dinsdag 4 december 2018

En zo worden hoektanden uit bek jaguar verwijderd.....




Onduidelijk helaas waar de beelden zijn gemaakt. De persoon die ze op Twitter heeft geplaatst is uit Argentinië.

(Suriname Mirror/Twitter)

Nieuw Assembleelid Marlon Budike (NPS) gaat zich sterk maken voor versterking districtsfondsen

'Districten moeten hun eigen ontwikkeling kunnen bepalen, niet de beleidsmakers'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

Het nieuwe lid van De Nationale Assemblee (DNA), Marlon Budike (NPS), heeft bij zijn toelating dinsdagmiddag 4 december 2018 aangegeven zich sterk te zullen maken voor de versterking van de districtsfondsen. Voor hem is het belangrijk, dat de districten hun eigen ontwikkeling kunnen bepalen en niet dat de beleidsmakers bepalen wat er in de districten moeten gebeuren. 

'In de periode 2010-2015 heb ik het volk mogen vertegenwoordigen als districtsraadslid, ik kwam in aanraking met de decentralisatie en raakte er verliefd op. De wil van het volk komt tot uiting in de decentralisatie. Jammer, dat in de afgelopen jaren de maatregelen zijn afgenomen, zodat de districtsraad minder kan uitvoeren', zei Budike, nadat hij nadrukkelijk zijn familie nogmaals bedankte voor de ondersteuning in zijn korte politieke carrière, aldus Starnieuws.

Budike zal zich ook sterk maken voor de jeugd. Er wordt vaak gesproken over de jeugdigen, 'maar als wij dit land niet welvarend en gezond maken voor hen, kijken zij met minder hoop en enthousiasme uit naar hun toekomst. Niet vergeten dat het volk ons heeft geplaatst, we zijn er voor het volk', benadrukte het nieuwe DNA-lid.

Kantonrechter in Cessna cocaïne-zaak wil locatie bezoeken waar toestel en drugs werden onderschept

Verdachte Raj Oedit nog steeds vast in Nederland wachtend op zijn uitlevering


De Kantonrechter in de Cessna cocaïne-zaak tegen de verdachten H.L. (piloot) en D.M. (ondernemer), bijgestaan door respectievelijk de advocaten Vishal Rambharos en Michelle Lau-Kersenberg, heeft tijdens de behandeling van de zaak dinsdag 4 december 2018 gezegd, dat zij op 14 januari een descente gelast op de locatie waar het vliegtuigje met cocaïne in maart is geland in Saramacca.

De beide verdachten worden samen met Ramchander Oedit, meer bekend als ‘Raj Oedit’, ervan beschuldigd, dat zij de Wet op Verdovende Middelen overtreden hebben en hebben deelgenomen deelname aan een criminele organisatie.

Oedit, voor wie een rechtshulpverzoek is gedaan aan Nederland, is nog niet in het land. Tegen hem was een opsporingsbevel uitgevaardigd en hij is inmiddels in Nederland aangehouden en wacht op uitlevering. De man vluchtte vrij snel na de onderschepping van de Cessna op zijn terrein naar Nederland zogenaamd vanwege medische redenen.

De verdachten wordt verweten, dat zij tezamen en in vereniging op verschillende tijdstippen in maart 2018 in het district Saramacca opzettelijk in- of uitgevoerd hebben een hoeveelheid cocaïne met een gewicht van 488,68 kilogram. De drugs waren verdeeld over 420 pakketten en vermoedelijk uit Venezuela afkomstig en werden in een Cessna overgevlogen naar het landbouwterrein van Oedit te Saramacca. Daar was een betonnen baan aangelegd, zodat het toestel met de cocaïne drugs kon landen.

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname/Starnieuws)

Lange celstraffen, 4-10 jaar, geëist dooor OM Amsterdam voor invoer 5.000 kilo cocaïne tussen ananassen

Verdachten (tussen 36-54 jaar) uit Made, Eindhoven, Bergen op Zoom, Den Haag en België


Tenminste 150 miljoen euro. Dat was de lading cocaïne waard die in maart 2016 in de haven van Antwerpen werd onderschept, en die bedoeld was voor – vermoedelijk - een dekmantelbedrijf in fruit in het Nederlandse Monster. Dat bedrijf handelde onder de marktprijs al enige tijd in Zuid-Amerikaans fruit. En deze container eindigde als enige bij een bedrijf in het Brabantse Made, zogenaamd omdat de koelmotor stuk was. Maar, die deed het gewoon, zo bericht het Landelijk Parket vandaag, dinsdag 4 december 2018.

Het kan niet anders dan dat de vijf mannen die naar aanleiding van het transport worden vervolgd, betrokken waren bij de invoer van 5.000 kilo cocaïne. Dat zei vandaag de Officier van Justitie van het Landelijk Parket voor de rechtbank in Amsterdam waar de zaak wordt behandeld.

De verdachten zijn tussen de 36 en 54 jaar oud en komen uit Made, Eindhoven, Bergen op Zoom, Den Haag en België. Tegen hen zijn straffen geëist tussen de 4 en 10 jaar.

De hoogste eis was voor de man die vanwege zijn werk voor een transportbedrijf een belangrijke schakel in het logistieke proces vervulde. Een sleutelfunctie, aldus de officier in het requisitoir. Achter dit transport, in totaal bijna 4/100 pakketten, zaten vermoedelijk verschillende afnemers. Dat leidt het Landelijk Parket af aan de verschillende logo’s op de pakketten: 40.

Belangrijke informatie in deze zaak heeft het onderzoeksteam onder andere gevonden in zogenoemde PGP-safetelefoons. PGP staat voor Pretty Good Privacy. Inmiddels is het politie en NFI (Nederlands Forensisch Instituut) gelukt van in het buitenland in beslag genomen servers alsnog communicatie te achterhalen tussen mensen die zich veilig waanden voor opsporingsambtenaren, zo is al in diverse strafzaken gebleken. Ook in deze zaak zijn berichten gevonden, waaronder: 'Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door de politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd….Ik dacht dat we professionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!!!'.

Volgende week komen de raadslieden van de verdachten aan het woord.

De uitspraak in deze zaak is waarschijnlijk eind januari.

Eerstvolgende regionale vergadering van ACP/EU in februari in Suriname

'Het is een hele grote eer voor ons land, men is laaiend enthousiast om naar ons land te komen'


De eerstvolgende regionale vergadering van ACP/EU zal in februari in Suriname worden gehouden. Dit is mogelijk geworden door lobbywerk die de delegatie onder leiding van Assembleelid André Misiekaba (MDP) heeft verricht in Cotonou, Benin, waar de 36e ACP-EU vergadering deze dagen plaatsvindt.

Misiekaba is vaste vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee bij ACP/EU. Intussen heeft De Nationale Assemblee vandaag, dinsdag 4 december 2018, in een huishoudelijke vergadering het besluit om de meeting in Suriname te houden, gesanctioneerd, aldus Starnieuws.

Misiekaba zegt, dat dit resultaat bereikt is door gezamenlijk lobbywerk van de delegatie, waarvan ook deel uitmaken Dew Sharman (VHP) en Grace Watamaleo (NDP). 'Het is de beurt van het Caribisch gebied (Cariforum) om de eerstvolgende regionale meeting te organiseren. Het is een hele grote eer voor ons land. Men is laaiend enthousiast om naar ons land te komen. Toen ik formeel de bevestiging gaf dat Suriname de meeting zal hosten, werd het besluit met groot applaus verwelkomd. Suriname zal opnieuw zijn organisatorische skills tonen aan de wereld. We zullen van onze zijde EPA (Economic Partnership Agreement) hoog op de agenda plaatsen tijdens de meeting in februari', zegt Misiekaba.

De Assembleedelegatie vertoeft nog in Benin. Deze parlementaire vergadering brengt de vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap, leden van het Europees Parlement en de gekozen vertegenwoordigers van de Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan samen. De vergadering wordt morgen afgesloten.

