zondag 11 maart 2018

Stembussen in Colombia geopend voor 1e parlementsverkiezingen sinds vredesakkoord met FARC

Voor het eerst gaan ex-guerrillero’s een politiek ambt aanvaarden


De stembussen in Colombia zijn vanochtend, zondag 11 maart 2018, geopend voor de eerste parlementsverkiezingen sinds het vredesakkoord met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) eind 2016. Ongeveer 36 miljoen Colombianen kiezen 166 parlementsleden en 102 senatoren.

A post shared by FARC (@farc_la_fuerza_del_comun) on


Voor het eerst zullen dus ex-guerrillero’s een politiek ambt opnemen. Tientallen jaren vocht de linkse guerrillabeweging FARC (nu politieke partij FARC, Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) in Colombia tegen leger en politie, nu hebben haar leden de wapens neergelegd en zijn ze teruggekeerd naar het burger- en misschien ook politieke leven.



De nieuwe start voor de ongeveer 7.000 ex-guerrillero’s is momenteel het meest ambitieuze maatschappelijk project in Colombia. Velen onder hen kennen enkel de oorlog en kunnen zonder vooruitzichten op een job snel weer ondergronds gaan.

De terugkeer naar het civiele leven was eerder al na de demobilisering van de paramilitaire bendes midden de jaren 2000 serieus misgelopen. Vele voormalige paramilitairen sloten zich aan bij criminele bendes en bleven de bevolking terroriseren. Bovendien is het eind 2016 gesloten vredesverdrag met de FARC in het Zuid-Amerikaanse land nog steeds hoogst omstreden.

Critici hekelen de relatief milde straffen en de financiële steun voor de gewezen guerrillero’s. Zo worden de parlementsverkiezingen van zondag 11 maart ook een stemming over het vredesproces van president Juan Manuel Santos.



Vooral de rechtse partij Centro Democrático (CD) van Santos’ voorganger Álvaro Uribe heeft geen goed woord over voor het pact met de rebellen. Een van de punten in het vredesakkoord is de afspraak dat er vanaf de eerste parlementsverkiezingen na het akkoord tot 2026 minimum 10 zetels - 5 in de Kamer en 5 in de Senaat- naar ex-guerrillero’s gaan. Die komen trouwens op onder de naam FARC.


(Suriname Mirror/Nieuwsblad/BBC/Twitter/YouTube/El Pais/Instagram)

Pertjajah Luhur wil met speciaal contract overlopen na verkiezingene voorkomen

Juristen van PL werken aan opstellen van een 'kaalplukcontract'


De Pertjajah Luhur (PL) treft maatregelen om overlopen na verkiezingen te voorkomen. Juristen van de partij zijn bezig met een 'kaalplukcontract' op te stellen. Alle volksvertegenwoordigers van de partij, zoals parlementariërs, districtraads- en ressortraadsleden, tot ministers en andere hoge functionarissen, zullen dit contract moeten tekenen voor de duur van vijf jaar. Hiermee wil de PL de drugscriminaliteit en corruptie, met inbegrip van overloperij, indammen. 

'Drugscriminaliteit vernietigt een deel van het volk, maar corruptie vernietigt het totale volk. Kijk maar naar degenen die zijn overgelopen: Raymond Sapoen, Diepakkoemar Chitan, vertegenwoordigers van de BEP... Als ze niet waren overgelopen, dan zou deze regering uit elkaar zijn gevallen, want de NDP zou in haar eentje geen stand kunnen houden. Deze regering wordt dankzij overlopers in stand gehouden. Met als gevolg de crisis waarin we nu zitten', aldus PL-voorzitter Paul Somohardjo vandaag, zondag 11 maart 2018, op Starnieuws.

De politicus was gisteren in Nickerie voor het installeren van een aantal kernen, maar ook om met de structuren te praten en voorbereidingen te treffen voor de eerstvolgende Aktua Festa, die op 31 maart in het rijstdistrict zal worden gehouden. Daar werd ook de introductie van het kaalplukcontract besproken.

Somohardjo zegt, dat de Nickeriaanse partijstructuren en -sympathisanten nu gerust kunnen zijn en niet hoeven te vrezen dat eventuele overloperij zonder gevolgen zal zijn. In het rijstdistrict worden al geruime tijd opzettelijk geruchten verspreid door politieke tegenstanders, als zou PL-parlementariër William Waidoe van plan zijn over te lopen. De PL-voorzitter hoopt dat hiermee de geruchtenmachine stopt en een eind komt aan de onrust.

De partij wil het kaalplukcontract hanteren, nu de Terugroepwet is ingetrokken en het volk niet meer beschermd kan worden tegen overloperij. Met het kaalplukcontract wil de partij niet alleen het volk tegen dergelijke praktijken beschermen, maar ook haar vertrouwen terugwinnen. 'Sommige mensen hebben een trauma overgehouden aan de vele gevallen van overloperij. We horen nu al zoveel geluiden van mensen die niet meer naar de stembus willen gaan, omdat ze vinden dat ze toch verraden zullen worden door degenen op wie ze gaan stemmen. Dit willen we met het kaalplukcontract tegengaan', zegt Somohardjo, die hiermee ook een oproep doet aan het volk om bij de aanstaande verkiezingen gebruik te maken van haar stemrecht en actief mee te beslissen in de toekomst van het land.

