maandag 2 december 2019

Krijgsraad verbindt geen consequuenties aan ver overschrijden 'redelijke termijn' 8 decemberproces

'Strafproces mede door acties van Bouterse opgehouden'

Sunil Oemrawsingh: 'Justitiële autoriteiten moeten vanaf nu handel en wandel van NDP'er Abrahams wel goed in de gaten houden'


De Krijgsraad erkent, dat de 'redelijke termijn' van behandeling van de strafzaak tegen ex-legerleider Desi Bouterse in het 8 decemberproces ver is overschreden. De rechtbank verbindt daar echter geen consequenties aan en verwerpt het verweer van Bouterse, dat de auditeur-militair niet-ontvankelijk zou moeten worden verklaard, omdat het recht van de verdachte om zijn zaak binnen een redelijke termijn te behandelen is geschonden, zo schrijft de Ware Tijd maandag 2 december 2019.

Krijgsraadpresidente Cynthia Valstein-Montnor motiveerde dat het strafproces, vooral ter terechtzitting, mede door acties van Bouterse, is opgehouden. Zij somde één voor één de incidenten op waaronder excepties die aan het begin van de rechtszittingen door de advocaat van Bouterse waren opgeworpen, wraking van rechters in de Krijgsraad door de verdachte alsook het inbrengen van de Amnestiewet van 2012.

Ook de politieke instructie aan het Openbaar Ministerie om de strafvervolging van alle verdachten onmiddellijk te beëindigen werd aangevoerd.

De juridische en politieke acties van de verdachte Bouterse hebben voor enorm veel stagnatie gezorgd, meent het College. 'De Krijgsraad erkent dat er wel schending van de redelijke termijn heeft plaatsgevonden. Daar is de verdachte zelf schuldig aan en de Krijgsraad zal daar geen consequenties aan verbinden', stelde Valstein-Montnor. Bouterse werd veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Tijdens de zitting vrijdag, waarop vonnis is gewezen in deze zaak, werd ook het verweer met als inzet de Amnestiewet 2012 verworpen. De rechtbank handhaafde haar standpunt van enkele jaren geleden, dat deze wet buiten toepassing op het strafproces moet worden verklaard.

In een verklaring stelt de fractie van de NDP, de partij waarvan Bouterse voorzitter is, dat voor haar de Amnestiewet nog rechtovereind staat. Volgens de fractie is deze strafzaak een politiek proces. Bouterse wordt daarom verzocht normaal zijn taken als president uit te voeren. 'Het blijft voor ons onbegrijpelijk dat Surinaamse rechters zich niet aan de Surinaamse wet kunnen houden. De Amnestiewet staat nog recht overeind. Suriname schrijft hiermee ook nog geschiedenis als de eerste natie ter wereld die een zittende president veroordeelt.' 

Tijdens een bijeenkomst vrijdag in NDP-partijcentrum Ocer heeft ondervoorzitter Ramon Abrahams gezegd, dat de partij het vonnis niet accepteert en daartegen acties zal ondernemen.

Reagerend op de uitspraken van Abrahams zegt Sunil Oemrawsingh, mensenrechtenactivist tevens nabestaande van een van de vijftien gewelddadig om het leven gebrachte personen, dat de samenleving niet naïef is. 'De oproep van de first lady is een verantwoordelijke zoals DA'91, NPS, VHP en anderen dat ook hebben gedaan. De oproep van Abrahams staat niet op zich. De uitspraak behelst een zeer gevaarlijk element namelijk om de verdeeldheid die de Decembermoorden in de samenleving te weeg heeft gebracht verder te laten escaleren. En het is een sentiment bespelen van mensen die persoonlijke loyaliteit tonen, tot oproer en chaos op te roepen', aldus Oemrawsingh.

Als ondervoorzitter van de NDP had Abrahams een meer verantwoorde oproep moeten doen, zegt de mensenrechtenactivist. Abrahams gaat volgens Oemrawsingh voorbij aan twee zaken. Ten eerste moet hij de persoonlijke problemen van Desi Bouterse niet koppelen aan de NDP. 'Integendeel moest hij de structuren oproepen om de crisis in zijn hoofdbestuur te bespreken en hoe die intern op te lossen. Daarnaast moet hij beseffen dat in alle gevallen een rechterlijk vonnis onschendbaar is. Ook hij zal zich erbij moeten neerleggen.' Volgens Oemrawsingh zouden andere verantwoordelijken in de partij Bouterse moeten oproepen zijn functies neer te leggen, nu er een strafvonnis tegen hem is uitgesproken.

