donderdag 12 september 2019

LVV-minister Parmessar kritisch over zijn voorlichtingsmedewerk(st)ers

(Bron foto's: Ministerie van LVV)
'Voorlichtings- medewerk(st)ers moeten nog meer handen uit de mouwen steken' 


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verwacht dat zijn voorlichtingsmedewerk(st)ers nog meer de handen uit de mouwen steken dan tot nu toe gebeurt. De bewindsman onderstreept dat deze medewerk(st)ers een belangrijke schakel vormen tussen het ministerie en de boer, aldus de Ware Tijd donderdag 12 september 2019.

Tijdens de woensdag gehouden workshop ‘Disaster Risk Management and Climate Change’ - in het SAIA-gebouw op het complex van het ministerie aan de Letitia Vriesdelaan - georganiseerd ten behoeve van haar voorlicht(st)ers. heeft Parmessar scherpe opmerkingen gericht naar zijn personeel toe. De workshop was onderdeel van een project, waarvoor een 'Letter of Agreement is getekend tussen The Food and Agriculture Organization (FAO) en The Inter- American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA).

'Ik wil weten hoeveel boeren u heeft opgezocht en ondersteund. U bent aangenomen om de boer voor te lichten, maar ik heb gemerkt hoe lang het duurt voordat de voorlichter bij de boer komt.'

De minister stelde, dat het werk van de voorlicht(st)er niet te onderschatten is. Hij zegt duidelijk de positieve veranderingen en effecten te merken wanneer een boer de begeleiding en kennis heeft gehad. Parmessar wijst de voorlicht(st)ers erop dat zij 'de sleutel, handen en voeten' zijn bij de gedachte van de regering om Suriname te maken tot de voedselschuur. 'Het ministerie staat aan de vooravond van een transformatie. We moeten inzien dat wat we tot nu toe doen, niet meer zal lonen. Ik benader u niet negatief, maar juist positief zodat u die stappen onderneemt, want u kunt het.'

De workshop maakt deel uit van het Technical Cooperation Programme (TCP) voor de verbetering van technische en institutionele capaciteiten voor rampen- en klimaatrisicobeheer en daarmee het garanderen van duurzame landbouw. Dit programma wordt uitgevoerd in Jamaica, Guyana en Suriname.

Tijdens de workshop is de voorlicht(st)ers kennis bijgebracht over de impact van klimaatverandering en de effecten daarvan waarmee boeren te maken krijgen. Parmessar noemt als voorbeelden temperatuursveranderingen, langere droge tijden en in korte tijd veel regen. Daarnaast noemt hij het ontstaan van nieuwe ziektebeelden. 'Hoe gaan wij hiermee om? Hebben we al gedacht aan nieuwe rassen?'

Het is volgens de bewindsman zaak dat de voorlicht(st)ers de kennis benutten en daarmee naar de boer gaan, aangezien het om dure bijeenkomsten gaat.

Martha Nojodikromo, landbouwvoorlichtster van LVV-Domburg, kan zich vinden in de opmerkingen van de minister. 'We gaan heel veel op het veld, maar het kan beter.' Haar collega Roël Ramautar erkent dat er een belangrijke taak is weggelegd voor voorlicht(st)ers. 'De voorlichter moet zichtbaar zijn bij de landbouwer, maar niet altijd hebben ze de middelen daartoe. Soms moeten ze hun eigen vervoer inzetten.'

Parmessar zegt, dat hij vanaf zijn aantreden intensief aan de slag is op het ministerie. Echter, met de verscherpte EU-regels voor de import van groenten en fruit, zegt hij, is er 'geen andere keus dan met all hands on deck' actie te ondernemen om de voedselveiligheid te waarborgen.

Twitter blokkeert account van voormalig president van Cuba Raúl Castro

Ook accounts van dochter Mariela Castro en staatsmedia zijn opgeschort


Twitter heeft het account van de voormalig president van Cuba Raúl Castro geblokkeerd. Ook accounts van zijn dochter Mariela Castro en van staatsmedia zijn opgeschort. Dat schrijft persbureau Reuters donderdag 12 september 2019.


Het social media bedrijf heeft ook tientallen journalisten van staatsmedia en het officiële account voor het ministerie van Communicatie geblokkeerd. Twitter heeft niet verklaard waarom de accounts werden geschorst.

De vereniging van journalisten op Cuba sprak na de blokkades over 'massacensuur'.


Twitter ondernam actie op het moment dat de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel een televisietoespraak hield. Die ging over een energiecrisis als gevolg van Amerikaanse sancties.

