vrijdag 8 februari 2019

Santokhi (VHP): ‘Samenleving is aan haar lot overgelaten’

'Het probleem is dat de regering geen veiligheid kan garanderen in de samenleving'


'De samenleving is aan haar lot overgelaten,’ zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vrijdag 8 februari 2019 in het Dagblad Suriname. De criminaliteit die de samenleving reeds geruime tijd teistert, heeft schrikbarend verruwde vormen aangenomen. Recent hebben criminelen geschoten op burgers die op hun balkon zaten aan de Magentaweg. Op camerabeelden is duidelijk te zien, dat deze twee criminelen al schietend het erf zijn opgerend. 

Gedurende zijn bewind als Justitie-minister heeft er een Wijziging van het Wetboek van Strafrecht plaatsgevonden. Hierbij is een nadere wijziging van het wetsartikel handelende over noodweer, ook de zelfverdedigingswet genoemd, toegevoegd aan het Wetboek van Strafrecht. Deze wet biedt burgers de gelegenheid om zich te verdedigen tegen criminelen indien zij belaagd worden door criminelen.

'Die wet is daar en werkt. Maar, dat is het probleem niet', reageert Santokhi op de zelfverdedigingswet. 'Het probleem is dat de regering geen veiligheid kan garanderen in de samenleving. De samenleving is aan haar lot overgelaten.' 

Hij stelt voorop dat de regering moet investeren in middelen, materiaal en logistiek om de politie te kunnen laten werken. 'De regering moet ook investeren in veiligheid en slachtofferzorg voor slachtoffers. En de regering moet maatregelen treffen om criminaliteit effectief aan te pakken en dat niet overlaten aan de burgers.' 

Feit is, dat in maart 2009 gedurende de regering Venetiaan-Sardjoe, er een zelfverdedigingswet is aangenomen in het parlement. En deze wet is na de aanname reeds bekrachtigd en afgekondigd is in het Staatsblad van de Republiek Suriname, d.d. 17 april 2009. Dit wil zeggen dat deze wet vanaf 18 april 2009 van kracht is.

Het wetsartikel omvat het volgende:

‘Wet van 21 maart 2009 houdende nadere Wijziging van het Wetboek van Strafrecht. In overweging genomen hebbende dat in verband met de uitbreiding van zelfbescherming door burgers het nodig is het Wetboek van Strafrecht nader te wijzigen. 
In het Wetboek van Strafrecht wordt in artikel 66 na het tweede lid een nieuwe derde lid toegevoegd, luidende als volgt: 'De verdediging als bedoeld in lid 1 van dit artikel wordt voorondersteld een noodzakelijke verdediging te zijn in geval van gewelddadige verstoring te zijn van de huisvrede door wederrechtelijk binnendringen of wederrechtelijk vertoeven in de woning, op het erf in de onmiddellijke nabijheid van de woning of in het besloten lokaal tenzij uit het ter zake ingesteld onderzoek het tegendeel blijkt'.

Overheid laat ook bus- en boothouders NVB weer wachten op betaling

'De maat is al vol, dus we kunnen anytime overgaan tot het voeren van acties bij het NVB'


De bus- en boothouders van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) luiden weer de noodklok over de inmiddels traditioneel geworden betalingsachterstand. Zij hebben voor de geleverde diensten in december 2018 en januari 2019 geen bezoldiging ontvangen waardoor zij genoodzaakt zijn een ‘taal’ te hanteren die de overheid het beste begrijpt: actievoeren. 

Dit meldt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), vrijdag 8 februari 2019, in het Dagblad Suriname.

Aangezien het een ‘traditionele’ betalingsachterstand betreft, ziet Woon geen reden om veel woorden te verspillen aan deze kwestie. Fe OBS eist de uitbetaling van de voornoemde maanden.

'Ongeveer 2 tot 3 weken voordat de zaak gaat escaleren, stellen we de overheid op de hoogte. En toch wordt er geen werk van gemaakt om de betaling in orde te maken. De maat is al vol, dus we kunnen anytime overgaan tot het voeren van acties bij het NVB', aldus Woon.

Weer dreigen leden Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) met actie

Leden woedend over uitblijven betaling tweede tranche van de brandstofcompensatie


Het Dagblad Suriname bericht vrijdag 8 februari 2019, dat de leden van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) zeer verhit zijn over het uitblijven van de beloofde tweede tranche van de brandstofcompensatie. Daarom zullen zij met actie de overheid van repliek dienen, indien de overmaking van de brandstofcompensatie tot uiterlijk 16 februari geen feit wordt.

De betaling van de tweede tranche moest in de derde week van januari 2019 plaatsvinden, maar er is hiervan nog steeds niets terechtgekomen. Het betreft hier het resterend deel van de brandstofcompensatie voor de periode van april tot en met juni 2018.

Alhoewel de overheid op kwartaalbasis behoort over te maken, blijkt dat dit de laatste tijden niet het geval is. Zo was er bij de recente uitbetaling door de PLO op 10 januari slechts een budget vrijgemaakt van Srd 4 miljoen, terwijl de overmaking door de overheid normaliter gesteld is op Srd 8 miljoen.

Tal van bushouders zijn daardoor nog niet uitbetaald. 'Iedere keer horen we van de overheid de smoes dat de PLO haar huiswerk niet heeft gemaakt, maar ook al worden alle stukken ingediend, dan nog wordt de overmaking van de brandstofcompensatie op de lange baan geschoven. We zijn geen kinderen. De overheid moet haar verantwoordelijkheid kennen', aldus een PLO-lid.

