woensdag 8 augustus 2018

Bewakers van goudmijnbedrijf Grassalco te Maripaston betrappen vier dieven op heterdaad

Na betaling van een onbekende boete mochten de verdachten naar huis


Bewakers van het goudmijnbedrijf Grassalco hebben in de nacht van zondag 5 op maandag 6 augustus vier jongemannen aangehouden voor diefstal, zo meldt het Korps Politie woensdag 8 augustus 2018.

De viert werden op heterdaad betrapt door de bewakers van het bedrijf te Maripaston. De mannen, die woonachtig zijn in een dorp dichtbij de mijn van het bedrijf, waren bezig gesteenten te stelen waarin goud voor komt.

Deze verdachten werden vervolgens overgedragen aan de politie van Zanderij waar zij voorgeleid zijn bij een hulpofficier van Justitie. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zijn ze in de gelegenheid gesteld de zaak buiten proces af te handelen.

Na de betaling van een onbekende boete mochten de verdachten naar huis.

Veel weggebruikers hebben lak aan wet- en regelgeving en vertonen asociaal rijgedrag

223 Verkeersdeelnemers op de bon geslingerd tussen 27 juli en 5 augustus


De Motor Surveillance Dienst (MSD) van de politie heeft van 27 juli tot en met 4 augustus 233 verkeersdeelnemers bekeurd. Er zijn helaas nog veel verkeersdeelnemers die zich schuldig maken aan overschrijding van de maximum snelheid, rijden op zodanige wijze waardoor zij overige verkeersdeelnemers ernstig hinderen of hun leven in gevaar brengen, rijden met voertuigen die niet gekeurd of herkeurd zijn of links of rechts afslaan terwijl dat niet mag, aldus het Korps Politie Suriname woensdag 8 augustus 2018.

Daarnaast zijn er ook verkeersdeelnemers die bewust verkeerd gaan sorteren ten einde sneller door te kunnen rijden.

Achtenveertig (48) personen zijn bekeurd voor overschrijding van de maximum snelheid, 44 personen voor het besturen van voertuigen die niet gekeurd of herkeurd zijn, 35 personen voor hinderlijk, gevaarlijk rijden op en 23 personen die verbod voor links of rechts afslaan negeren.

Veroorzaker aanrijding twee auto's mishandelt vrouw die een en ander filmde met mobiele telefoon

Automobilist (35) bedreigt vrouw en haar vriend ook met scherp voorwerp


De 35-jarige automobilist N.D. is zondagochtend vroeg 5 augustus in verzekering gesteld voor onder andere zware mishandeling en bedreiging. Hij bracht een vrouw een vuistslag toe in het gelaat, omdat zij een aanrijding op de kruising van de Coesewijne- en de Jagernath Lachmonstraat filmde met haar mobiele telefoon, zo bericht het Korps Politie Suriname woensdag 8 augustus 2018.

Onderzoek wees uit dat het om een aanrijding ging tussen twee voertuigen met zware materiële schade.

D. reed met zijn auto over de Coesewijnestraat en verleende geen voorrang aan het verkeer op de Jagernath Lachmonstraat. Op een gegeven moment stopte ter hoogte van de aanrijding een auto, waarin een vrouw en haar vriend zaten. De dame begon opnames te maken van de aanrijding. Toen D. dat zag liep hij naar de vrouw en sloeg haar. De vriend van het slachtoffer kwam tussenbeide om erger te voorkomen.De man ging vervolgens naar zijn voertuig van waaruit hij een scherp voorwerp tevoorschijn haalde waarmee hij de vrouw en haar vriend bedreigde.

Een agent die voorbijkwam zag wat er gebeurde en loste een waarschuwingsschot om erger te voorkomen. Samen met andere collega’s, die inmiddels ter plaatse waren gearriveerd, kon D. worden aange houden. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn.

D. werd ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau van het ressort Flora. Na ontnuchtering is hij voorgeleid bij een hulpofficier van Justitie. Na overleg met het Openbaar Ministerie werd hij ingesloten. Zijn rijbewijs in ingevorderd en het scherpe voorwerp in beslag genomen.

Het slachtoffer moest voor medische behandeling naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en is verwezen naar een oogarts.

Braziliaanse controversiële presidentskandidaat Bolsonaro belooft sluiting ambassade Palestina

'Palestina is geen land, je onderhandelt niet met terroristen'

Bolsonaro gaat de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen


De vooraanstaande presidentskandidaat van Brazilië Jair Bolsonaro heeft aangekondigd de Palestijnse ambassade in Brasilia te sluiten en de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. 

'Is Palestina een land? Palestina is geen land, dus er zou hier geen ambassade moeten zijn', verklaarde Jair Bolsonaro, een parlementslid van de Partido Social Liberal, dinsdag 7 augustus 2018, toen het Nationale Congres heropende na een reces van drie weken. 'Je onderhandelt niet met terroristen', voegde hij eraan toe.

Hij heeft vooral moeite met het feit dat de diplomatieke vertegenwoordiging van de Palestijnse Autoriteit 3,2 kilometer van het Planalto-paleis, het hoofdkwartier van de regering in Brazilië, is gevestigd. De rechtse parlementariër is een groot bewonderaar en aanhanger van Israël.

De verkiezingen staan gepland op 7 oktober in Brazilië. Brazilië heeft Palestina erkend als een onafhankelijke staat in 2010 als onderdeel van de afstemming van de voormalige linkse president Luis Inacio Lula da Silva met extremistische regeringen, zoals Iran en Libië. In die tijd doneerde Brazilië 10 miljoen dollar aan de Hamas-terreurgroep, die de Gazastrook regeert en de vernietiging van Israël gezworen heeft.
Lula's politieke erfgename, Dilma Rousseff, zette het anti-Israëlsentiment voort gedurende haar periode tot ze werd afgezet in 2016.

Bolsonaro, een 62-jarige conservatieve politicus die pro-Israël lijkt te zijn, en hij is anti-homo en pro wet en orde - bijnaam 'Trump van Brazilië' - zei, dat hij de dialoog met Israël, de Verenigde Staten en Europa wil verbreden.

De presidentskandidaat heeft de afgelopen weken deelgenomen aan een handvol televisie-interviews, waar hij opschepte dat hij tijdens zijn bijna 30-jarige politieke carrière nooit van corruptie is beschuldigd en herhaalde ook, dat hij van plan is de Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Net als gelovigen en diep conservatieve politici in de Verenigde Staten, is Bolsonaro's steun verdeeld onder Joodse kiezers, die meestal sociaal liberaal zijn, maar willen dat hun vertegenwoordigers sterk pro-Israël zijn. 'Mijn hart is groen, geel, blauw en wit', zei Bolsonaro tegen een publiek van 400 bij de Hebraica-club in Rio in 2017, in een verwijzing naar de Israëlische en Braziliaanse vlag. Hij kreeg groot applaus toen hij de Joodse staat begroette vanwege zijn machts- en sociale zekerheidsstelsel, en zei, dat dit de grootste natie van Latijns-Amerika zou moeten inspireren.

