dinsdag 23 oktober 2018

Op mensen lijkende beelden uit 1.100 na Christus opgegraven in Peru

Sculpturen ontdekt in archeologisch complex Chan Chan zo'n 480 kilometer ten noorden van Lima


Onderzoekers hebben twintig houten, mensachtige sculpturen ontdekt, samen met een ingewikkelde adobe muur in het noorden van Peru, volgens overheidsfunctionarissen. De figuren, waarvan er 19 in goede staat verkeren, worden verondersteld meer dan 800 jaar geleden begraven te zijn. 

Met een hoogte van 70 centimeter zijn de sculpturen de oudsten die werden ontdekt in het archeologische complex Chan Chan, gelegen in het Moche-dal, ongeveer 480 kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima.


Onderzoekers geloven echter, dat ze zijn gemaakt vóór de Chan Chan-cultuur, mogelijk rond het jaar 1.100 na Christus. Peru's minister van Cultuur, Patricia Balbuena, zei dat de figuren aan de ingang van een belangrijk ceremonieel centrum of plein lijken te staan.
(Suriname Mirror/EuroNews/La Republica/UNTV/YouTube/Twitter/Gestion/El Comercio)

Colombiaanse president Iván Duque op bezoek bij NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg

Colombia is de eerste NAVO-partner in Latijns-Amerika

(Bron foto: NAVO)

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwelkomde dinsdag 23 oktober 2018 president Iván Duque Márquez van Colombia op het NAVO-hoofdkantoor in Brussel, België, voor gesprekken over het versterken van de samenwerking tussen Colombia en het Bondgenootschap. 

Colombia is de eerste NAVO-partner in Latijns-Amerika. 'Onze samenwerking is goed voor Colombia en het is goed voor de NAVO', zei de secretaris-generaal.Tekst toespraak Stoltenberg:

'President Duque, 

Het is een grote eer en een groot genoegen om u hier te verwelkomen op het NAVO-hoofdkwartier. Vooral, omdat dit uw eerste bezoek aan de NAVO is en ook omdat Colombia onze eerste partner is in Latijns-Amerika. En we hechten veel waarde aan het partnerschap met uw land, we zien ernaar uit om dat partnerschap te versterken en om nauwer samen te werken bij veel verschillende kwesties, waar we overeenstemming zien en waar we gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd moeten bieden. 

Onze samenwerking is goed voor Colombia en het is goed voor de NAVO. Het is gebaseerd op onze gemeenschappelijke waarden en een gedeelde inzet voor internationale vrede en veiligheid. 

In 2015 nam Colombia deel aan de operatie Ocean Shield van de NAVO om piraterij voor de Hoorn van Afrika tegen te gaan. We blijven nauw samenwerken. 

Uw inzet voor het Building Integrity-programma van de NAVO heeft bijgedragen tot een grotere transparantie en professionaliteit van de Colombiaanse defensie-instellingen. En het Colombiaanse personeel heeft ook geprofiteerd van militaire educatie op de NAVO-school in Duitsland en het NAVO-Defensiecollege in Italië. 

We hebben net een zeer productieve vergadering gehad waarin we hebben besproken hoe we onze samenwerking en ons partnerschap tussen Colombia en de NAVO verder kunnen versterken. Op gebieden zoals cyberdefensie, ontmijning. En we zijn enorm dankbaar voor uw aanbod om ons te helpen onze ontmijningscapaciteiten te versterken en ook de rol van vrouwen in vrede en veiligheid te bevorderen, als voorbeelden van waar we meer samen kunnen doen. 

We bekijken hoe Colombia's ervaring in het tegengaan van geïmproviseerde explosieven met de NAVO kan worden gedeeld. Het Bondgenootschap zou ook kunnen profiteren van Colombia's expertise ter ondersteuning van onze inspanningen in Afghanistan. 

Dus president, nogmaals bedankt dat u hier bent. De NAVO-partnerschappen over de hele wereld zijn van groot belang voor de NAVO, maar we verwelkomen Colombia echt, omdat u onze eerste en tot nu toe enige partner in Latijns-Amerika bent en ik zie ernaar uit met u te blijven samenwerken en de samenwerking tussen Colombia en NAVO. 

Dus nogmaals, welkom.'

(Suriname Mirror/NAVO/YouTube)

Braziliaanse vader (47) en zoon (27) blijken aantal vrouwen op gruwelijke wijde te hebben vermoord

Tenminste vier vrouwen afgeslacht, van twee vrouwen was gezicht verbrand


Een stel seriemoordenaars, vader en zoon, lokten vrouwen naar hun dood door zich voor te doen als drugsdealers, voordat ze het gezicht van hun slachtoffers misvormden en vervolgens op brute wijze vermoordden, aldus de Braziliaanse politie dinsdag 23 oktober 2018.

Everton Junior Soares, 27, wordt verondersteld ten minste vier vrouwen in Votorantim, in het zuidoosten van Brazilië, te hebben gedood. Rechercheurs zeggen, dat zijn vader, Edson Soares, 47, zijn zoon hielp om ten minste één van zijn vrouwelijke slachtoffers te slachten in een moordpartij die de stad drie jaar lang in zijn greep hield.


Soares Jr., een lokale metselaar, werd uiteindelijk in februari betrapt nadat een vijfde vrouw die erin slaagde te ontsnappen haar aanvaller kon beschrijven. Soares Sr. werd later ook gearresteerd, nadat de politie camerabeelden had gevonden van zowel vader als zoon die vriendschap gesloten hadden met een van de vrouwen, uren voordat ze in december vorig jaar op brute wijze vermoord werd. Een getuige beschreef ook dat beide mannen naar huis zouden terugkeren met hun kleding 'gedrenkt in bloed', volgens rapporten.

Bekend onder zijn bijnaam 'The Mexican', wordt Soares Jr. verondersteld zijn vrouwelijke slachtoffers uitgekozen te hebben voordat hij drugs aanbood om hen naar verlaten gebouwen en braakliggende terreinen te lokken waar ze volgens de rechercheurs een gruwelijke dood tegemoet zouden gaan.


Alle vrouwen stierven aan hoofdverwondingen die door slagen met stenen of planken van hout, terwijl drie van de slachtoffers hun gezichten misvormd hadden en bij twee waren de gezichten in brand gestoken, aldus de politie.

Rechercheurs geloven, dat de impotente 27-jarige zoon 'seksueel genot' zocht bij het bruut vermoorden van de vrouwen. De meeste slachtoffers werden naakt gevonden. Alle vrouwenlichamen werden binnen een straal van anderhalve kilometer gevonden van het huis waar de vader en zoon woonden in de wijk Vila Garcia van de stad in de Braziliaanse deelstaat Sao Paulo.

