dinsdag 17 april 2018

Aartsbisschop van Quito, Ecuador, herdenkt slachtoffers drugsgeweld

Aartsbisschop Fausto Trávez Trávez van Quito bezorgd over toenemend drugsgeweld in Ecuadoraans-Colombiaans grensgebied 


Aartsbisschop Fausto Trávez Trávez van Quito heeft in de Ecuadoraanse hoofdstad een herdenkingsviering opgedragen aan de twee journalisten en hun chauffeur, die het slachtoffer werden van de narcoticamaffia die in de grensstreek van Colombia en Ecuador actief is.


Verslaggever Javier Ortega, fotograaf Paul Rivas en hun chauffeur Efrain Segarra werden op 26 maart ontvoerd en even later vermoord teruggevonden. De journalisten deden in het grensgebied onderzoek naar het toenemende geweld.

Kort daarvoor werden ook vier grensbewakers door leden van drugsbendes vermoord. De incidenten maken volgens het leger van Ecuador ook duidelijk hoe sterk oud-strijders van de (voormalige) linkse Colombiaanse guerrillabeweging FARC bij die drugshandel betrokken zijn. Zij weigeren ondanks de gemaakte afspraken de wapens neer te leggen en blijven actief in de drugshandel.

De FARC heeft officieel ontwapend en zijn eigen politieke partij opgericht. De FARC-leiders hebben de laffe moorden streng veroordeeld.
(Suriname Mirror/Kerknet.be/Kathpress.at/Twitter)

Districtscommissaris Wanica Zuid-Oost voert waarborgsom in voor bepaalde festiviteiten

Met waarborgsom mensen dwingen om zich aan vergunningsvoorwaarden te houden


Personen die een verjaardags- of huwelijksfeest en organisaties die een openbare vermakelijkheid in Wanica Zuid-Oost willen houden, dienen voor de toestemming een waarborgsom te betalen. Districtscommissaris Audrey Hankers wil zo de mensen dwingen om zich aan de vergunningsvoorwaarden te houden. 

'Gebleken is dat ze zich hieraan niet houden. Er wordt troep achtergelaten en ze houden zich ook niet aan de tijd. Ook hebben we veel klachten van geluidsoverlast.' Indien betrokkenen de voorwaarden hebben nageleefd, krijgen ze de borg terug. De nieuwe regel is gisteren ingegaan, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 17 april 2018.

Voor een verjaardagsfeest is de borg Srd 200 en voor een huwelijksfeest Srd 500. De waarborgsom voor een openbare vermakelijkheid is Srd 750.

Hankers stelt dat voor een verjaardags- of huwelijksfeest de borg lager is, omdat dat een privé karakter heeft. Bij een openbare vermakelijkheid is sprake van winstoogmerk. Indien een persoon of organisatie de maatregel omzeilt en zonder vergunning een feest houdt, zal de politie de activiteit direct stop zetten, zegt de burgermoeder.

Sarwankoemar Ramai, districtscommissaris van Wanica Noord-West, zegt dat hij een jaar geleden de waarborgsom heeft ingevoerd voor alleen openbare vermakelijkheden. Voor een verjaardags- en huwelijksfeest hoeft geen borg te worden betaald. 'Misschien moeten we dat ook bekijken. We hebben ons eerder geconcentreerd op organisaties van onder andere shows.'

Het betalen van een waarborgsom in Paramaribo-Zuidwest is door districtscommissaris Remy Pollack per 1 september ingevoerd. 'Het werkt, omdat niemand zomaar Srd 7.000 wil verliezen', zei hij, doelend op de hoogte van de borg. 'De meeste mensen houden zich nu aan de voorwaarden, want vroeger liepen openbare vermakelijkheden de spuigaten uit.' Voor verjaardags- en huwelijksfeesten hoeven mensen in Paramaribo-Zuidwest geen waarborgsom te betalen.

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost zegt dat afhankelijk waar het feest wordt gehouden de mensen een borg moeten betalen. 'Als voor een feest een straat of straten afgesloten moeten worden, betrokkenen de waarborgsom moeten betalen, maar als het bijvoorbeeld in Thalia wordt gehouden, hoeft dat niet.' Wat wel vast staat is, dat voor openbare vermakelijkheden een borg verplicht is.

Man duwt zijn zoontje (7) vanaf Wijdenboschbrug de Surinamerivier in

Man verlaat in dronken toestand zijn woning en haalt zijn zoontje van school

Slachtoffertje is opgenomen op de afdeling Intensive Care van AZP


Een vader heeft zijn 7-jarig zoontje gisteren van de Wijdenboschburg af de Surinamerivier in geduwd. De bemanning van een vissersboot die in de directe omgeving was, schoot de jongen te hulp. Hij werd in een privé voertuig van een getuige met begeleiding van de Motor Surveillance Dienst van de politie, vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het slachtoffertje is opgenomen op de afdeling Intensive Care, zo meldt vandaag, dinsdag 17 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

Uit het voorlopige onderzoek van politiebureau Nieuwe Haven is komen vast te staan, dat het jongetje door zijn vader naar de brug was gebracht. De vader heeft het jongetje op een gegeven moment vanaf een bepaalde hoogte van de brug de rivier ingeduwd.

Volgens de moeder had haar partner in beschonken toestand de woning verlaten en heeft hij de jongen van school afgehaald. Toen zij echter merkte, dat haar zoon niet thuis kwam, belde zij het telefoonnummer van de man. Haar zoon beantwoordde rond drie uur de telefoon van de vader. De jongen kon niet aangeven in welke buurt hij zich op dat moment bevond met zijn vader. Op de achtergrond hoorde de vrouw haar partner schreeuwen tegen haar zoon, dat zij op de ‘Bosje’ brug waren waar zij vanaf zouden springen.

De vrouw startte een zoektocht naar haar zoon en ging naar het politiebureau Nieuwe Haven waar zij te horen kreeg, dat er een jongetje van de Wijdenboschbrug was geduwd en ter verpleging is opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw heeft bevestigd, dat het om haar 7-jarige zoon gaat.