Politie blundert door met veel machtsvertoon verkeerde woning te bestormen

Twee onschuldige broers (16, 19) in de boeien geslagen en afgevoerd

- Politie biedt vooralsnog slechts verontschuldigingen aan...
- 'Het huis is overhoop gehaald en er zijn deuren kapot gemaakt, ook ontbreekt geld dat blijkbaar gestolen is door agenten'


De broers Rivaldinho (16) en Quanito (19) Tieto kregen zondagmiddag omstreeks half drie de schrik van hun leven. Zwaar bewapende agenten vielen hun huis aan de Sir Winston Churchillweg binnen en commandeerden hen om op de grond te gaan liggen. Daarna werden ze geboeid afgevoerd, verdacht van het plegen van een roofoverval, maar de politie blijkt onschuldige burgers te hebben gearresteerd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 december 2018.

'De jongens zijn echt geschrokken en getraumatiseerd. Er kwamen plotseling ongeveer twintig agenten met grote geweren op ze af', zegt Martha Tieto, tante van de jongens.

De ressortcommandant van het politiebureau Livorno bood later zijn verontschuldiging aan. De familieleden vinden niet, dat de politie zich er met een verontschuldiging van af kan maken.
'Het huis is overhoop gehaald en er zijn deuren kapot gemaakt. Ook ontbreekt geld dat blijkbaar gestolen is door de politieagenten', zegt de tante. De familie zal een klacht indienen bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken.

Volgens Gerge Tieto, broer van de jongens, gaat het om honderd euro en 500 Srd die zijn verdwenen. De vreemde valuta is een deel van een donatiebedrag dat hij vrijdag zou hebben ontvangen en maandag op de bank zou storten. Surinaams geld, dat ook in dezelfde enveloppe zat met de 100 euro, is niet verdwenen. 'Op een stuk papier stond donatie en dat heeft hen misschien ervan weerhouden om meer geld te nemen', vermoedt Tieto. De 500 Srd was van één van zijn broers.

Tieto vertelt, dat toen hij thuis kwam, hij het huis overhoop heeft aangetroffen. Later heeft hij begrepen, dat de politie ergens in de omgeving op hem wachtte. 'Ik dacht dat wij zijn overvallen door rovers en zag mijn broers niet. Ik dacht dat ze verwond waren', zegt hij. Enkele ogenblikken daarna stopten voertuigen voor de woning met zwaar bewapende politieagenten. Daarna zag hij zijn broers die geboeid waren uit één van de auto's stappen. 'Ik vroeg aan de politie-inspecteur waarom mijn broers in de boeien waren geslagen. Ik kreeg van hem te horen, dat ze verdachten zijn en het in de boeien slaan een wereldwijd protocol is.' Het ging om het Regio Bijstand Team onder leiding van Sergio Gentle.

Volgens Tieto zocht de politie ook naar een voertuig waarmee de roofoverval zou zijn gepleegd. Het zou om een auto gaan die zijn oom jaren geleden als sloopmateriaal heeft verkocht. Tieto beweert dat hij ook als verdachte naar het politiestation is gebracht. Onderweg naar het politiebureau kwamen ze hun oom tegen, die ook werd meegenomen. 'Achteraf bleken we onschuldig te zijn en de ressortcommandant heeft omstreeks half negen 's avonds aan elk van ons zijn verontschuldiging aangeboden', zegt Tieto.

Politievoorlichter Humphrey Naarden bevestigt, dat de politie in de fout is gegaan. Het blijkt volgens hem, dat er onjuiste informatie is ontvangen over rovers die niet lang terug betrokken waren bij een roofoverval, waarbij ze een groot geldbedrag hebben buitgemaakt.

Van de ressort- commandant heeft Naarden vernomen, dat de hoofdbewoonster heeft aangeven dat er deuren zijn vernield en geld is verdwenen. Zij heeft volgens de commandant geweigerd om aangifte op het bureau te doen. Ze zou dat ergens anders doen. 'Als er schade is, zal dat worden hersteld. Wat betreft het geld, zal de politie dat onderzoeken als er aangifte is gedaan', aldus Naarden.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept bootje met vermoedelijk 37 Venezolanen aan boord

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
'Yola' onderschept ten oosten van Curaçao - Aan boord ook een minderjarige


Het zogenoemd Frisc interceptor vaartuig van het stationsschip Zr.Ms. Zeeland, met een boarding team van de Kustwacht aan boord,  heeft gisteravond rond elf uur ten oosten van Curaçao een vaartuig type ‘ Yola’ onderschept. 

Aan boord bevonden zich 37 ongedocumenteerden, waaronder een minderjarige, vermoedelijk Venezolanen.

De Frisc kreeg assistentie van een Metal Shark van de Kustwacht om alle opvarenden naar het Steunpunt op Parera over te brengen.

Nadat alle Kustwacht formaliteiten waren afgerond, zijn de ongedocumenteerden vanochtend tegen vier overgedragen aan de hulpofficier van justitie.

36 Maanden cel in België voor Nederlander die vloeibare cocaïne vanuit Suriname smokkelde

Man had 540 gram aan bolletjes in zijn maag en werd ziek in vliegtuig


Een 42-jarige Nederlander is vandaag, dinsdag 4 december 2018, in het Belgische Zaventem veroordeeld tot 36 maanden cel voor het smokkelen van vloeibare cocaïne. Goed beviel dit hem echter niet..., aldus de krant Het Laatste nieuws.

Op 7 augustus werd de man onwel op zijn vlucht vanuit Suriname naar Zaventem, Brussels Airport. Bij aankomst werd hij meteen naar het ziekenhuis overgebracht waar uit een CT-scan bleek, dat hij verschillende bolletjes in zijn lichaam had. In totaal had hij 540 gram aan bolletjes gevuld met vloeibare cocaïne, in zijn maag.

'Ik zat in Suriname in de cel na een diefstal. Daar leerde ik een vriend kennen die me vroeg dit te doen. In ruil zou ik 5.000 euro krijgen', klonk het tegen de politie.

'Meneer is uiteraard allesbehalve een kopstuk', aldus de rechter die hem de standaardstraf gaf.

71 Creoolse liedjes in nieuw boek ‘Toontaal – Sprekende Surinaamse liedjes van 1650 tot 1950’

Liedteksten in Sranantongo en Nederlands zijn door Frank Ferdinand vertaald en op muziek gezet


Het boek ‘Toontaal – Sprekende Surinaamse liedjes van 1650 tot 1950’ van auteur Frank Ferdinand is vanaf vrijdag 7 december 2018 verkrijgbaar. De tekst en muziek van de 71 in dit boek opgenomen (Creoolse) liedjes hebben generaties lang uit de hearts and minds van de Surinamers geklonken. Sommige liedjes zijn bekend, andere zijn in vergetelheid geraakt aldus auteur Frank Ferdinand. 

De liedteksten in Sranantongo en Nederlands zijn door de auteur vertaald en op muziek gezet.

Zingen is vertellen in de taal van de muziek. Vanaf de tijd van de slavernij is deze taal verweven met het dagelijks leven. Elk lied heeft haar verhaal en dat kan simpelweg een gedachte zijn die men wil overbrengen of een mening, wens, emotie of ervaring die men kenbaar wil maken.

De liedjes in dit boek zijn in thema’s gegroepeerd, zoals satire en spot of liefdesliederen. Binnen een thema kunnen de liedjes over verschillende historische perioden gaan.



Alle liedteksten zijn verklaard. Hierbij heeft de auteur ernaar gestreefd de oude begrippen en situaties die direct of via een omweg met de liedtekst verband houden, op te roepen en te beschrijven. Dit laatste met het primaire doel om deze culturele erfenis voor het nageslacht te conserveren. Muziek en liedjes vormen een belangrijk onderdeel van het collectief geheugen van een gemeenschap. In een samenleving met een (overwegend) orale traditie worden de melodie en de teksten van generatie op generatie overgedragen.

Bij dit boek hoort een CD met 16 liedjes die zijn ingezongen door Jeannine La Rose, met instrumentale begeleiding van Andro Biswane en auteur Frank Ferdinand.

