zondag 22 september 2019

Drie woningbranden in Paramaribo binnen zes uur - Geen gewonden

Huizen uitgebrand in Mr. Eduard J. Brumastraat, dr. Sophie Redmondstraat en Drambranders- gracht 


In een tijdbestek van zes uur waren er vanochtend, zondag 22 september 2019, drie woningbranden in Paramaribo. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, aldus de Ware Tijd en Waterkant.net.

De eerste brand woedde rond vier uur aan de Mr. Eduard J. Brumastraat. Een laagbouwwoning van hout opgetrokken ging in vlammen op. De brand sloeg over naar een tweede pand naast het perceel, maar kon op tijd worden geblust door de brandweer.


Enkele uren daarna, rond acht uur, woedde woningbrand aan de dr. Sophie Redmondstraat. Daar stond een hoogbouw in lichterlaaie toen de brandweer ter plaatse arriveerde. Ook daar werd met man en macht gewerkt door de brandweerlieden, zodat de brand beperkt bleef tot deze woning.

Nadat de brandweer uitgeblust was en om ongeveerr negen uur naar de kazerne terug reed, werd rook waargenomen in de Drambrandersgracht waar een woning in brand stond. Het vuur was binnen een kwartier onder controle.

De oorzaak van de drie woningbranden is niet bekend. Ook is niet bekend of de woningen verzekerd waren. De politie heeft de branden in onderzoek.

VHP-conferentie vervat genomen besluiten in resolutie

(Bron foto's: VHP)
'Het blijft noodzakelijk om te blijven bouwen aan eenheid'


Op de VHP-conferentie 'Nationale verbroedering: kansen en uitdagingen’ zijn gisteren diverse besluiten genomen die vervat zijn in een resolutie. Drie van de zes concrete voorstellen die gedaan zijn, kunnen het beste na de verkiezingen van mei 2020 worden uitgevoerd, onder nieuw leiderschap, concludeerde Stanley Raghoebarsing die de resolutie voorlas, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 22 september 2019.


De conferentie in het Lalla Rookh-centrum heeft de volgende besluiten genomen:

1. Alle burgers, ouders, religieuze groepen, maatschappelijke groepen, media en politici worden opgeroepen om in hun dagelijks leven en in hun omgeving voort te gaan om vertrouwen, begrip en eenheid te bouwen tussen bevolkingsgroepen, etnisch en anderszins.
2. Onderzoeksinstellingen en media in het bijzonder worden opgeroepen om onderzoek en constructieve dialoog over het onderwerp verbroedering en eenheid aan te moedigen.
3. Politici en politieke partijen worden opgeroepen de verbinding tussen verbroedering met idealisme, rechtvaardigheid, oprechtheid, inclusiveness en consensus te blijven bewaken, en met elkaar samen te werken tot wederopbouw en verdere ontwikkeling van ons land.
4. De conferentie beveelt aan, de proclamatie van de ‘Dag van Nationale Eenheid’ of een Dag van Surinamers, waarbij we onze culturele rijkdom massaal en nationaal vieren, het resultaat van verbroedering met eenheid demonstreren, op 21 september, de ‘Internationale Dag van de Vrede’. Suriname kan het voorbeeld zijn en blijven voor de regio en de wereld dat een bevolking, ongeacht achtergrond, cultuur, taal en erfenis, tolerant kan zijn en elkaar kan omhelzen als mensen, als Surinamers.
5. De conferentie beveelt aan, het opzetten van een Nationaal Museum voor de Surinaamse politieke geschiedenis en cultuur, als inspiratie plaats om te bezinnen en te leren.
6. De conferentie beveelt aan, het creëren van een Nationale Helden Park, en één per district, als recreatieoord voor de bevolking, maar voornamelijk ter herinnering aan hetgeen onze voorgangers hebben gedaan, opgeofferd om vandaag vrij en met opgeheven hoofd in het land te wonen en werken.


