dinsdag 9 januari 2018

Nationale vrije dagen 2018 in Suriname

De data van de feestdagen Idul Fitre en Idul Adha zijn onder voorbehoud. Dit heeft te maken met het zien van de maan met het blote oog. Deze twee feestdagen worden in overleg met de verschillende islamitische verenigingen bepaald.

Edgar Davids (44) heeft een nieuwe vriendin

(Bron foto: Vimeo)
Model Malou van der Tas: 'We maken een reis door Zuid-Amerika op dit moment'


Edgar Davids (44) heeft een nieuwe vriendin. De oud-voetbalinternational heeft volgens FHM een relatie met model Malou van der Tas (23). De redactie van het mannenblad kwam de twee tegen op Instagram-foto’s vanuit zonnige oorden.

Bij navraag bevestigt Van der Tas de relatie. 'Ik wil er liever niet teveel over zeggen. We hebben er bewust voor gekozen het stil te houden, maar we zijn inderdaad gelukkig samen. We maken een reis door Zuid-Amerika op dit moment', aldus het 23-jarige model. Onder andere is Suriname aangedaan.

A post shared by Malou van der Tas (@malou.maud) on


Malou woont in Amsterdam en verdient haar geld als HR-manager voor een luxe dameshorlogemerk. Edgar volgt een opleiding voor coach betaald voetbal. De twee zouden naar verluidt zo verliefd zijn dat er al plannen zijn om samen te gaan wonen.

Voor Malou had de Surinaams-Nederlandse Edgar relaties met modeontwerpster Olcay Gulsen (met wie hij zelfs twee jaar verloofd was), actrice Halina Reijn en model Annebel Cunha. Uit zijn relatie met Sarah Hagens kreeg de voormalig topvoetballer zoon Gyatso (16).

A post shared by Malou van der Tas (@malou.maud) on


A post shared by Malou van der Tas (@malou.maud) on
(Suriname Mirror/AD/Instagram/De Telegraaf/FHM)

Districtscommissaris Jurel, Para, slaat alarm over ontbreken wetgeving inzake controle zwaar verkeer

Jurel vraagt volksvertegenwoordigers voorstellen te doen aan regering om te komen tot regelgeving


De wegen en bruggen in het district Para worden kapotgereden en de veiligheid van weggebruikers is in gevaar gebracht. Ook de electricteitskabels van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) en kabels van Telesur worden steeds stuk getrokken door onder andere vrachtwagens met containers.  De bewoners van de inheemse dorpen moeten het ontgelden, door af en aan te reizen over de bijna onbegaanbare wegen. Controle en sanctie op zwaar transport ontbreekt, zo bericht het commissariaat van Para vandaag, dinsdag 9 januari 2018.

In de maand december zijn enkele zware aanrijdingen geweest met vrachtvoertuigen. Een daarvan was de botsing van een dieplader met bulldozer tegen een personen wagen en een passagiersbus (zie foto top).

Op de primaire wegen is continu transport van rondhout, sedimenten, brandstof en andere grote ladingen bestemd voor bedrijfsvoeringen in Para en de grensdistricten.
Gebleken is dat de veiligheidsactoren niet adequaat kunnen optreden tegen overtreders van de maximaal toegestane aslast, vanwege het ontbreken van formele wetgeving en controlefaciliteiten.

De politie beschikt niet over weegbruggen/weegmatten en andere faciliteiten om overtreders staande te houden en beslaglegging te plegen.

Er is steeds gepoogd om de conditie van de wegen in het achterliggend gebied te besparen middels reducering van de houtproductie, maar deze maatregel is niet vastgelegd bij wet. Afspraken tussen de districtsleiding, het traditioneel bestuur en ondernemers worden vaak niet nageleefd.

De volksvertegenwoordigende organen in Para, de politie en de bestuursdienst hebben gisteren overleg gepleegd over zwaar transport in het district. Districtscommissaris Armand Jurel heeft de volksvertegenwoordigers gevraagd om de handen in elkaar te slaan en voorstellen te doen aan de regering om te komen tot regelgeving.

Hij zal in de komende dagen werkbezoeken afleggen in het Carolina gebied en zal overleg plegen met de traditionele besturen over deze kwestie.

Paraguay geniet weer van haar reuzen waterlelies

In 2006 waren de reusachtige waterplanten nog bedreigd

Hun terugkeer heeft een massa toeristen naar Piquete Cue in het centrum van Paraguay getrokken


Waterlelies (Yacar√© Irup√©) in de Paraguay lagune staan bekend om hun gigantische afmetingen en uitzonderlijke vorm. De reuzen lelies zijn terug, nadat ze in 2006 als bedreigd werden gekwalificeerd. De waterplanten, hun wetenschappelijke naam is Victoria cruziana, verscheen in een zijrivier van de Paraguay-rivier, 25 kilometer ten noorden van Asunci√≥n, de hoofdstad. 

Het ministerie van Milieu heeft persbureau The Associated Press vandaag, dinsdag 9 januari 2018, laten weten, dat de plant langzaam was verdwenen als gevolg van baggeren en bezoekers die de planten verzamelden.

Waterlelies in het gebied staan bekend om hun 1.5 meter-formaat en uitzonderlijke vorm. Hun terugkeer heeft een massa toeristen naar Piquete Cue in het centrum van Paraguay getrokken, waar ze foto's maken en bootexcursies betalen om de lelies van dichtbij te bekijken.


'Ik woon al sinds mijn kindertijd in het gebied. De buren en ik dachten dat de plant al uitgestorven was, maar hij is teruggekeerd', vertelde Antonio Benítez, een plaatselijke bewoner, aan The Associated Press (in het Spaans).

Toeristen zijn in groten getale getrokken om de gigantische waterlelies te zien. Agustin Gomez, een toerist, was verbluft door hun grootte. 'Dit zie je niet elke dag, of zelfs elk jaar, je ziet wel altijd lelies, maar niet zo veel, en niet zo enorm, sommige zijn twee meter breed', zei hij.

Lokale bewoners gebruiken de waterplant om een medicinale thee te maken waarvan zij geloven dat ze astma en bronchiale aandoeningen kunnen helpen bestrijden, maar de autoriteiten hebben gewaarschuwd dat degenen die het proberen te oogsten een boete kunnen krijgen.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)


(Suriname Mirror/BBC/Channel News Asia/YouTube)

Bond Beveilings- en Bijstanddienst Suriname en Politie Bond spelen harde financi√ęle kaart

'Wij willen geld zien, er is een te groot contrast in salarissen'

'Het is belachelijk dat een politieman Srd 20 ontvangt voor een nachtdienst terwijl dat binnen de zorg Srd 95 bedraagt'


'Wij willen geld zien. Er is een te groot contrast in salarissen. Het is allesbehalve rooskleurig binnen de diensten', stelt Sergio Gentle, waarnemend voorzitter van de Bond Beveilings- en Bijstanddienst Suriname (BBS). Hiermede kondigt hij keiharde onderhandelingen aan met het ministerie van Justitie en Politie voor de herwaardering voor politiefunctionarissen en het personeel van de BBS, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 9 januari 2018. 

Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB), onderschrijft dit. Gentle noemt de salarissen in de twee organisaties aan de lage kant. 'Een nachtdienst is een nachtdienst. Het is belachelijk dat een politieman Srd 20 ontvangt voor een nachtdienst terwijl dat binnen de zorg al Srd 95 bedraagt.' Hij beweert, dat dit contrast door FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) is ontstaan.

Ook zou de korpschef niet eens zoveel verdienen als een directeur van een GLO-loschool. 'Waar gaan we naartoe?'

Intussen heeft het bestuur van de SPB schriftelijk aan waarnemend minister Ferdinand Welzijn gevraagd om ontvangen te worden. De twee bonden sluiten gezamenlijk optrekken niet uit, als de minister geen moeite heeft om met beide bonden tegelijkertijd te onderhandelen, zegt Hellings.

Gentle die ook penningmeester is van de SPB zegt, dat beide bonden nagenoeg dezelfde problemen hebben, hoewel de BBS een gewapende dienst is en de politie een gewapende macht. Hij stelt verder dat zowel het personeel van BBS als de politiemensen sinds 2013 achteruit zijn gegaan in salaris, omdat de periodieken vanaf dat jaar zijn weggevallen. Ambtenaren met een bepaald aantal jaren in een bepaalde rang maakten aanspraak op een toelage.

Gentle zegt dat je nooit achteruit mag gaan in salaris. Volgens hem zijn bij de invoering van FISO de functies niet omschreven en laat dit systeem ruimte voor werkervaring. Alleen de gespecialiseerde diensten van de politie krijgen maandelijks een risicotoelage van Srd 90. 'We weten niet hoe wij uit dit dal zullen raken. Het is bijzonder triest gesteld binnen de beide diensten.'

’Venezuela zal blokkade snel opheffen’

Nederland niet ge√Įnformeerd over besluit verlengen blokkade

Venezuela bereid de blokkade onmiddellijk op te heffen zodra overleg tussen Caracas, Nederland en de eilandbesturen begint


Nederland gaat er vanuit dat Venezuela de blokkade met de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao snel zal terugdraaien. Dat zegt een woordvoerder van minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) in reactie op het besluit van Caracas om de blokkade tussen het land en het Koninkrijk te verlengen, zo bericht De Telegraaf vandaag, dinsdag 9 januari 2018.Nederland werd niet ge√Įnformeerd over dat besluit. 'Dat is teleurstellend', zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Desondanks spreekt het departement van ’constructieve gesprekken’ tussen het Koninkrijk en Venezuela. Die gesprekken gaan onder meer over smokkel tussen de eilanden en Venezuela. Nederland erkent dat die smokkel plaatsvindt. Het was een van de redenen voor de Venezolaanse president Maduro om de grenzen met het Caribische deel van het Koninkrijk te sluiten.

De eilandbewoners raken door de blokkade in de problemen, omdat ze voor levensmiddelen voor een groot deel afhankelijk zijn van import vanuit de oliestaat.

'Wij gaan ervan uit dat, als er een gezamenlijke aanpak van de smokkel overeengekomen is, Venezuela de maatregelen zal terugdraaien.'

De Venezolaanse vicepresident Tarek El Aissami kondigde vandaag via Twitter aan, dat de verbindingen tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao afgesloten blijven. President Maduro stelde op 5 januari dat de verbindingen verbroken moesten worden voor een periode van 72 uur. Die leek vandaag af te lopen.

Volgens Maduro smokkelen criminelen waardevolle spullen en voedsel van Venezuela naar de eilanden. De vicepresident klaagt, dat er nog steeds geen bijeenkomst op hoog niveau is geweest over de problemen met de smokkel. Dat gesprek staat voor vrijdag gepland. Venezuela zou bereid zijn de blokkade onmiddellijk op te heffen zodra het beoogde overleg tussen Caracas, Nederland en de eilandbesturen begint.

Peruaanse vrachtwagenchauffeur (40) bekent schuld aan dodelijk busongeluk op kustweg Serpentín Pasamayo

(Bron foto: El Popular)
Bij ongeluk kwamen 52 mensen om het leven


Een Peruaanse chauffeur heeft bekend dat zijn vrachtwagen de bus raakte die vorige week van een klif viel ten noorden van de hoofdstad Lima. Bij het ongeluk kwamen 52 mensen om het leven. De 40-jarige trucker werd direct na het ongeluk gearresteerd, meldt onder andere de BBC vandaag, dinsdag 9 januari 2018.

Hij heeft toegegeven dat een van de wielen van zijn vrachtwagen de bus raakte, waarna die van de klif reed en honderd meter lager op het strand belandde.

Het ongeluk gebeurde op de kustweg Serpentín Pasamayo, in een bocht die in de volksmond ook wel de 'duivelsbocht' wordt genoemd.


De vrachtwagenchauffeur zegt dat hij rond de 50 kilometer per uur reed, iets boven de snelheidslimiet, en de bus te laat zag aankomen. Hij wordt verdacht van doodslag. Zijn voorrarrest is verlengd met negen maanden.


Slechts zes buspassagiers overleefden het ongeluk. Onder hen is een man die enkele seconden voordat het voertuig naar beneden viel, uit het raam sprong.

Omdat er geen weg is naar het strand, werden de slachtoffers weggehaald met een helikopter.

De Serpentín Mayo loopt langs de Stille Oceaan en geldt als een van de gevaarlijkste wegen van Peru. Langs de weg staan geen vangrails of andere barrières om te voorkomen dat voertuigen van de klif rijden. De autoriteiten hebben de weg na het incident gesloten en zijn van plan een veiligere weg aan te leggen.(Suriname Mirror/NOS/Peru21/BBC/El Popular/Twitter/YouTube)

Seedorf geen trainer Club Atl√©tico Paranaense in Brazili√ę door ‘exorbitante commissie’

Zaakwaarnemer Bruno Paiva gooit roet in het eten

 
Clarence Seedorf zou de nieuwe trainer worden van Club Atl√©tico Paranaense, maar de Braziliaanse club liet onlangs weten, dat het niet verder gaat met de Nederlander, maar met Fernando Diniz. De oud-international van het Nederlands elftal was de grote favoriet van de club; CAP legt echter uit, dat de tussenpersoon bij de onderhandelingen een 'exorbitante commissie' vroeg. 