De activist vindt voorts, dat Abrahams misbruik probeert te maken van de macht om mensen op te roepen, 'met een sluwe oproep voor chaos'. 'De justitiële autoriteiten moeten vanaf nu de handel en wandel van deze NDP-topper wel goed in de gaten houden opdat de belastingbetalers en de totale samenleving in geheel niet wederom slachtoffer worden van bewust gecreëerde wanorde enkel om de financiële en andere belangen van een eng groepje te beschermen en voort te zetten.'

Cocaïne tussen meloenen bij fruitoverslagbedrijf in Ridderkerk

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
Container op schip afkomstig uit Brazilië en gelost in de Rotterdamse haven


Het Arrondissements- parket Rotterdam bericht, dat medewerkers van een fruitoverslagbedrijf in Ridderkerk maandag 2 december 2019 een partij cocaïne aangetroffen. 

De drugs zaten verstopt in een container tussen meloenen.

De container zat op een schip afkomstig uit Brazilië en was gelost in de Rotterdamse haven. Vervolgens is hij vervoerd naar het betreffende bedrijf.

Daar troffen medewerkers de cocaïne aan bij het openen van de container. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Buitenlandse Zaken protesteert tegen verklaring VS en enkele EU-landen

'Ambassades geven waardeoordeel over proces dat bij rechterlijke macht dient'

'Genoegzaam bekend dat het 8 decemberproces een politiek proces is'


Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de reactie van een aantal diplomatieke vertegenwoordigingen, geaccrediteerd bij Suriname, omtrent de uitspraak van de Krijgsraad inzake het 8 decemberproces. Zulks is per diplomatieke nota kenbaar gemaakt aan de samenstellers van de verklaring, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut maandag 2 december 2019.

'De Chefs de Poste van de ambassade van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een verklaring doen uitgaan, waarin zij een waardeoordeel geven over het proces dat bij de rechterlijke macht dient, hetgeen een regelrechte inmenging is in de interne aangelegenheden van de Republiek Suriname.'

Internationaal aanvaarde regels en principes, zoals vervat in onder andere het Handvest van de Verenigde Naties, alsmede het Verdrag van Wenen inzake het Diplomatiek Verkeer, verbieden iedere vorm van inmenging in interne aangelegenheden van soevereine staten.

Verder deelt het ministerie van Buitenlandse Zaken mee, dat het 'genoegzaam bekend is dat het 8 decemberproces een politiek proces is en benadrukt dat de Surinaamse Regering zich niet laat dicteren in nationale aangelegenheden'. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil met klem erop wijzen, dat op basis van internationaal aanvaarde regels en normen van iedere diplomatieke vertegenwoordiging wordt verwacht zich te onthouden van elke handeling welke een politieke beïnvloeding zou kunnen inhouden.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept bij Aruba bootje met 35 illegalen

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
Opvarenden, 34 mannen en 1 vrouw, afkomstig uit Venezuela


De Kustwacht Caribisch Gebied bericht maandag 2 december 2019, dat zondagnacht het Reddings- en Coördinatie Centrum, RCC, een verdacht vaartuig ten zuiden van Aruba op de radar had gedetecteerd. 

Het RCC heeft daarop direct een Metal Shark uitgestuurd om het vaartuig te controleren. Het vaartuig bleek een yola type boot te zijn met 35 ongedocumenteerden aan boord.

Alle 34 mannen en 1 vrouw afkomstig uit Venezuela, zijn door het Metal Shark team aangehouden en aan de Warda nos Costa op Aruba overgedragen.

Bouterse: 'Met dikke vette letters gaat mijn naam voorkomen op kandidatenlijst 2020-verkiezingen'

'Ik denk er niet aan om mijn functie neer te leggen'


De naam van Desi Bouterse, voorzitter van de NDP, zal weer prijken op de kandidatenlijst van De Nationale Assemblee op 25 mei 2020. President Bouterse heeft vanmiddag, maandag 2 december 2019, tegen presentator Clifton Limburg in het SRS-programma Bakana Tori gezegd, dat zijn naam met dikke vette letters zal verschijnen.

'Met dikke vette letters zal mijn naam voorkomen', benadrukte hij.

Bouterse is niet van plan af te treden, zoals in een verklaring gevraagd door DA'91 en Strei! Hij denkt er niet aan om zijn functie neer te leggen.

De NDP-voorzitter heeft aangekondigd dat vrijdagavond in partijcentrum Ocer een kadervergadering wordt gehouden. Deskundigen zullen uitleggen wat er is gebeurd rond het 8 decemberstrafproces en welke stappen er ondernomen zullen worden. Bouterse komt ook aan het woord in Ocer.