Indien de ondersteuning van de meerderheid in De Nationale Assemblee kan worden verkregen, zou ook een wet kunnen worden ingediend.

In Nederland is sinds 2003 een kaalplukwet, met als doel de criminaliteit te bestrijden. Voor de crimineel mag het niet meer lonend zijn om misdrijven te plegen. Deze kaalplukwet is van toepassing op misdrijven, die vaak gepaard gaan met een groot financieel voordeel, waaronder fraude, omkoping, drugshandel, witwassen, wapenhandel en mensenhandel.

Venezolaanse militaire rechtbank beschuldigt 9 militairen van verraad en aanzetten tot rebellie tegen Maduro

'Er is geen concreet bewijs tegen de officieren, alleen een getuigenis op basis van vermeende inlichtingenrapporten'


Een Venezolaanse militaire rechtbank heeft zaterdag 10 maart 2018 de opdracht gegeven om zeven legerofficieren en twee sergeanten gevangen te zetten wegens beschuldiging van verraad en 'het aanzetten tot rebellie' tegen president Nicolas Maduro. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen de beschuldigde soldaten 'een gevangenisstraf van dertig jaar' opgelegd krijgen, vertelde de advocaat van de verdachten, Alonso Medina, tegen persbureau AFP. 



Alle negen - zes luitenant-kolonels, een eerste luitenant en twee sergeanten, een van hen een vrouw -  werd bevolen naar de gevangenis te worden gestuurd tijdens een hoorzitting die zaterdag aan het einde van de dag werd beëindigd, zei Medina. 'Er werd geen concreet bewijs tegen de officieren gepresenteerd, alleen een getuigenis op basis van vermeende inlichtingenrapporten', zei de advocaat.

Twee van de gearresteerden zijn bataljonscommandanten - één in Caracas, en de andere in San Cristobal, aan de grens met Colombia.


De soldaten werden op 2 maart in hechtenis genomen door militaire contraspionage agenten, beschuldigd van het behoren tot een anti-Maduro-beweging die bekend staat als de 'Beweging van de overgang naar de waardigheid van het volk', zei Medina.


De arrestaties komen meer dan een week nadat Maduro 24 gepensioneerde en actieve dienstofficieren had gedegradeerd en uit de dienst gezet. Onder hen was Raul Baduel, een minister van Defensie onder Maduro's voorganger, wijlen Hugo Chavez.

De arrestaties worden uitgevoerd als een manier om het militaire instituut onderdanig en loyaal te houden aan de zogenaamde Bolivariaanse Revolutie van de regering, zei Rocio San Miguel, een expert op het gebied van militaire aangelegenheden. 'Het grootste gevaar voor Maduro, komt van zijn generaals en admiraals', vertelde San Miguel aan AFP. 'En aangezien hij niet tegen hen kan handelen, kiest hij de officiers op het middenniveau om te zien hoe zij reageren.'

Analisten zijn van mening dat de steun van het leger de sleutel is tot het handhaven van de macht van Maduro te midden van een verslechterende crisis die honderdduizenden Venezolanen heeft verdreven en proberen het land te ontvluchten. Maduro streeft naar een tweede termijn van zes jaar bij de verkiezingen die op 20 mei worden gehouden, die meeste oppositiepartijen boycotten.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Bolivianen eisen toegang tot de Stille Oceaan met 200 kilometer lange vlag

Bolivia wil van buurland Chili toegang tot de Stille Oceaan krijgen



Met een spandoek van bijna tweehonderd kilometer lang hebben duizenden Bolivianen zaterdag 10 maart 2018 de eis van hun land om toegang te krijgen tot de zee kracht bijgezet. Bolivia wil van buurland Chili toegang tot de zee krijgen. 

'Deze vlag, de grootste ter wereld, is een teken van onze wil om meer dan honderd jaar isolatie te overwinnen', aldus staatshoofd Evo Morales.

Ongeveer 17.000 militairen en 4.000 politieagenten ontrolden zaterdag het spandoek van 196,5 kilometer lang langs de weg van hoofdstad La Paz in het westen tot Oruro, dat meer zuidoostelijk gelegen is. Ze willen zo het grote publiek bewustmaken van hun eis.



Het reuzenspandoek is blauw als de zee - een verwijzing naar de Stille Oceaan waar het land toegang tot wil krijgen. Ieder stuk van tien meter draagt bovendien een afbeelding van de Boliviaanse vlag, de vlag van de oorspronkelijke bewoners, en negen sterren voor elke regio van het land. Een andere, gouden ster staat voor de regio aan de Stille Oceaan die verloren werd tijdens de Salpeteroorlog tussen Chili, en Peru en Bolivia.



Op 19 maart beginnen in Den Haag voor het Internationaal Gerechtshof de hoorzittingen in het proces waarbij Bolivia van Chili toegang eist tot de Stille Oceaan.