'Tijdens de onderhandelingen werd CAP geconfronteerd met het negatieve gedrag van de zaakwaarnemer (de heer Bruno Paiva), die een exorbitante commissie voor bemiddeling eiste', zo luidt een deel van het uitvoerige statement van de club (zie onderaan).

CAP en Seedorf onderhandelden over een overeenkomst dat zou duren tot eind 2019. De zaakwaarnemer gooide echter roet in het eten.
 
Paiva zou volgens de club ook bij enkele spelers dwars hebben gezeten bij onderhandelingen. De club doet een noodkreet en zegt dat de voetbalmarkt op de schop moet, omdat slechts vijf of zes partijen ‘vol hebzucht’ de zaken van duizenden voetballers verkeerd vertegenwoordigen.

CAP spreekt van ‘gewetenloos gedrag’ van mensen die atleten en trainers ‘exploiteren’ en alleen maar aan zichzelf denken.

Seedorf moet dus op zoek naar een andere mogelijke werkgever. De voormalig middenvelder van onder meer Ajax, Real Madrid en AC Milan begon zijn trainersloopbaan in 2014 bij laatstgenoemde club. Na vijf maanden werd hij al uit zijn functie ontheven. Ook een avontuur bij Shenzhen FC was in 2016 van korte duur: Seedorf kreeg na zes maanden zijn congé. Sindsdien is hij werkloos.

http://www.atleticoparanaense.com/site/noticias/detalhe/45153/Esclarecimento-porque-a-alternativa-Seedorf-no-deu-certo

Esclarecimento porque a alternativa Seedorf n√£o deu certo

08/01/2018 - Imprensa CAP
O Clube Atl√©tico Paranaense vem a p√ļblico, em especial perante a sua torcida, apresentar as principais raz√Ķes que levaram √† exclus√£o da alternativa Seedorf no planejamento t√©cnico do futebol atleticano.
 
Com a sa√≠da de Paulo Autuori, o CAP foi ao mercado buscar um Coordenador e T√©cnico para a condu√ß√£o do futebol profissional. V√°rias op√ß√Ķes se apresentaram ao Clube e, dentre elas, a oferta dos servi√ßos de Clarence Seedorf, pelo intermedi√°rio do Sr. Bruno Paiva, representante da OTB Sports (empresa de gerenciamento de atletas e treinadores).
 
As tratativas caminhavam e Seedorf conheceu a estrutura e o projeto do CAP para as temporadas de 2018 e 2019, chegando at√© a definir as condi√ß√Ķes iniciais de sua contrata√ß√£o por interm√©dio do Sr. Paiva, com a confec√ß√£o, inclusive, de minuta contratual. Por√©m, durante as negocia√ß√Ķes, o CAP deparou-se com a conduta negativa do referido agente, que passou a exigir uma exorbitante comiss√£o pela intermedia√ß√£o. Nessa ocasi√£o, o CAP ainda tomou conhecimento de como o Sr. Paiva, tamb√©m agente e procurador do nosso ex-goleiro Weverton, conduziu a n√£o renova√ß√£o de seu contrato, al√©m das suas a√ß√Ķes de impedir a profissionaliza√ß√£o pelo Clube do garoto Marcos Antonio Silva Santos (o “Bahia”), que por conta da forma√ß√£o de excel√™ncia recebida, chegou at√© a Sele√ß√£o Brasileira Sub-17. Pr√≥ximo de alcan√ßar os 18 anos de idade (em junho de 2018), Bahia, influenciado por seus agentes, muito provavelmente romper√° sua forma√ß√£o desportiva e buscar√° subterf√ļgios para burlar a indeniza√ß√£o nacional por forma√ß√£o estabelecida na Lei Pel√© e fixar v√≠nculo desportivo no mercado estrangeiro, objetivando t√£o somente pagar custos b√°sicos de forma√ß√£o, (indeniza√ß√£o externa) em preju√≠zo t√©cnico, econ√īmico e financeiro do Clube Formador!
 
Vale dizer que, al√©m de Weverton e Bahia, Paiva tamb√©m adquiriu procura√ß√Ķes de outros atletas com forma√ß√£o no CAP — caso do lateral Sidcley Ferreira Pereira — possivelmente com o aux√≠lio de um ex-funcion√°rio, o Sr. Pedro Zalla, que atuou no Clube e hoje tamb√©m pertence ao grupo OTB Sports.
 
Exige o tema uma nota de reflex√£o, tanto para o CAP como para todos os clubes do futebol brasileiro, bem como √† CBF — que regulamenta a atua√ß√£o dos intermedi√°rios perante seus filiados — sobre a inescrupulosa conduta de certos agentes que, al√©m de explorarem economicamente atletas e treinadores, interv√™m negativamente em suas carreiras, direcionando-os para aquilo que melhor atenda a seus interesses financeiros pessoais. Tais agentes atuam de forma parasita sobre os j√° combalidos cofres dos clubes brasileiros, que, na √Ęnsia de obter bons resultados em campo, acabam cativos, compelidos a aceitar as exig√™ncias de valores absurdos de contratos de trabalho e comiss√Ķes maiores ainda. Enriquecem os agentes e empobrecem os clubes, que s√£o (e devem ser) os √ļnicos e verdadeiros protagonistas do futebol.
 
A Lei Pel√©, de 1998, originou o fim do “passe” e criou o instrumento para o fim da “escravid√£o” no futebol. Por√©m, o que se apresenta hoje √© que o “escravo” apenas mudou de “dono”. A CBF registra em torno de 800 nomes de agentes que atuam no controle dos atletas desde seu in√≠cio de carreira. Muitos meninos com 12 e 13 anos de idade j√° possuem agentes, com procura√ß√Ķes “compradas” com o dinheiro dos pr√≥prios clubes. Atualmente, o mercado do futebol est√° centralizado em 5 ou 6 grandes grupos de empres√°rios, que ditam as regras de mercado e dominam as rela√ß√Ķes entre clubes e atletas.
 
Algo deve ser feito!
 
Cabe aqui, o protesto formal do Clube Atl√©tico Paranaense contra esse nefasto e prejudicial sistema mercadol√≥gico estabelecido pela gan√Ęncia de quem nada contribui com o futebol — ao contr√°rio, dele apenas se alimenta. Compete aos clubes, seus dirigentes e √≥rg√£os reguladores tomarem medidas urgentes a respeito do “Mal” representado por essas intermedia√ß√Ķes e dar um “Basta!”, para o bem do futuro do futebol.

 
Mario Celso Petraglia
Presidente do Conselho Deliberativo
Clube Atlético Paranaense

 
(Suriname Mirror/Club Atlético Paranaense/voetbalzone.nl)

Racisme-'discussie' naar dieptepunt met kritiek op standbeeld Tilburgse priester Petrus (Peerke) Donders

(Bron foto: Rijksmonumenten.nl)
’Rechtopstaande witte man kijkt  hooghartig neer op een knielende zwarte man’

Het beeld is in 1926 (!) geplaatst en sinds 2002 een rijksmonument....