Van de vader ontbreekt nog elk spoor. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

VHP-Assembleelid Gajadien: 'BTW binnen deze regeerperiode niet haalbaar'

'Nieuwe streefdatum invoering BTW als worst gehangen om niet in een slecht plaatje te komen bij kredietbeoordelingsbureau’s'


VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien is niet verrast met de mededeling van de regering afgelopen zondag, dat de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) niet meer per 1 juli ingaat. 'Ik heb al meerdere keren aangegeven dat 1 juli als invoerdatum onrealistisch was, dus het verbaast mij dat de regering nu doet alsof dat niet te voorzien was. De overheid kondigt al drie jaren aan dat zij BTW in het kader van hervorming van de belastingen zal doorvoeren, maar de wijze waarop omgegaan wordt met deze kwestie zie ik de regering Desi Bouterse-Ashwin Adhin binnen deze regeerperiode niet komen met de implementatie van BTW', zegt de politicus vandaag, dinsdag 17april 2018, in het  Dagblad Suriname. 

Gajadien, lid van de vaste parlementaire commissie Financiën, heeft reeds in juli 2017 benadrukt, dat de haastige invoering van BTW onrealistisch is. Dat de invoering van BTW in januari 2018 werd verschoven, had hij reeds in oktober 2017 aangegeven. Hetzelfde ook met de ingangsdatum van 1 juli. Dit had de VHP’er 13 maart al voorspeld, nadat Belastingdirecteur Roy May de nieuwe streefdatum op een seminar bekend had gemaakt.

Gajadien benadrukt dat steeds een nieuwe streefdatum voor de invoering van BTW als worst wordt gehangen om zodoende niet in een slecht plaatje te komen bij internationale kredietbeoordelingsbureau’s.

'Het zogenaamd voorhouden, dat het verschoven wordt, heeft alleen te maken met de commitments die men heeft naar de internationale gemeenschap toe in het kader van de hervorming van het fiscaal programma.'

Hij stoort zich ook eraan, dat tot nu toe niet bekend is wat de exacte hoogte zal zijn van de BTW. Belastingdirecteur May zij eerder, dat dit tussen de 10 % en 17% zal bedragen, zoals dat ook gangbaar is binnen de regio.

De redenen van de verschuiving hebben volgens het ministerie van Financiën te maken met wijzigen van het huidig computersysteem in een nieuwe, de wetsvoorbereidingen en enkele andere zeer belangrijke, nog door te voeren processen. Gajadien voert aan, dat al deze probleempunten maanden geleden al bekend waren.

'De transformatieprocessen van computersystemen en voorbereiding van wetsproducten konden daarom van tevoren worden gepland. Voor een dergelijke ingrijpende verandering is de juridische basis cruciaal. Echter is gebleken dat een wetsvoorstel hiertoe het parlement nog niet heeft bereikt. Die wet is niet eens goedgekeurd. Dit, terwijl men reeds bezig is om streefdata te bepalen. Dit is alleen maar een bevestiging dat regering Bouterse-Adhin een zwakke regering is die niet kan plannen. Zij regeert alleen maar om het traject tot 2020 volledig te maken.'

Braziliaanse ex-president Lula da Silva stuurt eerste brief vanuit cel in Curitiba

(Bron foto: Twitter)
Lula zegt 'sereen, maar verontwaardigd' te zijn nu hij in de gevangenis zit


De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, de favoriet voor de presidentsverkiezingen van oktober, zegt dat hij 'sereen maar verontwaardigd' is nu hij in de gevangenis zit. Hij was ook blij met de steun van zijn aanhangers, blijkt uit een eerste publieke bericht dat hij stuurde vanuit zijn cel (zie onderaan). 

Lula, die Brazilië leidde van 2003 tot 2010, werd tot twaalf jaar veroordeeld voor passieve corruptie en witwaspraktijken. Sinds 7 april zit hij in de cel in het zuidelijke Curitiba.

Hij ontkent zijn schuld en zegt dat het proces moest verhinderen dat hij zich verkiesbaar zou stellen. 'Ik ben sereen, maar verontwaardigd, zoals iedere onschuldige die zich verontwaardigt als hij geconfronteerd wordt met onrechtvaardigheid', schrijft Lula in een brief, die zijn advocaten zonden aan Gleisi Hoffman, senatrice en voorzitster van de Arbeiderspartij (PT), die mede door Lula opgericht werd.

'Ik ben zeer erkentelijk voor uw verzet en uw aanwezigheid bij deze daad van solidariteit', schreef Lula. Hij richtte zich zo tot zijn aanhangers, die een protestkamp organiseerden nabij het hoofdkantoor van de politie in Curitiba waar hij opgesloten zit.

De ex-president daagde ook rechter Sergio Moro en het anticorruptieteam uit om 'de misdaad te bewijzen die ze zeggen die ik gepleegd heb'. Sergio Moro is de magistraat die Lula in eerste aanleg veroordeelde. Voor veel Brazilianen werd hij het symbool voor de strijd tegen corruptie. Tegelijk werd hij ook het mikpunt van scherpe kritiek van de aanhangers van de ex-president.

http://lula.com.br/carta-do-presidente-lula-ao-acampamento-lula-livre-em-curitiba

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Le Figaro/La Estrella de Panama/)

Ecuadoraanse regering krijgt 'bewijs van leven' video van ontvoerd echtpaar

De tweede ontvoering door de groep van 'Guacho' deze maandEen groep Colombiaanse rebellen, actief aan de Ecuadoraanse grens, heeft een video met een bewijs van leven gestuurd van een ontvoerd echtpaar, zei de Ecuadoraanse regering vandaag, dinsdag 18 april 2018, de tweede ontvoering door de groep deze maand.