Duizenden Bolivianen hebben aan het spandoek gewerkt op vraag van Morales, om de 'eenheid van het land' te bewijzen in de controverse met Chili.

De regering zegt dat ongeveer honderdduizend personen aan de manifestatie deelnamen.



(Suriname Mirror/Belga//Twitter/La Razon/YouTube/Bolivia.com)

Argentinië vaardigt internationaal opsporingsbevel uit voor vijf Chinese vissersboten

Chinese vissersboten vissen illegaal in Argentijnse wateren 

(Bron foto's: Prefectura Naval)

Argentinië heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor vijf Chinese vissersboten die illegaal in Argentijnse wateren vissen, zei de Kustwacht donderdag 8 maart 2018 in een verklaring na een mislukte poging om een ​​van de boten op zee aan te houden.


Federale rechter Eva Parcio de Seleme keurde de opdracht goed om de Jing Yuan 626 aan te houden, die de Kustwacht op 21 februari ontdekte en naar verluidt illegaal in de exclusieve economische zone van Argentinië aan de Patagonische kust viste.

Illegale visserij door Chinese boten heeft de diplomatieke betrekkingen tussen president Mauricio Macri en China op de proef gesteld. In 2016 liet de Kustwacht een Chinese trawler zinken die illegaal in de territoriale wateren viste.

Na het detecteren van de Jing Yuan vorige maand, zei de Kustwacht dat het de boot opriep om te stoppen verder te varen, op welk moment het zijn lichten uit deed en probeerde te ontsnappen in internationale wateren.


Een Argentijns Kustwachtschip achtervolgde de boot en vuurde waarschuwingsschoten af, maar er werd gezegd dat vier andere boten probeerden tegen het schip te botsen om te voorkomen dat de Jing Yuan werd aangehouden.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de operatie na acht uur afgeblazen.


De kust van Argentinië is rijk aan inktvis, heek en garnalen. China heeft de grootste en meest afgelegen visserij ter wereld, met 2.500 schepen die in 2016 ongeveer 17 miljoen vissen hebben gevangen, meestal voor de zuidkust van hun thuisland, maar ook in Afrika en Zuid-Amerika.

Vorig jaar werden Chinese trawlers in beslag genomen door Senegal, Guinee, Sierra Leone en Guinee-Bissau vanwege illegale visvangst.

(Suriname Mirror/VOA News/La Gran Epoca/YouTube) 

Kwestie duikboot en reactie regering zetten VHP-politica Mathoera nog meer op scherp...

'Het drugsprobleem van Suriname neemt steeds ernstiger vormen aan'

-  'Drugsbestrijding wordt niet serieus ter hand genomen door regering-Bouterse!'
- 'Als ik de informatie over de duikboot niet naar buiten had gebracht, dan hadden de autoriteiten het waarschijnlijk verzwegen'

 
'Ik zal mij blijven inzetten om Suriname niet het predicaat van Narcostaat of drugs doorvoerland te doen laten krijgen. Een verantwoordelijkheid, die de regering-Bouterse al zeven jaren verzaakt en bagatelliseert. Het drugsprobleem van Suriname neemt steeds ernstiger vormen aan. De regering geeft een duidelijk signaal aan de georganiseerde criminaliteit: drugsbestrijding wordt niet serieus ter hand genomen! Dit signaal geeft zij door steeds een stiefmoederlijke behandeling te geven aan bestaande structuren, de ontmanteling van de Narcotic Intelligence Unit en de Justitiële Inlichtingendienst, terwijl de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie, DEA, uit Paramaribo is verdreven.'

Woorden van Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vandaag, zondag 11 maart 2018, op Starnieuws ion reactie op het persbericht van het ministerie van Justitie en Politie. Het ministerie schrijft het te betreuren, 'dat bepaalde personen om politieke dan wel andere redenen, vroegtijdig de informatie omtrent de ontdekking van het vaartuig in de publiciteit hebben gebracht, met het mogelijk gevolg dat het verder onderzoek in deze kwestie wordt bemoeilijkt. Bij voortijdige publiekelijke mededelingen kan de veiligheid van de bij het onderzoek betrokken functionarissen onnodig in gevaar worden gebracht'.

'Als volksvertegenwoordigster is het mijn plicht om de problemen van land en volk aan te kaarten. Evenals vele andere problemen heb ik ook dit grote drugsprobleem in de publiciteit gebracht om via media aandacht de druk op de regering te vergroten om alsnog tot inkeer te komen en actie te ondernemen. Als voormalig commissaris van politie heb ik een afweging gemaakt tussen onderzoeksbelang, informatieplicht en veiligheid. Mijn informatie heb ik onderbouwd met bewijs en ik heb genoeg verantwoordelijkheidsbesef om het leven van collega’s niet op het spel te zetten.'

Mathoera zegt, dat het internationaal bekend is dat er in de afgelopen periode iets meer dan 15.000 kilo cocaïne in en buiten Suriname in beslag is genomen. 'En toch heeft de regering geen enkele structurele maatregel getroffen om de drugscriminaliteit aan te pakken. Dit geeft duidelijk aan, dat de regering haar verantwoordelijkheid en plicht om Suriname en Surinamers te beschermen, grof verzaakt', meent het Assembleelid.