Politiechef Marcelo Carriel, die de leiding had over het onderzoek, zei: 'Hij kon geen erectie krijgen. Om deze reden zou hij vrouwen op een gewelddadige manier doden, blijkbaar gedreven door haat. Hij probeerde scherpe voorwerpen in de slachtoffers te steken, als stukjes hout. Hij zou hun gezichten vervormen of verbranden. Hij had blijkbaar veel plezier in het aanvallen van zijn slachtoffers en ze te zien lijden.'

Hij beschreef Soares Jr. als 'koud, gewelddadig en zonder enige spijt, de klassieke tekens van een psychopaat. Hij berekende de moorden en bereidde het slachtoffer voor op de slachtpartij. Zijn methode was altijd hetzelfde, de manier waarop hij ze zou aantrekken en de manier waarop hij ze zou doden. Op geen enkel moment heeft hij enige spijt getoond voor zijn misdaden. Als hij niet was gearresteerd, zou hij niet gestopt zijn met moorden.'

De eerste vrouw die vermoedelijk werd gedood door Soares Jr. was Jessica Pereira ↓, 30, die nog leefde toen ze werd gevonden in mei 2014, maar stierf aan haar verwondingen voordat ze het ziekenhuis bereikte.


Zijn tweede slachtoffer, Roseangela Silva ↓, 40, stierf in april 2015 en de derde, Lucia Tuma Fukami, 52, werd gevonden in een verlaten bouwplaats in maart 2017, naast de steen die werd gebruikt om haar te doden.


Mara de França, 44, werd vorig jaar december op een sportveld dood gevonden, uren nadat zij door Soares en zijn vader naar een bar was gebracht. Ze was half naakt en haar gezicht was gedeeltelijk verbrand.

De politie bereikte een doorbraak in de zaak nadat een vijfde vrouw naar voren kwam, die beweerde dat Soares haar had betaald voor seks, maar toen hij niet in staat was de daad te voltooien, eiste hij zijn geld terug voordat hij een mes op haar maag legde en dreigde 'hetzelfde met jou te doen als bij Jessica'.

Sinds de vader en zoon zijn gearresteerd, zijn de moorden gestopt, zei Carriel. Soares, die wordt vastgehouden in de gevangenis van Itirapina in Sao Paulo, heeft ontkend de vrouwen te hebben vermoord. Toen hij werd ondervraagd over de moorden door de pers toen hij na zijn arrestatie naar de gevangenis werd overgebracht, beweerde Soares: 'Het zijn allemaal leugens. Ik heb het nooit gedaan.'
Aanklagers hebben dinsdag Soares Jr. aangeklaagd voor vier moorden op vrouwen, dat een straf van minstens 80 jaar gevangenisstraf kan opleveren.

Soares Sr blijft in de gevangenis terwijl onderzoek loopt naar zijn vermeende deelname aan de moorden.

(Suriname Mirror/The Daily Mail/Jornali Panema/YouTube)

Facebook verwijdert in Brazilië 68 pagina's en 43 accounts vanwege spamactiviteiten marketinggroep RFA

RFA belangrijkste netwerk van steun voor extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro

Social media zijn het belangrijkste slagveld geworden tussen de kandidaten


Facebook Inc zei maandag 22 oktober 2018, dat het 68 pagina's en 43 accounts die verband houden met een Braziliaanse marketinggroep, Raposo Fernandes Associados (RFA), heeft verwijderd wegens het spambeleid van het social media netwerk. 

De krant O Estado de S. Paulo bericht, dat de groep het belangrijkste netwerk van steun was voor de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro op internet. Bolsonaro zal naar verwachting zondag een overwinning behalen in de meest gepolariseerde verkiezingen van Brazilië in een generatie waarin social media het belangrijkste slagveld is geworden tussen de kandidaten.

Facebook zei, dat RFA pagina's heeft gemaakt met nepaccounts of meerdere accounts met dezelfde naam en enorme hoeveelheden 'clickbait' heeft gepost om mensen naar websites van derden te leiden.

'Onze beslissing om deze pagina's te verwijderen was gebaseerd op het gedrag van deze actoren - waaronder het gebruik van valse accounts en het herhaaldelijk plaatsen van spam - in plaats van op het type inhoud dat ze plaatsen', zei Facebook in een verklaring.

Facebook's populaire berichtenservice WhatsApp is ook in Brazilië onder de loep genomen nadat de linkse presidentiële mededinger Fernando Haddad van de Partido dos Trabalhadores de supporters van Bolsonaro beschuldigde van het gebruik ervan voor het bulksgewijs verzenden van misleidende informatie tijdens de campagne.

WhatsApp heeft meer dan 120 miljoen gebruikers in Brazilië, een land met bijna 210 miljoen mensen, dat het bereik van het belangrijkste platform van Facebook binnen een van de grootste wereldwijde markten van het bedrijf bereikt. De berichtenservice is een van de belangrijkste manieren waarop Brazilianen contact houden met vrienden, collega's en familie, en ook een belangrijk kanaal voor het verkrijgen van politieke informatie. Maar, WhatsApp is overspoeld met nepnieuws en complottheorieën.

Haddad beweerde maandag, dat zakenmannen die Bolsonaro steunen hadden betaald om kiezers te bombarderen met misleidende propaganda in strijd met de Kieswet, wat zijn rivaal ontkent. WhatsApp zei, dat het de beschuldigingen serieus nam en 'onmiddellijk juridische stappen nam om te voorkomen dat bedrijven bulkberichten verzenden', inclusief het sturen van brieven met een stopzetting naar de betreffende bedrijven.

(Suriname Mirror/Reuters/brasil247)

Zorgen Visserscollectief over aanwezigheid grote commerciële vissersboten en Guyanezen in kustwateren

'Niets is gegarandeerd, je weet niet of je vis zal vangen, dus de sector moet goed worden beheerd'


Vissers zijn nog ontevreden over het beheer van visgronden. 'Regels worden overtreden en de controle is heel zwak', stelt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, vrijdag 23 oktober 2018 in de Ware Tijd. Niet alleen op zee, maar ook op land kan de controle beter. 

Commerciële vissers die aan massavangst doen, vissen zo nu en in het kustgebied dat eigenlijk bestemd is voor 'ambachtelijke' visserij. Lall maakt zich zorgen, omdat hiermee de visserijsector in gevaar komt. Daarnaast begeven steeds meer Guyanese boten zich in Surinaamse wateren om te vissen.