De discussie is nu pas, na bijna 100 jaar, losgebarsten - en tot een dieptepunt gezonken -  over het standbeeld van een ’witte man die neerkijkt op een knielende zwarte man’ in het Wilhelminapark in Tilburg. Het gaat om het standbeeld van Peerke Donders. Een bewoner doet zijn beklag vandaag, dinsdag 9 januari 2018, in het Brabants Dagblad

Volgens de bewoner representeert de ’rechtopstaande witte man die hooghartig neerkijkt op een knielende zwarte man’ koloniale en raciale verhoudingen. 'Dat hoort naar mijn mening niet thuis in de huidige openbare ruimte.' Het lijkt spijkers op laag water zoeken van iemand die duidelijk de relatie van Donders met de jongen niet kent. De zogenoemde discussie glijdt af naar een bedenkelijk niveau. En waarom nu pas die kritiek?


Afgebeeld is de bekende Tilburgse priester Petrus (Peerke) Donders. Het beeld is in 1926 geplaatst en sinds 2002 een rijksmonument.De Tilburgse Keti Koti-werkgroep is het eens met de bewoner: 'Wat het uitbeeldt, is superioriteit. De witte man, de katholieke kerk, die de zwarte man eronder houdt. Sta eens stil bij het effect dat dit nog steeds heeft.' Volgens een woordvoerster hoeft het beeld niet weg, maar moet er wel meer informatie gegeven worden. Deze Surinaamse stichting heeft ook, voor zover bekend, nimmer publiekelijk kritiek op het beeld geuit.

 Stichting Petrus Donders is het hiermee eens, en gaat zijn best doen een informatiebord te plaatsen. Volgens de stichting wordt het beeld wel verkeerd ge√Įnterpreteerd, want Peerke Donders ’hielp de melaatsen en de slaven letterlijk overeind’.

Op sociale media is inmiddels de discussie over het beeld losgebarsten. 'Zelfs Peerke is nu plotseling een hooghartige witte man. Het houdt nooit meer op, hè?', reageert een twitteraar. De stichting gaat overleggen met de gemeente, die het gesprek over het beeld wil aangaan.

(Suriname Mirror/Brabants Dagblad/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Oud-directeur Stichting Toerisme Suriname Armand Lie A Young terug voor een jaar


Voorzitster STS-bestuur: 'We troffen ongezonde organisatie met hoge schulden aan, zonder jaarverslagen en een slecht imago'


De nieuwe directeur van de Stichting Toerisme Suriname (STS) is Armand Lie A Young. Dit wordt bevestigd door Ann Hermelijn, voorzitster van het STS-bestuur dat in maart 2017 is aangesteld, zo meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 9 januari 2018.

'Toen Jerry A-Kum begin november vertrok, heb ik enige tijd waargenomen. Maar het is een ongezonde situatie dat het bestuur zit op de stoel van de directeur. Dus we hebben toen besloten om Armand te vragen ons voor een jaar te ondersteunen als directeur', zegt Hermelijn.

Lie A Young was al eerder directeur van STS. De stichting zit in een fase waarbij zaken op de rails gezet worden. Volgens Hermelijn is het beter om dat te doen met een directeur die de stichting kent. 'Wij zijn eigenlijk nog steeds bezig de organisatie te leren kennen. We hebben een ongezonde organisatie aangetroffen met hoge schulden, zonder jaarverslagen en met een slecht imago.'

Volgens de ontwerpbegroting van de overheid mag de stichting dit jaar Srd 1.605.000 besteden. Bitter weinig om de zaak draaiende te houden, zegt de STS-bestuursvoorzitster. 'We weten ook dat een toerisme-autoriteit heel hoog op de prioriteitenlijst staat van de regering, maar om dat te realiseren zijn geld, expertise en van alles en nog wat nodig. Die middelen staan nergens begroot.'

De transformatie van de STS in een toerisme-autoriteit is niet de taak van de STS, zegt Hermelijn. 'Dat is een taak van de overheid. Dus wat wij gaan proberen, is om te kijken hoe de stichting met dit budget relevant kan blijven.' Zij merkt op dat het haar streven is de stichting ook zonder overheidssubsidie draaiende te houden. 'Maar, dan moeten we zaken anders aanpakken dan tot nu toe het geval is geweest.'

Associatie Pluimvee Sector Suriname: 'Het jaar 2017 was slecht'

'We merken nog niets van de 40 procent importheffing'

'Invoering van standaarden voor kip en kipproducten moet nu eens worden ingevoerd'


'Slecht', zo omschrijft Peter van Dijk van de Associatie Pluimvee Sector Suriname het jaar 2017 in √©√©n woord, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 9 januari 2018. Hij zegt dat de producenten in de eerste maanden van het jaar met een enorm overschot zaten. Dit zou zijn ontstaan, omdat de aangekondigde ontmoediging van kipimport door de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij niet is doorgegaan. 

Eind 2017 zaten de producenten opnieuw met een overschot, ondanks de verhoging van de importheffing door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). 'Het gevolg hiervan is dat we verlies hebben geleden. We merken nog niets van de 40 procent importheffing. De prijs van sommige buitenlandse producten is op hetzelfde niveau van vóór de invoering van de maatregel gebleven. Het effect hebben we dus nog niet echt gezien.'

Het overschot is volgens Van Dijk wel iets minder, mogelijk deels door de smokkel van kip en kipproducten uit Suriname.

Hij hoopt dat de sector het dit jaar beter zal doen. Dit kan als de overheid de juiste maatregelen neemt. Een daarvan is de invoering van standaarden voor kip en kipproducten. Die zijn al bijna drie jaar goedgekeurd door het parlement, maar de operationalisering blijft uit. 'Als de maatregel wordt doorgevoerd mogen we een betere toekomst tegemoet zien, omdat de oneerlijke concurrentie met zowel import als lokaal geproduceerde kip zal afnemen. Het is niet eerlijk dat een deel van de producenten volgens standaarden werkt.' HI en T heeft toegezegd de standaarden te verheffen tot technische voorschriften. 'Hopelijk gebeurt dat nog dit jaar', stelt Van Dijk.