Het is volgens Mathoera mede dankzij de informatie die in de media komt, dat buitenlandse inlichtingen alerter worden en Suriname van informatie voorzien met een duidelijk resultaat: inbeslagname van de duikboot (semi-submersible vessel).

'Als ik de informatie niet naar buiten had gebracht dan hadden de autoriteiten het waarschijnlijk verzwegen. De samenleving zou nooit kennis hebben gedragen van de inbeslagname, de ernst en omvang van het drugsprobleem. Het nieuws dat ik in de publiciteit bracht berustte op waarheid en bracht een brede verontwaardiging teweeg. Ik ben dan ook verbaasd, dat vanuit regeringskringen verontwaardigd en persoonlijk wordt gereageerd op mijn actie. De energie zou beter gestopt kunnen worden in concrete acties tegen de georganiseerde criminaliteit. Het is te betreuren, dat toenmalig minister van Justitie en Politie, mevrouw Van Dijk-Silos, nog in maart 2017 bekendmaakte, dat de DEA wederom permanent in Suriname gehuisvest zou zijn op het ministerie. Haar ontslag volgde kort erna. En bijkans een jaar later is deze belofte nog steeds niet ingelost.'

'Het ministerie moet het doen met een ad interim minister. En wanneer het hoogste gezag in het land per resolutie het vertrouwen opzegt in de procureur-generaal, die het gezicht is van de opsporing en vervolging, en deze resolutie intrekt onder druk van maatschappelijke groeperingen, dan zegt dit alles over de ondersteuning, die de justitiële autoriteiten kunnen verwachten en genieten van de president. Ik kan nog meer argumenten aanhalen om aan te tonen hoe de regering haar plicht verzaakt. Neem nu de vacante functie van minister van Justitie en Politie. De president schijnt Oost-Indisch doof te zijn en dit zegt alles over de prioriteit die veiligheid en dus ook drugsbestrijding binnen het beleid van hem krijgt. Om maar niet te spreken over de begroting van het ministerie, die, in vergelijking met 2010 ettelijke miljoenen lager is, terwijl de koers van de Amerikaanse dollar gestegen is van Srd 2,80 naar Srd 7,4.'

De regering is al zeven jaren niet in staat een president van het Hof van Justitie te benoemen. De conclusie die menig Surinamer en de internationale wereld volgens Mathoera kan trekken is, dat deze regering niet serieus is over rechtsstaat en veiligheid. 'Welke veiligheid en welk onderzoeksbelang zou in gevaar komen, wanneer in deze zeven jaren geen enkele drugsorganisatie is ontmanteld, terwijl duizenden kilo’s cocaïne zijn onderschept in en buiten Suriname? Alleen de kleine stromannen zijn gepakt. Wanneer regeerders hun plicht jegens land en volk schromelijk verzaken, en niet bereid zijn actie te ondernemen, dan rest er niks anders over dan informatie naar volk, teneinde hun bewust te maken van de risico's, die wij als gehele samenleving oplopen.'

Mathoera hoopt dat de regering, hoewel het volgens haar er niet naar uitziet, alsnog haar verantwoordelijkheid oppakt en de volgende acties onderneemt, waarbij ze zeker kan rekenen op haar ondersteuning in landsbelang: 

* Benoemen van de president van het Hof van Justitie 
* Benoeming van de Korpschef 
* Benoeming van een minister van Justitie en Politie (hierover is een motie aangenomen in De Nationale Assemblee, ingediend door de coalitie) 
* Benoeming van een bevelhebber van het Nationaal Leger 
* Terughalen van de DEA 
* Weer instellen van de drugsinlichtingendienst onder de procureur-generaal 
* Instellen van een drugsbestrijdingsafdeling onder de procureur-generaal
* Het toekennen van bijzondere opsporingsbevoegdheden aan de politie 
* Het verruimen van het budget van Justitie en Politie 
* Het beter belonen van politieambtenaren en voornamelijk zij die grote risico’s lopen bij de drugsbestrijding.

Door rijverbod op Wittagron-brug gedupeerde houtvervoerders lossen nu te Tjakatjakaston

Vanaf Tjakatjakaston, linkeroever Coppenamerivier, kunnen boomstammen nu over water vervoerd worden


Houttransporteurs die geen gebruik meer mogen maken van de in slechte staat verkerende brug bij Witagron, hebben nu een losplaats te Tjakatjakaston aan de linkeroever van de Coppenamerivier. Van daaruit kunnen boomstammen nu over het water getransporteerd worden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 11 maart 2018.

De houtconcessionarissen hebben volgens districtscommissaris Ludwig Mettendaf van Boven- Coppename gevraagd om van die plaats gebruik te mogen maken.

'Wij hebben een alternatief in orde gemaakt, omdat er geen trucks met houtblokken over de brug mogen wegens instortingsgevaar.' Er is een permanent verbod ingesteld voor met houtblokken beladen trucks om over de brug bij Witagron te rijden.

De districtscommissaris had dat besloten, omdat door het zware transport de brug vernield wordt.
'De brug wiebelt als een zware vrachtwagen erover rijdt en we willen erger voorkomen, anders kunnen bewoners van Apoera niet via de weg naar de stad.'