Bolsonaro's gepassioneerde supporters verwijzen vaak naar hem met de bijnaam 'Mito', van het woord mythe of legende.

Met meer dan 5,5 miljoen Facebook-volgers was Bolsonaro de belangrijkste stemmentrekker onder de 46 Congresleden die in 2014 uit het gebied werden gekozen en won hij zijn zesde opeenvolgende termijn in 24 jaar. Zijn drie zonen, ook politici, zijn herhaaldelijk gefotografeerd met T-shirts met berichten in het Hebreeuws.

(Suriname Mirror/The Times of Israel)

Oud-politiechef en anti-regeringsactivist zegt betrokken te zijn bij mislukte drone-aanslag op Maduro

Salvatore Lucchese zat eerder gevangen vanwege zijn rol in protesten


Een voormalige Venezolaanse gemeentepolitiechef en anti-regeringsactivist zegt, dat hij geholpen heeft bij het organiseren van een operatie om bewapende drones te lanceren tijdens een militair defilé afgelopen zaterdag, door president Nicolas Maduro een moordaanslag heeft genoemd. 

In een interview met persbureau Reuters dinsdag 7 augustus 2018, vertelde Salvatore Lucchese, een Venezolaanse activist die eerder gevangen zat vanwege zijn rol in eerdere protesten, dat hij de aanval orkestreerde met een losse beweging van anti-Maduro-militanten die over het algemeen in Venezuela bekendstaat als het 'verzet'.De 'verzet' waarnaar verwezen wordt door Lucchese is een diffuse verzameling van straatactivisten, studentenorganisatoren en voormalige militaire officieren. Het heeft weinig formele structuur, maar is in het land vooral bekend vanwege het organiseren van protesten in recente jaren waarin demonstranten botsten met politie en soldaten.

Reuters kon de beweringen van Lucchese over de aanslag, waarin drones over het defilé in het centrum van Caracas vlogen, niet onafhankelijk verifiëren.

Explosieven bevestigd aan de drones werden tot ontploffing gebracht, waardoor zeven militaire officieren gewond raakten en de aanwezigen op zoek gingen naar dekking.


Lucchese beschrijft het incident als onderdeel van een aanhoudende, gewapende poging van verzet tegen Maduro. Hij weigert zijn precieze rol in de operatie te beschrijven, in het bredere verzet of identificeerde anderen die betrokken waren, daarbij verwijzend naar de noodzaak om hun identiteit te beschermen.

'We hadden een doel en op het moment konden we het niet 100% materialiseren', zei Lucchese in een interview in Bogota, waar hij is vanwege activiteiten met andere oppositiefiguren. 'De gewapende strijd zal doorgaan.'

Het ministerie van Informatie van Venezuela heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Eerder dit jaar verliet  Lucchese de Voluntad Popular, een prominente oppositiepartij, omdat hij het oneens was met de voortdurende dialoog met de regering van Maduro. De regering wordt op grote schaal bekritiseerd vanwege autoritaire tactieken, schendingen van de mensenrechten en economisch beleid die hebben geleid tot recessie en ondervoeding in de voormalige welvarende Andes-natie.

Juan Guaido, een van de nationale leiders van Voluntad Popular, zei dat Lucchese uit de partij was gezet vanwege 'verschillen met de partij en het nationale leiderschap', maar ging niet verder in op deze kwestie.

Guaido zei ook tegen Reuters, dat Voluntad Popular het gebruik van geweld verwerpt, een standpunt dat door andere reguliere oppositiepartijen na de aanslag weerklinkt.

Maduro, die werd gekozen door de overleden linkse president Hugo Chavez als kandidaat voor de Socialistische Partij om hem in 2013 op te volgen, zegt vaak dat Venezuela's problemen het gevolg zijn van een 'economische oorlog' door vijanden in het buitenland, waaronder de Verenigde Staten. Hij gaf de schuld van de drone-aanval aan rechtse oppositiefiguren en hun buitenlandse ondersteuners, met name verwijzend naar de regering van het naburige Colombia.De Colombiaanse regering heeft elke betrokkenheid ontkend.

In een uitzending op televisie, dinsdagavond, noemde Maduro Lucchese en koppelde hem aan Colombia's nieuwe rechtse president Ivan Duque. 'Een voormalige politiebaas van het Venezolaanse recht heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het leiden van de aanval. Vandaag was hij een speciale gast bij de eedaflegging van de inkomende president van Colombia', zei Maduro.


(Suriname Mirror/Reuters/El Comercio/Twitter/YouTube/El Nacional)

VES wil onmiddellijk proces van internationale arbitrage in kwestie-Alcoa

'Assemblee moet middels een motie regering oproepen zo'n proces te starten'


'De Nationale Assemblee moet de 'machtigingswet' van de regering in de Alcoa-kwestie verwerpen. In een motie moet de regering opgeroepen worden om met onmiddellijke ingang het proces van internationale arbitrage in te zetten.' Deze oproep doet de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in een brief aan De Nationale Assemblee (DNA), aldus Starnieuws vandaag, woensdag 8 augustus 2018. 

De VES stelt verbaasd te zijn, dat de regering een 'definitieve' overeenkomst met Alcoa zou hebben bereikt op 25 juli. Duidelijk verifieerbare gegevens zijn essentieel voor de beoordeling van overheidsbeleid. 'Het presenteren van verifieerbare onjuistheden, misleidende bedragen et cetera is niet acceptabel en deze zouden binnen functionerende democratische structuren ook gecorrigeerd moeten worden, zeker wanneer deze gebezigd worden ten overstaan van de nationale volksvertegenwoordiging.'

'Toen de Suralco in 2014 aangaf ondersteuning van de Staat nodig te hebben om de operaties in Suriname te continueren, heeft de regering de keuze gemaakt om hierop niet in te gaan. Dit is nu echter een gepasseerd station, de Suralco raffinaderij is al zo'n drie jaar gesloten en gaat niet meer open. Waar het nu om gaat is om het vertrekkende bedrijf eraan te houden zijn verplichtingen naar de Staat en de gemeenschap toe, waar het bijkans een eeuw aan verdiend heeft, volledig en royaal na te komen. Hierover kan de Surinaamse samenleving geen concessie doen, en is het billijk dat de regering het beste voor het land eruit haalt', stelt de VES.

Het proces voor een correcte afhandeling van de Suralco boedel sinds 2014 is verre van transparant geweest, zegt de vereniging. De gepresenteerde intentieverklaring (MoU) is daarom ook in 2017 unaniem door DNA afgewezen. Het systematisch gebrek aan transparantie en het steeds vooruitschuiven richting 31 december 2019 heeft ook bij de economen gerede twijfels doen rijzen of deze aanpak de beste resultaten voor Suriname zou opleveren.

