dinsdag 25 februari 2020

Curtis Hofwijks: 'Politiek volwassen' - 'Het gevoerde beleid richt zich slechts op populariteit en winnen van verkiezingen'

'Politieke volwassenheid kenmerkt zich door vermogen te kunnen luisteren'

'Elk mens, elke organisatie of bedrijf, elke samenleving heeft behoefte aan bijsturing'


'Nog drie maanden te gaan. Dan zijn de verkiezingen er. De mobilisatie is volop aan de gang. Maar, op basis waarvan moet de kiezer straks zijn stem uitbrengen? Is dat enkel op grond van beloften die vooraanstaande politici doen? Die horen we elke vijf jaren opnieuw. Toch voelt de kleine man – zoals minister Hoefdraad ze recentelijk benoemde – het wel in zijn portemonnee. Ondanks alle mooie beloften… 

Hoe kan je als kiezer onderscheid maken tussen politieke volwassenheid en een partijpolitiek die zich voornamelijk richt op het verrijken van de partijtop? Weldenkende volwassenen vinden het heel normaal dat, als iemand iets verkeerd doet, zij de persoon daarop aanspreken om de ander te bewegen tot inzicht te komen en zijn handelingen, voornemens, of houding bij te sturen. Dat is in elke gezonde cultuur overal ter wereld het geval. Als dat niet zou gebeuren, of niet langer wordt geaccepteerd, is er natuurlijk ook geen enkele manier om bij te sturen en ontstaat er wildgroei en delinquentie. Letterlijk: de-linked of afgescheidenheid. Een bedrijf bijvoorbeeld, waar geen bijsturing van de productie, marketing en verkoopprocessen plaatsvindt, gaat onvermijdelijk failliet. Bijsturing kan natuurlijk alleen als we naar elkaar luisteren en niet elke vorm van kritiek als vijandig gaan beschouwen en zo snel mogelijk willen uitroeien. Elk mens, elke organisatie of bedrijf, elke samenleving heeft behoefte aan bijsturing.

Politieke volwassenheid kenmerkt zich dus alvast door het vermogen om te kunnen luisteren, kritiek en nieuwe informatie te kunnen integreren en, na grondige objectieve analyses, bij te sturen indien dit noodzakelijk of gerechtigd is. Daaruit volgt dat politieke volwassenheid het voeren van een beleid is, dat een samenleving duurzame ontwikkeling brengt en elke mogelijke volgende regering in staat stelt dat duurzame beleid te continueren. 

Helaas merken we vandaag aan de dag dat het gevoerde beleid zich slechts richt op populariteit en het winnen van verkiezingen. Waardoor wij elke vijf jaren opnieuw moeten beginnen en de cyclus van opbouw en afbraak van goede lopende projecten maar doorgaat en zich herhaalt en daardoor veel van onze belastinggelden worden verspild. Politieke volwassenheid vergt ook het vermogen om onderscheid te maken tussen de eigen partij en de staat ofwel de overheid. De indruk wekken alsof verrichtingen van de staat verrichtingen van een partij zijn, is, behalve misleidend, laag bij de grond en getuigt slechts van eigenbelang en zelfverheerlijking. 

Politieke volwassenheid vereist daarom het afleggen van verantwoording in De Nationale Assemblee. Het vereist het dragen van de verantwoordelijkheid voor zaken die verkeerd gaan en het verbinden van consequenties aan verkeerde handelingen. Dat maakt dat partijdiscipline, waarbij partijtoppers door dik en dun ongenuanceerd worden verdedigd, getuigt van onvolwassenheid. 

Het corrigeren van fouten, ook binnen de eigen partij, is pas politieke volwassenheid. Politieke volwassenheid is het accepteren van kritiek en daar goed naar luisteren en bijsturen waar nodig. Nu zien we vooral het verwerpen van kritiek en het bestempelen van critici als te zijn a-nationalisten. 

Politieke volwassenheid is daarom evenzo de verantwoordelijkheid die rust op elke individuele burger. Het is namelijk heel gemakkelijk om te stellen dat je niet met politiek bemoeit. Daar hoeft inderdaad niets mis mee te zijn indien je de actieve politiek bedoelt. Immers heeft niet een ieder daar interesse voor. Wat niet wegneemt dat elke volwassen burger een verantwoordelijkheid heeft om geïnformeerd te blijven omtrent de politieke ontwikkeling en besluiten die invloed hebben op hun dagelijks leven en toekomstige leefomstandigheden. En, als dat nodig is, ook de ander daar op durft aan te spreken. Het is een grondwettelijk recht en in wezen de plicht van elke volwassene. 

Tot slot is politieke volwassenheid het besef, dat geen enkel persoon, noch partij, hoger verheven mag zijn dan de staat Suriname en de belangen van haar burgers en toekomstige generaties. 

Curtis Hofwijks'

CPJ: 'Autoriteiten Ecuador moeten snel en transparant onderzoek uitvoeren naar doodsbedreiging aan adres journalist Andrés Mendoza'

(Bron foto: CPJ)
'Dreiging mogelijk verband met onderzoek Mendoza naar criminelen die voedsel, huishoudelijke- en andere producten uit Peru smokkelen'


De Ecuadoraanse autoriteiten moeten een snel en transparant onderzoek uitvoeren naar een doodsbedreiging die journalist Andrés Mendoza heeft ontvangen, moeten vaststellen of het verband houdt met zijn werk en degenen die verantwoordelijk zijn ter verantwoording roepen, zei het Committee to Protect Journalists (CPJ) vandaag, dinsdag 25 februari 2020. 

Op 19 februari reden twee niet-geïdentificeerde mannen op een motorfiets naar het huis van de ouders van Mendoza, in de zuidelijke stad Guayaquil, waar de journalist vaak verblijft, vertelde hij het CPJ in een telefonisch interview. Toen zijn ouders zeiden dat hij er niet was, zeiden de mannen dat ze van plan waren hem te vermoorden, zei Mendoza.

Mendoza, een verslaggever en algemeen manager van het Facebook-kanaal Judio TV, gevestigd in de nabijgelegen stad Naranjal, zei dat hij de dreiging meldde aan de lokale afdeling van het kantoor van de procureur-generaal. Volgens Mendoza kan de dreiging verband houden met een onderzoek dat hij twee maanden geleden begon naar criminele groepen die voedsel, huishoudelijke goederen en andere producten uit Peru smokkelen en doorverkopen in Naranjal.

Mendoza zei, dat zijn bronnen voor het onderzoek onlangs niet langer zijn telefoontjes beantwoordden.

'Ecuadoraanse autoriteiten moeten onmiddellijk de doodsbedreiging tegen Andrés Mendoza onderzoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen', aldus CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinatrice Natalie Southwick in New York. 'Autoriteiten in Naranjal moeten ervoor zorgen dat journalisten zich veilig en zonder angst kunnen melden dat ze zullen worden aangevallen.'