(Suriname Mirror/Reuters/VOA Noticias/Twitter/Granma)

Maisha Neus, voorzitster Strei!, aangehouden voor rijden onder invloed - Bestuur van STREI! accepteert verontschuldigingen van haar voorzitster

Neus had driemaal toegestane hoeveelheid alcohol in bloed

'Ik heb een fout gemaakt, ik heb er spijt van'


Waterkant.net bericht vanmiddag, donderdag 12 september 2019, dat activiste/politica Maisha Neus, voorzitster van de politieke organisatie Strei!, vanochtend om half vier is aangehouden door de politie op de Kwattaweg tijdens een reguliere verkeerscontrole, nadat geconstateerd was dat zij behoorlijk onder invloed verkeerde. 

Neus werd overgebracht naar het politiebureau voor een blaastest. Volgens Waterkant.net blies zij 695 microgram lucht per liter. Dat is ver boven de toegestane 220.


Neus werd voorgeleid aan een hulpofficier van Justitie. De Ware Tijd meldt, dat  ze na verhoor werd heengezonden. Haar rijbewijs werd ingevorderd.

Volgens de politie wordt een dossier opgemaakt en opgestuurd naar het parket voor verdere afhandeling. Tijdens het verhoor heeft Maisha Neus toegegeven alcohol te hebben gebruikt.

https://www.politie.sr/rijbewijs-dronken-autobestuurster-ingevorderd/

Honderden verkeerslichten op Costa Rica werken nu op schone (zonne-)energie

'Project betekent een aanzienlijke besparing op het elektriciteitsverbruik'


Honderden verkeerslichten in de Gran Área Metropolitana (GAM) van Costa Rica draaien nu op schone energie. Een persbericht van Casa Presidencial zegt, dat 80 van 132 verkeerslichtsystemen die deel uitmaken van de laatste fase van een jarenlang project worden aangedreven door zonnepanelen. 


De resterende 52 apparaten zijn gepland voor activering tegen oktober. Dat betekent dat 422 van de 474 verkeerslichtsystemen in de GAM die worden bewaakt door het Traffic Control Center nu worden aangedreven door zonnepanelen.

De door zonne-energie aangedreven kruispunten bevinden zich in de provincies San José, Alajuela, Heredia en Cartago. Het project 'betekent een aanzienlijke besparing op het elektriciteitsverbruik', aldus Casa Presidencial.

De zonnepanelen laden batterijen op waardoor ook belangrijke kruispunten kunnen blijven werken in geval van stroomuitval of stroomuitval. Verkeerslichten op zonne-energie 'vertegenwoordigen een energiebesparing van 80 procent ten opzichte van traditionele verkeerslichten', zei Diego Rugama, de directeur van de afdeling Verkeerslichten van het ministerie, in een eerder interview met The Tico Times.

MOPT-functionarissen (Ministerio de Obras Públicas y Transportes) hebben gezegd, dat het verkeerslichtenproject een belangrijk onderdeel is van het plan van Costa Rica om CO2-neutraliteit te bereiken. Costa Rica hoopt tegen 2050 CO2-neutraal te worden. Een van de plannen van het land is een nieuw GAM-transportsysteem dat uitsluitend op schone elektriciteit draait in plaats van op fossiele brandstoffen.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Vijfenzestig procent van Costa Ricanen keurt beleid president Carlos Alvarado af

Beoordeling van het werk van de president toont constante neerwaartse trend


Vijfenzestig procent van de Costa Ricanen omschrijven het werk van president Carlos Alvarado als arm, volgens de meest recente peiling van het Centro de Investigación y Estudios Políticos (CIEP) van de Universidad de Costa Rica. Uit het onderzoek blijkt, dat de negatieve beoordeling van het werk van de president een constante neerwaartse trend vertoont, omdat deze ging van 36 procent in augustus 2018 naar 50 procent in maart dit jaar en naar 65 procent in de achtste maand van 2019. 

Van 26 tot 30 augustus raadpleegde de CIEP via mobiele telefoon 983 mensen. De peiling heeft een foutmarge van plus of min 3,1 procentpunten. Voor CIEP laat de raadpleging zien hoe de president de kosten van de onvrede van de bevolking betaalt voor de nationale situatie, vooral voor de staat van de nationale economie en die van huishoudens.

Het centrum voegt eraan toe, dat de ontevredenheid onder de bevolking over de situatie van het land een hoge rekening doorgeeft aan de figuur van president Carlos Alvarado, die bijna twee keer zoveel ongunstige meningen ontvangt als een jaar geleden, toen hij al op weinig steun van de burger rekende.