Slechts verkeer beneden de vier ton mag erover. Het lijkt er niet op, dat de overheid de verbinding spoedig zal herstellen door de zeer hoge kosten die hiermee gepaard gaan. Die kunnen in de miljoenen lopen, zegt Mettendaf. 'Ook al wordt de brug gerepareerd, er zullen geen zwaarbeladen houttrucks meer overheen mogen. De brug wordt bewaakt door militairen.'

Immigratiedienst houdt drie jonge Chinezen aan met bewerkte Surinaamse paspoorten

Chinezen in bezit van originele Surinaamse paspoorten...


De Immigratiedienst van de Militaire Politie heeft in de laatste week van de maand februari drie buitenlanders aangehouden en overgedragen aan de afdeling Fraude van de politie, zo meldt het  Korps Politie Suriname zaterdag 10 maart 2018. Het gaat om de Chinezen T.H. (21), Q.H. (20) en de 19-jarige C.W. die op het punt stonden naar Brazilië te vertrekken. 

Bij het inchecken heeft dit trio Surinaamse paspoorten aangeboden die bij de controle vals bleken te zijn.

Uit het verdere onderzoek van de afdeling Fraude is komen vast te staan, dat betrokkenen gebruik hebben gemaakt van originele Surinaamse paspoorten, die reeds aan anderen zijn verstrekt. In de paspoorten zijn echter de originele pagina’s waarop de foto en personalia van de werkelijke eigenaren waren aangebracht, verwijderd. Op de plaats daarvan is er een foto en de gegevens van de drie verdachten aangebracht.

Het drietal is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De politie onderzoekt hoe deze verdachten aan het originele paspoort van de benadeelden zijn gekomen.

De Nieuwe Leeuw wil eigen pelmolen en drogerij opzetten in Nickerie

Er zijn gesprekken gaande met buitenlandse partners

'Wij gaan in staat zijn om de boeren minimaal Srd 140 als prijs per baal padie aan te bieden'


De politieke partij De Nieuwe Leeuw (DNL) is van plan de ondernemingswereld in te stappen. 'Als organisatie is het mooi om te klagen over dingen die niet goed gaan, maar laten wij concrete dingen doen voor de mensen om hen te helpen', zegt partijpenningmeester Radjoe Bhikharie, die tevens voorzitter is van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), zaterdag 10 maart 2018 in het Dagblad Suriname.

De partij wil een eigen pelmolen en drogerij opzetten voor de padieboeren in Nickerie. Er zijn inmiddels al gesprekken gaande met buitenlandse partners.

Vorig jaar heeft het bestuur van de partij succesvol gesprekken gevoerd met een opkoper van padie. Uit de gesprekken zijn enkele behoeftes geïdentificeerd, waaronder drogere padie. Bhikharie stelt dat het deel van de export misschien op afstand staat. Echter, de partij bekijkt serieus de mogelijkheden om de pelmolen en een drogerij ook in te kunnen zetten om lokaal padie te kunnen opkopen en rijst te leveren op de lokale markt.

'Als dat tot stand komt, zijn wij in staat om de boeren minimaal Srd 140 als prijs per baal padie aan te bieden. Dit, in tegenstelling tot de Srd 90 en Srd 100 die nu informeel wordt aangeboden. Als leden van de BSP zijn wij bereid om tot zeker Srd 180 aan te bieden', stelt Bhikharie.

De afhankelijkheid van de huidige groep opkopers dient volgens Bhikharie uiteindelijk te worden weggewerkt. De partij verwacht tegenwerking van zowel de autoriteiten als de opkopers, gezien zij denkt te komen aan de belangen van de huidige groep opkopers.

'De mannen zijn gelieerd aan de regering. Elke minister op Landbouw, Veeteelt en Visserrij collaboreert met de mannen. De boeren moeten echter weten, dat zij nu voor iets nieuws moeten kiezen. Een nieuw huis bouw je niet op een oud huis', meent de politicus.

Er zijn twee consultants in de arm genomen om het plan uit te werken. Ook is de partij op zoek naar meer partners. Voor haar is feit, dat er wordt gewerkt aan de onafhankelijkheid van de padieboeren. Zowel BSP als DNL zal volgens Bhikharie vanaf nu blijven doordrammen op hogere prijzen voor de padie.

'Soms vind ik het zo jammer. De padieboeren leveren hun met zweet gebouwde padie, maar zij weten nog steeds niet wat zij voor zullen ontvangen. Er zijn erupties in Nickerie.'

Leden Organisatie van Bus- en Boothouders schorten actie op

Regering krijgt twee weken de tijd om orde op zaken te stellen

'De bal ligt op de speelhelft van de regering'


De algemene ledenvergadering van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) heeft gisteravond besloten de actie op te schorten. De regering krijgt twee weken de gelegenheid om orde op zaken te stellen. Hiertoe is een motie aangenomen in Mata Gauri. 

