donderdag 19 oktober 2017

Chili verwelkomt vier Venezolaanse rechters die zich tegen regering-Maduro verzetten

Chileense minister van Buitenlandse Zaken Heraldo Munoz ontvangt rechters

De Venezolaanse rechter Elenis Rodriguez naast de Hooggerechtshof-rechters Jose Nunez en Beatriz Ruiz, nadat ze het land hadden verlaten en naar Chili zijn gekomen voor asiel, in Santiago, Chili, 19 oktober 2017.  (Bron foto: ministerie van Buitenlandse Zaken /Viviana Urra/via Reuters)

Een vijfde rechter zal zich naar verwachting later bij hen aansluiten


Chili verwelkomt vier Venezolaanse rechters die zich verzetten tegen de regering van president Nicolas Maduro. De rechters, die door de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering van Venezuela werden aangesteld, zijn in augustus de Chileense ambassade in Caracas in gevlucht en werden later asiel verleend. Ze maken deel uit van 33 rechters die 21 juli door de Nationale Assemblee zijn beëdigd en niet door Venezuela's Hooggerechtshof.

Venezuela's hoogste rechtbank verklaarde de benoemingen ongrondwettig en zei dat de rechters gearresteerd zouden kunnen worden voor illegale macht en verraad van het land, als zij hun nieuwe posten zouden innemen.

De Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Heraldo Munoz, ontving de rechters donderdag 19 oktober 2017 in Chili's hoofdstad.

Munoz zei dat de rechters alleen Venezuela hadden verlaten door de grens met Colombia over te steken, nadat de regering van Venezuela gefaald had om hun veiligheid te garanderen.
Een vijfde rechter zal zich naar verwachting later bij hen aansluiten.

'Alles wat we vandaag kunnen zeggen is, dat we gedwongen zijn om ons geliefde huis van Venezuela te verlaten, maar dat een ander land ons heeft omarmd en onze vrijheid beschermt', aldus Beatriz Ruiz, een van de vijf, op de luchthaven van Santiago. Ruiz is een van de 33 officieuze magistraten die door Maduro werden bedreigd, nadat de oppositie geleide Nationale Assemblee hen in juli had aangewezen om het Hooggerechtshof van het land te betwisten, dat wordt beheerst door de socialistische partij.

(Suriname Mirror/National Post/U.S. News/Reuters/Twitter)

Leguaan dobbert rond op open zee, zo’n 6.5 kilometer uit de kust bij de Florida Keys, VS

Steve van Key West Kayak Fishing neemt iguana aan boord van z'n kajak....


'Rond de eilanden zie ik ze regelmatig zwemmen, maar niet zo ver op open zee'


Deze leguaan dacht waarschijnlijk dat zijn leven al voorbij was. Hij dobberde rond op open zee, zo’n 6.5 kilometer uit de kust bij de Florida Keys in de Verenigde Staten. Gelukkig voor het dier kwam Steve van Key West Kayak Fishing langs. 

'Ik zag een rare vorm op het water drijven. Ik dacht eerst nog aan palmbladeren, maar toen ik dichtbij kwam, begon het te zwemmen', blikt Steve terug. Het was niet de eerste keer dat hij een iguana in het water zag. 'Rond de eilanden zie ik ze regelmatig zwemmen, maar niet zo ver op open zee.'



Steve besluit gelijk om het dier mee terug naar het eiland te leven, want anders is het reptiel ten dode opgeschreven.

'Zo ver uit de kust zou hij door de stroming verder van de eilanden afdrijven. Als zou het ook gewoon kunnen dat hij elke dag lekker heen en weer zwemt tussen de VS en Cuba.'


De leguaan is slim genoeg om te begrijpen, dat hij kan kiezen tussen dood gaan en Steve vertrouwen en hij kiest dus ook voor het laatste. Hij probeert aan boord van de boot te klimmen en als dat niet lukt, helpt Steve hem met zijn peddel. Daarna vaart hij terug naar het eiland met de leguaan bij hem op de boot.