Dode bij verkeersongeluk op de Afobakaweg

(Bron foto: Facebook)
36-Jarige Urwin Pocorni belandt met zijn auto op verkeerde weghelft


Bij een botsing vrijdag 8 februari 2019 tussen een Toyota Vitz en een Ford Ranger op de Afobakaweg ter hoogte van mast 31 is de 36-jarige Urwin Pocorni, bestuurder van de Toyota Vitz, om het leven gekomen.

Volgens de politie reed Pocorni over de Afobakaweg richting Paramaribo terwijl zijn tegenligger, een Ford Ranger, richting Klaaskreek reed. Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, aldus de Ware Tijd, dat de bestuurder van de Toyota Vitz een rechtse bocht beschreef en terechtkwam op de rijhelft van zijn tegenligger.

De bestuurder van de Ford Ranger heeft verklaard, dat hij de Vitz plotseling voor zich zag. Hij zou hebben geprobeerd om een botsing te voorkomen door te remmen, maar zijn pogingen waren tevergeefs. Zijn pick-up sloeg enkele keren over de kop en kwam tot stilstand aan de linkerzijde van de weg. De bestuurder en zijn bijrijder kropen uit de pick-up en zagen de bestuurder van de Vitz naast het voertuig aan de linkerzijde van de weg.

Met een ander voertuig zijn de Ford Ranger-chauffeur en diens bijrijder naar de politie van Paranam gebracht. Toen de politie op de plaats van het delict arriveerde, bleek dat Urwin was overleden. De brandweer werd ingeschakeld om de nodige assistentie te verlenen. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

De zaak is overgedragen aan de Verkeersunit van regio Midden voor verder onderzoek.

Ngo's in Peru bezorgd over groeiende economische invloed Chinese bedrijven in Latijns-Amerika - 'China ziet ons alleen als een bron van natuurlijke hulpbronnen'

'Chinese bedrijven en banken gedragen zich onethisch'

De Amazonestammen Achuar, Kichwa en Quechua protesteren voor de Chinese ambassade in Lima, Peru, tegen niet-gereguleerde Chinese olie-exploitatie, die het water en het Amazone-regenwoud vervuilt en de mensenrechten schendt. (Bron foto: Cris Bouroncle, AFP)

Deze bedrijven schenden mensenrechten, verontreinigen wateren en bedreigen gezondheid en de cultuur van inheemsen'


Peruaanse niet-gouvernementele organisaties (ngo's) uiten hun bezorgdheid over de groeiende economische invloed en de toenemende deelname van Chinese bedrijven in Latijns-Amerika.Deze bedrijven schenden consequent de mensenrechten, verontreinigen wateren in de regio en bedreigen de gezondheid en de cultuur van de inheemse bevolking, omdat ze mijnbouw- en energieprojecten uitvoeren en infrastructuur bouwen voor hun eigen voordeel. 

'Chinese bedrijven en banken gedragen zich onethisch. We vechten voor onze rechten op internationaal niveau', zegt Julia Cuadros, mijnbouwspecialist en bestuurslid van de Peruaanse ngo CooperAcción, donderdag 7 februari 2019 op de website Diálogo. 'Ze profiteren van de zwakke Peruaanse wetgeving en schenden de rechten waar burgers volgens de wet recht op hebben.'

De Universal Periodic Review (UPR) is een mechanisme van de Verenigde Naties (VN) dat de Mensenrechtenraad in 2005 heeft opgericht. Het voert cyclische beoordelingen uit van mensenrechten issues in de 193 lidstaten van de organisatie. 'In november 2018 stuurde de VN haar derde UPR naar de Volksrepubliek China. Deze beoordeling bevat specifieke aanbevelingen en toezeggingen om schendingen van mensenrechten en milieurechten tegen te houden door particuliere en openbare Chinese bedrijven, met name die in het buitenland', aldus Cuadros.

China zal officieel reageren op het document in maart 2019, maar de Aziatische natie waarschuwde al dat sommige aanbevelingen niet zullen worden geaccepteerd tenzij ze in overeenstemming zijn met hun nationale beleid.

'Ondertussen schenden Chinese bedrijven en banken de mensenrechten van Peruvaanse en Zuid-Amerikaanse gemeenschappen', zegt Cuadros.

'China ziet ons alleen als een bron van natuurlijke hulpbronnen', vertelt Nelly Ledezma, een specialist in arbeidsrecht voor de mijnbouw- en staalsector in Peru. 'Het heeft een vraatzuchtige honger naar grondstoffen.'

De Federación Internacional de Derechos Humanos (FIDH) en de Coalitie voor Investeringen en Financiering van China in Latijns-Amerika heeft, samen met 15 andere Zuid-Amerikaanse ngo's, in oktober 2018 een rapport ingediend met de titel: 'The Civil Society's Evaluation of de extraterritoriale verplichtingen van de Volksrepubliek China: case-studies uit Argentinië, Bolivia, Brazilië, Ecuador en Peru'. Het document toont 18 Chinese projecten die worden ondersteund door 15 trusts en zes banken uit Azië. Zeven daarvan zijn in de mijnbouw, zes in de olie-industrie en vijf in de waterkrachtsector. De ngo's veroordeelden vier Chinese bedrijven voor het schenden van de mensenrechten in Peru: Mineral and Metal Group in Apurímac, Chinalco in Junín, Shougang in Ica en Zijin Mining Group in Río Blanco, departement Piura.'We verwelkomen buitenlandse investeringen, maar niet ten koste van de rechten van de mens en het milieu', zei Ledezma. Het rapport concludeert, dat de mensenrechtenschendingen door Chinese bedrijven en financiële organisaties in de vijf landen geen geïsoleerde handelingen zijn, maar eerder een systematisch patroon van arbeids-, milieu- en culturele overtredingen vertonen. Het beschrijft voortdurende schendingen die de Chinese overheid begaan met volledig bewustzijn, evenals een gebrek aan monitoring en effectieve maatregelen om te voldoen aan extraterritoriale verplichtingen in haar internationale verplichtingen.