'We brengen in herinnering, dat de voorzitter van de Onderhandelingscommissie op 30 augustus 2017, tijdens een openbare lezing voor VES-leden en genodigden, het kader waarbinnen zij namens de president moesten onderhandelen heeft aangegeven. De opdracht van de regering was continuïteit van de bauxietsector per se in overeenstemming met de Suralco en gaan voor arbitrage was geen optie. Deze beperking ontnam de commissie de ruimte om hard met Suralco te onderhandelen, hetgeen de mate van inschikkelijk naar de Suralco eisen verklaart', concludeert de VES.

'In plaats van een eerlijke voorstelling van zaken te geven (onder andere waarom in 2014 niet aan de verzoeken van Suralco over de energiekosten kon worden voldaan) worden de negatieve economische effecten versluierd en de samenleving een kassucces met een economisch voordeel van maar liefst 1,4 miljard Amerikaanse dollar beloofd. Dit terwijl de tweede fase van directe nadelen, waaronder de vaargeul en diverse milieuaspecten, nog door de gemeenschap zal moeten worden opgebracht. De voordelen van de stuwdam over 2020-2033 worden maar liefst opgeblazen naar 1 miljard Amerikaanse dollar, terwijl de Staat per jaar circa 60 miljoen Amerikaanse dollar aan energieleveranties betaalt, maar straks ook de operationele kosten van zo'n 10 miljoen Amerikaanse dollar per jaar moet aftrekken. De werkelijke besparing is derhalve rond de 0,65 miljard.'

'Daarnaast wordt de gemeenschap voorgehouden, dat Suralco nog zeven jaar de Afobakadam wilde houden om de mijnsanering en rehabilitatie te kunnen betalen. Het terugbrengen naar vier jaar wordt niet gebracht als een weggevertje aan de Suralco van ongeveer 200 miljoen Amerikaanse dollar, maar als een verworvenheid door strak onderhandelen in nationaal belang. Dit terwijl de Suralco reeds jarenlang kapitaal heeft mogen reserveren voor mijnsanering en rehabilitatie, waardoor ze ook minder belasting hoefde te betalen.'

Waar de VES speciale aandacht voor vraagt is de Power Purchase Agreement welke de regering wil aangaan met de Suralco voor levering van stroom van de Afabaka stuwdam aan Paranam voor de periode vanaf 1 januari 2020, wanneer Suriname de dam zal hebben overgenomen. In de 'definitieve' overeenkomst staat, dat elektra aan Suralco/Paranam zal worden geleverd tegen dezelfde voorwaarden als de Staat nu aan Suralco betaald. Het onttrekken van de goedkopere ‘Afobakastroom’ die nu aan de EBS wordt verkocht zal betekenen dat het staatsbedrijf meer stroom zal moeten opwekken, waarvan de kosten circa 3 maal de prijs van ‘Afobakastroom’ is. 'Dit is niet alleen nationaal-economisch nadelig, maar het is ook onethisch om de komende drie regeringen op te zadelen met dit wurgcontract', voert de VES in de brief aan.

'Dat de regering de continuïteit van de bauxietsector voor Suriname niet heeft kunnen veilig stellen is jammer, maar dat kunnen wij nu niet meer beïnvloeden. Waar wij als land nu nog wel invloed op hebben is een correcte afwikkeling van de verplichtingen wederzijds.' 

'Met de 'definitieve' overeenkomst met de Alcoa wekt de regering de indruk, dat het volk, direct vertegenwoordigd in DNA, hier niets meer aan kan doen. Maar, zonder goedkeuring van de machtigingswet heeft deze overeenkomst geen bindende werking. Het niet goedkeuren van de 'machtigingswet' is de eerste stap, maar dit alleen is zeker niet voldoende om tot een correcte afwikkeling van de verplichtingen naar Suriname toe te komen. In de Brokopondo Overeenkomst (Art. 13) staat precies aangegeven dat alle disputen, inclusief de ontmanteling van de overeenkomst, zullen worden voorgelegd aan het oordeel van arbiters. Een dispuut is daarbij gedefinieerd als 'elke claim die niet direct door de andere partij wordt gehonoreerd'. Het Arbitragehof zal daarbij bestaan uit drie onafhankelijke juristen, die in alle redelijkheid een oordeel geven.' 

'Aangezien het onderhandelingsproces inmiddels al bijkans vier jaar loopt en kennelijk nog enige tijd zal doorlopen, is het argument dat arbitrage te lang zou duren geen gegronde reden om ons land geen recht te doen. Bovendien is met de diverse reeds gepleegde voorbereidingsactiviteiten van de regering voldoende basis gecreëerd voor een vlotte afronding van arbitrage', meent de VES.

Oppositie-politicus in Venezuela gearresteerd verdacht van betrokkenheid mislukte aanslag op Maduro

Parlementariër Juan Requesens van oppositiepartij Primero Justicia en zijn zus opgepakt

Rafaela Requesens heeft via social media laten weten weer op vrije voeten te zijn


De Venezolaanse geheime dienst, SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional), heeft dinsdagavond 7 augustus 2018, een politicus van de oppositie aangehouden na de vermeende aanslag op president Nicolas Maduro. Dat meldt de oppositiepartij Primero Justicia (Rechtvaardigheid Eerst), die stelt dat parlementariër Juan Requesens en zijn zus Rafaela ’s nachts zijn 'ontvoerd' door een groep agenten:Maduro had de politicus eerder in verband gebracht met de vermeende aanslag. Hij sprak over een 'psychopaat, wiens achternaam Requesens luidt'. Ook de bekende oppositieleider Julio Borges was volgens de president vermoedelijk betrokken bij het incident.


De regering stelt dat aanvallers hebben geprobeerd Maduro te doden met drones die waren voorzien van explosieven.

De machtige Grondwetgevende Vergadering, die op de hand is van de regering, gaat volgens voorzitter Diosdado Cabello praten over het opheffen van de juridische onschendbaarheid van parlementariërs die betrokken waren bij het incident.

Op social media circuleert een filmpje dat de aanhouding van Requesens en zijn zus lijkt te tonen (zie hierboven). Agenten slaan toe als het duo een lift verlaat. Rafaela Requesens heeft inmiddels via sociale media laten weten weer op vrije voeten te zijn.(Suriname Mirror/Clarin/De Telegraaf/Twitter/El Nacional)

Weer grote cocaïnevangst in haven van Antwerpen

Douane vindt 1.561 kilo cocaïne in container met boomstammen uit Colombia


De Belgische douane heeft opnieuw een grote drugsvangst gedaan in de haven van Antwerpen. Bij een controleactie werd 1.561 kilo cocaïne onderschept, meldt het ministerie van Financiën vandaag, woensdag 8 augustus 2018. 

Vrijdag was al 1.727 kilo cocaïne in beslag genomen.De nieuwe drugslading zat verborgen in een container met boomstammen afkomstig uit Colombia en heeft een straatwaarde van meer dan 75 miljoen euro.


Vrijdag ging het om een container met bananen uit Ecuador die werd gelost in de Waaslandhaven. Deze drugs hebben een geschatte straatwaarde van meer dan 80 miljoen euro.