(Suriname Mirror/Hart van Nederland/YouTube/ Outdoorhub)

Braziliaanse president Temer overleeft stemming in Hogerhuis over corruptieaanklacht

Zaak tegen Temer onderdeel grootschalig corruptieonderzoek waarin (semi)staatsoliebedrijf Petrobras centraal staat


De Braziliaanse president Michel Temer heeft woensdag 18 oktober 2017 een stemming in het Hogerhuis over een aanklacht wegens corruptie overleefd. 39 Senatoren stemden tegen een proces tegen Temer door het Hooggerechtshof. 26 Leden stemden voor een procedure. Volgende week moet ook het parlement stemmen over een zaak tegen Temer. Verwacht wordt dat ook hier de stemming in het voordeel van de president uitvalt.

De Braziliaanse president werd afgelopen maand door de procureur-generaal van het land in staat van beschuldiging gesteld wegens het belemmeren van de rechtsgang en afpersing.

Temer wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen van de twee broers Batista, directieleden van JBS, het grootste vleesverpakkingsbedrijf ter wereld. Zij zijn vorige maand aangehouden, en zouden niet alleen de president, maar ook tweeduizend andere politici hebben omgekocht.

Er zou een geluidsopname bestaan waarop een van de broers met Temer over omkoping spreekt. In ruil voor geld zou de president ervoor zorgen dat het bedrijf voordelen zou genieten.

De zaak tegen Temer is onderdeel van een grootschalig corruptieonderzoek dat sinds 2014 loopt en waarin het (semi)staatsoliebedrijf Petrobras centraal staat. Tientallen prominente zakenmensen en hooggeplaatste politici zijn hierbij betrokken en velen van hen zijn inmiddels veroordeeld wegens corruptie en witwassen.

(Suriname Mirror/RTL Nieuws/Nu.nl/TeleSUR/Twitter)

Meer schade van cocaïnegebruik bij adolescenten dan volwassenen

'Cocaïnegebruik kan het brein beschadigen en leiden tot het verlies van belangrijke connecties'


Wie als adolescent start met het gebruik van de harddrugs cocaïne, beschadigt daarmee zijn of haar hersenen meer dan wanneer op volwassen leeftijd wordt begonnen. Dit blijkt uit onderzoek van Braziliaanse wetenschappers van de. Universiteit van São Paulo's Medischel School (FM-USP), waaraan 103 gebruikers deelnamen. Adolescentie is de leeftijdsgroep van ongeveer 15 tot 22 jaar. Dit meldt onder andere Nu.nl vandaag, donderdag 19 oktober 2017.

Er was al eerder een vermoeden dat het gebruik van de harddrug voor ernstigere schade zorgt onder adolescenten dan volwassenen. Het Braziliaanse onderzoek heeft dat nu bewezen met de cocaïneverslaafden die deelnamen aan het onderzoek. Het ging in totaal om 103 mensen, waarvan 52 tussen de leeftijd van 15 en 22 jaar was.

De deelnemers werden gevraagd om bepaalde testen uit te voeren, waarvan de resultaten werden vergeleken tussen de adolescenten en volwassenen. Hieruit bleek dat de jongere gebruikers meer moeite hadden met het uitvoeren van verschillende taken op hetzelfde moment. Tijdens het onderzoek gebruikten de deelnemers geen cocaïne.

De jonge hersenen hadden verminderde functies wat betreft aandacht en het korte- en langetermijngeheugen. Bij adolescenten zijn de hersenen nog niet volgroeid. 'Drugsgebruik in dat stadium kan het brein beschadigen en leiden tot het verlies van belangrijke connecties', zegt onderzoeker Paulo Jannuzzi Cunha.

Bovendien bleek uit het onderzoek, dat jonge cocaïnegebruikers ook vaak cannabis en alcohol gebruiken.