Kenneth Themen, voorzitter van de OBS, zegt vanochtend, zondag 11 maart 2018, op Starnieuws dat de bussen die rijden voor het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) vanaf vandaag de draad oppakken. De bushouders moeten voor februari nog het salaris ontvangen. Dit moet de komende week wel een feit zijn.

Met de regering is een principe-overeenkomst gesloten door de OBS. De leden willen de afspraken die gemaakt zijn, via een afgebakend tijdspad uitgevoerd hebben. De vergadering wil eveneens dat de betaling aan de bus- en boothouders op een efficiënte manier moet plaatsvinden en niet zoals nu het geval is. Door het handmatig invoeren van alle gegevens en de lange bureaucratische weg die bewandeld wordt, is er steeds vertraging. Er moet een protocol van worden gemaakt.

Het schoolvervoer is vanaf morgen weer aan het rijden en varen.

In de twee weken, tot uiterlijk 27 maart, heeft de regering de ruimte om zaken rond te maken. Themen zegt, dat de motie die aangenomen is doorgestuurd zal worden naar de regering. Hierin staat aangegeven wat de algemene ledenvergadering verwacht van de regering.

De OBS biedt haar verontschuldiging aan voor het ongerief dat is ontstaan. Om te voorkomen dat er weer actie gevoerd moeten worden, wil de OBS een structurele oplossing. 'De bal ligt op de speelhelft van de regering', benadrukt Themen.

John van Coblijn: 'Verhuizing Adhin naar Wanica is volksverlakkerij'

'Grote schande dat vicepresident van Paramaribo naar Wanica is verhuisd om meer zetels binnen te halen voor NDP'

 
Het is volgens politicus John van Coblijn, trekker van de opkomende politieke beweging Unopo, een grote schande dat vicepresident Ashwin Adhin van Paramaribo naar het district Wanica is verhuisd om daar meer zetels binnen te halen voor de Nationale Democratische Partij (NDP). Een van de vereisten om kandidaat gesteld te worden in een district is, dat de persoon minimaal twee jaar daar moet wonen. 

'Het is een grote schande dat volksverlakkerij op deze manier plaatsvindt, omdat de wet niet is gemaakt om dit soort vervalsing van volksvertegenwoordiging te bewerkstelligen. Zo leer je mensen om elkaar te bedriegen', zegt Van Coblijn zaterdag 10 maart 2018 in het Dagblad Suriname.

De voormalige voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo voert aan, dat toen hij nog bij de NPS zat, dit soort taferelen ook voorkwamen en hij vaak een waarschuwend geluid richting de leiding heeft doen gaan. Volgens hem kan het niet door de beugel, dat mensen in het binnenland gekandideerd worden, maar in werkelijkheid in de stad verblijven.

'Een heleboel politici doen dat in haast alle partijen. Dat is volksverlakkerij en daarom heeft de NPS uiteindelijk ook de prijs daarvoor betaald. Dat de vicepresident dit nu ook gaat doen, roep ik de totale samenleving daarom ook op om dit soort vormen van politiek af te straffen. Daarom is er een gedragscode nodig waarin dit soort zaken geregeld worden.'

Een ander opvallende zaak bij dit soort handelingen van politici is, dat kandidaten zich met weinig kennis over een district aanmelden om de belangen van dat district in De Nationale Assemblee (DNA) te kunnen behartigen. 'Ik kan dan ook zeggen, dat ik ga verhuizen naar Coronie om daar met een paar 100 stemmen een zetel binnen te halen. Maar, is dat correct? Je stimuleert de mensen niet om volksvertegenwoordiger te worden van dat gebied. Het is precies als mensen leren stelen en auteursrechten vertrappen', zegt Van Coblijn.

Hij benadrukt dat indien hij aan de macht komt, hij er zeker naar gaat werken dat deze regeling gewijzigd wordt.

Adhin werd in 2013 als technocraat aangetrokken als Onderwijsminister. Kort voor de verkiezingen maakte NDP-voorzitter, tevens president, Desi Bouterse, bekend dat Adhin de kandidaat was om vicepresident te worden. Hij werd op nummer 6 in Paramaribo geplaatst en kreeg uiteindelijk 6.030 stemmen. de enige Hindoestaanse kandidaat bij de NDP die zo'n hoog aantal stemmen behaalde.

In Wanica zal, zoals het bij de vorige verkiezing reeds het geval was, een zware politieke strijd gevoerd worden. In Wanica woont ook VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, de grootste rivaal van de NDP. Santokhi is landelijk de sterkste Hindoestaanse kandidaat en behaalde een indrukwekkende 17.983 stemmen in 2015. Tijdens de verkiezing van 2015 kreeg de NDP 3 van de 7 zetels in Wanica. Drie zetels gingen naar de VHP, terwijl Raymond Sapoen via Pertjajah Luhur/V7 in dit district werd gekozen, maar uiteindelijk ook deel werd van de coalitie.

'Santokhi is bezig een dictatuur te vestigen in de VHP' - Rommelt het binnen de VHP?

