zondag 26 april 2020

Nurmohamed (VHP): 'Hoefdraad zowel nationaal als internationaal een schande voor Suriname'

'Hij mag vandaag al bedanken' 

'Deze minister heeft ervoor gezorgd dat wij in grote economische problemen zitten'


'Hoefdraad is een schande voor Suriname zowel nationaal als internationaal.' Zo reageert VHP-parlementariër Riad Nurmohamed vandaag, zondag 26 april 2020, in het Dagblad Suriname, naar aanleiding van het verzoek van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday aan de Assemblee om Financiën-minister Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Inmiddels heeft de pg een lijvig document opgestuurd naar De Nationale Assemblee waarin minister Hoefdraad van meer dan tien strafbare feiten wordt verdacht. 

Nurmohamed geeft aan, dat hij elk jaar, vijf jaren lang, de minister van Financiën heeft gewaarschuwd om geen wanbeleid te voeren en zijn leningenbeleid te stoppen.

'Hij heeft nooit een duurzaam antwoord kunnen geven. Hij heeft nooit feiten en de cijfers die ik heb gepresenteerd kunnen weerspreken. Met open ogen keek hij naar de financiële presentaties van mij in het parlement. Het beleid werd elk jaar ernstiger. Hij heeft nooit op de rem getrapt. Deze minister heeft ervoor gezorgd dat wij in grote economische problemen zitten. Indien je als minister je werk niet kan, moet je opstappen. Dat heeft deze minister ook niet gedaan. De schuld heeft hij altijd geschoven naar de ontwikkelingshulp. Ook daarop hebben mijn fractie en ik antwoord gegeven en was zijn mond daarna gelijk dicht.'

'De ontwikkelingshulp heeft wel voor ontwikkeling gezorgd, maar deze regering had de beschikking over tien maal zoveel geld dat Hoefdraad bij elkaar heeft geleend en allemaal hebben ze voor niets gezorgd', zegt Nurmohamed.

Hij geeft aan, dat onder deze minister het ministerie van Financiën overal in opspraak is geraakt. 'Dat geeft alleen maar aan, dat deze minister gefaald heeft, zowel nationaal als internationaal. De grote blunders die deze minister heeft gemaakt bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) zijn nog vers in het geheugen. De minister heeft geen verstand van ontwikkeling van een land. Dat heeft hij gewoon niet. Hij kan alleen leningen sluiten, waarbij ons land in de uitverkoop wordt gezet. De rest interesseert hem niet. Ontwikkeling is een balans tussen lenen en duurzaam gebruik. De sociale omstandigheden van het volk zijn de belangrijke pijlers. Deze minister heeft het hele volk alleen maar armer gemaakt. Daarom moet hij opstappen. In het parlement zal hij in staat van beschuldigingen gesteld worden. Mijn advies is dat hij vandaag al bedankt, zodat de procureur-generaal zijn werk kan doen. De vele projecten waar hij geld heeft gestrooid, zijn monumenten geworden. Heel veel vervallen projecten die niets voorstellen. Studenten kunnen zelfs de huur niet meer betalen. Overal is het geld van het volk verkwist en alleen een kleine groep mensen is rijk geworden.'

'Deze minister schuilt altijd achter de banken, terwijl de banken hem altijd op zijn vingers hebben getikt. De IDB en de Wereldbank kijken niet naar de sociale omstandigheden van een land. Zij willen alleen lenen en winst maken. Het is juist één der plichten van de minister om te waken over het belang van het volk. Hij moet ervoor zorgen, dat er financieel beleid is op sociaal-economisch gebied. Daarin heeft hij totaal gefaald. Zijn beleid en miljarden leningen hebben nul als resultaat. Daarnaast heeft hij ook in gefaald om zichzelf schaamteloos te verdedigen en veilig te stellen. Men heeft steeds geprobeerd de wet te omzeilen en daar is men ook in gefaald. In het parlement kwamen de mensen schaamteloos om de belangen van één persoon veilig te stellen. Dit is geen goed voorbeeld voor de studenten. Mijn advies aan al onze studenten is om nooit te kijken en te luisteren naar zo een minister. Zulke mensen zijn niet welkom in Suriname en laat het duidelijk zijn', aldus Nurmohamed.