vrijdag 12 april 2019

Visser (38) verdrinkt in Surinamerivier ter hoogte van Braamspunt

Steven Lynch alias 'Blaka', die op rand van boot zat, viel door onstuimige hoge golven in rivier


De 38-jarige visser Steven Lynch alias 'Blaka' (38) is donderdagmiddag in de Surinamerivier verdronken ter hoogte van Braamspunt, zo bericht het Korps Politie Suriname vrijdag 12 april 2019. De politie van Nieuw Amsterdam kreeg omstreeks vijf uur 's middags de melding, dat een visser in de rivier was gevallen en niet meer naar boven water was gekomen. 

Agenten gingen naar de locatie waar de 37-jarige bootsman Danny M. en twee andere vissers werden aangetroffen. Danny verklaarde aan de politie, dat hij met Steven en twee collega vissers op de rivier voer. Steven zat daarbij op de rand van de boot. Op een gegeven moment werd de rivier onstuimig met als gevolg hoge golven.

Danny, die nog steeds op de rand van de boot moet hebben gezeten, viel toen in de rivier. Vervolgens verklaarde Danny, dat hij de boot keerde om Steven te hulp te schieten, maar dat die al in de diepte was verdwenen.

De familie van het slachtoffer werd in kennis gesteld van het ongeval. Een gezamenlijke zoekactie van de politie en de vissers leverde tot in de late avond niet het gewenste resultaat op. De zoekactie ging vrijdag door.


Drie verdachten Colombiaanse cocaïne-duikboot-zaak in vrijheid gesteld

'De ernstige bezwaren tegen dit trio staan niet meer overeind'


De voorlopige hechtenis van Quirino V., Arthuro G. en Margaritha B., die vastzaten in de Colombiaanse cocaïne-duikboot-zaak is vrijdag 12 april 2019 opgeheven. De Kantonrechter kon zich vinden in het verzoek van de verdediging, die meent dat de ernstige bezwaren tegen dit trio niet meer overeind staan. 

Er zijn acht buitenlanders - zeven Colombianen en één Cubaan - aangehouden in de zaak rond de duikboot die in maart 2018 werd aangetroffen op het terrein van rijstondernemer Radj Oedit in het district Saramacca.

De acht worden verdacht van het voorbereiden van een drugstransport en van deelname aan een criminele organisatie. Bij eerdere zittingen was derechter nog van oordeel, dat de bezwaren tegen de verdachten nog aanwezig waren.

De verdachten, die nog aan het woord moesten komen, zijn vrijdag gehoord door de rechter en Officier van Justitie, aldus de Ware Tijd.

Mexico laat 6 waterrechtenactivisten na jarenlange gevangenisstraf vrij

De zes activisten uit Tlanixco waren tot 50 jaar veroordeeld voor dood Spaanse bloemenkweker


De Mexicaanse regering heeft zes activisten (Teófilo Pérez, Rómulo Arias, Marco Antonio Pérez, Lorenzo Sánchez, Pedro Sánchez en Dominga González) in vrijheid gesteld die hebben gevochten om de watervoorziening van hun gemeenschap te beschermen, erkennend dat hun rechten 'ernstig werden geschonden' tijdens meer dan een tiental jaar in de gevangenis.



De zes activisten uit de stad Tlanixco waren tot 50 jaar veroordeeld voor de dood - tussen 2003 en 2006 - van een Spaanse bloemenkweker Alejandro Isaak Basso. De ingezetenen van Tlanixco hadden beweerd dat hun drinkwatervoorraad werd opgeslorpt door commerciële bloemenkwekers in een naburige stad.

Overheden weigeren door te gaan met het verweer in hoger beroep-zaken van de zes activisten.

De hoogste mensenrechtenambtenaar van de regering zegt, dat president Andrés Manuel Lopez Obrador momenteel 538 zaken behandelt van mensen die mogelijk ten onrechte gevangen zijn gezet. Alejandro Encinas zei donderdag 11 april 2019, dat de lopende zaken vaak betrekking hebben op mensen die vechten om water en landrechten te verdedigen.



(Suriname Mirror/Animal Politico/The Associated Press/Twitter/SDP Noticias)

Politie in noorden Mexico ontdekt laboratorium dat synthetische opioïde fentanyl produceert

(Bron foto: Twitter)
Het tweede laboratorium dat de laatste vier maanden in Mexico is ontdekt


De politie in het noorden van Mexico is een laboratorium binnengevallen, dat de synthetische opioïde fentanyl produceert, het tweede laboratorium dat in de laatste vier maanden in Mexico werd ontdekt. 

De politie in de noordelijke staat Sinaloa zei donderdag 11 april 2019, dat het lab werd ontdekt in een huis in een middenklasse buurt van de hoofdstad, Culiacan.

De assistent-secretaris van Openbare Veiligheid van de staat zegt, dat de politie patrouilleerde in een gepantserde vrachtwagen toen ze onder vuur kwamen te liggen.

Carlos Hernandez Leyva zegt, dat officieren de aanvallers het huis in joegen, maar ze ontsnapten door een achterdeur. In december arresteerden Mexicaanse federale agenten vier mensen tijdens een inval in een fentanyllaboratorium in Mexico-Stad.

Veel Amerikaanse fentanyl vindt zijn oorsprong in China, maar wordt vaak door Mexico gesmokkeld. Mexicaanse kartels produceren ook het medicijn uit precursorchemicaliën geïmporteerd uit China.

(Suriname Mirror/Excelsior/The Associated Press/Lopez Doriga/Twitter)

Twee boeren gedood tijdens schermutselingen in Peru in een regio nabij grens met Bolivia

Politie aangevallen tijdens actie om illegale coca-boerderijen te vernietigen


Twee boeren zijn vrijdag 12 april 2019 gedood tijdens schermutselingen in Peru, die uitbraken toen de autoriteiten een operatie lanceerden om cocabedrijven - gebruikt om cocaïne te maken - te vernietigen in een regio nabij de grens met Bolivia, aldus een plaatselijke burgemeester en de politie.

Een derde persoon is in kritieke toestand en naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht, zei Roger Larico, de burgemeester van het district San Gaban in de regio Puno.

Het uitroeiteam - 158 burger arbeiders en 72 politieagenten - was vóór zonsopgang gearriveerd in San Gaban om de illegale coca-boerderijen de komende dagen te vernietigen, maar werd aangevallen door mensen die machetes en stokken gebruikten terwijl ze in hun kamp zaten, zei de Peruaanse nationale politie in een verklaring.