Hij is hoopvol over een aangekondigd project om voer uit rijst te produceren. De particuliere sector is dit op twintig hectare grond aan het voorbereiden. Als dit project slaagt, kunnen de kwekers goedkoper voer kopen, waardoor de kostprijs zal dalen, aldus Van Dijk

Van Kwartel, 2e directeur Refineria di K√≤rsou, moet zorgen voor continu√Įteit raffinaderij na 2019

'Prioriteit het zoeken en contracteren van nieuwe partner, die technisch en financieel solide is'


Van Roderick van Kwartel, de tweede directeur van Refineria di K√≤rsou (RdK), wordt verwacht dat hij in ieder geval zorgdraagt voor de continu√Įteit van de raffinaderij na 2019, wanneer het contract met PdVSA verloopt. Dat laat de Raad van Commissarissen in een schriftelijke verklaring, waarin de benoeming van Van Kwartel officieel bekend wordt gemaakt, weten, aldus vandaag, dinsdag 9 januari 2018, het Antilliaans Dagblad.

Van Kwartel is sinds gisteren officieel aan de slag bij RdK. Van hem wordt verwacht dat hij prioriteit verleent aan de speerpunten van het beleid van Refineria di K√≤rsou: op nummer √©√©n staat het zorgdragen voor de continu√Įteit van de raffinaderij tot en met het einde van het contract tussen Refineria Isla en huurder PdVSA (Petr√≥leos de Venezuela, S.A.) per 31 december 2019.

Minstens zo belangrijk, zo stelt RdK, is het zoeken en contracteren van een nieuwe partner, die technisch en financieel solide is ‘maar die ook de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap actief naleeft’.

Kunstgrasveld van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) na jaar nog niet hersteld

(Bron foto: maakchurandyblij)
Stadionbeheerder FDDK stelt Curaçao Color Events verantwoordelijk en eist 600.000 gulden


Ruim een jaar nadat het kunstgrasveld van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) beschadigd raakte tijdens een evenement, zijn er nog steeds geen positieve ontwikkelingen wat betreft herstel. Dat blijkt uit antwoorden van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), op vragen van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft het dagblad vandaag, dinsdag 9 januari 2018.

De grasmat van het SDK-stadion in Brievengat is eind 2016 tijdens het Summer Fall Concert dusdanig beschadigd dat het veld niet meer geschikt is voor het spelen van voetbalwedstrijden. Na afloop van het evenement bleek een deel van het terrein te zijn verzakt en beschadigd.

Stadionbeheerder Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) stelt Curaçao Color Events - organisator van het hiphopconcert dat door ongeveer zevenduizend mensen werd bezocht - daarvoor verantwoordelijk en eist 600.000 gulden aan schadevergoeding.

Premier Rhuggenaath, Curaçao, zegt Venezuela aanscherping bestrijding grensoverschrijdende criminaliteit toe

Boycotmaat- regel president Maduro leidt tot overleg Rhuggenaath met Jorge Arreaza, BuZa-minister Venezuela


Minister-president Eugene Rhuggenaath heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Jorge Arreaza, toegezegd de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit te willen aanscherpen. 'Dat is in het belang van zowel Venezuela als Curaçao.' Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 9 januari 2018.

Premier Rhuggenaath voerde afgelopen zaterdag en zondag telefonisch overleg met Arreaza, die werd verzocht de Curaçaose regering van informatie te voorzien over mogelijke hiaten in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit.

'Aan de minister is uitgelegd dat Cura√ßao er van haar kant alles aan doet om de smokkel van wapens, drugs, goederen en grondstoffen via het eiland en de Cura√ßaose wateren te verhinderen. Sinds geruime tijd vinden er extra controles plaats, de Venezolaanse barkjes staan onder streng toezicht. Ook het cameratoezicht is ge√Įntensiveerd, met camera’s gericht op zee.'

Lucht- en waterverbindingen tussen Venezuela en Aruba, Bonaire en Curaçao blijven gesloten

President Maduro lijkt maatregel na 72 uur sluiting te verlengen


De lucht- en waterverbindingen tussen Venezuela en de Antilliaanse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao blijven afgesloten. Dit bericht de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami vandaag, dinsdag 9 januari 2018, via Twitter (zie onderaan).

President Nicol√°s Maduro stelde op 5 januari dat de verbindingen verbroken moesten worden voor een periode van 72 uur. Die leek vandaag af te lopen.

Volgens Maduro smokkelen maffioso waardevolle spullen en voedsel van Venezuela naar de eilanden en loopt dat de spuigaten uit. De handelsboycot blijft daarom in stand.
(Suriname Mirror/Twitter)

Venezolaanse president Maduro richt zijn pijlen op internationale persbureaus

'AFP, AP, EFE en Reuters voeren campagne tegen Venezuela'De Venezolaanse president Nicol√°s Maduro heeft een serie internationale persbureaus ervan beschuldigd wereldwijd campagne te voeren tegen Venezuela. De campagne tegen zijn land wordt volgens Maduro aangevoerd door de persbureaus AFP, AP, EFE en Reuters. 

Afgelopen jaar brachten ze zeker 3.880 keer negatief nieuws over Venezuela, klaagde Maduro maandagavond, 8 januari 2018, tijdens een bijeenkomst met Venezolaanse media.


'Elke dag brengen ze in de hele wereld slechts nieuws over Venezuela, want ze willen onze olie en onze rijkdommen, ze willen afrekenen met de Bolivariaanse Revolutie die een voorbeeld is voor de anti-neoliberale waardigheid.'

Venezuela zucht onder het economische wanbeleid van de links-populistische Maduro en zijn voorganger Hugo Ch√°vez (1954-2013). De commissie financi√ęn van het parlement meldt vandaag, dinsdag 8 januari, dat het land in 2017 onder 2616 procent inflatie leed en dat het bbp 15 procent is gekrompen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Periodista Digital/De Telegraaf/Twitter)

BvL- en ALS-voorzitter Valies:'Vertrouwen in minister Peneux blijft opgezegd'

'De rust zal niet terugkeren in het onderwijs met Peneux als bewindvoerder'

'Ook vanuit de staf van ministerie zijn rancune en intimidatie te merken naar leerkrachten die uitkomen voor hun mening'


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt vandaag, dinsdag 9 januari 2018, op Starnieuws, dat het vertrouwen in minister Robert Peneux opgezegd blijft. Hij onderschrijft dat het al dan niet handhaven van de minister een aangelegenheid is van de president, maar stelt dat de rust niet zal terugkeren in het onderwijs met Peneux als bewindvoerder. 

Valies merkt op, dat er ook vanuit de staf van het ministerie rancune en intimidatie te merken is naar leerkrachten die uitkomen voor hun mening. 'Dit zullen wij ook niet accepteren. Leerkrachten hebben gestudeerd en niet omdat ze kritiek leveren, moet er rancuneus naar hen worden opgetreden.'

'Daar waar er rancune wordt toegepast zullen de bonden hun stem laten horen. Het uitbetalen van de salarissen die afgesproken zijn bij de herwaardering, schijnt met tegenzin te worden gedaan', concludeert Valies. Deze zaken zullen allemaal onder de loep worden genomen.