De president bedankte zijn aanhangers voor de ontvangst zondagochtend op de Johan Adolf Pengelluchthaven.

https://www.parool.nl/wereld/bouterse-verkiesbaar-ondanks-veroordeling~bf2803c6/

Tv-programma Narcostaat: 'Drugscriminelen hebben vrij spel in haven Vlissingen'

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
Douanevakbond: 'Groot gebrek aan personeel om containers te checken'


Steeds meer drugssmokkelaars wijken uit naar de haven van Vlissingen in plaats van Rotterdam en Antwerpen. Dit blijkt uit onderzoek van het tv-programma Narcostaat dat vanavond, maandag 2 december 2019, wordt uitgezonden. 

In de uitzending van vandaag zegt de voorzitter van de douanevakbond NCF, Albert van der Smissen, dat er een groot gebrek aan personeel is om de containers te checken.

Volgens het programma zijn kleinere haven zoals Vlissingen, Zeebrugge, Moerdijk en Gent aantrekkelijker voor smokkelaars, omdat de controles in Rotterdam en Antwerpen zijn opgevoerd.

Bronnen binnen de politie en douane bevestigen aan Narcostaat, dat de haven van Vlissingen op het moment een groot probleem heeft met de smokkel van drugs. De hele aflevering van Narcostaat is vanavond te zien op NPO 3 om 21.20.

De douane heeft vrijdag nog in de haven van Vlissingen 750 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in dozen met bananen en werden gevonden tijdens een controle met speurhonden. De dozen met bananen kwamen uit Ecuador en bestemd voor een Roemeens bedrijf.

De drugs met een straatwaarde van 37,5 miljoen euro zijn in beslag genomen en vernietigd.

'Peru is klaar om uranium te gaan winnen in de zuidelijke Puno-regio'

Escalera-Lituania-Condorlit project. (Azincourt Energy)
'Het land is goed uitgerust om op verantwoorde wijze het radioactieve mineraal te exploiteren'


Een vertegenwoordigster van het Peruaanse ministerie van Energie en Mijnbouw zei afgelopen weekend dat het land klaar is om uranium te gaan ontginnen in de zuidelijke Puno-regio. 

Tijdens een workshop over uraniumwinning gericht op personeel van de openbare dienst, zei Martha Vásquez, hoofd van de divisie Mijnbeheer bij het ministerie (Dirección de Gestión Minera del Ministerio de Energía y Minas), dat het land goed is uitgerust om op verantwoorde wijze het radioactieve mineraal te exploiteren.

'Met de informatie die tijdens deze workshop wordt gedeeld, kunnen we de technische vereisten analyseren en beoordelen voor de ontwikkeling van de verschillende fasen die nodig zijn om uranium te ontginnen', zei Vasquez. 'Deze fasen zijn de milieubeoordeling, de autorisatie om te beginnen met winningsactiviteiten en de lopende inspecties door regelgevende instanties.'


Tijdens de bijeenkomst werkten meer dan 50 deelnemers van verschillende overheidsniveaus samen met het ministerie en het Instituto Peruano de Energía Nuclear (IPEN) om de technische normen en voorschriften vast te stellen die de mijnbouwactiviteiten in uranium zouden moeten begeleiden.

Ze hebben ook een aantal richtlijnen opgesteld met betrekking tot het milieubeoordelingsproces, waarin wordt beschreven hoe een goede exploitatie, exploratie, verrijking en opslag eruit moet zien.

Het evenement van dit weekend vond plaats in de context van het Canadese Azincourt Energy die onlangs een definitieve overeenkomst heeft bereikt voor de acquisitie van drie uranium-lithium-exploratieprojecten in het Picotani vulkanische veld, dat zich bevindt tussen de provincies Carabaya en San Antonio de Putina in Puno.

Het Escalera-Lituania-Condorlit-project beslaat een gecombineerd gebied van 7.400 hectare aan exploratiedoelen voor vulkanisch gehost supergene / oppervlakte-uranium en lithium op het Picotani-plateau. Volgens het Canadese mijnbouwbedrijf hebben historische monsters waarden tot 6.812 ppm uranium (parts per million) opgeleverd.

Vlakbij, ongeveer 100 kilometer naar het noordwesten, werkt een ander Canadese mijnbouwbedrijf ook aan de exploitatie van Peruaans uranium. Het in Toronto gevestigde Plateau Energy Metals ontwikkelt het Macusani-project.(Suriname Mirror/Mining.com/MercoPress)

Comité Christelijke Kerken en Interreligieuze Raad in Suriname respecteren vonnis 8 decemberproces

'Wij spreken onze waardering uit voor de rechters'


'Het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) hebben kennis genomen van het vonnis van de Krijgsraad op 29 november jl. in de rechtszaak van de 8-decembermoorden. Het CCK en de IRIS erkennen de onafhankelijke rechtspraak in de Republiek Suriname en respecteren derhalve dit vonnis. 

Wij spreken onze waardering uit voor de rechters die deze zaak tot een afronding hebben gebracht. 