Op de conferentie zijn inleidingen verzorgd door de voorzitters Chandrikapersad Santokhi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en dominee Diana de Graven. Een panel bestaande uit Maurits Hassankhan, Fidelia Grand Galon, Stanley Soeropawiro, Sharda Ganga, René Artist, Ruth Wijdenbosch en Chuanrui Wang discussieerde onder leiding van Harry Mungra.

Inleiders, panelleden en aanwezigen discussieerden met elkaar over het belang van verbroedering voor een vreedzaam land.

Op de conferentie is vastgesteld dat:
Verbroedering een praktisch, religieus en spiritueel begrip is, waarbij een samenleving gebouwd wordt op liefde, begrip en vertrouwen, en niet op macht een geld.
Verbroedering is in de naoorlogse geschiedenis van Suriname een van de leidende begrippen geweest. Het is een praktische concept geweest van met name Jagernath Lachmon en Johan (Jopie) Pengel, en heeft geleid tot rust, consensus en ontwikkelingskansen voor alle groepen. Pengel sprak over integratie.
Verbroedering heeft nut gehad in het verleden, het is tegelijk vooral essentieel voor een goede toekomst. Die praktische invulling van verbroedering heeft de meest stabiele perioden in de Surinaamse ontwikkeling opgeleverd. Het begrip is verbonden met waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid. Uit voorbeelden die tijdens de conferentie genoemd worden blijkt, dat de gemeenschappen van marrons en inheemsen niet alleen bekend zijn met het concept van verbroedering en consensusdemocratie, maar voorbeelden aangeven hoe dat in hun gemeenschappen de dagelijkse praktijk is.

'Suriname onderscheidt zich in verdraagzaamheid en broederschap, zeker in het Caribisch Gebied. Wij zijn ons niet altijd voldoende bewust van die waarde. Toch blijven er in de gemeenschap onder de oppervlakte ook nog gevoelens van wantrouwen en vooroordelen. Het blijft noodzakelijk om te blijven bouwen aan eenheid. Dit is een opdracht niet alleen aan politici, maar het begint met onderlinge bekendheid en begrip, thuis en op school', staat in het slotdocument.

Minister Parmessar bespreekt ontwikkelingen binnen rijstsector met SPBA-voorzitter Oemraw

(Bron foto: LVV)
Parmessar zoekt afnemers voor de rijst in Panama, Cuba, Venezuela en Rusland


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vrijdag de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrinandan Oemraw, voor een regulier onderhoud ontvangen op het ministerie. Er is van gedachten gewisseld over de ontwikkelingen binnen de rijstsector, aldus LVV zaterdag 21 september 2019.

De bewindsman deelde de voorzitter enkele zaken mee die in een korte periode vanaf zijn aantreden als minister gerealiseerd zijn. Ten aanzien van het inzaaiseizoen spreekt de minister de hoop uit, dat hij spoedig wordt geïnformeerd over het inzaaischema. Dit zal belangrijk zijn voor de rijstsector.

Oemraw hield de minister enkele van de problemen in de sector voor.
Het aanvoerkanaal voor de boeren ligt plat. De middenstandspolder en Wageningen hebben een tekort aan water. Derhalve wordt voorgesteld om de sluizen 1 x 24 uur open te stellen, zodat er volledig water kan worden gepompt naar de gebieden.
Het testen van het water. Het water moet iedere dag gemeten worden, zodat die eventueel kan worden bijgesteld. De Corantijnpolder heeft geen sluisdeur met als gevolg dat het water overloopt.

De voorzitter wilde van de minister weten of de boeren gaan inzaaien of niet. Afhankelijk van de installatie van de waterpompen van Wageningen zullen die reeds in oktober in werking treden. Er zal een proefperiode zijn voor het draaien van de eerste nieuwe pomp. Half november moeten alle drie pompen in werking zijn.

De minister deelde de voorzitter mee, dat hij bezig is afnemers te zoeken voor de rijst, hij voert op dit moment gesprekken met Panama, Cuba, Venezuela en Rusland. Hierdoor zullen de boeren een betere padieprijs aangeboden krijgen.