Valies geeft aan, dat deze zaken maken dat de situatie onrustig blijft. Hier moet paal en perk tegen gesteld worden, meent hij. De deuren van de VOS-scholen gaan morgen open. De basisscholen en VOJ zijn vrijdag begonnen.

President Desi Bouterse moet nog steeds een besluit nemen over de ontslagbrief van minister Peneux. Met de waarneming op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is minister Patrick Pengel van Volksgezondheid belast.

EBS realiseert in 2017 historisch aantal van meer dan10.000 nieuwe aansluitingen

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Aanvragers worden in volgorde van betaling aangesloten


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft vorig jaar meer dan tienduizend nieuwe aansluitingen gerealiseerd, een absoluut record in de geschiedenis van het bedrijf. Daarmee is een van de belangrijkste doelstellingen voor 2017 gehaald, wat te danken is aan ‘flinke besparingen en effici√ęntieslagen en de enorme inzet van de aansluitploegen en ander personeel’, meldt de EBS-directie dinsdag 9 januari 2018 in een verklaring. 

Landelijk is een totaal van 10.039 aansluitingen gerealiseerd. Het vorige record werd geboekt in 2014 met 7.245 aansluitingen. In 2015 en 2016 kwamen er gemiddeld nog zesduizend nieuwe verbruikers bij.


Om de gestelde target te bereiken, is het aansluitproces verbeterd. In 2017 zijn tijdens het crashprogramma extra technici ingezet. Buurten waar meerdere aansluitingen tegelijk mogelijk zijn, worden geclusterd en in andere gevallen wordt het FIFO-systeem (First In, First Out) toegepast, waarbij aanvragers in volgorde van betaling worden aangesloten. Zo worden niet alleen klanten sneller voorzien van een aansluiting, maar bespaart de EBS ook op brandstof.

De wachttijd is nu maximaal twee weken voor de eenvoudigere aansluitingen die geen voorzieningen vereisen.

De vraag naar elektriciteitsaansluitingen is in de afgelopen jaren toegenomen. Dagelijks krijgt de EBS tussen de twintig en veertig betaalde aanvragen binnen. De productie van het afgelopen jaar heeft ervoor gezorgd, dat de achterstand in 2017 is afgenomen.

Actiecomité particuliere lijnbushouders: 'Regering en PLO zijn bezig bushouders kapot te maken'

'De PLO is een organisatie om de agenda van de regering niet tegen te werken'

'Is de PLO blind, dat ze het nut van tariefaanpassing niet kunnen inzien?'


Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomit√© Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, is van oordeel, dat de autoriteiten alsook de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) gezamenlijk bezig zijn om de bushouders van het particulier vervoer financieel kapot te maken. Hij merkt namelijk op, dat de PLO enerzijds een akkoord heeft bereikt met de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Jerry Miranda, voor de uitbetaling van de brandstofcompensatie van de afgelopen 4 maanden op uiterlijk 12 januari 2018, terwijl de minister dit anderzijds totaal ontkent. 

'Dit geeft aan dat er iets niet pluis is. De PLO is een organisatie om de agenda van de regering niet tegen te werken', stelt Sahadew-Lall maandag 8 januari 2018 in het Dagblad Suriname.

Daarnaast valt het hem eveneens op, dat de huidige bustarieven nogal stabiel zijn gebleven in een periode waar vrijwel alle goederen en diensten in prijs zijn toegenomen. 'Wij hebben niets gemerkt van een tariefaanpassing die bovendien vanaf eind juli 2017 zou intreden. De benzineprijs, verzekeringskosten, bus- en levensonderhoudskosten zijn drastisch gestegen, maar de tariefaanpassing komt maar niet aan de orde. Is de PLO blind dat ze het nut van tariefaanpassing niet kunnen inzien?', vraagt Sahadew-Lall zich af.

Hij ziet graag dat er niet alleen voor de brandstofcompensatie gepleit wordt, maar ook voor een tariefsverhoging van het particulier vervoer. Aangezien deze sector totaal aan zijn lot is overgelaten, zal het Actiecomité het heft in eigen handen nemen. 'Wij gaan binnenkort een standpunt innemen, zodat de particuliere sector weer kan groeien en bloeien.' Sahadew-Lall wenste de verdere details hierover vooralsnog niet prijs te geven.

Het Actiecomité is al geruime tijd bezig om positieve veranderingen in het openbaar vervoer tot stand te brengen, echter heeft de minister keer op keer zijn rug toegekeerd aan hen. Het is dus afwachten welke stappen het Actiecomité zal ondernemen.

Minister Dikan bezoekt jongen die aangevallen werd door poema (en niet door een jaguar)

Puma blijkt twee weken later te zijn doodgeschoten toen hij opdook bij een ander kostgrondjeMinister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling overhandigt een Barcelona-shirt en een voedselpakket aan Miliesie Koedemusu. De 11-jarige jongen is herstellende van de zware verwondingen die hij een maand geleden opliep na een aanval door een poema.  Dit meldt Waterkant.net vandaag, dinsdag 9 januari 2018.

De jongen uit het dorp Gujaba aan de Suriname rivier was met zijn tante naar de kostgrond, toen hij werd besprongen. De tante kwam in actie en hakte drie keer met een vlijmscherpe houwer in op het beest.

De poema vluchtte weg, maar werd twee weken doodgeschoten toen hij opdook bij een andere kostgrond.

Overigens werd in eerste instantie bericht, dat de jongen was aangevallen door een jaguar ('tigri').  Dat blijkt dus onjuist te zijn geweest.


Evaluatierapport project Naschoolse Opvang en Begeleiding leidt nog steeds niet tot actie

Jogi (VHP): 'Kwaadwillig van regering, dat de zij bijlagen niet naar parlement heeft gestuurd'

Evaluatierapport vernietigend en toont beeld van gesjoemel, fraude, oplichting, maar enige justiti√ęle actie blijft uit


Het evaluatierapport van het project Naschoolse Opvang en Begeleiding is twee jaren geleden afgerond en is in juli 2017 ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). Concrete stappen om misstanden uit het rapport onder de aandacht van het Openbaar Ministerie te brengen, blijven echter nog steeds uit. 

Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zegt maandag 8 januari 2018 in het  Dagblad Suriname, dat de regering ‘kwaadwillig’ de bijbehorende bijlagen niet naar het parlement heeft gestuurd. Hierin zouden de namen van alle keukenhouders, waaronder regeringstoppers en ook DNA-leden, zijn genoemd. In totaal hebben 250 scholen, 144 keukenhouders, 28 leveranciers, 65 transporteurs en 2.183 leerkrachten meegedaan aan dit project. Het totale project heeft per augustus 2015 Srd 162 miljoen gekost. Hiervan is Srd 15 miljoen betaald aan leerkrachten en co√∂rdinatoren en de rest, Srd 147 miljoen, is besteed aan voeding. Dit is circa 91% van de totale kosten. Anno 2017 zijn er echter nog steeds dienstverleners die moeten worden uitbetaald, terwijl het te betalen bedrag ook verder is opgelopen.