'De situatie van de vissers in Suriname is niet gemakkelijk', zegt Lall. Het Visserscollectief is eerder dit jaar opgericht om de belangen van deze doelgroep te behartigen. 'Het is geen makkelijke job. We doen zoveel mogelijk ons best, maar we kunnen het toch niet alleen. We hebben ondersteuning van de betreffende instanties nodig om die verandering te weeg te brengen.'

De controle is in handen van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Justitie en Politie en de Kustwacht. LVV verstrekt en controleert vergunningen en is dus vooral administratief bezig. Justitie en Politie en de Kustwacht zijn belast met de controle op zee en land.

Lall vindt dat de regering moet investeren in deze inkomstenbron, om er meer voordeel aan te hebben. Hij noemt de visserijsector 'uniek' en onvergelijkbaar met de landbouwsector, waar men de grond bewerkt, plant en na een bepaalde tijd oogst. Volgens Lall is elke stap die de visser neemt een risico. 'Niets is gegarandeerd. Je weet niet of je vis zal vangen op zee. Dus daarom moet de sector goed worden beheerd, zodat er toch enige zekerheid kan zijn.'

Aan de andere kant is het belangrijk dat visconsumptie gestimuleerd wordt. In sommige landen is vis een luxe product. 'Het is iets waarvoor men veel neertelt en hier heb je producten van eigen wateren dus laten we de sector ondersteunen', zegt hij tot slot.

Vermoedelijk toch ambtenaren SoZaVo betrokken bij diefstal Kinderbijslag-gelden

'Medewerkers worden intensief gevolgd door politie en vermoedelijk binnenkort aangehouden'

Na weken nog niet bekend hoeveel geld is verdwenen....


Ambtenaren van de dienst Administratieve Uitbetalingen Sociale Voorzieningen (AUSV) waren mogelijk betrokken bij de diefstal van een groot geldbedrag dat bestemd was voor de nabetaling van de Algemene Kinderbijslag in Paramaribo. De twee kisten waarin het geld werd bewaard, zijn leeg teruggevonden te Reeberg in het district Wanica. 

'Medewerkers worden intensief gevolgd door de politie en vermoedelijk binnenkort aangehouden', vertelt Angela Salmo, waarnemend directrice van Sociale Zaken bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, in de Ware Tijd. Om hoeveel medewerkers het gaat, wil ze niet kwijt. De leidinggevende wordt volgens haar niet verdacht. Of er een deur van het gebouw is geforceerd, wil ze evenmin zeggen.

'We vermoeden dat het gaat om een inside job, maar kunnen het niet hard maken. We laten daarom de politie haar werk doen', zegt ze.

Hoeveel geld er is gestolen, is nog niet bekend. 'Het is een heel proces. We gaan na hoeveel geld er is uitbetaald door onder meer de cheques die we hebben uitgeschreven en dat zullen we aftrekken van het bedrag dat de dienst heeft gehad voor de betaling in Paramaribo', legt Salmo uit.

Indien het geld niet wordt gevonden, dan zal het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de financiële middelen moeten aanvragen bij het ministerie van Financiën. 'Dit kan maanden duren, want het wordt een hele administratieve rompslomp. Sinds we bekend hebben gemaakt dat er hiermee rekening gehouden moet worden, zijn er geen personen naar het kantoor gekomen. Maar, ik weet niet hoelang ze dat zullen volhouden.'

In de meeste districten is de Kinderbijslag al uitgekeerd. Alleen in het ressort Tapanahoni in Sipaliwini is de dienst nu bezig de Kinderbijslag uit te betalen. Die financiële middelen waren bij de bank.

Oppostie wil spoedig opheldering regering over kwestie SML-Westland Sama Group NV


'Alle documenten moeten ter beschikking gesteld worden van De Nationale Assemblee'


Assembleeleden van de oppositie willen dat de regering op zo kort mogelijke termijn informatie verstrekt over de gang van zaken rond de uitgifte van de Stichting Machinale Landbouw (SML) aan Westland Sama Group NV. Alle documenten moeten ter beschikking gesteld worden van De Nationale Assemblee. Daartoe hebben leden van de oppositie vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, in De Nationale Assemblee onderstaand interpellatievoorstel ingediend.

De Assembleeleden willen ook informatie over de garanties die gegeven zal worden voor de productie en productiviteit van de bevolkingslandbouw in de rijstsector. Hetzelfde geldt voor de compensatie van de zware verliezen van de agrariërs als gevolg van het gevoerd wanbeleid.

Het interpellatievoorstel is ingediend door Asiskumar Gajadien, Dew Sharman, Jitendra Kalloe, Krishna Mathoera, Djoties Jaggernath en Riad Nurmohamed allen VHP), Marinus Bee (ABOP), William Waidoe (PL), Patricia Etnel (NPS), Carl Breeveld (DOE) en Cleon Gonsalves (PALU).Al zo'n drie weken geen controles op ziektekiemen arriverende reizigers op J.A. Pengelluchthaven

Inspecteurs Milieu Inspectie kunnen niet naar luchthaven, er is geen geld voor brandstof....

 
De controle op ziektekiemen en ziektes bij inkomende passagiers is komen weg te vallen op de belangrijkste luchthaven van Suriname. Op de Johan Adolf Pengelluchthaven worden al ongeveer drie weken geen gezondheidscontroles uitgevoerd. Dit zegt David Bakker, voorzitter van de Bond van Inspecteurs bij de Milieu Inspectie, vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, in de Times of Suriname. 

Inspecteurs kunnen niet naar de luchthaven worden vervoerd. Er is geen geld voor brandstof.

De opzet van ‘Port Health’ faciliteiten niet zo lang geleden, wordt zo een wassen neus. Het idee is de invoer van ziektekiemen die mens en dier bedreigen, zoveel mogelijk te onderdrukken.

Bakker zegt, dat de kans nu groot is dat binnenkomende reizigers allerlei ziektes meebrengen. Door het wegblijven van de inspecteurs kan ook niet worden gecontroleerd of reizigers zijn gevaccineerd.

Bakker vindt het van belang, dat het werk op de luchthaven zo snel mogelijk hervat wordt. De afgelopen jaren is veel geld gestopt in het verbeteren van de gezondheids- en milieucontrole op de luchthaven.

De inspecteurs zijn getraind in het treffen van noodmaatregelen in geval een passagier bepaalde ziekteverschijnselen vertoont. Ook wordt gecontroleerd of vliegtuigen goed zijn beveiligd tegen onder meer muskieten.