Het CCK en de IRIS roepen hierbij de gehele samenleving op de rechterlijke uitspraak te respecteren en het belang van onze natie voorop te plaatsen door de rust en orde in onze samenleving te handhaven. 

Wij verwijzen ten slotte naar eerdere initiatieven van het CCK en de IRIS om na de rechterlijke uitspraak een proces van verzoening en heling in ons land in te zetten en wij roepen het totale volk van Suriname op om hier oprecht aan mee te werken, opdat wij na 37 jaren in daadwerkelijke vrijheid en harmonie gezamenlijk kunnen werken aan de verdere opbouw van ons land. 

Het Comité Christelijke Kerken (CCK), 
K. Choennie, voorzitter 
De Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS), 
I. Jamaluddin, voorzitter'

Zeker 15 doden en 20 gewonden bij busongeluk in Chili

(Bron foto: Twitter)
Bus stort 30 meter in ravijn in de buurt van de gemeente Taltal


Bij een busongeluk op Ruta B-710, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Antofagasta, kwamen maandag 2 december 2019 ten minste vijftien mensen om het leven.


Een langeafstandsbus stortte ongeveer 30 meter in een ravijn in de buurt van de gemeente Taltal in het noorden van het land, meldden Chileense media maandag.De bus was zondagavond met ongeveer 50 passagiers op weg van de stad Antofagasta in het noorden van de Andes naar de hoofdstad Santiago de Chile, ongeveer 1.400 kilometer verder naar het zuiden.

Talloze reddingswerkers en de brandweer waren maandagnacht aan het werk.


De lokale Officier van Justitie, Ricardo Castro, verzekerde dat een mogelijke menselijke fout of een mechanische fout worden onderzocht als mogelijke oorzaken van het ongeval, iets dat zal worden vastgesteld op basis van de meningen van deskundigen.(Suriname Mirror/Cooperativa/The Associated Press/La Nacion/Twitter)

Ministerie van Arbeid zit in haar maag met arbeidssituatie vreemdelingen

Vreemdelingen worden in dienst genomen zonder vereiste werkvergunning


De arbeidsmigranten en asielzoekers op de arbeidsmarkt zorgen voor grote kopzorgen bij het ministerie van Arbeid. Uit informatie die het ministerie heeft bereikt, vinden er onregelmatigheden plaats bij het in dienst nemen van vreemdelingen. Het blijkt dat vreemdelingen in dienst worden genomen zonder de vereiste werkvergunning.

Het ministerie van Arbeid waarschuwt degenen die arbeidsmigranten en/of asielzoekers zonder werkvergunning in dienst nemen. Onder de wet Werkvergunning Vreemdelingen is een werkvergunning nodig voor vreemdelingen die willen werken in Suriname met uitzondering van bepaalde categorieën. Het ministerie spoort werkgevers aan zich strikt te houden aan de Surinaamse arbeidswetgeving.

Voor personen van wie krachtens een overeenkomst met andere landen of een verdrag van een volkenrechtelijke organisatie dat ons bindt, mag geen werkvergunning worden verlangd.

Vreemdelingen die gehuwd zijn met een Surinaamse partners, hebben ook geen werkvergunning nodig. Hetzelfde geld voor remigranten van Surinaamse origine. Voor bepaalde categorieën van Caricom-staatsburgers geldt de eis van een werkvergunning ook niet. Houders van de status Persoon van Surinaamse Afkomst (PSA), volgens de wet PSA, en personen die zijn toegelaten als vluchtelingen en die de zodanige status kunnen aantonen met het betreffend verblijfsdocument hebben ook geen werkvergunning nodig.

Via het Nationaal Informatie Instituut adviseert het ministerie van Arbeid vandaag, maandag 2 december 2019, de werkgever zich met de vreemdeling die hij in dienst wenst te nemen, te wenden tot de afdeling Werkvergunning Vreemdelingen om na te gaan of er een werkvergunning vereist is.

De afdeling Arbeidsinspectie, politie en bijzondere functionarissen van het ministerie van Arbeid zijn belast met de opsporing van overtredingen van de Wet Werkvergunningen Vreemdelingen. Bij overtredingen riskeren de werkgevers boetes.

Auto Cubaan binnen twee weken betrokken bij twee aanrijdingen

35-Jarige Cubaan na tip in de Keizerstraat gearresteerd


De politie van het bureau Centrum heeft vrijdag 29 november de 35-jarige Cubaan C.C. op de Keizerstraat aangehouden. De man werd al een maand gezocht, vanwege het feit dat zijn voertuig op maandag 4 november door zijn vriend werd bestuurd en een aanrijding had veroorzaakt op de Henck Arronstraat, waarna hij was door gereden. Deze vriend is intussen teruggekeerd naar zijn land, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 2 december 2019.