CIEP geeft aan, dat de verslechtering van het imago van Alvarado zodanig was dat hij voor het eerst slechter gekwalificeerd was dan de regering als geheel. Dat, voegt het eraan toe, is nu de politieke figuur met de laagste cijfers in vergelijking met de rest van ex- en huidige presidenten van de opperbevoegdheden van de staat Costa Rica.

In dit verband verwijst CIEP naar de prestaties van de overheid die 62 procent negatieve meningen hadden, 10 procent hoger dan die van afgelopen maart, toen het 52 procent was. Evenzo daalde het positieve criterium van het werk van het kabinet van 23 naar 19 procent in de bovengenoemde periode.

Het CIEP-rapport over de president onthult ook onthullende resultaten, die aantonen en toelaten dat er grote onvrede en ontevredenheid bestaat onder de Costa Ricaanse bevolking. Dit komt tot uiting in het feit, dat 71 procent van de respondenten antwoordde dat ze boos waren op de situatie in het land en 24 procent een grote ontevredenheid vertoonde, terwijl slechts vijf procent tevreden was met het huidige moment ondanks de toename van de werkloosheid, de fiscale crisis en de afkoeling van de economie; naast de vele conflicten tussen sectoren.

Aan de andere kant beschouwde 34 procent van de respondenten werkloosheid op dit moment als het belangrijkste probleem van het land, gevolgd door de kosten van levensonderhoud en de economische situatie (18) en het slechte bestuur van de overheid (11).

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Multi Medios/Semanario Universidad)

Mexicaanse zangeres, actrice Ninel Conde viert haar Onafhankelijkheidsdag van Mexico

Conde treedt 14 september op in San Luis PotosíDe bekende Mexicaanse persoonlijkheid Ninel Conde heeft op social media een foto gedeeld die de Mexicaanse viering van Onafhankelijkheidsdag belicht. Blijkbaar zal de Mexicaanse haar viering van onafhankelijkheid op 14 september in een muzikale presentatie verzorgen in San Luis Potosí op het Festival Patrio de Valles.Om haar muzikale presentatie ter ere van de onafhankelijkheid van haar Mexico te promoten, verscheen ze op het toneel in een lichte jurk met bloemenprint, die haar hals goed siert, als een visuele streling voor haar fans.

Ninel Herrera Conde (geboren op 29 september 1970) is een Mexicaanse zangeres, actrice en televisiehost bekend om haar uitvoeringen in de tv-series Rebelde, Fuego en la Sangre, Mar de Amor en Porque El Amor Manda.


Bewaker bedrijf aan Tweede Rijweg werd beroofd en gekneveld achtergelaten

Slachtoffer (48) overvallen door acht mannen, vier met een vuistvuurwapen

Buit mobiele telefoon, 800 Amerikaanse dollar en Srd 1.000


Een 48-jarige bewaker is in de nacht van dinsdag op woensdag beroofd en gekneveld achtergelaten. De man hield de wacht bij een bedrijf aan de Tweede Rijweg in het politieressort Uitvlugt, zo meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 september 2019.

Volgens de politie werd de man in het wachthuisje overvallen door acht mannen van wie vier een vuistvuurwapen hadden. Nadat de man gekneveld werd, is hij beroofd van zijn mobiele telefoon, 800 Amerikaanse dollar en Srd 1.000.

Na de overval verdwenen de mannen in onbekende richting. De bewaker kreeg hulp van een vrouw die op het erf van het bedrijf woont. Zij schakelde de politie in die een onderzoek op de plek heeft gedaan.

De politie van Uitvlugt heeft de zaak in verder onderzoek.

Washington activeert regionaal TIAR-verdrag voor militaire samenwerking tegen Venezuela

Venezolaanse oppositie doet beroep op TIAR-verdrag

'Reactie op oorlogszuchtige bewegingen van bewind Venezolaanse president Nicolas Maduro'


De Verenigde Staten hebben een regionaal akkoord voor militaire samenwerking met tien andere landen op het Amerikaanse continent ingeroepen als reactie op 'oorlogszuchtige bewegingen' van het bewind van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bekendgemaakt. 

De vraag om een beroep te doen op het TIAR-verdrag (Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca) kwam van de Venezolaanse oppositie, zei Pompeo in de mededeling.  

'Recente oorlogszuchtige bewegingen van het Venezolaanse leger aan de grens met Colombia, alsook de aanwezigheid van illegale gewapende groepen en terroristische organisaties op het Venezolaanse grondgebied, bewijzen dat Nicolas Maduro niet alleen een gevaar voor het Venezolaanse volk vormt, maar dat zijn acties ook de vrede en veiligheid van de buren van Venezuela bedreigen', verklaarde Pompeo.


