donderdag 28 november 2019

Vijf aboma's uit kanaal langs Fernandes softdrinks gehaald

(Bron foto's: BIC Paramaribo-West)
Slangen aangetroffen bij schoonmaak- werkzaamheden


Dit is één van de vijf anaconda's die donderdag 28 november 2019 zijn aangetroffen bij schoonmaakwerkzaamheden in een kanaal langs Fernandes softdrinks - met toestemming van een bewoner van de Badoellaweg, via zijn terrein - opgeschoond, meldt het Burger Informatiecentrum (BIC) Paramaribo-West.

Het BIC meldt echter, dat het gaat om boa constrictors. Maar, wie goed naar de foto kijkt ziet dat het een aboma (!) is en dat wordt bevestigd op Twitter door een Venezolaanse bioloog:Verder werden uit een vergaarbak flessen en andere troep weggehaald.

Districtscommissaris Eric Grauwde doet een dringend beroep op de burgers om geen flessen en andere troep te gooien in de vergaarbakken en of de trenzen. 'Dit zorgt alleen maar voor verstoppingen.'

Het bericht vermeldt niet wat met de slangen is gebeurd... 

Vrouw (63) en haar twee zonen aangehouden op J.A. Pengelluchthaven met zo'n 6 kilo coke

Drietal stond op punt van vertrek naar Trinidad met eindbestemming Barbados


Het Bestrijding Internationale Drugshandel Team (BID-Team) heeft in de tweede week van november de 64-jarige R.B. en haar twee zonen R.L. (39) en R.L. (37) op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 28 november 2019.

Tijdens controle door het BID-Team werd ongeveer zes kilo cocaïne in de koffers van de moeder en haar twee zonen aangetroffen en in beslag genomen.

Het drietal stond op vertrek naar Trinidad met als eindbestemming Barbados.

Volgens verklaring van de verdachten heeft een man de tickets en alle andere reiskosten betaald, aangezien zij hun eindbestemming moesten bereiken om te werken.

De moeder en haar zonen zijn samen met de cocaïne overgedragen aan de Narcotica Brigade. Na overleg met het Openbaar Ministerie is het drietal in verzekering gesteld.

Brazilië, Suriname, Frans-Guyana, Trinidad en Tobago en Guyana werken aan langjarig beheersplan visstand zeewateren

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Plan moet vooral betrekking hebben op vissoorten en garnalen in de vijf landen 


Om op duurzame wijze de visstand in de zeewateren van Brazilië, Suriname, Frans-Guyana, Trinidad en Tobago en Guyana te benutten wordt gewerkt aan een langjarig beheersplan.

Suriname was dinsdag en woensdag (26 en 27 november 2019) in Royal Ballroom Torarica gastland van de derde bijeenkomst van de 'Working group on shrimp and groundfish of the North Brazil-Guianas Shelf'. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Western Central Atlantic Fishery Commission (WECAFC) van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CRFM) en het Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer (IFREMER).

Wanneer het visserijmanagementplan gereed moet zijn, is niet helemaal duidelijk. Maar het moet zo snel als mogelijk gereed gemaakt worden, zegt Radjes Asraf, hoofdbeleidsmedewerker bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), tevens coördinator van de workshop, donderdag 28 november in de Ware Tijd.

Tijdens de bijeenkomst hebben de deelnemende landen de stand van zaken van hun visserijbeleid gepresenteerd. Asraf legt uit, dat de vissen over en weer trekken naar de wateren van de verschillende landen. Dit maakt het noodzakelijk dat een eenduidig beheersplan wordt uitgevoerd om onder meer overbevissing en andere zaken die de visstand negatief kunnen beïnvloeden te voorkomen of te minimaliseren. Hij voegt toe, dat elk van de landen een managementplan moet hebben op basis waarvan kan worden nagegaan welk beleid de buurlanden uitvoeren.

Suriname is 'op de goede weg' en heeft een Visserij Managementplan 2014-2018, dat momenteel wordt bijgewerkt. LVV hoopt in het eerste kwartaal van 2020 het herziene beheersplan gereed te hebben.

Tijdens de tweede vergadering van de werkgroep vorig jaar op Barbados werd de bijgewerkte informatie over het huidige beheer van de garnalen- en visbestanden besproken, de status van sociaal-economische en biologische gegevens voor deze visserijtypen geëvalueerd en zijn de meest dringende behoeften aan data voor succesvol beheer geïdentificeerd. Ook zaken als herziening van de regionale strategie voor bijvangst, de vereiste stappen en acties om een subregionaal beheersplan voor garnalen en vis te ontwikkelen en uit te voeren, kwamen toen aan de orde.

In de betrokken landen is intussen onderzoek gedaan naar de stand van zaken omtrent hun visserijsector. Aan de hand van de bevindingen, verzamelde data en aanbevelingen zal een regionaal visserijbeheersplan voor vier tot vijf jaar worden gemaakt, dat regelmatig zal moeten worden bijgesteld. Het plan moet voornamelijk betrekking hebben op de vissoorten en garnalen die in de vijf deelnemende landen voorkomen.