Mendoza zei, dat hij van plan is zijn onderzoek af te ronden en zijn reportage op Judio TV uit te zenden, dat vaak verhalen uitzendt over lokale politieke corruptie.

Ook in Naranjal ontplofte een explosief apparaat in het huis van journalist Víctor Aguirre op 8 februari, zoals CPJ destijds documenteerde. Noch Aguirre noch zijn zwangere vrouw, die op dat moment in het huis waren, raakten gewond tijdens de ontploffing, aldus CPJ.


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists)

Ruim een ton cocaïne in Ecuador in beslag genomen

Vijf drugsvondsten in havens Ecuador in paar dagen tijd


In Ecuador is zondag 23 februari 2020 bijna 350 kilo cocaïne in beslag genomen, die op weg zou gaan naar Nederland. De zending zat in een container met bananen die al klaar stond in de containerhaven van Guayaquil.


Hetzelfde weekend werd in Ecuador ook 230 kilo cocaïne gepakt die naar Spanje had moeten worden vervoerd. In Guayaquil ging het om 348,942 kilo. Voor zover bekend is niemand aangehouden. Volgens de lokale politie liep er al een onderzoek ('Tempestad') op de groep die de drugs wilde vervoeren.

In een ander onderzoek werd 230,1 kilo gepakt in de haven van Puerto de Machala op de grens met Peru, op een schip dat naar Spanje zou gaan.


In weer een ander onderzoek vond de anti-drugs politie 130,7 kilo cocaïne in de containerhaven van Guayaquil.

En ten slotte lagen er in een achtergelaten voertuig elders in Guayaquil 300 blokken cocaïne, die door de politie in beslag zijn genomen.


(Suriname Mirror/El Mercurio/Crimesite.nl/Twitter)

OM: Ruim 34.000 kilo drugs in 2019 onderschept in Rotterdamse haven

(Bron foto: OM)
Bijna verdubbeling van hoeveelheid drugs die werd gevonden in 2018


Het HARC-team (Hit and Run Cargo-team) - een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie (OM) - heeft in het afgelopen jaar 33.732 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Dit is bijna een verdubbeling van de hoeveelheid drugs die werd gevonden in 2018. Toen onderschepte het HARC-team 18.947 kilo cocaïne. Dit berichtte het Openbaar Ministerie (OM) op 21 februari 2020.

Het HARC-team kwam in 2019 vaker in actie dan voorgaande jaren. In totaal zijn er 141 partijen onderschept. In 2018 waren dat er in totaal 109, in 2017 82 vangsten. Naast cocaïne werd 519 kilo heroïne, 195 kilo marihuana en 86 kilo crystal meth onderschept.


Het team is in 2019 ook betrokken geweest bij verschillende vondsten in Vlissingen. In totaal ging dat om 3.008 kilo cocaïne.

Opvallend is dat er dit jaar meerdere grote vondsten zijn gedaan. Er zijn verschillende partijen van meer dan 1.000 kilo onderschept. Het grootste deel van de drugs is afkomstig uit Zuid-Amerika, uit landen als Colombia, Ecuador en Brazilië.

In april 2019 was er een opvallende vangst tijdens een controle bij een transportbedrijf in De Lier. Hier werd een flinke hoeveelheid crystal meth en ketamine aangetroffen. De drugs waren verstopt in dozen met bevroren kippenbouten. De verdovende middelen, met een straatwaarde van tientallen miljoenen euro’s, waren bedoeld voor het Verenigd Koninkrijk.

Naast bananen waren andere fruitsoorten ook in trek als deklading. Het HARC-team trof in 2019 drugs aan tussen vaten fruitpulp, maar ook tussen ladingen mango’s en meloenen. Andere bijzondere dekladingen waren bijvoorbeeld: suiker, boomstammen en limoensap.

In december deed het team nog een vondst met een opvallende deklading. Toen werd 255 kilo cocaïne tussen silicapoeder aangetroffen. Silicapoeder wordt veelal gebruikt in de betonindustrie. Het poeder wordt toegevoegd aan het betonmengsel om zo een hogere sterkte te bereiken

Rating van Suriname door Moody's Investors Service ongewijzigd

Ministerie van Financiën: 'Moody's erkent de economische groei'


Het ministerie van Financiën heeft vandaag, dinsdag 25 februari 2020, via het Nationaal Informatie Instituut, NII, bekendgemaakt dat de rating van Suriname door Moody's Investors Service ongewijzigd is gebleven, zo schrijft de Ware Tijd. 

'Het B2-kredietprofiel met stabiele outlook wordt nog steeds ondersteund door de huidige economische kracht van het land.' De rating-evaluatie voor Suriname werd 22 januari al gepubliceerd op de website van Moody's (zie onderaan). Hoewel het kredietprofiel wordt ondersteund, wordt erop gewezen, dat er sprake is van een 'relatief kleine omvang' van de Surinames markt en 'beperkte productie diversificatie'. "Het ratingbureau merkte ook op dat het land nog steeds gevoelig is voor externe schokken en risico's als gevolg van de liquiditeitsbehoefte van de overheid', aldus Financiën.

Verder wordt aangegeven, dat Surinames bestuurskracht ('governance'), als gevolg van institutionele beperkingen met betrekking tot beleidseffectiviteit en uitvoering, tot B3 wordt gerekend, 'terwijl de hoge schuldenlast van de overheid een 'CAA 2'-fiscale krachtmeting oplevert'.

Ministerie van Financiën: 'Al met al geeft de analyse dus aan, dat Moody's de economische groei erkent en vooralsnog stabiele verwachtingen koestert.' 

Het volgende bezoek aan Suriname staat gepland voor augustus. In het persbericht wordt ook gesteld, dat de regering samenwerkt met Moody's en Standard & Poor's. 'De autoriteiten staan voortdurend in contact met deze twee agentschappen om ze van de vereiste, meest recente informatie te voorzien. Het in stand houden van de rating wordt door de Surinaamse autoriteiten als positief ervaren en ze zetten het pad van economische en sociale hervormingen onverstoorbaar voort.'


https://www.moodys.com/research/Moodys-announces-completion-of-a-periodic-review-of-ratings-of--PR_415371

Announcement of Periodic Review:

Moody's announces completion of a periodic review of ratings of Suriname, Government of

22 Jan 2020

New York, January 22, 2020 -- Moody's Investors Service ("Moody's") reviews all of its ratings periodically in accordance with regulations -- either annually or, in the case of governments and certain EU-based supranational organisations, semi-annually. This periodic review is unrelated to the requirement to specify calendar dates on which EU and certain other sovereign and sub-sovereign rating actions may take place. 