Volgens het EU-drugsagentschap (EMCDDA) neemt de beschikbaarheid van cocaïne in de Europese Unie toe. Cocaïne wordt vaker via noordelijke containerhavens binnengesmokkeld. Volgens het agentschap zijn de Belgische havens daarbij steeds belangrijker. Bijna de helft van alle cocaïnevangsten in Europa wordt daar gedaan.

(Suriname Mirror/Gazet van Antwerpen/De Telegraaf/FOD Financiën/Twitter)

Centrale Markt in Paramaribo krijgt 9, 10 en 11 augustus complete schoonmaakbeurt

Markt wordt 10 en 11 augustus gehouden in de Jodenbreestraat

'We hebben alles al geregeld, iedereen mag gewoon boodschappen doen aan de Jodenbreestraat'


De Centrale Markt krijgt 9, 10 en 11 augustus een complete schoonmaakbeurt, aldus marktmeester John Lecton vandaag, woensdag 8 augustus 2018, in de Ware Tijd. Op 10 en 11 augustus wordt de markt gehouden in de Jodenbreestraat. Alle marktverkopers krijgen dan de gelegenheid om hun producten daar te verkopen onder toezicht van de politie. 

'We hebben alles al geregeld. Iedereen mag gewoon boodschappen doen aan de Jodenbreestraat', zegt Lecton.

De marktmeester zegt verder, dat na de wasbeurt units zullen worden geopend voor de Energie Bedrijven Suriname, de Surinaamse Waterleiding Maatschappij en het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Deze zijn nu in afrondende fase. Lecton stelt, dat deze units het veel gemakkelijker moeten maken voor marktbezoekers om hun boodschappen te doen en rekeningen te voldoen op één plek.

Ook de aangelegde parkeerplaatsen voor marktbezoekers zullen na de wasbeurt van de markt gereed zijn om officieel in gebruik genomen te worden. Lecton zegt dat het parkeerterrein ongeveer honderd voertuigen kan opvangen. 'Meer plek is er niet anders zouden wij ergens anders beschikbaar moeten hebben, maar als de parkeerplaatsen te ver van de markt zijn, gaan de bezoekers niet zover willen lopen. Het parkeerterrein is ingericht naast de markt nabij de lijn 5 eindhalte aan de Waterkant.'

De marktmeester zegt verder, dat er in de toekomst ook units zullen worden ingericht voor jonge ondernemers en vroege schoolverlaters.

Sutikamia Eco Resort schenkt EBGS-school Botopasi zonnepanelen

Zaterdagavond 28 juli werd dorpsgenerator uitgeschakeld en nam zonne-energiesysteem school het over


Toeristenoord Sutikamia Eco Resort heeft de EBGS-school van Botopasi een installatie voor zonne-energie geschonken. Hierdoor is de school nu - sinds maandag 30 juli - onder meer in staat om zelf haar lesmateriaal te kopiëren. Eerder was de school voor stroom afhankelijk van dorpsbewoners. 
'We moesten de kopieermachine dan naar hen sjouwen', zegt schoolleidster Robenia Liesand vandaag, woensdag 8 augustus 2018, in de Ware Tijd. Soms werd er in de stad gekopieerd. 

Sutikamia is een toeristenoord aan de rand van het dorp Botopasi aan de Boven-Surinamerivier. Toen voor het eigen resort zonnepanelen zouden worden aangeschaft, vonden de managementleden Yvonne Boksebeld, Remfry Eduards, Ralph Weeks en Karel Eduards, dat de school ook van zonne-energie moest worden voorzien. Samen met een gast van het resort namen zij het initiatief om projecthulp aan te vragen.


Doordat de overheid niet regelmatig brandstof levert, zit het dorp vaak zonder stroom. Wanneer er wel brandstof geleverd is, is elektriciteit alleen 's avonds beschikbaar, omdat de generator maar een paar uren draait. Het onderhoud van de generator is duur en milieu- onvriendelijk.

Liesand is blij met het cadeau. Nu kan de school ook gebruikmaken van de aanwezige computer. Door het gebrek aan elektriciteit was dat eerder niet mogelijk.


DOE-parlementariër Carl Breeveld, die samen met een delegatie op bezoek was in het dorp, is ingenomen met de geste van Sutikamia. De partij heeft schoolbenodigdheden geschonken aan de leerlingen.

'Als parlementariër kan ik niet anders dan alle positieve initiatieven van burgers en organisaties ondersteunen. Niet alleen lanti heeft een taak om te investeren in de gemeenschap, maar ook particulieren zoals Sutikamia, die het goede voorbeeld geeft', zei Breeveld in zijn toespraak.

Regering zoekt oplossing voor filevorming richting binnenstad Paramaribo

Auto's, bromfietsen en vrachtverkeer geteld omgeving Haven

- 'Op basis van het resultaat wordt ontwerp gemaakt voor nieuwe wegconstructie zodat er minder files zijn in omgeving havencomplex'
- Gedacht wordt aan het creëren van een nieuwe rijstrook in de Van ‘t Hogerhuysstraat


De afdeling Wegen van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) heeft onlangs voertuigen laten tellen in de omgeving van Haven. Het gaat om dataverzameling waarmee met de Inter-American Development Bank (IDB) nagegaan wordt welke mogelijkheden er zijn voor verbetering van de infrastructuur en wat er nog geregeld moet worden voor het verkeer richting het havencomplex. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut vandaag, woensdag 8 augustus 2018.


Awinash Dewoe, waarnemend onderdirecteur Droge Civieltechnische Werken van het ministerie, zegt dat er drie soorten tellingen gedaan worden, bromfietsen, auto's en vrachtverkeer. In het verlengde daarvan geeft hij aan, dat het om handmatige en digitale tellingen ging, om de problemen van filevorming in de omgeving van het havencomplex aan te pakken.

'Er is veel verkeer over de weg. Naast de personenvoertuigen is er ook vrachtverkeer dat van en naar haven gaat. Dit veroorzaakt dagelijks filevorming in de omgeving van haven. Men heeft dus de tellingen gedaan om precies te weten hoeveel verkeer er over de weg gaat en op basis van het resultaat zal er een ontwerp gemaakt worden om hoogst waarschijnlijk te komen tot een nieuwe wegconstructie zodat er minder sprake kan zijn van file in de omgeving van het havencomplex', zegt Dewoe.

Men denkt onder andere aan het creëren van een nieuwe rijstrook in de Van ‘t Hogerhuysstraat. Deze straat heeft 2×2 rijstroken en desondanks is er tijdens piekuren sprake van filevorming. Afhankelijk van de verkeerstellingen van de verschillende type voertuigen, zal bepaald worden of men moet overstappen van 2×2 rijstroken naar 3×2 rijstroken.

Ook zal gekeken worden naar de fysieke infrastructuur, omdat de weg nog breed genoeg is voor nog een rijbaan. Het is weliswaar nog niet duidelijk of het een rijbaan wordt, die speciaal bestemd zal zijn voor zwaar verkeer of een rijbaan  voor alle type voertuigen.