Leden Commissie Naschoolse Opvang beschuldigen elkaar
De werkgroep heeft ook gesprekken gevoerd met verschillende personen die een rol hebben vervuld tijdens de Naschoolse Opvang en Begeleiding. Enkele leden van de commissie grossierden in het uiten van verdachtmakingen tegen elkaar. 'Verdachtmakingen ter zake malversaties, fraude, nepotisme en belangenverstrengeling werden in de meest ruime zin van het woord met de werkgroep gedeeld. Concreet konden er geen bewijzen worden aangeleverd.' Ivan Graanoogst zou zelf verzuimd hebben om enkele gevraagde en toegezegde strikt noodzakelijke documenten aan de werkgroep toe te zenden.

Politieke inmenging was enorm
Tussen oktober 2012 en oktober 2013 deden 78 scholen mee. Bij aanvang van het schooljaar 2013/2014 startte het project in een ‘nieuwe stijl’. De vernieuwing hield in dat de betrokkenheid van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) werd vergroot. Hierdoor werd het project weer eens uitgebreid en naar het niveau van 250 scholen rond mei 2014 gebracht. Wekelijks meldden zich nieuwe scholen aan. Het bleek dat de keukenhouders in korte tijd de nodige investeringen hadden gepleegd om te voldoen aan de gezondheids- en andere randvoorwaarden. Er was echter geen selectiecriteria ontwikkeld, waarmee de keukenhouders, transporteurs en leveranciers gekozen werden.

De politieke inmenging was enorm en dat zelfs op het niveau van De Nationale Assemblee. Uit het onderzoek komt veelvuldig naar voren, dat politieke figuren delen van het veld opeisten. Een voorbeeld hiervan is de spraakmakende zaak van de politica Ann Sadi (NDP), die alle financi√ęle tegemoetkomingen van de onder haar residerende keukenhouders uit Commewijne op haar persoonlijke bankrekening liet overmaken, waarna zij de verdere uitbetaling verrichtte. Ook kenmerkt deze periode zich door enorme voedselverspillingen.

Onregelmatigheden bij leverancier en transporteur B. Chotelal
De werkgroep heeft veel onvolkomenheden waargenomen in goedgekeurde en uitbetaalde nota’s van de transporteur en leverancier B. Chotelal, die circa 80% van de leveringen aan dit project heeft verzorgd. Zo betreft bestelbonnummer 5254 de levering van levensmiddelen voor een totaalbedrag Srd 52.758,76 met als omschrijving ‘Diverse levensmiddelen’ over de periode 22 januari – 26 januari 2015''. Op de factuur is niet aangegeven naar welke keukenhouders de levering dient plaats te vinden. Op de factuur is door niemand voor ontvangst getekend.
De constatering van de werkgroep is dat het ontbreken van een handtekening voor ontvangst, duidt op mogelijke fraude.
Bestelbonnummer 7125 regelt de periode 15 april tot 20 april 2015 waar levensmiddelen geleverd zijn naar diverse districten en plaatsen. Er is dus geen specificatie naar de leveringsadressen en de ontvangers. Ook is er niet voor ontvangst van de goederen getekend, terwijl de genoemde bedragen wel zijn uitbetaald. Bestelbonnummer 7124 is identiek als het geval bij 7125 en regelt de periode 20 april tot 27 april 2015 voor een bedrag van Srd 996.202,25.

Chotelal leverancier en ontvanger?
Het meest opvallend geval is bestelbonnummer 7126 voor een totaal bedrag van Srd 624.510. Hier valt het de werkgroep op dat Chotelal in deze ook voor ontvangst tekent, waardoor hij hiermede dus leverancier en ontvanger is. 'Deze functievermenging is ongebruikelijk en daarom financieel verdacht', citeert de werkgroep.
Bij bestelbonnummer 7387 worden de wenkbrauwen van de leden van de werkgroep eveneens gefronst wanneer Srd 46.625 aan transportkosten aan de leverancier H. Kromojadi wordt betaald. 'Alhoewel de levering correct is, is omdat de specificatie van de levensmiddelen ontbreekt, niet duidelijk welke goederen daadwerkelijk zijn geleverd. Ook is het vreemd , dat Chotelal rijst heeft opgehaald bij de rijsthandelaar en dezelfde rijst wordt door een andere transporteur, namelijk Kromojadi, gedistribueerd naar de keukenhouders. Het lijkt er dus veel op dat er twee keren voor het transporteren van dezelfde partij rijst is betaald', aldus het rapport.

Geen fysieke controle op levering producten door Combé Markt
Een ander markant voorbeeld tussen oktober 2012 en oktober 2013 is dat er door de keukenhouders op een gegeven moment niet meer rechtstreeks goederen werden ingekocht. De vaste leverancier bij dit project, de onderneming Comb√© Markt, leverde rechtstreeks aan de keukenhouders. Door de financi√ęle beheerders van het project werd alleen controle uitgevoerd op de juistheid van de facturen. De fysieke controle, bij de levering als ook de controle op de volledigheid van de geleverde goederen, bleef stelselmatig uit.

Overheid voor Srd 342.862 op Richenel Slooteschool benadeeld
Bij de uitvoering van het project heeft het voedingsaspect veel meer onregelmatigheden gekend. Uit de administratie van het Bureau Voeding Naschoolse Opvang en Begeleiding (BNOB) is gebleken dat er in tussen november 2014 en april 2015 steeds tussen de 97 en 110 leerlingen per dag van de Richenel Slooteschool hebben deelgenomen aan de naschoolse opvang.
Echter is uit documentatie gebleken, dat er voeding voor 450 leerlingen per dag werd geleverd en ook de betaling is geschied op basis van 450 porties per dag. Volgens een berekening van Ivan Graanoogst kost een portie per leerling Srd 5,90 per dag, terwijl ook Srd 1 voor een fles water bij moet worden geteld. Dat betekent dat de overheid hier voor 49.690 (totaal aantal porties) x (Srd 5,90 + Srd 1,00) = Srd 342.862 hier in het schooljaar 2014-2015 is benadeeld.

Benadeling van Srd 347.359,80 op 0.S. Blauwgrond
Uit de administratie van het BNOB blijkt verder dat in de maanden november 2014 en april 2015 steeds tussen de 6 en 101 leerlingen van de per dag van de 0.S. Blauwgrond hebben deelgenomen aan NSO. Echter blijkt uit de presentiestaten, dat er voeding voor 430 leerlingen per dag werd geleverd, en dat ook de betaling op basis van dit aantal heeft plaatsgevonden. In totaal werden hier uiteindelijk 50.342 porties geleverd, waardoor de staat hier voor 347.359,80 is benadeeld.