Moody's conducts these periodic reviews through portfolio reviews in which Moody's reassesses the appropriateness of each outstanding rating in the context of the relevant principal methodology(ies), recent developments, and a comparison of the financial and operating profile to similarly rated peers. Since 1st January 2019, Moody's issues a press release following each periodic review announcing its completion. 

Moody's has now completed the periodic review of a group of issuers that includes Suriname and may include related ratings. The review did not involve a rating committee, and this publication does not announce a credit rating action and is not an indication of whether or not a credit rating action is likely in the near future; credit ratings and/or outlook status cannot be changed in a portfolio review and hence are not impacted by this announcement. For any credit ratings referenced in this publication, please see the ratings tab on the issuer/entity page on www.moodys.com for the most updated credit rating action information and rating history. 

The credit profile of Suriname (issuer rating B2) is supported by the country's "b2" economic strength, reflecting the economy's small size and limited diversification as compared with peers; Suriname's "b3" institutions and governance strength, reflecting institutional constraints related to policy effectiveness and execution; its "caa2" fiscal strength, reflecting the government's high debt burden and weak debt affordability metrics; and its "baa" susceptibility to event risk, reflecting risks posed by government liquidity, specifically limited funding options to meet large borrowing requirements. 

This document summarizes Moody's view as of the publication date and will not be updated until the next periodic review announcement, which will incorporate material changes in credit circumstances (if any) during the intervening period.
The principal methodology used for this review was Sovereign Ratings Methodology published in November 2019. Please see the Rating Methodologies page on www.moodys.com for a copy of this methodology. 

This announcement applies only to EU rated and EU endorsed ratings. Non EU rated and non EU endorsed ratings may be referenced above to the extent necessary, if they are part of the same analytical unit. 

This publication does not announce a credit rating action. For any credit ratings referenced in this publication, please see the ratings tab on the issuer/entity page on www.moodys.com for the most updated credit rating action information and rating history. 

David Rogovic
Vice President - Senior Analyst
Sovereign Risk Group
Moody's Investors Service, Inc.
250 Greenwich Street
New York, NY 10007
U.S.A.
JOURNALISTS: 1 212 553 0376
Client Service: 1 212 553 1653


Yves Lemay
MD - Sovereign Risk
Sovereign Risk Group
JOURNALISTS: 44 20 7772 5456
Client Service: 44 20 7772 5454


Releasing Office:
Moody's Investors Service, Inc.
250 Greenwich Street
New York, NY 10007
U.S.A.
JOURNALISTS: 1 212 553 0376
Client Service: 1 212 553 1653

Oud-minister Jan Pronk erkent fouten Nederland rondom onafhankelijkheid Suriname - 'Suriname is geen falende staat, totaal niet'

'Oprichting en uitrol van het Surinaamse leger zijn verkeerd aangepakt'

Oud-bewindsman: 'Nederland zou misschien weer een rol moeten spelen bij de gigantische schulden van Suriname'


Oud-minister Jan Pronk erkent voor het eerst dat Nederland fouten heeft gemaakt rond de onafhankelijkheid van Suriname. Pronk was destijds minister van Ontwikkelingssamenwerking. Met name de oprichting en uitrol van het Surinaamse leger zijn verkeerd aangepakt, zegt Pronk ter gelegenheid van de coup die vandaag, dinsdag 25 februari 2020, 40 jaar geleden door 16 onderofficieren werd gepleegd, tegenover NPO Radio1

Pronk zegt in Spraakmakers: 'De commandant (bevelhebber Y. Elstak) is door het Nederlandse ministerie van Defensie Suriname door de strot geduwd. Dat was de verkeerde man op de verkeerde plek. Dat was dus ook een fout.'

Elstak wordt in de uitzending omschreven als een ijdele man die in Nederland was uitgerangeerd, geen enkel carrièreperspectief had en in Suriname in conflict kwam met de onderofficieren en officieren in de aansturing van het leger. Dat escaleerde, waardoor er geen ordentelijke overgang van het leger mogelijk was. Die gang van zaken wordt gezien als een aanleiding voor de staatsgreep.

Pronk: 'Commandant Elstak heeft vanaf het begin af aan een hele slechte verhouding gehad met de onderofficieren van het Surinaamse leger. Dus we hebben inderdaad fouten gemaakt daarbij. Dit was er een van.'

De oud-bewindsman vindt dat Nederland misschien weer een rol zou moeten spelen bij de gigantische schulden van Suriname. 'Wij blijven ten gevolge van ons koloniale en slavernijverleden, ten gevolge van de manier waarop wij die constructie hebben mogelijk gemaakt, verantwoordelijkheid houden.'

Zodra er een regering in Suriname is die een beroep zou willen doen op Nederland dan moet je op een andere manier reageren dan de huidige minister van Buitenlandse Zaken Blok, aldus Pronk. Die heeft gezegd, dat Suriname een failed state is waar we verder niks mee te maken hebben. Pronk: 'Suriname is geen falende staat, totaal niet. En voor zover Suriname heeft gefaald is het een gevolg van dat Nederlandse koloniale verleden. Ik geloof dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken zijn zaken niet kent.'

Costa Rica streeft naar koolstofarme economie tegen 2050

(Bron foto: Twitter)
Nationaal Decarbo- nisatieplan een jaar geleden formeel gelanceerd


Onder leiding van het Ministerio de Ambiente y Energía (MINAE) zal Costa Rica deze week stappen ondernemen om zijn doel te bereiken om zijn economie tegen 2050 koolstofarm te maken. 

Een evenement van een week in San José zal voorzien zijn van fora over het proces van het nationale decarbonisatieplan, dat een jaar geleden formeel werd gelanceerd.

Volgens Casa Presidencial omvatten de forums van deze week:
Een presentatie van een economische analyse van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank die de winstgevendheid meet van het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Een presentatie over 'vooruitgang in de mobiliteitssector' door First Lady Claudia Dobles en vertegenwoordigers van het Instituto Costarricense de Ferrocarriles (INCOFER). Dit omvat discussies over elektrische spoorwegen en de aankondiging van een plan voor elektrische bussen.
De inhuldiging van een 'Actieplan voor geïntegreerd afvalbeheer'.
 Een presentatie van het initiatief 'Ríos Limpios' ('Schone Rivieren').


'We kunnen niet stoppen met werken aan het koolstofarm maken van de economie, zodat dit de mijlpaal van onze generatie is', aldus president Carlos Alvarado. 'Het zal de geschiedenis ingaan als de kans die we hebben gehad en die we hebben aangegrepen om te groeien en buitengewoon te zijn.'


Onder de korte termijn doelen die vorig jaar door de regering van Alvarado werden gepresenteerd, zijn de bouw van een elektrische goederentrein in Limón (TELCA), de installatie van tientallen snellaadstations voor auto's en de lancering van een vloot elektrische bussen op openbare routes.