Maar, Larico zei dat getuigen hem vertelden dat de politie roekeloos kogels had afgevuurd. 'Ze vuurden rechts en links. Daarom hebben we dit bloedvergieten', vertelde Larico telefonisch aan persbureau Reuters. De doden worden onderzocht, zei Victor Rucoba, het hoofd van het uitroeiingsagentschap van de regering. 'Het is zeer waarschijnlijk dat de politie, om hun leven en het leven van ongewapende burgers te beschermen, het gebruik van geweld moest toepassen', voegde hij eraan toe in commentaren die werden uitgezonden op het lokale tv-kanaal Canal N.



De onrust onderstreept het risico van gedwongen uitroeiing van illegale coca, een gewas dat in Peru veel duurder is dan alternatieven als koffie en cacao. Het komt een dag voordat de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo het Andes-land bezoekt in een vier landen toer door Zuid-Amerika. 

Peru is al tientallen jaren een van de toonaangevende producerende landen van cocaïne, ondanks inspanningen van opeenvolgende regeringen om drugshandelaren te vangen en boeren te verplaatsen naar alternatieve gewassen voor coca. Maar, de laatste jaren zijn illegale cocabedrijven in Peru uitgebreid. 

De Amerikaanse regering zei in november, dat de potentiële cocaïneproductie in Peru met 20 procent was gestegen tot een hoogste punt in 25 jaar van 491 ton. 


Er zijn politie-versterkingen naar San Gaban gestuurd om ervoor te zorgen, dat het uitroeiteam in de komende dagen kan werken, zei Rucoba, eraan toevoegend dat de cocateelt in het gebied 'exponentieel' was toegenomen.

In een rapport uit 2017 zei Peru's Anti-Narcoticabureau Devida (Desarrollo y Vida sin Drogas), dat coca-telers uit de meest beruchte drugshandelregio van het land, de VRAEM (Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro), naar Puno zijn vertrokken om nieuwe boerderijen te beginnen. De coca geproduceerd in San Gaban maakt deel uit van een toeleveringsketen die via Bolivia cocaïne naar Brazilië verplaatst, voegde het toe.

Peru is van plan om in 2021 ongeveer 25.000 hectare illegale coca-gewassen per jaar uit te roeien. Coca wordt ook legaal gekweekt in Peru, waar het veelvuldig wordt gebruikt als een infuus en ook bij traditionele inheemse rituelen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Surichange Bank NV bevestigt op non-actief stellen directeur Ajay Surjbalisingh

'Directeur op non-actief vanwege een verschil van inzicht in het gevoerd beleid bij de bank'


Via haar secretariaat laat de Surichange Bank NV (SCB) in onderstaand persbericht vrijdagavond 12 april 2019 weten, dat door een verschil van inzicht in het gevoerd beleid bij de bank door Ajay Surjbalisingh onder andere is besloten om de directeur op non-actief te zetten. De op non-actief stelling van de directeur heeft geen invloed op de reguliere bedrijfsvoering van de bank. 

De Raad van Vommissarissen binnen het bedrijf heeft zaterdag de bevoegdheden en werkzaamheden van twee leden van het managementteam van de bank ingetrokken. Naar verluidt zou Surjbalisingh uit hoofde van zijn functie de Centrale Bank hebben aangeschreven om het besluit mee te delen en zijn bezorgdheid te uiten over de ontstane situatie en de continuïteit van de bank. Hij werd daarop op non-actief gezet.

De tekst van het persbericht van Surichange Bank: 

'Hierbij deelt de Surichange Bank N.V. u mede dat, als gevolg van een verschil van inzicht over het gevoerd beleid bij de Surichange Bank N.V., onder leiding van de heer A. Surjbalisingh, onder andere is besloten om de directeur tijdelijk op non actief te zetten. 

Dit besluit hebben de aandeelhouders genomen in goed overleg met de Raad van Commissarissen en heeft geen invloed op de reguliere bedrijfsvoering van onze bankinstelling. 

De onderdirecteur heeft samen met de Raad van Commissarissen de leiding over de bank. Daarnaast is de huidige leiding in overleg met de Centrale Bank van Suriname. 

U kunt ervan verzekerd zijn dat de Surichange Bank N.V. de kwalitatief hoogwaardige dienstverlening van de afgelopen 14 jaar zal continueren.'

Hypotheekbewaarder Ricardo Vrede is weer in functie hersteld door president Bouterse

CLO-voorzitter Hooghart begrijpt niet waarmee RGD-minister Samsoedien bezig is


Hypotheekbewaarder Ricardo Vrede is weer in functie hersteld door president Desi Bouterse. Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGD) had hem aangezegd per 9 april direct te stoppen met zijn werkzaamheden. Dit met behoud van salaris. 'In afwachting op het besluit van de president, wordt u de toegang tot de werkplek ontzegd', staat in de brief aan Vrede, zo bericht Starnieuws vrijdagavond 12 april 2019.

Personeel en staf van MI-GLIS (Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem) zijn in beraad gegaan nadat zij gisteren geconfronteerd werden met de situatie.

Vakbondsleider Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties, heeft eerder vandaag ook een gesprek gehad met de werknemers. Hij zou in contact treden met de president.

Hooghart zegt, dat de zaak intussen is teruggedraaid, nog voordat hij met de president heeft gesproken.

Hij merkt op dat de minister niet bevoegd is om de hypotheekbewaarder te ontheffen uit zijn functie. Hij begrijpt niet waarmee de minister bezig is.

President Duque van Colombia haalt uit naar VS-president Trump: 'Niemand vertelt Colombia wat te doen'

Trump beschuldigt Colombia ervan niets te doen tegen de smokkel van drugs naar de VS


De spanningen stijgen tussen de Verenigde Staten en Colombia, omdat de Colombiaanse president Ivan Duque zijn retoriek schijnbaar heeft gewijzigd om te reageren op de harde kritiek van de Amerikaanse president Trump deze week. 'Niemand vertelt Colombia wat te doen, omdat Colombia een land is dat internationaal weet samen te werken.'


Duque werd vernederd door Trump, nadat hij had gezegd dat Duque 'niets voor ons heeft gedaan' en donderdag 11 april 2019 opmerkte tijdens een toespraak in Texas, dat de hoeveelheid drugs uit Colombia die in de Verenigde Staten aankomen 50% is gestegen sinds Duque aantrad.