Frank Ferdinand werd in Paramaribo geboren. Hij bezocht de Hendrikschool en haalde daarna de onderwijzersakte. Vervolgens vertrok hij naar Nederland, waar hij in Rotterdam de hoofdakte en de aktes MO-A en B Pedagogiek/Onderwijskunde afrondde. Ferdinand had altijd een speciale interesse in muziek en muziekonderwijs. Hij schreef zelf ook liederen, zowel in het Surinaams als in het Nederlands. Zijn specialistische studie van het Sranantongo kwam goed van pas bij de vertaling en interpretatie van de Surinaamse liedjes.

Vanaf zijn vroege jeugd had hij een bijzondere interesse in de volksmuziek van de Afro-Surinaamse bevolkingsgroep. Van het laatste legde hij al in Suriname een verzameling teksten en melodieën aan die zich met de jaren gestaag uitbreidde en waarvan een groot deel uiteindelijk in dit boek is bijeengebracht.

Toontaal is tot stand gekomen mede met steun van de Nederlandse Ambassade in Suriname.

Boekgegevens: 
Toontaal. Sprekende Surinaamse liedjes van 1650 tot 1950 Frank Ferdinand 
ISBN: 9789460223983 
paperback, 232 pagina’s 
verkoopprijs: € 20,00
Uitgever: LM Publishers, Volendam
een onafhankelijke uitgeverij van boeken over wereldwijde kunst & cultuur, landeninformatie, duurzaamheid en ontwikkelingsvraagstukken, met een bijzondere belangstelling voor Suriname, de Antillen en Indonesië.

Parkeerplaats Jaarbeurs tweemaal zoveel duurder dan entreekaartje

Entreekaartje Jaarbeurs kost Srd 10 en parkeren van de auto Srd 20...


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dinsdag 4 december 2018, dat een parkeerplaats voor de Jjaarbeurs tweemaal duurder is dan een entreekaartje. Het is vandaag de laatste dag van de Jaarbeurs. Gezien het grote aantal bezoekers dat jaarlijks de beurs bezoekt, kan ongetwijfeld gesteld worden dat deze activiteit als de populairste beurs van Suriname getypeerd kan worden.

Een zeer onaangename bijkomstigheid is echter het tekort aan parkeerruimte. Zo was ook dit jaar de omgeving rond het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), waar de Jaarbeurs jaarlijks wordt gehouden, vol voertuigen.

Voor personen die hun voertuigen nergens kwijt konden, bleef slechts één optie over: betaald parkeren. Voor een veilige parkeerplek zou wat extra centjes uitgeven geen roet in het eten moeten gooien.

Maar, het was voor velen wel een verrassing om vlak na het parkeren op het terrein, tegenover de ingang van de Jaarbeurs, meteen Srd 20 te moeten neertellen. Dit, terwijl een entreekaartje voor de beurs Srd 10 kost.....

Het op 8 september overleden stamhoofd Andre Mathias van de Kwinti wordt 8 december begraven

Mathias overleed op 81-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed


Stamhoofd Andre Mathias van de Kwinti, die op 8 september is ingeslapen, wordt zaterdag 8 december, na precies drie maanden, begraven in Witagron. Zijn lichaam ligt in zijn residentie in het dorp opgebaard. 'Ik heb hem als een kundige man gekend, maar de laatste jaren ging zijn gezondheid achteruit', zegt hoofdkapitein Melvin Clemens vandaag, dinsdag 4 december 2018, in de Ware Tijd. 

Bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) aan de Rooseveltkade kan vandaag het condoleanceregister worden getekend door de regering, De Nationale Assemblee, Staatsraad, het Hof van Justitie, districtscommissarissen en diplomaten. Districts- en ressortraadsleden, traditionele gezagdragers en andere belangstellenden volgen morgen.

Volgens Clemens heeft het stamhoofd 40 jaar gewerkt bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Enkele jaren na zijn pensionering werd hij granman en heeft 18 jaar in die functie gediend. Hij is op 81-jarige leeftijd overleden na een langdurig ziekbed.

Tijdens zijn granmanschap heeft Mathias ook te maken gehad met interne problemen. In 2012 had het grootopperhoofd, hoofdkapitein Harold Souvenir voor onbepaalde tijd buiten functie gesteld. De straf volgde nadat Souvenir zich herhaaldelijk schuldig zou hebben gemaakt aan handelingen, die de stam benadeelden en de graman in verlegenheid brachten. Hij zou op eigen gezag en zonder medeweten van het kabinet van de granman een overeenkomst, namens de stam, hebben getekend met Brazilianen om grootscheepse goudexploitatie te verrichten in het Boven-Coppenamegebied.

De bevoegdheden van Souvenir zijn toen overgeheveld naar zijn collega, hoofdkapitein Clemens, maar na enige tijd werd Souvenir in ere hersteld.

Clemens verwacht niet dat er interne strubbelingen zullen zijn bij het proces van opvolging van het grootopperhoofd.

VHP'er Dwarka blijft aanschoppen tegen zijn partijleiding: '28 VHP-zetels is een sprookje'

'Voor mij is het wel duidelijker geworden, dat de VHP uitkijkt naar samenwerking met de NDP'


'Je moet niet met de fabels komen en zeggen dat je 28 zetels wil hebben van het volk. Wie gelooft in zo'n sprookje? Voor mij is het wel duidelijker geworden, dat de VHP uitkijkt naar een toekomstige samenwerking met de NDP.' Zo reageert VHP’er Dayanand Dwarka vandaag, dinsdag 4 december 2018, in het Dagblad Suriname, op de recente voorspellingen van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. 

De VHP-leiding heeft vorige week tijdens een persconferentie niet duidelijk willen aangeven of de partij na de verkiezingen van 2020 met de NDP zal samenwerken in een coalitieregering of niet. Indien de samenleving wenst, dat de VHP niet met de NDP gaat samenwerken na 2020, moet de kiezer de VHP volgens Santokhi een mandaat van minstens 28 parlementszetels geven.

'Het kiezersvolk heeft recht om te weten met wie je een regering zal vormen, want de 28 zetels zijn niet van een boom te plukken. Het is volksverlakkerij', beweert Dwarka.

De man voert aan, dat de VHP sinds de oprichting bij opeenvolgende verkiezingen steeds gemiddeld tussen de 8 en 9 parlementszetels heeft weten binnen te halen. Hij is daarom vooral niet te spreken over het feit, dat bestaande terreinen van de VHP, waar al jaren zetels worden binnengehaald, zwaar verwaarloosd worden en juist het binnenland voorop wordt gesteld.

Dwarka fronst ook zijn wenkbrauwen over het besluit van de partijvoorzitter om met een delegatie van zeven personen af te reizen naar China om de banden aan te sterken met de Communist Party of China (CPC). Hoewel de partij in een persverklaring stelt dat dit op uitnodiging gebeurt van de ‘International Department of the Central Committee of the Communist Party of China (CPC)’, zijn er geluiden dat de VHP zelf een verzoek heeft ingediend om ontvangen te worden. De CCP is onder de huidige leider Xi Jinping nog steeds onbetwist de autocratische leidinggevende macht in geheel China.
In maart 2018 stemde het Chinese Nationale Volkscongres in met een Grondwetswijziging, die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van 5 jaar aan te blijven. Die maatregel plaveit de weg voor president Xi Jinping om tot het einde van zijn leven aan te blijven. 'Hiermee is de facto een dictatuur gevestigd in China. We zijn ook bekend met de mensenrechtenschendingen van dat land. Wat is de bedoeling van zo'n bezoek? Hoe is die uitnodiging gekomen? Ik ben heel ongerust, want ik ken de VHP niet als een communistische partij', aldus de VHP’er.

In juni 2018 heeft overigens ook de Nationale Democratische Partij (NDP) de duurzame relatie met de CPC verder verstevigd.

Taferelen van op basiszorgkaart wachtende mensen bij SZF niet meer van deze tijd...

(Bron foto: Dagblad Suriname)
‘Het heeft 3 maanden geduurd voordat ik een sms-bericht ontving, en nu moet ik dit ondergaan?'