Lange termijn doelstellingen van het koolstofarme plan omvatten een moderne transportstrategie voor de Gran Área Metropolitana (GAM), inclusief een focus op wandelen, fietsen en elektrische treinen.

Hoewel president Alvarado al lang heeft betoogd, dat koolstofvrij maken een economische zegen kan zijn, wordt Costa Rica geconfronteerd met het grootste begrotingstekort in decennia, en volgens Moody's Investor Services heeft het land 'geen ruimte voor fouten' in 2020 en daarna.


(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Colombia start militair offensief tegen narco-bendes die bossen kappen voor cocaplanten

(Bron foto: Twitter)
'We gaan het militaire offensief verharden om ze uit hun holen te verwijderen'

Dissidente FARC-guerrilla's dwingen lokale boeren om bos te kappen en 'een bloedbad aan te richten tegen de natuur', om cocaplantages te ontwikkelen


De Colombiaanse minister van Defensie zei maandag 24 februari 2020, dat het leger een offensief zal voeren tegen drugshandelbendes die verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van duizenden hectaren beschermde nationale parken voor cocaplantages. 

'De politie zal zich niet terugtrekken uit de nationale parken waar de criminelen zich proberen te vestigen', vertelde Carlos Holmes Trujillo aan verslaggevers in Bogota. 'We gaan het militaire offensief verharden om ze uit hun holen te verwijderen.'


De regering zei, dat ongeveer 700 hectare bos in het nationale park Sierra de la Macarena in het zuiden van Colombia is vernietigd door dissidenten van de voormalige FARC-guerrillagroep die een vredesovereenkomst van 2016 verwierp. De dissidenten dwongen lokale boeren om het bos te kappen en 'een bloedbad aan te richten tegen de natuur', om cocaplantages te ontwikkelen.

'Wat er in Macarena is gebeurd, is een misdaad tegen het milieu. Degenen die vandaag branden promoten, zijn criminelen die de bossen willen vernietigen en de rivieren willen vergiftigen om coca te planten', zei Trujillo.


Een speciale milieubeschermingsmacht moet worden opgezet als onderdeel van het offensief, zei hij, in een breed plan om de natuurlijke hulpbronnen te beschermen in wat volgens de VN na Brazilië het meest biodiverse land ter wereld is.

Vorig jaar lanceerde de regering van president Ivan Duque operatie Artemisa om wijdverspreide ontbossing tegen te gaan, na de vernietiging van bijna 200.000 hectare in 2018, voornamelijk in de Amazone.

Naast het willekeurig kappen van bomen voor de landbouw, vormen illegale mijnbouw en cocaplantages volgens de regering een bedreiging voor de natuurlijke hulpbronnen van het land. Voormalig directeur van de nationale parkendienst Carlos Castano vertelde Colombia's Radio W in een interview maandag 24 februari 2020, dat voormalige guerrilla's parkambtenaren hadden bedreigd in een poging hen te dwingen de reserves te verlaten.

Volgens de overheid blijven ongeveer 2.300 FARC-dissidenten opereren, gefinancierd door drugshandel en illegale mijnbouw.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Primeiro Comando da Capital verdacht van moord op Braziliaanse journalist Lourenço 'Leo' Veras

PCC een gewelddadige Braziliaanse bende met voet aan de grond in Paraguay


Gewapende mannen hebben een Braziliaanse journalist neergeschoten en gedood die berichtte over politie en drugshandel langs de grens tussen Brazilië en Paraguay, waarbij de precaire situatie werd onderstreept door verslaggevers in een wetteloze regio die wordt gedomineerd door georganiseerde misdaadgroepen en ongebreidelde corruptie. 

Lourenço 'Leo' Veras - die de lopende onderzoeken van InSight Crime in het gebied en andere buitenlandse media had bijgestaan ​​- werd in de nacht van 12 februari gedood in zijn huis in de grensstad Pedro Juan Caballero in het oostelijke Amambay-departement van Paraguay, zo schreef ABC Color. De drie gemaskerde gewapende mannen - die het huis van Veras binnengingen terwijl hij met zijn gezin op hun terras at - schoten 12 keer op hem, voornamelijk in de rug en vervolgens een laatste schot in zijn hoofd. Veras werd naar een privéziekenhuis gebracht maar werd volgens ABC Color korte tijd later dood verklaard.


Op maandag 24 februari 2020 zeiden Officieren van Justitie in Paraguay dat 10 verdachten in de moord op Veras waren gearresteerd - negen voor criminele samenzwering en wapenfeiten, volgens een officieel persbericht van het kantoor van de procureur-generaal. De 10 verdachten zijn zes Paraguayanen, drie Brazilianen en een Boliviaan. Onder de gearresteerden was Cyntia Raquel Pereira, die ervan wordt verdacht deel uit te maken van het Primeiro Comando da Capital - PCC -, zei aanklager Marcelo Pecci. Hij zei, dat Pereira eerder was veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf in Brazilië voor drugshandel en andere misdaden in verband met de PCC, een gewelddadige Braziliaanse bende die voet aan de grond heeft gekregen in Paraguay.

Een Jeep Renegade - te zien op bewakingscamera's in de nacht van de moord die zich in het centrum van Pedro Juan Caballero begaf - werd later naar haar huis gereden, meldde de Braziliaanse nieuwswebsite Estadão. De Jeep werd gebruikt door de schutters, zeiden de Officieren van Justitie. Het voertuig en verschillende wapens - waaronder vier Glock-pistolen, twee revolvers en een jachtgeweer - werden door de autoriteiten in beslag genomen tijdens de arrestaties. Aanklagers zeiden ook dat ze het pistool hadden geïdentificeerd dat werd gebruikt om Veras te doden. Ballistische tests hebben aangetoond dat het bij andere misdaden was gebruikt, zei Pecci, die deel uitmaakt van een speciale onderzoekseenheid die zich toelegt op de zaak.

De familieleden van Veras, die getuige waren van de moord, hebben ook aanklagers voorzien van beschrijvingen van de aanvallers.

Het is nog niet duidelijk waarom Veras het doelwit was, maar naar verluidt bonden de schutters zijn mond dicht nadat hij was neergeschoten, alsof ze een bericht wilden sturen over het werk van de journalist. Als directeur van Porã News en een freelance verslaggever voor vele mediaorganisaties in het grensgebied, had hij eerdere bedreigingen ontvangen, omdat hij berichtte over de politie en georganiseerde misdaadgroepen die actief zijn in Pedro Juan Caballero en Ponta Porã, dat net over de grens in De Braziliaanse Mato Grosso do Sul ligt.