Uit onderzoek in Suriname kwam naar voren dat er geen vrouwen actief betrokken zijn bij visvangst. Sommige vrouwen in de sector zouden hebben aangegeven wel op vissersboten te willen werken, maar dat de vaartuigen niet voldoen aan de vereisten voor vrouwen. Onder meer beschikken zij niet over toiletten en doucheruimten. Geïnterviewde mannen zouden hebben aangegeven dat visserswerk mannenwerk is en dat de boten niet zijn afgestemd op vrouwen. Zij kunnen in het traject van verwerking en verkoop wel een rol vervullen.

In landen als Guyana en Trinidad en Tobago zouden vrouwen hebben aangegeven ook graag op vissersboten te willen werken, maar dat ze vanwege het feit dat ze voor kinderen en gezin moeten zorgen daartoe geen gelegenheid hebben.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Nationaal Informatie Instituut)

Artieste Tekisha Abel 'choqueert' op Jaarbeurs met 'blote billen' kleding - Ook veel enthousiaste reacties....

Abel promoot voor CIC OZON-producten bij CIC- stand op de beurs

 
De kleding van dancehall artieste Tekisha Abel die zij droeg op de openingsdag van de Jaarbeurs, zou bezoekers hebben gechoqueerd. Er is ophef ontstaan vanwege het feit, dat de billen van de artieste in het kostuum te zien zijn. Een bezoeker maakte bovenstaande foto en plaatste die meteen op social media om te vragen of het normaal is, zo schrijft Waterkant.net donderdag 28 november 2019.Velen vragen zich af hoe de organisatie de artieste op het KKF-terrein heeft toegelaten met zo een kostuum. Daarnaast vinden zij het ook erg, dat CIC de artieste niets heeft gezegd. Abel promoot voor CIC OZON-producten bij CIC- stand op de beurs.

Verschillende Surinaamse maatschappelijke groepen hebben ook hun ongenoegen geuit na het zien van de foto. Zij vinden het gewoon onvoorstelbaar. Gesteld wordt, dat Abel zou moeten weten dat zo'n kostuum niet geschikt is voor de Jaarbeurs, omdat ook veel kinderen de beurs bezoeken.

Maar, iedereen weet toch wie Tekisha Abel is, ook het bedrijf CIC. Overigens krijgt ze ook veel positieve, enthousiaste reacties en mogelijk zelfs meer dan ietwat conservatieve negatieve opmerkingen.

(Suriname Mirror/Waterkant.net)

Centrale Bank-governor Van Trikt: 'We schrijven nu al geschiedenis'

'Wij focussen op taak als Centrale Bank om koersen en inflatie stabiel te houden'


De leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hoopt als eerste in de geschiedenis van Suriname de koersen en inflatie stabiel te houden vóór en na de algemene verkiezingen. 'We schrijven nu al geschiedenis', beweert CBvS-governor Robert van Trikt, doelend op de 'stijgende lijn' in Surinames internationale reserves. 

Hij zei woensdag 27 november 2019 in een tête-à-tête met de Ware Tijd op de Jaarbeurs dat het fenomeen van stijgende koersen en inflatie vóór en na de verkiezingen te maken heeft met dalende valutareserves en een toename van SRD's in omloop.

'Onze reserves - 580 miljoen Amerikaanse dollar - zijn op dit moment op weg naar zes maanden dekking, dat in lijn zal zijn met internationale normen', aldus Van Trikt.

Een van Surinames belangrijkste natuurlijke rijkdommen, goud, speelt daarbij een belangrijke rol. Het zou volgens Van Trikt 'te gek voor woorden zijn', dat Suriname, als 'top' goudproducerend land onvoldoende reserves in vreemde valuta zou hebben. Door goud op te kopen van de lokale markt en internationaal te verkopen, brengt de Centrale Bank valuta binnen om haar internationale reserves te spekken.

'Wij hebben zeker reeds zestig tot zeventig miljoen US dollar aan goud lokaal opgekocht', vertelt de governor. Het ander voordeel van deze goudopkoop is dat de Centrale Bank overtollige Srd's in omloop afroomt door lokaal goudcertificaten in Srd's te verkopen, die burgers en bedrijven op hun beurt internationaal kunnen verkopen tegen valuta. Het resultaat is volgens hem dat inflatie in toom wordt gehouden.

Van Trikt: 'Ons doel is dat de samenleving haar huidige koopkracht behoudt. Dat zal een historische prestatie zijn', zegt hij, doelend op het feit dat het een verkiezingsjaar is. De governor weigerde in te gaan op de kritiek op wat critici beschouwen als een 'ongezonde leningszucht' bij de overheid. 'Dat is des overheids. Wij focussen op onze taak als Centrale Bank om de koersen en inflatie stabiel te houden om zo de bevolking haar koopkracht te laten behouden', aldus Van Trikt.

Hij beaamde wel dat uitgaven van de overheid direct van invloed kunnen zijn op de 'historische stabiliteit' die de bank wil waarborgen.

Meer dan twintig gewonden bij eenzijdig ongeluk PSB-lijnbus

Lijnbus op Frederikshoopweg belandt in goot - Onder gewonden scholieren


Bij een eenzijdig verkeersongeval vanmorgen, donderdag 28 november 2019, op de Frederikshoopweg, waarbij een PSB-lijnbus met passagiers in een goot is beland, zijn meer dan twintig gewonden gevallen. Onder de gewonden bevindt zich een aantal schoolkinderen en een bejaarde, zegt een woordvoerder van het Korps Politie Suriname op Waterkant.net. 