Venezuela begon dinsdag 150.000 soldaten op te stellen aan zijn grens met Colombia, voor oefeningen waartoe president Maduro besloten heeft, zo maakte de generale staf in Caracas bekend. Maduro beschuldigt het buurland ervan dat het 'manoeuvreert om een conflict uit te lokken'.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei van zijn kant, dat hij zich niet zou laten provoceren en sloot een militaire interventie tegen Venezuela uit.

Pompeo hekelt de 'toenemende destabiliserende invloed' van het Venezolaanse bewind op de buurlanden en 'het rampzalige economische beleid dat een ongeziene vluchtelingencrisis blijft voortbrengen'. De minister wenst dat de TIAR-landen 'collectief antwoorden op de dringende crisis die Venezuela teistert en buiten de grenzen treedt, door economische en politieke opties te onderzoeken'.

(Suriname Mirror/Jornal de Notícias/Belga/Exame/Twitter)

TV-commentator sprakeloos bij zien van sexy Braziliaanse fan dansend in menigte op Basketball World Cup in China

Schuddende borsten zorgen ervoor dat voormalig NBA-ster Andrew Gaze geen woorden meer heeftEen tv-commentator raakte sprakeloos nadat hij zijn blik had gericht op een sexy Braziliaanse fan in de menigte bij de Basketball World Cup. Voormalig NBA-ster Andrew Gaze werd sprakeloos door een vrouwelijke supporter zonder bh op de tribune, en had zijn eigen time-out nodig tijdens de wedstrijd. 

De ex-speler van San Antonio Spurs had dienst tijdens de ontmoeting tussen de VS en Brazilië in het Shenzhen Bay Sports Center in China, toen hij met zijn commentaar vast kwam te zitten.

Een time-out werd vroeg in het vierde kwartaal van de 89-73 overwinning van Amerika gevraagd, waardoor de cameraman zich kon concentreren op enkele slow-mo shots van de spelers. 'Nou, het is nu allemaal op het spel voor Brazilië', zei de Australische Gaze, voordat het beeld naar een glamoureuze fan verschoof die haar borsten schudde.De in het geel geklede vrouw sloeg haar haren achterover, terwijl toeschouwers rond het stadion klapten en juichten. Maar, Gaze worstelde om een ​​enkel geluid te brengen en bood in plaats daarvan een ongemakkelijk lange pauze aan, voordat hij zijn zinnen in de live uitzending enigszins kon hervatten.

Hij stamelde uiteindelijk: 'En ... de ... steun die ze krijgen van hun fans, een hele groep komt helemaal naar China om deze te zien, en dat heb je nodig. Je moet die emotie en passie ook bij de fans genereren.'


Het team van Gregg Popovich stond bovenaan Groep K op jacht naar een derde opeenvolgende Wereldbeker-titel in China, terwijl ze ook de automatische kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio bereikten.

(Suriname Mirror/The Sun/Twitter)

Braziliaanse BuZa-minister Ernesto Araujo ontkent dat zijn land Amazoneregenwoud platbrandt

'Ongefundeerd alarm over klimaatcrisis bedreigt de Braziliaanse soevereiniteit'

'Klimaatactivisten maken deel uit van een linkse samenzwering tegen de VS en Brazilië'...


De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo ontkende vandaag dat zijn land het Amazoneregenwoud platbrandt en zei dat 'ongefundeerd alarm' over de wereldwijde klimaatcrisis de Braziliaanse soevereiniteit bedreigt. 

'Er is geen klimaatramp', zei Araujo tijdens een toespraak voor de Heritage Foundation in Washington (zie video hieronder). 'Afgaande op het debat lijkt het alsof de wereld vergaat.'

Volgens Araujo is er geen wetenschappelijk bewijs voor de oorzaken van de opwarming van de aarde en maken klimaatactivisten deel uit van een linkse samenzwering tegen de VS en Brazilië, waarbij de soevereiniteit van het laatste land onder druk zou staan.

De minister zegt, dat de branden in de Amazone niet erger woeden dan in andere jaren en beweert dat de ontbossing in Brazilië slechts verantwoordelijk is voor 2% van de uitstoot van broeikasgassen. Wereldwijd zou ontbossing volgens Araujo verantwoordelijk zijn voor 11% van de totale CO2-uitstoot. 'Dus zelfs als we ervan uitgaan dat CO2-uitstoot onmiddellijk effect heeft op de temperatuur, wat computermodellen níet aangeven, is Brazilië níet de schuldige.' 


