Doel conferentie uitwisselen kennis over waterbronnen en aquatische
biodiversiteit grensover- schrijdende stroomgebieden Marowijne- en Oyapock-riviergebied
In Frans-Guyana is dinsdag de tweedaagse internationale BIO-PLATEAU conferentie gestart. Het doel van deze conferentie is uitwisseling van informatie en kennis over waterbronnen en aquatische biodiversiteit in verband met de grensoverschrijdende stroomgebieden van de Marowijne en de Oyapock riviergebied te verbeteren. Wetenschappers van Frans-Guyana, Frankrijk, Brazilië en Suriname nemen hieraan deel, aldus Starnieuws.
De Surinaamse delegatie bestaat uit 26 personen. Het gaat om vertegenwoordigers van de AdeKUS-SMNR (
Sustainable Management of Natural Resources), vertegenwoordigers van de waterinstanties (Surinaamse Waterleiding Maatschappij, de Meteorologische Dienst Suriname, de Waterloopkundige Dienst Suriname), studenten SMNR, docenten SMNR, en vertegenwoordigers van ministeries (Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen), ngo's en leden van de gemeenschap in de Marowijneriviergebied.
Tijdens de conferentie hebben diverse deskundigen informatie en case studies gepresenteerd. De presentaties omvatten beter beheer van de natuurlijke hulpbronnen water en biodiversiteit in de twee stroomgebieden; problemen van verontreiniging door onder andere goudwinning en bosbouwactiviteiten; preventie van natuurlijke risico’s in deze gebieden. De bijdrage van Suriname bestond uit presentaties van zes deskundigen en vier postersessies.
Aan het einde van de conferentie woensdag 27 november 2019 werd een slotverklaring ondertekend door de projectcoördinatoren van de diverse landen. Voor Suriname waren ook aanwezig minister
Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, Ronni Benschop, minister ad interim Buitenlandse Zaken, en de Surinaamse ambassadeur in Frans-Guyana.
In de slotverklaring zijn de volgende standpunten kenbaar gemaakt:
1. In beide stroomgebieden wordt een betere karakterisering van waterbronnen en aquatische biodiversiteit aanbevolen, door versterking van de monitoring van het milieu, kennis over kwantiteit en kwaliteit, onder meer door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals hydrologie van de ruimte;
2. Het delen van beschikbare informatie, ervaringen en kennis is essentieel om de besluitvorming te ondersteunen;
3. De uitvoering van het BIO-PLATEAUX-project moet progressief zijn om eigenaarschap voor de actoren te waarborgen en gemeenschappelijk vertrouwen te versterken;
4. In een langetermijnperspectief zou het bestaan van een grensoverschrijdend waarnemingscentrum voor watervoorraden, opgevat als een plaats voor kennis- en ervaringsuitwisseling, de ontwikkeling van een kader voor duurzame uitwisseling vergemakkelijken dat is aangepast aan de behoeften van belanghebbenden;
5. De partners benadrukken de relevantie van een brede publiciteit voor het bevorderen van de conclusies van de conferentie, zowel om de bevolking en de actoren te informeren als om de aansluiting bij het project te ondersteunen.
Het BIO-PLATEAUX-project wordt geleid door het 'International Office for Water (IOWater)' en het 'Office of Water of Guiana (OEG)', de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS-SMNR) en de 'Amapa Agency'.
Voor AdeKUS-SMNR is
Riad Nurmohamed de projectcoördinator.