In november 2018 publiceerde Amnesty International het rapport, 'China: Human Right Violations in the Name of National Security'. Het rapport beweert, dat de Aziatische macht bepaalde vrijheden thuis beperkt, zoals vrijee meningsuiting, vrije associatie en vreedzame vergadering, religie en geloofsovertuiging, eerlijk proces, non-refoulement, geen willekeurige detentie en geen discriminatie. 'Een officiële toezegging van de Chinese regering is onwaarschijnlijk zolang ze de rechten van hun eigen bevolking schenden', zei Ledezma.

'In zijn streven om zijn productie te verplaatsen en zichzelf een wereldmacht te maken, probeert China door middel van wrede en uitbuitende praktijken een 19e-eeuws type industriële ontwikkeling op te leggen in Peru en Zuid-Amerika.'


Het Peruaanse ministerie van Energie en Mijnbouw heeft de pers verteld, dat meer dan 20 procent van de mijnbouwinvesteringen in het land Chinees zijn en een waarde hebben van $ 11,7 miljard. China is Peru's belangrijkste commerciële partner en belangrijkste afnemer van mineralen, zoals koper, ijzer en goud. 'Daarnaast neemt China deel aan de sector van de energie- en strategische infrastructuur in Peru', vertelde Juan Carlos Mathews, vicepresident van het World Trade Center Lima, aan Diálogo. 'In de komende drie jaar zullen de Chinezen $ 10 miljard investeren in die sectoren.' 

Het grootste mijnbouwproject in de Andes-natie, Las Bambas MMG, gelegen in de regio Apurímac, vervoert dagelijks 370 vrachtwagenladingen chemicaliën sinds 2015, met nadelige gevolgen voor de gezondheid van 18 landelijke gemeenschappen langs het traject van de vrachtwagens. Chinalco, leider van het Toromocho-project in de regio Junín, heeft de Morococha bevolking verplaatst naar een vochtig seismisch gebied met ongezonde omstandigheden. Lokale bewoners, vooral kinderen, zijn altijd ziek vanwege de luchtvochtigheid.

In Ecuador en Bolivia hebben mijnbouwprojecten veel inheemse gemeenschappen met de nodige druk verdrongen.
In Chili zullen hydro-elektrische projecten gevolgen hebben voor het archeologische en culturele erfgoed van Mapuche-gemeenschappen in Araucanía.
In Belo Monte, Brazilië, beïnvloedde een waterkrachtcentrale de jacht- en vismechanismen van lokale gemeenschappen.

Cuadros en Mathews zijn het erover eens, dat de Peruaanse zaak van cruciaal belang is vanwege de grote impact van Chinese investeringen op plattelandsgemeenschappen. Het gebrek aan respons en de nogal niet-coöperatieve houding van Aziatische bedrijven en financiële instellingen, gezien de negatieve gevolgen van hun investeringen voor de mensenrechten, zijn ook alarmerend. 'Ze moeten niet alleen de rechten van gemeenschappen garanderen, maar ook aan hun verplichtingen voldoen, omdat niet-naleving in combinatie met corruptie leidt tot tekortkomingen en conflicten', zegt Mathews. 'De Chinese overheid moet verantwoordelijk zijn voor de acties van Chinese bedrijven in onze landen', concludeert Cuadros.

(Suriname Mirror/Dialogo Americas/ISSUU Suriname Mirror) 

Oud-president Costa Rica Óscar Arias onder vuur vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag

Vijf vrouwen beweren te zijn lastiggevallen of aangerand door de nu 78-jarige Arias


Nobelprijswinnaar en oud-president van Costa Rica Óscar Arias ligt onder vuur vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Vijf vrouwen zeggen te zijn lastiggevallen of aangerand door de inmiddels 78-jarige staatsman.

Een voormalige Miss Costa, Rica Yazmín Morales (48), is de laatste vrouw die Oscar Arias beschuldigt van seksueel wangedrag.


De vrouw beweert dat Arias haar gepakt, betast en kuste tegen haar wil in zijn huis in 2015. De zaak werd voor het eerst openbaar gemaakt donderdag 7 februari 2019 door Escri-Viendo, een Facebook-pagina gewijd aan entertainment nieuws.


Een bericht gedeeld door Yazmin Morales 🇨🇷🦅 (@yazminmoralesc) op


Aanklagers bevestigden vrijdag 8 februri, dat een strafrechtelijke aanklacht wegens seksueel misbruik was ingediend tegen Arias, de tweede deze week. Ten minste vijf vrouwen - waaronder twee journalistes - hebben hem nu beschuldigd van acties, variërend van ongewenste streling of insinuatie tot aanranding.Activiste Alexandra Arce von Herold trad onlangs als eerste naar buiten met beschuldigingen. Zij stelde dat Arias haar in 2014 tijdens een ontmoeting in zijn huis heeft aangerand. De politicus zou haar borsten hebben gegrepen en zijn hand onder haar rok hebben gestoken. De vrouw heeft inmiddels ook aangifte gedaan.

De oud-president liet via zijn advocaat weten, dat hij de beschuldigingen tegenspreekt, maar inmiddels hebben ook vier andere vrouwen hem wangedrag verweten.Een van de vermeende slachtoffers vertelde dat ze naar buiten trad met haar eigen ervaringen, omdat het verhaal van activiste Arce in twijfel werd getrokken.

Arias was twee keer president van Costa Rica, tussen 1986 en 1990 van 2006 tot 2010. Hij ontving in 1987 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de vredesprocessen in diverse Latijns-Amerikaanse landen. Hij benadrukte in een verklaring zich altijd te hebben ingezet voor seksegelijkheid.