Hetzelfde voertuig van C. werd vrijdag 15 november door zijn vrouw bestuurd. Zij veroorzaakte een aanrijding op de hoek van de Steenbakkerij- en Zwartenhovenbrugstraat.

Bij die gelegenheid maakte zij contact met haar partner die ter plaatse verscheen. Op een onbewaakt moment stapten Carlos en zijn partner in het voertuig en reden weg, terwijl agenten nog bezig waren te onderhandelen met de andere partij.

Het voertuig van C. werd vrijdag 29 november door de benadeelde gesignaleerd in de Keizerstraat. Hij schakelde gelijk de politie in, waarna de Cubaan gearresteerd werd.

Na overleg met het Openbaar Ministerie werd C., hangende het onderzoek, in verzekering gesteld.

DOE-voorzitter Alfaisie pleit voor aftreden president Bouterse

'Samenleving moet consequenties verbinden aan vonnis 8 Decemberproces'


De regering, alle politieke organisaties, maatschappelijke groepen, kortom de totale samenleving, zal consequenties moeten verbinden aan het vonnis in het 8 Decemberstrafproces, vindt Steven Alfaisi, voorzitter van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE). 

'Niemand is gebaat bij een verdere politisering en polarisatie van de samenleving. De eersten die hierin het voorbeeld moeten geven zijn de regering, alle leiders van politieke partijen en vooral De Nationale Assemblee als vertegenwoordiging van elke Surinamer. Willen wij de rechtsstaat, de democratie, maar vooral de toekomst van dit land behoeden voor moreel en ethisch verval, dan zullen we na deze uitspraak over een kwestie die het land enorm heeft opgedeeld en achtergehouden nu de hoofden bij elkaar moeten zetten om er voor eens en voor altijd een einde aan te maken', zegt hij.

Volgens hem staan er in het vonnis ook een boodschap en een opdracht voor de samenleving. Er is zoals het volgens de DOE-voorzitter in een rechtsstaat hoort, met het vonnis slechts voor gezorgd dat recht wordt gesproken. Het vonnis laat echter voor de politiek en de samenleving veel opties open om deze kwestie af te sluiten.

'Wanneer die niet met beide handen worden aangegrepen, mogen wij er zeker van zijn dat de opdeling en de polarisatie van het volk zullen blijven voortduren en de toekomst van dit land en die van onze kinderen nog verder in gevaar zal komen. Wij moeten niet vergeten dat deze kwestie een diepe wond heeft geslagen in de samenleving.'

De eerste consequentie is voor de regering en in het bijzonder voor president Desi Bouterse. Uit respect voor het ambt van president en om dat respect in de toekomst te waarborgen zal volgens Alfaisi de tot twintig jaar cel veroordeelde president, meteen moeten aftreden. De consequentie voor De Nationale Assemblee is dat die zich zal moeten beijveren en er op moeten toezien dat dat ook gebeurt.

'Dan hebben we de rechtsstaat alvast beschermd. Ik ben er geen voorstander van dat de president wordt opgesloten. De persoon Bouterse heeft nog voldoende politieke en juridische mogelijkheden om zijn zaak aan te vechten. Deze kwestie speelt al langer dan dertig jaar. Maar gevolg geven aan de consequenties biedt ons als samenleving de mogelijkheid om met waarheidsvinding aan meer dan een juridische uitspraak te werken. Alleen daarmee zullen wij deze kwestie goed kunnen afsluiten.'

Alfaisi vindt dat nu de rechter heeft gesproken er een voor alle partijen een acceptabele maatschappelijke oplossing moet komen om de diepe wond die is geslagen voor eens en voor altijd te helen. Volgens de politicus heeft rechtspreken altijd juridische en maatschappelijke gevolgen die door iedereen geaccepteerd en nageleefd moeten worden.

'Het is wel de vraag hoe wij als samenleving daarmee omgaan. Laten wij vooral ook niet ontkennen dat die diepe wond mede is veroorzaakt doordat het proces politiek is beïnvloed. Wij van DOE als sociaal-democratische organisatie willen niet, dat er nu een chaotische situatie ontstaat. Nu moeten we als samenleving in alle ernst en eerlijkheid bij elkaar komen, met waarheidsvinding en met het instellen van goede instituten en structuren dat dit ons nooit meer overkomt.'

87-Jarige vrouw in haar woning door vijf gemaskerde mannen overvallen....

Laffe overvallers er vandoor met slechts een bracelet en drie ringen


Vijf gemaskerde rovers hebben afgelopen vrijdag een 87-jarige vrouw in haar woning te Paramaribo overvallen toen zij lag te slapen. Ze maakten daar enkele sieraden van de vrouw buit, meldt de Times of Suriname vandaag, maandag 2 deccember 2019, aldus Waterkant.net. De locatie wordt echter niet gemeld....