Trump beschuldigde Colombia ook, samen met Honduras, Guatemala en El Salvador van het sturen van criminele migranten naar de Verenigde Staten, omdat 'ze denken dat de mensen in de Verenigde Staten dom zijn'. 

De eerste kritiek leidde tot een schok in Colombia; redacteuren van het Colombiaanse blad Semana noemde het een van de grootste slagen van het presidentschap van Trump en de voormalige minister van defensie Gabriel Silva zei, dat Duque het regionale beleid heeft gebaseerd op zijn nauwe samenwerking met Trump, vooral met Venezuela.

'Colombia is een land dat weet hoe je allianties moet opbouwen. Dit is een land dat nooit een slaafse buitenlandse politiek heeft gevoerd. Helemaal in tegendeel, het heeft respectvol een waardig buitenlands beleid, we zullen dit blijven onderhouden met elk land in de internationale gemeenschap.' 

President Ivan Duque

Duque heeft verschillende controversiële beslissingen genomen die Amerikaanse belangen begunstigen, waaronder het aandringen op een terugkeer naar de onpopulaire praktijk van glyfosaatbesproeiingen van cocavelden, en weigeren de wet voor het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden door te voeren, bezwaar maken tegen een statuut dat het tribunaal autoriteit verleent over de vraag of criminelen al dan niet kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De kritiek komt nadat de Amerikaanse ambassadeur Kevin Whittaker alleen stond in de internationale gemeenschap om de aanvallen van Duque op het Tribunaal voor Porlogsmisdaden te ondersteunen, voornamelijk vanwege de verschuiving in macht over uitlevering, die de VS eerder toestond mensen uit te leveren zonder bewijs te moeten tonen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Espectador/Twitter)

Twee gebouwen in Favela da Muzema, Rio de Janeiro (Brazilië), ingestort

Zeker twee doden en zes gewonden - Vijftien mensen zouden worden vermist

Gebouwen niet door autoriteiten geautoriseerd


Twee gebouwen in Favela da Muzema, in het westelijke deel van Rio de Janeiro, zijn vanochtend, vrijdag 12 april 2019, ingestort. Er zijn zeker twee doden en zes gewonden, volgens brandweerlieden.

Reddingswerkers proberen nog steeds te bepalen hoeveel mensen zich in de gebouwen bevonden toen ze instortten.


Het stadsbestuur van Rio de Janeiro heeft een verklaring vrijgegeven waarin staat, dat de twee gebouwen in kwestie niet-geautoriseerde bouweenheden waren en sinds november 2018 onder embargo zijn gezet. 'Deze gebouwen bevonden zich in een onregelmatige onderverdeling. Het stadhuis had de Officier van Justitie al geïnformeerd, maar helaas heeft een gerechtelijk bevel de sloop van deze gebouwen voorkomen en de bouw voortgezet', zei Marcelo Crivella, burgemeester van Rio de Janeiro ter plaatse van het ongeval.

'We zijn hier met ons team aan het werk om te proberen mensen uit het puin te redden. Het is een les voor ons allemaal: wanneer het stadhuis waarschuwt voor deze risico's, luisteren we zodat dit niet opnieuw gebeurt', zei Crivella.


Volgens buren, die zijn geïnterviewd door een lokaal tv-station, zijn er nog steeds vijftien mensen vermist. Ze zeiden dat de twee gebouwen slechts een paar maanden geleden voor bewoners waren geopend.

De favela waar de gebouwen zich bevonden, zou door de militie worden gerund, die de bouw en verkoop van niet-geautoriseerde gebouwen ondersteunen, vaak op onveilige locaties.

De gemeenschap werd ook zwaar getroffen door de zware regenval die maandag Rio trof. De wegen bevatten nog steeds modder en puin. Het gebied werd afgezet door de politie en een aangrenzend gebouw werd geëvacueerd.


(Suriname Mirror/The Rio Times/Diario da Jaragua/Twitter/OGlobo/YouTube/local21news.com)

Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA verscheept miljoen vaten olie naar Cuba ondanks VS-sancties

Twee tankers - Trident Hope (600.000 vaten) en S-Trotter (400.000 vaten) - op weg naar Cuba



Het Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) verscheept een miljoen vaten olie naar Cuba, nadat de Verenigde Staten nieuwe sancties hadden opgelegd aan schepen en bedrijven die betrokken zijn bij de export naar het eiland in een poging de oliehandel tussen de politieke bondgenoten te stoppen, aldus een PdVSA-document en tanker trackinggegevens. 

Tanker Trident Hope verliet woensdag de Jose-haven van Venezuela en de S-Trotter-tanker vertrok donderdag 11 april 2019, beide op weg naar het Cubaanse staatsbedrijf Cubametales.

De eerste bevat 600.000 vaten Zuata 300 van Venezuela en de tweede levert 400.000 vaten Merey-olie.

Washington sanctioneerde vorige week 34 schepen die eigendom zijn van of worden geëxploiteerd door PdVSA, evenals twee bedrijven en een schip dat eerder olie heeft geleverd aan Cuba, met als doel een cruciale toevoer van ruwe olie naar het Castro familie-gerunde eiland af te snijden.

De minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Jorge Arreaza, zei eerder deze week dat het OPEC-lid van plan is om 'zijn beloften na te komen' aan Cuba. Raul Castro, leider van de Communistische Partij, antwoordde door te zeggen dat Cuba nooit zijn bondgenoot zou verlaten, zelfs als de regering van de Amerikaanse president Donald Trump met meer sancties dreigt.

(Suriname Mirror/MercoPress/EuroNews)

Ex-hoofd Militaire Inlichtingendienst Venezuela gearresteerd in Spanje - VS wacht op zijn uitlevering

(Bron foto: Twitter)
Hugo Carvajal door VS verdacht van steun aan Colombiaanse drugskartels uit Venezuela


Hugo Carvajal, de voormalige directeur van de Militaire Inlichtingendienst van Venezuela en een spraakmakende criticus van het Nicolás Maduro-regime, is gearresteerd in Spanje en wacht op uitlevering aan de Verenigde Staten inzake drugsaanklachten, volgens lokale media.

Carvajal is al sinds zeker 2014 in het vizier van de Verenigde Staten op beschuldigingen dat hij Colombiaanse drugskartels uit Venezuela heeft geholpen, maar hij stapte eerder dit jaar in de schijnwerpers toen hij brak met Maduro en zijn steun verleende aan interim-president Juan Guaidó - de man die Washington en meer dan 50 andere landen als president erkennen.



