vrijdag 9 maart 2018

61-Jarige Nederlander gepakt met 4 kilo cocaïne op luchthaven Suriname

Verdachte vakantieganger heeft nimmer willen verklaren hoe hij aan de drugs is gekomen
 


Het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team heeft dinsdag 23 januari de 61-jarige Nederlander H.H. aangehouden met in zijn bezit 4.000 gram cocaïne. De reiziger, die op vakantie was geweest in Suriname, stond op vertrek naar Nederland, zo bericht het Korps Politie Suriname pas op vrijdag 9 maart 2018....(!)

Bij visitatie bleek, dat de man in de wand van een termoware cocaïne had verstopt. De bak waarin voeding was gezet door de verdachte werd in beslag genomen.

H. is na zijn aanhouding samen met de cocaïne overgedragen aan de afdeling Anti-Narcotica Brigade. De verdachte heeft nimmer willen verklaren hoe hij aan de drugs is gekomen.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie werd hij in verzekering gesteld. De Anti-Narcotica Brigade onderzoekt deze zaak verder.

Zeven Colombianen en een Cubaan aangehouden in duikboot-zaak

Ministerie betreurt vroegtijdige bekendmaking vondst duikboot 'om politieke- dan wel andere redenen'


Het ministerie van Justitie en Politie laat vrijdagmiddag 9 maart 2018 via een verklaring uitgebracht door het Nationaal Informatie Instituut weten, dat zeven Colombianen en een Cubaan zijn ingesloten in de opmerkelijke duikboot-zaak. 

De informatie over de mogelijke aanwezigheid van een 'semi-submersible vessel' binnen het Surinaamse grondgebied, is verkregen via internationale partners.

Het ministerie betreurt het, dat bepaalde personen om politieke- dan wel andere redenen, vroegtijdig de informatie omtrent de ontdekking van het vaartuig in de publiciteit hebben gebracht, met het mogelijk gevolg dat het verder onderzoek in deze kwestie wordt bemoeilijkt. Bij voortijdige publiekelijke mededelingen kan de veiligheid van de bij het onderzoek betrokken functionarissen onnodig in gevaar kan worden gebracht.

Het ministerie doelt hiermee op het Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) die vrijdag 2 maart op haar Facebook-pagina de ontdekking wereldkundig maakte en drie foto's publiceerde van de duikboot.

De buitenlanders, die vermoedelijk illegaal in Suriname vertoeven, zijn op last van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Na intensief speurwerk is het een eenheid van de politie gelukt om het vaartuig te lokaliseren. Het verder onderzoek wordt verricht door één door het ministerie van Justitie en Politie en overige veiligheidsdiensten ingestelde Special Task Force, onder supervisie van de procureur-generaal bij het Hof van Justitie.

Hoewel het DEA (Amerikaanse Drugsbestrijdingsorganisatie) hoofdbureau voor de Guyana’s in Georgetown is gevestigd. wordt door deze organisatie, evenals andere internationale partners, nauw samengewerkt met de Surinaamse autoriteiten op het gebied van de bestrijding van illegale drugs, aldus Justitie en Politie.

Het ministerie vraagt begrip van de samenleving voor het feit, dat onderzoeksresultaten van dergelijke aard niet direct met het publiek kunnen worden gedeeld. Het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak wordt onverkort voortgezet.

PAHO-delegatie uit Guyana voor studiereis bij LVV

(Bron foto's: LVV)
Delegatie PAHO observeert keten van het slachtproces van vee in Suriname


Een delegatie van de Pan American Health Organisation (PAHO) uit buurland Guyana is te gast geweest bij het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) tijdens een studiereis in Suriname, zo bericht LVV vrijdag 9 maart 2018. 

Het doel van dit studiebezoek was om de keten van het slachtproces van vee in Suriname te observeren. Enkele van de observatiepunten waren onder andere de infrastructuur en technologiёn die de slachthuizen gebruiken, hoe de vleesinspectie plaatsvindt en de onderlinge samenwerking tussen het ministerie van LVV, het ministerie van Volksgezondheid en de andere actoren.

Daarnaast hebben zij ook waargenomen hoe toezicht wordt gehouden op het onderhoudsprogramma, de technische capaciteitsversterking en de bekwaamheid van de werkers in de veesector. In dit kader heeft de delegatie oriëntatiebezoeken gebracht aan het slachthuis Sure Beef NV, waar runderen op een professionele manier worden geslacht. Directeur Rudy Soekhlal van Sure Beef NV geeft aan dat zijn bedrijf een modern slachthuis is die op weekbasis gemiddeld 150 – 160 runderen slacht en wel twee keer in de week.

Eveneens is een bezoek gebracht aan de privé en halal Slagerij op Lelydorp M. Jahangier en Zonen. Aan Varross NV, het varkensslachthuis en tevens groothandelaar van vleeswaren en worstfabriek, is ook een bezoek afgelegd. Het slachtproces van varkens vindt bij Varross NV plaats conform de modernste Europese normen voor de lokale markt. Op weekbasis worden hier gemiddeld 615 varkens geslacht. Varross NV produceert ambachtelijke vleesproducten op industrieel niveau voor zowel de lokale als regionale markt.

De delegatie heeft de verschillende slachtprocessen kunnen aanschouwen conform moderne en internationale slachtrichtlijnen, de vleesinspectie door de keurmeesters van het ministerie van LVV voor vee en vlees (rund en varken), het management en de infrastructuur van de slachthuizen.

Ook werd een bezoek gebracht aan één van de VCM slagerijen (Rossignol).

Gedurende deze studiereis zijn er bijeenkomsten geweest met de directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, onderdirectrice Veeteelt, Verginia Popken–Telting en de afdeling Veterinaire Inspectie onder leiding van Gianna Karg en de directrice van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Astracia Warner, en haar staf.

Met deze ontmoetingen heeft PAHO-Guyana zich ten doel gesteld, verdieping in de relaties tussen de autoriteiten verantwoordelijk voor dierlijke productie, gezondheid en voedselveiligheid. De delegatie uit Guyana bestond uit Dr. Mariano Bonet Gorbea, International Professional Consultant PAHO / WHO, Dr. Thomas Maphera, Veterinary Officer, Onika Alleyne, Chief meat and Food Inspection, major city council, Georgetown, Abiola Baker, assistant Chief meat and Food Inspection en Nicola Williams, senior Veterinary Public Health Inspector.

Misiekaba (NDP) wil dat regering reageert op vondst duikboot in Saramacca

'Waar is de president, waar is de vicepresident, waar is de minister van Justitie?'

'Waar is het KPS om te zeggen dat het nonsense is en dat het niet waar is?'