- Voorzitter Consumentenkring Suriname vindt gang van zaken 'verschrikkelijk'
- 'De directeur zou toch zelf moeten zien, dat dit niet kan als hij even naar buiten kijkt?'


Voor het ophalen van de basiskaart van het Staatsziekenfonds (SZF) ontstonden gisteren weer lange rijen wachtenden voor de deur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF). De voorzitter van de Consumentenkring Suriname, Albert Alleyne, die ter plekke was, zegt vandaag, dinsdag 4 december 2018, in het Dagblad Suriname, dit verschrikkelijk te vinden, vooral omdat veel vrouwen, voornamelijk moeders met kinderen en hoog zwangeren, langdurig in de rijen staan. 

De massa wachtenden was onder te verdelen in een rij, die vanuit de Fred Derbystraat om de bocht naar de Prinsenstraat leidde. De andere rij was in de Prinsenstraat zelf, terwijl een andere groep onder een partytent plaatsnam.

Een vrouw in de rij zegt dat het vroeger beter geregeld was.

Volgens Alleyne worden in de media halve waarheden verkondigd, dat zaken goed gaan en dat een diepgaand onderzoek nodig is om te achterhalen hoe de beoordeling plaatsvindt. Alleyne betwijfelt of een actie van de Consumentenkring nodig is. ‘De directeur zou toch zelf moeten zien dat dit niet kan als hij even naar buiten kijkt?’, zegt de voorzitter. ‘Welke actie moet je nog meer ondernemen om hem dit te laten zien?’

'Al 2 maanden heb ik mijn kaart niet gehad en als ik mijn bloeddruktabletten moet betalen, is dat Srd 90 voor een strip’, vertelt een patiënt, die een beroerte heeft gehad. ‘Je moet op een sms-bericht wachten voordat je naar het kantoor van SZF kan komen’, zegt de vrouw. ‘Het heeft 3 maanden geduurd voordat ik een sms-bericht ontving, en nu moet ik dit ondergaan?'

Alleyne vindt het erg, dat in het begin andere zaken waren afgesproken. Niet werkende vrouwen zouden in aanmerking komen voor de basiskaart. Een andere vrouw zegt dat ze zwanger en ziek is en niet meer kan staan. De mensen om de bocht wachten onder een feesttent, maar een feeststemming is het allerminst. ‘Je kan de rij niet verlaten om onder de tent plaats te nemen, hoe word je anders geholpen?’, vraagt Alleyne zich af. Dit moet echt beter geregeld worden, vindt de voorzitter van de Consumentenkring.

Het hoofd van de Juridische Dienst van het Staatsziekenfonds, Jolanda Pronk, bekijkt de zaken vanuit een andere invalshoek. De afgelopen twee jaren ervaren ze pieken, waarbij mensen een verzekering willen aanvragen of verlengen. ‘We zitten nu in een periode waarin mensen schoon schip willen maken om voor het eind van het jaar hun zaken in orde te maken. Door de desbetreffende instanties worden mensen gestuurd om deze zaken te realiseren.’ Pronk zegt, dat vanuit de media werd geklaagd dat er veel onverzekerden zijn en vooral ook zwangere vrouwen. ‘Ik kan alleen maar veronderstellen dat de zwangeren nu hun ziektekosten in orde wensen te maken.’

Het hoofd van de Juridische Dienst zegt, dat deze storm enigszins was verwacht, maar aan de andere kant is het toch een verrassing.

Het Dagblad Suriname legt de vraag over de wachttijd op een sms op tafel. Pronk geeft aan, dat dit buiten het gezichtsveld van het SZF is. ‘Op het moment dat ik een sms-bericht krijg van de desbetreffende autoriteiten, wordt dit uitgevoerd.’ Met autoriteiten bedoelt Pronk het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, waarnaar zij voor verdere uitleg doorverwijst. Pronk zegt het te betreuren, dat de mevrouw drie maanden heeft moeten wachten op een sms-bericht, maar ze beschikt niet over de mogelijkheid om dit vooraf op te lossen, omdat ze hiervan geen weet draagt. Pas als een sms binnenkomt, weten wij wat ons te doen staat. ‘Meestal als men een sms krijgt, is men of op dezelfde of de volgende dag direct hier.’

Of er maatregelen volgen om herhaling van zulke druktes te voorkomen, laat Pronk weten dat er wel wordt gewerkt aan een zo groot mogelijke spreiding van de geldigheidsduur van kaarten, zodat de opbouw geleidelijk verloopt. Pieken zullen wel nooit helemaal verdwijnen, aldus het hoofd van de Juridische Dienst.

Maar, feit is, dat gelet op huidige technieken en vormen van communicatie, rijen wachtenden voor een basiszorgkaartje niet meer van deze tijd en schandelijk en zelfs onmenselijk is!

Comité van Humphry Jeroe zet amper door samenleving ondersteunde 'pad van verzoening' voort

(Bron foto: NII)
Comité plant 8 december haar standaard activiteiten

Bloemen, ceremonie en wandelingetje vormen weer 'Pad naar een - ver verwijderde - verzoening'


Het Comité en de Nationale Commissie van Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld organiseert in verband met 8 december enkele activiteiten, waarmee zij het pad van verzoening voortzet. 'De organisatie zal zich met haar activiteiten blijven inzetten voor nationale verzoening', zegt de voorzitter van deze organisatie Humphry Jeroe - sinds kort ook districtscommissaris van Boven-Suriname in het district Sipaliwini - , aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, dinsdag 4 december 2018.

Op 8 december zal bij het monument voor gevallen militairen tijdens de Binnenlandse Oorlog, bij de Memre Buku Kazerne, een bloemenhulde en ceremonie plaatsvinden. Bij het monument voor gevallenen en gesneuvelden aan de Waterkant vindt eveneens een bloemenhulde en ceremonie plaats. Verder zal er ook dit jaar langs het Pad van Verzoening een gedenkwandeling worden gemaakt, vanuit het Fort Zeelandia naar het monument van gevallen burgers en gesneuvelde militairen.

'Politiek geweld heeft ons in zekere mate verdeeld. Wij hebben dat niet nodig. Anno 2018 moeten wij voortgaan op een andere manier. Belangrijk is dat Suriname verzoent. Als er tweedracht is in onze natie gaan wij onze ontwikkelingsdoelen moeilijk kunnen realiseren', benadrukt Jeroe.

De voorzitter is zich ervan bewust dat het niet makkelijk is om te verzoenen. 'Mensen moeten bereid zijn om met elkaar te werken. Mensen moeten bereid zijn om te vergeven.'

Jeroe geeft verder aan, dat het noodzakelijk is om te verzoenen, anders blijft men elkaar oneindig en onnodig in de weg staan. 'Wie had verwacht dat de voormalige leider van het Jungle Commando met de voormalige bevelhebber ooit zou samenwerken? Ze hebben het gedaan om Suriname te kunnen opbouwen', geeft de voorzitter aan.

De organisatie van voorzitter Jeroe is opgericht in 2016, met het doel erkenning te eisen van nationale en internationale instituten voor het leed dat slachtoffers is aangedaan, gedurende de jaren '80 en de Binnenlandse Oorlog.

'De duidelijke oppositiekoers van de VHP!'

'Zijn we plotseling vergeten hoe de VHP continue het beleid van de NDP-regering bestrijdt?'

'De VHP is al veel verder dan de kennelijk levende discussie in de heersende politieke elite'


In de media hebben verschillende commentatoren zich vastgebeten in de vraag of de VHP wel of niet gaat samenwerken met de NDP. Eigenlijk een gekke vraag. Eenieder heeft de afgelopen jaren het harde oppositiebeleid van de VHP kunnen volgen. Is men dat vergeten? Zijn we plotseling vergeten hoe de VHP continue het beleid van deze NDP regering bestrijdt? Hoe de VHP hamert op het wanbeleid van de NDP als het gaat om de gezondheidszorg, de veiligheid en de schuldencrisis waar we als samenleving mee zijn opgezadeld? 