Twee journalisten en hun chauffeur werden gedood terwijl ze werden vastgehouden door de groep, bestaande uit voormalige strijders van de rebellengroep Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) die weigerden te demobiliseren onder een vredesovereenkomst uit 2016.De lokale pers waarschuwende, dat de video 'harde beelden' bevat, die pijnlijk zijn om te zien, zei minister van Binnenlandse Zaken Cesar Navas: 'Het is belangrijk om te benadrukken dat dit de eerste keer is dat alias El Guacho informatie rechtstreeks naar ons verzendt, in tegenstelling tot de vorige keer toen ze het deden via Colombiaanse media.'

In de video vraagt ​​het koppel, gebonden aan nek en handen, de Ecuadoraanse president Lenin Moreno om te voldoen aan de eisen van hun ontvoerders, zodat ze niet hetzelfde lot ondergaan als de journalisten.


'Via een communicatiekanaal met Guacho hebben we informatie ontvangen ... over een nieuwe ontvoering van twee burgers', vertelde Navas aan journalisten, verwijzend naar het alias van Walter Artizala, de leider van de groep. 'Een video over het bewijs van leven van een stel, waarvan de namen en de nationaliteit onbekend zijn, kwam via dit kanaal binnen', zei Navas.

Navas zei, dat de groep de vrijlating van gevangen leden van de groep eist, van wie sommigen gedurende het weekend zijn vastgehouden bij invallen. Ecuador biedt een beloning van $ 100.000 uitgeloofd voor informatie over Artizala en is bezig met gezamenlijke militaire operaties met Colombia in het grensgebied.

'Ze zijn lafaards, omdat ze menselijke schilden gebruiken om het Ecuadoraanse volk te chanteren. Ze willen de rust stelen die we hebben gehad, maar we zullen het niet toestaan', zei Navas.

President Moreno gaf gisteren de groep 10 dagen om zich over te geven.

(Suriname Mirror/Reuters/TeleSUR/CNN Espanol/El Tiempo/YouTube/Twitter)

Acht verdachten aangehouden voor cocaïne invoer via Rotterdamse haven

Een van de verdachten is een medewerker van de Belastingdienst


De politie heeft vanmorgen, dinsdag 17 april 2018, in de regio Rijnmond 8 verdachten (23-53 jaar) aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met de handel in verdovende middelen via de haven van Rotterdam, aldus het  Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Een van de verdachten is een medewerker van de Belastingdienst. 5 Auto’s en een vakantiewoning zijn in beslag genomen.

Vanochtend vroeg viel de politie binnen bij 12 woningen in Spijkenisse (5), Rotterdam (5), Rockanje en Capelle aan den IJssel en drie bedrijfspanden in Spijkenisse en Rotterdam en Den Haag. Vier van de aangehouden verdachten zijn mannen (38-53 jaar) uit Spijkenisse, Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Het Landelijk Parket (OM) ziet dit viertal als belangrijke leden van een crimineel samenwerkingsverband (csv) dat zich bezighoudt met de invoer van verdovende middelen via de haven van Rotterdam.

De aangehouden vrouwen zijn familieleden van de 53 jarige hoofdverdachte.

De rechercheurs van de Landelijke Recherche gingen vanochtend vroeg bij panden naar binnen. Nadat de verdachten waren aangehouden werd de zoeking gestart. Hierbij werden diverse dure sieraden aangetroffen waaronder een Rolex van bijna 70.000 euro. Ook werden 200 xtc pillen aangetroffen en 20.000 euro aan cash. Er werd beslag gelegd op 5 auto’s waar onder een Range Rover. Op een luxe vakantiewoning in Rockanje is eveneens beslag gelegd.

In drugscriminaliteit gaat veel geld om. Politie en Justitie proberen zoveel als mogelijk het verkregen financiële voordeel af te pakken. Bankrekeningen en bitcoinrekeningen worden bevroren en luxe goederen worden afgepakt.

Corrupte contacten met bijvoorbeeld medewerkers werkzaam in de haven, douaniers, en bedrijven die gebruikmaken van de haven (bijvoorbeeld bedrijven die handelen in fruit of staal) maken het mogelijk voor criminelen hun internationale smokkeloperatie draaiend te houden. Ook in dit onderzoek hadden verdachten contacten met havenmedewerkers. Een van de verdachten in dit onderzoek was werkzaam bij de Belastingdienst en gaf vertrouwelijke informatie door aan de criminele organisatie. Het OM wil hun werkgevers hierover informeren en waarschuwen.

De Rotterdamse haven is één van de grootste overslagpunten ter wereld. De Rotterdamse haven is samen met die van Antwerpen belangrijk voor criminelen om drugs Europa binnen te smokkelen. Jaarlijks wordt er ongeveer 450 miljoen ton (ruim 12 miljoen containers) aan goederen vervoerd via dit Nederlandse knooppunt. Ook duizenden kilo’s drugs worden via Rotterdam vervoerd naar het Europese achterland, al is een exacte schatting niet mogelijk. De criminele organisaties liften zo mee met de reguliere goederenstroom.

Nieuwe SLM Boeing 737-700 nog niet de lucht in: Handleidingen toestel nog niet beschikbaar...

(Bron foto: YouTube)
Trainen piloten en cabinepersoneel van Boeing is uitgesteld


Het 'nieuwe' toestel van de SLM, een Boeing 737-700, die gisteravond in Suriname is geland, zal voorlopig niet ingezet kunnen worden. De handleidingen van het toestel zijn nog niet beschikbaar en dit vertraagt de afronding van de technische inspectie, aldus bericht 'special SLM-reporter' Wifred Leeuwin vandaag, dinsdag 17 april 2018, in de Ware Tijd.

De SLM is al lruim een jaar bezig om het toestel te huren en een technische delegatie van het bedrijf is in februari in China geweest voor een laatste technische inspectie. De toenmalige directeur van luchtvaartwaakhond CASAS, Brian de Souza, was daarbij aanwezig. Omdat het leasecontract met het Chinese bedrijf is getekend en de afspraak was dat het toestel in maart afgeleverd moest worden, is het naar Suriname gehaald. Van gebruik is echter geen sprake.