(Suriname Mirror/Nu.nl/Nationale Zorggids/Science Direct/Scribd Suriname Mirror))

'Ik ben ervan overtuigd, dat ook Suriname binnen niet al te lange tijd olie zal vinden'

Guyana's NH-minister Trotman bij internationaal olie seminar Staatsolie



Raphael Trotman, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) van Guyana, is momenteel in Suriname om inzichten uit te wisselen en om afspraken omtrent samenwerking te maken. 'Wij moeten zeker de samenwerking tussen beide landen versterken op diverse gebieden als het om olie gaat. Ik ben ervan overtuigd, dat ook Suriname binnen niet al te lange tijd olie zal vinden', zei Trotman woensdag tijdens het nationaal olie seminar dat georganiseerd werd door Staatsolie met experts uit diverse opkomende olie producerende landen, zo schrijft de Ware Tijd donderdag 19 oktober 2017.

'Alleen al op milieugebied is het belangrijk om afspraken te maken want bij een eventuele lekkage zal olie uit Suriname onze kust vervuilen of andersom', zei Trotman naar aanleiding van de olie-lekkage waarmee Trinidad en Tobago momenteel worstelt.

Over Guyana's olievoorraden zegt Trotman dat zijn land nu reeds ruim 2 miljard vaten aan bewezen reserves heeft die uit kunnen groeien naar ruim 3 miljard op basis van additionele vondsten die gedaan worden. Aangezien Suriname ook goede kansen maakt om olie te vinden, gaf hij advies mee aan de regering en leiding van Staatsolie om zich voor te bereiden op de hel die zal losbreken.

'Plotseling zal iedereen in het land een expert worden op het gebied van olie. Er zullen dagelijks analyses in de media verschijnen die je zal doen twijfelen aan jou eigen visie en inzichten. Wanneer je uiteindelijk beslissingen neemt zal je uitgemaakt worden voor landverrader. Internationale investeerders zullen simultaan op je afstormen met voorstellen. De kunst is om standvastig te zijn door alle ruis heen en het beste voor je land voor ogen te houden.'

Eerste steen gelegd bouw gezondheidscentrum Onverwacht

Naar verwachting wordt gezondheidscentrum geopend in september 2018

 
Over ongeveer een jaar kan de gemeenschap van Para gebruik maken van kwalitatieve gezondheidszorg te Onverwacht. Daar werd gisteren, woensdag 18 oktober 2017, de eerste steen gelegd voor de bouw van een nieuw gezondheidscentrum van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD), aldus het districtscommissariaat van Para. 

Volgens districtscommissaris Armand Jurel heeft deze faciliteit een kostenbesparend effect voor de gemeenschap uit de diverse inheemse dorpen en plantages, die nu in Paramaribo moeten zijn voor gezondheidszorg.

'Met deze duurzame investering van het ministerie van Volksgezondheid, wordt uitvoering gegeven aan het decentraliseren van de basisgezondheidszorg. Onverwacht ligt in het centrum van Para, waar deze gezondheidsfaciliteit voor eerstelijnszorg erg welkom is', zei Jurel.

Het gezondheidscentrum zal een uitgebreide dienstverlening hebben, zoals een apotheek, spoedhulp, ambulancedienst, laboratorium, huisartsenzorg, consultatiebureau en moeder- en kindzorg. Jurel vindt dat Para recht heeft op deze duurzame gezondheid bevorderende maatregel en kijkt uit naar de opening in september 2018.

VRTS weigert inhoud brief TAS vrij te geven voor publicatie

'De TAS heeft gesteld, dat zij vanwege haar positie niet inhoudelijk op de kwestie kan ingaan'



De Vereniging Radio- & Televisiebedrijven Suriname (VRTS) heeft besloten de brief met daarin de reactie van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS ) niet vrij te geven voor publicatie. De radio- en televisiewereld voelde zich geïntimideerd door een algemeen schrijven van de TAS van 7 september, dat de VRTS toen wel wereldkundig heeft gemaakt.  Dit bericht vandaag, donderdag 19 oktober 2017, de Ware Tijd.

Uit een brief van de Telecommunicatie Autoriteit blijkt dat dit niet de bedoeling was. 'In de afgelopen periode is gebleken dat in de uitzending van omroepbedrijven beledigende taal is geuit naar gezagsdragers en andere personen. Wij doen op u een dringend beroep in uw uitzendingen bovengenoemde zaken na te laten', staat in de brief.


VRTS heft toen schriftelijk gevraagd om opheldering.