De woordvoerder zegt, dat het gaat om een eenzijdig ongeval.

De bestuurder van de bus zou door nog toe onbekende reden de controle over het stuur hebben verloren waarna het voertuig in de goot terecht kwam.

Ambulancediensten vanuit diverse locaties waren opgeroepen om de gewonden af te voeren en assistentie te verlenen. Een persoon zou er ernstig aan toe zijn. De chauffeur is afgevoerd naar het politiebureau voor verhoor.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Korpschef Prade: 'Lokale bewoners ook debet aan situatie in binnenland'

'Paar mensen in gebied verlenen hand- en spandiensten aan Braziliaanse bendes'


Het Korps Politie Suriname werkt strategieën uit om de situatie in door criminelen bedreigde delen van het binnenland weer onder controle te krijgen. Dat verzekert korpschef Roberto Prade, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 28 november 2019. 

Hij onderkent dat de situatie in met name het Lawagebied een chaos is en dat vooral Braziliaanse criminelen daar heer en meester lijken te zijn.

Er zijn recent bij twee overvallen vier personen gedood, maar dit lijkt slechts een klein deel van wat bekend is. Meerdere bronnen zeggen dat roofovervallen schering en inslag zijn. Er is volgens hen op dit moment geen controle en concrete acties vanuit de overheid blijven uit. 'Den man na constant den man e kon roof unu. Efu yu si Brasyon ini a busi! We werken met een soort vrees, want je weet niet wanneer ze kunnen toeslaan en den man na wreed man', zegt een porknokker van het Lawagebied.

Beheerders van de goudkampen huren wel bewakers in, maar die zijn totaal niet opgewassen tegen de criminelen. 'Den Sranan skowtu nanga soldier slap. Als het de Fransen waren, was dit al lang opgelost. Maar, we kunnen ook niet thuis blijven, want we moeten onze gezinnen verzorgen. Ma a model dangerous now now', vervolgt hij.

Prade zegt dat een deel van de lokale bewoners ook debet is aan de situatie die is ontstaan. Volgens hem zijn er een paar mensen in het gebied die hand- en spandiensten verlenen aan de criminelen. Dat maakt het werk moeilijker voor de politie. 'Het is goed als de gemeenschap kritiek op ons levert, maar het zijn deze zelfde mensen die de Brazilianen accommoderen. Wie zijn de mensen die de concessies verhuren aan Brazilianen om hun zaken te kunnen doen? Want die kunnen zelf geen concessies krijgen.'

Hij wijst erop, dat dezelfde mensen die nu over de veiligheid klagen, in opstand zullen komen wanneer de politie keiharde acties onderneemt. 'Omdat hun financiële belangen in gevaar zullen komen. Dus ik denk dat de mensen de hand in eigen boezem moeten steken.'

Een vrouw die als kok werkt in verschillende goudkampen ontkent de informatie van Prade niet, maar weet ook niet zeker of die juist is. 'Het zijn dan niet de concessiehouders, maar andere mensen die gewoon lopen te nietsen. Je kan niemand vertrouwen, maar ik denk niet dat de bazen debet zijn hieraan', zegt ze.

Prade belooft, dat binnen niet al te lange tijd de politie zal optreden. 'Waar we hard moeten optreden, zullen we dat doen.'

Vrouw (38) aangehouden na live tv optreden was voortvluchtig in drugszaak

Vrouw verdacht van verzenden pakketten met drugs naar het buitenland


De vrouw die op 15 november door de politie werd aangehouden, nadat ze in een live programma op de televisie was verschenen, was voortvluchtig en werd gezocht voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Ze zou postpakketten met drugs hebben verzonden, meldt het Korps Politie Suriname woensdag, aldus Waterkant.net vandaag, donderdag 28 november 2019. 

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade hielden de 38-jarige voortvluchtige vrouwelijke verdachte op het terrein van een televisiestation aan. De vrouw heeft in 2018 drie keren pakketten ter verzending naar het buitenland aangeboden bij één van de postbedrijven in Paramaribo. Tijdens controle door de douanerecherche werden respectievelijk 84 gram marihuana, 527 gram cocaïne en 828 gram cocaïne in de dozen aangetroffen en in beslag genomen.

Het lukte de rechercheurs na verkregen informatie de verdachte op 15 november op te sporen en aan te houden. Zij gaf toe de drugs te hebben gepost voor een buitenlander en ontving voor alle drie keren een geldbedrag in Amerikaanse dollars, aldus de Surinaamse politie.

De verdachte is na overleg met het Openbaar Ministerie hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

De vrouw was onlangs nog uin het nieuws, toen ze met een groep van 200 personen de overstap maakte van de ABOP naar de NDP. Ze kwam in beeld tijdens de uitzending van het STVS televisieprogramma M’Manten Taki, waarin ze sprak over de lancering van de vrouwenorganisatie Dja Dja Uma.

Bunkopuseri belangrijk voor Sociale werkplaats Unu Pikin

Werkplaats draait al 16 jaar zonder financiële steun van de overheid

(Bron foto's: Unu Pikin)
 
Sociale werkplaats Stichting Unu Pikin houdt aanstaande morgen haar jaarlijkse Bunkopuseri aan De Boerbuitenweg. Dan kunnen bezoekers voor leuke prijzen allerlei mooie spullen kopen en direct het werk van de stichting ondersteunen: opvang en arbeid voor mensen met een beperking, zo bericht de stichting vandaag, donderdag 28 november 2019.