Iedere lezer, iedere burger, iedere kiezer weet, dat de VHP het huidige beleid zwaar afkeurt. Als de NDP het huidige beleid voortzet tot de verkiezingen, dan sluit zij zich uit voor samenwerking. Niet alleen met de VHP, maar ook met andere partijen. De VHP is goed van aard, dus laat niet met zich sollen. 

Het is eigen aan pers en politieke commentatoren om te speculeren, om hypothetische vragen te stellen. En gelukkig kan dat. Het is aan politieke leiders met brede verantwoordelijkheden, zoals Chan Santokhi, om zich niet te laten meeslepen in wilde speculaties. Santokhi is ‘laser-focused’ op de missie die hij van de partij heeft gekregen tijdens het laatste congres van de VHP: wordt de grootste nationale partij en red Suriname! Dat is zijn missie en dat is wat hem nu drijft. 

De VHP-voorzitter heeft op verschillende momenten duidelijk gezegd, geef ons 28 zetels. Dat is geen arrogantie. Een politieke leider die niet de grootste wil worden, die niet de ambitie heeft om leiding te geven aan de redding van zijn land, is geen knip voor zijn neus waard. Als Santokhi en de VHP hun lot in de handen leggen van de kiezer en steun vragen om de grootste te worden, dan is dat een teken van bescheidenheid, omdat ze weten dat de macht niet bij hun ligt, maar bij de kiezers. Het toont respect voor de kiezer en geen arrogantie. Het getuigt ook van moed, dat de VHP zich open en kwetsbaar opstelt. 

De transformatie binnen de partij is een voorbeeld voor anderen. Die transformatie gaat niet voor eenieder snel genoeg. Voor weer anderen gaat het te snel. Dat hoort nu eenmaal bij dit soort complexe processen waar oud en nieuw naar een goed evenwicht zoeken. Vast staat dat de transformatie onomkeerbaar is. Het duidelijkst is dat te zien en te voelen in het veldwerk van de VHP. De transformatie vindt namelijk ook plaats aan de basis, in de districten, in de wijken. 

Dat de partij zelfstandig de verkiezingen ingaat en de hand reikt naar elke Surinamer, in elk district en in de diaspora, wordt gewaardeerd. De partij heeft een groeiend aantal kernen die met trots Oranje dragen: de Oranjepartij dragen. Of dat leidt tot de gewenste 28 zetels is aan de kiezer in 2020. 

Voor Santokhi en de VHP zijn de noden en de aspiraties van de burger leidend. Tijdens de “meet the people campagnes” vragen de mensen niet hoe het zit met een ‘pre-electoraal verbod’ of wie met wie gaat regeren. Wat ze wel zeggen is “meneer Santokhi redt ons, red Suriname! Meneer Santokhi geef ons weer een toekomst, een toekomst voor mijn kinderen. Geef ons weer een werkende gezondheidszorg, goede scholen voor onze kinderen”. 

Etnische scheidslijnen vallen in het werk dat de VHP in het veld doet, compleet weg. Er is maar één doel, de wederopbouw van een Suriname waar eenieder zich veilig voelt en zich kan ontwikkelen naar zijn eigen potentie. Dat maakt ook dat pogingen om de VHP een etnisch etiket op te plakken de plank misslaan. 

De VHP is al veel verder dan de kennelijk levende discussie in de heersende politieke elite. De VHP laat het voor wat het is: politieke borrelpraat. Leuk en smakelijk om te lezen, maar geen reflectie van de werkelijkheid waar de VHP iedere dag weer in het veld meewerkt. 

Idris Naipal

Refineria di Kòrsou, Curaçao, heeft ‘preferred bidder’, een voorkeurskandidaat, geselecteerd

'De naam van het bedrijf wordt pas bekendgemaakt als MoU is ondertekend'


Refineria di Kòrsou (RdK) heeft een ‘preferred bidder’, een voorkeurskandidaat, geselecteerd om mee verder te onderhandelen voor de overname en modernisering van de raffinaderij volgend jaar. De kandidaat is op de hoogte gesteld, evenals het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.), dat de raffinaderij nu opereert, en de andere bedrijven die interesse hebben getoond. Dit is gisteren in de Staten naar voren gebracht, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag4 december 2018.

De bedoeling is dat er nu verder wordt onderhandeld en in januari 2019 een Memorandum of Understanding (MoU) wordt getekend.

 Als de onderhandelingen niet uitmonden in een MoU, zal een van de andere gegadigden benaderd worden', zo wordt later in een persbericht verklaard. Leidt het wel tot een MoU in januari, dan is het de bedoeling dat in mei een principeovereenkomst wordt getekend en later in het jaar een contract. 'De naam van het bedrijf wordt pas bekendgemaakt als de MoU is ondertekend.'

Ondertussen is het proces om te komen tot een partner die op korte termijn de raffinaderij zou kunnen bedienen, stopgezet. 'De tijd is te kort om dit nog te realiseren. De partij waar we nu mee verder gaan, is voor de lange termijn, met de mogelijkheid al volgend jaar te starten, de zogenoemde ‘early step in’', aldus RdK-interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy gisteren in de Staten.

Oud-premier Curaçao Schotte meldt zich woensdagochtend 5 december bij de gevangenis

(Bron foto: Facebook)
'Ik wil niet dat ze me komen ophalen en een circus opzetten voor mijn kinderen en familie'


'Gerrit Schotte heeft zichzelf als zelfmelder verklaard, maar dat is hij helemaal niet. Hij kan niet op eigen houtje naar de gevangenis gaan en zeggen dat ze hem op dat moment moeten opsluiten. Dat werkt niet zo', aldus het Openbaar Ministerie (OM) in reactie op de verklaring van de voor ambtelijke corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte (MFK), dat hij zich morgen zelf gaat aangeven bij de gevangenis, zo schrijft vandaag, dinsdag 4 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Tot dit besluit kwam Schotte nadat hij op 29 november - twee dagen nadat de Hoge Raad in Den Haag het vonnis in de zaak Babel onherroepelijk verklaarde en daarmee de gevangenisstraf van drie jaar voor Schotte vastlegde - middels zijn advocate Marije Vaders een brief heeft ingediend bij de hoofdofficier van Justitie, waarin hij een ‘dringend verzoek’ deed aan het OM hem de kans te geven zichzelf aan te geven.

'Ik wil niet dat ze me komen ophalen en een circus opzetten voor mijn kinderen en familie', aldus Schotte gisteren tijdens ‘zijn laatste persconferentie van dit jaar’.


Kopietjes van de brief zijn ook verstuurd naar Officier van Justitie Guillano Schoop, gouverneur Lucille George-Wout en minister Quincy Girigorie van Justitie.

Crediteurenvergadering van Insel Air International bv, Curaçao, gaat door

Geen Kort Geding bewindvoerder van Insel tegen aandeelhouders en consortium van financiers


De crediteurenvergadering van Insel Air International bv kan vanmiddag, dinsdag 4 december 2018,  zoals gepland doorgaan. Het Kort Geding van de bewindvoerder van Insel tegen de aandeelhouders en het consortium van financiers is gistermiddag niet doorgegaan. 'We zijn eruit', laat bewindvoerder Rogier van den Heuvel weten, nadat hij in de ochtenduren nog een verzoekschrift voor het Kort Geding had ingediend. Dit bericht het Antilliaans Dagblad.

'Het consortium heeft goedkeuring gegeven voor overdracht en de aandeelhouders hebben zich bereid verklaard te tekenen.'

Gisterochtend berichtte het dagblad, dat er een kink in de kabel was gekomen, omdat de financiers - MCB Bank, APC Pensioenfonds en Vidanova Pensioenfonds - nog geen akkoord hadden met de Insel-aandeelhouders. Daardoor kwam het crediteurenakkoord, waarover vanmiddag gestemd gaat worden, en de hele overname-deal van Insel door interCaribbean Airways in gevaar.

Advocaat Willemieke Princée geeft namens de aandeelhouders aan, dat zij ‘nooit de intentie hebben gehad de deal met interCaribbean op het spel te zetten’. De indruk die gewekt was, namelijk dat het alleen nog maar wachten was op een ‘oké’ van de aandeelhouders, is niet correct. De achtergrond is de volgende: Het consortium van financiers had een lening verstrekt aan Best Value Great Care (BVGC), het leasebedrijf van Insel Air.