'Tijdens onderhandelingen met Alcoa zijn belangen rechtmatige eigenaren uitgemijnde gebieden amper besproken'

Onoribo-Siri wil met brief bevolking en regering deelgenoot maken van haar kritiekpunten inzake kwestie-Alcoa


Na de gehouden persconferentie van de presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa op 3 oktober hebben de erfgenamen van de plantage Onoribo zich gebogen over de door de commissie gepresenteerde resultaten van de onderhandelingen met Suralco/Alcoa ten behoeve van de staat Suriname. Dat bericht bestuurslid Justis Keizerweerd van vereniging Onoribo-Siri vandaag, dinsdag 23 oktober 2018. 

De beantwoording van de door de erfgenamen gestelde vragen leverde meer onduidelijkheden op binnen onze gemeenschap over de gevolgen die het vertrek van Alcoa uit Suriname voor onze toekomst zal hebben.Onze vrees, dat wij er weer bekaaid van af zullen komen werd versterkt door het feit, dat door het onderhandelingsteam herhaaldelijk werd aangegeven dat zij niet op de hoogte zijn van de problematiek van de diverse plantages en deze dan ook buiten beschouwing hebben gelaten tijdens het onderhandelen, ondanks het feit dat de plantagebewoners de directe belanghebbenden in deze kwestie zijn.

Zij hebben in het verleden door het handelen van de overheid en de bauxietmaatschappijen, immers heel veel leed moeten doorstaan.

'Teneinde de gemeenschap deelgenoot te maken van onze strijd en ter voorkoming dat de geschiedenis zich herhaald, hebben wij gemeend middels onderstaand stuk informatie over onze problematiek te delen. Zulks ook als pressiemiddel voor de overheid aan wie wij het document ook hebben doen toekomen.'

Oud-vicepresident van Ecuador Jorge Glas in hongerstaking

(Bron foto: EFE)
Glas overgeplaatst van gevangenis in Quito naar Latacunga na veroordeling tot celstraf van zes jaar wegens aannemen steekpenningen


De oud-vicepresident van Ecuador, Jorge Glas, is volgens zijn advocaat, Eduardo Franco Loor, in een tweet maandag 22 oktober 2018, in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen mensonterende omstandigheden in de gevangenis van Latacunga. 

Hij is daarheen overgebracht vanuit Quito en onder streng regime geplaatst. De opdracht daartoe werd volgens de media gegeven. omdat de van verduistering verdachte ex-minister Fernando Alvarado, die elektronisch werd bewaakt, het land is ontvlucht.Glas werd eind vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van zes jaar wegens het aannemen van steekpenningen. De rechter achtte bewezen dat hij zich voor miljoenen heeft laten omkopen door de Braziliaanse bouwonderneming Odebrecht. Zelf ontkent Glas iets te hebben misdaan.

Hij beweert het slachtoffer te zijn van een politieke hetze. Er loopt nog een hoger beroep.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Twitter)

Parea en C-47 willen met conferentie vakbeweging bewuster maken van achterstand LGBT-medewerkers op werkvloer

Netwerk Roze van de Nederlandse vakcentrale FNV werkt mee aan conferentieParea, de organisatie van gay professionals in Suriname en de Vakcentrale C-47, organiseren morgen bij het Scholings Instituut voor de Vakbeweging In Suriname, SIVIS, een conferentie voor vertegenwoordigers van vakcentrales. Het is de bedoeling om de vakbeweging bewuster te maken van de achterstand die LGBT-medewerkers hebben op de werkvloer. Tijdens de bijeenkomst krijgen de deelnemers ook tools aangereikt om concreet te werken aan verbetering van de positie van deze groep. 

De meeste vakbonden in Suriname erkennen de LGBT-gemeenschap nog niet en houden tijdens cao-onderhandelingen geen rekening met transgenders en personen die geen hetero zijn. Hierdoor worden sommige werknemersrechten niet erkend. Ook zijn cao-regelingen doorgaans niet van toepassing op partners. Verder raken deze collega’s geconfronteerd met een taboe op de werkvloer, uitsluiting en soms zelfs ontslag, zegt Parea vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, in een persbericht.

De vakcentrale C-47 is volgens Parea de enige vakcentrale in Suriname die zich openlijk uitspreekt voor inclusiviteit op de werkvloer.

Claudette Etnel en Patrick Esajas, bestuurders van C-47, Donovan Grep van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) en Juan Pigot, voorzitter van Parea, zullen sprekers zijn op de bijeenkomst.

Netwerk Roze van de Nederlandse vakcentrale FNV werkt mee aan de conferentie. Dit netwerk zet zich in voor een veilig en prettig werkklimaat voor LGBT-collega’s en werkt in Nederland aan voorkoming en bestrijding van discriminatie en aan bevordering van emancipatie van de doelgroep.

Tijdens de conferentie zullen deze FNV-vertegenwoordigers hun ervaringen en strategieën delen met hun Surinaamse collega’s. Voor de conferentie zijn uitnodigingen verstuurd naar diverse vakcentrales en enkele bonden.

De bijeenkomst wordt gehouden bij het Scholings Instituut voor de Vakbeweging In Suriname, SIVIS.

Chauffeurs en eigenaars kleine taxibusjes op Curaçao willen omzetbelasting van autodealers terug

'Een aantal autodealers wil daar niet aan, het gaat met name om garage Cordia'


Chauffeurs en eigenaars van kleine taxibusjes nemen een advocaat in de arm om van autodealers de omzetbelasting (OB) terug te krijgen die ze betaald hebben bij de aankoop van een nieuw busje. 

Volgens STU (Sindikato Transporte Uni), de vakbond van chauffeurs, wil een aantal autodealers daar niet aan. 'Het gaat met name om garage Cordia', zegt Andres Everitsz van STU in het Antilliaans Dagblad van vandaag, dinsdag 23 oktober 2018.

'De taxichauffeurs hebben daar een manifestatie gehouden en gewoon nul op het rekest gekregen. Span maar een advocaat in werd er gezegd en dat gaan we nu dus ook doen. Op 29 oktober hebben we een afspraak waarin we hem deze zaak voor gaan leggen. Een neem van mij aan, we staan sterk.'

Volgens Everitsz doen niet alle dealers lastig, maar in elk geval de Toyota-dealer. 'En ook over Hyundai wordt geklaagd. Daar zeggen ze dat de chauffeurs geduld moeten hebben.'

Pieter de Koning, directeur van Crown Automotives, dealer van onder meer Hyundai, lacht minzaam als de geschetste situatie hem wordt voorgelegd.