Curaçao en Costa Rica halen de banden aan

Premier Rhuggenaath ontmoet in Colombia de president van Costa Rica, Carlos Alvarado

Rhuggenaath namens Koninkrijk in Bogota voor inauguratie nieuwe president Ivan Duque


Curaçao en Costa Rica halen de banden aan en gaan nauwer met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld door kennis en ervaring te delen over het armoedebestrijdingsproject in Costa Rica, de Agenda 2030 en de ‘sustainable development goals’. Dat is de uitkomst van een bilaterale ontmoeting gisteren van premier Eugene Rhuggenaath (PAR), de president van Costa Rica, Carlos Alvarado, en de minister van Buitenlandse Zaken tevens vicepresident, Epsy Cambell Barr, in Colombia, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 8 augustus 2018.Ook ambassadeur van het Koninkrijk in Colombia Jeroen Roodenburg en de directeur van de Dienst Buitenlandse Betrekkingen, Darrylin van der Veen, waren hierbij aanwezig.

Het vijftal sprak over de relaties tussen Costa Rica en het Koninkrijk en natuurlijk ook over de relatie met Curaçao in het bijzonder. Daarbij werd afgesproken op verschillende vlakken kennis en ervaring met elkaar te gaan delen en te kijken naar structurele mogelijkheden om de economische relaties te verstevigen. Zo doet Rhuggenaath verslag op zijn Facebookpagina:


De staatshoofden hebben ook de accreditatie van universiteiten in Costa Rica besproken. In dat verband is tevens aangekondigd dat een commissie van Curaçao binnenkort naar het Midden- Amerikaanse land af zal reizen om verschillende universiteiten te bezoeken.

Aantal potentiële kandidaten overname Isla-raffinaderij op Curaçao teruggebracht naar vier

'Curaçao levert geen bankgarantie en gegadigden moeten zelf voor levering ruwe olie zorgen'


Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) wil eind september een Memorandum of Understanding (MoU) tekenen met een van de acht potentiële partners die tot nu toe zijn geselecteerd. Op korte termijn wordt het aantal van potentiële kandidaten teruggebracht naar vier, aldus directeur Roderick van Kwartel van RdK in het Antilliaans Dagblad van vandaag, woensdag 8 augustus 2018.

Het aantal potentiële kandidaten zou inmiddels al zijn teruggebracht naar vier. Er is nog geen due diligence bij de potentiële kandidaten gehouden.

In gesprek met de potentiële strategische partners heeft RdK recent benadrukt, dat Curaçao geen bankgarantie levert en dat de gegadigden zelf voor de levering van ruwe olie moeten zorgen. Ook is aan de partijen voorgelegd of zij bereid zijn om als dat nodig is achterstallig onderhoud aan de raffinaderij te plegen.

RdK heeft vanmiddag een gesprek met directeur Vanessa Flores van de Isla-raffinaderij.

'Wij willen de Isla informeren wat de stand van zaken is van de zoektocht naar een strategische partner. Wij zijn uit respect en op grond van het leasecontract met PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) verplicht om dat te doen. In het gesprek zullen wij als RdK benadrukken dat beide partijen elkaar nodig hebben. Beide partijen hebben een gemeenschappelijk belang, namelijk dat de raffinaderij zo snel mogelijk weer operationeel wordt, ongeacht de partij die dat op zich neemt', aldus Van Kwartel.

Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior vliegt weer vanuit Caracas naar Curaçao

Avior vliegt vier keer in de week op de route van Maiquetia naar Hato


Avior hervat de vluchten vanuit Caracas naar Curaçao. Sinds gisteren vliegt de Venezolaanse luchtvaartmaatschappij vier keer in de week op de route vanaf Maiquetia naar Hato. De eerste vlucht werd gisteren op Hato verwelkomd, aldus vandaag, woensdag 8 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.


Minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling was aanwezig bij een receptie waar de hervatting van de vlucht werd gevierd.

Aan boord van de vlucht vanuit Venezuela zaten ook de jongeren die afgelopen zaterdag in South Carolina wereldkampioen zijn geworden in de Senior League. De jongeren konden afgelopen zondag niet naar Curaçao terugvliegen, omdat hun bus vanwege een defect niet op tijd bij de luchthaven arriveerde.

Nutsbedrijf Aqualectra, Curaçao, gaat weer ouderwets optreden tegen wanbetalers

Na periode van coulantie voor klanten met achterstallige betalingen nu weer streng 'regime'


Nutsbedrijf Aqualectra gaat weer als vanouds optreden tegen wanbetalers. Wie niet op tijd heeft betaald, wordt eerst nog via een brief vriendelijk verzocht het openstaande bedrag te betalen, maar daarna volgt afsluiting van stroom. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 8 augustus 2018.


Aqualectra was de afgelopen maanden coulant voor klanten met achterstallige betalingen, onder andere om mensen de tijd te geven gewend te raken aan het nieuwe format van de rekening. Bovendien liep het water- en elektriciteitsbedrijf begin dit jaar zelf achter met het versturen van de rekeningen nadat er problemen ontstonden met het uitschrijven van de facturen aan ongeveer 80.000 klanten na de overschakeling op een nieuw administratiesysteem.

Niet alle oude informatie - de geschiedenis van elke klant - was door het softwareprogramma SAP overgezet. Het proces werd gestopt en er moesten nieuwe facturen worden gemaakt.

Begin april liet Aqualectra weten dat de laatste rekeningen over januari, februari en maart de deur uit waren gegaan. Inmiddels zijn de kinderziektes opgelost, de achterstanden weggewerkt, en enkele maanden verstreken na de introductie van de nieuwe factuur.

In een persbericht wijst Aqualectra erop, dat zij er in de afgelopen periode bij haar klanten op heeft aangedrongen om ‘weer de goede gewoonte op te pakken en de rekening van water en stroom te betalen voordat de vervaldatum is verstreken’. In vervolg daarop zal het afsluitingsbeleid nu weer worden hervat.

Minister van Arbeid Moestadja ontvangt onderscheiding Groot Officier in de Ere Orde van de Palm

'Moestadja is niet alleen een superminister, maar ook een persoon vol geduld en diplomatie'Vicepresident Ashwin Adhin heeft dinsdag 7 augustus 2018, in het kader van de herdenking van 128 jaar Javaanse Immigratie en de viering van de Dag der Inheemsen, 47 burgers gedecoreerd voor hun bijdrage aan het dienen en verder ontwikkelen van de samenleving. De hoogste onderscheiding, Groot Officier in de Ere Orde van de Palm, ging naar minister van Arbeid Soewarto Moestadja.


Adhin noemde de bewindsman niet alleen een superminister, maar ook een persoon vol geduld en diplomatie wat vooral te merken was aan zijn optreden in De Nationale Assemblee. 'Hij is de nestor onder de ministers en heeft de afgelopen periode een grote bijdrage geleverd aan regeringen.'

De artiesten Eddy Assan en Aida Amatstam zeggen in een interview met het Nationaal Informatie Instituut, NII, dat ze zich bijzonder vereerd voelen door de waardering. Beiden staan er niet bij stil dat zij een enorme positieve invloed hebben uitgeoefend op de Surinaamse muziekliefhebbers. Zij riepen de samenleving op om 9 augustus te gedenken en op gepaste wijze te vieren.