Volgens de krant lag de bejaarde vrouw te slapen toen ze gestommel hoorde bij de achterdeur. Toen ze ging kijken trof ze één rover aan in de gang die haar sommeerde om terug naar haar bed te gaan. Daarna kwamen de andere rovers binnen.

De in zwart geklede mannen haalden vervolgens het huis overhoop op zoek naar waardevolle spullen. Volgens de Times gingen ze er uiteindelijk vandoor met slechts een bracelet en drie ringen.

De bejaarde vrouw bleef ongedeerd. Van de rovers, die niet gewapend zouden zijn, ontbreekt nog elk spoor, schrijft de krant. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Minstens negen doden tijdens massapaniek in discotheek te Paraisópolis, São Paulo, Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Paniek door klopjacht op twee verdachten die op agenten hadden geschoten


Bij massapaniek in een discotheek in Brazilië zijn minstens negen mensen om het leven gekomen Er vielen ook nog zeven gewonden. 

De slachtoffers werden in de nacht van zaterdag op zondag 1 december 2019 onder de voet gelopen bij een funk dansfeest in Paraisópolis, een wijk in het zuiden van São Paulo, aldus het Braziliaanse G1.

Het drama speelde zich zondagochtend in de vroege uurtjes af.


Twee verdachten hadden in de buurt van de discotheek geschoten op agenten vanaf een motorfiets. Toen de twee de discotheek in indoken, gingen verschillende agenten hen achterna. Door het tumult werden de agenten bekogeld met stenen en flessen. Een van de betrokken agenten zou een schot gelost hebben. Er werden ook traangas afgeschoten in de discotheek.Door de paniek die volgde werden negen mensen vertrapt, nog zeven anderen raakten gewond. Op het moment van de feiten waren er volgens de autoriteiten 5.000 mensen aan het feestvieren.(Suriname Mirror/G1Globo/Noticias R7/Twitter/Folha de Sao Paulo)

Cargoschip Doña Luisa I uit Dominicaanse Republiek meert aan op Curaçao

(Bron foto: Maritime Connector)
Vrachtvervoer goed alternatief voor wegvallen Venezolaanse barkjes


Het cargoschip Doña Luisa I is gisteren uit de Dominicaanse Republiek onder grote belangstelling de haven van Curaçao binnengevaren. De verbinding tussen Curaçao en de Dominicaanse Republiek is hiermee een feit, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 2 december 2019.

Het vrachtvervoer is een goed alternatief voor het wegvallen van de Venezolaanse barkjes die groente en fruit naar het eiland brachten.


Onder de aanwezigen bevonden zich onder anderen minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling en vertegenwoordigers van zeevrachtvervoerder Don Andres nv.

PdVSA neemt maximaal jaar langer exploitatie Curaçaose raffinaderij Isla op zich

'Potentiële nieuwe operator krijgt kans de raffinaderij over te nemen'


PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) zal maximaal een jaar langer de exploitatie van de Curaçaose raffinaderij op zich nemen op basis van een nieuw contract. Het gaat om een transitieperiode vanaf 1 januari ‘om de potentiële nieuwe operator een kans te geven de raffinaderij over te nemen’. Dat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van de raffinaderij en de installaties, vandaag, maandag 2 december 2019, in het Antilliaans Dagblad.


De uitbreiding van de licentie die het Office of Foreign Assets Control (OFAC) in de Verenigde Staten (VS) aan Curaçao heeft afgegeven, heeft de weg vrijgemaakt ‘om zaken te doen ter afwikkeling van de werkzaamheden van PdVSA op het moment dat een nieuwe operator de exploitatie overneemt’.


De Lannoy: 'RdK mag nu ook ruwe olie en producten commercialiseren. Betaling met olie is een optie.'

Ondertussen gaan de onderhandelingen met de exclusieve Amerikaanse kandidaat Klesch Group onverminderd verder. De Lannoy kan geen datum noemen van een mogelijke overeenkomst. RdK en het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, moederbedrijf van Refineria Isla, slaan de handen ineen om te voorkomen dat het Isla-personeel vanaf 1 januari 2020 op straat staat. Beide partijen ‘zijn bereid en zullen samenwerken voor het realiseren van een transitieperiode’, aldus RdK in een persbericht.


Dat is het resultaat van een bespreking zaterdag in Caracas van een RdK-delegatie onder leiding van interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy met PdVSA-topman Manuel Quevedo. 'Partijen zijn overeengekomen dat er een transitieperiode komt waarin de banen van werknemers die op dit moment in dienst zijn van Refineria Isla zijn gegarandeerd vanaf januari 2020.'