Die is ook gekomen, maar de VRTS heeft besloten dat antwoord niet openbaar te maken. 'Wat wij wel kunnen aangeven is dat de TAS heeft gesteld, dat zij vanwege haar positie niet inhoudelijk op de kwestie kan ingaan en dat de brief een algemeen karakter heeft gehad. Het schrijven was niet bedoeld als een bedreiging en de Telecomautoriteit stelde verder de beginselen van onafhankelijke en integere nieuwsgaring en nieuwsvoorziening te respecteren'.

In de eerste brief aan de betreffende media stelt de TAS, dat opzettelijke belediging van het (waarnemend) staatshoofd wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar en een geldboete (...)'. In de brief was ook verwezen naar artikelen van de Algemene Voorwaarden digitale televisieomroep en Algemene Vergunningsvoorwaarden voor de omroep.

Uitlevering George Jamaloodin al in augustus goedgekeurd door Hoge Raad van Venezuela

Onduidelijk waarom nog geen uitvoering is gegeven aan uitlevering van Jamaloodin


De Hoge Raad van Venezuela in Caracas heeft - naar nu pas blijkt - reeds in augustus van dit jaar het verzoek van Curaçao om oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) uit te leveren, gehonoreerd. Dat antwoorden de Venezolaanse autoriteiten op vragen van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, donderdag 19 oktober 2017. 

Waarom sindsdien nog geen uitvoering is gegeven aan de uitlevering van Jamaloodin, die nog wel wordt vastgehouden in Venezuela, is onduidelijk.

Het uitleveringsbesluit van de Hoge Raad staat vast; Jamaloodin kan hier niet tegen in beroep gaan, zo benadrukt een medewerker van de Hoge Raad. Immers, zo blijkt uit het vonnis van de ‘Tribunal Supremo de Justicia Venezuela’ van 4 augustus 2017: er kan uitvoering worden gegeven aan de zogeheten passieve uitlevering van George Ranjit Mohamed Jamaloodin. In het vonnis wordt gemeld dat hij over een Nederlands paspoort beschikt, maar ook de houder is van een identiteitsbewijs voor buitenlanders van de Bolivariaanse Republiek.

Dinah Veeris CBD+-olie is nu legaal verkrijgbaar op Curaçao

(Bron foto: Facebook)
Veeris hoopt de olie binnenkort ook op andere eilanden in Caribisch gebied te kunnen aanbieden


De Dinah Veeris CBD+-olie is nu legaal verkrijgbaar op Curaçao. Aangezien dit middel door de Inspectie voor de Volksgezondheid op grond van zijn samenstelling en/of medische aanprijzing als geneeskrachtig wordt aangegeven, kan de olie voorlopig alleen bij de apotheek worden aangeschaft, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 19 oktober 2017.

Veeris hoopt de olie binnenkort ook op andere eilanden in het Caribisch gebied te kunnen aanbieden.

Veeris, oprichtster van de botanische tuin Den Paradera, maakte tijdens haar studie aan de California School of Herbal Studies kennis met de werking van cannabis. Destijds, in 1987, was het middel te zeer omstreden om hier iets mee te kunnen doen. Cannabis is een eenjarige plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae). Hennep is een sterke plant die, met uitzondering van de arctische gebieden, overal kan groeien. De plant is bestand tegen klimaatveranderingen en heeft geen vruchtbare bodem nodig.

Minister van Justitie Quincy Girigorie op Curaçao streeft naar voortzetting afpakteam in 2018

'Combinatie afpakteam en crimefonds een novum in Koninkrijk, waarmee signaal wordt afgegeven dat misdaad niet loont'



Hoewel er nog geen besluit over genomen is, zal minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) er alles aan doen om de organisatie van het afpakteam in 2018 te continueren en te zorgen voor meer expertise. 

Dat is zijn reactie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 19 oktober 2017, op het onlangs verschenen rapport van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) dat lovend is over het afpakteam maar tegelijkertijd aankaart dat de minister in overweging moet nemen het afpakteam een permanente vorm te geven in een aparte organisatie.