(Suriname Mirror/VoA News/La Nacion/France24/ameliarueda.com/Instagram/YouTube/Twitter)

Havenbeheer beweert dat door Portugal onderschept schip met 2.500 kilo cocaïne niet in Suriname is geweest... - Internationale scheepvaartinformatie bewijst het tegendeel

Diverse internationale websites die internationaal scheepvaartverkeer via gps-systemen volgen vermelden echter allemaal, dat de Sea Scan 1 wel degelijk Paramaribo heeft aangedaan...


De afgelopen dagen is door verschillende media bericht, dat een grote partij cocaïne, die op een schip door de Portugese autoriteiten op 30 januari zo'n 300 kilometer ten westen van het eilandje San Vincente, in Suriname is ingeladen. Op de Sea Scan 1 werd 2.500 kilo cocaïne in beslag genomen en zijn elf opvarenden, onder wie acht Oekraïners, gearresteerd. 

In buitenlandse media wordt bericht, dat het schip voor het laatst 'een land in Latijns-Amerika' had aangedaan voordat het werd onderschept. Suriname is in die berichten niet vermeld.

Desgevraagd zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias vandaag, vrijdag 8 februari 2019, in de Ware Tijd, dat de Sea Scan 1 niet in het land was voor werkzaamheden van Staatsolie. 'Niet in 2018 en niet gepland voor dit jaar', aldus Elias.

Ook bij Havenbeheer is er geen informatie over voornoemd vaartuig. 'De informatie die ik tot nu toe heb, is dat het schip niet van onze haven afkomstig is. We kunnen nu alleen dat met zekerheid zeggen', zegt een medewerker bij Havenbeheer. Wanneer het vaartuig naar Suriname is gekomen is onduidelijk. Bij de politie is er ook nog geen informatie of het schip in het land was en dat de drugs mogelijk hier is ingeladen.

Diverse internationale websites die internationaal scheepvaartverkeer via gps-systemen volgen vermelden echter allemaal, dat de Sea Scan 1 wel degelijk Paramaribo heeft aangedaan, zoals Suriname Mirror 5 februari berichtte. De reactie van Havenbeheer staat dus haaks op de locatie-informatie van een aantal betrouwbare gerenommeerde scheepvaartwebsites.

Minister Moestadja: 'De regering is niet van plan te reageren op gossip'

Regering moe van geruchtenstroom over mogelijk ontslag governor Centrale Bank Gersie


'De regering is niet van plan te reageren op gossip.' Dat was het antwoord van minister Soewarto Moestadja van Arbeid in de kwestie van mogelijk ontslag van de governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie. De minister zei dit vanmiddag, vrijdag 8 februari 2019, in De Nationale Assemblee op vragen van de VHP-fractie, zo schrijft Starnieuws

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had al eerder ontkend, dat de regering van plan is Gersie te ontslaan. De geruchten waren zo hardnekkig, dat de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Vereniging van Economisten in Suriname een verklaring hadden uitgegeven. Zij benadrukten het belang van een onafhankelijke monetaire autoriteit.

VHP-fractieleider Chan Santokhi deelde mee dat hij ook gehoord heeft dat de intentieverklaring tussen de governor en de minister van Financiën om niet monetair te financieren eenzijdig zou zijn teruggenomen. Ook dit wordt ontkend door minister Moestadja. De informatie berust niet op waarheid. De regering onderzoekt waar de deze informatie vandaan komt.

Nederlandse stagiaire (20) op J.A. Pengelluchthaven aangehouden met cocaïne in flesjes parfum

In twee flesjes parfum zat in totaal 1.100 gram cocaïne 

26-Jarige verstrekker van de cocaïne ook opgepakt


De 20-jarige Nederlandse stagiaire F.D. is op zaterdag 2 februari aangehouden op de J.A. Pengelluchthaven door het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van de politie. De vrouwelijke verdachte heeft getracht cocaïne met een totaal gewicht van 1.100 gram het land uit te smokkelen, aldus het Korps Politie Suriname vrijdag 8 februari 2019.

De cocaïne was verstopt in twee flessen parfum.

Het onderzoek in deze zaak bracht ook de 26-jarige R.A. in beeld als de verstrekker van de drug aan D. R.A. is opgespoord en aangehouden. Hij heeft toegegeven dat hij de flessen parfum inhoudende cocaïne aan de stagiaire afgegeven heeft.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn F.D. en R.A. ingesloten voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Deze zaak is in onderzoek bij de Narcotica Brigade.

Colombia verbiedt de jacht op dieren als sport

Ministerie van Milieu reageert enthousiast op beslissing Constitutioneel Hof


Rechter: 'Het is niet constitutioneel toegestaan ​​om dieren te doden of mishandelen met als enige doel recreatie'


Milieugroeperingen en de regering van Colombia verwelkomden donderdag 7 februari 2019 de beslissing van een rechtbank om de jacht als sport te verbieden, in het land met een grote biodiversiteit. 

'We vieren de beslissing van het @CConstitucional (Constitutioneel Hof) om sportjacht in Colombia te verbieden', schrijft het ministerie van Milieu op Twitter.


De rechtbank, belast met de bescherming van de Grondwet, oordeelde woensdag in het voordeel van een rechtszaak die werd aangespannen door activiste-advocate Laura Santacoloma.


Ze streefde ernaar om sportjacht verboden te hebben als ecologisch negatief in het land met de op één na grootste biodiversiteit ter wereld, na Brazilië.

'Het is niet constitutioneel toegestaan ​​om dieren te doden of mishandelen met als enige doel recreatie', zei magistraat Antonio Jose Lizarazo op een persconferentie.