 
André Misiekaba, fractieleider van de NDP, zei gisteren bij het agendapunt ‘Rondvraag’ tijdens de openbare vergadering van het parlement, duidelijkheid te wensen van de regering en het Korps Politie Suriname (KPS) over de in Saramacca ontdekte duikboot en andere zaken die de samenleving al enkele dagen bezighouden. Hij kreeg daarbij ondersteuning van oppositielid Asiskumar Gajadien (VHP), die evenals Misiekaba erop wees dat de autoriteiten oorverdovend stil zijn over de duikboot-kwestie, aldus vandaag, vrijdag 9 maart 2018, de Ware Tijd. 


In de kwestie over de duikboot doen, aldus Misiekaba, geluiden de ronde over mogelijke betrokkenheid van bepaalde personen en worden beschuldigingen geuit tegen bepaalde autoriteiten.

De NDP'er vindt het erg, dat de regering rondom deze zaken zich in stilte hult. Hij vindt, dat indien de aantijgingen niet waar, zijn de regering deze dient te weerspreken zodat ze niet blijven hangen in de samenleving.

'Waar is de president? Waar is de vicepresident? Waar is de minister van Justitie? Waar is het KPS om te zeggen dat het nonsense is en dat het niet waar is?', vroeg Misiekaba.

De NDP-fractieleider zei verder, dat onlangs ernstige zaken over de politie in het college zijn aangevoerd zonder dat de regering daar afdoende op heeft gereageerd. VHP-fractielid Krishna Mathoera merkte op, dat vanwege de financiële problemen bij de overheid het KPS onvoldoende middelen krijgt om te werken. Om toch te kunnen beschikken over zaken zoals papier en inktcartridges voor printers gaan sommige politieposten op bedeltoer en krijgen donaties van personen met een criminele achtergrond.

Misiekaba merkte op, dat de afgelopen dagen 'de leiding van het Korps Politie Suriname op systematische wijze in een kwaad daglicht is gebracht door bepaalde delen van de oppositie'. Door VHP-oppositielid Chandrikapersad Santokhi is zondag in het  ABC radioprogramma 'Welingelichte kringen' gezegd, dat de KPS-leiding niet integer is.

Facebook-profielfoto van vrouw door onbekenden misbruikt door foto te koppelen aan politiebericht

Politie weigert aangifte vrouw op te nemen: 'De politie houdt zich niet met Facebook bezig'.....


'Dit is een ernstige inbreuk op mijn persoonlijkheid en mijn principes', zegt Marcia Hoogvliets vandaag, vrijdag 9 maart 2018, in de Ware Tijd. Collega’s maakten haar onlangs erop attent, dat een foto van haar, waarmee de indruk werd gewekt dat ze verdachte was van oplichting en verduistering, via WhatsApp circuleerde.

Naderhand bleek het om een onsmakelijke grap te gaan waarbij de Facebook-profielfoto van Hoogvliets is gekoppeld aan een politiebericht over de aanhouding van ene Marcia H. Zij is opgepakt, omdat ze personen zou hebben opgelicht door zich voor te doen als werkster binnen de thuiszorg. Na ontvangen te hebben verdween ze zonder te hebben gewerkt. Het toeval wil dat de twee vrouwen niet alleen dezelfde initialen hebben, maar dat Hoogvliets vroeger ook heeft gewerkt in de thuiszorg.

'Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat iemand zich die bevoegdheid aanmeet om zoiets te doen, want de politie heeft noch de foto, noch de exacte naam van de verdachte in het politiebericht geplaatst.'

De gedupeerde vrouw heeft getracht om aangifte te doen wegens smaad en laster, maar kreeg van de agent van het desbetreffende bureau te horen dat de politie zich niet met Facebook bezighoudt.

'Aan mij is gezegd om een brief te richten naar het Openbaar Ministerie met het verzoek een onderzoek in te stellen naar degene die het bericht heeft verspreid. De agent zei er wel bij, dat het geen garantie is dat het iets zal opleveren.'

Medische Zending focust zich met voorlichting op goudzoekers en commerciële sekswerk(st)ers

MZ heeft speciale gezondheidsboxen met inhoud samengesteld door Amerikaanse ambassade


Goudzoekers en commerciële sekswerk(st)ers stappen niet graag naar een poli, schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 9 maart 2018. De Stichting Medische Zending komt deze kwetsbare groep tegemoet met drempelverlagende voorlichting. Vanaf eind maart zullen er speciale gezondheidsboxen, met daarin onder andere. voorbehoedsmiddelen voor mannen en vrouwen, worden verstrekt aan deze groep. 

Ofschoon alle poliklinieken van de Medische Zending voorzien zullen zijn van deze speciale boxen, krijgen de poliklinieken die nabij goudvelden staan voorrang. De speciale gezondheidsboxen zijn samengesteld met middelen die de Amerikaanse ambassade heeft geschonken. Met de donatie van 5.000 Amerikaanse dollar aan het project Pepfar, pakt de Medische Zending de preventieve zorg van de kwetsbare groepen in de goudvelden aan. De stichting is echter afhankelijk van donaties voor haar preventieve zorg.

'Waar er voldoende mogelijkheden bestaan, zal de Medische Zending niet schromen om helemaal in de goudvelden te gaan om voorlichting te geven over een gezonde levensstijl.'

De stichting zal zeer binnenkort voorlichting geven over hoe de mensen zich moeten beschermen op een goudconcessie. Een concessiehouder die zijn werknemers gezond wil houden, heeft de Medische Zending als partner betrokken bij dit streven. Een demonstratie over het dragen en het gebruik van condooms, maakt deel uit van de infosessie.

Mexicaanse actrice en zangeres Eiza González toont schoonheid op social media

Eiza González maakte onlangs nieuws door haar deelname aan de Oscars vanwege haar gele jurkZij deed het weer! De Mexicaanse actrice en zangeres Eiza González keerde terug om nieuws te brengen in de belangrijkste entertainmentportalen. De actrice pochte over haar benen in een sexy recente foto die ze op haar Instagram-account plaatste.

A post shared by Eiza (@eizagonzalez) on


De mooie Eiza González maakte onlangs nieuws door haar deelname aan de Oscars vanwege haar gele jurk, dezelfde die tientallen zogenoemde 'memes' genereerde.

A post shared by Eiza (@eizagonzalez) on


De actrice weet echter, dat sociale netwerken een goed alternatief zijn om het middelpunt van de aandacht te zijn en in de belangrijkste nieuwsportalen te zijn.

'Volg me afgelopen weekend', schreef Eiza González in de momentopname die cyberspace in de war bracht. Zoals verwacht vergaten haar duizenden volgers de 'memes' en benadrukten hoe goed de mooie zangeres eruitziet.

'De mooiste van de wereld Eiza', 'Je bent de beste', 'Zonder twijfel ben je een zeemeermin', 'Waardig vertegenwoordigster van de Mexicaanse schoonheid', 'Je bent een liefde', 'Je bent eenentwintig van tien', waren enkele complimenten.