Nieuwe opleiding voor school mediatheekmedewerk(st)er is slechts 'een certificaattraining'

(Bron foto: Facebook)
Vivian Sedney, oud-directeur opgeheven SMMBO: 'Dit is misleiding'


Terwijl het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de opleiding School Mediatheek Medewerker voor het Basis Onderwijs (SMMBO) sluit, ondersteunt ze een andere die zegt hetzelfde doel na te streven. Vivian Sedney voormalig directeur van de intussen opgeheven opleiding is hierover niet te spreken, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 2 december 2019.

Na een informatiebijeenkomst van Stichting Nationale Database Suriname (SNDS) voor de opleiding tot bibliotheekassistent te hebben bijgewoond spreekt hij van misleiding. Hij neemt dit woord in de mond, omdat volgens hem er geen sprake is van een opleiding, maar een certificaattraining van twee keer per week gedurende een jaar.

'Het aantal dagen bij elkaar opgeteld kom je op drie en een halve maand. Het kan daarom geen kwalificatie krijgen van opleiding.' Volgens hem is op veel vragen tijdens de informatievergadering geen antwoord gegeven. Naar zijn bevindingen heeft de aanbieder haar doel niet bereikt. 'Mensen zijn gedemotiveerd vertrokken, want het is een eenmalige certificaattraining.'

Sedney is er ook niet over ter spreken, dat studenten die de driejarige SMMBO hebben gevolgd de nieuwe MBO-'opleiding' van Srd 1.500 moeten doen als zij een HBO-opleiding van Srd 4.000, die eveneens door SNDS wordt aangeboden, willen volgen. Die duurt twintig maanden bij een frequentie van vijf dagen per week.

'Deze organisatie weigert de SMMBO te erkennen als opleiding. De stichting heeft er nooit een hoge dunk van gehad. Als ik naar de vakken kijk die ze geven had onze opleiding meer te bieden', zegt Sedney. Hij meent dat als SNDS vindt dat het bibliotheekwezen in gevaar is en vergrijst, ze een gedegen opleiding had moeten opzetten. 'Mensen willen een opleiding volgen voor een waardig diploma.'

Sedney is ook verontwaardigd, dat de mensen die betrokken waren bij de vorige opleiding nooit gehoord zijn. 'Ik pleit daarom voor een bibliotheek autoriteit. Dit kan de minister behoeden van misstappen. Met deze opleiding desavoueren zij hun eigen opleiding die zij in het buitenland hebben gevolgd.'

'Niet de president is veroordeeld, maar de persoon Bouterse

Santokhi (VHP): 'De president heeft de rechterlijke macht haar werk laten doen'


'Ik ben bijzonder blij dat de president van het land de rechterlijke macht alle ruimte heeft gegeven om haar onderzoek te doen. De president van het land staat ook achter het principe van de rechtsstaat. De president heeft de rechterlijke macht haar werk laten doen. Niet de president is veroordeeld. Laat die verwarring daarover niet ontstaan. De president is een instituut van het land, gewaarborgd bij de grondwet. De persoon die invulling geeft aan de functie, de persoon van Bouterse, die is veroordeeld.'

Dit zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zaterdagavond in Saramacca bij de aftrap van de ressortmeetings in dit district, zo schrijft vandaag, maandag 2 december 2019, Starnieuws.

De VHP-leider zei, dat de rechterlijke macht vrijdag een belangrijke beslissing heeft genomen. 'De belangrijkste beslissing is dat de rechtsstaat Suriname overeind is gebleven', stelde de politicus.

Hij merkte op, dat als wij in een rechtsstaat leven, eenieder wet en recht dient te respecteren. Santokhi heeft er geen moeite mee, dat er emoties zijn, maar uiteindelijk moet iedereen de rust bewaren. 'Met het vonnis is de rechtsstaat overeind gebleven. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is gewaarborgd. Dit moet ook na het uitspreken van het vonnis zo blijven. We hebben een zeer kundige rechterlijke macht die haar werk goed en professioneel doet.'

Hij heeft de aspirant-kandidaten voor dit district gepresenteerd. De kandidaten in willekeurige volgorde zijn Jason Bakker, Trishala Soebhag, Wiresh Doerbalie, Sherin Bansi-Durga, Clifton Koorndijk, Roependra Mahabier, Sumeet Ganesh, Mahinderkoemar Jogi, Nathalie Amatmohamed, Prevish Hira en Riviano Maddamin.

Uit de aspirant-kandidaten zal de uiteindelijke lijst worden gepresenteerd. Zij moeten zich profileren de komende periode.

Santokhi introduceerde Koorndijk als aspirant-kandidaat voor de VHP. Hij is ex-hoofdbestuurslid van de NDP en is toegetreden tot de VHP. Santokhi merkte op, dat met de presentatie van de kandidaten, eenheid is gedemonstreerd. Koorndijk heeft na lang wikken en wegen besloten de VHP te ondersteunen, deelde de partijvoorzitter mee. Hij is enthousiast verwelkomd.