Lizarazo zei dat de uitspraak sportjacht 'onverenigbaar' acht met het mandaat van de Grondwet om het milieu te beschermen.

Eiseres Santacoloma benadrukte de 'boodschap' die het Hof met de uitspraak stuurde. 'Het doel achter het doden van een dier voor de lol of het verkrijgen van voedsel is anders, uiteindelijk zie je compassie, respect en zorg ... Dieren zijn geen dingen, het zijn wezens met gevoelens', vertelde hij RCN Radio.


De uitspraak van het Hof is vanaf woensdag een jaar van kracht, zodat de autoriteiten en personen die op dit moment een relatie hebben met deze praktijk, de nodige maatregelen kunnen nemen om zich aan het verbod aan te passen, zei Lizarazo. Tot nu toe liet Colombia sportjacht op bepaalde plaatsen toe en met voorafgaande toestemming van de autoriteiten.

(Suriname Mirror/phys.org/Diario del Huila/Twitter/DW.com/El Tiempo/El Espectador)

Colombiaanse dierenarts in New York, VS, tot 6 jaar cel veroordeeld

Andres Lopez Elorez (39) implanteerde chirurgisch zakken met vloeibare heroïne in puppy's


Een Colombiaanse dierenarts is donderdag 7 februari 2019 door een federale rechtbank in Brooklyn, New York (VS) tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het smokkelen van vloeibare heroïne in puppy's. 

Tussen september 2004 en januari 2005 implanteerde Andres Lopez Elorez, nu 39, chirurgisch zakken met vloeibare heroïne in negen puppy's die hij heimelijk had grootgebracht voor import in de VS namens een drugshandelorganisatie.

Op nieuwjaarsdag in 2005 deed de politie een inval in de boerderij in de Colombiaanse stad Medellin, waar de honden werden grootgebracht en vond 17 zakken vloeibare heroïne. Tien hiervan werden verwijderd uit puppy's, waarvan er drie later stierven na het oplopen van een virus als gevolg van de operatie.

Elorez ging op de vlucht en bleef voortvluchtig tot hij in 2015 werd gearresteerd in Spanje.

Afgelopen mei werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij schuldig pleitte aan de aanklacht. 'Ik deed dit, ook al wist ik dat ik het fout had en ik pleegde een misdaad', zei Elorez tijdens een pleidooi, aldus CNN-partner WABC.

Elorez zal worden uitgeleverd aan Colombia zodra hij uit de gevangenis is vrijgelaten. 'Elke hond heeft zijn dag en met het vonnis van vandaag is Elorez verantwoordelijk gehouden', zei de Amerikaanse advocaat Richard Donoghue tijdens de veroordeling in Brooklyn, New York.(Suriname Mirror/CNN/El Pais/VoA News/ISSUU Suriname Mirror)

Nederlands bedrijff Hotraco ziet kansen in pluimveesector Colombia

Een stal in Colombia (Bron foto: Hotraco)
Bedrijf richtte twee jaar geleden vestiging op in Medellin om de regio te bedienen


Hotraco in het Limburgse Hegelsom is gespecialiseerd in computergestuurde staltechniek en ziet groeikansen in Latijns-Amerika. Het bedrijf richtte twee jaar geleden een vestiging op in het Colombiaanse Medellin om de regio te bedienen. 'De economie in Colombia groeit snel. Het land heeft net als Peru een pluimveecultuur', zegt Diederik Fetter, algemeen directeur van Hotraco, vandaag, vrijdag 8 februari 2019, op Boerderij.nl.

Wat het aantal inwoners betreft, is Colombia met 50 miljoen mensen na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika. Het gaat Colombia economisch gezien voor de wind. De verwachte groei in 2019 is 3,1%. Uit cijfers van de Colombiaanse overheid blijkt, dat de pluimveesector in het land nog sneller vooruitgang boekt.

De afgelopen 5 jaar nam de consumptie van vlees en eieren in het land met 35% toe. In 2017 werden in Colombia 1.563.568 ton pluimveevlees en 13.820 miljoen eieren geproduceerd. De consumptie per hoofd van de bevolking lag in 2018 op bijna 300 eieren en 34 kilo pluimveevlees. Na Brazilië en Mexico is Colombia de derde pluimveeproducent van Latijns-Amerika. Dat meldt de Colombiaanse landbouwraad.

'Colombia is voor ons een zeer interessante markt', aldus Fetter, die later dit jaar een bezoek brengt aan het land.

Pluimvee wordt in Colombia nog veelvuldig in open stallen gehouden. Meer en meer pluimveebedrijven schakelen om naar dichte en computergestuurde stallen. Er wordt flink geïnvesteerd in de modernisering en uitbreiding van de capaciteit. Voor Hotraco liggen er mogelijkheden, zo zegt Fetter. 'We hebben inmiddels een kleine 40 pluimveestallen in Colombia ingericht met onze apparatuur. Het gaat voornamelijk om leghennenbedrijven.' 

Met een eigen filiaal in Colombia wil Hotraco Latijns-Amerika beter bedienen. Fetter ziet voor zijn bedrijf ook mogelijkheden in landen als Mexico en Panama. 'Venezuela was enkele jaren geleden ook nog een interessante markt, vooral toen de olieprijzen zo hoog waren. Daar is nu geen sprake meer van', vertelt Fetter, refererend aan de politieke en economische crisis in dat land.

Braziliaanse president Jair Bolsonaro na operatie geveld door longontsteking

Kunstmatige darmuitgang operatief verwijderd


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro blijft in het ziekenhuis, tien dagen na een operatie. Hij zou een longontsteking opgelopen hebben, zo meldt nieuwsportaal G1 vrijdag 8 februari 2019 op gezag van zijn artsen. 