'Ik zal het uitleggen. Als autodealer brengen wij altijd keurig de vereiste OB in rekening bij de verkoop van een auto. Die OB storten we dan door naar de Ontvanger. Precies zoals dat is voorgeschreven. Maar, nu is er een verandering doorgevoerd. De beroepsgroep taxichauffeurs heeft het bij de regering voor elkaar gekregen, dat zij geen OB meer hoeven te betalen bij de aankoop van een nieuw busje.'

'Constructie Koningin Julianabrug (te Willemstad, Curaçao) stabiel, ondanks ‘kleine stukjes’ oxidatie'

In 2019 start project voor de totale renovatie van de brug


Op social media circuleren berichten, dat de Koningin Julianabrug in slechte staat verkeert en niet veilig is. Maar, volgens het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke planning is er geen gevaar. Op basis van informatie van de Dienst Openbare Werken (DOW) wordt gesteld, dat de constructie stabiel is, ondanks dat er inderdaad op ‘kleine stukjes’ sprake is van oxidatie, zo bericht vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad.

Conform het onderhoudsprogramma van de brug is in 2013 het asfalt van de brug nog vervangen en is er onderhoud gepleegd aan de vangrail.

In 2019 gaat een project van start voor de totale renovatie van de brug. Daarbij wordt vooral de roestvorming aangepakt in de koker van de brug en aan de leuning en de ‘poten’. Om dit te verwijderen, zal eerst gebruik worden gemaakt van een speciale methode met waterstralen, waarna er een nieuwe laag verf wordt aangebracht om de brug te beschermen.

De onderhoudswerkzaamheden vinden plaats in samenwerking met experts van Rijkswaterstaat en worden afgerond in 2021. Tussen 2002 en 2004 heeft een dergelijk onderhoud ook al eens plaatsgevonden, waarna de Julianabrug er weer vijftien jaar tegenaan moest kunnen.

Reisorganisatie Corendon wil investeren in airlift in regio Curaçao met inzet Boeing 737-800

'Met dit toestel kunnen we zo’n 6 tot 6,5 uur vliegen, vanaf Curaçao genoeg goede markten'


Reisorganisatie Corendon wil investeren in de airlift in de regio door in ieder geval een Boeing 737-800 in te zetten. 'Met dit toestel kunnen we zo’n 6 tot 6,5 uur vliegen. In die range zitten vanaf Curaçao genoeg goede markten', aldus Sander Winterberg, directeur van Corendon Curaçao, vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Tijdens een persconferentie waarin de reisorganisatie haar plannen voor het Caribisch gebied gisteren presenteerde, ging de eigenaar van Corendon, Atilay Uslu, ook dieper in op de geruchten dat er per half december vanuit Curaçao met een toestel van Corendon vluchten uitgevoerd zullen worden naar Aruba, Sint Maarten en de Braziliaanse hoofdstad São Paulo.

Aruba zit, in tegenstelling tot wat Luchtvaartnieuws.nl meldde, niet in de planning, omdat het toestel van Corendon daar te groot voor is.

Maar, het nieuws van de verbindingen met Sint Maarten en São Paulo klopt grotendeels wel. Uitgelegd werd dat het vooralsnog gaat om een principeovereenkomst met Divi Divi Air voor vijf vluchten in de week naar Sint Maarten en twee keer per week naar São Paulo.

Hogere exploitatiekosten van HNO dan Sehos door meer huurafdracht dan Sehos - Curaçao

Formatieplaatsen kosten HNO ruim 11 miljoen gulden meer dan Sehos


De hogere exploitatiekosten van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) in vergelijking met die van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) worden met name veroorzaakt doordat HNO meer huur moet afdragen dan Sehos. Dat blijkt uit een overzicht naar kostencategorie van de 60 miljoen gulden aan jaarlijkse meerkosten, in handen van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft het dagblad vandaag, dinsdag 23 oktober 2018.

Het totaal aan exploitatiekosten van HNO voor 2020 is bijna 240 miljoen gulden, terwijl Sehos het in 2018 moet doen met een budget van 180 miljoen gulden.

'Het huidige ziekenhuis is onderbezet en heeft te weinig geld', plaatst algemeen directeur HNO Gilbert Martina als kanttekening. Meer dan de helft van de meerkosten (33,6 miljoen gulden) bestaat uit de afdracht van huurpenningen van HNO Exploitatie aan HNO Vastgoed.

Martina: 'Vastgoed lost daarmee de lening af aan de overheid.'

Een andere belangrijke kostenpost is die aan formatieplaatsen: ruim 11 miljoen gulden meer dan Sehos. Martina verklaarde eerder deze maand al, dat in het toekomstige Curaçao Medical Center (CMC), zoals HNO vanaf april 2019 zal heten, 1.260 mensen zullen werken, terwijl Sehos 1.150 personeelsleden in dienst heeft. De extra medewerkers zijn nodig in nieuwe functies en afdelingen zoals veiligheid, kwaliteit en IT.https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/18489-huur-hno-duurder

Marowijne op weg naar twee districtscommissarissen; bestuursressort Moengo en - Albina

Kenya Pansa districts- commissaris Moengo en Freddy Daniel→ van Albina

'Maar, eerst moet een staatsbesluit worden afgekondigd over de districtsverdeling'


'Twee districtscommissarissen kunnen nu niet tegelijk de scepter zwaaien in Marowijne. Er moet eerst een staatsbesluit worden afgekondigd over de districtsverdeling, waardoor het officieel zal bestaan uit twee bestuursressorten, Moengo en Albina.' Dat zegt Margaretha Malontie, deken van de districtscommissarissen, vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, in de Ware Tijd.

Kenya Pansa, voormalig districtscommissaris van Brokopondo die plaats heeft gemaakt voor ex-parlementariër Frederik Finisie (NDP), wordt districtscommissaris van het bestuursressort Moengo. Freddy Daniel, nu districtscommissaris van geheel Marowijne, krijgt het ressort Albina onder zijn beheer. 'Hierdoor is het district beter beheersbaar en kan het ook goed worden bestuurd. De districtscommissarissen kunnen meer mensen bereiken en daardoor onder andere problemen sneller aanpakken', zegt Malontie.

Ze ontkent dat de post is gecreëerd om Pansa te accommoderen. 'Daniel zal zich ontfermen over het oostelijke gebied namelijk van Galibi tot Pakira Kondre aan de Marowijnerivier, terwijl Pansa zich zal bezig houden met Moengo en dorpen aan de Cotticarivier en het Patamaka gebied.'