'Het afpakteam in combinatie met het criminaliteitsfonds komt volledig overeen met mijn visie over de bestrijding van de criminaliteit. Bovendien is de combinatie afpakteam en crimefonds een novum in het Koninkrijk, waarmee een signaal wordt afgegeven dat misdaad niet loont', aldus Girigorie.

Vakbond Sitkom spant een Kort Geding aan tegen UTS Curaçao

'UTS weigert proces rond aangekondigde ontslagen stop te zetten'


De vakbond Sitkom spant een Kort Geding aan tegen UTS, omdat de overheids-nv niet de eis van de bond heeft ingewilligd om het proces rond de aangekondigde ontslagen stop te zetten. Dat proces is niet conform de bepalingen van de huidige cao in gang gezet, aldus woordvoerder Errol Cova van Sitkom vandaag, donderdag 19 oktober  2017, in het Antilliaans Dagblad

'UTS had tot gisterochtend de tijd om het proces stop te zetten en dat is niet gebeurd. Het bedrijf heeft nu de periode voor het aanvragen van het vrijwillig ontslag verlengd. Het personeel kon eerst tot 20 oktober daarover beslissen, maar nu kan dat tot 3 november. Overigens is het zo dat de personeelsleden die voor 20 oktober voor het vrijwillig ontslag kiezen, gunstiger voorwaarden hebben dan mensen die dat daarna doen. De bond vindt dat discriminerend, zo breng je onderscheid aan tussen mensen die zich wel aan de oorspronkelijke deadline houden en anderen die dat niet doen. Het lijkt erop dat men de druk op het personeel opvoert om hen te dwingen zich aan de deadline van 20 oktober te houden', aldus Cova.

Militairen op Stoelsmanseiland zouden bezeten zijn door 'boze geesten - Militaire post onder 'geestelijk vuur'

'Enkele manschappen zijn bezet geworden door geesten en in trance geraakt'


Legerpredikant Michael Stewart heeft gisteren een dringende oproep gedaan aan geloofsgenoten om in strijdgebed te gaan voor manschappen van het Nationaal Leger die gedetacheerd zijn te Stoelmanseiland. Hij vroeg de dringende gebedsondersteuning via Whatsapp, nadat omstreeks vier uur ‘s ochtends de militaire post onder 'geestelijk vuur' zou zijn genomen, aldus vandaag, donderdag 19 oktober 2017, de Ware Tijd. 

Volgens de predikant zijn enkele manschappen 'bezet geworden door geesten en in trance geraakt' en zou de aanval in de loop van de dag 'grimmiger en grimmiger' zijn geworden.

Aanvankelijk waren twee militairen in trance geraakt, maar later viel een derde militair ten prooi aan de 'boze geesten aldaar'. 'De verantwoordelijke commandant aldaar is een beetje radeloos. Hij is bang dat het vanavond erger gaat worden', aldus Stewart.

Directe hulp vanuit Paramaribo gaat moeilijk, omdat de tocht vanaf Albina naar Stoelmanseiland per boot ruim twaalf uren zou duren.

Stewart heeft getracht geestelijke leiders in het gebied te bereiken om zo snel als mogelijk hulp te kunnen bieden, 'maar de militairen kunnen de pastor niet vinden'.

In de Memre Boekoe Kazerne in Paramaribo is een aanvang gemaakt om via gebed de manschappen geestelijk te versterken. 'Een andere optie was om met een chartervlucht met een strijdersteam te gaan. Helaas heeft het leger de middelen niet', aldus de dominee. 'Om niet lijdzaam berichten af te wachten over die macht die bezig is heb ik besloten christelijk Suriname om ondersteuning te vragen in deze strijd om op afstand te bidden en de kracht van de macht te remmen en te bidden voor bevrijding van de mannen.'

Stewart typeert de situatie die zich te Stoelmanseiland voordoet met de militairen als een 'nationaal probleem'. 'Wij zijn overwinnaars in Jezus naam. Laat ons net als Aaron Mozes ondersteunde door zijn handen op te heffen als die moe waren', stelt de predikant in zijn noodoproep

Verdachte ontvlucht uit politiewacht Bureau Nieuwe Haven

Gilbert Peerwijk verdacht van beroving van een vrouw in de Waaldijkstraat


Het Korps Politie Suriname bericht woensdag 18 oktober 2017 pas, dat de verdachte Gilbert Peerwijk vrijdag 13 oktober kans heeft gezien uit de politiewacht van het Bureau Nieuwe Haven in Paramaribo te vluchten. 