De werkplaats draait al 16 jaar zonder financiële steun van de overheid en is afhankelijk van verkoop en donaties.


Deze bunkopuseri is een belangrijke fondsenwervingsactie voor de stichting waar het gehele jaar naar toe wordt gewerkt. Er worden spullen in Holland ingezameld, maar ook de Surinaamse gemeenschap heeft bijgedragen door materialen ter beschikking te stellen, zoals kleding, meubels en speelgoed.

Directrice Susanne Dekkers: 'We zijn erg blij met de steun die we krijgen. Vooral in deze moeilijke tijden is het lastig voor sociale instellingen om het hoofd boven water te houden.'

De Bunkopuseri is op vrijdag 29 november van 13.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden op het terrein aan De Boerbuitenweg, Unu Pikinweg 5. 

Er is echt van alles te koop: heel veel nieuwe kerstspullen, mooie kleding, gereedschappen, huishoudelijke artikelen en serviesgoed, schoolspullen, cadeautjes, meubels, fietsen etc. Er zijn ook weer kinderboeken en boeken voor volwassen en er worden natuurlijk dranken en snacks verkocht.

'De verhuizing naar het Curaçao Medical Center kende veel risico’s'

Medisch Staf Bureau nieuwe ziekenhuis CMC slaat alarm

'De problemen met het lab en transfusieketen moeten direct aangepakt worden'


'U kunt dit beschouwen als een noodkreet namens meerdere collega’s van de medische staf.' Zo begint medisch specialist John-John Schnog een schrijven aan voorzitter Joris Schakel van het Medisch Staf Bureau van het nieuwe ziekenhuis CMC, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 28 november 2019.

Schnog en zijn collega’s Develter, Griffith, Van der Graaf, Rooijakkers-Van der Wetering hebben begrip voor bepaalde situaties, maar ‘de nog altijd niet opgeloste problematiek rondom het laboratorium en aanverwante transfusieketen’ is volgens de brief dusdanig ernstig, dat het oplossen hiervan de hoogste prioriteit verdient.

De verhuizing naar het Curaçao Medical Center kende veel risico’s, stelt de brief, ‘vele waarover ruim tevoren gewaarschuwd is’. 'Er zijn, zoals verwacht mag worden, vele problemen op te lossen. Meerdere vormen geen directe bedreiging voor de dagelijkse patiëntenzorg.'

Echter de problemen met het lab en transfusieketen moeten direct aangepakt worden. 'De geplande acute handeling ‘alleen spoed en direct noodzakelijk’ - oftewel ‘niet uitbreiden naar electief’ - is een ingrijpen dat inderdaad directe implementatie verdient. Echter, daar tot nu toe in het CMC reeds op een laag 'pitje' gedraaid wordt, zal er weinig veranderen', verwachten genoemde specialisten.

Premier Rhuggenaath, Curaçao: 'Geen deal zonder inkomsten Refineria di Kòrsou

'Ons doel is voor feest- dagen in december meer duide- lijkheid te kunnen geven'


Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van de raffinaderij, zal haar assets nooit ter beschikking stellen aan een bedrijf voor commerciële activiteiten zonder daarvoor inkomsten terug te krijgen. 'Dat zouden we niet kunnen accepteren', zegt minister-president Eugene Rhuggenaath vandaag, donderdag 28 november 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Rhuggenaath benadrukt, dat er geen enkele indicatie is dat er in de onderhandelingen met de Amerikaanse Klesch Group sprake is van een dergelijke constructie waarbij de installaties worden geëxploiteerd zonder dat daar een leasebedrag voor moet worden betaald of op een andere manier inkomsten worden gegenereerd.

'We beschouwen Klesch uiteraard als een goede kandidaat en zijn nog intensief bezig met de onderhandelingen.' Vorige week sprak Rhuggenaath tijdens een persconferentie van ‘cruciale weken’ en ‘de laatste fase’. Alles is erop gericht om zo snel mogelijk een overeenkomst te tekenen met de exclusieve kandidaat die het stokje van Refineria Isla, dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, moet overnemen.

'Ons doel is voor de feestdagen in december meer duidelijkheid te kunnen geven', aldus Rhuggenaath vorige week. Zowel Klesch Group als de Curaçaose overheid voert een due diligence uit om een goed beeld te krijgen van de exploitatiemogelijkheden en situatie van de raffinaderij.

'Barakken gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou boordevol'

'De situatie is absoluut niet correct en zal vanmiddag worden opgelost'

KPC: 'Er zijn circa 50 personen overgebracht naar een andere locatie die goed bewaakt wordt'


Minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) bevestigt, dat de barakken in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) ‘boordevol zijn na drie grote aanlandingen in een week’. 'De situatie is absoluut niet correct en zal vanmiddag worden opgelost. De mensen zullen naar een adequate opvangplek worden overgebracht”, zei hij gisteren, aldus vandaag, donderdag 28 november 2019, het Antilliaans Dagblad.

Dit wordt bevestigd door Imro Zwerwer van het Korps Politie Curaçao (KPC). 'Er zijn circa 50 personen overgebracht naar een andere locatie die goed bewaakt wordt. Om veiligheidsredenen kan ik niet aangeven waar de illegalen worden opgevangen', aldus Zwerwer.