Bolsonaro onderging in het Albert Einstein ziekenhuis in Sao Paulo tien dagen geleden een ingreep, waarbij een kunstmatige darmuitgang verwijderd moest worden.

De 63-jarige Bolsonaro werd op 6 september neergestoken tijdens een campagnebijeenkomst in Juiz de Fora. Hij werd geraakt aan zijn ingewanden en moest een spoedoperatie ondergaan. Bolsonaro hield aan de steekpartij verschillende darmperforaties en bloedingen over. Zijn toestand was even kritiek en hij verloor twee liter bloed.

De symptomen van een longontsteking werden duidelijk nadat Bolsonaro woensdag koorts begon te maken, zo citeert G1 uit een medisch verslag.

Bolsonaro krijgt nu een nieuwe antibioticakuur van zeven dagen. Het is nog onduidelijk wanneer hij het ziekenhuis zal mogen verlaten. Bolsonaro postte al verschillende keren foto’s vanuit het ziekenhuis op Instagram. In zijn recentste steekt hij zijn duim omhoog. In een post daarvoor zegt hij: 'We zijn een nieuwe donderdag begonnen, het goede gevecht vechtend. We hebben een missie en we zullen die vervullen. We moeten verenigd zijn om Brazilië veiliger te maken voor goede burgers. We zullen deze unieke kans niet missen. Reken op ons! Geen moordenaar zal ons stoppen!'
Een bericht gedeeld door Jair M. Bolsonaro (@jairmessiasbolsonaro) op

Braziliaanse autoriteiten waarschuwen mijnbouwbedrijf ArcelorMittal voor risico's met Serra Azul-mijn

Ongeveer vijftig families zijn geëvacueerd uit het gebied


De Braziliaanse autoriteiten hebben volgens de lokale nieuwssite G1 vandaag, vrijdag 8 februari 2019, het staalbedrijf ArcelorMittal gewaarschuwd voor risico's met een dam bij de mijn Serra Azul, bij Itatiaiuçu, Região Metropolitana de Belo Horizonte. Het staalconcern liet weten uit voorzorg mensen te evacueren uit de omgeving van een dam bij de mijn.


Ongeveer vijftig families zouden zijn geëvacueerd uit het gebied.


De topman van ArcelorMittal in Brazilië, Benjamin Baptista, verontschuldigde zich bij de lokale gemeenschap voor de overlast door de ontruiming. Het is volgens hem de enige juiste beslissing en de autoriteiten zijn het daarmee eens. Er wordt nu onderzoek gedaan door experts naar de situatie, aldus Baptista.


In januari bezweek nog een dam bij een ijzerertsmijn van de Braziliaanse mijnbouwer Vale. Een enorme stroom modder en afval bedolf delen van het terrein en naburige wooncomplexen in de buurt van Brumadinho, eveneens in de staat Minas Gerais. Er zijn inmiddels 150 slachtoffers van de dambreuk geborgen en er worden nog meer dan 180 mensen vermist. De Braziliaanse autoriteiten houden nu scherper toezicht op mijnbouwers.(Suriname Mirror/G1 Globo/AFN/em.com.br/Bloomberg/Twitter/Facebook)

Politie rijdt binnenkort mogelijk rond in 200 Koreaanse SsangYong Musso's

SsangYoung post 25 december 2018 op Facebook een Musso in kleuren politie SurinameDeze week werd bekend dat Suriname binnenkort 200 politievoertuigen krijgt van China. Merk en model werden daarbij niet genoemd, maar uit een posting van het bedrijf SsangYong op 25 december 2019 op Facebook, zou de conclusie getrokken kunnen worden dat het gaat om het merk SsangYoung en wel het model Musso, zo schrijft Waterkant.net vandaag, vrijdag 8 februari 2019.

Op Facebook geeft het bedrijf zelf aan, dat de auto’s ingezet zullen worden in Suriname.

'Dankzij zijn uitstekende duurzaamheid en off-road capaciteit zal de Musso ingezet als politiepatrouillewagens in de Republiek Suriname. Met de robuuste body-on-frame-structuur en het krachtige 4WD-systeem is een slechte wegconditie in Zuid-Amerika geen probleem voor Musso',

schreef het bedrijf ruim een maand geleden op haar officiële Facebook pagina.

SsangYong is een Koreaanse autoproducent en merk. Het geniet voornamelijk bekendheid als autofabrikant van 4WD-SUV’s en terreinauto’s. In november 2010 werd bekend, dat het Indiase autobedrijf Mahindra & Mahindra een meerderheidsbelang van 70% in SsangYong Motor kocht. In 2015 werden zo’n 150.000 voertuigen verkocht, waarvan een derde buiten Zuid-Korea.

De Surinaamse vertegenwoordiger van SsangYong is Rudisa motor company N.V.


Man (26) op J.A. Pengelluchthaven gepakt met 3.5 kilo cocaïne in handbagage

Verdachte had 15 pakken cocaïne verstopt in handbagage


Het BID-Team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Polittie Suriname heeft de 26-jarige D.D. zaterdag 2 februari aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De man stond op het punt naar het buitenland te vertrekken, toen er cocaïne in zijn handbagage werd aangetroffen, aldus de politie vandaag paa, vrijdag 8 februari 2019.

D. had 15 pakken cocaïne inhoudende in totaal 3.560 gram cocaïne verstopt in zijn handbagage.

De verdachte en de in beslag genomen cocaïne zijn vervolgens overgedragen aan de Narcotica Brigade. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is Diego in verzekering gesteld.

OM eist 3 jaar cel tegen politieman verdacht van verkrachting van 15-jarig nichtje

Verdachte ontkent meisje te hebben verkracht


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren tegen de verdachte K.J. een gevangenisstraf van 3 jaar onvoorwaardelijk geëist voor verkrachting van een 15-jarig nichtje, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 8 februari 2019. 