Ook Steven Mangal had niet verwacht in aanmerking te komen voor een onderscheiding van staatswege. Hij omschreef de decoratie als een bijzonder moment in zijn leven. Hij heeft zich verdienstelijk gemaakt op het sociale vlak te weten onder de jongeren en de zieke mens. Mangal riep de samenleving op te realiseren, dat alle bevolkingsgroepen één natie vormen.

Stanley Sidoel, voormalig directeur van Cultuur, werd benoemd tot commandeur in de Ere Orde van de Palm.

Bijgestaan door de ministers van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Handel, Industrie en Toerisme en Binnenlandse Zaken ontvingen zestien personen een eremedaille in goud verbonden aan de Ere Orde van de Palm, 21 personen zijn benoemd tot ridder in de Ere Orde van de Palm, terwijl zeven zich nu officier in de Ere Orde van de Palm mogen noemen.

DA'91: 'Regering Bouterse neemt het niet nauw met actualiseren wet- en regelgeving inzake money laundering'

'Minister van Financiën en president pogen bewust de samenleving te misleiden inzake werkelijke achtergrond van inbeslagname gelden'


De minister van Financiën en nu de president houden de samenleving voor, dat de inbeslagname van de 19.5 miljoen euro door Nederland een politieke actie betreft. DA'91 houdt de samenleving voor dat de regering Bouterse, om ons nog onbekende redenen, het niet nauw neemt met het actualiseren van de financiële wet en regelgeving inzake `Money Laundering`. 

Suriname dreigde op de zwarte lijst te komen in 2017, omdat het zijn wetgeving niet had geactualiseerd inzake onder andere het witwassen van geld. Om te ontglippen aan isolatie op financieel-economisch vlak werd de wetgeving in allerijl aangepast. Dus geen beleid 'by design but by default'. En er hoeft dan dus ook niet verwacht te worden, dat het gedrag van deze regering in het na-traject er anders uitziet dan het voortraject.

De inbeslagname door het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het niet naleven door Suriname van internationale wetgeving over witwassen van gelden. 

In het op 31 mei 2017 gepubliceerde rapport van de Caribbean Financial Action Task Force (Surinames 11e follow-up report), een hoofdzakelijk slechts op overlegde documentatie gebaseerd rapport, blijkt dat wij als land voor zowel kern, sleutel en andere recommandaties grotendeels minimaal en dat dus slechts op papier, voldoen. De FATF (Financial Action Task Force) geeft specifieke richtlijnen en instructies over hoe landen om moeten gaan met verdenkingen van witwassen. De basis voor de uitgangspunten vormen het Verdrag van Wenen en de Palermo Convention, evenals de Conventie aangaande de financiering van terrorisme. 

In het kort komt het erop neer, dat onder andere alle landen wettelijke regelingen moeten hanteren om gelden/opbrengsten/bezit die verdacht worden het product te zijn van witwaspraktijken of gerelateerde overtredingen of daarvoor gebruikt wordt aan te pakken. Het geeft landen de bevoegdheid om deze transacties te identificeren, na te trekken evenals deze te bevriezen of in beslag te nemen om verder gebruik van deze middelen te verhinderen. Landen kunnen dit doen zonder een strafrechtelijke veroordeling. Hierbij mag zelfs geëist worden dat de overtreder de rechtmatige oorsprong van hetgeen waar beslag op is gelegd, moet bewijzen . Deze vereisten zijn ontbloot van elke politieke insteek. Er is namelijk geen strafrechtelijke veroordeling nodig en de bewijslast ligt bij Suriname. 

DA’91 brengt in herinnering, dat het International Narcotics Control and Strategy Report van het United States Department of State de positie en rol van de president evenals de veroordeling van hem en zijn zoon Dino, als een belangrijke achtergrond noemt van het probleem. 

De opmerkingen van de minister van Financiën in de comité generaal en recenter die van de president in zijn persconferentie van 7 augustus moeten ons inziens tegen deze achtergrond geplaatst worden. De minister van Financiën evenals de president pogen bewust en opzettelijk deze samenleving te misleiden aangaande werkelijke achtergronden van de inbeslagname van de gelden. 

DA’91 heeft het als haar opdracht om al deze belemmeringen zo snel mogelijk tot het verleden te doen behoren. Er moet prioriteit gegeven worden om een dusdanig bestuur van ons land vorm te geven, vrij van internationale opsporingsbevelen en met integere bestuurders, zodat Suriname vrij en volledig invulling kan geven aan alle internationale wettelijk vereisten ter bestrijding van de grensoverschrijdende (drugs)criminaliteit. 

De enige politieke actie die wij ervaren op dit moment vindt zijn oorsprong op het Kabinet van de president en bestaat uit het aanwenden van alle staatsmiddelen en de Staat Suriname voor het enge eigen lijfsbehoud.

Leden Bond van Inspecteurs bij het Onderwijs gaan maandag 13 augustus in staking

Bond strijdt al meer dan twee jaar voor herpositionering

'De weg van confrontatie is zo zoetjesaan cultuur geworden en een nieuwe norm van onderhandeling'


De Bond van Inspecteurs bij het Onderwijs (BIO) gaat vanaf maandag 13 augustus het inspectie-apparaat landelijk stilleggen. Het bondsbestuur, onder leiding van Steve Rudge, zegt het schrijven van brieven naar minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zat te zijn. Er komen maar geen resultaten. De leden en het bestuur zijn al langer dan twee jaar bezig te vechten voor hun herpositionering. 

'Diverse gesprekken die gevoerd zijn in de afgelopen periode met raadadviseur Eddy Jozefzoon, ex-minister Robert Peneux en nu de huidige minister Ferrier hebben tot nog toe niets op geleverd. We zijn nu gebonden om de weg van confrontatie te kiezen. Deze weg is zo zoetjesaan cultuur geworden en een nieuwe norm van onderhandeling,' vindt de BIO.

'Wij zijn een groep van ongeveer veertig inspecteurs landelijk en ook de ogen en oren van het ministerie. Wij komen wat betreft onze salariëring er erg bekaaid vanaf. Met een beschikking van kledingtoelage in de hand is er een achterstand vanaf 2008. Onze co-uren worden uitbetaald op basis van de FISO-regeling (Functie Informatiesysteem Overheid). We zetten ons privévervoer in ten behoeve van het werk en krijgen een toelage die reeds jaren achterhaald is. Voor de vele verantwoordelijkheden die we dragen krijgen wij een karig loontje', zegt het bestuur.

De maat is vol bij de inspecteurs. Daarom is besloten op 13 augustus in actie te gaan.

'Wij verlenen dus geen dispensatie, geen inschrijvingen en behandelen geen cases. Tijdens de drukke periode op onze afdelingen verlenen wij geen diensten maar zijn wel op onze werkplek. Dit geldt voor inspectie Basisonderwijs, VOJ, VOS, Nickerie, Marowijne, Lelydorp en Saramacca.'