Een deel van de ongedocumenteerden die gisterochtend nog vast zaten in de barakken van SDKK is dus overgebracht naar een tijdelijke opvangplek, maar Girigorie kon gisteren ook niet zeggen waar dat precies is.

In wat officieel de ‘tijdelijke detentie’ heet, maar algemeen bekend staat als de barakken, waren gisterochtend nog 101 mannen en vrouwen zonder papieren ondergebracht. Dat is veel meer dan de beschikbare capaciteit voor 48 mensen. Gevangenisdirecteur Urny Floran zegt, dat mensen op matrassen moesten liggen en er ook gebruik werd gemaakt van de recreatiezaal.

Mark Lall, Visserscollectief: 'Drie Kustwachtboten te weinig om hele kuststrook te bewaken'

'De overheid moet investeren in de Kustwacht met goede toerusting'


Surinaamse vissers voelen zich in zekere mate veilig, maar dit gevoel kan worden verhoogd en hiervoor is een bijdrage van zowel de overheid als de vissers nodig. Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, zegt vandaag, donderdag 28 november 2019, in de Ware Tijd dat er sowieso enkele zaken zijn waaraan men zich dient houden als het gaat om de veiligheid. 

'We zijn gebonden aan internationale standaarden en normen. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) houdt dit in de gaten.' De vissers moeten voorzorgsmaatregelen treffen. In elk geval moeten er voldoende zwemvesten zijn in hun boot en in noodgevallen moet communicatie mogelijk zijn. Lall vindt het belangrijk, dat vissers zelf ook op hun veiligheid letten, zodat de schade beperkt wordt wanneer er zich calamiteiten voordoen. De vissers lopen het risico om beroofd te worden op zee. De overheid, met name de Kustwacht en MAS, moeten erop toezien dat de criminaliteit niet toeneemt.

Lall vindt drie Kustwachtboten te weinig om de hele kuststrook te bewaken. 'Aan land zijn er zoveel politieagenten en politieauto's en dan nog gaat het moeilijk om de criminaliteit in te dammen. Hoe zal het dan zijn op zee met drie boten en slechts enkele manschappen?' Als het aan hem ligt moet de overheid investeren in de Kustwacht met goede toerusting, zodat de vissers het werk beter kunnen doen. Hij zegt dat de autoriteiten naar aanleiding van aanvallen op zee maatregelen hebben getroffen om de veiligheid op te voeren, maar het kan beter.

Lall zegt, dat het Visserijcollectief er nog niet in geslaagd is een verzekeringsmaatschappij te vinden die de vissers wil verzekeren.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft recent speciale aandacht gevraagd voor vissers, omdat zij zoveel gevaar lopen en hun mensenrechten onder sommige omstandigheden worden geschonden. Overheden moeten hiertegen optreden, vindt de FAO.

De vissers worden, voordat ze naar zee gaan, medisch gekeurd. Zij krijgen daarbij een food handlers-certificaat van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. De voorzitter vindt dit aspect ook belangrijk omdat dit zekerheid geeft voor veilig voedsel.

KTPI-leider Willy Soemita draagt voorzitterschap over aan Iwan Ganga.

Ganga al ruim dertig jaren verbonden aan de KTPI


KTPI-leider Willy Soemita heeft gisteravond, op de 71e verjaardag van de partij, het voorzitterschap formeel overgedragen aan Iwan Ganga. De nieuwe partijleider is ruim dertig jaren verbonden aan de KTPI en heeft de afgelopen jaren al vaker opgetreden als fungerend voorzitter, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 28 november 2019.

Soemita heeft de KTPI meer dan veertig jaren geleid.

Tijdens een sobere viering van de partij in haar hoofdkwartier aan de Bonistraat deelde Soemita mee, dat de KTPI op 4 januari 2020 een massameeting zal houden. Dan zal de partij haar 71e verjaardag ook grootser vieren en zal zij tegelijkertijd het verkiezingsjaar op gepaste wijze inluiden.

Onder de genodigden bevonden zich ook de voorzitters van de partijen, die samen met de KTPI de eenheidsbeweging hebben opgestart, met name Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur, Waldi Nain van de PDO en John Nasibdar van Nieuw Suriname (NS). Zij hebben allen gewezen op het belang van de eenheidswording om uit de huidige crisis te komen en de ontwikkeling van Suriname daadwerkelijk op gang te brengen. Volgens Somohardjo gaat het bij de eenheidsbeweging niet om de eer of de glorie. 'Het is ook geen eenheidsbeweging ter wille van de eenheid, het gaat om het gezamenlijk bewerkstelligen van een goede toekomst voor onze kinderen en kindskinderen.'

De PL-voorzitter zei, dat velen te kennen hebben gegeven zich bij de eenheidsbeweging te willen aansluiten. Hij merkte op, dat de Javanen van nu niet zijn zoals de Javanen van de jaren zestig of zeventig. 'Wij komen op voor onze rechten', sprak hij.

NS-voorzitter Nasibdar was er niet over te spreken dat aan de rechteroever van de Commewijne vandaag de dag nog steeds mensen wonen die niet over licht en stromend water kunnen beschikken. Hij vroeg zich af waaraan deze mensen het verdienen dat zij nog steeds achtergesteld zijn. Daarom zal de eenheidsbeweging het tot een van haar prioriteiten maken om al deze achterstanden weg te werken.