Santokhi onder vuur?
'Partijleiding laat zich laat omringen door kapitaalkrachtigen en vrienden uit Lelydorp'


Volgens het Dagblad Suriname van zaterdag 10 maart 2018 neemt binnen de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) de onrust en ontevredenheid steeds meer toe, omdat de partijleiding onder voorzitterschap van Chandrikapersad Santokhi hardwerkende leden negeert en zich laat omringen door kapitaalkrachtigen en vrienden uit Lelydorp. 

Het dagblad schrijft in de afgelopen weken door verschillende bronnen te zijn benaderd over deze kwestie. Een belangrijke kwestie waaraan volgens de bronnen onmiddellijk een einde moet worden gebracht, is dat deze kapitaalkrachtige vrienden van de partijtop met hun vingers moeten afblijven en niet moeten bemoeien in aangelegenheden van partijafdelingen in verschillende districten. 

'Deze informele krachten hebben eigenlijk de leiding van de partij overgenomen. Zij dirigeren wat er allemaal gebeurt in de partij en de politieke lijn van de VHP is ook daarop gebaseerd. Een ander hekelpunt is de wijziging van een aantal punten in de partijstatuten op 11 maart, omdat deze nog geen 1½ jaar terug zijn aangepast. Wij kennen een situatie waarbij statuten van een politieke organisatie niet elk jaar worden gewijzigd. Niemand is te kwader trouw bezig. Iedereen wil een grote en sterke VHP hebben, maar het is opvallend dat met deze wijzigingen en veranderingen Santokhi bezig is een dictatuur te vestigen in de VHP. Hij wil uiteindelijk alle macht naar zich toetrekken', aldus één van de bronnen die jaren zijn krachten binnen de partij heeft gegeven.

Benadrukt wordt dat niet in de media wordt getreden om de partij te breken, maar om de gevaarlijke koers te veranderen.

Geetapersad Gangaram Panday, jurist en ex-minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft op 28 februari schriftelijk zijn commentaar geleverd en zijn visie duidelijk kenbaar gemaakt over de statutenwijziging.Hij zegt, dat het gaat om 15 algemene opmerkingen, 21 opmerkingen over de statuten en 42 opmerkingen over het Huishoudelijk Reglement (HR). 'Er zijn op 6 en 7 maart langdurige besprekingen geweest met partij-juristen en het dagelijks bestuur, waarbij ik de zaken nogmaals heb toegelicht. Mij is een nieuw concept van de documenten toegezegd. Na ontvangst hiervan zal ik nagaan wat wel en wat niet is overgenomen. Afhankelijk hiervan, zal ik bekijken of ik na zondag verder in de publiciteit zal treden', stelt hij.

De huidige kernvoorzitter van Paramaribo-Noord heeft in januari 2017 zijn functie als coördinator van afdeling Paramaribo-Noord van de VHP neergelegd uit onvrede met de onheuse behandeling die hij kreeg van de partijleiding en het feit dat er geen transparantie is over de financiën van de organisatie. Gangaram Panday en de partijleiding zouden  nog steeds niet door één deur kunnen. Gangaram Panday met deze informatie geconfronteerd, ontkent noch bevestigt dit. 'De VHP is een democratische partij, waarbij eerlijkheid, oprechtheid, geloofwaardigheid, transparantie en betrouwbaarheid voor mij erg belangrijk zijn', aldus de politicus.

De bronnen verklaren verder, dat het hun opgevallen is dat door het gedrag van de partijvoorzitter verschillende prominente VHP’ers zwaar ontevreden zijn en enkelen zelfs de partij de afgelopen jaren de rug hebben toegekeerd. Als voorbeeld van personen die nauwelijks actief meer zijn in de partij worden de namen van Sharda Thakoer en Rewti Sitaram genoemd. Sharmila Mansaram en Soeciel Oemar hebben de partij verlaten en hebben zich uiteindelijk aangesloten bij de NDP.

Het is volgens de bron een bijzonderheid dat de partij in zijn 70-jarige bestaan vanaf de oprichting continu zitting heeft gehad in De Nationale Assemblee (DNA). 'Dat komt door de kracht van mensen die altijd voor de partij hebben gewerkt. Wanneer je geen werkers in een partij hebt, bestaat die partij in feite niet.' 

'Het is een moeilijk ding wat u mij daar vraagt, want ik zit nu in een vergadering en mijn hoofd is vol van al die regelgevingszaken. Ik ga u geen zinnig antwoord kunnen geven', zegt VHP-ondervoorzitter Mahinder Rathipal wanneer hij met deze informatie wordt geconfronteerd.

Dansende Colombiaanse tweelingzussen in een klap wereldberoemd

De twee brengen een unieke mix van ballet en Latijns-Amerikaanse dansstijlen



Dansende Colombiaanse tweelingzussen Alejandra en Andrea Salamance combineren ballet en fitness. Binnen enkele dagen werden de zussen van nobele onbekenden tot wereldberoemde danseressen nadat een video van hun dansje miljoenen keren werd bekeken en gedeeld op sociale media. 

De twee brengen een unieke mix van ballet en Latijns-Amerikaanse dansstijlen, die niet alleen sensueel moet zijn, maar mensen ook fit moet houden.