Vandalen en koperdieven richten enorme schade aan bij elektrificatieprojecten EBS

(Bron foto: EBS)
'Autoriteiten moeten erop toezien dat controle bij opkopen en export van koper wordt verscherpt'


Vandalen en dieven richten enorme schade aan bij de elektrificatieprojecten van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Tijdens controlewerkzaamheden, die afgelopen week zijn uitgevoerd, bleken aan de Martin Luther Kingweg en Afobakaweg netten en netdelen, die zowel onder spanning als in aanbouw zijn, te worden gesloopt. De politie heeft intussen op Paranam, onbruikbaar gemaakte kabels teruggevonden, zo bericht de EBS dinsdag 7 augustus 2018. 

Bij de controlewerkzaamheden bleek, dat op de plaatsen waar enkele weken geleden al netdelen waren verwijderd, de netten nu volledig worden gesloopt. De politie is op zoek naar de schuldigen.

De EBS-directie heeft ook contact gemaakt met het ministerie van Handel en Industrie (HI), om het fenomeen van koperdiefstal in te dammen. De EBS wil bereiken, dat HI nagaat of de vergunningsvoorwaarden voor verkoop/opkoop en export van koper aangescherpt kunnen worden. Suriname is geen koper producerend land en verkopers zouden de herkomst van hun product moeten verantwoorden, meent de EBS.

Het bedrijf vraagt van de autoriteiten erop toe te zien dat de controle bij het opkopen en de export van koper wordt verscherpt.

De schade, die in de duizenden Amerikaanse dollars loopt, is niet het enige probleem, aldus de EBS. De diverse geteisterde elektrificatieprojecten zorgen voor een enorme vertraging in het uitvoeren c.q. opleveren van de werkzaamheden. Hierdoor worden de bewoners van gebieden gedupeerd.

De EBS vraagt de gemeenschap om verdachte handelingen nabij de elektrificatieprojecten meteen te melden aan het bedrijf via het nummer 175.

Matjaw-familie van de Saamaka verwerpt keuze president Bouterse voor Albert Aboikoni als stamhoofd

'Het is de stam die de kandidaat-granman kiest, cultureel inwijdt en installeert, niet Bouterse'


De Matjaw-familie van de Saamaka distantieert zich van de keuze van president Desi Bouterse die Albert Aboikoni heeft aangewezen als stamhoofd. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 8 augustus 2018.

'Wat wij bovenal heel triest vinden is, dat de president de totale marroncultuurgemeenschap op de korrel neemt door het hoogste marrongezag en van de iheemsen zogenaamd uit te nodigen voor consultatie. Zeer verbouwereerd en teleurgesteld moest het gezag de keuze van president in de plenaire meeting aanhoren, terwijl ze unaniem en overduidelijk de heer Albert Aboikoni als de nieuwe granman van de Saamaka heeft afgewezen', aldus kapitein Alosa Aboikoni van Dangogo/Asindo-op namens de lo-oudsten van de Matjaw.

Unaniem is ook besloten de werkwijze en keuze van de president af te wijzen. Later op de dag houdt de Matjaw-lo een persconferentie over de aanwijzing van de granman.

De kapitein zegt, dat het besluit van de president opmerkelijk is omdat hij steeds terecht propageerde niet de bevoegdheid te hebben om een granman voor de Saamaka te kiezen of aan te wijzen. Het is de stam die de kandidaat-granman kiest, cultureel inwijdt en installeert. Hierna wordt de granman naar Paramaribo gebracht om plechtig te worden bevestigd in het ambt van grootopperhoofd.

'Maar, met de keuze van de president voor Albert Aboikoni heeft hij een heel andere weg bewandeld. Sinds lange tijd heeft Albert Aboikoni beweerd, dat zijn acties naar het granmanschap de volledige ondersteuning geniet van de president, een bewering die nooit door de president werd weerlegd', benadrukt de Matjaw-familie.

Jogi (VHP): ‘Corruptieonderzoeken OM moeten niet leiden tot blinde muur en dossiers in lades’

Assembleelid hoopt dat OM ook onderzoek instelt naar malversaties met zandleveringen Nickerie


Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar een aantal vermoedelijke corruptiezaken, waaronder Carifesta-XI, Naschoolse Opvang, Algemene Kinderbijslag, Sociale Zaken, SMS, Telesur en NVB. Verschillende dossiers zouden door de regering naar het parket zijn gestuurd voor onderzoek. Intussen is de hulp ingeroepen van een forensische accountant om de voorgelegde zaken tot de bodem uit te zoeken en na te gaan in hoeverre er strafbare feiten zijn gepleegd.

VHP-Assembleelid Mahinder Jogi ziet dit als een zeer positieve stap van de procureur-generaal om nu eindelijk inhoud te geven aan de rechtstaat gedachte.

'Als er niks aan de hand is, dan is er niks aan de hand. Wanneer er wel iets aan de hand is, moeten er consequenties volgen. Zo simpel is het. Ik hoop alleen dat het onderzoek inderdaad tot een goed eind komt en dat wij niet belanden bij een blinde muur, waar het onderzoek misschien is afgerond, maar de dossiers in lades verdwijnen', zegt Jogi dinsdag 7 augustus 2018 in het Dagblad Suriname.

Hij voert aan, dat er teveel voorbeelden in de afgelopen periode zijn waar gebleken is dat de trias politica gedachte vaak tijdens deze regeerperiode is aangevallen. Hij verwijst hiermee naar het geval in 2016, waar na een beslissing van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces toenmalig minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos ineens met het idee kwam, dat de staatsveiligheid in gevaar werd gebracht door het vervolgen van bepaalde personen. Ook de vervolgstap om de procureur-generaal tegen de Grondwet in met ontslag te sturen, is hem nog vers in het geheugen. Jogi keurt deze handelingen af, omdat deze stagnaties alleen maar ervoor zorgen, dat het land steeds hoger op corruptie indexlijsten wordt geplaatst, terwijl zaken doen met het buitenland ook wordt bemoeilijkt.

'Dit is niet goed voor het imago van het land, want het lijkt erop alsof corruptie een normaal verschijnsel is geworden onder de regering Bouterse', aldus de VHP’er.

Hoewel het beleid voor de volgorde van de onderzoeken in handen van de procureur-generaal ligt, verzoekt Jogi, dat die ook zijn ogen richt op de vele onderhandse gunningen op het ministerie van Openbare Werken tijdens de periode van ex-minister Ramon Abrahams. 'Ga na of dat wel of niet conform de aanbestedingswet is geschied. Ga na of mensen in de gelegenheid zijn gesteld om offertes in te dienen.'

Ook het voornemen van ex-minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie om een peperdure tweedehandse asfaltplant te kopen moet grondig worden onderzocht. 'Ga na of er niet is gemanipuleerd bij die aankoop. Ga ook na wat er precies is gebeurd tussen de Wegenautoriteit en de NDP met betrekking tot die aankoop van mammoetvlaggen. Mocht dat? Heeft men hier geen wettelijke regelingen overtreden?', benadrukt Jogi.