Verdachten in Colombiaanse cocaïne-duikboot-zaak beweren van niets te weten

'Het enige wat ik deed was koken en schoonmaken, nu blijkt dat werken een strafbaar feit is'

'Al de beschuldigingen zijn zomaar, ik was enkel chauffeur, het verbaast me echt dat dit mij overkomt'


In de Colombiaanse cocaïne-duikboot-zaak verschenen gisteren, maandag 3 december 2018, acht verdachten hoor de Kantonrechter. Advocaat Irvin Kanhai had gevraagd om nietigverklaring van de dagvaarding. De Officier van Justitie voerde aan, dat er niets mis is met de dagvaarding. De verdachten wordt deelname aan een criminele organisatie verweten waarbij ze voorbereidingsmaatregelen troffen om drugs in of uit te voeren. 

De verdachten gaven een voor een aan, dat ze niets ervan afwisten. Een verdachte zei, dat hij niet snapt waarom hij vastzit, omdat er geen wapen, drugs of alcohol gevonden is in de boot. Een andere verdachte stelde, dat de politie hem onterecht heeft beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten gaven elk aan dat zij onschuldig zijn en niets van de criminele organisatie afwisten. Van de acht verdachten zijn twee vrouwen. 'Ik wil graag naar huis, want ik werk niet voor een criminele organisatie. Als ik verkeerd bezig was, zou ik allang zijn gevlucht', zei A.B.
Ze doelde daarmee op het feit, dat ze eerder in vrijheid was gesteld door de politie, waarna ze na enige tijd weer is opgepakt.

Ook M.B. vindt het kwalijk dat ze in de gevangenis zit. 'Ik heb me nooit in mijn leven bemoeid met drugs. Het enige wat ik deed was koken en schoonmaken, nu blijkt dat werken in Suriname een strafbaar feit is', was haar reactie. 'Al de beschuldigingen zijn zomaar. Ik was enkel chauffeur. Het verbaast me echt dat dit mij overkomt', merkte de verdachte, die als chauffeur fungeerde, op.

De kantonrechter voerde aan, dat er geen drugs gevonden is, maar dat de voorbereidingen om drugs in of uit te voeren wel getroffen waren. Het hoofd delict is volgens haar niet bewezen, maar de voorbereidingshandelingen daartoe wel. Ze voerde aan, dat uit het onderzoek moet blijken wat het aandeel van elk van de verdachten is. Volgens de kantonrechter staan de ernstige bezwaren nog steeds overeind.

Op 21 januari zal deze zaak verder behandeld worden.

Op 2 maart 2018 werd de duikboot in beslag genomen door de politie in het district Saramacca. De informatie over de mogelijke aanwezigheid van een semi-submersible vessel (de technische benaming van deze semi onderzeeër) binnen het Surinaamse grondgebied, werd volgens het ministerie van Justitie en Politie verkregen via internationale partners.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Doekhie (NDP) blijft in woord via media strijden tegen partijgenoot en ondernemer Johnny Mahespalsingh

‘Mahespalsingh moet nog miljoenen betalen aan ondernemers’

'Overal is deze man om over de ruggen van anderen geld te maken, nog er bij met zijn Nederlandse nationaliteit'


NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie stoort zich eraan, dat terwijl partijgenoot en ondernemer Johnny Mahespalsingh, woekerwinsten maakt uit verschillende projecten van de regering, deze ondernemer nog steeds een groot aantal kleine ondernemers niet heeft betaald voor hun diensten bij de start van het ethanol- en suikerproject van Staatsolie te Wageningen. 

De parlementariër zegt in het Dagblad Suriname van maandag 3 december 2018, dat het gaat om zeker Srd 2.5 miljoen aan bootkosten en Srd 6 miljoen voor zand. Doekhie voert aan, dat bij de start van het ethanol- en suikerproject hij vrienden met hun boten en concessies heeft gecommitteerd om Mahespalsingh te ondersteunen. Voor het project moest Mahespalsingh zand vervoeren, waardoor twee grote boten voor een jaar aan hem werden verhuurd.

'Hij heeft bijna 140.000 tot 150.000 kuub zand gehaald en heeft voor zijn eigen werkzaamheden bijna Srd 30 miljoen ontvangen van Staatsolie. De man heeft deze kleine, opkomende ondernemers nooit betaald. Het is een leugen wanneer hij vertelt, dat Staatsolie hem niet heeft betaald. Ik heb geverifieerd en hij heeft alles ontvangen. Pai deng pikin mang! Pai deng poti mang!', benadrukt Doekhie.

Het terrein van de Stichting Machinale Landbouw (SML) is indertijd gekocht door Staatsolie voor het ethanolproject, dat niet meer doorgegaan is. Westland Sama Group heeft het terrein niet lang geleden voor vijf jaar gehuurd en een deel in cultuur gebracht.

Doekhie zelf heeft de afgelopen maanden heel hard uitgehaald naar het besluit van de regering om de SML en verschillende andere terreinen in Nickerie ‘af te staan’ aan bedrijven van ondernemer Mahespalsingh. De bloedbroederschap tussen Doekhie en Mahespalsingh is voorbij. De NDP-parlementariër zegt, dat hij Mahespalsingh nog een tijdje geleden heeft aangesproken in de kwestie van de betaling van de ondernemers. Toen zijn er harde woorden gevallen en botert het niet meer tussen de twee. De parlementariër ontkent echterm dat hij zijn partijgenoot aanvalt, omdat hij mogelijk niet de kans heeft gehad een deel van de ‘politieke koek’ te eten. Volgens hem was de afspraak bij het ethanolproject in privésfeer gemaakt, waardoor het niets met de NDP te maken heeft. 'Ik ga niet van deze mensen eten en vreten. Ik heb ook geen ruzie met niemand binnen de NDP', aldus de politicus.

De politicus benadrukt, dat hij door zal gaan met zijn kruistocht tegen corruptie. Dan maakt het voor hem niet uit over welke partijgenoot het gaat. 'Doekhie is al 35 jaar kritisch.'

Doekhie benadrukt ,dat het naar buiten brengen van bepaalde handelingen van zijn partijgenoot Mahespalsingh niets te maken heeft met de NDP. Hij stoort zich juist eraan, dat Mahespalsingh als megaoverloper overal kans ziet een ‘njang’ te maken. 'Ik zit langer dan 35 jaar in de beweging en heb aan de wieg gestaan van de NDP. Het is juist Mahespalsingh die op elk politiek podium heeft staan schreeuwen dat de partijvoorzitter in Santo Boma moet en dat de NDP een boevenpartij is. Maar, wanneer het Front aan de macht was, was hij daar. Toen Jules Wijdenbosch aan de macht kwam, was hij dan daar. Toen Nieuw Front daarna weer aan de macht kwam, was hij weer daar. Nu is Bouterse aan de macht, is hij bij de NDP. Laat het volk dat weten. Overal is deze man om over de ruggen van anderen geld te maken. Nog er bij met zijn Nederlandse nationaliteit', aldus Doekhie.

Wat SML betreft blijft Doekhie erbij, dat de regering in de fout is gegaan door de eens beste rijstfabriek op het westelijk halfrond af te staan aan Westland Sama Group, een bedrijf van Mahespalsingh . Volgens Doekhie heeft hij tijdens de begrotingsbehandeling over het dienstjaar 2018 een jaar terug al vragen over SML gesteld aan de toenmalige minister van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV), Soeresh Algoe en Roline Samsoedien, de huidige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).

'Toen heeft men mooi in de Assemblee geantwoord, maar later blijkt dat er alleen maar leugens en kolder in 's lands vergaderzaal zijn verteld. Het is treurig wanneer wij in het parlement worden voorgelogen', stelt hij. Uiteindelijk bleek dat de geëntameerde zaken door hem, waar bleken te zijn. 'Ik ben faliekant ertegen om staatseigendommen voor een habbekrats uit te geven. Deze regering doet goede dingen, maar wanneer iets niet goed is ga ik er ook over praten. Wat daar gebeurd is, is barbaars. Je kunt zoiets niet gratis geven aan geweldige geldbonzen', aldus Doekhie.