Beleidsadviseur Arthur Zaalmijn, die als facilitator vanuit het ministerie voor de rijstsector is aangewezen, vergadert de komende week met alle actoren binnen de sector. Op agenda staat het bespreken van het beheer van de waterschappen en het finaliseren van het inzaaischema.

Vicepresident Adhin ontvangt eredoctoraat van Lovely Professor University te Phagwara, Punjab, India

Adhin: 'We hebben een sterker en invloedrijker India nodig'


'We hebben een sterker en invloedrijker India nodig, een die al eeuwen een baken is zoals in de Vishwa Guru en welke in de huidige moderne wereld nog steeds geldt.' Dit is de boodschap die vicepresident Ashwin Adhin Indiase studenten van de Lovely Professor University (LPU) meegaf. De vicepresident is op uitnodiging van deze hogeschool op een driedaags bezoek in India, waar hij een eredoctoraat in ontvangst mocht nemen vanwege zijn afstudeeronderzoek in Vedische wetenschappen en ook een lezing mocht verzorgen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zondag 22 september 2019.Vicepresident Adhin benadrukte zijn Indiase afkomst en zei dat het zijn onwrikbare overtuiging, dat er een sterker en invloedrijker India nodig is. Hij gaf ook mee, dat Surinaamse Indiërs trots zijn op hun culturele wortels uit 'Bharat' (de historische naam van India) en klaar staan ​​om alle beschikbare kansen te benutten om hun bestaande culturele en economische banden met India als grote natie en wereldmacht te versterken. Adhin zei daarbij, dat menselijke eenheid en universele broederschap, om een wereld vrij van geweld en conflicten te bereiken, sinds mensenheugenis grote mannen hebben bewogen.


De vicepresident, die op dinsdag 17 september in India arriveerde, kreeg donderdagavond een diner aangeboden in de Indiase hoofdstad New Delhi. Hier waren verschillende ministers, rechters van het Hooggerechtshof en vooraanstaande burgers aanwezig.

De LPU is gevestigd in de Phagwara in de Indiase staat Punjab. Het is de grootste particuliere universiteit in het land en heeft eerder eredoctoraten overhandigd aan onder meer de presidenten van Mauritius en Afghanistan, de Dalai Lama, de premiers van Dominica en Lesotho alsook voormalige vicepresident en president van India. LPU is tevens de eerste particuliere universiteit die het voorrecht had om het 106e Indian Science Congress te organiseren. Ook is het de eerste particuliere president die een inauguratie mocht huisvesten, namelijk die van premier Shri Narendra Modi.


Ahhin mocht na zijn lezing ook titels overhandigen en onderscheidingen doen aan promovendi, gouden medaillewinnaars, academici en LPU-studenten. Hij werd betiteld als een groot voorstander van natievorming, patriottisme, cultureel behoud en culturele diversiteit. Verder als iemand die de nadruk legt op het belang van de rol van cultuur voor ontwikkeling, waardering voor elkaars erfgoed en het stimuleren van het bereiken van gemeenschappelijke doelen door actieve en collectieve participatie van individuen.

De vicepresident had als boodschap aan de studentengemeenschap over de hele wereld: 'Sta op, ontwaak en stop niet totdat het doel is bereikt.' Zijn lezing vond plaats in de koninklijke lounge op de universiteitscampus in New Delhi.Vicepresident Adhin vertrok vanuit Israel naar India. In Israel werd hij met zijn delegatie i

Na terugkomst in Suriname vertrekt de vicepresident naar New York waar hij namens president Desi Bouterse de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal toespreken, op 26 september.

Guyanese drugsbaron Shaheed ‘Roger’ Khan weer in hechtenis

(Bron foto's: Demerara Waves)
Khan verdacht van twee moorden in Guyana in 2005 en 2006


De Guyanese drugsbaron Shaheed ‘Roger’ Khan arriveerde vrijdag op de internationale luchthaven van Guyana vanuit Miami, Florida (VS), maar werd meteen weer aangehouden door de Guyanese politie. Hij wordt verdacht van moord op bokscoach Donald Allison en op de Afro-Guyanese mensenrechtenactivist Ronald Waddell. 