Eiza González weet hoe en op welke manier ze de miljoenen volgers die ze in haar sociale netwerk heeft, voor haar kan winnen, dus aarzelt ze niet om zich continu bezig te houden met dit soort foto's.

A post shared by Eiza (@eizagonzalez) on


A post shared by Eiza (@eizagonzalez) on


A post shared by Eiza (@eizagonzalez) on

(Suriname Mirror/Peru.com/Instagram)

Voormalige FARC-rebellen trekken zich terug uit Colombiaanse presidentsverkiezing

Kandidaat Rodrigo 'Timo' Londoño kampt met gezondheidsproblemen


De voormalige FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) hebben zich teruggetrokken uit de Colombiaanse presidentsverkiezing. Hun kandidaat Rodrigo Londoño kampt met gezondheidsproblemen, maakte de partij vandaag, vrijdag 9 maart 2018, bekend. De 59-jarige Londoño onderging woensdag een hartoperatie.


Hij ligt nog in het ziekenhuis. De oud-guerrillaleider maakte volgens recente peilingen weinig kans de verkiezing te winnen.

Zijn partij overweegt een andere kandidaat te steunen, zei FARC-politicus (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) Iván Márquez.FARC legde de wapens neer, nadat in 2016 een vredesakkoord was gesloten met de regering en werd getransformeerd tot een politieke partij.

Hun deelname aan het politieke proces bleek niet onomstreden. Zo gooiden boze betogers eerder eieren en tomaten naar een autocolonne met Londoño. De partij zei de protesten en aanvallen op FARC-leden te hebben meegewogen bij het besluit zich terug te trekken uit de stembusgang.

De voormalige opstandelingen doen wel mee aan de parlementsverkiezing van zondag. Ze hebben vanwege het vredesakkoord sowieso recht op 10 zetels.(Suriname Mirror/Nu.nl/CNN/Twitter/YouTube)

Ex-miss Venezuela en model Georgina Mazzeo danst op 'X' van Nicky Jam en J. Balvin

Het ritme van 'X' laat mensen dansen over de hele wereldHet ritme van 'X', het laatste nummer van Nicky Jam en J. Balvin, laat mensen dansen over de hele wereld. Met de hashtag #XChallenge hebben kinderen, jongeren en volwassenen hun eigen versie gemaakt van de danspassen die de Amerikaanse reggaeton en de Colombiaanse muzikant hebben uitgevoerd in de video van het lied, geregisseerd door Jessy Terrero. 

De ex-miss Venezuela en model Georgina Mazzeo kon niet achterblijven en durfde op de Dag van de Vrouw haar volgers op Instagram haar 'XChallenge te tonen, en dat doet ze met sexy heupbeweging.
De video van 'X' werd uitgebracht op 1 maart op YouTube, een platform waarop het al meer dan 74 miljoen views heeft.

Via Instagram hebben de zangers hun dank betuigd aan de mensen die de uitdaging zijn aangegaan en hebben ook geleerd hoe deze reggaeton gedanst moet worden.

A post shared by Georgina Mazzeo (@georginamazzeo) on


A post shared by Georgina Mazzeo (@georginamazzeo) on


A post shared by Georgina Mazzeo (@georginamazzeo) on


A post shared by Georgina Mazzeo (@georginamazzeo) on


(Suriname Mirror/Venezuela al Dia/Instagram/YouTube)

Caracas, Venezuela, de gevaarlijkste hoofdstad van de wereld in 2017

Aantal moorden in Venezuela steeds moeilijker vast te stellen

Regering-Maduro geeft geen officiële gegevens vrij - 'Venezuela  'niet in staat zijn doden te tellen'


Caracas, Venezuela, was de gevaarlijkste hoofdstad van de wereld in 2017, volgens een nieuwe studie die onderstreept dat Latijns-Amerika nog steeds een van de bloedigste delen van de planeet is. Volgens Mexico's Burgers Raad voor Openbare Veiligheid en Strafrecht (Consejo Ciudadano para la Seguridad Pública y la Justicia Penal A.C.), waren 43 van 's werelds 50 meest gewelddadige steden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, met Brazilië, Mexico en Venezuela als leiders.

Los Cabos, Mexico, stond bovenaan de jaarlijkse ranglijst met een moordcijfer van 111,3 per 100.000 inwoners. Maar Caracas - slechts een van de vijf hoofdsteden op de lijst - stond op een goede tweede plaats met 111,2 moorden per 100.000 inwoners.


De 10e jaarlijkse ranglijst werd deze week vrijgegeven en meet de moordcijfers in steden met meer dan 300.000 mensen. Volgens de auteurs van het rapport is het aantal moorden in Venezuela steeds moeilijker te bepalen.

De regering geeft geen officiële gegevens vrij en de lokale media hebben geen volledige berichten verstrekt, zo blijkt uit de studie, waardoor het een natie is geworden die 'niet in staat is zijn doden te tellen'.

Bovendien betekent de massale uittocht uit Venezuela, dat bevolkingsschattingen niet langer correct zijn, dus moordcijfers zijn waarschijnlijk hoger dan gerapporteerd, zo blijkt uit de studie. De auteurs zeiden, dat ze de Caracas-cijfers bepaalden door extrapolatie uit informatie verzameld in het mortuarium.

Volgens hun berekeningen telde de stad naar schatting 3.387 moorden in 2017. Vanwege de moeilijkheid om de cijfers te berekenen, zeiden de auteurs dat ze twee Venezolaanse steden uit hun jaarlijst verwijderden - Cumaná en Gran Barcelona - niet , omdat er een verbetering was, maar eenvoudigweg omdat er niet genoeg gegevens waren.

De studie bevestigt nogmaals, dat het westelijk halfrond het meest dodelijke deel van de wereld is, ook al zijn hier geen regelrechte oorlogen. Uit het rapport blijkt, dat Brazilië 17 van de gewelddadigste steden had, gevolgd door Mexico met 12, Venezuela met vijf, de Verenigde Staten met vier, Colombia en Zuid-Afrika met drie, en Honduras met twee. El Salvador, Guatemala, Puerto Rico en Jamaica hadden elk één stad in de lijst.

(Suriname Mirror/Miami Herald)

Venezolaanse regering sluit grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao hermetischer af

Enige, laatste commerciële vlucht Aruba Airlines naar Venezuela kan niet vertrekken


De Venezolaanse regering heeft donderdagavond besloten om de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao hermetischer af te sluiten. Daardoor kon ook de enige en laatste commerciële vlucht van Aruba Airlines naar Venezuela vrijdag niet vertrekken. Dit bericht de nieuwswebsite Caribisch Netwerk/NTR vandaag,vrijdag 9 maart 2018.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro besloot al op 5 januari het commerciële verkeer met de ABC-eilanden stop te zetten wegens ‘de smokkel van goederen uit het land door maffia op de eilanden’. Toch vloog Aruba Airlines nog wel vanaf Aruba naar Venezuela. Ook leek in januari, na topoverleg met Venezuela, de blokkade zich te versoepelen. Maar, niets blijkt sinds donderdagavond minder waar te zijn.