PDO-voorman Nain gaf de aanwezigen mee, dat de eenheidsbeweging door het volk zelf gevoed en voortgezet zal moeten worden.

Soemita en Ganga blikten kort terug op de geschiedenis van de partij, met enkele hoogtepunten en de woelige wateren die de KTPI heeft doorstaan. De partij heeft zich echter altijd sterk gemaakt voor verbetering van de leefomstandigheden van Surinamers, met name van Surinamers van Javaanse afkomst. 'Wij willen geen tweederangsburgers meer zijn. Suriname is ons moederland. Wij willen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname, maar ook een deel hebben van die ontwikkeling', sprak de nestor in de Surinaamse politiek.

Hij stelde de voorzittershamer wel over te dragen aan Ganga, maar geen afscheid te nemen van de KTPI. Hij beloofde Ganga bij te staan en alle ondersteuning te geven, door naast en achter hem te staan. Ganga heeft de Soemita beloofd het in hem gestelde vertrouwen niet te zullen beschamen.

Nederlander (61) in Britse Bristol tot 16 jaar cel veroordeeld voor smokkel ruim 1,1 ton cocaïne op zeiljacht

De 'Marcia' werd 18 juli 2018 op zee onderschept


De Nederlander Maarten P. (61) heeft in Engeland van de rechtbank in de zuidelijke kustplaats Bristol zestien jaar cel gekregen voor de smokkel van ruim 1,1 ton cocaïne op zijn zeiljacht die op 18 juli 2018 op zee in beslag werd genomen. In juni had een jury hem al schuldig bevonden. Dit meldt Crimesite.nl woensdag 27 november 2019.

Op de Marcia waren speciale ruimtes in getimmerd voor het vervoer van de enorme hoeveelheid drugs. Het jacht was van de Azoren op weg naar een haven in België.

Voor de kust van Cornwall onderschepten de Britse autoriteiten de Marcia.

P. heeft bekend te hebben geweten dat er drugs aan boord werden geladen. Voorheen was hij mede-eigenaar van een grote juwelier in Rotterdam, maar hij scheidde van zijn vrouw en zakenpartner. Hij was samen met een vriendin die aan kanker leed, zo stelde zijn advocaat.

Medeverdachte Emile S. (45) is niet veroordeeld, hoewel hij wel opvarende van het zeiljacht was. S. heeft gezegd geen kennis te hebben gehad van de cocaïne aan boord.

Overheid roept burgers op om op juiste adres bij CBB ingeschreven te staan

(Bron foto: NII)
Onjuiste adresgegevens kunnen voor de kiezer nadelig worden op 25 mei 2020


Het komt nog steeds voor dat burgers ingeschreven staan op een adres waar ze niet meer wonen. Dit kan vooral voor de kiezer nadelig worden. Michaël Kromodimedjo van de verkiezingswerkgroep Kiezerslijsten benadrukt dat kiezers erop moeten letten, dat zij onder de juiste gegevens voorkomen in de administratie van het CBB (Centraal Bureau voor Burgerzaken) c.q. op de kiezerslijst, zodat ze geen hinder ondervinden bij de distributie van oproepingskaarten, het stemmen zelf en/of als ze zich verkiesbaar willen stellen. 

Alhoewel de voorlopige ter inzage legging achter de rug is, kunnen burgers nog altijd hun persoonsgegevens controleren en wel bij de verschillende Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s). Dit om er zeker van te zijn, dat de informatie op de kiezerslijst en derhalve op de oproepingskaart correct is.

Het voorkomen onder de juiste gegevens in de bevolkingsadministratie is ook heel belangrijk om diensten af te kunnen nemen van andere ministeries en instanties, alsook voor de beleidsplanningen van de overheid.

'De overheid maakt beleid op uit de informatie die wordt verkregen uit de burgerinformatie. Wij kunnen sommige dingen niet doen zonder de hulp van de burgerij', stelt Kromodimedjo. Het controleren van persoonsgegevens voor de kiezerslijst gaat niet oneindig door.

Nog voordat de kiezerslijsten worden gefinaliseerd wordt de wettelijke ter inzage legging (TIL) gehouden. Aanvullingen of verbeteringen van persoonsgegevens die worden aangegeven tot de dag waarop de TIL wordt afgesloten, worden op de kiezerslijst doorgevoerd. Alle gegevens die na de dag van de afsluiting worden doorgegeven, worden alleen in de bevolkingsadministraties doorgevoerd, maar komen niet op de kiezerslijst terecht. Kromodimedjo drukt eenieder op het hart om hun persoonsgegevens te controleren om mogelijk ongerief te voorkomen.

(Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 27 november 2019)

Directeur ministerie van NH, Dave Abeleven, brengt veldbezoek aan dorp Godo-Olo

(Bron foto: NII)
Doel bezoek ondertekenen landcontract van locatie waar zonnepanelen- installatie wordt opgezet


Een delegatie onder leiding van de directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Dave Abeleven, heeft een veldbezoek gebracht aan het dorp Godo-Olo op 19 november in verband met de implementatie van een miniraster zonne-energieproject, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 27 november 2019.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van het ministerie van NH, EBS, Commissariaat Sipaliwini, districtscommissaris van het bestuursressort Tapanahoni, August Bado, een afgevaardigde namens NDP-parlementariër Aida Nading, tevens een lokale supporter en de consultant voor tussentijdse project evaluatie.