De Ware Tijd zou hebben vernomen, dat de nieuwe leiding bij de CASAS zeer strikt de hand houdt aan nationale standaarden, vervat in regelgeving, een afgeleide van internationale standaarden voor de vliegveiligheid. Hoe lang het toestel aan de grond gehouden zal worden, hangt af van enkele factoren waaraan de SLM moet werken. Met het ontbreken van de technische voorschriften is ook het trainen van piloten en cabine personeel die op het toestel zullen worden ingezet verschoven.

De SLM maakt sinds vorig jaar, in afwachting van dit toestel gebruik van een gehuurde Boeing 737 -800 afkomstig uit Tsjechië compleet met bemanning voor de regionale vluchten. Dit huurcontract eindigt in april.

Of door de nu opgetreden stagnatie van de 'nieuwe' machine de huur verlengd wordt is nog niet besloten. De SLM had aanvankelijk voor de mid Atlantische route een beter toestel, dat zuiniger is in brandstofverbruik en meer faciliteiten heeft voor de passagiers willen leasen.

De gedachte ging uit naar een tweemotorig toestel, maar voor dit type is de strikte vereiste, dat de maatschappij gecertificeerd moet zijn en moet voldoen aan voorwaarden van de ICAO (International Civil Aviation Organization), de internationale burgerluchtvaart organisatie. Zo zou de SLM haar piloten, en personeel van cabine en luchthaven moeten omscholen. Aangezien de SLM hieraan niet voldoet en dus niet over een Extended range Twin engine Operational Performance Standards (ETOPS) certificaat beschikt , mag niet met een tweemotorig toestel worden gevlogen

Mathoera (VHP): ‘Gerepareerde politieauto’s rijden rond als privévoertuigen’ ...

'Het is gewoon duidelijk dat bescherming van burgers ondergeschikt is aan privébelangen van regeringstoppers'


VHP-parlementariër Krishna Mathoera vindt dat minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) gelogen heeft door te stellen, dat de 24 dienstvoertuigen die naar OWT&C voor reparatie waren gestuurd, alleen voor sloop geschikt waren. De bewindsman beweerde, dat met kunst en vliegwerk door onderdelen te slopen geprobeerd is enkele auto’s van dezelfde merken weer enigszins in rijdende staat te krijgen. 

Mathoera heeft gisteren ecchter één van deze zogenaamde slooppolitievoertuigen, een Nissan Frontier, voor de woning van een politieke functionaris geparkeerd gezien.

 
'Wie liegt nu? De politieauto’s rijden nog steeds, maar nu als privévoertuigen met burgerkentekenplaat. Het gaat om dezelfde gestripte, opvallende politiewagens die zogenaamd kapot waren. Dus de voertuigen waren wel in redelijke staat aan OWT&C afgestaan. Wat deed dit voertuig bij de woning van deze politieke topper? Het is gewoon duidelijk dat de bescherming van burgers ondergeschikt is aan privébelangen van regeringstoppers', zegt Mathoera vandaag, diinsdag 17 april 2018, in het Dagblad Suriname.

De politica zei vorige week donderdag in De Nationale Assemblee (DNA), dat de voertuigen die opgeknapt zijn, naar politieke loyalisten en vrienden van ex-minister Jerry Miranda zijn gegaan.

De auto’s zijn hard nodig voor de bestrijding van de criminaliteit en moesten ter beschikking worden gesteld van de politie.

Pengel zei ook in het parlement, dat een paar van deze dienstwagens ingezet zijn voor leden van het managementteam van Miranda. 'Waarom moet het managementteam dan met gestripte voertuigen van de politie rijden, nog erbij met privékentekenplaat? Deze zaak riekt naar corruptie', aldus de politica.

De OWT&C-bewindsman zei, dat de toenmalige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, aan haar collega Siegfried Wolff had gevraagd om volgens de comptabele regels de autowrakken te taxeren en te verkopen. Toen Eugene van der San aantrad als minister schreef hij een brief hierover aan minister Miranda. In de bewindsperiode van Ferdinand Welzijn is deze kwestie geëffectueerd.

'Als de minister zegt, dat die auto’s geveild moesten worden, waarom zijn ze dan niet geveild? Want dan zou je toestemming moeten hebben van het ministerie van Financiën, de voertuigen moeten taxeren, openbare bekendmaking moeten plaatsen en in bijzijn van de notaris moeten veilen. Die procedure is niet doorlopen. Als die auto’s geveild zijn, zou dat geld in de staatskas moeten gaan. Het geeft duidelijk aan dat de minister niet de waarheid vertelt. Dit geeft ook aan, dat terwijl het Korps Politie Suriname een voertuigenprobleem heeft, prioriteit wordt gegeven aan vrienden en partij-loyalisten van de minister. Als alles transparant was, zou de minister precies kunnen aangeven hoeveel auto’s nog rijden en door wie ze worden gereden. Ik had juist van deze minister verwacht dat hij kordaat en corrigerend zou optreden. Hij moet niet mee zitten liegen en verdedigen', aldus Mathoera.

Het Assembleelid vindt het vooral jammer, dat zij gelijk na de verklaring van Pengel geen ruimte van waarnemend DNA-voorzitter Melvin Bouva heeft gehad om verduidelijkende vragen aan de minister te stellen. Zij wacht het dossier van de minister nog steeds af.

'Negatieve ontwikkeling van terrorisme in Suriname dient bespreekbaar gemaakt te worden'

Nurmohamed (VHP): 'Genoeg indicaties in Suriname dat laatste fase van cyclus is ingezet' 

'Het is bewezen dat er gelden vanuit Suriname overgemaakt worden naar Syrië en dat mensen vanuit Suriname ook naar Syrië zijn gegaan'


Het onderwerp van de negatieve ontwikkeling van terrorisme in Suriname dient volgen politicus Riad Nurmohamed (VHP) bespreekbaar gemaakt te worden, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 17 april 2018. 

'Wij kregen de situatie van armoede in Suriname. Daarna zagen wij automatisch de toename van de intrede van drugs. Dat is een logische stap in de wereld. Als een volk in armoede is, is de logische stap voor regeringen en leiders om over te gaan tot drugshandel. Als dat goed gaat, zal de criminele wereld infiltreren in je land. Dat kan van alles inhouden, mensenhandel, goederensmokkel en terrorisme. Terroristen zoeken landen op die gevoelig zijn voor het vestigen van hun bronnen.'

Na tijdig informatie uit het buitenland te hebben verkregen (juli 2017), dat er een moordaanslag in voorbereiding was op ambassadeur Edwin Nolan van de VS door personen die een verbintenis zouden hebben met de jihadistische salafistische koepelorganisatie Isis, hebben de autoriteiten maatregelen moeten treffen. De verdachten moesten onlangs nog voor de rechter verschijnen.

Het gedrag van de twee mannen is volgens Nurmohamed ook het bewijs dat terrorisme zijn plaats al heeft in Suriname.

Hij blikt ook terug op de veroordeling van Dino Bouterse in Amerika, vanwege een link met terrorisme. Hij heeft zelf toegegeven, dat hij contacten onderhield met een terroristische beweging. 'Het is bewezen dat er gelden vanuit Suriname overgemaakt worden naar Syrië. Er is bewezen dat mensen vanuit Suriname ook naar Syrië zijn gegaan. Er zijn genoeg indicaties dat in Suriname de laatste fase van de hele cyclus is ingezet. Terroristen en drugs in je land zijn de gevaarlijkste ontwikkelingen die je kunt hebben', aldus Nurmohamed.

De politicus vindt in ieder geval goed, dat de minister van Justitie en Politie zich zorgen maakt over de drugsproblematiek. Hij vindt de politie op de achtergrond al redelijk tot zelfs goed werk verrichten. 'Waarschijnlijk zijn er meer van dit soort gevallen, waar wij niet van horen', stelt Nurmohamed.

De politicus wijst hierbij zeker op de ontwikkelingen in de regio. Isis maakte onlangs bijvoorbeeld haar betrokkenheid bij plannen tot groot bloedvergieten op Trinidad via haar propagandakanaal ‘February Dabiq’ bekend. De terreurorganisatie had bekendgemaakt, dat een groep van haar strijders, die op 8 februari 2018 op Trinidad is aangehouden, bezig was mega-aanslagen tijdens het carnaval op het eiland voor te bereiden. De aanslagen zouden plaatsvinden, terwijl het jaarlijkse carnaval in volle gang zou zijn. Trinidad zou volgens het Isis-bericht het eerste land op het westelijk halfrond zijn dat jihadisten heeft geleverd.

Nurmohamed wijst erop, dat Trinidad dichtbij Suriname is. Ook met deze negatieve ontwikkeling zou hij alertheid aanbevelen.

http://www.guardian.co.tt/news/2018-02-16/isis-claims-responsibility-carnival-threat

Green Force Curaçao heeft record één miljoen kilo gerecycled afval geëxporteerd

'Green Force is serieus bezig het eiland schoon te krijgen, schoon te houden'


Milieu- en recyclingbedrijf Green Force is in maart de magische grens van één miljoen kilo gepasseerd. Eén miljoen kilo gerecycled afval dat het bedrijf van het eiland af heeft gekregen. Dat meldt directeur Timo Brouwer in het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 april 2018.


Tot en met maart van dit jaar heeft het bedrijf 1.080.257 kilo afval ingezameld en verwerkt voor export. Het cijfer laat volgens Brouwer aan alle klanten en gebruikers van de recyclingcontainers zien, dat Green Force serieus bezig is om het eiland schoon te krijgen, schoon te houden en ervoor te zorgen dat de grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

Gemiddeld verwerkt Green Force zo’n 36.000 kilo afval per maand. In maart werd dat gemiddelde ruimschoots overschreden. Toen werd 52.618 kilo naar verschillende werelddelen geëxporteerd. De verwachting van de directeur is dat het bedrijf in april weer een soortgelijk cijfer kan behalen.


Green Force verwerkt momenteel zeven soorten afvalstromen, met twaalf subcategorieën. Door grondstoffen te hergebruiken wordt minder schade aangericht aan het milieu, omdat zo de extractie van grondstoffen wordt voorkomen. Ook helpt het bij het vertragen van de opwarming van de aarde, aldus het bericht van Green Force.

Om de hoeveelheid afval op Curaçao te verminderen, is recycling de meest logische stap, zo stelt Brouwer. 'We staan ervoor dat we het milieu ontzien van menselijke vervuiling en dat de verschillende grondstoffen kunnen worden hergebruikt en een nieuwe functie kunnen krijgen in de vorm van een ander bruikbaar product.'

Maar, voor sommige soorten afval is er geen oplossing. Daarom doet Green Force nogmaals een oproep aan de regering om wetgeving te introduceren tegen het gebruik van plastic rietjes, tassen, cups en foambakken.

Slechts één barkje met groenten en fruit uit Venezuela op Curaçao gearriveerd

Ministerie van Economische Ontwikkeling had terugkeer van zes barkjes aangekondigd

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
 
Van de door het ministerie van Economische Ontwikkeling aangekondigde terugkeer van zes barkjes was gisteren nog geen sprake. In de vroege ochtend arriveerde slechts één barkje met groenten en fruit uit Venezuela, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 april 2018.

Het barkje, genaamd Margot, meerde af aan de Grote Werf, waar de lading door de douane werd gecontroleerd. De versproducten zijn aan wal gebracht voor bevoorrading van supermarkten en toko’s.

De import uit Venezuela voorziet voor een belangrijk deel in de vraag naar bakbananen, limoenen en andere citrusvruchten.

MFK stelt scherpe vragen aan minister van Financiën Gijsbertha over staat van de Girobank, Curaçao

Personeel zou onzeker zijn over het behoud van banen


MFK heeft de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), scherpe vragen gesteld over de staat van de Girobank, waarvoor al ruim vier jaar de noodregeling van toepassing is. Ondertussen nemen de zorgen over Giro toe, aldus de oppositiepartij. Dit schrijft vandaag, dinsdag 17 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

Enkele dagen geleden ontving de griffie van de Staten een elftal vragen van MFK-fractievoorzitter Gerrit Schotte. Die worden doorgeleid aan de bewindsman van Financiën.

Aanleiding voor de Statenvragen is volgens MFK dat de partij wordt benaderd door zowel werknemers als klanten van Girobank, die bezorgd zijn over de situatie waarin de bank zich bevindt. Het personeel zou onzeker zijn over het behoud van banen.

Schotte wijst er in zijn vragen aan Gijsbertha op dat Giro op 16 december 2013 onder curatele werd gesteld, door de noodregeling uitgesproken door het gerecht op verzoek van toezichthouder de Centrale Bank CBCS. Hij rekent uit: dat is nu vier jaar en drie maanden geleden. 'En nog steeds is de noodregeling van toepassing.'

Los van de officiële mededeling dat twee bankkantoren werden gesloten (La Confiansa en Colon), zijn er sterke geruchten over mogelijk gedwongen personeelsreductie en dat er veranderingen komen in de top, overigens zónder dat de werknemers en relaties hiervan op de hoogte zijn gesteld, aldus MFK.

Refineria Isla Curaçao spant Kort Geding aan tegen beslaglegging van 75 miljoen gulden

Stichting Humanitaire Zorg, 25 omwonenden raffinaderij en SMOC hebben beslag laten leggen


Refineria Isla bv heeft een Kort Geding aangespannen tegen de beslaglegging van 75 miljoen gulden op de aandelen van Refineria Isla Curazao bv, en tegen een derdenbeslag bij Curaçao Utilities Company, CUC, en Girobank nv. 

Afgelopen maart hebben de Stichting Humanitaire Zorg, 25 omwonenden van de raffinaderij en de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) beslag laten leggen. Dat blijkt uit het verzoekschrift van de Isla voor het Kort Geding dat morgen dient, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 april 2018.

De gedaagde partijen hebben zich voor de beslaglegging gebaseerd op een rapport van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (StAB) dat begin 2017 is afgerond, zo laat raadsman Bertie Braam namens de gedaagden weten.

'Uit dat rapport blijkt volgens gedaagden, dat de raffinaderij voor het jaar 2014 de toegestane uitstootnorm van maximaal 80 microgram SO2 per kubieke meter heeft overschreden. Met de overschrijding is de dwangsom verbeurd.'

Minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw bezoekt Hof van Justitie

(Bron foto: NII)
Bewindsman ontvangt een document met speerpunten van het Hof


De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, heeft tijdens een formeel kennismakingsbezoek aan het Hof van Justitie (HvJ) een document met speerpunten van het Hof ontvangen. Het document, overhandigd gisteren, maandag 16 april 2018, bevat het beleid van het HvJ waarvoor extra aandacht van de bewindsman wordt gevraagd, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII).

In de speech van de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, ging hij in op de samenwerkingsgebieden, waar zij de ondersteuning van het ministerie nodig zal hebben. Hij noemde daarbij de programma’s die nu al in uitvoer zijn, te weten de schrijfjuristen opleiding en de RIO opleidingen voor de Civiele sector.

De Hof-president sprak ook over de samenwerking met de regering, het proces van verzelfstandiging van de Rechterlijke Macht. Ook de kwestie van de acht advocaten die benoemd moeten worden tot rechters voor het verlichten van de huidige werkdruk op de rechters kwam aan de orde.

Hij voegde tot slot eraan toe, dat het HvJ de ondersteuning van het ministerie zal inroepen voor het aantrekken van de consultant bedrijfsvoering voor het plan van verzelfstandiging.

Minister Getrouw maakte aan het begin van zijn toespraak duidelijk, dat hij zich vereerd voelde in het huis van de rechtspraak. De bewindsman zei naar de Hof-president te hebben geluisterd en dat hij zich sterk zal maken voor de verzelfstandiging van de rechterlijke macht, het Openbaar Ministerie (OM) en de bezoldiging. Hij gaf tot slot aan, dat het ministerie en het Hof van Justitie vaker met elkaar in contact zullen treden voor een goede samenwerking en dat het HvJ zeker op zijn ondersteuning en medewerking mag rekenen.

VHP: 'Uitstel invoering BTW schoolvoorbeeld ongecoördineerd en chaotisch beleid regering'

'Het wantrouwen tegen de invoering van nog een belasting is terecht'

- 'Enige drijfveer van regering is om meer geld uit de gemeenschap te halen'
- VHP eist van de regering een goede voorbereiding en een helder uitgewerkt BTW draaiboek


De minister van Financiën maakte zondag 15 april 2018 bekend, dat de invoering van de BTW die per 1 juli zou ingaan wordt uitgesteld. De vertraging komt volgens hem door complicaties bij de invoering van een ander computersysteem. Het is weer een schoolvoorbeeld van de ongecoördineerde en chaotische wijze waarop de regering het beleid uitvoert. 

Een goed doordacht belastingstelsel, in samenhang met zuinige en verantwoorde besteding, en deugdelijke verantwoording van gelden, kan een positieve invloed hebben op de gemeenschap en de economie. BTW kan onderdeel zijn van zo'n stelsel, zolang het samen gaat met verlaging van de inkomstenbelasting en niet leidt tot verhoging van de belastingdruk op de samenleving. Het moet bovenal helder gecommuniceerd worden met alle betrokkenen. Het moet technisch deugdelijk voorbereid zijn. Alle hiervoor genoemde voorwaarden voor kans op succesvolle introductie van de BTW ontbreken op dit moment.