Gilbert wordt ervan verdacht in de vroege ochtend van donderdag 12 oktober samen met kompanen een beroving te hebben gepleegd in de Waaldijkstraat, ter hoogte van de FinaBank. De overvallers hebben een vrouw beroofd van haar tas inhoudende Srd 400 en persoonlijke spullen. De vrouw bleef ongedeerd.

De verdachten verdwenen na de roofde in een gereedstaand voertuig. Aan de hand van het kentekennummer zijn, kort na de beroving, drie verdachten, waaronder Gilbert, aangehouden. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werden de drie verdachten ingesloten.

Gilbert, die aan de boeien op de wach bank was geplaatst in afwachting van zijn verhoor, zag op een onbewaakt moment kans te vluchten. Tot op het moment dat dit bericht is uitgegeven is Gilbert nog niet aangehouden.

Een ieder die informatie kan verschaffen omtrent de woon- of verblijfplaats van deze ontvluchte Gilbert Peerwijk kan die doorgeven via het telefoonnummer 403101 of de Centrale Meldkamer op 115.

Finalisten van Suripop 20 in 2018 zijn bekend

Vier finalisten gaan in de herhaling op 4 augustus 2018



Rudi Fernand (Highway of Love), Samantha Pater (Enough), Stiven Silent (Wan Swit Firi), Ferdinand Schet (Fa Koto Nanga Yatjie Du Kon), Rachel van Dillenburg (Na Okasi), Byciel Watsaam (Taa Fa), Sergio Emanuelson (Atibron), Harold Gessel (Mi Gowtu), Ryan Rozenblad (Climax), Eros Banket (So Kele Kele), Jonovan Hatimi (Lobi Fu Tego) en Ornyl Malone (Pasensi) zijn dinsdag door een jury gekozen als de finalisten van Suripop 20 van volgend jaar. Dit meldt de Ware Tijd woensdag 18 oktober 2017.

Van de twaalf finalisten hebben Fernand, Gessel, Emanuelson en Malone vaker meegedaan. In 2012 won Emanuelson het festival met 'Koloku', terwijl twee jaar daarvoor Malone met de eer streek met 'Wan Krin Portreti'. Gessel heeft drie keer net naast de hoofdprijs gegrepen.

Bij de negentiende editie (2016) werd 'Yu kori mi ati' van Xaviera Spong als beste compositie gekozen.

De Stichting ter bevordering van kunst en cultuur in Suriname, die sinds 1982 achter het Suriname Populair Song Festival staat, kreeg dit jaar 76 inzendingen binnen. De jury van negen man koos dinsdag de twaalf composities, die op 4 augustus 2018 een gooi doen naar de titel Suripop XX-winnaar.

Nu de finalisten bekend zijn, kunnen de componisten met de arrangeur en producenten werken aan de cd. Die moet eind juni 2018 af zijn. Van de twaalf nummers zal een videoclip worden opgenomen.

'Jeroe-comite' vraagt Nederland via 2e Kamerfractie DENK 31 miljoen euro voor wederopbouw binnenland

'In recente verleden heeft Nederland Nf 31 miljoen gestoken om Binnenlandse Oorlog te financieren'


Het Comité Nabestaanden en Slachtoffers van Politiek Geweld heeft een schrijven gericht aan de delegatie van DENK. die voor een vijfdaags werkbezoek in Suriname was. Hierin vraagt het Comité, dat Nederland zijn verantwoordelijkheid erkent in de Binnenlandse Oorlog. Gevraagd wordt om 31 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de wederopbouw van het binnenland. Waarom het comité zo'n brief richt aan een kleine Tweede Kamerfractie en niet aan de Tweede Kamer en/of regering is niet duidelijk.