Het doel van het bezoek was het ondertekenen van het landcontract van de locatie waar de zonnepanelen installatie zal worden neergezet. De ondertekening geschiedde tussen de NH-directeur en het dorpsbestuur van Godo-Olo, bestaande uit 3 kapiteins en 2 basja’s.

Met de invoering van dit systeem zal de gemeenschap 1x 24 uur over elektriciteit beschikken, gedurende 7 dagen in de week en daardoor de mogelijkheid hebben hun gemeenschap beter te ontwikkelen.

Voorafgaand aan de ondertekening werd een krutu belegd met het traditioneel gezag. Tijdens deze vergadering is de overeenkomst opgelezen en nader toegelicht voor de aanwezigen in de lokale taal.

Een zeer cruciaal aandachtspunt was de continuering van het project, indien er zich eventuele klachten mochten voordoen. De districtscommissaris deed het voorstel gebruik te maken van de bestaande structuur en een interne adviesgroep samen te stellen, om de dorpsleiders te ondersteunen bij de besluitvorming. De belangrijkste boodschap van de delegatie was om samen te werken om succes met dit project te bereiken.

Tweedaagse internationale BIO-PLATEAU conferentie in Frans-Guyana

(Bron foto's: ctguyane.fr)
Doel conferentie uitwisselen kennis over waterbronnen en aquatische biodiversiteit grensover- schrijdende stroomgebieden Marowijne- en Oyapock-riviergebied 


In Frans-Guyana is dinsdag de tweedaagse internationale BIO-PLATEAU conferentie gestart. Het doel van deze conferentie is uitwisseling van informatie en kennis over waterbronnen en aquatische biodiversiteit in verband met de grensoverschrijdende stroomgebieden van de Marowijne en de Oyapock riviergebied te verbeteren. Wetenschappers van Frans-Guyana, Frankrijk, Brazilië en Suriname nemen hieraan deel, aldus Starnieuws.


De Surinaamse delegatie bestaat uit 26 personen. Het gaat om vertegenwoordigers van de AdeKUS-SMNR (Sustainable Management of Natural Resources), vertegenwoordigers van de waterinstanties (Surinaamse Waterleiding Maatschappij, de Meteorologische Dienst Suriname, de Waterloopkundige Dienst Suriname), studenten SMNR, docenten SMNR, en vertegenwoordigers van ministeries (Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen), ngo's en leden van de gemeenschap in de Marowijneriviergebied.

Tijdens de conferentie hebben diverse deskundigen informatie en case studies gepresenteerd. De presentaties omvatten beter beheer van de natuurlijke hulpbronnen water en biodiversiteit in de twee stroomgebieden; problemen van verontreiniging door onder andere goudwinning en bosbouwactiviteiten; preventie van natuurlijke risico’s in deze gebieden. De bijdrage van Suriname bestond uit presentaties van zes deskundigen en vier postersessies.

Aan het einde van de conferentie woensdag 27 november 2019 werd een slotverklaring ondertekend door de projectcoördinatoren van de diverse landen. Voor Suriname waren ook aanwezig minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, Ronni Benschop, minister ad interim Buitenlandse Zaken, en de Surinaamse ambassadeur in Frans-Guyana.

In de slotverklaring zijn de volgende standpunten kenbaar gemaakt:

1. In beide stroomgebieden wordt een betere karakterisering van waterbronnen en aquatische biodiversiteit aanbevolen, door versterking van de monitoring van het milieu, kennis over kwantiteit en kwaliteit, onder meer door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals hydrologie van de ruimte; 

2. Het delen van beschikbare informatie, ervaringen en kennis is essentieel om de besluitvorming te ondersteunen; 

3. De uitvoering van het BIO-PLATEAUX-project moet progressief zijn om eigenaarschap voor de actoren te waarborgen en gemeenschappelijk vertrouwen te versterken; 

4. In een langetermijnperspectief zou het bestaan ​​van een grensoverschrijdend waarnemingscentrum voor watervoorraden, opgevat als een plaats voor kennis- en ervaringsuitwisseling, de ontwikkeling van een kader voor duurzame uitwisseling vergemakkelijken dat is aangepast aan de behoeften van belanghebbenden; 

5. De partners benadrukken de relevantie van een brede publiciteit voor het bevorderen van de conclusies van de conferentie, zowel om de bevolking en de actoren te informeren als om de aansluiting bij het project te ondersteunen. 

Het BIO-PLATEAUX-project wordt geleid door het 'International Office for Water (IOWater)' en het 'Office of Water of Guiana (OEG)', de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS-SMNR) en de 'Amapa Agency'.

Voor AdeKUS-SMNR is Riad Nurmohamed de projectcoördinator.

Tweede Junioren Diplomaten Opleiding van start gegaan

(Bron foto: NII)
Van 184 aangemelde kandidaten resteert na selectie- procedure groep van 46


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht woensdag 27 november 2019, dat de tweede Junioren Diplomaten Opleiding van start is gegaan. Op vrijdag 22 november startte het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) met de opleiding, voor een groep van 46 studenten. 