Tientallen passagiers zagen met de opheffing van de laatste vlucht vanaf Aruba naar Venezuela hun reis terug naar huis, familie of vrienden in het water vallen.

Het is niet duidelijk hoe lang de boycot van Venezuela op de ABC-eilanden gaat duren.

Eerder spraken Nederland, Curaçao en Aruba de hoop uit om tot een gezamenlijke oplossing met Venezuela voor de bestrijding van smokkel. Maar, een echte oplossing lijkt er nog niet te liggen. In januari zijn Kamervragen gesteld over de goudsmokkel waar Maduro de eilanden van beschuldigt. Maar, indiener Ronald Van Raak van de SP is niet tevreden met de antwoorden van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) en heeft daarom opnieuw vragen gesteld. Knops liet deze week weten meer tijd nodig te hebben voor het beantwoorden van die vragen.

Explosieve werkomstandigheden onder personeel Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB)

Personeelsleden zijn het zat dat ze geschoffeerd worden door een leidinggevende sectie Voorlichting

Minister Mike Noersalim: 'Dit mogen we niet zo laten'


Volgens Starnieuws vandaag, vrijdag 9 maart 2018, dreigen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) zaken uit de hand te lopen. Personeelsleden zijn zo ontevreden over de huidige gang van zaken, dat het werken zeer stroef verloopt. Sommigen hebben vanwege de onhoudbare situatie zelfs al overplaatsing aangevraagd. 

Starnieuws schrijft vernomen te hebben, dat personeelsleden het zat zijn dat ze geschoffeerd worden door een leidinggevende van de sectie Voorlichting. Zelfs de waarnemend directeur van het CBB kan niet optreden.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zegt van aanhoudende klachten te hebben gehoord. Een aantal personeelsleden van het CBB heeft een gesprek met de bewindsman aangevraagd over deze kwestie. Hij is van plan om de groep zeer binnenkort te ontvangen en de zaak tot de bodem te laten uitzoeken.

'Inderdaad heb ik vanuit het CBB een aantal verzoeken voor overplaatsing ontvangen. Daar zitten mensen tussen die jarenlang een goede job hebben verricht. Maar, de redenen hiervoor ken ik nog niet. Ik moet partijen horen om na te gaan wat er precies aan de hand is. Ik vind het wel erg belangrijk dat de rust bij het CBB wordt bewaard. Dus als zich zaken afspelen op de werkvloer die de harmonie verstoren en daarmee het gehele werk- en productieproces, dan móet ik de tijd vrijmaken om te luisteren. Dit mogen we niet zo laten', zegt de minister.

Het CBB is een afdeling van Binnenlandse Zaken die volgens de ambtelijke structuur rechtstreeks onder de directeur van het ministerie valt. Personeelsleden zeggen meermalen aan de bel te hebben getrokken, maar geen luisterend oor te hebben gevonden.

Zij willen de minister in feite niet lastig vallen met deze kwestie, maar hebben zich ten einde raad toch tot de bewindsman gewend, omdat de werksituatie onhoudbaar is geworden.

Geschil tussen inwoners inheems dorp Maho en grootgrondbezitter Abdoelrahman escaleert

(Bron foto: de Ware Tijd)
Pinahut hoofdbasya Claudia Kabenda in vlammen opgegaan

Kabenda vermoedt brandstichting door personen rond Mohamed Abdoelrahman


In het inheemse dorp Maho in Saramacca is dinsdagmiddag een pinahut van hoofdbasya Claudia Kabenda in vlammen opgegaan. Zij vermoedt dat mensen rondom  grootgrondbezitter Mohamed Abdoelrahmande brand hebben gesticht, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 9 maart 2018.

Een graafmachine van de ondernemer ter waarde van 50.000 euro werd vorige week woensdag hoogstwaarschijnlijk in brand gestoken. Abdoelrahman verdenkt bewoners van Maho hiervan.

Partijen leven al jaren op gespannen voet. De ondernemer verkavelt grond waarop hij naar zijn zeggen een eigendomstitel heeft, maar het gebied wordt geclaimd door bewoners van Maho.

'Ik vind het erg wat met mijn hut is gebeurd, terwijl ik niets weet van de brand van de graafmachine', zegt Kabenda. Zij is niet elke dag in het dorp, omdat ze in Paramaribo werkt. Toen ze woensdag haar klacht wilde indienen bij de politie van Groningen, zei die dat Abdoelrahman de brand al had gemeld. Werknemers van hem hadden twee mannen op een bromfiets gezien in de buurt van de hut. Kort nadat ze waren weggereden was er rookontwikkeling.

'Hij heeft aan de politie gezegd, dat hij alvast melding maakt van de brand, omdat de bewoners van Maho straks niet moeten denken, dat hij erachter zit. Ik heb het gevoel dat hij ons gewoon zand in de ogen wil strooien', zegt Kabenda.

Druk programma Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld op Curaçao

Ceremoniële aankomst op marinebasis PareraDe Nederlandse minister van Defensie, Ank Bijleveld, had een druk programma gisteren op Curaçao. Er was een ceremoniële aankomst op marinebasis Parera, en zij bracht een werkbezoek aan de Curaçaose Militie (CurMil) bij Suffisant, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 maart 2018.


Tussendoor ging de minister in het kader van Internationale Vrouwendag met de aanwezige vrouwen op de foto en legde zij een kennismakingsbezoek af bij gouverneur Lucille George-Wout. Daarbij werd zij vergezeld door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer en de plaatsvervangend Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, kapitein-ter-zee Jan Willem Boone.

Organisaties beginnen grote hoeveelheden sargassowier in baaien Curaçao te monitoren

Dieren kunnen verstrikt raken in sargassowier en het wier zorgt voor stankoverlast

(Bron foto: Sea Turtle Conservation Curaçao)


Stichting Uniek Curaçao en Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) zijn van start gegaan met een het monitoren van de grote hoeveelheden sargassum in de baaien van Curaçao. Bonaire heeft al een aantal dagen te kampen met sargassowier aan de oostkust van het eiland, maar ook op Curaçao is het een groeiend probleem, aldus vandaag, vrijdag 9 maart 2018, het Antilliaans Dagblad.

Dat is zorgwekkend, omdat dieren erin verstrikt kunnen raken. Bij zeeschildpadden kan dat er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze stikken, omdat ze niet op tijd naar de wateroppervlakte kunnen om te ademen. Daarnaast bestaat het risico dat het sargassum aanspoelt, gaat rotten en ernstige stankoverlast geeft, zoals in 2015 ook al eens het geval was.

De verwachting is dat het sargassowier zich over de hele noordkust van Curaçao zal verspreiden, zo zegt directeur van Stichting Uniek Curaçao Theo van der Giessen.

