donderdag 12 april 2018

Oud-president van Brazilië Lula da Silva heeft niets te klagen in zijn 'cel' te Curitiba

Lula beschikt in zijn kamer over een eigen douche en toilet, warm water en een kast

Oud-president verblijft in modern, goed ontworpen gebouw, zoals Lula weet, het werd op 2 februari 2007 onder zijn presidentschap ingewijd


De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, zou televisie kunnen kijken en zonnebaden, maar tot nu toe verkiest hij om met een boek in zijn gevangeniscel te blijven, meldden lokale mediaberichten dinsdag 10 april 2018. 

De linkse voormalige president van twee regeertermijnen heeft ook acht assistenten, waaronder vier lijfwachten en chauffeurs. Frustrerend genoeg staan ze uiteraard allemaal aan de buitenkant, en de huidige president Michel Temer overweegt het privilege op te heffen, aldus een woordvoerder.

Maar, in veel opzichten heeft Lula, die zaterdag opgesloten werd om een 12-jaar gevangenisstraf voor corruptie uit te gaan zitten veel geluk.

De cel, binnen het hoofdkwartier van de Federale Politie in de zuidelijke stad Curitiba, is lichtjaren verwijderd van de helse omstandigheden die veel Braziliaanse gevangenen hebben te doorstaan. Niet voor hem cellen, die zo vol zijn dat gevangenen om de beurt slapen, of faciliteiten die worden gerund door bendeleiders, of machtsstrijd waarbij gevangenen worden neergestoken, doodgeknuppeld en zelfs onthoofd. Dit is een modern, goed ontworpen gebouw, zoals Lula weet: het werd op 2 februari 2007 onder zijn presidentschap ingewijd.
Zijn naam staat op de plaquette beneden.

Wat de cel betreft, die ongeveer 15 vierkante meter groot is, die heeft niet eens een goed slot. Het is een kamer, bijgenaamd 'het hoofdkantoor', meestal gereserveerd voor advocaten of anderen die in het gebouw werken en een slaapplaats nodig hebben. En, omdat het geen politie-gebouw is, geen standaardgevangenis, hoeft Lula zijn hoofd niet te scheren of een uniform te dragen. Er is een eigen douche en toilet, warm water en een kast. Als speciale gunst aan Lula mocht hij televisie kijken.

Zondag, zijn eerste volledige dag van opsluiting, gebruikte hij het om te zien hoe zijn geliefde Corinthians voetbalteam Palmeiras versloeg om het kampioenschap van Sao Paulo te winnen. Maar Lula, misschien al decennia de meest invloedrijke Braziliaanse politicus, is niet al te geschikt voor dit rustige, maar comfortabele bestaan.

'De beste vrienden en assistenten van Lula zijn bang dat hij in een depressie kan belanden in de gevangenis', schreef columniste Monica Bergamo van Folha de S.Paulo dinsdag in een stuk waarin hij beweerde veel van Lula's nieuwe privéleven te onthullen.

Bergamo's column meldt, dat de advocaten van Lula de koffer van de ex-president op zaterdag hebben uitgepakt en gingen winkelen om de lakens, handdoeken, kussens en zeep op te halen die de politie niet verstrekt. Ze hebben zelfs gedebatteerd of hij zijn eigen voorraad chocolade kon brengen, maar in de haast vergaten ze een anti-snurkapparaat in te pakken dat Lula gebruikt, schreef ze.

Een van de advocaten van Lula, Cristiano Zanin Martins, zei maandag, dat Lula tot nu toe de toegewezen twee uur per dag niet heeft gebruikt van wat ambtenaren 'zonnebaden' noemen, of frisse lucht krijgen. Nu het grote Corinthians-spel voorbij is, is hij blijkbaar niet veel tijd kwijt aan het kijken naar Braziliaanse tv. Per slot van rekening wil hij waarschijnlijk niet al te veel van het dominante Globo News-kanaal zien, dat hij bitter beschuldigt van deelname aan een complot om zijn carrière te beëindigen.

En wat betreft de beroemde Braziliaanse soapseries: niemand kan het drama van zijn eigen ondergang evenaren. Martins zei in plaats daarvan, dat Lula 'voornamelijk zijn tijd aan het lezen besteedt'. En hoog op zijn leeslijst staat een Braziliaans boek met de titel 'Elite do Atraso'.

(Suriname Mirror/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten