zaterdag 6 juli 2019

Eerste vlucht Panamese Copa Airlines geland op J.A. Pengelluchthaven

Copa Airlines opent de deur naar Panama en bestemmingen in de VS

(Bron foto's: J.A. Pengelluchthaven)

De eerste vlucht van het Panamese Copa Airlines is zaterdagmiddag 6 juli 2019 geland op de J.A. Pengelluchthaven. Het vliegtuig kreeg de gebruikelijke welkomst waterstralen van de brandweer, zo bericht Starnieuws. Copa Airlines opent de deur naar Panama en bestemmingen in de VS.

Een van de passagiers is minister Vijay Chotkhan van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Hij had namens Suriname in januari het contract met Copa Airlines getekend. Chotkan was toen directeur van NV Luchthavenbeheer. Ook minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme was aan boord.

 Suriname is nu onderdeel van het Copa Airlines -netwerk dat uit 81 bestemmingen bestaat. Directeur van NV Luchthavenbeheer Timothy Mendonca verwacht heel veel personenverkeer van Copa.


Dit past helemaal in het streven van Luchthavenbeheer om tegen 2030, 1 miljoen passagiers per jaar te verwerken via de Johan AdolfPengelluchthaven Nu is dat onder de 500.000 passagiers per jaar.Braziliaanse zanger en 'vader van Bossa Nova' Joao Gilberto (88) overleden

Gilberto sterft thuis na een tijdlang strijden tegen gezondheidsproblemen


De Braziliaanse zanger en componist Joao Gilberto, beschouwd als een van de vaders van het Bossa Nova-genre, is overleden. Zijn kinderen bevestigden zijn overlijden in Rio de Janeiro eerder vandaag, zaterdag 6 juli 2019, op 88-jarige leeftijd. 


Gilberto stierf thuis na een tijdlang strijden tegen gezondheidsproblemen.


Zijn zoon, Marcelo Gilberto, bevestigde het tragische nieuws op Facebook. Hij schreef: 'Mijn vader is overleden. Zijn gevecht was nobel, hij probeerde zijn waardigheid te behouden in het licht van het verliezen van zijn soevereiniteit.'Evenals Marcelo wordt Gilberto overleefd door zijn twee andere kinderen, Bebel en Luisa.

In de jaren vijftig schreef hij het eerste Bossa Nova-nummer met de titel Bim-Bom. Het genre, wat 'nieuwe trend' betekent, is een muziekstijl afgeleid van samba en jazz die de nadruk legt op melodie in plaats van percussie.
(Suriname Mirror/O'Globo/Metropoles/Twitter/YouTube/Facebook)

Ajax-aanwinst Quincy Promes haalt uit naar Johan Derksen: ‘Grootste clown in de voetbalwereld’

'Die jongen heeft het eigenlijk nog nergens waargemaakt, geen speler die Ajax beter maakt'


De bekende voetbal Johan Derksen, voormalig voetballer, die na zijn actieve spelerscarrière naam maakt als sportjournalist en voetbalanalist,  uitte dit weekeinde forse kritiek op Quincy Promes en dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij Promes. 

De zomeraanwinst van Ajax heeft zaterdagmiddag 6 juli 2019 via Instagram gereageerd op Derksen en steekt onder meer de draak met diens carrière als voetballer en het ongeluk dat de voetbalanalist eerder dit jaar overkwam. Ajax telde eerder deze transferperiode maximaal 17,2 miljoen euro neer om Promes over te nemen van het Spaanse Sevilla.


'Daar heb ik geen vertrouwen in', reageerde Derksen dit weekeinde tegenover Veronica Inside op die transfer. 'Die jongen heeft het eigenlijk nog nergens waargemaakt, in het Nederlands elftal ook nooit. Hij stond in Spanje niet in de basis. In Rusland schoot hij er nog weleens een in, al zagen we daar zelden beelden van. Maar, ik vind Promes geen speler die Ajax beter maakt.' 

De inhoudelijke kritiek van Derksen is kennelijk volledig verkeerd gevallen bij Promes, die zaterdagmiddag via Instagram hard uithaalt naar de zeventigjarige analist.

Promes, 27 jaar, plaatste een drietal Instagram Stories, waarin hij uithaalt naar Derksen. 'Johan diksnor Derksen is de grootste clown in de voetbalwereld', schreef de aanvaller van Ajax in zijn eerste Instagram Story.


De uitlatingen van Derksen zaten hoog bij Promes, want de international van het Nederlands elftal besloot voor zijn tweede Instagram Story het internet te raadplegen. Promes deelde een printscreen van de Wikipedia-pagina van Derksen en had overduidelijk lol om diens vroegere spelersloopbaan. Derksen diende als verdediger SC Cambuur, BV Veendam, Haarlem, SV Meppen en MVV Maastricht.

Daarmee was Promes echter nog niet klaar. In zijn derde en laatste Instagram Story deelde hij een foto van een zichtbaar gehavende Derksen, begeleid met de tekst: ‘Ik wens jou wel het beste, meneer Derksen'. Derksen liep in april een zware hersenschudding en lichamelijk letsel op, nadat hij in zjin huis van een trap was gevallen.

Overigens heeft Promes alle Instagram Stories inmiddels verwijderd.....

Guatemalteekse onderminister van Binnenlandse Zaken gearresteerd

(Bron foto: Twitter)
Remberto Ruiz verdacht van opdracht geven voor moord op vakbondsman Manuel de Jesús Ramírez


De Guatemalteekse onderminister van Binnenlandse Zaken is gearresteerd, omdat hij wordt verdacht van het geven van de opdracht voor de moord op een vakbondsman, zo meldt de aanklager van Guatemala. Remberto Ruiz zou opdracht hebben gegeven voor het doodschieten van Manuel de Jesús Ramírez.


Op 1 juni 2012 werd Ramírez door meerdere mannen doodgeschoten toen hij zijn huis verliet. De vakbondsman was verwikkeld in een rechtszaak tegen de organisatie voor rechtshulp waarbij Ruiz op dat moment een hoge functie bekleedde.


Naast de onderminister zijn nog twee mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord.


De baas van Ruiz, minister van Binnenlandse Zaken Fernando Lucero, zegt dat Ruiz onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. 'Ook heeft het werk dat Ruiz toen deed, geen verband met wat hij nu voor het ministerie doet', aldus Lucero.


Kort na zijn aanhouding werd Ruiz onwel, melden Guatemalteekse media. Hij werd daarom overgebracht naar een kliniek in plaats van de gevangenis.

(Suriname Mirror/La Hora/Twitter/AD/El Periodico/Soy502)

Argentijnse visserijsector strijdt tegen plannen 'strategische corridors' in havens Patagonië voor Chinese vissersvloot

(Bron foto: MercoPress)
'Het kan niet dat haven- en operationele faciliteiten worden verleend aan Chinezen die rechten en belangen Argentinië niet respecteren'


De Argentijnse visserijsector bundelt haar krachten om vermeende plannen te ontmaskeren om de Chinese vissersvloot in de Zuid-Atlantische Oceaan, 'strategische corridors' in de havens van Patagonië te verlenen voor de ondersteuning en het onderhoud van hun schepen, meldt pescare.com.ar

De visserijsector beweert, dat de Chinese vloot hoofdzakelijk actief is langs 201 mijl van de Exclusieve Economische Zone van Argentinië, zonder respect voor het behoud, in het bijzonder met betrekking tot grensoverschrijdende, soorten. Blijkbaar overweegt de Argentijnse regering Chinese schepen strategische toegang te geven tot de havens van Patagonië voor diensten en voorraden. Met dit in gedachten stuurde de industrie waarschuwingsbrieven naar president Mauricio Macri, naar minister van Productie en Arbeid Dante Sica en naar het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.


'Het is niet mogelijk om haven- en operationele faciliteiten te verlenen aan diegenen die herhaaldelijk hebben bewezen dat ze de rechten en belangen van Argentinië niet respecteren, inclusief illegale visserijactiviteiten in onze EEZ, inspecties ontwijken en uiteindelijk moeten worden vervolgd', aldus de visserijsector.

Het verlenen van faciliteiten aan de Chinese vloot, geschat op ongeveer 350/450 schepen die langs 201 mijl kust opereren, zou een expliciete erkenning en instemming met die aanwezigheid in de zone betekenen. 'China is een bekende protagonist van deze praktijk en de belangrijkste actor die betrokken is bij illegale, niet-aangegeven en niet-gereguleerde activiteiten', schrijft de sector in de brief aan de president.


De aanwezigheid van zo'n 350/450 buitenlandse vissersvaartuigen is zeer negatief voor natuurbehoud en over grote afstanden trekkende soorten, zoals inktvis. Ze werken vanaf november, zonder respect voor seizoensroosters, zelfs niet als de inktvisvisserij gesloten is.

De vloot opereert met forse subsidies van de overheid van Peking, en concurreren openlijk en voordelig in verschillende markten, met producten uit Argentinië.

Argentijnse havens zijn al verzadigd in normale werkomstandigheden en het toestaan ​​van 100, 200, 300 extra schepen zou de situatie alleen maar verergeren. Andere logistieke overwegingen zijn de beschikbaarheid van containers en de frequentie van containerschepen. Tenslotte zou het verlenen van havenfaciliteiten aan de Chinese vloot hun productiekosten verlagen, die al werken met een handicap in arbeid en fiscale kwesties.

Daarom vragen de Argentijnse visserijkamers dat de regering de mogelijkheid ontkent strategische corridors te creëren voor de logistieke ondersteuning van Chinese schepen en mogelijke alternatieven te negeren.

(Suriname Mirror/MercoPress/Pescare/Twitter)

SLM betreurt 'diverse ongegronde' media over kwestie Lau

'Publiceren van berichtgevingen zonder enige verificatie kan leiden tot onnodige ruis binnen de samenleving'


Ofschoon de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij NV inhoudelijk niet wil ingaan op de redenen van het op non-actief stellen van algemeen directeur Gerard Lau, zegt het bedrijf in een vandaag, zaterdag 6 juli 2019, uitgebracht persbericht de 'diverse ongegronde berichtgevingen zoals die zijn verschenen in de media' te betreuren, zo schrijft Starnieuws.

'Deze berichtgevingen berusten niet op juistheid van de gebeurtenissen welke ertoe hebben geleid dat de raad van commissarissen - binnen zijn bevoegdheden- ertoe is overgegaan tot een bepaalde statutaire handeling.'

De SLM stelt, dat ter voorkoming van verdere misvattingen en het onnodig berokkenen van schade aan alle bij deze betrokken partijen:

'Als gevolg van diverse beleidsmatige en statutaire perikelen binnen de SLM, waarbij de RvC en de algemeen directeur vooralsnog niet kunnen komen tot een vergelijk, heeft de rvc van de SLM N.V. besloten de algemeen directeur dhr. K.T. (Gerard) Lau tijdelijk te ontlasten van zijn werkzaamheden. 

Alhoewel Dhr. Lau weliswaar nog in functie is, is deze echter niet actief van karakter. Voorts wordt benadrukt dat het besluit van de rvc helemaal niet gestoeld is op enige vliegtuigkeuze en betreurt ten stelligste dat de regering ten onrechte wordt meegesleurd in dit geheel. De staat Suriname is aandeelhouder van het bedrijf en vervult de aan haar toebehorende rol binnen de toegestane perken. 

Het publiceren van berichtgevingen zonder enige verificatie kan leiden tot onnodige ruis binnen de samenleving. 

De SLM spreekt daarom de hoop uit, dat in het vervolg er verificatie van de verkregen informatie wordt gepleegd bij de daartoe geëigende personen of instanties, alvorens dergelijke berichten te publiceren. In dit stadium wenst de SLM niet inhoudelijk in te gaan op betreffende casus.'

Lau die nog geen jaar geleden is benoemd tot algemeen directeur bij de SLM is woensdag 3 juli per direct op non-actief gezet. Het perscommuniqué van de SLM is de eerste reactie van partijen over deze kwestie. Zijn contract verloopt op 9 juli.

Bijna 1.000 Colombiaanse mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders ontvangen doodsbedreigingen

(Bron foto: Twitter)
'Noodzakelijk om te geloven wat de pamfletten zeggen, ze mogen niet worden genegeerd'

Bijna 1.000 Colombiaanse mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders hebben volgens de Ombudsman van het land doodsbedreigingen ontvangen. Tijdens een evenement met sociale leiders in Cali zei Ombudsman Carlos Negret (Defensoría del Pueblo) woensdag 3 juli 2019, dat 983 sociale leiders persoonlijke bedreigingen hebben ontvangen en hebben gezegd, dat het 'noodzakelijk is om te geloven wat de pamfletten zeggen, ze mogen niet worden genegeerd'. 

Sinds de Congresverkiezingen van vorig jaar in maart waren 481 mensenrechtenactivisten het slachtoffer van een vorm van agressie, de overgrote meerderheid door doodsbedreigingen. Twintig van hen werden vermoord en 13 overleefden moordaanslagen.


Sinds 2016, het jaar waarin de guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) ermee instemde om zijn wapens neer te leggen, zijn volgens de Ombudsman 462 leiders vermoord.

Negret benadrukte de bijzondere kwetsbaarheid van vrouwelijke leiders zoals Maria del Pilar Hurtado, wiens moordaanslag in de noordelijke provincie Cordoba tot een nationale golf van verontwaardiging leidde.


De opmerkingen van de Ombudsman kwamen een dag na de schorsing van de burgemeester van de stad waar Del Pilar woonde, te midden van vermoedens dat hij verbonden kon zijn met de doodseskaders die zijn stad terroriseerden.


Hoewel geweld tegen gemeenschapsleiders, mensenrechtenverdedigers en journalisten niets nieuws is in Colombia, namen de moorden toe na de demobilisatie en ontwapening van de FARC. Veel van de moorden worden toegeschreven aan paramilitaire groepen en doodseskaders die historisch banden hebben met grootgrondbezitters, politici en extreemrechtse elementen in de veiligheidstroepen.

Meer dan 50 van de vermoorde leiders waren boeren die een programma promootten dat coca-telers legale gewassen en plattelandsontwikkeling beloofde als ze ermee instemden om het gewas dat het basisingrediënt is voor cocaïne te verwijderen. Een van de hoofdredenen van de massamoord is de voortdurende stigmatisering van sociale leiders en mensenrechtenverdedigers, bijvoorbeeld door de controversiële voormalige president Alvaro Uribe, die mensenrechtenverdedigers beschuldigde van alles van 'roddelaars' tot 'woordvoerders van terrorisme'.


(Suriname Mirror/La Republica/Colombia Reports/RCN Radio/Twitter/YouTube)

Kostbare en duurzame Russische donatie medisch apparatuur aan ‘s Lands Hospitaal

(Bron foto's: 's Lands Hospitaal)
Couveuse Afdeling beschikt nu over ge-update apparatuur om kwaliteit leven baby's te verhogen


De Couveuse afdeling van ‘s Lands Hospitaal beschikt nu over ge-updated apparatuur om de kwaliteit van het leven te verhogen van baby’s die op deze afdeling verpleegd worden. Dit is mogelijk gemaakt door een donatie van de Russische overheid aan ‘s Lands Hospitaal. Ook de Operatiekamer profiteert van deze geste. De schenking die sinds vorig jaar november werd opgestart, werd deze week een feit nadat de medische apparatuur door de Russische technici in elkaar werden gezet, het personeel in het gebruik ervan werd getraind en de overdracht vrijdag 5 juli 2019 plaatsvond, zo bericht 's Lands Hospitaal. 

Het gaat exact om 4 baby incubators met weegschaal, 4 neonatale fototherapie bestralers, 4 neonatale infrarood verwarmingen, een kunstmatig longventilatie-apparaat voor neonants dat is gedoneerd aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en een multifunctioneel apparaat voor inhalatie-anesthesie. De schenking vertegenwoordigd een waarde van 136.350 Amerikaanse dollar.Algemeen directeur drs. Dayansankar Mathoera raakt niet uitgesproken over de ontvangen geste. 'Omdat 's Lands Hospitaal in de eerste plaats een gespecialiseerd ziekenhuis voor moeder en kindzorg is, ontvingen we dit aanbod met open armen en binnen de kortste keren (zelfs geen week) hadden we het formele verzoek om donatie van de neonatale uitrusting ingediend, inclusief medische uitrusting zoals CPAP, neonatale patiëntmonitoren, pediatrische patiëntenmonitors en neonatale blaasbalgstroopapparaat.'

Bij de symbolische overdracht van een warmte lampapparaat waren aanwezig minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, de vertegenwoordigster van de Russische ambassade voor Brazilië en Suriname, Jenna Chekova, de onderdirecteur van Volksgezondheid, drs. Robert Mohamed, de vertegenwoordigster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Sachi Soekhoe, de medisch directeuren van ‘s Lands Hospitaal en AZP, respectievelijk Soenita Nannan Panday-Gopisingh en Lindy Liauw Kie Fa en de Russische technici Andrey Gordin en Ivan Pogudin, hoofd Technische Ondersteuning en Service. Deze technici hebben naast het in elkaar zetten van de apparaten ook een presentatie verzorgd in ‘s Lands Hospitaal over medische apparatuur en andere producten waaronder stalen bruggen en gebouwen die hun bedrijf fabriceert en aanbiedt.

Directeur Mathoera bedankte alle actoren van de Russische delegatie, de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken, Marc Waaldijk, honorair consul van Suriname voor Rusland en de eigen medewerkers van de Technische Afdeling en Inkoop, in het bijzonder de manager van Inkoop Marvin Madikson en manager Angela Sluisdom van de Projectafdeling.

Mathoera verzekert dat de gedoneerde medische apparatuur in hoge mate zal bijdragen tot de uiterste professionele zorg die in ons ziekenhuis wordt geëist. 'Het zal zeker onze capaciteiten verbeteren, met name de neonatale zorg, maar ook de zorg in de operatiekamer. We kunnen u verzekeren dat we goed gebruik zullen maken van de apparatuur. Bedankt voor de donatie. Spasibo za podarok' ('Bedankt voor het geschenk'), besloot hij.

Directeur Nannan Panday-Gopisingh overhandigde houten plaquettes met daarin het reliëf van het logo van ‘s Lands Hospitaal aan de Russische delegatie die heel verrast en blij hiermee zijn.

PAR-Statenlid Pauletta, Curaçao, wil duidelijkheid regering over plannen panden Curaçaohuis Den Haag

'De drie panden aan de Badhuisweg en Wagenaarsweg zijn onder de waarde te koop gezet'


Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Zita Jesus-Leito (PAR) moet duidelijkheid verschaffen over de plannen die het kabinet heeft met de panden van het Curaçaohuis aan de Badhuisweg, de Wagenaarsweg en de Prinsegracht in Den Haag, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 6 juli 2019.

In een brief aan de minister stelt PAR-Statenlid Ana Maria Pauletta vragen over de intenties van het kabinet ten aanzien van deze drie panden, of het de bedoeling is dat het Curaçaohuis weer teruggaat naar de Badhuisweg en Wagenaarsweg en hoe het zit met het onderhoud van de panden.

'De drie panden aan de Badhuisweg en Wagenaarsweg zijn onder de waarde te koop gezet en gedurende de Statenvergadering van 26 september 2017 is de verkoop ervan stopgezet. Dit resulteerde in een rechtszaak die het land won', zo schrijft de parlementariër in haar brief aan de minister.

'We moeten ons bewust zijn van het feit dat we vanwege wanbeleid uit het verleden voor enorme kosten zouden moeten hebben opgedraaid, maar ook te maken zouden hebben gehad met het verlies van meer dan 4 miljoen én van drie gebouwen.' Pauletta bezocht de panden tijdens haar recente bezoek aan Nederland.

Tweede Kamer neemt na uren vergaderen toch de Rijkswet Koninkrijksgeschillen aan

Slechts de PVV en Forum voor Democratie stemmen tegen


De Tweede Kamer heeft gisternacht de Rijkswet Koninkrijksgeschillen toch aangenomen. De Kamer trok zich uiteindelijk niets aan van het advies van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties om de stemming uit te stellen, omdat door een aangenomen amendement een ‘flinke wijziging’ van de Wet op de Raad van State noodzakelijk is, aldus vandaag, zaterdag 6 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Het amendement-Thijssen was een compromis tussen de parlementen van de landen in het Koninkrijk over de geschillenregeling. Bij de Raad van State van het Koninkrijk moet een nieuwe Afdeling Koninkrijksgeschillen in het leven worden geroepen. Daarin wordt de Caribische invloed verdubbeld ten opzichte van het kabinetsvoorstel, waarin de Afdeling advisering de geschillen zou beoordelen met daarin de staatsraden van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Bij geschillen tussen landen en het Koninkrijk zullen volgens het amendement naast de drie staatsraden bij de Raad van State van het Koninkrijk nog eens drie ‘staatsraden in buitengewone dienst’ worden aangewezen door Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Verder maken de gewone leden van de Afdeling advisering deel uit van de nieuwe afdeling.

De Afdeling Koninkrijksgeschillen wordt voorgezeten door de vicepresident van de Raad van State (RvS).

In de tweede termijn van het debat over het wetsvoorstel had Knops aangedrongen op uitstel van de stemming, omdat anders de RvS voor de voeten wordt gelopen. Als er ook over de wet zou worden gestemd, moest de staatssecretaris het amendement ontraden. Er is immers een wetswijziging nodig voor de Wet op de Raad van State en daarover is nog geen overleg geweest met RvS. De Kamer leek daar mee akkoord te gaan, maar besloot uiteindelijk toch anders. Iets voor vier uur vrijdagochtend werd de wet aangenomen met alleen tegenstemmen van PVV en Forum voor Democratie.

Het was de allerlaatste stemming van de Tweede Kamer voor het zomerreces. Naast het cruciale amendement-Thijssen werden nog enkele amendementen aangenomen.


Aantal belangstellende partijen om exploitatie Isla op Curaçao over te nemen is laag - Er zijn slechts twee bezoeken van kandidaat-operators geweest

Er is wel meer belangstelling voor de exploitatie van de terminal bij Bullenbaai


Het Antilliaans Dagblad schrijft vandaag, zaterdag 6 juli 2019, dat de algemene indruk van de geïnteresseerde partijen van de petroleuminstallaties van de Isla, de mogelijkheid om zaken te doen en de kwaliteit van de aanwezige arbeidskrachten, positief is. Toch is het aantal belangstellende partijen om de exploitatie over te nemen laag. 

Dit kregen de werknemers van Refineria Isla gisteren te horen tijdens twee informatiesessies georganiseerd door overheidsnv Refineria di Kòrsou (RdK) en de Project Management Organization (PMO), die speciaal is opgericht in verband met de zoektocht naar een nieuwe operator over minder dan zes maanden.

Uit de reacties tot nu toe valt op te maken, dat de eerste drie jaar van IMO 2020 (International Maritime Organization) de hoofdreden vormt om de exploitatie over te nemen. Dat betreft de toegestane brandstof voor emissiereductie bij zeeschepen. Isla is in staat stookolie te produceren die aan de nieuwe norm voldoet. Voor het overige is er geen interesse om bij de overname direct al miljarden te investeren om daarmee de installaties te upgraden. Aldus de RdK/PMO-presentatie.

De investeringen die nodig zijn om de Isla op lange termijn operationeel te houden vergen haalbaarheidsstudies door de operator. Wel is er meer belangstelling voor de exploitatie van de terminal bij Bullenbaai. 'Echter, hier werken ongeveer 50 personen', waarmee RdK wil aangeven dat het qua werkgelegenheid slechts een fractie is van de circa 1.000 werknemers op het terrein van de raffinaderij.

Partijen krijgen te horen dat Isla, Bullenbaai en CRU een totaalpakket betreft dat wordt aangeboden. Tot nu toe zijn er twee bezoeken van kandidaat-operators geweest. Met de codenaam ‘Klara’ en de codenaam ‘Fiona’. De komende weken worden meer bezoeken verwacht. Er zijn tien zogeheten ‘process letters’ uitgegeven ter begeleiding van het uitbrengen van een ‘non-binding proposal’.

Gajadien (VHP) over niet verlenen quorum: 'Af en toe is het belangrijk om NDP-fractie spiegel voor te houden'

'Het niet verlenen van quorum moet als een protest gezien worden over de gang van zaken'

'In de haast om zaken door te drukken worden vergaderingen uitgeschreven die niet goed voorbereid worden'


Waarnemend fractieleider van de VHP Asiskumar Gajadien zegt vandaag, zaterdag 6 juli 2019, op Starnieuws, dat af en toe het belangrijk is om de NDP-fractie een spiegel voor te houden. Op grond daarvan werd gisteren geen quorum verleend voor de voortgang van de openbare vergadering in de Assemblee. 

'Het gaat om een politiek instrument. De NDP heeft 26 zetels veroverd tijdens de verkiezingen in 2015. Daarnaast er er een samenwerking met de BEP. De NDP maakt gebruik van drie zetels die aan Pertjajah Luhur toebehoren om quorum te kunnen hebben. De NDP-fractie heeft nooit willen meewerken om het Terugroeprecht toe te passen, ondanks het vonnis van de rechter', aldus Gajadien.

Hij stelt, dat vanaf het begin er ook een dispuut is met de leiding van De Nationale Assemblee (DNA) over de lijfelijke aanwezigheid van Assembleeleden in de zaal. Gisteren bleek weer, dat leden de presentielijst getekend hadden, maar toen hun namen voorgelezen werden, waren ze niet in de zaal aanwezig. 'Ik was wel in de zaal, maar had de presentielijst niet getekend', zegt de politicus. Hij voert aan dat het niet verlenen van quorum als een protest gezien moet worden over de gang van zaken.

Ook is het zo, dat er vergaderingen worden uitgeschreven op dagen waarop doorgaans niet wordt vergaderd. De vergaderdagen van De Nationale Assemblee zijn in principe dinsdag en donderdag, behalve als het om de begrotingsbehandeling gaat of een wet met spoedeisend karakter. In de haast om zaken door te drukken, worden volgens Gajadien vergaderingen uitgeschreven die niet goed voorbereid worden.

'Dat bleek donderdag weer. De wijzigingsvoorstellen over de Comptabiliteitswet waren niet goed afgestemd met het ministerie van Financiën. Ik heb toen ook kritiek geleverd op Financiën, maar nu blijkt, dat vanuit de leiding van DNA geen goede afstemming is gepleegd. Hier heeft minister Gillmore Hoefdraad ook publiekelijk op gewezen. Ook zegt de bewindsman dat vergaderingen worden opgedrongen zonder goede afstemming', stelt Gajadien. De vergadering werd drie uren geschorst donderdag om afstemming te plegen, terwijl dit moest gebeuren voordat wordt besloten om te vergaderen.

De politicus hoopt dat de leiding van De Nationale Assemblee lering trekt uit het gebeurde van deze week, want geen van de twee wetten die afgehandeld zouden worden, zijn inhoudelijk behandeld.

President Bouterse: 'Suriname staat ervoor open om samenwerking met de VS te versterken'

(Bron foto's: NII)
Bouterse brengt felicitaties over aan regering en bevolking VS in verband met viering 243e Onafhankelijkheidsdag


President Desi Bouterse heeft zijn felicitaties overgebracht aan de regering en de bevolking van de VS in verband met de viering van de 243e Onafhankelijkheidsdag van de VS afgelopen donderdag. Bouterse heeft tijdens zijn toespraak op de residentie van de Amerikaanse ambassadrice Karen Lynn-Williams het een waar genoegen genoemd om deze herdenkingsdag te mogen vieren, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 5 juli 2019.

Hij gaf aan, dat Suriname ervoor openstaat om de samenwerking met de VS te versterken. 'Op basis van de vele voordelen die Suriname biedt voor de regio en de wereld, hebben de betrekkingen tussen Suriname en de VS dan ook veel potentieel om op veel gebieden een sterker strategisch partnerschap tot stand te brengen. In onze wereld waar de zoektocht naar meer middelen, zoals hernieuwbare energie, water en gezonde ecosystemen hoog op de agenda staat, mag het enorme potentieel van Suriname niet worden onderschat', aldus president Bouterse.

'De betrokkenheid van de particuliere sector van de VS in de winningssector is de afgelopen decennia al een productieve geweest. Suriname heeft vele multinationals verwelkomd in de goudwinning en offshore olie-exploratieactiviteiten. Op dit moment is de VS de grootste belegger in de extractieve sector in Suriname.'

'Het is mijn verwachting dat de recente ontwikkelingen in het Guyana-bekken met betrekking tot de immense bevestigde en geprojecteerde reserves van koolwaterstoffen een belangrijke spelwissel zullen vormen in de geostrategische betrekkingen tussen landen in Noord- en Zuid-Amerika”' aldus de president.

SLM algemeen directeur Gerard Lau vooralsnog twee maanden geschorst

Lau wordt door RvC een aantal fundamentele zaken verweten

* Begroting 2019/2020 niet goedgekeurd
* Vertegenwoordiger van concurrent Panamese COPA Airlines als consultant voor onderhandelingen met Boeing aangetrokken


De Raad van Commissarissen (RvC) van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), onder leiding van Rachel Kolf-Deira, vindt het verweer van algemeen directeur Gerard Lau over diverse taken niet steekhoudend. Dit zal worden gerapporteerd aan de algemene vergadering van aandeelhouders die over de positie van Lau zal beslissen. In afwachting hiervan is de directeur voor twee maanden geschorst. In deze periode mag Lau het werkterrein niet betreden. Hij heeft ook geen toegang tot het kantoor, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 6 juli 2019.

Lau zou verschillende fundamentele zaken worden verweten. Zo vindt de RvC, dat er geen goed doordacht strategisch plan is dat de toekomstvisie van de SLM weergeeft. Volgens Lau komt dit, omdat er nog geen keuze was gemaakt met welk type vliegtuig het bedrijf verder zal gaan en markten zal aanboren. De RvC vindt dat een meerjarenbeleidsplan niet afhangt van een vliegtuigkeuze voor één route.

Lau heeft volgens de RvC het nagelaten om tijdig een begroting in te dienen voor 2019/2020, hetgeen een statutair vereiste is. De gepresenteerde cijfers zouden ook onduidelijk zijn, waardoor er steeds aanpassingen werden gedaan. Dit heeft ertoe geleid dat de begroting niet is goedgekeurd, omdat er nog een finale versie moest komen.

Ook zou er niet voortvarend zijn gewerkt aan de ETOPS-certificering (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards) van de SLM.

De RvC vindt ook dat de SLM inkomsten misloopt door het ontbreken van een concreet uitgewerkte route netwerkuitbreiding.

Het aantrekken van een vertegenwoordiger van het Panamese COPA Airlines als consultant voor onderhandelingen met Boeing, is volgens de RvC een ernstig 'conflict of interest'. Benadrukt wordt, dat geen enkele consultant van de SLM een link mag hebben met een directe concurrent van het bedrijf. Dit is onacceptabel voor de vertegenwoordigers van de aandeelhouder.

Er is zonder toestemming en in strijd met de instructie van de RvC een contract aangegaan door Lau met het bedrijf Camo Solutions voor consultancy en uitvoering van de uitfasering van de A340-300.

