschuiven, want ik wil de viering van de Onafhankelijkheidsdag niet boycotten. Het gaat om een nationale feestdag. Ik ben blij dat de viering dit jaar in Marowijne is.'

De politicus merkt op, dat hij ook naar bijeenkomsten van andere politieke partijen gaat als ze in Moengo komen en hem uitnodigen. 'Dat moet kunnen. Er is niks aan de hand. Ik heb al gezegd dat ik niet samenwerk met de NDP. Ik heb mijn les geleerd.'

Voorzitter Vereniging van Ex-Koreavrijwilligers Fred van Russel overleden (89)

(Bron foto: de Ware Tijd)
Van Russel is ook voorzitter van de Moederbond geweest


Oud-strijder en voorzitter van de Vereniging van Ex-Koreavrijwilligers Fred van Russel is op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn overlijden is door één van zijn zonen bekend gemaakt op Facebook. Van Russel is ook oud-voorzitter van de Moederbond geweest. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 21 oktober 2019.

In mei van dit jaar uitte hij in een uitgebreid interview met de Ware Tijd zijn ongenoegen over de Moederbond. 'De Moederbond is verlaten. Er is geen leven meer daar. Je komt niemand op de plek tegen. Niet eens een hond.'

Met een bloedend hart deelde hij zijn bezorgdheid over de gang van zaken bij deze vakcentrale. Gedocumenteerd met de statuten uit 1950, het jaarverslag uit 1981 en de notulen uit het topberaad van 1987 verwelkomde hij de krant bij zijn woning aan de Alamoestraat te Zorg en Hoop.