Verzoeningspoging bisschop Karel Choennie stagneert door passieve houding president Bouterse

'Bouterse en zijn adviseurs geloven dat hij alles nog in de hand heeft, ook na uitspraak Krijgsraad'

President moet uitnodiging sturen naar de OAS en het Vaticaan


President Desi Bouterse en de Rooms-katholieke bisschop Karel Choennie zijn 'on speaking terms', maar er moet veel meer gebeuren. Het wachten is op een uitnodiging die de president moet versturen naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en het Vaticaan. Zolang dit niet is gebeurd, zal de verzoeningspoging die de kerkelijke leider onderneemt niet vorderen. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 4 december 2018.

Het 8 decemberstrafproces is uitgeprocedeerd, waarbij de volgende stap is het vonnis van de Krijgsraad. De pauselijke vertegenwoordiger heeft afgelopen maand nog een gesprek gehad met de president. Voorgesteld is gelijk met het rechtsproces zo ver te zijn, dat meteen na de uitspraak gehandeld kan worden om chaos te voorkomen.

De bisschop zei in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC dat hij goede gesprekken heeft gevoerd met de president, maar de stappen die moeten komen niet gedaan worden. Dit hangt ook af van adviseurs met wie Bouterse ook overleg voert. Hij meent samen met zijn adviseurs dat hij alles nog in de hand heeft, ook na de uitspraak. Het verzoeningsproces moet simultaan gebeuren, zo heeft de vertegenwoordiger van de paus aangegeven.

Luister vanaf 44:50



De inzet van de bisschop was aanvankelijk om na de uitspraak in het 8 decemberproces te beginnen met het verzoeningsproces. Deze kwestie zal Choennie bespreken met de adviesgroep die hij heeft ingesteld.

De bisschop en de president hebben in maart 2017 samen een verklaring getekend waarin het verzoeningsinitiatief is vastgelegd. In het begin was er veel tegenstand en onbegrip bij nabestaanden en verdachten. Intussen is er wat meer begrip gekomen, maar de zaak is niet veel opgeschoten. Er is aan beide kanten nog wantrouwen, hoewel dat veel minder is geworden.

Choennie heeft als pater diverse 8 december herdenkingen geleid, maar in zijn rol als bisschop van Paramaribo moet hij boven partijen staan.

Ook Bouterse heeft een dubbele rol. Hij is hoofdverdachte èn president. In zijn rol als staatshoofd kan hij een belangrijke rol vervullen om dit vraagstuk tot een goed einde te brengen, in belang van het land. Er is ook steun voor het verzoeningsproces bij de grootste kerkgemeenten en de internationale gemeenschap.

Gehoopt wordt dat de president de brief stuurt naar de Organisatie van Amerikaanse en het Vaticaan, waardoor met de internationale steun het proces kan beginnen. De geestelijke zegt dat het van de president afhangt. Hij moet niet alleen voor zichzelf kiezen, maar voor Suriname. De bisschop hoopt nog meer draagvlak te creëren voor zijn initiatief. 8 december 1982 houdt Suriname verdeeld, ook al komt er een vonnis. 'Alle betrokkenen moeten zich afvragen, wat laat ik na. Ik blijf ervoor bidden dat het lukt, maar blijf realistisch', zegt de bisschop.

Clyde Cairo verruilt SLM voor Diakonessenhuis...

Cairo gevraagd door bestuur ziekenhuis om directeur te worden


Clyde Cairo, Vice President Commercial Affairs van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), gaat na ruim 25 jaar in januari een andere uitdaging aan. Starnieuws schrijft vandaag, dinsdag 4 december 2018, te hebben vernomen, dat Cairo algemeen directeur wordt van het Diakonessenhuis.

Cairo is gevraagd door het bestuur van het ziekenhuis om de leiding van de instelling op zich te nemen. Na lang wikken en wegen heeft hij besloten te kiezen voor de uitdaging, aldus Starnieuws. Dit besluit is intussen al bekend bij de directies van de SLM en het Diakonessenhuis. Tot en met eind van dit jaar is Cairo nog verbonden aan de SLM.

Vernomen wordt dat het vertrek van Cairo bij de parastatale instelling niets te maken heeft met de SLM. Hij zou gewoon gekozen hebben voor een nieuwe uitdaging in zijn carrière.

WWF Guianas bezorgd over ontwikkelingen Surinaamse visserijsector na opduiken paar Chinese hektrawlers

'De afgelopen jaren zien we in Suriname een toename van het aantal visvergun- ningen en boten'


Het WWF Guianas zegt bezorgd te zijn over de ontwikkelingen in de Surinaamse visserijsector. De organisatie is verbaasd over de plotselinge komst van zes Chinese trawlers in Surinaamse wateren en vooral over de grootte van deze schepen. Het gebrek aan transparantie en duidelijke beleid zal desastreus zijn niet alleen voor de visserijsector, maar voor de Surinaamse samenleving. 

'De afgelopen jaren zien we in Suriname, afgezien van de seabob visserij, in alle visserijsectoren een toename van het aantal visvergunningen en daardoor het aantal vissersboten. Maar, ook een toename van de lengte van netten, kleinere maaswijdtes, en efficiëntere manieren om de netten binnen te halen. Al deze factoren zorgen voor een toename van de druk op de Surinaamse visbestanden', aldus de organisatie maandag 3 december 2018 in een persbericht.

Door gebrek aan transparantie binnen de overheid is niet precies bekend wat de specificaties van deze schepen precies zijn, afgezien wat door derden via de pers naar buiten is gebracht. In het Visserij Management Plan (VMP) 2014–2018 is opgenomen, dat de lengte en het motorvermogen van die zes boten, veel hoger is dan volgens het VMP mogelijk zou zijn. Dit geeft aan dat vanaf 2019 het maximale motorvermogen van 500 pk strikt zal worden gehandhaafd. De huidige 2000 pk staat in schril contrast met de 500 pk die wordt genoemd in het managementplan:



In de vergunningsvoorwaarden wordt gesteld, dat het maximale motorvermogen van de vaartuigen 500 pk bedraagt. In de praktijk ligt het werkelijke motorvermogen van een aantal vaartuigen beduidend hoger. Tijdens eerdere besprekingen is overeengekomen dat de 500 pk-grens op termijn gehandhaafd dient te worden maar dat de bedrijven de tijd gegund moet worden om de te zware motoren (of vaartuigen) te vervangen.

• BELEIDSMAATREGEL: Het aantal vergunningen voor de trawlvisserij wordt vastgelegd op maximaal 23 vergunningen.
• BELEIDSMAATREGEL: Het maximale motorvermogen van 500 pk wordt met ingang van 1 januari 2019 strikt gehandhaafd.

Aangezien controle op het maximale motorvermogen technisch gecompliceerd is, wordt de maximale lengte voor vervangende vaartuigen vastgesteld op 32 meter.

'Ook zien we dat de norm van maximaal 23 vistrawlervergunningen is losgelaten. Er zijn momenteel 42 vistrawlers. Deze uitbreiding heeft plaatsgevonden zonder onderzoek naar de effecten daarvan op de visbestanden. Het maximum van 23 vistrawlers was vastgelegd om de visbestanden te beschermen.'

Het gevaar van de grote Chinese schepen is volgens WWF Guianas:
- Extra schade aan de bodem vanwege de hoeveelheid pk’s
- Bijvangsten van zeeschildpadden met als gevolg meer dode zeeschildpadden, vanwege de soort netten die gebruikt worden
- Het niet houden aan de regels van deze vloot wat online in het VMP te zien is.
- Afname van de werkgelegenheid in Suriname omdat de vangsten aan boord door de eigen bemanning worden verwerkt.
- Dat slechts een deel van de vangsten in Suriname zal worden aangeland en dat een groot deel op zee reeds op zeeschepen wordt overgeladen vanwege de vrijwel afwezige controle op zee waardoor inkomsten worden misgelopen en er onjuiste informatie is over de aan de zee onttrokken vis.
- Overbevissing door de grotere capaciteit en vermogen van deze schepen, waardoor visbestanden in elkaar storten en waar vooral de kleine vissersboten de dupe van worden. Als de vangsten te veel dalen, zoeken de trawlers andere visgronden op, en blijven de lokale vissers achter met lege visgronden waardoor hun inkomsten zullen verdwijnen.