Tegen de verdachte werd op 27 april 2018 aangifte van verkrachting gedaan. Op 6 mei 2018 werd hij aangehouden en in verzekering gesteld.

Volgens het 15-jarig slachtoffer heeft de verdachte, een politieman, haar tot twee maal toe misbruikt. De eerste keer nam de politieman haar mee en kwam zij daarna met voeding thuis en heeft niemand iets gezegd. Haar ouders verklaren, dat ze die dag inderdaad met de verdachte, die een neef is van het slachtoffer, is weggegaan.

De tweede keer had ze volgens haar verklaring via Facebook Chat een afspraak gemaakt met de verdachte. Die zou haar gevraagd hebben om een reserve bloes mee te nemen. Dat heeft ze ook gedaan volgens haar. Volgens het slachtoffer heeft de politieman haar opgehaald bij de school en haar daarbij dreigend in het voertuig laten plaatsnemen. Ze heeft zich nadien verkleed in de auto. Hierna werd zij naar een pension gebracht. Daar is zij vaginaal en anaal verkracht.

Het visum van de deskundige ondersteunt de verklaring, dat er sprake kan zijn van anaal en vaginaal misbruik. Volgens het OM heeft de verdachte het verwijt vanaf het begin ontkend. De verdachte erkent het meisje in maart te hebben opgehaald, echter ontkent haar te hebben verkracht.

Op 7 maart komen de advocaten Chandra Algoe en Joan Garib aan het woord voor het houden van het pleidooi. De politieman blijft aangehouden.

'Geloof me, dit gaat gewoon door, het is van een NDP-topper'

(Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
OWT&C gaat toch niet zomaar over tot afbreken bouwsels op bermen

Status groot bouwsel op berm Plutostraat roept vragen op bij omwonenden


Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) zal, anders dan eerder was aangekondigd, niet zomaar overgaan tot het afbreken van bouwsels op bermen. Er moet volgens hoofdvoorlichter Neville Pengel eerst onderzocht worden of er toestemming is voor het plaatsen van een opstal. Zo zal in elk geval gehandeld worden aan de Plutostraat waar iemand bezig is iets op te zetten met containers, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 8 februari 2019.

OWT&C had enkele weken geleden een duidelijk standpunt ingenomen. De gemeenschap is toen gewaarschuwd onnodige investeringen na te laten, omdat er 'met niets en niemand' rekening zou worden gehouden. 'Bij constatering van bouwsels of enige andere activiteit op bermen, zullen deze onherroepelijk worden gesloopt, ongeacht of er hiervoor vergunning is verleend door een andere instantie', benadrukte het ministerie toen.

OWT&C zingt nu echter duidelijk een toontje lager. 'De case van de Plutostraat is bekend bij het ministerie, maar het is voor ons nog niet duidelijk op grond waarvan de persoon beweert toestemming te hebben. De minister en de districtscommissaris zijn in overleg hierover. Je kan afbreken en achteraf blijkt dat er wel toestemming is gegeven. We willen bepaalde zaken voorkomen', zegt Pengel.

Districtscommissaris Mike Nerkust zegt, dat zijn voorganger toestemming heeft gegeven voor het bouwsel aan de Plutostraat. Volgens hem had de Raad van Ministers het bouwen op bermen toen nog niet verboden. Over de bouwer beweert Nerkust dat die zijn vergunning al eerder had. 'Ik ben gaan controleren, maar het blijkt dat alle bewijzen kloppen, dus ik kan hem niet stoppen want die toestemming was er al lang.'

Buurtbewoners zeggen dat er geen buurtonderzoek is geweest. 'Ze hebben niets gevraagd, ik zag ze gewoon plotseling bouwen', zegt een vrouw. Hoewel ze moeite heeft met wat er gaande is, gelooft ze niet dat protest verandering zal brengen in de situatie. Een andere buurtbewoner denkt dat het iets van de overheid is, omdat hij meerdere dienstvoertuigen (met blauwe kentekenplaat) ziet langskomen.

Een bron beweert, dat er mogelijk een kliniek wordt opgezet op de berm. De informant weet ook zeker dat de overheid niet zal optreden, omdat het van een zekere Amstelveen is. Die man zou een topper binnen de NDP zijn. 'Geloof me, dit gaat gewoon door. Het is van een NDP-topper.'

Hoofdvoorlichter Pengel zegt dat het ministerie nu niet veel informatie wil geven, omdat het onderzoek nog gaande is. 'Wanneer alles aan het licht is gekomen, zullen we optreden als het moet.' Het onderzoek wordt binnen enkele dagen afgerond.

Man in Pontbuiten vanuit een rijdende auto onder vuur genomen

Slachtoffer met twee schotwonden in een been opgenomen in een ziekenhuis


De Ware Tijd meldt vandaag, vrijdag 8 februari 2019, dat gisteravond vanuit een rijdende auto op een man is geschoten in de Philipusweg te Pontbuiten, Wanica. De bestuurder reed na het vuren hard weg in onbekende richting. 

De man liep twee schotverwondingen op aan een been en werd door een ingeschakelde ambulance vervoerd naar een ziekenhuis.

De politie trof op de plaats van het delict een kogelhuls aan en heeft die in beslag genomen.

Het motief voor 'de aanslag' is vooralsnog onbekend. De politie van Latour heeft de zaak in verder onderzoek.