De tekst van de brief:

'Geachte delegatie van DENK, 

Welkom in Suriname. 
Jammer, dat u geen tijd heeft kunnen vrijmaken om u door ons te laten informeren over pogingen om in Suriname vrede en verzoening te bereiken na ruim 30 jaar van politiek geweld met ruim 450 doden en duizenden slachtoffers en nabestaanden. Maar, we hebben begrip voor uw druk schema. 

U heeft in de media bekendgemaakt, dat uw partij vindt dat Nederland Suriname moet compenseren voor het slavernijverleden. 

In het recente verleden heeft Nederland Nf 31 miljoen gestoken om de Binnenlandse Oorlog in Suriname te financieren met honderden doden en een veelvoud aan slachtoffers. Het Comité Nabestaanden en Slachtoffers van Politiek Geweld vraagt u hierbij om uw positie in de Tweede Kamer te gebruiken om bij de Nederlandse regering erop aan te dringen dat zij haar verantwoordelijkheid erkent in de rol die ze gespeeld heeft in de Binnenlandse Oorlog, haar oprechte excuses betuigt en € 31 miljoen beschikbaar stelt voor de wederopbouw van het binnenland.

Als de Nederlandse regering Nf 31 miljoen kon stoppen in een oorlog, dan moet ze zeker ook € 31 miljoen kunnen stoppen in de vrede. 

Ik hoop op een gunstig antwoord uwerzijds. 

Met de meeste hoogachting, 
Humphry Jeroe 
Voorzitter van het Comité 
Email: comiteslachtoffer@gmail.com; jeroe.hu@live.nl '

Scalian al zeker zes maanden ongestoord op Marowijnerivier bij Maripasoula aan het werk

Goudponton zorgt voor overlast voor bewoners aan rivier

(Bron foto's: FOAG/Maripasoula Photography)

- 'De Surinaamse regering moet een ramp voor onze Franse en Surinaamse toekomstige generaties voorkomen'
- Minister Dodson lijkt geen actie tegen scalian te - willen - ondernemen


Een scalian blijkt al zeker een half ongehinderd door Surinaamse autoriteiten actief te zijn op de Marowijneriver in de omgeving van het dorp Maripasoula aan de Franse zijde van de grensrivier. De Federatie van Autochtone Guyanese Organisaties (FOAG, Federation Organisations Autochtones Guyane) berichtte 6 oktober 2017 over de aanwezigheid van de 'barge' 'in het midden van de Maroni en gedumpt afval op de oever aan de Surinaamse zijde van de rivier, net na Maripasoula! Guyana zal u niet geloven!'


Een in het gebied rond en Maripasoula ingevoerde bron laat de Suriname Mirror weten, dat 'de barge werkt in verschillende plaatsen, maar altijd aan de rechterkant in de buurt van Suriname. We kunnen de effecten van het werk nu zien. In feite, in het seizoen wanneer het niveau van de rivier erg hoog is, zien we het effect niet. Nu, in het droge seizoen, is het niveau van de Maroni omlaag en verschijnen elke dag verschillende heuvels van zand en kleine stenen. Nu kunnen we een heel groot stuk zand achter de schuit zien. De barge werkt dag en nacht en dat zorgt vooral 's nachts voor geluidsoverlast.'

'Een belangrijk gevolg is de wilde ontwikkeling van dorpen, zoals 'Albina II' (Antonio Do Brinco) of  'Ronaldo' (Perouano). Er is bijvoorbeeld een onhygiënische situatie. De regering van Suriname moet enkele regels invoeren om de omgeving en het leven van de dorpen aan de rivier te respecteren. Vervolgens weten we niet of producten als 'mercure' (kwik) gebruikt worden. Ik denk dat de Surinaamse regering rekening moet houden met al deze problemen, om een ramp voor onze Franse en Surinaamse toekomstige generaties te voorkomen.'

NDP-Assembleelid Nading zei 6 september 2017, dat tegen scalians eindelijk eens moet worden opgetreden. Scalians zijn bezig om ook de Lawarivier onbevaarbaar te maken, terwijl het water door omwoelen van de rivierbedding ernstig wordt vervuild.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei toen bezig te zijn met onderzoek. Hij is op de hoogte van de scalian die bij 'Peruaan kampu', ook genoemd 'Antonio Brinco', bezig is met het zoeken naar goud. De bewindsman beloofde nadere details hierover te zullen verschaffen.