'Wij hebben daarom van Gabriel Murray (sectordirecteur van Landbouw, Milieu en Natuur binnen het ministerie Gezondheid, Milieu en Natuur) het verzoek gekregen om dit te inventariseren. Dat doen we samen met Sea Turtle Conservation.'

Ministerraad Curaçao akkoord om 'barkjes'-Sha Caprileskade op te knappen voor lokale ondernemers

Minister Martina hoopt traditie van kleurrijke markt in centrum Willemstad in leven te houden


De Raad van Ministers is woensdag akkoord gegaan met het voorstel van minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina om de Sha Caprileskade, waar de Venezolaanse barkjes lagen, op te knappen ten behoeve van lokale ondernemers. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vrijdag 9 maart 2018.

Verkoop van lokaal geteelde groenten en fruit, kruiden, vis en souvenirs, dat is de nieuwe bestemming van de stands waar gedurende 101 jaar verse producten werden verkocht door handelaren uit Venezuela.

Het einde van de drijvende markt, als gevolg van de sluiting van de grens met Venezuela op 5 januari van dit jaar, betekent het begin van de uitbreiding van de markt op de Plasa in Punda tot aan de Handelskade. Minister Martina hoopt hiermee de traditie van een kleurrijke markt in het centrum van de stad in leven te houden. Niet alleen ten behoeve van de verkoop van verse producten, maar ook als toeristische attractie, de rol die de drijvende markt altijd heeft vervuld, getuige ook de vele afbeeldingen van de Venezolaanse barkjes op postkaarten van Curaçao, en op folders voor toeristen.

De afwezigheid van de barkjes heeft voor een leegte gezorgd, aldus de minister, die in overleg trad met de douane, Kas di Kultura, het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Curaçao Ports Authority, Downtown Management Organisation (DMO) en Fundashon Marshe voor een oplossing.

Alle partijen waren het erover eens, dat de kade en de werf eerst moeten worden schoongemaakt en opgeknapt. Daarna kunnen lokale ondernemers bij het ministerie van Economische Ontwikkeling een standplaatsvergunning aanvragen voor verkoop van hun producten.

Voor terreinen in erfpacht op Curaçao bestaat een wachtlijst van ruim 3.000 personen

'We gaan nu beginnen de achterstand weg te werken'


In de afgelopen decennia is voor terreinen in erfpacht een wachtlijst ontstaan van ruim 3.000 personen. Dat heeft minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning gisteren bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 maart 2018.

Nu zijn door Domeinbeheer 250 terreinen in verschillende wijken geïdentificeerd die kunnen worden uitgegeven. 'We gaan nu beginnen de achterstand weg te werken.'

Vanuit het oogpunt dat een dak boven het hoofd een basisbehoefte is, stelde Jesus-Leito vorig jaar - toen ze de functie van minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) op zich nam - als belangrijkste prioriteit ervoor te zorgen dat de duizenden mensen die op een woning, terrein en vergunning wachten zo snel mogelijk geholpen worden.

'Er zijn ongeveer 8.000 mensen die wachten op een sociale woning en ruim 3.000 mensen die bij Domeinbeheer op de wachtlijst staan. Er zijn mensen die al tientallen jaren op een woning of terrein wachten', aldus de minister. De opgelopen achterstand is volgens Jesus-Leito te wijten aan een ‘shift van de focus’ van voorgaande regeringen, waarbij de aandacht eerder werd gevestigd op private partnership projecten (PPP).

PALU-Coronie wil bus laten rijden voor Coroniaanse scholieren die in Nickerie naar school gaan

'Met hulp welwillende ondernemers wordt geprobeerd om schade voor jongeren te beperken'


De PALU-afdeling Coronie wil vandaag, vrijdag 9 maart 2018, een bus laten rijden voor Coroniaanse scholieren die in Nickerie naar school gaan. Met behulp van welwillende ondernemers wordt geprobeerd om de schade die de jongeren ondervinden zoveel mogelijk te beperken, in de hoop dat de autoriteiten en de Organisatie van Bus- en Boothouders Suriname (OBS) zo snel mogelijk tot overeenstemming komen. Het is inmiddels de vijfde dag van de actie van de OBS. Dit meldt Starnieuws.

'De regering, het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in het bijzonder, heeft tot op heden verzuimd oplossingsmodellen aan te dragen om het onderwijsproces aan deze kinderen te garanderen. En terwijl de OBS, namens haar leden, een rechtvaardige strijd voert, worden onze districtskinderen ongewild het zwaarst getroffen, terwijl juist daar vaak ook de grootste achterstand bestaat.'

'De PALU is van mening dat elk kind recht heeft op gelijke kansen. Zo hebben onze kinderen buiten Paramaribo evenveel recht op onderwijs als onze kinderen in Paramaribo. Wij roepen de minister van Onderwijs dan ook op om met de meeste spoed aandacht te besteden aan de vele kinderen die nu alweer verstoken zijn van een fundamenteel recht, onderwijs, en met oplossingsmodellen te komen.'

Uit informatie verkregen van de PALU-structuren in het district Coronie wordt vernomen, dat een deel van de kinderen individueel een oplossing heeft gevonden om toch de school in Nickerie te bezoeken. Voor het ander deel, dat financieel niet in staat is gebleken deze extra kosten te kunnen opbrengen, zal de partij vanaf vandaag vervoer ter beschikking stellen zolang het budget het toelaat. Dit vervoer staat voor zover er ruimte is, ter beschikking van elk kind van Coronie dat naar Nickerie moet en dat momenteel nog steeds verstoken is van Onderwijs.

Ouders kunnen contact opnemen met de PALU‑volksvertegenwoordiger, Cleon Gonsalves Jardin de Ponte.

Staking bus-en boothouders schoolvervoer gaat door

Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname staakt actie na ontvangst achterstallige gelden

 
Minister Patrick Pengel (Volksgezondheid), die waarneemt op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft gisteren in De Nationale Assemblee geen verzekering kunnen geven of het schoolvervoer vanaf vandaag, vrijdag 9 maart 2018, gegarandeerd is. Hij weet wel dat inmiddels het geld via het ministerie van Financiën gestort is op de bank.

Pengel zei, dat hij nog contact zou hebben over het opschorten van de actie door de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS). Hij hoopt dat vandaag of maandag de situatie wel genormaliseerd zal zijn.

De onderhandelingen met de OBS worden gevoerd door minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De OBS voert sinds maandag acties. De bus- en boothouders waren niet betaald. De verhoging van 25% en de betaling met terugwerkende kracht voor twee maanden, moesten ook plaatsvinden.

Pengel deelde mee, dat de stukken zijn verwerkt door Onderwijs en intussen geaccordeerd zijn door Financiën.