De opleiding ging van start met een openingstoespraak van ambassadeur Henry Mac Donald, decaan van de opleiding. Hij hield de groep studenten voor hoe de opleiding eruit zal zien en welke vakken zullen worden verzorgd.

Commerciële diplomatie (Commercial Diplomacy) is een van de nieuwe vakken. Dit vak is volgens de ambassadeur specifiek erbij gehaald, vanwege het feit dat Suriname nadrukkelijker een exporterend land moet worden. Naast goud, hout en landbouwproducten zal het accent ook gelegd worden op ecotoerisme. In dit kader heeft de ambassadeur ook gesproken over beweging die op gang komt om de Guyana’s als een groot toeristisch product te verkopen.

Verder richtte hij zich op de onderwerpen olie en gas en wees hij op het belang om nu na te denken over de olie-industrie. In dit kader verwees de ambassadeur naar de olievoorraad van 15 miljard barrels in het Guyana-Suriname oliebassin. Er is reeds bevestigd, dat in Guyana zich ongeveer 6-7 miljard vaten bevinden en de hoop is erop gevestigd dat de rest aan de Surinaamse kant ligt.

Naast Commercial Diplomacy is e-governance ook een nieuw vak. Ambassadeur Mac Donald legde uit, dat de nieuwe diplomaten social media niet uit de weg moeten gaan, maar zich ook op dit stuk moet profileren. Andere vakken zijn Ethics, Morality en Border Diplomacy.

In eerste instantie hadden 184 kandidaten zich opgegeven voor de opleiding. Na een selectieprocedure werd de groep teruggebracht tot 46. De selectiecommissie heeft ruim twee maanden nodig gehad om de mensen die het meest voor de opleiding in aanmerking kwamen, te identificeren.

Ambassadeur Mac Donald noemt het een uitstekende ontwikkeling dat veel jongeren aan de opleiding deelnemen. Ook minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken onderstreepte dit. Ambassadeur Mac Donald zei, dat er op het ministerie een grote kloof is tussen diplomaten die boven of dichtbij de 70 jaar zijn en de groep die 50 jaar of jonger is. 'Het is goed om een kweekvijver te creëren waarbij er goede, enthousiaste en talentvolle diplomaten ontwikkeld kunnen worden.'

Vijf scholen omgeving Gerechtsgebouw Wulfinghstraat vrijdag 29 november dicht vanwege 8-decemberstrafproces

Strenge veiligheidsmaat- regelen rond bijzondere zitting in strafzaak


Aanstaande vrijdag vindt één van de laatste zittingen in het 8-decemberstrafproces plaats. Die dag wordt bekend op welke datum de uitspraak in deze zaak is. De regering in Suriname zal vrijdag vanwege veiligheidsmaatregelen vijf scholen in de nabije omgeving van het Gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat sluiten. Dit bericht Waterkant.net woensdag 27 november 2019.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zei tegen ABC Oline Nieuws, dat het ongewoon is dat scholen in de buurt tijdens een rechtszitting gesloten worden. Echter, de rechtszaak is geen normale, het is een van de laatste zittingen in het 8-decemberstrafproces.

Vrijdag zal de Krijgsraad meedelen wat de datum wordt van de uitspraak in de slepende zaak van de Decembermoorden. Alle 23 verdachten hebben eerder hierover een brief ontvangen en moeten zich vrijdag melden.

Gelet op de omvang van deze zaak, vindt de advocaat het verstandig dat voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden, meldt ABC. De scholen die gesloten worden zijn de St.Paulusschool, St. Louiseschool, St. Elizabeth 1 & 2 en de Kathedrale Koorschool.

Ministerie van LVV gaat intensiever met CELOS samenwerken

(Bron foto: NII)
CELOS wordt meer betrokken bij uitvoering beleid van het ministerie


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal de komende periode nauw samenwerken met het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). Beide willen met het oog op het duurzaam ontwikkelen van de agrarische sector een structurele samenwerking opgang brengen, zo meldt het Natio aal Informatie Instituut (NII) woensdag 27 november 2019.

Eerder deze maand heeft minister Rabin Parmessar het bestuur en de directie van het CELOS ontvangen om te praten over hoe de samenwerking te bevorderen tussen beide organisaties. Het ligt in de bedoeling het CELOS meer te betrekken bij de uitvoering van het beleid van het ministerie.

Bij de aanpassing van de nieuwe Plantenbeschermingswet heeft zij ook bijgedragen. Deze conceptwet is reeds ingediend bij De Nationale Assemblee. Het CELOS verleent reeds haar medewerking aan het ministerie van LVV voor de bij haar ingediende aanvragen voor diverse bodemanalyses. De kosten gepaard gaande met het bodemonderzoek dient zelf door de aanvrager te worden betaald.

Op aanvraag van het ministerie heeft het CELOS deskundigheid ter beschikking gesteld bij de uitvoering van verschillende projecten. De bewindsman heeft aan het CELOS gevraagd een actielijst samen te stellen op basis waarvan de geïntensiveerde samenwerking zal plaatsvinden.

Parmessar ziet samenwerking als één van de belangrijkste punten om de ontwikkeling van de agrarische sector te bevorderen. Sinds zijn aantreden staat de bewindsman achter het principe ‘Samen werken, is samen verdienen’.