Het wantrouwen tegen de invoering van nog een belasting is terecht. De enige drijfveer van de regering is om meer geld uit de gemeenschap te halen, om precies te zijn Srd 394 miljoen in 2018, zodat ze haar beleid ongewijzigd door kan zetten. Er wordt niet bezuinigd, de corruptie wordt niet bestreden, maar de gemeenschap moet wel de prijs betalen.

Terwijl de minister zich druk maakt over zijn computersysteem, blijft de fundamentele communicatie en dialoog met de sociale partners en Assemblee uit.

In de afgelopen jaren werden de Naschoolse Opvang (NSO) en de Basiszorgwetten (BaZo) slecht voorbereid en tegen alle goede adviezen in doorgedrukt. Ze hebben geleid tot mislukking van de projecten, maar ook vele gevallen van corruptie in het onderwijs, en chaos en afbraak van een redelijk stelsel van de basis medische zorg. Nu dreigt een herhaling van dit wanbeleid, maar dan over de volle breedte van de economie. Het uitstel zal direct merkbaar zijn.

De inkomsten uit BTW zijn wel op de begroting van 2018 gebracht voor een bedrag van Srd 394 miljoen. De totale begroting voor 2018 bedraagt Srd 8,6 miljard, de inkomsten zijn begroot op Srd 5,5 miljard. Door nu de BTW uit te stellen, dalen de inkomsten naar 5,1 miljard. De reeds droevige dekking van de begroting van 64% zal verder dalen naar 59%. Dit betekent dat voor elke Srd die de regering wenst uit te geven, zij slechts 59 cent heeft.

Wat betekent dit? De economische crisis zal erger worden. Prijzen zullen elders verhoogd worden, bijvoorbeeld in brandstof. Het drama aan het einde van elke maand, waarbij groepen hun geld niet ontvangen, zal blijven bestaan, mogelijk verergeren. En de credit ratings zullen verder weg glijden.

De VHP eist van de regering een goede voorbereiding en een helder uitgewerkt BTW draaiboek: goede wetgeving, goede voorlichting en vooral goede afspraken met een ieder die onder deze nieuwe indirecte belastingheffing in Suriname zal vallen.

De VHP wenst een succesvolle en goed besproken transformatie dat wanneer de BTW wordt ingevoerd, dat daadwerkelijk de omzetbelasting simultaan vervalt. Maar ook dat de loon- en inkomstenbelasting voor zelfstandigen zoals beloofd ook worden verlaagd, zodat de koopkracht van de burger intact blijft.

Tevens mag de invoering van BTW niet leiden tot verhoging van prijzen van goederen en diensten.

Het is de hoogste tijd dat de regering stopt met deze moonwalk naar de afgrond, en de economie herstelt met een serieus bezuinigingsplan, een integraal crisisbeheersingsplan en het efficiënter maken van het overheidsapparaat. Tevens zal de regering het mes moeten zetten in haar kanker van verspilling en een spoedige aanvang maken naar onderzoek van de verschillende corruptiegevallen.

VHP

'Minister Gopal heeft geen toverstok, maar kennelijk is er wel een andere tovenaar op het ministerie'

Belfort (ABOP): 'Ik vermoed echt dat recente inbraak een inside job is geweest'

'Ministerie heeft vanaf de heroprichting in 2010 met vier gewezen ministers nooit gefunctioneerd'


ABOP-Assembleelid Edward Belfort heeft sterke vermoedens, dat de recente inbraken op diverse afdelingen van het ministerie van Sport- & Jeugdzaken het werk zijn van mensen binnen de organisatie zelf. 

'Ik vermoed echt dat het een inside job is, want wie anders wist dat er zoveel geld en spullen daar werden opgeslagen? Vooral de wachters moeten flink aan de tand gevoeld worden door de politie. De nieuwe minister Lalinie Gopal heeft geen toverstok, maar kennelijk is er wel een andere tovenaar op het ministerie', zegt Belfort maandag 16 april 2018 in het  Dagblad Suriname.

Op maandag 9 april werd bekend, dat er Srd 180.000 is ontvreemd uit een kluis van de afdeling Administratieve Diensten, welke gevestigd is aan de Johan Adolf Pengelstraat. Afgelopen dagen is er ook ingebroken in de dependance van Sportzaken op het Will Axwijk Sportcentrum (Sosis), de vestiging van Sportzaken in de Anthony Nesty Sporthal en in de afdeling van Jeugdzaken te Hockeystraat.

Belfort voert aan het jammer te vinden, dat Gopal pas enkele dagen is aangetreden en dit soort zaken zich voordoen. Hij hoopt niet, dat de bewindsvrouwe hierdoor in een dip raakt. Tegelijkertijd vraagt hij zich af waarom zoveel geld in de kluis op de afdeling Administratieve Diensten werd opgeslagen.

Hij benadrukt, dat het ministerie vanaf de heroprichting in 2010 met vier gewezen ministers nooit heeft gefunctioneerd. 'Geen van de ministers was geschikt voor dat ministerie en met deze minister houd ik ook mijn hart vast. Ze lijkt echt niet sportminded, maar ik kan mij vergissen. Ik hoop alleen dat zij goede mensen om zich heen heeft om het ministerie te kunnen draaien.'

De politicus zegt verder, dat er ook weinig financiële middelen zijn op de begroting, waardoor Gopal ook niet meer zal kunnen presteren dan haar voorganger Joan Dogojo. 'Ze is in feite alleen maar geaccommodeerd om geld te verdienen, maar beleid gaat zij niet kunnen maken want er is geen geld. Eind december gaat u zien: bijna 0% realisatie.'

Ondanks een medische crisis in Venezuela floreert de cosmetische chirurgie-industrie

'Helft van mijn patiënten komt uit Brazilië, Colombia, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de VS'


'We raden aan, dat ze zelf antibiotica en ontstekingsremmende pillen voor de postoperatieve periode brengen'


Venezuela kampt met een ernstig tekort aan geneesmiddelen op recept en medische basisbenodigdheden. Maar, naarmate deze medische crisis verslechtert, floreert de cosmetische chirurgie-industrie. 