Starnieuws schrijft  te hebben vernomen, dat de bus- en boothouders pas het werk zullen hervatten als ze over hun geld beschikken. Gisteren was het geld nog niet op hun rekening bijgeschreven. De mensen willen er eerst verzekerd van zijn, dat het juiste bedrag is gestort, voordat zij de acties opschorten.

Duizenden schoolkinderen zijn gedupeerd doordat de betaling niet op tijd heeft plaatsgevonden. Vooral kinderen van de districten en het binnenland zijn de dupe geworden van deze actie.

Onbekenden maken nep Facebook-pagina vn BuZa-minister Pollack-Beighle

Bewindsvrouwe roept op niet te reageren op 'haar' Facebookberichten

(Bron foto: NII)


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) bericht vandaag, vrijdag 9 maart 2018, dat onlangs is gebleken, dat 'kwaadwilligen' een valse Facebook-pagina hebben aangemaakt op naam van de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Yldiz Pollack-Beighle. Met dit vals profiel wordt contact gemaakt met willekeurige mensen via Facebook Messenger, waarbij leningen worden aangeboden. 

De bewindsvrouwe betreurt het ten zeerste, dat mensen zover gaan om eerlijke burgers op een listige wijze proberen beet te nemen. Middels chatberichten wordt personen voorgehouden, dat Suriname overeenkomsten heeft gesloten met verschillende banken in Frankrijk en West-Afrika om mensen financieel te helpen bij het opzetten van hun eigen project of om hun eigen huis te kopen tegen een rente van 2%.

Via het Nationaal Informatie Instituut wenst de minister door te geven, dat zij geen persoonlijke Facebook-pagina heeft en drukt burgers op het hart niet in te gaan bij het ontvangen van dergelijke berichten.

BTW wordt op 1 juli 2018 ingevoerd in Suriname

'Er moeten nog heel wat zaken in orde gemaakt worden, de tijd is kort'


'Op 1 juli 2018 wordt de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) ook wel genoemd de verbruiksbelasting, ingevoerd. Er moeten nog heel wat zaken in orde gemaakt worden. De tijd is kort, maar er wordt keihard gewerkt om de streefdatum te halen', aldus Roy May, directeur van de Belastingdienst, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 9 maart 2018.

'Het proces is in november gestart. Het lijkt wel kort, maar de bedoeling is om op 1 juli, over drie en een halve maand, de invoering van de BTW te laten plaatsvinden. We zijn eigenlijk in een squeeze, omdat er heel wat zaken nog moeten worden geregeld. We komen er wel uit. Ik heb erop gehamerd dat we met man en macht, als het even kan op acht dagen in een week, bezig zijn om deze doelstelling te halen.'

Ondertussen wordt de samenleving van de nodige informatie voorzien. Onderdeel daarvan is de lancering van de website waarop meer informatie over de BTW wordt verschaft.


De ceremonie vond gisteren met een persconferentie plaats in het Marriot Hotel. Het proces tot en met de invoering kan ook op de voet gevolgd worden. De meest gestelde vragen, over bijvoorbeeld de hoogte van de BTW, vrijstellingen en sancties zullen naar gelang het proces vordert, beantwoordt kunnen worden.

De informatiesessies met verschillende groepen en organisaties gaan ook gewoon door. Er is nog een grootse landelijke campagne op komst om de massa te bereiken.

De BTW uitvoeringscommissie gaat vandaag naar De Nationale Assemblee. De wet BTW moet nog naar het parlement. May benadrukt, dat de BTW niet bedoeld is om nog meer druk te leggen op de bevolking. Wanneer de BTW is ingevoerd zal de omzetbelasting vervallen. De loon- en inkomstenbelasting voor zelfstandigen zal ook worden verlaagd.

'Het is rechtvaardiger, er is een breder vlak waar je de BTW kan heffen. Mensen die in de informele sector zijn kunnen door de BTW in de formele sector komen. Met de omzetbelasting gebeurt het dat niet iedereen wordt belast. De hoofdregel bij de BTW is dat elke ondernemer wordt belast, daarna pas wordt er naar uitzonderingen gekeken. BTW zal door eenieder betaald worden.'

May merkt op, dat met de Economische Controle Dienst erop zal worden toegezien dat er geen misbruik gemaakt wordt van de nieuwe situatie. De hoogte van de BTW is nog niet bepaald, deelt de belastingdirecteur mee. Hij geeft aan, dat er niet ver afgeweken zal worden van de tarieven die in de regio gelden waar de BTW al in werking is. De standaardtarieven liggen tussen de 10 en 17 procent. Op de Bahamas is het tarief 7,5% en op Barbados 17.5%. De Bahamas hebben BTW in 2015 ingevoerd, Barbados en 1997, Haïti in 1982, daar bedraagt de BTW 10 procent. 'De vooruitzichten zijn dat de overheid twee tot driemaal meer zal kunnen ophalen dan de omzetbelasting op dit moment. En daar zal de minister van Financiën erg blij mee zijn, denk ik.'

Coalitie èn oppositie stemmen vòòr aanname van Minamata-verdrag

'Ik verwacht dat regering ons een wetsontwerp geeft dit jaar, dat nieuwe investeerders verbiedt met kwik te mijnen'Coalitie én oppositie hebben gisteren vóór de aanname van het VN Minamata-verdrag gestemd. Het verdrag werd met 39 algemene stemmen goedgekeurd. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons sprak van een historisch aantal en feliciteerde de regering en gemeenschap met de stap richting het uitbannen van het gebruik van kwik. 

'Ik verwacht dat de regering ons een wetsontwerp geeft dit jaar, dat verbiedt dat nieuwe investeerders investeren in equipment om met kwik te mijnen. En die ons vertelt hoelang de andere mensen die al hebben geïnvesteerd, nog zullen worden toegestaan om met kwik te werken, zodat zij de tijd krijgen om te investeren in andere vormen van mijnen. Als we dit niet doen minister, hebben we in 2025 weer een vergadering hierover hoe wij kwik moeten stoppen.'Hoewel enkele Assembleeleden de mening toegedaan zijn, niet volledig geïnformeerd te zijn door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, hebben ze vóór de ratificatie van het Minamata-verdrag gestemd.

De voorzitter van de commissie die belast was met de voorbereidingen van de openbare behandeling, André Misiekaba (NDP), riep alle leden op om voor het verdrag te stemmen. Dit werd ondersteund door de overige commissieleden. 'Omdat het belangrijk is voor iedereen, niet alleen het binnenland, maar voor heel Suriname', motiveerde Marinus Bee (ABOP) de stem van zijn fractie.

Patricia Etnel (NPS)zei reikhalzend uit te kijken naar het werk van de regering en 'het alternatief dat de regering zal bieden aan vooral de kleinschalige mijnbouwers als zij geen kwik meer moeten gebruiken'.