Het initiatief om Marowijne in twee bestuursressorten te splitsen, speelt volgens Malontie al geruime tijd bij de regering. In januari 2017 blunderde de regering tijdens het proces van de overdracht van het district Wanica aan Audrey Hankers en Sarwankoemar Ramai die nu respectievelijk gestationeerd zijn in Wanica-Zuidoost en Wanica-Noordwest.

RolineSamsoedien, voormalig districtscommissaris van Wanica en nu minister van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer, zou toen het district overdragen. Echter het desbetreffende staatsbesluit was nog niet afgekondigd.

De splitsing van het district had hierdoor geen wettelijke basis en het functioneren van de districtscommissarissen had automatisch geen rechtskracht. De overdracht is toen op het laatste moment afgeblazen, terwijl de genodigden en de media al binnen druppelden. Alle voorbereidingen waren toen al getroffen. Binnen een maand werd toen het staatsbesluit gepubliceerd. 'De verdeling is efficiënter en past in het kader van het decentralisatieproces. Hierdoor wordt de afstand tussen de overheid en de burgers kleiner', zei districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica-Zuidoost destijds.

Gajadien (VHP): 'Het volk wordt dieper in de leningenput gestopt'

'Regering is al op verkiezingstoer om nu allerlei projecten te gaan uitvoeren'


'Met het geven van het startsein voor de rehabilitatie van wegstrekking van 79 km, Jenny-Henar voor 80 miljoen Amerikaanse dollar, wordt wederom een schulddruk op de samenleving gelegd. Hoewel deze belangrijke wegstrekking rehabilitatie behoeft, is er geen openbare aanbesteding gehouden voor de gunning van dit werk. Dit project is ook niet opgenomen in de begroting van 2018', zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, op Starnieuws. 

Gajadien merkt op, dat de regering al op verkiezingstoer is om nu allerlei projecten te gaan uitvoeren om te doen blijken, dat er gewerkt wordt voor de samenleving. 'Intussen wordt het volk dieper in de leningenput gestopt.'

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, handelt volgens de politicus in strijd met de wet op Staatsschuld. Bij dit contract, alsmede de komende contracten welke gefinancierd worden met een korte grace periode, stelt Gajadien. 'Ons binnenlands schuld obligoplafond van 25% is reeds overschreden. En als de minister van Financiën zelf stelt, dat wij dit jaar met een economische groei van 0,5% gaan afsluiten, kan men geen verdere schuldverplichtingen aangaan ter overschrijding hiervan. In dit geval zou deze lening naar het parlement moeten komen.'

Gajadien stelt, dat hij nog geen afwijkingsresolutie heeft gezien waarom afgeweken is van een openbare inschrijving en plaatst vraagtekens of in overleg met bureau Staatsschuld deze verplichtingen aangegaan zijn geworden.

'Het land heeft vooralsnog genoeg inkomsten om verdere schuldenlast op de samenleving te blijven leggen.' Het laatste woord hieromtrent is nog niet gezegd, stelt Gajadien, die hierop terugkomt bij de begrotingsbehandeling volgende maand.

PL-voorzitter Somohardjo weet het zeker: 'Na verkiezingen 2020 stop ik met de politiek, of de partij nou wint of verliest'

'Na de politiek wil ik propagandist worden van de Almachtige die mij alles heeft gegeven'

- PL treft voorbereidingen voor samenstellen autobiografie over de 75-jarige politicus
- Partij op weg naar haar de twintigste verjaardag op 5 december


Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo is zeker van zijn besluit om na de verkiezingen in 2020 te stoppen met de politiek. Of de partij nou wint of verliest. Dat voornemen heeft hij gisteren weer eens kenbaar gemaakt tijdens een persconferentie in verband met het twintigjarige bestaan van de partij in december. 

'U gaat mij daarna misschien zien in moskeeën of in kerken, want het is echt mijn verlangen geweest: na de politiek wil ik propagandist worden van de Almachtige die mij alles heeft gegeven', zegt ‘Somo’, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 23 oktober 2018.

De partij treft nu voorbereidingen voor het samenstellen van een autobiografie over de 75-jarige politicus, die verschillende politieke grootheden zoals Johan Adolf Pengel en Fred Derby heeft 'overleefd'.

Somohardjo streeft ernaar om de partij zodanig op rails te krijgen, zodat jongeren kunnen overnemen. Het laatste wat hij wil is dat de Perthajah Luhur ten onder gaat. Hij merkte op, dat de partij letterlijk met bloed, zweet en tranen tot stand is gebracht en is verdedigd. Voor de politicus is het belangrijk dat de PL blijft bestaan. 'Het moet niet zo zijn dat wanneer ik er niet meer ben dat de partij met mij meegaat naar mijn graf.'

Er is voor nu nog niemand op het oog om van hem over te nemen als voorzitter. Somohardjo zei, dat de partij al bezig was om Raymond Sapoen te vormen, maar hij scheidde zich kort na de verkiezingen van 2015 met enkele andere partijloyalisten af van de PL en richtte een vernieuwingsbeweging op die later als partij werd geproclameerd. Wie zijn uiteindelijke opvolger wordt, zal de Almachtige bepalen, stelde de PL-leider.

Somohardjo is op de persconferentie samen met andere bestuursleden ingegaan op activiteiten die in verband met de twintigste jaardag van de partij op 5 december gehouden zullen worden. Het hoogtepunt is een culturele optocht en manifestatie op 1 december. De partij wil daarmee niet slechts afrekenen met de gedachte dat de PL er alleen voor de Javaan is, maar wil ook haar politieke kracht tonen.

Vanaf dinsdag zullen alle kernen worden gemobiliseerd om de dag tot een succes te maken. Daarnaast komen er ook activiteiten voor kinderen en senioren. Er is Srd 250.000 gereserveerd voor de feestactiviteiten. Het budget is vrijgemaakt door bijdragen van partijleden onder wie ex-ministers en ex-directeuren. 'Personen die hebben verdiend aan de partij', zoals Somohardjo dat uitdrukte.

130 Onderzoeken in Nederland naar verzwegen vermogen in Suriname

Hoe groot verzwegen vermogen in Suriname is is niet bekend

Honderden aanvragers uitkering betrapt op verzwijgen bezit van bijvoorbeeld een huis in het buitenland


Nederlandse gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank hebben de afgelopen jaren honderden aanvragers van een uitkering betrapt op het verzwijgen van het bezit van bijvoorbeeld een huis in het buitenland.

Zo werd alleen al in Turkije in 2016 en 2017 17 miljoen euro aan vermogen aangetroffen dat niet is gemeld. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur dat maandag 22 oktober 2018 daar aandacht aan besteedde in haar uitzending.