WWF Suriname werkt al jaren aan duurzame visserij in Suriname. Dit wordt gedaan door onderzoek, voorlichting, samenwerking en implementatie. Hieronder valt onder meer het onderzoek naar het effect van BRD’s (Bycatch Reduction Devises) om de bijvangst van zeeschildpadden, haaien, roggen en vissoorten te elimineren of verminderen, vooral in de garnalentrawlvisserij.

Momenteel is een onderzoek gaande om de visdruk op belangrijke soorten zoals Bang Bang, Kandratiki, Jarabaka, Kupila te bepalen. Hierbij wordt gekeken of er al dan niet sprake is van overbevissing of niet op deze belangrijke vissoorten. Overbevissing dient voorkomen te worden. Indien de draagkracht van een visbestand wordt overschreden, zal deze volledig in mekaar storten. Een goed voorbeeld hiervan was het instorten van de West Atlantische visbestanden van kabeljauw die sinds de instorting eind jaren 80 nooit meer hersteld zijn, zo schrijft het WWF Guianas.

Regering werkt aan opzetten van Suriname Nationale Maritieme Associatie (SNMA)

SNMA moet garant staan voor duurzame ontwikkeling maritieme sector


Als alles volgens planning verloopt zal Suriname in 2019 beschikken over de Suriname Nationale Maritieme Associatie (SNMA). Deze associatie moet ervoor zorgen, dat de maritieme sector duurzaam wordt ontwikkeld met maximale impact op de economie van het land. 

Bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) werd vrijdag een ‘High Level Meeting’ gehouden, waarbij de komst, de plannen en het bij wet instellen van de SNMA zijn uiteengezet, aldus de Ware Tijd maandag 3 december 2018.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) zei tijdens zijn toespraak, dat Suriname een exclusieve economische zone heeft met een oppervlakte van zo'n 115 vierkante kilometer en een continentaal plateau van ongeveer 213 vierkante kilometer. Hierin zijn talrijke levende en niet-levende natuurlijke hulpbronnen. Er is echter geen integraal beleid over hoe niet alleen de natuurlijke hulpbronnen duurzaam te ontwikkelen, maar ook hoe het maritieme gebied in te zetten voor bijvoorbeeld de scheepvaart en de internationale handel en communicatie.

MAS-directeur Michel Amafo heeft in een presentatie uiteengezet hoe de nieuwe associatie eruit zal moeten zien, hoe die zal functioneren en de stappen die zijn gezet en nog genomen moeten worden om de SNMA te concretiseren. De maritieme strategie en het beleid dat de MAS en de regering aan het voorbereiden zijn, moeten resulteren in een integraal ketenbeleid dat de totale maritieme kringloop voor een periode van vijftig jaar behelst.

Een belangrijk aspect bij het beleid is de ontwikkeling van de offshore olie- en gasactiviteiten in de maritieme zone, terwijl ook de ontwikkeling van buurlanden in deze sector goed in kaart gebracht moet worden.

De SNMA zal dienen als een platform voor de overheid alsook voor de particuliere sector. Middels een samenwerking zullen deze twee hoe dan ook moeten komen tot een goed plan om de vaargeul van de Surinamerivier uit te baggeren. Pengel zegt dat het uitbaggeren een constant proces is. Dit plan zal volgens hem door de private sector moeten worden aangegrepen om een gerelateerde baggerindustrie in Suriname op te zetten. De bewindsman zegt dat de regering zich zal committeren aan het creëren van de randvoorwaarden.

Volgens Amafo ligt de toekomst van Suriname op het water. De voorbereidingen voor het opzetten van de SNMA zijn al in 2016 begonnen en er vindt constant overleg plaats met stakeholders en partners. Vrijdag heeft de officiële lancering plaatsgevonden, het is de bedoeling dat in februari volgend jaar de associatie formeel wordt opgericht.

In de Boomskreek gevonden dode vrouw is de 71-jarige Nelly Macfall

De vrouw is niet door een misdrijf om het leven gekomen


De identiteit van de vrijdagmiddag in de Boomskreek gevonden dode vrouw is de 71-jarige Nelly Macfall, zo bericht het Korps Politie Suriname maandag 3 december 2018.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat de vrouw dement was en vaak wegliep van huis. Een familielid herkende de vrouw positief.

Volgens de politie zijn er geen tekenen van misdrijf op het lichaam gevonden.

Om de doodsoorzaak vast te kunnen stellen zal obductie worden gepleegd. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Gewapende mannen vallen inheems Awa-reservaat binnen in het zuidwesten van Colombia

Een inheemse gouverneur en zijn vader gedood en vier leiders gewond geraakt in Ricaurte, Nariño

(Bron foto: Semana)
Inheemse organisatie ONIC: 'In de afgelopen 10 dagen zijn 13 inheemse leiders vermoord'


Een inheemse gouverneur en zijn vader (Héctor Ramiro García en Arturo García) zijn zondag 2 december 2018 gedood en vier leiders raakten gewond toen gewapende mannen hun reservaat in het zuidwesten van Colombia binnenvielen en het vuur openden op de aanwezigen van een gemeenschapsvergadering. 


De aanval op de inheemse leiders van de Awa vond plaats in Ricaurte, Nariño, waar verschillende illegale gewapende groeperingen strijden om controle over grondgebied, drugshandelroutes en boerderijen die coca, het basisingrediënt voor cocaïne, telen.


Volgens de inheemse rechtenorganisatie ONIC (Organización Nacional Indígena de Colombia), worden inheemse volkeren in Colombia geconfronteerd met een voortdurende genocide. De groep zei dat in de afgelopen 10 dagen 13 inheemse leiders zijn vermoord.


De ONIC verwierp persverklaringen van de regionale legerbevelhebber in Nariño, kolonel Giovanny Perez, die ten onrechte het controversiële televisienetwerk RCN vertelde, dat de dood het gevolg was van machtsstrijd. De valse claim werd bijna onmiddellijk in diskrediet gebracht door het bureau van de Ombudsman dat de moord op de Awa-gouverneur en zijn vader verwierp.

http://www.onic.org.co/comunicados-onic/2696-genocidio-a-los-pueblos-indigenas-de-colombia-en-tiempos-de-paz



De aanval op de inheemse gemeenschap in Nariño volgt op meerdere aanvallen op inheemse volkeren en doodsbedreigingen aan leiders van inheemse gemeenschappen die de afgelopen weken lijken te zijn geïntensiveerd.



Volgens de ONIC werd een 16-jarig inheemse meisje uit de Awa-natie op dezelfde dag vermoord in de nabijgelegen gemeente Tumaco. Drie dagen eerder werd een bewaker van het Awa-reservaat vermoord. De ONIC herhaalde de recente moorden op leden van inheemse volkeren in de provincies Cauca, Cordoba, Caldas en Antioquia, waar een heel gezin werd onthoofd.

De inheemse rechtenorganisatie eist, dat president Ivan Duque, gerechtelijke autoriteiten en mensenrechtenorganisaties de gewapende aanval op de inheemse gemeenschap adequaat  onderzoeken 'en degenen straffen die de moordenaars en mensen zijn achter alle schendingen van de mensenrechten die zijn gepleegd tegen de inheemse bevolking'.

De ONIC roept de internationale gemeenschap op een verificatiemissie te organiseren om toezicht te houden op de vraag of de autoriteiten hun grondwettelijke plicht nakomen om het Colombiaanse volk te beschermen, en in het bijzonder de gehavende inheemse minderheid.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/ONIC/ISSUU Suriname Mirror/Semana/YouTube/Twitter)