Roche Hopkinson (NDP) zei, dat met de aanname van dit verdrag de volgende generatie Surinamers blij gemaakt wordt en dat dit het startsein is om mens en natuur te redden.

Minister Dodson gaf aan,  dat Suriname moet gaan naar ‘Environmental Management in the Mining Sector’. Dat is volgens hem het belangrijkste resultaat van het actieplan voor de kleinschalige mijnbouw, die het meest gebruik maakt van kwik bij de goudwinning. De regering wil medio 2018 met dit milieuplan voor de kleinschalige mijnbouw beginnen. 'Het doel van dit plan is om het beheer van de kleinschalige mijnbouw in Suriname te verbeteren en het gebruik van milieu verantwoorde mijnbouwtechnologieën te introduceren. Er komen scholingscentra en samen met de banken en het bedrijfsleven zullen er financieringsmogelijkheden ontwikkeld worden voor de transformatie naar kwikvrij mijnen'

De uitvoering van dit plan is berekend over zeven jaar om uiteindelijk te komen bij de uitfasering van het kwikgebruik. De kosten zijn geraamd op 29,7 miljoen Amerikaanse dollar. Met de aanname van het verdrag heeft Suriname zich gecommitteerd aan
de uitfasering van kwikgebruik in een aantal producten en productieprocessen;
maatregelen treffen tegen de uitstoot van kwik in lucht, bodem en water;
de regulering van de ambachtelijke en kleinschalige goudmijnbouw;
bewerkstelligen van interim opslag van kwik en de verwerking van kwikafval;
in kaart brengen van verontreinigde gebieden en de gezondheid.

Op dit noemt is het verdrag ondertekend door 128 landen en geratificeerd door 89 landen.

Kroatische politie neemt 100 kilo cocaïne in lading schroot uit Panama in beslag

Inbeslagname in een van de meest complexe operaties van dit soort in geschiedenis van het land

8 Verdachten, waaronder man met Nederlands/Bosnische nationaliteit aangehouden


De Kroatische politie heeft 100 kilo cocaïne in beslag genomen in een van de meest complexe operaties van dit soort in de geschiedenis van het land, meldt het Kroatische nieuwsagentschap HINA (Hrvatska Izvještajna Novinska Agencija) donderdag 8 maart 2018. 

De cocaïne werd in beslag genomen in de zeehaven Rijeka aan de Adriatische Zee, waar het was verstopt in een zeecontainer met 20 ton gemengd metaalafval. Volgens de Kroatische politie, die een  drugssmokkelbende heeft opgerold, werd in Panama voor 300.000 euro (ongeveer 370.000 Amerikaanse dollars) 100 kilo cocaïne gekocht en moest deze via Kroatië in de Europese Unie worden verkocht.Om hun activiteiten te verbergen, gebruikten de smokkelaars in Kroatië gevestigde bedrijven en organiseerden ze de komst van containers met goederen met een lage waarde, van Zuid-Amerika tot Europa. De politie heeft op haar website gemeld, dat tot nu toe acht mensen zijn gearresteerd, zes Kroaten (39-59), een Spaanse staatsburger (38) en een andere staatsburger uit Bosnië en Herzegovina en Nederland (43, dubbele nationaliteit).

De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Davor Bozinovic, zei donderdag in Brussel, dat dit een van de meest complexe acties in de geschiedenis van de Kroatische politie was en dat er zeven landen aan deelnamen. Samen met de Kroatische politie waren ook de politie uit Duitsland, Nederland, Spanje, Italië en Panama hierbij betrokken, evenals het Amerikaanse agentschap DEA en Europol.


Volgens het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ongeveer 150 kilo marihuana en 69.000 dozen gesmokkelde sigaretten eerder in beslag genomen binnen dezelfde politieoperatie. De geschatte marktprijs van de in beslag genomen drug ligt tussen 21.000 en 33.000 euro per kilo.

(Suriname Mirror/Total Croatia News/24sata.hr/Xinhua/Twitter)

46-Jarige Nederlander ‘Boyke’ aangehouden, verdacht van oplichting

Man tracht op slinkse wijze geld afhandig te maken van Facebook-vriendin


De politie van het ressort Nieuwe Haven in Paramaribo heeft 22 februari de 46-jarige Nederlander A.K., meer bekend als ‘Baba Guptar’ en ‘Boyke’, aangehouden, zo bericht de politie pas donderdag 8 maart 2018.....

‘Boyke’ wordt ervan verdacht in het afgelopen jaar zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting. Een benadeelde deed aangifte tegen hem, waarna hij werd opgespoord en op donderdag 22 februari in Nickerie Werd aangehouden en overgebracht naar Paramaribo. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie werd de man in verzekering gesteld. Het vermoeden bestaat dat ‘Boyke’ meerdere slachtoffers moet hebben gemaakt. Deze worden opgeroepen alsnog aangifte te doen bij de politie van Bureau Nieuwe Haven.

Volgens verklaring van de aangeefster leerde zij K. twee jaar geleden via social media kennen. De man vertelde, dat hij in Nederland woonachtig is en dat hij regelmatig afreist naar Suriname en andere landen, omdat hij een zakenman is. Verder hield hij de benadeelde voor zesendertig bedrijven in het buitenland te hebben en dat hij een rijstbedrijf had gekocht in het district Nickerie. De man verzekerde zijn FB-vriendin dat hij, vanwege zijn positie, veel mensen kent en het kon bewerkstelligen donoren van een nier voor de vrouw, die dialyse patiënte is, te vinden. De vrouw kon dan een niertransplantatie ondergaan in het buitenland. Via de app stuurde ‘Boyke’ foto’s van enkele donoren, die hij bereid zei te hebben gevonden een nier af te staan.

Er ontstond op een bepaald moment een vertrouwensband tussen ‘Boyke” en de vrouw. ‘Boyke’ bracht een bezoek aan huis bij de vrouw en kon kennis maken met haar wederhelft en de overige gezinsleden.

Tijdens één van zijn bezoekjes hield hij de aangeefster voor, dat hij een vuistvuurwapen met vergunning voor haar zoon kon regelen en voor haar schoondochter kon hij een baan in orde maken. Dit alles zou haar 3.000 Amerikaanse dollar kosten. De aangeefster moest K. alvast 1.500 geven, welke op donderdag 21 december 2017 aan hem is overhandigd.

De niertransplantatie en donor zouden haar Euro 10.000 kosten, maar hij zou ervoor zorgen dat de vrouw Euro 2.000 korting zou krijgen.

'Boyke' hield de vrouw ook voor, dat hij voor zijn rijstbedrijf in Nickerie Srd 21.000 nodig had, maar een tekort had en of de vrouw hem wat geld zou kunnen lenen. Het geleend bedrag zou hij binnen acht dagen terug betalen aan haar. Op zaterdag 13 en maandag 15 januari ontving ‘Boyke’ thuis bij de vrouw in totaal een bedrag van 1.150 Amerikaanse dollar. Toen hij zich niet aan zijn afspraak hield en niet te bereiken was, deed de vrouw aangifte.