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de internationale kritiek op zijn aanpak van de bosbranden verworpen als buitenlandse inmenging en staat erop dat Brazilië het Amazonegebied zal ontwikkelen zoals het land het zelf geschikt acht.

Araujo op zijn beurt vindt dat Brazilië is afgeschilderd als 'een land dat de planeet vernietigt'. Critici van de president en zijn beleid stellen handelssancties tegen het land voor en zelfs een ‘invasie’.

(Suriname Mirror/Reuters/CNN/Veja/Twitter/YouTube)

Vraagtekens bij belang voor Suriname van bezoek vicepresident Adhin aan India

'Het is een puur privébezoek dat niets met staatsaangelegen- heden van Suriname te maken heeft'

BuZa-ambtenaar: 'Ik vraag me af hoe hij deze reis aan de Raad van Ministers heeft kunnen verkopen'


Nadat via de Indiase (lees ook: https://indiaeducationdiary.in/vice-president-south-american-country-chair-lpus-10th-convocation-18th-september/) en lokale pers melding werd gemaakt over het aanstaande bezoek van vicepresident Ashwin Adhin aan India, zijn over het belang voor Suriname van deze trip vraagtekens gerezen in de gemeenschap. Ook op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) vraagt menigeen zich in het kader van doelmatigheid en efficiënte besteding van staatsmiddelen af, hoe zinvol de voorgenomen trip is, zo bericht althans de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 september 2019.

Voorts doen ook de omvang en samenstelling van de tienkoppige delegatie de wenkbrauwen omhoog gaan. De delegatie bestaat uit vicepresident Adhin en echtgenote, de vader van Adhin, twee voorlichtingsmedewerkers, het hoofd Protocol van het kabinet van de vicepresident, twee beleidsadviseurs, een veiligheidsman en nog een andere persoon. Volgens het vliegschema arriveert Adhin met vijf delegatieleden op 16 september vanuit Tel Aviv, Israël, in New Delhi. De overige delegatieleden arriveren vanuit Amsterdam, Nederland.

Uit verder onderzoek van de Ware Tijd blijkt, dat Adhin is uitgenodigd door ene Pankaj Choudhary, docent aan de Lovely Professional University (LPU), een particuliere universiteit.Hij is uitgenodigd om een eredoctoraat van de onderwijsinstelling in ontvangst te nemen, de ererede uit te spreken bij de diploma-uitreiking van de universiteit en diploma's en awards uit te reiken aan geslaagden.

'Het is een puur privébezoek van meneer Adhin dat niets met staatsaangelegenheden van Suriname te maken heeft. Ik vraag me af hoe hij deze reis aan de Raad van Ministers heeft kunnen verkopen', zegt een medewerker van Buitenlandse Zaken, die anoniem wil blijven.

Officiële informatie over de reis van de vicepresident kon ook niet worden verkregen van Aashna Kanhai, Surinames ambassadrice in India. 'Ik voer slechts de opdrachten van headquarters in Paramaribo uit en voor nadere informatie verwijs ik naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en het kabinet van de vicepresident.'

Voor zover bekend worden de reis- en verblijfskosten van de delegatie betaald door de Staat Suriname.

Van bronnen heeft de Ware Tijd vernomen dat verzoeken voor officiële ontmoetingen tussen Adhin en Indiase regeringsvertegenwoordigers door New Delhi zouden zijn afgewezen, omdat de Indiase regering zich op het standpunt zou hebben gesteld dat de vicepresident op privébezoek gaat en het land niet voor staatszaken aandoet.

Buitenlandse Zaken liet weten, dat omtrent de voorgelegde vragen 'een statement' tegemoet gezien kon worden. Bij het ter perse gaan van de Ware Tijd had die reactie de redactie nog niet bereikt. Het kabinet van de vicepresident heeft niet gereageerd.

Werknemer Newmont goudmijn plakt hoeveelheid gouderts aan zijn dijbenen

Arbeider was van plan het goud uit het erts te halen


De politie heeft een arbeider van goudbedrijf Newmont aangehouden voor diefstal van gouderts. De man had een hoeveelheid erts aan zijn dijbenen geplakt en probeerde het terrein van de Merian-goudmijn zo te verlaten, meldt de Times of Suriname vandaag, donderdag 12 september 2019, op haar voorpagina, aldus Waterkant.net

Volgens de krant viel de arbeider bij de poort tijdens controle door de mand. Daar werd geconstateerd dat hij erts had geplakt aan zijn dijbenen. Het erts werd afgehaald en de politie werd ingeschakeld. De krant laat weten dat hij vervolgens werd aangehouden.