'We dringen er bij de autoriteiten op aan om een ​​grondig onderzoek uit te voeren om de moordenaars te vinden en onmiddellijke bescherming te bieden aan collega's in het gebied tegen de heersende onveiligheid en het gebrek aan garanties voor verslaggevers', zei het Foro de Periodistas Paraguayos - FOPEP - in een persbericht, volgens ABC Color.

(Suriname Mirror/InSight Crime/YouTube)

Ruim 150 mijnbouwprojecten in Rio Grande do Sul, Brazilië, halen voordeel uit nieuwe milieuwetgeving

Porto Alegre wordt nu bedreigd door de Guaíba-mijn

Bedrijven en de overheid verkiezen steenkool boven veilige rijst


De overwinning van Jair Bolsonaro in de Braziliaanse presidentsverkiezingen in 2018 betekende een nieuwe ultraconservatieve machtstoename die het milieubeleid radicaal ontmantelde. De Braziliaanse minister van Milieu is eerder veroordeeld voor het illegaal bevoordelen van mijnbedrijven. Alleen al in de zuidelijkste staat Rio Grande do Sul zijn meer dan 150 mijnbouwprojecten die de nieuwe milieuwet in hun voordeel kunnen benutten. 

Porto Alegre, een stad die beroemd is om zijn geschiedenis van directe democratie en voor het hosten van de eerste sessies van het World Social Forum, wordt nu bedreigd door de Guaíba-mijn. Daarnaast zijn drie bijzonder extreme mijnconflicten in Três Estradas, Caçapava do Sul en Retiro gedocumenteerd in de wereldwijde Environmental Justice Atlas (EJatlas).

Guaíba-mijnproject
Het Braziliaanse particuliere mijnbedrijf Copelmi, met financiering van de Verenigde Staten en China, wil de grootste open mijnbouwmijn van Brazilië op slechts 15 kilometer van het centrum van Porto Alegre en te midden van beschermde natuurreservaten. Steenkoolreserves bevatten naar schatting 166 miljoen ton erts over meer dan 4.300 hectare. De milieueffectanalyses van Copelmi negeren de nabijheid van het project tot het centrum van de hoofdstad. Bovendien ligt de voorgestelde locatie op minder dan anderhalve kilometer van een rivier die meer dan 80 procent van het water van Porto Alegre inkoopt, met een hoog risico op grondwaterverontreiniging door zware metalen. Veel gezinnen zouden worden uitgezet, waaronder boeren die de grootste rijstopbrengsten in Latijns-Amerika produceren.

Te midden van de strijd van de mensheid tegen klimaatverandering verkiezen bedrijven en de overheid steenkool boven veilige rijst.

Três Estradas Project 
Bolsonaro ondersteunt het Australische bedrijf Aguia Resources Limited, geassocieerd met de Canadese groep Forbes & Manhattan, en zijn voorstel voor een open-pit fosfaatmijn en staartdam in Lavras do Sul. De site bedreigt het Pampa-bioom, dat 85 procent grasland is, vanwege afbraak door kuilen en enorme residuen en steriele afvalstapels. De regio herbergt meer dan 4.000 gezinnen en verschillende inheemse volkeren die wonen in nederzettingen voor landhervorming. Onlangs heeft de National Human Rights Council de nietigverklaring van de voorlopige licentie voor het project aanbevolen. Redenen zijn omkoping en twee door de universiteit uitgevoerde technische rapporten waarin omissies en kritieke fouten in de milieueffectrapportage (MER) worden vastgesteld.

Caçapava do Sul-project 
De Pampa's worden ook bedreigd door een koper-, lood- en zinkmijnproject bij de Camaquã-rivier in Caçapava do Sul, beschouwd als een van de zeven natuurlijke wonderen van Rio Grande do Sul. Dit project wordt voorgesteld door Nexa Resources S / A, een bedrijf met hoofdkantoor in Luxemburg en aandelen die worden verhandeld in Toronto en New York, gevormd in een fusie tussen Votorantim Metais (Brazilië) en Milpo (Peru).
Naast waterverontreinigingsrisico's kunnen landbouw en veeteelt ook worden beïnvloed op boerderijen die het Braziliaanse erfgoed behouden. Er is al in de vroege jaren tachtig een kwiklek geweest. Steden in de buurt in hetzelfde hydrografische bassin verzetten zich momenteel tegen het project.

Retiro-project 
In São José do Norte heeft de door Canada gefinancierde Rio Grande Mineração S / A de winning van ilmeniet, rutiel en zirkoniet voorgesteld in een regio tussen Lagoa de Patos en de Atlantische Oceaan die het ministerie van Milieu als zeer kwetsbaar heeft aangewezen. Ilmenite is een erts voor tintanium. Het project brengt de landbouw en ambachtelijke visserijactiviteiten in de regio in gevaar. De lokale bevolking is sterk gekant tegen het project en heeft juridische zaken aanhangig gemaakt bij het Federale Openbaar Ministerie van Brazilië waarin schendingen van het recht op informatie en publieke participatie in het milieuvergunningsproces worden blootgelegd.
In 2019 heeft de beweging We Don't Want Mining in São José do Norte een wet opgesteld die mijnbouw in de regio verbiedt. De gemeenteraad keurde de wet goed en deze werd gesanctioneerd door de burgemeester, de bevolking blijft mobiliseren tegen het bedrijf, dat het project niet heeft opgegeven.

Comité mega-mijnbouw 
Als reactie op een mogelijke sociale en ecologische instorting in de regio werd in 2019 het Comitê de Combate à Megamineração no Rio Grande do Sul (CCM / RS) opgericht. Met de slogan 'Ja tegen het leven, nee tegen de vernietiging' was het oorspronkelijke doel om het bewustzijn te vergroten dat de strijd tegen megamining niet alleen iets van milieuactivisten is. De CCM / RS verenigde met succes ongeveer 120 organisaties, waaronder milieu- en sociale klassenverenigingen, vakbonden, groepen studenten en boeren en onderzoeksgroepen. Deze mobilisatie gaf de beweging kracht en overwon politieke en hegemonische barrières die activisme marginaliseerden. De CCM / RS protesteert sindsdien, verkoopt T-shirts, promoot en neemt deel aan debatten, maakt bezwaar tegen de MER's, naast andere mobiliserende activiteiten zoals het bekritiseren van het hegemonische ontwikkelingsmodel en het aanpakken van worstelingen over cultuur, territorium en plaats.

** Auteur Marcos Todt is sociaal wetenschapper en promovendus aan de Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS) en gastonderzoeker aan het  Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). Hij is ook lid van het Comitê de Combate à Megamineração in Rio Grande do Sul.

(Suriname Mirror/The Ecologist)

Aantal moorden stijgt fors tijdens staking politie in Braziliaanse deelstaat Ceará

(Bron foto: Twittee)
147 Mensen vermoord in Ceará tijdens eerste vijf dagen staking...