Zijn advocaat Glen Hanoman geeft aan, dat Khan op geen enkele wijze betrokken was bij de moorden. Terwijl de politie meer juridische informatie aan het inwinnen is, blijft Khan in hechtenis, meldt Demerara Waves in twee uitgebreide artikelen gisteren, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 22 september 2019.

Een Guyanese getuige Selwyn Vaughn had in een Amerikaanse rechtbank verklaard, dat Khan hem een van de keren gevraagd had om de locatie van Allison te traceren.

Vaughn stelde Khan op de hoogte over de locatie van Allison en kort daarna gingen enkele gewapende mannen af op het slachtoffer.

Allison werd op 8 september 2005 doodgeschoten buiten de Ricola Boxing Gym in Agricola te Demerara. Een andere keer vroeg Khan naar de locatie van Waddell. Ook hij werd kort daarna vermoord.

Waddell werd op 10 januari 2006 in zijn auto neergeschoten te Subryanville, Georgetown. Op basis van deze handelingen ontstond het vermoeden bij Vaughn dat Khan de twee moorden heeft laten plegen. Volgens de raadsman van Khan heeft dit vermoeden geen wettelijke grondslag. Bovendien waren deze verklaringen in een totaal ander proces afgelegd dat geen verband had met de strafzaak van Khan. Volgens de advocaat waren de verklaringen irrelevant voor deze strafzaak van Khan. Daarom werd hij daarover niet gehoord en is er dus ook geen wettig bewijs.

Khan werd gelinkt aan de voormalige Guyanese PPP/C-regering en de toenmalige minister van Volksgezondheid, Leslie Ramsammy. Zo zou Ramsammy als overheidsfunctionaris toestemming gegeven hebben voor de invoer van spionage-apparatuur die werd gevonden in een voertuig waarin Khan en anderen zich verplaatsten. Ramsammy heeft dit steeds ontkend.

Khan heeft zo'n tien jaar van zijn opgelegde gevangenisstraf van 15 jaar uitgezeten in een Amerikaanse gevangenis. In 2006 werd hij in Suriname gearresteerd en uitgezet via Trinidad & Tobago. Op verzoek van de federale autoriteiten in de Verenigde Staten werd hij op luchthaven Piarco aangehouden op verdenking van drugshandel.

Chinese delegatie uit zusterstad Zhejiang op bezoek bij commissariaat Paramaribo-Noordoost.

Districts- commissaris Nerkust hoopt op aantal nieuwe projecten

Nerkust denkt aan fietspadenproject en projecten op gebied van eco-toerisme en stadsverfraaiing


Er is al zeker 21 jaar een stedenband tussen Paramaribo en de Chinese stad Hangzhou, in de provincie Zhejiang, aldus districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost. Hij had vrijdag een Chinese delegatie uit Zhejiang op het commissariaat op bezoek, aldus Starnieuws vandaag, zondag 22 september 2019.

* De stad ligt ongeveer 180 kilometer ten zuidwesten van de Chinese metropool Shanghai. In 2017 heeft Hangzhou een geregistreerde populatie van 9,5 miljoen inwoners, waarvan 7,9 miljoen in de stad zelf. Vergeleken met 2005 is het aantal inwoners in de stad zelf meer dan verdubbeld. Hangzhou is een van de bekendste en welvarendste steden van China, en staat vooral bekend om de natuurlijke en groene omgeving. De stad heeft ook een stedenband met Boston (VS), Weert (Nederland) en Kaapstad (Zuid-Afrika).* 

Nerkust geeft aan, dat er in de afgelopen periode al een aantal ontwikkelingsprojecten is uitgevoerd, waardoor een hechtere samenwerkingsband is ontwikkeld. Hij noemt met name het safe city project en het mobile payment project. Suriname is een van de eerst landen in de regio dat het mobile payment systeem gebruikt, het werkt perfect en is super veilig. 'Vandaar dat wij het ook promoten en de samenleving vragen hiermee te werken'. zegt de dc.