De arbeider was van plan het goud uit het erts te halen en zou dat vermoedelijk zelf verkopen om aan geld te komen. Na afstemming met het Surinaamse Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

* Een erts is een gesteente dat een economisch winbare concentratie van een bepaalde delfstof bevat. Na de winning van de erts dient de delfstof (bijvoorbeeld een bepaald metaal of een mineraal) uit het erts onttrokken te worden, waarna een economisch waardeloos residu overblijft, dat ganggesteente of gangue genoemd wordt. Goud komt meestal in ongebonden vorm voor in gouderts. 

De recherche van het Korps Politie Suriname is belast met het verdere onderzoek in deze zaak.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept barkje op weg naar Aruba met veel vis voor Arubaanse markt.

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
Kapitein heeft valse uitklaringspapieren uit Colombia

De vis aan boord werd afgekeurd, omdat deze niet goed werd gekoeld...


Het Rescue and Coordination Center (RCC) van de Kustwacht Caribisch Gebied heeft in de nacht van maandag op dinsdag een vaartuig, dat vanaf het zuiden richting Aruba voer, onderschept. Het RCC heeft naar aanleiding van de verdachte omstandigheden waaronder de boot voer een Metal Shark naar de boot gedirigeerd voor controle aan boord, zo bericht de Kustwacht woensdag 11 september 2019.

Het barkje, met de naam Huracan, werd door de Metal Shark naar Aruba begeleid om aan te meren. Gedurende een controle aan boord van Huracan bleek de kapitein valse uitklaringspapieren uit Colombia bij zich te hebben.

De kapitein kwam naar Aruba voor de vishandel en had aan boord veel vis voor de Arubaanse markt. Bij controle door de volksgezondheidsdienst werd de vis aan boord afgekeurd, omdat deze niet goed werd gekoeld waardoor het aan het rotten was. De autoriteiten hebben op basis van deze feiten de kapitein toegang tot Aruba ontzegd en verzocht hem het eiland te verlaten.

Bij vertrek werd de boot op de radar van de Kustwacht gevolgd, het RCC zag op een gegeven moment dat de boot zich omdraaide en weer richting Aruba voer. De kapitein meldde dat hij motorpech had en niet verder kon varen. De kapitein kreeg van de autoriteiten toestemming om de motor te maken, maar aan hem werd gemeld dat hij direct na het maken van de motor het eiland weer moest verlaten.

Bij de tweede poging van de boot om het eiland te verlaten heeft het RCC de Huracan in de gaten gehouden totdat deze zich buiten de territoriale wateren van Aruba bevond.

Ministerie van GMN wil met workshop interesse jongeren peilen in verbouwen of verwerken medicinale cannabis

Bij een eerste bijeenkomst in december 2018 bleek interesse groot te zijn


Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gaat een workshop verzorgen voor jongeren om de interesse te peilen in het verbouwen of verwerken van medicinale cannabis, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 12 september 2019. Bij een eerste bijeenkomst in december 2018 bleek de interesse groot te zijn. 

Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN) heeft toen aangegeven degenen die echte interesse hebben, te willen begeleiden naar het starten van een eigen bedrijf in deze nieuwe sector.

Nu de Landsverordening medicinale cannabis is goedgekeurd en aan het parlement is aangeboden voor behandeling, wordt er alvast met de voorbereidende werkzaamheden gestart.

Tijdens de workshop zal uitgebreid uitleg gegeven worden over de ontwikkeling van medicinale cannabis in de regio. Daarna wordt ingegaan op de mogelijkheden om medicinale cannabis te verbouwen en te leveren aan fabrikanten die medicijnen maken of op de mogelijkheid om hier zelf medicijnen te maken met cannabiscomponenten zoals cannabidiol (CBD), het niet-psychoactieve cannabinoïde dat voorkomt in cannabis.

Er zal stilgestaan worden bij de wetgeving en de strikte regels waaraan de verbouwer zich moet houden. Ook zal ingegaan worden op hoe een eigen bedrijf goed op te zetten en de steun die de overheid daarbij kan geven.

Om een cannabisbedrijf te starten is het een voorwaarde dat de geïnteresseerde een bepaalde scholing krijgt over medicinale cannabis, bedrijfsvoering, het schrijven van een bedrijfsplan, het werven van fondsen en het samenwerken met andere bedrijven in deze sector. De begeleiding van de overheid duurt zes maanden en tijdens de workshop wordt nagegaan wie hiervoor in aanmerking komt.