Bosrijke landen gaan tijdens conferentie in Suriname op hun strepen staan en eisen geld ter compensatie

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'Wij nemen carbon op voor de wereld'


Suriname en gelijkgestemde landen nemen niet langer genoegen met het internationaal imago van een hoge bosbedekkingsgraad, lage ontbossing en een te verwaarlozen uitstoot van schadelijke stoffen. Aan de dringende oproep van de internationale gemeenschap om die positie te blijven behouden en vooral het bos te laten staan hangt een prijskaartje. 'Als je dat van ons vraagt moet je ons compenseren', verwoordt André Misiekaba het standpunt van de landen en vooral dat van Suriname, die op de eerste plaats staat met dit imago, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 8 februari 2019.

Dit standpunt is in Suriname partij-overschrijdend, zegt ABOP-parlementariër Marinus Bee.

Het eenduidig standpunt werd gisteren bekend gemaakt op een persconferentie in het parlementsgebouw waar parlementariërs van verschillende politieke partijen aanwezig waren, als ook de parlementaire milieucommissie. De persconferentie werd gehouden in verband met de komende milieuconferentie in Suriname, van 12 tot en met 15 februari, voor landen met een hoog bospercentage en weinig ontbossing; de zogenaamde 'High Level Forest Cover and Low Deforestation Resourse Mobilization' conferentie.

Op deze milieuconferentie zullen vertegenwoordigd zijn, de HFLD-landen, internationale donoren en organisaties, diplomatieke vertegenwoordigers van donorlanden, bilaterale fondsen, de private sector en internationale filantropische organisaties.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings Simons zal een van de sprekers zijn. Zij zal het vooral hebben over de financiële mogelijkheden die er voor deze landen moet zijn en over wetgeving.  

'Wanneer je die noodkreet hoort en beseft dat zo weinig landen een groot deel van de broeikasgassen uitstoten en aan de andere kant zo weinig landen (vijftien), waar Suriname bij hoort, carbon-negatief zijn en juist carbon opnemen voor de wereld, dan wordt het wel duidelijk dat ondanks alle inspanningen voor het organiseren van wereldconferenties wij met z'n allen de verdoemenis in zullen gaan', zegt Geerlings-Simons.

Tien doden bij brand in trainingscentrum Braziliaanse voetbalclub Flamengo in Rio de Janeiro

Zowel de stad als de deelstaat Rio de Janeiro heeft drie dagen rouw afgekondigd


Oorzaak fatale brand nog niet bekend


Bij een brand in het trainingscentrum van de Braziliaanse voetbalclub Flamengo in Rio de Janeiro zijn vanmorgen, vrijdag 8 februari 2019, tien mensen om het leven gekomen. Volgens de brandweer gaat het om zes jeugdspelers en vier volwassen medewerkers van de club. Een jeugdspeler van 14 jaar en twee van 15 raakten gewond. Een van hen is er ernstig aan toe. 

De brand brak vanmorgen rond vijf uur uit in een van de slaapvertrekken op het trainingscentrum Ninho do Urubu (‘Gierennest’), gelegen in de wijk Vargem Grande in het uiterste westen van Rio de Janeiro. De slachtoffers werden verrast in hun slaap.

De identiteit van de dodelijke slachtoffers is nog niet officieel bekendgemaakt. Veel spelers die permanent op het trainingscomplex wonen komen uit plaatsen in heel Brazilië. De club wil eerst de betrokken families inlichten voordat er mededelingen worden gedaan over de namen van de slachtoffers.


Op social media melden sommige spelers, dat ze op tijd aan de vlammen hebben kunnen ontkomen en veilig zijn.

Braziliaanse media melden dat in elk geval twee spelers van 15 jaar tot de omgekomen slachtoffers behoren.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens lokale media was er geen licht op het complex als gevolg van het noodweer in Rio de Janeiro van afgelopen woensdag, dat het leven kostte aan zes mensen. Er zouden daarom kaarsen gebruikt zijn.


Volgens de brandweer van de stad is het onderzoek naar de oorzaak van de brand in volle gang en is het nog te vroeg om daarover mededelingen te doen. Vanwege het noodweer woensdag waren de trainingen van donderdag en vrijdag afgelast. Daardoor sliepen er minder spelers op het complex toen de brand uitbrak, omdat spelers uit Rio de Janeiro en nabije omgeving naar huis waren.

Flamengo is een van de grootste voetbalclubs van Brazilië en leverancier van topspelers als Zico, Junior en Leonardo.


Het zogenoemde Gierennest is gebouwd in 2014 en vorig jaar voor veel geld gerenoveerd en uitgebreid. De afgebrande slaapvertrekken zouden binnenkort worden gesloopt. Zowel de proftak als de jeugd van Flamengo traint op het complex, dat bestaat uit verschillende trainingsvelden, een waterpark, een sportzaal, een medisch centrum en een mini-stadion.

Een trainingscentrum zoals dat van Flamengo, waar veelbelovende spelers worden opgeleid, is gebruikelijk bij veel Braziliaanse profclubs. Gedurende het voetbalseizoen wonen de jonge talenten op het trainingscomplex van de club. Diverse spelers die in het recente verleden ‘opgroeiden’ op het Gierennest, zoals Vinicius Jr. (nu Real Madrid) en Lucas Paquetá (nu AC Milan) betuigden op social media hun medeleven. Het voetbal in Rio de Janeiro is in rouw.Komend weekend stonden de halve finales van het staatskampioenschap op het programma. Zaterdag zou in stadion Maracanã de klassieker Flamengo-Fluminense worden gespeeld en een dag later het duel tussen Vasco en Resende. De voetbalbond van Rio de Janeiro heeft beide duels inmiddels afgelast.

Zowel de stad als de deelstaat Rio de Janeiro heeft drie dagen rouw afgekondigd vanwege de tragedie en het noodweer van woensdag waarbij zes mensen omkwamen.


(Suriname Mirror/extra.globo.com/g1.globo/AD/Twitter/sol.sapo.pt/YouTube)