De arrestatie van Carvajal komt op een lastig moment voor Guaidó - die veelbelovende militaire functionarissen die Maduro de rug toekeren heeft beloofd dat ze amnestie krijgen voor sommige van hun misdaden.

Carvajal is een van de weinige hooggeplaatste ambtenaren die openlijk met Maduro brak, hoewel de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd niet onder het amnestieprogramma zouden vallen.

In 2014 werd hij kort vastgehouden door de regering van Aruba, maar vocht met succes het Amerikaanse uitwijzingsverzoek aan.

De Spaanse politie bevestigde vrijdag 12 april 2019 aan The Associated Press, dat Carvajal is aangehouden.


Volgens een Amerikaanse aanklacht van het Zuidelijke District van Florida, in 2014, wordt Carvajal ervan beschuldigd het Colombiaanse Norte del Valle Cartel te helpen, inclusief drugsbaron Wílber 'Jabón' Valera, om zijn handelsimperium naar Venezuela te verhuizen in 2004. Valera is daar in 2008 vermoord.

In ruil voor steekpenningen verstrekten Carvajal en anderen informatie over militaire en politie-onderzoeken die Varela hielpen om volgens de aanklacht cocaïne naar de Verenigde Staten te exporteren. Het document beweert ook, dat Carvajal verantwoordelijk was voor de verkoop van honderden kilo's cocaïne aan facties van het Norte del Valle Cartel.

Hij wordt er ook van beschuldigd de verzending van 5,6 ton cocaïne uit Venezuela naar Mexico te hebben gecoördineerd.

Carvajal, een Congreslid en oud vertrouweling van wijlen president Hugo Chávez, zou informatie hebben die schadelijk zou kunnen zijn voor de Maduro-regering. Het Venezolaanse leger is er lange tijd van verdacht betrokken te zijn geweest bij drugshandel en een handjevol militaire functionarissen staat op de 'drug kingpin blacklist' van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

(Suriname Mirror/Miami Herald/El Heraldo/El Nuevo Herald/Twitter/YouTube)

UNHCR: 'Dit zijn beelden van dag tot dag aan de grens van Venezuela met Colombia'...





Vicepresident Adhin: 'Ik heb niet gezegd dat er 83.000 ambtenaren zijn'

'Er wordt slecht geluisterd, mensen moeten weer naar mijn speech van 29 maart luisteren'


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin vindt dat er slecht geluisterd wordt. Hij heeft tijdens de massameeting van de NDP op 29 maart in partijcentrum Ocer niet gezegd dat er 83.000 ambtenaren zijn. Hij heeft gisteren in De Nationale Assemblee verduidelijkt, dat hij aangegeven heeft wat de maandelijkse lasten zijn van de overheid, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 12 april 2019.

Elke maand wordt het salaris betaald van ruim 83.000 personen door de overheid. 'Ik heb nooit gezegd dat er 83.000 ambtenaren zijn', benadrukt de vp.

Adhin heeft met cijfers onderbouwd dat er ruim 83.000 mensen worden uitbetaald elke maand. Hij gaf de cijfers door van maart dit jaar.
- Personen met een vaste aanstelling: 38.338
- Personen met een arbeidsovereenkomst: 3.424
- Personen met een tijdelijke aanstelling: 2.392

Deze mensen maken deel uit van de centrale overheid. Naast deze groep zijn er ook leerkrachten, pensioenen, onderstand en mensen die werkzaam zijn bij diverse instellingen en ziekenhuizen. Totaal komt het neer op 83.152 personen die afhankelijk zijn van de overheid eind van de maand.

Adhin zei, dat mensen weer naar zijn speech moeten luisteren, omdat hij nooit gezegd heeft dat er 83.000 ambtenaren zijn.

Eerder had minister Soewarto Moestadja van Arbeid aangegeven dat er ongeveer 40.000 ambtenaren zijn. Hij merkte op dat de vp hoogstwaarschijnlijk gewerkt heeft met de betaallijst van Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie). Hierop komen sommige ambtenaren twee tot drie keer voor omdat zij ook betaald worden voor ander werk.

Gids Slavernijverleden Nederland legt profiteurs van Surinaamse slavenarbeid bloot

Ook Limburg en Friesland blijken iets met slavernijverleden van Nederland te maken te hebben



Minstens twee Limburgse kasteeleigenaren hebben direct geprofiteerd van slavenarbeid. Dat concludeert historica Dineke Stam. Ze werkte mee aan de net verschenen Gids Slavernijverleden Nederland. Uit haar onderzoek blijkt, dat de 19e eeuwse eigenaren van kasteel Well en kasteel Blankenberg in Cadier en Keer goed geld hebben verdiend met plantages in Suriname en Nederlands-Indië. Op de plantages werkten slaven. 

Het is een opvallende constatering. Want lang heerste breed het idee dat Limburg niets met het slavernijverleden van Nederland te maken zou hebben. Huize Blankenberg in Cadier en Keer werd in 1824 gekocht door de Maastrichtse rechter Salomon Pichot du Plessis. Hij kon dat deels betalen met een erfenis van zijn tante Susanna du Plessis, een beruchte slavenhoudster in Suriname.

De kinderen van Pichot du Plessis die in Maastricht woonden, ontvingen na de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863 ook nog eens 300 gulden schadeloosstelling per vrijgekomen slaaf.

Huize Blankenberg is de enige Limburgse locatie die is opgenomen in de Gids Slavernijverleden Nederland. Daarin worden honderd locaties in Nederland beschreven die een relatie met het slavernijverleden hebben. Ook kasteel Well is deels met geld uit slavernij in stand gehouden. Echter, dit verhaal is te laat ontdekt om nog meegenomen te kunnen worden in de slavernijgids.
Op het kasteel in Well woonde begin 19e eeuw de familie Liedel die plantages bezat in Nederlands-Indië. Ook daar werkten slaven. Het weeshuis voor doopsgezinden in Harlingen profiteerde van de slavernij: in 1746 kreeg het ruim zesduizend gulden uit een erfenis voor de verkoop van een koffieplantage in Suriname en de veertien slaven die er werkten.

Het weeshuis staat er niet meer, maar de locatie staat vermeld in de Gids Slavernijverleden Nederland, die vorige week uitkwam.