Het wachten is nu op de algemene aandeelhouders vergadering om te beslissen over het lot van Lau. Het is intussen duidelijk dat het doek is gevallen voor Lau. Hij is een jaar geleden benoemd tot algemeen directeur van de SLM.

Boothouders die leerkrachten in binnenland vervoeren dreigen met actie - Overheid weer laat met betaling

'We hebben ons geld nodig om benzine te kopen en kunnen pas daarna het werk garanderen'


Boothouders die leerkrachten in het binnenland vervoeren, weigeren mogelijk binnenkort uit te varen. Zij hebben te maken met achterstallige betaling vanuit de overheid. 'We hebben ons geld nodig om benzine te kopen en kunnen pas daarna het werk garanderen', zegt boothouder Reinier van Dalen van het Boven-Surinamegebied vandaag, zaterdag 6 juli 2019, in de Ware Tijd. 

Aan het begin en eind van elk kwartaal zorgen de boothouders voor het transport van de leerkrachten. Daarnaast zijn zij belast met verhuizingen van onderwijzers naar andere dorpen. 'Er zijn boothouders die hun betaling van augustus en september hebben gekregen, maar daarna hebben ze geen geld meer gezien', zegt Van Dalen. Hij schat dat er in het Boven-Surinamegebied ongeveer dertig boothouders zijn.

Volgens Van Dalen houden functionarissen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de boothouders voor, dat zij hun werk met betrekking tot de betaling reeds hebben gedaan en dat het ministerie van Financiën tot uitbetaling moet overgaan.

'De prijs van brandstof is intussen gestegen, maar de hoogte van de betaling blijft dezelfde', aldus Van Dalen.

Ook Robby Pinas, die leerkrachten vervoert in het Cotticagebied, wacht op zijn betaling. 'Ik heb een onderneming en als ik niet word betaald, is dat lastig', zegt hij. Pinas duimt dat hij binnenkort wordt betaald en ziet graag dat de overheid geen financiële achterstand meer creëert.

Pogingen om Julius Pahalwankhan, onderdirecteur Technische Diensten van het ministerie, gisteren via verschillende kanalen te bereiken bleven vruchteloos, aldus de krant.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'Inzake fractiepositie Waidoe heb ik niet incorrect gehandeld'

'Ik heb op basis van het Ordereglement gehandeld'

Waidoe voert namens fractie Pertjajah Luhur het woord, maar maakt deel uit van NDP-fractie


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vindt niet dat zij incorrect heeft gehandeld door niet op te treden tegen William Waidoe die namens de fractie van Pertjajah Luhur (PL) het woord voerde dinsdag. Geerlings-Simons zei gisteren, dat zij op basis van het Ordereglement heeft gehandeld. Zij las de brief voor waarin niet expliciet is opgenomen, dat Waidoe geen deel meer uitmaakt van de PL-fractie. Dit schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 6 juli 2019.

Assembleelid Ingrid Karta-Bink (PL) heeft eerder gezegd, dat de Assembleevoorzitster de kluts totaal kwijt is. Zij heeft toegestaan, dat Waidoe namens de PL-fractie heeft gesproken in het parlement. Waidoe maakt echter deel uit van de NDP-fractie.

Geerlings-Simons verklaarde gisteren, dat de indruk wordt gewekt dat zij niet begrijpt wat ze doet. Zij legde uit, dat bij de samenstelling van De Nationale Assemblee de fracties worden gevormd. Binnen PL was er vanaf het begin onenigheid. Indien de samenstelling van de fractie verandert, dan moet op basis van het Ordereglement dit doorgegeven worden aan de voorzitter.In de brief van de PL staat alleen wie de fractieleider is en wie waarneemt. Verder is aangegeven, dat alleen Paul Somohardjo en Karta-Bink namens de fractie in commissies zitting hebben. Deze zaken zijn intussen ook doorgevoerd. In de brief is niet meegedeeld dat Waidoe geen deel uitmaakt van de fractie.

Geerlings-Simons deelde mee, dat zolang de PL-fractie niet duidelijk maakt dat Waidoe geen deel uitmaakt van de fractie, zij niet anders kan handelen. Zij zegt volgens de regels te werken.

De Assembleevoorzitster vond het nodig voorlichting te geven aan de gemeenschap tijdens agendapunt mededelingen. De vergadering vond geen voortgang, omdat er niet genoeg leden waren om rechtsgeldig te kunnen vergaderen. Op de agenda stond behandeling van de Wet op de Rekenkamer van Suriname. PL komt nog met een antwoord op de mededeling van Simons