De autoriteiten in Brazilië zeggen, dat 147 mensen zijn vermoord in de noordoostelijke staat Ceará tijdens de eerste vijf dagen van een politiestaking. Het aantal moorden ligt vijf keer hoger dan normaal, ondanks de inzet van het leger om door de straten te patrouilleren. 

Het geweld heeft geleid tot de annulering van carnavalfestiviteiten in verschillende steden op het hoogtepunt van de zomervakantie.

De politie begon de staking op 19 februari en eist een loonsverhoging. Politieambtenaren mogen volgens de Braziliaanse wet niet staken en vorige week bepaalde een rechtbank in Ceará dat degenen die het verbod tartten de gevangenis in kunnen.

Meer dan 200 opvallende politieagenten zijn de afgelopen dagen geschorst.Maandag arriveerden minister van Defensie Fernando Azevedo e Silva en minister van Justitie Sergio Moro in de hoofdstad Fortaleza van Ceará om toezicht te houden op de reactie van het leger op de politiecrisis. 'De situatie is nu onder controle', zei Moro.Vorige week raakte de Braziliaanse senator Cid Gomes gewond nadat schoten op hem waren afgevuurd tijdens een confrontatie met de stakende politie in de stad Sobral in Ceará. De 56-jarige senator reed met een graafmachine naar een hek waarachter een groep gemaskerde militaire politieagenten protesteerde toen hij werd geraakt door twee kogels.

(Suriname Mirror/Carta Capital/BBCTwitter)

Militair Abrahams (NDP) leeft zich bij herdenking coup 25 februari 1980 gefrustreerd provocerend uit in toespraak tegen rechterlijke macht, Nederland en 8 december slachtoffers - Abrahams zet daders 8 decembermoorden neer als 'helden'...

'De rechterlijke macht is een Staat in een Staat'...

- 'Vonnissen Krijgsraad in 8 decemberproces hebben helden gecriminaliseerd'... 'Zij moeten postuum worden gerehabiliteerd'
- 'Meest spraakmakende vonnis is recentelijk uitgesproken tegen de leider van onze revolutie, onder regie van Nederland'...


Gestoken in militair uniform heeft raadsadviseur en NDP'er Ramon Abrahams afgelopen nacht op het 'Revo-Plein' een terugblik gegeven vanaf 1975 op de ontwikkelingen die het land volgens hem heeft doorgemaakt. 

Hij kondigde aan, dat diverse hervormingen doorgevoerd moeten worden, ook bij de rechterlijke macht. Die is volgens hem een Staat in een Staat. Hij bekritiseerde de recente vonnissen die de Krijgsraad heeft geveld in het8 decemberproces, waarin volgens hem helden zijn gecriminaliseerd. Zij moeten postuum worden gerehabiliteerd, zei hij bij de herdenking van de machtsovername van 25 februari 1980. Dit schrijft Starnieuws vanochtend, dinsdag 25 februari 2020.

Abrahams zei, dat er diverse couppogingen zijn geweest en moordaanslagen op de militaire leiders. Hoogtepunt hierbij was volgens hem de poging tot machtsovername in december 1982. Het bijzondere van deze poging tot machtsovername was dat deze in samenwerking met het buitenland heeft plaatsgevonden. Honderden progressieve Surinamers zouden volgens Abrahams worden vermoord. 'Alles wat progressief was, zou worden afgemaakt, zoals dat is gebeurd in vele andere landen in Latijns-Amerika.

Het gezag heeft in nationaal belang kordaat opgetreden en succesvol ingegrepen', beweerde Abrahams. 'Anders zou de ellende veel groter zijn geweest. De lijst met Surinamers die vermoord zouden worden, is in schril contrast met de vijftien Surinamers die in december van dat jaar helaas het leven hebben moeten laten. Het is dus absoluut niet zo, dat gewoon op een blauwe dag bij heldere hemel de militaire leiding is opgestaan en zestien Surinamers heeft opgepakt, van wie vijftien het leven hebben gelaten. Hierdoor is een grotere slachtpartij in Suriname voorkomen', zei Abrahams.


Nederland heeft volgens Abrahams aangezet om een strafproces te beginnen tegen de 'decembergebeurtenissen', die moeten worden betreurd. Dit proces heeft recentelijk geleid tot een aantal vonnissen 'tegen een aantal heldhaftige rechtgeaarde Surinamers. Een aantal van deze helden is reeds overleden en zullen zich keren in hun graf. Dit verdienen ze niet. De natie heeft een historische opdracht om deze helden die gestreden hebben voor het vaderland postuum te rehabiliteren', zei Abrahams, hiermee willens en wetens, bewust, en verstoken van gevoel, zout in de wonden gooiend van de nabestaanden van de 15 8 december-slachtoffers. Hiertoe is een aanzet gegeven met de onlangs gewijzigde Amnestiewet.

'Het meest actuele en meest spraakmakende vonnis is recentelijk uitgesproken tegen de leider van onze revolutie, onder regie van Nederland. Frappant daarbij is dat onze rechterlijke macht zich hiervoor heeft laten lenen. Zij heeft nooit geëist van Nederland, om de archieven die zij voor zestig jaar heeft afgesloten, openbaar te maken en ter beschikking te stellen in verband met haar onderzoek en ondanks de gewijzigde Amnestiewet.'

Abrahams legde de nadruk op de rechterlijke macht die naast diverse instituten ook hervormd moet worden. De rechterlijke macht moet voldoen aan de aspiraties van ons volk, stelde hij. 'Thans fungeert dit orgaan van de trias politica als een Staat in een Staat, wat absoluut niet kan. Het is onkan. Wij zullen daarvoor moeten vechten.'

Somohardjo (PL) hoopt dat hij na ruim 50 jaar politiek afscheid mag nemen met overwinning

Pertjajah Luhur-leider staat achter benoeming Roemer tot governor CBvS

'Op 25 mei zullen de eenheidsbeweging en haar sympathisanten niet met vuurwapens, maar met een rood potlood de huidige regering wegschieten'


Paul Somohardjo, leider van de Pertjajah Luhur (PL), staat achter de benoeming van Maurice Roemer tot governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hij deed gisteravond tijdens een massameeting van de partij op het marktterrein te Leiding 11A.een beroep op de nieuwe bankpresident zich niet te laten overrulen door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. 'We rekenen op u', sprak Somohardjo, aldus Starnieuws vandaag, 25 februari 2020. 

De PL-voorzitter liet zijn bezorgdheid blijken over de schaarste aan Amerikaanse dollars, die – zo ze te vinden zijn – tegen hoge koersen worden gewisseld. Ook het feit dat er zo weinig internationale reserve is – volgens berichten nog geen maand aan importendekking – baart hem zorgen. 'Suriname is een importland en met weinig vreemde valuta voorhanden wordt het niet gemakkelijk. Zeker niet voor de ruim 1.800 werknemers van bacovenbedrijf FAI te Jarikaba, van wie gevreesd wordt dat ze binnenkort zullen worden ontslagen.'