In 2016 en 2017 is 625 keer onderzoek gedaan in Turkije, 154 keer in Marokko en in Suriname 130 keer. In Turkije is daarbij dus 17 miljoen aan verzwegen bezit aangetroffen, voor Marokko en Suriname zijn geen bedragen bekend.

Als je in Nederland een bijstandsuitkering of bijvoorbeeld een aanvulling op de AOW aanvraagt, ben je verplicht om eventueel vermogen te melden. Doe je dat niet en wordt er bijvoorbeeld toch een tweede huis in het buitenland, bijvoorbeeld Suriname, aangetroffen, dan wordt de uitkering stopgezet en moet de het ten onrechte uitgekeerde geld worden terugbetaald.

De onderzoeken voor gemeenten worden veelal gedaan door het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF), dat valt onder het UWV. De SVB schakelt vaak de Sociaal Attaché van de Nederlandse ambassade in het betreffende land in.

(Suriname Mirror/Nieuwsuur/Waterkant.net)

'Investeerders blijven weg omdat faciliteiten, informatie en zekerheden ontbreken' - United Caribbean Business & Trade Fair

'Helaas zullen van de 21 geïnteresseerde landen, maar acht meedoen aan de beurs''Ondanks de moeilijke economische situatie zijn we toch tevreden met wat we hebben kunnen bewerkstelligen voor de beurs', zegt Edward Lee, motor achter de United Caribbean Business beurs. Het is de zevende keer dat dit evenement wordt georganiseerd, maar wel de eerste keer dat er een business to business beurs wordt georganiseerd van internationaal formaat in Suriname. 'Deze beurs biedt de mogelijkheid om match making te creëren op eigen bodem.' De beurs is van 25 tot en met 28 oktober. Curaçao, Guyana, Frans Guyana, Panama, Marokko, Aruba en Nederland zijn enkele participanten. De beurs wordt geopend door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Er is niet alleen interesse van lokale bedrijven. 'Helaas zullen van de 21 geïnteresseerde landen, maar acht meedoen aan de beurs', zegt Lee die veel hiaten heeft ontdekt binnen de Surinaamse zaken structuren.

China en India hebben zich onder andere teruggetrokken. China, omdat de faciliteiten nog niet in orde waren. Het land was van plan heel groots uit te pakken en zou daardoor een groot deel van de ruimte in beslag nemen.
India heeft gekeken naar de ‘specs’ van het land en was niet onder de indruk. Die zijn elders in de regio gaan exposeren. Lee haalt aan, dat de 'podiumtaal' als zou er een goed investeringsklimaat in Suriname zijn, niet klopt. De realiteit is anders. Investeerders blijven weg omdat faciliteiten, informatie en zekerheden ontbreken. Maar, Suriname blijft aantrekken.

'We moeten gewoon ons huiswerk maken, er wordt momenteel gewerkt aan het in orde brengen van bepaalde zaken.' Hij is blij met het werk dat verzet wordt door de overheid en de particuliere sector om zo snel mogelijk dingen op orde te krijgen.
'De beurs heeft zeker een groei doorgemaakt in het aantal participanten dat dit jaar mee doet ten opzichte van vorig jaar. We hebben een groei van zeker 20 procent gezien en dat doet ons zeker goed.'
Naast de exposerende bedrijven zullen  tien seminars worden gehouden. De sprekers zullen allemaal voortborduren op het gekozen thema: Connectivity. 'We moeten als publieke en private sector een integrale samenwerking met elkaar aangaan. Anders komen wij niet vooruit en werken we langs elkaar heen', benadrukt Lee.

Hij kijkt vooral uit naar de seminars van Nico Mulder, die op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade een 'destination branding en tourism marketing seminar' zal houden.

'Nico Mulder werkt bij Amsterdam Marketing, de organisatie die in de afgelopen jaren onwijs succesvol is geweest met het promoten van Amsterdam als toeristische trekpleister.

Iedereen kent bijvoorbeeld de succesvolle campagne ‘I AMSTERDAM’ (denk aan de manshoge letters voor het Centraal Station van Amsterdam) die elk jaar honderdduizenden buitenlandse bezoekers trekt. Als marketing strateeg stond Nico aan de basis van het merk ‘I AMSTERDAM’ en zijn specialisatie ligt dan ook in destination branding en marketing. In zijn loopbaan heeft Nico al diverse succesvolle consumenten campagnes ontwikkeld. Hij voelt goed aan op welke aspecten bestemmingen zich onderling onderscheiden. Namens Amsterdam Marketing deelt hij zijn ervaringen daarom wereldwijd in andere steden zoals New York, Barcelona, Casablanca, Athene en Reykjavik.(...)'

Anil Sadhoeram is een 'canto' spreker die ook is aangetrokken om een seminar te houden tijdens de Caribbean Business beurs. In zijn seminar zal hij het voornamelijk hebben over de mogelijkheden van Smart city's. 'Tegenwoordig is alles digitaal en ons thema Connectivity sluit helemaal hierop aan. Als wij deze smart city methode adopteren kunnen wij bijna 30 procent bezuinigen op onze nationale begroting. Dit is zeker iets om mee te nemen.'

Na de beurs zal een investeringsgids worden uitgegeven die in samenwerking met Investsur en Hankrinbank wordt gemaakt. Deze gids zou volgens Lee als leidraad moeten dienen voor internationale bedrijven die willen investeren in Suriname. 'Momenteel is alle informatie over hoe je moet ondernemen in Suriname verspreid over verschillende instanties. Met de investeringsgids zal alle informatie te lezen zijn op één plek.' 

Volgend jaar wordt de beurs mogelijk op Curaçao gehouden.

(Suriname Mirror/Starnieuws/UnitedNews/de Ware Tijd)

Meisje (16) uit internaat te Liandaal in Commewijne sinds 4 oktober vermist

Shanice Bechoe niet teruggekeerd na schooltijd


Het hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit van het Korps Politie Suriname meldt maandag 22 oktober 2018, dat Shance Bechoe, geboren op 6 februari 2002 te Paramaribo en verblijvende in het internaat te LiLiandaal in het district Commewijne, sinds dinsdag 4 oktober wordt vermist.Ze is die dag tussen 07.15 uur en 07.30 uur van huis vertrokken om de school te bezoeken en is sedertdien niet teruggekeerd.

Eenieder die informatie kan verstrekken over de verblijfplaats van het meisje wordt verzocht om contact te maken met de politie van de Afdeling Jeugdzaken op het telefoonnummer 404689, de Centrale Meldkamer op 115 of met de dichtst bijzijnde politiepost.