Nalatigheid BNOB bij 0.S. Leiding 8a
Op de 0.S. Leiding 8a zijn in dezelfde periode in totaal 30.990 porties geleverd. Hoewel slechts tussen de 54 en 143 leerlingen per dag meededen, werden echter per dag voeding voor 463 leerlingen geleverd en vond ook de betaling op basis van dit aantal plaats. De overfacturering bleef voortgaan, ondanks herhaaldelijk protest van BNOB en zelfs ook nog een interventie van de toenmalige onderdirecteur van Onderwijs, Roy Narain.
Per schrijven van 13 mei 2015 werd aan het hoofd Bureau Voeding Naschoolse Opvang en Begeleiding medegedeeld dat aan de keukenhouder de opdracht moest worden gegeven dat met onmiddellijke ingang 100 porties moest worden geleverd in plaats van 463. Het hoofd BNOB schreef in antwoord aan Narain op 15 mei 2015 dat zijn bureau niet tijdig wordt ge√Įnformeerd over het aantal deelnemers, met alle gevolgen van dien. Door deze nalatigheid is de overheid voor Srd 213.831 benadeeld.

Verlies van SRD 254.113,20 op de OLV Fatimaschool
Op de OLV Fatimaschool zijn in dezelfde periode in totaal 36.828 porties geleverd. Hoewel slechts tussen de 128 en 157 leerlingen per dag meededen, werden echter per dag voeding voor 400 leerlingen geleverd en vond ook de betaling op basis van dit aantal plaats. Door deze werkwijze is de overheid ook op deze school voor benadeeld.

Schoolhoofd rapporteerde onregelmatigheid porties Clarke school 1 en 2
Op de Clarke school 1 en 2 zijn in dezelfde periode in totaal 33.255 porties geleverd. Hoewel slechts tussen de 572 en 725 leerlingen van beide scholen per dag meededen. Uit de ingediende rekening van de keukenhouder is gebleken dat op 10 november en 11 november 2014 de levering en ook de betaling heeft plaatsgevonden op basis van 700 leerlingen per dag en de overige dagen na 11 november 2014 steeds op basis van 1.000 leerlingen per dag. Deze onregelmatigheden op deze 2 scholen, werd ook door het schoolhoofd gesignaleerd en gerapporteerd. Het schoolhoofd gaf aan dat haar inziens de hoeveelheid voeding die ze dagelijks ontving, verreweg de 1.000 porties niet haalde. De Staat is hierdoor voor Srd 229.459,50 benadeeld.

Weg bij Centrale Markt in Paramaribo van asfaltlaag voorzien

Marktmeester John Lecton werkt succesvol en hard aan herstel en renovatie markt


Het gedeelte vanaf de ingang van de Centrale Markt (Dr. Sophie Redmondstraat) tot 100 meter in de markt is geasfalteerd. De rest van de ringweg was voorzien van straattegels en wacht nog op aandacht. De asfaltering is via van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie gerealiseerd. De uitvoerder was Dalian. 

'Wij zijn heel blij en dankbaar', zegt marktmeester John Lecton maandag 8 januari 2018 in het Dagblad Suriname. Onder de markt is er echter volgens Lecton nog veel meer werk te doen.

Het was zondag de 17e zondag waarop gedetineerden op de markt werden ingezet voor renovatiewerkzaamheden. De gedetineerden schilderen en werken ook mee aan de elektrificatie onder begeleiding van de installateurs. 'Zij krijgen wel wat geld van de districtscommissaris. Het geld van de markt gaat naar de districtscommissaris. Hij zorgt elke week voor materiaal. Dat kost niet weinig', zegt Lecton.

De inkomsten van de markt zijn in ruim 8 maanden met Srd 1.1 miljoen vergroot. Dit is volgens Lecton gelukt door hard werken. De marktleiding is per 13 april begonnen en heeft haar kas voor 2017 per 13 december afgesloten. Inmiddels kan Lecton meedelen dat ruim Srd 800.000 weer terug is gekanaliseerd naar de markt.

'Ik denk dat bijna 800.000 is teruggevloeid naar de markt. Vele mensen denken dat wij praten over winst. Het is gewoon geld dat de markt geleverd heeft. Dit geld gaat in de pot van de districtscommissaris. Meer dan 800.000 heeft hij weer hier doen vloeien. Er is een enorm achterstand aan onderhoud', stelt Lecton.

Er rest nog veel werk te doen om de markt veel representatiever uit te laten zien. Lecton praat hier ook over de straten binnen de markt en daken (er zijn bijvoorbeeld bijkans 1.000 zinkplaten nodig voor de daken). Lecton is al met al tevreden met het werk dat tot nu toe verricht wordt. 'Wij werken lange uren. Het gaat naar wens', aldus Lecton.

BvL en ALS akkoord met wijzigingen in de aangepaste gewraakte resolutie

VOS-scholen openen woensdag 10 januari de deuren


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) gaan akkoord met de wijzigingen die zijn aangebracht in de aangepaste resolutie. Dit zegt bondsvoorzitter Wilgo Valies maandagavond 8 januari 2018 op Starnieuws. 

De VOS-scholen (Voortgezet Onderwijs op Seniorenniveau) openen woensdag de deuren.

De BvL/ALS hebben maandag vergaderd met hun leden. De veranderingen die zijn aangebracht over de overuren en fictieve uren zijn besproken. Er zijn enkele wijzigingen aangebracht in de conceptresoluties. Ook de vergoeding voor sectie en intersectie voorzitters voor opstellen van repetitiewerk is aan de orde geweest.

De nieuwe resoluties zijn tot stand gekomen na overleg tussen de regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin, BvL, het VOS-Directeurenberaad, de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en de ALS.

Baby van ongeveer vijf dagen gewikkeld in plastic zak gevonden in Rumulesweg te Kwatta

Baby in een emmer gevonden

 
Het Korps Politie Suriname meldt, dat een baby van ongeveer vijf dagen oud, gewikkeld in een plastic zak, maandag 8 januari 2018 is gevonden in de Rumulesweg te Kwatta. Hij is ter verpleging overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp van het Academische Ziekenhuis Paramaribo.

Buurtbewoners hoorden al enkele dagen een geluid en besloten een kijkje te gaan nemen. Zij vonden de baby. Het kindje leefde nog, werd meteen uit de zak gehaald, waarna de politie werd ingeschakeld.

Eenieder die informatie kan verschaffen die kan leiden tot het achterhalen van de moeder van dit kind kan deze doorspelen aan de politie van het ressort Kwatta via het telefoonnummer 436132 of de Centrale Meldkamer op 115 en ook op de gratis tiplijn 179.