Somohardjo kondigde ook aan, dat het dit jaar de laatste keer is dat 25 februari een vrije dag. Hij noemde het een gedwongen vrije dag, welke is ingesteld om te herdenken dat op 25 februari 1980 de symbolen van de democratie kapot zijn geschoten. 'Op 25 mei zullen de eenheidsbeweging en haar sympathisanten niet met vuurwapens, maar met een rood potlood de huidige regering wegschieten.'

Een samenwerking met de NDP onder leiding van Desi Bouterse is voorgoed van de baan, benadrukte Somohardjo. Volgens de politicus is inbraak de specialiteit van de NDP. 'Bij partijen zoals KTPI en A Combinatie heeft ze inbraakpolitiek gepleegd. Ook bij de banken is ingebroken, zonder masker en wapens, door zich een groot deel van de de kasreserve – spaargeld van het volk – toe te eigenen.'

Somohardjo deed een beroep op internationale organisaties en instanties om Suriname te beschermen. 'Ons land wordt middels satellieten al gecontroleerd op het al dan niet smokkelen van drugs naar en van het buitenland.' Volgens Somohardjo is de drugs binnen Suriname veilig, maar komt het maar al te vaak voor dat het buiten Suriname wordt onderschept. Op alle internationale regeringsorganisaties en overheden deed hij een beroep de smokkel van drugs te helpen tegengaan.

Aan het eind van zijn toespraak sprak Somohardjo de hoop uit, dat hij na ruim 50 jaar politiek afscheid mag nemen met een overwinning. Hij heeft meermalen gezegd, dat de komende verkiezingen zijn laatste zijn.

Abdiel (NDP): 'Fractie dient initiatiefwet in om koersopdrijving door cambio's aan te pakken'

'Bouterse heeft het volk niet in de steek gelaten' - 'Niemand zal Bouta breken'


NDP-fractieleider Amzad Abdoel heeft op de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) gisteravond rond het Revo Plein in Paramaribo aangekondigd, dat ingegrepen zal worden om de koers omlaag te brengen. Zijn fractie heeft een initiatiefwet ingediend om de koersopdrijving door illegale én legale cambio's aan te pakken, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 25 februari 2020. in Paramaribo

Hij herhaalde dat er een economische aanval is geopend op de 'revo-beweging en de paarse beweging'. Abdoel voerde aan dat 'niemand Bouta zal breken'. De wet zal worden behandeld en de koersopdrijving zal worden aangepakt door ook de gevangenisstraf te verzwaren. Abdoel voerde aan, dat hij geen devaluatie heeft uitgevonden, daar in 1994 de regering-Venetiaan de grootste devaluatie heeft gekend. 'Ze moeten niet roomser dan de paus spelen', stelde de NDP-fractieleider.

Hij beweerde, dat ondanks moeilijke tijden in het ontwikkelingsproces, Bouterse het volk niet in de steek heeft gelaten. Hij voerde ook aan, dat onterecht gesteld wordt dat de kasreserve is gestolen of dat deze is verdwenen. Hij verwees naar het bericht van de Centrale Bank van Suriname van 13 februari waarin is aangegeven waarvoor de kasreserve is gebruikt. Abdoel stelde, dat met opzet 'fake news' wordt verspreid om verwarring te stichten. 'Geen enkel scenario zal werken.' 

Hij heeft samen met zijn collega's Rajiv Ramsahai, Jennifer Vreedzaam en Daniella Sumter een initiatiefwet ingediend om de illegale geldtransactiekantoren aan te pakken. Voorgesteld wordt om enkele artikelen van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 te wijzigen. De gevangenisstraf van twee jaar bij overtreden van de wet moet opgetrokken worden naar vier jaar met een geldboete van Srd 1 miljoen.

De initiatiefnemers benadrukken in de Memorie van Toelichting, dat geldtransacties van illegale 'geldtransactiekantoren' invloed hebben op het financiële stelsel, vooral omdat deze transacties buiten het zicht van de toezichtinstituten plaatsvinden. De gevolgen hiervan op het financiële stelsel zijn vaak niet van geringe omvang.

Voor de aanpak van de illegale geldtransacties, is een nieuw artikel 39a toegevoegd in de initiatiefwet over in beslag genomen gelden en goederen. Deze in beslag genomen gelden en goederen kunnen eveneens verbeurd worden verklaard, ook in het geval wanneer de bedoelde gelden en goederen door degene aan wie deze toebehoren de legale herkomst ervan niet kan worden aangetoond. Behalve het in het geding zijnde strafbare feit, dienen de in beslag genomen gelden en goederen ook niet afkomstig te zijn van enig ander strafbaar feit. De initiatiefnemers stellen ook voor, dat bij overtreding van de wet, bij eventuele teruggave, geen vreemde valuta wordt geretourneerd, maar Srd's.

600 Kamers tellende resort Secret Baby Beach Aruba vierde kwartaal 2021 open

Regering ziet project als bijzonder belangrijke ontwikkeling voor San Nicolas


Het ontwerp van het 600 kamers tellende Secret Baby Beach Aruba is bekend. De bouw van het resort in San Nicolas begon in november vorig jaar toen de eerste schoppen in de grond werden gezet. Volgens een verklaring van het bedrijf zullen de 600 kamers van Secrets Baby Beach Aruba in het vierde kwartaal van 2021 worden geopend. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 25 februari 2020.

Het wordt het eerste resort van Apple Leisure Group ooit op Aruba, gelegen bij Baby Beach, in de nabijheid van San Nicolas. In een later stadium wordt het resort uitgebreid met 300 kamers.


Het all-inclusive hotel voor volwassenen bevat alle eigenschappen van het all-inclusivemerk, zoals reserveringvrij gastronomisch à la carte dineren, 24-uurs roomservice en nachtelijk entertainment.

De regering beschouwt het project als een bijzonder belangrijke ontwikkeling voor San Nicolas, dat wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Aruba.

Refineria di Kòrsou: 'Hoge productiekosten en dalende olieprijs wereldmarkt aan basis teloorgang PdVSA en Isla'.

RdK vordert zo’n 150 miljoen dollar aan uitstaande betalingen en wanprestatie


Hoge productiekosten en een dalende olieprijs op de wereldmarkt. Daarmee werd volgens Refineria di Kòrsou (RdK) de eerste maat ingezet voor de zwanenzang bij het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA en dochtermaatschappij Isla. De aanvoer van ruwe olie stagneert en in februari 2018 ligt de raffinaderij op Curaçao ‘zo goed als stil’. 