Vijf Friese locaties 
Honderd plaatsen die verbonden zijn met de slavernij zijn opgenomen: van woonhuizen van plantagehouders tot het standbeeld voor de omstreden VOC-bestuurder Jan Pieterszoon Coen en de kerk in Middelburg waar dominee Bernardus Smytegelt (1665-1739) preekte tegen de slavernij.

Ook Friese families investeerden in plantages op de Antillen, in Suriname en in Amerika. Vijf Friese locaties zijn opgenomen in de gids, waaronder het weeshuis in Harlingen dat in 1746 geld kreeg van Wytske Broers-Groenewoud. De plantage in Suriname was niet van Broers-Groenewoud zelf, maar van neef Jacobus (1697-1737), die weer de zoon was van een slavin en plantagehouder Dirk Groenewoud. Jacobus groeide op in Harlingen bij zijn tante en werd later advocaat in Suriname. Daar begon hij – als zoon van een tot slaaf gemaakte – uiteindelijk zelf een koffieplantage, waar hij de veertien slaven van zijn tante liet werken. In het Hannemahuis in de stad is een portret te vinden van zijn tante Wytske.

Over het Princessehof in Leeuwarden, stadspaleis van de Friese Nassaus, wordt vermeld dat daar in de achttiende eeuw drie zwarte knechten woonden en werkten. Een van hen, Jean Rabo, werd gepromoveerd tot kamerdienaar aan het hof in Den Haag en verdiende daar per jaar vijfhonderd gulden mee. Als knecht in Leeuwarden zat hij nog op een salaris van 120 gulden, gelijk aan dat van een lakei.

Voor slavenhouder en bestuurder Pieter Stuyvesant zijn meerdere standbeelden of monumenten opgericht, maar alleen het monument in Peperga is opgenomen in de gids.

Stuyvesant is vermoedelijk gedoopt in de oorspronkelijke kerk aan de Pepergaweg in het dorp. Zijn vader was hier predikant.

Andere Friese locaties met banden met de slavernij zijn Andringastate in Lemmer – gebouwd voor grietman Regnerus Livius van Andringa de Kempenaer (1752-1813) die van zijn vader aandelen erfde in plantages in Zuid-Amerika – en het koffiehuis van Jan Herlein dat ooit op de hoek stond van de Nieuwestad en de Sint Jacobsstraat in Leeuwarden. Herlein publiceerde er in 1718 het allereerste boek over de kolonie Suriname. In zijn Beschryvinge van de volkplantinge Zuriname schreef hij onder andere over de omgang tussen kolonisten en slaven. De slavernij in de Nederlandse Caraïben werd afgeschaft in 1863.

In het boek staat een overzichtskaart met woonplaatsen van slaveneigenaren die vanwege deze afschaffing compensatie kregen. Daarop is te zien dat er geld ging naar onder andere Dokkum, Leeuwarden, Sloten en Sneek. Voor elke slaaf in Suriname kreeg een eigenaar driehonderd gulden uitgekeerd, voor een slaaf in de Nederlandse Antillen tweehonderd.

De gids maakt deel uit van onderzoeksproject Mapping Slavery. Eerder verscheen een wandel- en fietsgids langs sporen van het slavernijverleden in Groningen. Een gids voor Fryslân is in de maak.

Gids Slavernijverleden Nederland. Dieke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam, Jennifer Tosch. LM publishers, 15 euro. De gids is in het Nederlands en het Engels.

(Suriname Mirror/1Limburg/Friesch Dagblad/Vimeo/ISSUU)

Personeel van MI-GLIS in staking na ontheffing hypotheekbewaarder Ricardo Vrede uit functie

Medewerk(st)ers willen tekst en uitleg van regering over wegwerken Vrede


Het personeel van MI-GLIS ( Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem) is vandaag, vrijdag 12 april 2019, in staking gegaan. Ook de staf is in beraad. Van de regering wordt duidelijkheid gevraagd over de ontzetting van hypotheekbewaarder Ricardo Vrede uit zijn functie, zo bericht Starnieuws.

Gisteren werden de werknemers geconfronteerd met het besluit van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Mensen die naar het GLIS-kantoor waren gisteren en vandaag voor documenten, zijn niet geholpen. Het personeel staat achter Vrede.

Gistermiddag werd een petitie aangeboden aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Gevraagd wordt om terugdraaien van het besluit. Geerlings-Simons beloofde in contact te zullen treden met de regering over deze kwestie.

De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Ronald Hooghart, heeft vandaag met de werknemers gesproken. Hoewel er geen bond is bij GLIS heeft Hooghart zich ontfermd over deze kwestie. Hij zal zich ook verstaan met president Desi Bouterse over deze kwestie.

Het personeel hoopt uiterlijk maandag antwoord te krijgen van de regering. Tot dan blijven de mensen in beraad.

Tweede illegale landfill ontstaan in de omgeving van Dam Pretu, Curaçao

Statenlid Mc William (MAN): 'Hier is sprake van een georganiseerde vuildump'


In de omgeving van Dam Pretu is een tweede illegale landfill ontstaan. In een omtrek van zo’n 9 tot 10 meter is een stuk grond uitgegraven waarna een kuil is ontstaan die vol is gedumpt met afval zoals bouwafval en gebruikte koelkasten. 

Parlementariër Giselle Mc William (MAN) heeft de dumpplek bezocht. 'Hier is sprake van een georganiseerde vuildump. De plek is zo professioneel uitgegraven en opgevuld dat dit niet pasgeleden ontstaan is. Er zijn professioneel bomen omgehakt, het stuk grond is uitgegraven waarna het weer volgestort is met allerlei troep', aldus Mc William in het Antilliaans Dagblad van vandaag, vrijdag 12 april 2019.

Zij heeft hierover vragen gesteld aan de minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR), en wil weten of de overheid op de hoogte is van de dumpplek.

Volgens Mc William heeft de aanpak tegen illegale dump te weinig tot geen prioriteit en wordt op de Landsverordening van de 22ste juli 2015 houdende vaststelling van regels ter bevordering van de openbare orde, rust en veiligheid, en ter bescherming van de gemeenschap (Landsverordening openbare orde) P.B. 2015 no 31 niet of niet voldoende gehandhaafd.

De omgeving van Dam Pretu is een populaire toeristenplek en wordt gepromoot als de ‘Highligths of the East’. Volgens Mc William geeft het niet alleen een verkeerd beeld af aan de toeristen, maar ze wijst ook op de gevaren dat sommige illegale vuildumpers agressief kunnen zijn.