Yanuaria Verde krijgt maakt haar huis op orde, zodat alles netjes is als ze thuiskomt uit de kliniek. Het 26-jarige Venezolaanse model zal haar vierde cosmetische operatie ondergaan.

Yanuaria maakt zich zorgen over het mooi houden van haar uiterlijk, en ze zegt dat inflatie met vier cijfers haar niet belet de operatie te ondergaan die ze wil. 'Prijzen zijn hier veel goedkoper dan in andere landen', legde het model uit. 'Ik betaal met mijn spaargeld, dat in dollars is dankzij mijn werk als model. Als ik geen toegang had tot buitenlandse valuta, dan zou ik het niet eens hebben over een operatie.' Deze keer krijgt ze een buikcorrectie en liposuctie in haar armen en benen. Alles voor minder dan 2.000 dollar. Haar eerdere cosmetische ingrepen hebben haar geleerd voorbereid te zijn.

'Hier in Venezuela is het probleem niet wat er gebeurt in de operatiekamer, maar het vinden van de postoperatieve behandeling. In mijn laatste drie operaties nam ik geen antibiotica of wat dan ook.'

De cosmetische chirurgie is booming in Venezuela, gevoed door Venezolanen met toegang tot dollars, en buitenlanders die naar het land reizen op zoek naar een deal. De devaluatie van de Venezolaanse bolivar en de vraag naar Amerikaanse dollars hebben de kosten van cosmetische chirurgie verlaagd tot  de minst dure ter wereld.

Cosmetisch chirurg Garbis Kaakedjian zegt, dat bijna de helft van zijn patiënten uit Brazilië, Colombia, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de VS komt. De meesten van hen willen een borstvergroting, en hoewel hij zegt dat hij geen moeite heeft om de implantaten te krijgen, waarschuwt hij zijn patiënten wel voor wat zij mee moeten nemen.

'We informeren patiënten uit het buitenland altijd over het tekort aan medicijnen in Venezuela en we raden aan, dat ze zelf antibiotica en ontstekingsremmende pillen voor de postoperatieve periode brengen', zegt de chirurg. 'Het is gemakkelijker voor hen om het medicijn in hun land te krijgen. Hier zou het onmogelijk zijn.'

Hoewel mode en schoonheid luxe zijn voor de meeste Venezolanen, zijn gezien de huidige economische crisis veel haar, veel make-up en cosmetische chirurgie populairder dan ooit voor degenen die het kunnen betalen.

Voor deelnemers aan schoonheidswedstrijden en modellen zoals Yanuaria, wordt cosmetische chirurgie gezien als cruciaal voor succes op gebieden die perfectie bevorderen. En voor de cosmetische chirurgen van Venezuela gaat het zakendoen beter dan ooit.

(Suriname Mirror/CGTN America/YouTube)

Zestien vrachtwagens en grondverzetmachines in zuiden Chili in brand gestoken

(Bron foto: Radio Mitre)
Achter brandstichting zitten vermoedelijk Mapuche die teruggave eisen van hun voorouderlijk land


Zestien vrachtwagens en graafmachines zijn in de nacht van zondag op maandag 16 april 2018 in het zuiden van Chili, bij Vilcún, in brand gestoken, zei de politie maandag, in een gebied waar inheemse Mapuche-activisten de teruggave eisen van hun voorouderlijk land.

Volgens de politie zijn acht tot tien gemaskerde mannen het terrein van een houtbedrijf op gegaan, hebben de wachter bij de ingang bedreigd en wapens afgevuurd, voordat ze 12 vrachtwagens en 4 grondverzetmachines in brand staken.
De brandstichting werd snel aan de kaak gesteld door de gouverneur van de regio Araucania, waar de meeste Mapuche-gemeenschappen geconcentreerd zijn. 'Dit is een terroristische aanslag ... het is geen normale misdaad, het is een geplande handeling met voorbedachte rade', zei gouverneur Luis Mayol.

Ter plekke vonden onderzoekers een pamflet ter ondersteuning van Mapuche-leider Celestino Cordova, die in 2013 werd veroordeeld voor brandstichting waarbij waarbij een oudere boer en zijn vrouw werden gedood. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar.


Het pamflet is ondertekend door CAM (Coordinadora Arauco-Malleco), een radicale groep die zich toelegt op het herstel van de voormalige Mapuche-landen, die verschillende aanslagen op zware machines in de regio heeft uitgevoerd, bosbouwbedrijven heeft verdreven en zelfs de controle over sommige gebieden van het land heeft overgenomen.Tijdens een recent bezoek aan de regio heeft president Sebastian Pinera plannen aangekondigd om de strenge anti-terreurwetten van Chili uit te breiden die bijna uitsluitend zijn toegepast op Mapuche-groepen en hun landprotesten.

De hervormingen verruimen de harde regels opgelegd door de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990) om opstandige groepen te bestrijden. Maar, ondanks onderzoek naar verschillende aanvallen, heeft de politie niet kunnen bewijzen dat ze werden uitgevoerd door terreurgroepen.


Vorig jaar werd activistisch leider Hector Llaitul zes weken gevangen gezet op beschuldiging van het uitvoeren van verschillende aanvallen. Maar, hij werd vrijgesproken nadat bleek dat de politie het bewijsmateriaal tegen hem en 10 anderen had gemanipuleerd in een zaak die vragen opriep over politiegedrag in het zuiden van het land.


De staat wordt al lang beschuldigd van het vervolgen van de Mapuche-inheemsen, die eeuwen geleden grote delen van Chili bestuurde, maar die sindsdien zijn gemarginaliseerd. De Mapuche vormen zeven procent van de bevolking van Chili, maar bezitten slechts vijf procent van hun voorouderlijk land. Ze worden beschouwd als de vroegste inwoners van delen van Chili en Argentinië en hebben historische claims tegen de autoriteiten opgeëist voor territoria en rechten.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

(Suriname Mirror/AFP/Radio Mitre/Twitter/YouTube)