Binnen de samenwerking wordt momenteel gekeken naar een fietspaden project. Zowel Paramaribo als Zhejiang hebben weinig fietspaden, legt Nerkust uit. 'We kijken welke wegen in de rustige buurten getransformeerd kunnen worden tot ‘only bycile’ wegen, maar niet door de hoofdwegen. Je hebt dan een netwerk voor fietsen, waar mensen zich veilig kunnen verplaatsen.' Een ander voordeel is dat het ook goed is voor de gezondheid om te bewegen, vult Nerkust aan.

Ook stelt de dc projecten op het gebied van eco-toerisme en stadsverfraaiing in het vooruitzicht. 'Uiteindelijk moeten we werken aan de opbouw van ons land en wie ons de ondersteuning kan geven, moeten we met open armen aannemen. Hoewel Paramaribo een kleine stad is, kijken wij ook waar wij van toegevoegde waarde kunnen zijn op hetgeen dat zij hebben, dat krijgen we van China wel te horen.'

De dc legt uit dat de stedenband relatie gezien moet worden als een 'zuster-zuster relatie'. 'Je bent er als familie om elkaar te helpen en om te trekken, afhankelijk van wat er is wordt de ondersteuning gegeven aan elkaar.'Ook ambassadeur Liu Quan van China geeft aan erg enthousiast te zijn met het bezoek van de delegatie uit Zhejiang aan Suriname. De diplomaat zegt, dat de ontmoeting erg goed was en dat het zeker de relatie tussen de twee landen zal versterken.

De ambassadeur maakte meteen van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat de provincie Zhejiang heel erg bekend is op het gebied van technologie, digitale economie, toerisme, veeteelt, landbouw, visserij en onderwijs. Zhejiang heeft volgens hem ook nog een hoge mate van productie en staat op dit gebied op nummer vier in heel China.

Man (35) opgepakt verdacht van verzenden cocaïne in postpakket

Verdachte bood 14 augustus pakket met 50 gram cocaïne ter verzending naar Nederland aan


De 35-jarige R.E. is dinsdagmiddag 17 september door rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade aangehouden. De man heeft op 14 augustus een postpakket ter verzending naar Nederland aangeboden bij één van de postbedrijven in Paramaribo. 

Tijdens controle door de Douane recherche werd 50 gram cocaïne aangetroffen in het postpakket. Dit meldt het Korps Politie Suriname zaterdag 21 september 2019.

Deze zaak werd voor verder onderzoek overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade.

Na uitgewerkte informatie hebben de rechercheurs het woonadres van E. achterhaald, waarna hij is aangehouden ter voorgeleiding.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

14-Jarige jongen verhangt zich met pangi

Ouders hadden gedreigd jongen naar politie te brengen vanwege 'ontoelaatbare handelingen'


De Ware Tijd bericht vandaag, zondag 22 september 2019, dat de veertienjarige A.P. zich gistermiddag thuis heeft verhangen in een zijstraat van de Welgedacht A-weg in het district Wanica. 

De vermoedelijke aanleiding hiertoe zou zijn, dat de ouders van het slachtoffer hadden gedreigd de jongen naar de politie te brengen. Dit nadat een jongere zus de ouders op de hoogte had gebracht van ontoelaatbare handelingen die door A.P. zouden zijn gepleegd.

De moeder zou met de overige kinderen naar de buren zijn geweest en liet de jongen alleen thuis achter. Een jongere broer keerde na enige tijd terug naar huis om iets te halen en zag zijn broer bengelend aan een pangi.

Nadat er alarm was geslagen, probeerde een buurtbewoner de jongen nog te reanimeren, maar zonder succes. Een arts stelde de dood vast.

De politie van De Nieuwe Grond onderzoekt de zaak.