Het Assembleelid hoopt, dat de procureur-generaal ook meteen een onderzoek instelt naar malversaties met zandleveringen in Nickerie. Hierover heeft hij een dossier met bewijzen en reçu’s sinds 2012 gedeponeerd bij de procureur-generaal. 'Die aanbesteding is gewijzigd en op een listige manier zijn mensen er buiten gelaten. Uiteindelijk is die toewijzing gegaan naar bepaalde personen. In plaats van 30.000 kubieke meter zand is de hoeveelheid opgevoerd naar 60.000 zonder dat er meer wegen bijgekomen zijn. Ga na hoe dit mogelijk is', zegt de VHP’er.

Jogi stelt, dat in de afgelopen acht jaren verschillende vermeende gevallen van corruptie tijdens openbare vergaderingen van De Nationale Assemblee zijn aangekaart. Hij hoopt dat de procureur-generaal ambtshalve kennis van deze zaken neemt en eventueel ook de bewijsstukken van deze aangehaalde zaken opvraagt van het college.

Ook NDP’er Immilioh Lens roept hij op om alle zaken van vermeende corruptie, waar hij kennis van zou dragen, over te dragen aan het OM. 'Laten wij doorgaan en duidelijkheid verschaffen', aldus Jogi

Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie sluit kantoren na ontvangst 'alarmerende' bedreigingen

ANPDH documenteert de onderdrukking door de regering-Ortega van protesten


De Nicaraguaanse Associatie voor Mensenrechten (ANPDH, Asociación Nicaragüense Pro Derechos Humanos) heeft haar kantoren gesloten na het ontvangen van 'alarmerende' bedreigingen aan het adres van personeelsleden vanwege haar werk, dat de onderdrukking door de regering van protesten documenteert.


ANPDH stelt, dat het een groot aantal doodsbedreigingen had ontvangen en informatie had verkregen waarin stond, dat de regering van Daniel Ortega van plan was om medewerkers van ANPDH gefabriceerde misdaden aan te rekenen.

De organisatie heeft zaterdag 4 augustus 2018 onderstaande verklaring vrijgegeven waarin zij zegt, dat zij haar kantoren tijdelijk sluit 'om de veiligheid en fysieke integriteit van haar werknemers te garanderen', maar dat zij mensenrechtenvoorwaarden elektronisch blijft documenteren.
'Ik moet bekennen dat ik er nooit aan had gedacht om op het exacte moment getuige te zijn van een zelfverbanning. Huilend zeiden ze, ondanks de hoge kosten, dat het de moeite waard was om de mensenrechten in Nicaragua te verdedigen', schreef Paulo Abrao van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechtenrechten op Twitter na het ontmoeten van ANPDH-leden op een luchthaven in Honduras:


Het team was op reis naar Costa Rica. De mensenrechtenorganisatie stelt, dat geweld als gevolg van protesten 448 mensen in Nicaragua heeft gedood sinds april, toen demonstranten voor het eerst de straat op gingen om de door Ortega voorgestelde kortingen op de sociale zekerheid aan te vechten. Nadat de autoriteiten de protesten met geweld hadden onderdrukt, overstroomden duizenden de straten om Ortega's ontslag te eisen.


Het aantal doden gemeld door ANPDH is aanzienlijk hoger dan dat van andere mensenrechtenmonitors en het aantal doden van de overheid zelf. De Ortega-regering zei, dat 195 mensen zijn gedood, terwijl de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten meldt dat 317 personenzijn gestorven. ANPDH gaf ook aan, dat ongeveer 600 mensen verdwenen zijn sinds de protesten begonnen.

(Suriname Mirror/Newsweek/Twitter/YouTube)

Georgina Mazzeo, Miss Venezuela 2013, valt ook voor 'In my feelings challenge'...

Venezolaanse blijft op de been in haar uitvoering van de 'In my feelings challenge'Georgina Mazzeo, een 26-jarige Venezolaanse gekroond tot Miss Venezuela in 2013, heeft ook deelgenomen aan de rage op social media 'In my feelings challenge', dansend naast een rijdende auto in een bikini. 

Een sexy reeks video's in deze uitdagings hype is op YouTube te vinden bij Non Stop Zapping. De 'In my feelings challenge' blijft zorgen voor opvallende beelden.Drake's nieuwe hit 'In my Feelings' gaat de wereld over, waardoor mensen op de weg dansen ... terwijl hun auto rijdt. Een uitdaging die duidelijk voor veel mensen is mislukt, tussen vallen en heuse ongelukken. Leedvermaak op en top.

Maar, enkele van de mooiste vrouwen op de planeet hebben zichzelf voor de hype geleend.De ultra sexy uitdaging van Georgina Mazzeo, verwezenlijkt in een bikini, veroorzaakte een sensatie onder onder andere haar meer dan 800.000 volgers op Instagram. Een account waar te zien is, dat de Venezolaanse niet aarzelt om sexy foto's te publiceren, en dat ze houdt van dansen.A post shared by Georgina Mazzeo (@georginamazzeo) on


A post shared by Georgina Mazzeo (@georginamazzeo) on


A post shared by Georgina Mazzeo (@georginamazzeo) on


(Suriname Mirror/Non-stop-zapping.com/YouTube/Instagram)

Mexicaanse fotojournalist doodgeschoten in de stad Guanajuato

Freelancer Rodolfo Garcia Gonzalez neergeschoten in Valle de Santiago, Guanajuato


De Mexicaanse fotojournalist Rodolfo Garcia Gonzalez is zondag 5 augustus 2018 neergeschoten en gedood in de zuidelijke regio van de gemeente Valle de Santiago in Guanajuato, zo meldde de procureur-generaal van de staat. 

De fotograaf werd gevonden naast zijn motor, met schotwonden, tussen Callejon de Pemex en Plan de Ayala. Kogelhulzen van een 9 mm kaliber vuurwapen werden ter plaatse gevonden.

Het incident, zo zeggen de autoriteiten, vond plaats rond zeven uur zondagavond in de buurt van de Valle de Santiago sportunit.Garcia Gonzalez was een freelancer die heeft bijgedragen aan publicaties voor Dia7 en Nuevo Milenio. De 47-jarige versloeg sociale en religieuze evenementen voor de weekbladen. 'In dit geval gaat het niet om drugs of brandstofdiefstal, omdat de fotograaf bekend was vanwege zijn activiteiten en hij af en toe met sommige media samenwerkte', zegt de wekelijkse krant Dia7.


In juni vonden in Guanajuato ongeveer 265 moorden plaats, een percentage van 53 moorden per 100.000 mensen, meer dan het dubbele van het nationale gemiddelde.

Garcia Gonzalez brengt het aantal journalisten dat is vermoord in 2018 op acht. Een tiental journalisten werd in 2017 vermoord in Mexico.(Suriname Mirror/TeleSUR/Nuestro Pais/Twitter/Excelsior/YouTube)