Gerecht in Eerste Aanleg: Voortduren staking Politievakbond SAP, Curaçao, niet rechtmatig

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Het doel dat SAP met de staking nastreeft is onduidelijk'

Staking uit zorg over veiligheid politiemedewerkers binnen de unit VVC en uit onvrede over optreden korpsleiding


Politievakbond SAP - onder leiding van Marco Laclé - heeft haar leden gisteren moeten instrueren het werkrooster met onmiddellijke ingang te hervatten. Het Gerecht in Eerste Aanleg is van oordeel, dat het voortduren van de staking niet rechtmatig is en dat bovendien het doel dat SAP met de staking nastreeft, onduidelijk is; beide partijen - de vakbond en het Land - willen immers hetzelfde. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 12 april 2019.

Het Land had een Kort Geding aangespannen tegen de vakbond nadat deze haar leden al ruim een week geleden had opgeroepen tot een staking. Het Land vorderde het bevel aan SAP om haar leden te instrueren het werk te hervatten en een ander bevel aan SAP om zich te onthouden van iedere verdere actie ‘die leidt tot bemoeilijking of stilleggen van de bedrijfsvoering, een en ander op straffe van een dwangsom en met veroordeling van SAP in de proceskosten’.

De staking van voornamelijk medewerkers bij de unit Veelvoorkomende Criminaliteit (VVC) komt voort uit zorg over de veiligheid voor de politiemedewerkers binnen de unit VVC en uit onvrede over de wijze waarop de korpsleiding communiceert en besluiten neemt, aldus SAP, bij monde van Laclé in een eerdere uitleg. SAP is het niet eens met keuzes die de korpsleiding maakt zoals medewerkers elders plaatsen, buiten de unit VVC, en is van mening dat de korpsleiding onvoldoende overleg voert met en luistert naar de medewerkers op de werkvloer.

Bij de behandeling van de zaak stond de vraag of de staking rechtmatig is, centraal. Dat is niet het geval, zo concludeerde de rechter. 'Het Land heeft nagenoeg aannemelijk gemaakt dat de staking ertoe leidt dat - voor de veiligheid van de samenleving - cruciale politiediensten niet worden uitgevoerd. Dit klemt te meer, nu beide partijen in deze procedure er juist op hameren dat sprake is van personeelstekorten bij de politie, als gevolg waarvan de uitvoering van de politiewerkzaamheden ook zonder de staking al onder druk staat.'

Vijf Wayana-dorpen willen vóór eind 2019 samen een gemeenschappelijke visie ontwikkelen

Wayana-gemeenschap heeft op eigen initiatief voor het eerst een krutu gehouden


De Wayana-dorpen Kawemhakan (Anapaike), Apetina, Palumeu, Kumakapan en Lensidede hebben zich gecommitteerd om vóór eind 2019 samen een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen. Dit is gisteravond in een slotverklaring bekrachtigd bij de afsluiting van de vijfdaagse Wayana-krutu in Kawemhakan, aldus vandaag, vrijdag 12 april 2019, de Ware Tijd.

'Wij streven naar een permanente samenwerking en gemeenschappelijk beleid richting overheid en ngo's (non-gouvernementele organisaties) die actief zijn in het zuiden. Hierbij respecteren wij de autonomie en het zelfbeschikkingsrecht van alle dorpen', luidt een deel uit de verklaring, die zowel in het Nederlands als in Wayana op papier is gezet.

Het is de eerste keer, dat de Wayana-gemeenschap op eigen initiatief een krutu heeft gehouden. Een unicum was ook dat deze in de eigen taal is gedaan.

(Bron foto: Facebook)
Volgens Jupta Itoewaki, voorzitster van stichting Mulokot die mede-initiatiefnemer is van de krutu, werden vorige bijeenkomsten alleen op initiatief van de overheid of ngo's gehouden. Daarbij werd uitsluitend Nederlands gesproken en naar Wayana vertaald. Dat dit iets nieuws is voor de plaatselijke gemeenschap, een eigen krutu houden, was duidelijk te merken. Het heeft namelijk heel wat voeten in de aarde gekost om iedereen mee te krijgen in het tekenen van de slotverklaring. Enkele vertegenwoordigers moesten ervan overtuigd worden dat dit niet de zoveelste verklaring was die gebaseerd is op eigen belang. Naar verluidt een trauma dat is overgehouden van ngo's die met dubbele agenda's projecten kwamen uitvoeren in het gebied.

Uiteindelijk hebben alle dorpen (ruim 25 personen) de verklaring getekend. Slechts één vertegenwoordiger van Apetina onthield zich daarvan.

Itoewaki is er zeker van, dat het haalbaar is om vóór eind 2019 alle neuzen in één richting te krijgen voor het vormen van een gemeenschappelijke visie voor de Wayana's. 'Zeker als we vaker bij elkaar komen.' Ze zegt zich ervan bewust te zijn dat het niet gemakkelijk zal gaan om alle dorpen in één keer mee te krijgen in het doel: samen een toekomst bepalen en de ontwikkeling zelf ter hand nemen.

Braganza Group hoopt dat president Bouterse ontslagverzoek minister Soerdjan niet accepteert

Na Surinaamse Seafood Associatie nu ook steun van Braganza Group voor LVV-minister


De Braganza Group, vertegenwoordiger van vijf verwerkingsbedrijven en ruim 200 boeren, spreekt de hoop uit dat president Desi Bouterse het aangeboden ontslag van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) niet accepteert. Ondernemer Ruud Souverein zegt namens de Braganza Group vandaag, vrijdag 12 april 2019, op Starnieuws niet te staan achter de mening van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) die geen vertrouwen heeft in de minister. 

'Wij ondersteunen de Surinaamse Seafood Associatie die ook al aangeeft te hopen dat minister Soerdjan zal aanblijven', zegt Souverein.

De Braganza Group vertegenwoordigt Suriname Candied Fruits NV (sukadefabriek), Bio Pineapple Suriname NV (ananasfabriek te Redi Doti), Apodo Tropical Fruits (podosirifabriek, Marowijne), Bio Pepper & Spices Suriname (hot peppers) en Natural Bio Products Suriname NV (exotische oliën).