De zussen openden onlangs een dansschool en willen andere inspireren om hun dansschoenen aan te trekken. Alejandra en Andrea staan al sinds hun kindertijd op de planken en gingen op hun zestiende bij een prestigieuze Colombiaanse balletgroep.



Na enkele ervaringen in het buitenland besloot het identieke duo om hun eigen dansschool te open in Cali, een stad in het zuiden van hun Zuid-Amerikaans geboorteland.

'Na gedanst te hebben in Colombia, de Verenigde Staten en Canada, kregen we het idee om onze eigen dansschool te starten', vertelt Alejandra. 'We wilden onze eigen ruimte waar we dingen kunnen creëren, plezier maken en bovenal anderen kunnen inspireren.'





De tweelingzussen experimenteerden met hun eigen dansstijl, die elementen uit het klassieke ballet combineert met met gewaagdere danspasje die eigen zijn aan Latijns-Amerika. Ze wilden echter ook volwassenen aanzetten om fit te blijven en voegden daarom enkele bewegingen toe die niet zouden misstaan tijdens een fitnesstraining.

Het lenige duo filmde zichzelf toen ze hun dansstijl demonstreerden op de tonen van Dura, een nummer van de Puerto Ricaanse zanger Daddy Yankee, en hadden daarmee onverwacht een virale hit te pakken. De sensuele video van de dames werd ondertussen al miljoenen keren bekeken en gedeeld, waardoor ze in een klap wereldberoemd zijn.


VN Goodwill Ambassadeur Danny Glover ontmoet oud-Braziliaans president Luiz Inacio 'Lula' da Silva

Amerikaans filmacteur Glover steunt Lula's kandidatuur presidentsverkiezing

(Bron foto:: TeleSUR)


Goodwill Ambassadeur van de Verenigde Naties Danny Glover heeft donderdag 8 maart 2018 de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio 'Lula' da Silva ontmoet om zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezing te ondersteunen. De acteur, die politiek activist werd, zei dat hij naar Brazilië reisde om 'solidariteit' te tonen en om te bevestigen dat anderen in de Verenigde Staten hem ook steunen. 

'Ik kwam hier om mijn solidariteit te betuigen en om te zeggen, dat er anderen in mijn land zijn die ook solidair met je zijn. We moeten onze stem gebruiken, omdat we weten dat het moment belangrijk is, niet alleen voor Brazilië, maar voor alle Amerika's', zei Glover.

Hij benadrukte verder, dat mensen worstelen met het beleid van 'extreem-rechts' in de Verenigde Staten en dat Lula's vorige presidentschap en kandidatuur opmerkelijke voorbeelden zijn van politieke maatregelen gericht op het verminderen van ongelijkheid in de samenleving.

'We vechten ook tegen extreem rechts in ons land. Ik citeer graag dr. (Martin Luther) King, die zei, Dante citerend, dat de heetste plaats in de hel gereserveerd is voor hen die neutraal zijn in tijden van crisis.'

Op de vraag 'Waarom trekt Brazilië jou aan?' tijdens een interview met Rede Brasil Atual, verklaarde Glover: 'Veel van (mijn) werk met TransAfrica Forum handelt over de rechten van werknemers, voornamelijk de rechten en (sociale) toestand van 150 miljoen Afrikaanse afstammelingen op het (westelijk) halfrond, waarvan er 80 miljoen in Brazilië wonen. Dankzij zijn leiderschap in de regio en de wereld, kan Brazilië een buitengewone invloed hebben op de toekomst van Afrikaanse nakomelingen.'



Lula ontmoette eerder Glover toen hij president was en ook in 2011 toen de activist deelnam aan een congres georganiseerd door de Centrale Arbeiders Vakbond in Guarulhos, Sao Paulo.

Eerder deze week verwierp het Hooggerechtshof van Brazilië Lula's hoger beroep tegen een gevangenisstraf van 12 jaar, die eerder was uitgesproken inzake corruptie en het witwassen van geld. Juristen en waarnemers beweren echter, dat zijn veroordeling voortkomt uit een zorgvuldig geregisseerde zaak en mediacampagne om een van de populairste politici in Brazilië te weerhouden van deelname aan de presidentsverkiezingen van dit jaar.

'Als ze niet willen dat ik een (presidentiële) kandidaat ben, ga naar de stembus en stem tegen mij. Maak geen kunstgrepen en trucs om mijn kandidatuur te voorkomen', vertelde Lula aan zijn juridische en media-critici.

Lula's twee ambtstermijnen werden gekenmerkt door sociale programma's, waarbij miljoenen Brazilianen uit de armoede werden gehaald en het land uit de VN World Hunger Map werd verwijderd. Een van zijn meest ambitieuze en succesvolle programma's is Bolsa Familia. Het werd gelanceerd in 2003 en verstrekte stipendia aan gezinnen die onder de armoedegrens leven. Die gezinnen moeten op hun beurt bewijzen, dat hun kinderen naar school gaan en zijn ingeënt.

Tot op heden staat Lula in alle verkiezingspeilingen van de presidentsverkiezingen bovenaan, waaronder die van Datafolha, Vox Populi, Data Poder 360, Instituto Parana, de Nationale Confederatie van Transport / MDA en Ipsos.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)