Agressieve pitbull afgemaakt door politie op verzoek eigenaar

Pitbull valt voorbijgangers aan en een andere rashond


Het Korps Politie Suriname meldt donderdag 8 maart 2018, dat de politie van Uitvlugt dinsdag een agressieve pitbull op een adres in het politieressort heeft moeten afmaken, nadat geen van de desbetreffende instanties te bereiken was. Overigens plaatst de politie bij haar persbericht op de website van het korps de foto van een rottweiler....😧

http://www.politie.sr/agressieve-pitbull-afgemaakt-op-verzoek-verzorger/
Uit veiligheidsoverwegingen van de gemeenschap en op verzoek van de verzorger is het beest afgemaakt.

Agenten hadden via de Centrale Meldkamer de melding ontvangen, dat een een pitbull voorbijgangers aanviel. Daar aangekomen werd de agressieve hond op straat aangetroffen die op dat moment bezig was een andere rashond dood te bijten.

Pogingen van omstanders en de verzorger van de hond om die twee honden uit elkaar te halen, leverde niet het gewenste resultaat. De verzorger kon het beest niet kalmeren.

De Dierenbescherming was niet bereikbaar en uit veiligheidsoverwegingen van de woongemeenschap werd op verzoek van de verzorger de agressieve Pitbull afgemaakt.

Vrouwen in Peru nog steeds geconfronteerd met discriminatie op grond van geslacht

De vijfde verjaardag van de film 'Girl Rising' in Peru


Internationale Vrouwendag is donderdag 8 maart 2018 en hoewel vrouwenrechten in de vorige eeuw enorme vooruitgang hebben geboekt, worden vrouwen in Peru nog steeds geconfronteerd met discriminatie op grond van geslacht in 2018. Veel organisaties in het land en daarbuiten vieren deze dag door de aandacht te vestigen op de problemen die nog steeds bestaan, overheersend in de huidige samenleving. 

Girl Rising, een film uit 2013, heeft zojuist haar vijfjarig jubileum op tijd uitgebracht voor Vrouwendag en vertelt het verhaal van negen meisjes uit ontwikkelingslanden op hun reis naar het onderwijs. Het Peruaanse hoofdstuk volgt Senna, een 14-jarig meisje uit La Rinconada, een goudmijnstad die bekend staat als de hoogste permanente nederzetting ter wereld op 5.100 meter. Te midden van een sombere wereld van ijskou, dringt haar vader erop aan dat ze naar school gaat en de film vertelt hoe educatie haar positief beïnvloedt.Volgens het Britse project Project Peru is 33,7 procent van de vrouwen analfabeet in plattelandsgebieden, in vergelijking met 10,9 procent van de mannen. Inheemse vrouwen hebben veel beperktere toegang tot basisonderwijs.

Peru is de meest welvarende van de negen landen die in deze film worden behandeld, maar toont de ongelijkheid tussen de meer ontwikkelde stedelijke gebieden en de geïsoleerde plattelandsgemeenschappen in het land. De vijfde verjaardag van Girl Rising heeft bonusmateriaal en updates over de meisjes in de film en kan worden gestreamd of gedownload van de website van de film.


CARE, een partner van Girl Rising, is van mening, dat de echte uitdaging niet alleen is om vrouwen voor te lichten en hen werkgelegenheidsmogelijkheden te bieden, maar ook om binnen gemeenschappen te werken aan het veranderen van attitudes tegenover vrouwen in het algemeen, om een duurzame cultuur van respect te creëren.

Dit is duidelijk nodig in Peru, zoals El Comercio schreef, waar als een vrouw met een minirok wordt aangerand, de meerderheid van de ondervraagden in Lima dacht dat ze de schuldige was. Vrouwen zijn ook meer geneigd om voortijdig school te verlaten vanwege hun rol als zorgverleners, hetzij binnen de gemeenschap, hetzij voor jongere broers of zussen, of zelfs voor hun eigen kinderen.

De Peruaanse wet, sterk beïnvloed door hun katholieke wortels, staat alleen abortussen toe als het leven van de moeder in gevaar is, maar niet als de zwangerschap te wijten is aan verkrachting. Dit betekent echter niet, dat er geen abortussen plaatsvinden. In Lima worden clandestiene abortussen geadverteerd in kranten, posters op openbare plaatsen en internet, met prijzen die oplopen tot $ 210. In een studie van Merino Garcia in 2015 staat, dat abortussen uitgevoerd door niet-professionals bij 72 procent van de gevallen tot complicaties leidt.

Het is duidelijk, dat vrouwen een lagere plaats innemen op de ladder van de Peruaanse samenleving, en de # NiUnaMenos beweging werd in juli 2016 in Peru opgericht tegen vrouwelijke dominantie en geweld tegen vrouwen. Tussen 2009 en 2015 waren er meer dan 700 moorden op vrouwen, zegt een rapport van World Report. In augustus 2016 hebben ze een mars georganiseerd die de grootste in de geschiedenis van Peru wordt genoemd.

Volgens het Nationaal Instituut voor Statistieken (INEI, Instituto Nacional de Estadísticañ e Informática) heeft ten minste 32,3 procent van de vrouwen geweld van een partner of echtgenoot meegemaakt, maar hierbij wordt geen rekening gehouden met vrouwen die bang zijn om zich uit te spreken.

Het feministisch instituut Centrum voor Peruaanse Vrouwen Flora Tristán merkt op, dat 76,7 procent van de mannen die zijn veroordeeld voor femicide of geweld jegens vrouwen, kortere gevangenisstraffen krijgen dan de wettelijke vereiste.
'Deze cijfers tonen aan, dat het rechtssysteem dat bestaat, ernstige tekortkomingen heeft', meldt het centrum.

Een belangrijke woordvoerster van onrecht tegen vrouwen is Arlette Contreras, een Peruaanse advocate, die in 2015 nieuws werd toen ze bruut werd aangevallen in een hotel door haar vriend. De beveiligingscamera's namen de aanval op en legden Contreras vast die door haar hem over de grond werd gesleept. Toen de beelden werden vrijgegeven, was er wijdverbreide verontwaardiging.


De vriend, Adriano Pozo, werd veroordeeld voor het veroorzaken van 'lichte verwondingen' en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf zonder ooit de gevangenis in te gaan. De onbeschaamde oneerlijkheid van dit vonnis was de katalysator voor de beroemde maart 2016 # NiuMosos. Contreras ging in beroep tegen het vonnis, dat met succes werd ingetrokken. In 2017 is een nieuw onderzoek voor Pozo gestart, voor de misdaden poging tot verkrachting en femicide. Twee weken geleden heeft de rechtbank hem echter vrijgesproken van alle misdaden en is Pozo vrijgelaten.

(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)