Voetgangster (68) dodelijk aangereden door vrachtwagen in Klipstenenstraat

Vrachtwagenchauffeur verklaart voetgangster niet op tijd te hebben gezien


De 68-jarige voetgangster Soek Li Jie is maandag 22 oktober 2018 door een vrachtwagen in de Klipstenenstraat, centrum Paramaribo, dodelijk aangereden. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen, dat de vrachtwagenchauffeur over de Klipstenenstraat reed. Hij kwam vanuit de richting van de Henck Arronstraat gaande in de richting van de Keizerstraat, aldus het Korps Politie Suriname.

Ter hoogte van de handelszaak Fernandes Groene Gevel reed hij de vrouw aan, die de weg overstak.


De 37-jarige vrachtwagenchauffeur is in het bezit van een geldig Surinaams rijbewijs . Zijn rijbewijs is hangende het onderzoek ingevorderd. Volgens verklaring van de man heeft hij de voetgangster niet op tijd gezien. Hij is ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het lichaam van Soek Li Jie voor obductie in beslag genomen.

'In verkiezingscampagne 2020 moet voorkomen worden dat politici elkaar voor vies en vuil uitschelden'

'Media en journalisten moeten beseffen dat ze grote rol kunnen spelen door scheldkanonnades niet uit te zenden'

'Ook de schrijvende pers moet hieraan meewerken op basis van ethiek en fatsoen'


De verkiezingen van 2015 worden het komende weekend te Overbridge geëvalueerd door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) met het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Centraal Hoofdstembureau, de voorzitters van het hoofdstembureau (districtscommissarissen), politieke partijen, de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Edmund Leiles, en andere betrokkenen bij de verkiezingsorganisatie.  De verkiezingsorganisatie kan altijd beter, zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos maandag 22 oktober 2018 op Starnieuws. 

Als alle aanbevelingen zouden worden overgenomen die OKB steeds doet, zou de organisatie van de verkiezingen perfect zijn. Bij elke verkiezing worden er aanbevelingen gedaan. Van Dijk-Silos maakt zich sterk voor een onafhankelijke verkiezingsorganisatie, zoals in Peru. In Suriname is het ministerie van Binnenlandse Zaken belast met de organisatie. Veel ambtenaren, die loyaal zijn aan de minister, worden in de organisatie geplaatst. Komt nog bij kijken, dat de meeste organisatoren van de vorige verkiezingen, er nu niet meer bij zijn. Veel mensen met weinig verkiezingservaring zullen deel uitmaken van de organisatie. Bij een onafhankelijke organisatie, zijn er overwegend experts die goed getraind zijn. Er zijn hiervoor middelen beschikbaar bij de Organisatie van de Amerikaanse Staten, zegt de OKB-voorzitter.

Ook politieke partijen maken deel uit van de organisatie, waarbij zij veelal belast zijn met educatie van de kiezers over hoe ze moeten stemmen om te voorkomen dat de stembiljetten ongeldig zijn.

In de verkiezingscampagne van 2020 moet voorkomen worden dat politici elkaar vies en vuil uitschelden. Er moet volgens Van Dijk-Silos een 'code of conduct' komen. Media en journalisten moeten beseffen dat ze een grote rol kunnen spelen door scheldkanonnades niet uit te zenden. Ook de schrijvende pers moet hieraan meewerken op basis van ethiek en fatsoen. Het gaat om de boodschap overbrengen, benadrukt Van Dijk-Silos.

De OKB-voorzitter is blij dat minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken het eens is met haar, dat de verkiezingen goed geëvalueerd kunnen worden door mensen die er toen bij betrokken waren. Bij de evaluatie zullen actiepunten worden opgesteld. Het ligt in de bedoeling dat deze meegenomen worden door de verkiezingsorganisatie van 2020.

Van Dijk-Silos benadrukt dat het Binnenlandse Zaken is die de verkiezingen organiseert. Het OKB is het toezichthoudende orgaan.

'Shark finning' video gemaakt in de wateren van Curaçao op internet...

'Het totale gebrek aan respect voor het zeeleven van deze mannen is schokkend'

'Deze video laat zien, dat er nog veel werk moet worden verzet in wetgeving en controle'


Een video waarop een groep mannen is te zien in twee bootjes die een levende haai zwaar verminkt en ontvilt, is op Facebook geplaatst. De beelden zijn naar verluidt gemaakt in de wateren van Curaçao en toont een groep van vijf mannen, die blijkbaar een haai aan een vislijn hebben gevangen, het dier herhaaldelijk in de kop steken en de staart snijden terwijl het dier nog in leven is. 

'Het totale gebrek aan respect voor het zeeleven van deze mannen is schokkend', zegt Tadzio Bervoets, toegewijde haaienbeschermer en voorzitter van de Shark-commissie van de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA, tegenover Save our Sharks maandag 22 oktober 2018.

'Haaien spelen een essentiële rol in onze oceanen, als toppredatoren reguleren ze het hele ecosysteem. We zouden dankbaar moeten zijn dat we haaien in onze wateren hebben omdat ze onze riffen gezond en vol met vissen houden. Maar, hier zien we een hulpeloos dier achtergelaten om een ​​gruwelijke dood te sterven terwijl mensen juichen en lachen.'


'Shark finning' (ontvinnen), het afsnijden van de vinnen van een haai waarna het lijf teruggegooid wordt in zee, is een wrede en verspillende praktijk die in de meeste visserijen ter wereld verboden is. Curaçao heeft zich enkele jaren geleden aangesloten bij internationale wetgeving die ontvinnen verbiedt (de ICCAT-visserijwetgeving / International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas).

Verder heeft de regering van Curaçao tijdens een Caribische haaienbeschermingsbijeenkomst op Sint Maarten in 2016 toegezegd, dat in haar wateren een haaienreservaat zou komen. Haaien zouden hier beschermd worden tegen uitbuiting door mensen. Er is tot op heden echter nog niets met deze toezegging gedaan.

In 2015 lanceerde de DCNA het Save Our Sharks project op alle Nederlandse Caribische eilanden en Nederland.

Bervoets: 'Binnen het project werken we aan de haaienbescherming door onderzoek te doen naar haaien in onze wateren, het opstellen van betere wetgeving en mensen voor te lichten over het belang van haaienbehoud. We hebben veel positieve resultaten behaald. Zo zijn er een aantal beschermde gebieden gekomen en zelfs Caribisch-brede bescherming van negen soorten haaien en roggen. Deze video laat echter zien dat er nog veel werk moet worden verzet in wetgeving en controle, maar vooral in het onderwijs. Mensen moeten begrijpen dat haaien levend veel meer waard zijn!'