Brunswijk (ABOP): 'Als ik in zijn plaats was zou ik eer aan mezelf houden en opstappen als president'

'Bouterse en volgelingen hebben geen oor voor mensen met andere mening'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, kijkt heel nuchter naar het vonnis tegen zijn ex-coalitiepartner Desi Bouterse. Hij is door de Krijgsraad veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in de decembermoorden van 1982. De commotie in de samenleving is na de uitspraak van de rechters niet uitgebleven. Brunswijk reageert vandaag, maandag 2 december 2019, in de Ware Tijd echter heel kalm. 

'Ik ga geen politiek spelen hiermee, maar als ik in zijn plaats was zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen als president.'

De ABOP-voorzitter benadrukt, dat de rechtsstaat gerespecteerd moet worden. Brunswijk blijft erbij dat samenwerking met de NDP niet mogelijk is. Dit standpunt is volgens hem al lang vóór de veroordeling van Bouterse bepaald. 'Mi no e wroko samen nanga NDP. Dat heb ik zo vaak gezegd en ik blijf daarbij.'

Er is geen ruzie tussen de twee maar er wordt volgens de ABOP-leider niet over politiek gesproken. Hij zegt, dat hij niet kan samenwerken met een partij die alleen voor ellende heeft gezorgd.

Een ander punt dat hem tegen de borst stuit is dat Bouterse en zijn volgelingen geen oor hebben voor mensen met een andere mening. Naast Brunswijk is ook DA'91 van mening dat Bouterse moet opstappen. Deze partij, waarvan Angelic del Castilho voorzitster is, ziet de president liever vandaag dan morgen het veld ruimen.

Ook advocaat Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden van 8 december slachtoffers, ondersteunt die gedachte. Volgens hem is het een schande voor het hele land als Bouterse niet aftreedt. Essed: 'Hij had nooit tot president gekozen mogen worden.'

Rusland (NPS): 'Rust is nodig om ons te focussen op de problemen waarmee het land worstelt'

'Recht en wet moet voor eenieder gelden'

'De NPS moet een goede positie krijgen in de komende regering'


Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), zei gisteren tijdens het jaarlijkse partijcongres in partijcentrum Grun Dyari, dat de partij zich houdt aan het principe van de rechtsstaat. 'Recht en wet moet voor eenieder gelden.' Hij reageerde op de veroordeling van Desi Bouterse tot 20 jaar cel in het 8 decemberproces, aldus Starnieuws vandaag, maandag 2 december 2019.

Er is volgens Rusland rust nodig om zich te focussen op de problemen waarmee het land worstelt. De regering heeft volgens hem geen kaas gegeten van financieel beheer. Er heerst een financiële crisis in het land.

Het hoofdbestuur van de partij heeft verslag uitgebracht over de status van de partij. Het congres heeft in een motie besloten, dat de zittingstermijn van het huidige bestuur met twee jaar wordt verlengd. In een tweede motie is vertrouwen uitgesproken in het hoofdbestuur voor stappen die ondernomen worden voor het creëren van een breed politie en maatschappelijk draagvlak. Dit is gericht op de definitieve en absolute stopzetting van het wanbeleid van de huidige regering.

Er is mandaat gegeven aan het congres om voort te gaan met het uitwerken van beschikbare opties tot het maken van afspraken met gelijkgerichte politieke partners, bij de kandidaatstelling van leden voor DNA en de regionale volksvertegenwoordigende organen. De voorzitter en het hoofdbestuur worden opgedragen om al het nodige te verrichten tot het behalen van een optimaal resultaat bij de verkiezingen van 25 mei 2020.

'We kunnen niet happy zijn met de activiteiten van de regering op dit moment. De regering is nu naarstig op zoek naar financiën, om te doen wat ze beloofd had. Maar, ze zijn niet in staat te doen, wat ze hebben gezegd', meent Rusland.

De president en gevolg hebben in China leningsovereenkomsten getekend. Het is volgens Rusland triest gesteld met de activiteiten van de regering. Zij moet US$ 120 miljoen betalen aan Alcoa voor energie die ze geleverd heeft. Verder wil de regering deviezen uit pensioenfondsen van parastatale bedrijven. Er moet duidelijkheid zijn over de manier waarop het land wordt bestuurd. Er wordt volgens de NPS-voorzitter geen transparantie van zaken gegeven.

'Het beleid van de huidige regering, moet per mei 2020 stopgezet worden. Er zijn gesprekken gevoerd met verschillende politieke partijen. De NPS moet een goede positie krijgen in de komende regering.'