'In verschillende media wordt gewag gemaakt, dat de FSA als vertegenwoordiger van de Surinaamse agrarische sector, ingenomen is met het besluit van minister Soerdjan van LVV om zijn ontslag in te dienen. Wij zijn geen lid van FSA en zijn ook een geheel andere mening toegedaan. Wij hebben minister Soerdjan leren kennen als iemand met wie je een gesprek op niveau kunt hebben en die vervolgens ook in staat is concrete actie teweeg te brengen', voert de Braganza Group aan.

'De kritiek van FSA, dat minister Soerdjan niet in gesprek is gegaan met de agrarische sector is naar onze mening onwaar. Onze bedrijven en onze boeren hebben minister Soerdjan ontmoet in Marowijne en Para en daar zijn prima contacten gelegd. Onze conclusie is dat minister Soerdjan prima in staat is om samen met stakeholders de agrarische sector tot grotere hoogte te brengen', zegt Souverein.

Directeur Ajay Surjbalisingh van Surichange NV op non-actief gezet

Naar verwachting wordt Surjbalisingh  ontslagen...


Starnieuws schrijft vandaag, vrijdag 11 april 2019, dat het 'niet goed' gaat bij Surichange NV. De bank, die sinds haar oprichting steevast op winst heeft gedraaid, lijkt in een draaikolk terecht gekomen te zijn. De bankdirecteur is op non-actief gezet, terwijl de bevoegdheden en werkzaamheden van twee leden van het managementteam zijn ingetrokken en stopgezet, wat het vertrouwen van cliënten heeft geschaad. 

De besluiten zijn genomen door de Raad van Commissarissen (RvC), die wordt geleid door Mala Ratchasing. Ajay Surjbalisingh was nog vóór hij op 1 april vorig jaar aantrad als directeur al verbonden aan het management van het bedrijf. De RvC heeft hem mondeling meegedeeld dat hij is geschorst.

'Uit bankkringen' schrijft Starnieuws te hebben vernomen, dat het slechts een kwestie van tijd is dat de aandeelhoudersvergadering het besluit neemt om de nu op non-actief gestelde directeur te ontslaan.

Aanleiding voor de schorsing zou naar verluidt de correspondentie van Surjbalisingh naar de Centrale Bank van Suriname zijn waarin hij onder andere zijn bezorgdheid uitte over de continuïteit van de bank.

De twee geschorste leden maakten ook deel uit van de Treasury Commissie en de Kredietcommissie. De RvC heeft de twee leden zaterdag ontheven van hun taken en bevoegdheden. Behalve Ratchasing zitten Nilesh Bishesar, Radjen Bihariesingh, Dayenne Peterhof en Chan Baidjnath Misier in de raad.

De monetaire autoriteiten zijn bezig met de kwestie bij de SCB NV. Er is ook intern een accountantsonderzoek geweest bij de bank. De directie heeft volgens BDO accountantsbureau alle vragen naar tevredenheid beantwoord.

De bank die in september dit jaar 14 jaar bestaat, heeft sinds haar oprichting een gestage groei doorgemaakt. Ondanks de economische fluctuaties is het de directie van SCB steeds gelukt winsten te boeken. Toen Stanley Mathura vorig jaar na dertien jaar directeurschap vertrok, had de bank een portefeuille van meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollar. Mathura, die nu in de RvC van De Surinaamsche Bank zit, wil niet reageren op de ontwikkelingen bij SCB NV. Het enige dat hij kwijt wil is, dat hij vol vertrouwen de bank in kundige handen van Surjbalisingh heeft overgedragen.

Surjbalisingh die internationaal zijn sporen heeft verdiend is de huidige secretaris van de Surinaamse Bankiersvereniging. Hij onthoudt zich nu nog van enig commentaar.

Districtscommissaris Nerkust: 'De Bestuursdienst is bevoegd om etenszaken te sluiten'

'De mensen zijn getraind en in opdracht van de districtscommissaris sluiten ze een zaak'


De Bestuursdienst is volgens districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost bevoegd om etenszaken te sluiten. De ambtenaren van de Milieu- en Gezondheidsdienst van de districtscommissariaten hebben de expertise om vast te stellen of de voedselhygiëne te wensen overlaat. Zo stelt Nerkus, aldus vandaag, vrijdag 12 april 2019, de Ware Tijd.

Deze dienst is een aantal jaren geleden in het leven geroepen, omdat er een tekort was aan milieu-inspecteurs bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). 'De mensen zijn getraind en in opdracht van de districtscommissaris sluiten ze een zaak', zegt Nerkust. Hij wijst erop, dat het BOG de voedselproductie van een etenszaak kan stopzetten, maar het is het districtscommissariaat dat tot sluiting overgaat.

'Wij zijn de instantie die de vergunning verstrekken en die kan voorgoed of tijdelijk ingetrokken worden door alleen de dc', aldus Nerkust.

'Een ingewijde van het ministerie van Volksgezondheid' vraagt zich af op basis van welke wet de dc de etenszaken sluit. Hij legt uit, dat de directeur van Volksgezondheid bevoegd is om de Voedselverordening Wetgeving uit te voeren. Deze bevoegdheid is gedelegeerd naar het BOG, en de milieu-inspecteurs houden toezicht op deze wet.

'Wij alleen kunnen op basis van die wet handelen en niemand anders. Als we ontdekken dat de hygiëne in gevaar is, mogen wij de zaak sluiten', stelt de ingewijde. Hij weet dat ambtenaren van de Milieu- en Gezondheidsdienst zijn getraind met betrekking tot voedselhygiëne. 'Maar, dat iemand buitengewoon agent van politie is, maakt hem nog geen politieambtenaar.'

Jager ziet in Pada Levantie 15-jarige jongen aan voor hert en schiet hem dood

Slachtoffer Ryan Geddeman was het bos ingegaan om een bepaalde vrucht te plukken


Ryan Geddeman (15) is zondagavond in het dorp Pada Levantie in het ressort Atjoni doodgeschoten. De politie is de volgende dag gearriveerd op de locatie van het incident, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 12 april 2019.

Bij aankomst van de politie werd de 45-jarige schutter ook is aangetroffen. Hij is aangehouden, terwijl zijn jachtgeweer waarmee is geschoten in beslag is genomen. Na verhoor is de schutter heengezonden.

Uit het onderzoek blijkt, dat de schutter niet met opzet op de vijftienjarige heeft geschoten. De schutter gaat gewoonte getrouw in de avonduren in de Surinamerivier baden. Via een pad loopt hij naar de rivier. Ongeveer twee weken geleden zou hij twee keer een hert hebben gezien op een bepaalde plek op dat pad. Reden voor de man om zondagavond zijn jachtgeweer mee te nemen bij zijn wandeling naar de rivier. Hij verklaarde dat hij op het hert zou jagen als hij het weer zou tegenkomen.