Nading stelde verder, dat een scalian bij Stoelmanseiland aan het werk is. De lokale bewoners ondervinden enorme last van de gevolgen van kleinschalige goudwinning. Het Assembleelid merkte op, dat volgens de minister kapiteins ook betrokken zijn bij de scalians en toestemming geven aan de scalianhouders om activiteiten te ontplooien. Zij vindt dat er controle moet zijn, ook al zouden dorpsbesturen tegen betaling een oogje dichtknijpen.

Inmiddels is het medio november en is niet duidelijk of Dodson enige actie heeft ondernomen in de richting van scalians op de Lawa.

Over de scalian bij Maripasoula heeft de Suriname Mirror minister Dodson, de Commissie Ordening Goudsector en het WWF Guianas benaderd, bij herhaling, voor een reactie, maar zij hebben niet het fatsoen getoond om te reageren. Maar, geen reactie is ook een reactie.
De bewoners van Maripasoula en omgeving hoeven waarschijnlijk vandaag of morgen niet te rekenen op enige actie van Surinaamse zijde tegen scalians op de Marowijnerivier, de Maroni.







Klik hier voor meer informatie over scalians in Suriname.....

(Suriname Mirror/Facebook/FOAG)

5.300 Kilo cocaine aangetroffen tussen lading bananen in haven van Antwerpen

Cocaïne afkomstig uit Colombia en had Nederland als bestemming

(Bron foto's: Politie.nl)
 
De Belgische politie heeft afgelopen vrijdag in samenwerking met haar Nederlandse partners in de haven van Antwerpen een grote partij cocaïne in beslag genomen die verstopt zat in een container met bananen. Dit meldt de Politie Nederland woensdag 18 oktober 2017.

De lading kon worden ontdekt nadat er in Nederland informatie was binnengekomen over deze zending.

De partij cocaïne van totaal ruim 5.300 kilo werd aangetroffen in een container afkomstig uit Colombia.

De container had als deklading bananen, waartussen de cocaïne in pakjes zat verstopt.

De eindbestemming van de container was Nederland. De straatwaarde van de cocaïne wordt geschat op ruim 200 miljoen euro. Politie Nederland doet verder onderzoek.

(Suriname Mirror/Gazet van Antwerpen/RTL Nieuws/NOS)

Uitbetaling Kinderbijslag 2016 deels vertraagd door verduistering gelden....

Minister Christine Polak weigert hoogte verduisterd bedrag bekend te maken

- Curieus dat verduistering plaatsvond in 2014 of 2015 en maandag 16 oktober pas is ontdekt 
- Hoe betrouwbaar is financiële boekhouding SoZaVo?


De uitbetaling van Kinderbijslag (AKB) over 2016 is vertraagd, omdat geld hiervoor bestemd, verduisterd is. De malversatie heeft al in 2014 of 2015 plaatsgevonden. 'We zullen deze zaak indienen bij de procureur-generaal voor onderzoek', zei minister Christine Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvestiging (SoZaVo) woensdag 18 oktober 2017, aldus de Ware Tijd.

De onregelmatigheden heeft ze echter maandag pas geconstateerd.

De bewindsvrouwe wil niet zeggen hoe groot het verduisterde bedrag is. 'Er is toen een gat ontstaan en er steeds geschoven met geld om het te dichten. En we zijn nu hiermee geconfronteerd', zegt Polak.

Dat heeft nu ertoe geleid, dat SoZaVo de bewoners van drie resterende ressorten niet tijdig kan betalen. Het gaat om Leiding, Koewarasan en Welgelegen. De minister garandeert dat de bewoners van deze ressorten binnen een of twee weken de kinderbijslag zullen ontvangen. Ze gaat hierover praten met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

'De mensen hebben het geld nodig en we kunnen ze zeggen dat onregelmatigheden zijn gebeurd', aldus Polak.