Dat stellen de advocaten van HBN Law in het verzoekschrift voor een Kort Geding, dat RdK heeft aangespannen tegen Refineria Isla Curaçao bv, Refineria Isla SA en Petróleos de Venezuela SA (PdVSA), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 25 februari 2020.

RdK vordert zo’n 150 miljoen dollar in verband met uitstaande betalingen en wanprestatie. De zaak kwam afgelopen woensdag voor en de rechter doet 4 maart uitspraak.

De tegenpartij ziet het anders, zo voeren de advocaten direct aan in het verzoekschrift. 'Isla SA stelt, dat het feitelijk staken van de raffinage te maken heeft met beslagen van crediteuren en met sancties van de Verenigde Staten.' Onterecht, want die beslagen en sancties zijn van ver voor februari 2018 en bovendien het gevolg van de financiële situatie bij PdVSA, aldus het verzoekschrift.

Vissersboot op Atlantische Oceaan, nabij monding Surinamerivier, geramd door trawler

Trawler vaart recht op vissersboot af - Drie vissers springen overboord


Een trawler en een vissersboot zijn zondag op de Atlantische Oceaan, nabij de monding van de Surinamerivier, met elkaar in aanvaring gekomen. De kapitein heeft maandag 24 februari 2020 hiervan aangifte gedaan bij de politie te Nieuw Amsterdam. Volgens de kapitein waren vijf personen aan boord, zo bericht het Dagblad Suriname. 

Zondagmiddag omstreeks twee uur waren zij bezig hun visnetten binnen te halen en op dat moment kwam een trawler op ze af. Drie van de bemanningsleden zijn toen overboord gesprongen en twee bleven in de vissersboot.

Volgens de kapitein heeft de trawler zijn vaart nimmer verminderd en kwam daardoor in aanvaring met hun boot. De vissersboot heeft materiële schade opgelopen.

'De tegenpartij kan beven, want deze opkomst geeft aan dat het volk achter de NDP staa

'NDP zal zich niet laten afleiden door fake news waarmee oppositie bezig is' 

(Bron foto: Melvin Bouva)

NDP-voorzitter Desi Bouterse is volgens Starnieuws vanochtend, dinsdag 25 februari 2020, zeer tevreden over de 'massale opkomst' van zijn achterban gisteravond op de zogenaamde massameeting van de partij bij het oude-Veerplein in Paramaribo. 

Bouterse merkte op, dat de tegenpartij kan beven, omdat de opkomst aangeeft dat het volk achter de NDP staat. Hij voerde aan, dat de NDP zich niet zal laten afleiden door 'fake news' waarmee de oppositie bezig is. Bouterse merkte verder op dat er geen tijd verloren moet worden met de nep-berichten die de oppositie verspreid, waardoor het uren kost om alle zaken te verifiëren.

Vicepresident Ashwin Adhin overhandigde Bouterse een dik boekwerk waarin de projecten die uitgevoerd zijn in de afgelopen vijf jaren zijn beschreven. De president merkte op dat in vijf jaar meer is gedaan dan vijftien jaar Front en Nieuw Front.

Op 1 maart zal begonnen worden met het baggeren van de Surinamerivier. Hierdoor zullen producten in de winkels goedkoper worden, omdat er meer goederen vervoerd kunnen worden in de schepen die het land binnenkomen.

Op 7 maart zal de Highway naar Zanderij worden opgeleverd.

De regering is bezig om de arbeiders van bacovenbedrijf FAI rechtszekerheid te bieden. 'Wij gaan ons niet laten afleiden.' Bouterse merkte op dat het volk er niet was op Onafhankelijkheidsplein, 'maar hier bij de NDP'. 'Het is een oorlogsituatie waar er geen tijd is voor pietluttige dingen waarover binnen de partij ruzie gemaakt wordt. Er moet een strijd worden gewonnen.'

Hij bedankte eenieder die ervoor gezorgd heeft, dat de mensen massaal zijn gekomen om te luisteren naar de boodschap van de organisatie.

Minister Elias presenteert Cubaanse artsen die in gebied Pokigron tot JawJaw gaan werken aan bewoners

(Bron foto: NII)
Artsen gestationeerd in Pokigron en op gezette tijden diverse gebieden aandoen


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft de Cubaanse artsen die in de omgeving Pokigron tot JawJaw worden tewerkgesteld donderdag 20 februari gepresenteerd aan de bewoners van dit gebied. De bewindsman zei, dat hijzelf met de artsen naar het gebied is geweest, omdat hij dat aan de gemeenschap had beloofd, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zondag 23 februari 2020. 

Districtscommissaris Humphrey Jeroe toonde zich bijzonder ingenomen met de komst van de artsen. Hij stelde, dat dit een belofte is die de minister heeft gedaan aan de gemeenschap. Jeroe deed evenals de minister een beroep op de mensen om de artsen die daar zijn gestationeerd alle ondersteuning te geven.

De artsen zullen in het dorp Pokigron gestationeerd zijn en op gezette tijden de diverse gebieden aandoen, waardoor ook de gemeenschappen in de verschillende dorpen medische dienstverlening zullen genieten.

In het Boven Surinamegebied zijn 10 van de 50 Cubaanse artsen tewerkgesteld. Zij zijn op strategische plekken geplaatst voor het bieden van goede gezondheidszorg aan de lokale bevolking.

Het bezoek van de minister was tweeledig. De bewindsman heeft namens Firstl' Lady Ingrid Bouterse-Waldring spullen, waaronder naaimachines, schoeisels en speelgoederen, aan de kinderen gedoneerd. De naaimachines zijn ter beschikking gesteld aan de vrouwenorganisaties in de dorpen Kajapaati, JawJaw en Abenaston.

Zowel de dorpsbewoners als het lokaal gezag hebben tijdens de krutu’s die zijn belegd hun dank uitgesproken aan het adres van de regering.

Twee verdachten aangehoudennin zaak beroving van een geldtransportvoertuig

Verdachten zijn beveiligers van cambio waarvoor geroofd geld bestemd was


Voor de beroving van een geldtransportvoertuig op 21 februari zijn twee mannen aangehouden. Het gaat om beveiligers van de cambio waarvoor het geld bestemd was. De politie vermoedt dat zij meer weten van de beroving, aldus de Ware Tijd maandag 24 februari 2020. 

De beveiligers zaten in de voertuigen die van de bank in het centrum naar de cambio reden. Tijdens de overval werd een zogenoemde 'fiveshooter' van een van de mannen afgepakt.

Naar verluidt hebben de beveiligers zich niet verzet nadat de voertuigen waren klemgereden.

De beide mannen zijn in verzekering gesteld door de politie. Uit het geldtransportvoertuig werd een tas met een groot geldbedrag in Surinaamse en Amerikaanse dollars buitgemaakt. Er zijn nog geen andere aanhoudingen. Het onderzoek is in volle gang.