Op een bepaald moment hoorde hij geritsel in het bos dichtbij de plek waar hij het hert eerder had gezien. Toen hij ook wat beweging zag, heeft hij geschoten in de veronderstelling dat het dier daar was. Toen hij zijn prooi wilde halen, bleek dat hij op de vijftienjarige had geschoten. De jongen vertoonde geen teken van leven.

Ryan was het bos ingegaan om een bepaald soort vrucht te plukken. Na het schietincident heeft de schutter de bestuursopzichter en de dorpsbewoners op de hoogte gesteld. Vervolgens werd de politie ingeschakeld.

Assemblee stemt in met Wet Arbeidsbescherming Gezin

Het kind staat samen met vader en moeder centraal in deze wet


29 Assembleeleden zijn gisteravond akkoord gegaan met de 'Wet Arbeidsbescherming Gezin', voorheen. Zo heet de wet 'Bescherming van het Moederschap' genoemd. In deze wet, waar decennialang over gesproken is, zijn regels opgenomen voor verlof van moeders en vaders, waarbij het kind centraal staat. Indien de moeder komt te overlijden en er geen vader is, komen ook familieleden tot de tweede graad die werken, in aanmerking voor betaald verlof. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 12 april 2019.

Er wordt een fonds opgericht om de betalingen te kunnen verrichten. Iedere werknemer en werkgever is ten behoeve van het fonds verplicht tot betaling van een bijdrage gelijk aan 1.0% van het bruto-loon van de werknemer. De werknemersbijdrage is maximaal vijftig procent en de werkgeversbijdrage minimaal 50%. De bestaande regelingen in bedrijven blijven van kracht voor een periode van drie jaar.

De wet treedt in werking drie maanden na haar afkondiging. Het fonds wordt operationeel gemaakt binnen twee maanden na de afkondiging.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid en De Nationale Assemblee zijn het eens, dat er hard gewerkt is om nu zover te zijn dat deze wet tot stand gekomen is. Ook de bijdrage van de sociale partners is belangrijk geweest. Moestadja merkte op, dat het bedrijfsleven wel vanaf het begin op de hoogte was dat er een fonds zou worden ingesteld. Er zijn hierover ook discussies gevoerd binnen het Arbeids Advies College, waaraan de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven ook een bijdrage heeft geleverd. Een groot deel van de suggesties zijn overgenomen. Er zal in contact worden getreden met de bedrijfslevenorganisatie om de plooien glad te strijken.

Commissievoorzitster Jennifer Vreedzaam (NDP) zei, dat het om een mijlpaal gaat. Het kind staat samen met vader en moeder centraal in deze wet, die gefaseerd zal worden uitgevoerd, terwijl er evaluatiemomenten zijn ingebouwd. De werknemer heeft recht op zwangerschapsverlof gedurende ten minste vier weken en ten hoogste zes weken voor de vermoedelijke datum van bevalling. De werknemer heeft recht op verlof gedurende tenminste tien weken na of ten hoogste twaalf weken aansluitend op de werkelijke datum van bevalling als bevallingsverlof. Dit kan gefaseerd verlengd worden tot maximaal 24 weken, afhankelijk van diverse omstandigheden die in de wet genoemd zijn.

Ook commissieleden Dew Sharman (VHP), Patricia Etnel (NPS), Raymond Sapoen (coalitie), Ingrid Karta-Bink (PL) en Carl Breeveld (DOE) benadrukten, dat het om een goede wet gaat. Het tripartiet overleg wordt aanbevolen.

Etnel zei, dat voorkomen moet worden, dat vrouwen die nog geen kinderen hebben, moeilijk aan werk kunnen komen. Zij moeten worden beschermd. Zij pleitte opnieuw voor een sterke Arbeidsinspectie.

Sapoen zei, dat het sociaal zekerheidsstelsel aangescherpt is met deze wet.

Breeveld pleitte voor voorlichting en begeleiding, opdat de wet beter tot zijn recht komt.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat er hard is gewerkt om een goede wet te hebben. 'Kinderen hebben nu een betere start, niet alleen de moeder en de vader. De hele samenleving heeft baat bij deze wet. In de eerste vier maanden van het kind zijn er diverse voorzieningen ingebouwd, zodat zij kunnen opgroeien tot goede burgers. Met deze wet wordt een beter sociaal systeem gecreëerd.'

Moestadja voerde aan dat een decennialang gekoesterde wens in vervulling is gegaan. Hij benadrukte dat de dialoog met de sociale partners voortgezet zal worden om verdere uitvoering te geven aan de wet.

Minister Hoefdraad leent 35 miljoen Amerikaanse dollar van Wereldbank voor rehabilitatie Saramaccakanaal

(Bron foto: NII)
Rehabilitatieproject moet bijdragen aan ontwatering van Paramaribo bij zware regenbuien


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gisteren, donderdag 11 april 2019, een lening van 35 miljoen Amerikaanse dollar gesloten bij de Wereldbank voor rehabilitatie van het Saramaccakanaal. Namens de Wereldbank werd de leningovereenkomst getekend door Tasheen Sayed, 'country director for Caribbean countries and Latin America', zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De uitvoering van het project zal vijf jaren in beslag nemen. Het rehabilitatieproject zal bijdragen aan de ontwatering van Paramaribo bij zware regenbuien, waardoor het onderwater lopen van de binnenstad tot het verleden zal behoren.

Naast de infrastructurele investeringen voor de verbetering van het Saramaccakanaal zal ook aandacht geschonken worden aan capaciteitsversterking binnen de overheid met betrekking tot het beheer en onderhoud van het kanaal. Het project bestaat uit verbetering van de drainage infrastructuur, versterking Saramaccakanaal watermanagementsysteem, emergency response en projectmanagement.

De uitvoering ligt in handen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. In 2011 werd de relatie tussen Suriname en de Wereldbank na een stilstand van bijna dertig jaar geheractiveerd. Er werd in 2012 eerst een Interim Strategy Note overeengekomen. Hierna vond de formulering van een gezamenlijke Worldbank Suriname Country Partnership Strategy (CPS) voor 2015 - 2019 plaats. Het project ter rehabilitatie van het Saramaccakanaal is onderdeel van deze strategie.