'Er is geen sprake van kampen bij ACU en er is al helemaal geen coup gepleegd' - Curaçao

Advocaat van Raad van Toezicht: 'Alle alarmbellen rinkelen bij ACU'


Er is van de zijde van de Raad van Toezicht (RvT) van ACU ‘geen conflict met het (voormalige) bestuur’, zo verklaarde advocaat Frank Kunneman gisteren namens de RvT tijdens een Kort Geding, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 12 september 2019. 'Er is geen sprake van kampen, zoals in de media wordt gesuggereerd. En er is al helemaal geen coup gepleegd. Er is wél een al jaren bestaande ernstige zorg over de slechte kwaliteit van het bestuur van ACU. Alle alarmbellen rinkelen bij ACU.'

Bij afwezigheid van enige verbetering hebben de RvT en de leden van ACU ‘hun toevlucht moeten nemen’ tot de hen statutair ter beschikking staande middelen om in het belang van deze grootste algemene spaar- en kredietcoöperatie van Curaçao goed bestuur te bewerkstelligen. De leden hebben hun wil kenbaar gemaakt tijdens de bijzondere algemene ledenvergadering (BALV) van 21 juli 2019: met 224 stemmen vóór en 54 stemmen tegen hebben zij duidelijk gemaakt dat zij bepaalde personen - namelijk degenen die het kort geding zijn begonnen tegen de RvT-leden - niet als bestuurslid van ACU wensen.

Uit de statuten volgt, aldus Kunneman, die geldt als autoriteit op het gebied van corporate governance, dat bestuursleden ‘te allen tijde door de ALV kunnen worden ontslagen of geschorst’.

'De kern van deze zaak is simpel. Het belang van ACU. Niet het individuele belang van personen. Het waarborgen van een goede toekomst van ACU is de verantwoordelijkheid van iedereen hier in deze zaal aanwezig. Om dat te realiseren moeten we op basis van feiten nagaan hoe we hier terecht zijn gekomen, en wat op dit moment de beste oplossing is voor ACU om uit deze netelige situatie te komen.'

Sehos, Curaçao, heeft urgent 10 miljoen gulden nodig om acute zorg veilig te stellen

Leveranciers vrezen dat openstaande rekeningen nooit meer betaald worden


Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft urgent 10 miljoen gulden nodig om de acute zorg in het ziekenhuis veilig te stellen. Daarmee kunnen achterstallige betalingen aan leveranciers worden afgelost. Dat heeft de Sehos-directie gisteren uitgelegd tijdens een presentatie van het Jaarverslag 2018, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 12 september 2019.

Dat op instructie van de Inspectie voor de Volksgezondheid de rekeningen van de leveranciers van medicijnen en materialen nu direct door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) worden betaald, helpt niet, omdat het geen oplossing is voor de oude schulden.

Sehos staat eind juli dit jaar voor 24,7 miljoen gulden in het krijt bij crediteuren. SVB vergoedt alleen de actuele rekeningen. Op 2 september betrof het een lijst met bestellingen ter waarde van ongeveer 3,8 miljoen gulden. Leveranciers hebben zich altijd coulant opgesteld, maar verkorten hun krediettermijn, mede met het oog op de overgang naar het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC). Zij vrezen dat de openstaande rekeningen nooit meer betaald worden.

Sehos moet volgens afspraak met de schuldeisers zeker nog zo’n 6 miljoen extra betalen om de bestelling van 3,8 miljoen gulden te kunnen ontvangen. Het gevolg van de situatie is dat de medicijnen en materialen die Sehos op dit moment op voorraad heeft ver onder de norm liggen van de minimale hoeveelheid die op de plank moet liggen.

'We moeten 7.200 artikelen in huis hebben', zegt algemeen-directeur Anthon Casperson. 'Hooguit drie procent daarvan mag onder de norm liggen, maar dat is nu dertig procent.' Op 10 juli werd besloten de geplande, ook wel electieve, operaties en behandelingen voorlopig niet uit te voeren.

Actrice Imanuelle Grives mag voorlopig haar Belgische cel verlaten

Grives werd opgepakt op festival Tomorrowland met hoeveelheid drugs


De Rotterdamse actrice Imanuelle Grives, die in België in voorarrest zat nadat er een grote hoeveelheid drugs bij haar werd aangetroffen, mag de behandeling van haar zaak op vrije voeten afwachten. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen vandaag, donderdag 12 september 2019, besloten en bekendgemaakt. Wel moet Grives, die werd opgepakt op het festival Tomorrowland, 5000 euro borg betalen. Een verzoekschrift om haar voorlopig vrij te krijgen werd gehonoreerd. 

Enkele weken geleden bepaalde de rechtbank nog dat ze langer vast moest blijven.


De 34-jarige Grives had op Tomorrowland 1 gram cannabis, 5 XTC-pillen, 15 gram MDMA, 10 gram cocaïne en 2,3 gram ketamine bij. Bij de huiszoeking op haar tijdelijke verblijfadres in Rumst werden nog veel meer drugs gevonden: 77 XTC-pillen, 1,80 gram hasj, 11,20 gram cocaïne, 11,80 gram amfetamine, 9,80 gram ketamine, 3,85 gram MDMA, 178,90 gram GHB en 1,20 gram cannabis.

Haar advocaat bij de vorige pro-formazitting, Luc Debrouck, liet weten dat de actrice 'naïef' was geweest, zonder op details te willen ingaan. 'Dat komt aan bod tijdens de inhoudelijke zitting bij de correctionele rechtbank', liet hij weten. Eerder liet Grives weten zich te hebben willen ‘inleven in een een nieuwe filmrol’. Zover bekend stond er geen nieuwe rol gepland.


Haar eigenlijke advocaat Koen Vaneecke ontkende in ieder geval, dat ze zou hebben gehandeld om snel geld te pakken, en ook dat ze in opdracht van anderen zou hebben gehandeld. 'Het verhaal van de filmrol is ten dele een verklaring. De zaak is eenvoudig in de feiten, de reden waarom ze dit heeft gedaan is complexer. Het is bepaald geen doorsneezaak van een dealer zoals ik die vaak heb.'

De van oorsprong Surinaamse actrice speelde onder andere in de serie Celblok H de rol van de drugsgebruikende en roekeloze Dorien.(Suriname Mirror/Gazet van Antwerpen/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Spoedeisende Hulp bij Mungra Medisch Centrum officieel in gebruik genomen

(Bron foto's: Nationaal Informatie Instituut)
Nieuwe SEH moet medische zorg verder helpen verbeteren in het westen


Het district Nickerie beschikt nu over een gloednieuwe en uitgebreide Spoedeisende Hulp (SEH). Het lint voor de toegang tot dit nieuwe gebouw werd gisteren doorgeknipt. Deze dienst is ondergebracht bij het Mungra Medisch Centrum (MMC). De nieuwe Spoedeisende Hulp van het MMC moet de medische zorg verder helpen verbeteren in het westen van het land. 

'Het is een gespecialiseerde afdeling die erop gericht is ongeplande, dringende medische- en verpleegkundige zorg te verlenen aan patiënten met een acute aandoening of met zeer ernstige verwondingen', zei medisch directrice Xaviera Marica.


Volgens haar is met de internationale en regionale ontwikkelingen op het gebied van gezondheidszorg ook gewerkt aan een plan om de zorg te verbeteren bij de SEH van het MMC. In de oude situatie met één zaal werden alle patiënten gelijk behandeld, terwijl nu kinderen en vrouwen apart behandeld zullen worden van de mannen.

Marica: 'De opening van de nieuwe Spoedeisende Hulp is maar een begin. Het team van artsen, verpleegkundigen, en specialisten en andere medewerkers streeft naar kwalitatieve zorg aan de gemeenschap van Nickerie.'

Waarnemend directeur Ruben Seedo zei, dat de verouderde afdeling niet meer voldeed aan de hedendaagse eisen. 'Met de toenmalige accommodatie en faciliteiten konden wij nauwelijks de grote stroom van patiënten verwerken. De oude Spoedeisende Hulp had drie bedden en in de nieuwe situatie hebben wij er zes.'

Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe vindt de bijdrage van het ziekenhuis bijzonder 'en mede dat maakt dat Nickerie na Paramaribo zich de tweede stad van Suriname mag noemen'. Ze is blij voor de wijze waarop het MMC kwalitatieve en preventieve zorg levert aan de mensen in het westen van het land en is ervan overtuigd dat de vernieuwde afdeling een behandeling zal bieden die zich kan meten met die in de landen in de regio en internationaal.

Arts Cleopatra Jessurun en verpleegkundige Joke Pelswijk hebben voortdurend gewezen op de noodzaak van vernieuwing en modernisering van de afdeling, bleek uit woorden van minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Vooraf kende het MMC een overvolle SEH. 'Vooral in het weekeind konden wij de drukte niet verwerken', zegt hij, in een terugblik op zijn tijd als directeur van het MMC. Ook hij zou volgens eigen zeggen reeds toen gewezen hebben op de noodzaak van een nieuwe Spoedeisende Hulp.